Πανεπιστημιακοί κατά της κατάργησης των Συμβουλίων Ιδρυμάτων

Συμφωνούμε. Τασσόμαστε υπέρ των Συμβουλίων

Επιτροπή 16 πανεπιστημιακών δασκάλων κατέθεσε στο γραφείο του υπουργού Παιδείας Αριστείδη Μπαλτά κείμενο, με το οποίο εκφράζεται η αντίθεσή στην κατάργηση των Συμβουλίων Ιδρυμάτων.

panepistimio-athinon

Το κείμενο φέρει 1.281 υπογραφές, εκ των οποίων 1.028 πανεπιστημιακών (739 των ιδρυμάτων εσωτερικού και 288 ελλήνων πανεπιστημιακών του εξωτερικού, καθώς και 254 μη πανεπιστημιακών (ανάμεσά τους πολλοί συγγραφείς, καλλιτέχνες και επιστήμονες.

«Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Αγαπητέ συνάδελφε,

Πριν από έναν μήνα, με πρωτοβουλία καθηγητών και καθηγητριών από όλα τα πανεπιστήμια της χώρας, ξεκίνησε η συγκέντρωση υπογραφών κάτω από ένα ψήφισμα, με το οποίο η πανεπιστημιακή κοινότητα εκφράζει την αντίθεσή της στην εξαγγελθείσα από την κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας κατάργηση των Συμβουλίων του ν. 4009/2011.

» Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα ήδη, έχουν συγκεντρωθεί 1281 υπογραφές, εκ των οποίων 1028 πανεπιστημιακών (739 των ιδρυμάτων εσωτερικού και 288 Ελλήνων πανεπιστημιακών του εξωτερικού), καθώς και 254 μη πανεπιστημιακών (ανάμεσά τους πολλοί συγγραφείς, καλλιτέχνες και επιστήμονες).

» Συνημμένα, θα βρείτε το αρχείο με τις υπογραφές. Το πλήρες αρχείο με όλα τα στοιχεία των υπογραφόντων (διεύθυνση, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο κλπ) βρίσκονται καταχωρημένα στην πλατφόρμα GoPetition.

» Συμβολικά, το σύνολο των υπογραφών κατατίθεται από καθηγητές και καθηγήτριες 15 πανεπιστημίων της χώρας, για να τονιστεί η πανελλαδική εμβέλεια του εγχειρήματος που αντικατοπτρίζεται στη συγκέντρωση υπογραφών από όλα τα ΑΕΙ/ΤΕΙ της χώρας.

ΨΗΦΙΣΜΑ

«Η εξαγγελθείσα, και μάλιστα άμεσα, κατάργηση των Συμβουλίων των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων δεν έχει τη συναίνεση των καθηγητών και των καθηγητριών της χώρας.

» Τα Συμβούλια εκλέχθηκαν με συντριπτική συμμετοχή της κοινότητάς μας και κοσμούνται από διεθνούς κύρους καταξιωμένους επιστήμονες που διαπρέπουν στο εξωτερικό. Παρά τον πόλεμο που δέχτηκαν από μειοψηφικά ρεύματα, συμβολίζουν για την πανεπιστημιακή κοινότητα το τέλος του κομματικού εναγκαλισμού των πανεπιστημίων.

» Παράλληλα, συνάντησαν ευρεία αποδοχή από το κοινωνικό σώμα. Η κυβέρνηση ανήγγειλε την κατάργησή τους χωρίς ίχνος διαλόγου με τους άμεσα ενδιαφερόμενους. Η αξιολόγηση του έργου των Συμβουλίων, που δεν έχουν ολοκληρώσει ακόμα ούτε το μισό της θητείας τους, είναι ευθύνη της πανεπιστημιακής κοινότητας. Περιμένουμε, η κυβέρνηση να σεβαστεί τη βούληση των πανεπιστημιακών δασκάλων».

Με εκτίμηση

Δημήτρης Σωτηρόπουλος, Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Λουκάς Τσούκαλης, Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Ορέστης Καλογήρου, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Χρήστος Μπούρας, Πανεπιστήμιο Πατρών
Βενετσιάνος Μαυρέας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
Χρήστος Νικολάου, Πανεπιστήμιο Κρήτης
Βασίλης Τσαουσίδης, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
Γιώργος Μαυρωτάς, Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο
Αχιλλέας Μητσός, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
Πάνος Τσακλόγλου, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Έφη Τσακαλίδου, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Δάφνη Μανουσάκη,
Πολυτεχνείο Κρήτης
Μιχάλης Ζουμπουλάκης
, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Νίκος Κανελλόπουλος, Ιόνιο Πανεπιστήμιο
Γιώργος Δεδούσης, Χαροκοπειό Πανεπιστήμιο
Πέρσα Ζέρη, Πάντειο Πανεπιστήμιο

[in.gr]

Advertisements
This entry was posted in σκέψεις, ανορθολογισμός, κοινωνία/πολιτική. Bookmark the permalink.

8 Responses to Πανεπιστημιακοί κατά της κατάργησης των Συμβουλίων Ιδρυμάτων

 1. Ο/Η Βολταίρος λέει:

  Ο κόσμος χάνεται και ο μπαρουφάκις επιδεικνύεται φωτογραφιζόμενος με τη συμβία του στο Paris Match

  http://www.parismatch.com/Actu/Economie/Avant-la-bataille-Yanis-Varoufakis-725030#

 2. Ο/Η Αntifa2 λέει:

  https://www.efsyn.gr/arthro/i-ethnikopatriotiki-pantiera-odigei-se-ittes

  Νίκος Πορτοκάλογλου «Η εθνικοπατριωτική παντιέρα οδηγεί σε ήττες»

  Δυστυχώς στις πιο δύσκολες στιγμές της Ιστορίας ο ελληνικός λαός επιλέγει την πόλωση. Αναζητάμε τον φταίχτη στον Εβραίο, τον Αμερικανό, τον Γερμανό, τους δήθεν «ψεκαστές» όλων των ειδών. Κι όταν εξαντλούμε τους πιθανούς φταίχτες, στρεφόμαστε στον διπλανό μας. Αντιμετωπίζουμε τους εαυτούς μας πάντα είτε ως ήρωες είτε ως θύματα. Ποτέ ως κανονικούς ανθρώπους με ελαττώματα, χαρίσματα και διάθεση αυτοκριτικής. Είναι όπως τότε που ο Λεωνίδας Κύρκος πρότεινε να δεχτούμε την ονομασία Σλαβομακεδονία για τα Σκόπια αλλά οι Ελληναράδες διαδήλωναν «Η Μακεδονία είναι ελληνική» -λες κι εκείνο το μικρό κράτος πρέπει να πεθάνει- κι ο κόσμος μάς κοιτούσε σαν ούφο. Σήμερα τρέχουμε και παρακαλάμε για εκείνο που κάποτε μας παρακαλούσαν εκείνοι. Αρνιόμαστε αγέρωχα, αυτός είναι ο τρόπος μας. Αλλά κανείς δεν βλέπει πως κάθε φορά που υψώνεται η εθνικοπατριωτική παντιέρα οδηγούμαστε σε ήττα.

 3. Ο/Η Ρόζα Λούξεμπουργκ λέει:

  http://www.kathimerini.gr/807003/opinion/epikairothta/politikh/ta-makria-podaria-toy-e8nikolaikismoy

  Πάσχος Μανδραβέλης

  Τα μακριά ποδάρια του εθνικολαϊκισμού

  Στο σόου της εθνικοπατριωτικής πλειοδοσίας που έστησε για λόγους προσωπικής προβολής η κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής έκανε τη μεγαλύτερη προσφορά: πάνω από 500 δισ. ευρώ μέτρησε τις γερμανικές αποζημιώσεις· εκατό λιγότερα από εκείνα του Αρτέμη Σώρρα.

 4. Ο/Η Liberal λέει:

  http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231392623

  «Ευθύνη της οργανωμένης πολιτείας»

  Να δοθεί τέλος στην κατάληψη της Νομικής ζητεί το Ποτάμι

 5. Ο/Η πρώτη φορά αριστεροακροδεξιά λέει:

  Απροετοίμαστοι ερασιτέχνες! Τι δεν καταλαβαίνεις;

  Θάνος Οικονομόπουλος

  Με τον χρόνο να εξαντλείται δραματικά (όπως και τα χρήματα στα δημόσια ταμεία…), και με απολύτως σαφείς και μονοδρομικά δεδομένες τις κινήσεις που πρέπει να μελετήσουμε και να κάνουμε, η κυβέρνηση επιμένει να σπαταλά όσο δυναμισμό και φαντασία διαθέτουμε (ή πρέπει επειγόντως να επινοήσουμε )ως χώρα, σε παιδαριώδεις επικοινωνιακές λεπτομέρειες άνευ της παραμικρής ουσίας, φροντίζει να φορτίζει ακόμη πιο αρνητικά το κλίμα που έχει δημιουργηθεί στις σχέσεις μας με τους εταίρους δανειστές μας και όποιους λίγους φίλους σε θεσμικό αλλά και προσωπικό επίπεδο μας έχουν απομείνει, και… επιστρατεύει το συλλογικό θυμικό μας σε τραγικά, απάνθρωπα γεγονότα που συνέβησαν 70 χρόνια πρίν…

  Χαρακτηριστικό της φυλής, η άγονη και θεοκρατικής αντίληψης προσκόλληση στο παρελθόν, επειδή προφανώς αδυνατούμε να κατανοήσουμε και να αποτιμήσουμε με ρεαλισμό το παρόν, και αισθανόμαστε φόβο και δέος στον σχεδιασμό του μέλλοντος. Και, δυστυχώς, τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας «πρώτη φορά αριστεράς» κυβέρνησης δεν αφήνουν περιθώρια ελπίδας πως «κάτι θ’ αλλάξει» με πρωτοβουλία των «πάνω», ώστε να συνεγείρουν και τους «κάτω». Ετοιμάζονται (και μάλιστα με τροπολογία σε άσχετο νομοσχέδιο-όπως, και δικαίως, κατηγορούσαν μονίμως τους προηγούμενους!) να βάλλουν χέρι στα αποθεματικά των ταμείων για να πληρώσουν πιεστικές υποχρεώσεις, ομολογούν επισήμως ότι οι δανειστές τους είπαν να μην πληρώσουν μισθούς και συντάξεις λόγω ανύπαρκτης ρευστότητας, κι’ αυτοί… κάνουν αντίσταση, μη δεχόμενοι τα τεχνικά κλιμάκια της «θεσμόϊκας» στα γραφεία τους, συμβιβαζόμενοι για… ραντεβού στα κρυφά σε κάποιο δωμάτιο ξενοδοχείου! Σαν… παράνομο ζευγαράκι!

  Κατάφεραν ακόμη και τον φίλα διακείμενο Γιούνκερ να πάρει αποστάσεις από τους τακτικισμούς της Ελλάδας, όπως και τον «σύντροφο» Ρέντσι , τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών-ακόμη και τους…Podemos, που διακήρυξαν ότι «εμείς, δεν είμαστε σαν τους Έλληνες»! Για τα ηγετικά κυβερνητικά στελέχη (αλλά και τον Βαρουφάκη, που προωθεί το διεθνές image του με τσαχπινιές και φωτογραφίσεις αλά Τζορτζ Κλούνι!) μετράνε περισσότερο οι ισορροπίες με τις εσωκομματικές συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ τις οποίες με τα αλλοπρόσαλλα καμώματά τους πάνε να υπνωτίσουν, παρά οι σοβαρές και υπεύθυνες (έστω σκληρές-αλλά με λογική βάση!) σχέσεις τους μ’ αυτούς που διαπραγματεύονται για τα σοβαρά και επείγοντα…

  Πολιτεύονται ακόμη με τα ιδεοληπτικά αντανακλαστικά (10ετιών…) και την μακάρια ανευθυνότητα της αντιπολίτευσης στα οποία έχουν γαλουχηθεί και αισθάνονται ασφαλείς. Με την απόλυτη πεποίθηση ότι αυτοί και μόνοι αυτοί έχουν το… μονοπώλιο του δίκιου και της μόνης αλήθειας. Μαζί με τους «ελληναράδες» του ψεκασμένου Καμμένου, που πριν βάλει φωτιά στο… Κούγκι, θέλει (αντιγράφοντας την χούντα) να εισάγει μαθήματα εθνικοφροσύνης και «ορθής ιστορίας» στα σχολεία και το στράτευμα!

  Άλλη παλαβομάρα κι’ αυτή! «Αντίβαρο» (και ερασιτεχνικός συμψηφισμός;) στο χρέος μας, οι γερμανικές αποζημιώσεις και το κατοχικό χρέος της ναζιστικής Γερμανίας, 70 χρόνια μετά την λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, σε μια συναισθηματική κίνηση ενεργοποίησης του αδιαμφισβήτητου εθνικού δίκιου της Ελλάδας, για την δημιουργία και στοχοποίηση ενός «εχθρού», με τον οποίον συνεργαζόμαστε (και του στείλαμε εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες, λίγο μετά τον πόλεμο…) στο πλαίσιο μιας (σε απόπειρα…) ενωμένης Ευρώπης, που υποτίθεται ότι φιλοδόξησε να αφήσει πίσω της τα φαντάσματα του παρελθόντος! Μόνο οι φοβικοί και οι ιδεοληπτικοί, νοιώθουν την ανάγκη κάθε φορά να… φτιάχνουν «εχθρούς»!

  Φυσικά και έχει δίκιο η Ελλάδα, σε ανθρωπιστικό, συναισθηματικό, ακόμη και οικονομικό επίπεδο στο συγκεκριμένο θέμα. Που θα μπορούσε να το έχει διεκδικήσει τα τελευταία 70 χρόνια. Και δεν το έπραξε. Αλλά είναι τώρα η πρόσφορη στιγμή (και ο Μανόλης Γλέζος παραδέχθηκε όψιμα πως δεν είναι…) να το θέσουμε, την ώρα που διαπραγματευόμαστε με μια γερμανοκρατούμενη Ευρώπη; Θα μπορούσαμε να το επισείουμε και να το θυμίζουμε διαρκώς αυτό το δίκιο μας ενεργοποιώντας ηθικά διλήμματα σε διεθνές επίπεδο, που κάποια στιγμή θα γυρνούσε υπέρ μας. Αλλά όχι συνειρμικά να το συνδέουμε με τις σημερινές δύσκολες διαπραγματεύσεις και να… απειλούμε δια στόματος υπουργούν Δικαιοσύνης(!) την δήμευση του Ινστιτούτου Γκαίτε! Ναι, από όλες τις εν Ελλάδι γερμανικές ιδιοκτησίες, εμείς οι «αριστεροί» επιλέξαμε να στοχοποιήσουμε τον Γκαίτε, με ότι συμβολίζει! Ο Βενιζέλος (ο Ελευθέριος, φυσικά…) συνιστούσε στους διπλωμάτες του στις διαπραγματεύσεις τους με τους ξένους να μιλάνε για «εθνικά συμφέροντα» και όχι «εθνικά δίκαια», γιατί οι διεθνείς συνομιλητές, μόνο συμφέροντα κατανοούν και σέβονται…

  Είναι απορίας άξιο, γιατί οι «πρώτοι φορά αριστεροί» κυβερνώντες μας, επιλέγουν να ανοίξουν ταυτόχρονα τόσα πολλά μέτωπα, όταν αποδεικνύονται ανέτοιμοι και ανεπαρκείς ν’ αντιμετωπίσουν έστω και ένα μόνο, το κεντρικό, αφού δείχνουν ανήμποροι να εναρμονίσουν τις προεκλογικές ρητορείες τους με την διαχείριση της χώρας και τις ανάγκες της. Μήπως τα ανοίγουν όλα, για να μην μπορεί τελικά κάποιος να τους καταλογίσει ότι απέτυχαν στο κεντρικό; Που το είχα… σίγουρο;

  Πηγή: Απροετοίμαστοι ερασιτέχνες! Τι δεν καταλαβαίνεις; | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/content/196151/aproetoimastoi-erasitehnes-ti-den-katalavaineis#ixzz3UOG448r1

 6. Ο/Η του κώλου λέει:

  μην του φουσκώνετε τα μυαλά ρεεεεε θα το καβαλήσει το καλάμι το ακατοίκητο του Tσιπρός

  http://www.cretalive.gr/world/view/k.gabras-o-tsipras-mou-thumizei-ton-aliente/232145
  Κ.Γαβράς: «Ο Τσίπρας μου θυμίζει τον Αλιέντε»

  • Ο/Η Μίμης ο σιδεράς λέει:

   Η νέα φωτογραφία του Γιάνη Βαρουφάκη που θα ξεσηκώσει σχόλια!

   Με ποια γνωστή παρουσιάστρια πόζαρε για selfie;

   Τη δουλειά με τη…διασκέδαση μοιάζει να συνδύασε σήμερα το πρωί ο Γιάνης Βαρουφάκης που ήταν καλεσμένος στην εκπομπή του Σπύρου Χαριτάτου «Πρωινή Ενημέρωση». Μιας που βρέθηκε όμως στα studio του Alpha πέρασε και από το πλατό της εκπομπής «Σπίτι μου, σπιτάκι μου» όπου και φωτογραφήθηκε μαζί με την Κωνσταντίνα Σπυροπούλου!

   Στην αρχή της εκπομπής της μάλιστα η παρουσιάστρια ομολόγησε πως ήταν ακόμα…ξυπόλητη όταν τραβήχτηκε η φωτογραφία και μίλησε με τους συνεργάτες της για τη συνάντησή της με τον «σταρ» Υπουργό Οικονομικών.

 7. Ο/Η eklag λέει:

  Τόσο ο κος Μαυρέας όσο και οι λοιποί,
  ας βάλουν και καμία υπογραφή κατά αθλίων παρεμβάσεων πολιτικών παραγόντων
  -π.χ. Μαρκογιαννάκης-
  σε θέματα συγκάλυψης εσωτερικών αθλιοτήτων σχολών.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.