Ο υπουργός Εξωτερικών και η ελευθερία του Τύπου

Με δικηγόρο τον Φαήλο Κρανιδιώτη…

«Η βιομηχανία των αγωγών κατά του Τύπου, που στέλνει εφημερίδες και δημοσιογράφους στο εδώλιο για δυσφήμηση πολιτικών και άλλων δημόσιων προσώπων, κρατάει δεκαετίες. Περιέργως, οι «θιγόμενοι» δεν ενδιαφέρονται να αποκαταστήσουν την υπόληψή τους το συντομότερο δυνατόν, ασκώντας μήνυση. Προτιμούν τις αγωγές, ζητώντας τεράστια ποσά ως αποζημίωση, σε δίκες που διαρκούν 5-6 χρόνια, ώσπου να αποκατασταθεί η «αλήθεια», που δεν φαίνεται να τους επείγει […]»

Νίκος Κοτζιάς εναντίον Athens Review of Books με δικηγόρο τον Φαήλο Κρανιδιώτη! - Διαβάστε: http://www.parapolitiki.com/2011/04/athens-review-of-books.html#sthash.dHSvm9GX.dpuf

Νίκος Κοτζιάς εναντίον Athens Review of Books με δικηγόρο τον Φαήλο Κρανιδιώτη! – Διαβάστε: http://www.parapolitiki.com/2011/04/athens-review-of-books.html#sthash.dHSvm9GX.dpuf

Του Διονύση Γουσέτη στην Καθημερινή

…Αυτή είναι μια από τις πολλές στρεβλώσεις του αποκαλούμενου «τυποκτόνου» νόμου 1178/81. Με τις υπέρογκες αποζημιώσεις που τους επιδικάζονται, εφημερίδες και περιοδικά κινδυνεύουν με κλείσιμο και οι δημοσιογράφοι υποχρεώνονται να δρουν σε συνθήκες απειλούμενου εκβιασμού και ασφυκτικής αυτολογοκρισίας.

Η κυβερνητική εφημερίδα ΑΥΓΗ θυμάται, ελπίζω, την καταδίκη της στις 5/6/2008 για «συκοφαντική δυσφήμηση», ύστερα από αγωγή τού τότε βουλευτή Κυριάκου Βελόπουλου, που τον είχε χαρακτηρίσει «εθνικοπαράφρονα». Θυμάται και τη δικαίωσή της από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ). Το ΕΔΑΔ δέχθηκε ότι η καταδίκη της ΑΥΓΗΣ παραβίασε την ελευθερία της έκφρασης, η οποία προστατεύεται από το άρθρο 10 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Είχε ήδη προηγηθεί η δικαίωση του αείμνηστου Νικήτα Λιοναράκη και άλλες. Σε όλες τις περιπτώσεις, το ΕΔΑΔ υπενθυμίζει ότι τα όρια ανοχής της κριτικής ενός πολιτικού προσώπου είναι ευρύτερα απ’ ό,τι ενός απλού ιδιώτη. Ο πολιτικός έχει πολύ περισσότερες δυνατότητες να αντικρούσει και την πιο οξεία κριτική, απ’ οποιοδήποτε βήμα θελήσει, και συνεπώς περιττεύει η στέρηση της ελευθερίας έκφρασης του Τύπου για την αποκατάσταση της υπόληψής του.

Μια τέτοια περίπτωση δικάζεται αύριο, σε δεύτερο βαθμό. Η αγωγή του ανέκαθεν προβεβλημένου πολιτικού και σημερινού υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, με δικηγόρο τον κ. Φαήλο Κρανιδιώτη, εναντίον της Athens Review of Books. Ισχυρίζεται ότι δυσφημίστηκε από επιστολή που τον χαρακτήριζε φανατικό προπαγανδιστή του σταλινισμού. Ωστόσο, ο ίδιος παραδέχθηκε πρόσφατα ότι είχε γράψει δεκάδες προπαγανδιστικά βιβλία και μπροσούρες ως ηγετικό στέλεχος του ΚΚΕ, προβάλλοντας τη δικαιολογία: «Εγραψα κατ’ εντολήν του κόμματός μου πράγματα τα οποία ήσαν ανοησίες»! Αρκετοί σχολιαστές παρατήρησαν: γιατί τότε συνεχίζει τη δίωξη του περιοδικού, που απλά του θύμισε το κομματικό του παρελθόν; Το «Ποτάμι» αναρωτιέται «πώς μετά την ομολογία του μπορεί να συνεχίζει τη δίωξη κατά ενός εντύπου που τιμά τα γράμματα και την ελεύθερη σκέψη;». Το ίδιο και η ΕΣΗΕΑ, ομοφώνως. Το θέμα δεν αφορά μόνον το δικαίωμα της Athens Review of Books στον κριτικό λόγο. Αφορά και την αξιοπρέπεια της χώρας μας, που είναι «πρωταθλήτρια» σε τέτοιες καταδίκες από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Οι «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα» την τοποθέτησαν φέτος στην 91η θέση ελευθερίας έκφρασης, πίσω από την Αλβανία και το Κουβέιτ. Κύριε υπουργέ, προστατέψτε την αξιοπρέπεια της χώρας που εκπροσωπείτε. Αποσύρατε αύριο την αγωγή.

Advertisements
This entry was posted in θρησκεία/κλήρος. Bookmark the permalink.

14 Responses to Ο υπουργός Εξωτερικών και η ελευθερία του Τύπου

 1. Ο/Η Κάποιος λέει:

  http://www.iefimerida.gr/news/188985/ekplixi-o-failos-kranidiotis-ithele-ton-kotzia-ypoyrgo-exoterikon-stin-kyvernisi-samara#ixzz3TVEzY7wk

  ΤΙ ΓΡΑΦΕΙ Ο ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

  Eκπληξη: Ο Φαήλος Κρανιδιώτης ήθελε τον Κοτζιά υπουργό Εξωτερικών στην κυβέρνηση Σαμαρά

  Γράφει χαρακτηριστικά στο facebook:

  «Για να είμαστε δίκαιοι, ο Νίκος Κοτζιάς ο νέος ΥΠ.ΕΞ, είναι από τις ευχάριστες εκπλήξεις της νέας κυβέρνησης, με σταθερές πατριωτικές θέσεις, με ξεκάθαρη θέση κατά λογικών τύπου Ανάν στην Κύπρο.Αληθινός διανοούμενος κι όχι από τους «ιντελιγκέντσηδες». Είχα γράψει παλιότερα πως σε μια αυτοδύναμη κυβέρνηση του Σαμαρά θα έπρεπε να ήταν ΥΠ.ΕΞ……

  http://www.thetoc.gr/politiki/article/failos-kai-nikos-kotzias-ena-zeugari-me-proistoria
  Φαήλος και Νίκος Κοτζιάς: ένα ζευγάρι με… προϊστορία

  Οι «συγγενείς» εθνικοπατριωτικές απόψεις, οι συναντήσεις τους στο παρελθόν και η πρόταση που είχε κάνει ο Φαήλος στον Σαμαρά να τον κάνει υπουργό Εξωτερικών

  http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=396045
  ΝΙΚΟΣ ΚΟΤΖΙΑΣ

  Από το ΚΚΕ στον Γιώργο και τώρα υπέρ Αντώνη

  Πώς και γιατί ο πρόεδρος της ΝΔ απέκτησε έναν «αντιμνημονιακό» σύμμαχο

  ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17/04/2011 05:45

  …………

  Ο άλλοτε «θεωρητικός» του ΚΚΕ και κατοπινός πρόεδρος του ΙΣΤΑΜΕ- «Ανδρέας Παπανδρέου» βρέθηκε ουσιαστικά στο ίδιο… μετερίζι χωρίς να έχει και καμία ιδεολογική συγγένεια με πολιτικούς φίλους του κ. Σαμαρά, όπως ο πρόεδρος του «Δικτύου 21» κ. Φαήλος Κρανιδιώτης, ο οποίος διατυπώνει παρεμφερή άποψη: ότι ο πρόεδρος της ΝΔ βάλλεται από εξωτερικές δυνάμεις και το εγχώριο κατεστημένο. Πριν από έξι ημέρες μάλιστα ο κ. Κρανιδιώτης (δικηγόρος του κ. Κοτζιά σε αντιδικία του με περιοδικό), επί πολλά έτη φίλος του κ. Σαμαρά, σχολιάζοντας το άρθρο του κ. Κοτζιά, ο οποίος επεσήμανε ότι οι συγκεκριμένες «δυνάμεις» «επιδιώκουνεπιπλέοννα ελέγξουν σημαντικά πόστα εντός της ΝΔ, ιδιαίτερα στο περιβάλλον του αρχηγού της», άδραξε την ευκαιρία για ένα σχόλιούμνο . «Ο Κοτζιάς,παίδες,δεν είναι τυχαία περίπτωση.Εχει συγκρότηση,πατριωτικό πυρήνα και καθαρό μυαλό» ανέφερε ο κ. Κρανιδιώτης, ο οποίος με τη στάση του προκαλεί συχνά εσωκομματική αναταραχή στη ΝΔ.

  Και πώς να μη γίνει το θετικό σχόλιο από τον κ. Κρανιδιώτη όταν ο κ. Κοτζιάς, ο οποίος είναι στην αντίπερα πολιτικά όχθη, όπως λένε όσοι τον γνωρίζουν, εξηγώντας γιατί οι εξωτερικές δυνάμεις και το εγχώριο κατεστημένο προσπαθούν να πριονίσουν- κατ΄ αυτόν- τον κ. Σαμαρά, ανέφερε: «Διότι θέλουν να εξασφαλίσουν χρόνο και ηρεμία στην πολιτική σκηνή προκειμένου να διασφαλίσουν τη

 2. Ο/Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΣΗΕΑ λέει:

  http://www.esiea.gr/o-typoktonos-nomos-den-tha-apotrepsei-to/

  Ανακοίνωση ΕΣΗΕΑ για αγωγή Κοτζιά εναντίον Athens Review

  17/02/2015

  Ο τυποκτόνος νόμος δεν θα αποτρέψει τους δημοσιογράφους από την άσκηση του καθήκοντος

  Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, με αφορμή την αγωγή του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά κατά της «Athens Review of Books», η οποία πρόκειται να εκδικαστεί στο Εφετείο της Αθήνας, ζητεί για άλλη μια φορά την κατάργηση του τυποκτόνου νόμου 1178/81, ώστε να παύσει, επιτέλους, η βιομηχανία αγωγών που μοναδικό σκοπό έχουν να πλήξουν την ελευθερία του Τύπου. Με την αγωγή ζητείται να καταβληθεί το ποσό των 250.000 ευρώ, ως αστική αποζημίωση για δημοσίευση επιστολής αναγνώστη.
  Διακηρύσσουμε προς πάσα κατεύθυνση, ότι ο τυποκτόνος νόμος δεν πρόκειται ούτε και τώρα να τρομάξει τους δημοσιογράφους, ούτε να τους αποτρέψει από την εκπλήρωση του καθήκοντός τους, που είναι η ενημέρωση των πολιτών.

  Η ΕΣΗΕΑ σε κάθε περίπτωση ζητεί να αποσυρθούν οι αγωγές αυτές, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για προβεβλημένα πολιτικά πρόσωπα. Τα θέματα, που προκύπτουν από την δημόσια κριτική, δεν πρέπει να λύνονται στις αίθουσες των Δικαστηρίων.

  http://athensreviewofbooks.com/?p=1629
  16.02.2015

  Η Athens Review of Books μηνύει τον Νίκο Κοτζιά

  16/02/2015
  Αθήνα 15 Φεβρουαρίου 2015

  Ο υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Κοτζιάς έστειλε στις 14.2.2015 ένα κείμενο-δήλωση στο περιοδικό Unfollow, όπου διαδίδει διάφορους συκοφαντικούς για την Athens Review of Books ισχυρισμούς. Επειδή οι ισχυρισμοί αυτοί υπερβαίνουν κάθε ανεκτό όριο ψεύδους, η Athens Review of Books έδωσε εντολή στον νομικό της σύμβουλο να στραφεί εναντίον του συκοφάντη με όποια μέσα παρέχει ο αστικός ή/και ο ποινικός νόμος.

  Για την Athens Review of Books

  Μαρία Βασιλάκη

  εκδότρια

 3. Ο/Η Red λέει:

  http://tsak-giorgis.blogspot.gr/2015/02/blog-post_22.html

  Πραγματικά μου φέρνουν …….με λεγόμενα τους κάποια πρώην στελέχη του ΚΚΕ όπως ο νέος υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς.
  Κι αυτό γιατί ενώ μπορεί να καταλάβω την διαφωνία, την αποχώρηση απ’ το ΚΚΕ –κι εγώ παρέδωσα το κομματικό μου βιβλιάριο μαζί με μια επιστολή στην Κ.Ε του ΚΚΕ το 1989 διαφωνώντας με την επιλογή του Συνασπισμού στην κυβέρνηση Τζανετάκη- δεν μπορώ, όμως, να αντιληφθώ την λογική κάποιων που χρημάτισαν πρωτοκλασάτα στελέχη του ΚΚΕ και σήμερα όχι απλώς δεν του ασκούν κριτική, έστω και πολεμική, αλλά στην ουσία δεν διστάζουν να αυτοεξευτελιστούν, αποκηρύσσοντας το πολιτικό τους παρελθόν γιατί έτσι εκτιμούν ότι εξυπηρετούν τις σημερινές σκοπιμότητες τους, όπως κάνει ο Νίκος Κοτζιάς. Κι αυτό με μοναδικό στόχο να δώσουν χτυπήματα «κάτω απ την ζώνη» στο ΚΚΕ.

 4. Ο/Η L’Enfant de la Haute Mer λέει:

  Κείμενο 47 επώνυμων που αγανακτούν γιατί η κυβέρνηση «υβρίζει και λοιδορεί» τη Γερμανία που μας χρηματοδοτεί
  http://www.topontiki.gr/article/97554/Keimeno-42-eponumon-pou-aganaktoun-giati-i-kubernisi-ubrizei-kai-loidorei-ti-Germania-pou-mas-xrimatodotei
  Η αξιοπρέπεια της χώρας προσβάλλεται
  Την ώρα που η κυβέρνηση μάς βομβαρδίζει με όλα τα μέσα ότι αγωνίζεται για την αξιοπρέπεια των πολιτών, εμείς νιώθουμε ότι η αξιοπρέπεια της χώρας προσβάλλεται.
  Προσβάλλεται όταν για δεύτερη φορά σε μια τετραετία βρίσκεται στη διεθνή ημερήσια διάταξη το θέμα Grexit, δηλαδή η αντιμετώπιση της χώρας μας σαν παρία της Ευρώπης.
  Προσβάλλεται όταν η κυβέρνηση βγαίνει στη γύρα, ζήτουλας για νέα δανεικά, και συγχρόνως υβρίζει και λοιδορεί τον μεγαλύτερο χρηματοδότη της χώρας μας, που είναι η Γερμανία.
  Προσβάλλεται όταν περισσεύουν οι κυβερνητικές γελοιότητες, που ξεκινούν από τις ενδυματολογικές εμφανίσεις, συνεχίζουν με την αμετροέπεια ότι θα αλλάξουν την Ευρώπη και καταλήγουν να διαπραγματεύονται με τους ίδιους εκπροσώπους των εταίρων μας, αλλά να τους αλλάζουν όνομα, ώστε να ξορκίσουν την «τρόικα».
  Προσβάλλεται όταν όχι μόνο δεν προωθούνται μέτρα για να ανακάμψει η οικονομία μας και να πάψουμε να είμαστε το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης, αλλά ματαιώνονται και όσα λίγα, δειλά και ανεπαρκή μέτρα ελήφθησαν στο διάστημα της κρίσης.
  Προσβάλλεται όταν βλέπουμε την οικονομία να ξαναγίνεται βορά του υδροκεφαλικού κράτους και των συντεχνιών, την εκπαίδευση να ξαναγίνεται βορά των κομματικών εγκάθετων, τις λίγες ξένες επενδύσεις που με δυσκολία προσελκύσαμε να πολεμιούνται και να ματαιώνονται.
  Προσβάλλεται όταν η κοινωνία μας έχει ποτιστεί με το ξενοφοβικό ψευδο-νταηλίκι τόσο, ώστε να χειροκροτεί μια κυβέρνηση που πουλάει αντι-δυτικισμό και εθνικισμό, με πρωτοπόρα στο χειροκρότημα τη ναζιστική «Χρυσή Αυγή».
  Για τους λόγους αυτούς κάνουμε έκκληση σε όλους τους Έλληνες δημοκράτες, που πιστεύουν στις ευρωπαϊκές αξίες και στην ανάγκη μεταρρυθμίσεων για την ανόρθωση της χώρας, να παραμερίσουν άλλες πολιτικές και προσωπικές διαφορές και να ενωθούν σε μια κοινή προσπάθεια για να προσφέρουν στον Έλληνα πολίτη μια εναλλακτική λύση στην απελπιστική αυτή κατάσταση. Μια εναλλακτική λύση που είναι απαραίτητη και υπάρχει σε όλες τις προηγμένες δημοκρατίες, αλλά όχι στη δική μας.
  Τη δήλωση αυτή υπογράφουν 47 πολίτες, είναι δε ανοιχτή και σε άλλες υπογραφές.

  1.Αβραντίνης Αναστάσιος
  2.Αδάμου Νίκος
  3. Αναστασόπουλος Γεώργιος
  4.Ανδριανόπουλος Ανδρέας
  5.Αργυρίδης Κωνσταντίνος
  6. Βεζιρτζόγλου Χρήστος
  7. Βουρλούμης Παναγιώτης
  8. Γιαννής Νίκος
  9.Γουσέτης Διονύσης
  10.Δέλλας Χάρης
  11.Δήμου Νίκος
  12.Εμπέογλου Νίκος
  13.Εφραιμίδης Αντώνης
  14.Καραμάργιου Ιωάννα
  15.Κατσούδας Δημήτριος
  16.Κατσούλης Ηλίας
  17.Κελμ Ματθίας
  18.Κουμπή Βάλλη
  19.Κρούστης Αντώνης
  20.Κυριαζής Δημοσθένης
  21.Κυριακόπουλος Νίκος
  22.Μανούσος Δημήτριος
  23.Μαράτος Τηλέμαχος
  24.Μεϊμάρογλου Γιάννης
  26.Μίχας Τάκης
  26.Μιχελής Λεωνίδας
  27.Μπακάλης Στέφανος
  28.Μπήτρος Γεώργιος
  29.Μπήτρος Κωνσταντίνος
  30.Ξανθόπουλος Τόλης
  31.Ξαφά Μιράντα
  32.Παλαιολόγος Γιάννης
  33.Παπανδρόπουλος Αθανάσιος
  34.Παπασωτηρίου Χαράλαμπος
  35.Παρασκευόπουλος Σπυρίδων
  36.Περράκης Στέλιος
  37.Πετρολέκας Σταύρος
  38.Σαρηγιαννίδης Γεώργιος
  39.Στεργίδης Κωνσταντίνος
  40.Στρίγκνιτς Ανδρέας
  41.Τζήμερος Θάνος
  42.Τόντσεφ Πλάμεν
  43.Τριδήμας Γεώργιος
  44.Φαράκλας Γιάννης
  45.Φούντας Στέλιος
  46.Χρηστίδης Κωνσταντίνος
  47.Ψαχαρόπουλος Γεώργιος

  • Ο/Η Antifa2 λέει:

   Εύγε στους 47

   http://www.msn.com/el-gr/news/national/%cf%84%ce%bf-%cf%81%ce%b1%cf%84%cf%83%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%b9%ce%ba%cf%8c-%ce%b3%cf%81%ce%ac%ce%bc%ce%bc%ce%b1-%cf%83%ce%b5-%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%b7%ce%bd%ce%b9%ce%ba%cf%8c-%ce%b5%cf%83%cf%84%ce%b9%ce%b1%cf%84%cf%8c%cf%81%ce%b9%ce%bf-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%b7-%cf%85%ce%b3%ce%b9%ce%ae%cf%82-%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%af%ce%b4%cf%81%ce%b1%cf%83%ce%b7-%cf%84%cf%89%ce%bd-%ce%b3%ce%b5%cf%81%ce%bc%ce%b1%ce%bd%cf%8e%ce%bd/ar-BBifVQQ?ocid=iehp

   Το ρατσιστικό γράμμα σε ελληνικό εστιατόριο και η υγιής αντίδραση των Γερμανών

     

   Ρατσιστική επίθεση σε ελληνικό εστιατόριο, μέσω ανώνυμης «γερμανικής» επιστολής. «Η νέα ελληνική κυβέρνηση είναι ξεδιάντροπη. Γυρίστε πίσω στη Βρωμοελλάδα σας», έγραφε μεταξύ άλλων. Πώς αντέδρασαν οι ιδιοκτήτες. Συμπαράσταση στα social media
   Μεταξύ άλλων, η ανώνυμη επιστολή γραμμένη από γερμανικό χέρι, ανέφερε:

   Η νέα ελληνική κυβέρνηση είναι παράτολμη, ξεδιάντροπη και εμφανίζεται σαν μία ορδή από άξεστους χωρίς τρόπους ζητιάνους. Γυρίστε πίσω στη διεφθαρμένη, βρωμερά φαύλη και παντελώς άχρηστη Βρωμοελλάδα σας.

   Το να ξαπλώνεις στον ήλιο είναι βέβαια πολύ πιο άνετο, ειδικά όταν άλλοι φροντίζουν για αυτό .Όσο αυτή η κυβέρνηση δυσφημεί και προσβάλλει ιδιαίτερα τους εργατικούς και οικονόμους Ευρωπαίους και Γερμανούς, δε θα αγοράζουμε ελληνικά προϊόντα ούτε θα πατήσουμε ξανά πόδι στο μαγαζί σας.

   Το μπαράζ προσβολών καταλήγει: «Ελλάδα ΟΧΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!!!!!!!!», φράση που προφανώς παραπέμπει σε παλιότερο πρωτοσέλιδο της Bild που βάλλονταν κατά της χώρας μας.

    © Παρέχεται από: News247.gr

   Η αντίδραση της ελληνικής οικογένειας

   Η ανταπόκριση ήταν σχεδόν άμεση. Μέσα σε λίγες ώρες περισσότεροι πάνω 19.000 χρήστες έκαναν like στην απάντηση, παραθέτοντας 6.000 θετικά σχόλια, ενώ το ίδιο έκαναν εκτός από το Spiegel και άλλα γερμανικά έντυπα, όπως η εφημερίδα Rheinische Post και το περιοδικό Stern.

   Η ιδιοκτήτρια του εστιατορίου δεν περίμενε αυτό το κύμα υποστήριξης, ωστόσο πιστεύει πως και ο αποστολέας του γράμματος δεν εκπροσωπεί μεμονωμένη άποψη.

   Η άμεση αντίδραση της «Πράσινης» Σκα Κέλερ

   Tweets Ska Keller

   Η Γερμανίδα ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομάδας των Πρασίνων, Σκα Κέλερ, η οποία είχε πρόσφατα συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου, καταδίκασε το δυσάρεστο γεγονός, με θύματα Έλληνες επιχειρηματίες και απέδωσε την αιτία για ανάλογα ρατσιστικά φαινόμενα στον εμπρηστικό λόγο γερμανικών ταμπλόιντ.

 5. Ο/Η Left and Liberal λέει:

  http://www.kathimerini.gr/801259/opinion/epikairothta/politikh/to-3an8o-genos-kai-h-wraia-ellas
  ΤΑΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ

  Το Ξανθό Γένος και η ωραία Ελλάς
  28.01.2015

  Στροφή στην εξωτερική μας πολιτική; Οι στενές σχέσεις του εγχώριου εθνολαϊκισμού με το Ξανθό Γένος είναι γνωστές. Γνωστές είναι επίσης και οι βαθιές ρίζες της σκέψης του νέου υπουργού Εξωτερικών στα χώματα της ρωσικής σκέψης. Και δεν εννοώ βέβαια τον Ντοστογιέφσκι ή τον Τσέχοφ. Πριν από πολλά χρόνια, όχι και τόσο πολλά εδώ που τα λέμε, ο καθηγητής Κοτζιάς είχε συγγράψει έργο με τίτλο «Η Πολωνία κι εμείς» όπου αναφερόταν στην εξέγερση των Πολωνών και στο πραξικόπημα του στρατηγού Γιαρουζέλσκι. Εκεί «αναλύει με στοιχεία τις ωμές παρεμβάσεις των ιμπεριαλιστών σ’ αυτήν τη χώρα, τον ρόλο των αντισοσιαλιστικών ομάδων στο εσωτερικό της, και αποδείχνει (sic)» τον αντικομμουνιστικό και αποπροσανατολιστικό ρόλο του αστικού Τύπου. Αυτά βέβαια στο μακρινό 1981, όταν ο ίδιος ήταν στο ΚΚΕ και τα βιβλία του τα εξέδιδε ο εκδοτικός οίκος του κόμματος, «Η Σύγχρονη Εποχή». Εκτοτε βέβαια η Ιστορία έχει τραβήξει δρόμο μακρύ και σκολιό. Λόγω δε των δημοσίων έργων στο Βερολίνο, πήρε μια παρακαμπτήριο από τη μεγάλη λεωφόρο που την οδηγούσε στην αταξική κοινωνία και ο Νίκος Κοτζιάς εμφανίστηκε στο πλευρό του Γιώργου Παπανδρέου, του οποίου υπήρξε σύμβουλος και πρόεδρος του ΙΣΤΑΜΕ. Επειδή δε, ως γνωστόν, οι Ελληνες κομμουνιστές, ακόμη και οι πρώην, είναι περισσότερο δεμένοι με τη Μόσχα και λιγότερο με τον μαρξισμό, ο Νίκος Κοτζιάς εμφανίζεται σε φωτογραφία στο πλευρό του Αλεξάντερ Ντούγκιν, συμβούλου του προέδρου Πούτιν. Ο κ. Ντούγκιν να θυμίσω ότι όταν είχε έρθει στην Ελλάδα είχε συναντήσει τον κ. Μιχαλολιάκο, τον είχε δε επισκεφθεί στη Μόσχα αντιπροσωπεία της Χρυσής Αυγής και συζήτησε μαζί του, εκτός των άλλων, και θέματα πολιτισμού! Τα καθεστώτα αλλάζουν, όμως το γένος παραμένει ξανθό.

  Ειδικά αν πιστεύεις ότι η Ελλάδα είναι το κέντρο του κόσμου. Και επειδή φαίνεται ότι ο υπουργός των Εξωτερικών το πιστεύει, το 2013 επέλεξε για δικηγόρο τον ελληνοπρεπή Φαήλο Κρανιδιώτη, φίλο του κ. Σαμαρά. Αυτός είπε το περίφημο: «Ο Κοτζιάς, παίδες, δεν είναι τυχαία περίπτωση. Εχει συγκρότηση, πατριωτικό πυρήνα και καθαρό μυαλό». Τόσο καθαρό ώστε να καταθέσει αγωγή στο περιοδικό Athens Review of Books και τον εκδότη του, Μανόλη Βασιλάκη, όταν αυτός τον αποκάλεσε «σταλινικό». Ελπίζω να την αποσύρει τώρα που έγινε υπουργός. Αφήστε που θα πρέπει να εξηγήσει στον κ. Λαφαζάνη γιατί θεωρεί το «σταλινικός» συκοφαντικό.

 6. Ο/Η Μίμης ο σιδεράς λέει:

  http://www.lifo.gr/team/bitsandpieces/55858

  5.3.2015 | 17:27

  Γιατί θέλει να συντρίψει αυτό το έντυπο ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς; .

  Σε μια δίκη που είχε προγραμματιστεί για σήμερα,

  Γιατί ενοχλήθηκε απ’ την κριτική του Athens Review of Books ο άνθρωπος που παραδέχτηκε στο Spiegel «Έχω γράψει ανοησίες κατ’ εντολή του ΚΚΕ»;.

  Αυτό που εγώ καταλαβαίνω: Ήταν απολογητής και προπαγανδιστής σταλινικών πρακτικών, έγραφε ανοησίες κατ’ εντολή του τότε κόμματός του, και το λέει και μόνος του, αλλά εάν το πει κάποιος άλλος, τότε του κάνει αγωγή, τον σέρνει στα δικαστήρια και του ζητάει 250.000 ευρώ.

  Θεωρώ πως δεν αρμόζει καθόλου σε έναν Υπουργό Εξωτερικών εν ενεργεία να προσπαθεί να φιμώσει ένα έντυπο που του άσκησε κριτική -βάσιμη, σ’ ένα βαθμό, κριτική, όπως παραδέχτηκε κι ο ίδιος μόλις φέτος!

  Αφού αποκηρύσσει και ο ίδιος το παρελθόν του μπορεί κάλλιστα να προβάλλει το παρόν του, εξηγώντας πως τα πράγματα από τότε έχουν αλλάξει.

  Όχι όμως να προσπαθεί να γονατίσει όποιον αναφερθεί στο παρελθόν του: Αγγίζει τα όρια της μικροπρέπειας, και ελπίζω ότι έστω και τώρα, ο Νίκος Κοτζιάς θα φανεί ανώτερος άνθρωπος και θα αποσύρει την αγωγή.

  http://www.lifo.gr/team/bitsandpieces/55817
  3.3.2015 | 15:24

  Η ΑΥΓΗ διαφημίζει το Νικολόπουλο που διαφημίζει τον Κασιδιάρη! .

  Το υπέρτατο μιντιακό βραχυκύκλωμα, με την εφημερίδα της Αριστεράς να εκπλήσσει δυσάρεστα

  ΣΧΟΛΙΑ (10)

 7. Ο/Η του κώλου λέει:

  22.1.2015 | 16:39

  Ο Νίκος Κοτζιάς στις «Συναντήσεις με συγγραφείς» στο café του Ιανού .

  Ο Νίκος Κοτζιάς στις «Συναντήσεις με συγγραφείς» στο café του Ιανού

  Μία μέρα μετά τις βουλευτικές εκλογές, ο Γιώργος Καραμπελιάς συνομιλεί με τον καθηγητή και συγγραφέα Νίκο Κοτζιά για τις γεωπολιτικές διαστάσεις της ελληνικής κρίσης.

 8. Ο/Η του κώλου λέει:

  Κοτζιάς: Εάν καταρρεύσει η Ελλάδα θα υπάρξουν εκατομμύρια μετανάστες και χιλιάδες τζιχαντιστές στην Ευρώπη

  News247.gr

   

  Ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, λαμβάνει μέρος στη διήμερη Άτυπη Συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Gymnich), η οποία διεξάγεται στη Ρίγα της Λετονίας.

  «Εάν αφήσετε την Ελλάδα να καταρρεύσει οικονομικά, τότε στην Ευρώπη θα υπάρξουν δεκάδες εκατομμύρια μεταναστών και χιλιάδες τζιχαντιστές», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Νίκος Κοτζιάς, όπως μεταδίδει το Γερμανικό Focus.

 9. Ο/Η Left λέει:

  http://www.efsyn.gr/arthro/na-aposyrei-tin-agogi-o-k-ypoyrgos

  Να αποσύρει την αγωγή ο κ. υπουργός

  Γιάνης Γιανουλόπουλος
  .

  Η μηνιαία επιθεώρηση Athens Review of Books είναι ένα έντυπο υψηλής ποιότητας και ευπρέπειας και το τελευταίο πράγμα με το οποίο θα μπορούσε να τη συνδέσει κανείς είναι πράξεις όπως εκείνες της εξύβρισης ή της συκοφαντικής δυσφήμησης.

  Σε αυτή τη διαπίστωση νομίζω ότι θα κατέληγαν όλοι, όσοι και όσες την παρακολουθούν από την αρχή της έκδοσής της και διαβάζουν με μεγάλο ενδιαφέρον τις φιλολογικές, ιστορικές, φιλοσοφικές, γλωσσολογικές και άλλες μελέτες ή δοκίμια που φιλοξενεί, καθώς και τις εκτενείς βιβλιοκρισίες της.

  Ολοι, όσοι και όσες συμφωνούν εν όλω ή εν μέρει με τις πολιτικές απόψεις πολλών αρθρογράφων της –διότι επίσης περιλαμβάνει πολιτικά και οικονομικά κείμενα– σε σχέση με την κατάσταση στην οποία έχει οδηγηθεί η ελληνική κοινωνία ύστερα από έξι χρόνια μνημονιακών πολιτικών, τις ευθύνες για την κατάσταση αυτή και τις πιθανές, ακραιφνώς νεοφιλελεύθερες «λύσεις» που προτείνουν, αλλά και εκείνοι, όπως ο υπογράφων, και πολλοί άλλοι αναγνώστες και αναγνώστριες της Athens Review of Books, που διαφωνούν συχνά εντόνως με τις απόψεις αυτές.

  Ο Ν. Κοτζιάς δεν είναι ένα οποιοδήποτε δημόσιο πρόσωπο, όπως ήταν δημόσιο πρόσωπο και το 2010, όταν δημοσιεύθηκε στην Athens Review of Books κάποια επιστολή αναγνώστη, η οποία τον οδήγησε, τότε, να καταθέσει αγωγή εναντίον της διά του συνηγόρου του Φαήλου Κρανιδιώτη (αρκούντως γνωστού ώστε να μη χρειάζεται περαιτέρω σχολιασμός).

  Είναι υπουργός μιας κυβέρνησης της Αριστεράς, μιας κυβέρνησης που, παρ’ ότι, αφ’ ενός μεν γνωρίζει πολύ καλά και τις ελληνικές παθογένειες που οδήγησαν στην κρίση αυτής της έκτασης και αφ’ ετέρου είναι αποφασισμένη να τις αντιμετωπίσει, αυτό που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή και, όπως φαίνεται, θα αντιμετωπίσει και σε πολλές άλλες στιγμές μέχρι τον Ιούνιο, είναι εκβιασμοί και απειλές από την κυρίαρχη προς το παρόν πολιτική συνιστώσα της Ε.Ε.: το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και τις εν Ελλάδι θλιβερές παραφυάδες του σε ρόλο κομπάρσου γενικών καθηκόντων.

  Θέλω να ελπίζω ότι ο κ. υπουργός, έστω και την τελευταία στιγμή, θα αποσύρει την αγωγή του, μια αγωγή την οποία κανονικά δεν θα έπρεπε ποτέ να είχε υποβάλει.

 10. Ο/Η laskaratos λέει:

  Υπάρχουν ακόμη αριστερές και δημοκρατικές συνειδήσεις στο ΣΥΡΙΖΑ;
  Φαίνεται πως ναι.
  Προσωπικά θεωρώ πως το ερώτημα του δημοσιογράφου της Αυγής απευθύνεται στον κ.Κοτζιά που απειλεί να ξεφορτωθεί η Ελλάδα «τζιχαντιστές» (!!!) μετανάστες στη Δύση.

  http://www.avgi.gr/article/5376189/na-tous-steiloume-kai-ton-oualint-talemp
  Να τους στείλουμε και τον Ουαλίντ Τάλεμπ
  Κατσάκος Πέτρος

  Οι μετανάστες είναι σκουπίδια; Είναι κίνδυνος; Είναι μοχλός πίεσης; Είναι όπλο στη φαρέτρα κάποιων υπουργών ή απλώς ένα κακό που πέρασε μια νύχτα τα σύνορά μας; Τι είναι όλοι αυτοί που βρίσκονται χρόνια τώρα σε μια Ελλάδα που άλλοτε τους χρησιμοποιεί και άλλοτε τους στοιβάζει σε αποθήκες; Τι είναι όλοι αυτοί που σαπίζουν στα φραουλοχώραφα και δένονται σαν τα σκυλιά πίσω από φούρνους; Τι είναι όλοι αυτοί που αργοπεθαίνουν σε κρατητήρια και χωματερές ψυχών; Μια σύγχρονη πληγή του Φαραώ ή ένα διαπραγματευτικό όπλο απέναντι σε αυτούς που κάποτε αποφάσισαν κι εμείς δεχτήκαμε τον ρόλο του δεσμοφύλακα και του αποθηκάριου;

  Τι λέγαμε, σύντροφοι, τόσα χρόνια; Τι στάση κρατήσαμε όταν ο Δένδιας ανακάλυπτε τον Ξένιο Δία και έστηνε Αμυγδαλέζες; Τι φωνάζαμε όταν ο Παπουτσής αγόραζε συρματοπλέγματα για να ντύσει τον Έβρο; Τι γράφαμε όταν ο Άδωνις προέτρεπε τους συνοριοφύλακες να τους κάνουν τον βίο αβίωτο; Τι καταλογίζαμε στον Σαμαρά όταν υπερασπιζόταν τα Φαρμακονήσια; Είχαμε την άποψη ότι δεν διαπραγματεύονται σωστά όλοι αυτοί και θα έρθει η μέρα που εμείς θα τα καταφέρουμε καλύτερα στο παζάρι απειλώντας να στείλουμε τις ορδές των κακής ποιότητας μεταναστών στο Βερολίνο και στις Βρυξέλλες; Αυτό λέγαμε; Αυτό τους καταλογίζαμε;

  Ήταν ή δεν ήταν πρόσφυγες; Ήταν ή δεν ήταν πεινασμένοι, κυνηγημένοι και εξαθλιωμένοι; Είχαν δικαίωμα στη ζωή ή δεν είχαν; Ή μήπως δεν ήταν κι αυτοί εργάτες; Απλήρωτοι και αδικημένοι από αφεντικά που μόλις έφτανε η ώρα της πληρωμής τους έσερναν στα αστυνομικά τμήματα, τους ξυλοφόρτωναν ή φώναζαν τους φουσκωτούς χρυσαυγίτες της γειτονιάς να καθαρίσουν; Μήπως οι Σύροι πρόσφυγες που χριστουγεννιάτικα σκουπίστηκαν από την πλατεία Συντάγματος ήταν τίποτα αιμοσταγείς τζιχαντιστές που αντί να ψάχνουμε κουβέρτες να τους ζεστάνουμε έπρεπε να τους κουνήσουμε απειλητικά προς τους δανειστές;…………..

 11. Ο/Η Liberal λέει:

  στο βάθος η αρκούδα;

  http://www.bbc.com/news/world-europe-31837660

  12 March 2015 Last updated at 01:06 GMT Share this pageEmail Print Share this page

  ShareFacebookTwitter.Could Europe lose Greece to Russia?By Giorgos Christides

  Greece

  Deepening ties between Greece’s new government and Russia have set off alarm bells across Europe, as the leaders in Athens wrangle with international creditors over reforms needed to avoid bankruptcy.

  While Greece may be eyeing Moscow as a bargaining chip, some fear it is inexorably moving away from the West, towards a more benevolent ally, a potential investor and a creditor.

  Europe is not pleased. Should it also be worried?

  Worst kept secret

  A drove of Greek cabinet members will be heading to Moscow.

  Prime Minister Alexis Tsipras will be hosted by Russian President Vladimir Putin in May, accompanied by coalition partner Panos Kammenos, defence minister and leader of the populist right-wing Independent Greeks party.

  The timing has not escaped analysts.

  Greece’s bailout extension expires at the end of June and the worst kept secret in Brussels is that Athens will need new loans to stay afloat.

  (……)

 12. Ο/Η laskaratos λέει:

  http://www.efsyn.gr/arthro/o-kotzias-o-failos-kai-skaner

  Ο Κοτζιάς, ο Φαήλος και το σκάνερ
  Τάσος Τσακίρογλου
  .

  Στο φύλλο της «Εφ.Συν.» της 10ης Μαρτίου δημοσιεύθηκαν κάποιες συσκοτιστικές «διευκρινίσεις» (!) «κύκλων» του υπουργού Εξωτερικών, σχετικά με τη δίκη που αυτός έχει κινήσει κατά της Athens Review of Books. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να αποδείξεις την αλήθεια για ένα άτομο σαν τον Κοτζιά, από το να παραθέτεις ει δυνατόν φωτογραφικά τα έργα του. Αλλά και πάλι αυτός θα επιμένει να αρνείται αυτά που οι πάντες βλέπουν.

  Κύκλοι προσκείμενοι στην Athens Review of Books, και κυρίως σε πολύ αξιόπιστο σκάνερ, σας στέλνουν μερικά φωτογραφικά ντοκουμέντα και παρακαλούν θερμά τους φίλους της «Εφ.Συν.» να δημοσιεύσουν δυο-τρία από αυτά, γιατί, όπως λένε, με τη συγκεκριμένη συμπεριφορά Κοτζιά κινδυνεύει και η ψυχική και διανοητική τους υγεία.
  •1. Ισχυρίζεται ο Κοτζιάς ότι τάχα δεν έχει δικηγόρο τον Γαρουφαήλ (Φαήλο) Κρανιδιώτη. Ομως στην πρώτη σελίδα της αγωγής βλέπουμε φαρδιά πλατιά τη σφραγίδα τού εν λόγω πληρεξουσίου του δικηγόρου, όπως και στην τελευταία σελίδα την ιδιόγραφη και ενυπόγραφη παραγγελία τού περί ού ο λόγος Φαήλου για την επίδοσή της σ’ εμάς. Στη δίκη αυτή χρησιμοποίησε ως δικηγόρο και τον Γιάννη Μαντζουράνη. Στον ενάγοντα υπουργό ανήκει να εξηγήσει για ποιο λόγο, και μάλιστα τόσο όψιμα, προσπαθεί να «κρύψει» τον Φαήλο (ή στην γλώσσα του «κόμματος»: να διαγράψει τον Φαήλο).
  •2. Ισχυρίζεται ψευδέστατα ότι ζήτησε μόνο (!) 10.000 και όχι 250.000 ευρώ. Τον διαψεύδει το αίτημα της ίδιας της αγωγής του, το οποίο και παραθέτουμε επίσης φωτογραφικά.
  •3. Ισχυρίζεται ψευδόμενος ότι το επίμαχο δημοσίευμα της Athens Review of Books ήταν άρθρο και όχι επιστολή, και ότι τάχα αυτό το παραδεχθήκαμε. Από τις σελίδες που στέλνουμε στην εφημερίδα προκύπτει πεντακάθαρα ότι ήταν όντως επιστολή. Μάλιστα ήταν η δεύτερη από τρεις τέτοιες επιστολές και δημοσιεύθηκε στη στήλη «Διάλογος» (όπως και ο ίδιος ομολογεί στη σελ. 5 της αγωγής του).
  •4. Θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε με τα υπόλοιπα ψέματα, αλλά δεν θέλουμε να κάνουμε κατάχρηση του χώρου σας. Επισημαίνουμε μόνο πως παραποιεί το κείμενο της επιστολής που δημοσιεύσαμε, αναφέροντας ότι τον χαρακτηρίζει σαν «διαφημιστή της Στάζι» (τα εισαγωγικά του Κοτζιά), φράση που δεν υπάρχει στην επιστολή. Εδώ μας προκαλεί. Διότι στο τρέχον τεύχος της Athens Review of Books (όπως και στην ιστοσελίδα μας) δημοσιεύονται στοιχεία για ένα προπαγανδιστικό του πόνημα, που εκδόθηκε στην πρώην ΛΔ Γερμανίας, υπό την ιδεολογική αιγίδα του πασίγνωστου σήμερα αρχιχαφιέ της διαβόητης Στάζι Manfred Buhr, γνωστού με το ψευδώνυμο «Rehbein» (Ελαφοπόδαρος).

  Ομως στο θέμα αυτό θα επανέλθουμε σύντομα. Συνεπώς «άμεινον το σιγάν του λέγειν» γι’ αυτόν και τους ομόκεντρους «κύκλους» του.

  Μαρία Βασιλάκη

  Εκδότρια της Athens Review of Books

  Σχόλιο του συντάκτη της «Εφ.Συν.»:

  Η εφημερίδα μας φιλοξένησε σειρά επώνυμων άρθρων που τάχθηκαν με το μέρος του περιοδικού και ως εκ τούτου, στο πλαίσιο του ρεπορτάζ και της δημοσιογραφικής δεοντολογίας, παρουσίασε και την άποψη του υπουργού Εξωτερικών ως όφειλε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s