Θρίαμβος Νοτίου Δανιμαρκίας: «Δηλώθηκαν» 902.961 αυθαίρετα (γελάσαμε πάλι σήμερις!)

[Η Ανατολική Αττική είναι το μέρος όπου… ανθούν τα περισσότερα αυθαίρετα και μάλιστα με τεράστια διαφορά σε σχέση με άλλες περιοχές της Ελλάδας.]

aftheraita5.9.15

Μόνο τα δύο τελευταία χρόνια στους δήμους της Ανατολικής Αττικής «δηλώθηκαν» 6,1 εκατομμύρια τετραγωνικά αυθαιρέτων, όπερ σημαίνει ότι ο πραγματικός αριθμός των αυθαιρέτων είναι… πολλαπλάσιος.

Ακολουθεί η περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης, με 4,2 εκατ. τετραγωνικά και η περιοχή του κεντρικού τομέα Αθηνών με 1,9 εκατ. παράνομα τετραγωνικά. Συνολικά, με τους δύο τελευταίους νόμους για τα αυθαίρετα έχουν δηλωθεί 902.961 αυθαίρετα και έχουν εισπραχθεί 1,5 δισ. ευρώ.

Όπως επισημαίνει η Καθημερινή, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (που διαχειρίζεται για λογαριασμό του υπουργείου Περιβάλλοντος τη ρύθμιση για τα αυθαίρετα) έδωσε χθες νέα στατιστικά στοιχεία, σχετικά με το πλήθος, τη γεωγραφική κατανομή και το είδος των δηλωθέντων αυθαιρέτων.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την κατανομή της αυθαίρετης δόμησης ανά περιφερειακή ενότητα δίνουν τα στοιχεία των δηλώσεων βάσει του ν.4178/13 (και όσα «μεταφέρθηκαν» από τον ν. 4014/11). Σε 14 περιφερειακές ενότητες, τα παράνομα τετραγωνικά που νομιμοποιήθηκαν ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο! Πρόκειται για: Ανατολική Αττική (6,1 εκατ. τ.μ.), Θεσσαλονίκη (4,2 εκατ.), Κεντρικός Τομέας Αθηνών (1,9 εκατ.), Βόρειος Τομέας Αθηνών (1,9 εκατ.) Ηράκλειο (1,8 εκατ.), Εύβοια (1,8 εκατ.), Λάρισα (1,5 εκατ.), Χαλκιδική (1,5 εκατ.), Δυτική Αττική (1,4 εκατ. τ.μ.), Κορινθία (1,2 εκατ.), Νότιος Τομέας Αθηνών (1,2 εκατ.), Χανιά (1,1 εκατ.), Δυτικός Τομέας Αθηνών (1 εκατ.), Ρόδο (1 εκατ. τ.μ.). Συνολικά σε όλη την Αττική δηλώθηκαν 15,3 εκατ. τετραγωνικά παράνομων κτισμάτων και στην Κεντρική Μακεδονία 9,1 εκατομμύρια τετραγωνικά.

Οσον αφορά το είδος των παρανομιών, το 75% αυτών βρίσκεται σε περιοχές εντός σχεδίου πόλεως και το 25% εκτός. Κύριος προορισμός των αυθαίρετων κτισμάτων ήταν… να μετατραπούν σε εξοχική κατοικία (61%), ενώ το 20% αφορά κύρια κατοικία. Το 14% των δηλώσεων αυθαιρέτων αφορά σε κτίρια υπηρεσιών (λ.χ. γραφείων), το 3% σε τουριστικές και βιομηχανικές εγκαταστάσεις και το 2% σε εγκαταστάσεις μεταποίησης του πρωτογενούς τομέα. Ομως αν συνυπολογιστούν τα τετραγωνικά της αυθαίρετης δόμησης, η κατάσταση αλλάζει: οι τουριστικές και βιομηχανικές εγκαταστάσεις έχουν τη μεγαλύτερη μέση επιφάνεια παρανομιών (494,6 τετραγωνικά ανά δήλωση!) και ακολουθούν τα κτίρια μεταποίησης του πρωτογενούς τομέα (438 τ.μ. ανά δήλωση). Συνολικά δηλώθηκαν 10,1 εκατ. τετραγωνικά παρανόμων τουριστικών και βιομηχανικών εγκαταστάσεων, γεγονός που, συνδυαζόμενο με τον μικρό αριθμό των δηλώσεων (άρα και των επιχειρήσεων που δήλωσαν πολεοδομικές παρανομίες), αποδεικνύει τη διαχρονική απουσία ελέγχων από τις αρμόδιες για τον τουρισμό και τη βιομηχανία υπηρεσίες.

Οσον αφορά τη γενική πορεία της ρύθμισης, που λήγει τον Φεβρουάριο του 2016, μέχρι στιγμής στο ηλεκτρονικό σύστημα έχουν δηλωθεί 902.961 αυθαίρετα. Ωστόσο, τη διαδικασία έχουν ξεκινήσει οι 615.137, ενώ οι υπόλοιποι 287.000 δεν έχουν ακόμα καταβάλει παράβολο (και επομένως δεν είναι βέβαιο ότι θα συνεχίσουν τη διαδικασία νομιμοποίησης). Οσον αφορά τα έσοδα φθάνουν το 1,5 δισ. ευρώ (και από τις δύο ρυθμίσεις). Εσοδα και δηλώσεις παρουσιάζουν κάμψη τους τελευταίους μήνες, λόγω των τραπεζικών περιορισμών.

Πηγή

Σημείωση: Ποιος μηχανισμός έλεγξε/ελέγχει τις πολεοδομίες; Πως η ΔΕΗ και η ΕΥΔΑΠ προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε αυθαίρετα κτίσματα; Γιατί κάθε ιδιοκτήτης αυθαιρέτου θεωρεί δεδομένο το γεγονός ότι η παρανομία του, τελικά θα νομιμοποιηθεί; Η Αριστερά με το «ηθικό πλεονέκτημα», διαχρονικά τι ακριβώς έκανε, και σε τοπικό επίπεδο, σε όλα αυτά, εκτός του να χαϊδεύει αυτιά; Πως οι δήμοι και με τι νόμιμα μέσα προσφέρουν τις υπηρεσίες καθαρισμούς κλπ. σε αυθαίρετα;  Γιατί υπάρχει (παγκόσμια Πρώτη!) ναοδομία, και τι εξυπηρετεί; Ποια μέτρα θα παρθούν ώστε να τελειώσουμε με όλα αυτά, να γίνουμε επιτέλους Κ ρ ά τ ο ς ;

ΔΕΝ θα πάρουμε ποτέ απαντήσεις, απλά τις θέτουμε, ή μάλλον θα ακούσουμε πολλά πάλι περί «στέγης του φτωχού λαού» -μπλα-μπλα κλπ.

*

Διαβάστε:

Αντισυνταγματική έκρινε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) την τακτοποίηση των αυθαιρέτων. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε διάσκεψη, κεκλεισμένων των θυρών, οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν, κατά πλειοψηφία,  αντισυνταγματικό στο σύνολό του τον νόμο 4014/2011.

Advertisements
This entry was posted in σκέψεις, τυχοδιωκτικός πατριωτισμός, Ασμοδαίος, Διακρίσεις (κάθε είδους), Των Αμνοεριφίων, ανορθολογισμός, κοινωνία/πολιτική. Bookmark the permalink.

10 Responses to Θρίαμβος Νοτίου Δανιμαρκίας: «Δηλώθηκαν» 902.961 αυθαίρετα (γελάσαμε πάλι σήμερις!)

 1. Ο/Η lol λέει:

  http://www.dimokratiki.gr/14-02-2015/katigorounte-gia-paravasi-kathikontos-ke-afthereti-domisi/

  Κατηγορούνται για παράβαση καθήκοντος και αυθαίρετη δόμηση

  14 Φεβρουαρίου 2015 10:00 πμ |  Δαμιανός Αθανασίου

  Τις κατηγορίες της παράβασης καθήκοντος, της ηθικής αυτουργίας σε παράβαση καθήκοντος και της αυθαίρετης δόμησης αντιμετωπίζουν τρείς υπάλληλοι της Διεύθυνσης Πολεοδομίας του Δήμου Ρόδου και μια ιδιώτης, που παρεπέμφθηκαν σε δίκη ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ρόδου, την 18η Φεβρουαρίου 2015, μετά από αναφορά που υπέβαλε συνάδελφός τους στην ίδια υπηρεσία!
  Ενας αρχιτέκτονας μηχανικός, μόνιμος υπάλληλος στην πολεοδομία, είχε καταγγείλει συγκεκριμένα ως παράνομες τις ενέργειες των κατηγορούμενων για την ανέγερση ιδιωτικού ναού στην πόλη της Ρόδου!.
  Του θέματος επιλήφθηκε ήδη το Τμήμα Περιβάλλοντος και Χωροταξίας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου που έκρινε ότι η ανέγερση ναών δεν εξαιρείται των διατάξεων του ΓΟΚ, ζητώντας από τους αρμόδιους της πολεοδομίας να πράξουν τα δέοντα.

  http://www.kathimerini.gr/422495/article/epikairothta/ellada/nomimopoihseis-ay8airetwn-apo-th-naodomia

  Νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων από τη ναοδομία

  Του Γιωργου Λιαλιου

  Την αρμοδιότητα να ελέγχει αυθαίρετα και να επιβάλει πρόστιμα αποφάσισε… να αποσπάσει από τις πολεοδομίες η Εκκλησία. Η συγκεκριμένη ενέργεια αφορά τα κτίσματα που αδειοδοτεί η ναοδομία, ολοκληρώνοντας έτσι ένα σχήμα στο οποίο ο ασκών τον έλεγχο και ο ελεγχόμενος είναι το ίδιο «πρόσωπο». Η κίνηση της Εκκλησίας προκαλεί ισχυρό πονοκέφαλο στο αρμόδιο για πολεοδομικά θέματα υπουργείο Περιβάλλοντος, το οποίο, όπως αποδεικνύεται… πιάστηκε στον ύπνο. Η υπόθεση αναδεικνύει για ακόμα μια φορά τη στρέβλωση που δημιουργεί η διατήρηση χωριστού πολεοδομικού μηχανισμού για την Εκκλησία της Ελλάδας.

  Η Εκκλησία της Ελλάδας, λοιπόν, αποφάσισε να νομοθετήσει για πολεοδομικά ζητήματα, μέσω της αναθεώρησης του κανονισμού της Ιεράς Συνόδου, με τίτλο «Κωδικοποίηση και συμπλήρωση διατάξεων περί λειτουργίας της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών – ΕΚΥΟ» (ΦΕΚ 135 Α). Πιο συγκεκριμένα, το «γραφείο ναοδομίας και εκτελέσεως εκκλησιαστικών τεχνικών έργων» αναβαθμίζεται σε διεύθυνση, αποκτώντας πλήθος αρμοδιοτήτων που σήμερα ανήκουν στις πολεοδομίες: εκτός από την έκδοση οικοδομικής άδειας για ναούς και κάθε άλλο κτίριο εκκλησιαστικού ενδιαφέροντος, αναλαμβάνει τον έλεγχο για τη διαπίστωση πολεοδομικών αυθαιρεσιών και την επιβολή και είσπραξη προστίμων, τα οποία μάλιστα καταλήγουν «για έργα ευποιίας και περιβαλλοντικής αποκατάστασης» μητροπόλεων, μονών και ναών.

  Πρόστιμα

  Το πιο αξιοσημείωτο είναι ότι η ναοδομία «προικίζεται» με τη δυνατότητα… νομιμοποίησης αυθαιρέτων! Πιο συγκεκριμένα «χορηγεί αδείας διά την νομιμοποίησιν αυθαιρέτων εκκλησιαστικών κτισμάτων, αφού το Τμήμα Ελέγχου Κατασκευών προχωρήσει εις την έκδοσιν πράξεων εξαιρέσεως της κατεδαφίσεως και καταλογίσει τα τυχόν εκ του νόμου καταβαλλόμενα πρόστιμα».

  Πού βασίζει νομικά η Εκκλησία της Ελλάδας την απόφασή της να προχωρήσει μονομερώς στην απόσπαση πολεοδομικών αρμοδιοτήτων από το κράτος; Στον νόμο 590/1977 (Καταστατικός Χάρτης της Εκκλησίας της Ελλάδος), στον οποίο προβλέπεται ότι οι οικοδομικές άδειες για ναούς, μητροπόλεις και μονές «μετά των κτισμάτων αυτών» εκδίδονται από τη ναοδομία. Ωστόσο, όπως εκτιμούν οι νομικοί του υπουργείου Περιβάλλοντος, το ειδικό νομικό καθεστώς που αποκτούν οι αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου δεν επαρκεί για τη μεταβίβαση αρμοδιοτήτων, καθώς για κάτι τέτοιο θα απαιτούνταν τροποποίηση του νόμου του 1977 που όρισε τις αρμοδιότητες της ναοδομίας. Αυτό διευκρινίζει και εγκύκλιος που έστειλε το ΥΠΕΚΑ την περασμένη άνοιξη, ξεκαθαρίζοντας ότι η ναοδομία έχει την αρμοδιότητα μόνο της έκδοσης οικοδομικών αδειών.

  Αφορμή για όλες αυτές τις εξελίξεις αποτελούν δύο υποθέσεις αυθαιρέτων της Εκκλησίας, στα οποία επιβλήθηκαν τεράστια πρόστιμα:

  l Πεντέλη. Οπως παλαιότερα είχε αποκαλύψει η «Κ», δίπλα στη μονή Πεντέλης ανεγέρθησαν από το Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας πέντε πολυτελείς μονοκατοικίες συνολικού εμβαδού περίπου 400 τ. μ. Μετά τη δημοσιοποίηση του θέματος, η πολεοδομία της νομαρχίας Αθηνών πραγματοποίησε αυτοψία και καταλόγισε πρόστιμο ανέγερσης 992.158 ευρώ και πρόστιμο διατήρησης 496.079 ευρώ ετησίως. Η Εκκλησία προσέφυγε ενάντια στην απόφαση στην επιτροπή κρίσεως αυθαιρέτων κατασκευών της νομαρχίας, η οποία, αίφνης, το 2010 έκρινε «εαυτήν» αναρμόδια να παρέμβει και επέστρεψε τον φάκελο στη ναοδομία.

  l Μέγαρα. Ομοίως, η πολεοδομία Μεγάρων ασχολήθηκε με την υπόθεση αυθαιρεσιών στο Μουσειακό Κέντρο Πολιτιστικών Προϊόντων «Γεράνεια» της μονής Αγίας Παρασκευής στα Μέγαρα.

  Με την υπόθεση ασχολούνται και οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος και Δημόσιας Διοίκησης.

  Η κίνηση της Εκκλησίας της Ελλάδος να αναλάβει με δική της απόφαση τον πολεοδομικό έλεγχο των κατασκευών της και την επιβολή προστίμων προκαλεί πονοκέφαλο στο αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος. Πηγές του υπουργείου εκτιμούσαν ότι η υπόθεση πρέπει να παραπεμφθεί στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, προκειμένου να κλείσει οριστικά το ζήτημα. Και η παρούσα κυβέρνηση, πάντως, όπως και όλες οι προηγούμενες, φαίνεται απρόθυμη να επανεξετάσει τη σκοπιμότητα διατήρησης χωριστού πολεοδομικού μηχανισμού για την εκκλησία, παρά τις στρεβλώσεις που ανά τακτά διαστήματα προκαλεί…

 2. Ο/Η Mimì metallurgico λέει:

 3. Ο/Η atheofobos λέει:

  Σχετικά με το το «ηθικό πλεονέκτημα» της Αριστεράς, που γράφεις και πόσο υφίσταται πλέον, γραφω στο ποστ μου ΤΟ ΑΠΟΛΕΣΘΕΝ ΗΘΙΚΟ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ
  http://atheofobos2.blogspot.gr/2015/09/blog-post.html

 4. Ο/Η eklag λέει:

  Εμπρός στον δρόμο που χάραξε ο Μαγγίνας.
  Αναψυκτήριο η Ωραία Ελλάς λέμε!

 5. Ο/Η Άγνωστος λέει:

  το ξέρετε ότι χοντρά αντιστοιχούν πάνω από 100 τετραγωνικά αυθαίρετο κτίσμα σε κάθε έλληνα, μην πω και αλλοδαπό. Πάντως το μαζί τα φάγαμε του πάγκαλου μας πείραξε γιατί άλλο να είσαι κλέφτης και άλλο να σου το λένε.

 6. Ο/Η Ἀριστοκλῆς λέει:

  Τὸ πρόβλημα εἶναι πολιτισμικό. Ἡ Ῥωμηοσύνη πρέπει νὰ γίνῃ μόνον Ἑλληνισμός.

 7. Ο/Η giorgos λέει:

  http://katotokerdos.blogspot.gr/2010/12/1.html
  EΡΓΟΛΑΒΙΕΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΜΑ (Ητοι τό ΤΕΕ μέσω τού Υ.ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ ως όργανισμός διαλύσεως τής Ελλάδος)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.