Γιορτάζουν σε ΕΡΤ, ενώ ζητήματα όπως της Δικαιοσύνης…

[Η χώρα μας κατατάσσεται πλέον στην 155η θέση των χωρών που καθυστερούν να δικάσουν τις υποθέσεις και να λύσουν τις διαφορές των πολιτών, με μέσο χρόνο απόδοσης Δικαιοσύνης που φθάνει κατά υπόθεση τις 1.580 ημέρες (!), δηλαδή περί τα τέσσερα χρόνια]

Απίστευτο. Κι όμως απολύτως αληθινό. Με ένα ανοιχτό φορτηγό, εκτεθειμένες, μεταφέρονται δεκάδες -ίσως και εκατοντάδες- δικογραφίες στην Ευελπίδων. Πηγή: Δεκάδες δικογραφίες μεταφέρονται υπό βροχή με ανοιχτό φορτηγό στα δικαστήρια [εικόνες] | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/182480/dekades-dikografies-metaferontai-ypo-vrohi-me-anoihto-fortigo-sta-dikastiria-eikones#ixzz3cp3TqMgo

Απίστευτο. Κι όμως απολύτως αληθινό. Με ένα ανοιχτό φορτηγό, εκτεθειμένες, μεταφέρονται δεκάδες -ίσως και εκατοντάδες- δικογραφίες στην Ευελπίδων. Πηγή: iefimerida.gr

Mια είδηση που πέρασε στα ψιλά. Δεν «βγήκε» στον αέρα από κανένα κανάλι και δεν συζητήθηκε καν.  Δεν εντάσσεται στις «διαπραγματεύσεις» από την Πρώτη Φορά κυβέρνηση και τους δανειστές. Κι όμως το ζήτημα της Δικαιοσύνης μαζί με αυτό της Εκπαίδευσης είναι από τα σημαμτικότερα για μια προηγμένη κοινωνία αντάξια του ονόματός της. Για το προωθούμενο νομοσχέδιο  του υπουργείου Παιδείας που ουσιαστικά επιτρέπει ελεύθερα τις καταλήψεις ενώ καταργεί αγγλόφωνα μεταπτυχιακά προγράμματα θα μιλήσουμε λίαν συντόμως. Η ζητωκραυγές στην ΕΡΤ συνεχίζονται. Πολύ αμφιβάλω αν γίνονται για λόγους που έχουν να κάνουν με Αξιοκρατία, Δημοκρατία και Ανεξάρτητη ενημέρωση. Σταματώ εδώ.

Στο προκείμενο.

Από την πάντα έγκυρη Ιωάννα Μάνδρου στην Καθημερινή:

Ραγδαία επιδείνωση που παραπέμπει σε συνθήκες κατάρρευσης του δικαστικού συστήματος και σε εκτεταμένη αρνησιδικία παρουσιάζουν οι δείκτες της Δικαιοσύνης που πλέον, υπό το βάρος χρόνιων παθογενειών, δεν απονέμει δίκαιο σε εύλογο χρόνο, ταλαιπωρώντας τους πολίτες και υπονομεύοντας το κράτος δικαίου.

Τα στατιστικά δεδομένα, όπως προκύπτει από την ετήσια έκθεση που δημοσιεύει η Παγκόσμια Τράπεζα για την ταχύτητα απονομής Δικαιοσύνης σε όλες τις χώρες του κόσμου, καταγράφονται απογοητευτικά για τα ελληνικά δικαστήρια.

Η χώρα μας κατατάσσεται πλέον στην 155η θέση των χωρών που καθυστερούν να δικάσουν τις υποθέσεις και να λύσουν τις διαφορές των πολιτών, με μέσο χρόνο απόδοσης Δικαιοσύνης που φθάνει κατά υπόθεση τις 1.580 ημέρες (!), δηλαδή περί τα τέσσερα χρόνια.

Μέσα σε δύο χρόνια, από το 2012 έως το τέλος του 2014, η χώρα μας σχετικά με τη βραδύτητα στην απονομή της δικαιοσύνης «ανέβηκε» (με την αρνητική έννοια του όρου) 68 θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη, υποδηλώνοντας με δραματικό τρόπο τη χειροτέρευση λειτουργίας της ελληνικής Δικαιοσύνης.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι το 2012 οι ρυθμοί έκδοσης αποφάσεων από τα ελληνικά δικαστήρια έδιναν στην Ελλάδα την 89η θέση διεθνώς, με μέσο όρο 819 ημέρες για την έκδοση μιας απόφασης.

Ενα χρόνο αργότερα, αν και επρόκειτο να ισχύσουν μέτρα εκσυγχρονισμού της Δικαιοσύνης που είχαν προταθεί και από τη λεγόμενη ομάδα δράσης για την Ελλάδα με επικεφαλής τότε τον Χορς Ράιχενμπαχ (Task Force) για εκσυγχρονισμό των δομών του δικαστικού συστήματος, η πραγματικότητα εξελίχθηκε επί τα χείρω.

Η θέση της χώρας μας από το νούμερο 89 «ανέβηκε» μέσα σε ένα χρόνο στην 98η θέση, με μέσο όρο τις 1.300 ημέρες για την έκδοση αποφάσεων, δηλαδή περίπου 3,5 χρόνια.

Τα δικαστήρια, κυρίως της Αθήνας, πολιτικά, ποινικά αλλά και διοικητικά, «πνίγονται» υπό το βάρος χιλιάδων αδίκαστων υποθέσεων, που κοστίζουν σε χρήμα στους πολίτες και στο κράτος, αλλά επιπλέον «φρενάρουν» επενδυτικές προοπτικές, επιχειρηματικές κινήσεις, πλήττοντας ευθέως την έννοια του κράτους δικαίου.

Οι καταδίκες για αρνησιδικία από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχουν περάσει πλέον τις 410 και αυξάνονται χρόνο με τον χρόνο, σωρεύοντας αναξιοπιστία σε ένα δικαστικό σύστημα που πλέον θεωρείται αναποτελεσματικό.

Η εικόνα της ελληνικής Δικαιοσύνης, με το χαρτοβασίλειο και τον αναχρονιστικό τρόπο λειτουργίας, έχει συνεγείρει δικαστές και εισαγγελείς, αλλά και πανεπιστημιακούς, που βλέπουν καθημερινά τη δικαστική πραγματικότητα να πηγαίνει, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, από το κακό στο χειρότερο.

Με αυτό το δεδομένο, η Εταιρεία Δικαστικών Μελετών –πρόεδρός της ο κ. Ιωάννης Χαμηλοθώρης, ανώτατος δικαστικός, με σπουδαίο έργο άνω των τριάντα χρόνων–, στην οποία μετέχουν μόνον ανώτεροι και
ανώτατοι δικαστικοί και εισαγγελείς, αλλά και πανεπιστημιακοί, εκπόνησε για πρώτη φορά, εμπεριστατωμένη μελέτη – ακτινογραφία του δικαστικού μας συστήματος.

Η μελέτη, μοναδική στο είδος της, παρουσιάστηκε παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου σε ειδική εκδήλωση στην Παλαιά Βουλή, πριν από λίγες ημέρες, ταράσσοντας τα λιμνάζοντα νερά. Το στίγμα των αναγκαίων αλλαγών και εκσυγχρονιστικών βημάτων έδωσε ο αρεοπαγίτης κ. Χριστόφορος Κοσμίδης, που επιμελήθηκε μαζί με άλλους σειρά μέτρων για το δικαστικό σύστημα. «Αν από τον νεότερο δικαστή, είπε ο κ. Κοσμίδης, ώς τον Αρειο Πάγο, χωρίς να εξαιρούνται οι δικηγόροι, δεν πιστέψουν όλοι στην ανάγκη για μέσα επαύξησης της αποτελεσματικότητας και δεν θελήσουν να αλλάξουμε νοοτροπία και να προσπαθήσουμε περισσότερο, με κόπο και κάποτε με μικρές θυσίες, ελπίδα δεν υπάρχει». Θα πρέπει, τόνισε, «ο καθένας να αποδεχθεί το μερίδιο της προσωπικής του ευθύνης και να απαρνηθεί την καταστροφική αντίληψη ότι για όλα φταίνε οι άλλοι…».

Η επισήμανση για τις χρόνιες παθογένειες που καθορίζουν το σημερινό επίπεδο απόδοσης δικαιοσύνης στη χώρα μας και οι παραλείψεις των εκάστοτε κυβερνήσεων, για τις οποίες οι λειτουργοί της Δικαιοσύνης δεν έχουν ευθύνη, τονίζονται στην ίδια μελέτη, όπως και ο κόπος των δικαστών και εισαγγελέων που εργάζονται σε ένα σαθρό και αναποτελεσματικό σύστημα…

Η πρόταση των δικαστών

Τα μέτρα που προτείνονται για σοβαρές και σε βάθος αλλαγές στη Δικαιοσύνη, στο πλαίσιο της μελέτης της Εταιρείας Δικαστικών Μελετών, είναι πράγματι ρηξικέλευθα. Ενδεικτικά:

1. Δικαστικός «Καποδίστριας» με συγχωνεύσεις μικρών δικαστηρίων σε όλη την επικράτεια.

2. «Σπάσιμο» του υδροκέφαλου Πρωτοδικείου Αθηνών, με ίδρυση περιφερειακών πρωτοδικείων σε άλλες περιοχές της Αθήνας, όπως στο Περιστέρι κ.α.

3. Αποσύνδεση της διεύθυνσης και της διοίκησης των δικαστικών μονάδων από τη δικαστική επετηρίδα και ανάδειξη σε αυτές τις νευραλγικές θέσεις μόνον δικαστών που διαθέτουν ανάλογα προσόντα, αλλά και δικαστικών υπαλλήλων καριέρας.

4. Αξιολόγηση σε βάθος της απόδοσης και του έργου των δικαστών με επιλογή των επιθεωρητών των δικαστικών υπηρεσιών όχι με κλήρωση, όπως γίνεται σήμερα, αλλά βάσει αξιολόγησης και προσόντων.

5. Περικοπή επιδομάτων σε περιπτώσεις δικαστών που δεν αποδίδουν δικαστικό έργο σε προθεσμίες που θέτει ο νόμος, με άμεση καταβολή των ποσών υπέρ του ΤΑΧΔΙΚ (Ταμείο Δικαστικών Κτιρίων) και εφαρμογή νέων τεχνολογιών σε όλο το φάσμα της Δικαιοσύνης (ηλεκτρονική δικαιοσύνη).

6. Καθιέρωση συστήματος που ισχύει και σε άλλες χώρες, για συμμετοχή στο δικαστικό έργο έγκριτων νομικών (να ασκούν καθήκοντα δικαστών) οι οποίοι θα επιλέγονται με βάση εξαιρετικά αυστηρή αξιολόγηση

© Καθημερινή 

ΥΓ: Αλήθεια κύριοι της «Πρώτη Φορά», τι γίνεται για τον περί τύπου νόμο-εφιάλτη;

This entry was posted in σκέψεις, Διακρίσεις (κάθε είδους), Ελευθερία Λόγου/Έκφρασης, ανορθολογισμός, κοινωνία/πολιτική. Bookmark the permalink.

13 Responses to Γιορτάζουν σε ΕΡΤ, ενώ ζητήματα όπως της Δικαιοσύνης…

 1. Ο/Η Λεωνίδας λέει:

  Θα πρέπει, τόνισε, «ο καθένας να αποδεχθεί το μερίδιο της προσωπικής του ευθύνης και να απαρνηθεί την καταστροφική αντίληψη ότι για όλα φταίνε οι άλλοι…».

  Παρακάτω:
  Η επισήμανση για τις χρόνιες παθογένειες που καθορίζουν το σημερινό επίπεδο απόδοσης δικαιοσύνης στη χώρα μας και οι παραλείψεις των εκάστοτε κυβερνήσεων, για τις οποίες οι λειτουργοί της Δικαιοσύνης δεν έχουν ευθύνη, τονίζονται στην ίδια μελέτη, όπως και ο κόπος των δικαστών και εισαγγελέων που εργάζονται σε ένα σαθρό και αναποτελεσματικό σύστημα…

  Με λίγα λόγια αυτό που λέει στην δεύτερη παράγραφο είναι οτι για όλα φταίνε οι άλλοι που επεσήμανε στην πρώτη παράγραφο σαν καταστροφική αντίληψη.
  Οχι οτι εχει τελείως άδικο, αλλά είπαμε ας δει ο καθένας τα δικά του λάθη

 2. Ο/Η Lawyer λέει:

  Οι παλιοί πρωταγωνιστές του δικομματισμού ομολογούσαν το χάλι της Δικαιοσύνης (ο ένας του άλλου):

  Κ. Καραμανλής: «Η Δικαιοσύνη, ασπίδα όλων των πολιτών»

  http://www.naftemporiki.gr/printStory/106811

  Το υπουργείο Δικαιοσύνης επισκέφθηκε σήμερα το πρωί ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, προκειμένου να εξετάσει την πορεία υλοποίησης του κυβερνητικού έργου στον τομέα της Δικαιοσύνης.

  Όπως επεσήμανε στις δηλώσεις του ο Πρωθυπουργός, η κυβέρνηση παρέλαβε «μία Δικαιοσύνη διαβρωμένη από δικαστικά και παραδικαστικά κυκλώματα. Μια Δικαιοσύνη που οι καθυστερήσεις στην απονομή της άγγιζαν τα όρια της αρνησιδικίας. Μια Δικαιοσύνη, που οι υποδομές και η στελέχωσή της είχαν εγκαταλειφθεί και δεν αντιμετωπίζονταν ως πολιτική προτεραιότητα. Μια Δικαιοσύνη που οι παρεμβάσεις και οι πιέσεις των Κυβερνήσεων του χθες έπλητταν την ανεξαρτησία και την αποτελεσματικότητά της».

  Όταν η Δικαιοσύνη καθυστερεί:

  http://booksjournal.gr/slideshow/item/1134-ζωή-κωνσταντοπούλου-δεν-ξεχνώ

 3. Ο/Η pitsiloti λέει:

  Reblogged στις My Blog και σχολίασε
  Κουτσά, στραβά κι’ ανάποδα όλα σε τούτο τον τόπο…

 4. Ο/Η pitsiloti λέει:

  Κουτσά, στραβά κι’ ανάποδα όλα σε τούτο τον τόπο….

 5. Ο/Η laskaratos λέει:

  Άνοιξαν, αλλά τα παλιά τους χούγια, κυβερνητικό κανάλι, χέρι χέρι με το παπαδαριό (θα μας δείξουν και τη λειτουργία της Κυριακής;) δεν λένε να τα ξεχάσουν κι αυτό δεν θα τους βγει σε καλό.

 6. Ο/Η Alex λέει:

  Κάποιοι & από την σημερινή συγκυβέρνηση επιμένουν ότι έχουμε «νομικό πολιτισμό «. Είναι οι ίδιοι που με τις εκτρωματικες παρεμβάσεις στις δικονομοιες έφεραν τα αποτελέσματα της αρνησιδικιας & της εκτεταμένης διαφθοράς ( νόμιμης με τα μισθοδικια αλλά & άλλων μορφών).
  ΥΓ1 Πράγματι η κα. Μανδρου είναι πολύ καλό πληροφορημενη στο συγεκριμένο αντικείμενο αλλά & έγκυρη;
  ΥΓ2 Ταρασσονται τα λιμνάζοντα ύδατα του Πακη;

  • Ο/Η Alex λέει:

   Δικονομιες & μισθοδικεια βέβαια! Ο διάβολος της ευκολίας της αυτοματοποιησης του smartphone. Mea culpa. Συγγνώμη

 7. Ο/Η δο μου κεμένα μπάρμπα λέει:

  http://www.naftemporiki.gr/story/964936/skines-ekso-apo-to-grafeio-tou-d-stratouli-estisan-proin-sumbasiouxoi-tou-oaee

  του Μάκη Συνοδινού

  Σκηνές έξω από το γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρη Στρατούλη, στον 7ο όροφο του υπουργείου Εργασίας, έστησαν οι πρώην συμβασιούχοι του ΟΑΕΕ, που το πρωί εισέβαλαν στο κτήριο ζητώντας την επαναπρόσληψή τους.

  Οι απολυμένοι συμβασιούχοι βρίσκονται για πέμπτη εβδομάδα σε κινητοποιήσεις, οι οποίες ξεκίνησαν με την κατάληψη του κτηρίου της διοίκησης του ΟΑΕΕ με αίτημα τους την επαναπρόσληψή τους.

  Στο υπ. Εργασίας εισέβαλαν πρώην συμβασιούχοι του ΟΑΕΕ
  Δηλώνουν μάλιστα αποφασισμένοι να παραμείνουν στο υπουργείο Εργασίας μέχρι να καταφέρουν να συναντήσουν τον κ. Στρατούλη και να δοθεί λύση στο πρόβλημά τους.

 8. Ο/Η laskaratos λέει:

  http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.ellada&id=41478

  ΕΛΛΑΔΑ 13 Ιουνίου 2015

  Γιάννης Αναστασάκος

  Η παράσταση τελειώνει

  Οι τράπεζες αδειάζουν. Όχι τα ράφια στα σούπερ μάρκετ. Οι πληρωμές έχουν παγώσει. Από το δημόσιο, στα δάνεια, στις υποχρεώσεις ακόμη και σε μισθούς των ιδιωτών. Κανείς όμως δεν διαμαρτύρεται πια. Τα νοσοκομεία λειτουργούν περίπου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Το αντιμετωπίζουν καρτερικά ασθενείς και συγγενείς.Από τον Ιούνιο του 2014 στην Ελλάδα δεν έχει επενδυθεί ούτε ένα ευρώ!

  Διαπραγμάτευση ούτε έγινε ούτε γίνεται. Διαπραγμάτευση ποτέ δεν ήταν να καλείς τον άλλο να συμφωνήσει με τις θέσεις σου. Ούτε το να λες ψέματα καθημερινά και ξεδιάντροπα. Το κλίμα μοιάζει με τις τελευταίες ημέρες της Πομπηίας. Μόνο που οι Ετρούσκοι δεν το ήξεραν. Εμείς το ζούμε αδιάφορα, παγερά κι ας μνημονεύουμε το μνημόνιο πιο συχνά κι από την Παναγία. Έχουμε μελετήσει τη χρεοκοπία τόσο πολύ που πια το συνηθίσαμε. Ή έτσι νομίζουμε.

  «Ό,τι θα γίνει με όλους θα γίνει και με μένα» ακούω όλο και πιο συχνά. Είναι σαν προστασία και ξόρκι, απελπισία της απόγνωσης. Απέναντι σε ένα γεγονός που ξεπερνά τις ατομικές δυνατότητες. Κάποια λεφτά περιμένουν βέβαια στο μαξιλάρι. Κάποιοι, πολύ λιγότεροι, ψωνίζουν μακαρόνια και φάρμακα. Περισσότερο για να αισθάνονται οι ίδιοι καλύτερα, ως προνοητικοί κι επιμελείς. Μόνο σε πόλεμο και μεγάλη καταστροφή νιώθεις τόσο έντονα την κοινή μοίρα.

  «Ό,τι είναι να γίνει θα/ας γίνει».

  Οι δηλώσεις υπουργών και λοιπών καλεσμένων κάθε μέρα πιο πολλές, πιο αντιφατικές, μιας χρήσης. Αυτοδιαλύονται. Την επομένη αν όχι αυθημερόν διαψεύδονται, καινούργια τουίτς κάνουν τον γύρο των δελτίων. Κι αυτοί ανήθικα απτόητοι, παίζουν με την αγωνία του κόσμου. Μιθριδάτες στην απαξίωση. Πολιτικά ανεπαρκείς, ιδεολογικά αναχρονιστικοί, αισθητικά αποτρόπαιοι. Μια αυθεντική εκδοχή της παρακμής. Ο παραλογισμός έγινε καθεστώς. Στη Βουλή, στη διοίκηση, στις δηλώσεις, στα Μέσα. Τόσο ώστε για κάθε τρίτο παρατηρητή «γίνεται παράλογο να προσπαθεί κανείς να σώσει την Ελλάδα».

  Πότε συμβαίνει μια συλλογική καταστροφή; Όταν το αδιανόητο γίνεται η πιο συμφέρουσα ατομική επιλογή. Συμβαίνει σε μας, εδώ και τώρα! Η διαχείριση της κρίσης για 5 χρόνια αλλά και το σημερινό καθεστώς έχουν κοινά σημεία. Οι μεν γέννησαν οι δε συντηρούν την απελπισία. Για το άτομο, όταν υπάρχει η στέρηση της ελπίδας, η αδυναμία να δει το αύριο, τότε το σήμερα αποφασίζεται χωρίς ορίζοντα, χωρίς συνέπειες στον χρόνο. Έτσι η ανάγκη επιβίωσης υποκαθιστά την ευθύνη συνύπαρξης. Άρα ο κοινός παραλογισμός γίνεται απόλυτα λογική επιλογή. Ο σώζων εαυτώ.

  Το καθεστώς επινοεί φιέστες για να καλλιεργήσει ψευδαισθήσεις νίκης, συνοχής και συλλογικότητας, ελπίδας. ΕΡΤ. Κάθε γιορτή ένα βούτηγμα απελπισίας. Και λιγότερης δημοκρατίας.

  Ο παραλογισμός στην κυβέρνηση: Υπερασπίζεται συντάξεις που δεν θα ‘χει να πληρώσει. Ο παραλογισμός στην αντιπολίτευση: Τσακώνεται για το αν θα ψηφίσει μια συμφωνία που δεν ξέρει αν θα γίνει. Ο παραλογισμός στους πολίτες: Καθημερινά πιστεύουν δηλώσεις, που καθημερινά διαψεύδονται.

  Με την απελπισία του πνιγμένου, τα πάντα φορτώνονται παράλογα στις πλάτες του πρωθυπουργού. Παράλογα, μιας και η πολιτεία του δεν δικαιολογεί τις υπερβολικές ελπίδες που επενδύονται πάνω του. Στην πραγματικότητα δεν ξέρει πού πατά και πού βρίσκεται. Χορεύει στον Ζάλογγο, μνημονεύει το Κούγκι, ονειρεύεται την Αίγινα, τάζει τη Θεσσαλονίκη. Και διώχνει το ΔΝΤ για να σώσει την Ευρώπη, ζητώντας χρήματα για την Ελλάδα! Μπερδεύει την κρίση με την επανάσταση, την κατάληψη με τη διακυβέρνηση.

  Χρεοκοπούμε εδώ και καιρό, κάθε μέρα και λίγο παραπάνω. Δεν είναι μόνο η οικονομία. Τα αξιώματα, οι θεσμοί ευτελίζονται. Κάποιοι ιδιαίτερα ανεπαρκείς κυβερνούν, άλλοι ελλιποβαρείς μας εκπροσωπούν. Όπου να ‘ναι ο εφιάλτης τελειώνει γιατί η διαδικασία ολοκληρώνεται. Δεν απομένουν πολλά. Μόνο τα βασικά. Είναι καλοκαίρι, η ζωή συνεχίζεται. Πώς συνεχίζεται; Δεν ξέρουμε. Ούτε τι μας ξημερώνει. Στην καθημερινότητα έχει ενσωματωθεί πολλή αβεβαιότητα, επαχθή βουνά από υπαρκτό ψέμα και δάση από απολιθωμένες βεβαιότητες.

  Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το τελευταίο πεταμένο σανίδι ενός σάπιου κομματικού συστήματος. Γαντζωμένοι ναυαγοί, που για μια ακόμη φορά τα κάναμε θάλασσα. Μετά την παράσταση, με ή χωρίς συμφωνία πρέπει να βρούμε νέα αρχή, δηλαδή λύση.

  La commedia é finita.

 9. Ο/Η Λεωνίδας λέει:

  Συμφωνώ απόλυτα.
  Μόνο που σε παρόμοια άρθρα κάποιοι προσπαθούν να μας πείσουν οτι ολα πήγαιναν καλά μέχρι τώρα και ήρθε ο Τσίπρας και τα χάλασε.
  Ούτε έφαγε τα 350 δις ο Τσίπρας, ούτε μπορεί να τα βρει για να τα δώσει αλλά ούτε φαίνεται να καταλαβαίνει οτι πρέπει να υπάρξουν μεγάλες αλλαγές στην χώρα για να ορθοποδήσει.
  Από την άλλη οι δανειστές και τα παπαγαλάκια τους μας έχουν ταράξει στην προπαγάνδα για τις ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ και βγαίνει ένα νόημα απο τα λεγόμενα τους «Φέρτε πίσω τον Σαμαρά να μας/σας σώσει»
  Μια μούντζα σε όλους τους σωτήρες και στο ψάξιμο νέων ανθρώπων που κατανοούν, ξέρουν και έχουν όρεξη και κουράγιο να λύσουν τα προβλήματα – αν υπάρχουν τίποτα τέτοιοι στην χώρα.
  Αλλιώς παραδινόμαστε στους δανειστές μια ώρα νωρίτερα να τελειώνουμε

 10. Ο/Η Πρεζόνι λέει:

  Κυβερνητική γλοιώδης Δημοσιογραφία
  κυρία Ζωή πως μπορείτε και είστε τόσο υπέροχη;»

  .

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.