Λειτουργία Κυριακής των Βαΐων: «Ευτυχώς ημείς εξαιρούμεθα των οικονομικών βαρών»

Γιατί εξαιρείται η Εκκλησία από τα βάρη;

papas

Απορία Ευρωπαίων
H εξαίρεση της εκκλησίας από τα νέα φορολογικά μέτρα απασχολεί τον ξένο τύπο καθώς σε χθεσινό της δημοσίευμα η εφημερίδα DailyTelegraph κάνει εκτενή αναφορά στο θέμα της εκκλησιαστικής περιουσίας στην Ελλάδα. Παρόμοια έρευνα είχε δημοσιεύσει και η γαλλική εφημερίδα Le Monde, την οποία είχε αναδημοσιεύσει η βρετανική Guardian στις αρχές Οκτωβρίου.

Στην συνέντευξη και σύμφωνα με τα αποσπάσματα που δημοσιεύει η Le Figaro, o Γιάνης Βαρουφάκης αναφέρεται και στην φορολόγηση της εκκλησίας. Όπως σημειώνει η ελληνική ορθόδοξη εκκλησία η οποία έχει τεράστια ακίνητη περιουσία δεν φορολογείται όπως θα έπρεπε. Το ίδιο σημειώνει πως ισχύει και για τους εφοπλιστές για τους οποίους οποιαδήποτε απόπειρα φορολόγησης σημαίνει πως υπάρχει ο κίνδυνος να προκαλέσει απομάκρυνση των χρημάτων τους από την Ελλάδα σε τράπεζες τους εξωτερικού.

Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ: «Στην Ελλάδα είστε ο καθένας για την πάρτη του»

Ο γαλλογερμανός ευρωβουλευτής επικρίνει Ελληνες και Ευρωπαίους και μιλάει για την κρίση, τους «Αγανακτισμένους» και τον εθνικισμό

Του θυμίζουμε ότι κατηγορεί επίσης την Ευρώπη για υποκρισία επειδή από τη μια δανείζει χρήματα στην Ελλάδα και από την άλλη την υποχρεώνει να αγοράζει γαλλικά και γερμανικά όπλα. «Μα, αυτό το πρόβλημα οφείλεται στον ελληνικό εθνικισμό» απαντά. «Γιατί η Ελλάδα να έχει ανάγκη σήμερα από έναν στρατό που αναλογικά με το μέγεθος του πληθυσμού της είναι μεγαλύτερος από τον στρατό της Γερμανίας; Γιατί το ελληνικό κράτος να πληρώνει την Ορθόδοξη Εκκλησία; Γιατί οι παπάδες να είναι δημόσιοι υπάλληλοι; Γιατί αγοράζετε υποβρύχια; Πρέπει να σταματήσετε να πιστεύετε ότι οι Τούρκοι δεν έχουν άλλο στον νου τους από το να εισβάλουν στην Ελλάδα. Αλλά και οι γαλλικές και γερμανικές εταιρείες πρέπει να σταματήσουν να ενισχύουν τη διαφθορά προκειμένου να εξασφαλίσουν συμβόλαια με το ελληνικό κράτος».

Στουρνάρας λέει το αυτονόητο για τους μισθους παπάδων

Δημοσιεύτηκε στις 22 Αυγ 2012
Δεν πιστεύω ότι ο κ.Στουρνάρας θα κερδίσει τη συμπάθεια πολλών Ελλήνων με το πόστο που έχει αναλάβει τη συγκεκριμένη περίοδο οικονομικής κρίσης , παίρνοντας υπόψην όλα αυτά τα μέτρα που θα αναγκαστεί σταδιακά να εισηγηθεί ..
Πάντως στη συγκεκριμένη συνέντευξη στους » Πρωταγωνιστές » , λέει το αυτονόητο για την μισθοδοσία των ιερέων , η οποία συνεχίζει να προέρχεται απο τα αποθεματικά του (χρεωκοπημένου πλέον ) κράτους , παρά τους τεράστιους οικονομικούς πόρους της ελληνικής Εκκλησίας .

Στην Ελλάδα του 2012 , οι παπάδες αποτελούν πλέον ακόμα μία ομάδα δημοσίων υπαλλήλων , μάλιστα τη μοναδική που αρνείται να πληρώσει φόρους ενώ η ελληνική Εκκλησία απο τότε που τη θυμάμαι , ήταν πάντοτε περισσότερο απασχολημένη με τον αγώνα για κοινωνική επιρροή ( η ωμή παρέμβαση της στο θέμα της αναγραφής του θρησκεύματος στις ταυτότητες , αντιδράσεις για το βιβλίο ιστορίας της Ρεπούση γιατί » δεν αναφέρει αρκετά την ΄προσφορά της εκκλησίας στην επανάσταση΄, αντιδράσεις στο ενδεχόμενο να σταματήσει η πρωινή προσευχή στα σχολεία ) από το να προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο και να βοηθησει αυτους που τη χρειάζονται .

Βεβαίως οι γενικέυσεις δεν εξηπηρετούν τίποτα , προφανώς υπάρχουν και στους κόλπους της εκκλησίας εξαίρετοι άνθρωποι που συνεισφέρουν στο κοινωνικό καλό , μα σαν οργανισμός , η εκκλησία της ελλάδος δεν κατάφερε να μείνει μακριά από φαινόμενα οικονομικής διαφθοράς ( Βατοπέδι ) ,αλλά και μισσαλοδοξίας και ρατσισμού ( βλέπε τις ΄καλόγουστες΄ δηλώσεις Άνθιμου για τους αφρικανούς στην Ομόνοια και για το gay pride της Θεσσαλονίκης ) .

Σε χώρες όπως Γερμανία , Ολλανδία , Σουηδία κ.α κάθε πολίτης δηλώνει στη φορολογική του δήλωσει αν θέλει να στηρίξει με τους φόρους του το Α ή Β θρησκευτικό δόγμα , εφόσων νιώθει ότι ταυτίζεται με αυτό και τις ενέργειες των ανθρώπων που το εκπροσωπούν . Στην Ελλάδα αντιθέτως όλοι μας πρέπει με το ζόρι να συνεισφέρουμε στη μισθοδοσία και καλοπέραση γραφικών όπως ο Άνθιμος ή ο μητροπολίτης Πειραιώς .

Πηγή: Αριστερά του Κώλου via tvxs

Advertisements
This entry was posted in «Ιερές» Αταξίες, «Ιερές» Επενδύσεις, «Ιερή» Εξουσία, σκέψεις, τυχοδιωκτικός πατριωτισμός, φασισμός, Ασμοδαίος, Για την Αριστερά, Διακρίσεις (κάθε είδους), κοινωνία/πολιτική. Bookmark the permalink.

8 Responses to Λειτουργία Κυριακής των Βαΐων: «Ευτυχώς ημείς εξαιρούμεθα των οικονομικών βαρών»

 1. Ο/Η Βολταίρος λέει:

  ΤΟ ΒΗΜΑ

  http://www.tovima.gr/relatedarticles/article/?aid=103925

  Τσαούσης, Κώστας

  Ποιοι αρχιερείς θα καθήσουν στο συνοδικό «εδώλιο»

  Η αποδοχή των ευθυνών για την οικονομική διαχείριση έφερε τη συγχώρηση των μητροπολιτών από την Ιερά Σύνοδο

  ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 18/10/1998 00:00

  …………………………….
  Ο Μητροπολίτης Θηβών Ιερώνυμος, ένα από τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής, αν και δεν αρνείται ότι ανέλαβε τις ευθύνες που αναλογούν σε εκείνον, ή ζήτησε τη συγγνώμη των αδελφών του αρχιερέων, θεώρησε απαραίτητο, με ανακοίνωσή του, μετά το πέρας των εργασιών της Ιεράς Συνόδου να διευκρινίσει τα εξής: «Εγώ αναλαμβάνω μόνο την ευθύνη που μου αναλογεί για την έλλειψη ελέγχου εκ μέρους μου στο Ταμείο και το Λογιστήριο της Οικονομικής Υπηρεσίας. Κατ’ αρχήν, δεν πίστευα ότι μέσα σε αυτό τον χώρο θα υπήρχαν λαϊκοί υπάλληλοι που θα μπορούσαν να κάνουν παραχαράξεις, διπλοεγγραφές, πλαστογραφίες. Επειτα δεν είχα καν συνειδητοποιήσει ότι έχω και αυτή την αρμοδιότητα, υπάρχοντος του διευθυντού των Υπηρεσιών. Γι’ αυτή τη συγκεκριμένη παράλειψη, ζητώ τη συγγνώμη σας».

  • Ο/Η laskaratos λέει:

   @Κατ’ αρχήν, δεν πίστευα ότι μέσα σε αυτό τον χώρο θα υπήρχαν λαϊκοί υπάλληλοι που θα μπορούσαν να κάνουν παραχαράξεις, διπλοεγγραφές, πλαστογραφίες.
   Λαϊκοί υπάλληλοι να κάνουν κομπίνες;
   που ακούστηκε;

   Δηλαδή μόνο οι ρασοφόροι κάνουν;

   @Επειτα δεν είχα καν συνειδητοποιήσει ότι έχω και αυτή την αρμοδιότητα,…

   το έμαθες μετά και ούτε γάτα ούτε ζημιά, ρώτα και τον Αλέξη, σιγά μωρέ τι έγινε.

 2. Ο/Η palikari λέει:

  Δεν μειώνω μισθούς συντάξεις, τα καταργώ.

 3. http://www.inewsgr.com/88/guardian-oi-dexioi-kai-i-ekklisia-den-engyontai-tin-asfaleia-ton-gkei-kai-ton-metanaston-stin-ellada.htm

  Guardian: οι δεξιοι και η εκκλησια δεν εγγυωνται την ασφαλεια των γκει και των μεταναστων στην ελλαδα!

  http://www.dealnews.gr/roi/item/30682-%CE%A3%CF%84%CE%BF-%C2%AB%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CF%81%CE%BF%CF%83%CE%BA%CF%8C%CF%80%CE%B9%CE%BF%C2%BB-%CF%84%CE%B7%CF%82-Le-Monde-%CE%B7-%CF%86%CE%BF%CF%81%CE%BF%CE%BB%CF%8C%CE%B3%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B5%CE%BA%CE%BA%CE%BB%CE%B7%CF%83%CE%AF%CE%B1%CF%82#.VSEVSf6JjIU

  Στο «μικροσκόπιο» της Le Monde η φορολόγηση της εκκλησίας

  Η φορολόγηση της εκκλησίας στη χώρα μας άρχισε να μην αποτελεί μόνο κοινωνικό αίτημα αλλά φαίνεται πως απασχολεί και τον διεθνή τύπο με την γαλλική Le Monde να δημοσιοποιεί σήμερα άρθρο με τίτλο «Ταμπού η περιουσία της Εκκλησίας της Ελλάδας» ενώ σημειώνει ότι «ο νέος αντιλαϊκός φόρος στα ακίνητα δεν άγγιξε την εκκλησιαστική περιουσία».

  11.10.2011 | 18:02

  Χτύπησαν οι καμπάνες στη Βουλή για το “φορολογικό θαύμα” της εκκλησίας .

  Και ο σοσιαλιστής Π. Οικονόμου αντί για τα στοιχεία είδε “αντικληρικαλιστές”

  ΣΧΟΛΙΑ (22)

  Θεόφιλος Δουμάνης

  Χτύπησαν οι καμπάνες στη Βουλή για το “φορολογικό θαύμα” της εκκλησίας

  Πολύ ενδιαφέροντες διάλογοι ακούστηκαν χθες στη Βουλή και ακόμη πιο ενδιαφέροντα στοιχεία έγιναν γνωστά, με αφορμή ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη προς τον υπουργό Οικονομικών σχετικά με την ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση της εκκλησιαστικής περιουσίας και μάλιστα σε περίοδο δημοσιονομικού εκτροχιασμού και σκληρής μονόπλευρης λιτότητας.

  Μεταξύ άλλων στην ερώτηση του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνει ότι τις τελευταίες ημέρες τα ευρωπαικά έντυπα επικρίνουν την ελληνική κυβέρνηση επειδή αφήνει την εκκλησία στο φορολογικό απυρόβλητο και ξεδιπλώνει το διαχρονικό φορολογικό χάδι της πολιτείας προς την εκκλησία. “Από το 1945 υπάρχει ένας νόμος που λέει ότι το κράτος αναλαμβάνει τη μισθοδοσία των κληρικών η οποία κοστίζει στον προϋπολογισμό 220.000.000 ευρώ αλλά και η Εκκλησία αναλαμβάνει να δίνει στο κράτος το 25% των ακαθάριστων εσόδων της από τους ναούς.

  Το ποσό αυτό αργότερα έγινε 35%. Ήρθε μία κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 2004 με το νόμο 3220 και το 35% το έκανε μηδέν, παραβιάζοντας και ανατρέποντας αυτό το νόμο. Λίγο μετά ήρθε μία κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με το νόμο 3295 και τη νομοθετική υποχρέωση της Εκκλησίας να δίνει φόρο 10% στα εισοδήματα από εμπορική εκμίσθωση γαιών και υποδομών, το έκανε κι αυτό μηδέν. Και λίγο μετά ήρθε μία κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 2010 με το νόμο 3842 και είπε ότι ο ΦΠΑ που είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν όσοι ανεγείρουν νέες υποδομές δεν θα ισχύει στην περίπτωση των ακινήτων που εγείρονται για εμπορική δραστηριότητα της Εκκλησίας. Προσθέστε σε αυτό κι ένα νόμο του 1997, το Ν.2459 με τον οποίο απαλλάσσονται από φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας η Εκκλησία, οι ναοί, τα μοναστήρια”.

 4. Ο/Η ΣΥΡΙΖΕΛ λέει:

  http://www.capital.gr/tax/News_tax.asp?id=2266851
  Σβήνουν πρόστιμα για φορολογικές απάτες και λαθρεμπόριο

  Του Σπύρου Δημητρέλη

  Η κυβέρνηση υπό το βάρος των άδειων κρατικών ταμείων προχωρά σε διαγραφές προστίμων και προσαυξήσεων για όσους έχουν πραγματοποιήσει σοβαρές παραβάσεις φοροδιαφυγής.

  Με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της Παρασκευής, την πρώτη που υπέγραψε το υπουργικό συμβούλιο της νέας κυβέρνησης, ουσιαστικά η ρύθμιση – εξπρές που έληξε στις 27 Μαρτίου όχι μόνο παρατείνεται έως τις 26 Μαϊου, αλλά και γίνεται άκρως πιο ευνοϊκή για όσους χρωστούν καθώς δίνεται συγχωροχάρτι σε όσους έχουν ουσιαστικά ζημιώσει το δημόσιο με μη καταβολή φόρων που εισέπραξαν για λογαριασμό του δημοσίου, όπως είναι για παράδειγμα ο ΦΠΑ και οι Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης καπνών και καυσίμων.

  Η πράξη ορίζει ότι με τη ρύθμιση των 100 δόσεων μπορούν να διαγραφούν έως και 100% τα πρόστιμα και οι πρόσθετοι φόροι που έχουν επιβληθεί σε εφαρμογή του νόμου 2523/97, δηλαδή του νόμου που αφορά στο ποινολόγιο της εφορίας για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

  Ας δούμε μερικά παραδείγματα. Φορολογούμενος δεν απέδωσε ΦΠΑ ύψους 10.000 ευρώ και εντοπίσθηκε μετά από διάστημα δυο ετών. Για κάθε μήνα καθυστέρησης του επιβάλλεται προσαύξηση 3,5% του ποσού που δεν απέδωσε, δηλαδή για τα δυο έτη που δεν απέδωσε τον φόρο του επιβάλλονται προσαυξήσεις ύψους 8.400 ευρώ. Συνολικά με την ολοκλήρωση του ελέγχου του βεβαιώνεται δηλαδή το ποσό των 18.400 ευρώ. Από την ημέρα της βεβαίωσης αρχίζουν να τρέχουν και προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής.

  Με την παράταση και διεύρυνση της ρύθμισης – εξπρές ο οφειλέτης που μπορεί από την αρχική υποχρέωση απόδοσης του φόρου να έχουν περάσει και δέκα χρόνια, έχει τη δυνατότητα να εξοφλήσει μόνο το αρχικό ποσό του ΦΠΑ ύψους 10.000 ευρώ και να διαγράψει όλο το υπόλοιπο ποσό των προστίμων και προσαυξήσεων.

  Μεγάλες είναι και οι διαγραφές στις περιπτώσεις λαθρεμπορίου όπου στον παραβάτη έχουν βεβαιωθεί πρόστιμα και προσαυξήσεις για μη απόδοση Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης.

  Στο υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζουν ότι η ελαστικοποίηση της ρύθμισης των 100 δόσεων σε αυτό το βαθμό είναι μια ρεαλιστική επιλογή καθώς η εισπραξιμότητα από τους φόρους, τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις των φορολογικών παραβάσεων είναι ουσιαστικά μηδενικό καθώς ελάχιστοι τελικά πληρώνουν.

  Το ερώτημα βέβαια είναι το τι μήνυμα μεταδίδεται στην αγορά όχι όταν διευκολύνεται κάποιος ο οποίος είχε πραγματικά μια δυσκολία, αλλά όσοι σκοπίμως προχώρησαν σε φορολογικές απάτες (π.χ. έκδοση πλαστών και εικονικών τιμολογίων) ή λαθρεμπόριο για να πλουτίσουν σε βάρος της κοινωνίας.

  Το σίγουρο, πάντως, είναι ότι η πρωτοφανώς χαριστική ρύθμιση έχει σχέση και με τις ταμειακές ανάγκες του δημοσίου που βρίσκονται στο κόκκινο και το υπουργείο Οικονομικών χρειάζεται ακόμη και το τελευταίο ευρώ προκειμένου να πληρώνει μισθούς, συντάξεις και να εξυπηρετεί το δημόσιο χρέος.

 5. Απάντησε Νάντια, συγνώμη για την οικειότητα, ήμουνα συμφοιτητής σου
  ο παλιός

  http://tvxs.gr/news/ellada/tha-anazitisete-apantiseis-kyria-balabani

  (……………………)

  Ας μείνουμε σ αυτές τις τρεις περιπτώσεις των μεγαλο-οφειλετών, (9+6+54) για τους οποίους η ρύθμιση ήρθε ως… δώρο Πάσχα! Όλοι μαζί κατέβαλαν 25 και κάτι εκατομμύρια. Που σημαίνει ότι με τις προσαυξήσεις (τουλάχιστον 50%) η οφειλή τους έφτανε τα 40 εκατομμύρια.

  -Πρώτο συμπέρασμα: Το υπουργείο Οικονομικών χάρισε σε 69 άτομα περί τα 15 εκατ. ευρώ από τις προσαυξήσεις.
  Όμως, ακόμη κι αν μια τέτοια απόφαση μπορεί να δικαιολογηθεί λόγω της κρίσης ρευστότητας που αντιμετωπίζουν τα δημόσια ταμεία, ποιος μπορεί να δικαιολογήσει την ολιγωρία που προφανώς έδειξαν οι αρμόδιες ΔΟΥ (εφορίες κοινώς) στις οποίες ανήκουν οι 59 αυτοί κύριοι που εντός των νομίμων προθεσμιών δεν είχαν να πληρώσουν, αλλά μόλις τους χαρίστηκαν τα πρόστιμα, ως εκ θαύματος βρήκαν 25 ολόκληρα εκατομμύρια και τα ακούμπησαν στο κράτος;

  Τα ερωτήματα που τίθενται προς την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών είναι σαφή και αμείλικτα:
  -Σε ποια ΔΟΥ ανήκει καθένας από τους 59; Ζήτησε να το πληροφορηθεί η αρμόδια υπουργός κυρία Βαλαβάνη μόλις έγιναν γνωστά τα στατιστικά στοιχεία ή αρκέστηκε στην… επιτυχία της ρύθμισης;
  -Πόσα ευρώ χρωστούσε ο καθένας από αυτούς, από πότε και με ποιες προσαυξήσεις;
  -Τι επάγγελμα κάνει κάθε ένας τους; Πως διεκπεραίωνε τις υποχρεώσεις του αφού ήταν μεγαλο-οφειλέτης στην εφορία; Πως θεωρούσε παραστατικά (τιμολόγια, δελτία αποστολής, αποδείξεις κλπ); Τουλάχιστον μέχρι την περίοδο που ίσχυε η θεώρηση;
  -Ποιοι είναι διευθυντές στις ΔΟΥ αυτές και ποιοι υπάλληλοι και προϊστάμενοι των δικαστικών τμημάτων κάθε ΔΟΥ χειρίστηκαν τις υποθέσεις τους;
  -Γιατί δεν έγινε προσωποκράτηση των οφειλετών για τόσο μεγάλα ποσά;
  -Γιατί δεν έγινε κατάσχεση εις χείρας τρίτων (δηλ. υπέρ του δημοσίου) των εισπράξεων από τις συναλλαγές τους;
  -Ελαβαν ή όχι φορολογική ενημερότητα για είσπραξη χρημάτων ή μεταβίβαση ακινήτων όσο διάστημα ήταν οφειλέτες;
  -Εξαντλήθηκαν όλα τα μέτρα πίεσης που έχει στη διάθεσή της η πολιτεία ώστε να εισπραχθούν οι οφειλές; Αν ναι, σημαίνει ότι είναι πολύ εύκολο να φοροδιαφεύγεις και να γεύεσαι τα κλοπιμαία απ το κράτος.

  Μια χρηστή διοίκηση θα έπρεπε την ίδια κιόλας στιγμή να είχε διατάξει έρευνα ώστε εντός λίγων ωρών ή ημερών, να έχει τις απαντήσεις σ αυτά τα ερωτήματα, για δύο κυρίως λόγους:

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s