Ο επικίνδυνος υπουργός κ. Αριστείδης Μπαλτάς…

[«Οχι» στην προσέλκυση ξένων φοιτητών στα ελληνικά πανεπιστήμια λέει το υπουργείο Παιδείας…]

amno_logo3Διαβάστε και κρίνετε:

Με σπουδή, τρεις μήνες μετά την ανάληψη του υπουργικού θώκου, ο Αριστείδης Μπαλτάς (*) καταργεί τα τρία πρώτα αγγλόφωνα προπτυχιακά τμήματα, παρότι πανεπιστήμια από χώρες όπως η Κίνα και η Ρωσία είχαν δείξει ιδιαίτερα θετική στάση στην ενημέρωση που τους απηύθυναν τα ελληνικά ΑΕΙ. Η πανεπιστημιακή κοινότητα είναι ανάστατη, καθώς υπάρχουν ευρύτεροι φόβοι για τις προθέσεις του κ. Μπαλτά ως προς τα τμήματα με δίδακτρα, όπως το Διεθνές Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ήδη με μεγάλο κύρος στην ελληνική τριτοβάθμια εκπαίδευση. Το θέμα της κατάργησης των τριών τμημάτων θα τεθεί στην αυριανή σύνοδο πρυτάνεων στην οποία έχει προσκληθεί ο κ. Μπαλτάς, την ίδια στιγμή που τα ΑΕΙ στενάζουν για το τελευταίο ευρώ…

Ειδικότερα, το υπουργείο Παιδείας καταργεί τα δύο προπτυχιακά τμήματα Διοίκησης Τουρισμού στη Ρόδο και στην Κρήτη, καθώς και το προπτυχιακό πρόγραμμα στις κλασικές σπουδές στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Τα τμήματα ήταν τα πρώτα αγγλόφωνα προπτυχιακά στη χώρα και είχαν ιδρυθεί με νόμο του 2014, επί υπουργίας Ανδρέα Λοβέρδου. Μάλιστα, στο Δημοκρίτειο το τμήμα είναι ήδη έτοιμο για να ξεκινήσει από το 2015-2016. Ενδεικτικά, όπως ενημέρωσε χθες την «Κ» ο πρύτανης του Δημοκριτείου, Αθανάσιος Καραμπίνης, έχουν σταλεί ενημερωτικές επιστολές σε αρμόδιες υπηρεσίες και πανεπιστήμια εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως η Ελβετία, η Ρωσία, η Κίνα, η Αυστραλία, ο Καναδάς και χώρες της Μέσης Ανατολής και το Δημοκρίτειο έχει λάβει θετικές απαντήσεις.

Σύμφωνα με το ΑΕΙ, το τμήμα έχει στόχο να απευθυνθεί σε φοιτητές από την ελληνική ομογένεια που έχουν την ελληνική ως γλώσσα πολιτισμικής κληρονομιάς, αλλά και σε οποιονδήποτε άλλον επιθυμεί να γνωρίσει ιδιαίτερες όψεις και εκφάνσεις του ελληνικού πολιτισμού ή να μάθει την ελληνική γλώσσα και ενδεχομένως να τα αξιοποιήσει στην επαγγελματική του σταδιοδρομία. Το πρόγραμμα σπουδών περιλαμβάνει μαθήματα νέας και αρχαίας ελληνικής γλώσσας και γραμματείας, διδακτικής, μετάφρασης, Ιστορίας και δίνει έμφαση σε πτυχές του ελληνικού πολιτισμού που έχουν αξιολογηθεί ως «επιτεύγματα» στον σύγχρονο κόσμο, αλλά και άλλα, λιγότερο γνωστά, όμως εξίσου σημαντικά, όπως η σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία και τέχνη.

Χθες, για το θέμα ο κ. Καραμπίνης έστειλε επιστολή στον κ. Μπαλτά, στην οποία τονίζεται ότι το τμήμα θα είναι 100% αυτοχρηματοδοτούμενο, καθώς θα υπάρχουν δίδακτρα 3.000 ευρώ ετησίως για τους φοιτητές εκτός Ε.Ε. «Οχι μόνο δεν θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό, αλλά θα συνεισφέρει σε αυτόν, ενώ θα δοθεί η δυνατότητα να εργαστούν άνεργοι νέοι επιστήμονες». [Καθημερινή]

ΥΓ: Διαβάστε επίσης Τα κόμματα ξανά σε ρόλο αφεντικού στα πανεπιστήμια όπου γκρεμίζεται ό,τι θετικό χτίστηκε τα τελευταία χρόνια με τους νόμους των Διαμαντοπούλου-Γιαννάκου. Ναι όσο και εάν δεν αρέσει, οι δύο αυτές υπουργοί ήταν οι μόνες που προσπάθησαν για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας εκπαίδευσης. Πίσω τώρα με τον κ. Μπαλτά στην κομματοκρατία και την ψήφο των φοιτητών να ζυγίζει 70% για την εκλογή Πρύτανη!…

Πρώτη φορά ΑριστεροΑκροΔεξιά και στην παιδεία (των θρησκευμάτων).

(*) …Ο οποίος κος Μπαλτάς εφαρμόζει τις κεντρικές επιλογές της κυβέρνησης.

Advertisements
This entry was posted in σκέψεις, Ασμοδαίος, Για την Αριστερά, ανορθολογισμός, κοινωνία/πολιτική. Bookmark the permalink.

11 Responses to Ο επικίνδυνος υπουργός κ. Αριστείδης Μπαλτάς…

 1. Ο/Η eklag λέει:

  Οι ομογενείς φοιτητές αν αισθάνονται Έλληνες,
  να μάθουν ελληνικά και να φοιτήσουν όπως οι υπόλοιποι.
  Ακούς εκεί!

 2. Ο/Η Left and liberal λέει:

  http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.politiki&id=40700

  Σκύψε ευλογημένε!

  Αχ βρε Λαφαζάνωφ! Μου ξετίναξε όλη τη γκάμα των συναισθημάτων σε μερικά λεπτά. Έτσι όπως τον έβλεπα να σκύβει το κεφάλι μέχρι τα γόνατα. Στην αρχή μαρμάρωσα. Κάτι δεν είδα καλά, νόμισα. Μετά ανοιγόκλεισα τις βλεφαρίδες για να εμπεδώσω ό,τι έβλεπα. Μετά κούνησα αυθόρμητα το κεφάλι με θλίψη. Α ρε καψοΕλλάδα! Μονολόγησα. Μια ζωή να υποκλίνεσαι στις χίμαιρες και να τινάζεις ανάστημα στο reality! Μετά και λίγο σαν να ντράπηκα για λόγου μας. Η ντροπή είναι το πιο περίεργο συναίσθημα. Απλώνεται επάνω σου κι ας μη τη δικαιούσαι. Μετά η επανάληψη -και κόντρα επανάληψη- μου έφερε γέλια. Μετά το γέλιο ήρθε η συμπάθεια. Ναι. Άρχισα να βλέπω με συμπάθεια την περίπτωση Λαφαζάνη. Για φαντάσου! Κόλλησε σε σελίδα δανεικής νιότης. Δεν έπεσε ποτέ το τείχος του Βερολίνου. Δεν γκρεμίστηκαν ποτέ αγάλματα. Δεν ξεδόντιασαν ποτέ, οι ίδιοι οι κομμουνιστές τον κομμουνισμό, τόσο φρικτά άτσαλα….Να μην μείνει, ούτε ένα τόσο δα, διάολε, απ΄αυτή την ανθρωποκεντρική ιδεολογία –ως ιδεολογία-, ένα τόσο δα ανάχωμα στον άπληστο καπιταλισμό. Όλα στάχτη!…

  Για τον Λαφαζάνη δεν υπήρξε ποτέ κάποιος Κορνήλιος Καστοριάδης, να τον προβληματίσουν τα γραπτά του. Γραπτά του 1964 «Ο Μαρξισμός είναι νεκρό σώμα μιας ψευδοθεωρίας που δεν αναπτύσσεται και το οποίο κοινωνικά και ιστορικά λειτουργεί μόνο και μόνο σαν ιδεολογία για την νομιμοποίηση καθεστώτων εκμετάλλευσης και τρομοκρατίας όπως αυτά που υπάρχουν στις ανατολικές χώρες». Δεν θεωρήθηκε απαραίτητη ποτέ μια ανάλυση του εμφυλίου. Δεν υπήρξε ποτέ μια ρώσικη «πόρτα» στην μούρη των Ελλήνων «συντρόφων». Δεν υπήρξε ποτέ μια παραδοχή, εκ του αποτελέσματος ρε αδελφέ, ότι εν τέλει καλύτερα που ήρθαν όπως ήρθαν τα πράγματα. Στο σωστό μέρος ανθρωπότητας βρεθήκαμε. Για τον «σύντροφο» Λαφαζάνη υπήρξε μόνο μια σχεδόν θρησκευτική προσκόλληση σ΄ένα δημιούργημα μιας φαντασίας.

  • Ο/Η Διεθνιστής λέει:

   Απο που προκύπτει η οποιαδήποτε τωρινή (όχι ιστορική) σχέση του Λαφαζάνη και του Μίλερ της gazprom, με τον κομμουνισμό;
   Αυτού του είδους οι συσχετισμοί, θυμίζουν τους ακροδεξιούς αντι-μερκελιστές, που λένε ότι το μνημόνιο είναι κομμουνιστικό, γιατί η Μέρκελ, στα νιάτα της ήταν στην FDJ.

 3. Ο/Η Left and liberal λέει:

  http://www.euro2day.gr/news/economy/article/1327153/anefthynos-kai-tyhodiokths-o-varoyfakhs-sfyroko.html

  «Ανεύθυνος και τυχοδιώκτης ο Βαρουφάκης»

  Σφυροκόπημα στο Γιάννη Βαρουφάκη κατά τη διάρκεια του Eurogroup αποκαλύπτει το Bloomberg. Το πρακτορείο επικαλείται τρεις πηγές προσκείμενες στις εξελίξεις και αποκαλύπτει ότι οι υπουργοί Οικονομικών εξέφρασαν την έντονη απογοήτευσή τους στην άρνηση του κ. Βαρουφάκη να παρουσιάσει συγκεκριμένα μέτρα για την οικονομία της χώρας ώστε να αποδεσμευτεί η οικονομική στήριξη.

  «Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης δήλωσαν πως ο χειρισμός των διαπραγματεύσεων από τον κ. Βαρουφάκη ήταν ανεύθυνος και τον κατηγόρησαν ότι χάνει χρόνο, ότι είναι τυχοδιώκτης και ερασιτέχνης, δήλωσε μία πηγή» αναφέρει το δημοσίευμα.

  • Ο/Η Po λέει:

   μα σας παρακαλώ, τον προσβάλλετε, δεν είναι τυχοδιώκτης και ερασιτέχνης, καθηγητής είναι.
   τους κάνει δωρεάν διάλεξη κι έχουν και παράπονο επειδή έτυχε να είναι υπουργός;

   αίσχον!

 4. Ο/Η του κώλου λέει:

  Να διατηρήσει το μάθημα των θρησκευτικών τον θρησκειολογικό του χαρακτήρα, ζήτησε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος από τον υπουργό Παιδείας, Αριστείδη Μπαλτά, κατά τη διάρκεια συνάντησής τους, που πραγματοποιήθηκε σήμερα Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015.
  Σύμφωνα με πληροφορίες από την Αρχιεπισκοπή, συζητήθηκε επίσης και το ζήτημα της εκκλησιαστικής εκπαίδευσης. Με βάση τις ίδιες πηγές, ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας έθεσε το θέμα της πρόσληψης εφημέριων, καθώς το προηγούμενο διάστημα σημειώθηκαν πολλές συνταξιοδοτήσεις, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν κενά σε πολλές μητροπόλεις.
  Η συνάντηση κράτησε περισσότερο από μία ώρα και σε αυτήν συζητήθηκαν θέματα που απασχολούν στις σχέσεις Εκκλησίας και Κράτους.
  Ο υπουργός Παιδείας χαρακτήρισε τον Αρχιεπίσκοπο «σοφό», ενώ σημείωσε ότι έχει ήδη θεσμοθετηθεί μία επιτροπή που θα συζητά ανά τακτά διαστήματα τα προβλήματα που αφορούν στην Εκκλησία και τη σχέση της με την Πολιτεία.

  «Ο διάλογος θα ξεκινήσει το συντομότερο δυνατόν, και θα βάλουμε σε τάξη τα πολλά και ενδιαφέροντα ζητήματα που έθεσε ο αρχιεπίσκοπος και που νομίζω ότι μπορούν να συζητηθούν και λύνονται κατά το δυνατόν δεδομένων και των οικονομικών κα των υπόλοιπων συνθηκών στη χώρα» ανέφερε ο κ. Μπαλτάς.
  Από την πλευρά του, ο αρχιεπίσκοπος, αναφερόμενος στον υπουργό Παιδείας, σημείωσε πως «όλοι γνωρίζουμε τις εμπειρίες του, τις γνώσεις του και το ενδιαφέρον του για το καλό του τόπου μας» και προσέθεσε: «Μας δόθηκε η ευκαιρία να κάνουμε μια γενική επισκόπηση γύρω από το θέμα των σχέσεων Εκκλησίας-Κράτους. θέλω να τονίσω ότι το πνεύμα ήταν άριστο και προοιωνίζεται καλές σχέσεις και καλά αποτελέσματα».
  Επιμέλεια: Π. Βονάτσου

  Read more: http://www.newsbomb.gr/ellada/ekklhsia/story/560720/gia-tis-sxeseis-kratoys-kai-ekklisias-syzitisan-ieronymos-mpaltas#ixzz3YERBf19v

 5. Ο/Η Πανεπιστημιακοί του ΣΥΡΙΖΑ λέει:

  Το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ

  Παρασκευή, 20 Απρίλιος 2012 13:35

  1. ΓΛΕΖΟΣ ΜΑΝΟΛΗΣ
  2. ΦΩΤΙΟΥ ΘΕΑΝΩ, Πανεπιστημιακός ΕΜΠ
  3. ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ, π. Πρόεδρος ΟΤΟΕ – π. Αντιπρόεδρος της Uni -Europa
  4. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΜΑΝΙΑ, Ηθοποιός – σκηνοθέτης
  5. …………………………………………………………………………………………………………….
  11. ΒΑΪΟΥ ΝΤΙΝΑ, Πανεπιστημιακός ΕΜΠ

  Αλέξης Τσίπρας

  Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

  ………………………………………….
  Ο τίτλος της μεταπτυχιακής εργασίας που εκπόνησε με επιβλέπουσα την καθηγήτρια Ντίνα Βαϊου ήταν «Οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης και η έντασή τους στην Ε.Ε και στην Ελλάδα. Εστίαση στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος».[14]

 6. Ο/Η Kάποιος λέει:

  Σφοδρή κριτική ασκεί το «Ποτάμι» στον υπουργό Παιδείας, Αριστείδη Μπαλτά, σχετικά με αφορμή την κατάργηση των τριών αγγλόφωνων προπτυχιακών τμήματων στη Ρόδο, την Κρήτη και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης αντίστοιχα.

  Σε ανακοίνωσή του, την οποία τιτλοφορεί «Κιμ Γιονγκ Μπαλτάς», το «Ποτάμι» αναφέρει: «Ο Υπουργός Παιδείας διαλύει συστηματικά τα λίγα θετικά που είχαν γίνει στην εκπαίδευση τα προηγούμενα χρόνια. Θύματα των ιδεοληψιών του υπουργού πέφτουν αυτή τη φορά τα αγγλόφωνα τμήματα των πανεπιστημίων τα οποία προσελκύουν φοιτητές από το εξωτερικό, βοηθούν στην εξωστρέφεια της χώρας και φέρνουν έσοδα στα άδεια κρατικά ταμεία».

  «Τη στιγμή που σε όλες τις χώρες πέφτουν τα σύνορα στον τομέα της γνώσης και γίνονται προσπάθειες προσέλκυσης επιστημόνων και φοιτητών, εμείς υψώνουμε τείχη απομόνωσης, διώχνουμε καταξιωμένους διεθνώς επιστήμονες που ήρθαν αφιλοκερδώς να βοηθήσουν την Ελλάδα, κλείνουμε την πόρτα σε ξένους που θέλουν να σπουδάσουν εδώ κι αποκυρήσσουμε την αριστεία», συνεχίζει η ανακοίνωση.

 7. Ο/Η Left and Liberal λέει:

  http://www.protagon.gr/epikairotita/istories-politikis-elafrotitas-19-44341048095

  Eνα αλεξικέραυνο για τον Άνθιμο!

  Κάπως έτσι φαντάζεται τη λύση για το θέμα της Ροτόντας ο υπουργός Αριστείδης Μπαλτάς

  Η αποκάλυψη που κάνει σήμερα ο Γιώργος Παπαχρήστος στη στήλη του στα Νέα, έχει όλα τα φόντα για να αποτελέσει υλικό σπαρταριστής κωμωδίας. Πρόκειται για τη λύση (σ.σ.: με την ευρεία έννοια…) που βρήκε ο υπουργός Πολιτισμού στην υπόθεση της Ροτόντας στη Θεσσαλονίκη. Του μνημείου που ο Μητροπολίτης Ανθιμος (σ.σ.: ο «κατάφερα να μην πληρώσω ΕΝΦΙΑ για το κτίριο της Μητρόπολης» Ανθιμος…) επιθυμεί να μετατρέψει σε εκκλησία παρά τις αντίθετες γνωμοδοτήσεις των επιστημόνων.

  Ο φιλόσοφος – υπουργός Μπαλτάς λοιπόν, σύμφωνα πάντα με τον Γιώργο Παπαχρήστο, έχει να λύσει ένα γρίφο: πώς θα τοποθετήσει Σταυρό στον τρούλο της Ροτόντας (σ.σ.: ώστε να έχει τον Ανθιμο χορτάτο…) αλλά χωρίς να φανεί ότι έχει βάλει Σταυρό (σ.σ.: ώστε να μη γελάνε μαζί του μέχρι και οι μπουγάτσες…). Και η λύση βρέθηκε – μάλιστα ο δημοσιογράφος ισχυρίζεται ότι την έχει και γραπτώς στα χέρια του, γραμμένη μάλιστα ιδιοχείρως από τον ίδιο τον : Στον τρούλο της Ροτόντας θα τοποθετηθεί αλεξικέραυνο που θα έχει σχήμα σταυρού!

  Εκτός κι αν ο Αριστείδης Μπαλτάς ισχυριστεί ότι το αλεξικέραυνο-Σταυρός είναι κάποια ανατρεπτική εικαστική παρέμβαση που του πρότεινε ο βέλγος Ζαν Φαμπρ που κατά τα φαινόμενα θα είναι ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.