Και αγράμματοι και ανέντιμοι

Ο άνθρωπος προβάλλει στο σύμπαν τις απαιτήσεις του για δικαιοσύνη. Κι όταν επιστρέφει η ηχώ των εκκλήσεών του, υποσχόμενη τιμωρία των ενόχων, νιώθει ασφαλής και ενθαρρυμένος.
E.R. DODDS
«Οι Ελληνες και το παράλογο»

martinidis19.8.15

© Renata har -SEM TÍTULO – 21X29.5CM – 2015 -Courtesy Galleria Silvia Cintra – Rio de Janeiro

Ξένη Δημοσίευση του Πέτρου Μαρτινίδη στη ¨Καθημερινή«

Το 1945, ο διάσημος συγγραφέας μυθιστορημάτων επιστημονικής φαντασίας A.E. van Vogt έγραφε το: «The World of Null-A», όπου ο ήρωας Gilbert Gosseyn ζει σε κόσμο μη αριστοτέλειας λογικής. Μεταξύ άλλων, εκεί, από τη μια θρηνεί προσφιλείς νεκρούς και από την άλλη συμβιώνει μαζί τους, σε παράλληλο γαλαξία. Εβδομήντα χρόνια μετά, τις επιδόσεις του Gosseyn επαναλαμβάνουν βουλευτές και υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ, ζώντας στη Ρωσία μεταξύ Φεβρουαρίου και Οκτωβρίου 1917, αλλά και στον εξοικειωμένο με την καπιταλιστική ευμάρεια 21ο αιώνα. Η παραπομπή του ονόματος Gosseyn στο «Go sane» (πορεύσου εχέφρων) μας αφορά όλους. Ζούμε πλέον, χάρη στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, σε έναν κόσμο όπου το Α και το μη-Α ισχύουν ταυτόχρονα.

Οι αριστεροί είναι μαζί και καταδέξιοι εθνικιστές, οι προστάτες των φτωχών εξαθλιώνουν τον λαό χειρότερα από τους πιο παραδοσιακούς εκμεταλλευτές του, οι κήρυκες της προόδου νοσταλγούν την προβιομηχανική κοινωνία, και το ιδεώδες της αξιοκρατίας προωθεί έναν κραυγαλέο νεποτισμό. Κορυφαίο, το ότι η αντιπολίτευση εκβιάζεται να στηρίξει τα βαριά μέτρα που έφερε η κυβέρνηση και επικρίνεται από κυβερνητικούς βουλευτές επειδή ενδίδει στον εκβιασμό. Δεν πρόκειται, αλίμονο, για μεταμοντέρνα υπέρβαση της σκέψης από τη μη-σκέψη ή για διαλεκτική συνύπαρξη των αντιθέτων. Πρόκειται για συνδυασμό αγραμματοσύνης και ανεντιμότητας.

Στις 18 Ιουλίου ο κ. Στάθης Λεουτσάκος, για παράδειγμα, δήλωνε με άνεση: «Εμείς, η κυβέρνηση που έκλεξε ο λαός, δεν λέγαμε για ευρώ ή δραχμή στο δημοψήφισμα, όμως οι αντίπαλοί μας το έλεγαν. Αρα ο κόσμος ήξερε». Και άρα, για τον εν λόγω βουλευτή, το 61% αποφάνθηκε υπέρ της δραχμής. Εάν αυτό δεν είναι κουτοπονηριά και ατιμία, τι άλλο είναι; Οσο για την περιβόητη συμφωνία του πρωθυπουργού, η κ. Εύη Καρακώστα τη δικαιολόγησε ισχυριζόμενη: «Οπως έχει πει ο Λένιν, ένα βήμα πίσω δύο βήματα μπρος»! Αρα, μετά την προσωρινή οπισθοχώρηση, αναμένεται νέα εξόρμηση, με ευλογίες του Λένιν. Μόνο που ο Λένιν είχε πει το εντελώς αντίθετο. Για «ένα βήμα μπρος, δύο βήματα πίσω» κατήγγελλε το 1904 τους αριστεριστές του κόμματός του, επειδή τρόμαζαν τα μέλη και προκαλούσαν ενδοκομματική κρίση.

Σε όλη την προεκλογική περίοδο, το ζήτημα με τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν πως έπρεπε να διαλέξει μεταξύ προγράμματος Θεσσαλονίκης και παραμονής στην Ευρώπη. Μηδενός εξαιρουμένου, οι υποψήφιοί του επέμεναν να διαβεβαιώνουν ότι γίνονται και τα δύο. Χάρη σε αυτή τη διαβεβαίωση, κέρδισαν τις εκλογές, αλλά αποδείχτηκε πως κάποιοι κορόιδευαν αναίσχυντα και άλλοι έσφαλλαν τραγικά. Εντούτοις, κανείς δεν πτοείται. Ούτε καν από το ότι, στις παραμονές του δημοψηφίσματος, συγγενείς και φίλοι υπουργών απέσυραν μαζικά τις τραπεζικές καταθέσεις τους.

Δεν διαθέτουν καμιά ηθική αναστολή, ενώ λύνουν τις ενδοκομματικές τους αντιπαραθέσεις με το να αναφέρουν τη διάκριση του Μαξ Βέμπερ μεταξύ «ηθικής του φρονήματος» και «ηθικής της ευθύνης». Είμαι βέβαιος πως γνωρίζουν τις διαλέξεις του Βέμπερ το 1919, περί διαφοράς «πεποιθήσεων» στην επιστημονική έρευνα και στην πολιτική δράση, όσο η κ. Καρακώστα τις μπροσούρες του Λένιν. Το μόνο που εννοούν, πίσω από την παραπάνω διάκριση, είναι: «ας αφήσουμε κατά μέρος το φρόνημα, ώστε να μακροημερεύσουμε στην εξουσία».

Θα ήταν πολύ προτιμότερο να αντιμετωπίσουν τη θέση τους υπό τη διάκριση του E.R. Dodds («The Greeks and the Irrational», 1959), μεταξύ «πολιτισμού της αιδούς» (shame-culture) και «πολιτισμού της ενοχής» (guilt-culture). Στον πρώτο, που διαρκεί ώς την εποχή του Ομήρου, όποιος βλάπτει κρίσιμα την κοινότητα οφείλει να την εγκαταλείψει οριστικά, συνειδητοποιώντας το ανεξίτηλο όνειδος για το κακό που επέφερε. Στον δεύτερο, έχει πια επινοηθεί η ενοχή και ο εξιλασμός. Εκείνος που βλάπτει την κοινότητα μπορεί να ομολογήσει πως έσφαλε, να αναλάβει την ευθύνη και, αφού κάνει μερικές θυσίες στους θεούς, να παραμείνει στους κόλπους της, ενδεχομένως και ως λαοφιλής ηγεμών.

Ούτε καν αυτό όμως δεν ισχύει στον ΣΥΡΙΖΑ. Ομολογίες λαθών λειτουργούν μόνον ως πρόσχημα. Κύριο επιχείρημα για την απρόθυμη αλλαγή της πολιτικής του είναι θεωρίες συνωμοσίας και καταγγελίες «ταξικών εχθρών». Ετσι ώστε συνεκτικός ιστός της κοινωνίας να καταστεί το μίσος. Μίσος προς επικριτικά ΜΜΕ, μίσος προς τους άσπλαχνους Ευρωπαίους, μίσος προς όποιον δεν ασπάζεται ό,τι αποφασίσει το κόμμα. Μίσος προς την κοινοβουλευτική δημοκρατία τελικά, μόνιμο χαρακτηριστικό κόκκινων ή μαύρων ολοκληρωτισμών.

Ακούγοντας προ ημερών τον κ. Φίλη να κατακεραυνώνει τους απάτριδες κεφαλαιοκράτες ήταν σαν να άκουγα τον Τζιρόλαμο Σαβοναρόλα να στηλιτεύει αμαρτωλούς ή να προφητεύει τη μετατροπή της Φλωρεντίας σε Νέα Ιερουσαλήμ. Κι αυτή είναι η ευγενική παρομοίωση. Πιο πολύ θύμιζε τον Αλφρεντ Ρόζενμπεργκ, να απαιτεί «ζωτικό χώρο» για τη σωτηρία της άριας φυλής.

Με την «πρώτη φορά αριστερά», ακόμη και οι πιο ανάλγητοι νεοφιλελεύθεροι ή οι φαύλοι εκπρόσωποι του παλαιοκομματισμού αρχίζουν να μοιάζουν συμπαθείς. Τουλάχιστον, οι αγράμματοι και ανέντιμοι ανάμεσά τους δεν επικαλούνταν τον Βέμπερ ή τον Μπρεχτ, όπως ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, για να προωθήσουν στρεψοδικίες και να καλύψουν οπορτουνισμούς.

* Ο κ. Πέτρος Μαρτινίδης είναι ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ.

Advertisements
This entry was posted in σκέψεις, Για την Αριστερά, ανορθολογισμός, κοινωνία/πολιτική. Bookmark the permalink.

17 Responses to Και αγράμματοι και ανέντιμοι

 1. Ο/Η Κάποιος λέει:

  Μας έκαναν να ακούμε τον Άδωνη σαν τη φωνή της λογικής. Αναίσχυντοι και ηλίθιοι, αμετανόητοι, πόσο ακόμη χαμηλότερα θα μας γκρεμίσουν;

 2. Ο/Η Μίλων Φιρίκης λέει:

  Νομίζω πως και οι ψηφοφόροι έχουν μεγάλη ευθύνη. Τα πράγματα έδειχναν που θα πήγαιναν.

 3. Ο/Η Ευγένιος. λέει:

  «Μίσος προς την κοινοβουλευτική δημοκρατία τελικά, μόνιμο χαρακτηριστικό κόκκινων ή μαύρων ολοκληρωτισμών.»
  Απορώ πως δέχεστε δηλώσεις εξομοίωσης των δύο άκρων. Ενημερώστε παρακαλώ τον κύριο Μαρτινίδη ότι υπάρχει προθεσιόμετρο με καρατσεκαρισμένη απόδοση αλλά και εγγύηση επ αορίστο από αυτό εδώ τον ιστότοπο των ορθολογικών λαγωνικών. Είναι κρίμα για τον συμπαθέστατο κύριο Μαρτινίδη να βρίσκετε σε άγνοια (και το εννοώ το συμπαθέστατο)
  Ξέρω ξέρω…………έχετε πέσει από τα σύννεφα……..καημένα μου.
  Υπομονή ……έρχονται και άλλα αν δεν τα βλέπετε ήδη …..και από αυτό εδώ τον ιστότοπο έχετε εκτεθεί όσο δεν πάει. Βάλατε το χεράκι σας σε αυτό που ζούμε.
  Αλήθεια ρε παιδιά πείτε κάτι και για το προσφιλές σας θεματάκι για τον μετανάστη Χριστό στην Αίγυπτο, μέρες που είναι. Άξια απορίας η σιωπή σας, εσείς ορθολογιστές αλιείς μαργαριταριών.
  Ο Τσίπρας είπε πως δεν αντέχει άλλους μετανάστες η χώρα. Εσείς που είσαστε; Θα τον επαναφέρετε στην τάξη; Θα του θυμίσετε προεκλογική δέσμευση για προσκλητήριο 200.000 μετά των οικογενειών τους; Για όνομα ……….. (μόνο 125.000 έχουν έρθειμέσα στο εξάμηνο)
  Ο Δήμαρχος της Κω προειδοποιεί συνέχεια με αλλεπάλληλα ρατσιστικά σχόλια του στυλ ότι η κατάσταση είναι έκρυθμη. Μα αν είναι δυνατόν. Ποιός του έδωσε το δικαίωμα να μιλάει έτσι. Ποιός; Δηλαδή 1000 την ημέρα είναι πολλοί; Κάποιο σχόλιο έστω στην τελική για τον χασάπη τον Άσαντ, γεωπολιτικά τσακάλια, θα κάνετε; (Μπα εκεί πάνε καλά τα πράγματα. Δεν έχει μείνει χριστιανικό ρουθούνι και όχι μόνο)
  Την ειρηνική Τουρκία; Την γείτονα χώρα καλέ που προκαλούμε με τον σοβινισμό μας θα πείτε κάτι; Τα ξένα ΜΜΕ την κατασυκοφαντούν ότι υποθάλπει αστάθεια και εξτρεμισμό.(;Oχι πόλεμο δεν κάνει αυτά είναι κακοήθιες) Ήμαρτον. Υπέπεσαν και αυτοί στην προπαγάνδα μας. Δώστε σήμα ότι εδώ υπάρχουν άνθρωποι που δεν μασάνε από ρατσισμό. Φωνάξτε δυνατά πως σε αυτή τη χώρα υπάρχουν ακόμα γουρούνια που λένε την Instabul Κωνσταντινούπολη και αυτοί φταίνε για όλα. (H Ρεπούση δεν έχει δώσει σύρμα ακόμα έ;) Μα που είστε επιτέλους; Τι σας συμβαίνει. Ανησυχώ.
  Ας περιμένουμε μάλλον το τέλος της περιόδου ηλιοθεραπείας και λιασίματος αλλά και ανοίξουν τα μεταναστευτικά κέντρα Νομική Αθηνών και Υπατία. Κράτιστε λίγο από το αντιθρησκευτικό και αντι-σκοταδιστικό μένος σας και για Βοτανικό μεριά. Οσονούπω θα σας χρειαστεί.(Αν το λέει η καρδούλα σας βεβαίως γιατί προβλέπω αέρια από το σφίξιμο να μην ξεστομίσετε αντιρατσιστική κουβέντα).
  Εμπρός κύριοι Εθνικό είναι το Αληθές μας τσαμπουνάγατε συνέχεια.
  Σας κατάπιε η ιστορία κύριοι αν δεν το έχετε ακόμα καταλάβει. Κοινώς ΚΟΥΝΙΑ ΠΟΥ ΣΑΣ ΚΟΥΝΑΓΕ. Διατηρήστε παρακαλώ το αρχείο ζωντανό για τον παρακμιολόγο ιστορικό του μέλλοντος. Θα σας ευγνωμονεί.
  Και που είστε ακόμα περιμένουμε τα χιλιάδες άξια στελέχη της αριστεράς.

  • Ο/Η Po λέει:

   μάλιστα.

  • Ο/Η Palaros λέει:

   Η μόνη διαφορά σου απο τους υπόλοιπους συνωμοσιολόγους ειναι οτι οι περισσότεροι μορφώνονται από youtube και site ενώ εσύ ειμαι σίγουρος έχεις ολόκληρη βιβλιοθήκη με Λιακόπουλο.

   • Ο/Η Ευγένιος. λέει:

    Εσύ αντιθέτως καμία διαφορά με το πλήρωμα της θολοκουλτούρας, μορφωμένο μου καμάρι. Πετάμε την εξυπνάδα και βίβα…….. τσιτατολόγε. Λοιπόν τα παραπάνω σχόλια είναι συνοπτικές δικές μου τοποθετήσεις από θέσεις αυτού του συγκεκριμένου site και όχι κάποιου Λιακόπουλου. Έτσι για να μην ξεχνιώμαστε τι λέει ο καθένας και για να μην κάνουμε τις παρθένες. Εσύ αν έτσι σε βολεύει έτσι να μιλάς Palare. Δεν μπορώ να κάνω κάτι για την ανεπάρκεια σου. Η μορφωσή σου βγάζει μάτια. Επι του προκειμένου κάποιο σχόλιο; Μπά……άσε τώρα τα αγγούρια είναι όλα μπροστά οπότε τι κάνουμε για να τα αποφύγουμε; Κοιτάμε ψηλά σαν τις κότες που μόλις έκαναν γαργάρα.

 4. Ο/Η ανώνυμος λέει:

  το σχόλιό μου χάθηκε

  • Ο/Η laskaratos λέει:

   Ποιο σχόλιο;
   Με την ευκαιρία να σχολιάσω για τις Σκουριές που μπήκαν στην υπηρεσία της προεκλογικής εκστρατείας του Σύριζα, σε αντιπερισπασμό των αεροδρομίων, για να ανοίξουν πάλι μετά τις εκλογές λίγες ημέρες μετά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις του σαλτιμπάγκου που επικαλέστηκε τους «5.000» εργαζόμενους. Οικονομικό κόστος, εμπιστοσύνη, αξιοπιστία είπατε;
   Ποιος νοιάζεται;

   • Ο/Η ανώνυμος λέει:

    το σχόλιό μου που χάθηκε

    https://en.wikipedia.org/wiki/Shame_society#China
    China

    In China, the concept of shame is widely accepted
    due to Confucian teachings.
    In Analects, Confucius is quoted as saying:

    Lead the people with administrative injunctions
    and put them in their place with penal law,
    and they will avoid punishments
    but will be without a sense of shame.
    Lead them with excellence
    and put them in their place through roles and ritual practices,
    and in addition to developing a sense of shame,
    they will order themselves harmoniously.[3]

    ——–
    https://en.wikipedia.org/wiki/Chinese_skepticism_of_democracy
    Chinese skepticism of democracy

    ——–
    ΣΗΜ. χωρίς καμμιά πρόθεση ρατσισμού.
    Διαφορετικοί λαοί, διαφορετικός τρόπος σκέψης, διαφορετικές πορείες
    – άλλωστε, τα λήμματα είναι γραμμένα από … Δυτικούς.
    Επιδιώκοντας την ισορροπία, παραθέτω και αυτό

    http://www-personal.umich.edu/~nisbett/cultdialectics.pdf

 5. Ο/Η eklag λέει:

  Άσχετο με τους φαύλους εκπροσώπους του παλαιοκομματισμού,
  έμαθε κανείς αν το σαπιοκάραβο με τα μιλιούνια φορτωμένο θα πάει τελικά-κι αυτό-Πειραιά;
  Όχι τίποτα άλλο αλλά πάμε πέρα-δώθε τα γαλατάκια ανθρωπιστικής βοήθειας προς όλες τις φυλές του Ισραήλ και θα χαλάσουν.
  Κρίμας δεν είναι;

 6. Ο/Η Left and Liberal λέει:

  https://www.efsyn.gr/arthro/mizes
  Συντάκτης: ΕΦ.ΣΥΝ.
  .

  Η Ελλάδα από το 1990 ανήκει στις πλέον στρατιωτικοποιημένες χώρες του κόσμου. Ακόμα και μετά την οικονομική χρεοκοπία, το 2014, κατέχει την ένατη θέση παγκοσμίως στις εξοπλιστικές δαπάνες και την πρώτη μεταξύ των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ.

  Το 2009 η Ελλάδα ξόδεψε το 3,1% του ΑΕΠ της για εξοπλισμούς και ήταν ανάμεσα στους πέντε πρώτους αγοραστές όπλων στον κόσμο.

  Μεταξύ 2001 και 2010 η ελληνική οικονομία εισήγαγε το 15% του συνόλου των γερμανικών εξαγωγών και είναι ένας από τους καλύτερους πελάτες της γερμανικής πολεμικής βιομηχανίας.

  Η Ελλάδα κατέχει 1.000 γερμανικά τανκς Λέοπαρντ (σε σύνολο αρμάτων μάχης 1.622) και ο γερμανικός στρατός μόνο 240.

  Αυτά και πολλά άλλα συμπεραίνει μελέτη του ανεξάρτητου Κέντρου για την Ειρήνη BICC (Internationales Konversionszentrum Bonn), που δημoσιεύτηκε στη γερμανική εφημερίδα «Die Zeit» και αναλύει τα δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ που πλήρωσε και πληρώνει η Ελλάδα στις γερμανικές εταιρείες Krauss-Maffei Wegmann, Rheinmetall, Atlas Elektronik, Howaldtswerke-Deutsche Werft, ThyssenKrupp κ.ά.

  Δ.Τ.

 7. Ο/Η Liberal λέει:

  Πολιτική σκοπιμότητα πίσω από το αναίτιο λουκέτο στις Σκουριές

  Του Δημήτρη Δελεβέγκου

  Αλγεινή εντύπωση στην εγχώρια, διεθνή επενδυτική κοινότητα, τον καναδικό όμιλο Eldorado Gold και βέβαια τους περίπου 2.000 εργαζομένους στα Μεταλλεία Κασσάνδρας προκαλεί η απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Πάνου Σκουρλέτη για την ανάκληση των τεχνικών μελετών που αφορούν το έργο στις Σκουριές. Και αυτό διότι η αιφνιδιαστική αυτή κίνηση, που φαίνεται να μην διαθέτει επαρκώς αιτιολογημένη βάση, οδηγεί σε αναστολή την μεγαλύτερη επένδυση, συνολικού προϋπολογισμού 1 δισ. δολαρίων, που υλοποιείται σήμερα στον ελληνικό ορυκτό πλούτο.

  Έτσι, στην απόφαση αυτή που ανακοίνωσε, πρώτα στα τηλεοπτικά συνεργεία ο Π. Σκουρλέτης και την οποία ο άμεσα ενδιαφερόμενος, η Ελληνικός Χρυσός (θυγατρική της Eldorado) πληροφορήθηκε από τα μέσα ενημέρωσης, παράγοντες της αγοράς διαβλέπουν πολιτική σκοπιμότητα. Και θεωρούν ότι η επένδυση θυσιάζεται στο βωμό της μικροπολιτικής και του εξευμενισμού ή προσέλκυσης – ενόψει πιθανών εκλογών / ενδεχόμενης παροχής ψήφου εμπιστοσύνης – βουλευτών, όπως η βουλευτής Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Ιγγλέζη που είναι διακριτή για τους «αγώνες” υπέρ του κλεισίματος των μεταλλείων χρυσού.

  Στο πλαίσιο αυτό εγείρονται σημαντικά ερωτήματα για το εάν η βάση στην οποία στηρίζεται η απόφαση Σκουρλέτη είναι επαρκώς αιτιολογημένη, με την Ελληνικός Χρυσός να εξετάζει νέα προσφυγή στο ΣτΕ.

  Η απόφαση…

  Η απόφαση Σκουρλέτη βάσει της οποίας σταματά σχεδόν το σύνολο της εξορυκτικής δραστηριότητας στη ΒΑ Χαλκιδική λαμβάνει ως παραδοχή ότι η εταιρεία, μέσα σε τρία χρόνια από την έγκριση των τεχνικών μελετών για τα υποέργα των Σκουριών και της Κασσάνδρας αντί να εκτελέσει το πρόγραμμα δοκιμών σε ημιβιομηχανική μονάδα στην περιοχή που βρίσκεται το έργο, το υλοποίησε σε ερευνητικό κέντρο του εξωτερικού. Το πρόγραμμα δοκιμών αποσκοπεί στο να αποδειχθεί ότι η μέθοδος κατεργασίας της ακαριαίας τήξης (flash melting), που αποκλείει τη χρήση κυανίου, είναι συμβατή με το μετάλλευμα στην περιοχή.

  Επίσης, η απόφαση λαμβάνει ως παραδοχή ότι η εταιρεία δεν προσκόμισε, κατά την τριετία, δύο προσαρτήματα για την έγκριση των τεχνικών μελετών της μεταλλουργίας χαλκού, χρυσού και του νέου εργοστασίου εμπλουτισμού στην περιοχή του Μαντέμ Λάκκου.

  …και τα ερωτήματα

  Ωστόσο, όπως αναφέρουν από την εταιρεία οι παραπάνω φερόμενες παραλείψεις δεν υφίστανται. Συγκεκριμένα, οι απαιτούμενες πειραματικές δοκιμές με μετάλλευμα της Ολυμπιάδας και των Σκουριών πραγματοποιήθηκαν για διάστημα έξι μηνών σε πιστοποιημένο ερευνητικό κέντρο στο εξωτερικό. Σκοπός, άλλωστε, όπως εξηγούν, των πειραματικών αυτών δοκιμών είναι να αποδειχθεί ότι η μέθοδος κατεργασίας της ακαριαίας τήξης (flash melting), που αποκλείει τη χρήση κυανίου, είναι συμβατή με το μετάλλευμα στην περιοχή. Και ο σκοπός αυτό επιτεύχθηκε με τη διεξαγωγή των πειραματικών δοκιμών εκτός Ελλάδας.

  Αρκεί αυτό, λοιπόν, δηλαδή η διενέργεια των πειραματικών δοκιμών σε ερευνητικό κέντρο του εξωτερικού για να σταματήσει η επένδυση;

  Όπως προκύπτει από την απόφαση του ΥΠΑΠΕΝ αρκεί.

  Το ερώτημα όμως, που θέτουν παράγοντες της αγοράς είναι «γιατί η κυβέρνηση δεν ζήτησε από την εταιρεία να πραγματοποιήσει τις πειραματικές δοκιμές εδώ και τώρα, εντός Ελλάδας, στις περιοχές όπου πραγματοποιείται η μεταλλευτική δραστηριότητα αντί δηλαδή να προχωρήσει στην ανάκληση των τεχνικών μελετών” που οδηγούν ουσιαστικά σε αναστολή των εργασιών.

  Ένα ακόμη ερώτημα, που θέτουν όσοι διακρίνουν ξεκάθαρο πολιτικό χαρακτήρα στην απόφαση Σκουρλέτη, είναι γιατί η δημόσια διοίκηση δεν προχώρησε στην επιβολή προστίμου ή άλλου είδους διοικητικών μέτρων για τις φερόμενες παραλείψεις, με δεδομένο ότι θεωρεί ότι υπάρχει παράλειψη. Συμπληρώνουν επίσης, ότι η συγκεκριμένη ενέργεια δεν έλαβε χώρα ούτε επί των ημερών του επικεφαλής της αριστερής πλατφόρμας Παναγιώτη Λαφαζάνη και σφοδρού πολέμιου της επένδυσης χρυσού.

  Τα ερωτήματα γίνονται εντονότερα εάν ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι στις 22 Δεκεμβρίου 2014, η εταιρεία υπέβαλε, όπως ήταν υποχρεωμένη, τα δύο προσαρτήματα που το ΥΠΑΠΕΝ αναφέρει στην απόφασή του ότι απουσιάζουν και γι’αυτό προχώρησε στην ανάκληση των τεχνικών μελετών.

  Όπως, λοιπόν, διευκρινίζουν από την Ελληνικός Χρυσός, τα εν λόγω προσαρτήματα – μελέτες υποβλήθηκαν και επειδή το υπουργείο Περιβάλλοντος:

  – δεν τα ενέκρινε μέσα σε 60 ημέρες (από τις 22 Δεκεμβρίου) όπως ορίζει ο νόμος

  – αλλά ούτε αμφισβήτησε την πληρότητα του φακέλου (με τα προσαρτήματα-μελέτες) στις 24 Απριλίου κατατέθηκε αίτηση στο ΣτΕ κατά του ΥΠΑΠΕΝ για παράλειψη νόμιμων ενεργειών.

  Μάλιστα, στο κείμενο της αίτησης ακυρώσεως επισημαίνεται ότι «η στάση του αρμόδιου υπουργείου συνιστά παράβαση της αρχής της ασφάλειας δικαίου και της συνέχισης του κράτους, με δεδομένο ότι το αρμόδιο υπουργείο δεν κατέθεσε αίτημα για διευκρινίσεις ή οποιαδήποτε προσθήκη».

  Εξάλλου, τέσσερις ημέρες, μετά την προσφυγή της Ελ. Χρυσός στο ΣτΕ, το ΥΠΑΠΕΝ επέστρεψε τα προσαρτήματα στην εταιρεία για «συμπλήρωση και διόρθωση ελλείψεων” που αυτό διαπίστωσε. Και η επιστροφή των προσαρτημάτων -μελετών δεν φανερώνει παρά το ότι η εταιρεία προσκόμισε τα «επίμαχα» παραρτήματα, όπως αναφέρουν από την εταιρεία.

  Με άλλα λόγια, η φερόμενη μη προσκόμιση των προσαρτημάτων που συνιστά αιτία, βάση της υπουργικής απόφασης, για τον «τορπιλισμό” της επένδυσης, εκ των πραγμάτων, δεν υφίσταται, όπως σημειώνουν από την εταιρεία. Εξάλλου, το ΣτΕ αναμένεται τις επόμενες ημέρες να εκδώσει την απόφασή του για το εάν πράγματι υπήρξε κωλυσιεργία ως προς την εξέταση των προσαρτημάτων από το ΥΠΑΠΕΝ.

  Οι αποφάσεις του ΣτΕ

  Παράλληλα, όσοι βλέπουν μικροπολιτικές σκοπιμότητες πίσω από την απόφαση Σκουρλέτη σημειώνουν ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να αναστείλει την επένδυση μέσω της «οδού” των τεχνικών μελετών για τον εξής λόγο. Επειδή αδυνατεί να ακυρώσει τις περιβαλλοντικές μελέτες του έργου, όπως και τη σύμβαση παραχώρησης, καθώς αυτές συνοδεύονται από τρεις θετικές αποφάσεις του ΣτΕ και από έγκριση από το Κοινοβούλιο, θεμελιώνοντας τη νομιμότητα της επένδυσης.

  Ας σημειωθεί εν παρόδω ότι για την «κατάργηση των συμβάσεων παραχώρησης και της απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων (ΑΕΠΟ)» είχε δεσμευθεί ο ΣΥΡΙΖΑ μέσω των προγραμματικών δεσμεύσεών που έγιναν γνωστές τον περασμένο Ιανουάριο.

  Όλα αυτά χωρίς να ληφθεί υπόψη ότι πρόσφατα, το ΣτΕ εξέδωσε δύο ακόμη αποφάσεις υπέρ του έργου. Για τη νομιμότητα της παραχώρησης έκτασης δάσους 4.166 στρεμμάτων (3.339 στρέμματα στις Σκουριές και 827 στο Μαντέμ Λάκκο) στην Ελληνικός Χρυσός. Και για το μπλόκο -το οποίο κρίνει άκυρο- του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη στη διαδικασία υλοτόμησης στην περιοχή Λάκκος Καρατζά.

  dimitris.delevegos@capital.gr

  • Ο/Η ανώνυμος λέει:

   Αν η εταιρεία στραφεί εναντίον του Δημοσίου
   ζητώντας αποζημιώσεις
   και όπως όλα δείχνουν πιθανότατα θα κερδίσει,
   ΠΟΙοί ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΠΟΥ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ;
   Τα συνήθη κορόιδα, θα μου πείτε.
   Αυτοί που χρόνια πληρώνουν
   ΚΑΙ την ανικανότητα
   ΚΑΙ τους ανίκανους.

 8. Ο/Η Liberal λέει:

  http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=730643

  Ψηφίστε ΣΥΡΙΖΑ επειδή έκανε ακριβώς τα αντίθετα από όσα υποσχέθηκε ότι θα κάνει; Ψηφίστε ΣΥΡΙΖΑ επειδή δεν μπόρεσε να προβλέψει το αυτονόητο: ότι μία μετωπική σύγκρουση με Ευρώπη θα οδηγήσει τη χώρα είτε στη δραχμή είτε σε τρίτο μνημόνιο; Ψηφίστε ΣΥΡΙΖΑ επειδή εμπόδισε την οικονομία να βγει στην ανάπτυξη και της φόρτωσε νέο τριετές πρόγραμμα σκληρής λιτότητας; Ψηφίστε ΣΥΡΙΖΑ επειδή στους 7 μήνες της κυβέρνησης Τσίπρα -Καμένου έκλεισαν οι τράπεζες και παρά λίγο η χώρα να πάει στη δραχμή; Ψηφίστε ΣΥΡΙΖΑ επειδή ο κ. Τσίπρας δεν μπορούσε να αντιληφθεί το πασιφανές: ότι με τους «πυροβολημένους» δραχμολάγνους θαυμαστές της Σοβιετικής Ένωσης που αποτελούν το 30 % του κόμματός του δεν θα είχε τη δυνατότητα να κυβερνήσει τη χώρα ούτε μία μέρα ; Ότι η συνεργασία του με τον καραδεξιό Καμένο ήταν αδιέξοδη και ακατανόητη εξ αρχής και δεν θα έφερνε κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα για τη χώρα;

  Εξ αιτίας όλων αυτών ,όμως, ο κ.Τσίπρας βιάζεται να πάει τη χώρα σε εκλογές . Ποντάροντας ότι αμέσως μετά «τα μπάνια του λαού» ο κόσμος δεν θα έχει όρεξη για αλλαγές κυβέρνησής και πολιτικά μηνύματα. Ότι αν πάει εδώ και τώρα σε κάλπες θα προλάβει την δυσφορία του κόσμου πριν πληρώσει την αυξημένη εφορία του, το 23 % ΦΠΑ στα τρόφιμα , τον ΕΝΦΙΑ που είχε υποσχεθεί ότι θα καταργήσει. Ότι θα πιάσει στον ύπνο τον Λαφαζάνη που δεν προλαβαίνει να οργανώσει το κόμμα των δραχμιστών , και την Φώφη που μόλις ανέλαβε στο ΠΑΣΟΚ . Και την «μουδιασμένη» ΝΔ που αδυνατεί να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα και να κάνει αντιπολίτευση απέναντι σε μία σκληρή αντιμνημονιακή κυβέρνηση που εν μια νυκτί έγινε υπερμνημονιακή . Απέναντι σε ένα Πρωθυπουργό που τάχτηκε υπέρ του «ΟΧΙ» στο δημοψήφισμα και σε 24 ώρες το βάφτισε «ΝΑΙ» -με τους ψηφοφόρους του να πανηγυρίζουν αδιαμαρτύρητα και στις δύο περιπτώσεις.

  Ουσιαστικά ,όμως ,ο κ.Τσίπρας πάει σε εκλογές για έναν λόγο. Επειδή ποντάρει στο «άστρο» του που ακόμη μεσουρανεί . Και στο ταλέντο του να πείθει -ως άλλος Κόπερφιλντ- ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού ότι αν η πραγματικότητα δεν συμφωνεί με όσα λέει εκείνος τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα.

 9. Ο/Η Αλιέξις λέει:

  http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.politiki&id=42570

  Η προκήρυξη (υπερ)πρόωρων εκλογών, που είναι θέμα ωρών ή ημερών, φανερώνει το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει ο πρωθυπουργός. Είναι πρωτοφανές στην μεταπολιτευτική πολιτική ιστορία πρωθυπουργός που έχει κερδίσει δύο απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις (βουλευτικές εκλογές 25ης Ιανουαρίου και δημοψήφισμα 5ης Ιουλίου 2015) να αισθάνεται τόσο αδύναμος, ώστε να σέρνει τη χώρα σε τρίτη.

  Και αυτό συμβαίνει διότι ο Αλέξης Τσίπας κακοποίησε και τις δύο λαϊκές εντολές που πήρε, σε βαθμό που δεν το έκανε κανένας πρωθυπουργός μέχρι τώρα:

  …………………………………

 10. Ο/Η Μίλων Φιρίκης λέει:

  Ο απατεώνας θα ανακοινώσει σήμερα τις τρίτες μέσα σε ένα έτος εκλογές. Λεφτά και σταθερότητα υπάρχουν.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.