(Μία είναι) Ζωή: Να κηρύξει η Ελλάδα μονομερώς πτώχευση

[Πόρισμα του συνδρόμου «Εγώ έχω πάντα δίκιο»]

ro18june15cΖωή Κωνσταντοπούλου: Πρώτα η αναστολή πληρωμής και μετά η αμφισβήτηση του χρέους

Την αναστολή πληρωμής του χρέους και την αμφισβήτηση της νομιμότητάς του έθεσε ως τον διπλό σπονδυλωτό στόχο της Επιτροπής Αλήθειας για το δημόσιο χρέος η κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου κατά την έναρξη της συνέντευξης Τύπου, όπου θα παρουσιαστούν τα πρώτα συμπεράσματα της έρευνας.

«Το χρέος είναι παράνομο, μη νόμιμο, απεχθές, επονείδιστο και μη βιώσιμο», υποστήριξε η Πρόεδρος της Βουλής για να επισημάνει πως τα ευρήματα των επί 2,5 μηνών έρευνας, δημιουργούν ισχυρά επιχειρήματα για την «απενομιμοποίησή» του.

Επιπροσθέτως, η κυρία Κωνσταντοπούλου σημείωσε ότι το πόρισμα που έχει ετοιμάσει η επιστημονική ομάδα περιλαμβάνει εννέα κεφάλαια, ενώ επιτέθηκε για μια ακόμα φορά στον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα καθώς, όπως είπε, αρνήθηκε να προσκομίσει στοιχεία που του ζητήθηκαν.

http://goo.gl/ecjtMk

Advertisements
This entry was posted in σκέψεις, τυχοδιωκτικός πατριωτισμός, Ασμοδαίος, Για την Αριστερά, Θεωρίες Συνωμοσίας, Των Αμνοεριφίων, ανορθολογισμός. Bookmark the permalink.

15 Responses to (Μία είναι) Ζωή: Να κηρύξει η Ελλάδα μονομερώς πτώχευση

 1. Ο/Η Σαπφώ Νοταρά λέει:

 2. Ο/Η Κάποιος λέει:

  http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.politiki&id=41566
  Υπάρχουν άνθρωποι που τα καταφέρνουν εξίσου καλά σε όλες τις καταστάσεις. Προσαρμόζονται. Πάντα με το αζημίωτο, φυσικά.

  Έτσι, δεν έχουν κανένα πρόβλημα να υπηρετούν πρώτα τον μνημονιακό Γιώργο Παπανδρέου και να τον εκθειάζουν όσο είχε εξουσία. Και μόλις την έχασε να ανακαλύπτουν πόσο ζημιογόνα ήταν η πολιτική του.Με υπουργική θητεία στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του ’80, είχε παραπεμφθεί στο Ειδικό Δικαστήριο για το σκάνδαλο Κοσκωτά, αλλά δεν δικάστηκε ποτέ λόγω ασυλίας (ευρωβουλευτής), επανήλθε στο προσκήνιο το 2010, όταν διορίστηκε αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ από την κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου.

  Και δεν είναι μόνο αυτό. Με ευκολία μεταπηδούν πρώτα στο «αντιμνημονιακό» στρατόπεδο γράφοντας βιβλία, μετά διορίζονται από τη νέα κυβέρνηση σε υψηλές θέσεις με υψηλότατες αμοιβές και μετά λένε διάφορες παραδοξολογίες σε Επιτροπές της Βουλής, τις οποίες στη συνέχεια «μαζεύουν», όταν καταλαβαίνουν ότι ενδέχεται να τρέχουν στα δικαστήρια.

  Ένας τέτοιος τύπος είναι ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης

  Μετά την αλλαγή της κυβέρνησης, ο Ρουμελιώτης πλεύρισε τον ΣΥΡΙΖΑ και πριν από ένα μήνα διορίστηκε πρόεδρος του Δ.Σ του αερροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος. Τις προάλλες κατέθεσε στην Επιτροπή Αλήθειας της Βουλής για το χρέος κι εκεί επανέλαβε όσα έχει γράψει και πει για την τότε κυβέρνηση και τον τότε πρωθυπουργό, για τον οποίο, όμως, άλλα έλεγε όσο κατείχε την εξουσία.

  Έτσι κάνουν οι υπηρέτες όλων των αφεντάδων.

  http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.oikonomia&id=41496

  Ο κ. Γιούνκερ συνεπικουρούμενος από την κ. Μέρκελ πρότειναν μια ακόμα καλύτερη λύση για την ελληνική πλευρά: 400 εκατομμύρια από μείωση των αμυντικών δαπανών (0,25% του ΑΕΠ) και τα άλλα 200 από συντάξεις. Όμως το ΔΝΤ σημειώνει ότι υπάρχει και η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που θα ανεβάσει το κόστος των συντάξεων.

 3. Ο/Η Κάποιος λέει:

  http://www.kathimerini.gr/819670/article/oikonomia/epixeirhseis/topo8ethsh-me-endiaferon-estw-kai-e3-apostasews

  «Χρεώνουν» στον Ν. Παππά τη διάταξη για φυσικό αέριο

  Το Μαξίμου και τον υπουργό Επικρατείας, Ν. Παππά, δείχνουν τα υπουργεία Οικονομικών, Περιβάλλοντος ως υπεύθυνο για τη διάταξη στο μίνι φορολογικό, που προέβλεπε απαλλαγή από τον ΕΦΚ στο φυσικό αέριο για τη βιομηχανία και χαρακτηρίστηκε φωτογραφική, κυρίως για τη ΒΦΛ. Η Ν. Βαλαβάνη την απέσυρε τελικά, μετά τις αντιδράσεις των βιομηχανιών. Είχαν προηγηθεί διαρροές από πλευράς της κ. Βαλαβάνη ότι δεν είναι η ίδια, ούτε το υπουργείο Οικονομικών υπεύθυνοι. Δεν ήταν, όμως, πρωτοβουλία ούτε του αρμόδιου υπουργού Π. Λαφαζάνη. Οπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, η διάταξη προωθήθηκε από τον Ν. Παππά, που είχε διαβεβαιώσει τον κ. Λαφαζάνη, λένε οι ίδιες πηγές, ότι η διάταξη αφορά μεγάλο κομμάτι της βιομηχανίας…

 4. Ο/Η ανώνυμος λέει:

  εχλεχτικέ σιγκένιε

  https://goo.gl/mZ92qx

  • Ο/Η Ντένης ο τρομερός λέει:

   Αυτά είναι τεφαρίκια που τα δείχνουν απ’ευθείας

   ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΠΑΤΤΑΚΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟΠΙΣΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

 5. Ο/Η anonymoS λέει:

  …Ο Βαρουφάκης το 2011 για την Επιτροπή Ελέγχου
  http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.article&id=6245

  Διάβασα προσεκτικά το σκεπτικό της ΕΛΕ. Εξ αρχής η προδιάθεσή μου ήταν θετική. Πράγματι, η διαφάνεια και η λογοδοσία αποτελούν βασικές αρχές της δημοκρατίας χωρίς τις οποίες η δημοκρατία δεν είναι παρά ένα άδειο πουκάμισο με το οποίο καλύπτονται λογιών-λογιών απολυταρχικές ανομίες. Ο λαός, είναι αλήθεια, δικαιούται να γνωρίζει σε ποιον χρωστά και τι έγιναν τα χρήματα τα οποία δανείστηκαν κατά καιρούς οι κυβερνώντες στο όνομά του. Ιδίως όταν η αποπληρωμή του χρέους είναι τόσο δυσβάστακτη που θέτει υπό απειλή ακόμα και την ύπαρξη της χώρας.

  Κι όμως. Όταν τελείωσα την ανάγνωση του σκεπτικού της ΕΛΕ, και μετά από βασανιστική σκέψη, αποφάσισα ότι δεν θα συνυπέγραφα την προσπάθεια. Η απάντησή μου στον Galbraith ήταν η εξής (σε δική μου ελεύθερη μετάφραση):

  «Αγαπητέ Jamie, Διάβασα το σχετικό κείμενο προσεκτικά. Δεν το είχα δει πριν μου το στείλεις. Κατ΄αρχάς να σου πω ότι γνωρίζω τα άτομα που το υπογράφουν και πρέπει να σου πω ότι τους εκτιμώ. Τα κίνητρά τους είναι υπεράνω κριτικής και δεν πρέπει να αμφιβάλλεις για το ποιόν τους. Το ερώτημα είναι εάν η σύσταση αυτής της Επιτροπής είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος χρησιμοποίησης της ενέργειας που όλοι μαζί διαθέτουμε με στόχο την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους που απειλεί να στραγγαλίσει όχι μόνο τον ελληνικό λαό αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη. Μετά από πολλή σκέψη καταλήγω να απαντήσω αρνητικά. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι το σκεπτικό της ΕΛΕ είναι απόλυτα σωστό ως προς τουλάχιστον δύο πράγματα: (1) Ένα μέρος του συνολικού ελληνικού δημόσιου χρέους προέκυψε από καθαρά άνομες συναλλαγές μέσω δομημένων παραγώγων (π.χ. συναλλαγές στις οποίες πρωτοστάτησε η Goldman Sachs). Αν και αφορά μικρό ποσοστό του γιγαντιαίου χρέους, η πλήρης αδιαφάνεια που περιβάλει αυτές τις συναλλαγές δημιουργούν θέμα το οποίο χρήζει μελέτης, ίσως και ποινικής δίωξης. (2) Πράγματι, είναι ξεκάθαρο ότι κανείς δεν έχει ενημερώσει τον ελληνικό λαό για την δόμηση του δημόσιου χρέους. Πολλοί εξ ημών έχουμε ζητήσει στοιχεία από τις αρχές περί αυτού χωρίς να λάβουμε ικανοποιητικές απαντήσεις. Παρόλα αυτά, σου λέω ότι δεν θα συνυπέγραφα το κείμενο υπέρ μιας ΕΛΕ. Τρεις είναι οι λόγοι: Πρώτον, επειδή η εστίαση στο δημόσιο χρέος ενισχύει την παραπλάνηση ότι η Κρίση των ημερών είναι κρίση του δημόσιου χρέους – ενώ, στην πραγματικότητα, το δημόσιο χρέος δεν είναι παρά η αντανάκλαση της κρίσης που ξεκίνησε στο διεθνές τραπεζικό σύστημα και συνεχίζεται σήμερα επιταχυνόμενη στις ευρωπαϊκές τράπεζες. Δεύτερον, καμία Επιτροπή δεν μπορεί ούτε να βρει τι έγιναν τα δανεικά ούτε και να εντοπίσει σε ποιον χρωστάμε το χρέος σήμερα. Όπως ξέρεις, τα ομόλογα αλλάζουν συνεχώς χέρια. Οπότε, οι αρχικοί μας δανειστές δεν είναι εκείνοι στους οποίους χρωστάμε σήμερα. Και, τρίτον, η ΕΛΕ δεν μπορεί (ό,τι και να κάνει) να τα βάλει με το μεγάλο πρόβλημα της αγοράς των στοιχημάτων τύπου CDS τα οποία έχουν θεμελιωθεί πάνω στο χρέος του ελληνικού δημοσίου. Άρα, παρά το γεγονός ότι νιώθω απέραντη συμπάθεια στους σκοπούς, στα κίνητρα και στους ανθρώπους που βρίσκονται πίσω από την κίνηση της ΕΛΕ, δεν θα υπέγραφα. Και δεν θα το έκανα επειδή αυτή η προσπάθεια, εστιάζοντας αποκλειστικά στη ταυτότητα των αρχικών δανειστών, μας αποπροσανατολίζει από την πραγματική φύση της σημερινής κρίσης που δεν αφορά το χρέος αυτό καθ’ εαυτό αλλά την άκρως προβληματική αρχιτεκτονική της ευρωζώνης, τα παράγωγα που έχουν χτιστεί πάνω στο χρέος και στην μαύρη τρύπα του τραπεζικού συστήματος η οποία έχει εξελιχθεί σε αυτό που ονομάζω bankruptocracy (πτωχο-τραπεζοκρατία). Ελπίζω να βρήκες χρήσιμη την τοποθέτησή μου.»

  Μια μέρα αργότερα, ο Galbraith μου απάντησε ότι θα το σκεφτεί κι άλλο αλλά μάλλον πείθεται ότι η ΕΛΕ μπορεί τελικά να αποπροσανατολίζει. Μερικές μέρες αργότερα, ήρθε σε επαφή μαζί μου ο Λεωνίδας Βατικιώτης, με τον οποίο είχαμε συνεργαστεί στο παρελθόν και που παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο τόσο στην προσπάθεια της ΕΛΕ όσο και στο ντοκιμαντέρ Debtocracy (του οποίου την επιστημονική επιμέλεια ανέλαβε). Του εξήγησα τους λόγους για τους οποίους, παρά την συμπάθεια με την οποία περιβάλω την προσπάθεια, δεν την συνυπογράφω. Σε αυτό το σημείο να τονίσω ότι η απόφασή μου αυτή ήταν εξαιρετικά δύσκολη. Από την μία ήθελα να συμπαρασταθώ στον Λεωνίδα και στους πολλούς καλούς συναδέλφους που συμμετέχουν. Από την άλλη, θεωρώ ότι κινείται σε λάθος κατεύθυνση.

  Από τότε, η ΕΛΕ γέννησε το ντοκιμαντέρ Debtocracy το οποίο μόλις αυτό το Σαββατοκύριακο βρήκα τον χρόνο να το δω ολόκληρο. Το πρώτο που έχω να πω είναι ότι με εντυπωσίασε η αισθητική του. Το δεύτερο είναι ότι χαίρομαι πολύ που έχει καταφέρει να μεταφέρει σε τόσο πολύ κόσμο σοβαρές αναλύσεις για την παγκόσμια κρίση (όπως εκείνη του David Harvey, βλ. εδώ για ένα εξαιρετικό φιλμάκι του), να αφηγηθεί την ιστορία του Ισημερινού, να αναδείξει την αυταπόδεικτη αλήθεια ότι το δικαίωμα ενός λαού να επιβιώσει δεν μπορεί εξ ορισμού και κατ’ εξακολούθηση να έρχεται σε δεύτερη μοίρα με τα δικαιώματα των καιροσκόπων να πλουτίζουν και, τέλος, να διεμβολίσει τον δημόσιο διάλογο με την ιδιοφυή φράση του Ντάριο Φο (αν και δεν τον αναφέρει) «δεν μπορώ να πληρώσω, δεν πληρώνω» (που την γνώρισα για πρώτη φορά στην Αγγλία της κας Thatcher ως Can’t Pay, Won’t Pay). Το τρίτο που έχω να πω είναι ότι εξακολουθώ να διαφωνώ στο δια ταύτα τόσο με την ΕΛΕ όσο και με το Debtocracy. Ας εξηγηθώ όσο πιο κρυστάλλινα γίνεται ώστε να μην υπάρξει η οποιαδήποτε παρεξήγηση.

  Το σκεπτικό της προσπάθειας ΕΛΕ-Debtocracy είναι η στάση πληρωμών. Ο Λογιστικός Έλεγχος (που σκοπό έχει την διερεύνηση του κατά πόσον ένα μεγάλο μέρος του χρέους είναι απεχθές) έχει νόημα μόνο εφόσον έχεις στόχο να πεις στους δανειστές σου ότι σκοπεύεις να τους καλέσεις σε διαπραγμάτευση κραδαίνοντας την στάση πληρωμών ως διαπραγματευτικό χαρτί. Ο Πρόεδρος Κορρέα του Ισημερινού αυτό έκανε, και πολύ καλά έπραξε. Το ίδιο και ο Κίρτσνερ στην Αργεντινή. Γιατί να μην κάνουμε κι εμείς κάτι ανάλογο;

  Πριν απαντήσω, να ξεκαθαρίσω ότι δεν έχω κανένα ηθικό πρόβλημα με την ιδέα της στάσης πληρωμών. Αν είμαι αρκετά ανόητος να σας ζητήσω δάνειο ενός εκατομμυρίου ευρώ, και εσείς μου το δώσετε με υψηλό επιτόκιο επειδή γνωρίζετε ότι υπάρχει κίνδυνος να μην πάρετε τα χρήματά σας πίσω, η μισή ντροπή για το δάνειο αυτό (και ευθύνη) είναι δική μου και η άλλη μισή δική σας. Δεν μπορούν οι πιστωτές και να εισπράττουν τα υψηλότερα επιτόκια από χώρες όπως η Ελλάδα (ως αντίτιμο του υψηλότερου κίνδυνου στάσης πληρωμών) και να περιμένουν ότι στάση πληρωμών δεν θα γίνει ποτέ (ακόμα και αν χρειαστεί να στραγγαλιστεί ένας ολόκληρος λαός). Ιδίως όταν γνωρίζουν ότι μεγάλο μέρος των χρημάτων δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα του ελληνικού λαού αλλά καταλήγει στις τσέπες μεσαζόντων, πολιτικών κλπ. Πράγματι, όσοι διαβάζατε πέρσι protagon.gr, πριν το Μνημόνιο, θα θυμάστε ότι επιχειρηματολογούσα (κόντρα στο κλίμα της εποχής) πως η κυβέρνηση έπρεπε να απειλήσει με στάση πληρωμών την ΕΕ (βλ. την αισιόδοξη πλευρά της χρεοκοπίας, και το δικό μας χρέος). Πως μόνο έτσι θα απέφευγε μια μακροπρόθεσμη και ακόμα πιο αβάστακτη χρεοκοπία που θα θύμιζε την Αργεντινή σε ευρωπαϊκό μοτίβο (βλ. το πρώτο ταγκό στην ευρωζώνη).

  Δυστυχώς, την στάση πληρωμών δεν την απειλήσαμε τότε που έπρεπε. Το αποτέλεσμα ήταν ένα νέο απεχθές δάνειο 110 δισ, μετά Μνημονίου, και το EFSF για Ιρλανδία και Πορτογαλία (με τα αντίστοιχα δικά τους Μνημόνια). Όσο όμως απεχθές και να ήταν το νέο δάνειο των 110 δισ, άλλαξε τα δεδομένα. Σε άρθρο μου με ημερομηνία 10/6/10 (βλ. Και τώρα τι;) εξήγησα ότι το παίγνιο άλλαξε. Ότι η υπογραφή του Μνημονίου έθεσε τέλος στο σενάριο της στάσης πληρωμών. Γιατί; Για πολλούς λόγους από τους οποίους, για λόγους χώρου, θα σταθώ σε έναν: Επειδή το Μνημόνιο του περασμένου Μαΐου σήμανε μια τεράστια «επένδυση» τόσο πολιτικού όσο και οικονομικού κεφαλαίου της ΕΕ ώστε να αποτραπεί η ελληνική στάση πληρωμών. Να το πω απλά: Αν θελήσουμε να πάμε (μονομερώς) κόντρα σε αυτή την ευρωπαϊκή «επένδυση» πρέπει να είμαστε έτοιμοι για έναν ολοκληρωτικό πόλεμο εναντίον της ΕΕ – και μάλιστα από τα έξω. Με άλλα λόγια: Μόνο φεύγοντας από την ΕΕ θα μπορούσαμε, μετά τον Μάιο του 2010, να κηρύξουμε μονομερώς στάση πληρωμών.

  Θα ήταν σοφή μια τέτοια ηρωική έξοδος από την ευρωζώνη και την ΕΕ σε αυτή την συγκυρία; Αν μπορούσαμε να γίνουμε μια νέα Αργεντινή, ένας νέος Ισημερινός ή ακόμα και μια νέα Ισλανδία (χώρες που οι λαοί τους ανάγκασαν τις ελίτ να θυσιάσουν τους δανειστές προς όφελος των λαών τους), δεν θα είχα καμία αντίρρηση να το κάνουμε συστήνοντας μια ΕΛΕ που θα χαρακτήριζε μέρος του χρέους απεχθές και κατόπιν θα προέβαινε σε στάση πληρωμών. Να σας πω γιατί δεν μπορούμε:

  Πρώτον, επειδή δεν έχουμε την παραγωγική βάση για να συντηρήσουμε την κοινωνία μας μετά από μια τέτοια ρήξη. Ο Ισημερινός, όπως κατέδειξε και το ντοκιμαντέρ, έχει άφθονο πετρέλαιο. Η στάση πληρωμών κατάφερε να στρέψει τα εισοδήματα από το πετρέλαιο (από τους λογαριασμούς των δανειστών) προς το κράτος, τα σχολειά και την υγεία. Η Αργεντινή ξεπέρασε την κρίση λόγω Κίνας (που αγοράζει το σύνολο της παραγωγής σόγιας) και λόγω αύξησης των τιμών των αγροτικών της προϊόντων διεθνώς (συνεπικουρούμενη από την ζήτηση βιο-καυσίμων). Τέλος, η Ισλανδία διατηρεί παραδοσιακά ένα υγιέστατο πλεόνασμα στο εμπορικό της ισοζύγιο (εξάγει κυρίως θαλασσινά) με το οποίο μπορεί να χρηματοδοτεί το κράτος μετά από την στάση πληρωμών, την αποκοπή της χώρας από τις παγκόσμιες χρηματαγορές και την γενναία στάση των πολιτών της που καταψήφισαν σε δύο δημοψηφίσματα (το δεύτερο μόλις χτες) την φορολόγηση των νοικοκυριών υπέρ των πτωχευμένων τραπεζών. Εμείς, που θα βρίσκαμε τα έσοδα για να διατηρήσουμε τις βασικές κρατικές μας λειτουργίες αλλά και τις απαραίτητες εισαγωγές;

  Δεύτερον, η έξοδος από το ευρώ για μια ελλειμματική χώρα θα μας έστελνε στην νεολιθική εποχή πριν καλά-καλά το καταλάβουμε. Γιατί; Επειδή αντίθετα με την Αργεντινή, τον Ισημερινό και την Ισλανδία που διατηρούσαν το νόμισμά τους (και χρειάστηκε μόνο να διακόψουν την διασύνδεσή της αξίας του με το δολάριο ή το ευρώ – το λεγόμενο peg), εμείς από το 2000 δεν έχουμε δικό μας νόμισμα. Έστω ότι ο πρωθυπουργός ανακοίνωνε πως σήμερα το βράδυ θα κατέθετε κατεπείγον νομοσχέδιο στην Βουλή δημιουργίας νέου εθνικού νομίσματος. Σε είκοσι λεπτά θα είχαν στεγνώσει όλα τα ΑΤΜ καθώς όλοι θα γνώριζαν ότι το νέο νόμισμα θα υποτιμηθεί βάναυσα (σε σχέση με το ευρώ) μερικά λεπτά της ώρας μετά την δημιουργία του. Φυσιολογικά, όλοι θα τραβούσαν όσο πιο πολλά ευρώ μπορούσαν από τις τράπεζες. Αύριο το πρωί οι ουρές έξω από τις τράπεζες θα ήταν ατελείωτες και μετά από μια ώρα οι τράπεζες θα κατέβαζαν τα ρολά. Η οικονομία θα κατέρρεε. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα απόσυρε την υποστήριξη των τραπεζών (μιας και θα έπαυε να είναι η Κεντρική μας Τράπεζα) και έτσι εκείνες δεν θα ξανα-άνοιγαν τις πόρτες τους. Μέχρι το κράτος να παράξει το νέο νόμισμα (κάτι που παίρνει βδομάδες), η χώρα θα είχε βυθιστεί στο απόλυτο σκότος. Χωρίς πρόσβαση στις χρηματαγορές, στο απεχθές ΔΝΤ, στην ανεκδιήγητη ΕΕ, το ρολόι θα γύρναγε πίσω πολλές δεκαετίες. Η φτώχεια θα εισέβαλε στο 80% των νοικοκυριών. Κάποια στιγμή θα ξανα-βρίσκαμε μια κάποια ισορροπία αλλά τίποτα δεν μου εγγυάται ότι η ισορροπία αυτή θα ήταν καλύτερη από την σημερινή. Οι επιτήδειοι και πάλι κερδισμένοι θα ήταν (καθώς θα είχαν διατηρήσει πρόσβαση σε λογαριασμούς ευρώ εκτός Ελλάδας) ενώ η συντριπτική πλειοψηφία θα καταριόταν την ώρα που κηρύχθηκε η μετα-Μνημονιακή στάση πληρωμών.

  Συμπέρασμα
  Χαιρετίζω τους προβληματισμούς του ντοκιμαντέρ Debtocracy αλλά απορρίπτω την κεντρική του ιδέα-πρόταση. Εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν. Η Ελλάδα δεν είναι Αργεντινή – σε πείσμα τόσο εκείνων που επισείουν την στάση πληρωμών ως μπαμπούλα για να αποδεχθούμε την λογική του Μνημονίου (και να πουληθούν γρηγορότερα τα δημόσια φιλέτα στους επιτήδειους) όσο και εκείνων που μοιράζουν φρούδες ελπίδες για μια μονομερή διαγραφή του χρέους. Μέσα στην γενική σύγχυση ένα είναι σίγουρο: Η λύση θα πρέπει να είναι ευρωπαϊκή. Να ισχύσει τόσο για την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία όσο και για την Γερμανία και την Ολλανδία. Αν δεν έρθει, το ευρώ θα καταρρεύσει. Και τότε η στάση πληρωμών θα αποτελέσει όχι μόνο επιθυμητή εξέλιξη αλλά και μονόδρομο, Ως τότε, έχουμε καθήκον να παλεύουμε για μια ευρωπαϊκή λύση. Γιατί; Επειδή η κατάρρευση του νομίσματος που ποτέ δεν έπρεπε να είχε δομηθεί όπως δομήθηκε, του ευρώ, θα φέρει την ήπειρό μας στο χείλος μιας καταστροφής που δεν μπορούμε να διανοηθούμε.

  ΥΓ. Έχω και μια άλλη ένσταση που αφορά τον τίτλο του ντοκιμαντέρ. Δεν ζούμε σε περίοδο debtocracy. Όπως έχω ξαναγράψει (εδώ στα ελληνικά και εδώ στα αγγλικά) ζούμε σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση που ονομάζω Πτωχο-τραπεζοκρατία (Bankruptocracy): Την απολυταρχία των πτωχευμένων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Αυτό όμως είναι μια άλλη ιστορία…

 6. Ο/Η ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ λέει:

  Νέο μήνυμα Γιούνκερ στην κυβέρνηση μέσω Spiegel

  «Έχω επανειλημμένα προειδοποιήσει τον κ. Τσίπρα ότι δεν θα πρέπει να βασίζεται σε μένα, ότι θα μπορέσω να αποτρέψω μια κατάρρευση των συνομιλιών σε κάθε περίπτωση» τονίζει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και επισημαίνει ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει, προφανώς, παρεξηγήσει τις προσπάθειές του για την επίτευξη συμβιβασμού.

  Οι Έλληνες φαίνεται να πιστεύουν ότι «υπάρχει κάποιος στην Ευρώπη που μπορεί στο τέλος να βγάλει λαγό από το καπέλο. Αλλά δεν είναι έτσι» λέει χαρακτηριστικά ο κ. Γιούνκερ σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel που θα κυκλοφορήσει αύριο και προσθέτει:

  «Δεν καταλαβαίνω τον κ. Τσίπρα. Η εμπιστοσύνη με την οποία τον περιέβαλα δεν ανταποδόθηκε ισότιμα» για να συνεχίσει λέγοντας ότι (ο Έλληνας πρωθυπουργός) αντί να διαμαρτύρεται για τις προτάσεις συμβιβασμού των δανειστών, θα έπρεπε να πει στον ελληνικό λαό ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή του προσέφερε ένα επενδυτικό πρόγραμμα αξίας 35 δισεκατομμυρίων ευρώ.Θα το πουλούσα αυτό ως επιτυχία», τονίζει και αναφέρει ότι δεν άκουσε κάτι τέτοιο από τον κ. Τσίπρα.

  Πηγή: ΑΜΠΕ

 7. Ο/Η Εφραίμ Ντούγκιν λέει:

  Παρανοϊκή απειλή κατά της Δημοκρατίας, κατά της Δύσης με το βλέμμα στις ασιατικές στέπες.

  http://www.iefimerida.gr/news/212805/o-tsipras-apo-tin-agia-petroypoli-apeilei-tin-eyropi#ixzz3dWAXK3Sw
  ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΔΕΝ ΛΕΓΕΤΑΙ ΕΛΛΑΔΑ, ΛΕΓΕΤΑΙ ΕΥΡΩΖΩΝΗ»

  Ο Τσίπρας από την Αγία Πετρούπολη απειλεί την Ευρώπη

  Επίθεση στην Ευρώπη από την Αγία Πετρούπολη και παράδοση μαθημάτων δημοκρατίας από το… πλευρό του Βλαντιμίρ Πούτιν έκανε ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

  Μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης (αφότου είχε μιλήσει εκεί ο Ρώσος Πρόεδρος) και λίγη ώρα πριν τη νέα του συνάντηση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε σφοδρότατη επίθεση στην ΕΕ και την απείλησε ότι θα αλλάξει λιμάνι, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είμαστε λαός της θάλασσας, δεν φοβόμαστε να ανοιχτούμε σε καινούργιες θάλασσες για να φθάσουμε σε ασφαλέστερα λιμάνια».

  Ακολουθούν τα σημαντικότερα σημεία της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα στο Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης:
  •Στην Ευρώπη είχαμε την ψευδαίσθηση ότι είμαστε το κέντρο του κόσμου
  •Το οικονομικό βάρος του πλανήτη έχει μετατοπιστεί
  •Αναδυόμενες δυνάμεις διαδραματίζουν σημαντικότερο ρόλο σε διεθνές επίπεδο
  •Η Ευρασιατική Ενωση αποτελεί ένα δυνητικό παράδειγμα νέων δομών παραγωγής πλούτου
  •Οι παλιές προκλήσεις όμως παραμένουν
  •Το μεγάλο διακύβευμα της νέας εποχής είναι αν η μετατόπιση του κέντρου βάρους του κόσμου θα γεννήσει νέες προκλήσεις ή αν θα επιταχύνει την ανεξέλεγκτη πορεία της οικονομίας
  •Για το παλιό οικονομικό κέντρο, την Ευρώπη, το διακύβευμα είναι αν θα καταφέρει να ανταποκριθεί θετικά στις νέες προκλήσεις
  •Αν θα ρίξει γέφυρες με τον αναδυόμενο κόσμο ή θα υψώσει τείχη
  •Η Ελλάδα βρίσκεται στο γεωγραφικό κέντρο κρίσεων και εντάσεων, διατηρεί όμως τον ρόλο της ως πόλος σταθερότητας στην περιοχή
  •Ως χώρα βαλκανική, επιδιώκει να αποτελέσει γέφυρα συνεργασίας για την περιοχή, να γίνει κόμβος στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων
  •Σε αυτό το πλαίσιο σκοπεύουμε να αξιοποιήσουμε τη συμμετοχή μας σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς που είμαστε μέλη ως ευρωπαϊκή χώρα, αλλά και με παραδοσιακούς φίλους μας όπως η Ρωσία
  •Τώρα βρισκόμαστε στη μέση μιας μεγάλης φουρτούνας
  •Είμαστε λαός της θάλασσας, δεν φοβόμαστε να ανοιχτούμε σε καινούργιες θάλασσες για να φθάσουμε σε ασφαλέστερα λιμάνια
  •Η ΕΕ οφείλει να ξαναβρεί τον δρόμο της γυρνώντας πάλι πίσω στις αρχές της δημοκρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης
  •Η εμμονή στη λιτότητα επιτείνει την ύφεση
  •Το λεγόμενο ελληνικό πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό
  •Το πρόβλημα δεν λέγεται Ελλάδα, λέγεται Ευρωζώνη και αφορά τη δομή της
  •Το ζήτημα είναι αν θα δώσει χώρο σε πολιτικές αλληλεγγύης ή αποτυχημένων προγραμμάτων
  •Ο νέος πολυπολικός κόσμος θα είναι νέος αν απαλλαγεί από τον χώρο που υποχωρεί
  •Αυτό ποτέ δεν έγινε στην Ιστορία χωρίς γενναίες αποφάσεις

 8. Ο/Η zeroxgirl λέει:

  Πως να κρίνουμε αραγε τα βιντέακια , τα υποκοριστικά και την προσπάθεια υποτίμησης της προέδρου της βουλής; Πάντως σιγουρα οχι στο πλαισιο μιας πολιτισμενης συζήτησης για τα κοινά και τις πολιτικές.

  Αφού όμως ετσι το νήμα σχολιασμού ας μου επιτραπει να συμμετεχω στον βιντεοδιαλογο με τα πολιτικο λογο του κ.Θεοδωρακη.

  Γιατί τον Κ.Θεοδωρακη; Γιατί σημερα ειναι ενας απο τους κυριους πολιτικους εκφραστες της μηντιακης ολιγαρχιας. Και σε επιπεδο λογων τουλαχιστον η κ.Κωνσταντοπουλου δειχνει να προσπαθει να εξυξωσει δημοκρατικα εδραζομενους θεσμους την ωρα που τα ολιγαρχικα κανάλια κοβουν τον Γλεζο (το τελευταιο μονο περιστατικο αναφερο) που τολμησε να τα βαλει με του τους ολιγαρχικους θεσμους που τοσο πιστα υπηρετουν τα κρατικοδιαιτα ολιγαρχικα μμε στη χωρα μας.

  Και τι μας λεει ο προεδρος του Ποταμιού;

  ΜΑΖΙ ΤΑ ΓΡΑΨΑΜΕ!…
  Μήπως παίρνω τον μισθο της κ Τρεμης και δεν το γνωρίζω?

 9. Παράθεμα: Εκλογές εάν δεν υποχωρήσουν οι δανειστές | niemandsrosenie

 10. Ο/Η Left and liberal λέει:

  επεισόδιο κωνσταντώ με δημοσιογράφο

 11. Ο/Η Psycho λέει:

  https://derlandstreicher.wordpress.com/2015/06/17/%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%ac%ce%b4%ce%b1-%ce%ad%ce%bd%ce%b1-%ce%ac%ce%bb%cf%85%cf%84%ce%bf-%cf%80%cf%81%cf%8c%ce%b2%ce%bb%ce%b7%ce%bc%ce%b1-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%af/

  Ελλάδα: ένα άλυτο πρόβλημα και για την ίδια και για τους άλλους


  Νιώθω αυτές τις μέρες σαν βέλγος στη Ρουάντα το 94, σαν ιεραπόστολος στην Ταϊτή το 1880, σαν γκέι στο Μινσκ, σαν αντιπολιτευόμενος στη Ρωσία του Πούτιν και όλων των προηγούμενων. Σαν χλωρό μέσα στα ξερά.Σαν να βρέθηκα μπερδεμένος, για κάποιο σκοτεινό λόγο, με τα πίτουρα που πρόκειται να φάνε οι κότες. Εκτεθειμένος στον παραλογισμό. Πολύ κοντά στο κακό.

  Μην το πάρετε ως φόβο. Δεν με φοβίζει ούτε ο Λεουτσάκος, ούτε ο Φλαμπουράρης,

  Το συνονθύλευμα σοβιετολάγνων και ακροδεξιών μόνο στην Ελλάδα της παρακμής θα μπορούσε να ευδοκιμήσει. Οι έλλογοι φαίνεται πως είναι πασέ και περιττοί. Μια συμφωνία, επομένως, δεν θα σώσει την Ελλάδα γιατί δεν λύνει τις αιτίες που προκάλεσαν την κρίση. Η Ελλάδα είναι καθ’ αυτή ένα άλυτο πρόβλημα. Και για την ίδια και για τον υπόλοιπο κόσμο.

  https://derlandstreicher.wordpress.com/2015/06/19/%cf%83%cf%84%ce%b7-%cf%87%cf%8e%cf%81%ce%b1-%cf%84%cf%89%ce%bd-%cf%80%ce%b1%ce%bb%ce%b1%ce%b2%cf%8e%ce%bd/
  Στη χώρα των παλαβών

  Σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή είναι πραγματικά ξεφτίλα να βλέπει κανείς τα πλάνα από την αλήτικη, και φυσικά απρόκλητη, επίθεση του Μπέου στον πρώην πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, τις προσβολές και τις απειλές της χολερικής Ζωής Κωνσταντοπούλου που έχει απολέσει κάθε μέτρο λογικής στον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γ Στουρνάρα, και τις φασιστικές εκρήξεις της ιδίας (όπως την σκαιά επίθεση στο δημοσιογράφο του ΣΚΑΙ το βράδυ της 17ης Ιουνίου, την επίπληξη στον αστυνομικό επί της Β.Σοφίας κλπ), η οποία είναι εμφανές πως χρειάζεται επειγόντως ψυχιατρική βοήθεια. Έχουμε τη μήνυση της απίθανης ακροδεξιάς Μακρή στο Στουρνάρα και, επιπλέον, τις αγοραίες της εμετικές δηλώσεις κατά του Γ. Πανούση. Τα ίδια και ο βουλευτής Διαμαντόπουλος των γουναράδικων με στόχο το Γρηγόρη Ψαριανό, και η πολύ εκνευρισμένη Αγλαίτσα Κυρίτση στο φρούραρχο της Βουλής γιατί επέτρεψε στους ειρηνικούς φιλοευρωπαϊκούς διαδηλωτές να εισέλθουν στο προάυλιο του κοινοβουλίου. Θα ξέχασε ότι η ΠτΔ δικαιολογώντας το ντου αναρχικών προ μηνών είχε δηλώσει πως η Βουλή είναι ανοιχτή σε διαδηλωτές. Θα συνέχιζε ο κατάλογος των περιστατικών, αλλά δεν έχει νόημα. Να αναφέρουμε τους σταλινικούς “αρθρογράφους” της Αυγής, Μουλόπουλο και Καρτερό, γνωστούς τσανακογλύφτες του συστήματος που είδαν φως και μπήκαν; Τον Καμμένο; Τον άλλον που θέλει δίκες και Γουδή; Ουφ.

  https://derlandstreicher.wordpress.com/2015/06/20/%ce%bc%ce%b5%cf%84%ce%ac-%cf%84%ce%bf-%ce%b5%cf%85%cf%81%cf%8e-%cf%84%ce%b9-%ce%ba%cf%8d%cf%81%ce%b9%ce%b5-%cf%84%cf%83%ce%af%cf%80%cf%81%ce%b1-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%bc%ce%b5-%cf%80%ce%bf%ce%b9/

  Μετά το Ευρώ τι, κύριε Τσίπρα; Και με ποιους;

  Οι σταλινικής κοπής κυβερνώντες χωρίς καμιά εντολή, και συνακόλουθα νομιμοποίηση, ζουν το μύθο της ανατροπής της “νεοφιλελεύθερης”, “ιμπεριαλιστικής”, “καπιταλιστικής” Ευρώπης. Τα λένε μεταξύ τους οι απίστευτοι Πετράκοι και Στράτα-Στρατούληδες και χαίρονται. Η περιστροφή της γης άλλαξε μετά το πόρισμα της επιτροπής της Ζωής Κω/λου, η οποία δυστυχώς δεν συνερχόταν στο Δαφνί, αλλά στη Βουλή. Νομίζουν ότι κάνουν αντίσταση. Εκβιάζουν και το λένε ανοιχτά. Σπάνε ταμπού και χλευάζουν. Προσβάλλουν και χαίρονται. Μας οδηγούν στην καταστροφή και σφυρίζουν αδιάφορα. Χωρίς συμμάχους. Χωρίς φίλους. Χωρίς αιτία για το δρόμο που έχουν πάρει και μαζί τους όλους μας.
  Λίγες ώρες πριν την έκτακτη σύνοδο κορυφής για την Ελλάδα και με τις φήμες για capital control να οργιάζουν, είναι δεδομένο ότι δεν θέλουν την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρώπη. Έχουν παραλείψει όμως να μας πουν το πιο σημαντικό: Τι ακολουθεί; Ποιο το σχέδιο; Πότε θα συσκεφθούν, θα συγκαλέσουν καμιά επιτροπούλα να αποφασίσουν και να μας πουν κι εμάς; Κι αυτό ακριβώς θα πληρώσουν. Την προσβολή της εντολής των πολιτών. Την οικειοποιήση του όρου “λαός”, αυτής της αόριστης ανοησίας, που χρησιμοποιούν πάντα για να μεταθέσουν την ευθύνη και να παίξουν πιο εύκολα το ιδεολογικό παιγνιδάκι τους

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.