Προσφυγή στο ΣτΕ κατά του δημοψηφίσματος

[Οι δικαστές αποφασίζουν για την διεξαγωγή του]

Στα χέρια των συμβούλων Επικρατείας έχει περάσει πλέον η διεξαγωγή ή όχι του δημοψηφίσματος της ερχόμενης Κυριακής, καθώς κατατέθηκε σήμερα στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο προσφυγή ενός μηχανικού και ενός δικηγόρου τέως σύμβουλος Επικρατείας.

Οι δύο Έλληνες πολίτες ζητούν να ακυρωθούν ως αντισυνταγματικές και παράνομες όλες οι νομοθετικές πράξεις για την διεξαγωγή του δημοψήφισματος της Κυριακής.
Αύριο, θα καταθέσουν στον Συμβούλιο της Επικρατείας αίτηση με την οποία θα ζητούν να εκδοθεί προσωρινή διαταγή ή απόφαση του Τμήματος Αναστολών που να «παγώνει» το δημοψήφισμα.

Στην προσφυγή τους οι δύο πολίτες υποστηρίζουν ότι τόσο η πράξη του υπουργικού συμβουλίου για την πρόταση διεξαγωγής δημοψηφίσματος, όσο και το Προεδρικό Διάταγμα για την προκήρυξη του δημοψηφίσματος, προσκρούουν στο άρθρο 44 του Συντάγματος και στο νόμο 4023/2011 που αφορά τους κανόνες διεξαγωγής των δημοψηφισμάτων.

Αναλυτικότερα, υπογραμμίζουν ότι από τις συνταγματικές επιταγές δεν επιτρέπεται να τίθεται σε δημοψήφισμα ερωτήματα τα οποία «ανάγονται στην διαχείριση της δημοσιονομικής πολιτικής και την αντιμετώπιση ζητημάτων που προκύπτει ή επηρεάζουν άμεσα (δυσμενώς ή ευμενώς) την δημοσιονομική κατάσταση του κράτους».

Τα έγγραφα των τριών διεθνών οργανισμών (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) του Eurogroup της 25.6.2015, για τα οποία ο Ελληνικός λαός καλείται να αξιολογήσει και να αποφασίσει αν θα τα δεχθεί ή αν θα απορρίψει, έχουν «σαφέστατο και σχεδόν αποκλειστικό οικονομικό αντικείμενο και άμεσο δημοσιονομικό αντικείμενο στην λειτουργία του κράτους και την χρηματική επάρκεια για αντιμετώπιση των κρατικών δαπανών», σημειώνεται στην προσφυγή.

Κατά συνέπεια το δημοψήφισμα είναι παράνομο, καθώς «παραβιάζονται ρητές διατάξεις του Συντάγματος».

Επιπρόσθετα παραβιάζεται η νομοθεσία που αφορά την διεξαγωγή των δημοψηφισμάτων (νόμο 4023/2011), καθώς το ερώτημα που τίθεται και καλείται να αποφανθεί ο Έλληνας πολίτης, δεν διατυπώνεται με τρόπο σαφή και σύντομο -όπως απαιτεί ο νόμος- αλλά είναι πολυσύνθετο, περιγράφεται με ειδικούς τεχνικούς και επιστημονικούς όρους, οι οποίοι είναι «αδύνατον να γίνουν κατανοητοί από την συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων».

Όμως, από την διατύπωση του ερωτήματος δεν προσδιορίζονται «έστω κατά προσέγγιση» οι νομικές και οι οικονομικές συνέπειες στην κρατική λειτουργία και την κοινωνική ζωή του τόπου «εκ της υιοθετήσεως της μίας ή της άλλης εκ των δύο ζητουμένων απαντήσεων».
Έτσι, λόγω του τρόπου διατύπωσης του ερωτήματος οι νομοθετικές πράξεις για την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος είναι μη νόμιμες και άκυρες.

Παράλληλα, είναι παράνομες λόγω του σύντονου χρόνου διεξαγωγής του δημοψηφίσματος, που έχει ως αποτέλεσμα να καθιστά αδύνατη την ενημέρωση του εκλογικού σώματος.

Για έναν ακόμη λόγο είναι παράνομη η διαδικασία διεξαγωγής του δημοψηφίσματος, αφού στο επίμαχο Προεδρικό Διάταγμα δεν δημοσιεύονται τα κείμενα των διεθνών οργανισμών του Euro group της 25.6.2015.

Τέλος, υπογραμμίζουν ότι η πράξη του υπουργικού συμβουλίου και το Προεδρικό Διάταγμα, είναι άκυρα, καθώς έχουν εκδοθεί «κατά κατάχρηση εξουσίας», αφού εκδοθήκαν για «σκοπό τελείως διάφορο από εκείνον για τον οποίο προβλέφθηκε συνταγματικώς ο θεσμός του δημοψηφίσματος και άσχετο προς την έννοια του εθνικού ζητήματος, όπως αυτή γίνεται δεκτή από την επιστήμη και στην κοινή αντίληψη».

πηγή

Advertisements
This entry was posted in τυχοδιωκτικός πατριωτισμός, Διακρίσεις (κάθε είδους), Ελευθερία Λόγου/Έκφρασης, ανορθολογισμός, κοινωνία/πολιτική. Bookmark the permalink.

33 Responses to Προσφυγή στο ΣτΕ κατά του δημοψηφίσματος

 1. Ο/Η Θέκλα Φακλάνα-σεκσολόγος λέει:

  Αυτά είναι ψιλά γράμματα για το γυφτοσυριζέικο τσαντήρι και τους φρίκουλες ανελς.

 2. Ο/Η Ἀριστοκλῆς λέει:

  Τὸ Σύνταγμα πρέπει νὰ ἀναθεωρηθῇ ἀσχέτως τοῦ ὅτι εἶναι γελοῖο ἂν οἱ ἐνάγοντες ἔχουν δίκαιο.

 3. Ο/Η laskaratos λέει:

  http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.politiki&id=41828

  Ντοπαρισμένο δημοψήφισμα
  Ανδρέας Πετρουλάκης

  Ο λαός θα κληθεί σε λίγες μέρες να συμμετάσχει σε ένα Δημοψήφισμα το οποίο έχει ένα ερώτημα που δεν υπάρχει. Ασφαλώς πρόκειται για παγκόσμιο ρεκόρ.

  Το υπαρκτό και θεμελιώδες δίλημμα του Δημοψηφίσματος αποκρύπτεται. Παγκόσμιο ρεκόρ επίσης.

  Ο χρόνος που δίδεται στον λαό για να αποφασίσει επί αυτού του ζωτικού για τη μοίρα των παιδιών του ερωτήματος (που αποσιωπάται) είναι μία βδομάδα, τη στιγμή που για ανάλογα ερωτήματα άλλοι λαοί έχουν στη διάθεσή τους μήνες ή χρόνια για να ενημερωθούν και να διαμορφώσουν άποψη πριν οδηγηθούν στην κάλπη. Παγκόσμιο ρεκόρ, φυσικά.

  Κάποιοι κυβερνητικοί λένε ότι το ερώτημα μπορεί να αλλάξει μέσα στη βδομάδα αν προκύψει βελτίωση του φαντασιακού προηγούμενου, και μάλιστα να αλλάξει και η πρόταση της Κυβέρνησης για το ΝΑΙ ή το ΟΧΙ, ασχέτως αν η Βουλή έχει ψηφίσει ήδη το ανύπαρκτο ερώτημά της – ποιος την εμποδίζει να ονειρευτεί ένα άλλο; Παγκόσμιο ρεκόρ στον χώρο του σουρεαλισμού.

  Το ερώτημα που θέτει η κυβέρνηση έχει καταφέρει να είναι εκτός από ανύπαρκτο και αντισυνταγματικό (τζακ ποτ), αφού όπως το θέτει περιπίπτει σε κατηγορία ερωτημάτων που σαφώς το Σύνταγμα απαγορεύει να τίθενται σε Δημοψηφίσματα. Παγκόσμιο ρεκόρ για δημοκρατική χώρα.

  Ο προεκλογικός τηλεοπτικός αγώνας παραχωρείται προνομιακά στα κόμματα και όχι στις ευρύτερες πολιτικές συμμαχίες του ΝΑΙ και του ΟΧΙ, και μάλιστα με νόμο που η κυβέρνηση άλλαξε αντισυνταγματικά την τελευταία στιγμή, προφανώς γιατί την ενοχλούν οι εξ αντικειμένου συγκάτοικοι στην ίδια πολιτική συμμαχία. Ψηφίζουμε στο Δημοψήφισμα σαν να ψηφίζαμε για κυβέρνηση και αντιπολίτευση- παγκόσμιο ρεκόρ .

  Στο δημοψήφισμα υπάρχει μόνο ένα ψηφοδέλτιο, με ένα περίπλοκο ελληνοαγγλικό κείμενο με εξειδικευμένη ορολογία που παραπέμπει σε 2 πολυσέλιδα έγγραφα που ασφαλώς πρέπει να μελετήσουν οι ψηφοφόροι πριν αποφανθούν. Δεν είναι παγκόσμιο ρεκόρ γιατί αυτό το αγώνισμα δεν υπάρχει σε άλλο μέρος.
  Η διατύπωση του ερωτήματος είναι «όχι ή ναι» σε αντιστροφή της φυσιολογικής ροής της ελληνικής γλώσσας και όλων των άλλων γλωσσών που είχα τη δυνατότητα να πληροφορηθώ, φυσικά δεν ξέρω αν είναι παγκόσμιο ρεκόρ, σίγουρα πάντως αποτελεί εξαιρετική επίδοση.

  Επιστρέψαμε στην εποχή της πρωτιάς για τα ελληνικά χρώματα. Στην περίοδο που γεμίζαμε πλατείες για να υποδεχτούμε τους ήρωές μας, πριν προσγειωθούμε στη σκληρή πραγματικότητα των ντοπαρισμένων μεταλλίων
  Τα αναβολικά έχουν αλλάξει, τώρα είναι η υπερηφάνεια, η αξιοπρέπεια, η αυτοθυσία, η αδούλωτη ψυχή, το Κούγκι, το αίμα των προγόνων.

   • Ο/Η Πειραχτήρι λέει:

    Διαψεύστηκε αυτή η είδηση. Αυτό που παρουσιάζεται ως απόφαση του Συμβουλίου της Ευρώπης είναι απλώς η γνώμη του Προέδρου του…

 4. Ο/Η laskaratos λέει:

  Aπό το μαύρο μέτωπο του ΟΧΙ.
  Η βρυκολακιασμένη εφημερίδα της βασιλικής χωροφυλακής

  Η Ελεύθερη Ώρα

  H δημοκρατία
  Αλέξη μη σκύβεις το κεφάλι

  Η δεξιά

  Ο κ.Κουρής (Κontranews)
  http://www.zougla.gr/newspapers/issue/67595

 5. Ο/Η Frixos λέει:

  Δεν υπαρχει τιποτε πιο χειροπιαστο απο τους τιτλους (και το περιεχομενο) των ανωτερω φασιστοφυλλαδων που να αποδεικνυει με τον πιο αδιαψευστο και κατηγορηματικο τροπο αυτό που επεσημαινα συνεχως από την αρχη, ότι (οι Συριζαιοι και η κυβερνηση) προκειται για ένα ειδος περονιστών σε βαλκανικη εκφανση.
  Και οριστε, μεινανε μονοι στην κολαση, σφιχταγκαλιασμένοι με τους ανοιχτούς ακροδεξιούς και τους φασιστες, εναντιον ολων, ακομα και του ΚΚΕ που ζει στον δικο του τοξικο πλανητη αλλα …δεν «τσιμπησε» το δολωμα που του εριχνε ο Συριζα επι πολλα χρονια.

  Βγηκε εντρομος να …»καθησυχασει» την Ελληνικη κοινωνια ότι «εγγυάται» (;;;!!!) την αποκατα σταση της ομαλότητας λεγοντας οτι για την κολαση που δημιουργησε ο ιδιος …»φταιει η ΕΕ»
  Και ότι με το δημοψηφισμα δεν τίθεται θεμα αποκοπης μας από την ΕΕ το οποιο δεν τεθηκε ποτε.

  Τοτε τι σημαινε εκεινο το «Ειμαστε ναυτικος λαος και ξερουμε να αναζητούμε αλλα ασφαλεστερα λιμανια» που εκστομιζε φουσκωνοντας από τη φωλια της μαφιας, τη Μοσχα, και κουνωντας με αυθαδεια το δαχτυλο μπροστα στο προσωπο της Ευρώπης και ολοκληρου του δυτικου κοσμου.

  Αντε στο στο καλο φλουφλη

 6. Ο/Η ανώνυμος λέει:

  Manipulativer Stimmzettel der nachträglichen
  Volksabstimmung am 10. April 1938

  ΠΗΓΗ
  http://www.demokratiewebstatt.at/fileadmin/user_upload/Parlament/DWS/Werkstatt/Annexion_1938/130226_918056_7A_BrgHaizingergasse_ZeitzeugenAnnexion_Zeitung.pdf

  άλλο ένα βρίσκεται εδώ, κάτω δεξιά
  https://goo.gl/y12I3s

 7. Ο/Η Frixos λέει:

  «Ενώ κάθε αριστοκρατική ηθική γεννιέται από μια θριαμβευτική αυτοκατάφαση, η ηθική των δούλων αντιθέτει πρώτα ένα «όχι» σε ό,τι δεν αποτελεί μέρος του εαυτού της, σε ό,τι είναι διαφορετικό από αυτήν, σε ό,τι «μη εγώ»: και αυτό το «όχι» είναι η δημιουργική πράξη της»
  ΦΡΙΔΕΡΙΚΟΣ ΝΙΤΣΕ
  To θεωρω ως κορυφαιο τσιτατο του Νιτσε, το.εχω ποσταρει και άλλη φορα,και θα μπορουσε να αναρτηθεί ως ποστ στο ιστολογιο σας καθως αντανακλα με μοναδικο τροπο το νοημα του δημοψηφίσματος και την ηθικη των κυβερνωντων Συριζανελαιων.

 8. Ο/Η Εγκεφαλικό κύτταρο λέει:

  Είναι και πονηρούληδες: Δεν εγκρίνεται – ΟΧΙ
  Εγκρίνεται – ΝΑΙ
  Το Δ του «δεν» προηγείται αλφαβητικά του Ε του «εγκρίνεται» κι έτσι το όχι περνά μπροστά από το ναι.

 9. Ο/Η kseeath λέει:

  Καμία ακύρωση του δημοψηφίσματος. ΟΧΙ μέχρι το τέλος! Προλεταριακή άμυνα στο αστικό σαμποτάζ
  Κ.Μαραγκός | Avantgarde
  Η αστική αντίδραση στα όπλα
  Κάθε ώρα που περνάει η αστική αντίδραση κλιμακώνει την αντεπίθεση της. Επιφανή στελέχη της μνημονιακής δεξιάς και κεντροαριστεράς χτυπιούνται σαν τα χταπόδια στα κρατικοδίαιτα κιτρινοκάναλα των εφοπλιστών και λοιπών μεγαλοκαπιταλιστών που λυμαίνονται τη χώρα εδώ και δεκαετίες, γιατί δεν πληρώθηκε το 1,7 δις στο ΔΝΤ. Η ταύτισή τους με τους δανειστές τοκογλύφους αγγίζει τα όρια της γελοιότητας. Δήθεν παραγωγικοί φορείς, εργοδοτικές οργανώσεις, επαγγελματικά επιμελητήρια, δήμαρχοι και περιφερειάρχες, αγροτικές ομοσπονδίες, απολειφάδια της ΓΣΕΕ, μέχρι πρότινος διανοούμενοι υποστηριχτές μιας κεϋνσιανής διαχείρισης τύπου Βεργόπουλου ως και τραγουδιστές του στυλ Ρουβά, ωρύονται, υπέρ ενός ύστατου συμβιβασμού, αλλιώς καλούν την Κυριακή στην υπερψήφιση του ελεεινού ΝΑΙ στην αιώνια λιτότητα και τη συντριβή των υποτελών τάξεων… http://wp.me/pryYN-1Yd

 10. Ο/Η Όφη Σόφη λέει:

  http://www.euro2day.gr/news/economy/article/1345574/prohgeitai-to-nai-se-dhmoskophsh-gpo.html

  Στο 43,3% το ποσοστό όσων θα πουν σίγουρα «ναι», στο 39,9% αυτοί που επιλέγουν μετά βεβαιότητας το «όχι».

  Προηγείται το «ναι» σε δημοσκόπηση GPO – Το προφίλ των ψηφοφόρων

  Το «ναι» προηγείται σε δημοσκόπηση που διενήργησε η GPO και παρουσιάζει η BNP Paribas. Η δημοσκόπηση έγινε την Τρίτη σε δείγμα 1000 ατόμων επιλεγμένων με όρους περιοχής, ηλικίας και φύλου.

  Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το ποσοστό όσων είναι βέβαιοι ή θεωρούν πιθανότερο να κάνουν αυτή την επιλογή φτάνει το 47,1%. Αντίθετα, οι πιθανοί και σίγουροι ψηφοφόροι του «όχι» αντιστοιχούν σε 43,2%.

  Το στατιστικό λάθος είναι 3,1%, κάτι που σημαίνει ότι το αποτέλεσμα κρίνεται στατιστικά σημαντικό, γράφει η BNP Paribas.

  Από τα επιμέρους στοιχεία αξία έχει το γεγονός ότι το «ναι» είναι η περισσότερο δημοφιλής επιλογή σε μεγάλης ηλικίας ψηφοφόρους της ΝΔ. Η μεγάλη πλειοψηφία των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ (63,4%) επιλέγει το «όχι».

 11. Ο/Η laskaratos λέει:

  https://derlandstreicher.wordpress.com/2015/07/01/%ce%ac%ce%ba%ce%bf%cf%85-%cf%84%cf%83%ce%af%cf%80%cf%81%ce%b1/

  Άκου, Τσίπρα!

  Προς πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα:

  Πρώτον, ακύρωσε το δημοψήφισμα – παρωδία.

  Δεύτερον, παραδέξου σε διάγγελμα πως δεν υπολόγισες σωστά τις συνέπειες.

  Τρίτον, φύγε απόψε και δες όσους πρέπει στις Βρυξέλλες και στις άλλες πρωτεύουσες, δέξου όποια συμφωνία σου προτείνουν, η οποία θα είναι απείρως επαχθέστερη πλέον. Έπαιξες και έχασες. Να αναλάβεις τώρα την ευθύνη. Χωρίς νέα συμφωνία-μνημόνιο, τράπεζες δεν ανοίγουν.

  Τέταρτον, αν δεν το κάνεις, θα περιμένουν μέχρι να φας τα μούτρα σου, είτε μέσω δημοψηφίσματος, είτε μέσω στραγγαλισμού της οικονομίας, είτε μέσω ανθρωπιστικής κρίσης και αναταραχών. Δεν βιάζονται. Δεν αιφνιδιάστηκαν. Ήταν προετοιμασμένοι. Ο χρόνος είναι εναντίον μας. Και οι διεθνείς ισορροπίες. Πρέπει να κάνεις γρήγορα προτού ενεργοποιηθούν οι ρήτρες των χωρών που μας έχουν δανείσει. Τηρούν στάση αναμονής.

  Πέμπτον, θεωρώ πλέον, μετά τα όσα συνέβησαν από τα ξημερώματα του Σαββάτου και μετά, ότι σε θεωρούν τελειωμένο και αναξιόπιστο. Θα ήθελαν να φύγεις. Και θα περιμένουν μέχρι να παραιτηθείς, να πάθεις ασφυξία, να στραφεί ο κόσμος εναντίον σου, να γίνουν εκλογές.
  Το κλειδί είναι οι κλειστές τράπεζες και τα ελάχιστα αποθεματικά που απέμειναν. Τα άδεια ΑΤΜ έχουν μεγαλύτερο συμβολισμό και πρακτικό αντίκτυπο από τις κενές περιεχομένου εθνοπατριωτικές κορώνες και τα ψέματα με τα κοντά ποδάρια.

  Σπεύσε ή παραιτήσου!

  • Ακου Τσίπρα.
   Στό δεύτερο διαγγελμά σου, χθές, όρθιος αυτή τήν φορά, διότι τό καθιστός δέν σού πάει, αλλά καί γιατί δεύτερο διάγγελμα? Θά υπάρξει καί τρίτο? Προπαγάνδα υπερ τού ΟΧΙ? Στό διαγγελμά σου, λοιπόν, μάς διαβεβαιώνεις πως τά χρήματα τών Ελλήνων πολιτών, οί καταθέσεις τους, όσοι δέν έβγαλαν τά χρήματά τους στίς τράπεζες τού εξωτερικού αλλά τά κράτησαν εδώ στίς Ελληνικές τράπεζες, είναι εξασφαλισμένα. Γιά πές μας, αγοράκι μου, εσύ, πού έχεις καταθέσει τά χρήματά σου? Σέ ποιές Ελβετικές, ακόμη καί Γερμανικές τράπεζες τά έχεις εξασφαλίσει? Δέν πείθεις, σχολιαρόπαιδό μου. Αν όπως λένε, η κάθε κυβέρνηση εκφράζει τόν λαό τής κάθε Χώρας, εσύ, αγοράκι, είσαι πολύ λίγος γιά πρωθυπουργός καί δέν πιστεύω πως ο Ελληνικός λαός είναι κι αυτός λίγος. Τό μόνο που τού καταλογίζω είναι πως πέφτει πάντα στίς παγίδες που τού στήνουν οί πολιτικοί. Ελπίζω, αυτή η πολύ δύσκολη περίοδος που περνάει ο Ελληνικός λαός νά τόν ωριμάσει λίγο καί νά ανοίξει τά μάτια του.
   Σπεύσε, ή παραιτήσου, πρίν σέ σπεύσουν καί σέ παραιτήσουν άλλοι.

   • Ο/Η Κλαζομενεύς λέει:

    Η προπαγάνδα είναι αποκλειστικό δικαίωμα των Νταβατζήδων. Διαγγέλματα του πρωθυπουργού απαγορεύονται!!!

 12. Ο/Η Στ'άρματα λέει:

  EΘΝΙΚΑΙ ΑΝΗΣΥΧΙΑΙ ΣΥΡΙΖΑ ΔΙΟΝΥΣΟΥ.

  Μείωση κατά 400 εκ. ευρώ, που θα σημάνει τον πλήρη αφοπλισμό της χώρας, με αποτέλεσμα την πλήρη αποδυνάμωση σε περίπτωση τουρκικής πρόκλησης και αδυναμία εκπλήρωσης των νατοϊκών υποχρεώσεων της χώρας.

 13. Ο/Η Πειραχτήρι λέει:

  Την ίδια ώρα που οι δυο συμπολίτες μας προσφεύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ο ΟΗΕ χαιρετίζει το δημοψήφισμα:
  http://www.avgi.gr/article/5672602/apo-ton-oie-xairetizoun-to-dimopsifisma

  • Ο/Η laskaratos λέει:

   Πειραχτήρι,
   όχι δυο μέτρα και δυο σταθμά. Για το συμβούλιο της Ευρώπης λες πως πρόκειται για στέλεχός του και μάλλον έχεις δίκιο, αν και ακόμη και το tvxs έγραψε Συμβούλιο Ευρώπης, εδώ πάλι δυο εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ, τους έκανες ο ΟΗΕ.
   Πιο πονηρή η Αυγή, χρησιμοποίησε τον τίτλο «Από τον ΟΗΕ…».

  • Ο/Η Po λέει:

   Ναι, μάλιστα.
   Χτες είδες φαντάζομαι ομιλία Τσίπρα που τόνισε «»Σας καλούν να γίνετε συνένοχοι στη συνέχιση των μνημονίων»
   το άκουσες και φαντάζομαι ανατρίχιασες από εθνική περηφάνια.
   Ε, λοιπόν, 4-5 ώρες πριν ζήτησε και Τρίτο, διετές Μνημόνιο.

   Ναι ο Τσίπρας ο… αντιμνημονιακός.

   Για τα αμνοερίφια αυτά, όχι για σκεπτόμενους!

 14. Ο/Η Σαλταδόρος λέει:

  Στροφή στον ρεαλισμό: το ευρώ (και το βόλ€μα) δεν κάνει τον ευρωπαίο.
  http://hypnovatis.blogspot.gr/2015/07/blog-post_2.html

 15. Ο/Η Κλαζομενεύς λέει:

  Μείωση Μισθών: Συνταγματικό
  Μείωση Συντάξεων: Συνταγματικό
  Απολύσεις: Συνταγματικό
  Κατάργηση Συλλογικών Συμβάσεων: Συνταγματικό
  Μείωση Κατώτατου Μισθού: Συνταγματικό
  ΕΝΦΙΑ: Συνταγματικό
  Εισφορά Αλληλεγγύης: Συνταγματικό
  Δημοψήφισμα: ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ!!!

  • Ο/Η laskaratos λέει:

   To τι είναι συνταγματικό και το τι όχι κρίνεται από το αν ως μέτρο γίνεται με δίκαιο τρόπο, αν γίνεται δικαιολογημένα, αν η ζημιά καταμερίζεται ισομερώς και κατ’αναλογίαν.
   Το συγκεκριμένο δημοψήφισμα-και όχι κάθε δημοψήφισμα-έχει στοιχεία αντισυνταγματικότητας προφανή. Δημοσιονομικός χαρακτήρας ερωτήματος, τρόπος ερωτήματος, ασάφεια ερωτήματος, χρονική προετοιμασία και πέρα από αυτά υπάρχει πολιτικά και η ύποπτη σκοπιμότητα ετεροχρονισμένης μετάθεσης ευθυνών. Τα ερωτήματα αυτά μπορούσαν να είχαν υποβληθεί προεκλογικά αν υπήρχε ειλικρίνεια γιατί ήταν νομοτελειακή και προβλέψιμη αυτή η αναπόφευκτη δυσάρεστη κατάληξη.
   Τα υπόλοιπα που αναφέρεις είναι προϊόντα αδήριτης ανάγκης και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τεράστια ευθύνη που δεν έχει προτείνει δίκαιες και εφικτές ισοδύναμες εναλλακτικές λύσεις. Θέλει να πληρώνουν οι ξένοι χωρίς να πληρώνει κανείς Έλληνας, δίκαιος ή άδικος.
   Δεν γίνονται αυτά.

   • Ο/Η Κλαζομενεύς λέει:

    Ανακρίβειες. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υπαναχωρήσει σε πάρα πολλά. Τα ζητήματα που δεν υπαναχωρεί είναι το ΕΚΑΣ και οι συλλογικές συμβάσεις. Αν είναι μία χώρα να συντριβεί επειδή θέλει να διατηρήσεις τις ΣΣ και το ΕΚΑΣ…ας είναι….θα τα γράψει ο ιστορικός του μέλλοντος!!!

   • Ο/Η laskaratos λέει:

    Άκου αγαπητέ Κλαζομενέα,
    η πρότασή του είχε απαράδεκτα στοιχεία όπως:

    1.φορολόγηση επιχειρήσεων. Πρόταση αντιπαραγωγική, αντιλαϊκή που ήξερε πως δεν θα γίνει δεκτή.
    Η πραγματικά φιλολαϊκή πρόταση θα ήταν φορολόγηση των επιχειρηματιών ως ιδιωτών και φοροαπαλλαγή των επιχειρήσεων στο βαθμό που επενδύουν παραγωγικά τα κέρδη τους.

    2.Οριζόντια προστασία μισθών συντάξεων.
    Αντιλαϊκή λαϊκίστικη πελατειακή πρόταση στο βαθμό που οδηγεί στην ανεργία χιλιάδες εργαζόμενους, μείωση ανταγωνιστικότητας ελληνικών προϊόντων, φυγή και κλείσιμο επιχειρήσεων, φουσκωμένους μισθούς χωρίς παραγωγικό αντίκρυσμα.
    Η αριστερή πρόταση: Ζώνες μισθολογικές. Αν η επιχείρηση είναι στη Μακεδονία-Θράκη-Ήπειρο θα φύγει προς Βορράν. Κοινωνικός μισθός (υγεία, κλπ, ορθολογικά όμως όχι εντελώς τσάμπα που οδηγεί σε καταβαράθρωση του κοινωνικού κράτους, όπως η πολιτική αλητεία των δωρεάν συγκοινωνιών τώρα, που θα τις πληρώσουν στο πολλαπλάσιο οι φορολογούμενοι),.

    3.Προστασία παπαδαριού, Εκκλησίας.

    4.Προστασία πολεμικών εξοπλισμών

    5.Πόθεν έσχες, πουθενά.

    Έτσι ενδεικτικά.

  • Ο/Η Ευγένιος λέει:

   Νομίζω ότι καλύτερο έχω διαβάσει τον τελευταίο καιρό.
   http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.politiki&id=41847
   Γραφει ο Αλ. Ζαμπουκας.
   «Αλέξη, δεν ήσουν ο επαναστάτης που θέλαμε»
   «Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά, Αλέξη. Στις κοινωνίες υπάρχουν ομάδες. Και στις ομάδες άτομα. Και στα άτομα μυαλά, διαθέσεις, ένστικτα και συμφέροντα. Αν μπορούσα, δηλαδή, να στο ζωγραφίσω, έτσι θα το έφτιαχνα. Κατά συνέπεια, δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Ίδιοι γινόμαστε όταν το θέλεις εσύ, κάποιος άλλος πολιτικός, τα μίντια, οι παπάδες και κάθε μορφή εξουσίας ή συγκεντρωτικής δύναμης. Η διάθεση, όμως, να μας πακετάρει ο οποιοσδήποτε προσκρούει πάντα στη διαφορετικότητά μας. Όλοι αυτοί προσποιούνται ότι είμαστε μάζα αλλά δεν είμαστε. Τους είναι, όμως, αρκετό για να μας επικαλούνται συνέχεια.
   Μέσα, λοιπόν, στους πολλούς των Ελλήνων, είμαστε αρκετοί ασύντακτοι και περίεργοι, που δεν είμαστε τίποτα. Απολύτως τίποτα. Ούτε Ολυμπιακοί, ούτε Παναθηναϊκοί, ούτε Χριστιανοί, ούτε Μουσουλμάνοι, ούτε Δεξιοί, ούτε Αριστεροί, ούτε «Ελληναράδες» ούτε «Ευρωλιγούρηδες», ούτε τίποτα απ΄ όλα αυτά. Ή τουλάχιστον κάτι για το οποίο θα κρεμούσαμε ετικέτα. Και κάποιοι άλλοι, οι περισσότεροι, μολονότι θέλουν να ανήκουν στις ομάδες τους, κινούνται σε μια κανονικότητα, προτάσσοντας πάντα την ατομικότητά τους.
   Ε, λοιπόν, Αλέξη, όλοι εμείς νομίζεις ότι είμαστε τόσο αφελείς ή τόσο ευχαριστημένοι από την κοινωνία μας που δεν θέλουμε την επανάσταση; Μας κόβεις για τόσο ηλίθιους να μην μας ενοχλεί όλο αυτό το κατεστημένο της μεταπολίτευσης με τα δίκτυα, τις «συμμορίες» των καταχραστών, τα κρατικοδίαιτα μίντια και το καταχρεωμένο κράτος μας; Ή μήπως πιστεύεις ότι όλοι μας έχουμε μαζέψει στην αυλή μας μερικούς «αριστερούς» και τους μαστιγώνουμε, επωφελούμενοι του καπιταλισμού;
   Όχι, ρε συ Αλέξη. Κι εμείς ψάχναμε κάποιον να τραβήξει μπροστά και να γκρεμίσει το πολιτικό σύστημα. Και τον ψάχνουμε ακόμα. Γιατί θέλουμε να ξυπνήσουμε ένα πρωί και να μη δούμε κανέναν από τα καταχρεωμένα κόμματα στη Βουλή, κανέναν από τους πρώην πρωθυπουργούς και κανέναν από όλους αυτούς που διέλυσαν τη χώρα. Άρα, δεν είναι μόνο οι δικοί σου φίλοι «λαός». Είμαστε μάλλον κι εμείς. Κι ας μας κόλλησες τη ρετσινιά του «δωσίλογου» και του «γερμανοτσολιά».
   Εσύ όμως, τι έκανες για όλα αυτά; Με ποιον έκανες την επανάσταση; Με τον Καμμένο, τη Ραχήλ, τον Μιχελογιαννάκη, τον Λαφαζάνη, τον Στρατούλη και τον Βαρουφάκη; Μα, είναι δυνατόν; Πώς να σε πιστέψουμε; Πόσο να κρατήσουμε τη μύτη μας για να μη σκάσουμε ακόμα;
   Γίνεται επανάσταση με διορισμούς στο δημόσιο, με εθνολαϊκισμό (η χούντα έκανε μόνο), με υποστηρικτές του ολοκληρωτισμού και με συμπάθειες στη Χρυσή Αυγή;
   Γίνεται επανάσταση με διορισμούς στο δημόσιο, με εθνολαϊκισμό (η χούντα έκανε μόνο), με υποστηρικτές του ολοκληρωτισμού και με συμπάθειες στη Χρυσή Αυγή;
   Αν είχες πάρει άλλο δρόμο, όλοι μαζί σου θα ήμασταν. Ας ένωνες εσύ τον κόσμο φτιάχνοντας πρώτα ένα κράτος δικαίου και μετά πάμε όλοι μαζί να γκρεμίσουμε ό,τι θες. Την αγκυλωμένη Ευρώπη, τη Μέρκελ, τη γραφειοκρατία, το κεφάλαιο, ό,τι νομίζεις πως θα αλλάξει τον κόσμο. Αλλά όχι, ρε φίλε, να μας φλομώνει στο ψέμα ο Βαρουφάκης και μετά να χαιρόμαστε που τα βάζεις με όλο τον πλανήτη. Πόσο άβουλοι πρέπει να είμαστε;
   Αλέξη, η χώρα χρεοκόπησε και είμαστε μια βάρκα «μεταναστών», ακυβέρνητη στο Αιγαίο. Χωρίς μία στην τσέπη. Σε ποιον θα κάνουμε τώρα επανάσταση; Mεταξύ μας; Θα χαρείς αν αρχίσουμε να τρώμε ο ένας τον άλλον;
   Είμαι πια βέβαιος και στο λέω. Φοβάμαι την ώρα που θα φύγεις. Κι όχι μόνο για τον Αρμαγεδδώνα που έρχεται. Φοβάμαι που με την αποτυχία σου νομιμοποίησες όλα αυτά τα τρωκτικά της μεταπολίτευσης και που τους έδωσες το άλλοθι να ξαναγυρίσουν στις εξουσίες. Όλους αυτούς που θα σπεύσουν να διαχειριστούν τον όλεθρο και να νομιμοποιηθούν στη συνείδηση του λαού.
   Ας γίνεις τουλάχιστον μπλουζάκι στους πιτσιρικάδες, αλλά και γι’ αυτό αμφιβάλλω…»

   Λασκαράτε, Ρο κουράγιο.Το μεταπολιτευτικό τσουκάλι μας δείχνει τον σάπιο πάτο μετά το αδειασμα των βρομόνερων που έτρεφαν τις ψευδαισθείς μας. Μένει να κρατήσουμε δυνάμεις για να το καθαρίσουμε τελείως πρίν αρχίζουμε να το ξαναγεμίζουμε. Αυτό είναι το καθήκον όλων τον ορθά σκεπτόμενων από αύριο.

 16. Ο/Η Σαλταδόρος λέει:

  «Οι φτωχοί κάνουν λάθος επιλογές σε κρίσιμες (για τους πλούσιους) στιγμές»
  Αντιγόνη Λυμπεράκη, βουλετής του κομμάτος «Giorgos Bobolas – Meno Evropi»

  • Ο/Η Left and Liberal λέει:

   Tι φόρους πλήρωσε ο Giorgos Bobolas επί Τσίπρα επαναστατημένου;

   • Ο/Η Σαλταδόρος λέει:

    Συμφωνώ. Πήρε και τα διόδια για άλλα 45 χρόνια με αριστερή απόφαση. Αλλά θέλει να «μένει Ευρώπη». Αυτό κοιτάω κι όχι το τί μαλακίες λέει αυτές τις μέρες ο Μιχαλολιάκος, ο Καμμένος, οι συριζαίοι, οι ποταμίσιοι, οι νδσόκοι κ.α. «Μνημονιακοί» και «αντιμνημονιακοί» είναι ξεπερασμένες και εξίσου φαιδρές σχηματοποιήσεις (στην πραγματικότητα απ’ την αρχή ήσαν).

    Ούτε λαμβάνω υπ’ όψιν τις εκτός τόπου και χρόνου ιδεολογικοποίησεις που επιχειρούνται (ευρώ=Ε.Ε.= Ευρώπη=Δύση=Διαφωτισμός, κλπ). Χώρια που όλες τους είναι χαρακτηριστικά δουλικής τριτοκοσμικής νοοτροπίας.

    Το πραγματικό δημοψήφισμα για μένα είναι όπως το έθεσε πεζά η Μέρκελ: ευρώ ή δραχμή. Κι όχι όπως θέλει να το θέτει ο Συριζα που το προκήρυξε, αλλά μάλλον έχει χάσει πλέον τον έλεγχο.
    Κι όσο βλέπω τους κάθε είδους βολεμένους να θέλουν ευρώ, να καταφεύγουν σε ιδεολογικές ωραιοποιήσεις του βολέματός τους και -κυρίως- να έχουν χεστεί απ΄’ τον φόβο τους, τόσο λιγότερο αμφιβάλλω για το τί θα ψηφίσω.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s