«Αυτή δεν είναι η Ευρώπη στην οποία θέλω να ζήσω»

Το παρακάτω άρθρο του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Die Welt στις 23 Αυγούστου 2015. Ο Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ ασκεί κριτική στον λαϊκισμό των κρατών της ΕΕ και δηλώνει την αντίθεσή του σε λύσεις του προβλήματος σε εθνικό επίπεδο. Κάποια αποσπάσματα του άρθρου δημοσιεύθηκαν και στον ελληνικό Τύπο. Η ARB δημοσιεύει μεταφρασμένο το πλήρες κείμενο.

Η Ευρώπη ήταν και είναι για μένα μία κοινότητα αξιών. Γι’ αυτές τις αξίες μπορούμε να είμαστε περήφανοι, είμαστε όμως πλέον πολύ σπάνια. Διαθέτουμε στην Ευρώπη τα πιο υψηλά στάνταρτ για άσυλο στον κόσμο. Δεν θα διώχναμε ποτέ κάποιον που θα χρειαζόταν την προστασία μας. Αυτό είναι κατοχυρωμένο στους νόμους και τις συνθήκες μας. Όμως φοβούμαι ότι είναι όλο και λιγότερο θεμελιωμένο στις καρδιές μας.

Όταν μιλάμε για πρόσφυγες, μιλάμε για ανθρώπους, ανθρώπους όπως εσείς και εγώ – με την διαφορά ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν μπορούν να ζουν όπως εσείς και εγώ, γιατί δεν είχαν την τύχη να γεννηθούν σε μια από τις πιο πλούσιες και πιο σταθερές περιοχές του κόσμου. Μιλάμε για ανθρώπους που προσπαθούν να διαφύγουν από τον πόλεμο στη Συρία, την τρομοκρατία του ISIS στη Λιβύη ή την δικτατορία στην Ερυθραία.

Διαβάστε το υπόλοιπο στην Athens Review of Books

Advertisements
This entry was posted in σκέψεις, Ασμοδαίος, κοινωνία/πολιτική. Bookmark the permalink.

6 Responses to «Αυτή δεν είναι η Ευρώπη στην οποία θέλω να ζήσω»

 1. Ο/Η laskaratos λέει:

  Ο Γιούνκερ μιλάει τη γλώσσα του ρεαλιστή και Ουμανιστή Ευρωπαίου πολιτικού που θέλει και ξέρει να είναι αποτελεσματικός.
  Κανείς συντηρητικός Έλληνας πολιτικός δεν έχει μιλήσει με τόσο ενδιαφέρον, θέληση και γνώση για να μειωθεί όσο είναι δυνατόν ίσως και για να εξαλειφθεί αυτή η τραγωδία.
  Αδιαφορία λαϊκισμός και μίσος είναι η δεξιά απάντηση στο πρόβλημα στην Ελλάδα, μεγαλόστομη υποκρισία και ανικανότητα, η αριστερή.

 2. Ο/Η massilia λέει:

  Ας διαβάσει κανείς το σχόλιο του Ποταμιού για τον χθεσινό θάνατο του 17χρονου (ή μήπως 15χρονου;) μετανάστη στ’ ανοιχτά της Σύμης για να καταλάβει ότι στην Ελλάδα έχουμε προ πολλού ξεχάσει όχι μόνο τις αρχές πάνω στις οποίες χτίστηκε η Ευρώπη αλλά τις στοιχειώδεις ανθρώπινες αξίες της συμπόνοιας και της αλληλεγγύης. Αν αυτή είναι η φιλοευρωπαϊκή φιλελεύθερη εναλλακτική στη μισανθρωπία της δεξιάς και την υποκρισία της αριστεράς, είμαστε τελείως χαμένοι

  Σχόλιο από το Ποτάμι

  «Το σημερινό περιστατικό της ανταλλαγής πυροβολισμών μεταξύ δουλεμπόρων και λιμενικών και ο τραγικός θάνατος ενός 15χρονου πρόσφυγα, δείχνουν πόσο εγκληματική ήταν η πολιτική της κυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου στο μεταναστευτικό» σχολίασε το Ποτάμι.

  «Η λογική των ανοιχτών συνόρων έχει αποθρασύνει τους δουλέμπορους που εκμεταλλεύονται την επιθυμία των προσφύγων και των μεταναστών για μια καλύτερη ζωή. Τα νησιά βουλιάζουν αφημένα στην τύχη τους. Ο ΟΗΕ πρόσφατα είπε ότι δεν υπάρχει κάποιος από την ελληνική κυβέρνηση να συνεννοηθούν και ο αρμόδιος Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν κατέθεσε καν αίτημα για την Ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας. Πρόκειται για τον ορισμό της ανευθυνόητας και της ανικανότητας της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ» πρόσθεσε το Ποτάμι.

  Newsroom ΔΟΛ

 3. Ο/Η Ἀριστοκλῆς λέει:

  Αὐτὴ εἶναι ἡ λύσις τοῦ Juncker τὸ ἄσυλο; Καὶ μετὰ θὰ ζήσουν, ἀλλὰ πῶς; Γίνονται ἕρμαιο τῶν χριστιανικῶν καὶ μουσουλμανικῶν ἀντιδραστικῶν δυνάμεων καὶ τῶν μαρξιστικῶν οὐτοπιῶν. Κατ’ἀρχὴν παιδάκια πνίγονται στὸν ἐρχομό τους, μέχρι νὰ φτάσουν νὰ ζητήσουν ἄσυλο. Στὸ ἐξωτερικὸ ἀναπτύχθηκε ἕνας Νεοελληνικὸς Διαφωτισμός, ἔγινε ἡ Ἐπανάστασις, ἀλλὰ δυστυχῶς μᾶς ἔμεινε ἡ Ὀρθοδοξία καὶ ὁ Χριστιανισμός.

 4. Ο/Η Αntifa2 λέει:

  https://www.efsyn.gr/arthro/kryfo-shedio-samara-gia-toys-prosfyges

  Το «κρυφό σχέδιο» Σαμαρά για τους πρόσφυγες

  Συντάκτης:

  Αντα Ψαρρά
  .

  Το «κρυφό σχέδιο» για τους πρόσφυγες της συγκυβέρνησης Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ δικαιώνει πλήρως όλες τις ενέργειες και τους σχεδιασμούς της τέως αναπληρώτριας υπουργού Τασίας Χριστοδουλοπούλου.

  Με έγγραφο σταλμένο πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου -το οποίο αποκαλύπτει σήμερα η «Εφ.Συν.»- ο αρμόδιος γ.γ. της κυβέρνησης Σαμαρά για το προσφυγικό-μεταναστευτικό είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για την ανυπαρξία δομών και ανθρώπινης διαχείρισης και κυρίως για την τρομακτική αύξηση των προσφυγικών ροών.

  Επανειλημμένα τόσο προς τον ίδιο τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά όσο και προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Βασ. Κικίλια υπογράμμιζε την αναγκαιότητα λήψης άμεσων μέτρων.

  Ο Αγγελος Συρίγος στο τελευταίο έγγραφο με ημερομηνία 2/12/2014, που κοινοποιούσε σχεδόν στη μισή τότε κυβέρνηση, πρότεινε μέτρα στο πλαίσιο του ονομαζόμενου «Σχεδίου ΙΩΝΗ», τα οποία ίσως ήταν και περισσότερο προωθημένα από εκείνα που πήρε η αρμόδια αναπληρώτρια υπουργός Τασία Χριστοδουλοπούλου αμέσως μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά της: γρήγορη ταυτοποίηση και απόδοση καθεστώτος πρόσφυγα και ταξιδιωτικών εγγράφων, κέντρα υποδοχής και όχι κράτησης, ναύλωση πλοίων για μεταφορά, δυνατότητα προστασίας και εργασίας στους πρόσφυγες, παρατηρητήριο και, τέλος, ενεργοποίηση κονδυλίων που παραμένουν στα αζήτητα.

  Η τότε κυβέρνηση όμως, είτε πριν από την προεκλογική περίοδο του 2015 είτε και στη διάρκειά της, έκανε το… παγόνι! Είναι γνωστό ότι το επιχείρημα πως ο ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε διάπλατα τις πόρτες για να μπουν μέσα οι μετανάστες και οι πρόσφυγες ήταν, είναι και παραμένει το ισχυρό φοβικό όπλο της δεξιάς και της ακροδεξιάς προπαγάνδας.

  ♦ Διαβάστε αναλυτικά τι ακριβώς ανέφερε ο Άγγελος Συρίγος στο αποκαλυπτικό εσωτερικό και απόρρητο έγγραφο, στην «Εφημερίδα των Συντακτών» που κυκλοφορεί σήμερα.

 5. Ο/Η laskaratos λέει:

  Μακάρι να είχαν οι φαρισαίοι του ΣΥΡΙΖΑ και του σταλινικού τέρατος ΛΑΕ, που πολλοί από δαύτους στήριξαν ξεδιάντροπα της Χρυσή Αυγή, ένα κλάσμα από τις πολιτικές και ανθρωπιστικές αρετές της Μέρκελ

  http://www.protothema.gr/world/article/503473/merkel-tin-apotheonoun-oi-suroi-kai-tin-apodokimazoun-oi-germanoi/

  «Σε αγαπάμε», είναι το μήνυμα των Σύρων προσφύγων στη Μέρκελ για το μεγάλο δώρο που τους έκανε να αναστείλει ουσιαστικά την εφαρμογή της συνθήκης «Δουβλίνο 2» καθώς το Βερολίνο σταμάτησε να στέλνει τους πρόσφυγες από τη Συρία πίσω στις χώρες πρώτης εισόδου τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

  Την ίδια ώρα, όμως, ακροδεξίοι αποδοκίμασαν την κυρία Μέρκελ κατά την επίσκεψή της σε κέντρο μεταναστών στην πόλη Χάιντεναου. Φωνάζοντας «είσαι προδότης» περίπου 200 μέλη ακροδεξιών οργανώσεων επιφύλαξαν θερμή υποδοχή στη Γερμανίδα Καγκελάριο ενώ διερχόμενοι οδηγοί κόρναραν κατά της κυρίας Μέρκελ σύμφωνα με τις «οδηγίες» ακροδεξιών οργανώσεων που είχαν δοθεί μέσω social media.
  Η ίδια η Γερμανίδα Καγκελάριος σε δηλώσεις της ανέφερε ότι δεν θα υπάρξει καμία ανοχή στο μίσος χαρακτηρίζοντας τα πρόσφατα επεισόδια σε βάρος μεταναστών στο Χάιντεναου ως «ντροπιαστικά».

  • Ο/Η Διεθνιστής λέει:

   http://www.rizospastis.gr/columnStory.do?publDate=19/9/2015&id=15961&columnId=882

   Του
   Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ

   Ποια Ευρώπη, ποια αυστηρά ιδεώδη; Ενώ η θάλασσα ξεβράζει νεκρά παιδιά, οι Γερμανοί έκλεισαν πάλι τα σύνορά τους. Τελείωσε το διαφημιστικό σποτάκι με τη Μέρκελ και όσους πρόσφυγες πρόλαβαν να μπουν στον βαυαρικό παράδεισο. Τώρα θα γνωρίσουν από πρώτο χέρι τι είναι η Δύση, κυρίως στην καθημερινότητά της. Θα μετανιώσουν οι πρόσφυγες γι’ αυτή την αγκαλιά: Οι Γερμανοί βρήκαν έτοιμους σκλάβους για να τους στύψουν.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.