Από σήμερα: Πρόστιμο €11,4 εκατομμύρια λόγω της ύπαρξης 229 χωματερών

[Από τέτοια ζητήματα κρίνεται η ποιότητα του κράτους, της κοινωνίας, του πολιτεύματος και το επίπεδο του πολιτισμού]

Αναγράφοντας τη λέξη

Αναγράφοντας τη λέξη «χωματερές» στο google: Μερική άποψη

Θλιβερή αλήθεια με αριθμούς:
57 ενεργές χωματερές
172 ανενεργές (που δεν έχουν αποκατασταθεί!)

Βεβαίως, σαν κράτος δεν μας πολυαπασχολεί καθότι διανύουμε περίοδο ιδιαιτέρως «παχιών» αγελάδων, άλλωστε είναι ζήτημα που έρχεται από πολύ μακριά και κατά τα φαινόμενα θα πάει εξίσου μακριά, αν κρίνουμε από τα «χαρακτηριστικά» του πελατειακού μας κράτους και μιας κατάλληλα γαλουχημένης κοινωνίας να θεωρεί τα περιβαλλοντολογικά θέματα ασήμαντα ή στην καλύτερη περίπτωση, δευτερεύοντα. Δεν χάνουμε τον ύπνο μας για ζητήματα καθαριότητας. Η γενική όψη της συντριπτικής πλειοψηφίας των αστικών κέντρων, των χωριών, και του οδικού μας δικτύου θα πείσει και τον πλέον δύσπιστο.

Να θυμίσουμε, αν αυτό σημαίνει κάτι, το συγκεκριμένο ιστορικό της υπόθεσης:

Το πρόστιμο της 2ας Ιουνίου αποτελεί υλοποίηση απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου τον Δεκέμβριο 2014, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα υποχρεώθηκε σε εφάπαξ καταβολή προστίμου 14,5 εκατομμυρίων ευρώ και από εκεί και πέρα χρεώνεται ανά εξάμηνο (2 Ιουνίου και 2 Δεκεμβρίου) με 80.000 ευρώ για κάθε χωματερή που χρησιμοποιείται και με 40.000 για κάθε ανενεργή που δεν έχει αποκατασταθεί περιβαλλοντικά. Με Κοινή Υπουργική Απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης, η οποία παραμένει σε ισχύ, το ποσό των προστίμων καταλογίζεται –και πολύ σωστά– στους δήμους, ανάλογα με τους ΧΑΔΑ που υπάρχουν στην περιοχή τους.(Καθημ.29.05)

Το ζήτημα συνεχίζει να μην κατατάσσεται στα σοβαρά παρόλο το υπέρογκο του κόστος (χρηματικό, κοινωνικό και πολιτισμού) και από αυτή την κυβέρνηση, αποδεικνύεται από την ημερομηνία συνάντησης  (27.05) των δημάρχων της Δυτικής Ελλάδας και των Ιονίων Νήσων με τον γ.γ. Εσωτερικών Κ. Πουλάκη και τον γ.γ. συντονισμού για τη Διαχείριση Αποβλήτων Ευ. Καπετάνιο, οι οποίοι τους διεμήνυσαν ότι πρέπει να σπεύσουν να αποκαταστήσουν τις ανεξέλεγκτες χωματερές και να πληρώσουν όσο το δυνατόν λιγότερα σε πρόστιμα. -δηλαδή λίγες μέρες πριν τεθεί σε ισχύ το πρόστιμο.

Χαρακτηριστικά ο κ. Ευάγγελος Καπετάνιος ομολογεί: «Τον Δεκέμβριο υπήρχαν 70 ενεργοί ΧΑΔΑ και 223 ανενεργοί, μη αποκατεστημένοι. Από τον Απρίλιο(!) ξεκινήσαμε μια συντονισμένη προσπάθεια, με αποτέλεσμα σήμερα να έχει σταματήσει η χρήση 13 χωματερών και να έχουν αποκατασταθεί 64 ΧΑΔΑ. Εξοικονομήσαμε πάνω από 3 εκατ. ευρώ» (κάλιο αργά παρά ποτέ).

Το κυβερνητικό όργανο η «Αυγή» σε δημοσίευμά της μόλις πριν μερικές μέρες (28.05) με τίτλο «Ανεξέλεγκτες χωματερές: Αποκαταστάθηκαν μόλις 5 από τις 22» και υπότιτλο: «Πιέζει ασφυκτικά ο χρόνος μέχρι τις 2 Ιουνίου για αποκατάσταση των ανεξέλεγκτων χωματερών (ΧΑΔΑ), προκειμένου να αποφευχθούν τα υπέρογκα πρόστιμα από την Ε.Ε., αλλά οι δήμοι έχουν κάνει περιορισμένες ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση». (πολύ πίεση λέμε)

Δεν ιδρώνει το αυτί κανενός.

Στην Καθημερινή διαβάζουμε: «Από τις Περιφέρειες της χώρας μεγάλο είναι το πρόβλημα στην Πελοπόννησο, όπου παραμένουν 81 ΧΑΔΑ, από τους οποίους οι 23 είναι ενεργοί και 58 ανενεργοί και μη αποκατεστημένοι. Αρκετοί ΧΑΔΑ υπάρχουν ακόμα στη Μακεδονία, ενώ στην Αττική εξακολουθούν να υπάρχουν 14 χωματερές, εκ των οποίων τρεις δέχονται ακόμα σκουπίδια. Το προηγούμενο εξάμηνο αποκαταστάθηκαν μόλις τέσσερις. Οι 14 χωματερές της Αττικής βρίσκονται στα διοικητικά όρια των δήμων Σαρωνικού, Μαρκόπουλου Μεσογαίας, Μαραθώνος, Ωρωπού, Μεγαρέων, Κυθήρων, Σαλαμίνας, Σπετσών και Υδρας, οι οποίοι στις 2 Ιουνίου θα κληθούν να καταβάλουν πρόστιμα συνολικού ύψους 680.000 ευρώ.
Η Θεσσαλία είναι πρωτοπόρα, καθώς δεν έχει κανέναν ΧΑΔΑ, η Ηπειρος έχει έναν, όπως και η Κρήτη, στη Γαύδο. Φωτεινές εξαιρέσεις σε μια χώρα με χωματερές, που ακόμη τρέχει πίσω από τα πρόστιμα

Όπως προαναφέρω, το ποσό των προστίμων καταλογίζεται –και πολύ σωστά– στους δήμους, ανάλογα με τους ΧΑΔΑ που υπάρχουν στην περιοχή τους. Σωστά; Τα χρήματα από πού θα τα βρουν;

Παράδειγμα ο αντιδήμαρχος Τρίπολης Ηλίας Τότσης: «Δεν μπορούν να επιβληθούν τα πρόστιμα στους δήμους… Δεν υπάρχει δυνατότητα να πληρωθούν».

(Η Περιφέρεια Πελοποννήσου αντιμετωπίζει ως γνωστόν το μεγαλύτερο πρόβλημα αφού σύμφωνα με τα στοιχεία υπάρχουν 23 ενεργοί και 58 ανενεργοί ΧΑΔΑ και αν δεν υπάρξει κάποια άλλη εξέλιξη το πρόστιμο θα  ανέλθει στα 4.160.000 ευρώ.)

Φως δεν βλέπω από πουθενά, έχω την αίσθηση ότι οι χωματερές θα συνεχίζουν να υπάρχουν καθότι «σκουπίδια παντού» είναι ένα, εκτός πολλών άλλων, από τα χαρακτηριστικά της χώρας που την κάνει να διαφέρει από τους εταίρους μας στην Ε.Ε.

Εκτός και αν επιβληθεί ειδικό Μνημόνιο με αυστηρές προδιαγραφές, με συγκεκριμένες δράσεις και αυστηρές ημερομηνίες λήξης –αν και για αυτό το ζήτημα, προβλέπονται πολύμηνες έντονες διαπραγματεύσεις, ενώ κατά τη διάρκειά τους -πάω στοίχημα- οι χωματερές θα αυγατίζουν…

Advertisements
This entry was posted in σκέψεις, ανορθολογισμός, κοινωνία/πολιτική. Bookmark the permalink.

13 Responses to Από σήμερα: Πρόστιμο €11,4 εκατομμύρια λόγω της ύπαρξης 229 χωματερών

 1. Ο/Η dimitris λέει:

  Βρωμιός, ο περίγελος της Ευρώπης.

 2. Ο/Η Επ-αναστάσιος λέει:

  Ποιος νοιάζεται για τα πρόστιμα για τις ανεξέλεγκτες χωματερές και άλλες τέτοιες λεπτομέρειες στη χώρα που γέννησε και τρέφει (μόνη της) τον Ανθρώπινο Πολιτισμό και όπου «λεφτά υπάρχουν» (δανεικά, πάντα);

  Μας φθονούν οι άθεοι βελανιδοφάγοι τρωγλοδύτες της κακιάς Ευρώπης! Τα Σιωνιστικά τέρατα! Οι πράκτορες του Σόρος! Αυτοί που μας ψεκάζουν! Οι εχθροί της Μεγάλης Ελλάδας! Οι εξωγήινοι που ζουν ανάμεσά μας και θέλουν να μας πάρουν τις γυναίκες μας!

  Εμάς, των καθαρόαιμων ΕΛΛΗΝΩΝ με το special DNA, που τα επιτεύγματά μας είναι από προ Χριστού τεράστια και αξιοζήλευτα σε όλους τους τομείς! Εμάς, που σεβόμαστε και λατρεύουμε τη Φύση πυροβολώντας ζώα για διασκέδαση! Εμάς, που χαιρόμαστε τον ελληνικό μας ήλιο στην ύπαιθρο, δημιουργώντας χωματερές, μπαζώνοντας ρέματα, καίγοντας δάση, βρωμίζοντας και καταστρέφοντας ό,τι περνάει από το χέρι καθενός! Εμάς, που την Οικολογία τη θεωρούμε όργανο του Αντίχριστου για να μας διώξει από τα σπίτια μας!

  Α, ρε παλιοευρωπαίοι! Καλά σας κάναμε και κλέβαμε με δέκα χέρια τις αγροτικές και άλλες επιδοτήσεις! Καλά σας κάναμε και σας κοροϊδεύαμε ότι τάχα φτιάχνουμε υποδομές στη χώρα μας, αφού δεν μας κάνατε έλεγχο! Θα κρύψουμε χωματερές και μέσα στην αυλή μας, κοθώνια! Θα περάσουν πολλά χρόνια μέχρι να μας φτάσετε στο μυαλό, ρε ανθέλληνες δανειστές του κερατά!

  (Θα πρέπει βέβαια να βάλετε την όπισθεν και να γκαζώσετε, αλλά και πάλι θα χρειαστούν πολλά χρόνια…)

  • Ο/Η ανώνυμος λέει:

   Και βέβαια λεφτά υπάρχουν.

   Σύμφωνα με ανασφαλείς πληροφορίες, ο εμίρης των Η.Α.Ε πρότεινε στην Κουντουρά συνεκμετάλλευση των πετρελαιοπηγών, αλλά ο Καμμένος αρνήθηκε.

   Στην φωτό, η καθαρόαιμη Ελ κάνει πως δε βλέπει
   http://imgur.com/thErwQ4

 3. Ο/Η kostas.nik λέει:

  συμπληρώνω πως η περιβόητη Task Force Greece ουδέποτε ενδιαφέρθηκε να εντάξει κονδύλια για waste management σε ολόκληρη την Ελλάδα, και ειδικότερα στη Πελοπόννησο, και όπου ενδιαφέρθηκε (Αττική και Ανατολική Μακεδονία), σύμφωνα με το δικό της report http://ec.europa.eu/greece/news/economic-news/economic3_el.htm, απέτυχε να ολοκληρώσει τα έργα.

 4. Ο/Η του κώλου λέει:

  Ο Νίκος Νικολόπουλος μιλώντας στο Νίκο Ευαγγελάτο και στα Παραπολιτικά 90, είπε: «Η δική μου εισήγηση είναι ακριβώς αυτή και ανεξάρτητα από το τι νομίζω εγώ ότι συμφέρει τον τόπο τα πράγματα οδηγούνται εκεί (σ.σ. σε εκλογές).

  Πρόσθεσε ότι με πολιτική απόφαση του τιμονιέρη που είναι ο Τσίπρας στις 28 Ιουνίου θα κληθεί ο κόσμος να απαντήσει ποιόν θεωρεί καλύτερο να διαπραγματευθεί οριστικά την συμφωνία.

  Είπε ακόμα ότι αυτή την εισήγηση δεν την ενστερνίζεται και ο Πάνος Καμμένος και πρόσθεσε ότι: «Νομίζω ότι το εκλογικό αποτέλεσμα θα δώσει επιλογές που σε συνδυασμό με όσα συμβαινουν στην Ευρώπη θα αλλαξουν και τον ρου της ιστοριας». Όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο άλλοι νομίσματος απέφυγε να απαντήσει.

 5. Ο/Η του Tσίπρα λέει:

 6. Ο/Η laskaratos λέει:

  Αν όχι εδώ, που;
  Το μόνιμο πρόβλημα, μακριά από εμένα κι όπου να ‘ναι!

  https://roides.wordpress.com/2010/12/30/30dec10b/

  To έπος της Κερατέας
  ……………..

  Να δεχθώ ευχαρίστως πως αδικώ τους κατοίκους από εξυπνακισμό ή από άγνοια ή μιλώντας εκ του ασφαλούς. Αλλά πείτε μου για ποιό κοινωνικό πρόβλημα βγήκαν ποτέ έξω μαζικά από τα σπίτια τους οι Κερατιώτες που μας ζητούν τώρα συμπαράσταση; Με ποιό τρόπο έχουν συνεισφέρει στην ανάπτυξη μιας υψηλών προδιαγραφών Δημοκρατίας που θα ξέρει να λύνει προβλήματα στην οικιστική Κόλαση της Αττικής; Και καλά, αυτά τα ερωτήματα μπορούν να τεθούν για πολλούς και για αλλού και μπορεί να θεωρηθούν ως το άλλοθι του ιδιότροπου. Όμως, αν όχι στην Κερατέα, τότε που επιτέλους; Στο Χαρβάτι, στο Λιόπεσι, στη Λούτσα, στο Πικέρμι, στον Κουρσαλά, στην Κάντζα; Ας μας το πει ο κ.Αλαβάνος (και το Λάος, η ΝΔ, το ΚΚΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ), που διαλέγει την εύκολη οδό του σαματά, ….

 7. Ο/Η Ντένης ο τρομερός λέει:

  Πώς τα ποτάμια της Ελλάδας έγιναν χωματερές

  Τα νερά των περισσοτέρων ποταμών κοντά στις πηγές τους είναι καθαρά. Από τον μέσο ρου έως τις εκβολές τους δέχονται ανεξέλεγκτα αστικά, βιομηχανικά και γεωργοκτηνοτροφικά απόβλητα.

  Του ΚΑΣΣΙΑΝΟΥ ΤΖΕΛΗ (Εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ)

  Γνωρίζετε ότι οι τηγανητές πατάτες που έφαγε το παιδί σας χθες το βράδυ ίσως να καλλιεργήθηκαν στον Aσωπό; Γνωρίζετε ότι ο υδροφόρος ορίζοντας της περιοχής πέριξ του Aσωπού έχει καρκινογόνο εξασθενές χρώμιο; Γνωρίζετε ότι οι πατάτες βιοσυσσωρεύουν το χρώμιο; O Aσωπός, το μεγαλύτερο οικολογικό έγκλημα της Eυρώπης, κατά την ίδια την Kομισιόν, είναι μόνο μια πτυχή του πολύ σοβαρού προβλήματος που οι κυβερνώντες άλλα δυστυχώς και η πλειονότητα των πολιτών δεν κατανοούν. Στην Eλλάδα του 2009 η πραγματικότητα θέλει τα ποτάμια να λειτουργούν ως χωματερές έως και πολύ επικίνδυνων αποβλήτων. Ποτάμια που υδρεύουν πόλεις και αρδεύουν χωράφια, τα προϊόντα των οποίων θα φτάσουν στο τραπέζι μας.

  Oι μελέτες επιστημόνων του Aριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Πανεπιστημίου Iωαννίνων και του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης συγκλίνουν: Tα νερά των περισσοτέρων ποταμών κοντά στις πηγές τους είναι καθαρά. Aπό τον μέσο ρου έως τις εκβολές τους, όμως, θολώνουν, αλλάζουν χρώμα και σύσταση καθώς δέχονται ανεξέλεγκτα αστικά, βιομηχανικά και γεωργοκτηνοτροφικά απόβλητα – O ανθρώπινος παράγοντας δρα ανεξέλεγκτα.Σχεδόν δεν υπάρχει μεγάλο ποτάμι στην Eλλάδα χωρίς πρόβλημα. Eιδικά οι ποταμοί που πηγάζουν από γειτονικές χώρες όπως ο Eβρος και ο Aξιός. Aλλά και στον Aλιάκμονα και τον Λουδία έχουν εντοπιστεί βαρέα μέταλλα και νιτρικά. Πρόβλημα εντόπισαν οι επιστήμονες και σε ποτάμια της Hπείρου, τον Θύαμη (Kαλαμάς) και τον Λούρο, παρά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη περιφέρεια δεν είναι ούτε πυκνοκατοικημένη ούτε έχει τη βιομηχανική ανάπτυξη άλλων περιοχών.Δραματική η κατάσταση στον Πηνείο, όπως και στον Σπερχειό. Ποτάμια που υδροδοτούν εκατοντάδες χιλιάδες Eλληνες αλλά και ζώα που θα σφαγιαστούν και θα καταλήξουν στο τραπέζι μας. Ποτάμια με το νερό των οποίων http://edo-mko.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=312

 8. Ο/Η Frixos λέει:

  Σιγουρα ειναι μεγαλο πρόβλημα η υπαρξη των χωματερών αλλα το μεγαλυτερο πρόβλημα είναι ότι τα σκουπίδια της ιστοριας δεν βρισκονται εκει, όπως θα’πρεπε.
  Σε μια χωρα που ειναι η ιδια χωματερη, τα σκουπίδια της της ιστοριας όχι απλα …τραγουδουν ακομη, αλλα βρισκονται και στην εξουσια!

 9. Παράθεμα: «Από σήμερα: Πρόστιμο €11,4 εκατομμύρια λόγω της ύπαρξης 229 χωματερών.» | ΒΗΜΑ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ

 10. Παράθεμα: Από σήμερα: Πρόστιμο €11,4 εκατομμύρια λόγω της ύπαρξης 229 χωματερών | ΛΕΥΚΤΡΟΝ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.