Τι συμβαίνει με τον Υπουργό Εξωτερικών;

Υπογράφουμε – Υπερασπιζόμαστε τον κριτικό λόγο

Πίσω από πρωθυπουργικά δάκρυα και αριστερούς πατριωτισμούς

kotzias-dugin

Του Αναγνώστη Λασκαράτου
Ο κ.Τσίπρας στην προγραμματική του ομιλία στη Βουλή παρουσίασε ένα έντονα «πατριωτικό» προφίλ, μέχρι σημείου δακρύων, το οποίο συγκίνησε ευρύτατα στρώματα του πληθυσμού αλλά όχι την ταπεινότητά μου, που νομίζει πως ξέρει να ερμηνεύσει τι προαναγγέλλουν, με βάση την ιστορική εμπειρία, αυτές οι κορώνες, όταν απευθύνονται σε απελπισμένους: Μια μεγάλη υπαναχώρηση ή έναν επερχόμενο πανωλεθρίαμβο. Όσο για τη συγκίνηση, προσωπική μου άποψη είναι πως ο κ.Τσίπρας δεν ανήκει στην κατηγορία πολλών ακροδεξιών υποστηρικτών του, ήταν ειλικρινής. Οι φύσει θεατρίνοι, στις κορυφαίες στιγμές που απευθύνονται σε ευρύ κοινό, ξέρουν την τέχνη να κοροϊδεύουν ακόμη και τον εαυτό τους. Άλλωστε ο κ.Τσίπρας είναι νεοσσός και πρόδηλα δεν έχει κατακτήσει ακόμη τον κλασσικό κυνισμό. Έχει ανάγκη να πιστεύει πως έχει δίκιο. Το γεγονός πως η πατριωτική του παράσταση συγκίνησε το φιλοχρυσαυγίτη και χουντικό μητροπολίτη-ξενοδόχο και χωροφύλακα Θανάση Λενή (άγιο Αμβρόσιο), τον ευσεβή δωρητή του (γης)  κ.Μπαλτάκο, το ελληνορθόδοξο και φιλοχρυσαυγίτικο μπλογκ και εφημερίδα makeleio και τον κ.Κουρή της Αυριανής, μάλλον τον τονώνει παρά τον ανησυχεί. Άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που συμπίπτει ή συγχρωτίζεται με ακροδεξιούς, τους έχει άλλωστε συμπεριλάβει στην κυβέρνησή του.

Ο καθηγητής κ.Κοτζιάς, εκλεκτός του κυρίου Τσίπρα, τ.στενός συνεργάτης του Γ.Παπανδρέου, φερόμενος από δημοσιεύματα ότι έφυγε από εκεί χολωμένος που δεν του δόθηκε το χαρτοφυλάκιο των Εξωτερικών, προταθείς στη συνέχεια για το ίδιο υπουργείο, ανεπιτυχώς, στον κ.Σαμαρά από τον κ.Φαήλο Κρανιδιώτη, δεν εκτέθηκε στα φώτα της προεκλογικής δοκιμασίας,  αλλά διορίστηκε εν αιθρία Υπ.Εξ.  Πριν λίγες ημέρες είχε διαψεύσει πως είχε προσκαλέσει στο Πανεπιστήμιο ως ομιλητή το Ρώσο εθνικιστή (φέρεται και φαίνεται για φασίστας) Ντούκιν, συνομιλητή της Χ.Α. Μάλιστα:

«Το Πανεπιστήμιο Πειραιά προσπαθεί να καλύψει τον Κοτζιά: Ο Ντούγκιν…αυτοπροσκλήθηκε. Ο κοσμήτορας Άγγ.Κότιος του Πανεπιστημίου Πειραιά αναφέρει: Η διάλεξη του καθηγητή κ. Ντούγκιν πραγματοποιήθηκε στις 12 Απριλίου 2013 στο πλαίσιο του μαθήματος ‘Η Εξωτερική Πολιτική της Ρωσίας’ με διδάσκοντα τον καθηγητή κ. Ν. Κοτζιά και έλαβε χώρα κατόπιν πρότασης του ίδιου του κ. Ντούγκιν μέσω συνεργατών του και, συνεπώς, σε καμία περίπτωση δεν προσκλήθηκε από τον καθηγητή κ. Κοτζιά . …..Τα σχετικά δημοσιεύματα κρίνονται κακόβουλα και απαράδεκτα, βάλλοντας κατά της ακαδημαϊκής ελευθερίας και της δημοκρατίας. Το Πανεπιστήμιο είναι χώρος ελεύθερης διακίνησης ιδεών, διαλόγου και προβληματισμού. Είναι ανοικτό σε ομιλητές από όλες τις χώρες του κόσμου και από όλες τις ιδεολογικές τάσεις…». Αναρωτιέμαι αν το Πανεπιστήμιο συμπεριλαμβάνει και το Ναζισμό στις «όλες τις ιδεολογικές τάσεις», αφού δεν βάζει κανένα όριο στην ανακοίνωσή του.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε το υπουργείο: «Διαψεύδει το ΥΠΕΞ δημοσιεύματα για σχέσεις Κοτζιά με Ντούγκιν. Σε άρθρο των Financial Times που δημοσιεύτηκε στις 28 Ιανουαρίου αναφέρονται ανυπόστατοι ισχυρισμοί περί ύπαρξης σχέσεων μεταξύ του Υπουργού Εξωτερικών κ. Ν.Κοτζιά και του Ρώσου καθηγητή κ. Αλεξάντρ Ντούγκιν. Στο άρθρο αναφέρεται ο ψευδής ισχυρισμός ότι ο κ. Κοτζιάς είχε προσκαλέσει τον κ. Ντούγκιν σε εκδήλωση του Πανεπιστημίου Πειραιά. Όπως το ίδιο το Πανεπιστήμιο Πειραιά έχει διαψεύσει με χωριστή ανακοίνωσή του, ο κ. Κοτζιάς ουδέποτε προσκάλεσε τον κ. Ντούγκιν στην εν λόγω διάλεξη και ουδέποτε, όπως ψευδώς αναφέρεται στο δημοσίευμα, μετέβη στη Μόσχα για να τον συναντήσει..» (29 Ιανουαρίου 2015. ‘Το Ποντίκι’-Web).

Τον κ.Κοτζιά ‘υπερασπίστηκε’ με τον τρόπο του και ο ευσεβής ναζιστικός «Στόχος»:

(28/1/15, 8:36 μ.μ.): ΑΠΟΤΡΕΛΑΘΗΚΑΝ ΟΙ ΜΠΟΛΣΕΒΙΚΟΙ: ΒΓΑΖΟΥΝ ΤΩΡΑ ΑΚΡΟΔΕΞΙΟ ΤΟΝ ΚΝΙΤΗ ΥΠ.ΕΞ. ΝΙΚΟ ΚΟΤΖΙΑ, ΕΠΕΙΔΗ ΣΥΝΟΜΙΛΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΝΤΟΥΓΚΙΝ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΣΥΝΟΜΙΛΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ!..

Όμως ο κ.Κοτζιάς φαίνεται πως αντελήφθη ότι οι διαψεύσεις του δεν πείθουν το διεθνή Τύπο και έτσι:

 «Στροφή 180 μοιρών» από Κοτζιά: Παραδέχεται την πρόσκληση στον Ρώσο εθνικιστή Ντούγκιν (Πρώτο Θέμα-09/02/2015 18:33….Σε συνέντευξή του, ωστόσο, που δημοσιεύεται σήμερα, Δευτέρα, στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών παραδέχεται, ουσιαστικά, ότι απηύθυνε πρόσκληση στον γνωστό για τις εθνικιστικές του θέσεις καθηγητή, καθώς, σε ερώτηση γιατί κάλεσε «τον Απρίλιο του 2013, τον Αλεξάντρ Ντούγκιν στον Πειραιά», απάντησε ότι «ήταν ένας από τους συμβούλους του Πούτιν και κατείχε μία από τις σπουδαίες έδρες στο Πανεπιστήμιο Λομονόσοφ της Μόσχας». «Διδάσκω διεθνείς σχέσεις και προσκαλώ τακτικά διπλωμάτες και καθηγητές. Ο Ντούγκιν, μού επισημάνθηκε από διπλωμάτες και εκτός από το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, θα πραγματοποιούσε ομιλίες και σε άλλα πανεπιστήμια. Ο Ντούγκιν ήταν πολύ αντιαμερικανός, πολύ φιλογερμανός, με ανάμιξη από Χάντινγκτον και Φουκουγιάμα. Δεν μου άρεσε, διαπληκτισθήκαμε και δεν τον συνόδεψα μετά καν στην έξοδο» συμπλήρωσε ο κ. Κοτζιάς». Υποθέτω πως  η φωτογραφία που δημοσιεύτηκε ελήφθη πριν από τους διαπληκτισμούς.

Φαίνεται πως στον κ.Κοτζιά είναι εύκολες οχι μόνο οι αυτοδιαψεύσεις αλλά και οι αυτοαποκηρύξεις του παρελθόντος του, με τρόπο που δεν τον κολακεύει ιδιαίτερα, γεγονός που προκαλεί την οργή των ρομαντικών κομμουνιστών:

«Εμετό προκαλούν τα λεγόμενα του πρώην στελέχους του ΚΚΕ και σημερινού υπουργού Ν. Κοτζιά  (Από giorgis , Τρίτη, 10 Φεβρουαρίου 2015 | 2:31 π.μ. ). Του Γ. Γ. «… ‘Ήμουν στην Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ. Έγραψα κατ’ εντολήν του κόμματός μου πράγματα, π.χ. για την Πολωνία, τα οποία ήταν ανοησίες. Αυτά ήταν πριν από 35 χρόνια’, λέει ανάμεσα στα άλλα ο τύπος που την δεκαετία του ’80 ήταν επικεφαλής του ιδεολογικού τμήματος της Κ.Ε του ΚΚΕ,…».

Νομίζω  πως βρισκόμαστε μπροστά σε μια καθαρά τυχοδιωκτική πολιτική των Τσίπρα-Κοτζιά-Καμμένου, που ενισχυμένοι από τους νέους φίλους τους στα ΜΜΕ παίζουν με τη φωτιά και φαντασιώνονται πως μπορούν να εκβιάσουν τη Δύση ή να παίζουν σε πολλά ταμπλώ.  Φοβάμαι πως αν στριμωχτούν από την αμείλικτη πραγματικότητα θα προσπαθήσουν να ρίξουν τη χώρα στη θανάσιμη αγκαλιά της αρκούδας. Διαβάζω:

«Die Zeit: Η Ελλάδα στον ιστό Ρώσων που θέλουν να χτυπήσουν την ΕΕ (skai.gr, 07/02/2015 – 18:03)

«Ένα από τα πρόσωπα που φέρονται να έχουν στενές σχέσεις με ρωσικούς παράγοντες είναι ο υπουργός Άμυνας και κυβερνητικός εταίρος, Πάνος Καμμένος. Μεταξύ άλλων, το δημοσίευμα αναφέρει πως από τα e-mails του Γκάρβις προκύπτει πως ο κ. Καμμένος ήταν ένας από τους πρώτους καλεσμένους σε γάμο που φιλοξένησε στη Ρωσία ο Κονσταντίν Μαλοφέγιεφ, ένας πολυεκατομμυριούχος ολιγάρχης που έχει γίνει στόχος ευρωπαϊκών κυρώσεων για τη βοήθεια που παρέχει σε φιλορώσους αντάρτες στην Ουκρανία. Ο κ. Μαλοφέγιεφ όμως φαίνεται πως χρηματοδοτεί και άλλες εκδηλώσεις. Το Μάιο του 2014 ένας οργανισμός που του ανήκει φιλοξένησε στη Βιέννη μια κρυφή συνεδρίαση για τη συμπλήρωση 200 ετών από την ίδρυση της Ιεράς Συμμαχίας που ακολούθησε την ήττα του Ναπολέοντα, το 1815, εκδήλωση όπου παρευρέθηκαν ρωσόφιλοι ακροδεξιοί, μοναρχικοί, χριστιανοί φονταμενταλιστές και αντι-ευρωπαίοι εθνικιστές. Ανάμεσα στους συμμετέχοντες υπήρχαν αντιπρόσωποι του Εθνικού Μετώπου της Μαρίν Λε Πεν, όμως ο επίτιμος προσκαλεσμένος ήταν ο ίδιος ο φιλόσοφος Ντούγκιν, που επί χρόνια προσπαθεί να βρει υποστηρικτές των ιδεών του στην Ευρώπη. Λίγες εβδομάδες πριν την εκδήλωση στη Βιέννη, ο Ντούγκιν έστειλε στον Γκάρβις ένα e-mail όπου αναφέρει πρόσωπα σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, τα οποία θα ήταν κατάλληλα για τη συγκρότηση μιας «ελίτ ομάδας».
Για την Ελλάδα – σύμφωνα πάντα με τις πηγές της «Die Zeit» – ο Ντούγκιν αναφέρει τρία ονόματα, τον Αλέξη Τσίπρα, τον Μίκη Θεοδωράκη και τον δημοσιογράφο και συγγραφέα Νίκο Κωνσταντακόπουλο. Πρόκειται για τη μοναδική περίπτωση που το όνομα του πρωθυπουργού εμφανίζεται στα e-mails. Σε μια υποσημείωση σημειώνεται πως είτε ο Ντούγκιν είτε κάποιος εκπρόσωπός του έχουν ήδη συναντηθεί με τα εν λόγω πρόσωπα και έχουν θέσει, έμμεσα ή άμεσα, το ενδεχόμενο συμμετοχής τους σε μια φιλορωσική «πρωτοβουλία οργάνωσης ή πληροφορίας».

Υπενθυμίζω παλιό δημοσίευμα (iefimerida.gr, 23|05|2014)

kotzias-dugin2«H AKΡΟΔΕΞΙΑ ΛΑΤΡΕΥΕΙ ΤΟΝ ΠΟΥΤΙΝ. Η Χρυσή Αυγή ρίχνει γέφυρες στο Κρεμλίνο -Ζαρούλια και Ματθαιόπουλος στη Μόσχα για συνάντηση με σύμβουλο του Πούτιν. Ταξίδι με προορισμό τη Μόσχα και στο βάθος το… Κρεμλίνο, πραγματοποίησαν πριν από λίγες ημέρες οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής, Ελένη Ζαρούλια και Αρτέμης Ματθαιόπουλος. Δεν ήταν ένα εθιμοτυπικό ταξίδι, αλλά είχε ως κύριο στόχο της συνάντησης των δύο με τον καθηγητή Πανεπιστημίου και σύμβουλο του Πούτιν, Αλεξάντρ Ντούγκιν. Το ουσιαστικό στο όλο θέμα είναι ότι ο Ντούγκιν θεωρείται θιασώτης φασιστικών ιδεών και κυκλοφορεί στα ενδότερα του Κρεμλίνου. Το ραντεβού αποκαλύπτει το searchlight magazine και σημειώνει πως σηματοδοτεί την επίσημη προσέγγιση του κόμματος με την Ορθόδοξη Ρωσία του Πούτιν και την ενίσχυση των μεταξύ τους σχέσεων. Με τον Ντούγκιν συζήτησαν τις εξελίξεις στην Ουκρανία, τις διώξεις εναντίον κορυφαίων στελεχών της Χρυσής Αυγής, τη γεωστρατηγική θέση της Ρωσίας και τις διμερείς σχέσεις με την Ελλάδα, ενώ αναλύθηκαν και γεωπολιτικά ζητήματα όπως η ενέργεια, η διεθνής ασφάλεια και ο πολιτισμός. Όσον αφορά τη δυνατότητα συνεργασίας μεταξύ των δύο κρατών, ο κ. Ντούγκιν ήταν σαφής και τόνισε ότι αυτό είναι επιτακτική, «διότι μοιραζόμαστε τις κοινές αξίες της Ορθοδοξίας και του πολιτισμού . Η Ελλάδα πρέπει να οδηγήσει μια πολιτιστική (και γεωγραφική) αυτοκρατορία στην περιοχή της Μεσογείου, με βάση τις αξίες του αρχαιοελληνικού πολιτισμού. Ο Αλεξάντρ Ντούγκιν φέρεται να δήλωσε σε αυτή τη συνάντηση ότι η Χρυσή Αυγή είναι ένας φυσικός σύμμαχος της Ρωσίας, καθώς παλεύει εναντίον της αμερικανικής επεκτατικής πολιτικής. Όσον αφορά τις εκλογές , ο κ. Ντούγκιν φέρεται να δηλώνει ότι ο χρόνος πλησιάζει για να οικοδομήσουμε μια Ευρώπη των Εθνών και του πολιτισμού ενάντια στους τοκογλύφους και την παρακμή».

Κλείνω με μικρή συμβολικής σημασίας αναφορά, ελπίζοντας πως στο ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν ακόμη σοβαρά δημοκρατικά στοιχεία, που δεν έχουν μεθύσει από τη νοσηρή φαντασίωση μιας «λαϊκής» βαλκανικής «Δημοκρατίας» κάτω από την αιγίδα του αυταρχικού καθεστώτος Πούτιν και που ντρέπονται για τη συνεργασία Τσίπρα-Καμμένου, τόσο ώστε όταν κατακάτσει ο πατριωτικός κουρνιαχτός και αν η χώρα συνεχίσει να βρίσκεται στην Ε.Ε.  να σηκώσουν φωνή διαμαρτυρίας:

«43 διανοούμενοι εναντίον Κοτζιά: Απειλεί την ελευθερία του Τύπου (09/02/2015). Με ένα κείμενο που φέρει τίτλο «Υπερασπιζόμαστε τον κριτικό λόγο», 43 πανεπιστημιακοί καθηγητές και διανοούμενοι ασκούν δριμεία κριτική στον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, επειδή αξιώνει αποζημίωση ύψους 250.000 ευρώ από την Athens Review of Books. Αιτία στάθηκε μια επιστολή που είχε δημοσιευτεί στην ιστοσελίδα της Αθηναϊκής Επιθεώρησης του Βιβλίου και καταφερόταν εναντίον του. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το κείμενο που υπογράφουν οι ακαδημαϊκοί, ο κ. Κοτζιάς χαρακτηρίζεται ως «ο πιο ακραίος και φανατικός, σκληρός και αμείλικτος κνίτης της γενιάς μας/του, έναν πραγματικό γκαουλάιτερ του σταλινισμού, δηλαδή φανατικό προπαγανδιστή των αλήστου μνήμης σταλινικών καθεστώτων (Γιαρουζέλσκι, Χόνεκερ, Μπρέζνιεφ κ.λπ.)».

Και σημειώνουν στο κείμενό τους: «Ο Ν. Κοτζιάς, προκειμένου να θεμελιώσει τις απαιτήσεις του, ισχυρίζεται, με τον πιο παράλογο και αυθαίρετο τρόπο, ότι ο συντάκτης της επιστολής (και άρα και η Athens Review of Books που την φιλοξένησε) τον χαρακτήρισε δήθεν σαν ‘Ράινχαρτ Χάιντριχ’ και ‘Γιούλιους Στράιχερ’ και ‘Γιόζεφ Γκέμπελς’, σαν ‘επιτελάρχη ακραίων απολυταρχικών, γενοκτονικών, καθεστώτων!’ και άλλα παρόμοια. Οι συνέπειες της όλης κατασκευής του είναι καφκικές / οργουελιανές».

«Μια τέτοια μεθόδευση, η οποία διαστρέφει την ουσία της κριτικής στο πρόσωπο του Κοτζιά, δεν απειλεί μόνο την Athens Review of Books, απειλεί ανοιχτά την ελευθερία του Τύπου. Ο Ν. Κοτζιάς, ενώ έχει ενεργή δημόσια παρουσία και πολιτική δράση δεκαετίες τώρα, αξιώνει να μην αντιμετωπίζεται ως πολιτικό πρόσωπο, όποτε τον βολεύει, αλλά ως ιδιώτης του οποίου το πολιτικό παρελθόν και η δράση μένουν στο απυρόβλητο της δημόσιας κριτικής…..».

Υπογράφουμε και Υπερασπιζόμαστε τον κριτικό λόγο

Advertisements
This entry was posted in τυχοδιωκτικός πατριωτισμός, φασισμός, Ασμοδαίος, Γράμμα από το Ληξούρι, Για την Αριστερά, Διακρίσεις (κάθε είδους), Ελευθερία Λόγου/Έκφρασης, ανορθολογισμός, κοινωνία/πολιτική. Bookmark the permalink.

28 Responses to Τι συμβαίνει με τον Υπουργό Εξωτερικών;

 1. Ο/Η Left and Liberal λέει:

  http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.article&id=39449
  10 Φεβρουαρίου 2015

  Τάκης Μίχας

  Όχι στις διώξεις κ. Κοτζιά

  Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, κλήθηκε πρόσφατα από το γερμανικό περιοδικό Spiegel να εξηγήσει παλαιότερα κείμενά του, στα οποία υπερασπιζόταν την καταστολή της πολωνικής αντίστασης την περίοδο της κομμουνιστικής δικτατορίας. Στην απάντησή του ο κ. Κοτζιάς ανέφερε: «Ήμουν στην Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ. Έγραψα κατ’ εντολήν του κόμματός μου πράγματα, π.χ. για την Πολωνία, τα οποία ήταν ανοησίες…».

  Φυσικά, διερωτάται κανείς αν η λέξη «ανοησία» καλύπτει το εύρος της ηθικής βλάβης που προκάλεσαν στους Πολωνούς αγωνιστές και τους υποστηρικτές τους στην Ελλάδα τα γραπτά του υπουργού Εξωτερικών και των άλλων συντρόφων του στο ΚΚΕ. Όμως, τέλος πάντων, η μεταμέλεια όσο ανεπαρκής και αν είναι, ασφαλώς είναι καλοδεχούμενη. Και υπάρχουν πολλοί άλλοι δημόσιοι ανδρες που ούτε καν διανοούνται να αποκηρύξουν τις φιλο-ολοκληρωτικές τους απόψεις, αλλά αντίθετα τις εκφράζουν με υπερηφάνεια.

  Όμως, ορισμένα ερωτηματικά παραμένουν. Γιατί περίμενε ο κ. Κοτζιάς τον σάλο που προκλήθηκε στα διεθνή ΜΜΕ για τις πρώην φιλοσοβιετικές και σήμερα φιλορωσικές θέσεις του, για να προχωρήσει στη διορθωτική δήλωση;

  Ομως, το σοβαρότερο ερώτημα αφορά τις δικαστικές διώξεις που έχει εξαπολύσει ο υπουργός Εξωτερικών εναντίον του περιοδικού Athens Review of Books. O λόγος αφορά το γεγονός της δημοσίευσης μιας επιστολής αναγνώστη, ο οποίος τον χαρακτήριζε ως «τον πιο ακραίο και φανατικό, σκληρό και αμείλικτο κνίτη της γενιάς μας/του, έναν πραγματικό γκαουλάιτερ του σταλινισμού». Πραγματικά δεν κατανοώ, μετά τη συνέντευξη στο Spiegel, όπου στην ουσια αποδέχεται το πολιτικό του παρελθόν, τη συνεχιζόμενη δίωξη που συνεπάγεται τον οικονομικό στραγγαλισμό του εκδότη. Εκτός και αν άλλα λέμε στο εξωτερικό και άλλα κάνουμε στο εσωτερικό.

  Ακόμα πιο επικίνδυνο με τις πράξεις του υπουργού Εξωτερικών είναι να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να φιμώσει το Athens Review of Books, μια απο τις πλέον ανεξάρτητες φωνές που υπάρχει σήμερα στον μιντιακό χώρο στην Ελλάδα.

  Για όλους λοιπόν τους προαναφερθέντες λόγους, πιστεύω ότι αυτές οι άσκοπες διώξεις θα πρέπει να σταματήσουν πάραυτα.

 2. Ο/Η alex λέει:

  Η ολοκληρωτικής αντίληψης νοοτροπία του από Ματθαίον «ο μη ων μεθ΄ημών καθ΄ ημών…» που υιοθετήθηκε από διάφορα φασιστικά καθεστώτα & χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον & στην χώρα μας από διαφόρους την δεκαετία του ’50 , αναβίωσε χθες στην Βουλή από τον κ. Τσίπρα & διαφόρους όπου πληροφορηθήκαμε οτι οι επικείμενες διαπραγματεύσεις με τους εταίρους μας είναι μάχη που δίνει η Ελλάδα & σύσσωμος ο λαός για να υπερθεματίσει ο υπουργός στρατιωτικών της «πρώτης αριστερής κυβέρνησης» οτι όλο το έθνος συμπαρατάσσεται. Η συνέχεια προβλέπεται ζοφερή & η αγωγή κατά του ARB θα φαίνεται σαν χάδι. Ο Mr. Deity του Richard Dawkins ας μας λυπηθεί..

 3. Ο/Η eklag λέει:

  Τι θα πει δεξιοί και τι αριστεροί;
  Η Ιδανική μας Πολιτεία χρειάζεται μόνο άξιους πολέμαρχους pardon φύλακες και φιλοσόφους της αληθείας!
  Πλάτων παιδάκια!
  Διαβάστε και κανά βιβλίο,όχι μόνο περιοδικά!

 4. Ο/Η ατακτος λέει:

  43 διανοούμενοι εναντίον Κοτζιά: Απειλεί την ελευθερία του Τύπου –

  http://www.badiera.gr/?p=35027

 5. Ο/Η ΑΝΤΩΝΗΣ ΑΝΤΩΝΑΚΟΣ λέει:

  [Βίος λιτός, νηστεία, προσευχή, διαπραγμάτευση] του Αντώνη Αντωνάκου

  Φτώχεια της γλώσσας σημαίνει φτώχεια της φαντασίας και φτώχεια της εσωτερικής μας ζωής. Η γλώσσα μιλιέται, γράφεται, νιώθεται. Η γλώσσα ξεσπά. Όλοι οι έρωτες εξαρτιούνται απ’ τη γλώσσα. Η γλώσσα τους χτίζει κι η γλώσσα τους γκρεμίζει ξανά και ξανά.

  Ο έρωτας για τη ζωή είναι ο έρωτας για την αλήθεια. Και αλήθεια είναι αυτό που θέλεις να είσαι κι όχι αυτό που θέλουν οι άλλοι να γίνεις για να τους αρέσεις.

  Ελπίδα, πίστη, αφοσίωση. Αρρώστιες που τις κουβαλάμε δια βίου. Αρρώστιες που δε γιατρεύονται με σιρόπια και χάπια. Στον κόσμο μας οι τυφλοί οδηγούν τους τυφλούς και οι άρρωστοι τρέχουν στους άρρωστους για θεραπεία.

  Εφαρμοσμένος αμοραλισμός. Δάσκαλοι εκκεντρικοί, νάρκισσοι της ακαδημίας, διπλωματούχοι που ξεριζώνουν με το νυστέρι αρρώστιες χωρίς να μπορούν να ξεριζώσουν αυτό που γεννά τις αρρώστιες.

  Ολόκληρη η χώρα είναι ένα υπουργείο αμύνης που εκδίδει πολεμικά ανακοινωθέντα. Θρίαμβοι που αναγγέλλονται και ρίχνονται ως στάχτη στα μάτια για να συγκαλύψουν το θάνατο και την καταστροφή. Τον όλεθρο της φτώχειας και της μιζέριας.

  Δεν φτάνει να ρίξεις κυβερνήσεις, τυράννους, βασιλιάδες, πρέπει να πετάξεις από πάνω σου προκαταλήψεις αιώνων. Η επανάσταση για να είναι αποτελεσματική πρέπει να είναι συνεχής και χωρίς έλεος. Να μη σε οδηγεί κάθε φορά η απελπισία σε μια νέα υποταγή.

  Τώρα που ο θετικισμός των οικονομολόγων αποπνέει βαρβαρισμό και βία- αφού ο άνθρωπος έγινε προϊόν και χρήμα -έρχεται το ιδεολόγημα τού λιτού βίου να φορεθεί στους αποχαυνωμένους υποτελείς φανερώνοντας τις πιο εκφυλισμένες όψεις ενός πολιτισμού που τον θρέφει η υποκρισία.

  Τις μεγαλύτερες αχρειότητες και μαλακίες θα τις ακούσεις από οικονομολόγους. Ο δόκτωρ Μάρκετινγκ έγινε διανοούμενος Σόιμπλε, ο ευρωπαϊκός αχταρμάς που ομονοεί στο ξεπάστρεμα λαών έγινε η ευρωπαϊκή μας οικογένεια και άλλα ωραία και συγκινητικά έγιναν πίτουρα για ζαλισμένα κοτόπουλα.

  Παντού και πάντα υπάρχει ένας φιλόδοξος ωραιοπαθής σοφός, που συγκινεί τα πλήθη. Όταν οι άνθρωποι κοιτάζονται στον καθρέφτη της τηλεόρασης θέλουν να βλέπουν τον εαυτό τους. Για να νοιώθουν σιγουριά και ν’ ακούνε πρακτικές συμβουλές για το νοικοκυριό, την ιδιοκτησία τους και την ψυχούλα τους(όταν ακούω την λέξη ψυχούλα βάζω το δάχτυλο στο στόμα για να ξεράσω).

  Κι όταν ακούω την έκφραση ευρωπαϊκή οικογένεια παθαίνω εγκεφαλική κράμπα. Κι όταν μάλιστα την ακούω από αριστερό νιώθω φαγούρα και πρήξιμο(κατά την ραφτικήν βεβαίως αριστερός είναι ο έχων τους όρχεις εις το αριστερό μέρος του καβάλου. Κατά την πολιτικήν ο έχων τους όρχεις σε συννεφάκι).

  Αν οι Δεξιοί υπήρξαν καυλωμένοι γερμανοτσολιάδες οι ξεθυμασμένοι αριστεροί θα μείνουν στην ιστορία ως απατημένοι ευρωπαϊστές.

  Βεβαίως γιατί ο ευρωπαϊσμός τους δεν είναι παρά έκφυλος γερμανισμός. Βεβαίως γιατί, ενώ στην Ελλάδα το ΑΕΠ μειώθηκε τα τελευταία τέσσερα χρόνια 27%, στη Γερμανία αυξήθηκε 12% και πάνω κι ενώ στην Ελλάδα η ανεργία ανέρχεται επισήμως στο 30%, εκατοντάδες χιλιάδες κάθε χρόνο από όλη τη υφήλιο πάνε στη Γερμανία και βρίσκουν δουλειά!

  Κάθε διαπραγμάτευση του φτωχομπινέδικου ελληνικού καπιταλισμού με τον γερμανικό επεκτατικό καπιταλισμό αποτελεί σύντομο ανέκδοτο. Η γερμανική επίθεση θα φτάσει μέχρι τέλους. Όπως οι γερμανοί ναζί δεν κώλωσαν να ισοπεδώσουν ολόκληρη την Ευρώπη για να καταλάβει ζωτικό χώρο ο γερμανικός καπιταλιστής έτσι δεν θα κωλώσουν τώρα να κάνουν την Ευρώπη Γερμανική.

  Σήμερα που η υπερσυσσώρευση πλούτου έχει βαρέσει κόκκινο είναι τουλάχιστον άτιμο να μιλάς για βίο λιτό και απέριττο. Είναι ύβρις να απευθύνεις στους εξαθλιωμένους πανεπιστημιακά μαθήματα λιτού βίου.

  Κι ίσως είναι γελοίο να απευθύνεις κάτι τέτοιο στους πλούσιους και στα κοράκια. Να διδάσκεις το αρπαχτικό προσευχή και νηστεία.

  Σήμερα που το χοντρό παιδί της Αμερικής ξερνά πάνω στους λαούς έξυπνες βόμβες, βάζοντας δήθεν μπροστά τους Μωάμεθ και τους Μεσσίες, εσύ μιλάς για λιτό βίο και προστασία του ΝΑΤΟ, παρακολουθώντας με ψηφιακό σήμα κομμάτια ανθρώπινης σάρκας πεταμένα ολόγυρα σαν τροφή για κότες.

  Κοιτάς αποχαυνωμένος τα ακόρεστα σαγόνια του τέρατος που καταπίνει τα πάντα. Νόμος, ηθική, δικαιοσύνη μοιάζουν με άσχημα αστεία που παίζει η τύχη σ’ ένα κόσμο ηλιθίων. Σ’ ένα κόσμο που ιδιωτεύει και επαίρεται για την ιδιωτεία του. Σ’ ένα κόσμο που περιμένει να δει την απελευθέρωσή του σε απευθείας μετάδοση.

  Και δυστυχώς ακούγονται προφητικά τα λόγια του Ηλία Πετρόπουλου που έλεγε: «Δε μένει, ας πούμε, επαγγελματικά κανένα άλλο μέλλον για τον έλληνα από το να αποβεί γκαρσόνι σε τουριστικά ρεστοράν ή συλλέκτης καποτών στο δρόμο, απ’ τις καπότες που θα πετάνε οι ξένοι τουρίστες. Τίποτε άλλο. Όσο για τη γλώσσα μας, δε νομίζω ότι έχει άλλο μέλλον από το να αποβεί μία αργκό προς χρήση των ιθαγενών, πλέον, της Ελλάδος».

  https://dromos.wordpress.com/2015/02/09/%CE%B2%CE%AF%CE%BF%CF%82-%CE%BB%CE%B9%CF%84%CF%8C%CF%82-%CE%BD%CE%B7%CF%83%CF%84%CE%B5%CE%AF%CE%B1-%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%83%CE%B5%CF%85%CF%87%CE%AE-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%80%CF%81%CE%B1%CE%B3%CE%BC/

 6. Ο/Η Θέκλα Φακλάνα-σεκσολόγος λέει:

  Πολύ ηθικόν στοιχείον ο νεαρός Τσίπρας, επιλέγει τους άριστους δια υπουργούς!

 7. Ο/Η grigoris georgatos λέει:

  Χωρίς καμμία διέθεση υπεράσπισης της προσωπικότητας του κ.Κοτζιά, που την θεωρώ το λιγότερο σκοτεινή, τόσο αυτήν όσο και τον ρόλο του ως «διεθνούς παράγοντα» (πιο πολύ για διπλός πράκτορας μου μοιάζει).

  Στο θέμα της μύνησης έχει απόλυτο δίκιο.
  Δεν είναι το ζήτημα του εάν κάποιος ανέσυρε ένα του γραπτό από τότε που ήταν στην ΚΕ του ΚΚΕ, 35 χρόνια μετά. Σε αυτό ο καθένας μπορεί να δώσει την βαρύτητα που του πρέπει και να τελειώσει εκεί.

  Όταν όμως στον τίτλο του κειμένου ο κ.Κοτζιάς χαρακτηρίζεται «γκαουλάιντερ», οποσδήποτε τα όσα καταλογίζει στους μυνηθέντες έχουν μια κάποια βάση.

  Πολύ περισσότερο, που η «κριτική» δεν έμεινε σε αυτό, αλλά άφησε ευθεία υπονοούμενα για σύνδεση του σημερινού ΥΠΕΞ με τρομοκρατικές οργανώσεις, βάζοντας ένα θεωρητικό του απόσπασμα για την δυνατότητα ειρηνικού ή βίαιου περάσματος στον σοσιαλισμό (ένας πολύ συνηθισμένος προβληματισμός στους μαρξιστικούς κύκλους), και από κάτω το ερώτημα εάν το κείμενο αυτό έχει γραφτεί από τον Ξηρό, τον Κουφοντίνα ή τον Μαζιώτη.

  Από ότι καταλαβαίνετε αυτό είναι απόλυτα μυνήσιμο, και καμμία σχέση με κάποιου είδους «ελευθερία του λόγου» δεν έχει.
  Αν δηλαδή ο συντάκτης του κειμένου αντιμετώπιζε κάποιον που άφηνε δημόσια υπονοούμενα παιδεραστίας π.χ. για τον ίδιο, δεν θα του έκανε μύνηση;

  • Ο/Η laskaratos λέει:

   Koιτάξτε δεν συμφωνώ με το χαρακτηρισμό σκοτεινή προσωπικότητα.
   Σκοτεινός είναι όμως ο φιλοκυβερνητικός Τύπος που αποκρύπτει από τους αναγνώστες του πτυχές της τόσο ενδιαφέρουσας πολιτικής δραστηριότητας του κ.Κοτζιά.
   Δεν υπάρχει επίσης καμία ένδειξη περί «διπλού πράκτορα».
   Απορώ πως το λέτε!
   Προσωπικά θα έλεγα πως ο κ.Κοτζιάς είναι ένας φιλόδοξος άνθρωπος που ξέρει να ανακαλύπτει τα προσόντα των πρωθυπουργών, να τα αναδεικνύει και να απολαμβάνει την εκτίμηση ενός ευρύτατου πολιτικού φάσματος στο οποίο μετακινείται με την άνεση του μεγάλου διανοούμενου.
   Την αυτοκριτική του για τους ύμνους του στο πολωνικό καθεστώς κλπ θα έπρεπε να την είχε κάνει στην Ελλάδα αυθόρμητα και όχι όταν πιέστηκε από το Σπίγκελ και με πιο αυστηρό τρόπο διότι δεν ήταν ανήλικος όταν έγραφε κατ’εντολήν όπως είπε.
   Επίσης έπρεπε να θυμόταν πως είχε καλέσει τον εθνικιστή συνομιλητή της Χ.Α. που θυμίζει στην εμφάνιση Ρώσο καλόγερο και να μην πέφτει σε αντιφάσεις γιατί ο πολιτικός πρέπει να έχει καλό μνημονικό.
   Τα πολιτικά πρόσωπα πρέπει να ανέχονται την πολιτική κριτική ακόμη και την πιο άδικη.
   Ο κ.Μητσοτάκης πατήρ π.χ. έχει δεχθεί κάθε είδους πολιτική κριτική με ανοχή και απάθεια. Αυτή είναι η δημοκρατική αντίληψη.
   Δυστυχώς στο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν αυτές τις ευαισθησίες.
   Οι κ.κ. Τσίπρας και Κοτζιάς χρησιμοποιούν τους αντιδημοκρατικούς νόμους Βενιζέλου που έχει καταγγείλει η ΕΣΗΕΑ και ο κ.Βαξεβάνης και κάνουν αγωγές σε περιοδικά και σε δημοσιογράφους, το ίδιο και η βουλευτίνες Γεροβασίλη και Ραχήλ Μακρή. Η τελευταία προκάλεσε και σύλληψη γυναίκας δημοσιογράφου. Θυμάμαι και την αήθη επίθεση στο γελοιογράφο Χατζόπουλο. Πρέπει στο ΣΥΡΙΖΑ να αποκτήσουν μεγαλύτερη δημοκρατική ανοχή, ειδικά τώρα που έγιναν εξουσία.

   Τα περί παιδεραστίας επιτρέψτε μου να σας πω πως τα βρίσκω αφελή, συγχέετε την πολιτική κριτική με την αισχρή συκοφαντία.

  • Ο/Η Po λέει:

   grigoris georgatos…
   Σας απάντησε ο κ. Λασκαράτος, οι αξιοπρεπείς πολιτικοί διαθέτουν ανεκτικότητα.
   Αν βεβαίως διαθέτουν έστω και ίχνη δημοκρατικής ευαισθησίας.
   Οι απόψεις, ο κριτικός λόγος, δεν μηνύονται, δεν τραβιούνται σε δικαστήρια.

 8. Ο/Η laskaratos λέει:

  To left.gr του Σύριζα ανακάλυψε επιτέλους σήμερα πως υπήρχε ζήτημα σχετικά με τον κ.Κοτζιά και τον Ντούγκιν.
  Αφού ο κ. Ντούγκιν διαψεύδει, δεν υπάρχει ζήτημα. Αλλοίμονο αν αμφισβητήσουμε τις δηλώσεις των Ρώσων συνομιλητών της Χ.Α. (πληροφορία που μαζί με άλλες ανάλογες το left.gr έχει αποκρύψει και λογοκρίνει, περιφρονώντας τους αναγνώστες του).
  Βεβαίως υπάρχει στο τέλος και η απαραίτητη αριστερή συνωμοσιολογία τα γνωστά «γιατί τώρα» κλπ λες και ο κ.Κοτζιάς ήταν και χτες υπουργός και απασχολούσε κανέναν.

  http://left.gr/news/o-alexanter-ntoygkin-diapseydei-ta-peri-sheseon-toy-me-ton-niko-kotzia

  Ο Αλεξάντερ Ντούγκιν διαψεύδει τα περί σχέσεων του με τον Νίκο Κοτζιά

  Έπειτα από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, το Πανεπιστήμιο Πειραιώς αλλά και τον ίδιο τον υπουργό Εξωτερικών, ήρθε η σειρά του Alexander Dugin να διαψεύσει τα περί σχέσεων του ιδίου με τον Ν. Κοτζιά, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην δημοσιογράφο Μαρία Καρχιλάκη και δημοσιεύθηκε στις 9 Φεβρουαρίου.

  Από τη συνάντηση της Μαρίας Καρχιλάκη με τον Αλεξάντερ Ντούγκιν (φωτ. από την ιστοσελίδα της)

  Έτσι, δίνεται ένα τέλος στις διάφορες φήμες αναφορικά με δήθεν διασυνδέσεις του Ν. Κοτζιά με ρωσικούς εθνικιστικούς και ακροδεξιούς κύκλους. Αυτές οι φήμες αναπαράχθηκαν από διάφορα μέσα, τόσο εντός όσο και εκτός της Ελλάδος, όλως τυχαίως από την στιγμή που ο κ. Κοτζιάς ανέλαβε το πόστο του ως υπουργός Εξωτερικών. Αφορμή στάθηκε μία αναμνηστική φωτογραφία στην οποία ζητήθηκε να συμμετάσχει, πλάι σε διδακτορικούς του φοιτητές και τον ρώσο θεωρητικό.

  Πιο συγκεκριμένα, στο κείμενο που δημοσιεύεται στο προσωπικό ιστολόγιο της κυρίας Καρχιλάκη γίνεται η εξής αναφορά:

  «Μου λέει ότι ο συνεργάτης του, μέλος, τότε, της ρωσικής διπλωματικής αποστολής στην Αθήνα, Georgiy Gavrish (σ.σ. ανάμεσα σ’ εκείνον και τον κ. Κοτζιά στη φωτογραφία) είχε πράγματι μεσολαβήσει για να μιλήσει όχι μόνο στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς αλλά και στο Πάντειο, όπως και έγινε. Αυτή η φωτογραφία σηματοδοτεί τη μία και μοναδική συνάντησή μου με τον κ. Κοτζιά, μου τονίζει. Δεν έχω ιδέα αν έχει έρθει ποτέ στη Μόσχα -αλλά και γιατί να μην έχει έρθει; Δεν έχω ιδέα αν έχει επαφές και με άλλους ρώσους διανοούμενους -αλλά και γιατί να μην έχει; Συζήτησα, τότε, και με τον ίδιο και με συνεργάτες του όπως και με άλλους ακαδημαϊκούς των Αθηνών. Κοινός τόπος των συνομιλιών ήταν τα θέματα στα οποία συνηθίζω να τοποθετούμαι, δηλαδή η Ευρασιατική Ένωση, η γεωπολιτική -συζητήσεις όλες τους ανοιχτές και απολύτως διαφανείς, γι αυτό και δεν αντιλαμβάνομαι γιατί έχει ξεσπάσει όλος αυτός ο θόρυβος. Ουδέν κρυπτόν υπήρξε, όλα ανέβηκαν αμέσως στο ίντερνετ, ούτε κρυφές προσκλήσεις, ούτε κρυφές ατζέντες υπήρξαν, παρά μόνον και αποκλειστικά ανταλλαγή ακαδημαϊκών απόψεων. Οφείλω βέβαια να πω ότι από τότε ήμουν σίγουρος ότι ο κ. Κοτζιάς θα γίνει Υπουργός Εξωτερικών…»*

  Έχοντας αναλάβει την θεματική ενότητα των αναδυόμενων δυνάμεων στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Παν/μίου Πειραιά, ο κ. Κοτζιάς παρέδιδε μαθήματα για το σύγχρονο πολιτικό σύστημα και την εξωτερική πολιτική της Ρωσίας. Στο πλαίσιο αυτών των διαλέξεων, φιλοξενήθηκε να μιλήσει και ο Alexander Dugin, έπειτα όμως από πρόταση ενός δικού του συνεργάτη και όχι μετά από πρόσκληση του νυν υπουργού Εξωτερικών, όπως ψευδώς έχει γραφθεί.

  Παρόμοια διάλεξη, έγινε την ίδια περίοδο και στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου, όπου ο ακαδημαϊκός Κωνσταντίνος Φίλης παραδίδει ένα αντίστοιχο μάθημα για την Ρωσία.

  Οι φήμες αυτές κυκλοφόρησαν σε μία κρίσιμη και ομολογουμένως ύποπτη συγκυρία, καθώς εκτιμάται πως μέσω της προσωπικής επίθεσης στον κ. Κοτζιά για ακροδεξιές θέσεις, υποβαθμίζεται και η διαπραγματευτική ισχύς της χώρας.

  Πηγή: http://karchilaki.com/ti-apantoun-malofeev-dugin-gia-tis-sxeseis-me-ellhnes-politikous/
  – See more at: http://left.gr/news/o-alexanter-ntoygkin-diapseydei-ta-peri-sheseon-toy-me-ton-niko-kotzia#sthash.h9Ts7R0x.dpuf

 9. Ο/Η Liberal λέει:

  Δεν μπορείς να πατάς σε δυο βάρκες ξύπνιε εξυπνάκια Nεοελληναρά.

  http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26518&subid=2&pubid=113453839

  ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ NEWSWEEK

  Αμερικανική προειδοποίηση: Σοβαρές συνέπειες για την Ελλάδα αν στραφεί στη Ρωσία

  Ειδικοί προειδοποιούν ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν σοβαρές συνέπειες εάν η Ελλάδα αποτύχει να καταλήξει σε μια συμφωνία για το χρέος της με την ευρωζώνη και στραφεί αντί της Ευρώπης στη Ρωσία, αναφέρει σε άρθρο του το περιοδικό Newsweek.

  Ο υπουργός Άμυνας της Ελλάδας Πάνος Καμμένος δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του θα μπορούσε να αναγκαστεί να επιδιώξει την εφαρμογή ενός «σχεδίου Β» εάν δεν μπορεί να συμφωνηθεί στις διαπραγματεύσεις με τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης μια νέα συμφωνία στήριξης, αναφέρει σε άρθρο του στο Νιούζγουικ ο Λιουκ Χερστ.

  Ο Π. Καμμένος, γράφει ο Χερστ, σημειώνοντας για τους ΑΝΕΛ ότι πρόκειται για «ένα δεξιό κόμμα που σχημάτισε έναν συνασπισμό με το αριστερό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ μετά την αποτυχία του τελευταίου να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου», προειδοποίησε ότι: «Το Σχέδιο Β είναι να λάβουμε χρηματοδότηση από κάποια άλλη πηγή. Θα μπορούσαν να είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής στην καλύτερη περίπτωση, θα μπορούσε να είναι η Ρωσία, θα μπορούσε να είναι η Κίνα ή άλλες χώρες».

  Η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας, σημειώνει ο Χερστ, προσπαθεί να διαπραγματευθεί μια νέα συμφωνία με την ευρωζώνη για το χρέος της χώρας. Αλλά, ενώ οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συναντώνται στις Βρυξέλλες αύριο Τετάρτη για «άλλον έναν γύρο διαπραγματεύσεων», όπως γράφει ο Χερστ, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νικόλαος Κοτζιάς θα συναντάται με τον Ρώσο υπουργό Οικονομικών στη Μόσχα.

  Ο Δρ. Τζόναθαν Έιαλ, του ινστιτούτου μελετών Royal United Services Institute (RUSI), αποκάλεσε τη συγκεκριμένη δήλωση Καμμένου «μια ανάρμοστη απειλή από ένα κράτος μέλος του NATO», μιλώντας στο Νιούζγουικ.

  Ο Έιαλ υποστήριξε μιλώντας στο περιοδικό: «αυτή είναι ακόμη μια υπενθύμιση του γεγονότος ότι οι Έλληνες ποτέ δεν έδειξαν στην Ευρώπη το είδος της αλληλεγγύης που η Ευρώπη έχει δείξει στην Ελλάδα».

  «Είναι πολύ προφανές ότι οι Ρώσοι έχουν μια ευκαιρία να γίνουν χορηγοί μιας χώρας η οποία μπορεί να σταματήσει τη συναίνεση η οποία απαιτείται για να συνεχίσουν να επιβάλλονται οι κυρώσεις στη Ρωσία. Αυτό είναι πολύ βαρύ πράγματι. Οι συνέπειες αυτού θα μπορούσαν να είναι πολύ σοβαρές, ανάλογα με το τι η Ελλάδα θα έκανε σε αντάλλαγμα».

  Τα σχόλια αυτά καταγράφονται μία ημέρα μετά τα δημοσιεύματα περί της πρότασης να δημιουργηθεί μια αεροπορική και μια ναυτική βάση της Ρωσίας στην Κύπρο και ο Έιαλ, προσθέτει το Νιούζγουικ, επισήμανε πως οι σημερινές εξελίξεις εντάσσονται σε μια μέθοδο «απειλών, που συμπίπτουν με αυτά που συμβαίνουν στην Κύπρο».

  Μέλη της νέας ελληνικής κυβέρνησης έχουν αναπτύξει καλές σχέσεις με τη Ρωσία αφότου ανέλαβαν την εξουσία, συνεχίζει το άρθρο του Χερστ. «Πέραν του ότι η Ελλάδα αντιτάχθηκε στις εκκλήσεις για περαιτέρω κυρώσεις στη Ρωσία λόγω της σύρραξης στην Ουκρανία, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας φέρεται ότι κατηγόρησε το Κίεβο πως περικλείει “νεοναζιστικά” στοιχεία κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψής του στη Μόσχα πριν εκλεγεί», αναφέρει ακόμη ο Χερστ.

  Ο Έιαλ είπε στο Νιούζγουικ πάντως πως η προοπτική η Ρωσία να αποκτήσει στρατιωτική παρουσία στην Ελλάδα είναι απίθανη. «Θα ήταν πιθανό, αλλά είναι πολύ τραβηγμένο. Εάν έβλεπε κανείς ρωσικές βάσεις στο έδαφος του NATO, αυτό θα ήγειρε πολύ σοβαρές ανησυχίες», είπε.

  Εξάλλου, «οι Ρώσοι δεν έχουν ακριβώς μετρητά σε αφθονία. Εάν οι Ρώσοι θέλουν να αποκτήσουν παρουσία εκεί, θα χρειαστεί καιρός πριν να είναι σε θέση να κάνουν κάτι», είπε ο ίδιος αναλυτής στο περιοδικό.

 10. Ο/Η Kεντροδεξιός λέει:

  Δεν ξέρω κύριε Λασκαράτε πόσο ρομαντικά κομμουνιστικό είναι το μπλογκ Βαθύ Κόκκινο, οι σχολιαστές του όμως στο ποστ για τον Κοτζιά καφρίζουν ασύστολα

  http://tsak-giorgis.blogspot.gr/2015/02/blog-post_22.html

  19 σχόλια

  Reply

  Ανώνυμος

  10 Φεβρουαρίου 2015 – 6:02 π.μ.

  Όταν κάποιος ήταν ΚΚΕες πριν 100 χρόνια και από τότε έχει αλλάξει δυο ή τρία κόμματα ή οργανώσεις δεν τον λες «πρώην στέλεχος του ΚΚΕ» εκτός κι αν θες να δημιουργήσεις εντυπώσεις! Αν πρέπει να πεις οπωσδήποτε κάτι νομίζω ότι η καλύτερη έκφραση είναι…» Ήταν πριν […τόοοοσααα…] χρόνια στο ΚΚΕ αλλά διαφώνησε και έφυγε…[…τόοοοτεεε…]» για να μη πω τίποτα χειρότερο.

  Ο Κοτζιάς είναι πρωην ΠΑΣΟΚ και συνεργάτης του Γιωργάκη και τώρα είναι Υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ που τον χαίρεται ο Φαήλος Κρανιδιώτης!

  Reply

  Ανώνυμος

  10 Φεβρουαρίου 2015 – 10:36 π.μ.

  Έγραψα κατ’ εντολήν του κόμματός μου πράγματα, π.χ. για την Πολωνία, τα οποία ήταν ανοησίες!! πολυ σωστο κομπλεξικοι κκεδες

  Reply

  Ανώνυμος

  10 Φεβρουαρίου 2015 – 10:52 π.μ.

  Με μια μικρη διορθωση. ο σ.Καππος επανηλθε διπλα στο ΚΚΕ μετα το 1991 μεχρι το τελος της ζωης του. Να τα λεμε ολα

  Reply

  Ανώνυμος

  10 Φεβρουαρίου 2015 – 1:36 μ.μ.

  Ο Καππος διαφωνησε σωστα με το ΚΚΕ αλλα οταν πλεον εγινε η διασπαση του 91 και το ΚΚΕ αρχισε να ξαναμπαινει στο σωστο δρομο ο Καππος το στηριξε ξανα μεχρι το τελος της ζωης του. Ο Καππος ηταν κομμουνιστης, αγνος και τιμιος αγωνιστης. Δεν αξιζει ουτε να ανεφερεται το ονομα του στο ιδιο κειμενο με τον καριεριστα ξεπουλημενο Κοτζια.

  Reply

  Ανώνυμος

  10 Φεβρουαρίου 2015 – 3:15 μ.μ.

  Μόνο που υποστήριξε τη σταλινική ΕΣΣΔ , τα γκουλαγκ, την εξουσία-επί-του προλεταριάτου, είναι ένοχος βλακείας. Το να το αναγνωρίζει, τον τιμά. Το κκε έχει το πρόβλημα, που νεκρανάστησε , τόσα χρόνια μετα το 20ό, το Στάλιν.
  Λες και δε μάθαμε τι γινόταν στην Κολύμα, στο Μαγκανταν, στην Π.Τζερτζίνσκι…

  Μια ήπια (μέχρι στιγμής) αστική δικτατορία, για τον απλό λαό δεν είναι καθόλου χειρότερη από την ΕΣΣΔ. Και εκεί ο λαός είχε λιγώτερη εξουσία και λιγότερες ελευθερίες από δω.

  Τα άλλα είναι εθελοτυφλία.

  Reply

  Ανώνυμος

  10 Φεβρουαρίου 2015 – 3:39 μ.μ.

  Τον Κάππο τον έφτυσε το ΚΚΕ.Μετά απο αυτό ο Κάππος ποτέ δεν ξανάγινε μέλος του ΚΚΕ.Τα ψέμματά σας ΚΚΕδες δεν πιάνουν σε κανένα πιά.

  Reply

  Ανώνυμος

  10 Φεβρουαρίου 2015 – 4:21 μ.μ.

  10.38 Ετσι γινεται παντα με τους προδοτες για να τους βολεψει η αστικη ταξη για κοιτα λιγο στον καθεφτη οπορτουνα.

  Reply

  Ανώνυμος

  10 Φεβρουαρίου 2015 – 6:52 μ.μ.

  4.21 Κοιτάζω ρε ΠΑΝ και βλέπω τον Ζαχαριάδη.Προδότη τον ανέβαζε εγκληματία τον κατέβαζε το κώμα
  Πότε έλεγε αλήθεια ΠΑΝιβλακα;

  Reply

  Ανώνυμος

  10 Φεβρουαρίου 2015 – 7:03 μ.μ.

  5.52 Η Εξυπναδες δεν πιανουνε ο σ.Ζαχαριαδης ητανε ηρωας του ΚΚΕ και σε αυτον χρωσταμε την ΕΠΟΠΟΙΙΑ ΤΟΥ ΔΣΕ και το οτι υπαρχει ΚΚΕ σημερα. Προδοτη τον ειπε πρωτος ο Βαφειαδης και στην συνεχεια ολοι η οπορτουνιστικη κλικα οταν επικρατηση το 1956. Δυστηχως ουτε μετα το 1968 εγινε δυνατον να διορθωθει η κατασταση γιατι ειμαστε εγκλοβισμενη στην ΕΣΣΔ. το συμπερασμα ειναι οτι οταν δεν αντιμετωπιζεις τον οπορτουνισμο σαν καρκινωμα αυτα θα συμβουνε. και αυτο κανουμε εδω και 24 χρονια

  Reply

  Ανώνυμος

  10 Φεβρουαρίου 2015 – 7:32 μ.μ.

  @7.03 Ε όχι πως υπάρχει σήμερα κκε ΠΑΝ.Ενα πτώμα είναι που περιμένει να το θάψει ο λαός.
  ενα πτώμα τουμπανιασμένο που βρωμάει και ψέχνει.

  Reply

  Ανώνυμος

  10 Φεβρουαρίου 2015 – 8:55 μ.μ.

  Επειδή κουράζουν οι επικλήσεις στον σ. Κάππο από κάθε λογής τυμβωρύχους του οπορτουνισμού σταχυολογώ:

  Από την άλλη μεριά, τόσο ο Μήτσος Κωστόπουλος, όσο και ο Γιάννης Θεωνάς δεν είχαν αντιδράσει στο παρελθόν σε αντίστοιχες προσπάθειες απομάκρυνσης αλλά και διαγραφών στο ΚΚΕ. Δικαιούνται σήμερα να «ομιλούν»;

  – Ασφαλώς και δικαιούνται να ομιλούν. Δε δικαιούνται όμως να παραπλανούν το λαό. Και το λέω αυτό, γιατί, ενώ ζητούν τη συνεργασία με το ΣΥΝ, που σημαίνει άνοιγμα του δρόμου για συνεργασία με το ΠαΣοΚ και ταυτόχρονα ζητούν αλλαγή της θέσης του ΚΚΕ για την ΕΕ και τη δικτατορία του προλεταριάτου, παρουσιάζονται ως επαναστάτες. Ενώ, δηλαδή, ουσιαστικά ζητούν την αλλαγή του χαρακτήρα του ΚΚΕ και τη μετατροπή του σε σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, παρουσιάζονται ως φορείς επαναστατικών ιδεών. (2000)

  Όποιος τάσσεται εχθρικά προς τον Στάλιν είναι δειλός αντικομουνιστής. Θυμάμαι γι’ αυτό το φίλο μου τον Νίκο Κοτζιά. Κριτική και αυτοκριτική για τον Στάλιν είναι δεκτή, αλλά όχι ξεθεμέλιωμα των πάντων και ταύτιση με τον Χίτλερ. Αν δεν υπήρχε ο Σοβιετικός Λαός με επικεφαλής τον Στάλιν η γερμανική σημαία μπορεί να κυμάτιζε ακόμα στην Ακρόπολη. Αυτά και καλά κρασιά! (2004)

  Ποια θα είναι η στάση του Κώστα Κάππου σε αυτήν την πορεία;
  – Η δική μου η στάση είναι στάση κριτικής συνεργασίας με το ΚΚΕ.(2000)

  Και όπως θα έλεγε και ο ίδιος στους κάθε λογής δήθεν του ΣΥΡΙΖΑ: Άι κια σιχτίρ!!!

  Reply

  Ανώνυμος

  10 Φεβρουαρίου 2015 – 11:39 μ.μ.

  ΠΑΝίβλακα, διάβασε το βιβλίο του Κώστα Κάππου «κριτική του σοβιετικού κοινωνικού σχηματισμού» εκδ 2005, στο οποίο τεκμηριώνει την αντίληψη -που και το ΝΑΡ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ συμφωνούν- ότι στην ΕΣΣΔ ΔΕΝ οικοδομήθηκε σοσιαλισμός.

  Αϊντε γιατί ο ψεύτης και ο κλέφτης ΠΑΝ ή ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΧΜΕΡ, ή ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ τον πρώτο χρόνο χαίρεται.

  Reply

  Ανώνυμος

  11 Φεβρουαρίου 2015 – 1:17 π.μ.

  11.38 Περαστικα σου ατυχησες. Καμμια σχεση με το Ναρ ο σ.ΚΑΠΠΟΣ. Ελεγε χαραχτηριστικα ο αντισταλινισμος ειναι ντροπαλος αντικομμουνισμος. Αντε τυμβωρυχε

  Reply

  Ανώνυμος

  11 Φεβρουαρίου 2015 – 8:41 π.μ.

  Πλακώσαν οι φασίστες ντυμένοι συριζαίοι, ή οι συριζαίοι ντυμένοι φασίστες? και τυμβωρυχούν και απέναντι στον Κάππο και απέναντι στον Ζαχαριάδη. Καρφί στο μάτι σας και ο Κάππος και ο Ζαχαριάδης. Μανώλης

  Reply

  Ανώνυμος

  11 Φεβρουαρίου 2015 – 9:36 π.μ.

  1.17 ΠΑΝ ο ΧΑΛΙΦΗΣ σου πήρε τα ΣΩΒΡΑΚΑ.
  Σήμερα δεν μιλάει ο Κάππος.Μιλάει ο Κουτσούμπας και η Κανέλλη.
  Αυτή είναι η ξεφτίλα σας.

  Reply

  Ξεκάθαρα

  11 Φεβρουαρίου 2015 – 10:09 π.μ.

  Η άποψη ότι θα έπρεπε η ΕΣΣΔ να επέμβει στρατιωτικά στην Πολωνία, ήταν προφανώς μια ηλιθιότητα.

  Όποιος το παραδέχεται σήμερα (ακόμα κι αν είναι αργά) απλά παραδέχεται το αυτονόητο.

  Όσοι ακόμα δεν το παραδέχονται είναι από αφελείς ως ανεγκέφαλοι.

  Reply

  Ανώνυμος

  11 Φεβρουαρίου 2015 – 10:33 π.μ.

  1:17 προς ΠΑΝάσχετο, ΠΑΝίβλακα, ΠΑΝ ηλίθο:

  Βρε τυμβωρύχε της αλήθειας, ο σ. Κάππος είχε την αντίληψη ότι στην ΕΣΣΔ ΔΕΝ οικοδομείτο σοσιαλισμός. Χοχοχοχοχο ΠΑΝμέγιστε κκεδάκο βλακάκο περαστικά σου. Ατύχησες. Καμμία σχέση με την σταλινική αντίληψη ο σ. Κάππος. Ελεγε χαρακτηριστικά: «…Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι στις χώρες του υπαρκτού σοσιαλισμού δεν υπήρχε και δεν οικοδομείτο σοσιαλισμός. Και αυτό γιατί στον σοσιαλισμό δεν υπάρχουν εμπορευματοχρηματικές σχέσεις. Το κράτος απονεκρώνεται. Δημιουργείται και αναπτύσσεται κομμουνιστική συνείδηση. Αυτά ουσιαστικά δεν συνέβαιναν στον υπαρκτό σοσιαλισμό. Στις χώρες του υπαρκτού σοσιαλισμού υπήρχε ένας ιδιαίτερος κοινωνικός σχηματισμός με δικές του παραγωγικές σχέσεις, με δικό του εποικοδόμημα, με ανταγωνιστικές τάξεις, (διευθύνουσα-εκτελούσα). Υπήρχε ένας αντιιμπεριαλιστικός – αντικαπιταλιστικός σχηματισμός που τον ονομάζουμε σοβιετικό. Αυτός ο σχηματισμός δεν είναι το πρότυπο μας. Πρότυπο μας είναι ο σοσιαλισμός – κομμουνισμός των Καρλ Μαρξ – Φρ. Ένγκελς – Β. Ι. Λένιν που είναι η σημαία όλων των ελευθεριών. …».

  Αντε τυμβωρύχε κκεδάκο! Ξυδάκι άμα νευρίασες μέσα στον πανικό σου γραφειοκράτη

  Reply

  Ανώνυμος

  11 Φεβρουαρίου 2015 – 7:56 μ.μ.

  10.33

  ασε ρε φιλε τον Μαρξ στην ησυχία του ,εχεις μπερδέψει τα πόδια σου σχετικά με τον σοσιαλισμό/κομμουνισμό και τα σταδια της ιστορίας του υπαρκτού ..Οσο για τον Καππο ,μαλλον μπέρδεψες την γενική του γνωμη για τον κομμουνισμό ..Πάντως αυτα που λες για τον Καππο δεν ειναι ετσι..Αμα θες να μάθεις,, να ρωτάς και μετα να μιλάς
  Πως κατάφερες να γραψεις τοσες χαζομάρες μαζεμένες και να λες και τους αλλους βλακες ,τι να πω, σου αξίζει βραβείο εξυπνάδας

  Reply

  Ανώνυμος

  11 Φεβρουαρίου 2015 – 8:18 μ.μ.

  Ακου πανίβλακα λοβοτομημένο συριζάκι αγαπημένο γιουσουφάκη του ομπάμα και τις αγγελοπούλου.Πρώτον ο Κάππος χαρακτήριζε αντικομμουνιστές τους αντιΣταλινικούς.Αυτό δεν στο έμαθαν στην χαβούζα της Κουμουνδούρου;Οπότε είχε μπόλικη σχέση σεβασμού και αναγνώρισης προς τονπρόσωπο του Στάλιν.Κάτι μούτρα σαν τους συριζέους που αναμασούν την ανιστόριτη και κατασκευασμένη αντισοβιετική αφήγηση των αφεντικών τους ΗΠΑ και ΕΕ τους έφτυνε στα μούτρα.Δευτέρων φαντάσου για τα συριζέικα δουλικά του ΝΑΤΟ της ΕΕ και του Κεφαλαίου τι άποψη είχε ο Κάππος.Μην ξαναπίανετε τον Κάππο στο βρωμόστομό σας λιβανιστές και εκπρόσωποι των πιο απάνθρωπων αντιδραστικών βάρβαρων και σάπιων θεσμών και ενώσεων που γνώρισε η ανθρωπότητα στην σύγχρονη εποχή μετά το πέρασμα του Β παγκοσμίου πολέμου.

 11. Ο/Η ατακτος λέει:

  «Η παλαιότερη δημοκρατία του κόσμου έχει πέσει 50 θέσεις ως προς την ελευθερία του Τύπου μέσα σε μόλις 5 χρόνια».

  http://rsf.org/index2014/data/index2014_en.pdf

 12. Ο/Η Βολταίρος λέει:

  http://www.matrix24.gr/2014/08/i-zitopolemi-ke-to-episodio-tis-koutras/
  11/08/2014@6:57

  ΟΙ ΖΗΤΩΠΟΛΕΜΟΙ ΚΑΙ ΤΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΤΗΣ ΚΟΥΤΡΑΣ…

  Όπως σας υποσχέθηκα στο τελευταίο μου άρθρο σήμερα θα αναφερθώ στους «ζητωπόλεμους» και στο «επεισόδιο της Κούτρας». Τις πληροφορίες αντλώ από το εξαιρετικό βιβλίο της Λίνας Λούβη «Περιγέλωτος Βασίλειον». Η αλήθεια είναι ότι, επειδή βρήκα τον τίτλο ευρηματικό, ήθελα να γράψω ένα άρθρο για την σημερινή Περιγέλωτο Δημοκρατία. Έκτακτα γεγονότα όμως δεν μου το επιτρέπουν. Θα το κάνω μια άλλη φορά. Εξάλλου, ο τίτλος και μόνον («περιγέλωτος δημοκρατία») με εξιτάρει. Και, ανυπερθέτως, θα το κάνω. Ας έρθουμε όμως στο επεισόδιο της Κούτρας.Είναι μια ντροπιαστική σελίδα για την Ελλάδα και μόνον οι ασχολούμενοι επισταμένως με την Ιστορία τη γνωρίζουν αφού είναι καταχωρημένη στις υποσημειώσεις της. Βρισκόμαστε στα 1885. Σεπτέμβριος. Στην Αθήνα είχαμε κάθε μέρα διαδηλώσεις. Χιλιάδες λαού μαζεύονταν μπροστά στ’ ανάκτορα και στο σπίτι του πρωθυπουργού Δηλιγιάννη απαιτώντας να κηρύξει τον πόλεμο στην Τουρκία. «Ζήτω ο πόλεμος», φώναζαν. Γι’ αυτό κι έμειναν στην ιστορία ως «ζητωπόλεμοι».
  Ο Δηλιγιάννης για να ξεφύγει από την πίεση κήρυξε επιστράτευση. Όμως ούτε πόλεμο μπορούσε να κάνει, γιατί θα τον έχανε, ούτε την επιστράτευση μπορούσε να ανακαλέσει, γιατί θα γελιοποιούνταν. Νόμιζε πως, με την απειλή του πολέμου, θα μπορούσε να πετύχει κάποια ανταλλάγματα. Η αντιπολίτευση χαρακτήριζε τη στάση του ως «ένοπλη επαιτεία» και «ειρηνοπόλεμο». Τελικά τη λύση έδωσαν οι «Μεγάλες Δυνάμεις», που απαίτησαν απ’ την Ελλάδα ν’ αφήσει τους λεονταρισμούς, επιβάλλοντάς της ναυτικό αποκλεισμό. Ο Δηλιγιάννης άρπαξε την ευκαιρία και παραιτήθηκε «ηρωικά». Στη θέση του η Βουλή εξέλεξε πρωθυπουργό τον Τρικούπη.

  Κάποιοι κατώτεροι αξιωματικοί, οίτινες δυσφορούσαν με την ατιμωτική λύση του ναυτικού αποκλεισμού, αλλά και με τις δυσμενείς γι’ αυτούς μεταρρυθμίσεις στο στράτευμα που θα ακολουθούσαν με την κυβερνητική αλλαγή, κατήγγειλαν τον Τρικούπη ως άνθρωπο των Άγγλων και επιχείρησαν να επισπεύσουν την επίθεση κατά της Τουρκίας. Έτσι τη νύχτα της 9ης Μαΐου 1886, την ώρα που ο Τρικούπης σχημάτιζε κυβέρνηση, εισέβαλαν στα οθωμανικά εδάφη της Θεσσαλίας για να δημιουργήσουν τετελεσμένα.

  Το επεισόδιο προκάλεσε ενθουσιασμό στην Αθήνα. Όλα όσα επακολούθησαν όμως κάθε άλλο παρά χαροποίησαν τους ενθουσιώδεις θιασώτες του -έστω και σε μικρή κλίμακα- ελληνοτουρκικού πολέμου. Οι μάχες στο τουρκικό έδαφος διήρκεσαν περίπου πέντε ημέρες. Παρόλο που οι Έλληνες σημείωσαν αξιόλογες επιτυχίες, τελικά ένα τμήμα 280 ανδρών από το 5ο ευζωνικό τάγμα, μετά από τριήμερη μάχη υπό τη διοίκηση του ταγματάρχη Κ. Λώρη και αφού εγκαταλείφθηκε από το υπόλοιπο σώμα, παραδόθηκε στους Τούρκους, στην περιοχή της Κούτρας. Ωστόσο, μολονότι έγινε ανακωχή, οι Τούρκοι επί δεκαπέντε ημέρες διαπόμπευαν τους αιχμάλωτους Έλληνες στα χωριά της Μακεδονίας, φτάνοντας σχεδόν μέχρι τη Θεσσαλονίκη, προς εκφοβισμό των κατοίκων.

  Η πράξη αυτή πλήγωσε βαθύτατα την εθνική υπερηφάνεια των Ελλήνων και προκάλεσε οργίλες αντιδράσεις. Δεν έχει τόσο σημασία να αναφερθούμε σ’ αυτές όσο στην διαδικασία άρσης του αποκλεισμού που ακολούθησε τα γεγονότα της Κούτρας και ιδίως στο χειρισμό εκ μέρους των Μεγάλων Δυνάμεων. Οι εφημερίδες διαμαρτύρονται επειδή οι ευρωπαϊκές Δυνάμεις ακολούθησαν τη Γερμανία στο ελληνικό ζήτημα και εκφράζουν την πίκρα και το παράπονό τους για τους εξευτελιστικούς όρους που επέβαλαν στην Ελλάδα.

  Μάλιστα πρωτοσέλιδη γελοιογραφία της εφημερίδας «Άστυ» απεικονίζει τον Βίσμαρκ με τουρκική στολή να μάχεται εναντίον των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της συνοριακής συμπλοκής, ενώ απέναντί του ο εύζωνος φωτίζει με το φανάρι τη μορφή του Γερμανού αρχιγραμματέως. Η λεζάντα γράφει: Η αναγνώρισις του σιδηρού αρχιγραμματέως εις τα σύνορα.

  Στο ίδιο πνεύμα και ο «Ρωμιός», επιστρατεύοντας για άλλη μια φορά όλα τα στερεότυπα που θέλουν την Ευρώπη να αδιαφορεί για τα δίκαια της Ελλάδας, επιτίθεται εναντίον των δυτικών Δυνάμεων για την άδικη συμπεριφορά τους απέναντι στην Ελλάδα: Και συ, Ευρώπη μας γελάς και πάντα ίδια είσαι / Και απορώ, μα το σταυρό, πως ως αυτή την ώρα / και άλλα δεν μας έστειλες εδώ θωρακοφόρα (…) Λοιπόν τι άλλο από ‘μας, Ευρώπη απαιτείς / κι ακόμη απ’ το λαιμό πιασμένους μας κρατείς; Η επίθεση επικεντρώνεται εναντίον της Γερμανίας, την οποίαν θεωρεί υπεύθυνη για όλα τα κακά που συνέβησαν στην Ελλάδα: Εσύ, βρε καγκελάριε των σαχλο-Γερμανών / συ εναντίον μας κινείς και γην και ουρανόν (…) εσύ, πανευγενέστατε της Δύσεως τραμπούκε, / παίζεις και πάλι πρόστυχο και βρωμερό παιχνίδι / και του κυρίου Γλάδστωνος του πάει ριπιπίδι…

  Θα με ρωτήσετε, και δικαιολογημένα, γιατί αναφέρθηκα σε όλα αυτά; Νομίζω, πως η απάντηση είναι απλή: Επειδή ακούω πολλούς «ζητωπόλεμους» που ετοιμάζονται τον Σεπτέμβριο να διώξουν την τρόϊκα. Ήθελα λοιπόν να υπενθυμίσω το επεισόδιο της Κούτρας που η ελληνική στρατιιωτική ιστοριογραφία το αποσιωπά. Όπως και τότε έτσι και τώρα κουμάντο στην Ευρώπη κάνουν οι Γερμανοί. Πριν λοιπόν αρχίσουμε τις συμπλοκές να γνωρίζουμε, και να συνεκτιμήσουμε, όλα τα πιθανά ενδεχόμενα. Όχι, για να μην κάνουμε την συμπλοκή. Να την κάνουμε. Και ‘γω την θέλω.

  Αυτό που δεν μου αρέσει είναι να κάνω μετά από μια πιθανή αποτυχία τον Φασουλή (χαρακτηριστική φιγούρα, μαζί με τον Περικλέτο στον «Ρωμιό»), ο οποίος μετά απο τα γεγονότα που ακολούθησαν την Κούτρα και την άρση του αποκλεισμού προσβλέπει στη μεγάλη εκδίκηση που θα πάρουν οι Γάλλοι από τους Γερμανούς και δηλώνει ότι σε τέτοια περίπτωση με …αναβρασμόν μεγάλον θα εγγραφή εθελοντής εις τους στρατούς των Γάλλων. Και δεν μ’ αρέσει να κάνω τον Φασουλή επειδή Γάλλοι, δυστυχώς, στην ΕΕ δεν υπάρχουν – ο Ολάντ χορεύει στο σκοπό που του παίζει η Μέρκελ. Ούτε Άγγλοι -αυτοί θέλουν να φύγουν από την Ένωση. Μόνον Γερμανοί…

 13. Ο/Η ατακτος λέει:

  για εμένα ο Κοτζιας είναι κλασικός Οπορτουνιστης και τίποτα άλλο

 14. Ο/Η στεφανης Νικος (ατακτος) λέει:

  Οι δολοφονικές αγωγές αποζημίωσης για αδικήματα μέσω του Τύπου, υπονομεύουν την ελευθερία του λόγου και συνιστούν στοιχείο ταξικής μεροληψίας – οι ισχυροί καταπονούν τους αδύνατους και εν τέλει αποθαρρύνουν κάθε ενδιαφερόμενο να συνεισφέρει στον δημόσιο διάλογο. Η αγωγή αποζημίωσης με 250.000 ευρώ του Έλληνα ΥΠΕΞ είναι πολιτικά απαράδεκτη.
  https://secure.avaaz.org/el/petition/Prothypoyrgos_Elladas_Oi_ypografontes_sas_kaloyme_na_yperaspisete_tin_eleytheria_toy_logoy/?dubDaab&pv=1&fb_ref=Default

 15. Ο/Η eklag λέει:

  Να χορεύουμε λοιπόν εις το διηνεκές στον σκοπό των γερμαναράδων που ανάθεμα στον που τους ένωσε εκ νέου!
  Αυτός πρέπει να προσληφθεί ως συμβουλάτορας και όχι οι Λάζαροι που ανάθεμα την ώρα που αναστηθήκανε!
  Αηδία κατήντησε!

 16. Ο/Η Τιμουλεςτωρα λέει:

  Εγώ πάντως θα συμφωνήσω με το σχολιαστή grigoris_georgatos στο θέμα της μήνυσης στην ARB. Πριν αρχίσουμε να αναφωνούμε για προσπάθειες φίμωσης και άλλα τέτοια αγωνιστικά, θα ήταν ίσως χρήσιμο να γίνει κάποια διαφοροποίηση. Άλλο είναι π.χ. να γίνεται μήνυση στο Βαξεβάνη γιατί δημοσίευσε τη λίστα Λαγκαρντ – που το λες και προσπάθεια φίμωσης- και άλλο να κάνει κάποιος μήνυση γιατί το είπαν γκαουλάιτερ, Γκέμπελς, Ξηρό ή Κουφοντινα. Δεν έχει να κάνει με το περιεχόμενο του δημοσιεύματος, αλλά με τους χαρακτηρισμούς που χρησιμοποιήθηκαν στην παρουσίασή του. Νομίζω ότι ξεπερνάει τα όρια της πολιτικής κριτικής που γράφει ο Λασκαράτος στην απάντηση στο σχόλιο.
  Αξιοπρόσεκτο επίσης ότι η ARB, που τόσο την έχετε σε εκτίμηση (είμαι κι εγώ συνδρομητής) ξαναδημοσιεύει στο τελευταίο τεύχος το σχετικό δημοσίευμα και μας πληροφορεί επίσης ότι θα στείλει αποσπάσματα του ββιλίου του κ. Κοτζιά για την Πολωνία στον κ. Τουσκ, τον (πολωνό) πρόεδρο του ευρωπαϊκού συμβουλίου. Χωρίς σχόλια αυτό το τελευταίο.

  Θα ήθελα όμως να ξέρω πόσοι από μας είμαστε ακόμη σύμφωνοι (κι ευχαριστημένοι) με τις ιδέες που είχαμε πριν 35 χρόνια…

 17. Ο/Η laskaratos λέει:

  Συζητιέται και είναι μια πολύ καλή λύση:

  http://www.rizopoulospost.com/h-marietta-giannakou-gia-proedros-ths/
  «Η Μαριέττα Γιαννάκου για Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας»

 18. Ο/Η laskaratos λέει:

  Ποιοι είναι οι Ρώσοι Νεοναζί που πολεμούν με τους αποσχιστές της Ουκρανίας

  Μεταξύ των ακροδεξιών ομάδων είναι και ο Ντούγκιν
  https://uk.news.yahoo.com/ukraine-crisis-russian-neo-nazi-groups-fighting-separatists-161708089.html#v2sQDex
  Ukraine Crisis: Who Are the Russian Neo-Nazi Groups Fighting with Separatists?

  ……………
  Among other Far Right groups alleged to be operating in the Ukraine is Aleksandr Dugin’s Eurasian Youth Union, right-wing elements of The Other Russia dissident coalition, and the resurrected ‘Black Hundreds’.
  _____________________

  «Ο Ρώσος φασίστας Αλέξανδρος Ντούγκιν ονειρεύεται δικτατορία στη Ρωσία»
  http://anton-shekhovtsov.blogspot.gr/2014/02/russian-fascist-aleksandr-dugin-is.html
  27 February 2014

  Russian fascist Aleksandr Dugin’s dreams of dictatorship in Russia

  The newly acquired independence of the democratic Ukrainian state is now under attack from the most imperialistic and war-mongering circles in Russia who are backing pro-Russian ultranationlists in the Crimea and are forming Russian terrorist troops for subversive operations in Ukraine.

  One of these circles is the neo-Eurasianist movement headed by Russian fascist Aleksandr Dugin who is openly calling for killing Ukrainians and annexing parts of the Ukrainian state to Russia to build a fascist Eurasian Union.

  American anti-Semite and former leader of Ku Klux Klan David Duke with his Russian colleague Aleksandr Dugin
  __________
  Οι νέοι κυβερνήτες στην Ελλάδα εμπλέκoνται σε επικίνδυνη μικροπολιτική

  http://www.bloombergview.com/articles/2015-01-28/russia-sanctions-are-syriza-s-new-bargaining-chip
  Sanctions Are Now Syriza’s Bargaining Chip
  58 JAN 28, 2015 8:47 AM EST
  By Leonid Bershidsky
  Greece’s new rulers are engaging in dangerous brinkmanship: They may be bargaining too hard for the debt write-off they seek from the European Union.

 19. Ο/Η στεφανης Νικος (ατακτος) λέει:

  ο στρατηγός Jaruzelski είναι αυτός που διέλυσε στην κυριολεξία την πολωνική αριστερά και μαζί με τον Walensa ξεπούλησε στο ξένο κεφάλαιο την πολωνική βιομηχανία..αυτών υπερασπίζετε ο Κοτζιας …

 20. Παράθεμα: Αθέατες πλευρές; | ΒΗΜΑ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ

 21. Ο/Η Παλιός λέει:

  Ο Υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς στον Αρχιεπίσκοπο (ΦΩΤΟ)

  Δημιουργηθηκε στις Σάββατο, 14 Φεβρουαρίου 2015
  Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr – 13.20

  Του Αιμίλιου Πολυγένη

  Τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο επισκέφθηκε σήμερα, Σάββατο 14 Φεβρουαρίου ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νικόλαος Κοτζιάς.

  Ο Υπουργός Εξωτερικών έτυχε θερμής από τον Διευθυντή του Ιδιαιτέρου Γραφείο Αρχιμ. Χρυσόστομο Παπαθανασίου.

  Στη συνέχεια ο νέος Υπουργός κ. Νικόλαος Κοτζιάς είχε συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, με τον οποίο συνδέεται με μακροχρόνια φιλιά.

  Ο Αρχιεπίσκοπος καλωσόρισε τον Υπουργό Εξωτερικών στην Ιερά Αρχιεπισκοπή, ενώ του ευχήθηκε ότι καλύτερο στα νέα του καθήκοντα.

  Ο Υπουργός και ο Αρχιεπίσκοπος κατά την διάρκεια της συνάντησης, συζήτησαν διάφορα θέματα μεταξύ άλλων το θέμα της Μέσης Ανατολής, το ζήτημα της Ουκρανίας, καθώς και την στήριξη των Πατριαρχείων.

 22. Ο/Η στεφανης Νικος (ατακτος) λέει:

  Ο βουλευτής της ΝΔ, Λ. Αυγενάκης ζητά 100.000 ευρώ και τη φυλάκιση δημοσιογράφου λόγω…παράνομης κριτικής http://ht.ly/JfbAz

 23. Ο/Η ανώνυμος λέει:

  http://samizdatproject2.blogspot.gr/2015/02/blog-post_5.html
  του Δημήτρη Β. Τριανταφυλλίδη

  Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό The Books Journal και στο newsletter «Βορειοανατολικά» Νο 10

 24. Ο/Η laskaratos λέει:

  http://athensreviewofbooks.com/?p=1899#more-1899

  Οι σοφοί δικαστές και η τιμή του Υπουργού

  05/11/2015 Τζέιμς Ένσορ, Οι σοφοί δικαστές, 1894, χαρακτικό.

  Η διεύθυνση της Athens Review of Books εξέδωσε το ακόλουθο Δελτίο Τύπου στις 3 Νοεμβρίου 2015:

  Στη γνωστή υπόθεση δίωξης της Athens Review of Books από τον Ν. Κοτζιά εκδόθηκε η 4034/2015 απόφαση του Εφετείου Αθηνών. Με την απόφαση αυτή καταδικάζεται η ARB σε χρηματική αποζημίωση για… προσβολή της τιμής και υπόληψης του Υπουργού Εξωτερικών. Η απόφαση αυτή θα ήταν αδιανόητη σε οποιοδήποτε κράτος δικαίου του δυτικού πολιτισμού, πολλώ δε μάλλον του ευρωπαϊκού νομικού πολιτισμού. Παραβιάζει και περιφρονεί ολόκληρη τη σχετική νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αλλά ακόμη και την ελληνική.

  Η διεύθυνση της Athens Review of Books δηλώνει ότι δεν θα πληρώσει ούτε μια δεκάρα από το ποσόν που επιδίκασε αυτή η απίθανη απόφαση, και προσκαλεί τον Υπουργό Εξωτερικών να δοκιμάσει να προχωρήσει στην εκτέλεσή της και στο κλείσιμο του περιοδικού.

  Εν συντομία παρουσιάζουμε εδώ το ιστορικό και την απόφαση, ενώ στο συνημμένο pdf του σχετικού άρθρου από το τεύχος Νοεμβρίου που κυκλοφορεί εξηγείται αναλυτικά η υπόθεση.

  Ο νυν Υπουργός Εξωτερικών υπέβαλε αγωγή αστικής αποζημίωσης ζητώντας 250.000 ευρώ, με αφορμή μια επιστολή που είχε δημοσιεύσει η Athens Review of Books το 2010. Ο επιστολογράφος ασκούσε αιχμηρή πολιτική κριτική και χαρακτήριζε τον Κοτζιά ως «τον πιο ακραίο και φανατικό, σκληρό και αμείλικτο κνίτη της γενιάς μας/του, έναν πραγματικό γκαουλάιτερ του σταλινισμού».

  Σύμφωνα λοιπόν με αυτή την απόφαση-σταθμό:

  ● «Απεδείχθη» ότι ο Ν. Κοτζιάς ήταν ιδρυτικό στέλεχος του ΚΚΕ! Αγνοούν δηλαδή οι σοφοί συντάκτες της ακόμη και πράγματα πασίδηλα, όπως ότι το ΚΚΕ ιδρύθηκε το 1918/1924.

  ● Αλλά, παρότι «συνιδρυτής» του ΚΚΕ και παρότι συγγραφέας τόσων ακραία προπαγανδιστικών βιβλίων και άρθρων, σύμφωνα με την απόφαση «δεν απεδείχθη» ούτε καν ότι ήταν θαυμαστής των κομμουνιστικών καθεστώτων! (Προφανώς απαξίωσαν να ρίξουν έστω και μια ματιά οι συντάκτες της στα σχετικά τεκμήρια που προσκομίσαμε).

  ● Η έκφραση «γκαουλάιτερ του σταλινισμού», όπως νομίζουν οι εκδόσαντες την απόφαση, σημαίνει δύο εγκληματικές δραστηριότητες ταυτόχρονα: χιτλερική και σταλινική! Ποιος είναι άλλωστε ο καθηγητής Γλωσσολογίας και συντάκτης-επιμελητής του περίφημου Χρηστικού Λεξικού της Ακαδημίας Αθηνών, ο οποίος κατέθεσε ότι το πρώτο χρησιμοποιείται μεταφορικά, ως επιθετικός προσδιορισμός του ουσιαστικού «σταλινικός», μπροστά στην γλωσσολογική (ου μην αλλά και ιστορική, όπως είδαμε λίγο πριν) αυθεντία των κ.κ. εφετών;

  Οι δικαστές θεώρησαν προφανώς ακόμη απολύτως λογικά και φυσιολογικά, ίσως και να εντυπωσιάστηκαν από επιχειρήματα όπως τα παρακάτω που κατέθεσε ο Μινίστρος των Εξωτερικών στο Εφετείο, με ημερομηνία 4.3.2015:

  ● «Ειδικώτερον επισημαίνεται ότι η οικογένειά μου είναι κομμάτι της οικογένειας του Παλαιών Πατρών Γερμανού…».

  ● «…εξελέγην αναπληρωτής Καθηγητής στο εν λόγω Πανεπιστήμιο [Μαρβούργου], … Συν τοις άλλοις, το θέρος του 2001, λόγω της θέσης Καθηγητού που κατείχα στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στο Ηνωμένο Βασίλειο και πριν από την ανάληψη καθηκόντων στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ στις ΗΠΑ…».

  ● «Βάλθηκαν [η Athens Review of Books] να με συκοφαντήσουν, όταν αποφάσισαν να στηρίξουν με πάθος το Μνημόνιο» και μάλιστα από «σημαντικές κρατικές θέσεις»!

  Έτσι λοιπόν το Εφετείο καταδικάζει την Athens Review of Books σε χρηματική αποζημίωση του δήθεν «θιγέντος», αλλά δεν επιβάλει τη δημοσίευση της απόφασης, όπως συνηθίζεται, ώστε να συντελεστεί η «αποκατάσταση». Εμείς όχι μόνο κάνουμε γνωστή αυτή την καταδικαστέα καταδίκη μας, αλλά θα δημοσιοποιήσουμε περίληψή της στην αγγλική. Σημειωτέον ότι επικοινωνήσαμε γραπτώς και με τα ανωτέρω τρία φημισμένα πανεπιστήμια και βεβαιωθήκαμε ότι οι ισχυρισμοί Κοτζιά είναι ψευδέστατοι. Έτσι πληροφορήθηκαν και εκείνοι ότι ο… απόγονος του Παλαιών Πατρών Γερμανού ύψωσε τη σημαία τού κατά φαντασίαν καθηγητή στην Οξφόρδη, το Χάρβαρντ και το Μαρβούργο!

  Ο «αυτόνομος νους» Ν. Κοτζιάς υπήρξε ο μοναδικός Ευρωπαίος υπουργός από υπάρξεως Ευρώπης που έχει δηλώσει δημοσίως ότι «έγραψα κατ’ εντολή του κόμματός μου … ανοησίες» (Der Spiegel, 9.2.2015), ο μοναδικός που έγραψε ένα απεχθές και επονείδιστο προπαγανδιστικό βιβλίο υπέρ της δικτατορίας Γιαρουζέλσκι («Η Πολωνία κι εμείς») και ο μοναδικός Έλληνας που συνέγραψε προπαγανδιστικό βιβλίο του Ανατολικογερμανικού καθεστώτος με τίτλο Der autonome Intellekt («Ο Αυτόνομος [sic] Νους»), υπό την επίβλεψη του Επικεφαλής του Ιδεολογικού Αγώνα του καθεστώτος Χόνεκερ Manfred Buhr (διαβόητου πράκτορα της Στάζι με το ψευδώνυμο «Ελαφοπόδαρος») – αυτά είναι επιδόσεις για το βιβλίο Γκίνες. Καταθέσαμε αυτά τα βιβλία και πολλά άλλα ανάλογης αξίας πονήματα του πάλαι ποτέ «Σουσλώφ του Κόμματος» που υμνούν τα ολοκληρωτικά καθεστώτα, ωστόσο οι δικαστές σε μια επίδειξη αυθαιρεσίας ισχυρίζονται ότι όσα μνημεία σταλινικού λόγου του Υπουργού Εξωτερικών προσκομίσαμε δεν αποδεικνύουν ούτε καν τον θαυμασμό του προς τα καθεστώτα αυτά.

  Η Athens Review of Books κατέθεσε ήδη αίτηση αναίρεσης στον Άρειο Πάγο, ως αναγκαίο προστάδιο ώστε το συγκεκριμένο κρούσμα να αχθεί ενώπιον των Δικαστών του Στρασβούργου, εκφραστών και φυλάκων του ευρωπαϊκού νομικού πολιτισμού – στον οποίο δυστυχώς, καίτοι οφείλουμε, δεν ανήκουμε. Θα προχωρήσουμε άμεσα επίσης σε αναφορά στον αρμόδιο Επιθεωρητή Δικαστηρίων και σε υποβολή αγωγής κακοδικίας (δεν είμαστε αφελείς: και αυτή προφανώς θα καταλήξει στο Στρασβούργο). Φυσικά επιφυλασσόμαστε κάθε δικαιώματός μας εναντίον οιουδήποτε (αποζημίωσης λόγω κακοδικίας, κ.λπ.). Αντιστεκόμαστε και θα αντιστεκόμαστε στην κατάχρηση εξουσίας που διαπράττουν οι όποιοι κάθε φορά θεσμοφόροι της Ανελευθερίας του Λόγου.

  Όλα τα παραπάνω δεν συνιστούν μια ακόμη περίπτωση κακοδικίας, ούτε μια υπόθεση αποκλειστικά δική μας. Όπως και οι αγωγές, λ.χ., Καμμένου ή Κουρή εναντίον του Α. Πετρουλάκη δεν είναι μόνο υπόθεση του γνωστού γελοιογράφου. Είναι υπόθεση όλων μας. Οι δικαστές δεν δίκασαν εμάς. Θεωρούμε ότι δίκασαν και καταδίκασαν όχι μόνο την Ελευθερία του Λόγου, αλλά και τον ίδιο τον Λόγο, με όσες σημασίες μπορεί να έχει αυτή η λέξη.

  Κανείς ασχολούμενος με τα δημόσια πράγματα αυτής της χώρας δεν μπορεί να αισθάνεται ασφαλής όταν υπάρχει ο υπέρ των εκβιαστών νόμος περί Τύπου που επιτρέπει να αντιμετωπίζονται σαν επιλήψιμα θέματα πολιτικής κριτικής που δεν τίθενται σε δικαστική κρίση στα δημοκρατικά καθεστώτα. Δεν αρκούν οι ανέξοδες και τυπικές «καρμπόν» καταγγελίες για την κατάργηση του νόμου της ανελευθερίας του Λόγου. Το κόστος του για τη δημοκρατία και τον πολιτισμό είναι ανυπολόγιστο.

  ΥΓ. Καθώς έχει κι αυτό τη σημασία του, σημειώνουμε ότι ο «υπεύθυνος» επιστολογράφος άφησε την τεκμηρίωση των γραφομένων του στη διεύθυνση της ARB…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s