«Στο και Πέντε ρήξη να ‘ουμ…»

«Έχω εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση. Είναι άνθρωποι που πατάνε γερά στον αέρα» [Αρκάς]*

arkas26.6.15

Πέντε και κάτι πλέον οι μήνες πέρασαν και πάνε. Η κάθε, διαπραγματευτική ή μη, επαφή της κυβέρνησης με τους εταίρους μας σε οποιοδήποτε επίπεδο –τους θεωρώ εταίρους μας και μάλιστα καλούς, ίσως τους μοναδικούς,  βλέπε. τα εκατοντάδες δις. επιδοτήσεων από το 1981– είτε σε τεχνικό, είτε σε επίπεδο υπουργών αλλά και σε επίπεδο κορυφής (πρωθυπουργικό), συνοδευόταν και συνεχίζει να συνοδεύεται από τρικλοποδιές προς την ίδια την κυβέρνηση αλλά και απαράδεκτους προσωπικούς χαρακτηρισμούς προς συγκεκριμένους αρχηγούς κρατών (ή και προς όλους συλλήβδην άμα λάχει να ‘ουμ). Πάει ο Τσίπρας για συζήτηση συμφωνίας/χρέους –ταυτόχρονα με τη Ζωή (μία είναι) που καταθέτει το ιδιωτικό της φετίχ/πόρισμα προς τον ΠτΔ ότι πρόκειται για χρέος παράνομο και δεν χρειάζεται να το πληρώσουμε, δηλαδή το ίδιο, το ένα και το αυτό για το οποίο ο πρωθυπουργός συζητά/διαπραγματεύεται, με ανοιχτή προφανώς πάντα την παλάμη αφού είμαστε φαλιρισμένοι , με τους εταίρους. Διαπραγματεύεται ο Τσίπρας την τάδε ημερομηνία για να βρεθεί λύση με το ασφαλιστικό; Την ίδια ακριβώς ώρα βγαίνει ο Στρατούλης με εκείνο το φοβερά αφηνιασμένο βλέμμα και σέρνει (πάντα)ορθά-κοφτά τα εξαμάξεις στους «θρασύτατους δανειστές» και στις απαιτήσεις τους από τις οποίες «δεν υποχωρούμε» -την ίδια πάνω-κάτω κασέτα την επαναλαμβάνει σε κάθε ευκαιρία, ήδη μετρήσαμε καμιά 200αριά φορές και συνεχίζει ακάθεκτος. Έχει ο Τσίπρας κατ΄ιδίαν συνάντηση με Μέρκελ; Έρχεται η σειρά των Λαπαβίτσα-Λεουτσάκου να βάλουν τον δίσκο των 78 στροφών σε γραμμόφωνο His Master’s Voice του προ-προηγούμενου αιώνα, το οποίο κατά σύμπτωση κολλάει με πολλά κακόφωνα σκρατς-σκράτς στο «δραχμή-δραχμή-δραχμή-δραχμή-δραχμήηηηη» και τρελαίνεσαι. Πάει ο Βαρουφάκης να δώσει διάλεξη, εννοώ διαπραγμάτευση, για νιοστή φορά και οι συνομιλητές άθελά τους, εντελώς αθώα χασμουριούνται -κι έχεις την αντίδραση του «τρώω μόνο τονοσαλάτα σε απεργίες πείνας» Μιχελογιαννάκη να καταγγέλλει βγάζοντας αφρούς: «Απαράδεκτο να του κάνουν ‘μπόουλινγκ’ (bulling ιν ίγκλις) του Βαρουφάκη. Κλείνεται ο Τσίπρας, με περήφανα ανοιχτή την παλάμη για ρευστό, σε ένα δωμάτιο με Μέρκελ, Ολάντ και Γιούνκερ μπας και μας φέξεικαι την ίδια ακριβώς ώρα ο Μητρόπουλος (τέως πασοκαρίων) να καταγγέλλει, σε πέντε κανάλια ταυτοχρόνως (αυτό είναι άλυτο μυστήριο κε Χολμς) και να μιλά περί επαίσχυντου «καρτέλ δανειστών» και ότι «δεν περνά» από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά και ο κ. Τσίπρας βάζει επιδέξιες τρικλοποδιές στον ίδιο του τον εαυτό του, δηλαδή σε εμάς, στους πολίτες αυτής της χώρας, αφού τονίζει προς την κοινοβουλευτική του ομάδα και ιδιαίτερα προς τους εταίρους ότι «Η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι απειλή, είναι η ελπίδα για τις μεγάλες και αναγκαίες αλλαγές που πρέπει να συντελεστούν (απροσμέτρητο Μεγαλείο) στην Ευρώπη», η κυβέρνησή του –και ο ίδιος πήγε δυο φορές- έχει σπάσει κάθε ρεκόρ επισκέψεων για χώρα της Ε.Ε, στην «Ρουσίαν εν τ’ασούλτς τρανόν κράτος σ’όλεν τον κόσμον» του μέγα αυτοκράτορα Πούτιν.

(Προς διευκόλυνση των αναγνωστών: Τα προαναφερόμενα να πολλαπλασιαστούν επί 150, όσες περίπου μέρες αντιστοιχούν σε ένα 5μηνο…)

Δεν συνεχίζω διότι όπως είπε και σήμερις ακόμα, ο σ. Στρατούλης: «Μόνη ρεαλιστική αντίδραση η απόρριψη της πρότασης των δανειστών» (αυτός κι αν πατάει γερά στον αέρα -φτού να μην τον ματιάσει η προσωπική μου καφετζού)

Θα επανέλθουμε αναπόφευκτα οσονούπω για το παράλληλο κυβερνητικό σύμπαν ονόματι σ. Ζωή Κωνσταντοπούλου. Πρόκειται για ιδιαίτερη περίπτωση που χρήζει μελέτης των ειδικών.

______________

[*] Κάποια από τα σκίτσα που δημιούργησε ο περίφημος Αρκάς και ανέβηκαν στην επίσημη σελίδα του στο Facebook προκάλεσαν κύμα αντιδράσεων και απειλών από όσους θεώρησαν ότι… πολεμάει την κυβέρνηση.

Στο επίμαχο σκίτσο εμφανίζεται ένας άντρας που λέει: «Εχω εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση. Είναι άνθρωποι που πατάνε γερά στον αέρα».

Οι αντιδράσεις και οι απειλές φαίνεται πως ήταν τόσο έντονες που η επίσημη σελίδα του στο Facebook διέκοψε εδώ και λίγες ώρες -και μέχρι νεωτέρας- κάθε ανάρτηση. Γράφει χαρακτηριστικά: «Με εντολή του Αρκά η σελίδα αναστέλλει τις αναρτήσεις μέχρι νεωτέρας. Ο διαχειριστής». Σε άλλη ανάρτηση ο διαχειριστής έκανε λόγο για πολιτική βαρβαρότητα. Τα επίμαχα σκίτσα και σχόλια έχουν σβηστεί, όμως ήδη στα social media είχαν φουντώσει οι αντιδράσεις για την επίθεση που δέχθηκε η σελίδα του σκιτσογράφου.

Προς τιμή του, ο κ. Παπαδημούλης δήλωσε: Ο Αρκάς είναι κορυφαίος. Όσοι τον κατηγόρησαν για «χρηματισμό»,κάνουν λάθος.Η σάτιρα κρίνει τα πάντα. Δεν χρειάζεται κατήγορους η προστάτες.

Advertisements
This entry was posted in τυχοδιωκτικός πατριωτισμός, Για την Αριστερά, ανορθολογισμός, κοινωνία/πολιτική. Bookmark the permalink.

13 Responses to «Στο και Πέντε ρήξη να ‘ουμ…»

 1. Ο/Η L’Enfant de la Haute Mer λέει:

  Ο Αρκάς «επέστρεψε»: Δείτε τι απαντάει για την πρωτοφανή επίθεση που δέχθηκε
  http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=27359&subid=2&pubid=113567668

 2. Ο/Η L’Enfant de la Haute Mer λέει:

  Έρχεται η σειρά των Λαπαβίτσα-ΛεουτσάκοΥ να βάλουν………

 3. Ο/Η Θέκλα Φακλάνα-σεκσολόγος λέει:

  Η δυσανεξία της σταλινικής ανελ-αριστεράς!

 4. Ο/Η laskaratos λέει:

  Η βαλκανική Αριστερά που ονειρεύεται να βγάλει την Ελλάδα από την Ευρώπη και να την κάνει ευρασιατική «Δημοκρατία», δεν μπορεί να κρύψει το σταλινικό της πρόσωπο, που τα βάζει με τους γελοιογράφους. Μετά το Χατζόπουλο που τόλμησε να σατιρίσει τη σημερινή ιδιοκτήτρια της Βουλής και την φίλη της των ΑΝΕΞΕΛ, μετά τον Πετρουλάκη, ήλθε η τώρα σειρά του Αρκά:

  http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.media&id=41689
  Γιάννης Παντελάκης

  Το γέλιο που θα τους θάψει…
  ……………………
  Μάλλον δεν πρέπει να μας κάνει εντύπωση όλο αυτό. Τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερα, σ’ ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας έχει εδραιωθεί μια, αρκετά διαδεδομένη έτσι κι αλλιώς, πεποίθηση της «μοναδικής αλήθειας». Βάσει αυτής, δεν υπάρχει δεύτερη ανάγνωση στα γεγονότα, στις απόψεις, στα δεδομένα, στις αντιλήψεις. Ούτε καν στο χιούμορ. Και αυτό πρέπει να υπηρετεί αυτή την μοναδική αλήθεια. Διαφορετικά πίσω από αυτό το χιούμορ και όσους το εκφράζουν, βρίσκονται ιδιοτελή κίνητρα. Σαν και αυτά που είχε ο Αρκάς όταν περιέγραφε στο ένα σκίτσο του έναν άντρα να λέει «Έχω εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση. Είναι άνθρωποι που πατάνε γερά στον αέρα». Ή σ’ ένα άλλο που έλεγε ο πρωταγωνιστής της ιστορίας του ότι «Ηγέτης είναι αυτός που μπορεί να αποτρέψει μια καταστροφή η οποία δεν θα ερχόταν αν δεν κυβερνούσε».

  http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.media&id=41690
  Νίκος Δήμου

  Αηδία και ναυτία

  ……….

  Όποιος τολμάει να σατιρίσει την εξουσία γίνεται αντικείμενο χυδαίων επιθέσεων αλλά και διώξεων. Όποιος εκφράσει αντίθετη άποψη με τους υβριστές, μπαίνει και αυτός στη λίστα των προγραφών. Γερμανοτσολιάδες και πεμπτοφαλαγγίτες όλοι οι διαφωνούντες.

  Και η μόνη λύση για έναν σατιρικό που δεν θέλει να καλυφθεί με λάσπη, είναι να την ρίχνει ο ίδιος. Έτσι ο Λαζόπουλος, κάποτε ιδιοφυής σατιρικός, έγινε προπαγανδιστής του καθεστώτος και περιλούζει όποιον δεν αρέσει στο γκουβέρνο.

  Η πιο θλιβερή περίπτωση (μετά την μήνυση στον Πετρουλάκη) είναι η πρόσφατη επίθεση στον Αρκά. Τον πιο αξιοπρεπή μας δημιουργό, που πέρα από μεγάλος καλλιτέχνης, είναι και ένας ακέραιος και σεμνός άνθρωπος. Τόλμησε να αγγίξει με ηπιότατο τρόπο) τα ιερά και τα όσια. Οχετός τον κατέκλυσε. Τον κατηγόρησαν ακόμα πως χρηματίζεται!
  ………………………
  http://www.kathimerini.gr/821034/article/epikairothta/politikh/me-aformh-ton-arka—skitso-toy-d-xantzopoyloy-sxolio-toy-and-petroylakh-kai-hl-makrh

  Με αφορμή τον Αρκά – Σκίτσο του Δ. Χαντζόπουλου, σχόλιο του Ανδ. Πετρουλάκη και Ηλ. Μακρή

  Γράφει ο Ανδρέας Πετρουλάκης

  Δεν είναι τυχαίο ότι τα παλιά κόμματα εξουσίας πολύ σπάνια αντιδρούσαν αρνητικά στη σάτιρα που τους γινόταν – το αντίθετο, συχνά έδειχναν, πιθανώς υποκριτικά, ότι την απολάμβαναν. Γιατί, ασχέτως όλων των άλλων παθογενών στοιχείων που επεσώρρευσε η φθορά της εξουσίας, είχαν την ωριμότητα, δηλαδή την εμπειρία, να αντιλαμβάνονται τη σάτιρα ως απαραίτητο συστατικό του παιχνιδιού της Δημοκρατίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ ωρίμασε βίαια και δεν πρόλαβε να μεταβολίσει τους όρους της εξουσίας. Από κόμμα, στελέχη και οπαδούς διαμαρτυρίας, που σκορπούσαν δηλαδή αφειδώς κριτική στους πάντες, ξαφνικά έγιναν αποδέκτες αυτής της κριτικής χωρίς να έχουν αναπτύξει προηγουμένως την κουλτούρα της ανοχής.
  Σάτιρα και κριτική νοείτο μόνο εναντίον των άλλων για αυτό και οι σατιρικοί που παραδέχονται είναι μόνο οι φιλικοί στον ΣΥΡΙΖΑ. Τους υπόλοιπους δεν τους θεωρούν κακούς σατιρικούς (δεν τους απασχολούν τέτοια θέματα ποιότητας, χιούμορ και αξίας της σάτιρας), τους θεωρούν απλώς όργανα κάποιων σκοτεινών κύκλων, μνημονιακών κέντρων, εκδοτικών συμφερόντων κλπ. Στο ζαλισμένο, από την αλματώδη εκτόξευσή του κόμματός τους στην εξουσία, μυαλό τους δεν υπάρχουν οι εννοιες της απλής δημοκρατικής διαφωνίας, της αντίθετης άποψης, της αυταξίας του γέλιου και του χιούμορ.
  ……………….

 5. Ο/Η laskaratos λέει:

  ΑΠΟΧΗ Η ΣΩΣΤΗ ΣΤΑΣΗ

  Το αποτέλεσμα δημοψηφίσματος για κρίσιμο εθνικό θέμα είναι δεσμευτικό όταν στην ψηφοφορία λάβει μέρος τουλάχιστον το 40% όσων έχουν εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους.

  Με δεδομένο ότι πάντα έχουμε μια αποχή της τάξης του 30% και στις τελευταίες είχαμε 36%, το ευκολότερο πράγμα για την Αντιπολίτευση θα είναι να καλέσει τον κόσμο σε αποχή, οπότε το δημοψήφισμα θα ακυρωθεί με μια αποχή που θα ξεπεράσει σίγουρα το 60%, δεδομένης και της εποχής των διακοπών.
  Η κυβέρνηση ξεκίνησε μια πολύ άσχημη ατέρμονη ιστορία, αφού ενδεχόμενη απόρριψη των προτάσεων της Ε.Ε. με δημοψήφισμα θα σημάνει νέο φαύλο κύκλο διαπραγματεύσεων ή άμεσο grexit. Ο κ.Τσίπρας αρνείται να αναλάβει τις ευθύνες του και καταστρέφει τη χώρα βυθίζοντάς την στην αβεβαιότητα.
  Μόνο το κόστος του δημοψηφίσματος, πέρα από τις παραλυτικές επιπτώσεις, θα είναι 110 εκατ. ευρώ.
  Η χώρα μπήκε σε μεγάλες περιπέτειες.

  • Ο/Η του κώλου λέει:

   2011, Τσίπρας κατά δημοψηφίσματος.

   http://www.inewsgr.com/116/kammenosoi-papandreou-evgalan-600-dis-apeilontas-me-dimopsifisma.htm
   Καμμένος:Οι Παπανδρέου έβγαλαν 600 δισ. απειλώντας με δημοψήφισμα

   http://www.iefimerida.gr/news/203690/otan-o-alexis-tsipras-elege-2011-oti-dimopsifisma-simainei-hreokopia-vinteo#ixzz3eEF20Usk

   ΜΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΠΟ ΤΟ 2011

   Οταν ο Αλέξης Τσίπρας έλεγε το 2011 ότι δημοψήφισμα σημαίνει χρεοκοπία [βίντεο]

   Τον Οκτώβριο του 2011, όταν ο τότε πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ήθελε να κάνει δημοψήφισμα, ο Αλέξης Τσίπρας ήταν κατηγορηματικά αντίθετος.

   «Αν επιχειρήσει ο πρωθυπουργός να διενεργήσει δημοψήφισμα και να θέσει στον λαό το δίλημμα ευρώ και μέτρα ή έξοδος, τότε η κατάρρευση της οικονομίας, η πτώχευση της χώρας θα έρθει πολύ πριν την κάλπη. Αυτό δεν θα είναι δημοψήφισμα, θα είναι μια επικίνδυνη ζαριά για τη χώρα μας…», έλεγε στον Νίκο Χατζηνικολάου.

   Δείτε στο βίντεο να κατακεραυνώνει το ενδεχόμενο του δημοψηφίσματος Παπανδρέου:

   http://www.iefimerida.gr/news/214077/paralirima-apo-ton-syzygo-tis-zois-alexi-eheis-kati-aa-mehri-ti-sigkapoyri-eikones#ixzz3eEFkIAii
   ΣΕ «ΠΥΡΕΤΟ» ΣΤΟ FACEBOOK

   Παραλήρημα από τον σύζυγο της Ζωής: Αλέξη έχεις κάτι α@@@@@α μέχρι τη Σιγκαπούρη [εικόνες]

   Μπαράζ αναρτήσεων από τον σύζυγο της Ζωής Κωνσταντοπούλου, Απόστολο Μάντη, αναφορικά με το δημοψήφισμα.

   Χαρακτηριστικά ο σύζυγος της Προέδρου της Βουλής έγραψε:
   «Αλέξη Τσίπρα είσαι άντρας με Α κεφαλαίο!
   Αλέξη Τσίπρα είπες την αλήθεια!
   Αλέξη Τσίπρα έχεις κάτι Αρχ…α από εδώ έως την Σιγκαπούρη!
   Αλέξη Τσίπρα είσαι Ντόμπρος και δεν θα χάσεις!».

   Δεν έμεινε όμως εκεί και συνέχισε γράφοντας

   http://www.iefimerida.gr/news/213351/epohitsipras-katigorei-iskra-lafazanis#ixzz3eEGbEOoR

   Η Εποχή είναι πάλαι ποτέ όργανο της πρώην συνιστώσας ΑΚΟΑ, τα στελέχη της οποίας απαρτίζουν την τάση ΑΝΑΣΑ που ουσιαστικά αποτελεί των πυλώνα της ομάδας των 53 και βρίσκονται κοντά στην ηγετική ομάδα του Αλέξη Τσίπρα.

   Η Εποχή εξαπέλυσε με άρθρο της σφοδρότατη επίθεση εναντίον της Αριστερής Πλατφόρμας και του iskra, κάνοντας λόγο για «στυλ «μπολσεβίκ» […] παρά το γεγονός ότι ο προσωπικός βίος αυτών των στελεχών και μελών δεν διαφέρει σε τίποτα από εκείνον ενός μικροαστού γραφειοκράτη», ότι «η Αριστερή Πλατφόρμα είχε το θράσος να ονομάσει το μέσο επικοινωνίας της Ισκρα» και πως «σίγουρα, τα κόκαλα του Λένιν θα τρίζουν από το σύνδρομο «επαναστατικής μεγαλομανίας» που έχει καταλάβει τα κομματικά εκείνα στελέχη, τα οποία πέρασαν το μεγαλύτερο μέρος του βίου τους στρογγυλοκαθισμένα στα γραφεία της Κουμουνδούρου, στα βουλευτικά έδρανα και τώρα σε υπουργικούς θώκους».

   Η απάντηση ήταν άμεση. Το iskra κάνει λόγο για «λιβελογράφημα» και «αφοριστικό» κείμενο, που «βρίθει αποκλειστικά από εμπαθείς χαρακτηρισμούς, ανοίκειες προσωπικές επιθέσεις και μειωτικές αναφορές στην κομματική διαδρομή συλλήβδην και συλλογικά (πλην των δεκαετιών στο ΚΚΕ!), αρκετές εκ των οποίων λέγονται και γράφονται κατά στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ συνήθως από δεξιά και ακροδεξιά χείλη και έντυπα».
   Μάλιστα, αναφέρει πως το άρθρο έχει «οσμή από άλλες σκοτεινές περιόδους μέσα στην Αριστερά όπου το επιχείρημα το αντικαθιστούσαν οι απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί και οι μειωτικές προσωπικές αναφορές».

   • Ο/Η του Αλιέκση το δημοψήφισμα λέει:

    Η Τρόικα απέσυρε την πρόταση, στον αέρα το δημοψήφισμα!
    Έρχονται τα capital controls

    Το δημοψήφισμα στην Ελλάδα σημαίνει πως το πακέτο διάσωσης των 245 δισ. ευρώ προς την χώρα θα λήξει την Τρίτη, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

    Όπως σημειώνει το πρακτορείο επικαλούμενο αξιωματούχους της ΕΕ, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συζητήσουν στο Eurogroup του Σαββάτου εναλλακτικές για περισσότερη βοήθεια διάσωσης προς την Ελλάδα περιλαμβανομένου και την επιβολή capital controls.

    «Οι Έλληνες θα ψηφίσουν επί μιας συμφωνίας που δεν είναι πια πάνω στο τραπέζι», δήλωσε χαρακτηριστικά ένας αξιωματούχος για να προσθέσει: «Είναι ώρα για το Plan B».

    Από την πλευρά τους δύο άλλοι αξιωματούχοι τόνισαν πως η πρώτη αντίδραση στο δημοψήφισμα θα είναι τα capital controls.

  • Ο/Η laskaratos λέει:

   Το ΚΚΕ με την θέση που παίρνει, επιβεβαιώνει πως παραμένει ένα γνήσιο πατριωτικό κόμμα, συνεπές με την ιδεολογία του και υπεύθυνο απέναντι στην εργατική τάξη και σε όλο το λαό, κόμμα που ξέρει να επικοινωνεί με την πραγματικότητα και να μην παίζει ρώσικη ρουλέτα με την τύχη του τόπου.
   Όποιος διαβάσει την ανακοίνωση του ΚΚΕ και το σχόλιό μου επάνω, με το οποίο είχα προτείνει αποχή, θα αντιληφθεί πως μόνο έτσι μπορεί να εξουδετερωθεί το μέτωπο ΣΥΡΙΖΑ-ΧΑ-ΑΝΕΞΕΛ.
   http://tvxs.gr/news/ellada/kke-kalei-se-apoxi-apo-dimopsifisma

   Το ΚΚΕ καλεί σε αποχή από το δημοψήφισμα

 6. Ο/Η Aκραίος Κεντρώος λέει:

  Αυτή η κυβέρνηση παίζει με την φωτιά και τους θεσμούς!

  Οι πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και οι υπουργοί της κυβέρνησης σήκωσαν τα άρματα του αγώνα και δήλωσαν ότι θα ψηφίσουν «όχι» στο δημοψήφισμα. Μας είχαν πει ότι είχαν εναλλακτική λύση και ότι δεν υπήρχε ούτε μία στο εκατομμύριο να μην συμφωνήσει με τις προτάσεις τους η κυρία Μέρκελ. Κι έτσι πήραν την ψήφο του ελληνικού λαού.

  Και τώρα που αποδείχτηκε ότι τα έκαναν στην κυριολεξία μαντάρα, ζητάνε από τον ελληνικό λαό να βγάλει ο ίδιος τα κάστανα από την φωτιά! Λες και δεν ψήφισαν οι Έλληνες πριν από έξι μήνες. Λες και δεν είναι νωπή και συγκεκριμένη η εντολή που έδωσαν στον Αλέξη Τσίπρα. Η ανευθυνότητα βάζει τώρα την χώρα σε περιπέτειες…

  Θα πάμε σε δημοψήφισμα σε μία εβδομάδα; Και με δημοσιονομικό θέμα; Τι λέει γι’ αυτό το θέμα το Σύνταγμα; Διότι υπάρχουν ενστάσεις σχετικά. Τόσο για τον χρόνο που απαιτείται για ένα δημοψήφισμα όσο και για το περιεχόμενό του. Ας πούμε, λοιπόν, ότι ο ελληνικός λαός αποφασίζει σε μία μόλις εβδομάδα και λέει «όχι», ακολουθώντας την πρόταση της υπερήφανης κυβέρνησης. Αν η διαδικασία είναι όντως αντισυνταγματική, θα έχουμε αποφασίσει για ένα τόσο σοβαρό θέμα κάτω από συνθήκες που στο μέλλον θα αμφισβητηθούν έντονα; Καταλαβαίνουν τι δρόμο ανοίγουν;

  Ας πούμε ότι ο ελληνικός λαός ψηφίσει «ναι». «Ναι» σε τι; Κι αυτό το «ναι» ποιος θα το εφαρμόσει; Εκείνος που έχει προτείνει «όχι»; Οπότε; Η λύση θα είναι οι εκλογές; Κι ύστερα κι άλλες εκλογές; Μέχρι να εξαντληθούν οι ξένοι και να μας δώσουν –επιτέλους- ότι ζητάμε;

  Πολλά τα ερωτήματα. Η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να «πουλήσει» την απόφασή της δηλώνοντας Πίστη στην Δημοκρατία. Αυτός είναι ένας εύκολος τρόπος για να μην κυβερνάει. Με την ίδια λογική, δεν χρειάζεται να κάνουμε άλλη φορά εθνικές εκλογές. Θα είναι αρκετό να γίνονται δημοψηφίσματα, με την κυβέρνηση σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου. Σημασία, βέβαια, έχει πως ακριβώς τίθεται το ερώτημα σε ένα δημοψήφισμα. Αλλά αυτές είναι λεπτομέρειες στις μέρες μας…

  Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και το πώς θα αντιδράσει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Παυλόπουλος. Ο οποίος είναι και επιλογή της σημερινής κυβέρνησης. Πως θα απαντήσει στα δύο ερωτήματα για τον χρόνο διεξαγωγής του δημοψηφίσματος και για το περιεχόμενό του;

  Οι επόμενες ώρες είναι κρίσιμες και δύσκολες. Ελπίζουμε να κυριαρχήσει η νηφαλιότητα και η υπευθυνότητα. Με τα όσα έχουν συμβεί το τελευταίο καιρό δεν είμαστε αισιόδοξοι ούτε για το ένα ούτε για το άλλο…

  Θανάσης Μαυρίδης

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s