Ελληνοευρωπαϊκό δράμα, όχι όμως και τραγωδία

[Αλλά, καλύτερα να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο]

ro18.6.15Του Τζιάνι Ρότα[*] στην Καθημερινή.

Ένα Grexit δεν θα ήταν ο θερμοπυρηνικός πόλεμος τον οποίο φοβούνταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Χάρι Τρούμαν και ο Σοβιετικός ηγέτης Ιωσήφ Στάλιν, ούτε και θα θύμιζε την πτώση του Βυζαντίου. Οι δηλητηριώδεις διαπραγματεύσεις, όμως, μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών τορπίλισαν ανεπανόρθωτα το κλίμα της Γηραιάς Ηπείρου. Η γλυκιά ουτοπία της προόδου, της συνύπαρξης, του κράτους πρόνοιας και της αλληλεγγύης μεταξύ εταίρων, που διδάχθηκε κάθε γενιά Ευρωπαίων, μετά τον Β΄ Παγκόσμιο, έδωσε τη θέση της σε οδυνηρή αντιπαράθεση. Η ελληνική κοινή γνώμη είναι διχασμένη. Από τη μία, ο αριστερίστικος αγώνας κατά του νεοφιλελευθερισμού, ένα μείγμα Γ. Βαρουφάκη, Τζ. Στίγκλιτζ, Τ. Πικετί, με ένα ποτήρι ούζο· ανέτοιμος να συμβιβασθεί, αλλά πρόθυμος να συγκρουσθεί με την καπιταλιστική Ευρώπη και πάντα υπνωτισμένος από το όνειρο των πρόωρων συντάξεων και των λίγων ωρών εργασίας.

Από την άλλη, μία ομάδα ενήμερων πολιτών, που αν και συνειδητοποιούν ότι τίποτα δεν μπορεί πια να είναι δωρεάν, ελπίζουν ότι η Ευρώπη θα υποχωρήσει τελικά, σώζοντας τον αδαή πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα.

Αν δεν υπογραφεί συμφωνία για την αποφυγή του Grexit, μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, η Ε.Ε. θα συρρικνωθεί, η Ελλάδα θα αναγκασθεί να εκλιπαρεί για δάνεια, τυπώνοντας δραχμές χωρίς καμία αξία και πολλές άλλες χώρες, όπως Ισπανία, Πορτογαλία και Ιταλία, θα ριγήσουν. Ο Τσίπρας θα κερδίσει και θα χάσει εκλογές, οι δρόμοι της Αθήνας θα γεμίσουν πάλι με υπερήφανους διαδηλωτές και ο Βαρουφάκης θα συγγράψει τα απομνημονεύματά του. Την ίδια στιγμή, όλα τα ευφυή παιδιά της Ελλάδας θα εγκαταλείψουν τη χώρα. Παρότι το Grexit δεν θα είναι γεωπολιτική τραγωδία, η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα είναι ένα άσχημο ελληνο-ευρωπαϊκό δράμα, που αναζητεί τον από μηχανής θεό του.

________________________
[*]Μέλος του Council of Foreign Relations

This entry was posted in σκέψεις, Ασμοδαίος, Για την Αριστερά, κοινωνία/πολιτική. Bookmark the permalink.

11 Responses to Ελληνοευρωπαϊκό δράμα, όχι όμως και τραγωδία

 1. Ο/Η Ζωζώ Χ.Σαπουνάκη λέει:

  Ανάθεμα την ώρα που ανέβηκε ο αγράμματος χαζοχαρούμενος καταληψίας που είχε δουλέψει λίγο στου μπαμπά του, μετά από 10 χρόνια τζερτζελέ στο Μετσόβειο και λούφα θητεία στο στρατό, σε τόσο τραγική ώρα.
  Το σαπιοκάραβο είναι ακυβέρνητο, Ουρανοί λυπηθείτε τη χώρα μου, ου γαρ οίδασι τι ποιούσι.

 2. Ο/Η FENAKH λέει:

  μη φοβάσαι ρε ζωζώ!

 3. Ο/Η Ἀριστοκλῆς λέει:

  Μὲ εὐρὼ ἢ δραχμὴ οἱ Ἕλληνες μὲ ἐργασιακὴ ἐμπειρία θὰ ἐγκαταλείπουν τὴν χώρα.
  Μὲ εὐρὼ ἢ δραχμὴ θὰ πρέπει ὁ Ῥωμῃὸς νὰ ἀρχίζῃ νὰ παράγῃ, τὴν ὁποία ἀναγκαία νοοτροπία δὲν ἔχει. Τὰ προγράμματα δὲν θέλουν πρώτες ὕλες. Πρέπει «ἁπλῶς» νὰ εἶναι καλύτερα ἀπὸ αὐτὰ τῶν ἄλλων. Μὲ δικά τους προϊόντα καὶ κέρδη ἐξωτερικοῦ ἀπὸ τὶς πωλήσεις, δὲν βλέπω ἐκ πρώτης ὄψεως, γιατί οἱ πετυχημένοι δημιουργοὶ νὰ φεύγουν στὸ ἐξωτερικό!
  Αὐτὰ ἐὰν διορθωθεῖ κάτι ἄλλο. Ἡ νοοτροπία τοῦ κράτους καὶ τοῦ βαθέος κράτους.
  Μὲ εὐρὼ ἀκόμη δανειζόμαστε γιὰ συντάξεις. Ἀξιοποιεῖται ὁ κερδισμένος χρόνος;
  Ἡ Ἑλλάδα θὰ ἐκλιπαρεῖ γιὰ δάνεια λέει ὁ συγκεκριμένος. Τώρα τί κάνει;
  Οἱ χρηματιστὲς ἀπὸ κρίσι σὲ κρίσι μᾶς πᾶνε.

 4. Ο/Η ανώνυμος λέει:

  http://www.skai.gr/news/finance/article/283460/varoufakis-sumfonia-se-mia-nuhta-me-ti-merkel-parousa-den-borei-na-apokleistei-grexit/
  «Πιστεύω πως το Grexit δεν είναι συνετή λύση, όμως κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τίποτα, εδώ δεν μπορώ να αποκλείσω πως μια μέρα ένας κομήτης θα χτυπήσει τη Γη» σημειώνει πάντως ο Γιάνης Βαρουφάκης.

  Στο μεταξύ, Χαροκόπου και Συγγρού σήμερα το πρωί

  Και ένα άλλο πετούμενο στα προσεχώς

 5. Ο/Η Left and liberal λέει:

  Ενοχλήθηκε ο Παπαδημούλης επειδή η φιλοευρωπαϊκή συγκέντρωση ήταν μεγαλύτερη από την αντιευρωπαϊκή
  Ο ευρωβουλευτής μάλιστα δήλωσε ότι θα καταθέσει και σχετική ερώτηση στην Κομισιόν!

  «Αυτή η ανάρτηση συνιστά ατόπημα, καθώς παρεμβαίνει στις εσωτερικές εξελίξεις. Την Δευτέρα καταθέτω σχετική ερώτηση στην Κομισιόν», αναφέρει στο Twitter ο Δημήτρης Παπαδημούλης κάνοντας αναφορά – mention- τον λογαριασμό της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.

  Ο λόγος για μία φωτογραφία απεικονίζει τη χθεσινή συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος, με το σχόλιο «Μένουμε Ευρώπη

  • Ο/Η Po λέει:

   το 95% των καταθέσεων Παπαδημούλη, είναι στο twitter…
   Βγάλτε συμπέρασμα.

   • Ο/Η του Ξυδάκη λέει:

    Τατσόπουλος για δήλωση Ξυδάκη
    Ίσως η πιο ηλίθια υπουργική δήλωση τον τελευταίο μήνα. Με το σπαθί της. Αν είχε και αν δεν είχε ανταγωνισμό.

    «Η Ελλάδα ήταν 200 χρόνια με δραχμή και μεγαλούργησε» αναφέρει σε συνέντευξη του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού, Νίκος Ξυδάκης και εκτιμά ότι, «με το ευρώ δεν νομίζω ότι είχαμε μεγάλα βήματα προόδου».

 6. Ο/Η kseeath λέει:

  Τέλος χρόνου. Στους δρόμους και Κυριακή και Δευτέρα

  …Οι δρόμοι της Αθήνας και η περιοχή γύρω από το Σύνταγμα δεν πρέπει να αφεθούν στον αστικό απόπατο και στις διαδηλώσεις κατσαρόλας που προετοιμάζουν παλατιανές λύσεις. Τα βελούδινα σχέδια πρέπει να συντριβούν εν τη γενέσει τους. Το κάθε Μαϊντάν ξέρουμε πού οδηγεί, και εδώ δεν θα γίνει Κίεβο. Η αριστερά, το κίνημα, η εργατική τάξη, η προλεταριακή νεολαία, οι άνεργοι, πρέπει εδώ και τώρα να αναλάβουν δράση. Τα συνθήματα πάρτε τα μνημόνια και φύγετε από δω πρέπει να ηχήσουν και πάλι με όλη τη δύναμη. Η κυβέρνηση ούτε να τολμήσει να σκεφτεί ότι μπορεί να υπογράψει μια συμφωνία ακόμα και των 47+8 σελίδων. Να το ξέρουν ότι ούτε αυτό θα περάσει, ως δήθεν καλύτερη λύση από το χειρότερο σχέδιο Γιούνκερ. Όσο για τα φερέφωνα λουμπενοειδή κόμματα και κομματίδια της αστικής τάξης που ετοιμάζουν την αστική αντιεξέγερση, όχι τόσο ενάντια στον Τσίπρα, όσο ενάντια στο κίνημα του 2010-12, ας καταλάβουν ότι οι δρόμοι δεν τους ανήκουν…. https://avantgarde2009.wordpress.com/2015/06/19/telos-xronoy-oloi-stoyw-dromous-kyriaki-kai-deytera/

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s