Γιατί δεν αλλάζει ο κ.Κοτζιάς το αμαρτωλό καθεστώς των μυστικών κονδυλίων;

[Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επείγεται να φέρει διαφάνεια;]

      Αγνώστου: ‘Ο Μεγάλος Διάβολος του Χρήματος, αφέντης της Οικονομίας’-1798                             (‘Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας’)

Αγνώστου: ‘Ο Μεγάλος Διάβολος του Χρήματος, αφέντης της Οικονομίας’-1798
(‘Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας’)

Του Αναγνώστη Λασκαράτου
Έχουμε θίξει πολλές φορές το σκάνδαλο των «μυστικών κονδυλίων» του υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο συνίσταται στο εξής: Ο εκάστοτε υπουργός μπορεί να διαχειρίζεται, χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανέναν, μεγάλα ποσά «για εθνικούς λόγους». Άσχετα από το γεγονός πως τουλάχιστον για δυο παλιούς υπουργούς, τους ευσεβείς κ.κ.Σαμαρά και Γ.Παπανδρέου, προέκυψαν σοβαρά ερωτηματικά και διατυπώθηκαν κατηγορίες για ύποπτη διαχείρηση, που τις παρέσυρε στη γνωστή πάνδημη νεοελληνική λήθη το ακαταμάχητο κύμα του χρόνου, είναι αυτονόητο πως ένας τίμιος άνθρωπος δεν μπορεί να δεχθεί πως θα διαχειρίζεται χωρίς λογοδοσία δημόσιο χρήμα, κινδυνεύοντας να πέσει θύμα συκοφαντιών, όπως συνέβη με τους δυο εντιμότατους πρωθυπουργούς.  Μάλιστα ο κ.Παπανδρέου είχε βρεθεί γι’αυτό, επιλεκτικά, με χαρακτηριστική και ύποπτη καθυστέρηση, στο στόχαστρο του ΣΥΡΙΖΑ.  Ο τελευταίος κατέφυγε μάλιστα και στη Δικαιοσύνη (έκτοτε είδηση καμμία, ως είθισται), αφού κρίθηκε ότι η εκλογική προίκα του ΓΑΠ, ήταν πιο ευάλωττη εξ αριστερών, από αυτήν του κ.Σαμαρά.  Τον τελευταίο ο κ.Τσίπρας ξέχασε να ελέγξει, όπως είχε κάνει παλιότερα ο κ.Μητσοτάκης, γιατί στη χώρα αυτή συνηθίζεται οι αγύρτες πολιτικοί που ορέγονται την εξουσία να επιλέγουν τους στόχους τους με βάση όχι το δημόσιο αλλά το προσωπικό ή το κομματικό τους συμφέρον. Πιστός στην ίδια γραμμή ο σημερινός αναξιόπιστος πρωθυπουργός, έδωσε προκλητικό συγχωροχάρτι στον Καραμανλή Β΄, στοχοποιώντας επιλεκτικά ως ένοχο για το μνημόνιο πάλι τον ΓΑΠ. Η μόνη σωστή κίνηση που έγινε ποτέ στο θέμα των μυστικών κονδυλίων είναι η κατάργηση από τον κ.Μόσιαλο (κυβέρνηση ΓΑΠ) των χρημάτων που μοιράζονταν με το έτσι θέλω και με την πάγια συνενοχή της Αριστεράς, σε δημοσιογράφους που λιβάνιζαν την Εξουσία ή πουλούσαν τη σιωπή τους, από τον εκάστοτε πρωθυπουργό μέσω του υπουργείου Τύπου, με ιδιαίτερη έξαρση χρηματικών εκροών την καραμανλική περίοδο του φίλου του κ.Τσίπρα, χάριν του οποίου διορίστηκε αιφνιδιαστικά πρόσφατα υφυπουργός Δικαιοσύνης φίλος του δικαστικός (ΧΡ.ΖΕΡΒΑΣ-“Ελευθεροτυπία, 14.7.2009: «ΠΑΠΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: ΑΠΟ ΤΑ ΥΠΟΓΕΙΑ ΤΗΣ ΕΥΕΛΠΙΔΩΝ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΤΗΣ ΕΥΠ-Ο εισαγγελέας με το ρεκόρ υποθέσεων στο… αρχείο”)

Ενδεικτικά παραπέμπω σε σχετικό μας άρθρο υπενθυμίζοντας πως τα ονόματα των τραπεζωμένων στο κυβερνητικό φαγοπότι δημοσιογράφων έμειναν μυστικά και πως ταυτόχρονα ο σοφός και αθώος λαός, «ο πάντα προδομένος» κλπ, που τόσο έχει αγανακτήσει με τους πολιτικούς και με τις πολιτικές που ο ίδιος στήριζε και κατά κανόνα απαιτούσε, έστειλε τον κ.Μόσιαλο στο σπίτι του και σήμερα εθνικά υπερήφανος με τον κ.Τσίπρα έχει εντοπίσει τους ενόχους των συμφορών του στη Δύση, «που όταν εμείς γράφαμε τα έργα του Πλάτωνα αυτοί τρώγανε βελανίδια» κλπ.

Από τα περί τα δέκα άρθρα που έχουμε δημοσιεύσει για τα πατριωτικά «μυστικά κονδύλια», παραπέμπω στο προτελευταίο (17/10/2011) που νομίζω δίνει αρκετές πληροφορίες για την υπόθεση.

Όποιος το μελετήσει θα δεί και μια σχετική διαμαρτυρία και προτάσεις της «Ένωσης Διπλωματικών Υπαλλήλων» (‘ΕΔΥ’), που βεβαίως προωθήθηκαν από όλους τους αρμόδιους στον πλησιέστερο κάλαθο των αχρήστων, τον τελικό αποδέκτη κάθε εν Ελλάδι λογικού και έντιμου μεταρρυθμιστικού αιτήματος:

«Στις  29 Απριλίου 2010, η ‘ΕΔΥ’ είχε διαμαρτυρηθεί με επιστολή της για το όργιο του ΓΑΠ:  ‘Με θλίψη και αγανάκτηση παρατηρούμε ότι η κυβέρνηση διαφυλάττει ως κόρη οφθαλμού το ύψος και το καθεστώς διαχείρισης των προβλεπομένων στον προϋπολογισμό του υπ.Εξωτερικών απόρρητων δαπανών, οι οποίες ανέρχονται για το τρέχον έτος σε ποσοστό 24% του προϋπολογισμού. Όπως γνωρίζετε, οι δεκάδες εκατομμυρίων των απόρρητων δαπανών διακινούνται, με τη συναφή δυνατότητα που παρέχει το άρθρο 164 του οργανισμού του ΥΠΕΞ, δίχως παραστατικά, δηλαδή μέσα σε συνθήκες αδιαφάνειας’, αναφέρεται στην επιστολή, όπου τα μέλη της ΕΔΥ αφήνουν αιχμές ότι στο παρελθόν εκταμιεύθηκαν χρήματα με τη μορφή απόρρητων δαπανών «για ζητήματα όλως διόλου άσχετα με εθνικές ανάγκες, ακριβώς διότι η πλήρης αδιαφάνεια και η ανυπαρξία αποδόσεως λογαριασμού διευκολύνει κατά πολύ την εκτροπή του δημοσίου χρήματος’. Οι διπλωμάτες ζητούσαν από τον Γ. Παπανδρέου να αναλάβει πρωτοβουλία για νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα ελέγχει τα κονδύλια, ‘επιβάλλοντας την τήρηση και μη καταστροφή των παραστατικών διακίνησής τους, χωρίς παράλληλα να αλλοιώνεται ο αυτονόητα απόρρητος χαρακτήρας τους’. Ο κ.Τσίπρας όμως (και όλα τα κόμματα) έκανε τότε τον κουφό».

Ο κ.Τσίπρας, για κακή του τύχη (όπως φοβάμαι πως σύντομα θα διαπιστώσει και ο ίδιος) έγινε σήμερα πρωθυπουργός επικεφαλής του πιο αντιφατικού και ετερόκλητου συρφετού (σταλινικοί, «σοσιαλιστές-πατριώτες», δημοκρατικοί αριστεροί, ευρωπαϊστές, αντιευρωπαϊστές, μεταρρυθμιστές αστοί, λαϊκοδεξιοί, ακροδεξιοί, καραμανλικοί, πρωθυπουργικοί φίλοι, κλπ),  που ανέλαβε ποτέ να κουμαντάρει αυτήν την οπερετική χώρα, με μοναδικό συνδετικό κρίκο τα προνόμια της Εξουσίας. Οι ανακολουθίες του, η αμνησία του, το πέταγμα στο σκουπιδοτενεκέ κάθε δίκαιου και ώριμου εκσυγχρονιστικού αιτήματος, από αυτά που ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ διαχρονικά ζητούσε, είναι αυταπόδεικτο όσο και θλιβερό γεγονός για όποιον δεν παριστάνει τον ηλίθιο, κινούμενος από συμφέρον ή από  παθολογική εθελοτυφλία. Όμως με τον  κ.Κοτζιά μετεκλογικά, πριν δυο μήνες, συνέβη το εξής, που έκτοτε ξεχάστηκε, πιο πολύ καιι από τα 50 εκατομμύρια που η κυβέρνηση απειλεί, κάθε τόσο, πως τάχα θα πάρει από τους καναλάρχες: «Τα μυστικά κονδύλια παύουν να είναι μυστικά. Ο Ν.Κοτζιάς προωθεί νόμο για την έγκριση των απόρρητων δαπανών του υπ.Εξωτερικών από τη Βουλή. Μέχρι σήμερα η διαδικασία έγκρισης περνούσε μόνο από τον υπουργό, χωρίς κανέναν άλλον έλεγχο», (Πελώνη Αρ.–‘ΤΑ ΝΕΑ’, 6/3). Έκτοτε ακολούθησε σιωπή, ο συνομιλητής του συνομιλητή της Χ.Α. και της Κου Κλουξ Κλαν Ρώσου,  κ.Κοτζιάς, βρήκε καιρό να αποδοκιμάσει παλιότερες συγγραφές του, να απειλήσει τη Δύση με τζιχαντιστές μετανάστες και με καραδοκούντες χρυσαυγίτες, να προσκαλέσει τη Χ.Α. να συμμετάσχει στο συμβούλιο εξωτ.πολιτικής, να διορίσει σύμβουλό του τον ξάδελφο Τσίπρα που πήγε να συζητήσει με τον Αγιατολάχ του Ιράν, να διορίσει το φερόμενο ως υποψήφιο γαμπρό του υποδιοικητή σε κάποια Τράπεζα (το διέψευσε, αλλά παλιότερη διάψευσή του για τον Ντούγκιν αυτοδιαψεύστηκε), αλλά να συντάξει και να καταθέσει νομοσχέδιο για τα ‘μυστικά κονδύλια’ δεν πρόκανε.

Ένα μήνα (και κάτι) μετά (17/4 )βρέθηκε ένας (αριθμ. 1) βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, που φιλοτιμήθηκε να σπάσει την ομερτά, χωρίς η παρέμβασή του να τύχει της ανάλογης δημοσιότητας, ίσως γιατί είναι πολλά τα ορφανά που μπορούν να προκύψουν από την κατάργηση ή από το νόμιμο έλεγχο του φιλόπτωχου πατριωτικού ταμείου του Υπ.Εξ.:

«Ερώτηση – “βόμβα” απο βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ για τα “μυστικά κονδύλια” του ΥΠΕΞ. Στοιχεία και διαβεβαιώσεις ζητά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χρ.Καραγιαννίδης, απο τον υπ.Εξωτερικών ‘….ποιo ακριβές ποσό έχει προϋπολογιστεί για τις απόρρητες δαπάνες του για το έτος 2015, τι ποσό είχε αναληφθεί μέχρι τις εκλογές στις 25-1-2015 και ποίο είναι το υπόλοιπο’ ενώ ζητά απο τον υπουργό να απαντήσει “Ποιες εγγυήσεις μπορεί να δώσει … ότι τα ποσά που θα δαπανηθούν άνευ αποδόσεως λογαριασμού …θα καλύπτουν πράγματι απορρήτου χαρακτήρα εθνικές δαπάνες και όχι δαπάνες προσωπικών παροχών και αποζημιώσεις τρίτων ‘άνευ παραστατικών’, όπως εκτεταμένα συνέβη στο πρόσφατο παρελθόν;”».

Αφού συγχαρώ τον κ.Χ.Γ.Καραγιαννίδη, να επισημάνω πως είναι σεσημασμένος από τη μονταζιέρα της χριστιανορθόδοξης ΝΔ ως εθνοπροδότης, με αφορμή δήλωσή του:  «Να αφήσουμε κατά μέρους τα εθνικά φαντασιακά, τους εθνικούς μας εχθρούς, γιατί σε αυτόν τον κόσμο δεν υπάρχουν εθνικά σύνορα. Υπάρχουν ταξικά σύνορα». «Πυρά … εξαπέλυσε η ΝΔ με αφορμή τις ανθελληνικές όπως χαρακτηρίζει δηλώσεις του κ. Καραγιαννίδη…’Έχουν περάσει 48 ώρες από την αποκάλυψη της δήλωσης του βουλευτή Καραγιαννίδη που αμφισβητεί τα “εθνικά σύνορα” της πατρίδας μας…’…»  (25.4.2013).

Πατριώτες λοιπόν οι διανομείς μυστικών κονδυλίων και θιασώτες κοστοβόρων και ύποπτων εξοπλιστικών προγραμμάτων και προδότες που αμφισβητούν αποκλειστικά τα ελληνικά σύνορα, όσοι θέλουν έντιμη και διαφανή διαχείρηση και βλέπουν τους άλλους λαούς όχι ως εχθρούς για αλληλοσφαγή αλλά ως αδέλφια, συντρόφους, φίλους, ορμώμενοι από χριστιανικές, μαρξιστικές ή ουμανιστικές θεωρήσεις της ανθρωπότητας.

Advertisements
This entry was posted in τυχοδιωκτικός πατριωτισμός, Ασμοδαίος, Γράμμα από το Ληξούρι, Για την Αριστερά, ανορθολογισμός, κοινωνία/πολιτική. Bookmark the permalink.

19 Responses to Γιατί δεν αλλάζει ο κ.Κοτζιάς το αμαρτωλό καθεστώς των μυστικών κονδυλίων;

 1. Ο/Η eklag λέει:

  «Ουστ παρείσακτε…αλητομπεκροτσόγλανε»!
  είπε ο Χάρρυ Κλυν στον Μπουτάρη.
  Ταξικά ή εθνικά όλοι συμφωνούν ότι τα σύνορα υπάρχουν!
  Και τώρα να σε δω!

 2. Ο/Η Αntifa2 λέει:

  http://www.ft.com/cms/s/0/a87747de-a713-11e4-b6bd-00144feab7de.html#axzz3ZpHLUtND
  January 28, 2015 7:30 pm

  Alarm bells ring over Syriza’s Russian links
  Sam Jones in London, Kerin Hope in Athens and Courtney Weaver in Moscow

  http://www.kyivpost.com/content/russia-and-former-soviet-union/financial-times-alarm-bells-ring-over-syrizas-russian-links-378750.html

  Financial Times: Alarm bells ring over Syriza’s Russian links
  Jan. 28, 2015, 9:56

 3. Ο/Η diplomat λέει:

  O ένας στην Τράπεζα, ο άλλος σύμβουλος στο Υπ.Εξ. μάνι-μάνι γίνονται οι καλοί διορισμοί

  http://www.iefimerida.gr/news/205153/i-pipili-allazei-epitheto-tis-se-mitrakoy-gia-na-vrei-doyleia-eikona

  Το όργιο προσλήψεων συγγενών και φίλων του ΣΥΡΙΖΑ σε κρίσιμα κυβερνητικά πόστα σχολιάζει με τον δικό της τρόπο η πρώην βουλευτής της ΝΔ Φωτεινή Πιπιλή.

  Γράφει στο προσωπικό της ιστολόγιο:

  Το πήρε απόφαση η Φωτεινή Πιπιλή, η οποία παρακολουθεί ανελλιπώς το όργιο των προσλήψεων των conné και λοιπών συγγενών από την πρώτη φορά Αριστερά και Σ.Ι.Α. Κυβέρνηση του ήθους και της αξιοπρέπειας και προκειμένου να βρει εργασία αλλάζει το επίθετό της από Πιπιλή σε… Μητράκου. Γιατί επέλεξε το επίθετο Μητράκου; Είναι απλό. Πολλοί «Μητράκοι» μαζεύτηκαν σε θεσάρες. Έχουμε και λέμε: Θεόδωρος Μ. Μητράκος: Υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος. Διορίστηκε στις 23 Μαρτίου 2015
  http://tvxs.gr/news/ellada/o-theodoros-mitrakos-neos-ypodioikitis-tis-trapezas-tis-ellados

  Γεώργιος Θεοδώρου Μητράκος διορίστηκε στις 27/01/2015 στο ΥΠ.ΕΞ.

  Ο κ. Κοτζιάς ορκίστηκε στις 6 το απόγευμα, άντε και με τα πόδια να του πάρει να πάει στο Υπουργείο Εξωτερικών μια ώρα, υπέγραψε ΑΜΕΣΩΣ -μην χάσουμε κανένα μεροκάματο – τον διορισμό του Γεωργίου Θεοδώρου Μητράκου.

  Σκεφτείτε – που προσωπικά η κ. Πιπιλή το αποκλείει – να αποκαλυφθεί ότι ο Θεόδωρος, ο της Τράπεζας, και ο Γεώργιος, ο του Κοτζιά, είναι και συγγενείς» καταλήγει το σχόλιό της.

  https://diavgeia.gov.gr/luminapi/api/decisions/ΩΤΒΣΕ-ΕΟΒ/document

  [PDF]ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΠΟΦΑΣΗ «Διορισμός …

  3 Μαρ 2015 – «Διορισμός Γεωργίου Μητράκου ως Ειδικού Συμβούλου σε Πολιτικό … Κοτζιά από 27.1.2015 ο Γεώργιος Μητράκος του Θεοδώρου (ΑΔΤ: …

 4. Ο/Η Κάσυ Διάρη, σύμβουλος εξωτ.πολιτικής λέει:

  http://www.antiracismfascism.org/index.php/actions/2013-09-08-23-06-21/2013-09-08-23-06-54/item/1262-o-n-kotzias-sto-idio-trapezi-me-xrysi-avgi-i-aristera-kai-ta-syndikata-stous-dromous-enantia-sto-fasismo

  Ο Ν.Κοτζιάς στο ίδιο τραπέζι με Χρυσή Αυγή, …

  H πρόσκληση του Υπουργού Εξωτερικών Ν.Κοτζιά προς την Χρυσή Αυγή για να συμμετέχει στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής αποτελεί πρόκληση σε βάρος της δημοκρατίας και των ελευθεριών όλων μας.

  Αποτελεί πισώπλατη μαχαιριά σε βάρος του αντιφασιστικού κινήματος που δίνει τη μάχη για να γίνει η δίκη της εγκληματικής ναζιστικής οργάνωσης και να καταδικαστούν οι δολοφόνοι των ταγμάτων εφόδου της Χρυσής Αυγής.

  Χρόνια ασυλίας για τους ναζί της Χρυσής Αυγής σήμαναν την ανοχή του κρατικού μηχανισμού, της Αστυνομίας, σε εκατοντάδες επιθέσεις που οδήγησαν στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, τις δολοφονικές επιθέσεις κατά των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ και των Αιγυπτίων ψαράδων, σε επιθέσεις κατά αγωνιστών, μεταναστών, Ρομά, ομοφυλόφιλων, αναπήρων.

  Καλούμε την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και την κοινοβουλευτική του ομάδα να στηρίξουν τη μάχη για να τελειώνουμε με την φασιστική απειλή κλείνοντας την πόρτα στα σχέδια να πέσουν στα μαλακά οι οργανωτές των ταγμάτων εφόδου της Χρυσής Αυγής. Τα συνδικάτα όπως η ΑΔΕΔΥ, οι Δήμοι, οι μαζικοί φορείς, οργανώσεις της αριστεράς, το ΚΚΕ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και αρκετές οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ έχουν στρατευθεί σε αυτό τον αγώνα.

 5. Ο/Η Ζωή Ντούγκιν λέει:

  Ολοκληρώθηκε η παρέλαση στη Μόσχα – Παρούσα η Ζωή Κωνσταντοπούλου

  Πηγή: http://www.skai.gr/news/world/article/281175/oloklirothike-i-parelasi-sti-mosha-parousa-i-zoi-konstadopoulou/#ixzz3ZpoIzVrF
  Διαβαστε στο τευχος –
  Εντυπη Εκδοση

  http://unfollow.com.gr/print/from-issue/13108-xrima
  Η χρηματοδότηση της Χρυσής Αυγής από ακροδεξιούς στη Ρωσία, έλληνες και ρώσους επιχειρηματίες

  Τετάρτη 4 Ιουνίου 2014

  UNFOLLOW

  Διαβάστε στο UNFOLLOW 30, που κυκλοφορεί: «Η χρηματοδότηση της Χρυσής Αυγής από ακροδεξιούς στη Ρωσία, έλληνες και ρώσους επιχειρηματίες», ρεπορτάζ του Λευτέρη Χαραλαμπόπουλου.

  Τι γυρεύουν πρωτοκλασάτα στελέχη της ναζιστικής Χρυσής Αυγής στη Μόσχα; Γιατί το μεγαλύτερο τμήμα των φασιστικών και ακροδεξιών κομμάτων της ΕΕ έχει στραφεί προς το Κρεμλίνο; Υπάρχει προσωπική εντολή του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν να κατευθυνθεί ρωσικό χρήμα σε ακροδεξιές και εθνικιστικές ευρωπαϊκές οργανώσεις και κόμματα; Ποιοι έχουν αναλάβει να διεκπεραιώσουν το σχέδιο; Έρχονται «τσουβάλια» με ρούβλια και δολάρια στην Ελλάδα για λογαριασμό της Χρυσής Αυγής κι αν ναι, πώς διακινούνται; Πώς κινούνται μικροί και μεγάλοι ρώσοι και έλληνες επιχειρηματίες για την οικονομική ενίσχυση του ναζιστικού μορφώματος; Ποιες είναι οι ευρύτερες στοχεύσεις της ρωσικής κυβέρνησης και ολιγαρχίας από την πολύπλευρη στήριξη φασιστικών κομμάτων μέσα στους κόλπους της ΕΕ;

  Αυτό που στήριξε τις αθρόες στρατολογήσεις της Χρυσής Αυγής και τη δυνατότητά της να «πατήσει» σε γειτονιές είναι πρώτα από όλα ένα: το χρήμα.

  Ποιος ο ρόλος του δικηγόρου Τάκη Μιχαλόλια, αδερφού του Νίκου Μιχαλολιάκου, στις επαφές του νεοναζιστικού μορφώματος με επιχειρηματίες και εφοπλιστές;

  Βρήκε χρηματοδότες η Χρυσή Αυγή ανάμεσα στους ομογενείς;

  Πώς βρέθηκε ο Ν. Μιχαλολιάκος στη Μόσχα το 1997, καλεσμένος του ομοϊδεάτη του Βλαντιμίρ Ζιρινόφκσι;

  Τι συζήτησαν η Ε. Ζαρούλια και Α. Ματθαιόπουλος με τον έμπιστο του Κρεμλίνου Αλεξάντρ Ντούγκιν κατά την επίσκεψή τους στη Μόσχα μέσα στην προεκλογική περίοδο;

  Από πού έρχονται τα ρούβλια;

  Ποιες είναι οι εταιρείες-βιτρίνες στην Ελλάδα και ποιοι επιχειρηματίες εμπλέκονται στη διακίνηση των «πακέτων» στο λιμάνι του Πειραιά;

  Ποιος ο ρόλος του ρώσου πολυεκατομμυριούχου και συνομιλητή του Πούτιν, Αντρέι Σκοτς;

  Τι γίνεται με την έρευνα του ΣΔΟΕ για τις πηγές χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής;

  Στο UNFOLLOW 30 (τεύχος Ιουνίου) ακολουθούμε τη διαδρομή του χρήματος από τη Ρωσία και τους έλληνες επιχειρηματίες προς τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής.

  Διαβάστε στο UNFOLLOW 30, που κυκλοφορεί:«Η χρηματοδότηση της Χρυσής Αυγής από ακροδεξιούς στη Ρωσία, έλληνες και ρώσους επιχειρηματίες», ρεπορτάζ του Λευτέρη Χαραλαμπόπουλου.

 6. Ο/Η Zωή Κασιδιάρη λέει:

  http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.politiki&id=40955

  Ανδρέας Πετρουλάκης

  Κωνσταντοπούλου.

  Πάντως, για να μην την αδικώ, δεν φιλονικεί με όλους τους βουλευτές της Αντιπολίτευσης. Πάντα φέρεται με τυπικότητα και με τον απρόσωπο τρόπο των παλιών Προέδρων όταν ο ομιλητής είναι χρυσαυγίτης. «Ο κ. Φασιστόπουλος έχει τον λόγο», «ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε», και πέραν τούτου τίποτα. Ούτε «μιλάτε εσείς που σκοτώνετε ανθρώπους», ούτε «τι δουλειά είχες να εκπαιδεύεις τάγματα εφόδου», ούτε τίποτα από αυτά που θα περίμενε κανείς από μια Πρόεδρο που θεωρεί υποχρέωσή της να οικοδομεί το ακριβές προφίλ του κάθε ομιλητή αντιπολιτευόμενου κόμματος. Θα έλεγε κανείς ότι οι χρυσαυγίτες είναι οι μόνοι βουλευτές με λευκό μητρώο κατά την κ. Πρόεδρο, και μόνον εκείνη- μπορεί να έχει αυτή δίκιο και όλοι οι άλλοι άδικο.

  Όταν ψηφιζόταν ο νόμος για τη χρηματοδότηση των κομμάτων που βαρύνονται με κακουργήματα η κ. Κωνσταντοπούλου ψήφισε «παρούσα», ενάντια στη γραμμή του κόμματός της και ασφαλώς όλων των άλλων κομμάτων. Μπορεί να είχε αυτή το δίκιο και όλοι οι άλλοι το άδικο.

  Όταν η Βουλή ψήφιζε για την άρση της χρηματοδότησης της Χ.Α. φρόντισε να είναι απούσα (ενώ λίγο νωρίτερα είχε ψηφίσει σε άλλη ψηφοφορία), τη στιγμή που το κόμμα της και τα άλλα κόμματα ψήφισαν «υπέρ». Μπορεί να είχε αυτή το δίκιο και όλοι οι άλλοι το άδικο.

  Όταν ψηφιζόταν η άρση της ασυλίας του Άδωνη Γεωργιάδη αποφάσισε αναβολή γιατί το Δικαστικό Συμβούλιο δεν επέτρεψε στους φυλακισμένους χρυσαυγίτες να παρίστανται. Ήταν η μόνη που πίστευε ότι αυτό είναι το σωστό και φυσικά ίσως είχε δίκιο και όλοι οι άλλοι άδικο.

  Όταν ψηφιζόταν το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση ήταν η μόνη που συμφώνησε με το αίτημα των χρυσαυγιτών για ονομαστική ψηφοφορία ενώ δεν διέθεταν τις απαιτούμενες ψήφους. Αν δεν παρενέβαινε ο Τσίπρας ακόμα εκεί θα βρίσκονταν, μόνη εναντίον όλων, αλλά ασφαλώς πιθανόν να είχε εκείνη το δίκιο και όλοι οι άλλοι το άδικο.

  Όπως και μόνη εκείνη πιστεύει, και μάλιστα σε αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, ότι πολλοί νόμοι που ψηφίστηκαν την περίοδο της προφυλάκισης των φασιστών βουλευτών είναι άκυροι- φυσικά ίσως έχει εκείνη δίκιο και όλοι οι άλλοι άδικο.

  Τελευταίο κρούσμα η στάση της απέναντι στην αισχρή επίθεση του Λαγού στη Λιάνα Κανέλλη. Όλα τα κόμματα, και το δικό της, ζητούσαν την άμεση πολιτική καταδίκη της βάρβαρης συμπεριφοράς του χρυσαυγίτη, και μόνη εκείνη διεφώνησε και ζήτησε να παραπεμφθεί το θέμα σε επιτροπή που θα το διερευνήσει. Ίσως έχει αυτή το δίκιο και οι άλλοι το άδικο. Όμως όταν αυτό το λέμε πολλές φορές, στο τέλος δεν γίνεται να μη σκεφτούμε και το γνωστό ανέκδοτο με τον οδηγό που οδηγούσε ανάποδα στην εθνική.

 7. Ο/Η laskaratos λέει:

  http://www.bloko.gr/politikh/h-ennoiologikh-ermhneia-ths-aksiokratias-epi-hmerwn-syriza.html

  Σάββατο, 07 Μαρτίου 2015 09:48

  Η εννοιολογική ερμηνεία της αξιοκρατίας επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ

  Από τη στήλη του Γ. Παπαχρήστου στα ΝΕΑ:

  «Ενα από τα πράγματα που βαριέμαι θανάσιμα να κάνω είναι να διαβάζω τις αναρτήσεις στη Διαύγεια, παρότι εκεί μπορείς να βρεις διαμάντια μέσα στη λάσπη – το κάνω όσο πιο ποιητικό μπορώ. Εκεί οι συνάδελφοί μου ανακάλυψαν ότι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος «σκάσε τώρα από τη ζήλεια σου Γιώργο, έγινα υπουργός» Κοτζιάς είχε διορίσει, προφανώς εις επίρρωσιν των όσων ο ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά υποστήριζε περί αξιοκρατίας και διαφάνειας, το ξαδερφάκι του Πρωθυπουργού Γιώργο Τσίπρα του Ηρακλή.
  Εκεί, στη Διαύγεια λοιπόν, λίγες αποφάσεις παρακάτω από τον διορισμό Τσίπρα, ανακάλυψα και εγώ τον ακόλουθο διορισμό, επίσης με υπογραφή του φίλου Νίκου «έγινα κι εγώ υπουργός Εξωτερικών» Κοτζιά:
  «Διορίζεται στο Πολιτικό Γραφείο του υπουργού Εξωτερικών Νικολάου Κοτζιά από 27-1-2015 ο Γεώργιος Μητράκος του Θεοδώρου (ΑΔΤ: ΑΙ576620), σε θέση Ειδικού Συμβούλου κατηγορίας ΠΕ με βαθμό Β’ και εισαγωγικό ΜΚ.
  Η υπηρεσία του ανωτέρω λήγει αυτοδικαίως με την καθ’ οιονδήποτε τρόπο λήξη της θητείας του υπουργού Εξωτερικών».
  Ποιος λοιπόν είναι αυτός ο Μητράκος, του οποίου τα τρομερά προσόντα οδήγησαν τον υπουργό να τον διορίσει ειδικό σύμβουλο παρά τω πλευρώ του, με το που ανέλαβε υπουργός; Εμένα μου είναι παντελώς άγνωστος. Αλλά στους διαδρόμους του νεοκλασικού κτιρίου της Λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας σέρνει βαριά τα πόδια της η φήμη ότι πρόκειται για τον γαμπρό του συναγωνιστή και συντρόφου υπουργού! Αν δεν πρόκειται για μία ακόμη άθλια προβοκάτσια των αντεπαναστατικών δυνάμεων, θα ήθελα να είχα μια απάντηση του σ. υπουργού στο κρίσιμο ερώτημα «ποιος είναι ρε παιδιά αυτός ο Μητράκος και τι σχέση έχει με τον Κοτζιά;».
  Φαντάζομαι δεν είμαι και ο μόνος.»

 8. Παράθεμα: Γιατί δεν αλλάζει ο κ.Κοτζιάς το αμαρτωλό καθεστώς των μυστικών κονδυλίων; | Ροΐδη και Λασκαράτου Εμμονές | crockorozistas

 9. Ο/Η laskaratos λέει:

  Πολύ ευτυχής σύμπτωση, μόλις 4 ημέρες μετά το ποστ.
  Για να δούμε.

  Ο καλός βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χ.Γ.Καραγιαννίδης της Δράμας,
  http://www.hellenicparliament.gr/Vouleftes/Viografika-Stoicheia/?MPId=701c78da-6212-47e5-9195-d7f4511a739f
  πυροδότησε με τη θαρραλέα ερώτησή του (που την προβάλαμε στο ποστ μας ως υπόδειγμα για το πως οφείλουν ΚΑΙ οι συμπολιτευόμενοι βουλευτές να ελέγχουν τη δική τους κυβέρνηση), μια πολύ θετική κίνηση του κ.Κοτζιά. Αρκεί ο υπουργός να είναι ειλικρινής και να βιαστεί. Στη θέση του θα βιαζόμουν να προσθέσω στην πολιτική μου ιστορία και πρoίκα κάτι πολύ θετικό και χειροπιαστό, αφού είναι προφανές πως δεν είναι στις προθέσεις του να αρμέξει δημόσιο χρήμα.
  Να νομοθετήσει λοιπόν και παρ’ όλο που μου είναι αντιπαθέστατος, θα τον χειροκροτήσουμε, για το συγκεκριμένο, με όλη μας τη δύναμη.
  Ο κ.Καραγιαννίδης κήδεται του δημοσίου χρήματος και των χρηστών ηθών της διοίκησης.
  Είναι πραγματικός πατριώτης και οι Νεοδημοκράτες βουλευτές του κόμματος που υπουργοί του διαχειρίστηκαν μυστικά κονδύλια, που τον κατηγόρησαν, πλαστογραφώντας το όραμά του για μια πανανθρώπινη δίκαιη κοινωνία σε προδοσία των ελληνικών συνόρων, είναι υπόλογοι.

  http://www.efsyn.gr/arthro/koinovoyleytikos-eleghos-gia-ta-mystika-kondylia
  Κοινοβουλευτικός έλεγχος για τα μυστικά κονδύλια

  Ελεγκτικό ρόλο στη Βουλή για τη διαχείριση απόρρητων δαπανών δίνει ο Νίκος Κοτζιάς. | 15.05.2015,

  efsyn.gr
  .

  Κάτω από κοινοβουλευτικό έλεγχο θα γίνεται η διαχείριση των απόρρητων δαπανών του υπουργείου Εξωτερικών, προκειμένου να υπάρχει απόλυτη διαφάνεια, σύμφωνα με πρόταση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά.

  Σύμφωνα με έγγραφο του υπουργού, έχει ήδη προταθεί και βρίσκεται υπό επεξεργασία, η σύσταση τριμελούς κοινοβουλευτικής επιτροπής η οποία θα ελέγχει και αυτή τη διαχείριση των πιστώσεων, ώστε οι απόρρητες δαπάνες να μην ευρίσκονται στη χρήση του υπουργού χωρίς άλλο ουσιαστικό έλεγχο, πλην του υπηρεσιακού.

  Το έγγραφο του Νίκου Κοτζιά διαβιβάστηκε, έπειτα από ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων που είχε υποβάλει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Καραγιαννίδης σχετικά με τις απόρρητες δαπάνες του υπουργείου Εξωτερικών. Ο βουλευτής έχει καταγγείλει ότι ο συγκεκριμένος τομέας πιστώσεων στο πρόσφατο παρελθόν αποτέλεσε πηγή αδιαφάνειας και κατασπατάλησης δημόσιων πόρων που κρύφτηκε κάτω από τον μανδύα των απόρρητων δαπανών.

  Στο αίτημα του βουλευτή να κατατεθούν στοιχεία, όπως τα έγγραφα των επιτροπών που αποδεικνύουν πως ποια ποσά δαπανήθηκαν το 2014 αλλά και έγγραφα για τη στελέχωση των επιτροπών ελέγχου των απορρήτων δαπανών, ο υπουργός Εξωτερικών σπεύδει εκ προοιμίου να επισημάνει ότι απόρρητες δαπάνες δεν διαχειρίζεται αποκλειστικά το υπουργείο Εξωτερικών, υπογραμμίζει δε ότι κατά το πρώτο τρίμηνο του 2015 δεν «σπαταλήθηκε» ούτε ένα ευρώ από τις πιστώσεις του υπουργείου Εξωτερικών που προορίζονται για δαπάνες εθνικών αναγκών

  • Ο/Η Po λέει:

   Καλή αρχή.
   Θέλουμε να πιστεύουμε ότι κάτι κάναμε κι εμείς προβάλλοντας επιμόνως το θέμα.
   Αναμένουμε.

 10. Παράθεμα: Μυστικά κονδύλια και ιερά παράσημα ευκαιρίας | Ροΐδη και Λασκαράτου Εμμονές

 11. Παράθεμα: «Μυστικά κονδύλια και ιερά παράσημα ευκαιρίας.» | ΒΗΜΑ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ

 12. Ο/Η Ύδραμα λέει:

  O Kαραγιαννίδης έχει στόμα και μιλιά

  Έκρηξη του βουλευτή Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστου Καραγιαννίδη μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα ενώπιον των μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κυβερνώντος κόμματος. Παρά την απεργία των δημοσιογράφων η ομιλία του κ. Τσίπρα μεταδόθηκε απευθείας απ’ όλους τους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς. Ωστόσο οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν είχαν την ίδια δυνατότητα έκφρασης των απόψεών τους, αφού μετά την ομιλία του πρωθυπουργού ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ανακοίνωσε την λήξη της συνεδρίασης.

  «Αγαπητοί συνάδελφοι, έληξε η Κοινοβουλευτική Ομάδα» ανακοίνωσε ο Κώστας Ζαχαριάδης και πρόσθεσε: «Στις 20:30 θα αποφασίσουμε ποιοι θα μιλήσουν αύριο…».

  «Τι θα γίνει, θα κάνουμε κανονική Κοινοβουλευτική Ομάδα;» εξερράγη ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Καραγιαννίδης και πρόσθεσε απευθυνόμενος στο προεδρείο της ΚΟ: «Θα μιλήσουμε κι εμείς ή μόνο θα ενημερωνόμαστε; Εχουμε εδώ και δυόμιση μήνες που περνάμε μέτρα και μέτρα και δεν ξέρουμε τι γίνεται»!

 13. Παράθεμα: «Die Zeit»: Το δίκτυο της Ρωσίας στην Ελλάδα -Τα 700 «καυτά» mail | Ροΐδη και Λασκαράτου Εμμονές

 14. Παράθεμα: Οι υπόγειοι ελληνορωσικοί «αγωγοί» | Ροΐδη και Λασκαράτου Εμμονές

 15. Ο/Η laskaratos λέει:

  http://www.athensvoice.gr/politiki/giati-den-ftaiei-o-aris-ampatzis-gia-tin-gkafa-toy

  Γιατί δεν φταίει ο Άρης Αμπατζής για την γκάφα του ΥΠΕΞ

  Δεν ρίχνουμε το φταίξιμο σε έναν δημοσιογράφο που έσφαλε για να καθαρίσουμε την λερωμένη φωλιά μας

  ΝΙΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

  Ποτέ στην παγκόσμια ιστορία της Διπλωματίας ένα υπουργείο Εξωτερικών δεν σπεύδει να σχολιάσει επισήμως ένα δημοσίευμα. Πρόκειται για αυτονόητο μέτρο αυτοπροστασίας.

  Ποτέ ένας Υπουργός Εξωτερικών, στην προκειμένη περίπτωση ο κ. Νίκος Κοτζιάς, δεν δίνει εντολή έκδοσης επίσημης ανακοίνωσης με αναφορά σε ένα δημοσίευμα αν προηγουμένως δεν συνομιλήσει με τον πρέσβη του ή, σε περίπτωση απουσίας, με τον σύμβουλο πρεσβείας.

  Ποτέ ένα Υπουργείο Εξωτερικών δεν φθάνει στο έσχατο σημείο κατάντιας να μη διαθέτει αξιόπιστο τουρκόφωνο στην ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα ή στο Γενικό Προξενείο της Κωνσταντινούπολης. Οι τελευταίοι συνταξιοδοτήθηκαν ή αποχώρησαν εδώ και πολύ καιρό. Όλοι θυμούνται με δέος τον Επαμεινώνδα, μελετημένο γνώστη της τουρκικής, όστις όταν επρόκειτο για κείμενο του τουρκικού ΥΠΕΞ ανέτρεχε σε εκείνο το φοβερό μαύρο βιβλίο, ενός μέτρου και βάλε πλάτους και μισού μέτρου μήκους, όπου ήταν καταγεγραμμένες όλες οι λέξεις, οι φράσεις και οι ιδιωματισμοί της τουρκικής διπλωματικής γλώσσας, κυρίως με ρίζα αραβική ή φαρσί (περσικά) που αποδίδουν καλύτερα τις έννοιες και τα νοήματα από τα σύγχρονα τουρκικά και που χρησιμοποιούνται από τους Τούρκους διπλωμάτες.

  Ούτε η Φραγκώ στην Πόλη, ούτε η Αδελαΐδα στην Άγκυρα υπάρχουν πια ώστε να μεταφράζουν και να επεξηγούν με αξιοπιστία το τι λέγεται ή γράφεται στην Τουρκία για τα θέματα που αφορούν την ελληνική διπλωματία.

  Αυτή την στιγμή εργάζεται μόνον στο Γενικό Προξενείο της Πόλης ένας μεταφραστής που έμαθε την τουρκική στην Κύπρο(;) και που καλείται να σηκώσει όλο το βάρος. Στην πρεσβεία της Άγκυρας δεν εργάζεται ούτε ένας πραγματικός τουρκόφωνος, εκτός πιθανά από τον θυρωρό. Τουρκόφωνος που θα είχε την δυνατότητα να αντιληφθεί τις λεπτές διπλωματικές έννοιες, εννοώ.

  Σε αυτές τις συνθήκες ο Άρης Αμπατζής, για 27 ολόκληρα χρόνια ανταποκριτής ελληνικών μέσων, μακράν ο καλύτερος όλων όσων κατά καιρούς έμπλεξαν με αυτήν τη δουλειά, με πείρα και γνώση, γιος του σημαντικότερου μεταφραστή από τα τουρκικά στα ελληνικά που διαχειρίστηκε μεταφράσεις ζόρικες όπως τα βιβλία του Γιασάρ Κεμάλ και όχι μόνον, ναι, ο Άρης υπέπεσε σε ένα σημαντικό και επικίνδυνο σφάλμα.

  Διαβάζοντας το κείμενο της «Σαμπάχ» στην ηλεκτρονική έκδοση, οφείλει ο καθένας από εμάς τους δημοσιογράφους να παραδεχτεί ότι θα μπορούσε να υποπέσει στο ίδιο σφάλμα. Χωροταξικά ως προς το κείμενο και νοηματικά, η παρέμβαση της εφημερίδας στα λόγια του Ερντογάν ως προς το «δημοψήφισμα στη Θράκη» θα μπορούσαν να μπερδέψουν και τον εμπειρότερο. Συμβαίνει σε όλους μας δυστυχώς. Καλύτερα να μη συμβεί σε κανέναν μας.

  Παρ’ όλα ταύτα το πρόβλημα δεν εντοπίζεται στο σφάλμα του Άρη, αν και το «άδειασμα» από τον διευθυντή του, Μιχάλη Ψύλλο, θύμιζε εποχές άλλες. Δεν απολύεις με αυτόν τον τρόπο και τέτοια ταχύτητα έναν άνθρωπο που εργάζεται για δεκαετίες σε αυτό το πόστο.

  Το πρόβλημα εντοπίζεται στον ερασιτεχνισμό και την υστερική διάσταση που προσέλαβε το λάθος αυτό με τις ενέργειες του Υπουργείου Εξωτερικών. Είναι προφανές πως εκεί στην Βασιλίσσης Σοφίας ενεργούν ωσάν να είναι υπάλληλοι του CNN ή καλύτερα του Αλ Τζαζίρα και όχι ως κρατικοί παράγοντες.

  Και μία ακόμη κουβέντα για να τελειώνουμε με τους ερασιτέχνες διαχειριστές των εθνικών θεμάτων, ζητημάτων κ.λπ. Ο κάθε υπουργός εξωτερικών αυτής της χώρας θα όφειλε να γνωρίζει και να παίζει στα δάχτυλα τη σύγχρονη ιστορία της Τουρκίας. Θα ήξερε, λοιπόν, τι είναι το «Misak-Milli» του 1920, τι συνέβη με την Μουσούλη το 1923, πώς εγκαταλείφθηκε η Μουσούλη το 1926, πώς μετά από συμφωνία με τους Εγγλέζους η Άγκυρα λάμβανε φόρο από την Μουσούλη έως τη δεκαετία του ΄80 και πώς αυτό το μέτρο καταργήθηκε από τον Οζάλ. Θα αντιλαμβανόταν πως ο Ερντογάν βρίσκεται στην πολύ δυσάρεστη θέση να βλέπει την ιστορία να ξαναπερνά μπροστά από τα μάτια του και να κατανοεί πως στο τέλος αυτής της περιόδου ενδεχομένως η Τουρκία όντως να απολέσει εδάφη, όχι στο Αιγαίο, αλλά εκεί κάτω στο Μαρντίν, το Γκαζιαντέπ, στην περιοχή της Μουσούλης και του Αρμπίλ. Ο κάθε υπουργός εξωτερικών θα αντιλαμβανόταν έτσι πως το παίγνιο εκεί κάτω είναι σοβαρό και για τον λόγο αυτόν χρειάζεται σοβαρότητα στις αντιδράσεις και τα σχόλια. Κυρίως θα αντιλαμβανόταν πως δεν ρίχνουμε το φταίξιμο σε έναν δημοσιογράφο που έσφαλε για να καθαρίσουμε την λερωμένη φωλιά μας λόγω ερασιτεχνισμού.

 16. Ο/Η laskaratos λέει:

  Η ΛΑΕ ανακαλύπτει τα μυστικά κονδύλια τα οποία δεν κατάργησε η κυβέρνηση στην οποία συμμετείχε:

  http://www.iskra.gr/%CE%BC%CF%85%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CE%BA%CE%BF%CE%BD%CE%B4%CF%8D%CE%BB%CE%B9%CE%B1-%CF%85%CF%80%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B3%CE%B5%CE%AF%CE%BF%CF%85-%CE%B5%CE%BE%CF%89%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%B9/

  Μυστικά κονδύλια υπουργείου Εξωτερικών: Αγνοείται η τύχη τους

  Από Βασιλική Σιούτη – 03/01/20180

  Λίγο πριν από τα Χριστούγεννα ψηφίστηκε ο ετήσιος κρατικός προϋπολογισμός. Διαβάστε το σχετικό άρθρο της Δήμητρας Καδδά στο inside story, με τον οποίον προσδιορίζονται τα έσοδα και τα έξοδα του κράτους, με τρόπο –υποτίθεται– λεπτομερή και δεσμευτικό. Ο τρίτος προϋπολογισμός της κυβέρνησης Τσίπρα δεν άλλαξε κάτι στα δημοσιονομικά, σε σχέση με τις παχυλές υποσχέσεις, καθώς η κυβέρνηση επικαλείται ως δικαιολογία την πίεση των δανειστών και το αυστηρό πλαίσιο της τρόικας, που δεν μπόρεσε να αποφύγει.

  Όμως η δικαιολογία αυτή δεν καλύπτει διόλου τα θέματα διαφάνειας των απόρρητων δαπανών.
  Κάθε χρόνο διατίθενται μέσω του προϋπολογισμού και κάποια εκατομμύρια ευρώ στο υπουργείο Εξωτερικών: τα περιβόητα μυστικά κονδύλια. Αυτά, οι εκάστοτε υπουργοί μπορούν να τα ξοδεύουν όπως θέλουν, όπου θέλουν, χωρίς να δίνουν λογαριασμό και χωρίς να υποχρεώνονται να αποδείξουν τίποτα. Όχι ότι και στις υπόλοιπες δαπάνες υπάρχει ουσιαστική διαφάνεια και λογοδοσία, αλλά εδώ η αδιαφάνεια είναι και τυπικά επιτρεπτή.
  Τα αποκαλούμενα μυστικά κονδύλια προορίζονται για την προώθηση των εθνικών θεμάτων και σημαντικά ποσά είθισται να κατευθύνονται και σε πληροφοριοδότες, οργανώσεις, δημοσιογράφους, διάφορες ομάδες ή πρωτοβουλίες κ.ά., χωρίς την υποχρέωση να καταγράφονται τα ονόματα και τα στοιχεία τους σε κανένα επίσημο αρχείο. Μόνο κάποια πρόχειρα παραστατικά υπάρχουν, τα οποία καταστρέφονται.

  Οι κίνδυνοι που προκύπτουν από τη διαχείριση αυτών των κονδυλίων –και κατά το παρελθόν έχουν υπάρξει πολλές υπόνοιες και ψίθυροι, ακόμα και καταγγελίες– είναι τα χρήματα αυτά να μην προορίζονται τελικώς για την εξυπηρέτηση εθνικών συμφερόντων, αλλά των προσωπικών συμφερόντων της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας και της αυλής πέριξ αυτής.

  Μετά την έναρξη της κρίσης υπήρξε απαίτηση για διαφάνεια, καθώς πλήθος υποθέσεων που ήρθαν στο φως κατέδειξαν μη χρηστή διαχείριση του δημόσιου χρήματος. Το αίτημα αυτό επιχείρησε να το εκφράσει πολιτικά ο ΣΥΡΙΖΑ. Ειδικά στο θέμα των απόρρητων δαπανών, είχε εστιάσει ιδιαίτερα ως αξιωματική αντιπολίτευση.

  Η επίσκεψη Τσίπρα στους οικονομικούς εισαγγελείς

  Στις 30 Ιανουαρίου του 2012, ο Αλέξης Τσίπρας, μαζί με την –βουλευτή τότε– Ζωή Κωνσταντοπούλου και τον Νίκο Παππά, που ήταν διευθυντής του πολιτικού του γραφείου, επισκέφτηκαν τους οικονομικούς εισαγγελείς κ.κ Πεπόνη και Μουζακίτη για το θέμα των απόρρητων δαπανών του υπουργείου Εξωτερικών, ως κατάληξη μιας σειράς ενεργειώνΕρώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα με θέμα: Διαχείριση απόρρητων δαπανών | ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα που είχαν ξεκινήσει από το 2011.
  Εκεί, ο κ. Τσίπρας κατέθεσε ένα υπόμνημαΟι καταγγελίες Τσίπρα για ΜΚΟ και απόρρητες δαπάνες | The Toc πέντε σελίδων, με το οποίο ισχυριζόταν ότι είχαν περιέλθει σε γνώση του έγγραφα που καταδείκνυαν «την επιβάρυνση των κρατικών δαπανών με ιλιγγιώδη ποσά εκατομμυρίων ευρώ, ως υποτιθέμενες “απόρρητες δαπάνες”», υποστηρίζοντας ότι είχε «κατ’ επανάληψη ζητήσει από τους αρμόδιους υπουργούς και από τον πρωθυπουργό εξηγήσεις για το πώς τα ποσά αυτά δικαιολογήθηκαν και εκταμιεύθηκαν ως απόρρητες δαπάνες, παρότι, όπως φαινόταν από το ίδιο το σώμα των σχετικών αποφάσεων, αλλά και όπως προκύπτει από την μέχρι σήμερα αιδήμονα σιωπή των υπευθύνων, πρόκειται για πακτωλούς χρημάτων που προφανώς δεν διατέθηκαν για εθνικούς σκοπούς, αλλά για την εξυπηρέτηση άλλων σκοπών, σε πλήρη καταστρατήγηση της νομοθεσίας και της νομιμότητας».

  «Δεν ρωτήσαμε πού πάνε οι απόρρητες δαπάνες, ούτε ζητήσαμε να κατατεθούν τα σχετικά παραστατικά. Ζητήσαμε να μάθουμε το ύψος τους», έλεγαν. «Αν υπήρξαν αυξήσεις σε σχέση με τις προϋπολογισθείσες δαπάνες, πότε αυτές έγιναν, αν μεταφέρθηκαν δαπάνες από άλλους κωδικούς, την προέλευση των αιτημάτων αύξησης των δαπανών και εάν έχουν τηρηθεί οι προβλεπόμενες από το δημόσιο λογιστικό και την ευρύτερη νομοθεσία διαδικασίες».

  Εύλογα ερωτήματα. Τα ίδια ακριβώς με αυτά που έθεσε και το inside story στον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αλλά απάντηση δεν πήρε.

  Από το 2011 ως το 2014 ο ΣΥΡΙΖΑ επέμενε σταθερά στο θέμα των απόρρητων δαπανών. Τον Ιούλιο του 2013 η Ρένα Δούρου, ως βουλευτής τότε, μαζί με τον επίσης βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Στάθη Παναγούλη, κατέθεσαν ερώτησηΜπορείτε να κατεβάσετε την ερώτηση και την απάντηση από την ιστοσελίδα της Βουλής στη Βουλή για το πού κατευθύνονταν οι απόρρητες δαπάνες του υπουργείου Εξωτερικών, αναφέροντας ότι «από την κατάθεση του προϋπολογισμού για το έτος 2013, δεν προκύπτει με σαφήνεια το ύψος της πιστώσεως που προορίζεται για δαπάνες απορρήτων εθνικών αναγκών» (σ.σ. ακριβώς όπως συμβαίνει και σήμερα).

  Η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου.
  Η ερώτηση κατέληγε ως εξής:

  «..Δεδομένου ότι η Ελληνική κοινωνία δοκιμάζεται σήμερα σκληρά από περικοπές δημοσίων δαπανών, συμπεριλαμβανομένων και περικοπών σε μισθούς και συντάξεις που καταβαραθρώνουν το επίπεδο ζωής των πολιτών,

  Δεδομένου ότι η πραγματοποίηση των όποιων κρατικών δαπανών δίχως ουσιαστικό δημόσιο έλεγχο συνιστά πρόκληση προς τους σκληρά δοκιμαζόμενους πολίτες, δεδομένου τέλος, ότι η διάθεση οποιουδήποτε ποσού από την ειδική πίστωση απορρήτων εθνικών αναγκών διενεργείται με απλή απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών, μετά από γνώμη της Επιτροπής Ειδικών Δαπανών του άρθρου 39 του Οργανισμού του ΥΠΕΞ,

  Ερωτάται ο κ. Υπουργός Εξωτερικών:

  1. Ποιο ακριβές ποσό έχει προϋπολογιστεί για τις απόρρητες δαπάνες του ΥΠΕΞ για το έτος 2013; Ειδικά την περίοδο που η χώρα μας διανύει τον έκτο χρόνο βαθιάς ύφεσης;

  2. Τι ποσό παρέλαβε ο κ. Υπουργός, κατά την ανάληψη των καθηκόντων του προσφάτως, στον σχετικό λογαριασμό της Τραπέζης της Ελλάδος, στον οποίον καταχωρείται η ειδική πίστωση και τι ποσό εκταμιεύθηκε από την απερχόμενη πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΞ, καθώς και εις ρευστό στο ταμείο των μυστικών κονδυλίων του ΥΠΕΞ, γνωστό ως “μαύρα ταμεία” του ΥΠΕΞ και τι ποσό βρήκε διαθέσιμο;

  3. Σκέπτεται ο κ. Υπουργός να αναζητήσει την τύχη της δικογραφίας, η οποία είχε συνταχθεί από τους οικονομικούς εισαγγελείς, τη στιγμή κατά την οποία στο παρελθόν υπήρξαν διαρροές (εκ μέρους του κ. Υπουργού) για τα πρόσωπα-κλειδιά για τη χρήση των μυστικών κονδυλίων, τα οποία και εκλήθησαν να καταθέσουν, αφού διέθεταν άμεσα και βαθιά γνώση των σκοπών, τρόπων και προσώπων διοχέτευσης του χρήματος από τις απόρρητες δαπάνες;

  4. Σκέπτεται ο κ. Υπουργός να προβεί στην τροποποίηση του άρθρου 164, προκειμένου να διασφαλιστεί, έστω στοιχειωδώς, ο έλεγχος των ποσών που διακινούνται ανεξέλεγκτα ως απόρρητες εθνικές ανάγκες από συγκεκριμένα πρόσωπα διπλωματικών και διοικητικών υπαλλήλων του ΥΠΕΞ, ποσά ιλιγγιώδη, για την σπατάλη των οποίων δίδεται συχνή απάντηση για τους προκατόχους η επίκληση “δεν υπάρχουν παραστατικά”;

  5. Ποιες εγγυήσεις μπορεί να παράσχει στη Βουλή των Ελλήνων ο κ. ΥπουργόςΕξωτερικών ότι τα ποσά που δαπανώνται άνευ αποδόσεως λογαριασμού από την ειδική πίστωση του άρθρου 164, καλύπτουν πράγματι απορρήτου χαρακτήρα εθνικές δαπάνες και όχι δαπάνες προσωπικών παροχών προς υπαλλήλους ή όργανα του κράτους, ταξίδια, αμοιβές και αποζημιώσεις τρίτων και όλα αυτά “χωρίς παραστατικά”, στο όνομα της διαφάνειας και της διαύγειας;».

  Τρία χρόνια αδιαφορίας για κυβέρνηση και αντιπολίτευση
  Σήμερα, τρία χρόνια μετά από την ανάληψη της διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ, με τα περισσότερα από τα ζητήματα που είχαν τεθεί να παραμένουν αναπάντητα, ουδείς από τους ερωτώντες, ή άλλος βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος, έχει δείξει να ενδιαφέρεται πλέον για το θέμα. Την ίδια αδιαφορία (εξακολουθούν να) επιδεικνύουν και τα κόμματα της σημερινής αντιπολίτευσης.

  Ο ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς σε Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες τον Δεκέμβριο του 2017.

  Τόσο η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και ο σημερινός υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, είχαν δεσμευτεί ότι το καθεστώς της αδιαφάνειας και η έλλειψη ουσιαστικού ελέγχου θα σταματούσαν. Βεβαίως δεν θα μπορούσε ποτέ να αναφέρεται δημοσίως αναλυτικά και ονομαστικά πού κατευθύνονται οι απόρρητες δαπάνες. Θα μπορούσαν όμως οι αρμόδιοι να ενημερώνουν εμπιστευτικά την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής και κάτι τέτοιο ήταν που είχε πει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι θα έκανε.
  Ο πρωθυπουργός ωστόσο, παρά την μαχητικότητά του για το θέμα της διαφάνειας και τις καταγγελίες όσο ήταν στην αντιπολίτευση, ξέχασε όλα τα παραπάνω με το που ανέλαβε την εξουσία.

  Όσο για την αντιπολίτευση, που δεχόταν βροχή τις καταγγελίες όσο κυβερνούσε, δεν δείχνει να την απασχολεί το θέμα, ούτε να έχει τη διάθεση να ελέγξει την κυβέρνηση Τσίπρα για το αν εφαρμόζει όσα έλεγε. Συγκεκριμένα, στην αξιωματική αντιπολίτευση δεν έχουν καν εικόνα για το συνολικό ποσό που διατίθεται για τις απόρρητες δαπάνες κατ’ έτος αυτά τα τρία χρόνια, αλλά ούτε και ενδιαφέρθηκε κανείς να το μάθει. Αν η αντιπολίτευση είχε ζητήσει επισήμως τις πληροφορίες αυτές, η κυβέρνηση ήταν υποχρεωμένη να τις δώσει.

  Σε ερώτηση που απευθύναμε στον εκπρόσωπο τύπου του ΥΠΕΞ, κ. Αλ. Γεννηματά, για το ύψος των ποσών που διατέθηκαν από το υπουργείο για απόρρητες δαπάνες κατά το 2015, το 2016 και το 2017, απάντησε ευγενικά ότι το υπουργείο δεν δίνει στη δημοσιότητα τα στοιχεία αυτά.

  Πέρσι ωστόσο, αρκετές μέρες μετά την ψήφιση του γενικού προϋπολογισμού, υπήρξαν κάποια ελάχιστα δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι για το 2017 ο προϋπολογισμός του υπουργείου για τις απόρρητες δαπάνες ήταν 15 εκατομμύρια ευρώ, ενώ άλλες πληροφορίες ανέφεραν 17 εκατομμύρια ευρώ. Κανένας δεν μπορεί να μας πει όμως, αν αυτό ήταν και το τελικό ποσό που δαπανήθηκε για απόρρητες δαπάνες ή έγινε υπέρβασή του και μεταφορά ποσών και από άλλους κωδικούς.

  Η τριμελής Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου που… αγνοείται

  Ο κ. Κοτζιάς είχε προτείνει από τους πρώτους μήνες του 2015 να ανατεθεί στη Βουλή ελεγκτικός ρόλος, προκειμένου να υπάρξει διαφάνεια στη διαχείριση των απόρρητων δαπανών του υπουργείου Εξωτερικών. Πιο συγκεκριμένα, όπως είχε δημοσιευθεί σε όλα τα ΜΜΕ πριν από τρία χρόνια, είχε προτείνειΚοτζιάς: Η Βουλή να ελέγχει τις απόρρητες δαπάνες του ΥΠΕΞ | Το Βήμα τη σύσταση τριμελούς κοινοβουλευτικής επιτροπής, που θα έλεγχε και αυτή τη διαχείριση των πιστώσεων, ώστε οι απόρρητες δαπάνες να μην είναι χωρίς άλλο έλεγχο πλην του υπηρεσιακού, που γίνεται από τους ανθρώπους του ΥΠΕΞ, συνήθως έμπιστα πρόσωπα των υπουργών.

  Τα έγγραφα εκείνα του κ. Κοτζιά είχαν διαβιβαστεί μετά από ερώτησηΕρώτηση βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τις απόρρητες δαπάνες του Υπουργείου Εξωτερικών, για τον προϋπολογισμό και την ανάλωσή τους το τρέχον οικονομικό έτος / Διαχείριση απόρρητων δαπανών | ΣΥΡΙΖΑ και αίτηση κατάθεσης εγγράφων από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστο Καραγιαννίδη, ο οποίος ανήκει στην ομάδα των λεγόμενων «53+Κίνηση των 53+», οι οποίοι στο παρελθόν ασκούσαν σφοδρή κριτική στον νυν υπουργό κατηγορώντας τον ως «εθνικιστή», ενώ αντίστοιχα η πατριωτική πλευρά που έβλεπε με συμπάθεια τον κ. Κοτζιά, τους κατηγορούσε ως «εθνομηδενιστές» (παρόλα αυτά μετά την τακτοποίηση των εσωτερικών κομματικών και κυβερνητικών ισορροπιών, οι αλλληλοκατηγορίες αυτές υποχώρησαν).

  Ο κ. Κοτζιάς τότε, είχε απαντήσει ότι απόρρητες δαπάνες δεν διαχειρίζεται αποκλειστικά το υπουργείο Εξωτερικών και ότι κατά το πρώτο τρίμηνο του 2015 δεν «σπαταλήθηκε» ούτε ένα ευρώ για απόρρητες δαπάνες.

  Ο υπουργός Εξωτερικών, απαντώντας στον κ. Καραγιαννίδη για τα στοιχεία που ζητούσε για τις χρήσεις των κονδυλίων, ανέφερε απλώς ότι βάσει του άρθρου 39Στον νόμο 3566/2007 του οργανισμού του υπουργείου Εξωτερικών, ορίστηκαν τα μέλη της τριμελούς Επιτροπής Ειδικών Δαπανών του υπουργείου Εξωτερικών (η οποία δεν έχει καμία σχέση με τη σύσταση τριμελούς Κοινοβουλευτικής Επιτροπής που θα έλεγχε τις δαπάνες). Η επιτροπή αυτή είναι εκείνη που αποτελείται από έμπιστα πρόσωπα, υπαλλήλους του ΥΠΕΞ, όπως είχαν και οι προηγούμενοι υπουργοί. Βάσει του ίδιου άρθρου, όλα τα παραστατικά έγγραφα για απόρρητες δαπάνες που κατέχει η εν λόγω Επιτροπή Ειδικών Δαπανών καταστρέφονται, το αργότερο έναν χρόνο μετά την έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης.

  Το άρθρο 39 του νόμου 3566/2007 που ορίζει τα σχετικά με την Επιτροπή Δαπανών.
  Πολιτικό στέλεχος που έχει περάσει από το υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει πως η φράση «ένα χρόνο, το αργότερο» στην πράξη σημαίνει ότι τα παραστατικά καταστρέφονται συνήθως εντός 24 ωρών νομοτύπως. Όσο για την «τριμελή Επιτροπή Ειδικών Δαπανών», το στέλεχος αναφέρει πως «αυτή διορίζεται από τον εκάστοτε υπουργό και είναι υπάλληλοί του». Κάποιοι διπλωμάτες μάλιστα, με σκωπτική διάθεση την αποκαλούν «επιτροπή εκκαθάρισης», αφού όπως λένε έτσι λειτουργεί, ή αλλιώς «επιτροπή καταστροφής στοιχείων και συσκότισης».

  Πάντως, σχεδόν τρία χρόνια μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ, η Βουλή δεν έχει καταφέρει ακόμη να ελέγξει τον λογαριασμό απορρήτων δαπανών του ΥΠΕΞ στην Τράπεζα της Ελλάδος. Ουσιαστικός έλεγχος σημαίνει ότι αυτός θα αφορά και τα πόσα πέραν των αρχικώς προβλεφθέντων, μέσω μεταφορών από άλλους κωδικούς του προϋπολογισμού του ΥΠΕΞ ή και άλλων υπουργείων (κοινώς «φούσκωμα» των απόρρητων δαπανών, όταν η εξουσία θέλει να να ξοδέψει ποσά αδιαφανώς) αλλά και τις αναλήψεις μετρητών.

  Ο πρέσβης και γ.γ του υπουργείου, κ. Παρασκευόπουλος (πρώην έμπιστος και του Γιώργου Παπανδρέου), που έχει το καθήκον της ενημέρωσης στη Διάσκεψη των Προέδρων της ΒουλήςΟργάνωση και λειτουργία της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής κάθε έξι μήνες, ενημερώνει γενικά, δίχως στοιχεία και δίχως να επιδεικνύει κανένα παραστατικό κίνησης του λογαριασμού απορρήτων δαπανών στην Τράπεζα της Ελλάδας, που να δείχνει πόσα λεφτά διαχειρίζονται ως απόρρητες δαπάνες στη διάρκεια του οικονομικού έτους και πότε τα εκταμιεύουν.

  Ο κ. Παρασκευόπουλος μαζί με τον ΥΠΕΞ Νίκο Κοτζιά κατά την επίσκεψή τους στον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο. [Κώστας Μπέη/Εθνικός Κήρυξ]
  «Το πότε αναλαμβάνουν μετρητά είναι άκρως διαφωτιστικό και ενδιαφέρον», αναφέρει πρώην σύμβουλος αρχηγού κόμματος για θέματα εξωτερικής πολιτικής. «Το πού τα ξοδεύουν είναι μάταιο να το αναζητά κανείς», προσθέτει, «αφού στο 90% των περιπτώσεων ουδείς υπογράφει αποδείξεις».

  Εν ολίγοις, τίποτα επί της ουσίας δεν έχει αλλάξει. Ούτε οι διαδικασίες, ούτε καν οι άνθρωποι, αφού από το 2009, επί Γιώργου Παπανδρέου, στο στενό επιτελείο του υπουργού Εξωτερικών δεσπόζει ο κ. Παρασκευόπουλος.

  Σχετικά με τη σύσταση της τριμελούς Κοινοβουλευτικής Επιτροπής που θα έλεγχε τις δαπάνες του ΥΠΕΞ και την οποίαν είχε εξαγγείλει ο υπουργός από το 2015, το inside story ρώτησε τον βουλευτή, τομεάρχη Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας και μέλος της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, Γ. Κουμουτσάκο, για το εάν αυτή έχει συσταθεί και αυτός απάντησε ότι δεν έχει συσταθεί καμία τέτοια επιτροπή, καθώς και ότι ουδέποτε αυτά τα τρία χρόνια έλαβε κάποια ενημέρωση από το υπουργείο Εξωτερικών για τις απόρρητες δαπάνες.

  Ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος.
  Την ίδια ακριβώς απάντηση μας έδωσε και ο Ανδρέας Λοβέρδος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος της ΔΗΣΥ και επίσης μέλος της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής. «Ποτέ δεν είχαμε καμία ενημέρωση για το θέμα αυτό, ούτε εμπιστευτική, ούτε άλλη».

  «Ελλιπής η ενημέρωση του ΥΠΕΞ», λέει η Διάσκεψη των Προέδρων

  Το inside story είχε ζητήσει ενημέρωση από το υπουργείο Εξωτερικών από τις αρχές του Δεκεμβρίου και για το κατά πόσον έχει συσταθεί και λειτουργεί στη Βουλή η τριμελής επιτροπή ελέγχου δαπανών. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου, κ. Γεννηματάς, απέφευγε ευγενικά κάθε φορά να απαντά επί της ουσίας και ξεκάθαρα, αλλά στο μεταξύ κι ενώ περιμέναμε κάποια συγκεκριμένη απάντηση, ο πρέσβης κ. Παρασκευόπουλος ζήτησε να ενημερώσει τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής για το θέμα των απόρρητων δαπανών.

  Εκεί, ο κ. Παρασκευόπουλος ανέφερε ότι δόθηκαν μερικά εκατομμύρια ευρώ σε δύο συγκεκριμένους σκοπούς εθνικού ενδιαφέροντος. Ωστόσο η Διάσκεψη των Προέδρων βρήκε (ομοφώνως) ελλιπή την ενημέρωση του κ. πρέσβη και εξουσιοδότησε τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Βούτση να ζητήσει περισσότερα στοιχεία. «Η ενημέρωση ήταν εντελώς προσχηματική και δεν έχει κανένα νόημα να συνεχίσει να γίνεται με αυτόν τον τρόπο. Διαφορετικά συνιστούμε άλλοθι για τον κάθε υπουργό Εξωτερικών», ανέφερε ένας από τους αποδέκτες της ενημέρωσης που ανήκει στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Ρωτήσαμε αν δίνονται και πόσα χρήματα σε δημοσιογράφους. Δεν μας απάντησε, αλλά δεν μας είπε και ότι δεν δίνουν». «Κάθε φορά συντάσσεται πρακτικό. Εκεί αναφέρεται ρητά αυτό που είπαμε, ότι την άλλη φορά θέλουμε περισσότερα στοιχεία».

  Τελικά, η απαίτηση διαφάνειας για τον ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύεται ότι ήταν ένας τρόπος άσκησης αντιπολίτευσης, όπως και τόσα άλλα, που ξεχάστηκαν αμέσως μόλις έγινε κυβέρνηση, ακόμα και αν δεν υπήρχε καμία πίεση ή εξαναγκασμός από την τρόικα. Όσο για την αξιωματική αντιπολίτευση, αυτή αποδεικνύει μία (αρνητική) συνέπεια στη στάση της, καθώς ούτε όταν ήταν στην εξουσία, αλλά ούτε και τώρα στην αντιπολίτευση, δείχνει ενδιαφέρον για το θέμα της διαφάνειας των απόρρητων δαπανών και της χρηστής διαχείρισής τους, αφού τρία χρόνια τώρα, είτε σκοπίμως είτε από παράλειψη, αποφεύγει κάθε σχετικό κοινοβουλευτικό έλεγχο για το θέμα αυτό.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s