Φιλανθρωπικές πισίνες ρασοφόρων και συγγενών…

[…που θα έπρεπε να ελέγξει η Πολιτεία]

lask19may15a

του Αναγνώστη Λασκαράτου
Η ελληνορθόδοξη Κύπρος, η κάποτε πλωτή τράπεζα της ρωσορθόδοξης Μαφίας, χρεοκόπησε αρχές του 2013. Ο Μανώλης Γλέζος, περιέγραψε λίγο μετά τον Αρχιεπίσκοπό της ως φιλάνθρωπο δωρητή της ιερής περιουσίας στους φτωχούς. Την ίδια εκτίμηση είχε την ίδια στιγμή μόνο ο ναζιστικός  «Στόχος» (20.3.2013), αντίθετα στην Κύπρο πολλοί εκάγχασαν με την απόπειρα του αρχιεπισκόπου τραπεζίτη και επιχειρηματία να εμφανιστεί ως ελεήμων.

Ο ιερός τραπεζίτης, που έχει κάνει σοβαρές επιθέσεις στην κυπριακή Αριστερά, έχει κατηγορηθεί για τη συνεχή προσπάθειά του να αναμιγνύεται στα πολιτικά πράγματα και για τις φιλικές του δηλώσεις για τους Κύπριους Χρυσαυγίτες (ΕΛΑΜ), αποσπώντας και τον έπαινο του Μιχαλολιάκου, στο γνωστό βίντεο που διέρρευσε από τη δικογραφία, με το οποίο ο Φύρερ εγκωμιάζει φιλικούς προς τους Ναζιστές μητροπολίτες. Πρόσφατα αποκαλύφθηκε πως ο Αρχιεπίσκοπος, που κατά το Γλέζο («Μπράβο στον αρχιεπίσκοπο της Κύπρου»), θα μοίραζε την αμύθητη περιουσία της κυπριακής εκκλησιαστικής Α.Ε. στο πόπολο, είναι λάτρης του υγρού στοιχείου: (antenna.gr 26.4.2015 16:45), «Ήταν γνωστό στη Μεγαλόνησο ότι γίνονταν οικοδομικές εργασίες στο κτήριο της Αρχιεπισκοπής και συγκεκριμένα στην ταράτσα του. Οι ‘φήμες’ ήθελαν τις εργασίες να αποδίδονται στην αποκατάσταση του κτηρίου, λόγω της φθοράς του. Νέες φήμες που κυκλοφόρησαν τώρα, θέλουν τις εργασίες να οφείλονται στην κατασκευή πισίνα στην ταράτσα του κτηρίου. Σύμφωνα με την εφημερίδα Πολίτης,(στην οποία ανήκει και το σκίτσο) η κατασκευή της πισίνας έμεινε κρυφή και για να αποφύγει ο ιδιοκτήτης του κτηρίου τις πολεοδομικές αρχές (πολεοδομική άδεια, κτλ)».  Την ίδια μέρα γράφει το  διαδικτυακό ‘Πρώτο Θέμα’, (Μανώλης Καλατζής-12:28). «Συνεργάτες του αναφέρουν ότι η πισίνα έγινε για ιατρικούς λόγους καθώς αντιμετωπίζει πρόβλημα στη σπονδυλική στήλη. Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου πριν λίγες μέρες είχε μαζέψει όλα τα διαθέσιμα αποθέματα των εκκλησιών της Λευκωσίας γιατί όπως υποστήριξε η Αρχιεπισκοπή αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας. Είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις όταν απείλησε να πετάξει εκτός εκκλησίας την εκκλησιαστική επιτροπή της εκκλησίας της Παναγίας Τράχωνα η οποία είχε αρνηθεί να διαθέσει τα 450.000 ευρώ που διατηρούσε σε λογαριασμό. Τότε ο Αρχιεπίσκοπος είχε δηλώσει σε τηλεοπτικό κανάλι πως ο ίδιος είναι διαχειριστής των χρημάτων της Εκκλησίας και μπορεί αν θέλει να σπάσει τη πόρτα τα μεσάνυχτα κάθε ναού και να πάρει ότι θέλει, ενώ αν πάρουν οτιδήποτε οι εκκλησιαστικές επιτροπές είναι κλέφτες».

Αυτή η κοινωνική και πολιτική συμπεριφορά του Αρχιεπισκόπου, πρέπει να έχει εντυπωσιάσει το ΣΥΡΙΖΑ, γιατί στην κλασσική θεαματική-πατριωτική επίσκεψη Τσίπρα στο νησί, με το που ανέλαβε πρωθυπουργός και στην έκτακτη επίσκεψη της Προέδρου της Βουλής, η οποία δεν μπορούσε να υστερήσει σε πατριωτισμό (και σε πατριωτικό πάθος για ταξίδια και δημοσιότητα), συμπεριλήφθηκε και ο πισινούχος ρασοφόρος στη λίστα των πολιτικών προσώπων που οι δυο πολιτικοί επισκέφθηκαν μετά φανών, ύμνων και λαμπάδων, ίσως για να εξιλεωθούν που κάποτε ο ΣΥΡΙΖΑ, πριν ανακαλύψει την κρυφή γοητεία του Ιράν, της Ανατολής εν γένει και της λαϊκής Μεταφυσικής,  πίστευε στο χωρισμό Κράτους-Εκκλησίας.

Οι πισίνες δεν έχουν πάψει να δροσίζουν τους πισινούς πολλών εληνορθοδόξων επισκόπων, αν κρίνουμε από αυτές που η φήμη τους διέρρευσε στον Τύπο, είτε ως ιδιοκτησίες της Εκκλησίας, είτε ως ιδιωτικές δικές τους, είτε ως πισίνες εργατικών στενών συγγενών τους, οι οποίοι πλούτισαν έχοντας εξασφαλίσει τη θεία ευλογία.

Στην Ελλάδα η πρώτη ιερή πισίνα που έσπασε τον τοίχο της δημοσιότητας με τις καταιγιστικές αποκαλύψεις των ιερών σκανδάλων του 2005, ήταν αυτή της παράνομης βίλας του ροζ και κλέφτη μητροπολίτη Αττικής ιερού Παντελεήμονα στην Κερατέα. Ταυτόχρονα με την πισίνα του Αγίου Αττικής, δρόσισε την επικαιρότητα και το τζακούζι του ιερού Καλλίνικου της χουντικής Χρυσοπηγής. Ο διαπύρσιος πολέμιος του δαρβινισμού και της ομοφυλοφιλίας (των μη κληρικών) μητροπολίτης Πειραιώς, ένας βιβλικός Ιεράρχης, πνευματικός πατήρ του τρισμάκαρος και κατασυκοφαντηθέντος (σεξουαλικά κλπ) Χριστόδουλου, άπαρτος βράχος της παρθενίας που παραιτήθηκε, κάτω από φοβερές καταγγελίες ακόμη και ιερωμένων, που δεν εκδικάστηκαν ποτέ, «για λόγους υγείας», διατηρούσε τζακούζι, όπως κατήγγειλε το πνευματικό του τέκνο εργολάβος κ.Κ., ο οποίος ήταν ένας από τους πολλούς που τον κατηγόρησαν για σεξουαλική παρενόχληση: «Όσον αφορά για το υδρομασάζ, ο Μητροπολίτης Πειραιώς ανέφερε πως όντως υπάρχει μπανιέρα με τέτοιο μηχανισμό, που χρησιμοποιεί όμως για λόγους υγείας καθώς πάσχει από ισχιαλγίες. Για τις καταγγελίες περί σεξουαλικής παρενόχλησης, ο κ.Καλλίνικος δηλώνει πως ορισμένοι προσπαθούν να τον πολεμήσουν με κατασκευασμένα σενάρια (‘Απογευματινή’, 23.3.2005). Τον Τύπο απασχόλησε ένα μήνα πριν και το τζακούζι του αρχιμανδρίτη Γιοσάκη (ΜΠΕ-12.2) που ήθελε να κατασκευάσει στο υπόγειο του Αγ.Αθανασίου Σικάγο, ενός μετοχιού της διαβόητης μονής Χρυσοβαλάντου Ν.Υ, κάτω από το ιερό βήμα, θέλοντας να προωθήσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, μέσω της στενής φιλίας του με κάποιο Τούρκο Σαχίν, όπως προέκυπτε από στοιχεία που είχε ο «Εθνικός Κήρυκας» της Ν.Υ. Τέλος στις 21.12.2008, αποκαλύφθηκε και ο αρχιμανδρίτης Κάλλιστος Λαβδάκης, αντικείμενο πολλών και ποικίλων καταγγελιών, που κατηγορήθηκε επίσης πως απολάμβανε το τζακούζι του, «έχοντας στο πλευρό του δυο αλλοδαπούς μπάτλερ», στην κτηνοτροφική του μονάδα με τους 16 μετανάστες υπαλλήλους στο Κορωπί.

Επόμενη ιερή πισίνα που γνώρισε τη δημοσιότητα ήταν αυτή που αποδόθηκε στον ιερό Ιερώνυμο, φίλο και πνευματικό σύμβουλο του κ.Τσίπρα και συνεργάτη σε έργα φιλανθρωπίας των Λαυρεντιάδη και Κυριακίδη: (iefhmerida.gr, 19|1|2013 14:30), “ΤΟ ΗΣΥΧΑΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΑΡΧΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΣΤΗΝ ΒΟΙΩΤΙΑ. Η ‘ιερή’ πισίνα σε σχήμα τρούλου στο εξοχικό του Ιερώνυμου[εικόνα]. Δίπλα στη θάλασσα, σε ένα μικρό οικισμό της Βοιωτίας, ο αρχιεπίσκοπος έχει χτίσει εδώ και χρόνια το ησυχαστήριο του στο οποίο περνά πολλές ημέρες του καλοκαιριού. Το σπίτι, που σύμφωνα με πληροφορίες από κατοίκους της περιοχής, χτίστηκε από την εποχή που ήταν μητροπολίτης Θηβών είναι διώροφο, διαθέτει τεράστιο σαλόνι με τζάκι, τρία υπνοδωμάτια, μεγάλη κουζίνα, μπάνιο και αυλή με θέα στο απέραντο γαλάζιο του Κορινθιακού. Μάλιστα έχει κατασκευαστεί και ελικοδρόμιο στο μοναστήρι των Αγίων Θεοδώρων ενώ στο στον κήπο του σπιτιού υπάρχει και μια εντυπωσιακή πισίνα του σε σχήμα τρούλου και με θέα τη θάλασσα. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Παραπολιτικά», η εντυπωσιακή αυτή κατοικία είναι κυριολεκτικά χτισμένη μία ανάσα από την παραλία της Σάλτσας. Πρόκειται για ένα οίκημα που εύκολα θα χαρακτήριζαν κάποιοι ως βίλα, αφού διαθέτει τεράστιο κήπο, ξενώνες και τη μεγάλη πισίνα όπου απολαμβάνει το μπάνιο του ο Αρχιεπίσκοπος”.

Στα δημοσιεύματα απάντησε ο Δ/ντής του γραφείου τύπου της Αρχιεπισκοπής Χ.Κονιδάρης: «…Ο Αρχιεπίσκοπος ουδεμία εξοχική κατοικία διαθέτει, εκτός αν θεωρείται… μεμπτό ότι το ακίνητο, στο οποίο γίνεται αναφορά, είναι κυριότητας του κ. Αναστασίου Α. Λιάπη, επιχειρηματία στο χώρο των γαλακτοκομικών προϊόντων, ο οποίος τυγχάνει ανιψιός του. Όταν ο Αρχιεπίσκοπος επισκέπτεται την περιοχή της Ζάλτσας διαμένει στην Ι. Μ.Αγίων Θεοδώρων, η οποία φυσικά δεν αποτελεί .. ‘μοναστηριακό συγκρότημα’, το οποίο μάλιστα διαθέτει και ‘ελικοδρόμιο’…».

Ίσως ο λιτός βίος του κ.Ιερώνυμου και η σοφία του, η οποία έχει εντυπωσιάσει κατά δήλωσίν του τον ίδιο τον  πολυμαθή πρωθυπουργό μας, να έχουν προκαλέσει κύμα επιθέσεων σε βάρος του ιδίου και συγγενών του: «Ελευθεροτυπία 4-10-2008-Του ΑΡΗ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Φωτ.:ΣΠΥΡΟΣ ΤΣΑΚΙΡΗΣ. Ιερός επενδυτής και ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος! Ως μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας, όχι μόνο θεώρησε δεδομένη την ιδιοκτησία της Εκκλησίας σε εκτάσεις τουλάχιστον 80.000 στρεμμάτων στον Παρνασσό και άλλα βοιωτικά βουνά και κάμπους, αλλά παραχώρησε κάποιες για εκμετάλλευση σε επιχείρηση της οικογένειάς του. ‘… Πρέπει να είστε ευγνώμονες, γιατί έχετε τα χωράφια του μοναστηριού και ζείτε’. Πρόκειται για επιχείρηση στην οποία συμμετέχουν ο αδελφός του Αλέξανδρος Λιάπης, ο ανιψιός του Αναστάσιος μαζί με τη σύζυγό του και οι σύζυγοι άλλων δύο ανιψιών του. Ο Ιερώνυμος πάσχισε επί χρόνια να κατοχυρώσει εκτάσεις που θεωρεί μοναστηριακές σε ολόκληρη την ανατολική πλευρά του Παρνασσού έως την Αράχοβα, στο όρος των Μουσών Ελικώνα και άλλες περιοχές προς τη Δαύλεια, τη Χαιρώνεια, τη Λιβαδειά και το Δίστομο έως τη θάλασσα στην Αντίκυρα».

lask19may15bΤο μπλογκ («Συμπαράταξη Βοιωτών για το περιβάλλον»-4 .10.2008), το οποίο διασώζει στο διαδίκτυο μέρος του παλιού εκτεταμένου δημοσιεύματος της «Ελευθεροτυπίας», παραπέμπει και σε άλλα δικά του δημοσιεύματα: «Ούτε ιερό, ούτε δημόσιο! ,»Ιερές» αυθαιρεσίες συνέχεια, Εφραίμ και πάσης Ελλάδος, 1,2,3 πολλά Βατοπέδια, Να σταματήσουν οι καταπατήσεις και οι διεκδικήσεις δημόσιας γης, …Παρέμβαση απο πολίτες και Δήμο Χαιρώνειας, στη δίκη των εκκλησιαστικών διεκδικήσεων, Τεράστιες εκτάσεις διεκδικεί η εκκλησία! Αρνούνται να πάρουν θέση η Νομαρχία και ο Δήμος Λιβαδειάς για τις εκκλησιαστικές διεκδικήσεις. Χιλιάδες στρέμματα διεκδικεί η Εκκλησία στη Βοιωτία!».

Στο δημοσίευμα της «Ελευθεροτυπίας», αναφέρονταν και τα εξης: «‘Πρόκειται για τον κτηνοτρόφο Ζαχαρία Καρούζο», … Ο συγκεκριμένος κτηνοτρόφος ποτέ δεν αναγνώρισε την κυριότητα της μονής και είχε το θάρρος να κινηθεί δικαστικά εναντίον της οικογένειας Λιάπη …… ‘Από το 2005 ταλαιπωρούμαι, αλλά δεν το βάζω κάτω. … Ο Λιάπης ήθελε να περιφράξει ακόμη και την ποτίστρα που είχε φτιάξει η κοινότητα. Ηρθε, είπε ότι θα με διώξει, θα με λιώσει. Μαλώσαμε. Ηρθε μετά ο δεσπότης, είπε ότι θα τα κανονίσουμε. Επειτα από 10 μέρες, ήρθαν και με τρέχανε στον εισαγγελέα’… Τον ρωτούμε αν είναι ο μόνος κτηνοτρόφος που θίγεται. ‘Υπάρχουν και άλλοι. Αλλά δεν μιλάνε. Περιμένουν από τον δεσπότη να τους διορίσει τα παιδιά. Φοβούνται’. .…».

Ολα αυτά δεν εμπόδισαν τον ευσεβή άθεο Αλέξιο Τσίπρα να δει θείο όραμα σαν άλλος Γλέζος, για την Εκκλησία η οποία χρηματοδοτείται συστηματικά από ευσεβείς υπουργούς και ευρωπαϊκά προγράμματα για να διεκπεραιώνει με ξένα κόλλυβα τις ανεξέλεγκτες και αφορολόγητες φιλανθρωπικές της επιχειρήσεις: «15.04.2015 Μακαριότατε, Χριστός Ανέστη. Σας μεταφέρω τις θερμότερες ευχές μου για την μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας της οποίας το χαρμόσυνο μήνυμα Αγάπης αφορά όχι μόνο τους πιστούς αλλά το σύνολο της ανθρωπότητας (sic). … θα ήθελα να Σας (το Σ κεφαλαίο!) ευχαριστήσω από καρδιάς για την πολύ σημαντική αναφορά Σας σχετικά με την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας προς όφελος του Ελληνικού Δημοσίου….». Ακόμη και ο ίδιος Αρχιεπίσκοπος πονηρεύτηκε από τα παραμύθια του Τσίπρα απέναντι στη νέα αρπακτική απόπειρα της Εκκλησίας για τον αποδέσμευση των αμφισβητούμενων ιδιοκτησιών της, για τις οποίες δεν διαθέτει τίτλους ιδιοκτησίας (‘φιλέτα’ της Αττικής γνωστά ως «διακατεχόμενα») και καλού κακού έσπευσε να βάλει κάποια πράγματα στη θέση τους: (‘Καθημερινή’- 17.04.2015, ΗΛ. ΜΠΕΛΛΟΣ),  «Η επιστολή Τσίπρα εκπλήσσει την Εκκλησία. Απορία εκφράζουν κύκλοι της Εκκλησίας για τη στάση της κυβέρνησης…Ειδικότερα, όπως υπογραμμίζουν στην «Κ», ο πρωθυπουργός παραπέμπει εκ νέου το ζήτημα της αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας στην «επιτροπή …», όταν ήδη έχει εδώ και καιρό συσταθεί η «Εταιρεία Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Ακίνητης Περιουσίας Α.Ε.» …».

Θα κλείσω την ιερή πισινολογία και τα συμπαρομαρτούντα με σύντομη αναφορά στον ιερό Βρυώνη (Αλέξιο), μητροπολίτη Νικαίας, οικοδεσπότη των εξ Ιταλίας οστών της «Βαρβάρας», από εκτεταμένο δημοσίευμα του ‘ Έθνους’ (2.12.2012, ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ), που αναφέρει σημεία και τέρατα για την οικονομική δραστηριότητα και την περιουσία του ίδιου και συγγενών του : «…Ο αδελφός του Δημήτρης, ο οποίος μάλιστα είναι και αρχιλογιστής της Μητρόπολης, φέρεται να απέκτησε ‘έπαυλη μετά πισίνας’ στη θέση ‘Τζότζικας’ στη Γραβιά Φωκίδας, όπου, σύμφωνα με μαρτυρίες των κατοίκων, εμφανίζεται ως… επιτυχημένος επιχειρηματίας, ..».

ΥΓ
Διαβάστε για τον Κύπρου (sigmalive.com, 27.4): «..“… Πιο κάτω μαζέψαμε όλα τα post τα οποία αναμφισβήτητα θα μαζευτούν από τα ‘τσιράκια’ του Αρχιεπισκόπου για να μελετηθούν στην έκτακτη Ι.Σύνοδο…».

 

Advertisements
This entry was posted in «Ιερές» Αταξίες, «Ιερές» Επενδύσεις, «Ιερές» Υποκρισίες, «Ιερή» Εξουσία, Γράμμα από το Ληξούρι, Για την Αριστερά, ανορθολογισμός, θρησκεία/κλήρος, κοινωνία/πολιτική. Bookmark the permalink.

11 Responses to Φιλανθρωπικές πισίνες ρασοφόρων και συγγενών…

 1. Ο/Η Ρόζα Λούξεμπουργκ λέει:

  ξεχάσατε το τζακούζι Γιοσάκη

  http://www.tovima.gr/relatedarticles/article/?aid=169584

  Κρουστάλλη Δήμητρα
  Εργα και ημέρες του Ιάκωβου Γιοσάκη

  Ο κύκλος των γνωριμιών

  Ο Γιοσάκης αναζητεί διέξοδο στην Αμερική. Εντάσσεται στη δικαιοδοσία της Μητρόπολης Παναμά και αποσπάται στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής, στον ναό του Αγίου Αθανασίου στο Σικάγο. Στον γάμο της αδελφής του στην Αθήνα γνωρίζεται, όπως λέει ο ίδιος, με την Αντωνία Ηλία, η οποία αναζητεί νοσοκομείο στην Αμερική για τον πατέρα της. Το 1999 ξεσπά νέο σκάνδαλο. Σύμφωνα με καταγγελίες τα χρήματα του ναού ακολουθούσαν περίεργες τραπεζικές διαδρομές, εκδίδονται ακάλυπτες επιταγές, ενώ λέγεται ότι ο Γιοσάκης επιθυμούσε την κατασκευή τζακούζι (υδρομασάζ) δίπλα στο γραφείο του. Για αυτά, όπως και για την κατηγορία υπεξαίρεσης χρημάτων από τον Μητροπολίτη Λήμνου, έχουν εκδοθεί πρόσφατα απαλλακτικά βουλεύματα.

  • Ο/Η laskaratos λέει:

   Ευχαριστώ Ρόζα.
   Είναι πολλές οι ιερές πισίνες, που να τις προκάνω!

   http://www.hellenictimes.net/index.php?option=com_content&task=view&id=2615&Itemid=86

   Τζακούζι κάτω από το ιερό βήμα ήθελε να φτιάξει ο Γιοσάκης

   12.02.05

   Νέα στοιχεία για το πέρασμα και τη διακονία του Αρχιμανδρίτη Ιάκωβου Γιοσάκη στο Μετόχι του Αγίου Αθανασίου στο Σικάγο, το οποίο ανήκει στην Ιερά Μονή Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου Αστόριας, φέρνει στο φως της δημοσιότητας ο Εθνικός Κήρυκας της Νέας Υόρκης.
   Σε αποκλειστική συνέντευξή της στην ομογενειακή εφημερίδα η γραμματέας και ταμίας της κοινότητας του Αγίου Αθανασίου, επί ημερών του π. Γιοσάκη, Χριστίνα Σταυράκη, αποκαλύπτει τον τρόπο με τον οποίο ο Αρχιμανδρίτης υπεξαιρούσε χρήματα από την εκκλησία και πως ακόμα ήθελε να κατασκευάσει τζακούζι… κάτω από το Ιερό Βήμα, ενώ για πρώτη φορά αποκαλύπτεται μία περίεργη σχέση που είχε συνάψει με κάποιον Τούρκο ονόματι Σαχίν, ο οποίος απειλούσε ακόμα και τη ζωή του.

   Τον Οκτώβριο του 1999 ο Γιοσάκης πήγε στο Σικάγο όπου κανείς δεν τον γνώριζε. Πρώτο μέλημά του ήταν να κάνει ένα συμβούλιο με ανθρώπους καλοκάγαθους, όπως λέει η κ. Σταυράκη, για να έχει τον έλεγχο και τα κατάφερε. Παρ΄ όλο που η εκκλησία είχε τέσσερις λογαριασμούς τραπέζης ο Γιοσάκης, ο οποίος είχε έλθει με την Αρχιεπισκοπή Παναμά, άνοιξε και έναν προσωπικό, τη στιγμή που δεν είχε αριθμό σόσιαλ σεκιούριτι, ούτε καν βίζα παραμονής. Έπαιρνε χρήματα από τον έναν λογαριασμό, τα έβαζε στον άλλον και μετά τα χρήματα εξαφανίζονταν. Τα μετέφερε στο δικό του λογαριασμό ή τα ρευστοποιούσε με priority επιταγή την οποία υπέγραφε μόνον αυτός, λέει ο η κ. Σταυράκη.

   Στην Πλάζα Μπανκ, στην οποία γίνονταν οι συναλλαγές, διευθύντρια ήταν η ομογενής Παναγιώτα Αρβανίτη, με την οποία ο π. Γιοσάκης επιδίωξε να γνωριστεί για να την καταφέρει να του δώσει ακόμα και πιστωτική δυνατότητα (line of credit).

   «Δεν έφταιγε η κοπέλα, αλλά από σεβασμό επειδή ήταν ιερέας, πήγαινε στην τράπεζα φορώντας τα ράσα του, της έλεγε ότι προσπαθώ να φτιάξω την εκκλησία αλλά δεν έχω ανθρώπους να εργαστούν, όλοι είναι αμόρφωτοι», σημειώνει η κ. Σταυράκη. Οι επιταγές που εξέδιδε ο Αρχιμανδρίτης δεν είχαν αντίκρισμα ώστε να πληρωθεί η υποθήκη της εκκλησίας στην τράπεζα ή το ηλεκτρικό ρεύμα. Σε διάστημα 3-4 μηνών χρήματα δεν έμπαιναν στην τράπεζα, με αποτέλεσμα να χρεωθεί η εκκλησία περίπου τριάντα χιλιάδες δολάρια χωρίς να το γνωρίζει η κοινότητα.

   Στο μεταξύ ο π. Γιοσάκης έπεισε κάποια μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου να πάρουν προσωπικά δάνεια, συνολικού ύψους εξήντα χιλιάδων δολαρίων, για να ανακαινίσει την εκκλησία, το γραφείο του, να φτιάξει αίθουσα για το συμβούλιο και… ένα τζακούζι ακριβώς κάτω από το Ιερό Βήμα της εκκλησίας, δίπλα στο γραφείο του.

   «Όλοι διερωτόμαστε τι το θέλει το τζακούζι. Του το είχα πει κι εγώ. Από τη μια μεριά του γραφείου του είχε φτιάξει μία τουαλέτα με μπάνιο και ένα υπνοδωμάτιο για να κοιμάται εκεί, από την άλλη μεριά σ’ ένα απέραντο δωμάτιο το τζακούζι, το οποίο τελικά δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει».

   Με διάφορες υπεκφυγές κατάφερνε να παραπλανά το συμβούλιο και όπως λέει η κ. Σταυράκη στόχος του Γιοσάκη ήταν να βάλει 20 με 30 άτομα να πάρουν δάνειο, αλλά τελικά κατάφερε μόνον 5 να πάρουν από 12.000 δολάρια ο καθένας. Την πρώτη μέρα που μπήκαν τα χρήματα στο λογαριασμό, με επιταγή priority ρευστοποίησε δέκα χιλιάδες δολάρια. Στη συνέχεια, έβγαλε οκτώμισι χιλιάδες. Στο μεταξύ, οι εργάτες δούλευαν στην εκκλησία κι έπρεπε να πληρωθούν.

   Τα μέλη της εκκλησιαστικής επιτροπής άρχισαν να καταλαβαίνουν ότι κάτι πήγαινε πολύ λάθος όταν μία επιταγή επιστράφηκε από την Τράπεζα, αφού δεν είχε αντίκρισμα να καλυφθεί. Μετά το θέμα που ξέσπασε ο π. Γιοσάκης συγκέντρωσε άλλους ομογενείς για να κάνει νέο, δικό του συμβούλιο και να εκτοπίσει το υπάρχον, αφού τον πίεζε να μάθει που πήγαν τα χρήματα.

   Με παρέμβαση του Μητροπολίτη Παΐσιου, τη βοήθεια του οποίου ζήτησαν τα μέλη του συμβουλίου, η προσπάθεια απετράπη, ενώ άμεσα τον έπαυσε, αφού και ο ίδιος υποψιαζόταν ότι κάτι δεν πήγαινε καλά, καθώς δεν παρουσίαζε οικονομικό απολογισμό.

   Το συμβούλιο κατέφυγε και στις αστυνομικές αρχές, καθότι δεν είχε αφήσει τίποτε στην εκκλησία: ούτε αρχείο, ούτε έγγραφα.

   «Η Αστυνομία έκανε έφοδο στο σπίτι που έμενε, τον συνέλαβαν και κατέσχεσαν τα έγγραφα της κοινότητας. Βρέθηκαν επίσης και δύο διαβατήρια του Γιοσάκη. Μας είχε πει ότι είχε χάσει το διαβατήριό του σε κλοπή της τσάντας του μέσα από την εκκλησία. Και τα δύο διαβατήρια είχαν το ίδιο όνομα, Παύλος Γιοσάκης. Πήγε στο εδώ ελληνικό προξενείο στο Σικάγο χρησιμοποιώντας έκθεση της Αστυνομίας ότι είχε κλαπεί εκείνο που είχε και έβγαλε καινούργιο».

   ‘Αγνωστο πως μετά ο Γιοσάκης εξαφανίσθηκε, χωρίς διαβατήρια, αφού τα είχε κατασχέσει η Αστυνομία. Όπως έμαθαν οι ομογενείς έφυγε μέσω Παναμά. Πάντως ο Μητροπολίτης Παναμά κ. Αθηναγόρας ποτέ δεν είχε επισκεφθεί την εκκλησία του Αγίου Αθανασίου στο Σικάγο, όπως βεβαιώνει η κ. Σταυράκη.

   · Ο Σαχίν απειλούσε τη ζωή του Γιοσάκη Κατά τη διακονία του στο Σικάγο ο Γιοσάκης είχε συνάψει σχέσεις αμφιβόλου φύσεως με κάποιον Τούρκο ονόματι Σαχίν, όπως προκύπτει από αντίγραφα της ηλεκτρονικής επικοινωνίας τους που έχει στην κατοχή του ο «Εθνικός Κήρυκας».

   Η κ. Σταυράκη γνωρίζει από πρώτο χέρι το θέμα. Η γραμματέας της κοινότητας των Αγίων Πέτρου και Παύλου της Μητρόπολης Σικάγου έλαβε στο κομπιούτερ της ένα μήνυμα (e-mail), με απειλή εναντίον του Γιοσάκη, ότι ο Τούρκος φίλος του είναι στη Νέα Υόρκη και ότι θα έλθει στο Σικάγο να τον σκοτώσει.

   Εν τω μεταξύ, ο Τούρκος τηλεφωνούσε στον Γιοσάκη στον Αγιο Αθανάσιο. Ο Γιοσάκης γνώρισε τον Τούρκο στην Κωνσταντινούπολη, όπου είχε πάει επίσκεψη στο Πατριαρχείο με αδελφότητες της Φιλοπτώχου από την Ομογένεια.

   Επιστρέφοντας κάνει πρόταση στην κοινότητα να προσλάβουν έναν Τούρκο, με εκατό δολάρια την ημέρα, για να κάνει όλες τις δουλειές.. Ο Τούρκος τηλεφωνούσε και ζητούσε τον π. Ιάκωβο, ο οποίος όπως λέει η κ. Σταυρακάκη με χαρά ανταποκρινόταν και του μιλούσε ιδιαιτέρως, όταν όμως έπειτα από δέκα μέρες ο Γιοσάκης άρχισε να μη βγαίνει στο τηλέφωνο ο Τούρκος εξοργίσθηκε.

   Η κοινότητα των Αγίων Πέτρου και Παύλου φοβήθηκε μη τυχόν έλθει ο Τούρκος και σκοτώσει τον Γιοσάκη και τηλεφώνησε στην Ιερά Μητρόπολη Σικάγου, στην οποία παρέδωσαν και τα μηνύματα του Τούρκου. Ο Γιοσάκης έστειλε την κ. Σταυράκη και ένα άλλο μέλος του συμβουλίου στη Μητρόπολη Σικάγου να πάρουνε τα μηνύματα.

   Παράλληλα έβαλε την κ. Σταυράκη να τηλεφωνήσει σ’ ένα Τούρκο δικηγόρο στη Νέα Υόρκη να μιλήσει με τον Τούρκο Σαχίν στην Κωνσταντινούπολη για να τα σταματήσει αυτά διότι θα του έκανε μήνυση. Το τηλεφώνημα έγινε αλλά από τότε η κ. Σταυράκη δεν άκουσε τίποτε για το θέμα.

   Η κοινότητα-Μετόχι του Αγίου Αθανασίου πηγαίνει καλά σήμερα.

   «Από θαύμα την κρατήσαμε την εκκλησία ανοικτή με την οικονομική κατάσταση στην οποία βρεθήκαμε και το χωρισμό διότι μας διαίρεσε σε είκοσι τέσσερα κομμάτια, μας βρίζουν και τι δεν μας λένε», λέει η κ. Σταυράκη.

   «Την Κυριακή πήγαμε στην εκκλησία και μερικοί μας έλεγαν να μην αναφερθεί το όνομά του, έλεγαν μη μιλάτε, προσευχηθείτε για τον άνθρωπο. Μερικοί επιμένουν να μην ανοίγουν τα μάτια τους. Εδώ και ένα μήνα έχω βγει από το συμβούλιο, κουράστηκα από το διχασμό».
   Πηγή: ΜΠΕ
   ______________

   UPDATE
   Έγινε update στο ποστ, με τις περιπτώσεις των τζακούζι (με Τούρκο φίλο και με αλλοδαπούς μπάτλερ αντίστοιχα) των οσίων πατέρων Ιάκωβου Γιοσάκη και Κάλλιστου Λαβδάκη, που είχαν από αβλεψία παραλειφθεί αρχικά.
   __________

   Να προσθέσω εδώ και τα εξής, από τον ασκητικό βίο κάποιων ρασοφόρων:

   Μητροπολίτης στην Κύπρο, είχε κατηγορηθεί πως «έκανε σάουνα με αδαμιαία περιβολή». Απάντησε «αυτό είναι δουλειά δική μου» (Φ.Κ. «Ελευθεροτυπία», 24-7-1999). Άλλος πάλι μητροπολίτης ξεμπροστιάστηκε από το «Παρόν» (26-1-2003), πως διαθέτει «σέξι δωμάτιο, με τους καθρέφτες που υπάρχουν γύρω-γύρω, ακόμη και στο ταβάνι».

 2. Ο/Η eklag λέει:

  Σαλό ή 120 μέρες στα Σόδομα:
  «Κύριε γιατί μας εγκατέλειψες;»

 3. Ο/Η laskaratos λέει:

  ΤΟ ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΙΕΡΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΤΗΣ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑΣ

  Η περίπτωση του αρχιμανδρίτη-επιχειρηματία Κάλλιστου Λαβδάκη, καταγγελμένου ως βασανιστή σκύλων, με το υδρομασάζ, τους αλλοδαπούς μπάτλερ και τα οικονομικά σκάνδαλα, παρασημοφορεμένου (Χρυσοῦς Σταυρὸς τοῦ Ἀποστόλου Παύλου) από τον αρχιεπίσκοπο Χουντόδουλο:

  1. Η παρασημοφορία
  http://www.ecclesia.gr/greek/holysynod/holysynod.asp?archive=yes&what_sub=d_typou&etos=2005&id=496

  Ἀναφορά τοῦ Μακαριωτάτου στήν αὐτοκάθαρση τῆς Ἐκκλησίας, κατά τούς ἑορτασμούς τῆς μνήμης τοῦ Ἁγίου Φωτίου τοῦ Μεγάλου.
  (6/2/2005).

  Ἐν Ἀθήναις τῇ 6ῃ Φεβρουαρίου 2005

  ….χοροστάτησε ὁ Μακαριώτατος Ἀρχιεπίσκοπος Ἀθηνῶν καὶ Πάσης Ἑλλάδος κ. Χριστόδουλος μὲ τὴ συμμετοχὴ τῶν Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτῶν – Μελῶν τῆς Ἱερᾶς Συνόδου. ……..

  Κατὰ τὴ διάρκεια τοῦ Ἑσπερινοῦ τιμήθηκαν γιὰ τὴν μακρὰ καὶ καλλίκαρπο προσφορά τους στὴν Ἐκκλησία μὲ τὴν ἀπονομὴ τοῦ παρασήμου Τῆς (Χρυσοῦς Σταυρὸς τοῦ Ἀποστόλου Παύλου), οἱ Πανοσιολογιώτατοι Ἀρχιμανδρίτες : ……..κ. Κάλλιστος Λαβδάκης (τῆς Ἱερᾶς Ἀρχιεπισκοπῆς),
  ……………

  Στὸ περιθώριο τῆς Συσκέψεως, ὁ Ἐκπρόσωπος Τύπου τοῦ Μακαριωτάτου, Ἀρχιμ. Ἐπιφάνιος Οἰκονόμου, ἔκανε τὴν ἑξῆς δήλωση στὰ Μ.Μ.Ε. : «ὁ Δημόσιος διασυρμὸς Ἐκκλησιαστικῶν καὶ ἄλλων προσώπων μὲ σκοπὸ τὴν ἠθική τους ἐξόντωση καὶ τὴν ἀπαξίωση τῶν Θεσμῶν συνιστᾶ ὁλοκληρωτικὴ τακτικὴ καὶ θυμίζει ἐποχὲς καταδικασμένες στὴ συνείδηση τοῦ λαοῦ. Ὑπάρχει ὁ κίνδυνος σήμερα, ἐν ὀνόματι τῆς Δημοκρατίας, μερίδα τοῦ Τύπου νὰ μετατραπεῖ σὲ στυγνὴ δικτατορία. Ὁ λαός, ὅμως, δὲν εἶναι ἀφελής. Βλέπει, κρίνει καὶ σίγουρα καταλαβαίνει»

  Ἐκ τοῦ Γραφείου Τύπου τῆς Ἱερᾶς Συνόδου.

  2. Ζηλωτής της πίστεως

  http://www.impantokratoros.gr/ABF82395.el.aspx
  Την Ομολογία Πίστεως υπο­γράφουν (περίπου 24000 άτομα)
  …………………
  Ἀρχιμ. Κάλλιστος Λαβδάκης, Συνταξιοῦχος, Γλυφάδα
  …………………

  3.Βασανισμοί σκύλων, τζακούζι, μπάτλερ, οικονομικά σκάνδαλα
  http://tsak-giorgis.blogspot.gr/2008/12/blog-post_9096.html

  Η καλύτερη παραλλαγή

  Από giorgis , Δευτέρα, 22 Δεκεμβρίου 2008 | 2:38 μ.μ.

  Για τον καλόγερο Κάλλιστο Λαβδάκη που είναι ηγούμενος στη Μονή Αγίου Ιωάννου Χρυσοστόμου μέχρι τώρα το μόνο που είχαμε ακούσει ότι είναι ένας ψυχανώμαλος ρασοφόρος που έβαζε τους εργάτες που έχει στο μοναστήρι του να βασανίζουν ζώα, ο ίδιος να παρακολουθεί τις κακοποιήσεις των ζώων και να το απολαμβάνει.

  Μάλιστα πέρυσι υπήρξε ενυπόγραφη καταγγελία στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών για το «θεάρεστο» έργο αυτού του θεομπαίχτη.

  Αντιγράφουμε ένα απόσπασμα απ’ αυτή την καταγγελία:
  «Το απόγευμα της Τετάρτης 29 Αυγούστου, άκουσα κραυγές κουταβιού, σε σημείο να νομίσω ότι κάποιος το έσφαζε. Από τη βεράντα είδα τον παπά να κάθεται και να έχει βάλει έναν από τους ξένης εθνικότητας εργάτες που «περιθάλπει» στη Μονή, να χτυπάει το κεφάλι ενός μωρού σκυλιού στο τσιμέντο. Το κράταγε κρεμασμένο από τα πίσω πόδια, με το κεφάλι προς τη γη. Άρχισα να ουρλιάζω προς το μέρος τους, με αποτέλεσμα να με ακούσει ο εργάτης και να κρύψει το σκυλί.
  Έτρεξα την ίδια στιγμή απέναντι να ρωτήσω τι συμβαίνει και να ζητήσω το λόγο για τον οποίο φέρονταν με τον απάνθρωπο αυτό τρόπο στο σκυλάκι, και αμέσως ο παπάς, χωρίς να του δώσω κανένα δικαίωμα αλλά και χωρίς να μου δώσει καμία εξήγηση, σηκώθηκε και βάδισε προς το μέρος μου επιθετικά, με ολοφάνερη πρόθεση να με χτυπήσει με τη μαγκούρα του. Όταν με τη σειρά μου του δήλωσα ότι δεν τον φοβάμαι αλλά οφείλει να μου εξηγήσει γιατί βασάνισε με τέτοιο απαράδεκτο τρόπο το σκυλί, ο παπάς μου γύρισε την πλάτη και, κατευθυνόμενος προς το εσωτερικό της Μονής, με εξύβρισε με τα χειρότερα λόγια, τα οποία δεν είναι δυνατόν να αναγραφούν στην επιστολή αυτή»

  Σήμερα η φυλλάδα Esspreso μας ενημερώνει και για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες αυτού του ρασοφόρου:
  «Καθημερινά παρακολουθεί την παραγωγή της κτηνοτροφικής του μονάδας που διατηρεί στο Κορωπί, ελέγχει τους περίπου 16 αλλοδαπούς βοσκούς που έχει προσλάβει για τα ζωντανά, ενημερώνεται για τους τραπεζικούς του λογαριασμούς και αργά το απόγευμα απολαμβάνει το ζεστό μπάνιο του στο καινούργιο του τζακούζι έχοντας στο πλευρό του δύο αλλοδαπούς μπάτλερ που τον υπηρετούν πιστά. Δεν πρόκειται για κάποιον μεγαλοκτηματία ή επενδυτή, αλλά και για τα δύο μαζί, με μία διαφορά όμως που τον κάνει να ξεχωρίζει: είναι αρχιμανδρίτης της Αρχιεπισκοπής Αθηνών και τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιείται στη Γλυφάδα.

  Είναι ο γέροντας Κάλλιστος Λαβδάκης, «ο Εφραίμ της Γλυφάδας» όπως τον έχουν χαρακτηρίσει τελευταία όσοι τον γνωρίζουν, ο αρχιμανδρίτης-ηγούμενος της Μονής Ιωάννη του Χρυσοστόμου που παράνομα έχει ιδρύσει στην Ανω Γλυφάδα και εκεί έχει δημιουργήσει το δικό του «Βατοπέδι».

  Τελικά καθημερινά διαπιστώνουμε ότι το ράσο είναι η καλύτερη παραλλαγή για ψυχανώμαλους και λαμόγια.

  http://www.espressonews.gr/%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%B5%CF%87%CF%8C%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%BF/21041/%CE%B7%CE%B3%CE%BF%CF%8D%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%BF%CF%82-%CE%BC%CE%B5-%CF%84%CE%B6%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CF%8D%CE%B6%CE%B9-%CE%BC%CF%80%CE%AC%CF%84%CE%BB%CE%B5%CF%81-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-16-%CE%B2%CE%BF%CF%83%CE%BA%CE%BF%CF%8D%CF%82
  …………………
  Οι ακάλυπτες επιταγές, τα ενοίκια και το σύγχρονο «Κωσταλέξι» στο Κορωπί

  Ο 79χρονος πολυμήχανος αρχιμανδρίτης Κάλλιστος (κατά κόσμον Νικόλαος Λαβδάκης) είναι εκμισθωτής πολλών ακινήτων (και στον Πειραιά), κτηνοτρόφος (διαθέτει 300 αιγοπρόβατα σε έκταση 200 στρεμμάτων στο Κίτσι Κορωπίου), εργοδότης (στο Κίτσι απασχολεί περίπου 16 αλλοδαπούς βοσκούς), ανθοπώλης (έχει ενοικιάσει κατάστημα στο οικόπεδο της «μονής» στη Γλυφάδα), παραμένει με τραμπούκικα μέσα πρόεδρος Δ.Σ. ιεραποστολικής αδελφότητας και εκδίδει προσωπικές ακάλυπτες επιταγές. Τώρα, με την ανέγερση εμπορικού κέντρου στο οικόπεδο του μετοχίου στη Γλυφάδα, αισιοδοξεί να γίνει και επενδυτής, αφού εκατομμυριούχος έγινε προεισπράττοντας ενοίκια.
  ………………………

  • Ο/Η Κρητικός Χριστιανός και Δημοκράτης λέει:

   Δεν είναι όλοι όμως τέτοιοι.
   Υπάρχουν και φωτεινές εξαιρέσεις όπως ο αοίδιμος Ειρηναίος, ο δημοκράτης και λιτοδίαιτος επίσκοπος.

   http://omospamari.gr/page/index.php?option=com_content&view=article&id=569:2013-06-05-02-00-10&catid=34:2012-01-15-14-57-17&Itemid=134

   Ειρηναίος (Μιχαήλ) Γαλανάκης

   Γράφει ο :Μαρίνος Σπυρ. Γαλανάκης
   (…..)

   Τι πήρες Εσύ από αυτά, πέραν από την εκτίμηση, την αγάπη, την αναγνώριση, την ευγνωμοσύνη του Λαού και το φθόνο του …μη Λαού;

   @@@@@@@@@@
   Μήπως έστησες καμιά πολυκατοικία ή καμιά βίλλα πολυτελείας με σάουνα και πισίνα για πάρτη Σου, υπεξαιρώντας κεφάλαιο που προοριζόταν για σκοπό φιλανθρωπικό;
   @@@@@@@@@@

   Ποιό υλικό κέρδος απόλαυσες Εσύ από την ΑΝΕΚ, την ΕΤ.ΑΝ.ΑΠ. (Εταιρεία Αναπτύξεως Αποκορώνου), την Εταιρεία Αναπτύξεως Σελίνου, τη Τράνς Ευρωκρέτα, την Α.Ν.Ε.Ν. (Ανώνυμη Ναυτιλιακή Εταιρεία Νότου), που αποτελούν πρωτοβουλίες κ έργα της αγάπης Σου, για τη στήριξη του Λαού του Θεού;

   Ή, μήπως, αποκόμισες κέρδη από τις δραστηριότητές Σου γύρο από τα θέματα της διαφύλαξης της ειρήνης, της κατάργησης των εξοπλισμών, των ξένων στρατιωτικών βάσεων στη Σούδα και στ’ Ακρωτήρι και της προστασίας του περιβάλλοντος;

   (…..)

   Όταν «μετατέθηκες» στη Γερμανία είχα πληροφόρηση, πως ήθελε να Σε «ξεφορτωθεί» η Χούντα.

   (…..)

 4. Ο/Η Βοιωτός με θέα λέει:

  Βοιωτικά, ικοπεδικά, οικογενειακά, φεουδαρχικά, βοσκοτόπια, επιχειρήσεις, πισίνες, μοναστήρια κοκ

  Η προϊστορία, ένα καυγαδάκι, μια παρεξήγηση, που τελικά διευθετήθηκε, το πράγμα δεν είχε συνέχεια και έτσι δεν ανέκοψε μια μεγάλη πολιτική συμμαχία Αλέξι-Τζερώνυμο με αμοιβαίο συμφέρον επ’ωφελεία του λαού, βεβαίως, βεβαίως:
  Ποιος βρισκόταν πίσω από το δημοσίευμα της «Ελευθεροτυπίας 4-10-2008-Του ΑΡΗ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ, Φωτ.:ΣΠΥΡΟΣ ΤΣΑΚΙΡΗΣ. «Σκάνδαλο… Βοιωτοπεδίου», Ιερός επενδυτής και ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος!
  Ο τοπικός ΣΥΝ, πίστεψε ο Αρχιεπίσκοπος, κι έτσι:
  «Ψύχρα μεταξύ Ιερώνυμου-Τσίπρα» (16.10.2008-σελ. 37)
  ξεφυλλίστε το σελίδα 37-38

  http://www.topontiki.gr/newspaper/100936/fyllo-1521
  παλιότερα το έβρισκες εδώ
  http://topontiki.gr/archive-new.php?acat=2&aid=936&y=2008

  “Ψύχρα μεταξύ Ιερώνυμου – Τσίπρα…Στη βάση του παγώματος των σχέσεων κρύβεται το πρώτο μεγάλο δημοσίευμα εφημερίδας με προσωπικές καταγγελίες για τον ίδιο τον αρχιεπίσκοπο. Μιλάμε για το δισέλιδο της «Ελευθεροτυπίας» του Σαββάτου 4 του μηνός με τίτλο «Σκάνδαλο… Βοιωτοπεδίου»….. Όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και πράματα στη Βοιωτία λένε πως τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας (και σούρνονταν μήνες τώρα στα διάφορα δημοσιογραφικά στέκια) προέρχονται από ανθρώπους του Συνασπισμού. Μάλιστα οι ίδιες πηγές λένε πως είχε κλειστεί ραντεβού Τσίπρα – αρχιεπισκόπου, το οποίο ματαιώθηκε με πρωτοβουλία του Συνασπισμού την παραμονή της δημοσίευσης του επίμαχου ρεπορτάζ στην «Ελευθεροτυπία» και αφού τοπικά στελέχη του κόμματος αλλά και περιβαλλοντικών οργανώσεων έκαναν παρέμβαση στα κεντρικά του ΣΥΝ…”.

  κάτι ψιχουλάκια έμειναν και στο σαμαρικό antinews που δεν το έπαιζε τότε ο Τζερώνυμο και θύμωσε
  http://www.antinews.gr/POLITIKE/kai-skandalo-boiotopediou/
  Και σκάνδαλο ….Βοιωτοπεδίου
  05/10/2008 20:46

  Αναγνώστης μου επισημαίνει ότι μήνες τώρα μας έχουνε ζαλίσει με τον Εφραίμ, αλλά για τις τεράστιες εκτάσεις που διεκδικεί η εκκλησία ανά την Επικράτεια, κουβέντα.

  Όπως και για τις σχετικές δραστηριότητες του μακαριωτάτου αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου στην Βοιωτία και το Σκάνδαλο …Βοιωτοπεδίου.

  μετά και αυτό:
  http://www.antinews.gr/POLITIKE/sunexeia-skandalou-boiotopediou/

  Συνέχεια σκανδάλου Βοιωτοπεδίου
  06/10/2008 17:37

  Νέες διαστάσεις παίρνει το σκάνδαλο του….Βοιωτοπεδίου για το οποίο γράψαμε χθες. Στις 14 Σεπτεμβρίου 2008 η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» έγραψε ότι στις αρχές της δεκαετίας του 1980 ο επιχειρηματίας κ. Τιμόθεος Νικολακάκης («Δελφοί club ΑΕ») αγόρασε – κατόπιν δηµοπρασίας- στην παραλία της Ζάλτσας (Δήμος Κορώνιας), µία έκταση 800 στρεµµάτων από τη Μονή Σεραφείµ, στην οποία μεταξύ άλλων ανήκε µία συνολική έκταση 77.000 στρεµµάτων. Εκεί, ο κ. Νικολακάκης επιχειρεί να δηµιουργήσει ένα «νέο οικιστικό πρότυπο» κλπ κλπ

  Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι για τη συγκεκριµένη έκταση έχει δοθεί από το 1996 έγκριση καταλληλότητας µε την υπογραφή του τότε υπουργού ΠΕΧΩ∆Ε Κώστα Λαλιώτη, το Συμβούλιο Επικρατείας γνωμοδότησε ότι το έργο δεν είναι νόμιμο µε το σκεπτικό της απουσίας Χωροταξικού. Και συνεχίζει η εφημερίδα: «Το 2003, επί υπουργίας της κυρίας Βάσως Παπανδρέου, και ενώ είχε ψηφιστεί η σχετική τροπολογία σύµφωνα µε την οποία οι εντάξεις θα γίνονται µε απόφαση υπουργού, ο επιχειρηµατίας µένει και πάλι µε τα χαρτιά στο χέρι, καθώς οι επικείµενες εκλογές του 2004 παγώνουν τις εξελίξεις. Σήμερα, περισσότερο αισιόδοξος και οπλισµένος µε περισσή υποµονή, ο κ. Νικολακάκης διακρίνει φως στην άκρη του τούνελ και περιµένει εναγωνίως την απόφαση του ΥΠΕΧΩ∆Ε για το Εθνικό Χωροταξικό, η οποία αυτοµάτως θα δώσει ώθηση στα «παγωµένα» επί µία δεκαετία σχέδιά του».

  Πρώτη διαπίστωση: Η καλή εφημερίδα συμπαρίσταται στο έργο του επιχειρηματία και αγανακτεί μαζί επειδή το Συμβούλιο της Επικρατείας «εξάντλησε την αυστηρότητά του στη δική του περίπτωση, όταν παράλληλα υποθέσεις όπως αυτή του κ. Τροχανά και άλλων επιχειρηµατιών αντιµετωπίστηκαν µε θετικό τρόπο και δόθηκαν λύσεις». Ο κ. Σουφλιάς ακούει;

  Δεύτερη διαπίστωση: Για πρώτη φορά προκύπτουν στοιχεία ότι η Μητρόπολη Θηβών και Λεβαδείας πούλησε έκταση 800 στρεμμάτων σε παραθαλάσσια περιοχή, με τον ισχυρισμό ότι ήταν μέρος 77.000 στρεμμάτων (!) που «ανήκουν στην Μονή Σεραφείμ». Η Μονή Σεραφείμ απέχει 4,5 περίπου χιλιόμετρα πάνω στον Ελικώνα, όπως μπορεί να διαπιστώσει κανείς σε ένα χάρτη

  Η Μητρόπολη Θηβών και Λεβαδείας τώρα πρέπει να αποδείξει πως υπάρχουν τίτλοι ιδιοκτησίας για ολόκληρο τον κάμπο που υπολογίζεται στα 20 τετραγωνικά χιλιόμετρα!
  ΠΚ

  19 ΣΧΟΛΙΑ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ
  ανώνυμος
  06/10/2008 18:32
  Η ιστορία με τον Νικολακάκη πάει πολύ πίσω. Οι κάτοικοι της περιοχής (Αγία Άννα, Ζερίκι-Ζάλτσα, Κυριάκι_Καραχάλιος, Πρόδρομος), εδώ και τουλάχιστον 30 χρόνια ακούν αυτό το όνομα, που σε συνεργασία με τον Ιερώνυμο κάτι πάει να κάνει στη περιοχή της Ζάλτσας.
  Το θέμα είναι ότι ο χώρος αυτός είναι χαρακτηρισμένος ως αρχαιολογικός [εκει βρίσκονταν η αρχαία Βουλίδα – Βουλίς].
  Οι προστριβές του εν λόγω επειχειρηματία με κατοίκους της περιοχής και τις κρατικές υπηρεσίες έρχονται στο προσκήνιο περιοδικά, σαν να δοκιμάζει αν τον παίρνει και για να δημιουργεί τετελεσμένα. Αναφέρω δύο χαρακτηριστικές περιπτώσεις: α) το 1995 ζήτησε από επαγγελματία της περιοχής να «οργώσει» μετά από κάτι δεκαετίες το αχανές «χωράφι του». Αυθημερόν κατέφθασε η αρχαιολογική υπηρεσία και ο επαγγελματίας έσωσε το μηχάνημά του από κατάσχεση με «άνωθεν» εντολή. Σ’ αυτό το συμβάν ήμουν παρών. β) Δυό χρόνια αργότερα σ’ αυτή την περιοχή επιχειρήθηκε να «στηθεί» το περίφημο δημοσιογραφικό χωριό του μακαρίτη Σταμούλη. Η διαδρομή? Όσιος Σεραφείμ > Νικολακάκης > Νομαρχία > Συνεταιρισμός Δημοσιογράφων και μετά άντε βρες άκρη. Ακυρώθηκε και αυτή η απόπειρα λόγω του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της περιοχής και των προβλημάτων νομιμότητας που προέκυψαν.
  Υποστηρικτές στις επιδιώξεις του ο κος Νικολακάκης έχει τους μοναχούς του Οσίου Σεραφείμ, που κατά καιρούς έχουν έλθει σε προστριβές με κτηνοτρόφους της περιοχής, [τους διώχνουν από βοσκότοπους, ή τους αναγκάζουν να δηλώσουν ψευδώς ότι νοικιάζουν τα βοσκοτόπια από την μονή και μέσω των ενοικιαστηρίων να αποδείξουν ότι είναι κάτοχοι της περιοχής]. Πρόσφατα σχετικό περιστατικό έφτασε στα δικαστήρια με κατηγορούμενους κτηνοτρόφους της περιοχής.
  Αρχικά αυτά για τον Όσιο Σεραφείμ, τη Ζάλτσα και το Νικολακάκη. Θα επανέλθουμε με αναλυτικές πληροφορίες.
  Κλείνοντας θα θέλαμε να θέσουμε ένα αρθρωτό ερώτημα:
  Γιατί χρειάζεται αυτήν την τεράστια περιουσία η εκκλησία και με λύσσα θέλει να την αυξήσει? Τί της προσδίδει αυτός ο πλούτος? Μήπως βοηθά κάποιον να εισέλθει ευκολότερα στην βασιλεία των ουρανών?

  εδώ υπάρχει ακόμα
  https://archive.is/ZHIQk

  το παρόν site βρίσκεται μόνο το αρχείο των εκδόσεων από τις αρχές του 2001 ως και τις 30 Μαρτίου 2009.

  Σκάνδαλο …Βοιωτοπεδίου

  Του ΑΡΗ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Φωτ.:ΣΠΥΡΟΣ ΤΣΑΚΙΡΗΣ

  Ιερός επενδυτής και ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος! Ως μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας, όχι μόνο θεώρησε δεδομένη την ιδιοκτησία της Εκκλησίας σε εκτάσεις τουλάχιστον 80.000 στρεμμάτων στον Παρνασσό και άλλα βοιωτικά βουνά και κάμπους, αλλά παραχώρησε κάποιες για εκμετάλλευση σε επιχείρηση της οικογένειάς του.

  «Δεν φταίω που το μοναστήρι έχει ιδιοκτησία… Πρέπει να είστε ευγνώμονες, γιατί έχετε τα χωράφια του μοναστηριού και ζείτε»
  Πρόκειται για επιχείρηση στην οποία συμμετέχουν ο αδελφός του Αλέξανδρος Λιάπης, ο ανιψιός του Αναστάσιος μαζί με τη σύζυγό του και οι σύζυγοι άλλων δύο ανιψιών του. Ο Ιερώνυμος πάσχισε επί χρόνια να κατοχυρώσει εκτάσεις που θεωρεί μοναστηριακές σε ολόκληρη την ανατολική πλευρά του Παρνασσού έως την Αράχοβα, στο όρος των Μουσών Ελικώνα και άλλες περιοχές προς τη Δαύλεια, τη Χαιρώνεια, τη Λιβαδειά και το Δίστομο έως τη θάλασσα στην Αντίκυρα.

  Μία από τις πιο ενδεικτικές κινήσεις είναι, ίσως, η ανακοίνωση που εξέδωσε στις 14 Μαΐου 2007 μέσω του «Κέντρου Οικολογικών-Βιολογικών Καλλιεργειών» της Ιεράς Μητρόπολης Θηβών & Λεβαδείας. Σημειωτέον ότι το κέντρο αυτό ιδρύθηκε από τον Ιερώνυμο το 2001 με στόχο «την εμπέδωσιν των βιολογικών και οικολογικών καλλιεργειών για το γενικότερον όφελος». Ομως ο μετέπειτα αρχιεπίσκοπος προχώρησε τον Δεκέμβριο του 2005 σε τροποποίηση του καταστατικού του κέντρου θέτοντας πρώτο σκοπό την «καταγραφή και κατοχύρωση της ιδιοκτησίας και οριθέτηση της μοναστηριακής περιουσίας». Λέει, λοιπόν, στην ανακοίνωση εκείνη:«Τα κτήματα που διεκδικούνται προς το παρόν είναι:

  1) Ακρινό Νερό

  2) Νεοχώρι-Καμάρα

  3) Λούγαρη-Διχάλα

  4) Ποιμνιοστάσιο Παρορίου

  5) Βόσκημα Ελικώνος

  6) Βόσκημα Λυκούρεσι

  7) Τσέρεσι

  8) Ζαλτσα

  9) Σκροπονέρια»

  Η ανακοίνωση παραθέτει τις εκτάσεις που «προς το παρόν» διεκδικούνται χωρίς αναφορά στην έκτασή τους, εκτός από το Νεοχώρι-Καμάρα. Χρειάστηκε μακρά έρευνα αρχείου και συζήτηση με τον πρόεδρο της «Εταιρείας Μελέτης Δημοτικών Προβλημάτων Δαύλειας» Γιάννη Πραγιάννη για να αντιληφθούμε έως ένα βαθμό την έκταση της διεκδίκησης.

  Νεοχώρι-Καμάρα

  Γιατί λοιπόν αναφέρει ότι η συγκεκριμένη έκταση είναι 5.000 στρέμματα; Ισως διότι αναγγέλει αμέσως μετά τη συνεργασία στην αξιοποίηση της έκτασης με την Αδαμαντία Ματθαίου, σύζυγο του ανιψιού Αναστάσιου Λιάπη. Παρακάτω όμως, δηλώνει ότι δεν θέλει να απομακρύνει κανέναν «εκ των επιθυμούντων να βόσκουν εντός τα αιγοπρόβατά των». Καλεί μάλιστα άλλον ενδιαφερόμενο κτηνοτρόφο σε συνεργασία «με τον όρο ασφαλώς ότι θα δεχθεί την κυριότητα της μονής επί του αγροκτήματος»…

  «Πρόκειται για τον κτηνοτρόφο Ζαχαρία Καρούζο», μας λέει ο κ. Πραγιάννης, μέλος οικογένειας που εδώ και χρόνια βόσκει τα πρόβατα στη συγκεκριμένη περιοχή. Ο συγκεκριμένος κτηνοτρόφος ποτέ δεν αναγνώρισε την κυριότητα της μονής και είχε το θάρρος να κινηθεί δικαστικά εναντίον της οικογένειας Λιάπη σε αγωγή που εκδικάστηκε την Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2008.

  Ζητούμε να γνωρίσουμε τον κ. Καρούζο και ξεκινούμε μαζί με τον κ. Πραγιάννη από τη Δαύλεια. Τον συναντούμε μαζί με τα γίδια του στο δρόμο για Παρόρι. Μας δείχνει ψηλά πίσω από το βουνό για να καταλάβουμε πού είναι η Καμάρα, «εκεί που έβοσκα τα ζωντανά από τότε που γεννήθηκα». «Από το 2005 ταλαιπωρούμαι, αλλά δεν το βάζω κάτω. Τα κρατώ εδώ, κουβαλώ νερό με το βυτίο για να τα ποτίζω. Ο Λιάπης ήθελε να περιφράξει ακόμη και την ποτίστρα που είχε φτιάξει η κοινότητα. Ηρθε, είπε ότι θα με διώξει, θα με λιώσει. Μαλώσαμε. Ηρθε μετά ο δεσπότης, είπε ότι θα τα κανονίσουμε. Επειτα από 10 μέρες, ήρθαν και με τρέχανε στον εισαγγελέα»… Τον ρωτούμε αν είναι ο μόνος κτηνοτρόφος που θίγεται.

  «Υπάρχουν και άλλοι. Αλλά δεν μιλάνε. Περιμένουν από τον δεσπότη να τους διορίσει τα παιδιά. Φοβούνται». Εκείνος δεν φοβάται; Μισό χαμόγελο. «Φοβάμαι μόνο που έχουν πλακώσει λύκοι και μου έφαγαν μόνο φέτος 70 ζωντανά». Μας μιλά για τα δύο παιδιά του, μαθητές. Μάλλον δεν πρέπει να ελπίζουν σε διορισμό…

  «Εγώ ήξερα ότι η Εκκλησία είναι κοντά στους φτωχούς ανθρώπους», μας λέει η Μαργαρίτα Αργυράκου-Miernik, αντιπρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Βοιωτίας, η οποία κατάγεται από την Πολωνία αλλά ζει εδώ και χρόνια στην περιοχή: «Εδώ όμως κοιτάζει να μας στερήσει ακόμη και τα βασικά και ο δήμος δεν κάνει τίποτε γι’ αυτό».

  Στον δρόμο για την Καμάρα όπου έχει το ποιμνιοστάσιο η οικογένεια Λιάπη, ο κ. Πραγιάννης μάς δείχνει χοντρούς ξύλινους πασσάλους και σίδερα: «Εδώ η οικογένεια επιχείρησε να περιφράξει δημόσια δασική έκταση. Θέλουν σιγά σιγά να βάλουν πόδι σε όλο τον Παρνασσό».

  «Εδώ και χρόνια οι υπεύθυνοι της Εκκλησίας ζητούσαν από τους βοσκούς να υπογράφουν χαρτιά ότι πλήρωναν για να βάζουν τα ζώα τους ακόμη και αν δεν έδιναν δραχμή», συμπληρώνει ο πρώην δημοτικός σύμβουλος Δαύλειας Θανάσης Μπαϊρακτάρης.

  Δημόσιες-δασικές

  Πάντως, η έκταση «Νεοχώρι-Καμάρα» περιγράφεται ως «δημόσια» και «δασική» σε έγγραφα του Δασαρχείου Λιβαδειάς με χρονολογίες 22/6/1987, 22/8/1996, 12/9/2001, 6/11/2003, 10/4/2006 και 7/12/2007. Στα ίδια έγγραφα, ο δημόσιος χαρακτήρας αποδίδεται και στις εκτάσεις Λαπαθιάς, Ανω Τσέρεσι, Ακρινό Νερό, Λούγαρη που διεκδικεί η μητρόπολη. *

  Ιερώνυμος: Ζείτε από τα χωράφια μας…

  «Αν έχει το μοναστήρι ιδιοκτησία τόσο, δεν φταίμε εμείς. Το βρήκαμε. Το έχουμε. Τουναντίον πρέπει να είστε ευγνώμονες γιατί όλοι έχετε τα χωράφια του μοναστηριού και ζείτε»…

  Μπορεί σήμερα ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος να εμφανίζεται σκεπτικός και να προτρέπει τον ηγούμενο Εφραίμ σε επίδειξη σύνεσης, λίγα χρόνια πριν όμως, ως μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας είχε ήδη εκδώσει μόνος του δικαστικές αποφάσεις, θεωρούσε εκκλησιαστικά δεκάδες χιλιάδες στρέμματα στον Παρνασσό και ζητούσε λαλίστατος συνεργασία με τοπικούς φορείς.

  Η μονή Ιερουσαλήμ, μέσω της οποίας διεκδικούνται δεκάδες χιλιάδες στρέμματα στον Παρνασσό. Ο Ιερώνυμος ήθελε να μετατρέψει το προαύλιό της σε προπονητικό κέντρο
  «Εμείς δεν έχουμε ανάγκη από κτήματα, να τα κάνουμε τι τα κτήματα ως Εκκλησία; Τα κτήματα παίρνουν αξία όταν μεταμορφώνονται στα χέρια των ανθρώπων. Οχι ποιος θα μαζέψει από 20 ρίζες ελιές να κάνει 5 κιλά λάδι. Αυτό είναι αστείο. Αλλά πώς μπορούμε να το κάνουμε μια μονάδα, η οποία θα έχει ενδιαφέρον (…). Ξέρετε τι μαγεία είναι αυτό, να μπορεί να έρθει ο εκδρομέας να δει το μοναστήρι, να πάει κάπου να φάει, να πιει τον καφέ του…».

  Τα παραπάνω λόγια του Ιερώνυμου μαζί με άλλα ακόμη περιλαμβάνονται στα επίσημα πρακτικά συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου της Δαύλειας στις 13 Οκτωβρίου 2003. Χωρίς την περίσκεψη που τον χαρακτηρίζει σήμερα, ο νυν αρχιεπίσκοπος αρνείται κάθε συζήτηση για το αν είναι δημόσια τα κτήματα σε τεράστιες εκτάσεις του ανατολικού Παρνασσού αλλά και έως τη Χαιρώνεια, το Δίστομο και τη Λιβαδειά: «Να μην το κουβεντιάσουμε». «Δεν φταίω εγώ που είναι δικά μας». «Οι αιώνες το λένε». Με αυτές τις φράσεις αντικρούει κάθε αμφισβήτηση αλλά και τα έγγραφα του Δασαρχείου που χαρακτήριζαν τις εκτάσεις δημόσιες. Ο Ιερώνυμος μιλά σε «μια ιστορική βραδιά», όπως λέει, με αμεσότητα για τα σχέδια αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας, άλλοτε αυστηρά και άλλοτε «παιδευτικά»: «Εγώ, αν δεν κουβεντιάσουμε, μόνος μου δεν κάνω τίποτα. Εγώ βλέπω ότι αυτό το πράγμα είναι ένας ωραίος χώρος που πάει χαμένος» (σ.σ. μιλά για κατασκηνώσεις της Εκκλησίας στον Παρνασσό δίπλα στη Μονή Ιερουσαλήμ με αυθαίρετα -κατά την Πολεοδομία- κτίσματα).

  Αμέσως μετά όμως: «Εάν το δημοτικό συμβούλιο μου πει άστε μας ήσυχους, εγώ έχω τα σχέδιά μου. Ηδη έβαλα θέρμανση στο πάρκο, θα τον θερμάνω όλο τον χώρο και θα έρθω σε επαφή με τις ομάδες της επαρχίας μας. Ελάτε εδώ πέρα, έχει διανυκτέρευση, έχει εστιατόριο. Και ποια οργανωμένη ομάδα δεν θα θέλει τα παιδιά της να τα γυμνάσει εκεί πέρα;».

  Επίδειξη δύναμης

  Ο Ιερώνυμος αποδεικνύεται εξαιρετικά πολιτικός και ευέλικτος. Αλλοτε μιλά για τα αγαθά της συνεργασίας ανάμεσα στους τοπικούς παράγοντες: «Στην Ιστορία, είτε επίσκοποι είμαστε είτε δήμαρχοι είμαστε, είτε καλόγεροι στα μοναστήρια, όταν ο σκοπός που βάζουμε δεν έχει όραμα το γενικό συμφέρον αλλά έχει προσωπικές επιδιώξεις, πάντοτε αυτό θα αποτύχει, θα βυθιστεί και αντί να βοηθήσει αυτούς που εργάζονται θα γίνει μπούμερανγκ».

  Αλλοτε όμως κάνει ξεκάθαρα επίδειξη δύναμης: «Μπορώ αυτά τα χρήματα να πω στον κύριο Χριστοδουλάκη (τότε «τσάρο» της Οικονομίας), θα τα κόψεις από την περιφέρεια και θα μου τα δώσεις εμένα κατευθείαν. Το καταφέρνω»!!! (Η επιτυχία αφορά 20 εκατ.δραχμές για κατασκευή δεξαμενών.)

  Αμέσως παρακάτω, ο νυν αρχιεπίσκοπος πέφτει κάπως ιεραρχικά αν και τα ποσά ανεβαίνουν: «Είμαστε στη Λαμία, βλέπω τον κύριο περιφερειάρχη και του λέω «σας παρακαλώ πολύ θέλω να μου δώσετε 30 εκατομμύρια (δραχμές) για να φτιάξω τα γήπεδα της κατασκηνώσεως». Και μου λέει «ευχαρίστως τα έχετε» (…). Ξαναπάω στον περιφερειάρχη και του λέω, «σας παρακαλώ πολύ εκεί που θα βάλετε εμένα 30 εκατ. θα βάλετε -και είπε ναι- και 70 εκατ. για το γήπεδο της Δαύλειας»».

  «Αποσυνάγωγος», ο κτηνοτρόφος Ζ. Καρούζος κινήθηκε δικαστικά κατά των συγγενών του αρχιεπισκόπου. «Οι άλλοι δεν μιλούν, περιμένουν διορισμούς για τα παιδιά τους», μας λέει
  Για να επανέλθει δριμύτερος μόλις τον ρωτούν γιατί δεν έφτασαν τα χρήματα στην πόλη: «Γράφω στον περιφερειάρχη και του λέω «σας ευχαριστώ πολύ για τον κόπο που κάνατε (!), τα λεφτά δεν τα χρειάζομαι, κρατήστε τα και δώστε τα στη Λαμία»».

  Ο τότε μητροπολίτης παίζει και σε άλλα σημεία δεξιοτεχνικά με τους τοπικούς ανταγωνισμούς. Λέει και λέει για τις προόδους που έχει πετύχει η Αράχοβα σε αντίθεση με τη Δαύλεια, παρά το γεγονός ότι κάποτε ήταν και τα δύο μικρά χωριά σε δύο διαφορετικά σημεία του Παρνασσού: «Η Αράχοβα μπροστά στη Δαύλεια δεν ήταν τίποτε. Η Δαύλεια ήταν ένα κόσμημα (…). Σήμερα δείχνει μια λεηλατημένη πόλη».

  Εμπορική περισυλλογή

  Την ευελιξία του δείχνει ο νυν αρχιεπίσκοπος και δίνοντας ορισμούς για το τι είναι ένα μοναστήρι: «Είναι μια οικονομική μονάδα. Οπως λέμε σήμερα η «Πεσινέ» ή η «Λάρκο», για την εποχή εκείνη (σ.σ. Τουρκοκρατία και περασμένος αιώνας) ήταν το αντίστοιχο γιατί είχε εκτάσεις πολλές, πολλούς εργάτες, μοναχούς, υπηρέτες (…) ήταν μια βιομηχανική μονάδα (…) ένα εμπορικό κέντρο». Τα λέει όλα αυτά καταλήγοντας ότι σήμερα είναι «ο τουρισμός που μπορεί να δώσει μια ελπίδα γι’ αυτόν τον τόπο». Οταν όμως παρακάτω ο τότε δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Πραγιάννης αναφέρεται ειδικά στις περιφράξεις με τις οποίες έχει κλείσει παρανόμως δημόσιος δασικός χώρος γύρω από τη Μονή Ιερουσαλήμ, ο Ιερώνυμος αλλάζει ρότα: «Το μοναστήρι είναι τόπος αυτοσυγκεντρώσεως, τόπος προσευχής, τόπος περισυλλογής και έτσι πρέπει να το βλέπουμε»…

  «Να είστε ευγνώμονες»

  Ο τότε μητροπολίτης δεν σπεύδει απλώς να θεωρήσει δεδομένη την ιδιοκτησία της Εκκλησίας στα αμφισβητούμενα κτήματα. Μιλά απαξιωτικά για την κυβέρνηση: «Εμένα δεν με ενδιαφέρει αν η κυβέρνηση είναι πράσινη ή μπλε ή κόκκινη, κοιτάω να κάνω τη δουλειά μου». Επιτίθεται σε όσους σχολιάζουν τις παράνομες περιφράξεις στο δάσος: «Εσείς τα σπίτια σας τα φράζετε (…). Γιατί δεν το απελευθερώνετε και εσείς να μπορούμε να κάνουμε κάτι εκεί πέρα να περπατάμε; (…). Μας ρώτησες εμάς πώς έφτιαξες τη μάντρα σου; Αν έχει το μοναστήρι ιδιοκτησία τόσο, δεν φταίμε εμείς. Το βρήκαμε. Το έχουμε. Τουναντίον πρέπει να είστε ευγνώμονες γιατί όλοι έχετε τα χωράφια του μοναστηριού και ζείτε»…

  Επαναστατικό δίκαιο

  Με αφορμή όσους αμφισβητούν την ιδιοκτησία της Εκκλησίας στα κτήματα, ο Ιερώνυμος δεν χάνει την ευκαιρία να «καρφώσει» τον τότε αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο για τη διαμάχη που είχε ξεσπάσει με το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Υπενθυμίζεται ότι κεντρικό σημείο τριβής ήταν η εκλογή μητροπολιτών στις Νέες Χώρες (Θεσσαλονίκη κ.λπ.).

  Και ο νυν αρχιεπίσκοπος λέει ότι η Μονή Ιερουσαλήμ (μέσω της οποίας διεκδικούνται εκτάσεις) επιθυμεί κάποια συνεννόηση, «αλλά όμως όχι επαναστατικό δίκαιο όπως κάνουμε εμείς τώρα στο Πατριαρχείο (…). Γιατί είναι δικό του και αφού είναι δικό του πώς θα σ’ το δώσει;».

  Εκταση, τρεις ώρες περπάτημα!

  Τις διεκδικήσεις της Εκκλησίας σε όλα τα σημεία του ορίζοντα μας δείχνουν η Μ. Αργυράκου – Miernik, ο Γ. Πραγιάννης και ο Θ. Μπαϊρακτάρης
  Αν και ο Ιερώνυμος δεν… πέτυχε όσα ο ηγούμενος Εφραίμ στο Βατοπέδιο, εκμεταλλεύθηκε ωστόσο στο έπακρο ένα κράτος που λειτουργεί με συνθήκες 19ου αιώνα και δεν έχει καταφέρει να οργανώσει σύγχρονο κτηματολόγιο. Πώς αλλιώς δηλαδή να ερμηνεύσει κανείς το γεγονός ότι το 2002, το τοπικό Υποθηκοφυλακείο παρέχει επίσημο έγγραφο και περιγράφει το μεν «βόσκημα Ακρινό Νερό» ως «έκτασης 3 ωρών περιφερειακώς», το δε «βόσκημα Διχάλια-Λούγαρη έκτασης 4 ωρών περιφερειακώς»; Ισως ότι θα πληρώσει φόρο 20 λεπτών και τριάντα δευτερολέπτων… Το άλλο δεδομένο είναι ότι ο νυν αρχιεπίσκοπος εμφανίστηκε και με περιβολή επενδυτή στην τοπική κοινωνία: Στο δημοτικό συμβούλιο Δαύλειας στις 3/12/2003, η τότε δήμαρχος Κατερίνα Παπαβασιλείου θα πει μεταξύ άλλων: «Η πρότασή μας είναι να γίνει αυτή η συνεργασία (σχετικά σε διπλανό άρθρο) και επιτέλους να ξεκινήσουμε σε μια σωστή βάση με έναν επενδυτή, γιατί, αν προσέξατε, τον αναφέρω και ως επενδυτή τον μητροπολίτη εδώ, γιατί είναι από τους μοναδικούς επενδυτές που έχουμε στον δήμο»… Στις τότε εμφανίσεις του ο νυν αρχιεπίσκοπος θεωρούσε δεδομένο ότι η έκταση «Ακρινό Νερό», δηλαδή όλος ο ανατολικός Παρνασσός έως τη Δαύλεια όπως εξηγεί ο Γ. Πραγιάννης, είναι μοναστηριακή. Επικαλούνταν μάλιστα δικαστική απόφαση του 1992 που όμως «τον δικαίωνε μόνο για 1 στρέμμα και 250 τ.μ. από τα 38.000 στρέμματα που θεωρεί ότι είναι». Η δίκη του ’92 έγινε για εκκρεμότητα που υπήρχε από το 1952, αλλά ακόμη και γι’ αυτό το 1,25 στρ. δίπλα στη Μονή Ιερουσαλήμ, υπάρχει σε εκκρεμότητα δίκη σε δεύτερο βαθμό προσδιορισμένη για τις 3/5/2010.

  Λυκούρεση

  Μια άλλη δίκη είναι προγραμματισμένη για τον ερχόμενο Νοέμβριο και αφορά 17.000 στρέμματα (ίσως εγείρει διεκδικήσεις και για 14.000 ακόμη) γύρω από τη Μονή Λυκούρεση. Η συγκεκριμένη μονή είναι ανάμεσα σε εκείνες που είχαν υπογράψει με βάση τον νόμο Τρίτση (παραχώρηση εκτάσεων μονών) του 1987, αλλά τώρα ζητεί πίσω εκτάσεις που σε ένα βαθμό έχουν παραχωρηθεί ήδη από προηγούμενες δεκαετίες σε ακτήμονες με τίτλους. Στη Μονή Λυκούρεση, όπου και η κατοικία του εκάστοτε μητροπολίτη, ολοκληρώνουμε την επίσκεψη στην περιοχή. Πίσω από ψηλούς τοίχους η μονή, περικυκλωμένη από λοφάκια με χαμηλά δέντρα, γεννήματα αναδάσωσης ύστερα από πυρκαγιά. Περικυκλωμένη και από γίδια που βόσκουν ανενόχλητα χωρίς να νοιάζονται για δικαστική δικαίωση…

  arihadj@enet.gr

  ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 04/10/2008

  εδώ μια εκπομπή που από όσο θυμάμαι ματαιώθηκε

  http://thespiaka.blogspot.gr/2008/10/blog-post_6093.html
  21:00 ΑLTER ΠΡΟΣΩΠΟ ΜΕ ΠΡΟΣΩΠΟ
  Με τις «ιερές business» θα ασχοληθεί και αυτή τη Δευτέρα 13 Οκτωβρίου στις 21:00 η εκπομπή ΠΡΟΣΩΠΟ ΜΕ ΠΡΟΣΩΠΟ του Νίκου Χατζηνικολάου, στο ALTER.
  Κρατικές επιχορηγήσεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ που απορροφώνται από ρασοφόρους για επιχειρηματικές δραστηριότητες, «άγιες» αυθαιρεσίες, πολεοδομικές παραβάσεις και εκκλησιαστικές μεζονέτες με άδειες από τη ναοδομία, βλέπουν το φως της δημοσιότητας.
  Νέα ντοκουμέντα και αποκαλυπτικά ρεπορτάζ συνθέτουν την καινούργια μεγάλη έρευνα της εκπομπής ΠΡΟΣΩΠΟ ΜΕ ΠΡΟΣΩΠΟ για την πολύκροτη υπόθεση.
  Αντιγραφή από το πρόγραμμα του Αlter.
  Στην εκπομπή είναι προσκεκλημένος και ο Γιάννης Πραγιάννης πρόεδρος της εταιρίας μελέτης δημοτικών προβλημάτων Δαύλειας και μέλος της Συμπαράταξης Βοιωτών για το περιβάλλον. Θα μιλήσει για τις εκκλησιαστικές καταπατήσεις και διεκδικήσεις δημόσιας γης στην Βοιωτία. (γνωστό ως σκάνδαλο του Βοιωτοπεδίου).
  Αναρτήθηκε από Θεσπιακά στις 1:45 μ.μ.

  εδώ μια δήθεν απάντηση
  http://voiotosp.blogspot.gr/2008/10/23102008.html

 5. Ο/Η Ζωή Κασιδιάρη λέει:

  http://oparatiritis.com.cy/7014

  Διαμάντι ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου λέει ο Μιχαλολιάκος! – Bοήθησε έμπρακτα (video)

  Κατά την αξιολόγηση του κ. Μιχαλολιάκου, όπως έχει αποτυπωθεί στο σχετικό βίντεο, που εξετάζουν οι δικαστικές λειτουργοί:

  «Έχουμε μητροπολίτες που αξίζουν.… Ο Πειραιώς Σεραφείμ και ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου, ο οποίος βοήθησε τώρα στις εκλογές με όλες του τις δυνάμεις και παρά λίγες χιλιάδες ψήφους, θα έβγαινε για πρώτη φορά στην ιστορία της Κύπρου εθνικιστής βουλευτής».

  https://left.gr/news/stin-kypro-i-zoi-konstantopoyloy-synantisi-me-ton-i-kasoylidi

  Η κ. Κωνσταντοπούλου ευχαρίστησε τον αρχιεπίσκοπο Κύπρου για την ευκαιρία να ανταλλάξουν σκέψεις για θέματα, που απασχολούν τον ελληνικό και τον κυπριακό λαό. Ανέφερε ότι πρέπει να υπενθυμίζουμε ειδικά στις κρίσιμες και στις δύσκολες ώρες τη σημασία της αλληλεγγύης, της ανεκτικότητας και της προστασίας της αξιοπρέπειας. «Και εδώ υπάρχουν κοινά πεδία για την Εκκλησία και την Πολιτεία και νομίζω, όταν ενεργοποιούνται οι φορείς και της Εκκλησίας και της Πολιτείας στα πεδία αυτά αποδεικνύεται ότι μπορούμε να αισιοδοξούμε. Εμείς το λέμε με απερίφραστο τρόπο, ότι στο πεδίο της αλληλεγγύης και της στήριξης των ανθρώπων να αντιμετωπίσουν την κρίση όχι απλώς δεν πρέπει να υπάρχει αναστολή, αλλά θα πρέπει να ενθαρρύνεται η σύμπραξη», τόνισε. Η – See more at: https://left.gr/news/stin-kypro-i-zoi-konstantopoyloy-synantisi-me-ton-i-kasoylidi#sthash.QVCLm9tI.dpuf

 6. Ο/Η Κάποιος λέει:

  Δεσποτικές λιμουζίνες στη Σερβία

  Και στη Σερβια τα ιδια χαλια μ’εδω μου λενε…να και οι αποδειξεις!

  https://www.facebook.com/groups/greekatheists/permalink/10153237148094582/

 7. Παράθεμα: Ερωτήματα για την τουρνέ του ασημένιου σκιάχτρου της μέγαιρας Ελένης | Ροΐδη και Λασκαράτου Εμμονές

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s