Η Αριστερά, ή στηρίζει τη Διαφάνεια, ή δ ε ν είναι Αριστερά

[Η Ζωή «καρφώνει» την κυβέρνηση για την κατάργηση της Διαύγειας, «Δεν τηρεί τις συνταγματικές προϋποθέσεις»]

ro12may15

“Φωτιές” άναψαν οι δεκάδες βουλευτικές τροπολογίες που εντάχθηκαν στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης, ενώ η προσθήκη για τη Διαύγεια από το υπουργείο Οικονομικών προκάλεσε πόλεμο μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Σε μία μαραθώνια συνεδρίαση που κράτησε μέχρι τα ξημερώματα της Τετάρτης, η κυβέρνηση και οι αρμόδιοι υπουργοί απέρριψαν, από το βήμα της Βουλής, τις κατηγορίες ότι “ξηλώνουν” με τροπολογία πόντο πόντο το «πουλόβερ» της Διαύγειας, αλλά επιδιώκουν να διευκολύνει τη διοίκηση. Η ΝΔ αποχώρησε από τη συνεδρίαση, ακολουθώντας το ΠΑΣΟΚ, ενώ το Ποτάμι κατέθεσε αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας για 13 βουλευτικές τροπολογίες και δύο υπουργικές, η οποία θα διεξαχθεί την Τετάρτη το μεσημέρι (και επί των άρθρων). Υπενθυμίζεται ότι σήμερα στην Ολομέλεια συζητείται και το νομοσχέδιο για τον αθλητισμό.

Πολιτική σημασία έχει η κίνηση της προέδρου της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία κόντρα στην κυβέρνηση -και μετά τη μία τα ξημερώματα- ζήτησε την απόσυρση τριών υπουργικών τροπολογιών, καθώς, όπως εκτίμησε, δεν τηρούν τις συνταγματικές προϋποθέσεις. Τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι το νομοσχέδιο είναι πολύ σημαντικό και “δεν πρέπει να το αδικήσουμε. Και θα το αδικήσουμε αν επιτρέψουμε να παρεισφρύσουν αβλεψίες”.

Υπογράμμισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε μάχες για να μην καταπατούνται οι θεσμοί και το Σύνταγμα. Αφορούν την χρηματοδότηση των κομμάτων, τη Διαύγεια και την κατάθεση των ταμειακών διαθεσίμων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Τράπεζα της Ελλάδος. Με τους βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ να έχουν αποχωρήσει η πλειοψηφία των παρόντων αποφάνθηκε ότι μπορούν να γίνουν αποδεκτές και συνεπώς να εισαχθούν κανονικά προς ψήφιση την Τετάρτη το μεσημέρι. Οι υπουργοί κ.κ. Βούτσης και Κατρούγκαλος υποστήριξαν πως υπάρχουν λόγοι που καθιστούν ορθά κατατεθειμένες τις τροπολογίες, ενώ ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης τόνισε ότι οι τροπολογίες ήταν γνωστές από το πρωί και θεώρησε μη ορθή την επιλογή της προέδρου να θέσει ζήτημα.

Νωρίτερα, κατά τη συζήτηση επί του νομοσχεδίου ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατηγόρησε τον υπουργό κ. Γιώργο Κατρούγκαλο ότι ο ίδιος κρύβεται πίσω από τις συνολικά 15 «βουλευτικές, ρουσφετολογικές τροπολογίες», ενώ από τη συζήτηση απουσίαζαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που αποχώρησαν αμέσως μετά τη ψήφιση του νομοσχεδίου επί της αρχής, καθώς επέμειναν ότι υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων, λόγω της εμπλοκής του αναπληρωτή υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης με εργαζομένους με την προηγούμενη δικηγορική του ιδιότητα. «Είναι φανερό ότι εσείς έχετε υπαγορεύσει τις συγκεκριμένες τροπολογίες σε βουλευτές του κόμματος σας για να μην συζητηθούν ούτε στην Επιτροπή ούτε στην Ολομέλεια για αυτό και δεν τις υποστήριξαν όπως όφειλαν», υποστήριξε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ υπενθύμισε τις δεσμεύσεις της προέδρου της Βουλής για τον τρόπο που κατατίθενται οι τροπολογίες. Μετά από αλληλοκατηγορίες για πελατειακό κράτος αποχώρησε και η Ν.Δ. από τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την Δημόσια Διοίκηση.

Υπεραμύνονται του ν/σ και της τροπολογίας για τη Διαύγεια Μάρδας, Κατρούγκαλος, Βούτσης
Παρά τις αντιδράσεις ο αρμόδιος Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας απέρριψε τους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης ότι με αυτή την κίνηση καταργείται ουσιαστικά η «Διαύγεια» και επέμεινε στην ορθότητα της ρύθμισης. Eξήγησε ότι η κυβέρνηση θέλει να διευκολύνει τη διοίκηση καθώς μεταθέτει το χρόνο ανακοίνωσης των πληρωμών και το αιτιολόγησε επικαλούμενος πιέσεις μονάδων που ασχολούνται με τη διαχείριση, ειδικά σε δήμους και περιφέρειες. «Δημιουργείται καταρχάς μια εντύπωση ότι θα καταργήσουμε την ανάρτηση στη Δι@ύγεια. Απλά και μόνο μετατίθεται ο χρόνος ανάρτησης στη Διαύγεια», είπε ο κ. Μάρδας, επισημαίνοντας πως «δεν είναι θέμα Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους». Στελέχη από το υπουργείο Οικονομικών- σχετικά με την τροπολογία -αναφέρουν φορείς που για παράδειγμα πρέπει να «περάσουν» ηλεκτρονικά ένα τιμολόγιο με ημερομηνία 31.12 και ουσιαστικά αυτό που εξηγούν είναι ότι όταν κόβεται εκείνη τη μέρα ένα τιμολόγιο καταγράφεται τον Ιανουάριο κάτι που θέλουν να κάνει και το Δημόσιο.

Ο υπουργός κ. Γιώργος Κατρούγκαλος ανέφερε πως θεωρεί από τις θετικές μεταρρυθμίσεις εκείνη της Διαύγειας και εξήγησε σχετικώς με την τροπολογία που έκανε δεκτή ότι αφορά σε μία μόνο κατηγορία ανακλητικών πράξεων του υπουργείου, όπως η μεταφορά των κονδυλίων που δεν εξαντλήθηκαν στην επόμενη χρονιά. «Δεν πρόκειται για ξήλωμα του πουλόβερ της Διαύγειας και έχετε την απόλυτη δέσμευσή μου ότι η Διαύγεια θα γίνει σεβαστή ως τρόπος προστασίας της Διαφάνειας και της λογοδοσίας της Δημόσιας Διοίκησης», υπογράμμισε. «Αναρωτιέμαι τι είναι χειρότερο; Φαύλος ή υποκριτής πολιτικός; Ακούμε από εκπροσώπους του πελατειακού κράτους κριτική. Είναι υποκρισία όταν οι θύτες που δημιούργησαν την πατρωνία να κατηγορούν τα θύματά τους για το θεσμικό αίσχος που δημιούργησαν. Στο γραφείο μου ήρθαν καθαρίστριες σχολείων. Ποιος από εσας θα πάει να καθαρίσει τουαλέτες με 250 ευρώ;». [Το Πρωτο Θέμα]

***

Διαβάζουμε επίσης: Τι κάνουν με τη Διαύγεια; – του Ανδρέα Ζαμπούκα στο protagon.gr :

Απορώ μ’ αυτούς που λένε πως δεν υπάρχει συνέχεια στο ελληνικό κράτος. Πού το είδαν; Αν εξαιρέσει κανείς κάποιες εκλάμψεις  εκσυγχρονισμού, το μεγαλύτερο ποσοστό της ενέργειας ξοδεύεται για την ισοπέδωση των θεσμών. Πού και πού, από ύψιστη ανάγκη, εισάγουμε μηχανισμούς εκδημοκρατισμού της κοινωνίας αλλά πολύ γρήγορα σπεύδουμε να τους ξηλώσουμε. Ας πούμε τον νόμο Διαμαντοπούλου για τα πανεπιστήμια και τις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες. Αλλά και κάθε επιβεβλημένη καινοτομία στην εξυπηρέτηση των πολιτών, την καθυστερούμε επίτηδες.

Σύμφωνα με επιστολή προς τους υπουργούς Οικονομικών και Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης που έστειλε ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Εταιρείας Ελεύθερου Λογισμικού/Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα (ΕΕΛ/ΛΑΚ) Διομήδης Σπινέλλης, ζητά  την απόσυρση της τροπολογίας που πρότεινε το υπουργείο Οικονομικών για την προαιρετική ανάρτηση των αποφάσεων της Δημόσιας Διοίκησης στο διαδίκτυο.

Στο Δικτυακό Τόπο της ΕΕΛ/ΛΑΚ αναφέρεται πως το υπουργείο Οικονομικών προτείνει εξαίρεση από τις υποχρεώσεις ανάρτησης αποφάσεων της Δημόσιας Διοίκησης στο Διαδίκτυο. Κατ’ αυτόν τον τρόπο «δημιουργεί ένα εξαιρετικά αρνητικό προηγούμενο που υπονομεύει τη σημασία και λειτουργία της Διαύγειας ως κεντρικού εργαλείου για την διασφάλιση της διαφάνειας στη λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης, ιδίως στο ευαίσθητο θέμα των δημοσίων δαπανών».

Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά. Και η προηγούμενη κυβέρνηση προσπάθησε να άρει τους περιορισμούς  της «Διαύγειας», επικαλούμενη ταχύτητα στις αποφάσεις και υποβαθμίζοντας τη σημασία του μηχανισμού ελέγχου των δημόσιων δαπανών.

Γι’ αυτό επιμένω πως το κράτος έχει συνέχεια. Επαγρυπνεί να ξηλώσει οτιδήποτε πάει να ταυτιστεί με τον υπόλοιπο δυτικό κόσμο. Και η σημερινή κυβέρνηση μοιάζει να μην πτοείται καθόλου από κραυγαλέες περιπτώσεις, όπως τα 500 εκατομμύρια των αεροπλάνων, η αντιμεταρρύθμιση στην παιδεία, ο διορισμός των περιφερειακών διευθυντών, συγγενών, φίλων και ημέτερων «συντρόφων». Γενικότερα, αν οι προηγούμενοι είχαν κάποιο στοιχειώδες τακτ, αυτοί εδώ, στο όνομα της «αριστεροσύνης» δεν υπολογίζουν κανέναν.

Πάντως θα είναι κρίμα να απαξιωθεί ένας αποτελεσματικός μηχανισμός που έκλεινε πολλά παράθυρα για επίδοξα «αρπακτικά» του δημοσίου. Και είναι ακόμα πιο απογοητευτικό να αισθάνεσαι ότι όσες «ηρωικές» αποφάσεις και να παρθούν, θα έρθει η επόμενη στιγμή που θα τις καταργήσει. Γιατί πάντα η καθυστέρηση σ’ αυτή τη χώρα, ποτίζεται από την πολυνομία, τη γραφειοκρατία και το σκοτάδι στις δημόσιες συναλλαγές.

Και το χειρότερο απ’ όλα είναι πως όσα κι αν γράφονται, όσα κι αν αποκαλύπτονται, κανείς δεν φαίνεται να συγκινείται. Θα πρέπει, μάλλον, να περάσουν άλλα τόσα χρόνια κυβέρνησης αριστεράς για να ισοφαρίσουν την αδικία της δεξιάς. Γιατί αυτό είναι μονίμως το επιχείρημα τους. Ως πότε όμως;

Διαβάστε εδώ την επίμαχη τροπολογία.

Τι απαντά η κυβέρνηση
Κυβερνητικοί κύκλοι έκαναν λόγο για «προβοκάτσια» και τόνιζαν:

«Και η προβοκάτσια έχει τα όρια της! Κάποιοι ανακάλυψαν ότι με προτεινόμενη τροπολογία το Υπουργείο οικονομικών «ξηλώνει την ΔΙΑΥΓΕΙΑ». Μόνο που συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο! Με την τροπολογία που κατέθεσαν τέσσερις υπουργοί, προβλέπεται ότι συγκεκριμένες πράξεις που εκδίδονται την 31.12. κάθε χρόνου, ισχύουν από τότε που εκδίδονται και όχι από το χρόνο που δημοσιεύονται. Αυτό δεν αναιρεί καμία υποχρέωση δημοσίευσης των πράξεων αυτών! Αν φρόντιζαν να διαβάσουν ολόκληρη την τροπολογία θα καταλάβαιναν ότι έγινε για να τονωθεί η ρευστότητα στην αγορά».

Advertisements
This entry was posted in σκέψεις, Ασμοδαίος, Για την Αριστερά, Διακρίσεις (κάθε είδους), Ελευθερία Λόγου/Έκφρασης, ανορθολογισμός, κοινωνία/πολιτική. Bookmark the permalink.

8 Responses to Η Αριστερά, ή στηρίζει τη Διαφάνεια, ή δ ε ν είναι Αριστερά

 1. Ο/Η laskaratos λέει:

  Ανοικτό μέτωπο η «Διαύγεια», αναρτάται μόνο το 50% των πράξεων
  9.5.2015
  ΜΑΤΘΑΙΟΣ ΤΣΙΜΙΤΑΚΗΣ

  Η τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών, που ορίζει ότι «πράξεις ανατροπής ανάληψης υποχρέωσης, που εκδίδονται με ημερομηνία την 31η Δεκεμβρίου εκάστου έτους, ισχύουν από την ημερομηνία αυτή και αναρτώνται στο πρόγραμμα “Διαύγεια” το αργότερο έως την 31η Ιανουαρίου του επόμενου έτους», δεν συνιστά την πρώτη απόπειρα εισαγωγής εξαιρέσεων στη «Διαύγεια», ούτε μάλιστα την πιο σοβαρή. Ομως, αποτελεί την πρώτη εφαρμοστέα, αφού ψηφίστηκε από τη Βουλή μόλις την περασμένη εβδομάδα.

  Αντίστοιχη απόπειρα με παρόμοιο, αν όχι το ίδιο, σκεπτικό είχε επιχειρηθεί τον Οκτώβριο του 2014 με τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών, την οποία δεν είχαν εγκρίνει εντέλει οι τότε αρμόδιοι υπουργοί Κυριάκος Μητσοτάκης και Εύη Χριστοφιλοπούλου.

  Ο λόγος για τον οποίο είναι σοβαρή η παρέκκλιση από τον κανόνα, παρότι αφορά μια μικρή κατηγορία οικονομικών πράξεων του Δημοσίου, είναι ότι, όσο κι αν παρουσιάζεται σαν ταμπού η παραβίαση της «Διαύγειας», στην πραγματικότητα, πέντε χρόνια μετά την εισαγωγή της στη δημόσια διοίκηση, παραμένει ένα ανοικτό μέτωπο.

  Οι καταγγελίες του αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού, Νίκου Ξυδάκη, ότι ο πρώην διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, Σωτήρης Χατζάκης, δεν ανάρτησε τους λογαριασμούς των παραστάσεων της χρονιάς στη «Διαύγεια», αλλά έστειλε δύο διαφορετικούς απολογισμούς, όταν του ζητήθηκε από το υπουργείο, είναι μόνο ενδεικτική της προσπάθειας ορισμένων φορέων να αποφεύγουν την εφαρμογή του νόμου για διάφορους λόγους. «Ο μαλακός πυρήνας του κράτους, όπως είναι τα θέατρα και κάποιοι οργανισμοί, γενικά δεν αναρτούν τις πράξεις τους στη “Διαύγεια”. Κάποιοι μικροί δήμοι επικαλούνται έλλειψη προσωπικού. Μεγαλύτεροι δήμοι και κάποιες υπηρεσίες έχουν διασυνδέσει τα συστήματά τους με το πρωτόκολλο API και δεν χρειάζεται καν να απασχολήσουν προσωπικό γι’ αυτήν τη δουλειά –όλα γίνονται αυτόματα», εξηγεί ο κ. Μιχάλης Βαφόπουλος, επιστήμονας υπολογιστών και ερευνητής του «Δημόκριτου» και του Πανεπιστημίου Πειραιά.

  Ο ίδιος ενεπλάκη τόσο με τη μεταρρύθμιση της «Διαύγειας» όσο και με ερευνητικά προγράμματα για τα ανοικτά δεδομένα που παρακολουθούν τη λειτουργία της (publicspending.net). «Υπάρχουν, ακόμη, φορείς που είναι απόλυτα συνεπείς, άλλοι που κάνουν λάθος καταχωρίσεις λόγω άγνοιας ή δόλου και άλλοι που προσπαθούν να εξαιρεθούν, όπως, για παράδειγμα, ερευνητικά ινστιτούτα πανεπιστημίων, που ισχυρίζονται ότι το κράτος δεν είναι η μοναδική πηγή χρηματοδότησής τους».

  Προτάσεις για επέκταση

  ……………………………….

  http://www.kathimerini.gr/814577/article/epikairothta/ellada/anoikto-metwpo-h-diaygeia-anartatai-mono-to-50-twn-pra3ewn

 2. Ο/Η eklag λέει:

  Γεια σου Μανώλη μου!
  Σκίσε όλα τα καλσόν pardon βραχιολάκια!
  Διαφάνεια λέμε!

  p.s.
  Άσχετο αλλά πώς γίνεται στις Πανελλήνιες να χώνουν επιτήρηση τα ίδια πάντα κορόιδα
  και κάποιοι-οι ίδιοι πάντα-να λουφάρουν αραχτοί;
  Διαφάνεια λέμε!

  • Ο/Η Αδ.Κοραής λέει:

   34 χρόνια ανελλιπώς κορόιδο επιτηρητής, με τους μισούς συναδέλφους να δηλώνουν πως είναι ανίκανοι για επιτήρηση, πως τότε κάνουν μάθημα;

 3. Ο/Η ανώνυμος λέει:

  Ρε παιδιά έχω μια απορία επειδή κάτι… – Το Παρατηρητήριο:
  https://el-gr.facebook.com/permalink.php?story_fbid=539324226205731&id=304832212988268

  Κορυφαία σχόλια

  Giorgos S. Smyrlis
  Ο Γ. Βαρουφάκης είναι ΜΕΤΡΙΟΤΑΤΟΣ επιστημονικά. Έχει συνολικά μόνο 43 citations! (Ο Χαρδούβέλης 250, Χρ. Πισσαρίδης 2200, Krugman 7500). Δεν υπήρξε σε κανένα πανεπιστήμιο του εξωτερικού full professor (μόνο στο Οικονομικό της Νομικής). Έχει πάει σε πολλά πανεπιστήμια του εξωτερικού, αλλά ως επισκέπτης. Με το CV του στο Πανεπιστήμιο Κύπρου (υπήρξα μέλος σε πολλά εκλεκτορικά) δεν θα γινόταν ούτε Αναπληρωτής Καθηγητής.
  Βλέπε http://www.scopus.com/authid/detail.url?authorId=6603163965
  14 · 2 ώρες

  Το Παρατηρητήριο Ναι αγαπητέ Γιώργο αλλά αν ήταν απλά visiting professor (που πολλοί από το industry μπορεί να είναι σαν subject experts) τότε πως ζούσε στο εξωτερικό. Είχε άλλη δραστηριότητα; Ξέρω γω, ρωτάω διότι αν μας έχει φορτωθεί για ΥΠΟΙΚ κάποιος bon-viveur μέτριος ακαδημαϊκός αργόσχολος τη βάψαμε.
  6 · 2 ώρες

  Προβολή περισσότερων απαντήσεων

  Yiorgos S. Smyrlis Παρεμπιπτόντως, ούτε το «visiting» δεν είναι σίγουρο. Τυγχάνει να γνωρίζω ΑΠΟ ΠΡΩΤΟ ΧΕΡΙ ότι στο Austin, Texas, δεν υπήρξε ποτέ visiting professor αλλά visiting scholar. Δηλ. επισκέπτόταν συχνά κάποιο μέλος του τμήματος (τον John Galbraith, υιό του διάσημου James Galbraith) για συνεργασία. Όμως, παντού διακυρήττει ότι ήταν επισκέπτης καθηγητής στο Texas!
  5 · 2 ώρες

  Gio Giorgakis Aπατεώνας δηλαδή …..
  1 ώρα

  Emmanouela Papoutsidaki Έλα τι συζητάμε ακόμη…πάρτε μπογιά λέμε…..
  59 λεπτά

  Το Παρατηρητήριο Πίσσα… Πούπουλα… ΚΚ2
  47 λεπτά

 4. Ο/Η Πειραχτήρι λέει:

  Ας δούμε τι συμβαίνει στην πραγματικότητα:

  Αν και το θέμα είναι πολύπλοκο και γραφειοκρατικό, με λίγα κατανοητά λόγια μπορούμε να εξηγήσουμε τι ακριβώς συνέβη. Λίγο πριν το τέλος του έτους 2014 το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ειδοποίησε ότι για τις πιστώσεις για τις οποίες δεν εκταμιεύθηκαν όλα τα ποσά, θα έπρεπε να γίνει πράξη ανάληψης της υποχρέωσης μέχρι τις 31/12/14. Αποφάσεις, λοιπόν, με ημερομηνία 31/12/2014 θα έπρεπε να δημοσιευτούν στη Διαύγεια και φυσικά θα έπαιρναν ημερομηνία του 2015,

  Οι Επίτροποι, τώρα, του Ελεγκτικού Συνεδρίου δεν δέχονται να εγκρίνουν πληρωμές για ανεξόφλητα τιμολόγια του 2014, κάτι που δημιούργησε μεγάλο πρόβλημα και στους διάφορους φορείς του Δημοσίου, αφού έχει σταματήσει πλήρως η αποπληρωμή αγορών που έγιναν το 2014, αλλά και στους προμηθευτές που αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στην εκτέλεση των παραγγελιών, Αυτό με τη σειρά του οδηγεί σε σημαντικές ελλείψεις σε αγαθά και υπηρεσίες απαραίτητα για την διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας των φορέων (Νοσοκομεία κ.λ.π.).

  Η τροπολογία που υποτίθεται ότι καταργεί τη Διαύγεια, λύνει ακριβώς και μόνο το παραπάνω πρόβλημα (ισχύς των πράξεων από τότε που εκδίδονται και όχι από τότε που δημοσιεύονται στη Διαύγεια) και δεν αφήνει περιθώρια για παράκαμψη της υποχρέωσης ανάρτησης δαπανών στη Διαύγεια για άλλες περιπτώσεις.

  Δυστυχώς κάποιοι που δεν δοκιμάζονται από τα δεινά της γραφειοκρατίας, αλλά ενδιαφέρονται μόνο για πολιτική εκμετάλλευση διαστρέβλωσαν το περιεχόμενο της συγκεκριμένης τροπολογίας και την παρουσίασαν ως τροπολογία που καταργεί τη Διαύγεια, κάτι που δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα.

  Άλλο ένα φάουλ, Ροΐδη…

  • Ο/Η Lawyer λέει:

   Μπα, δεν νομίζω.
   Η κυβέρνηση, επιβάλλοντας την εξαίρεση ορισμένων αποφάσεων του υπουργείου Οικονομικών από τη «Διαύγεια», δηλαδή τις πράξεις ανατροπής ανάληψης υποχρεώσεων (ανακλητικές πράξεις), ενώ μέχρι τώρα κάθε διοικητική απόφαση στο ελληνικό Δημόσιο ίσχυε μόνο μετά την ανάρτησή της στο Διαδίκτυο, επιχειρεί να «νοθεύσει» τη βασική αρχή της. Τώρα οι εξαιρέσεις που είπαμε, μπορούν να δημοσιοποιούνται στον διαδικτυακό τόπο της «Διαύγειας» μέχρι τις 31/1 του επόμενου έτους.

   Ο πρόεδρος της ΕΛ/ΛΑΚ και πρώην γ.γ. Πληροφοριακών Συστημάτων του υπ. Οικονομικών, Διομήδης Σπινέλλης, στην επιστολή που έστειλε στον Βαρουφάκη και η οποία κοινοποιείται στον Τσίπρα, χαρακτήρισε την τροπολογία «ένα εξαιρετικά αρνητικό προηγούμενο που μπορεί να υπονομεύσει τη σημασία και λειτουργία της Διαύγειας, επειδή η παρέκκλιση από αυτή τη γενική αρχή δημιουργεί όχι μόνο απλά αρνητικό προηγούμενο, που θα επανεμφανιστεί, αλλά δημιουργεί νησίδες μη εφαρμογής των βασικών αρχών της «Διαύγειας» ανοίγοντας δρόμο για την κατάργησή της. «Το θέμα γίνεται ακόμη πιο σημαντικό, τη στιγμή που εξαίρεση αφορά όχι οποιαδήποτε απόφαση του φορέων του δημοσίου τομέα, αλλά αποφάσεις που σχετίζονται με το ευαίσθητο θέμα της έγκρισης δαπανών».

 5. Ο/Η eklag λέει:

  Πώς κάνουν μάθημα;
  Όπως οι πολιτικοί που πουλάνε την ψυχή τους προκειμένου να μπουν στο Κοινοβούλιο
  και μετά την κάνουν με ελαφρά από τις συνεδριάσεις.
  Ας πάμε τώρα κι εμείς στον διάολο pardon στην «ενημέρωση»!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s