Η επιχειρούμενη φίμωση του κριτικού λόγου (όπου ο Καμμένος ζητά €1εκατ. από Πετρουλάκη)

Μετά τον Κοτζιά, ο Καμμένος -και οι δύο μέλη μιας ΑριστεροΑκροΔεξιάς κυβέρνησης. Τι δεν καταλαβαίνεις;

©Δημήτρης Χαντζόπουλος. Protagon 27.3.15

©Δημήτρης Χαντζόπουλος. Protagon 27.3.15

Ανδρέας Πετρουλάκης: «Ο Π. Καμμένος μου ζητά 1 εκατομμύριο»
Άλλο ένα επεισόδιο στη βιομηχανία αγωγών που αποσκοπούν στην τρομοκράτηση της ελευθερίας της έκφρασης. Μετά τον κ. Κουρή, ο κ. Καμμένος άσκησε αγωγή εναντίον μου για άρθρο μου που δημοσιεύτηκε στο Πρόταγκον. Ζητά 1 εκατομμύριο ευρώ από μένα και κάνει το λάθος να ζητά και 1 εκατομμύριο από τον Σταύρο Θεοδωράκη ως ιδιοκτήτη του σάιτ, αγνοώντας προφανώς ότι έχει μεταβιβάσει το σύνολο των μετοχών του και δεν έχει καμία σχέση πια με το Πρόταγκον, παραπονούμενος για προσβολή της προσωπικότητάς του. Προσβολή για αξιολογικές κρίσεις που διατύπωσα, ασφαλώς πολύ πιο ήπιες από αυτές που κατά καιρούς έχει εκφράσει ο ίδιος υπουργός Εθνικής Άμυνας. Και μόνο από το εξοντωτικό ποσό που ζητεί ως αποζημίωση δείχνει ότι η αγωγή χρησιμοποιείται για να φιμώσει την κριτική και τον δημόσιο διάλογο.

Στο κείμενο στο οποίο αναφέρεται ο κ. Καμμένος, όπως εύκολα μπορείτε να διαπιστώσετε, υποστηρίζω πολιτικές απόψεις, χρησιμοποιώ πολιτικούς χαρακτηρισμούς για την πρόσφατη και παλαιότερη πολιτεία του, αναφέρομαι δε σε γνωστά σε όλους μας περιστατικά που χαρακτηρίζουν τη θητεία του, όπως έχει αυτονόητη υποχρέωση κάθε δημοσιογράφος να κάνει απέναντι στα δημόσια πρόσωπα. Αλήθεια, δεν έχει βήμα στον δημόσιο λόγο να υπερασπιστεί τον εαυτό του ο υπουργός; Πιστεύει κανείς στα σοβαρά ότι δεν θα ακουγόταν ο αντίλογός του και διάλεξε να απαντήσει με αγωγή;

Ασφαλώς όχι. Επιλογή του είναι ο εκφοβισμός και ο παραδειγματισμός των υπολοίπων, αλλά πλανάται ο κ. Καμμένος. Δεν σκοπεύουμε να καταθέσουμε τη δημοσιογραφική μας ταυτότητα, οι συνάδελφοί μου και εγώ, επειδή γινόμαστε ενοχλητικοί σε κείνον ή σε άλλους. Κανείς δεν είναι υπεράνω κριτικής, δεν νοείται δημοκρατία χωρίς ελεύθερο διάλογο και καθήκον των δημοσιογράφων είναι ο έλεγχος των δημοσίων προσώπων.

###

Επιτακτικά χρήσιμη ανάγνωση: «Μηνύσεις στους εκβιαστές» –Athens Review of Books

peri-typou27.3.15Ο περί τύπου νόμος-εφιάλτης

Όποιος τυχαίνει να έχει παρακολουθήσει ή, ακόμη χειρότερα, να έχει υποστεί στο Πρωτοδικείο Αθηνών δίκες που έχουν προκληθεί από ζητήματα του νόμου περί τύπου, θα εκπλαγεί με τη διεστραμμένη εφευρετικότητα πολλών εναγόντων. Διάφορα κατά γενική ομολογία δημόσια, πλην γελοία πρόσωπα, ασκούν απίθανης σύλληψης αγωγές, ζητώντας να τους επιδικαστούν τεράστια ποσά ως «χρηματική αποζημίωση», γιατί με κάποια ενέργεια του εναγόμενου (αρθρογράφου, δημοσιογράφου, εντύπου, μέσου κ.λπ.) θίχτηκε δήθεν η «τιμή και υπόληψή τους». Δηλαδή αν κάποιος γράψει ή πει δημόσια ότι ένα πανθομολογουμένως γελοίο πρόσωπο είναι γελοίο, ότι ένας τραμπούκος είναι τραμπούκος, ένας ακροδεξιός, φασίστας ή σταλινικός είναι τέτοιος, ένας κλέφτης (ιδίως του δημόσιου χρήματος) είναι κλέφτης, το περί ού ο λόγος υποκείμενο μπορεί να ασκήσει αγωγή γιατί θίχτηκε η τιμή του!

Συνήθως οι θιγόμενοι αποφεύγουν την υποβολή μήνυσης, διότι η ποινική διαδικασία συνεπάγεται ταλαιπωρίες και τον κίνδυνο να βρεθούν από κατήγοροι κατηγορούμενοι. Αλλεπάλληλες αναβολές, χάσιμο πολύτιμου χρόνου, βασανιστικός έλεγχος διά ζώσης του «θιγόμενου» στο ακροατήριο (όπου συνήθως εξευτελίζεται) κ.λπ. Άσε που συνήθως αυτές οι μηνύσεις καταλήγουν σε απαλλαγή του κατηγορούμενου «ελλείψει δόλου» ή με άλλα παρόμοια νομικά επιχειρήματα. Δεν εκδόθηκε δυστυχώς ποτέ δικαστική απόφαση που να δεχτεί ότι ο κατηγορούμενος απαλλάσσεται της κατηγορίας ότι αποκάλεσε τον μηνυτή γελοίο, γιατί αποδείχθηκε ότι όντως ο μηνυτής είναι γελοίος…

Έτσι οι «θιγόμενοι» προτιμούν την οδό της (αστικής) αγωγής, ζητώντας απίστευτα ποσά για την τιμή τους που τιμή δεν έχει. Πολλές φορές τα δικαστήρια αντί να απορρίψουν πανηγυρικά την αγωγή, επιδικάζουν ποσά θεαματικώς μικρότερα των αιτουμένων, δεχόμενα ότι ο εναγόμενος «υπερέβη τα ακραία όρια της ανεκτής κριτικής» και τα τοιαύτα. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις που η άσκηση μιας τέτοιας αγωγής λαμβάνει προκλητικές διαστάσεις. Αγωγές για αστρονομικά ποσά για ψύλλου πήδημα, με μόνη άμεση φιλοδοξία την επίδειξη της αγωγής στα μίντια. Π.χ. ένα «νούμερο» που έκανε αγωγή γιατί το είπαν έτσι. Πολλές από αυτές τις αγωγές συνήθως συντάσσονται κυριολεκτικά στο γόνατο, εν θερμώ, απλώς και μόνο για να προλάβουν το θέμα «πριν κρυώσει» το ενδιαφέρον του φιλοθεάμονος κοινού. Αλλά και «ξεφωνημένοι» υπουργοί και πολιτικοί χρησιμοποιούν εκβιαστικά αυτό τον νόμο με στόχο να σταματήσουν τον κριτικό έλεγχο και να κρατούν φιμωμένο τον Τύπο όσο καιρό εκκρεμεί η υπόθεση.

Ωστόσο ο εναγόμενος, ιδίως αν δεν ανήκει στους ισχυρούς των μίντια ή του πλούτου, αν δεν ανήκει στα influential persons, όπως έλεγε η γιαγιά μου, χάνει τον ύπνο του. Στα ελληνικά δικαστήρια ισχύει αυτό που λέει κάποιος καθηγητής της Νομικής: «Όποιος έχει άδικο ελπίζει και όποιος έχει δίκαιο φοβάται». Αρχίζει να προβληματίζεται: «Λες να…;». Και βάζει μύρια όσα στο μυαλό του σχετικά με τους λόγους (και τρόπους) για τους οποίους εκδίδεται μια άστοχη δικαστική απόφαση. Μια απόφαση που θα τον καταστρέψει. Ένας τέτοιος ενάγων, αναθέτοντας την αγωγή σε κάποιο δικηγόρο, δεν έχει ούτε καν την υποχρέωση να εμφανιστεί αυτοπροσώπως στο δικαστήριο. Ο μηχανισμός των δικαστηρίων –αυτό που ο πολύς κόσμος αποκαλεί «η Δικαιοσύνη»– θα κάνει τη δουλειά του· όπως περιμένει και ελπίζει ο ενάγων. Αλλά κι αν δεν την κάνει, δεν χάθηκε τίποτα. Ο μεν εναγόμενος θα ανακουφιστεί με την απόρριψη της αγωγής, ενώ ο ενάγων δεν θα ζημιωθεί ποσώς. Ίσως γλιτώσει ακόμη και τα δικαστικά έξοδα για την βάρβαρα προκλητική αγωγή του.

Όλα αυτά τα καθιστά δυνατά ο ισχύων αισχρός νόμος περί τύπου. Ένας νόμος που σαν σπαθί του Δαμοκλή κρέμεται πάνω από το κεφάλι όποιου θέλει να ασκήσει ελεύθερα και έντιμα το δικαίωμα του δημόσιου λόγου. Οι δε εξουσίες, ιδίως οι νεοπαγείς, δεν έχουν κανένα, μα κανένα λόγο να αλλάξουν ένα τέτοιο νόμο. Καλό είναι να υπάρχει, έστω κι αν γίνεται στοχευμένη ή/και επιλεκτική χρήση του.

Μπροστά σ’ αυτή την ασφυκτική κατάσταση τι μπορούν να κάνουν οι ελεύθερες φωνές; Των πραγμάτων ούτως εχόντων νομίζουμε ότι θα πρέπει να τρομοκρατηθούν οι εκβιαστές. Όποιος, γελοίο ή μη γελοίο πρόσωπο, καταχρώμενος τις δυνατότητες που του παρέχει ο νόμος περί τύπου, ασκεί αγωγή από αυτές που εύκολα βλέπουν ακόμη και οι τυφλοί ότι είναι έκδηλα καταχρηστική, θα πρέπει να μηνύεται για εκβίαση κατά τους όρους του άρθρου 385 του Ποινικού Κώδικα. Διότι ο ψευτο-ενάγων μεταχειρίζεται βία ή απειλή βλάβης της επιχείρησης, του επαγγέλματος, του λειτουργήματος ή άλλης δραστηριότητας που ασκεί ο εξαναγκαζόμενος (δηλαδή ο εναγόμενος). Σημειωτέον ότι σε αυτές τις περιπτώσεις δεν επιτρέπεται ούτε η αναστολή ούτε η μετατροπή της ποινής του εκβιαστή. Δηλαδή ο με-αγωγή-εκβιαστής θα πάει στη φυλακή. Εκεί και τότε θα δει πόσα απίδια βάνει ο σάκος. Μόνο έτσι βλέπουμε ότι μπορεί να αναχαιτισθεί αυτή η φάμπρικα των αγωγών, ώσπου να αλλάξει ο νόμος. Και για να αλλάξει, η ΕΣΗΕΑ πρέπει να αντιμετωπίσει συνολικά το ζήτημα και όχι αποσπασματικά, κατά περίπτωση. (Έχουμε υποβάλει σχετικά συγκεκριμένη πρόταση στην πρόεδρο της Ένωσης Συντακτών).

Συνεπώς, ενόψει της θρασύτητας όχι ολίγων περιπτώσεων, καλό θα ήταν η ΕΣΗΕΑ να εξετάσει το ζήτημα και να δώσει τις κατάλληλες κατευθύνσεις στα θύματα των εκβιαστικών αγωγών, παρέχοντάς τους και την ανάλογη στήριξη. Συνελόντι ειπείν: οι θρασείς ενάγοντες θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με τον τρόπο που τους αρμόζει: όπως οι εκβιαστές του κοινού ποινικού δικαίου.

27.3.2015

— The Athens Review of Books

This entry was posted in σκέψεις, φασισμός, Ασμοδαίος, Για την Αριστερά, Διακρίσεις (κάθε είδους), Ελευθερία Λόγου/Έκφρασης, κοινωνία/πολιτική. Bookmark the permalink.

11 απαντήσεις στο Η επιχειρούμενη φίμωση του κριτικού λόγου (όπου ο Καμμένος ζητά €1εκατ. από Πετρουλάκη)

 1. Ο/Η Iakovos λέει:

  »Roidh kai Laskaratou Emmones»tsouvaliasma ola mazi aristeroi dexioi akrodexioi,mou thymizeis olympiada eilikrina,pou to pas ;

 2. Ο/Η laskaratos λέει:

  Ο ΣΥΡΙΖΑ αν επιβιώσει ως κόμμα, θα κληθεί να απολογηθεί και για τη διατήρηση του τυποκτόνου νόμου.
  Για να συμπληρώσουμε όμως τον κατάλογο των απαράδεκτων αγωγών που γίνονται από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με σκοπό την τρομοκράτηση δημοσιογράφων και την αναστολή της κριτικής και του δημόσιου ελέγχου να θυμίσουμε ακόμη αγωγές ή απειληθείσες αγωγές τριών στελεχών του, αφού δεν ξέρω αν οι αγωγές Γεροβασίλη-Μακρή, υλοποιήθηκαν τελικά, η δεύτερη όμως έγινε αιτία να συλληφθεί μια δημοσιογράφος:

  http://www.iefimerida.gr/news/38371/%CE%B1%CE%B3%CF%89%CE%B3%CE%AE-%CF%84%CF%83%CE%AF%CF%80%CF%81%CE%B1-%CF%83%CE%B5-bild-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-spiegel-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CF%87%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%BA%CF%84%CE%B7%CF%81%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C-%C2%AB%CE%B1%CE%BE%CE%B5%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%82-%CE%B5%CE%BA%CE%B2%CE%B9%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%AE%CF%82%C2%BB#ixzz3Vgpihvpf

  Αγωγή Τσίπρα σε Bild και Spiegel για τον χαρακτηρισμό «αξεστος εκβιαστής»

  http://www.parapolitika.gr/parapolitikablog/%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B1%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%B1/%CE%B3%CE%BA%CF%81%CE%B9%CE%B6%CE%B1-%CF%83%CE%B7%CE%BC%CE%B5%CE%B9%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CF%80%CE%BF%CE%B8%CE%B5%CE%BD-%CE%B5%CF%83%CF%87%CE%B5%CF%82-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%BF%CE%BB%CE%B3%CE%B1%CF%82-%CE%B3%CE%B5%CF%81%CE%BF%CE%B2%CE%B1%CF%83%CE%B9%CE%BB%CE%B7

  «Γκρίζα» σημεία στο πόθεν έσχες της Όλγας Γεροβασίλη!

  Οι αδήλωτες καταθέσεις του συζύγου καίνε τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ

  http://www.epiruspost.gr/reportaz/politics/26303-2014-07-11-10-13-39.html

  Πέρα απ’ την αυταπόδεικτη διάψευση των δύσοσμων συμπερασμάτων του δημοσιεύματος, που βρίσκονται στον αντίποδα των αρχών, των αξιών και της δημόσιας πολιτικής, κοινωνικής και επαγγελματικής διαδρομής και παρουσίας μας, πέρα απ’ την παρούσα αυτονόητη κατηγορηματική δημόσια διάψευση και αποδοκιμασία της παραποιημένης «αλήθειας» του, η απάντηση στα συκοφαντικά υπονοούμενα του δημοσιεύματος, θα δοθεί τόσο μέσα από την θεσμικά αρμόδια επιτροπή της Βουλής, όσο και απ’ την Ελληνική δικαιοσύνη στην οποία θα προσφύγω. Η ηθική δικαίωση της συκοφαντικής απαξίωσης των προσωπικοτήτων, η αποκατάσταση της βλάβης που επιχειρείται με το δημοσίευμα και την αναπαραγωγή του, θα διεκδικηθεί -απ’ όλους τους υπεύθυνους- μέσα από τη νόμιμη διαφανή οδό, που ήδη μελετάνε οι νομικοί μου σύμβουλοι και θα διατεθεί υπέρ του Σωματείου Βάσης Ανέργων & Επισφαλώς Εργαζομένων Άρτας.
  ___________________

  δυστυχώς δεν βρήκα πουθενά τι ακριβώς έκανε η κα Γεροβασίλη, αν άσκησε αγωγή ζητώντας αποζημίωση όπως υπονοεί.

  http://www.protothema.gr/politics/article/368230/rahil-makri-kinduneuei-i-zoi-mou-tha-kano-kai-alles-minuseis/
  Ραχήλ Μακρή: Κινδυνεύει η ζωή μου – Θα κάνω και άλλες μηνύσεις

  07/04/2014

  Μάλιστα, λέει πως στις αγωγές της θα συμπεριλάβει και συναδέλφους της βουλευτές, όπως η Φωτεινή Πιπιλή
  «Δεν μετανιώνω γι’ αυτό που έκανα, και θα το συνεχίσω μέχρι τέλους και με αγωγές». Αυτό είπε η Ραχήλ Μακρή σε τηλεοπτικές της δηλώσεις με αφορμή τη μήνυση που υπέβαλε σε βάρος της δημοσιογράφου και αρχισυντάκτρια της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος» Δέσποινα Κονταράκη.

  http://www.iefimerida.gr/news/150059/%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%B5%CE%BB%CE%AE%CF%86%CE%B8%CE%B7-%CE%B7-%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CF%83%CE%B9%CE%BF%CE%B3%CF%81%CE%AC%CF%86%CE%BF%CF%82-%CE%B4%CE%AD%CF%83%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CE%B1-%CE%BA%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%B1%CF%81%CE%AC%CE%BA%CE%B7-%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%AC-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CE%BC%CE%AE%CE%BD%CF%85%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%81%CE%B1%CF%87%CE%AE%CE%BB-%CE%BC%CE%B1%CE%BA%CF%81%CE%AE-%CE%B5%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CE%BD%CE%B5%CF%82#ixzz3VgriUvg3

  Συνελήφθη η δημοσιογράφος Δέσποινα Κονταράκη μετά από μήνυση της Ραχήλ Μακρή

  _____________________

  Για τη μέθοδο των αγωγών, ας μιλήσει ο κ.Κ.Βαξεβάνης:

  http://www.koutipandoras.gr/article/35151/horis-agogi

  Χωρίς αγωγή (4/4/2013): «..Η διαφορά της μήνυσης από την αγωγή είναι πως στη μήνυση ο κατήγορος είναι εκεί, τον ρωτάς, τον βάζεις να απαντήσει σε διάφορα στοιχεία, υπάρχουν μάρτυρες και μια διαδικασία που πολλές φορές γυρίζει μπούμερανγκ. Στις αγωγές, ένα δικαστήριο που πριν από λίγο δίκαζε εργατικές διαφορές, με μια ακροαματική διαδικασία 30 λεπτών, εξετάζοντας έως δύο μάρτυρες, βγάζει μια απόφαση. Τα ποσά που ζητούν οι «θιγόμενοι» με νόμο Βενιζέλου (ένας ακόμη αντισυνταγματικός νόμος του μεγάλου Συνταγματολόγου) είναι τεράστια. Σε σοβαρές χώρες, η μήνυση, δηλαδή η ποινική διαδικασία, προηγείται της αστικής, της αγωγής. Αν κάποιος δικαιωθεί στα ποινικά δικαστήρια απαιτεί και την αποζημίωσή του. Στην Ελλάδα ισχύει το σχιζοφρενές, κάποιος να έχει δικαιωθεί στο ποινικό δικαστήριο και να καταδικάζεται στο αστικό…».

  • Ο/Η Γεφύρι της Άρτας λέει:

   http://newpost.gr/post/420672/gerobasilh-aleksh-de-soy-xrwstaw-tipota

   ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

   Γεροβασίλη: «Αλέξη δε σου χρωστάω τίποτα»

   6 Φεβρουαρίου 2015, 12:40
   Ανενεώθηκε
   6 Φεβρουαρίου 2015, 14:31

   Πικρίες προκάλεσαν οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης για τις θέσεις των αντιπροέδρων της της τρέχουσας Βουλής. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Όλγας Γεροβασίλη που ήταν έτοιμη να αναλάβει χρέη αντιπροεδρου στη βουλή αλλά έμαθε κυριολεκτικά στο παρά πέντε ότι θα μετακινηθεί στη θέση του τρίτου κοινοβουλευτικού εκπροσώπου.

   Συγκεκριμένα η βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ είχε λάβει τη δέσμευση της ηγεσίας ότι θα αξιοποιηθεί μετά την υποψηφιότητα που έβαλε στις περιφερειακές εκλογές. Λίγη ώρα όμως πριν ανακοινωθούν και επίσημα τα ονόματα και ενώ συνεδριαζε η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ο κ Φλαμπουραρης πλησιασε τη βουλευτη και της ανακοινωσε ότι τελικά θα μετακινηθεί στη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου.

   «Αν είναι έτσι δεν θέλω τίποτα», ήταν η φράση της εκνευρισμένος κ. Γεροβασίλη για να πάρει την απάντηση: «τώρα είναι αργά τα ονόματα ανακοινώνονται».

   Η παρεξήγηση όμως δεν τελείωσε εκεί καθώς η κ. Γεροβασίλη περίμενε τον πρωθυπουργό στην είσοδο της αίθουσας της Γερουσίας όπου γίνονται οι συνεδριάσεις της Κ.Ο. και του είπε «Αλέξη να ξέρεις δεν σου χρωστάω πλέον τίποτα».

   Πάντως οι κακές γλώσσες λένε ότι την κ. Γεροβασίλη «έκοψαν» οι εσωκομματικές ισορροπίες και η σχετική αξίωση της αριστερής πτέρυγας.

   Π.Τ.

 3. Ο/Η Διαπλοκή των ΣΙΡΙΖΕΛ λέει:

  Οι ΣΥΡΙΖΕΛ δεν παίρνουν λεφτά από τους μιντιάρχες κι έτσι χαρατσώνουν τους αριστερούς δημοσιογράφους που δεν τηρούν το νόμο της σιωπής

  http://www.efsyn.gr/arthro/oyte-foni-oyte-akroasi-0

  Ούτε φωνή ούτε ακρόαση
  Συντάκτης: Σωτήρης Μανιάτης

  Την «προκήρυξη διαγωνισμού για τις ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες της χώρας», καθώς η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που «επί 25 χρόνια οι ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί λειτουργούν με προσωρινές ετήσιες άδειες, περίπου φαντάζομαι όπως και κάποιες καφετέριες…» είχε προτάξει στα 11 μέτρα-τομές της κυβέρνησης κατά τις προγραμματικές δηλώσεις (10/2) ο υπουργός Οικονομίας Υποδομών Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης.

  Από την πλευρά του ο Νίκος Παππάς, υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για θέματα ΜΜΕ είχε αναφερθεί στην επανίδρυση της ΕΡΤ. Λίγες μέρες μετά (24/2) μαθαίναμε ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης, υπουργός Οικονομικών, είχε εντάξει στη λίστα που είχε στείλει στους… θεσμούς το χτύπημα της διαπλοκής, της διαφθοράς, των θαλασσοδανείων και της φοροαποφυγής, εστιάζοντας στο να μπει τάξη στο επί μια 25ετία θολό και άναρχο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και τους υπερχρεωμένους μιντιακούς ομίλους της χώρας…

  Από τότε μέχρι σήμερα, ενάμιση μήνα μετά τις προγραμματικές και πάνω από δύο από την εκλογή νέας κυβέρνησης, το μόνο που έχουμε δει είναι ένα νομοσχέδιο για την ΕΡΤ, το οποίο όμως δεν έχει ακόμα προωθηθεί στη Βουλή. Για την περιβόητη αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών δεν φαίνεται να κινείται… φύλλο.

  Η κυβέρνηση δεν έχει παρουσιάσει τις οφειλές αλλά και τα ποσά που έχουν καταβάλει τα κανάλια τα τελευταία 15 χρόνια για τη χρήση των αναλογικών συχνοτήτων, αφού για τις ψηφιακές θα περιμένουμε προφανώς να καθοριστούν κατά την αδειοδότηση. Μέχρι στιγμής δεν έχει προχωρήσει ούτε καν η αλλαγή μελών του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης με τη θητεία ορισμένων εξ αυτών να έχει ξεπεράσει τα 12 χρόνια συνολικά, ενώ δεν επιτρέπεται να κάνουν πάνω από δύο τετραετείς θητείες, συνολικά δηλαδή οκτώ χρόνια!

  Οι τηλεοπτικοί σταθμοί εθνικής εμβέλειας καταγράφουν υποχρεώσεις που ξεπερνούν τα 710 εκατ. ευρώ (!) με το παθητικό στο σύνολο του κλάδου να φτάνει τα 780 εκατ. ευρώ και να είναι μάλιστα και αισθητά μειωμένο από το 1,3 δισ. ευρώ που ήταν το 2012, καθώς πλέον δεν υπολογίζονται τα χρέη του ALTER.

  Είναι χαρακτηριστικό ότι πέντε τηλεοπτικοί σταθμοί εθνικής εμβέλειας (MEGA, ANT1, ALPHA, STAR και ΣΚΑΪ) καταγράφουν συνολικές υποχρεώσεις πάνω από 710 εκατ. ευρώ με τις βραχυπρόθεσμες να ξεπερνούν τα 226 εκατ. ευρώ με βάση βέβαια στοιχεία όχι μόνο του 2014, αλλά και του 2013 ή και του 2012 για ορισμένους, καθώς δεν υπάρχουν νεότερα.

  Πρόκειται βέβαια για τραπεζικό δανεισμό κατά κύριο λόγο και είναι αυτό ακριβώς που δηλώνει η νέα κυβέρνηση ότι θέλει να σταματήσει, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει κάνει καμία κίνηση. >>>>>>>>>>>>>>>> http://www.efsyn.gr/arthro/oyte-foni-oyte-akroasi-0

 4. Ο/Η Ψεκασμένος συγκυβερνήτης λέει:

 5. Ο/Η Bολταίρος λέει:

  http://agrimologos.com/2015/03/29/19-2-15b/

  η γοητευτική· έλλειψη επαφής με την πραγματικότητα [2]

  Aς ξεκινήσουμε από το σήμερα προς τα πίσω. Είναι να απελπίζεσαι που (και) οι σημερινοί κάνουν τα ίδια παιχνίδια με τις λέξεις, παραμυθιάζοντας εαυτούς και το πόπολο ότι «λεφτά υπάρχουν» (εδώ). Και, επομένως, δεν θέλουμε «τα λεφτά του Σόιμπλε», όπως έλεγε ένας παραγκωνισμένος σύντροφός τους Γιάννης μόλις πριν από δυο μήνες (εδώ).Τα ίδια έλεγε κι ο άλλος Γιάνης (εδώ), αλλά σήμερα εκλιπαρεί για τη δόση.

  Είχε, βεβαίως, προηγηθεί ο Σαμαράς. Ο οποίος από το 2010 είχε βρει τα λεφτά που είχε χάσει ο Παπανδρέου (εδώ). Για να μην θυμηθούμε τι είχε πει το 2011 και 2012, τότε που τα είχε δώσει όλα με τα «Ζάππεια» (εδώ) και τι έκανε μόλις έγινε πρωθυπουργός.

 6. Ο/Η laskaratos λέει:

  http://www.kathimerini.gr/809450/article/epikairothta/politikh/n-3ydakhs-8ymh8hka-ta-travhgmata-moy-sta-poinika-giati-oi-agwges-peftoyn-vroxh

  Ν. Ξυδάκης: «Θυμήθηκα τα τραβήγματά μου στα ποινικά, γιατί οι αγωγές πέφτουν βροχή»

  «Στις πλείστες των περιπτώσεων, οι μηνύσεις και οι αγωγές για δημοσιεύματα, δεν είναι παραγωγικές, ούτε ιδιαίτερα παιδαγωγικές. Πολύ συχνά, σχεδόν πάντα, η διαμάχη μπορεί να λυθεί με επανόρθωση ή εξωδικαστική διευθέτηση ή ακόμη καλύτερα με ανταλλαγή επιχειρημάτων», γράφει ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού, κ. Νίκος Ξυδάκης σε κείμενο που ανήρτησε σε προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, αφήνοντας σαφείς υπαινιγμούς εναντίον της λογικής των αγωγών που έχουν καταθέσει πολιτικοί κατά δημοσιογράφων.

  Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Πάνος Καμμένος ζητά με αγωγή του εναντίον του Ανδρέα Πετρουλάκη, σκιτσογράφου της «Καθημερινής» και αρθρογράφου του protagon.gr. ένα εκατ. ευρώ για το άρθρο με τίτλο «Π. Καμμένος. Εχουν αρχίζει και του μοιάζουν». Ο κ. Καμμένος άσκησε αγωγή ζητώντας το ίδιο ποσό και εναντίον του επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρου Θεοδωράκη, τον οποίο χαρακτηρίζει «ιδιοκτήτη» της πολυμετοχικής ιστοσελίδας γνώμης protagon.gr. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Γ. Κατρούγκαλος που έχει καταθέσει αγωγή κατά του ΔΟΛ.

 7. Ο/Η Kάσυ Διάρη Ψεκασμένη λέει:

  http://www.kathimerini.gr/809543/opinion/epikairothta/politikh/alla-mallon-8oryvos-ginetai

  ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΜΠΟΥΚΑΛΑΣ

  Αλλά μάλλον θόρυβος γίνεται…

  Υπάρχουν 149 συν δύο λόγοι για τους οποίους όσοι ακολουθούν τον ΣΥΡΙΖΑ από τον καιρό των χαμηλών ποσοστών του δεν χώνεψαν και δεν πρόκειται να χωνέψουν τη σύμπραξή του με τους ΑΝΕΛ· ένα ιδιόκτητο κόμμα, σωβινιστικό στα όρια του αλυτρωτισμού, συνωμοσιολογικό στα όρια ενός τραγελαφικού ανορθολογισμού και μισαλλόδοξο. Οι πολιτικοί και ιδεολογικοί λόγοι που όχι μόνο νομιμοποιούν την εναντίωση των αριστερών ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ στη σύμπλευση με τους δεξιότατους (και συγχρόνως επικίνδυνα αδέξιους) ΑΝΕΛ, αλλά την καθιστούν υποχρεωτική, υπήρχαν εξαρχής και ενισχύονται με κάθε μέρα κυβερνητικής δράσης ή αδράνειας. Και τούτο, επειδή σε ορισμένα θέματα την ατζέντα τη διαμορφώνει ο κ. Καμμένος. Παράδειγμα, ο λαϊκομιλιτέρ εορτασμός της 25ης Μαρτίου.

  Με αφορμή την εθνική επέτειο ο κ. Καμμένος βρέθηκε και στις ΗΠΑ. Και φέρθηκε εκεί όχι ως υπουργός Εθνικής Αμυνας, όπως ορίζει το αξίωμά του, αλλά ως αυτόνομος πολιτικός πόλος. Ως οιονεί αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Πιθανότατα ενθουσιασμένος από την ανέλπιστη ευκαιρία που του χάρισε η Ιστορία να επισκεφθεί σαν στρατάρχης την πλανηταρχική υπερδύναμη, πρόσφερε στις ΗΠΑ τη συνεκμετάλλευση των ελληνικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου σε αναλογία 70 – 30 ή 80 – 20. Η γενναιοδωρία του ήρθε ίσως να αντιρροπήσει το μπλόκο στο εθιμικό ψήφισμα του αμερικανικού Κογκρέσου για την 25η Μαρτίου, που προκλήθηκε από άλλη αυτοσχεδιαστική πρωτοβουλία του: από τις εκβιαστικής χροιάς τόνου δηλώσεις του για μαζική χορήγηση ταξιδιωτικών εγγράφων στους μετανάστες, που θα εισβάλουν στην Ευρώπη για να υπονομεύσουν την ασφάλειά της. Και να την «εξισλαμίσουν» άραγε; Κανένα πολιτικό, νομικό ή συνταγματικό έρεισμα δεν διαθέτει η απλοχεριά του κ. Καμμένου. Δεν ανήκουν στην αρμοδιότητα του υπουργείου Εθνικής Αμυνας τα πετρέλαια. Υπάρχουν άλλα, αρμόδια υπουργεία· αυτά οφείλουν να σχεδιάζουν, με την προϋπόθεση της σκέψης φυσικά. Υπάρχει πρωθυπουργός. Και, επιτέλους, υπάρχει η Βουλή, η οποία και αποφασίζει.

 8. Ο/Η Red λέει:

  http://vathikokkino.gr/archives/94767

  Ο φασιστικός ΣΤΟΧΟΣ υπερασπίζεται τον ΥΕΘΑ Π.Καμμένο και επιτίθεται στο ΔΙΚΤΥΟ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s