Επικίνδυνη ομογενοποίηση απόψεων και συνθημάτων

ro14jan15

Εάν κανείς επιθυμεί να εναντιωθεί προς ένα καθεστώς λιτότητας είναι μια στάση που δικαιολογείται από άποψη τόσο ανθρωπιστική, εάν επιβαρύνει/υποβαθμίζει δραστικά το βιοτικό επίπεδο ενός λαού, όσο και ιδεολογική· συμφωνώ άλλωστε. Πως όμως συμβαδίζουν όλα αυτά ως νόμιμη σκέψη και πράξη με συνθήματα του τύπου «επιβουλεύονται την ψυχή και την εθνική υπόστασή μας» και πράξεις όπως το κάψιμο μιας σημαίας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης για παράδειγμα; Τα εύλογα και νόμιμα λοιπόν αισθήματα κατά μιας πολιτικής και τα παράλογα εθνικιστικού τύπου συνθήματα μη-λογικής πολτοποιούνται/ομογενοποιούνται  έναντι ενός κοινού αντιπάλου και τον καταγγέλλουμε ως προδότη ή ό,τι άλλο. Υποκατηγοριοποιούνται οι πάντες κάτω από την σημαία ενός μοναδικού Εχθρού, του προσθέτουμε σβάστικες, προσθέτουμε χιτλερικό μουστάκι στην κα Μέρκελ. κ.ο.κ. -όλα αυτά αναρτώνται δυστυχώς και από σοβαρά αριστερά έντυπα…

Αναφέρει χαρακτηριστικά ο Νικόλας Σεβαστάκης:
«Λυκοσυμμαχία, λυκοφιλία, σφαγείο των λαών κλπ. Απορία: πως θα ονοματίσουν άραγε μια πραγματική εμπόλεμη κατάσταση όταν έχουν ξοδέψει τόσο αφειδώλευτα όλες τις λέξεις που δηλώνουν κάτι αρνητικό και απεχθές; Στο τέλος βέβαια λύνουν πρόχειρα το πρόβλημα με μια θεωρία »παν-φασισμού»: όλοι έτσι παρουσιάζονται ως υποκατηγορίες του φασισμού, οπότε όποια σημαία και αν κάψουμε (όπως ας πούμε αυτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης) είναι σαν να καίμε τη σημαία με τη σβάστικα. Αυτή η συνοπτική εκτέλεση των διαφορών στην Ιστορία και των αναλυτικών διακρίσεων στην πολιτική, αυτή δηλαδή η ηλίθια μηχανή ομογενοποίησης των αντιπάλων σε έναν Εχθρό, εμφανίζεται ως αληθινός ριζοσπαστισμός. Και ήδη ετοιμάζεται να καταγγείλει την προδοσία, αν τυχόν και υπάρξει κάποια συμφωνία. Οι ίδιες οι έννοιες της διαπραγμάτευσης και του συμβολαίου είναι »αστικοφιλελεύθερης καταγωγής» και επομένως… απορριπτέες.

Εναντίον του καθεστώτος της λιτότητας είναι μία στάση, μια κοινωνικοοικονομική οπτική με πολιτικές συνέπειες και επιχειρηματολογία. Αλλά το εναντίον όλων εκείνων που »επιβουλεύονται τη ψυχή και την υπόστασή μας», είναι κάτι άλλο: προσοχή στην ένωση των δύο εις σάρκα μία, στην αμέριμνη πρόσμειξη κευνσιανής πολιτικής και λυρικού εθνικισμού της θυματοποίησης. Στο τέλος, ο δεύτερος κερδίζει γιατί είναι ικανός να παράγει δημόσιες συγκινήσεις».

Επαναλαμβάνω τα τελευταία προς κατανόηση ενός υπαρκτού κινδύνου:
«προσοχή στην ένωση των δύο εις σάρκα μία, στην αμέριμνη πρόσμειξη κευνσιανής πολιτικής και λυρικού εθνικισμού της θυματοποίησης. Στο τέλος, ο δεύτερος κερδίζει γιατί είναι ικανός να παράγει δημόσιες συγκινήσεις

Advertisements
This entry was posted in σκέψεις, τυχοδιωκτικός πατριωτισμός, Ασμοδαίος, Θεωρίες Συνωμοσίας, ανορθολογισμός, κοινωνία/πολιτική. Bookmark the permalink.

9 Responses to Επικίνδυνη ομογενοποίηση απόψεων και συνθημάτων

 1. Ο/Η laskaratos λέει:

  Mε την ίδια ευκολία αποκαλούσαν την κυβέρνηση Σαμαρά Χούντα, όπως ακριβώς έκανε και η ΧΑ. κι ας ήταν και είναι οι περισσότεροι από αυτούς που φωνάζουν αυτά τα συνθήματα το ίδιο φοβικοί, ατομιστές, ανόητοι, συντηρητικοί, άρπαγες, αυταρχικοί με τις κυβερνήσεις που βρίζουν .
  Οι λέξεις χάνουν τη σημασία τους στο βωμό των εθνολαϊκίστικων λυκοσυμμαχιών.
  Μαζί με τις έννοιες των λέξεων, χάνεται και η λογική σκέψη.
  Όμως η πραγματικότητα είναι αμείλικτη και περιμένει στη γωνία.

 2. Ο/Η Διεθνιστής λέει:

  Δυστυχώς αυτή η σύνδεση δεν είναι ούτε τυχαία, ούτε αυθαίρετη, ούτε παράξενη.
  Το παράξενο είναι ότι άνθρωποι διανούμενοι και καθηγητές σαν τον κ. Σεβαστάκη
  με την αμήχανη έκπληξη και τις καλοπροαίρετες προτροπές τους, επιδεικνύουν άγνοια της ιστορίας.
  Η ιστορία του 20ου αι, δείχνει ότι ο κεϋνσιανισμός , σε περιόδους οικονομικής κρίσης, συνοδεύτηκε πάντα από πόλεμο η προετοιμασία για πόλεμο, μιλιταρισμό και εθνικισμό.
  Το πιο πετυχημένο κεϋνσιανό παράδειγμα ήταν της ναζιστικής Γερμανίας, ενορχηστρωμένο από τον «μαθητή » του Κέυνς, οικονομολόγο κ. Σαχτ.
  Στην ίδια την Αμερική του Ρούσβελτ και του New Deal, η κεϋνσιανή διαχείριση δεν εκδήλωσε πλήρως τα ωφέλη της παρά στην διάρκεια του πολέμου.
  Αλλά και στην μεταπολεμική εποχή, δεν πρέπει να μας ξεγελάει η ειρήνη που επικρατούσε στην Ευρώπη.
  Ο ψυχρός πόλεμος απαιτούσε μεγάλες επενδύσεις σε εξοπλισμούς, άλλο αν αυτοί (ευτυχώς για όλους μας) δεν χρησιμοποιήθηκαν.
  Επιπλέον οι ΗΠΑ, (ατμομηχανή της παγκόσμιας οικονομίας όλο αυτό το διάστημα) ποτέ σχεδόν δεν σταμάτησαν και κανονικούς θερμούς πολέμους με εμβληματικό αυτόν του Βιετνάμ.
  Στα δικά μας τώρα, η χρησιμότητα του «λυρικού εθνικισμού» είναι μόνο για ψυχολογικό υποκατάστατο, γιατί κεϋνσιανισμός σε εθνικό πλαίσιο (εντός ΕΕ) δεν είναι νοητός και κάπως πρέπει να παρηγορηθούν οι απογοητευμένοι.

  • Ο/Η Po λέει:

   Δεν ξέρω αν ο κ. Σεβαστάκης αλλά και του λόγου μου έχουμε (προσωπικά έχω) λειψή γνώση ή άγνοια της Ιστορίας.
   Ξέρω όμως ότι αυτή η ανάρτηση αποτελείται από μόνο 357 λέξεις, αλλά και 1.000 να ήταν, δεν θα είχε τη δυνατότητα να πάει «πέρα» από απλές επισημάνσεις και να βουτήξει βαθύτερα στο φαινόμενο και στα αίτιά του.

   Το σχόλιο σας είναι γενικά σωστό.

 3. Ο/Η Διεθνιστής λέει:

  Αγνοείστε την εισαγωγική παράγραφο του σχολίου και κρατήστε την ουσία.

 4. Ο/Η laskaratos λέει:

  Επιτέλους λίγος πολιτισμός

  http://www.kathimerini.gr/803608/article/epikairothta/ellada/symfwno-symviwshs-omofylwn

  Ρύθμιση ανάλογη με εκείνη που ισχύει για το σύμφωνο συμβίωσης στα ετερόφυλα ζευγάρια προωθεί άμεσα για ψήφιση στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης και για τα ομόφυλα ζευγάρια που επιθυμούν να τακτοποιήσουν νόμιμα τις προσωπικές και περιουσιακές τους σχέσεις.

  http://www.iefimerida.gr/news/191648/panoysis-tha-dialyso-toys-thylakes-tis-hrysis-aygis-stin-elas-telos-oi-epiheiriseis#ixzz3RkhkdSD4

  «ΑΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΑΝ ΔΕΝ ΑΥΤΟΔΙΑΛΥΘΟΥΝ»

  Πανούσης: Θα διαλύσω τους θύλακες της Χρυσής Αυγής στην ΕΛ.ΑΣ. -Τέλος οι επιχειρήσεις-σκούπα

  http://www.tovima.gr/society/article/?aid=677279
  Ι. Πανούσης: «Τα κέντρα κράτησης τελειώνουν, θέλουμε μόνο λίγες μέρες»

 5. Ο/Η και συ podemos; λέει:

  Πάγος στον Αλέξη
  Το επιχείρημα του Ραχόι για τους σπανούς που θυσιάστηκαν για τους Έλληνες, έπιασε.

  http://www.megatv.com/megagegonota/article.asp?catid=27372&subid=2&pubid=34460757

  13/2
  Άλλο Ελλάδα, άλλο Ισπανία λέει ο ηγέτης των Podemos

  Ελάχιστες θα είναι οι επιπτώσεις στο αποτέλεσμα των ισπανικών εκλογών από μια πιθανή συμφωνία της Ελλάδας με την Ευρώπη εκτιμά ο ηγέτης των Podemos, Πάμπλο Ινγκλέσιας σε συνέντευξη σε ξένους δημοσιογράφους στη Μαδρίτη.

  «Δεν είμαστε εμείς υπεύθυνοι για τη νίκη (του ΣΥΡΙΖΑ) στις εκλογές (της Ελλάδας) και δεν θα μας οδηγήσουν αυτές στη νίκη ή στην ήττα» είπε εκτιμώντας ότι η Ισπανία και η Ελλάδα είναι «δύο πολύ διαφορετικές χώρες».

  «Κατ’ αρχήν, η Ισπανία είναι η τέταρτη οικονομία της Ευρωζώνης και αυτό συνεπάγεται ότι έχει μια διαφορετική θέση όσον αφορά τους όρους της διαπραγμάτευσης», απάντησε ο Ιγκλέσιας σε ερώτηση σχετικά με την Ελλάδα.

  «Το ότι δείχνουμε συμπάθεια στην κυβέρνηση της αλλαγής δεν σημαίνει ότι οι πραγματικότητες μας είναι παρόμοιες. Είμαι πεπεισμένος ότι όλα θα πάνε καλά για την ελληνική κυβέρνηση, όμως αυτή είναι μια παράμετρος που θα έχει πολύ περιορισμένες συνέπειες για τη χώρα μας», πρόσθεσε.

 6. Ο/Η συριζάβγουλος λέει:

  https://el-gr.facebook.com/permalink.php?story_fbid=503253416479479&id=304832212988268
  Το Παρατηρητήριο · Χθες στις 4:54 π.μ. · Τροποποιήθηκε ·

  Κι επειδή πολύ μας κουνάνε το δάχτυλο ορισμένοι όψιμοι πατριώτες μας, εγκαλώντας μας γιατί δε συμφωνούμε με τους χειρισμούς της κυβέρνησης, ταυτίζοντας αυτήν με το Έθνος και το Κόμμα με το Κράτος (έχει ξανασυμβεί στην Ευρώπη) μια ερώτηση που θέλει καθαρή απάντηση:

  Ο Γερμανός πολίτης που διαφωνεί με το Άνσλους (πραξικοπηματική αν και εντελώς αναίμακτη ένωση της Αυστρίας με το Γερμανικό Ράιχ) το 1938 είναι προδότης; Ή όφειλε να στηρίξει «πατριωτικά» την κυβέρνησή του;

  Επισημαίνοντας το επικίνδυνο ή το ατελέσφορο ή το ανακόλουθο σε σχέση με τις προεκλογικές εξαγγελίες των χειρισμών του ΣΥΡΙΖΑ, δεν είμαστε λιγότερο ούτε περισσότερο πατριώτες. Απλώς έχουμε δικαίωμα 1) να διαφωνούμε 2) να ανησυχούμε 3) να δημοσιοποιούμε την ανησυχία μας.
  Επιτέλους!

  Β.Κ.

 7. Ο/Η Aλέξιος Σωτήρ λέει:

  Όπως δημοσιεύουν οι συντάκτες του περιοδικού Andreas Albes, Ferry Batzoglou, Andreas Petzold, ο 40χρονος πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, πρόεδρος του «Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς» (ΣΥΡΙΖΑ), είναι ανοιχτός σε διάλογο και αισιόδοξος. «Είμαι υπέρ μίας λύσης που κερδίζουν οι πάντες. Μιας λύσης win – win. Θέλω να σώσω την Ελλάδα από μια τραγωδία και να προστατεύσω την Ευρώπη από τον διχασμό» δηλώνει.

  – See more at: http://left.gr/news/al-tsipras-sto-germaniko-stern-i-ellada-se-exi-mines-tha-einai-mia-alli-hora#sthash.SJgHxTDN.dpuf

 8. Ο/Η laskaratos λέει:

  Nα αφεθεί ελεύθερη η Βίκη Σταμάτη.
  Είναι ντροπή να κυκλοφορούν εκατοντάδες καθάρματα ελεύθερα και να πληρώνει με απόλυτη εξόντωση μια αδύναμη γυναίκα, που ήδη το μυαλό της σάλεψε και είναι πραγματικό ναυάγιο, επειδή ήταν αποδέκτρια δώρων του άντρα της.
  Αρκεί η τιμωρία του Άκη

  http://www.petraskandalou.com/24969/%ce%b7-%ce%b6%cf%89%ce%ae-%cf%84%ce%b7%cf%82-%cf%83%cf%84%ce%b1%ce%bc%ce%ac%cf%84%ce%b7-%cf%83%cf%84%ce%bf-%ce%b4%cf%81%ce%bf%ce%bc%ce%bf%ce%ba%ce%b1%ce%90%cf%84%ce%b5%ce%b9%ce%bf-%cf%86%cf%89%cf%84/

  Τίποτα δεν θυμίζει, σήμερα, την πάλε ποτέ σιδηρά και παντοδύναμη κυρία υπουργού, Βίκυ Σταμάτη.

  Χωρίς μακιγιάζ, ατημέλητο λουκ, φούτερ, τζιν βερμούδες και μακό μπλουζάκια είναι όσα συνθέτουν, πλέον, την εικόνα της εντός του Δρομοκαΐτειου Ψυχιατρικού Νοσοκομείου στο οποίο βρίσκεται εδώ και ενάμιση χρόνο.

  Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα», η Βίκυ Σταμάτη «φορά τη νέα της “στολή” στην προσωπική της “φωλιά του κούκου” και το μόνο που δεν αποχωρίζεται είναι η βέρα στο δεξί, ούτε και την πεποίθηση ότι ο σύζυγός της, που την επισκέπτεται παίρνοντας ειδική άδεια είναι “καθαρός” και αναμάρτητος».

  «Vicky Stam. Tsohas. Alma libre», υπογράφει η σύζυγος του Άκη Τσοχατζόπουλου στους τοίχους του δωματίου όπου νοσηλεύεται. Τοίχους ζωγραφισμένους και γεμάτους με φράσεις, όπως, «εάν βρίσκεσαι εκεί που σε τοποθέτησε ο Θεός, εκεί που σε άφησε εκεί θα έρθει να σε συναντήσει».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.