Δεσποτάδες

Οι δεσποτάδες, κ. Τσίπρα, αντί να χρυσώνουν εκβιαστές, να πληρώνουν φόρους, οι κυβερνήσεις να μην υποθάλπουν τις ανομίες τους και η Δικαιοσύνη να ξεκαθαρίζει τις ύποπτες εκκρεμείς υποθέσεις τους.

lask30mar15

 

Απορίες, με αφορμή παλιότερο εκβιασμό μητροπολίτη

«μη κτήσησθε χρυσόν, μηδέ άργυρον, μηδέ χαλκόν, εις τας ζώνας υμών»

του Αναγνώστη Λασκαράτου
O Πανιερότατος μητροπολίτης Καρπενησίου έχει φήμη αγίου στον κόσμο των εκκλησιαστικών. Πρόσφατα (17.2) βραβεύτηκε σε τιμητική εκδήλωση από την ‘Ένωση Αποφοίτων της ‘Εκκλ. Σχολής Κορίνθου’. Όμως είχε έλθει το 2013 στο φως μια υπόθεση εκβιασμού του. Ο δικηγόρος του, μετά την καταδίκη του εκβιαστή, δήλωσε: «Ο Μητροπολίτης είναι γνωστός στο ποίμνιο αλλά και ευρύτερα για το ήθος και τις αρετές του, την φιλανθρωπική του διάθεση και ποιμαντικό του έργο και δεν χρειάζονται περαιτέρω συστάσεις …ιδίως για την ασκητική καθημερινή του ζωή. Άλλωστε προ 3ετίας και στο μέσον της εξελισσόμενης υπόθεσης, σύσσωμη η κοινωνία του Καρπενησίου βράβευσαν τον Μητροπολίτη τους για την ζωή και το έργο του,….το σύνολο των χρημάτων που απέσπασε ο κατηγορούμενος από τον Μητροπολίτη προήρχοντο αποκλειστικά από την μισθοδοσία του ιδίου και από προσωρινό δανεισμό του από αρκετούς Καρπενησιώτες….».

Για την ασκητικότατη Αγιότητά του έχει ομιλήσει επαινετικά και ο ευλαβέστατος κ.Σωτήριος Τζούμας, πολιτευτής της ΝΔ και εξ απορρήτων του τρισμάκαρος Χριστόδουλου (paraskhnio.gr, «…ο χάρτης της Ιεραρχίας», 16/11/2013 17:42), βλέποντας όμως το θέμα και κάπως διαφορετικά:

«… Το τελευταίο διάστημα, η τοπική Εκκλησία δοκιμάστηκε από μία μεγάλη κρίση, η οποία εξέθεσε ..τον Γέροντα Ιεράρχη. Δεν είναι της παρούσης να ανοίξουμε τον φάκελο, ο οποίος δημιούργησε διάφορα προβλήματα στην τοπική κοινωνία… Μπορεί το θέμα να έχει… κουκουλωθεί και να μην έχει δοθεί συνέχεια, ωστόσο, έχει διεγείρει ένα τεράστιο θέμα ηθικής τάξης: κατά πόσο ένας Μητροπολίτης μπορεί, όταν ‘εκβιάζεται’, να διαθέτει το… ιερό χρήμα ανεξέλεγκτα».

Kαταφεύγω σε τοπικό δημοσιογραφικό ρεπορτάζ για την πρωτοφανή δίκη με μυνητή έναν εκβιαζόμενο άγιο, που δεν πήρε τη δημοσιότητα που της αντιστοιχούσε, πιθανόν λογω της εγνωσμένης ευσέβειας εκδοτών και καναλαρχών. «Ποιος και γιατί εκβίαζε τον Μητροπολίτη; – Ροζ ιστορίες με καταθέσεις χιλιάδων ευρώ!» (31.5.2013, lamiareport.gr).

«Ακολασίες στις δεσποτικές αυλές»;   …πάνω από 400 χιλιάδες ευρώ σε λογαριασμό του εκβιαστή ! Πληθώρα από ερωτηματικά παραμένουν αναπάντητα παρά την καταδίκη του κατηγορουμένου για τα ιλιγγιώδη ποσά που πέταξαν από το Καρπενήσι για χάρη του Δεσπότη. Διαβάστε τις λεπτομέρειες που πραγματικά συγκλονίζουν …..Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων αθώωσε τον κατηγορούμενο για την απάτη και τον θεώρησε ένοχο για την εκβίαση, επιβάλλοντας 8 χρόνια φυλάκιση και δίνοντας αναστολή στην έφεση. Έτσι παρά το σκληρό κατηγορητήριο ουσιαστικά ο κατηγορούμενος έπεσε στα μαλακά. …η υπεράσπιση του ζητούσε επίμονα να παρουσιαστεί για να καταθέσει ο Μητροπολίτης, ο οποίος επίσης ήταν απών, γιατί όπως δήλωσε η υπεράσπιση ‘μόνο δύο άνθρωποι μπορούν να μας πουν τι ακριβώς έχει γίνει… ο κατηγορούμενος που …επικαλείται ερωτική και σαρκική σχέση με τον Δεσπότη και ο Μητροπολίτης’……Μπορεί να καταβλήθηκε προσπάθεια να παρουσιαστεί ως ένας εκβιαστής όμως, …είχε ιδιαίτερες σχέσεις με ιερωμένους. …Από το 2000 ήταν τρόφιμος στο μοναστήρι Προυσσού όπου εκεί ήταν ηγούμενος ο αδελφός του Δεσπότη. Εκεί όμως διακονούσε και η αδερφή του Δεσπότη. Όπως τουλάχιστον κατατέθηκε στο δικαστήριο, πριν αποκτήσει επαφές με τον Μητροπολίτη έπαιρνε διάφορα βοηθήματα από τον Ηγούμενο. Μάλιστα ο ίδιος κατέθεσε χθες στο δικαστήριο ότι ‘τον βοηθούσε γιατί είχε ανάγκες…’ χωρίς όμως να αναφερθεί σε ποσά και να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες όπου παρά τις επίμονες ερωτήσεις υπογράμμισε ότι ‘όλα αυτά εντάσσονται στο απόρρητο των μυστηρίου τις εξομολόγησης’…». Αποφεύγω να αντιγράψω περισσότερες αποκαλυπτικές λεπτομέρειες περιοριζόμενος στην εισαγγελική απορία: «..για το πως αντιμετώπισε το συγκεκριμένο θέμα η διοίκηση της Εκκλησίας σε σχέση με τον μητροπολίτη …», που είναι ένα εκκωφαντικό ερώτημα που θα μπορούσε να τεθεί σε δεκάδες ιερές δυσωδίες που κουκουλώνονται προκλητικά, μέρα μεσημέρι χωρίς να ανοίγει ούτε μύτη, έτσι για τα προσχήματα.

Αυτό που με απασχολεί είναι το εξης: Αν ένας ασκητής μητροπολίτης της φτωχότερης επισκοπής της χώρας, μπορεί να βρει τέτοια ποσά ώστε να ελεήσει έναν αναξιοπαθούντα εκβιαστή, τι ποσά θα διέθεταν οι πλούσιοι μητροπολίτες σε ευσεβείς Οφφικιάλιους της Εκκλησίας, όπως ο τιμημένος, με δημόσια ιερά παινέματα και ιερούς τίτλους, από δεκάδες δεσποτάδες ακροδεξιός εκδότης Γρ.Μιχαλόπουλος, που καταδικάστηκε για εκβιασμούς επιχειρηματιών και καταγγέλθηκε αναπόδεικτα πως εκβίαζε πατριαρχαίους και μητροπολιτάδες: «Η ΝΙΚΗ ισχυρίζεται ότι “οι Μητροπολίτες Ζακύνθου Χρυσόστομος και Θηβών Ιερώνυμος αναμένεται να καταθέσουν τις επόμενες μέρες στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Δ.Παπαγγελόπουλο μετά τις ευθείες αναφορές του κ. Χρυσόστομου στο ρόλο που έπαιζε ο Γρ.Μιχαλόπουλος ‘παίζοντας’ με τους Ιεράρχες και την ιδιωτική τους ζωή, μετατρέποντάς τους μέσα από τα άρθρα του στην εφημερίδα του από… Παπαφλέσσα σε Μπουμπουλίνα, αλλά και από Μπουμπουλίνα σε Παπαφλέσσα, όπως είπε ο Ζακύνθου” (bbc.co.uk/greek/press- 28.1.2003«Tύμπανα πολέμου στον Tύπο»).

Περισσότερες λεπτομέρειες για την εκκλησιαστική δράση του τιμημένου και δημόσια εκδότη, με οφφίτσια, από μεγαλόψυχους καθυβριζόμενους και απειλούμενους πατριάρχες και Αρχιεπισκόπους,  μπορείτε να διαβάσετε ε δ ώ.

Η ‘Καθημερινή’ (26.01.2003, «Τα ‘ροζ σκάνδαλα’ της Ιεραρχίας», του Γρ.Καλοκαιρινού), αναφέρεται στους εκβιασμούς Ιεραρχών και παραδέχεται πως «οι ελπίδες για άπλετον φως, είναι λίγες, αφού η Δικαιοσύνη στον τόπο μας δείχνει πάντα μια ιδιαίτερη ευαισθησία προς την Εκκλησία, γι’ αυτό και δεν βάζει …το μαχαίρι στο κόκκαλο». Επειδή λοιπόν όχι μόνο τα έσοδα, αλλά και τα φιλανθρωπικά έξοδα, της Εκκλησίας είναι άδηλα και κρύφια, άπειρα όπως το έλεος του ορθόδοξου θεού, επειδή οι εκατοντάδες ενορίες, μονές, μητροπόλεις, εξωκκλήσια, προσκυνήματα κλπ εισπράττουν όχι μόνο από μισοπάλαβα γραϊδια αλλά και από κάθε λογής απλοϊκό, απελπισμένο, ετοιμοθάνατο, φοβισμένο αλλά και από επιδειξιομανή πλούσιο, φιλάνθρωπο εφοπλιστή ή πονόψυχο μεγαλοεπιχειρηματία που ορέγεται βαρύγδουπο τίτλο οφφικιάλιου, κλπ, από ιερά λείψανα, θαυματουργές εικόνες, διαθήκες, από ευρωπαϊκά προγράμματα και κρατικές χορηγίες, από κονδύλια που εξασφαλίζουν ψηφοθήρες πολιτευτές κλπ, νομίζω πως ήγγικεν η ώρα να ελέγξει στα σοβαρά ο ΣΔΟΕ τον ιερό Πακτωλό, χωρίς να παρέμβει το περιβάλλον του κληρικαλιστή και ταυτόχρονα άθεου, αλειτούργητου και συγχρόνως προσευχόμενου (σε αφορολόγητες εικόνες) πρωθυπουργού μας, που δεν κάνει βήμα αν δεν πάρει την ευχή του Αρχιεπισκόπου, ιδιαίτερα ο εξ απορρήτων του υπουργός Ν.Παππάς που αποφαίνεται πως «Η Εκκλησία έχει παράλληλο μήνυμα με την Αριστερά».

Με αφορμή επίσης την πρόσφατη υπόθεση υπαλλήλου της Αρχιεπισκοπής που κατελήφθη να έχει 3,5 εκατ. ευρώ εξ… ουρανού, εντελώς ενδεικτικά, για να φανεί το μέγεθος των απαγορευμένων θησαυρών που διακινεί το ιερό τέρας Λεβιάθαν,  επιλέγω συμβολικά 33 δημοσιεύματα, που έμειναν κατά κανόνα αιωρούμενα, ακόμη και όταν οι υποθέσεις τους τελεσιδίκησαν, αφήνοντας όμως κάποια αναπάντητα ερωτήματα:

1) «ΜΕ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΑΝΩ ΤΟΥ 1 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ. Στο εξομολογητήριο του ΣΔΟΕ δέκα Μητροπολίτες. Νέες αποκαλύψεις για ‘μαύρο χρήμα’ αναμένεται να συγκλονίσουν τον χώρο της Εκκλησίας» (‘ΕΘΝΟΣ’, 1/12/2012).

2) «Ο ιερέας με τα 3 εκατ. ευρώ μετά τον έλεγχο του ΣΔΟΕ. Πολυτελής κατοικία, παγκάρια, περίεργες κλοπές και καταγγελίες για κακοδιαχείριση». (ΤΟ ΒΗΜΑ, Β.Γ.Λαμπρόπουλος-21/11/2012).

3) «ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΙΜΗΤΗ-Ποιός είναι ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος που έχει εκατομμύρια ευρώ στις τράπεζες… Στα 80 του τον έπιασαν με εκατομμύρια ευρώ αδήλωτα στην τράπεζα και δεν μπήκε στον κόπο ούτε να κάνει διάψευση. Κι αυτό γιατί πιστεύει ότι κανείς δεν πρόκειται να ερευνήσει τα εισοδήματά του και κανείς δεν πρόκειται να του επιβάλλει κάποια τιμωρία. Είναι η δεύτερη φορά που ο Περιστερίου ελέγχεται για λογαριασμούς εκατομμυρίων και μέτρα δεν έχουν ληφθεί εναντίον του..».(iefimerida.gr, 26|11|2012)

4)  «Οι ‘Ιερές’ αντιδράσεις της Εκκλησίας στο φορολογικό νομοσχέδιο….. Πέντε μονές που προσέφυγαν στα ευρωπαϊκά δικαστήρια εναντίον του νόμου Τρίτση αποτιμούσαν τα περιουσιακά τους στοιχεία στο αστρονομικό ποσό των 8 τρισ. δρχ….» (reporter.gr, 23 3. 2010).

5) «…Μητροπολίτες, που συγκαταλέγονται στους πλούσιους Έλληνες, αγοράζουν σπίτια στο Λονδίνο. Και μάλιστα ακριβά….» (inewsgr.com, 25/10/2011).

6)  «Έξαλλος με τον μητροπολίτη Μεσογαίας ο Ιερώνυμος για το ΣΔΟΕ- ‘Αυτά είναι φανφάρες’…» (inewsgr.com, 29/11/2012).

7) «Ζητούν από τον Ιερώνυμο να παρέμβει στο ΣΔΟΕ να δημοσιοποιηθεί η λίστα με τους κροίσους Αρχιερείς..» (news247.gr, 28.11.2012).

8) «Κύπρος: «Μοναστήρια στην Ελλάδα πήραν χαριστικά δάνεια από την Λαϊκή Τράπεζα…» (20/05/2013-ΤΑ ΝΕΑ).

9) «ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΣΤΗ ΜΟΝΗ ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΕΠΑΝΩΣΗΦΗ. ‘Καμπάνα’ σχεδόν μισού εκατ. ευρώ σε μοναστήρι από το ΣΔΟΕ-Εκοβε πλαστά τιμολόγια» (iefimerida.gr, 23.10.2013)
10) «Καλόγρια με φουσκωμένο λογαριασμό σε μοναστήρι της Κρήτης – Στο μικροσκόπιο του ΣΔΟΕ η υπόθεση!» (eirinika.gr, 20.12. 2014).

11) «Ζητείται η παραπομπή έξι ατόμων για σκάνδαλα εκατομμυρίων στη μονή Αναστάσεως του Χριστού – Εμμαούς» ( ‘ΤΑ ΝΕΑ’, 23 Μαρτίου 2015).

12) «Στα δικαστήρια ο Δήμος Λέρου και η Μονή της Πάτμου για την κυριότητα της νησίδας Λέβιθα» (rodosalarm.gr, 1.3.2015)

13) «Τι είναι η ΜΚΟ ‘Ο Κύκλος της Πάτμου’, οι κρουαζιέρες στο Νείλο και οι 600.000 ευρώ για παγοθραυστικό» (iefimerida.gr, 16|12|2012)

14) “ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΤΕΡΑΤΑ ΣΤΟ ΦΩΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΗΜΕΡΕΣ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΤΗΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ‘ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ’. Ιδού το αμαρτωλό φαγοπότι», της ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΚΑΤΗ. «Εκατομμύρια ευρώ, που επί χρόνια έρρεαν αφειδώς από τον δημόσιο κορβανά στα ταμεία της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης της Αρχιεπισκοπής Αθήνας ‘Αλληλεγγύη’”, (‘Ελευθεροτυπία’, 27.11.2010).

15) «Παράνομο ‘δώρο’ στον κ. Χριστόδουλο. Η ΟΚΕ ζητεί να αποσυρθεί ‘πονηρή’ διάταξη του κ. Σ. Τσιτουρίδη με την οποία χαρίζονται στην Αρχιεπισκοπή ακίνητα-φιλέτα» (‘ΤΟ ΒΗΜΑ’-25/03/2007)

16) «ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΜΕΓΑΤΟΝΩΝ ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ ο βιομήχανος Κων/νος Λούλης κατά του Μητροπολίτη Ιγνατίου «Ιερά» φτερά έκαναν 100 εκατομμύρια δωρεάς του βιομήχανου προς την Μητρόπολη Δημητριάδος και Αλμυρού και αντί έργου για ηλικιωμένους στη μνήμη της μητέρας του, στήθηκε ίδρυμα που επιδοτείται από ευρωπαϊκά προγράμματα, με ταμία την σύζυγό του, χωρίς η ίδια καν να το γνωρίζει….» (e-volos.gr, 1.7.2013).

17) Βουλευτής, δήμαρχοι και… ιερείς στα κυκλώματα με τις παράνομες συντάξεις! (‘ΗΜΕΡΗΣΙΑ’, 16/9/2014).

18) (‘Ιός-Ελευθεροτυπία’, 18/12/2005: “Αποφάσεις Αρείου Πάγου….1317/2001…. δικαιώνει τον ιερέα που βιντεοσκόπησε τους καταμετρητές των χρημάτων και των τιμαλφών, οι οποίοι έκλεβαν το «ιερό Προσκύνημα Αγίας Παρασκευής Τεμπών» (σημ.Λασκ. ανάμεσά τους και ιερείς, που τελικά έμειναν ατιμώρητοι),.

19) “..Δίχως τέλος αποκαλύπτονται τον τελευταίο χρόνο τα σκάνδαλα με ιερωμένους στα Φάρσαλα Λάρισας. Μετά τη μεγάλη μπίζνα με τις δωρεές – μαϊμού, που είδε το φως της δημοσιότητας τον Μάρτιο του 2012, το κύκλωμα τοκογλυφίας με πρωταγωνιστές ρασοφόρους τον περασμένο Μάιο, τη μεγάλη υπόθεση υπεξαίρεσης 690.000 ευρώ από δύο ιερείς τον Ιούνιο 2012, προ ημερών ήρθε να προστεθεί στις ιερές κομπίνες στα Φάρσαλα η πώληση εικόνων ιδιαίτερα μεγάλης αξίας. Ανεξάρτητα με τα σκάνδαλα, την κοινωνία των Φαρσάλων, απασχόλησε τελευταία η αυτοκτονία με απαγχονισμό ενός 45χρονου ιερέα για λόγους που δεν έγιναν γνωστοί…” (taxydromos.gr, 2012-10-28-10-2012).

20) “Υπεξαίρεση σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου που φθάνει στα 3.691.800 ευρώ πραγματοποιούσαν ιερωμένοι από τη Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων” (Left.gr, 14.07.2013).

21) Τον Μητροπολίτη Σύρου, εμπλέκει ο διαβόητος αρχιμανδρίτης Γιοσάκης στο παραδικαστικό κύκλωμα. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από την «έκθεση ανάλυσης» τηλεφωνικών συνομιλιών που έχει καταγράψει ο “αρχικοριός” της ΕΥΠ, προκειμένου να εντοπίσει μια από τις μεγαλύτερες συμμορίες που λυμαινόταν το χώρο της Δικαιοσύνης. Η έκθεση αυτή … βρίσκεται στα χέρια του εισαγγελέα Ντογιάκου, …Τον Μητροπολίτη Σύρου “ανακατεύει” σε συνομιλίες που είχε με το Γιοσάκη ο …Σωτ.Τζούμας…. σύμφωνα πάντα με την «έκθεση ανάλυσης Γιοσάκης και Τζούμας  είχαν διάφορες τηλεφωνικές συνομιλίες για μια δίκη που θα γινόταν στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λαμίας. Κατηγορούμενοι, ήταν ο πρωτοπρεσβύτερος ….  και ένας ιερομόναχος ονόματι «Χάρης» οι οποίοι είχαν γνωριμίες με celebrities στο νησί της Μυκόνου και υπεξαιρούσαν εικόνες μεγάλης αξίας για να τις πουλήσουν στη Λαμία, όπου και συνελήφθησαν….ο Γιοσάκης λέει στο Τζούμα ότι … χρειάζονταν 100.000 ευρώ για να δοθούν στους δικαστές της έδρας (28-9-2011, directNEWS.gr).

22) «….Το 2008 η Εκκλησιαστική Κεντρική Υπηρεσία Οικονομικών πούλησε ένα οικόπεδο 4 στρεμμάτων στην περιοχή Λιμανάκι Μαλτσινιώτη, στη Βουλιαγμένη, σε ιδιώτη αντί περίπου 14 εκατομμυρίων ευρώ χωρίς να πραγματοποιηθεί δημόσιος διαγωνισμός … Ο ιδιώτης ήταν οδοκαθαριστής του Δήμου .. Ο διευθυντής της Υπηρεσίας Αντ. Ζαμπέλης υποστήριξε ότι δεν ακολούθησαν τη διαδικασία του διαγωνισμού … καθώς ο ιδιώτης αγοραστής είχε καταπατήσει την έκταση και κρίθηκε ότι συνέφερε η πώληση αντί για συνέχιση της δικαστικής μάχης για την αποβολή του. … Όμως αποδείχθηκε εκ των υστέρων ότι υπήρχε δικαστική απόφαση για οριστική έξωση του ιδιώτη, άρα δεν χρειαζόταν να επισπεύσουν τις διαδικασίες. .. Αυτό που κίνησε την περιέργεια των μελών της Ιεραρχίας είναι ότι ο υπάλληλος αγόρασε και έπειτα από μισή ώρα μεταπώλησε σε τρεις offshore εταιρείες που έχουν έδρα την Κύπρο. Μέσα σε 30 λεπτά όχι μόνο κατάφερε να τη «σπρώξει» σε άλλο ιδιοκτήτη, αλλά και να την πουλήσει στην τιμή των 16 εκατομμυρίων ευρώ κερδίζοντας τουλάχιστον 2 εκατομμύρια. Ο νέος ιδιοκτήτης είναι γνωστός εφοπλιστής που βρέθηκε στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ για οφειλές στο Δημόσιο. .. ο εισαγγελέας, άσκησε ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου….» (dealnews.gr, 28. 3. 2011)

23) (11.9.2013 / ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ) “Τα «φιλέτα» της Βουλιαγμένης, εφοπλιστές και Δικαιοσύνη…πολλά περίεργα συμβαίνουν με την εκκλησιαστική περιουσία … μετά μάλιστα την εκλογή του Ιερώνυμου Β’ ως αρχιεπισκόπου…. Σύμφωνα με πληροφορίες από δικαστικές πηγές, ο φάκελος «οικόπεδα της Εκκλησίας» στη Βουλιαγμένη όχι μόνο δεν έχει κλείσει, αλλά, με αφορμή την απόφαση της κυβέρνησης να πουλήσει τον Αστέρα, οι δικαστικές αρχές έχουν πληροφορηθεί ότι το λεγόμενο «λόμπι νεο-εφοπλιστών» επιχειρεί πάλι να εκμεταλλευτεί τη συγκυρία για να αγοράσει κοψοχρονιά τα οικόπεδα της Εκκλησίας που συνορεύουν με την έκταση του Αστέρα και με διαδικασίες που πιθανώς εγείρουν ζητήματα νομιμότητας και φορολογικών παραβάσεων. Και μιλάμε για δεκάδες εκατομμύρια ευρώ…».

24) (“Free Sunday”, 25-12-2011, συνέντευξη Δωδώνης-τ.Ζακύνθου Χυσόστομου): «…Τι έγινε με την «Αλληλεγγύη»; Τι έγινε με το Ίδρυμα Κόκκορη; Τι έγινε με τα… φιλέτα της Βουλιαγμένης, που τα πούλησαν αντί πινακίου άνευ φακής στη Σύνοδο; ..Έμεινε ατιμώρητος με τόσα εκατομμύρια που φέρεται ότι έχει καταχραστεί….Για τον διευθύνοντα σύμβουλο κ. Φουρλεμάδη….Το υπουργείο Εξωτερικών ζητά πίσω τα χρήματα και η Εκκλησία είναι υποχρεωμένη να ξεκαθαρίσει τα πράγματα. Δεν πρέπει να βρει τους ενόχους; Να σας φέρω ένα παράδειγμα από τα εκατοντάδες που όζουν. Η «Αλληλεγγύη» κάνει με μια εταιρεία … Το έργο κοστολογήθηκε 2 εκατ. ευρώ. Η μεταφορά δεν γίνεται και η εταιρεία καλείται να πάρει την αποζημίωσή της, που ανήρχετο σε 1,2 εκατομμύρια! Το μεγάλο κακό όμως είναι αλλού: ότι μιλούσαν για πρόγραμμα που είχε ήδη λήξει! Για την «Αλληλεγγύη» έχω στείλει γράμμα εδώ και ενάμιση χρόνο στον εισαγγελέα του Αρ.Πάγου και του λέω: ‘Δεν μάθατε τίποτε περί “Αλληλεγγύης”, στην οποία αναμειγνύονται και πολιτικά πρόσωπα; Τι θα κάνετε;’. Νομίζω ότι το πάνε έτσι για να γίνει παραγραφή. ….Δημοσιογράφος: Επιτρέψτε μου να επιμείνω στην υπόθεση των οικοπέδων της Βουλιαγμένης…Μητροπολιτης: Είναι σαφέστατη υπόθεση αμέλειας ή εγκληματικής πράξης……..Δημοσιογράφος: Όταν μιλάτε για αρχηγούς που δεν έχουν κότσια… Μητροπολίτης : Εννοώ και τον Αρχιεπίσκοπο. Όταν έχεις αδυναμίες, πρέπει να κρύβεσαι. Να μην ανεβαίνεις σε σκαλοπάτια ψηλότερα από εκείνα που μπορείς…».

25) «..Καταγγέλλουν ότι το κράτος δεν εφαρμόζει το Σύνταγμα και τους νόμους όσον αφορά τα εθνικά κληροδοτήματα και ότι η Μητρόπολη Ιωαννίνων διαχειρίζεται τα επίμαχα κληροδοτήματα ως εκκλησιαστική περιουσία. Από την πλευρά του, ο Μητροπολίτης Θεόκλητος τηρεί σιγήν ιχθύος…. Φιρμάνια του σουλτάνου και διατάγματα των τριών δικτατορικών καθεστώτων – Πάγκαλου, Μεταξά και Παπαδόπουλου…» (ΒΗΜΑ, 04/12/2005).

26) «Άβατο στα ταμεία της εκκλησίας. (Της Αντας Ψαρρά) κλείνει και η πόρτα για τη διερεύνηση υποθέσεων με διαδρομές αγνώστου προελεύσεως χρημάτων που περάσανε και θα συνεχίσουν -ως φαίνεται- να περνούν από τα ιερά ταμεία. Με τον τρόπο αυτό, τόσο οι μονές του Αγίου Ορους όσο και οι Κύπριοι αδελφοί μας τραπεζίτες και ιδιοκτήτες offshore δεν θα έχουν πλέον κανένα λόγο να ανησυχούν για τον επίγειο παράδεισο. Σειρά… οι ιερές τροπολογίες…» (tvxs, 25.11.2013, από ‘Εφ.τ.Συντακτών’). Ναζιστικός «Στόχος»-27/11/13: Η ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΑΠΑΝΤΑ ΣΤΟ ΒΡΩΜΕΡΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΗΣ ΑΝΤΑΣ ΨΑΡΡΑ… ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΤΟΥ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ Δ. ΨΑΡΡΑ ΣΤΗΝ «ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ»… Ἡ τροπολογία ἀφορᾶ στούς διαχειριστικούς – δημοσιονομικούς ἐλέγχους καί ὄχι στούς φορολογικούς ἐλέγχους ..γιά τούς ὁποίους ποτέ δέν χρειαζόταν ἄδεια Ὑπουργοῦ, οὔτε καί τώρα κάτι τέτοιο προβλέπεται».

27) ‘Εφ.τ.Συντακτών’, 21/11/13  Χ.Ιωάννου «Α λα Βατοπαίδι!». «Με διάταξη που ψήφισαν χθες στη Βουλή, Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ ουσιαστικά χαρίζουν για 30 χρόνια δημόσια γη σε μονή της Μητρόπολης Καλαβρύτων. Ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης Τάκης Μπαλτάκος δεν μπορούσε χθες στη Βουλή να κρύψει το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του για την ψήφιση της σχετικής διάταξης…».

28) «Χωρίς άδεια το χλιδοξενοδοχείο «Σήμαντρον» του Αμβρόσιου..» (<a href="http://citypress-gr.blogspot.com/2008/10/bollywood-greece.html,7.10.2008)

29) “Έλεγχος του ΣΔΟΕ για την τεράστια κληρονομιά στην Μητρόπολη Ρεθύμνου… ο εκλιπών διέθετε καταθέσεις ύψους 5,9 εκ. ευρώ, καθώς και ακίνητα (τρία καταστήματα, ένα σπίτι και ένα οικόπεδο), τα οποία περιέρχονται στην τοπική εκκλησία” (e-kriti.gr, 09.11.2014)

30)«Σκάνδαλο …Βοιωτοπεδίου Ιερός επενδυτής και ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος! Ως μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας, όχι μόνο θεώρησε δεδομένη την ιδιοκτησία της Εκκλησίας σε εκτάσεις τουλάχιστον 80.000 στρεμμάτων στον Παρνασσό και άλλα βοιωτικά βουνά και κάμπους, αλλά παραχώρησε κάποιες για εκμετάλλευση σε επιχείρηση της οικογένειάς τουΠρόκειται για επιχείρηση στην οποία συμμετέχουν ο αδελφός του ο ανιψιός του μαζί με τη σύζυγό του και οι σύζυγοι άλλων δύο ανιψιών του…» (‘Ελευθεροτυπία’, 4-10-2008- ΑΡΗ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ).

31) «Στο στόχαστρο δημοσιευμάτων η «βίλα» του Ιερώνυμου- τι απαντά η Αχιεπισκοπή. Η εξοχική κατοικία δεν ανήκει στον Αρχιεπίσκοπο αλλά στον ανιψιό του,… «Σχετικά με σημερινό δημοσίευμα της εβδομαδιαίας εφημερίδας σας «Παραπολιτικά», με τίτλο «Ησυχαστήριο με πισίνα – τρούλο …»,..».Το δημοσίευμα της εφημερίδας:Σε ένα μικρό, παραθαλάσσιο οικισμό της Βοιωτία περνά τα καλοκαίρια του ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος απολαμβάνοντας μεταξύ άλλων την ηρεμία της εξοχικής του κατοικίας την εντυπωσιακή πισίνα του σε σχήμα τρούλου και με θέα τη θάλασσα.Το σπίτι είναι διώροφο, διαθέτει τεράστιο σαλόνι με τζάκι, τρία υπνοδωμάτια, μεγάλη κουζίνα, μπάνιο και αυλή με θέα στο απέραντο γαλάζιο του Κορινθιακού…Πρόκειται για ένα οίκημα που εύκολα θα χαρακτήριζαν κάποιοι ως βίλα, αφού διαθέτει τεράστιο κήπο, ξενώνες και τη μεγάλη πισίνα …Το σπίτι, σύμφωνα με πληροφορίες από κατοίκους της περιοχής, χτίστηκε από την εποχή που ο κ. Ιερώνυμος ήταν μητροπολίτης Θηβών…..Όπως λέγεται, τα τελευταία χρόνια έχουν περάσει κατά καιρούς από εκεί ισχυροί επιχειρηματίες που διατηρούν στενές σχέσεις με την Εκκλησία, ανάμεσά τους και ο κύριος Λαυρεντιάδης…» (www.siriosfm.gr20 1. 2013).

32) ΒΙΛΕΣ ΚΑΙ ΠΙΣΙΝΕΣ Το real estate της… αγίας οικογένειας….Ιδιαίτερη αίσθηση δε προκάλεσε η δημοσιοποίηση των καταγγελιών σχετικά με τη δράση της «αγίας οικογένειας» της Νίκαιας, κοινώς του μητροπολίτη Αλεξίου και ανθρώπων του στενού του περιβάλλοντος, μεταξύ αυτών του αδελφού του, αρχιλογιστή της Μητρόπολης, και του ανιψιού του…. Αντίστοιχης πολυτέλειας και αξίας είναι και η εντυπωσιακή κατοικία που χρησιμοποιούν ως έδρα τους ο αδελφός και ο ανιψιός του μητροπολίτη. Πρόκειται για ένα ακίνητο εμβαδού περίπου 300 τ.μ. στα σύνορα Ν. Ερυθραίας και Εκάλης, τη διεύθυνση του οποίου μάλιστα δηλώνει στους τηλεφωνικούς καταλόγους ο γιος του αρχιλογιστή της μητρόπολης. Πρόκειται για την περιοχή όπου έχουν τα σπίτια τους γνωστοί επιχειρηματίες και άλλοι επώνυμοι. Ο ίδιος ο μητροπολίτης Νικαίας, στην οργισμένη απάντησή του στο δημοσίευμα της περασμένης Κυριακής, χαρακτήρισε «ψευδέστατες και συκοφαντικές (τις) καταγγελίες», απείλησε με αγωγές και μηνύσεις ….Ωστόσο, απέφυγε να απαντήσει επί των καταγγελιών που αφορούν στα περιουσιακά στοιχεία του αδελφού και του ανιψιού του, οι οποίοι επίσης θα ελεγχθούν αφού ο οικονομικός εισαγγελέας … ζήτησε από τους «ράμπο» να προχωρήσουν σε πλήρη έλεγχο όλων των προσώπων που αναφέρονται στις καταγγελίες, δείχνοντας με τη στάση του ότι αξιολογεί την υπόθεση ως άκρως σοβαρή….Οι καταγγελίες των ιερέων. Αφαίμαξη και στα παγκάρια των ενοριών…»  (Έθνος 9/12/2012 ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ).

 33) Tελειώνω με μια ξεχασμένη υπόθεση, που ξέσπασε στα πλαίσια του πολέμου μεταξύ Χουντόδουλου-Ιερώνυμου, στο κλίμα της αρχιεπισκοπικής εκλογής του 1998: «Ο κατηγορούμενος που έγινε προκαθήμενος» (Ν. Παπαχρηστου-‘Καθημερινή’, 10.2.2008). «Η υπόθεση που επέδρασε καταλυτικά στην εκλογή….Στο επίκεντρο βρέθηκαν ο Θηβών Ιερώνυμος, οι Κερνίτσης Λεόντιος και Διαυλείας Δαμασκηνός, τρεις κληρικοί και ένας λαϊκός. Ολοι μέλη μιας επιτροπής που συνεστήθη το 1995 με πρωτοβουλία του μακαριστού Σεραφείμ για την επισκευή και αναστήλωση παλαιών μονών και εκκλησιών. Με την παρέμβαση του αρχιεπισκόπου το υπουργείο Οικονομικών ενέκρινε και εκταμίευσε κονδύλι ύψους 4 δισ. δραχμών. Χρήματα που προορίζονταν για τις μελέτες και τις επισκευαστικές εργασίες στα μνημεία. Χρήματα που σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου δεν έφτασαν ποτέ στον προορισμό τους, γιατί χάθηκαν κάπου στη διαδρομή…….‘Ο τρόπος που μεθοδεύτηκε αυτή η ιστορία ήταν να ανακινηθεί ένα δήθεν οικονομικό σκάνδαλο και αυτοί που τη μεθόδευσαν είχαν δύο στόχους’, θα δηλώσει o κ. Αλ. Κούγιας για να προσθέσει: ‘Κατά την άποψή μου, τον Ιερώνυμο, ο οποίος ήταν ο βασικός αντίπαλος,..’… Τον Απρίλιο, ο Σεραφείμ πεθαίνει. Το σκάνδαλο απασχολεί τα μέσα ενημέρωσης και μέσω αυτών ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο. Ο Ιερώνυμος χάνει την αρχιεπισκοπική εκλογή και κάνει λόγο για στημένη υπόθεση… ‘…Βγήκε η απόφαση του Συμβουλίου Εφετών. Με δικαίωσε. Επομένως από αυτήν την πλευρά το δικαστήριο έχει μιλήσει και είπε ότι δεν έχω καμία ανάμειξη στο θέμα της διαχειρίσεως των 4 δισεκατομμυρίων’, θα πει τότε ο μητροπολίτης Θηβών Ιερώνυμος…».

Νομίζω όμως, πως το ερώτημα ποιός διαχειρίστηκε και πως τα 4δις, έμεινε αναπάντητο.

Κλείνω το δημοσίευμα με μια υπενθύμιση: «Oι Αγιορείτες πατέρες ευχαρίστησαν τον κ.Τσίπρα για την στήριξη που τους προσέφερε στα αιτήματα για την φορολογική αντιμετώπισή της Μοναστικής Πολιτείας» (amen.gr, 7.8.2014). Aναρωτιέμαι πόσο θράσος χρειάζεται για να απαιτεί ένας «αριστερός» πρωθυπουργός από τους Ευρωπαίους φορολογούμενους, να καταβάλλουν λύτρα για τα διάφορα Βατοπαίδια, που η Δικαιοσύνη συνήθως ξεχνά ή καθυστερεί υπερβολικά να ξεκαθαρίσει, ενώ τα κόμματα σωπαίνουν και η Εκκλησία υποκρίνεται πάντα πως αγνοεί τι κρύβεται πίσω τους.

 

 

Advertisements
This entry was posted in «Ιερές» Αταξίες, «Ιερές» Διεκδικήσεις, «Ιερή» Εξουσία, τυχοδιωκτικός πατριωτισμός, φασισμός, Ασμοδαίος, Γράμμα από το Ληξούρι, Για την Αριστερά, Διακρίσεις (κάθε είδους), κοινωνία/πολιτική. Bookmark the permalink.

27 Responses to Δεσποτάδες

 1. Ο/Η Θεολόγος λέει:

  http://www.mixanitouxronou.gr/papika-skandala-me-pornes-orgia-timvorichies-ke-chrimatismous-istories-diafthoras-pou-sigklonisan-tin-katholiki-ekklisia-ston-meseona/

  Παπικά σκάνδαλα με πόρνες, όργια, τυμβωρυχίες και χρηματισμούς. Ιστορίες διαφθοράς που συγκλόνισαν την καθολική εκκλησία στον Μεσαίωνα

  http://www.orthodoxia.gr/printer_friendly.cfm?id=483&obcatid=1
  Παρασκήνιο, βρωμιά και σκάνδαλα στην Εκκλησία του Χριστού

  Βρώμικα παιχνίδια παρασκηνίου που ξεπερνούν στη σύλληψη και φαντασία ακόμη και τους ανθρώπους του υποκόσμου. Παιχνίδια που θα ζήλευε και η μαφία. Το κουβάρι των αποκαλύψεων σύμφωνα με καλά ενημερωμένες εκκλησιαστικές πηγές βρίσκεται ακόμη στην αρχή ενώ δειλά – δειλά άρχισε στους κόλπους της Ιεραρχίας να ψιθυρίζουν σενάρια περί παραιτήσεως του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Χριστοδούλου. Την ίδια στιγμή ο πιστός λαός συγκλονισμένος παρακολουθεί εμβρόντητος τις αποκαλύψεις, χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει πως χάνει την πίστη του.
  Μέσα στο πλαίσιο αυτό και έπειτα από δημοσιεύματα εφημερίδος που συνοδεύονταν από φωτογραφικό υλικό, το οποίο αποδίδονταν στο Μητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας Στέφανο η ΔΙΣ κάλεσε τον τελευταίο να δώσει γραπτές εξηγήσεις. Σημειώνεται ότι γραπτές εξηγήσεις έδωσε και ο Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος Θεόκλητος. Οι εξηγήσεις του κ. Θεοκλήτου κρίθηκαν επαρκείς από τη ΔΙΣ, η οποία όμως ύστερα από παράκληση του Μητροπολίτη όρισε ανακριτή στην υπόθεση το Μητροπολίτη Ξάνθης Παντελεήμονα. Η Ιερά Σύνοδος έχει ορίσει ακόμη τριμελή επιτροπή, η οποία θα εξετάζει τις καταγγελίες για σκάνδαλα. Απαρτίζεται από τους Μητροπολίτες Ξάνθης Παντελεήμονα, Ελασσώνος Βασίλειο και Σάμου Ευσέβιο.
  Εντύπωση, ωστόσο προξενεί το γεγονός της έμμεσης διαγραφής παλαιών επωνύμων καταγγελιών κατά Ιεραρχών μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και η μηνυτήρια αναφορά του Θεολόγου- δημοσιογράφου Διονύση Μακρή αλλά και καταγγελία 300 περίπου πολιτών κατά του Μητροπολίτη Ζακύνθου Χρυσοστόμου για σκανδαλισμό! Οι καταγγελίες αυτές παρανόμως εδόθησαν από τον τότε Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου Επίσκοπο Σαλώνων Θεολόγο και νυν Μητροπολίτη Σερρών στον πρόεδρο μιας άτυπης πολυμελούς επιτροπής που συνέστησε η ΔΙΣ, νυν Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμο. Η επιτροπή αυτή ουδέποτε συνεδρίασε και το αιτιολογικό του Μητροπολίτη προέδρου της ήταν ότι δεν δύνανται να βρεθούν τα μέλη της! Όπως λοιπόν με ευκολία η Ιερά Σύνοδος άφησε απροστάτευτο ένα λαϊκό μέλος της και αναπάντητη την καταγγελία για σκανδαλισμό των 300 πολιτών προκειμένου να προστατεύσει κατά τη νοσηρά νοοτροπία του «φιλάδελφου» έναν Ιεράρχη κατά τον ίδιο τρόπο λένε εκκλησιαστικοί κύκλοι θα λειτουργήσει και σε νέες καταγγελίες, σχολίαζε ανώτατος εκκλησιαστικός παράγοντας.
  Έμπορος ναρκωτικών δίπλα στον Πατριάρχη Ειρηναίο
  Το πάζλ των παρασκηνιακών διαδικασιών που προηγήθηκαν της εκλογής του Πατριάρχη Ιεροσολύμων Ειρηναίου άρχισε να δείχνει το ρόλο που διαδραμάτισε και το περιβάλλον του Προκαθημένου της Εκκλησίας της Ελλάδος. Η φημολογία εκκλησιαστικών κύκλων άλλωστε που συνόδευε ως σήμερα την εκλογή του Πατριάρχη Ειρηναίου ήθελε τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο να παίζει το ρόλο του πρωταγωνιστή! Οι «κακές γλώσσες» μάλιστα υποστηρίζουν πως ο θρόνος του Πατριάρχη Ειρηναίου έχει ως βάση τη στρατηγική ενός μυστικού μέχρι πρότινος επιτελείου του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Χριστοδούλου. Ωστόσο, η Αρχιεπισκοπή με ανακοίνωση της διαψεύδει κάθε ανάμειξη της στην εκλογή και αρνείται κατηγορηματικά ότι σχετίζεται με δύο συγκεκριμένα πρόσωπα που βρίσκονταν μέχρι και την ενθρόνιση του αποδεδειγμένα στο πλευρό του Πατριάρχη Ειρηναίου.
  Εκκλησιαστικοί κύκλοι στηριζόμενοι σε γραπτές μαρτυρίες του υποστράτηγου ε.α. Γιάννη Τριανταφυλλάκη και του καταζητούμενου για εμπόριο ναρκωτικών Αποστόλου Βαβύλη ή Αποστόλου Φωκά κατ’ εντολή του Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου είχαν ταξιδεύσει από τις αρχές σχεδόν του 2002 άνθρωποι της απολύτου εμπιστοσύνης του προκειμένου να συνδράμουν σημαντικά στις προετοιμασίες για την εκλογή του Πατριάρχη Ειρηναίου Σκοπελίτη.
  Στην ομάδα που συστήθηκε προς το σκοπό αυτό συμμετείχε σύμφωνα με τις μαρτυρίες και ο αρχιμανδρίτης Νικόδημος Φαρμάκης της γνωστής Μονής Χρυσοπηγής. Ο τελευταίος πάντως αρνήθηκε κάθε ανάμειξη και χαρακτήρισε πλαστή επιστολή που φέρει την υπογραφή του και επιβεβαιώνει την συνεργασία των ανωτέρω προσώπων. Η ομάδα αυτή, προσθέτουν οι ίδιες πηγές, πραγματοποίησε δύο επισκέψεις, μία στον τότε δήμαρχο Ιεροσολύμων και νυν αντιπρόεδρο και υπουργό Οικονομικών της Ισραηλινής κυβέρνησης και μία στον Γιασέρ Αραφάτ κατά τις οποίες φέρονται να παρουσιάστηκαν ως εκπρόσωποι της Εκκλησίας της Ελλάδος, οι οποίοι μετέβησαν στο Ισραήλ για να βοηθήσουν τον τότε υποψήφιο Μητροπολίτη Ιεραπόλεως Ειρηναίο Σκοπελίτη, νυν Πατριάρχη Ιεροσολύμων. Στην ομάδα αυτή προστέθηκαν και Παλαιστίνιοι γραφίστες ειδικοί σε θέματα μοντάζ, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Η αμοιβή των υπηρεσιών της ανωτέρω ομάδας, θα άγγιζε τα 300.000 δολάρια, υποστήριζαν.
  Μέσα στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της ανωτέρω ομάδας και σύμφωνα πάντοτε με τις μαρτυρίες τους ανήκει και το μοντάζ άσεμνων φωτογραφιών που έφεραν ως πρωταγωνιστές τους αντιπάλους υποψηφίους του Πατριάρχη Ειρηναίου. Συγκεκριμένα, ως ισχυρίζονται, από περιοδικά που απευθύνονται σε ομοφυλοφίλους επέλεγαν φωτογραφίες από τις οποίες αποσπούσαν με μοντάζ το κεφάλια και στη θέση τους έβαζαν τα κεφάλια του Μητροπολίτη Βόστρων Τιμοθέου και του υποστηρικτή αυτού Αρχιεπισκόπου Τιβεριάδος Αλεξίου αλλά και του Μητροπολίτη Πέτρας Κορνηλίου. Ελληνική ημερήσια εφημερίδα μάλιστα δημοσίευσε ορισμένες φωτογραφίες, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση των ανωτέρω, οι οποίοι προσέφυγαν στην ελληνική δικαιοσύνη. Η αγωγή τους, ως ισχυρίζονται εκκλησιαστικοί κύκλοι αναμένεται να εκδικαστεί στην Αθήνα στις 24 Φεβρουαρίου.
  Πληροφορίες αποδίδουν στην ομάδα αυτή και το σχεδιασμό της δήθεν απόπειρας κατά της ζωής του Πατριάρχη Ειρηναίου, από άτομο που συνελήφθη από τις Παλαιστινιακές Αρχές. Το σενάριο απέβλεπε στο να κατηγορηθεί ως ηθικός αυτουργός ο Μητροπολίτης Βόστρων Τιμόθεος έτσι ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την καθαίρεσή του!

  Ρήγμα στην ομάδα
  Το έργο της ομάδας αν αληθεύουν τα όσα υποστηρίζουν έφερε καρπούς και ο Μητροπολίτης Ιεραπόλεως Ειρηναίος εξελέγη Πατριάρχης Ιεροσολύμων. Όλα έβαιναν καλά μέχρι και την ενθρόνισή του κατά την οποία ο καταζητούμενος Απόστολος Βαβύλης, αλλά και ο υποστράτηγος ε.α. Γιάννης Τριανταφυλλάκης έπαιζαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην προσωπική φρουρά του Πατριάρχη Ειρηναίου, γεγονός που επιβεβαιώνεται από το βίντεο της ενθρόνισης αλλά και από αυτόπτες μάρτυρες. Ήδη όμως εκατοντάδες εκατομμύρια, ως ισχυρίζονταν εκκλησιαστικοί παράγοντες είχαν σπαταληθεί για την εκλογή. Ο Πατριάρχης Ειρηναίος φέρεται να ανέφερε στην ομάδα, ότι δεν υπάρχουν χρήματα για να εξοφληθούν οι υπηρεσίες τους, πράγμα που προκάλεσε τριγμούς στην σχέση τους. Τότε προσθέτουν οι ίδιοι παράγοντες, άρχισε η γκρίνια, η οποία οδήγησε στην αποκάλυψη του κυκλώματος! Ο υποστράτηγος Τριανταφυλλάκης άρχισε να αποκαλύπτει το παρασκήνιο με κάθε λεπτομέρεια και έφθασε μέχρι το σημείο να καταγγείλει στις Ισραηλινές Αρχές τον Πατριάρχη Ειρηναίο, με στόχο να μην εκδοθεί διάταγμα αναγνώρισης του. Αυτό προκάλεσε μεγάλες καθυστερήσεις στην αναγνώριση του Πατριάρχη Ειρηναίου από το Ισραήλ και έκανε τον γνωστό δικηγόρο Αλέξη Κούγια, Νομικό Σύμβουλο του Πατριαρχείου να κατηγορήσει τον Τριανταφυλλάκη για εθνική προδοσία!
  Ο υποστράτηγος ε.α. Γεώργιος Τριανταφυλλάκης προσφεύγει στα δικαστήρια κατά του Πατριάρχη Ιεροσολύμων Ειρηναίου, κατά του Αλεξίου Κούγια, δικηγόρου και κατά της εφημερίδας ΕΣΠΡΕΣΣΟ, η οποία δημοσίευσε το σχετικό ρεπορτάζ. Στην αγωγή του ο κ. Τριανταφυλλάκης ισχυρίζεται ότι υπάρχει εκ μέρους του Πατριάρχη Ειρηναίου σύσταση συμμορίας και μιλά περί δράσεως εγκληματικής ομάδος. Επικαλείται μάλιστα ένορκη βεβαίωση του Αποστόλου Βαβύλη ή Φωκά, στην οποία με κάθε λεπτομέρεια περιγράφεται η δράση του κυκλώματος. Βεβαίωση που μιλά για συνάντηση των ανωτέρω με τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο και τον τότε Μητροπολίτη Ιεραπόλεως Ειρηναίο στις 4 και 5 Ιανουαρίου 2001. Η Αρχιεπισκοπή διαψεύδει κάθε σχέση του Μακαριωτάτου με τα εν λόγω άτομα. Ωστόσο, κανείς δεν εξηγεί με ποια κριτήρια ο νυν Πατριάρχης Ιεροσολύμων Ειρηναίος συνεργάστηκε με τα άτομα αυτά, ποιος πλήρωνε τη διαμονή τους και τα έξοδά παραμονής τους στο Ισραήλ και μια πλειάδα άλλων ερωτημάτων, που καλείται πλέον μια εισαγγελική έρευνα να ανακαλύψει.

  Πηγή: AKTE

  ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
  Εκτύπωση από orthodoxia.gr – ΣΤΥΛΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ 30/03/2015
  http://www.orthodoxia.gr
  ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 2. Ο/Η Αριστερά του κώλου λέει:

  http://tvxs.gr/news/ellada/ksenos-typos-giati-eksaireitai-i-ekklisia-apo-ta-bari

  Γιατί εξαιρείται η Εκκλησία από τα βάρη;

  Απορία Ευρωπαίων

  H εξαίρεση της εκκλησίας από τα νέα φορολογικά μέτρα απασχολεί τον ξένο τύπο καθώς σε χθεσινό της δημοσίευμα η εφημερίδα DailyTelegraph κάνει εκτενή αναφορά στο θέμα της εκκλησιαστικής περιουσίας στην Ελλάδα. Παρόμοια έρευνα είχε δημοσιεύσει και η γαλλική εφημερίδα Le Monde, την οποία είχε αναδημοσιεύσει η βρετανική Guardian στις αρχές Οκτωβρίου.

  http://www.lifo.gr/now/world/61450

  Στην συνέντευξη και σύμφωνα με τα αποσπάσματα που δημοσιεύει η Le Figaro, o Γιάνης Βαρουφάκης αναφέρεται και στην φορολόγηση της εκκλησίας. Όπως σημειώνει η ελληνική ορθόδοξη εκκλησία η οποία έχει τεράστια ακίνητη περιουσία δεν φορολογείται όπως θα έπρεπε. Το ίδιο σημειώνει πως ισχύει και για τους εφοπλιστές για τους οποίους οποιαδήποτε απόπειρα φορολόγησης σημαίνει πως υπάρχει ο κίνδυνος να προκαλέσει απομάκρυνση των χρημάτων τους από την Ελλάδα σε τράπεζες τους εξωτερικού.

  http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=406879
  Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ: «Στην Ελλάδα είστε ο καθένας για την πάρτη του»

  Ο γαλλογερμανός ευρωβουλευτής επικρίνει Ελληνες και Ευρωπαίους και μιλάει για την κρίση, τους «Αγανακτισμένους» και τον εθνικισμό

  Του θυμίζουμε ότι κατηγορεί επίσης την Ευρώπη για υποκρισία επειδή από τη μια δανείζει χρήματα στην Ελλάδα και από την άλλη την υποχρεώνει να αγοράζει γαλλικά και γερμανικά όπλα. «Μα, αυτό το πρόβλημα οφείλεται στον ελληνικό εθνικισμό» απαντά. «Γιατί η Ελλάδα να έχει ανάγκη σήμερα από έναν στρατό που αναλογικά με το μέγεθος του πληθυσμού της είναι μεγαλύτερος από τον στρατό της Γερμανίας; Γιατί το ελληνικό κράτος να πληρώνει την Ορθόδοξη Εκκλησία; Γιατί οι παπάδες να είναι δημόσιοι υπάλληλοι; Γιατί αγοράζετε υποβρύχια; Πρέπει να σταματήσετε να πιστεύετε ότι οι Τούρκοι δεν έχουν άλλο στον νου τους από το να εισβάλουν στην Ελλάδα. Αλλά και οι γαλλικές και γερμανικές εταιρείες πρέπει να σταματήσουν να ενισχύουν τη διαφθορά προκειμένου να εξασφαλίσουν συμβόλαια με το ελληνικό κράτος».

  Στουρνάρας λέει το αυτονόητο για τους μισθους παπάδων

  Δημοσιεύτηκε στις 22 Αυγ 2012

  Δεν πιστεύω ότι ο κ.Στουρνάρας θα κερδίσει τη συμπάθεια πολλών Ελλήνων με το πόστο που έχει αναλάβει τη συγκεκριμένη περίοδο οικονομικής κρίσης , παίρνοντας υπόψην όλα αυτά τα μέτρα που θα αναγκαστεί σταδιακά να εισηγηθεί ..
  Πάντως στη συγκεκριμένη συνέντευξη στους » Πρωταγωνιστές » , λέει το αυτονόητο για την μισθοδοσία των ιερέων , η οποία συνεχίζει να προέρχεται απο τα αποθεματικά του (χρεωκοπημένου πλέον ) κράτους , παρά τους τεράστιους οικονομικούς πόρους της ελληνικής Εκκλησίας .

  Στην Ελλάδα του 2012 , οι παπάδες αποτελούν πλέον ακόμα μία ομάδα δημοσίων υπαλλήλων , μάλιστα τη μοναδική που αρνείται να πληρώσει φόρους ενώ η ελληνική Εκκλησία απο τότε που τη θυμάμαι , ήταν πάντοτε περισσότερο απασχολημένη με τον αγώνα για κοινωνική επιρροή ( η ωμή παρέμβαση της στο θέμα της αναγραφής του θρησκεύματος στις ταυτότητες , αντιδράσεις για το βιβλίο ιστορίας της Ρεπούση γιατί » δεν αναφέρει αρκετά την ΄προσφορά της εκκλησίας στην επανάσταση΄, αντιδράσεις στο ενδεχόμενο να σταματήσει η πρωινή προσευχή στα σχολεία ) από το να προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο και να βοηθησει αυτους που τη χρειάζονται .

  Βεβαίως οι γενικέυσεις δεν εξηπηρετούν τίποτα , προφανώς υπάρχουν και στους κόλπους της εκκλησίας εξαίρετοι άνθρωποι που συνεισφέρουν στο κοινωνικό καλό , μα σαν οργανισμός , η εκκλησία της ελλάδος δεν κατάφερε να μείνει μακριά από φαινόμενα οικονομικής διαφθοράς ( Βατοπέδι ) ,αλλά και μισσαλοδοξίας και ρατσισμού ( βλέπε τις ΄καλόγουστες΄ δηλώσεις Άνθιμου για τους αφρικανούς στην Ομόνοια και για το gay pride της Θεσσαλονίκης ) .

  Σε χώρες όπως Γερμανία , Ολλανδία , Σουηδία κ.α κάθε πολίτης δηλώνει στη φορολογική του δήλωσει αν θέλει να στηρίξει με τους φόρους του το Α ή Β θρησκευτικό δόγμα , εφόσων νιώθει ότι ταυτίζεται με αυτό και τις ενέργειες των ανθρώπων που το εκπροσωπούν . Στην Ελλάδα αντιθέτως όλοι μας πρέπει με το ζόρι να συνεισφέρουμε στη μισθοδοσία και καλοπέραση γραφικών όπως ο Άνθιμος ή ο μητροπολίτης Πειραιώς .

 3. Ο/Η Red λέει:

  Μια φορά κι έναν καιρό. Κοτζαμπάσηδες πασάδες και σεβάσμιοι δεσποτάδες κυβερνούσανε τη χώρα, καλή ώρα… Στίχοι: Μήτσος Ευθυμιάδης

 4. Ο/Η Ρασπούτιν λέει:

  http://xairete.blogspot.gr/2015/03/3500000.html

  Οι ιερείς (αρχιεπισκοπής Αθηνών) 3.500.000 ευρώ; Που τα βρήκαν; Από τα τυχερά άραγε;

  Που τα βρήκαν; Από τα τυχερά άραγε;
  Σχόλιο στο θέμα:

  ΘΑΥΜΑ – Υπάλληλος της Αρχιεπισκοπής με 3,5 εκατ. ευρώ εξ… ουρανού

  Ο εκλεκτός συνεργάτης μας, είπε…
  «3,5 εκατ. ευρώ: ότι ήταν χρήματα διαφόρων ιερωμένων που διαχειριζόταν ο ίδιος»!
  Εδώ εμείς εργασία μισού αιώνα και σπάνια ο τραπεζικός μας λογαριασμός να έχει 500 ευρώ, τα δε χρέη πολλαπλάσια! Οι ιερείς 3.500.000 ευρώ; Που τα βρήκαν; Από τα τυχερά άραγε;
  Άραγε μεταξύ τους είναι και κάποιοι που φωνακούν ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΡΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ;
  Φυσικά, φαντάζομαι ότι η αιτιολόγηση του ΟΧΙ δεν θα είναι «να μη γίνονται ηλεκτρονικές διασταυρώσεις περιουσιών, αδήλωτων πόθεν έσχες κ.λπ.» Θα είναι ότι… τα τσιπάκια έχουν χάραγμα, σφράγισμα αντιχρίστου, προάγγελος του θηρίου της αποκαλύψεως κ.λπ. !!!
  Κορόϊδα που είμαστε!
  http://xairete.blogspot.gr/2015/03/35.html

  http://www.onlarissa.gr/2012/07/25/signomi-zitise-o-kirillos-apo-ta-farsala-gia-ta-iera-skandala/

  Συγνώμη ζήτησε ο Κύριλλος από τα Φάρσαλα για τα «ιερά σκάνδαλα»

  ΛΑΡΙΣΑ
  25 Ιουλίου 2012, 22:28

  Τα αλλεπάλληλα κρούσματα διαφθοράς με πρωταγωνιστές ιερωμένους από τα Φάρσαλα κυριάρχησαν στο φετινό μήνυμα του Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων με αφορμή τον εορτασμό της Πολιούχου της πόλης Αγίας Παρασκευής

  http://www.euaggelistria.com/2014/05/n.html
  μητρόπολη Ν.Ιωνίας, 23/5/2014
  ατελείωτα σκάνδαλα

  http://xairete.blogspot.gr/2013/11/blog-post_8.html

  Παρασκευή, 8 Νοεμβρίου 2013

  Ερωτικό σκάνδαλο στη Λήμνο (Πρωταγωνιστής, αρχιμανδρίτης στρατιωτικός ιερέας με βαθμό λοχαγού)

  http://www.newsbomb.gr/ellada/news/story/370612/to-xespasma-toy-nearoy-arhimandriti-gia-to-roz-skandalo
  15 Νοεμβρίου 2013 21:52

  ΕΛΛΑΔΑ
  NEWSBOMB

  ΤΟ ΞΕΣΠΑΣΜΑ ΤΟΥ ΝΕΑΡΟΥ ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗ ΓΙΑ ΤΟ «ΡΟΖ ΣΚΑΝΔΑΛΟ»

  http://www.makthes.gr/news/reportage/81892/

  Ιερή» μπίζνα αφορολόγητη

  Ημερομηνία: 17/10/2011

  «Ιερή» μπίζνα, η οποία αποφέρει τεράστια κέρδη σε «άγνωστους» επιτήδειους αλλά μεγάλες φορολογικές απώλειες στο ελληνικό δημόσιο, έχει στηθεί εδώ και περίπου μία εξαετία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

  .Του Νίκου Ηλιάδη

  Όχημα αυτής της παράδοξης επιχειρηματικής δραστηριότητας αποτελεί η -κατά δήλωσή της- φτωχότερη μονή του Αγίου Όρους, η ιερά μονή Φιλοθέου. Επιβάτες διάφοροι αετονύχηδες με ιερή περιβολή, επιχειρηματίες «μιας χρήσεως» και παρένθετες εταιρείες, πρωταγωνιστές όλοι τους σε περίεργες και δαιδαλώδεις διαδρομές αφορολόγητου χρήματος.
  Ειδικότερα στη μονή Φιλοθέου έχει περιέλθει από τις αρχές του 2005 το 464 θέσεων τετραώροφο υπόγειο πάρκιγκ στο εμπορικό κέντρο «Πλατεία». Η εκμετάλλευση του πάρκιγκ έχει εκχωρηθεί κατά καιρούς σε διάφορες εταιρείες, οι οποίες μετέρχονται νομικών κόλπων και εκμεταλλευόμενες το αφορολόγητο καθεστώς της μονής αποκομίζουν σημαντικά κέρδη, με το ελληνικό δημόσιο ωστόσο να καταγράφει υπέρογκες φορολογικές απώλειες. Σύμφωνα με τις πλέον μετριοπαθείς εκτιμήσεις η απώλεια φορολογικών εσόδων για τα δημόσια ταμεία υπερβαίνει για το διάστημα αυτό τα 10 εκατομμύρια ευρώ!

  Προνομιακό δάνειο

 5. Ο/Η Eπισκέπτης λέει:

  http://voiotosp.blogspot.gr/2014_06_23_archive.html

  http://www.espressonews.gr/%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%B5%CF%87%CF%8C%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%BF/23288/%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%80%CE%AE%CF%81%CE%B1%CE%BD-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%85%CF%80%CE%BF%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%AE-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-4000-%CE%B5%CF%85%CF%81%CF%8E

  http://xairete.blogspot.gr/2009/02/4.html

  Δευτέρα, 16 Φεβρουαρίου 2009

  3 αρχιμανδρίτες μοναστηριού (οι 2 έχουν σχέση με τον Ιερώνυμο), πλαστογράφησαν υπογραφή – τσέπωσαν χρήματα! Πώς «τιμώρησε» ο Ιερώνυμος.. το θύμα τους;

  Ο 37χρονος ιεροδιάκονος Ευπρέπιος Αποστολόπουλος (κατά κόσμον Δημήτριος), ιατρός (συμβεβλημένος με το ΤΕΒΕ Μεγάρων), ανήκε περίπου δέκα χρόνια στο δυναμικό της Μονής Αγίας Παρασκευής που αριθμεί περίπου δέκα μοναχούς και με ευλάβεια τη διακονούσε εγκαταβιώνοντας σε αυτή.
  Ο ιατρός και ιεροδιάκονος, όπως ο ίδιος είπε σε συνέντευξή του στην «Espresso», κατέθετε όσα χρόνια εγκαταβιούσε στη μονή το μισθό του (περίπου 1.000 ευρώ το μήνα) στο μοναστήρι ως ενίσχυση καθώς και την επιστροφή φόρου που ελάμβανε κάθε χρόνο.

  Το 2008 όμως, αποφάσισε να πάρει ο ίδιος την επιστροφή του φόρου κι έτσι δεν υπέγραψε την εξουσιοδότηση προς τους μοναχούς για να εισπράξουν αυτοί την επιστροφή. Οταν πήγε στην τράπεζα για να ρωτήσει για την είσπραξη επιστροφής φόρου, πληροφορήθηκε έκπληκτος ότι ο αρχιμανδρίτης Αμφιλόχιος Στεργίου (ειδικός σύμβουλος της αρχιγραμματείας της Ιεράς Συνόδου) είχε ήδη εισπράξει την επιταγή που είχε εκδοθεί από τη ΔΟΥ στο όνομα του Ευπρέπιου Αποστολόπουλου!
  Αναστατωμένος ζήτησε το φάκελο από την τράπεζα κι εκεί διαπίστωσε πως κάποιοι ή κάποιος αντέγραψαν την υπογραφή του και εισέπραξαν το ποσό των 3.895 ευρώ. Μάλιστα, μαζί με την «μαϊμού» εξουσιοδότηση υπήρχε και φωτοτυπία της αστυνομικής ταυτότητας που είχε παραδώσει προ δέκα ετών ως λαϊκός ο σημερινός ιεροδιάκονος, δηλαδή ταυτότητα που δεν είναι σε ισχύ. «Από τότε έχω εκδώσει άλλες δύο ταυτότητες» μας λέει ο Ευπρέπιος.

  Ο ιεροδιάκονος πήγε αναστατωμένος στη μονή και ζήτησε εξηγήσεις από τον αρχιμανδρίτη Αμφιλόχιο, τον αρχιμανδρίτη Ευλόγιο Σάλτα και τον ηγούμενο Χρυσόστομο Κουλουριώτη.

  Όπως είπε στην «Espresso» ο ιεροδιάκονος, ο ηγούμενος του εξομολογήθηκε ότι ήταν δική του ιδέα να αντιγράψουν στην εξουσιοδότηση την υπογραφή του 37χρονου ιατρού-ιεροδιάκονου, την οποία στη συνέχεια επικύρωσε ως γνήσια ο αρχιμανδρίτης Ευλόγιος. Την εξουσιοδότηση έδωσαν στη συνέχεια στον π. Αμφιλόχιο Στεργίου ο οποίος και εισέπραξε από την τράπεζα το ποσό.

  Ο ηγούμενος αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος (που όπως μας είπε ο Ευπρέπιος είναι και προσωπικός φίλος του Αρχιεπισκόπου) παρακάλεσε τον ιεροδιάκονο να μη δοθεί συνέχεια στο θέμα και του επέστρεψε το ποσό των 3.895 ευρώ. «Αισθάνθηκα πολύ άσχημα που με εξαπάτησαν» μας λέει ο Ευπρέπιος
  ……………….
  Ο Ευπρέπιος μετά το περιστατικό είπε στους τρεις αρχιμανδρίτες ότι θέλει να συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο, για να εξομολογηθεί. «Ο Αρχιεπίσκοπος με γνωρίζει γιατί όταν ήταν μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας με φιλοξενούσε μαζί με τον πατέρα Χρυσόστομο Κουλουριώτη, από τον οποίο γνώρισε τον πατέρα Αμφιλόχιο, στο εξοχικό του στη Ζάλτσα» μας είπε ο ιεροδιάκονος, αλλά η εξομολόγηση αυτή δεν έγινε ποτέ αφού «όταν επισκέφθηκε τη μονή (στα Μέγαρα) ως αρχιεπίσκοπος ο κ. Ιερώνυμος, μόλις με αντίκρισε, γύρισε το βλέμμα του αλλού».
  …………….
  ΚΩΣΤΑΣ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ
  http://www.espressonews.gr

  16/2/2009
  Παρασκευή, 1 Αύγουστος 2008

  Τελικά, πού πήγε το ποσόν των 4 δισ. Δραχμών, μακ. Ιερώνυμε;

  http://ieronymosb.blogspot.gr/2008/07/4.html
  Και γιατί «κλεμμένα», σε εισαγωγικά κ. Νίκο Παπαχρήστο;

  http://ecclesianet.blogspot.gr/2008/02/blog-post_6096.html
  Κυριακή, 17 Φεβρουαρίου 2008

  Απορίες ενός πιστού Χριστιανού

  Σας στέλνω τμήμα μιας επιστολής του Αιγιαλείας Αμβρόσιου με «απίστευτους» χαρακτηρισμούς για τον νυν Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο από την θρησκ. εφημερίδα «ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΤΥΠΟΣ», αριθ. φύλ. 1240, 19/9/1997, σελίδα 6η. Κι όμως σήμερα ο κ. Αμβρόσιος ήταν πρώτος-πρώτος στην ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου και στο ιστολόγιό του εκθείαζε κολακευτικά, αυτόν που πριν 10 χρόνια έβριζε!

  Να το δημοσίευμα:
  ……..

  Όταν ένας Ιεράρχης ψεύδεται, συκοφαντή, συλλαμβάνεται επί κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας, νέμεται την Εξουσίαν, δέχεται αντιπαροχάς από τους επενδυτάς, πραγμα-τοποιεί κρουαζιέρας μαζί των, υποκρίνεται, ωθεί εις πλαστο-γραφίας, συνομολογεί χαριστικάς συμβάσεις, χωρίζει τους Αρχιερείς εις ημετέρους και μη, διορίζει τα μέλη Επιτροπών κατά βούλησιν, αναθέτει εις ταύτα άνευ διαγωνισμού Μελέτας έργων της τάξεως των 4 δισεκατομμυρίων δρχμ., διασπαθίζει το χρήμα της Εκκλησίας και σκανδαλίζει τον Λαόν του Θεού εις τι διαφέρει από τους κοσμικούς ανθρώπους, οι οποίοι λατρεύουν το χρήμα και διοικούν τον τόπον χωρίς φόβον Θεού;”».

  • Ο/Η laskaratos λέει:

   Αμφιλόχιος Στεργίου, σήμερα μητροπολίτης, αρχικά ευνοούμενος ως αρχιμανδρίτης του Ιερώνυμου, μετά του πατριάρχη, μπλεγμένος σε μια περίεργη υπόθεση, όπως τουλάχιστον δημοσιοποιήθηκε, χωρίς να διαψευστεί:

   http://www.espressonews.gr/%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%B5%CF%87%CF%8C%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%BF/23288/%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%80%CE%AE%CF%81%CE%B1%CE%BD-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%85%CF%80%CE%BF%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%AE-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-4000-%CE%B5%CF%85%CF%81%CF%8E

   Του… πήραν την υπογραφή και 4.000 ευρώ

   Τρεις αρχιμανδρίτες, ιερομόναχοι της Μονής Αγίας Παρασκευής Μαζίου Μεγάρων, εκ των οποίων ο ένας κατέχει τη θέση του ειδικού συμβούλου της αρχιγραμματείας της Ιεράς Συνόδου, είναι οι πρωταγωνιστές της περιπέτειας που βίωσε ιεροδιάκονος της ίδιας μονής

   ………………….
   Ο ιεροδιάκονος Ευπρέπιος πήγε αναστατωμένος στη μονή και ζήτησε εξηγήσεις από τον αρχιμανδρίτη Αμφιλόχιο, τον αρχιμανδρίτη Ευλόγιο Σάλτα και τον ηγούμενο Χρυσόστομο Κουλουριώτη.

   Όπως είπε στην «Espresso» ο ιεροδιάκονος, ο ηγούμενος του εξομολογήθηκε ότι ήταν δική του ιδέα να αντιγράψουν στην εξουσιοδότηση την υπογραφή του 37χρονου ιατρού-ιεροδιάκονου, την οποία στη συνέχεια επικύρωσε ως γνήσια ο αρχιμανδρίτης Ευλόγιος. Την εξουσιοδότηση έδωσαν στη συνέχεια στον π. Αμφιλόχιο Στεργίου ο οποίος και εισέπραξε από την τράπεζα το ποσό.
   Ο ηγούμενος αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος (που όπως μας είπε ο Ευπρέπιος είναι και προσωπικός φίλος του Αρχιεπισκόπου) παρακάλεσε τον ιεροδιάκονο να μη δοθεί συνέχεια στο θέμα και του επέστρεψε το ποσό των 3.895 ευρώ. «Αισθάνθηκα πολύ άσχημα που με εξαπάτησαν» μας λέει ο Ευπρέπιος…………..
   ………………

   Ο Ευπρέπιος μετά το περιστατικό είπε στους τρεις αρχιμανδρίτες ότι θέλει να συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο, για να εξομολογηθεί. «Ο Αρχιεπίσκοπος με γνωρίζει γιατί όταν ήταν μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας με φιλοξενούσε μαζί με τον πατέρα Χρυσόστομο Κουλουριώτη, από τον οποίο γνώρισε τον πατέρα Αμφιλόχιο, στο εξοχικό του στη Ζάλτσα» μας είπε ο ιεροδιάκονος, αλλά η εξομολόγηση αυτή δεν έγινε ποτέ αφού «όταν επισκέφθηκε τη μονή (στα Μέγαρα) ως αρχιεπίσκοπος ο κ. Ιερώνυμος, μόλις με αντίκρισε, γύρισε το βλέμμα του αλλού»……
   …………….

   http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.article&id=34908

   24 Ιουνίου 2014
   του Θωμά Τσάτση

   Business as usual

   Πάντα χρειάζεται ένας άνθρωπος που θα κάνει τη «βρώμικη δουλειά». Την περίοδο της εκλογής νέου αρχιεπισκόπου το 2008, τη βρώμικη δουλειά εκ μέρους του Ιερώνυμου ανέλαβε ο αρχιμανδρίτης Αμφιλόχιος Στεργίου.

   Ο Αμφιλόχιος, έκανε αυθημερόν ταξίδια στο Φανάρι, μετέφερε μηνύματα από και προς τον υποψήφιο αρχιεπίσκοπο, τότε μητροπολίτη Θηβών Ιερώνυμο, συναντούσε αρχιερείς και δεχόταν συγκαταβατικά ό,τι του ανέθεταν για να επιτευχθεί ο στόχος. Να ανέλθει ο Ιερώνυμος στο θρόνο των Αθηνών, κάτι που απέτυχε το 1998, όταν εξελέγη ο Χριστόδουλος. Όλα αυτά στο εκκλησιαστικό παρασκήνιο.

   Οι συνθήκες, όμως, άλλαξαν και ο Αμφιλόχιος στις εκλογές που θα γίνουν αύριο στην Ιεραρχία είναι υποψήφιος για τη Μητρόπολη Ιωαννίνων, δεν έχει τη στήριξη του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου αλλά του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Για λόγους, που μόνο ο Αμφιλόχιος και ο Ιερώνυμος γνωρίζουν, αποφάσισαν να χωρίσουν οι δρόμοι τους και να μη ξανασυναντηθούν.

   Η Μητρόπολη Ιωαννίνων, για την οποία ενδιαφέρονται τόσο η Αρχιεπισκοπή Αθηνών όσο και το Οικουμενικό Πατριαρχείο, έχει ειδικό βάρος. …..Ένας από τους προφανείς αυτούς λόγους, είναι η διοίκηση των κληροδοτημάτων και η συμμετοχή του εκάστοτε μητροπολίτη Ιωαννίνων στο διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας.

   http://www.exapsalmos.gr/%CE%B7-%CE%B5%CE%BA%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%AE-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B1%CE%B4%CF%81%CE%B9%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CF%85%CF%80%CF%8C%CE%BB%CE%B5%CF%89%CF%82-%CE%B1%CE%BC%CF%86%CE%B9%CE%BB%CE%BF%CF%87%CE%AF/

   Η εκλογή του Αδριανουπόλεως Αμφιλοχίου– κίνηση ρουά μάτ του Οικουμενικού Πατριάρχη.

   Ο ΠΑΠΑ ΤΖΟΥΜ ΣΧΟΛΙΑΖΕΙ

   Ανήμερα του Πολιούχου της πόλης των Αθηνών, Αγίου Διονυσίου του Αεροπαγίτου, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και η περί Αυτόν Σύνοδος του Θρόνου, εξέλεξαν τον Αρχιμ. Αμφιλόχιο Στεργίου σε Μητροπολίτη Αδριανουπόλεως!

   Ούτε η μέρα της εκλογής, ούτε η Μητρόπολη, αλλά ούτε και το πρόσωπο που προήχθη είναι τυχαία!

   Αντιθέτως όλα υπολογίστηκαν με μαθηματική ακρίβεια!

   Το πρόσωπο του κληρικού Αρχιμ. Αμφιλοχίου Στεργίου, υπήρξε «μοιραίο», αφού πάνω σε αυτό δοκιμάζονται σήμερα οι σχέσεις όχι μόνο των δύο Εκκλησιών. αλλά και των δύο Προκαθημένων, Βαρθολομαίου και Ιερωνύμου!………….

 6. Ο/Η του κώλου λέει:

  http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231396472

  Να κόψει η ΝΔ κάθε επιθετικότητα»
  30 Μαρ. 2015,

  Π.Μπαλτάκος: Εθνική ομοψυχία και στήριξη της κυβέρνησης
  (…..)

  Ο Λένιν λέει με σαφήνεια από ποιους δρόμους μπορεί να περάσει ο ιμπεριαλισμός και ένας από αυτούς τους δρόμους φράσσεται από τους ΟΥΚ. Αυτή τη στιγμή, οι ΟΥΚ -και απευθύνομαι στην κυρία Κατριβάνου εμμέσως βεβαίως- δεν εξυπηρετούν το παιχνίδι της αντίδρασης, εξυπηρετούν το δικό της παιχνίδι. Γιατί ο ιμπεριαλισμός χτυπάει την πόρτα του δικού της σπιτιού, δεν θα χτυπήσει το κουδούνι, θα κατεδαφίσει την πόρτα. Πρέπει να έχουν φρόνημα, χρειάζεται σθένος. Το αμυντικό φρόνημα δεν φοβίζει κανέναν. Το επιθετικό φρόνημα καταγράφουν οι στρατιωτικοί ακόλουθοι των πρεσβειών και έτσι φεύγουν τα τηλεγραφήματα, έτσι φεύγουν οι αναφορές..

 7. Ο/Η Tζερώνυμο ο ελεήμων λέει:

  ΘΑΥΜΑ – Υπάλληλος της Αρχιεπισκοπής με 3,5 εκατ. ευρώ εξ… ουρανού

  Δεν πίστευαν στα μάτια τους οι οικονομικοί εισαγγελείς όταν ανακάλυψαν έναν λογαριασμό με 3,5 εκατ. ευρώ χωρίς ποτέ να δηλωθεί.

  Η έκπληξη έγινε ακόμη μεγαλύτερη όταν διαπίστωσαν ότι ο κάτοχος του λογαριασμού αυτού ήταν κατώτερος υπάλληλος της… Αρχιεπισκοπής, ο οποίος δήλωνε 7.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα. Και ήταν λόγω εισοδήματος παντού μέσα στα… δωρεάν επειδή εμφανιζόταν και θύμα της οικονομικής κρίσης: στο επίδομα θέρμανσης, στον διακανονισμό για τα «κόκκινα» δάνεια, για δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα και πολλά άλλα.
  Ο επίκουρος οικονομικός εισαγγελέας Ι. Δραγάτσης τον ανακάλυψε και τον κάλεσε να δώσει εξηγήσεις. Και ξέρετε πώς ο κατώτερος υπάλληλος της Αρχιεπισκοπής δικαιολόγησε τα 3,5 εκατ. ευρώ: ότι ήταν χρήματα διαφόρων ιερωμένων που διαχειριζόταν ο ίδιος. Μόνο που έμπλεξε για τα καλά…

  Πηγή: ΒΗΜΑτοδότης

  Το διαβάσαμε από το: ΘΑΥΜΑ – Υπάλληλος της Αρχιεπισκοπής με 3,5 εκατ. ευρώ εξ… ουρανού http://thesecretrealtruth.blogspot.com/2015/03/35_28.html#ixzz3VtPAKKIE

 8. Ο/Η Tζερώνυμο ο ελεήμων λέει:

  AΠΟΓΕYMATINH 1-2-2005, ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ ΓΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟ-ΙΕΡΩΝΥΜΟ
  ΤΙΝΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΓΙΟΣΑΚΗΣ

 9. Ο/Η laskaratos λέει:

  Η ομιλία Τσίπρα στη Βουλή:
  Το απόλυτο τίποτα.

 10. Ο/Η Βολταίρος λέει:

  https://www.facebook.com/notes/%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%AF%CE%BD%CE%B1-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%80%CE%AC%CE%BA%CE%B7/%CE%B1%CF%81%CE%B8%CF%81%CE%BF-%CF%84%CE%B7%CF%83-%CE%B5%CF%86%CE%B7%CE%BC%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%B4%CE%B1%CF%83-le-monde-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%BF%CF%85%CF%83%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%83-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%B7%CF%83-%CE%B5%CE%BA%CE%BA%CE%BB%CE%B7%CF%83%CE%B9%CE%B1%CF%83/10150295699146671

  ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ Le Monde ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ
  .
  23 Σεπτεμβρίου 2011 στις 10:20 π.μ.

  Άρθρο της Le Monde
  21/09/11, Ολοσέλιδη 3η σελίδα

  Το ταμπού χρήματα της Ελληνικής Εκκλησίας

  Η Εκκλησία και τα ελληνικά

  μοναστήρια δεν θα πληρώσουν το νέο αντιλαϊκό φόρο ακίνητης περιουσίας που

  καθορίστηκε βιαστικά, την Κυριακή 11 του Σεπτέμβρη, από την ελληνική κυβέρνηση

  για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων που καθορίζονται από τους δανειστές

  της χώρας. «Η Εκκλησία θα πληρώσει βάσει της ιδιοκτησίας που εκμεταλλεύεται

  επιχειρηματικά», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Υπουργού Οικονομικών μετά το

  θόρυβο που προκλήθηκε από την εν λόγω ανακοίνωση. Από την επιβολή φόρου, θα

  εξαιρεθούν οι ναοί και οι φιλανθρωπικές οργανώσεις. Αλλά είναι τα όρια είναι

  μερικές φορές θολά και οι λογαριασμοί της Ορθόδοξης Εκκλησίας παραμένουν
  αδιαφανείς.

  «Οι οργανώσεις της έχουν

  καθεστώς δημοσίου δικαίου που τους δίνει σημαντικά φορολογικά πλεονεκτήματα.

  Υποχρεούνται βέβαια να δημοσιεύουν τους λογαριασμούς τους, αλλά δεν το πράττουν»,

  δήλωσε ο Isabelle Depret, του Ελεύθερου Πανεπιστημίου των Βρυξελλών, συγγραφέας
  ενός βιβλίου για την Ορθόδοξη Εκκλησία (L’Harmattan, 2009).

  Τα εισοδήματα της Εκκλησίας

  εξακολουθούν να είναι ένα ταμπού στην Ελλάδα. «Αν και τα εισοδήματα της

  είναι φορολογητέα, υπάρχουν δύο μεγάλα προβλήματα, προειδοποιεί ο καθηγητής της

  Κοινωνιολογίας της Θρησκείας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Ρόδος Πολύκαρπος

  Καραμούζης. Δεν υπάρχει οικονομικό σύστημα που να επαληθεύει λεπτομερώς το

  πραγματικό εισόδημά της και κανείς δεν γνωρίζει την έκταση των ιδιοκτησιών της,

  επειδή δεν υπάρχει κτηματολόγιο. «Αυτή η κατάσταση βολεύει και την

  Εκκλησία αλλά και το κράτος,» γιατί οι πολιτικοί δε θέλουν να τα βάλουν με

  τις εκκλησιαστικές αρχές «, δήλωσε ο Στέφανος Μάνος, ο οποίος είναι ένας
  από τους λίγους πολιτικούς που απαιτούν το διαχωρισμό εκκλησίας και κράτους.

  «Η Εκκλησία της Ελλάδα είναι

  μια εθνική εκκλησία, εξηγεί ο Πολύκαρπος Καραμούζης, το οποίο σημαίνει ότι

  υπάρχει μια πολιτική σχέση μεταξύ εκκλησίας και κράτους, το οποίο της

  παραχώρησε προνόμιά. Ο πνευματικός της ρόλος είναι στενά συνδεδεμένος με τον

  πολιτικό της ρόλο , διατηρώντας τη σύγχυση μεταξύ των πιστών και των πολιτών, γεγονός

  που αποτελεί αντικείμενο εκμετάλλευσης από πολιτικούς για ψηφοθηρικούς λόγους.
  »

  Οι ιερείς είναι διαμορφωτές της

  κοινής γνώμης, οπότε οι πολιτικοί προτιμούν να μην τους προσβάλλουν. Τον

  Δεκέμβριο του 2010, η Ιερά Σύνοδος, που περιλαμβάνει δεκατρείς επισκόπους, σε

  ένα κείμενο που διανεμήθηκε σε όλες τις ενορίες, καταφέρθηκε κατά της

  «τρόικα» – εκπρόσωποι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της

  Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας – ως δύναμη «ξένης
  κατοχής».

  «Η κυβέρνηση παίρνει μέτρα

  φορολόγησης της Εκκλησίας με μεγάλη προσοχή, λαμβάνει ενώ οι εργαζόμενοι και οι

  συνταξιούχοι πρέπει να πληρώσουν χωρίς να ερωτηθούν αν τους αρέσει,» υποστήριξε

  εξοργισμένος ο ηγέτης του κόμματος άκρας αριστεράς ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, , τασσόμενος
  επίσης υπέρ του διαχωρισμού.

 11. Ο/Η Θεολόγος λέει:

  πότε;
  από το 2012 το λένε

  http://www.iefimerida.gr/news/59436/%CE%B1%CE%B3%CF%8E%CE%BD%CE%B1%CF%82-%CE%B4%CF%81%CF%8C%CE%BC%CE%BF%CF%85-10-%CE%B7%CE%BC%CE%B5%CF%81%CF%8E%CE%BD-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%BD%CE%B1-%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%80%CE%BF%CF%8D%CE%BD-115-%CE%B4%CE%B9%CF%82#ixzz3VtZhJUxg

  13|07|2012

  Κυβέρνηση προς Εκκλησία: Πληρώστε το 50% του μισθού των ιερέων

  Στο τραπέζι έχουν πέσει και προτάσεις έξω από τα συνηθισμένα. Η πλέον απρόβλεπτη είναι αυτή που θα ζητήσει από τους κληρικούς να πληρώνονται τον μισό μισθό τους από το Δημόσιο και τον υπόλοιπο μισό από την ίδια την Εκκλησία. Οι δαπάνες μισθοδοσίας των κληρικών προσδιορίζονται στα 200 εκατομμύρια ευρώ για να καλυφθούν οι αποδοχές περίπου 10.000 κληρικών και 100 αρχιερέων. Ας σημειωθεί ότι και στο παρελθόν έγινε απόπειρα να ζητηθεί από την Εκκλησία να συμμετάσχει στις θυσίες αλλά υπήρξαν σφοδρές αντιδράσεις.

  Αν η πρόταση του οικονομικού επιτελείου για κάλυψη της μισής δαπάνης από την Εκκλησία προχωρήσει τότε το δημόσιο θα εξοικονομήσει 100 εκατομμύρια ευρώ

 12. Ο/Η Eleftherios Michail λέει:

  Παραθετω ενα πρωτοχρονιατικο ως πασχαλιατικο.

  Πρωτοχρονιατικο

  Σαραντα σβερκοι βωδινοι με λαδωμενες μπουκλες,
  σκεμπεδες σταυροθολωτοι και βρωμιες ποδαρουκλες
  ξετσιπωτοι, ακαματηδες, τσιμπουρια και κορεοι
  ντυμενοι στα μαλαματα κι’ επισημοι κι’ ωραιοι.

  Σαραντα λυκοι με προβια ( γι’ αυτους βαρα η καμπανα )
  καθενας γουρουνοπουλο, καθενας νταμιτζανα!
  Κι’ απε ρεβαμενοι βαθια ξαπλωσανε στο τζακι,
  Κι’ αβασταγες ενοιωσανε φαγουρες στο μπατζακι.

  Οξ’ ο κοσμακης φωναζε: <>
  Γεροντοι και γεροντισσες, παιδακια και μητερες
  κ’ οι των επιγειων αγαθων σφιχτοι νοικοκερεοι
  ανοιξαν τα παραθυρα και κραξαν: <>.

  Κωστας Βαρναλης

 13. Ο/Η δεσποτικοί συγγενείς λέει:

  http://macedoinearchiv.blogspot.gr/2009/10/real-estate.html

  Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου 2009

  Real Estate » Ιερώνυμος Λιάπης ο αρχιεπίσκοπος»

  Σκάνδαλο …Βοιωτοπεδίου

  Του ΑΡΗ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Φωτ.:ΣΠΥΡΟΣ ΤΣΑΚΙΡΗΣ

  Ιερός επενδυτής και ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος! Ως μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας, όχι μόνο θεώρησε δεδομένη την ιδιοκτησία της Εκκλησίας σε εκτάσεις τουλάχιστον 80.000 στρεμμάτων στον Παρνασσό και άλλα βοιωτικά βουνά και κάμπους, αλλά παραχώρησε κάποιες για εκμετάλλευση σε επιχείρηση της οικογένειάς του.

  «Δεν φταίω που το μοναστήρι έχει ιδιοκτησία… Πρέπει να είστε ευγνώμονες, γιατί έχετε τα χωράφια του μοναστηριού και ζείτε»

  Πρόκειται για επιχείρηση στην οποία συμμετέχουν ο αδελφός του Αλέξανδρος Λιάπης, ο ανιψιός του Αναστάσιος μαζί με τη σύζυγό του και οι σύζυγοι άλλων δύο ανιψιών του. Ο Ιερώνυμος πάσχισε επί χρόνια να κατοχυρώσει εκτάσεις που θεωρεί μοναστηριακές σε ολόκληρη την ανατολική πλευρά του Παρνασσού έως την Αράχοβα, στο όρος των Μουσών Ελικώνα και άλλες περιοχές προς τη Δαύλεια, τη Χαιρώνεια, τη Λιβαδειά και το Δίστομο έως τη θάλασσα στην Αντίκυρα.

  Μία από τις πιο ενδεικτικές κινήσεις είναι, ίσως, η ανακοίνωση που εξέδωσε στις 14 Μαΐου 2007 μέσω του «Κέντρου Οικολογικών-Βιολογικών Καλλιεργειών» της Ιεράς Μητρόπολης Θηβών & Λεβαδείας. Σημειωτέον ότι το κέντρο αυτό ιδρύθηκε από τον Ιερώνυμο το 2001 με στόχο «την εμπέδωσιν των βιολογικών και οικολογικών καλλιεργειών για το γενικότερον όφελος». Ομως ο μετέπειτα αρχιεπίσκοπος προχώρησε τον Δεκέμβριο του 2005 σε τροποποίηση του καταστατικού του κέντρου θέτοντας πρώτο σκοπό την «καταγραφή και κατοχύρωση της ιδιοκτησίας και οριθέτηση της μοναστηριακής περιουσίας». Λέει, λοιπόν, στην ανακοίνωση εκείνη:«Τα κτήματα που διεκδικούνται προς το παρόν είναι:

  1) Ακρινό Νερό

  2) Νεοχώρι-Καμάρα

  3) Λούγαρη-Διχάλα

  4) Ποιμνιοστάσιο Παρορίου

  5) Βόσκημα Ελικώνος

  6) Βόσκημα Λυκούρεσι

  7) Τσέρεσι

  8) Ζαλτσα

  9) Σκροπονέρια»

  Η ανακοίνωση παραθέτει τις εκτάσεις που «προς το παρόν» διεκδικούνται χωρίς αναφορά στην έκτασή τους, εκτός από το Νεοχώρι-Καμάρα. Χρειάστηκε μακρά έρευνα αρχείου και συζήτηση με τον πρόεδρο της «Εταιρείας Μελέτης Δημοτικών Προβλημάτων Δαύλειας» Γιάννη Πραγιάννη για να αντιληφθούμε έως ένα βαθμό την έκταση της διεκδίκησης.

  Νεοχώρι-Καμάρα

  Γιατί λοιπόν αναφέρει ότι η συγκεκριμένη έκταση είναι 5.000 στρέμματα; Ισως διότι αναγγέλει αμέσως μετά τη συνεργασία στην αξιοποίηση της έκτασης με την Αδαμαντία Ματθαίου, σύζυγο του ανιψιού Αναστάσιου Λιάπη. Παρακάτω όμως, δηλώνει ότι δεν θέλει να απομακρύνει κανέναν «εκ των επιθυμούντων να βόσκουν εντός τα αιγοπρόβατά των». Καλεί μάλιστα άλλον ενδιαφερόμενο κτηνοτρόφο σε συνεργασία «με τον όρο ασφαλώς ότι θα δεχθεί την κυριότητα της μονής επί του αγροκτήματος»…

  «Πρόκειται για τον κτηνοτρόφο Ζαχαρία Καρούζο», μας λέει ο κ. Πραγιάννης, μέλος οικογένειας που εδώ και χρόνια βόσκει τα πρόβατα στη συγκεκριμένη περιοχή. Ο συγκεκριμένος κτηνοτρόφος ποτέ δεν αναγνώρισε την κυριότητα της μονής και είχε το θάρρος να κινηθεί δικαστικά εναντίον της οικογένειας Λιάπη σε αγωγή που εκδικάστηκε την Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2008.

  Ζητούμε να γνωρίσουμε τον κ. Καρούζο και ξεκινούμε μαζί με τον κ. Πραγιάννη από τη Δαύλεια. Τον συναντούμε μαζί με τα γίδια του στο δρόμο για Παρόρι. Μας δείχνει ψηλά πίσω από το βουνό για να καταλάβουμε πού είναι η Καμάρα, «εκεί που έβοσκα τα ζωντανά από τότε που γεννήθηκα». «Από το 2005 ταλαιπωρούμαι, αλλά δεν το βάζω κάτω. Τα κρατώ εδώ, κουβαλώ νερό με το βυτίο για να τα ποτίζω. Ο Λιάπης ήθελε να περιφράξει ακόμη και την ποτίστρα που είχε φτιάξει η κοινότητα. Ηρθε, είπε ότι θα με διώξει, θα με λιώσει. Μαλώσαμε. Ηρθε μετά ο δεσπότης, είπε ότι θα τα κανονίσουμε. Επειτα από 10 μέρες, ήρθαν και με τρέχανε στον εισαγγελέα»… Τον ρωτούμε αν είναι ο μόνος κτηνοτρόφος που θίγεται.

  «Υπάρχουν και άλλοι. Αλλά δεν μιλάνε. Περιμένουν από τον δεσπότη να τους διορίσει τα παιδιά. Φοβούνται». Εκείνος δεν φοβάται; Μισό χαμόγελο. «Φοβάμαι μόνο που έχουν πλακώσει λύκοι και μου έφαγαν μόνο φέτος 70 ζωντανά». Μας μιλά για τα δύο παιδιά του, μαθητές. Μάλλον δεν πρέπει να ελπίζουν σε διορισμό…

  «Εγώ ήξερα ότι η Εκκλησία είναι κοντά στους φτωχούς ανθρώπους», μας λέει η Μαργαρίτα Αργυράκου-Miernik, αντιπρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Βοιωτίας, η οποία κατάγεται από την Πολωνία αλλά ζει εδώ και χρόνια στην περιοχή: «Εδώ όμως κοιτάζει να μας στερήσει ακόμη και τα βασικά και ο δήμος δεν κάνει τίποτε γι’ αυτό».

  Στον δρόμο για την Καμάρα όπου έχει το ποιμνιοστάσιο η οικογένεια Λιάπη, ο κ. Πραγιάννης μάς δείχνει χοντρούς ξύλινους πασσάλους και σίδερα: «Εδώ η οικογένεια επιχείρησε να περιφράξει δημόσια δασική έκταση. Θέλουν σιγά σιγά να βάλουν πόδι σε όλο τον Παρνασσό».

  «Εδώ και χρόνια οι υπεύθυνοι της Εκκλησίας ζητούσαν από τους βοσκούς να υπογράφουν χαρτιά ότι πλήρωναν για να βάζουν τα ζώα τους ακόμη και αν δεν έδιναν δραχμή», συμπληρώνει ο πρώην δημοτικός σύμβουλος Δαύλειας Θανάσης Μπαϊρακτάρης.

  Δημόσιες-δασικές

  Πάντως, η έκταση «Νεοχώρι-Καμάρα» περιγράφεται ως «δημόσια» και «δασική» σε έγγραφα του Δασαρχείου Λιβαδειάς με χρονολογίες 22/6/1987, 22/8/1996, 12/9/2001, 6/11/2003, 10/4/2006 και 7/12/2007. Στα ίδια έγγραφα, ο δημόσιος χαρακτήρας αποδίδεται και στις εκτάσεις Λαπαθιάς, Ανω Τσέρεσι, Ακρινό Νερό, Λούγαρη που διεκδικεί η μητρόπολη. *

  Ιερώνυμος: Ζείτε από τα χωράφια μας…

  «Αν έχει το μοναστήρι ιδιοκτησία τόσο, δεν φταίμε εμείς. Το βρήκαμε. Το έχουμε. Τουναντίον πρέπει να είστε ευγνώμονες γιατί όλοι έχετε τα χωράφια του μοναστηριού και ζείτε»…

  Μπορεί σήμερα ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος να εμφανίζεται σκεπτικός και να προτρέπει τον ηγούμενο Εφραίμ σε επίδειξη σύνεσης, λίγα χρόνια πριν όμως, ως μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας είχε ήδη εκδώσει μόνος του δικαστικές αποφάσεις, θεωρούσε εκκλησιαστικά δεκάδες χιλιάδες στρέμματα στον Παρνασσό και ζητούσε λαλίστατος συνεργασία με τοπικούς φορείς.

  Η μονή Ιερουσαλήμ, μέσω της οποίας διεκδικούνται δεκάδες χιλιάδες στρέμματα στον Παρνασσό. Ο Ιερώνυμος ήθελε να μετατρέψει το προαύλιό της σε προπονητικό κέντρο

  «Εμείς δεν έχουμε ανάγκη από κτήματα, να τα κάνουμε τι τα κτήματα ως Εκκλησία; Τα κτήματα παίρνουν αξία όταν μεταμορφώνονται στα χέρια των ανθρώπων. Οχι ποιος θα μαζέψει από 20 ρίζες ελιές να κάνει 5 κιλά λάδι. Αυτό είναι αστείο. Αλλά πώς μπορούμε να το κάνουμε μια μονάδα, η οποία θα έχει ενδιαφέρον (…). Ξέρετε τι μαγεία είναι αυτό, να μπορεί να έρθει ο εκδρομέας να δει το μοναστήρι, να πάει κάπου να φάει, να πιει τον καφέ του…».

  Τα παραπάνω λόγια του Ιερώνυμου μαζί με άλλα ακόμη περιλαμβάνονται στα επίσημα πρακτικά συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου της Δαύλειας στις 13 Οκτωβρίου 2003. Χωρίς την περίσκεψη που τον χαρακτηρίζει σήμερα, ο νυν αρχιεπίσκοπος αρνείται κάθε συζήτηση για το αν είναι δημόσια τα κτήματα σε τεράστιες εκτάσεις του ανατολικού Παρνασσού αλλά και έως τη Χαιρώνεια, το Δίστομο και τη Λιβαδειά: «Να μην το κουβεντιάσουμε». «Δεν φταίω εγώ που είναι δικά μας». «Οι αιώνες το λένε». Με αυτές τις φράσεις αντικρούει κάθε αμφισβήτηση αλλά και τα έγγραφα του Δασαρχείου που χαρακτήριζαν τις εκτάσεις δημόσιες. Ο Ιερώνυμος μιλά σε «μια ιστορική βραδιά», όπως λέει, με αμεσότητα για τα σχέδια αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας, άλλοτε αυστηρά και άλλοτε «παιδευτικά»: «Εγώ, αν δεν κουβεντιάσουμε, μόνος μου δεν κάνω τίποτα. Εγώ βλέπω ότι αυτό το πράγμα είναι ένας ωραίος χώρος που πάει χαμένος» (σ.σ. μιλά για κατασκηνώσεις της Εκκλησίας στον Παρνασσό δίπλα στη Μονή Ιερουσαλήμ με αυθαίρετα -κατά την Πολεοδομία- κτίσματα).

  Αμέσως μετά όμως: «Εάν το δημοτικό συμβούλιο μου πει άστε μας ήσυχους, εγώ έχω τα σχέδιά μου. Ηδη έβαλα θέρμανση στο πάρκο, θα τον θερμάνω όλο τον χώρο και θα έρθω σε επαφή με τις ομάδες της επαρχίας μας. Ελάτε εδώ πέρα, έχει διανυκτέρευση, έχει εστιατόριο. Και ποια οργανωμένη ομάδα δεν θα θέλει τα παιδιά της να τα γυμνάσει εκεί πέρα;».

  Επίδειξη δύναμης

  Ο Ιερώνυμος αποδεικνύεται εξαιρετικά πολιτικός και ευέλικτος. Αλλοτε μιλά για τα αγαθά της συνεργασίας ανάμεσα στους τοπικούς παράγοντες: «Στην Ιστορία, είτε επίσκοποι είμαστε είτε δήμαρχοι είμαστε, είτε καλόγεροι στα μοναστήρια, όταν ο σκοπός που βάζουμε δεν έχει όραμα το γενικό συμφέρον αλλά έχει προσωπικές επιδιώξεις, πάντοτε αυτό θα αποτύχει, θα βυθιστεί και αντί να βοηθήσει αυτούς που εργάζονται θα γίνει μπούμερανγκ».

  Αλλοτε όμως κάνει ξεκάθαρα επίδειξη δύναμης: «Μπορώ αυτά τα χρήματα να πω στον κύριο Χριστοδουλάκη (τότε «τσάρο» της Οικονομίας), θα τα κόψεις από την περιφέρεια και θα μου τα δώσεις εμένα κατευθείαν. Το καταφέρνω»!!! (Η επιτυχία αφορά 20 εκατ.δραχμές για κατασκευή δεξαμενών.)

  Αμέσως παρακάτω, ο νυν αρχιεπίσκοπος πέφτει κάπως ιεραρχικά αν και τα ποσά ανεβαίνουν: «Είμαστε στη Λαμία, βλέπω τον κύριο περιφερειάρχη και του λέω «σας παρακαλώ πολύ θέλω να μου δώσετε 30 εκατομμύρια (δραχμές) για να φτιάξω τα γήπεδα της κατασκηνώσεως». Και μου λέει «ευχαρίστως τα έχετε» (…). Ξαναπάω στον περιφερειάρχη και του λέω, «σας παρακαλώ πολύ εκεί που θα βάλετε εμένα 30 εκατ. θα βάλετε -και είπε ναι- και 70 εκατ. για το γήπεδο της Δαύλειας»».

  «Αποσυνάγωγος», ο κτηνοτρόφος Ζ. Καρούζος κινήθηκε δικαστικά κατά των συγγενών του αρχιεπισκόπου. «Οι άλλοι δεν μιλούν, περιμένουν διορισμούς για τα παιδιά τους», μας λέει

  Για να επανέλθει δριμύτερος μόλις τον ρωτούν γιατί δεν έφτασαν τα χρήματα στην πόλη: «Γράφω στον περιφερειάρχη και του λέω «σας ευχαριστώ πολύ για τον κόπο που κάνατε (!), τα λεφτά δεν τα χρειάζομαι, κρατήστε τα και δώστε τα στη Λαμία»».

  Ο τότε μητροπολίτης παίζει και σε άλλα σημεία δεξιοτεχνικά με τους τοπικούς ανταγωνισμούς. Λέει και λέει για τις προόδους που έχει πετύχει η Αράχοβα σε αντίθεση με τη Δαύλεια, παρά το γεγονός ότι κάποτε ήταν και τα δύο μικρά χωριά σε δύο διαφορετικά σημεία του Παρνασσού: «Η Αράχοβα μπροστά στη Δαύλεια δεν ήταν τίποτε. Η Δαύλεια ήταν ένα κόσμημα (…). Σήμερα δείχνει μια λεηλατημένη πόλη».

  Εμπορική περισυλλογή

  Την ευελιξία του δείχνει ο νυν αρχιεπίσκοπος και δίνοντας ορισμούς για το τι είναι ένα μοναστήρι: «Είναι μια οικονομική μονάδα. Οπως λέμε σήμερα η «Πεσινέ» ή η «Λάρκο», για την εποχή εκείνη (σ.σ. Τουρκοκρατία και περασμένος αιώνας) ήταν το αντίστοιχο γιατί είχε εκτάσεις πολλές, πολλούς εργάτες, μοναχούς, υπηρέτες (…) ήταν μια βιομηχανική μονάδα (…) ένα εμπορικό κέντρο». Τα λέει όλα αυτά καταλήγοντας ότι σήμερα είναι «ο τουρισμός που μπορεί να δώσει μια ελπίδα γι’ αυτόν τον τόπο». Οταν όμως παρακάτω ο τότε δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Πραγιάννης αναφέρεται ειδικά στις περιφράξεις με τις οποίες έχει κλείσει παρανόμως δημόσιος δασικός χώρος γύρω από τη Μονή Ιερουσαλήμ, ο Ιερώνυμος αλλάζει ρότα: «Το μοναστήρι είναι τόπος αυτοσυγκεντρώσεως, τόπος προσευχής, τόπος περισυλλογής και έτσι πρέπει να το βλέπουμε»…

  «Να είστε ευγνώμονες»

  Ο τότε μητροπολίτης δεν σπεύδει απλώς να θεωρήσει δεδομένη την ιδιοκτησία της Εκκλησίας στα αμφισβητούμενα κτήματα. Μιλά απαξιωτικά για την κυβέρνηση: «Εμένα δεν με ενδιαφέρει αν η κυβέρνηση είναι πράσινη ή μπλε ή κόκκινη, κοιτάω να κάνω τη δουλειά μου». Επιτίθεται σε όσους σχολιάζουν τις παράνομες περιφράξεις στο δάσος: «Εσείς τα σπίτια σας τα φράζετε (…). Γιατί δεν το απελευθερώνετε και εσείς να μπορούμε να κάνουμε κάτι εκεί πέρα να περπατάμε; (…). Μας ρώτησες εμάς πώς έφτιαξες τη μάντρα σου; Αν έχει το μοναστήρι ιδιοκτησία τόσο, δεν φταίμε εμείς. Το βρήκαμε. Το έχουμε. Τουναντίον πρέπει να είστε ευγνώμονες γιατί όλοι έχετε τα χωράφια του μοναστηριού και ζείτε»…

  Επαναστατικό δίκαιο

  Με αφορμή όσους αμφισβητούν την ιδιοκτησία της Εκκλησίας στα κτήματα, ο Ιερώνυμος δεν χάνει την ευκαιρία να «καρφώσει» τον τότε αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο για τη διαμάχη που είχε ξεσπάσει με το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Υπενθυμίζεται ότι κεντρικό σημείο τριβής ήταν η εκλογή μητροπολιτών στις Νέες Χώρες (Θεσσαλονίκη κ.λπ.).

  Και ο νυν αρχιεπίσκοπος λέει ότι η Μονή Ιερουσαλήμ (μέσω της οποίας διεκδικούνται εκτάσεις) επιθυμεί κάποια συνεννόηση, «αλλά όμως όχι επαναστατικό δίκαιο όπως κάνουμε εμείς τώρα στο Πατριαρχείο (…). Γιατί είναι δικό του και αφού είναι δικό του πώς θα σ’ το δώσει;».

  Εκταση, τρεις ώρες περπάτημα!

  Τις διεκδικήσεις της Εκκλησίας σε όλα τα σημεία του ορίζοντα μας δείχνουν η Μ. Αργυράκου – Miernik, ο Γ. Πραγιάννης και ο Θ. Μπαϊρακτάρης

  Αν και ο Ιερώνυμος δεν… πέτυχε όσα ο ηγούμενος Εφραίμ στο Βατοπέδιο, εκμεταλλεύθηκε ωστόσο στο έπακρο ένα κράτος που λειτουργεί με συνθήκες 19ου αιώνα και δεν έχει καταφέρει να οργανώσει σύγχρονο κτηματολόγιο. Πώς αλλιώς δηλαδή να ερμηνεύσει κανείς το γεγονός ότι το 2002, το τοπικό Υποθηκοφυλακείο παρέχει επίσημο έγγραφο και περιγράφει το μεν «βόσκημα Ακρινό Νερό» ως «έκτασης 3 ωρών περιφερειακώς», το δε «βόσκημα Διχάλια-Λούγαρη έκτασης 4 ωρών περιφερειακώς»; Ισως ότι θα πληρώσει φόρο 20 λεπτών και τριάντα δευτερολέπτων… Το άλλο δεδομένο είναι ότι ο νυν αρχιεπίσκοπος εμφανίστηκε και με περιβολή επενδυτή στην τοπική κοινωνία: Στο δημοτικό συμβούλιο Δαύλειας στις 3/12/2003, η τότε δήμαρχος Κατερίνα Παπαβασιλείου θα πει μεταξύ άλλων: «Η πρότασή μας είναι να γίνει αυτή η συνεργασία (σχετικά σε διπλανό άρθρο) και επιτέλους να ξεκινήσουμε σε μια σωστή βάση με έναν επενδυτή, γιατί, αν προσέξατε, τον αναφέρω και ως επενδυτή τον μητροπολίτη εδώ, γιατί είναι από τους μοναδικούς επενδυτές που έχουμε στον δήμο»… Στις τότε εμφανίσεις του ο νυν αρχιεπίσκοπος θεωρούσε δεδομένο ότι η έκταση «Ακρινό Νερό», δηλαδή όλος ο ανατολικός Παρνασσός έως τη Δαύλεια όπως εξηγεί ο Γ. Πραγιάννης, είναι μοναστηριακή. Επικαλούνταν μάλιστα δικαστική απόφαση του 1992 που όμως «τον δικαίωνε μόνο για 1 στρέμμα και 250 τ.μ. από τα 38.000 στρέμματα που θεωρεί ότι είναι». Η δίκη του ’92 έγινε για εκκρεμότητα που υπήρχε από το 1952, αλλά ακόμη και γι’ αυτό το 1,25 στρ. δίπλα στη Μονή Ιερουσαλήμ, υπάρχει σε εκκρεμότητα δίκη σε δεύτερο βαθμό προσδιορισμένη για τις 3/5/2010.

  Λυκούρεση

  Μια άλλη δίκη είναι προγραμματισμένη για τον ερχόμενο Νοέμβριο και αφορά 17.000 στρέμματα (ίσως εγείρει διεκδικήσεις και για 14.000 ακόμη) γύρω από τη Μονή Λυκούρεση. Η συγκεκριμένη μονή είναι ανάμεσα σε εκείνες που είχαν υπογράψει με βάση τον νόμο Τρίτση (παραχώρηση εκτάσεων μονών) του 1987, αλλά τώρα ζητεί πίσω εκτάσεις που σε ένα βαθμό έχουν παραχωρηθεί ήδη από προηγούμενες δεκαετίες σε ακτήμονες με τίτλους. Στη Μονή Λυκούρεση, όπου και η κατοικία του εκάστοτε μητροπολίτη, ολοκληρώνουμε την επίσκεψη στην περιοχή. Πίσω από ψηλούς τοίχους η μονή, περικυκλωμένη από λοφάκια με χαμηλά δέντρα, γεννήματα αναδάσωσης ύστερα από πυρκαγιά. Περικυκλωμένη και από γίδια που βόσκουν ανενόχλητα χωρίς να νοιάζονται για δικαστική δικαίωση…

  arihadj@enet.gr

  ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 04/10/2008

  Copyright © 2008 Χ. Κ. Τεγόπουλος Εκδόσεις Α.Ε.

 14. Ο/Η Θεσπιός λέει:

  http://viwtika.blogspot.gr/2010/06/blog-post_9933.html
  Τρίτη, 15 Ιουνίου 2010

  Τι απέγινε με τις καταγγελίες για το Βοιωτοπέδιο;

  αναρωτιέται το γνωστό ιστολόγιο Ροΐδη Εμμονές + Εμμονές Λ α σ κ α ρ ά τ ο υ. Δείτε:
  ……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

  σχόλια:

  Βοιωτικά είπε…
  Στη Βοιωτία,τα θάβουμε όλα…
  όλοι είχαν και έχουν συναλλαγές εδώ και πολλά χρόνια με τον Ιερώνυμο΄!!!
  και κάποιοι(ίσως) που δεν έχουν σιωπούν…
  15 Ιουνίου 2010 – 5:21 μ.μ.

  Ανώνυμος είπε…
  Μα ποιός να διεκδικήσει από την εκκλησία;
  Οι ιεράρχες ειναι ισόβιοι ενω οι πολιτικοί έστω κάθε 4,5 χρόνια πρέπει να ψηφιστούν.
  15 Ιουνίου 2010 – 10:41 μ.μ.

  Ανώνυμος είπε…
  @Βοιωτικά
  Από σας εξαρτάται να σπάσει η ομερτά. Η διαφθορά δεν αντέχει την διαφάνεια. Ο Ιερώνυμος άφησε πίσω του καμένη γή.Το Ιντερνετ σας δίνει την δυνατότητα να ανατρέψετε το νοσηρό καθεστώς που έχει υπονομεύσει το μέλλον σας. Μην έχετε όμως ψευδαισθήσεις. Ομελέτα δεν γίνεται αν δεν σπάσουν αυγά.
  16 Ιουνίου 2010 – 10:08 π.μ.

  Ανώνυμος είπε…
  den mas les omos o eythimioy poy to brhke to oikopedo epanv sto akrotiri kai ektise to ektos sxedioy poy mono 200m2 den einai???
  16 Ιουνίου 2010 – 5:49 μ.μ.

 15. Ο/Η laskaratos λέει:

  Ιδού η Ρόδος κε Τσίπρα, οφείλετε να συγκρουστείτε με τους φίλους σας και να πάψετε να λέτε ψέματα εσείς ο κ.Παππάς, ο κ.Βαρουφάκης, ο κ.Αμανατίδης και το πολυάριθμο κλαμπ των βουλευτών σας που συνδέονται με το παπαδαριό.
  Εδώ πράγματι υπάρχουν λεφτά και τεράστια, ατιμώρητα σκάνδαλα.

  http://www.capital.gr/News.asp?id=2271230

  Εκκλησία και Κτηματολόγιο

  Του Ανδρέα Ζαμπούκα

  …………………….

  Η γενναία απάντηση δόθηκε από επίσημα χείλη στην ιστοσελίδα maga.gr (18 Οκτωβρίου 2012) από την Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ.

  «Μια μέρα έτρωγα με τον μακαριστό αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο και του λέω “ακούστε Μακαριότατε, είναι ευκαιρία να χωριστεί η εκκλησία από το κράτος”. Με ρωτάει “γιατί το λέτε αυτό;”. Απαντώ “το λέω γιατί έχετε σχεδόν το 1/3 της Ελλάδας ως περιουσία χωρίς να πληρώνετε όλους τους φόρους που χρειάζονται και επιπλέον παίρνετε από το κράτος τους μισθούς, παρόλες τις κηδείες και τα ευχέλαια. Αν φύγετε τώρα θα μπορείτε να πείτε στο κράτος: αυτά είναι δικά μου. Να τα πάρετε και ας χάσετε τις πέντε πεντάρες του μισθολογίου. Αν περιμένετε, όταν θα γίνει το κτηματολόγιο, δεν έχετε χαρτώα δικαιώματα. Θα γίνουν εξελειμματικές στάσεις”. Εξελειμματικές στάσεις στο Βυζάντιο ήταν αυτές οι περιουσίες οι οποίες δεν είχαν χαρτώα δικαιώματα και κληρονόμους και τις έπαιρνε το κράτος. Μου απαντάει ο Χριστόδουλος “για αυτό δεν θα γίνει ποτέ κτηματολόγιο”.»

  Δυστυχώς, όπως και σε τόσα άλλα πράγματα, η ιστορική αφήγηση του ελληνικού παρελθόντος δεν είναι γνωστή στον πολύ κόσμο. Με λίγα λόγια, ο μέσος Έλληνας δεν απαίτησε ποτέ να του δοθούν στοιχεία για το πόση και ποια είναι η εκκλησιαστική περιουσία σήμερα. Όπως και ποια ήταν, όταν δημιουργήθηκε το ελληνικό κράτος, το 1830. Αγνοεί επίσης, πως αποκτήθηκε αυτή η περιουσία, πόση πέρασε στον ελληνικό λαό και το σημαντικότερο, πως καθορίζεται η σχέση της με τις αρμοδιότητες της ελληνικής πολιτείας.

  Κανείς δεν ξέρει ακριβώς. Ούτε το ίδιο το κράτος. Υπάρχουν περίπου 6700 Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου που τη διαχειρίζονται! Είναι η δεύτερη σε αξία, μετά το ελληνικό κράτος. Της ανήκουν 1,3 εκατ, στρέμματα γης (εκκρεμούν άπειρες δικαστικές αποφάσεις με ΟΤΑ, άλλους φορείς και ιδιώτες).

  Γιατί όμως να μη θέλει η Εκκλησία να γίνει κτηματολόγιο; Γιατί θα ξεκαθαριστεί μια και καλή το μέγεθος της ακίνητης περιουσίας της και οπωσδήποτε, ο τρόπος που αποκτήθηκε στο Βυζάντιο και στην Τουρκοκρατία. Υπάρχουν πολλές ιστορικές πηγές, εγγυρότατες ,που αποδεικνύουν τη σχέση της με τα κατά καιρούς απολυταρχικά καθεστώτα της περιφέρειας αλλά και την κεντρική οθωμανική διοίκηση. Τα φιρμάνια, τα χρυσόβουλα, την είσπραξη φόρων, τις δωρεές και την «φεουδαρχική κοινοκτημοσύνη» που διαχειρίζονταν για αιώνες.

  Η Εκκλησία υποστηρίζει ότι πλέον, κατέχει μόνο το 4% από όσα κατείχε το 1830. Να συμπεράνουμε δηλαδή, πως τότε είχε στην ιδιοκτησία της ολόκληρη την επικράτεια..;

  Όμως τώρα, υποτίθεται ότι ζούμε σε μια ευρωπαϊκή ευνομούμενη χώρα, που οι πολίτες της έχουν ίσα δικαιώματα απέναντι στην πολιτεία τους. Και μάλιστα, βιώνουμε μια περίοδο κρίσιμη και οδυνηρή για πολλούς Έλληνες. Δεν μπορεί να διαλύεται η οικονομία και η κοινωνία και οι κυβερνήσεις να αφήνουν στο απυρόβλητο τον δεύτερο μεγαλύτερο κάτοχο ακινήτων στη χώρα. Είναι προκλητικό και αδιανόητο.

  Τι θα γίνει; Τι περιμένουμε από την «αριστερή» κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ; Τίποτα απολύτως! Γιατί οι δύο μεγαλύτεροι ιδιοκτήτες της «ανεξάρτητης» και ταλαίπωρης πατρίδας έχουν κοινά και ταυτόσημα συμφέροντα. Γιατί ο ένας στηρίζει τον άλλον σε μηχανισμούς, δίκτυα και επικοινωνία με τον «αγαπημένο» τους λαό…

  Μακάρι κάποτε να βρεθεί ένας τρόπος να καταλάβει αυτό το «ευκολόπιστο» αλλά συνυπεύθυνο πλήθος ποιοι νέμονται την δική του περιουσία. Ποιοι, για 200 χρόνια, κρατούν ο ένας το χέρι του άλλου και στερούν από τον τόπο την ανάπτυξη και τον πολιτισμό. Και να αποσυνδέσει την πίστη και την ιδεολογία από τη θρησκευτική και πολιτική εξουσία. Το να σέβεσαι το θεό σου δεν σημαίνει ότι επιτρέπεις στον οποιονδήποτε να σου στερεί τα ανθρώπινα δικαιώματα.

  Ο Άνθιμος πρόσφατα το είπε ξεκάθαρα. Προσεύχεται για τον Τσίπρα περισσότερο από ό τι προσεύχονταν για τους άλλους! Έκρινε πως αυτός το έχει μεγαλύτερη ανάγκη…

  azampoukas@gmail.com

  • Ο/Η laskaratos λέει:

   Εδώ υπάρχουν λεφτά, αλλά ο Τσίπρας απαιτεί να του χαρίσουν εν λευκώ οι Κουτόφραγκοι

   http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.post&id=40277

   του Φιλοκτήτη Διακομανώλη

   Τα στρέμματα της Εκκλησίας

   …………………………

   Δεν θα μπούμε στον πειρασμό να ανατρέξουμε στο «πόθεν έσχες» της τεράστιας εκκλησιαστικής περιουσίας, ούτε πόσο νόμιμα αποκτήθηκε. Δεν μας αφορούν, σ’ αυτή την αφήγηση, οι χαριστικές πράξεις, ούτε από πού αυτή η περιουσία έλκει την καταγωγή της. Θα χρειαζόμασταν βιβλίο ολόκληρο για εκτενείς αναφορές επί των πατριαρχικών σιγιλίων, των βερατίων και των σουλτανικών φιρμανίων. Ούτε ακόμα θα επικαλεστούμε τις, τυχόν, καλογερικές παραχαράξεις χρυσόβουλων και αυτοκρατορικών αποφάσεων. Δεν μας ενδιαφέρει ακόμα και η κατάχρηση της θεματοφυλακής και η ιδιοποίηση της περιουσίας πάμπολλων Ελλήνων που την παρέδιδαν στην εκκλησία για να τη διασώσουν από την αρπακτικότητα των Οθωμανών. Πού να φανταζόντουσαν, οι ατυχείς, ότι μετά τη Σκύλλα θα καραδοκούσε η Χάρυβδη.

   Αν η κυβέρνηση αποφάσιζε ν’ αγνοήσει το πολιτικό κόστος, θα μπορούσε να εντάξει το θέμα στις προσοδοφόρες μεταρρυθμίσεις. Αν η εκκλησιαστική περιουσία, που παραμένει ανεκμετάλλευτη, μοιραζόταν σε άνεργους νέους επιχειρηματίες για τη δημιουργία επιχειρήσεων του πρωτογενούς γεωργικού, κτηνοτροφικού και τουριστικού τομέα, θα μπορούσε να προσβλέπει ακόμα και σε 200.000 νέες θέσεις εργασίας. Το κυριότερο όμως θα ήταν η αναπτυξιακή ώθηση της οικονομίας. Η δημιουργία αναπτυξιακής κατεύθυνσης μονάδων, με την ταυτόχρονη μείωση της ανεργίας. Αν μάλιστα μια τέτοια επιλογή υποστηριζόταν από την ήδη εξαγγελμένη αναπτυξιακή τράπεζα, τότε το εγχείρημα θα είχε θεαματικά αποτελέσματα. Ίσως, μάλιστα, ν’ αποτελούσε την πρώτη οργανωμένη κίνηση προς την κατεύθυνση στοχοθετημένης ανάπτυξης της χώρας.

   Ας θυμίσουμε, λοιπόν, στον Αλέξη Τσίπρα μια προσφιλή του ατάκα! Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα!

   *Ο Φιλοκτήτης Διακομανώλης είναι συγγραφέας.

 16. Παράθεμα: Λειτουργία Κυριακής των Βαΐων: «Ευτυχώς ημείς εξαιρούμεθα των οικονομικών βαρών» | Ροΐδη και Λασκαράτου Εμμονές

 17. Ο/Η Θεολόγος λέει:

  http://www.elora.gr/portal/orthodoxia/329-2011-03-28-13-37-31
  28 Μαρτίου 2011
  Ελεύθερη Ώρα

  O Μητροπολίτης Φιλίππων, Προκόπιος, είναι ένας από αυτούς ο οποίος – σύμφωνα με πληροφορίες – έσπευσε να καυτηριάσει τους χειρισμούς του διδύμου Θεόκλητου – Ζαμπέλη στη διαδικασία αγοραπωλησίας των κτημάτων της Εκκλησίας στη Βουλιαγμένη, μιλώντας στο περιβάλλον του για σκάνδαλο.

  «Δεν μπορεί να στήνουμε στον… τοίχο πεπραγμένα του μακαριστού Χριστόδουλου όταν την περίοδο Ιερώνυμου γίνονται κακουργήματα», φέρεται να εκμυστηρεύτηκε σε στενούς του συνεργάτες ο κ. Προκόπιος.

  Από κοντά και ο έτερος της Τρόικας, Μητροπολίτης Ζακύνθου, Χρυσόστομος, ο οποίος ήταν από τους πρώτους κληρικούς που διαφώνησε με την ακολουθούμενη διαδικασία σχετικά με τα κτήματα από το «οικονομικό Διευθυντήριο» της Ελλαδικής Εκκλησίας, ζητώντας τη διερεύνηση της υπόθεσης σε βάθος.

 18. Ο/Η Θεολόγος λέει:

  Γράφτηκε από: Romfea.gr. Πέμπτη, 03 Σεπτέμβριος 2015

  Στον Μητροπολίτη Καρπενησίου ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος

  • Ο/Η Καρπενησιώτης λέει:

   http://www.vulpinews.gr/2015/07/oikogeneiako-tsifliki-to-monasthri-ths-panagias-proysiotissas.html

   Οικογενειακό τσιφλίκι το μοναστήρι της Παναγίας Προυσιώτισσας-Οι ευθύνες του Δεσπότη

    Ιουλ 24, 2015 
   Του Γιώργου Θεοχάρη–Το ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΟ ΒΗΜΑ αποκαλύπτει όσα συμβαίνουν στο ιστορικό μοναστήρι που μετρά 1000 και πλέον χρόνια ζωής

   Η Ευρυτανία βοά. Το ιστορικό μοναστήρι της Παναγιάς στον Προυσσσό μισοεγκαταλελειμένο και τα ερωτηματικά πύρινα….

   Κανείς Ιεράρχης ή οποιοδήποτε άλλος δεν έχει το δικαίωμα να ανέχεται αυτές τις προκλητικές καταστάσεις στο μοναστήρι της Παναγιάς της Προυσιώτισσσας.
   Επισκέπτομαι συχνά το Καρπενήσι και διαπίστωσα περίτρανα αυτή τη σκανδαλώδη εικόνα .

   ΤΙς προάλλες επισκέφθηκα το μοναστήρι,στα κεριά υπήρχε ενας κοσμικός μεσήλικας και μία ακόμα γυναίκα στη μικρή έκθεση της Μονής , η κ. Μαργαρίτα, αδελφή του μητροπολίτη Καρπενησίου, Νικολάου.
   Ζήτησα τον Ηγούμενο, μου είπαν δεν είναι εδώ. Στο μοναστήρι ηγουμενεύει ο αδελφός του Δεσπότη Χρυσόστομος με τον οποίο, όπως πληροφορήθηκα, δεν έχουν και τις καλύτερες σχέσεις. Για αυτό ο μητροπολίτης μετέφερε και την αδελφή του Μαργαρίτα εκεί για να ελεγχει την κατάσταση.

   Τα υπόλοιπα αδέλφια του δεσπότη έχουν αναλάβει κάποιες χειρονακτικές εργασίες στο μοναστήρι. Μόνιμα μάλιστα.
   Κατευθύνθηκα στο Επισκοπείο και ζήτησα τον δεσπότη, έλειπε με αναρρωτική άδεια. Ζήτησα τον Αρχιερατικό Επίτροπο, τον πατέρα Νικόλαο Σταμούλη.Ελειιπε κι εκείνος . Μιλήσαμε μόνο στο τηλέφωνο καθώς όπως υποστήριξε δεν είχε χρόνο για συνάντηση και του ζήτησα να μου πει, ποιό είναι το φιλανθρωπικό έργο της Ιεράς Μονής του Προυσού.
   Μου είπε ότι με τα έσοδα του μοναστηριού συντηρούμε το Επισκοπείο και τους υπαλλήλους. Κι εμείς μαθαίνουμε ότι μηνιαίως λαμβάνουν μεγάλες δωρεές και συνδρομές από Ευρυτάνες εντός και εκτός Ελλάδας στην μητρόπολη.
   Επίσης, η μητρόπολη έχει και ακίνητη περιουσία και καταθέσεις.

   Διερωτήθηκα:

   -Πόσο ηθικό είναι το μοναστήρι να έχει μετατραπεί σε οικογενειακό τσιφλίκι με ηγούμενους και διακόνους… τα αδέλφια του δεσπότη;
   -Που πάνε τα υπέρογκα έσοδα της Μονής της Παναγιάς που επισκέπτεται πάνω από 50.000 πιστών ετησίως;
   -Ποιό είναι το φιλανθρωπικό έργο του μοναστηριού;
   -Γιατί παρατήρηθηκε άρον άρον ο προηγούμενος Αρχιερατικός Επίτροπος πατήρ Ιωάννης Λιάπης ; Τι συνέβη;
   -Πως βρέθηκαν 400 ευρώ σε λογαριασμό του κ. Πολίτη, έμπορο εκκλησιατικών ειδών και συνεργάτη του Δεσπότη .Το ποσό αυτό κατατέθηκε διαδοχικά από τον Δεσπότη σε προσωπικό λογαριασμό του Πολίτη.Ο Πολίτης καταδικάστηκε για εκβιασμό από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Φθιώτιδος.
   -Γιατί έκλεισε το εκκλησιαστικό Λύκειο που ανήκε στη μητρόπολη;

   Πληθώρα από ερωτηματικά παραμένουν αναπάντητα παρά την καταδίκη του κατηγορουμένου για τα ιλιγγιώδη ποσά που πέταξαν από το Καρπενήσι για χάρη του Δεσπότη.

   Η Ιερά Σύνοδος πως αφήνει να διαιωνίζεται μία κατάσταση που ζημιώνει το μοναστήρι και σκανδαλίζει πιστούς και άπιστους…
   http://www.agioritikovima.gr/arthra/item/64081-%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%B3%CE%B5%CE%BD%CE%B5%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CF%8C-%CF%84%CF%83%CE%B9%CF%86%CE%BB%CE%AF%CE%BA%CE%B9-%CF%84%CE%BF-%CE%BC%CE%BF%CE%BD%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%AE%CF%81%CE%B9-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%B3%CE%AF%CE%B1%CF%82-%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%85%CF%83%CE%B9%CF%8E%CF%84%CE%B9%CF%83%CF%83%CE%B1%CF%82-%CE%BF%CE%B9-%CE%B5%CF%85%CE%B8%CF%8D%CE%BD%CE%B5%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B4%CE%B5%CF%83%CF%80%CF%8C%CF%84%CE%B7

   15 σχόλια

 19. Ο/Η του κώλου λέει:

  http://www.exapsalmos.gr/%cf%83%cf%86%ce%b7%ce%bd%ce%ac%ce%ba%ce%b9%ce%b1-%cf%80%ce%bf%cf%85-%cf%84%ce%b6%ce%bf%cf%8d%ce%b6%ce%bf%cf%85%ce%bd-1/

  Σφηνάκια που….. τζούζουν 1
  Σωτήρης Τζούμας
   7 Οκτωβρίου 2015 

  ***Τί γίνεται στην Μητρόπολη Καρπενησίου; Προς τί αυτή η ανοχή προς τον σεβαστό κατά τα άλλα Μητροπολίτη Νικόλαο; Δεν φτάνει που καταχρέωσε την Μητρόπολη με το επεισόδιο του…εκβιασμού που αντιμετώπισε πρέπει να ανεχτεί και όλα αυτά που συμβαίνουν;

  *** Είναι αλήθεια οτι επίσημα έγγραφα της Μητρόπολης υπογράφονται αντ´αυτού από πρόσωπα του περιβάλλοντος; Είναι αλήθεια οτι ο Μητροπολίτης δεν ομιλεί με τον Ηγούμενο της Παναγίας της Προυσιώτισσας, αφού την Μονή διοικούν πλέον πρόσωπα από το οικείο περιβάλλον του Μητροπολίτη;

  Είναι αλήθεια οτι δεν συνέρχεται πλέον το Μητροπολητικό Συμβούλιο ; Και αν ναί , πώς διοικείται η Μητρόπολη; Μπορεί να συνεχιστεί άλλο αυτή η αρρωστημένη κατάσταση;

  Είναι γνήσια εκκλησιολογία αυτή; Ποιά λογική και ποιοί ιεροί κανόνες το επιτρέπουν; Να παραμένει δηλ. ο Μητροπολίτης στη θέση του και να πληρώνει η Εκκλησία τα καπρίτσια του; Πού τα βρήκατε αυτά όλοι εσείς που θέλετε να τον αφήσετε στην ησυχία του; Οικογενειακή Κληρονομιά σας είναι η Εκκλησία;

  Ούτε ίχνος ντροπής!!

 20. Ο/Η του κώλου λέει:

  http://www.exapsalmos.gr/%CE%B7%CE%BB%CE%B8%CE%B5-%CE%B7-%CF%8E%CF%81%CE%B1-%CE%BD%CE%B1-%CE%B4%CE%B5%CE%AF-%CF%83%CE%BF%CE%B2%CE%B1%CF%81%CE%AC-%CE%B7-%CE%B5%CE%BA%CE%BA%CE%BB%CE%B7%CF%83%CE%AF%CE%B1-%CF%84%CE%B1-%CF%83-2/

  Ηλθε η ώρα να δεί σοβαρά η Εκκλησία τα συμβαίνοντα σε κάποιες Μητροπόλεις! — Είναι κρίμα να εκτίθενται ανήμποροι Αρχιερείς και να πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης!
  ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΗ Μ. ΤΖΟΥΜΑ

  Δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει τον κύκλο της ανάρτησής του το κείμενο που ανεβάσαμε προχθές, σχετικά με τους ανήμπορους Ιεράρχες και άρχισαν να πέφτουν βροχή τα μηνύματα,για όσα συμβαίνουν σε αρκετές, δυστυχώς, Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος,όπου οι Μητροπολίτες λόγω προβλημάτων υγείας έχουν απωλέσει την ικμάδα που διέθεταν και σιγά-σιγά τον έλεγχο της διοίκησης,με αποτέλεσμα να περάσει αυτός στα περιβάλλοντα- οικογενειακά ή υπηρεσιακά.

  Είναι αλήθεια οτι η διοίκηση της Εκκλησίας μας και προσωπικά ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, αντιμετώπισε το θέμα αυτό με την πρέπουσα σοβαρότητα, έστω με βραδυφλεγή ανακλαστικά μέχρι στιγμής, λόγω της ιδιαίτερης ευαισθησίας που παρουσιάζει ως θέμα.
  Και τούτο διότι κατά την προηγούμενη Συνοδική περίοδο, διάφορες γεροντικές εμμονές — επειδή φοβόντουσαν οτι αν επεδείκνυαν ανοχή, θα επιτάχυναν τη δική τους σειρά– στάθηκαν τροχοπέδη σε αυτή την τάση ανανέωσης που φαίνεται οτι είχε υιοθετήσει ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, τόσο γιε το καλό της Εκκλησίας, όσο και για την υστεροφημία των ανημπόρων Ιεραρχών.

  —Μητρόπολη Καρπενησίου—

  Οι φήμες λένε οτι ο έλεγχος της
  διοίκησης για την ορεινή αυτή Μητρόπολη–οικονομικός και διοικητικός–έχει περιέλθει στα χέρια συγγενών του Μητροπολίτη!
  Πότε , αλήθεια,θα ασχοληθεί με το θέμα αυτό ο Αρχιεπίσκοπος και η ΔΙΣ;
  Γιατί αφήνουν να εκτίθεται και να διασύρεται– για δεύτερη μάλιστα φορά μετά την καυτή πατάτα του….»εκβιασμού»– ένας σοβαρός Ιεράρχης, όπως ο Καρπενησίου Νικόλαος. Ποιός θα προστατεύσει την Παναγία την Προυσιώτισσα, από την βουλιμία των επιτηδείων;

  Και δεν εγείρουμε θέμα επειδή κάποιοι επιτήδειοι ιερωμένοι,μαζί με κάποιους από τους οικείους του,άρχισαν την εκμετάλλευση της κατάστασης,αλλά γιατί με τον τρόπο αυτό,εκτίθεται η Εκκλησία και διασύρεται το όνομα του σεμνού Ιεράρχη.

  — Μητρόπολη Παραμυθίας–

  Το ίδιο άσχημα νέα κι ίσως και χειρότερα καταφθάνουν και από την Μητρόπολη Παραμυθίας!
  Ο 84χρόνος πλέον Μητροπολίτης Τίτος,φαίνεται οτι έχει υποστεί ανήκεστον βλάβη στην υγεία του,μετά από τον ανεπιθύμητο για κάθε άνθρωπο, κακό επισκέπτη, την ασθένεια του Αλτσχάιμερ, από την οποία ταλανίζεται τα τελευταία 3-4 χρόνια.

  Οι φήμες που έρχονται από την Ηπειρωτική Μητρόπολη είναι διανθισμένες με πολλές ιστορίες που τις αφηγούνται ως ανέκδοτα. Εχω λάβει πολλές από αυτές στο προσωπικό μου email, τις οποίες από σεβασμό και μόνο προς το σεβαστό πρόσωπο του Ιεράρχη,δεν τις δημοσιοποιώ!

  Μάλιστα ο εν λόγω Ιεράρχης, δεν παρέστη στη Σύναξη του Φαναρίου,για προφανείς λόγους.
  Αλλά αν τον ρωτήσει κανείς δεν θα ξέρει να απαντήσει το γιατί δεν πήγε,γιατί δεν θα θυμάται το λόγο και την αιτία.Γιατί να παρατείνεται αυτή η κατάσταση και να θησαυρίζουν ορισμένοι εις βάρος της Εκκλησίας;
  Γιατί θα πρέπει ένας τόσο σοβαρός Ιεράρχης όπως ο Τίτος, να ευτελίζεται με αυτό τον απαράδεκτο τρόπο; Ποιά Εκκλησιολογία επιτρέπει αυτό το μαρτύριο; Και ας μην αντιτείνουν ορισμένοι το προηγούμενο με την κατάσταση που αντιμετωπίζει ο Γέρων Κίτρους Αγαθόνικος, ο οποίος έφυγε από τη θέση του για το καλό της Εκκλησίας.
  Αφήσαμε τελευταία την Μητρόπολη Κιλκισίου επειδή οι απόψεις μας για τον Μητροπολίτη Εμμανουήλ είναι γνωστές από τότε που εξελέγη και δεν αλλάζουν! Αλλά ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και κάποιοι λαϊκοί φίλοι του επέμεναν τότε για την εκλογή του.Ας τον χαίρονται τώρα.
  Οι καταγγελίες που φθάνουν από την ιστορική αυτή Μητρόπολη της Μακεδονίας μας,είναι διπλής κατεύθυνσης.
  Τα μηνύματα που λαμβάνουμε αποδοκιμάζουν περισσότερο την συμπεριφορά και τον τρόπο ζωής του Μητροπολίτη και ολιγότερο τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει και τα οποία είναι απολύτως σεβαστά.
  Αργά ή γρήγορα, η Εκκλησία θα αναγκαστεί να δώσει την πρέπουσα λύση και ευχόμαστε μέχρι τότε να έχει τις λιγότερο, ει δυνατόν, απώλειες.

  Χαρακτηριστικό είναι το μήνυμα που πήραμε τελευταία για Μητροπολίτη του λεκανοπεδίου.
  —«Πώς είναι δυνατόν,μας γράφουν, εμείς να πεινάμε και αυτός να πηγαίνει όλο ταξίδια;
  Ποιός πληρώνει τα έξοδα αυτά και γιατί δεν τα διαθέτει στο ποίμνιό του;»

  Και δεν είναι ο μόνος για τον οποίο τα λένε, λέμε εμείς! Η λίστα μέρα με τη μέρα αυξάνει!
  Αλλά στο θέμα αυτό θα επανέλθουμε!
  Σίγουρα οι καιροί ου μενετοί.
  Άγιοι,καλόν είναι πάντως,να προσέχετε και τη σκιά σας!

 21. Ο/Η του κώλου λέει:

  http://www.exapsalmos.gr/2016/02/09/periergi-kinitikotita-sto-synodiko-megaro-allages-grafion-efches-chrismata-ke-sygcharitiria-kyriarchoun-apo-chthes/

  Περίεργη κινητικότητα στο Συνοδικό Μέγαρο: αλλαγές γραφείων, ευχές, χρίσματα και συγχαρητήρια κυριαρχούν από χθές!

  Δημοσιεύτηκε στις 9 Φεβρουαρίου 2016

  ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΗ Μ. ΤΖΟΥΜΑ

  Όλα δείχνουν πως κάτι μεγάλο ή εντυπωσιακό, πρόκειται να συμβεί εντός των προσεχών ημερών, στο Συνοδικό Μέγαρο στη Μονή Πετράκη και γιαυτό παρατηρείται μία ιδιαίτερα έντονη κινητικότητα!

  Κατ´αρχήν κυκλοφορεί διάχυτη η πληροφορία οτι ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος έδωσε το περιβόητο «χρίσμα» της υποψηφιότητας για την Μητρόπολη Καρπενησίου, στον Γραμματέα Β ´ της ΔΙΣ αρχιμ. Γεώργιο Ρέμπελο, προερχόμενο από την οικογένεια των Βοιωτών και πνευματικό ανάστημα του Θηβών Γεωργίου,του γέροντα Τανάγρας Πολυκάρπου αλλά και της Ιατρού- Αιματολόγου, η οποία έφθασε στην ιερή κορυφή για να δεί τον Γεώργιο ανερχόμενο στο ανώτατο εκκλησιαστικό αξίωμα.

  Με την εκλογή αυτή, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος περνά στην δεύτερη γενιά Ιεραρχών από τη Βοιωτία. Δηλαδή αφού εξέλεξε τους πρώτους επιγόνους του , όπως για παράδειγμα τους Θηβών Γεώργιο, Κιλκισίου Εμμανουήλ, Αργολίδος Νεκτάριο κ.ά.προχωρά τώρα στην εκλογή της επόμενης γενιάς κληρικών.
  Ο αρχιμ . Γεώργιος Ρέμπελος ανήκει στην Μητρόπολη Θηβών, ενώ τα δύο τελευταία χρόνια υπηρετεί ως Β´ Γραμματέας στην ΔΙΣ. Να σημειωθεί οτι όλοι οι άλλοι πατέρες που υπηρετούν στη Σύνοδο είναι όλοι παλαιότεροι του π. Γεωργίου και μάλιστα δύο εξ αυτών, είναι από τα χρόνια του Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ ( έχουν 23 και 20 χρόνια στη Σύνοδο) κι ακόμη περιμένουν να τους επιβραβεύσει η Εκκλησία και να τους προαγάγει, όταν άλλοι χωρίς ουσιαστικά αλλά και τυπικά προσόντα έφυγαν ως Αρχιερείς με ένα μικρό πέρασμα από τη Σύνοδο.

  Αλήθεια τί παράδειγμα δίνει με αυτή την κίνηση ο Αρχιεπίσκοπος όταν προωθεί τον…χθεσινό και αφήνει να περιμένουν καρτερικά οι υπόλοιποι; Να βλέπαμε οτι ξεχώρισε ο υποψήφιος με τα …»ταλέντα» του, τις επιδόσεις του, τις πολλές περγαμηνές του, να δικαιολογήσουμε τότε οτι κατάφερε και διεμβόλισε την επετηρίδα των υποψηφίων μία νέα…»φίρμα» της Εκκλησίας, αλλά ο εν λόγω υποψήφιος είναι τόσο σε πραγματικό- φαινομενικό επίπεδο όσο και στα υπόλοιπα προσόντα μέτριος εως ανύπαρκτος! Έχει όμως, καθώς φαίνεται ισχυρά στηρίγματα του blog των Βοιωτών, αλλά και ανθρώπους–όπως η καθηγήτρια ιατρός– για να τον οδηγήσουν στα ανώτατα κλιμάκια!

  Για την Μητρόπολη Καρπενησίου, εκτός από τον εκλεκτό της αυλής, κινείται και ο αρχιμ. Σπυρίδων Κατραμάδος , Γραμματεύς της Συνοδικής Επιτροπής των Τουριστικών Περιηγήσεων. Τον κληρικό αυτό προτιμά ο απερχόμενος Γέρων Καρπενησίου Νικόλαος, ο οποίος τηλεφωνεί στους συνεπισκόπους του και τους εξηγεί τους λόγους που προτιμά τον Σπυρίδωνα. Για την Μητρόπολη Καρπενησίου, έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον ισχυροί Αρχιερείς της Βόρειας Ελλάδας–οι Δράμας Παύλος και Νεαπόλεως Βαρνάβας–οι οποίοι επιθυμούν την προαγωγή του αρχιμ. Ιγνάτιου Σάπιου που ανήκει στη Μητρόπολη Φθιώτιδος και είναι εκ των παλαιών Συνοδικών Γραμματέων. Το βέβαιο είναι οτι μόνον ο Ιγνάτιος θα καταφέρει να ορθοποδήσει η Μητρόπολη με τα τόσα κενά που επχει και τις ελλείψεις για να λειτουργήσει αποδοτικά για την Εκκλησία και την ευρύτερη περιοχή.

  Επίσης ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων Αμβρόσιος, ζήτησε από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο,να προωθηθεί στη Μητρόπολη Καρπενησίου ο Ηγούμενος της Μονής του Μεγάλου Σπηλαίου και Συνοδικός Γραμματέαα αρχιμ. Ιερώνυμος Κάρμας.

  Ασφαλώς ο Αρχιεπίσκοπος ακολουθώντας την προσφιλή τακτική του, άκουσε όλες τις εισηγήσεις και αφού επέδωσε το «χρίσμα» στον εκλεκτό του ,είπε να δοκιμάσουν και οι υπόλοιποι και όποιος καταφέρει να εκλεγεί θα πεί πως είναι ο εκλεκτός της Ιεραρχίας.

  Στο μεταξύ η εκλογή αυτή έδωσε το έναυσμα για μετακινήσεις εντός του Συνοδικού Μεγάρου.

  Έτσι στο ενδεχόμενο προαγωγής του Γεωργίου, για την Μητρόπολη Καρπενησίου, στην προβεβλημένη θέση του Γραμματέως Β ´ της ΔΙΣ οι πληροφορίες λένε οτι θα προωθηθεί ο αρχιμ. Νεκτάριος Παρασκευάκος, που ….»κοιμήθηκε Κεφαλληνίας και ξύπνησε ξανά Γραμματεύς». Για την προαγωγή του εν λόγω αρχιμανδρίτη σε καλύτερη θέση, κινείται με κάθε τρόπο, ισχυρός Αρχιερεύς εκ του Αρχιεπισκοπικού περιβάλλοντος, ο οποίος φαίνεται οτι έχει χρεωθεί την ανέλιξή του.

  Αν τελικά, όπως λένε οι πληροφορίες μας, μετακινηθεί αυτός στη θέση του Γραμματέως Β ´ ,τότε στην εξίσου νευραλγική θέση που κατέχει σήμερα, θα μετακινηθεί άλλος αρχιμανδρίτης μέσα από τη Σύνοδο.

  Το αυτό θα συμβεί αν εκλεγεί Μητροπολίτης Καρπενησίου κάποιος άλλος εκ των υποψηφίων που ακούγονται!
  Ισως γιαυτό, όλες αυτές τις ημέρες υπάρχει μία ιδιαίτερη κινητικότητα μέσα στη Σύνοδο,αλλά και πηγαδάκια, διαβουλεύσεις, υποσχέσεις( για το ποιός θα πάρει το γραφείο του άλλου), αλλά και ευχές και συγχαρητήρια για το «χρίσμα» στον εκλεκτό που το έλαβε και καλή επιτυχία σε όποιον εκ των υπολοίπων υποψηφίων θα τολμήσει να λάβει μέρος σε αυτό τον…» σικέ» αγώνα, κατά τον οποίο ο ένας εκ των υποψηφίων ξεκινά από θέση ισχύος, ενώ οι άλλοι, δεύτεροι και τρίτοι και καταϊδρωμένοι!

  Πάντως αξιολογήσεις των Συνοδικών Γραμματέων, για το ποιοί δουλεύουν και ποιοί …»μας δουλεύουν», δεν έγινε όπως είχε εξαγγείλει ο Αρχιεπίσκοπος στην Ιεραρχία του Οκτωβρίου. Ισως γιατί το αποτέλεσμα αυτής της αξιολόγησης θα αποκάλυπτε οτι οι πλέον ακατάλληλες επιλογές είναι οι επιλογές των τελευταίων ετών!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s