σ. Τσίπρας: «Ένα δημοψήφισμα, θα είναι μια επικίνδυνη ζαριά για τη χώρας μας…»

Δεν είναι στο μυαλό μας να καλέσουμε εκ νέου τον λαό να αποφανθεί, μιας και η λαϊκή εντολή είναι νωπή» σύντροφος Τσίπρας, σοβαρός αριστερός πρωθυπουργός 17 Ιουνίου 2015 -δηλ. πριν λίγες μέρες]

tsipras-oxi27.6.15b
tsipras-oxi27.6.15a

Τσίπρας 17 Ιουνίου 2015 στο tvxs.gr:«Η νέα ελληνική κυβέρνηση έχει εκλεγεί προσφάτως, έχει λάβει εντολή από το λαό, ώστε να φέρει μια βιώσιμη συμφωνία. Η ελληνική κυβέρνηση θα κρίνει την όποια κατάληξη των διαπραγματεύσεων, με κριτήριο τη βιωσιμότητα του ελληνικού λαού. Δεν είναι στο μυαλό μας να καλέσουμε εκ νέου τον λαό να αποφανθεί, μιας και η λαϊκή εντολή είναι νωπή. Συνεπώς εκείνο που έχουμε στο μυαλό μας είναι να υπάρξει μια λύση. Εάν αυτό δεν συμβεί, η κυβέρνηση θα αναλάβει στο πλαίσιο της εθνικής συγκρότησης της χώρας, ώστε να λάβει τις κρίσιμες αποφάσεις. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι είτε υπάρξει είτε όχι ένας έντιμος συμβιβασμός είτε όχι, τότε εμείς θα αναλάβουμε τις ευθύνες μας»

Advertisements
This entry was posted in τυχοδιωκτικός πατριωτισμός, Για την Αριστερά, ανορθολογισμός, κοινωνία/πολιτική. Bookmark the permalink.

13 Responses to σ. Τσίπρας: «Ένα δημοψήφισμα, θα είναι μια επικίνδυνη ζαριά για τη χώρας μας…»

 1. Παράθεμα: σ. Τσίπρα&sig...

 2. Ο/Η Left λέει:

  http://www.athensvoice.gr/article/%CE%B5%CE%B9%CE%B4%CE%AE%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82/%CE%BC%CE%B1%CE%B6%CE%AC%CE%BF%CF%85%CE%B5%CF%81-%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82-ft-%CE%BF-%CE%B1%CE%BB%CE%AD%CE%BE%CE%B7%CF%82-%CF%84%CF%83%CE%AF%CF%80%CF%81%CE%B1%CF%82-%CE%B1%CF%80%CE%AD%CF%84%CF%85%CF%87%CE%B5

  25/06/2015

  Μαζάουερ στους FT: Ο Αλέξης Τσίπρας απέτυχε

  «Τελευταία ευκαιρία του να βάλει τη χώρα πάνω από το κόμμα»

  Με άρθρο του στους Financial Times ο φιλέλληνας και γνώστης της ελληνικής ιστορίας, πραγματικότητας και της ζωής στην Ελλάδα, o ιστορικός Μαρκ Μαζάουερ κάνει εκτενή αναφορά στις ευθύνες του Τσίπρα για την πορεία της διαπραγμάτευσης και μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «Ο Αλέξης Τσίπρας απέτυχε» και έχει μια τελευταία ευκαιρία να βάλει τη χώρα του πάνω από το κόμμα.

  Μεταξύ άλλων αναφέρει:

  •O Aλέξης Τσίπρας απέτυχε. Η αδύναμη θέση της Ελλάδας έγινε ακόμα χειρότερη, καθώς η χώρα βρέθηκε πιο απομονωμένη από ποτέ και το πανευρωπαϊκό μέτωπο κατά της λιτότητας που είχε υποσχεθεί στις τελευταίες εκλογές δεν έγινε ποτέ πραγματικότητα.
  •Πέντε μήνες διαπραγματεύσεων δεν έφεραν κανένα αποτέλεσμα που να ανταποκρίνεται στη ριζοσπαστική ρητορική που έφεραν αυτόν και το κόμμα του στην εξουσία.
  •Αλλά η αποτυχία δεν οφείλεται μόνο στον Έλληνα πρωθυπουργό. Οι προκάτοχοί του απέτυχαν επίσης, παραλείποντας ο καθένας όταν βρισκόταν στην αντιπολίτευση να πει στους ψηφοφόρους την αλήθεια.
  •Συγκρίνοντας την ύφεση της Ελλάδας με τις τύχες της Ιρλανδίας, Πορτογαλίας και Ισπανίας από την εποχή της έναρξης της κρίσης πριν πέντε χρόνια, αυτό που «συμπεραίνεται» είναι η σταθερή προτίμηση των Ελλήνων πολιτικών να βάζουν μπροστά το βραχυπρόθεσμο κομματικό κέρδος από το συμφέρον της χώρας.
  •Τώρα η κρίση θα ενταθεί. Παρά τις όποιες διαφορές μεταξύ του ΔΝΤ και της Κομισιόν, είναι φανερό ότι η τακτική του κ. Τσίπρα ένωσε τους συνομιλητές του, και τους ένωσε στην απόφαση να οδηγήσουν την Ελλάδα στον ίδιο καταστροφικό δρόμο, όπως πριν.
  •Η επιμονή τους να αγνοείται η υψηλή ανεργία αποτυπώνει την σχεδόν απόλυτη κατάρρευση της εμπιστοσύνης εξαιτίας του τρόπου που τους συμπεριφέρθηκε τους προηγούμενους πέντε μήνες η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
  •Ο κ. Τσίπρας ακόμα ισχυρίζεται ότι παραμένει αισιόδοξος αλλά η δύναμή του πάνω στο κόμμα του δεν είναι πολύ ισχυρή: Μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ οι λεπτομέρειες του πακέτου των πιστωτών έγιναν δεχτές με απογοήτευση, και όχι μόνο από τους ριζοσπάστες του κόμματος.
  •Πέρα από αυτό υπάρχει βαθιά και δικαιολογημένη ανησυχία για τη μικρή έκταση που καταλαμβάνουν στο νέο ελληνικό σχέδιο οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχει πραγματικά ανάγκη η οικονομία.
  •Η τελευταία ελπίδα του Αλέξη Τσίπρα ήταν η γεωπολιτική κατάσταση. Να εκμεταλλευτεί τους φόβους της δύσης να μην οδηγηθεί η Ελλάδα μαζί με κομμάτι των Βαλκανίων στην τροχιά του Πούτιν. Αλλά και αυτοί οι φόβοι έχουν τα όριά τους. Δεν θα ταρακουνήσουν τους ψηφοφόρους στη Γερμανία ή αλλού, αν και θα κρατούν το Μπάρακ Ομπάμα και την Αγκέλα ξύπνιους τα βράδια. Και δεν πρόκειται (αυτοί οι φόβοι) να ταρακουνήσουν το ΔΝΤ.
  •Οι πιθανότητες δυστυχώς πρέπει τώρα να βρίσκονται από την πλευρά του Grexit. Aυτό θα ήταν καταστροφικό για την Ελλάδα και υψηλού κόστους για την υπόλοιπη Ευρώπη. Υπάρχει μια εναλλακτική αλλά σχετίζεται με την πιθανότητα ο πρωθυπουργός να επιλέξει τις επόμενες ημέρες την πατρίδα από το κόμμα. Μπορεί ο Τσίπρας να μεταλλαχθεί από ένα ριζοσπάστη μαθητή σε έναν πολιτικό άνδρα;
  •Τα σημάδια είναι δυσοίωνα αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αποκλείεται να πραγματοποιηθεί. Ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα βρίσκονται σε μια ρευστή κατάσταση. Η αντίδραση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για το πακέτο μέτρων είναι πραγματική αλλά οι κεντρώοι ψηφοφόροι στην Ελλάδα τάσσονται υπέρ της παραμονής στο ευρώ.

 3. Ο/Η Κ.Δ. λέει:

  http://www.athensvoice.gr/article/city-news-voices/%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%B7/12-%CF%80%CF%81%CF%8E%CF%84%CE%B5%CF%82-%CF%83%CE%BA%CF%8C%CF%81%CF%80%CE%B9%CE%B5%CF%82-%CF%83%CE%BA%CE%AD%CF%88%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF-%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CF%88%CE%AE%CF%86%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%B1

  27/06/2015 – 09:30 22 Σχόλια
  ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΦΥΣΣΑΣ

  12 πρώτες, σκόρπιες σκέψεις για το δημοψήφισμα

  1. Η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου είναι ομόφωνη. Ούτε μια διαφοροποίηση, ούτε μια παραίτηση. Αυτό να το θυμόμαστε σε ό,τι θα ακολουθήσει. Δεν υπάρχουν υπουργοί λιγότερο ή περισσότερο ανεύθυνοι από άλλους. Ούτε «σώφρων» Τσίπρας και «κακά βαρίδια» γύρω του.

  2. Θα ζήσουμε μια βδομάδα αξέχαστη, κάπως σαν Βενεζουέλα. Βουλή σε συνεχές σόου με Ζωή Κωνσταντοπούλου πρωθιέρεια, τράπεζες σε δυσλειτουργία, χρηματιστήριο σε καταβαράθρωση (αν ανοίξει καν), περαιτέρω δημοσιονομική κατάρρευση, τουριστικές ακυρώσεις, κόσμος στα σούπερ μάρκετ, μίντια σε παράκρουση, αυταρχικές συμπεριφορές απέναντι στους αντιφρονούντες (θυμηθείτε όσους Κύπριους τολμούσαν να πουν «Ναι» στο σχέδιο Ανάν, λίγα χρόνια πριν), γενική αβεβαιότητα, ίσως και διχαστικές καταστάσεις. Ακόμα πιο αξέχαστη θα είναι η συνέχεια, από τις 6 Ιουλίου και μετά.

  3. Αυτό που κυρίως θα αναδειχτεί αυτή τη βδομάδα θα είναι ο εθνικισμός, ο αντιευρωπαϊσμός και η αντιδυτικότητα (που κυριαρχούν σε μεγάλο μέρος και υφέρπουν σε ακόμα μεγαλύτερο, στην ελληνική κοινωνία), οι συνωμοσιολογίες, οι προφητείες των Παϊσιων, οι λαϊκισμοί των γνωστών ραδιοτηλεοπτικών αστέρων. Αυτό που κυρίως θα αποκρυφτεί είναι το δυτικό υπόστρωμα της χώρας. Αυτό που θα ηττηθεί είναι, έτσι κι αλλιώς, η ευρωπαϊκή προοπτική μας και η εικόνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην ελληνική κοινωνία.

  4. Η διατύπωση του ερωτήματος στο δημοψήφισμα, σύμφωνα με όσα είπε ο πρωθυπουργός, θα είναι «Ναι ή Όχι στην πρόταση των θεσμών». Το αποτέλεσμα δεν είναι βέβαιο, γιατί -με τα μέχρι τώρα δημοσκοπικά δεδομένα- ο κόσμος είναι πλειοψηφικά με την κυβέρνηση και ταυτόχρονα με το ευρώ. Αλλά το 1897, το 1922 και το 1974 μάς ωθούν πιθανότατα στο «Όχι».

  5. Αν πλειοψηφήσει το «Όχι», τότε βγαίνουμε από το ευρώ και, κατά πάσα πιθανότητα, βγαίνουμε και από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όχι «απλό» Grexit και σκέτη δραχμή. Οι οικονομικές, πολιτικές, γεωστρατηγικές και κοινωνικές συνέπειες θα είναι απρόβλεπτες. Ευτυχώς, η χώρα είναι (ακόμα;) μέλος του ΝΑΤΟ. Όσο για την ίδια την ΕΕ, έχει θωρακιστεί επιμελέστατα και οι συνέπειες για αυτήν θα είναι διαχειρίσιμες.

  6. Αν πλειοψηφήσει το «Ναι», προχωρούμε σε μια κάκιστη συμφωνία, πολύ χειρότερη από ό,τι περιλάμβανε το μέιλ Χαρδούβελη και όλα τα σχετικά, αλλά μένουμε στο ευρώ, τουλάχιστον χωρίς άμεση πτώχευση. Φυσικά, πέφτει η κυβέρνηση και πάμε ταχύτατα σε εκλογές.

  7. Στο δημοψήφισμα (ως κόμματα, όχι αναγκαστικά ως ψηφοφόροι) «Όχι» θα δηλώσουν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, Χρυσή Αυγή, ΚΚΕ και «Ναι» Νέα Δημοκρατία, Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ (πάλι ως κόμματα, όχι αναγκαστικά ως ψηφοφόροι). Τελικά, το δημοψήφισμα θα καταφέρει να χωρίσει την ελληνική κοινωνία με βάση τη μια από τις δυο ουσιαστικότερες αληθινές γραμμές που μας διαιρούν: αν είμαστε δυτική ή ανατολική χώρα (η άλλη είναι: Ποιοι έχουν σχέση με το Δημόσιο και ποιοι όχι).

  8. To προηγούμενο δημοψήφισμα (1974) μάς είχε γλιτώσει από το θεσμό της μοναρχίας. Αυτό δεν μπορεί να μας γλιτώσει από τίποτα.

  9. Με τα δεδομένα αυτά, χώρος για λευκό, άκυρο ή αποχή δεν υπάρχει. Με όποιες επιφυλάξεις, και ξέροντας ότι κατά πάσα πιθανότητα το καθεστωτικό «Όχι» θα κερδίσει, ψηφίζω «Ναι».

  10. Το ότι η κύρια ευθύνη για το αδιέξοδο ερώτημα «Ναι ή όχι στη συγκεκριμένη πρόταση των θεσμών» ανήκει στην κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου, δεν πρέπει να μας κάνει να ξεχνάμε ότι η προηγούμενη συγκυβέρνηση ήταν επίσης αρνητική: με εξαίρεση 3-4 υπουργούς, αρνιόταν κάθε μεταρρύθμιση, έβαζε μόνο όλο και περισσότερους φόρους και είχε αναστείλει κάθε δράση μετά τις ευρωεκλογές

  11. Όσο γα τις τεράστιες ευθύνες της τρόικας (πού έδινε δανεικά για να αναπληρώνει άλλα δανεικά, δίχως να εξασφαλίζει ότι τα δάνεια πάνε στην ανάπτυξη – ποια ανάπτυξη;) το είχε γράψει ο Μανώλης Βασιλάκης καλύτερα απ ό,τι θα το έλεγα εγώ: «Έχουμε την τρόικα που μας αξίζει».

  12. Καλό είναι να θυμόμαστε ότι φτάσαμε ως εδώ μετά από δεκαετίες συνεχούς δανεισμού, πελατειακού συστήματος και διόγκωσης του κράτους. Ενός κράτους που από αύριο πιθανότατα θα πληρώνει (αν πληρώνει) τους υπαλλήλους, τους συνταξιούχους και τις υποχρεώσεις του με πληθωριστικές, κατοχικές δραχμές, μαζεύοντας το ελάχιστο πολύτιμο συνάλλαγμα για εισαγωγές πετρελαίου ή φαρμάκων, δηλαδή διπλό, τριπλό ή πολλαπλό νόμισμα. Αλλά τι πειράζει, αφού θα τρώμε αυξημένη εθνική περηφάνια και ψηφοδέλτια του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου;

 4. Ο/Η Κ.Δ. λέει:

  Stratos Fountoulis

  Παρακαλώ να εκφράσω το παράπονό μου. Γιατί δεν είδαμε βελτίωση με τόσες παρελάσεις, τόσες περιφορές λειψάνων και τόσα -αξιόμαχα πλέον- ελικόπτερα που μας κατέστησαν υπερήφανους ελληνορθόδοξους. Όχι το παράπονό μου, δεν είναι το παράπονο ενός «γερμανοτσολιά» του Σόιμπλε κ’ Σια, ούτε ενός βολεμένου νενέκου. Ούτε θα μπω στη λογική του διχασμού -σας (των Ναι και των Οχι) τον χαρίζω. Η δική μου Προσωπική Αριστερά δεν είναι τυχοδιωκτική, δεν λέει προεκλογικά ανεφάρμοστα ψέματα, είναι ανιδιοτελής. Γι αυτό και δεν υπάρχει. Ciao ragazzi.

 5. Ο/Η laskaratos λέει:

  https://derlandstreicher.wordpress.com/2015/06/27/%ce%bc%ce%bf%ce%b9%cf%81%ce%b1%ce%af%ce%bf%ce%b9-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%b1%cf%80%ce%b5%cf%81%ce%af%cf%83%ce%ba%ce%b5%cf%80%cf%84%ce%bf%ce%b9/

  Μοιραίοι και απερίσκεπτοι

  Οι άνθρωποι που μας κυβερνούν, θέλουν να οδηγήσουν τη χώρα εκτός Ευρώπης. Έχοντας αποτύχει σ’ όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης και διαπραγμάτευσης, μεταθέτουν το βάρος της ευθύνης στις πλάτες των πολιτών.
  Παρά τη νωπή εντολή, καθώς έχουν περάσει μόλις πέντε μήνες από την εκλογική τους επικράτηση, είναι ολοφάνερο πως λόγω ανικανότητας και τυχοδιωκτισμού αδυνατούν να κυβερνήσουν. Το πρόβλημα της εσωκομματικής και ενδοκυβερνητικής κακοφωνίας ανάγεται σε πανεθνικό κι έτσι οδηγούν τους έλληνες σ’ έναν νέο εθνικό διχασμό με ένα εκβιαστικό δίλημμα, διακηρυγμένο με τον πιο άθλιο και δημαγωγικό τρόπο από τον Τσίπρα, ώστε να ανοίγει διάπλατα την πόρτα σε κάθε εαντιευρωπαϊκό, εθνικιστικό παροξυσμό.

  Ξεχειλίζοντας από αμεριμνησία, συνιστά ξεκάθαρα στους πολίτες να συνταχθούν με το “όχι”, που (δεν χρειάζεται να το πούμε εμείς), εδώ που έφτασαν τα πράγματα ισοδυναμεί μ’ ένα “όχι” στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας.

  Όμως αν έχει μείνει ίχνος τσίπας στον Τσίπρα, οφείλει πριν από τη διενέργεια του δημοψηφίσματος να εξηγήσει το σχέδιό του για την επόμενη μέρα, για το πού θα πάει η Ελλάδα εκτός ευρώ και χωρίς συμμάχους. Με ψέματα κέρδισε τις εκλογές, ψέματα έλεγε επί πέντε μήνες εντός και εκτός Ελλάδας, με ψέματα μας μπλέκει σε ασύλληπτης επικινδυνότητας περιπέτειες.

  Ένας δειλός αντιευρωπαϊστής πρωθυπουργός συμπεριφέρεται ως ταλιμπάν ζωσμένος με εκρηκτικά κρατώντας όμηρους 10 εκατομμύρια ανθρώπους. Χρειάζεται να αφοπλιστεί έγκαιρα, πριν από την έκρηξη.

 6. Ο/Η Vasilis λέει:

  Prota ap ola sorry gia ta greeklish. Den exo ellinika edo pera pou eimai.
  Tora kata ta alla – apla milate san klassikoi Ellines. Ase ton Tsipra kai ton kathe Tsipra filarako kai apantise mas gia to diakivevma. NAI ‘h OXI kai giati? Mexri na apantiseis esy kai o kathe kritikarios ek tou asfalous tha proteina na min kanete tis kotes sto kotetsi.

 7. Ο/Η Η απόλυτη τρέλα λέει:

  http://www.kathimerini.gr/821271/article/epikairothta/politikh/8a-kator8wsei-h-kyvernhsh-na-kanei-dhmoyhfisma

  Θα κατορθώσει η κυβέρνηση να κάνει δημοψήφισμα;

  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΟΥΛΑΣ

  Θα κατορθώσει η κυβέρνηση να διεξαγάγει το δημοψήφισμα την επόμενη Κυριακή; Το ερώτημα αυτό καλείται μεταξύ άλλων να απαντήσει το Μέγαρο Μαξίμου, από την Παρασκευή το βράδυ που το ανήγγειλε αιφνιδίως ο πρωθυπουργός. Και τούτο όχι μόνον διότι βάσει της τελευταίας εκτίμησης που είχε κάνει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους η διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος στοιχίζει περί τα 110 εκατ. ευρώ, ποσό που πρέπει να εξευρεθεί εν μέσω της σημερινής οικονομικής ασφυξίας. Αλλά και γιατί το σχετικό Π.Δ. (26/2012) που ρυθμίζει τις λεπτομέρειες της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος παραπέμπει στον νόμο των εθνικών εκλογών, ο οποίος έχει δεσμευτικές προθεσμίες που υπερβαίνουν κατά πολύ τη μία εβδομάδα.

  Για να αντιληφθεί κανείς ότι η επιλογή του πρωθυπουργού προφανώς ελήφθη χωρίς καμία προετοιμασία, αρκεί να τονισθεί ότι –βάσει της υφιστάμενης νομοθεσίας– τα ψηφοδέλτια με το ερώτημα του δημοψηφίσματος θα πρέπει να τυπωθούν και να έχουν φτάσει από το υπουργείο Εσωτερικών σε όλες τις περιφέρειες τις επόμενες 48 ώρες, ενώ παράλληλα θα πρέπει να αποσταλούν και οι εκλογικοί κατάλογοι που συνήθως χρειάζονται 10-15 ημέρες προ μιας εθνικής εκλογικής διαδικασίας.

  Προσκλήσεις

  Παράλληλα δε, θα πρέπει να αποσταλούν προσκλήσεις σε δικαστικούς αντιπροσώπους και εφορευτικές επιτροπές με το δικαίωμα της άρνησης για την αντικατάστασή τους, ενώ από το Σύνταγμα σαφώς υπονοείται ότι χρειάζεται να υπάρξει αναγκαίος χρόνος για την πλήρη ενημέρωση των πολιτών επί του διακυβεύματος του δημοψηφίσματος, εξ ου και ορίζεται ως μέγιστος χρόνος ένας μήνας από την προκήρυξή του.

  Κατά πληροφορίες της «Κ» όταν, το πρωί του Σαββάτου, δηλαδή κατόπιν «εορτής» η κυβέρνηση συνειδητοποίησε όλες αυτές τις δυσκολίες, συγκλήθηκε έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο των Εσωτερικών με τη συμμετοχή μεταξύ άλλων των κ. Ν. Βούτση. Γ. Κατρούγκαλου και του αρμόδιου γραμματέα Κ. Πουλάκη και ως μόνη λύση για να παρακαμφθούν οι προθεσμίες και γενικότερα όσα ορίζονται στους σχετικούς νόμους προκρίθηκε η ιδέα τη έκδοσης μιας Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου. Αυτή που θα κατατεθεί τη Δευτέρα στη Βουλή θα μπορούσε να λεχθεί ότι θα έχει τον χαρακτήρα της «πολιτικής επιστράτευσης».

  Με απλά λόγια, θα ορίζει ότι όσοι είχαν με τον οποιονδήποτε ρόλο μετάσχει στη διεξαγωγή των εκλογών του προηγούμενου Ιανουαρίου (π.χ. ως δικαστικοί αντιπρόσωποι ή σε εφορευτικές επιτροπές) οφείλουν την προσεχή Κυριακή να παρουσιαστούν και πάλι στα ίδια εκλογικά κέντρα για να συνδράμουν στη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος. Παράλληλα, η ΠΝΠ, θα καλέσει τα κόμματα να ενημερώσουν τον υπουργό Εσωτερικών μέχρι την Τετάρτη για τους εκπροσώπους τους που –αν θέλουν– μπορούν να στείλουν σε όλα τα εκλογικά τμήματα, καθώς ο σχετικός νόμος (4023) προβλέπει τη συγκρότηση μιας «Επιτροπής υποστήριξης» στο πρότυπο των εκλογικών αντιπροσώπων που ελέγχουν την εθνικές εκλογές.

  Παρ’ όλη ωστόσο αυτήν τη βιασύνη, ακόμη και παράγοντες του υπουργείου Εσωτερικών εξέφραζαν επιφυλάξεις για το αν ο κρατικός μηχανισμός θα κατορθώσει εντέλει να φέρει εις πέρας τη διοργάνωση εθνικών εκλογών –διότι περί αυτού πρόκειται– μέσα σε μόλις μία εβδομάδα. Προέβλεπαν ως πιθανό τις αμέσως επόμενες ημέρες να υπάρξουν και αντικειμενικά προβλήματα, που θα καταστήσουν προβληματική τη διεξαγωγή του και να βρίσκονται οι εκλογικοί κατάλογοι και τα ψηφοδέλτια στις θέσεις τους την προσεχή Κυριακή. Παρεμπιπτόντως, σημειώνεται ότι το Σάββατο αποφασίστηκε στους εκλογικούς καταλόγους να ενταχθούν και οι 18άρηδες που είχαν εξαιρεθεί τον προηγούμενο Ιανουάριο.

  Ολα τούτα δεν περιγράφονται μόνον για να καταδείξουν τον πανικό υπό τον οποίο επελέγη από την κυβέρνηση η συγκεκριμένη διαδικασία. Ακόμη μεγαλύτερη σημασία έχει το γεγονός ότι ήδη από το βράδυ της Παρασκευής κορυφαίοι συνταγματολόγοι εγείρουν και ουσιαστικές ενστάσεις για τη νομιμότητα της διεξαγωγής του. Και δεν στέκονται μόνον στο γεγονός ότι το Σύνταγμα εξαιρεί τα δημοσιονομικά θέματα από τη διενέργεια δημοψηφίσματος και ότι η κρινόμενη πρόταση των εταίρων περιλαμβάνει και τέτοια. Αρκετοί συνταγματολόγοι περιγράφουν ακόμη και ως «πολιτικά πραξικοπηματική» την επιλογή του πρωθυπουργού να το αναγγείλει αιφνιδίως προχθές, καθώς η διαπραγμάτευση με τους εταίρους δεν είχε ολοκληρωθεί.

  Αγνωστο

  Ως εκ τούτου, όπως έλεγαν, ο κ. Τσίπρας προανήγγειλε επί της ουσίας ότι οι πολίτες θα λάβουν θέση όχι επί μιας τελικής πρότασης των θεσμών, αλλά επί ενός κειμένου υπό διαπραγμάτευση χωρίς κανείς να ξέρει ποια από τα μέτρα που αυτή περιλαμβάνει τα έχει αποδεχθεί η κυβέρνηση και ποια έχει απορρίψει. Αυτός ήταν και ο λόγος, άλλωστε, που αρκετοί προεξοφλούσαν μια αντίδραση εκ μέρους των εταίρων της χώρας, οι οποίοι αυτονοήτως θα διευκρίνιζαν ότι το ερώτημα του δημοψηφίσματος δεν αφορά την οριστική τους πρόταση, ενώ πηγές από τις Βρυξέλλες άφηναν ανοιχτό ακόμη και το ενδεχόμενο να την αποσύρουν είτε την Κυριακή, είτε την Τρίτη, που λήγει και τυπικώς το πρόγραμμα της χώρας.

  Με αυτά τα δεδομένα, όλοι οι συνταγματολόγοι με τους οποίους συνομίλησε η «Κ» θεωρούσαν κάτι παραπάνω από προφανές ότι αν τελικώς γίνει το δημοψήφισμα, ανεξαρτήτως της διατύπωσης που θα επιλέξει η κυβέρνηση, η απάντηση αναπόφευκτα θα μεταφρασθεί από τους πολίτες με το ευθύ δίλημμα «ευρώ ή δραχμή». Γεγονός που οι ίδιες πηγές χαρακτήριζαν ήδη από την Παρασκευή εθνικά καταστροφικό, προβλέποντας ότι οι πολίτες θα σπεύσουν αμέσως μόλις πληροφορηθούν την αναγγελία του να σηκώσουν από τις τράπεζες και τις τελευταίες καταθέσεις τους, ξέροντας ότι υπάρχει πλέον η πιθανότητα να αποφασιστεί η έξοδος από το ευρώ.

  Με άλλα λόγια, ήδη από την Παρασκευή προεξοφλούσαν σχεδόν ως βέβαιη την κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, πολύ περισσότερο λόγω της αναμενόμενης επιλογής των εταίρων να διακόψουν τις ενέσεις ρευστότητας στις τράπεζες. Θα ήταν, άλλωστε, οξύμωρο να συνεχιστεί η χρηματοδότηση της χώρας –πόσο μάλλον να δοθούν χρήματα για την αποπληρωμή της δόσης του ΔΝΤ– όταν η κυβέρνηση έχει προαναγγείλει ως θέση της την καταψήφιση της πρότασης των εταίρων.

  Διαδικασία

  Ως προς τη διαδικασία –και με την αίρεση ότι η κυβέρνηση δεν θα καταρρεύσει από το διαφαινόμενο bank run– το Σύνταγμα προβλέπει ότι για να είναι έγκυρο το δημοψήφισμα, θα πρέπει να λάβει μέρος στην ψηφοφορία τουλάχιστον το 40% των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους. Τούτο σημαίνει ότι στις κάλπες θα πρέπει να προσέλθουν τουλάχιστον 4 εκατομμύρια ψηφοφόροι (στις τελευταίες εκλογές ψήφισαν 6,3 εκατ. πολίτες από τους περίπου 10 εκατ. εγγεγραμμένους).

  Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, το Σάββατο ακουγόταν εντόνως η φημολογία ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης –αν το επέλεγαν όλα μαζί– θα μπορούσαν πολύ εύκολα να το απονομιμοποιήσουν προτείνοντας στους ψηφοφόρους τους να απέχουν της διαδικασίας. Γιατί «πολύ εύκολα»; Διότι απλούστατα οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ και της Χ.Α. δεν υπερέβησαν τα 3 εκατ. στις τελευταίες εκλογές και είναι σχεδόν δεδομένο ότι δεν θα ψηφίσουν όλοι «όχι» στην επικείμενη διαδικασία.

  Υπογραμμίζεται, τέλος, ότι ο ρόλος του Προέδρου της Δημοκρατίας στο δημοψήφισμα είναι βάσει του Συντάγματος τυπικός. Ο Καταστατικός Χάρτης δεν του επιτρέπει να κρίνει αν υπάρχει λόγος διεξαγωγής του ούτε και να παρέμβει στη διατύπωση του ερωτήματος. Ως εκ τούτου, η μόνη περίπτωση βάσει του Συντάγματος να αποτρέψει ο κ. Παυλόπουλος τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος είναι η παραίτησή του.

  Σε μια τέτοια περίπτωση, τον αντικαθιστά η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία όμως ως αναπληρώτρια Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν δικαιούται βάσει του Συντάγματος να υπογράψει δημοψήφισμα. Αν ωστόσο ο κ. Παυλόπουλος επέλεγε μια τέτοια λύση, θα επέφερε πιθανώς το ίδιο καταστροφικό αποτέλεσμα για την οικονομία, καθώς θα οδηγούσε τη χώρα σε τρεις διαδοχικές εκλογές για την ανάδειξη του διαδόχου του, και με δεδομένη τη μη συγκέντρωση 180 βουλευτών για να εκλέξουν Πρόεδρο κοινής αποδοχής, σε πρόωρες εθνικές εκλογές.

  Γεγονός που είχε ασφαλώς προσμετρήσει ο κ. Τσίπρας την Παρασκευή, ξέροντας το αδιέξοδο στο οποίο οδηγεί και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας…

 8. Ο/Η Πειραχτήρι λέει:

  Κοίτα, βρε Ροΐδη, που καταντήσαμε: Πρωθυπουργοί να ζητάνε από το λαό ν’ αποφασίσει για τη μοίρα του! Τα ύστερα του κόσμου…

  • Ο/Η laskaratos λέει:

   Αφού τον κορόιδεψαν με ψεύτικα ταξίματα, αφού τον κολάκεψαν, αφού τον παραπληροφόρησαν, αφού συμμάχησαν και με τον ακροδεξιό Διάβολο, αφού τον έφεραν μπροστά στο γκρεμό, αφού ξύπνησαν μέσα του τον εθνικισμό, τη θρησκοληψία και το μίσος για την Ευρώπη, αφού βόλεψαν εραστές, ερωμένες, συγγενείς και φίλους, αλλά ακόμη και τώρα με ένα ψεύτικο ερώτημα, χωρίς καμία ουσία, το πραγματικό ερώτημα, μαζί με ή απέναντι από την Δύση, δεν τολμούν να το θέσουν, πάντα ψεύτες, υποκριτές και δειλοί του φορτώνουν τη δική τους ενοχή και ευθύνη, που μόλις χτες έλεγαν πως θα την αναλάβουν μόνοι τους και με μέθοδο που οι ίδιοι παλιότερα είχαν απαξιώσει.
   Τυφλοί εισιν οδηγοί τυφλών…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.