Το ζήτημα της Δικαιοσύνης και η δίκη Παπακωνσταντίνου

Από την νέα κυβέρνηση αναμένουμε την άμεση κατάργηση του Νόμου περί Ευθύνης Υπουργών και τη ριζική μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης…

ro26mar15

Θα ξεκινήσω με τα γενικότερα προβλήματα του ποινικού μας συστήματος, το οποίο κατά γενική παραδοχή έγκυρων νομικών, έχει κλείσει τον κύκλο του. Χρειάζεται άμεση, κατά την ταπεινή μου γνώμη, αλλαγή φιλοσοφίας  και προσανατολισμού της ποινικής καταστολής.

Θα προσπαθήσω, με τις λειψές μου γνώσεις να είμαι δίκαιος. Ο θεσμός της Δικαιοσύνης στη χώρας μας, αλλά και σε πολλές άλλες, έχει χάσει προ πολλού (αν την είχε ποτέ) την έννοια της ισονομίας και εκφράζει ένα απλό (ίσως ορισμένες φορές και απλοϊκό) ταξικό περιεχόμενο. Η λογική που θέλει να επιρρίπτονται οι ευθύνες και ατομικά στους δικαστές έχει στέρεες βάσεις, αλλά θα ήταν άδικο να πούμε, ότι για τις όποιες δυσλειτουργίες της δικαιοσύνης, οι κύριοι υπεύθυνοι είναι οι δικαστικοί λειτουργοί. Το πρόβλημα βρίσκεται στα νομικά και συνταγματικά πλαίσια μέσα στα οποία είναι υποχρεωμένοι  αυτοί οι άνθρωποι να αποδώσουν δικαιοσύνη. Και δεν μπορούμε φυσικά να παραβλέψουμε την κατάσταση στις άλλες δύο λειτουργίες, την εκτελεστική και νομοθετική, που είναι προβληματική. Επομένως καμία λειτουργία δεν είναι απομονωμένη από τις άλλες. Η δικαστική εξουσία, όσο αποτελεσματική και αν θέλει να είναι, δεν μπορεί να το πετύχει, όταν υπάρχει κακοδιοίκηση, πολυνομία, ακόμη και άρνηση συμμόρφωσης της κεντρικής διοίκησης με τις αποφάσεις των δικαστηρίων.[1]

Την τελευταία τετραετία καλούνται να διορθώσουν προβλήματα δεκαετιών και μάλιστα σε ένα θεσμικά διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον, το οποίο ούτε η Διοίκηση ούτε η Δικαιοσύνη προλαβαίνουν να αφομοιώσουν. Το έλλειμμα αξιοκρατίας, κινήτρων απόδοσης, επιστημονικής και διοικητικής υποστήριξης και φυσικά, χρήσης νέων τεχνολογιών υπονομεύει στην πράξη τις δυνατότητες της Δικαιοσύνης να αντεπεξέλθει με ταχύτητα στο έργο της.[2] Αν και για να λέμε τα σύκα· σύκα καμία κυβέρνηση δεν επιχείρησε σοβαρά, τον τελευταίο μισό αιώνα, να επιβάλει αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στις δικαστικές νομοθετικές και εκτελεστικές εξουσίες αφού λειτουργούσαν μέσα στα σαθρά πλαίσια ενός βρώμικου πελατειακού κράτους. Τι να λέμε. Η τρόικα μέσω των τρισκατάρατων μνημονίων κάτι προσπάθησε να επιβάλει, αλλά ως γνωστό «του έλληνος ο τράχηλος ζυγό δεν υπομένει». Μη τα σκαλίζουμε. Θα μας κατατάξουν στους «φιλελέδες» του «ακραίου κέντρου»…

Η ηθική διάσταση του προβλήματος
Ας διαβάσουμε το χτεσινό περιεκτικότατο κείμενο της Ελένης Ανδριοπούλου στο rednotebook.gr:
Το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που δόθηκε σήμερα προς διαβούλευση, και που αφορά επείγουσες ρυθμίσεις του ποινικού και σωφρονιστικού μας συστήματος, αποτελεί δείγμα των διαθέσεων του υπουργείου να προχωρήσει σταδιακά σε πραγματικές και ουσιαστικές τομές. Αντικατοπτρίζει μια πρώτη, «αριστερής αντίληψης» αντιμετώπιση των χρόνιων και τεραστίων διαστάσεων προβλημάτων των ελληνικών φυλακών, φέρνοντας στο προσκήνιο τις δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ στα ζητήματα δικαιωμάτων των κρατουμένων. Όσοι έχουμε ασχοληθεί συστηματικά με τις φυλακές και αγωνιζόμαστε χρόνια τώρα γι’ αυτά ακριβώς τα δικαιώματα, όσοι δεν κουραστήκαμε να φωνάζουμε πως η φυλακή οφείλει να σέβεται πρωτίστως τον άνθρωπο και να μην λειτουργεί εκδικητικά και τιμωρητικά, αλλά να προσπαθεί να δίνει ευκαιρίες  αντί να εξοντώνει, νομίζω πως σήμερα έχουμε κάθε λόγο να νιώθουμε πως ο αγώνας μας δεν πήγε χαμένος: έχουμε καταφέρει ένα σημαντικό βήμα μπροστά. Αυτό δεν σημαίνει βεβαίως ότι δεν επισημαίνουμε παραλείψεις ή βήματα «μισά».[3]

Ας ελπίσουμε ότι το παραπάνω νομοσχέδιο που καταθέτει ο έντιμος υπουργός κ. Νίκος Παρασκευόπουλος…

…θα απαντά και στα κάτωθι ερωτήματα:
Πως θα επιβιώσει αυτή η οικογένεια, που το έγκλημα άλλαξε δραματικά τη ζωή της; Η απάντηση είναι ότι ΔΕΝ ΜΕΡΙΜΝΑ ΚΑΝΕΝΑΣ.

Μήπως αυξάνουν οι πιθανότητες η μεγαλύτερη ανήλικη κόρη της οικογένειας να ακολουθήσει μια παρεκκλίνουσα συμπεριφορά (π.χ. να αρχίσει να εκδίδεται παράνομα, για την εξασφάλιση της επιβίωσης των υπόλοιπων μελών); Η απάντηση είναι ΣΑΦΕΣΤΑΤΑ ΝΑΙ.

Μήπως αυξάνονται οι πιθανότητες τα μικρότερα αδέλφια να μπουν στο χώρο της παραβατικότητας και της παρανομίας (π.χ. χρήση και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών); Η απάντηση είναι ΣΑΦΕΣΤΑΤΑ ΝΑΙ.

Ο παραπάνω κατάλογος είναι ανεξάντλητος και δίνει ανάγλυφα την εικόνα της κοινωνικής παθογένειας που γεννά η εγκληματικότητα και τη διαρκώς αυξανόμενη ανακύκλωσή της.

Για να σπάσει ο παραπάνω φαύλος κύκλος της εγκληματικότητας θα πρέπει να θεσμοθετηθεί -πέρα από την ποινική καταστολή- και η εγκληματοπροληπτική διάσταση στην απονομή της ποινικής δικαιοσύνης, που θα αφορά πρώτα και κύρια στην αποκατάσταση του θύματος και στην παροχή κοινωνικής προστασίας στα θύματα εγκληματικών πράξεων. [4]

Τώρα για την «υπόθεση» Παπακωνσταντίνου, είναι οφθαλμοφανές ότι η πολιτική εξουσία φόρτωσε την υπόθεση αυτή στη δικαιοσύνη και «αφήστε την να βγάλει τα μάτια της» -μέσα στα ασφυκτικά βεβαίως, πλαίσια του νόμου (περί ευθύνης Υπουργών κ.α.) και ενώ ένα σωρό άλλα πολιτικά λαμόγια χαίρουν την ελευθερία τους, όχι πως ο κ. Παπακωνσταντίνου ήταν αθώος, προς θεού, ονόματα μόνον των συγγενών του «σβήστηκαν» -τα υπόλοιπα έμειναν «τυχαίως» ανέγγιχτα. Και όπως αναφέρει ο κ. Καρελιάς : Η παραπομπή του στο Ειδικό Δικαστήριο ήταν εξαρχής προβληματική. Με βάση τον ισχύοντα νόμο, τα όποια αδικήματά του είχαν παραγραφεί. Το ήξεραν όλοι, το είπαν οι πιο σοβαροί συνταγματολόγοι, αλλά οι βουλευτές που τον παρέπεμψαν δεν άντεχαν να ακούσουν ότι «τα κουκούλωσαν».[…] η κατηγορία (νόθευση εγγράφου), στον αέρα ήταν. Απόδειξη, δεν ήταν δυνατόν να υπάρξει έτσι όπως άλλαξε τόσους υπολογιστές και τόσα χέρια το περίφημο «στικάκι» με τη «λίστα Λαγκάρντ». Μόνο ως «λογική σκέψη» μπορούσε κανείς να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο Παπακωνσταντίνου νόθευσε το έγγραφο, αφού δικοί του συγγενείς ήταν μέσα. Γι’ αυτό και η τελική απόφαση ήταν ένα χρόνος φυλάκιση.[5]

Οι δικαστικοί λειτουργοί αυτά τα νομικά όπλα διέθεταν, αυτά χρησιμοποίησαν.

Ενώ η εισαγγελέας του Ειδικού Δικαστηρίου, Ξένη Δημητρίου, που είχε προτείνει να κριθεί ένοχος υποστηρίζοντας πως ήταν ο μόνος που είχε συμφέρον να αλλοιώσει τη λίστα Λαγκάρντ, ζήτησε να μην αναγνωριστεί στον Γ. Παπακωνσταντίνου κανένα ελαφρυντικό καθώς «από τη διαδικασία προέκυψε πως ενώ έχει φοβερές περγαμηνές στο ενεργητικό του, αυτά τα προσόντα του αναιρούν το αίτημα αυτό (σ.σ της υπεράσπισης), γιατί δεν έπρεπε να βάλει τη χώρα σε περιπέτεια. Δεν είναι η δίκη του Παπακωνσταντίνου, είναι η δίκη που ευτέλισε τον ελληνικό λαό και κόστισε σε αυτόν πολλά εκατομμύρια ευρώ. Για αυτό δεν δικαιούται το ελαφρυντικό».

Ακολούθησε η αμήχανη δήλωση των συνηγόρων υπεράσπισης:

«Το δικαστήριο μετά από μια μακρά, νηφάλια και εξονυχιστική διαδικασία κατέληξε σε μια κρίση με ισχυρή μειοψηφία η οποία θέτει ευθέως εν αμφιβόλω την ενοχή. Από την απόφαση βεβαιώθηκε ότι δεν είχε την ιδιοτέλεια να ωφελήσει τον εαυτό του ή οποιονδήποτε τρίτο. Και ότι δεν επιχείρησε να ζημιώσει το δημόσιο. Όλα αυτά πιστοποιούν το ήθος του για το οποίο η υπεράσπιση διατηρεί την υπερηφάνεια της».

Κρατήστε λοιπόν εσείς την… υπερηφάνειά σας.

Κι εμείς ας επαναλάβουμε μία ακόμη φορά: Από την νέα κυβέρνηση αναμένουμε την άμεση κατάργηση του Νόμου περί Ευθύνης Υπουργών και τη ριζική μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης…

***

: Επιμένουν οι Ελβετοί για 80 δισ. ευρώ αδήλωτες καταθέσεις. Για ανεξήγητη αδράνεια της ελληνικής κυβέρνησης να εντοπίσει και να φορολογήσει αδήλωτες καταθέσεις Ελλήνων στις ελβετικές τράπεζες κάνουν λόγο οι Ελβετοί. Αυστριακός οικονομολόγος ανεβάζει στα 15 δισ. ευρώ τα δυνητικά έσοδα από τη φορολόγησή τους.

____________
[1] Παναγιώτη Πικραμμένου, Αντιπροέδρου της Κίνησης Πολιτών http://goo.gl/fpl4dL
[2] ο. π.
[3] Ελένη Ανδριοπούλου στο rednotebook.gr http://goo.gl/BqC6YR
[4] Αγγελος Τσιγκρής,  Το Βήμα http://goo.gl/ldU4ur
[5] Γιώργος Καρελιάς, protagon.gr http://goo.gl/WYw2Q7

 

This entry was posted in σκέψεις, Διακρίσεις (κάθε είδους), Ελευθερία Λόγου/Έκφρασης, ανορθολογισμός, κοινωνία/πολιτική. Bookmark the permalink.

12 Responses to Το ζήτημα της Δικαιοσύνης και η δίκη Παπακωνσταντίνου

 1. Ο/Η Mίμης ο σιδεράς λέει:

  Η Δικαιοσύνη είναι ένα δίχτυ που πιάνει μόνο τα μικρά ψάρια τα μεγάλα ψάρια της ξεφεύγουν
  [κινέζικη παροιμία]

 2. Ο/Η Chris Athan λέει:

  για τον ρολο του Διωτη, που ο καημενος δεν ξερει να χειριζεται υπολογιστη, ουτε κουβεντα… η εμπλοκη της δικαστικης εξουσιας στο «παρακρατος»… προφανως καμια!

 3. Ο/Η ευλαβικός Δικαστής λέει:

  Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Πολύ κακές οι επιδόσεις της Ελληνικής Δικαιοσύνης

  Σύμφωνα με τον πίνακα αποτελεσμάτων της ευρωπαϊκής Δικαιοσύνης, στην Ελλάδα ο χρόνος για την εκδίκαση αστικών και εμπορικών διαφορών πρωτοβάθμια έχει αυξηθεί από 190 το 2010 σε 460 ημέρες το 2012!

  Παράλληλα, όσον αφορά την αποδοτικότητα του συστήματος δικαιοσύνης από την έρευνα της Κομισιόν προκύπτει ότι η Ελλάδα παρουσιάζει τις χειρότερες επιδόσεις μεταξύ των 20 κρατών-μελών για τα οποία υπάρχουν στοιχεία, εφόσον το ποσοστό εκδίκασης αστικών και εμπορικών διαφορών πρωτοβάθμια μειώθηκε από 79% το 2010 σε 59% το 2012, ενώ τα καλύτερα αποτελέσματα εμφανίζουν το Λουξεμβούργο, η Ιταλία και η Μάλτα.

  Εξάλλου, όσον αφορά την ποιότητα του συστήματος δικαιοσύνης προκύπτει ότι σε μια κλίμακα που κυμαίνεται από το 0 έως το 4 η Ελλάδα είναι τελευταία στην ΕΕ με επίδοση 1,5 και η Κύπρος προτελευταία με επίδοση 2, ενώ στις πρώτες θέσεις με επίδοση 4 βρίσκονται 10 κράτη-μέλη (Δανία, Εσθονία, Γαλλία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Αυστρία, Πορτογαλία, Σλοβενία, Φινλανδία, Σουηδία). Σημειώνεται ότι στους δείκτες για την ποιότητα περιλαμβάνονται η υποχρεωτική κατάρτιση των δικαστών, η παρακολούθηση και αξιολόγηση των δικαστικών δραστηριοτήτων, ο προϋπολογισμός και οι ανθρώπινοι πόροι των δικαστηρίων, καθώς και η διαθεσιμότητα τεχνολογιών πληροφοριών και επικοινωνιών (ΤΠΕ), και εναλλακτικών μεθόδων επίλυσης των διαφορών (ADR).

  Ο πίνακας αποτελεσμάτων παρουσιάζει δεδομένα για την αντίληψη περί ανεξαρτησίας του συστήματος απονομής δικαιοσύνης. Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, η Ελλάδα καταλαμβάνει την 24η θέση στην ΕΕ και την 84η σε σύνολο 184 χωρών. Στην ΕΕ τις καλύτερες επιδόσεις εμφανίζουν η Φινλανδία, η Ιρλανδία και η Μεγάλη Βρετανία και τις χειρότερες η Ρουμανία, η Βουλγαρία και η Σλοβακία.

  Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έκθεσης η επίτροπος Δικαιοσύνης Βίβιαν Ρέντινγκ, δήλωσε:
  «Η καθυστέρηση στην απονομή δικαιοσύνης ισοδυναμεί με άρνηση απονομής δικαιοσύνης.

  Πηγή: http://www.skai.gr/news/greece/article/254115/europaiki-epitropi-polu-kakes-oi-epidoseis-tis-ellinikis-dikaiosunis/#ixzz3VV6k5Vn0

 4. http://www.alterthess.gr/content/i-nea-kyvernisi-antimetopi-me-ta-fasistika-synthimata-ton-oykadon

  Η νέα κυβέρνηση αντιμέτωπη με τα φασιστικά συνθήματα των ΟΥΚαδων

  26 March 2015

  Πάλι με χρόνια με καιρούς, πάλι την Πόλη να κατακτήσει» θέλει η Ομάδα Υποβρύχιων Καταστροφών (ΟΥΚ), σύμφωνα με τα συνθήματα που φώναξαν όσοι ΟΥΚαδες παρέλασαν την 25η Μαρτίου στην κεντρική στρατιωτική παρέλαση.

  Στη μνήμη μας έρχονται οι ίδιοι ΟΥΚαδες όπου την 25η Μάρτη του 2010 είχαν φωνάξει δεκάδες ρατσιστικά και μισαλλόδοξα συνθήματα στους δρόμους του κέντρο της Αθήνας.

  «Και το όνειρο μας είναι / στην Πόλη εμείς να μπούμε / σημαία να υψώσουμε / τον ύμνο εμείς να πούμε», ακούγονται οι βατραχάνθωποι του Πολεμικού Ναυτικού να φωνάζουν (στο 1.24) σε βίντεο που ανάρτησε η Ευρωκίνηση στο κανάλι της στο youtube.

  Ποινικός Κώδικας – Άρθρο 140

  Όποιος με πράξεις εχθρικές, που η κυβέρνηση δεν τις εγκρίνει ή με μηχανορραφίες εκθέτει με πρόθεσή του το ελληνικό κράτος ή κάποιο σύμμαχό του σε κίνδυνο πολέμου ή εχθροπραξιών τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι δέκα ετών. Αν εξαιτίας των ενεργειών αυτών ξέσπασε πραγματικά ο πόλεμος ή άρχισαν οι εχθροπραξίες, τιμωρείται με κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών.

  Ποινικός Κώδικας – Άρθρο 141

  Όποιος με πρόθεσή του και με οποιεσδήποτε ενέργειες εκθέτει το ελληνικό κράτος ή σύμμαχό του ή κατοίκους τους σε κίνδυνο αντιποίνων ή εκθέσει σε κίνδυνο διατάραξης τις φιλικές σχέσεις του ελληνικού κράτους ή συμμάχου του με ξένο κράτος, τιμωρείται με φυλάκιση τριών μηνών μέχρι τριών ετών. Αν τα αντίποινα επήλθαν πραγματικά εξαιτίας των ενεργειών του, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών ετών.

  Ποινικός Κώδικας – Άρθρο 142

  Όποιος από αμέλεια έγινε υπαίτιος κάποιας από τις πράξεις των άρθρων 139 – 141 τιμωρείται, στις περιπτώσεις των άρθρων 139 και 140, με Φυλάκιση μέχρι τριών ετών και στις περιπτώσεις του άρθρου 141 με φυλάκιση μέχρι ενός έτους.

  • Ο/Η Kάποιος λέει:

   Καμμένος: Μια Δεξιά όπως παλιά (Στρατός-ξερονήσια)

   5 Απριλίου 2012

   Κάτω από την αντιστασιακή αντιμνημονιακή μάσκα του Πάνου Καμμένου αποκαλύφθηκε το σκληρό δεξιό και αντιδραστικό πρόσωπο μιας Δεξιάς πιο «πίσω» ακόμη και από τη ΝΔ του Κώστα Καραμανλή. Η ανάγνωση του κυβερνητικού προγράμματος των Ανεξάρτητων Ελλήνων μολονότι είναι σύντομη (52 σελίδες) προκαλεί σοκ: Απελάσεις μεταναστών, νέες φυλακές υψίστης ασφαλείας, ιδιωτικά πανεπιστήμια, κατάργηση ασύλου και βέβαια, διατήρηση του φορολογικού καθεστώτος για τους εφοπλιστές, είναι λίγα από τα προτεινόμενα μέτρα που ακτινογραφούν έναν επιθετικό νεοφιλελευθερισμό που κλέβει της ιδέες της ακροδεξιάς, μπολιάζοντάς τις με το αντιμνημόνιο.

   Τα σώματα ασφαλείας και ο στρατός είναι το αγαπημένο πεδίο των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Ο Καμμένος προτείνει υπουργός Εθνικής Άμυνας να είναι στρατιωτικός (ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ), υπουργός «Εσωτερικής Ασφάλειας» να είναι αστυνομικός (ο αρχηγός της ΕΛΑΣ) και υπουργός Δικαιοσύνης δικαστικός (ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου). Δείγμα της επιρροής των επαγγελματικών αυτών κατηγοριών στο πρόγραμμα Καμμένου είναι ότι μόνο για τους στρατιωτικούς και τους αστυνομικούς ζητείται «κατά προτεραιότητα, αναπλήρωση των μισθολογικών απωλειών καθώς και
   συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων και συντάξεων αποστράτων».

   Την πρόταση των αριστερών οικονομολόγων για σύσταση Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου υιοθέτησε από νωρίς ο Πάνος Καμμένος. Τώρα όμως τη διαστρέβλωσε πλήρως, αφού έθεσε ως σκοπό της τον «προσδιορισμό του πραγματικού χρέους της χώρας βάσει του επιτοκίου που ορίζεται από τις Ευρωπαϊκές Συνθήκες (euribor), το οποίο θα πληρωθεί στο ακέραιο». Ούτε στάση πληρωμών, ούτε διαγραφή χρέους, μόνο ένα δίκαιο επιτόκιο.

   Το μεταναστευτικό είναι εκ των ων ουκ άνευ στην ακροδεξιά ατζέντα που δίνει «πόντους» σε κάθε συντηρητικό κομμάτι του πολιτικού φάσματος: Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες ξεπερνούν τον Καρατζαφέρη προτείνοντας «καθορισμό μέγιστου ποσοστού μεταναστών επί του συνολικού πληθυσμού το οποίο δεν δύναται να υπερβαίνει το 2,5% του συνολικού πληθυσμού της χώρας» και φυσικά «ενεργοποίηση προγράμματος ολικής απέλασης λαθρομεταναστών». Σε κοντινές παραγράφους προτείνεται και η ανέγερση νέων φυλακών ασφαλείας, «ειδικά σε απομακρυσμένες και ακατοίκητες νησίδες ή βραχονησίδες, ως φυλακές υψίστης ασφαλείας», τα ελληνικά Αλκατράζ.

   Από αυτό το πρόγραμμα δεν θα μπορούσε να λείπει η θέση για «πλήρη κατάργηση του Ασύλου σε εκπαιδευτικά ιδρύματα και πανεπιστήμια» με τη διευκρίνηση ότι «καταλήψεις, καταστροφές και βανδαλισμοί σε κρατική περιουσία θα τιμωρούνται αυστηρά ως ιδιαιτέρως επιβαρυντική περίσταση».

   Στο οικονομικό πεδίο ξεχωρίζουν οι θέσεις για κατάργηση της μονιμότητας στο Δημόσιο μέσω συνταγματικής αναθεώρησης, η θέσπιση ανώτατης κλίμακας φορολόγησης στο 25% των εισοδημάτων, η καθιέρωση ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ κι η «πλήρης απελευθέρωση της ιδιωτικής παιδείας για τα πανεπιστήμια με αναθεώρηση του άρθρου 16» (αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι δεν φτάνει η μορφή των «μη κρατικών μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων»). Δεν λείπει και το παραδοσιακό δεξιό «χάδι» στους εφοπλιστές με τη ρητή αναφορά ότι θα διατηρηθεί το «ευνοϊκό και συνταγματικά κατοχυρωμένο φορολογικό καθεστώς της ελληνικής ναυτιλίας». Και βέβαια, άλλος στόχος είναι η «σταδιακή ελάφρυνση και απομείωση του ύψους εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών προς τα κύρια ταμεία ασφάλισης».

   Για όσους διαβάζοντας το πρόγραμμα δεν κατάλαβαν καλά την ιδεολογική ταυτότητα των συντακτών, επισημαίνεται και η πρόταση να «αναδιατυπωθούν τα σχολικά βιβλία και συγγράμματα», να γίνει «διόρθωση ιστορικών και ερευνητικών αστοχιών» με στόχο «να αποτυπώνεται η ιστορική πραγματικότητα και να τονώνεται το φρόνημα των Ελλήνων
   μαθητών – σπουδαστών».

   Γ. Λαου.

 5. Ο/Η Liberal λέει:

  το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

  «Τα ΟΥΚ φώναζαν στην παρέλαση στο Σύνταγμα συνθήματα αμφισβήτησης των υφιστάμενων συνόρων. Αλλά με τέτοιον ανεύθυνο Υπουργό Άμυνας τι άλλο θα περίμενε κανείς; Στο Αμερικανικό Κογκρέσο και για πρώτη φορά μπλόκαραν το ψήφισμα για την 25η Μαρτίου λόγω των Τζιχαντιστών που θα στείλει ο ανερμάτιστος υπουργός / πρόεδρος των ΑΝΕΛ / ιδεολογικός ανανεωτής του ΣΥΡΙΖΑ.

  Το θέμα όμως πάνω από όλα είναι ο πολιτικοϊδεολογικός κατήφορος του ΣΥΡΙΖΑ. Λίγη συστολή δεν υπάρχει; Γίνανε τυφλά υποχείρια του κ. Καμμένου; Θα ζητήσει κανείς ευθύνες από αυτούς που έδωσαν στα ΟΥΚ το «ελεύθερο» να διαμορφώνουν την εξωτερική πολιτική και την πολιτική εθνικής ασφάλειας;».

 6. Ο/Η bill λέει:

  επειδή ξέρω κάποιον που σκότωσε εν ψυχρώ (εκτέλεσε στην ουσία, μια σφαίρα πισώπλατα στον καθένα) 2 ανθρώπους και μετά από 19 χρόνια αφέθηκε ελεύθερος επίσης άλλον ένα που σκότωσε εν ψυχρώ μια γριούλα για να την κλέψει και αφέθηκε επίσης ελεύθερος μετά από 15 χρόνια και έναν τρίτο που πήγαινε σε κατοικημένη περιοχή με 100 παρέσυρε μια γριά την σκότωσε και ούτε δίκη δεν έγινε, γιαυτό μην μου λέτε ότι πρέπει να καταργηθούν οι φυλακές και ότι οι δικαστές και να θέλουν δεν μπορούν να είναι αμερόληπτοι γιατί δεν τους αφήνει το σύστημα. αγράμματοι είναι και το μόνο που ξέρουν είναι να βγάζουν αποφάσεις για τα ¨αναδρομικά¨ τους και το μισθολόγιο τους να το έχουν εξισώσει με αποφάσεις τους με αυτό των πολιτικών (οι οποίοι κάνουν τα στραβά μάτια) καθώς και να έχουν και αυτοί ασυλία (εταιρία δολοφόνων και άλλα ωραία). και αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αριστερός εγώ είμαι ο πάπας (φτου).

 7. Ο/Η laskaratos λέει:

  Σωστά το επισημαίνετε και σεις κε Ροϊδη, το βλέπω και εδώ, όμως και η κυβέρνηση αυτή κοροϊδεύει και αρνείται επίμονα να αγγίξει τη διαφθορά.

  http://tvxs.gr/news/ellada/o-xronos-einai-xrima-kai-oi-doseis-einai-ekato

  Την ίδια στιγμή, επιμένουν οι Ελβετοι για τα 80 δις ευρώ αδήλωτων ελληνικών καταθέσεων επί εδάφους τους, κατηγορώντας την ελληνική κυβέρνηση για αδράνεια. Ελβετός οικονομολόγος μάλιστα κάνει λόγο για 15 δις ευρώ δυνητικά έσοδα για την κυβέρνηση από τη φορολόγηση τους.

 8. Ο/Η Red λέει:

  http://tsak-giorgis.blogspot.gr/2015/03/blog-post_381.html

  Μετά τον Ιατρικό Σύλλογο Χανίων και η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ ν. Χανίων εξέδωσε ανακοίνωση για την επίθεση που δέχθηκε ο γιατρός Δημήτρης Μακρέας από ομάδα νεαρών με ξεκάθαρα φασιστικά κίνητρα. Μάλιστα, προαναγγέλλουν συλλαλητήριο το Σάββατο στις 12 το μεσημέρι με αφορμή το συγκεκριμένο περιστατικό.

  Στην ανακοίνωση σημειώνονται τα εξής:

  Η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Χανίων εκφράζει τον αποτροπιασμό της για τα πρόσφατα φαινόμενα ωμής φασιστικής και ρατσιστικής βίας που πραγματοποιήθηκαν ανήμερα της 25 Μαρτίου στα Χανιά. Με τη γνωστή ύπουλη και άνανδρη τακτική της αιφνιδιαστικής επίθεσης πολλών εναντίον ενός, συμπολίτες μας μετανάστες λοιδορήθηκαν και προπηλακίστηκαν. Για μια ακόμη φορά σεσημασμένα -από ό,τι λέγεται- για παρόμοιες δράσεις άτομα, επέλεξαν την εμπνεόμενης από τη Χρυσή Αυγή μέθοδο του τραμπουκισμού ενάντια σε μετανάστες, κηλιδώνοντας την εθνική μας επέτειο.

  Θύμα της παραπάνω επίθεσης υπήρξε αυτή τη φορά και ο γνωστός για τη δράση του στα κινήματα αλληλεγγύης αλλά και την πολύτιμη ιατρική προσφορά του στην κοινότητα Γενικός Ιατρός Δημήτρης Μακρέας. Απρόκλητα, πισώπλατα και αιφνιδιαστικά χτυπήθηκε με στυλιάρι στο κεφάλι και κατόπιν γρονθοκοπήθηκε από τέσσερα νεαρά άτομα μπροστά στα έκπληκτα μάτια της γυναίκας του. Κατέληξε ημιαναίσθητος στα επείγοντα του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων, φέροντας πολλαπλά θλαστικά τραύματα στο πρόσωπο και κρανιοεγκεφαλική κάκωση με υποσκληρίδιο αιμάτωμα.

  Μόνος λόγος της επίθεσης η γνωστή ειρηνική αντιρατσιστική δράση του γιατρού και η παρουσία του πλησίον του Στεκιού Μεταναστών. Έτσι απλά. Την ξεδιαντροπιά του περιστατικού αυτού επιτείνει και το γεγονός ότι οι δράστες προέρχονται μάλλον από την περιοχή του Ακρωτηρίου, η οποία εξυπηρετείται ιατρικώς από τον εν λόγω γιατρό. Κατά πάσα πιθανότητα ο γιατρός έχει δηλαδή ανά καιρούς περιθάλψει τους γονείς, τους παππούδες ή άλλους συγγενείς τους.

  Παρόμοια περιστατικά έχουν συμβεί αρκετές φορές στα Χανιά, όπως αυτό της εκπαιδευτικού από τη Χαλέπα, η οποία δίδασκε μαθήματα Ελληνικής Γλώσσας σε μετανάστες, όπου άγνωστοι της χάραξαν στο πρόσωπο τον αγκυλωτό σταυρό.

  Επειδή τα παραπάνω δεν μπορούν να μας αφήνουν αδιάφορους και επειδή κανένας δεν μπορεί πλέον να αισθάνεται ασφαλής στους δρόμους των Χανίων, όσο τα άτομα αυτά κυκλοφορούν ανενόχλητα και ατιμώρητα, ζητάμε:

  Την παραδειγματική καταδίκη των δραστών, όπως και όλων όσων εμπλέκονται σε κρούσματα φασιστικής και ρατσιστικής βίας στην πόλη των Χανίων

  Το άμεσο κλείσιμο των γραφείων της Χρυσής Αυγής στα Χανιά

  Τη νομιμοποίηση των μεταναστών και την αναγνώριση ιθαγένειας στα παιδιά τους

 9. Ο/Η Frixos λέει:

  Κυριοι Ροϊδη και Λασκαρατε,
  μου προξενει μεγαλη εντυπωση το γεγονος οτι κι εσεις ευθυγραμιζεστε με το …¨κοινο περι δικαιου αισθημα¨ σχετικα με την ενοχη ή αθωωτητα του Παπακωνσταντινου. Απο ποιο στοιχειο, κατα την διεξαγωγη της δικης, προεκυψε οτι ο Παπακωνσταντινου αλλιωσε τη λιστα;
  Απο κανενα απολυτως! Η αποφαση ειναι αποτελεσμα της κρισης, δηλαδη της εκτιμησης, μιας ισχνης πλειοψηφιας δικαστων, αποδεικτικο στοιχειο δεν υπηρξε. Η δική μου κριση ειναι οτι ο Π δεν ειχε απολυτως κανενα λογο να αλλιωσει τη λιστα για τον πολυ απλο λογο οτι η λιστα, ως προϊον υποκλοπης, ηταν παρανομη και γιαυτο δεν χρησιμοποιηθηκε μεχρι σημερα.
  Υπαρχει ενας πολυ απλος λογος: Ο καθενας απο τους αναγραφομενους στη ¨λιστα Φαλτσιανι¨, σε περιπτωση ελεγχου, εχει τη δυνατοτητα να αρνηθει οτι εχει οποιαδηποτε σχεση με τη συγκεκριμενη τραπεζα και λογαριασμους σε αυτη και να τους πει ¨Αν τα βρειτε παρτε τα¨, κι εκει σταματαει η υποθεση.
  Θα γνωριζετε ασφαλως οτι ο Φαλτσιανι ειναι καταζητουμενος απο τις Ελβετικες αρχες και οτι στα υποκλαπεντα αρχεια δεν εμφανιζεται πουθενα ουτε καν το λογοτυπο ή αλλο στοιχειο της τραπεζας ή των πελατων. Και αν τα ελληνικα δικαστηρια αθωωσαν τον Μπαξεβανη τα ευρωπαϊκα. Αν θελουν οι ελληνικες κυβερνησεις να ελεξουν ενδεχομενη φοροδιαφυγη μεσω της κινησης κεφαλαιων υπαρχουν τα εμβασματα του εξωτερικου που και απειρως μεγαλυτερα απο την οποια λιστα Λαγκαρντ ειναι και ο ελεγχος ειναι νομιμος, συνεπως εφικτος.
  Ο Παπακωνσταντινου καταδικαστηκε για το μνημονιο και οχι για αλλιωση της λιστας.
  Ας παψει λοιπον επι τελους η δικαιοσυνη να συμετεχει στα πολιτικα ζητηματα και ας κανει τη δουλεια της ως οφειλει: συμφωνα με το νομο.

  • Ο/Η laskaratos λέει:

   Αν θέλετε τη γνώμη μου κατ’αρχήν η υπόθεση είχε παραγραφεί αφού μεσολάβησαν δυο σύνοδοι της Βουλής.
   Ο κ.Ροϊδης επισημαίνει στο κείμενό του και το σχετικό άρθρο του κ.Καρελιά το οποίο νομίζω περιγράφει επακριβώς το όλο ζήτημα:

   http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.politiki&id=40221

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s