Η Νέα (προεκλογική) Εικονομαχία

Αντώνιος ο ευσεβέστατος κατά Αλεξίου του ευλαβή

Χαλκογραφία (1588-Βρεττανικό Μουσείο) του Frans Hogenberg, όπου απεικονίζονται Καλβινιστές εικονοκλάστες που επιτίθεται στον Καθεδρικό Ναό της Παναγίας της Αμβέρσας, στις 20 Αυγούστου 1566. Ο απόστρατος Μεσσήνιος Μακεδονομάχος Αντώνιος Σαμαράς σε αυτό το χαρακτικό βλέπει μέλη του ΣΥΡΙΖΑ!

Χαλκογραφία (1588-Βρεττανικό Μουσείο) του Frans Hogenberg, όπου απεικονίζονται Καλβινιστές εικονοκλάστες που επιτίθενται στον Καθεδρικό Ναό της Παναγίας της Αμβέρσας, στις 20 Αυγούστου 1566. Ο απόστρατος Μεσσήνιος Μακεδονομάχος Αντώνιος Σαμαράς σε αυτό το χαρακτικό βλέπει μέλη του ΣΥΡΙΖΑ!

του Αναγνώστη Λασκαράτου

Ο ιστορικός του μέλλοντος, θα διαπιστώσει με μεγάλη έκπληξη, πως στο Ελλαδιστάν των αρχών του 21ου αιώνα, κεντρική θέση στην προεκλογική εκστρατεία του νέου δικομματισμού είχαν η πίστη και η Εκκλησία. Οι δυο μονομάχοι ερίζουν σήμερα  για την εύνοια του Αρχιεπισκόπου και αμιλλώνται στη λατρεία των εικόνων. Ο Αλέξιος, ο άνθρωπος του Θεού, ζήτησε, επισκεπτόμενος το (κατά τις εξαγγελίες της Ειρήνης Δούρου της Αθηναίας) αυριανό παράρτημα του υπουργείου των Εξωτερικών, να μείνει μόνος για δέκα λεπτά με την θαυματουργή, κερδοφόρα και αφορολόγητη εικόνα «Άξιον εστί». Αυτή η αδιάσειστη απόδειξη βαθιάς του πίστης και μετάνοιας, αμφισβητήθηκε από τον Αντώνιο τον ελάσσονα, ο οποίος μέσα στο ορυμαγδό των αντικομμουνιστικών, κινδυνολογικών και ψυχροπολεμικων του κραυγών, συνεπικουρούμενος από τον πελεκυφόρο Βορίδη, ανέκραξε: Αυτές οι εικόνες δεν θα κατέβουν ποτέ», πανικόβλητος που ο νεαρός του αντίπαλος έχει τολμήσει να επελάσει πολλές φορές στα μέχρι χθες απάτητα από την Αριστερά οικόπεδα του θεομπαιχτικού δεξιού φαρισαϊσμού. «Προχωρούμε με κριτήριο πατρίδα, θρησκεία, έθνος», «δεν θα γίνει εδώ σοβιέτ, δεν θα γίνει κομμουνισμός», είναι δυο από τα συνθήματα που εκτόξευσε ο Αρχιστράτηγος του ατυχήσαντος Μακεδονικού Αγώνα, τον οποίο ο αντίπαλός του δεν τόλμησε ποτέ να ρωτήσει σε τι είδους αποδέκτες είχε διαθέσει τα ‘μυστικά κονδύλια’ του υπουργείου των Εξωτερικών (1990-’92), πολύ δε περισσότερο να ζητήσει με επιμονή νομοθέτηση αδιάβλητων ελέγχων, από τώρα και στο εξής, αυτών των μέχρι σήμερα ανεξέλεγκτων ποσών: «…Ορισμένες από αυτές τις καταγγελίες προέρχονταν από την πλευρά Μητσοτάκη, η οποία απέδιδε στον κ. Σαμαρά την ιδιοτελή χρήση αυτών των κονδυλίων, με σκοπό την προσωπική προβολή του φιλόδοξου νέου πολιτικού και την ανάπτυξη καλών δημόσιων σχέσεων με μερίδα των μέσων ενημέρωσης…ο τρόπος που ελέγχονταν τα κονδύλια αυτά ήταν απολύτως συγκεντρωτικός επί Σαμαρά, ενώ η ευθύνη αυτή ανατέθηκε σε πολυπρόσωπο σχήμα από τον κ. Μητσοτάκη. .. πριν αναλάβει ο κ. Μητσοτάκης το Υπουργείο, στις 13.4.1992, είχαν καταστραφεί τα παραστατικά των δαπανών αυτών…Το μόνο που έμενε για να διερευνηθεί η υπόθεση ήταν οι συνολικές δαπάνες και οι μαρτυρίες των ανθρώπων που είχαν χειριστεί τη χρηματοδότηση αυτή. Όμως αυτοί οι άνθρωποι ήταν οι έμπιστοι κάθε πλευράς… Η υπόθεση ήρθε στο φως με τη μορφή σκανδάλου μετά την πτώση Μητσοτάκη…Ο κ. Παπούλιας ανέθεσε τη διενέργεια ΕΔΕ σε σύμβουλό του, πρώην δικαστικό, η οποία δεν κατέληξε σε συγκεκριμένο καταλογισμό ευθυνών. Πάντως αυτή η πρώτη έρευνα εντόπισε την αύξηση των ετήσιων απορρήτων δαπανών: … Το έτος 1990, με αρχική πίστωση 2.000.000.000 δρχ. δαπανήθηκε ποσό 2.047.761.404. Το έτος 1991, με αρχική πίστωση 2.500.000.000 δαπανήθηκε ποσό 5.047.837.085. Το έτος 1992, με αρχική πίστωση 4.100.000.000 δαπανήθηκε ποσό 7.459.447.649. ..» (‘Ιός’, ‘Ελευθεροτυπία’-13.12.2009).

Ασφαλώς τα ποσά αυτά είναι ασήμαντα για γαλαντόμους πολιτικούς όπως ο κ. Τσίπρας, αν συγκριθούν με τα ποσά του ΕΝΦΙΑ που θα «καταργήσει» ή με τους μισθούς των κληρικών, που το ΔΝΤ είχε βάλει στο μάτι (σπάζοντας προ του αρραγούς διακομματικού εθνικού μετώπου τα μούτρα του) ή με τις ιερές φοροαπαλλαγές και με το κόστος των ατιμώρητων ιερών οικονομικών σκανδάλων.

Πάντως δεν ήταν πάντοτε οι πολιτικοί μας τόσο εικονόφιλοι. Αν διαβάσει κανείς τα ειρωνικά εικονοκλαστικά σχόλια, όχι μόνο των Φιλελεύθερων Γ.Βεντήρη, και Θρασύβουλου Παπαστρατή κατά του Αρχιεπισκόπου Θεόκλητου A΄, κατά της Δεξιάς, κατά του μοιραίου λαϊκιστή δεξιού πρωθυπουργού Γούναρη και κατά των ανακτόρων, για την πολιτική εκμετάλλευση της εικόνας της Τήνου, αλλά ακόμη και του πρώην ιδιαίτερου Γραμματέα του βασιλιά Κωνσταντίνου Α΄, Γεωργίου Μ. Μελά (της γνωστής οικογένειας), η σύγκριση με τη σημερινή σιωπή θα προκαλέσει σε κάθε τίμιο άνθρωπο αφόρητη θλίψη. Γράφει λοιπόν ο Γ.Μελάς στο βιβλίο του «Ο Κωνσταντίνος», αναφερόμενος στον τότε πρωθυπουργό: «Η εικών αυτή μετεφέρθη πομπωδέστατα επί πολεμικού πλοίου τη εισηγήσει όλων των γεροντικών γυναρίων της Ελλάδος και του Γούναρη….Το πράγμα ήτο τόσον οικτρόν και χονδροειδές δι’έναν πρωθυπουργόν, ώστε κατελαμβάνετο τις από θλίψιν ότι ο αυτοκράτωρ Λέων ο Γ’ ο Εικονοκλάστης, δεν κατόρθωσε να περατώση το έργον του κατά τον 7ον αιώνα δια ριζικωτέρας πολιτικής εις το ζήτημα της περί των εικόνων έριδος» (Γ.Δ.Καρανικόλα, «Ρασοφόροι συμφορά του Έθνους», εκδ.Γραμμή-1976).

Ο κ.Σαμαράς πρέπει οπωσδήποτε να ηττηθεί, και ει δυνατόν με τέτοιο ποσοστό που να τον υποχρεώσει σε παραίτηση από την αρχηγία της ΝΔ, πράγμα πολύ δύσκολο γιατί η ανερμάτιστη πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ συσπειρώνει γύρω του τον κόσμο της Δεξιάς αλλά και κάποιους κεντρώους, εξασφαλίζοντάς του έτσι αξιοπρεπή ήττα και ο Σαμαράς δεν είναι ο Καραμανλής της Ραφήνας, θα επιδιώξει να πάρει ρεβάνς. Η αυτοδιαφημιζόμενη θρησκευτική του πίστη είναι ανάλογης αξίας με αυτήν του δαμαστή των περιστεριών Καρατζαφέρη ή με αυτήν του Αρχιεπισκόπου, ο οποίος ξέρει να επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό με επικερδείς αφορολόγητες «φιλανθρωπίες» πληρωμένες από το κράτος του κ. Λοβέρδου. Εκπροσωπεί, αυτός και η υπερπατριωτική αυλή του, την πιο μουχλιασμένη και ακραία εκδοχή της κοινοβουλευτικής Δεξιάς. Επενδύει επικίνδυνα στη θρησκοληψία, στον παλιομοδίτικο αντικομουνισμό, στην κινδυνολογία και ελέγχεται για μακροχρόνια ανοχή στην εγκληματική δράση των Νεοναζί, μέχρι να εξαναγκαστεί, εκών-άκων, να κινητοποιήσει τον απαθή ή και συνένοχο μέχρι τότε κρατικό μηχανισμό. Απέτυχε, για λόγους που εκείνος γνωρίζει, να χτυπήσει σε βάθος τη διαφθορά, τη διαπλοκή, τα αμαρτωλά συμφέροντα και τη φοροδιαφυγή.

Ο κ. Τσίπρας δεν είναι δυστυχώς ακριβώς αυτός που περιμέναμε. Θα ψηφιστεί, σε πόση έκταση δεν το ξέρω, λόγω της απόγνωσης μεγάλου μέρους του εκλογικού σώματος. Η ελπίδα είναι μεγάλη υπόθεση όταν δεν φαίνεται από πουθενά αλλού φως και οι διαφημιστές του ΣΥΡΙΖΑ το ξέρουν αυτό πολύ καλά. Οι εγγυήσεις επιτυχίας είναι μικρές, φέρνει όμως (ή εμπορεύεται) η διευρυμένη Αριστερά την απολιτική ελπίδα, που αποτελεί και το πολυχρησιμοποιημένο και ανέξοδο κεντρικό της σύνθημα, μέσα σε έναν ωκεανό προγραμματικής ασάφειας και νεφελωδών δεσμεύσεων. Κάθε τίμιος πατριώτης όμως εύχεται ολόψυχα να πετύχει ο ΣΥΡΙΖΑ είτε αυτοδύναμος (κάποτε η Αριστερά επιζητούσε δημοκρατικές συνεργασίες και συγκλίσεις, επικρίνοντας τις αυτοδυναμίες και τους παραμορφωτικούς εκλογικούς τους νόμους, τώρα ανακαλύπτει την κρυφή γοητεία των εκλογικών πριμοδοτήσεων και της «καθαρής εντολής»), είτε σε κάποια αναγκαστική συνεργασία με το ‘Ποτάμι’. Το τελευταίο μπορεί να φανεί χρήσιμο πιστοποιητικό καθησυχασμού των ‘Αγορών’ (που δεν θα υπακούουν στον επίδοξο χοροδιδάσκαλό τους) και άλλοθι των αναπόφευκτων μελλοντικών αναδιπλώσεων Τσίπρα, αν βέβαια το επιτρέψει ο κ. Λαφαζάνης, επειδή υπάρχει ο κίνδυνος ο θίασος των εθνικοφρόνων ΑΝΕΞΕΛ να διασωθεί και να υποχρεωθεί η Αριστερά σε συνεργασία μαζί του, με βάση το παρανοϊκό δόγμα πως η «αντιμνημονιακή» ακρο(‘λαϊκή’)δεξιά είναι κοντύτερα στο ΣΥΡΙΖΑ από τη «μνημονιακή» κεντροαριστερά και από το «μνημονιακό» Κέντρο. Ας ευχηθούμε λοιπόν να καταποντιστούν οι εναπομείναντες ευσεβείς, συνωμοσιολόγοι και ξενοφοβικοί του Π.Καμμένου στο εκλογικό Φαρμακονήσι που τους αξίζει κι ας ελπίσουμε πως ο ΣΥΡΙΖΑ, μόνος ή με σοβαρότερους συμμάχους (που τυπικά τουλάχιστον έχουν ακόμη στο πρόγραμμά τους τον χωρισμό Κράτους-Εκκλησίας, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να δώσει εξηγήσεις, χωρίς να ρωτήσει κανέναν, τον ξέχασε), θα μπορέσει να παίξει με κάποια επιτυχία  το ρόλο που τόσο πολύ θέλει και να μην αποδειχθεί για μια ακόμη φορά πως ο δρόμος προς την Κόλαση είναι στρωμένος με καλές προθέσεις.

ΥΓ
Ο αδελφός του Χριστού, ο Ιάκωβος, που η αποστολική επιστολή του, όπως και το Ευαγγέλιο δεν συμφωνούν καθόλου με τον κ.Σαμαρά και με τη στρατιά των υποκριτών Ρωμιών πολιτικών, οι οποίοι δίνουν κάτω από την καθοδήγηση θεομπαιχτών Αρχιερέων θρησκευτικό όρκο («Προ πάντων δε, αδελφοί μου, μη ομνύετε …», 5.12), δεν συμφωνούν ούτε με τα κριτήρια της υποτιθέμενης πίστης του, για την οποία ζητούν ως απόδειξη ανθρωπιστικό έργο. Τα λόγια του Ιακώβου, λες και απευθύνονται στον κ.Σαμαρά: «Τι το όφελος, αδελφοί μου, εάν πίστιν λέγη τις έχειν, έργα δε μη έχη…εάν δε αδελφός ή αδελφή γυμνοί υπάρχωσι και λειπόμενοι ώσι της εφημέρου τροφής….μη δώτε δε αυτοίς τα επιτήδεια του σώματος, τι το όφελος; .. πίστις, εάν μη έργα έχη, νεκρά εστί καθ’ εαυτήν…δείξον μοι την πίστιν σου εκ των έργων σου» (2.14-18). Προσωπικά υποψιάζομαι πως ο αγαθός Απόστολος του (και) πρόσφυγα Θεού, δεν εννοούσε να ντυθούν οι γυμνοί και να φάνε οι πεινασμένοι, μέσω των γνωστών ρουσφετιών του κ.Σαμαρά, που τώρα παριστάνει το δρεπανηφόρο κήνσορα της Αναξιοκρατίας, απολύοντας εργαζόμενους, αλλά δεν ακουμπάει την κάθε λογής πελατεία του. Ο πρωθυπουργός, που η κυβέρνησή του διατηρεί για τους πρόσφυγες στρατόπεδα και φυλακές-κολαστήρια, ακόμη και παιδιών, έχει μιλήσει από το φράχτη του Έβρου με τρόπο ιδιαίτερα σκληρόκαρδο και πονηρά παραπλανητικό: «Ο φράχτης αυτός έχει δουλέψει για το καλό του τόπου και οι θεωρίες ότι θα πρέπει να τον ρίξουμε, να τον γκρεμίσουμε, ώστε να μπαίνουν μέσα οι λαθρομετανάστες και να τους παρέχουμε νοσοκομειακή και ασφαλιστική κάλυψη είναι κάτι το οποίο δεν πρόκειται ποτέ να το επιτρέψει ο ελληνικός λαός».

Ο μητροπολίτης της Δράμας, ο παρακαθήμενος του Άρχοντα Κουροπαλάτη του πατριαρχείου Δ. Μελισσανίδη (που έχει εχθρούς που τον συκοφαντούν για λαθρεμπόριο ναυτιλιακού πετρελαίου, αν είναι δυνατόν!) στις εκδηλώσεις για το (εθνικώς και θρησκευτικώς αναγκαίον)  γήπεδο της ΑΕΚ (υπάρχουν λεφτά), έχει τη δική του αντίληψη για το τι είναι η θρησκευτική πίστη και δεν ντρέπεται να γίνεται δεξιός κομματάρχης, που αποδοκιμάζει τους ειλικρινείς άθεους πολιτικούς αλλά όχι τους Φαρισαίους που η Εκκλησία φιλοξενεί στην αυλή της. Ο Χριστός όμως πουθενά δεν ασχολήθηκε με τους άθεους, αυτούς που στηλίτευσε ήταν οι υποκριτές. Ο κ.Τσίπρας απέχει πολύ από αυτό που έπρεπε να είναι, όμως οι κοινωνικές ιδέες του είναι πολύ πιο κοντά στο ηθικό περιεχόμενο του Ευαγγελίου από τις σκληρόκαρδες ιδέες και πράξεις της Δεξιάς του κ.Σαμαρά. Μπορεί εμείς να μην παριστάνουμε τους πιστούς, όμως δικαιούμαστε να μετράμε με το ευαγγελικό μέτρο τους μητροπολίτες και τους «πιστούς» που το εμπορεύονται:

This entry was posted in «Ιερή» Εξουσία, τυχοδιωκτικός πατριωτισμός, Γράμμα από το Ληξούρι, Για την Αριστερά, Διακρίσεις (κάθε είδους), Των Αμνοεριφίων, ανορθολογισμός, κοινωνία/πολιτική. Bookmark the permalink.

31 Responses to Η Νέα (προεκλογική) Εικονομαχία

 1. Ο/Η Phoenix λέει:

  Reblogged this on tolmima.

 2. Ο/Η Βολταίρος λέει:

  http://www.efsyn.gr/arthro/i-antarsya-mars-gia-ta-tweets-toy-al-tsipra

  Εκλογες 2015

  Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ-ΜΑΡΣ για τα tweets του Αλ. Τσίπρα

  ……Εξορθολογισμός των σχέσεων κράτους-εκκλησίας και όχι χωρισμός. … Άρνηση υιοθεσίας στα ομόφυλα ζευγάρια. ……
  Η συνέντευξη του Α. Τσίπρα ήταν ψυχρολουσία για τους αριστερούς. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης «διολισθαίνει», φτάνοντας στο σημείο να προσβάλει την Αριστερά και βασικές διαχρονικές της αρχές και θέσεις.

  http://www.imerodromos.gr/syriza-ekklisia-kratos/

  Ο «χωρισμός» έγινε… «εξορθολογισμός»

  Μια σημαντική δήλωση του Αλ. Τσίπρα για τις σχέσεις Εκκλησίας- Κράτους

  ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ 19 Σεπτεμβριου 2014

  Η είδηση είτε θάφτηκε είτε πέρασε στα «ψιλά» των περισσότερων Μέσων Ενημέρωσης . Ακόμη και στο διαδίκτυο πολύ λίγοι ασχολήθηκαν .Μόνο κάποιες εκκλησιαστικές ιστοσελίδες το σημείωσαν. Κι όμως το θέμα ήτανε σοβαρό. Ο Αλέξης Τσίπρας με αφορμή το ταξίδι του Άγιον Όρος αναφέρθηκε και στις σχέσεις Κράτους και Εκκλησίας. Κι εκεί (όπως γίνεται και σε πολλά άλλα κεντρικά ζητήματα) αποκάλυψε ότι για τον σημερινό ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει πλέον η βασική αξιακή θέση της Αριστεράς από τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα για πλήρη και ουσιαστικό χωρισμό Εκκλησίας και Πολιτείας .

 3. Αγαπητέ Ρο καλημέρα

  νομίζω πως τα είπατε σχεδόν όλα…..

  συνεισφέρω στη νέα προεκλογική εικονομαχία
  https://dromos.wordpress.com/
  https://dromos.wordpress.com/2014/05/23/%CE%BA%CE%BF%CE%B9%CF%84%CE%AC%CE%B6%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%B1%CF%82-%CF%84%CE%B1-%CF%83%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%AC-%CF%80%CE%BF%CF%85-%CE%B1%CF%86%CE%AE%CE%BD%CE%BF%CF%85%CE%BC%CE%B5-%CF%80%CE%AF%CF%83/
  [Ο Άντυ Γουόρχολ συναντά το Μάκη Βορίδη στον Ασπρόπυργο] του Αντώνη
  Αντωνάκου

  Κοιτάζοντας τα σκατά που αφήνουμε πίσω μας

  αντ.αντ

  Στις 23 Ιανουαρίου 2015 – 3:09 π.μ., ο χρήστης «Ροΐδη και Λασκαράτου

  • Ο/Η laskaratos λέει:

   Κύριε Αντωνάκο,
   το λινκ που βάλατε στο όνομά σας δεν ενεργοποείται αν και είναι σωστό.
   Πήρα το θάρρος να προσθέσω ενεργό λινκ στο σχόλιό σας, που οδηγεί στο μπλογκ σας.
   Δυστυχώς δεν μπόρεσα να βρω το άρθρο σας
   «Ο Άντυ Γουόρχολ συναντά το Μάκη Βορίδη στον Ασπρόπυργο»
   Αν μπορείτε να επανέλθετε θα ήταν χρήσιμο.

   • Ο/Η ΑΝΤΩΝΗΣ ΑΝΤΩΝΑΚΟΣ λέει:

    [Ο Άντυ Γουόρχολ συναντά το Μάκη Βορίδη στον Ασπρόπυργο] του Αντώνη Αντωνάκου

    Μέσα σ’ ένα σκηνικό παρμένο απ’ τη Λούφα και Παραλλαγή, βλέπουμε τον εκπρόσωπο της εθνικής επαναστάσεως να απευθύνεται στο χριστεπώνυμο πλήθος, μπροστά απ’ το πορτρέτο του ηγέτη που έχει φιλοτεχνήσει ο Άντυ Γουόρχολ και έχει τοποθετήσει εκεί ο δεκανέας Μαρλαφέκας, ο οποίος εκτελεί χρέη επικοινωνιακού μάνατζερ της επαναστάσεως. Ο Μπαλούρδος αδυνατεί να σταθεροποιήσει την κάμερα αλλά δεξιοτεχνικά με σπαραχτικά πλάνα εκφράζει το κλίμα που επικρατεί στον εθνικόφρονα καφενέ. Νομίζεις πως από στιγμή σε στιγμή θα πεταχτεί απ’ την τουαλέτα ο Γκοτζαμάνης, ενώ στο βάθος της αίθουσας πίνουν τα ουζάκια τους ο Μάλιος, ο Μπάμπαλης, ο Καραπαναγιώτης κι ο Κραβαρίτης λίγο πριν φύγουν για τη δουλειά. Λίγο πριν πάνε να συνεχίσουν το έργο των παππούδων τους εναντίον των κομμουνιστοσυμμοριτών.

    Ο Μάκης αφήνοντας πίσω το μειλίχιο και σαρδόνιο προσωπείο του τεχνοκράτη φορά το ξαναμμένο πάθος του ακροδεξιού που κρατά τη χώρα στις ράγες τού Πατρίς Θρησκεία Οικογένεια. Υπενθυμίζει πως ο Μελιγαλάς αντιστέκεται! Πως εδώ συγκρούονται δύο κόσμοι και δυο σύμπαντα. Και πως την Κυριακή πρέπει να δείξουμε τα δόντια μας. Να φράξουμε το δρόμο των μπολσεβίκων προς τα χειμερινά ανάκτορα. Να μην αφήσουμε τους αντίχριστους να κατεβάσουν την Παναγία απ’ τις δημόσιες υπηρεσίες και να αποκαθηλώσουν τον Ιησού απ’ τις σχολικές αίθουσες. Να μην διαλύσει τις οικογένειές μας ο Κουράκης με την κοτσίδα και να μην ανεγερθεί το άγαλμα του Λένιν στην πλατεία Συντάγματος.

    Ο Μάκης τα λέει έξω απ’ τα δόντια. Κουνώντας το δάχτυλο νουθετεί το ακρωτήριο να μην ξεγελιέται. Εδώ τους λέει, δεν ψηφίζετε οικονομικό πρόγραμμα και κόμμα αλλά ψηφίζετε σε ποιόν κόσμο θέλετε ζήσετε. Ο Μάκης ξέρει να κάνει ντρίπλες. Ο Μάκης ξέρει πως ακόμα και οι δεξιοί ψηφοφόροι του μαντριού μπορεί να ψηφίσουν Σύριζα ελπίζοντας σε μια πρόσκαιρη ανακούφιση απ’ το βάτεμα της δεξιάς. Ο Μάκης ξέρει καλά το παιχνίδι της επικοινωνίας. Γιατί πίσω απ’ τις φωνές και τα ουρλιαχτά περί δυο κόσμων και περί όπλων, βρίσκεται η αλήθεια του καπιταλιστικού κέρδους. Τα συμφέροντα. Οι εφοπλιστές. Οι τράπεζες. Οι συμφωνίες.

    Ο Μάκης παίζει τα τελευταία χαρτιά του χουντικού πατριωτισμού, κάνοντας αντιπερισπασμό. Ο Έρασμος ο οποίος εγκωμίαζε την αρετή της διακριτικότητας, έγραφε: “Είναι ανθυγιεινό να συγκρατείς τα ούρα σου, αλλά ορθό το να ουρείς κρυφά. Ορισμένοι συνιστούν στους νέους να συγκρατούν τα αέριά τους σφίγγοντας τον πισινό τους. Λοιπόν! Δεν είναι σωστό ν’ αρρωστήσει κανείς μόνο και μόνο για να είναι ευγενικός. Αν μπορείς να βγεις από το δωμάτιο, βγες έξω για να κλάσεις. Αν δεν μπορείς, τότε πρέπει ν’ ακολουθήσεις την παλιά συμβουλή: κρύψε το θόρυβο μ’ ένα βήχα”, De Civilitate Morum Puerilum (1530).
    Ε λοιπόν ο Μάκης κρύβει το θόρυβο της κλανιάς ενός βρωμερού συστήματος με βήχα. Με πλουμιστό ακροδεξιό λόγο, τοποθετημένος ανάμεσα στα πορτρέτα τού αυτοκράτορα. Αυτά που φιλοτέχνησε ο Άντυ Γουόρχολ της ΔΑΠ των δυτικών συνοικιών.

    Ο Μάκης είναι μάστορας στην τεχνική της διακριτικότητας, ή μάλλον ένας μαέστρος γητευτής στην υπηρεσία τού Θεού που βάλθηκε να κάνει την ακροδεξιά ηθικολογία αληθινή τέχνη στο πεδίο της οργάνωσης και της επιχειρηματολογίας.
    Ο Μάκης ξέρει πως πρέπει να φωνάξει με δύναμη. Να συσπειρώσει. Να επαναφέρει μνήμες.

    Ο Μάκης ξέρει, μπροστά στα μάτια και στα αυτιά των δικών του, να κρύβει τη μπόχα του βρωμερού συστήματος. Ξέρει πώς να κρύψει την πείνα, τα συσσίτια, τη μιζέρια, την κακομοιριά που γεννά ο καπιταλισμός. Ξέρει με τι συναίσθημα πρέπει να πιάσει το εξαθλιωμένο του ακροατήριο απ’ το μανίκι για να το πάει στην κάλπη. Για να αντισταθεί στην αριστερά, που κοιτά δεξιά, και έρχεται.

    http://www.alfavita.gr/apopsin/%CE%BF-%CE%AC%CE%BD%CF%84%CF%85-%CE%B3%CE%BF%CF%85%CF%8C%CF%81%CF%87%CE%BF%CE%BB-%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%AC-%CF%84%CE%BF-%CE%BC%CE%AC%CE%BA%CE%B7-%CE%B2%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%B4%CE%B7-%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%B1%CF%83%CF%80%CF%81%CF%8C%CF%80%CF%85%CF%81%CE%B3%CE%BF

 4. Ο/Η laskaratos λέει:

  Προσωπικά, έτσι που ήλθαν τα πράγματα, αν τεθεί θέμα μη αυτοδυναμίας, που είναι και το πιθανότερο, προτιμώ συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με το ‘Ποτάμι’, παρά τις καταστροφικές και εκβιαστικές επαναληπτικές εκλογές ή τη συγκυβέρνηση με το λαϊκοδεξιό και ακροδεξιό θίασο του Π. Καμμένου.
  Ασφαλώς για το Σταύρο Θεοδωράκη και το προσωποπαγές (μετα-)κόμμα του των «εθελοντών» (!), που τυπικά παραμένει υπέρ του χωρισμού Κράτους-Εκκλησίας (αν αυτή η «δέσμευση» έχει την παραμικρή αξία, από τον συγκεκριμένο, στην εποχή της κωλοτούμπας), εκτός από το Φαρμακονήσι, τις εξωραϊστικές συνεντεύξεις με τον Αρχιεπίσκοπο και την πολύ εύγλωττη υπόθεση Νίκου Δήμου, δεν πρέπει να ξεχνάμε και τη χαζοχαρούμενη συνέντευξη με το Φύρερ:

  https://monopressgr.wordpress.com/2012/06/07/protagon-chrysi-aygi/
  Οι «Πρωταγωνιστές» της Χρυσής Αυγής
  Του Σπύρου Παπαδόπουλου (Το Βυτίο)

  June 7, 2012

  Ρούχα μαζί που πλύθηκαν και έχουν γίνει ροζ
  ……………………
  Η εκπομπή έμοιαζε να αποτελεί τη φυσική συνέχεια ανάλογης παλιότερης, με καλεσμένους τον Γ. Ψαριανό, την Α. Διαμαντοπούλου και τον Μ. Βορίδη. Τότε, αφού είχε παρουσιαστεί η γνωστή φωτογραφία του Μ. Βορίδη με το τσεκούρι, με ένα μάλλον ανάλαφρο και φιλικό στιλ, είχε χρησιμοποιηθεί ο όρος «ακτιβιστής της δεξιάς». Στη συνέχεια υπέρ του «μετριοπαθούς» και «συμπαθούς» κύριου Μ. Βορίδη είχε μιλήσει και ο Γ. Ψαριανός. Ο Σταύρος Θεοδωράκης, καλώντας στην ίδια εκείνη εκπομπή, ως ένα είδος αντίβαρου στον Μ. Βορίδη, τον Γ. Ψαριανό, είχε προβεί σε μία εξόχως συμβολική επιλογή. Ο Γ. Ψαριανός με την παρουσία του και τον λόγο του, τραβούσε μια γραμμή και στην ουσία έθετε το όριο, ως εκεί που πάει ο αριστερός λόγος. Από εκεί και πέρα είναι τα άκρα. Η ατμόσφαιρα της εκπομπής, φιλική, χαλαρή, άνετη, συνέτεινε στο ίδιο περίπου συμπέρασμα. Μιλάνε οι μετριοπαθείς, οι συνετοί, οι σχεδόν κεντρώοι. Οι διαφορές είναι λίγες, είναι ελάχιστες, αφού και οι δύο τη λογική υπερασπίζονται. Σε ένα άρθρο του, την ίδια περίοδο, ο Ν. Μπίστης (της ΔΗΜΑΡ κι αυτός), είχε γράψει ότι ο Μ. Βορίδης έχει ως όπλο του την κοινή λογική. Για κάποιες απόψεις του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας πια, σχετικά με τους μετανάστες, είχε μάλιστα σημειώσει ο Ν. Μπίστης: «ας μην είμαστε πλεονέκτες». Η φωτογραφία του Μ. Βορίδη με το τσεκούρι ήταν απλά ένα τεκμήριο νεανικού πάθους, ένα ενθύμιο άμυνας ενός ακτιβιστή της δεξιάς.
  ………………

  Η πρόσφατη εκπομπή του Σ. Θεοδωράκη, αφιερωμένη στη Χρυσή Αυγή, είχε ακριβώς την ίδια προσέγγιση. Αρχικά, παρακολουθήσαμε τους κυρίους Μάρκαρη και Σαββόπουλο να ερμηνεύουν την άνοδο του κόμματος. Ο γνωστός λόγος που ανακαλύπτει τις ρίζες 440.000 ψήφων, σε γιαούρτια, μούντζες και τις γενικεύσεις περί κακών πολιτικών. Οι δύο διανοούμενοι έδειξαν ότι δεν έχουν καταλάβει τη διαφορά μεταξύ της κοινωνικής εξαθλίωσης (ή της απειλής της) που προκαλεί την (οπωσδήποτε πολλές φορές βίαιη) αγανάκτηση του κόσμου και της ουσίας του λόγου της Χρυσής Αυγής. Αν παρατηρούσαν προσεκτικά τη συνέντευξη του Ν. Μιχαλολιάκου που ακολούθησε, ίσως να αντιλαμβάνονταν ότι αν θέλουν σώνει και καλά να αναζητήσουν ρίζες και συγγένειες με τη Χρυσή Αυγή, καλύτερα θα ήταν να τις έψαχναν στον κυρίαρχο λόγο περί στρατοπέδων συγκέντρωσης και υγειονομικής βόμβας και όχι στους αγανακτισμένους της πλατείας Συντάγματος. Όσο βέβαια δεν μας διαφώτισαν ο συγγραφέας και ο τραγουδοποιός, άλλο τόσο δεν μας βοήθησε ο δημοσιογράφος, αμέσως μετά.

  Απ’ τα πρώτα κιόλας πλάνα, παρατηρήσαμε ότι ο Σταύρος Θεοδωράκης χρησιμοποιούσε κούπα με το λογότυπο της Χρυσής Αυγής. Η κίνηση αυτή, μικρή και ελάχιστη αλλά συμβολική. Δεν θα έπινες από μια κούπα που θα είχε σκιτσαρισμένη τη σβάστιγκα ή την είσοδο του Νταχάου. Δεν θα έπινες από μια κούπα που απεικονίζει το λογότυπο μιας ακραίας, εγκληματικής οργάνωσης. Το ότι πίνεις συνεπώς αποτελεί μια δήλωση. Αλλά και στο επίπεδο της δεοντολογίας, υποψιάζομαι ότι δεν θα έπαιρνε κάποιος συνέντευξη απ’ τον Αντώνη Σαμαρά, πίνοντας καφέ από ένα ποτήρι με το σήμα της Νέας Δημοκρατίας.

  Στη συνέχεια, η συνέντευξη κύλησε όπως συνήθως κυλάνε οι «Πρωταγωνιστές». Χαλαρό, φιλικό κλίμα, ήρεμες απαντήσεις, σχόλια για φίλους κομμουνιστές και αγάπη για τους κολασμένους ποιητές. Χαλαρη αντιμετώπιση και για το γνωστό περιστατικό με το «εγέρθητι» στην πρώτη συνέντευξη τύπου μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των εκλογών. Δεν έχει σημασία να πιάσουμε κάθε ερώτηση ξεχωριστά για να επισημάνουμε αν ο δημοσιογράφος πίεσε λίγο ή πολύ τον συνεντευξιαζόμενο. Δεν έχει σημασία να εξετάσουμε αν ο δημοσιογράφος θα μπορούσε να παρουσιάσει μερικά απ’ τα γνωστά στοιχεία και ντοκουμέντα, ώστε να απαντήσει σε συγκεκριμένες θέσεις του προέδρου της Χρυσής Αυγής (π.χ. για τη στάση της αστυνομίας απέναντί τους).

  Το ζήτημα είναι συνολικότερο και συνοψίζεται στην ερώτηση που έκανε ο Στ. Θεοδωράκης στον Π. Μάρκαρη. «Αν πατούσα ένα κουμπί και εξαφάνιζα τη Χρυσή Αυγή, θα εξαφανιζόταν η βία;» «Όχι» απάντησε ο συγγραφέας. Προφανώς σωστή η απάντηση, ταυτόχρονα όμως είναι και παραπλανητική

  ___________________

  Τσάι και συμπάθεια ή μια ανάλαφρη και ανώδυνη δημοσιογραφία, που το σουξέ της, της άνοιξε, ευκαιρίας δοθείσης, και την πόρτα της πολιτικής:

  Ποια είναι η Χρυσή Αυγή; ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ 13-05-2012 MEGA

  ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ – ΚΑΤΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΑΖΙ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟ

  «Πρωταγωνιστές» με τον Σταύρο Θεοδωράκη Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος

  Το «Ποτάμι» του Στ.Θεοδωράκη είναι «Πλυντήριο»
  https://roides.wordpress.com/2014/02/28/28feb14/

 5. Ο/Η Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα λέει:

  http://www.georgakopoulos.org/work/ideas/election-2015/#ixzz3Pd3LDelK

  Τι Να Ψηφίσεις Στις Εκλογές – 2015

  20 Ιανουαρίου 2015 | 21 σχόλια

  Το κείμενο αυτό γράφτηκε από το Θοδωρή Γεωργακόπουλο.

  1. Νέα Δημοκρατία
  {……………………………………………}

  2. ΣΥΡΙΖΑ

  tsipras_evlogison

  Παιδιά, έχετε πάρει χαμπάρι τι έχει γίνει; Κάντε ένα βήμα πίσω και δείτε τι έχει γίνει στο πολιτικό σύστημα της Ελλάδας τα τελευταία πέντε χρόνια. Το βλέπετε; Έχει ανατιναχτεί το σύμπαν. Έχουν περάσει λιγότερα από έξι χρόνια από το 2009, και τίποτε πια δεν είναι το ίδιο. Σύμφωνοι, υπάρχουν ακόμη κόμματα που λέγονται «ΠΑΣΟΚ» και «Νέα Δημοκρατία», αλλά κάπου εκεί τελειώνουν οι ομοιότητες. Τώρα έχουμε Ναζί στη Βουλή -και στη φυλακή, ταυτόχρονα-, έχουμε μια χούφτα ολοκαίνουρια κόμματα, δραματικά ανανεωμένο πολιτικό προσωπικό στο κοινοβούλιο, κι έναν καινούριο δικομματισμό, αλλιώτικο, καίτοι γνώριμο. Και, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, από 26 Ιανουαρίου θα έχουμε πρώτο κόμμα έναν πολιτικό συνασπισμό ευρωπαϊστών αριστερών, ριζοσπαστών σοσιαλιστών και ατόφιων κομμουνιστών που αύξησε την εκλογική του δύναμη κατά 750% μέσα σε πέντε χρόνια.

  Είναι η ώρα του ΣΥΡΙΖΑ.

  Ζούμε μεγάλες στιγμές.

  Ο ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει να νομίζει ότι είναι σαν τα παιδάκια στο μυθιστόρημα που τους πέφτει ο κλήρος να σώσουν τον κόσμο, είναι ο Έντερ στο Ender’s Game, ο Νέβιλ Λόνγκμποτομ στο Χάρι Πότερ, οι Πέντε Φίλοι, οι Μυστικοί Επτά, τα Πέντε Λαγωνικά, που τελικά τον σώζουνε τον κόσμο, αλλά μόνο στα βιβλία, γιατί στην πραγματικότητα, που είναι πιο σκληρή, τα παιδάκια πέραν όλων των άλλων παραμένουν αυτό που είναι: Παιδάκια.

  Ο ΣΥΡΙΖΑ το 2009 ήταν ένα κόμμα με έναν πυρήνα περίπου 200 στελεχών, ένα χαλαρό περιφερειακό δίκτυο 2-3.000 μελών/φίλων και περίπου 300.000 ψηφοφόρων από όλη την Ελλάδα, οι ψήφοι πολλών εκ των οποίων -ίσως των περισσότερων- ήταν ψήφοι διαμαρτυρίας για το σαθρό πολιτικό σύστημα, που έπεφταν αντ’ αυτού σε ένα σχετικά ήπιο και φαινομενικά άκακο πολιτικό σχηματισμό. Τα νούμερα δεν είναι ακριβή, αλλά έτσι μου μεταφέρθηκαν, και η τάξη μεγέθους πρέπει να είναι σωστή. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αμελητέα ποσότητα, και είχε τις δομές αμελητέας ποσότητας. Ξαφνικά έπαθε έναν αδιανόητο και πρωτοφανή εκλογικό τυμπανισμό, τροφοδοτώντας με μπόλικες δόσεις λαϊκισμού το κλίμα αγανάκτησης και απόγνωσης σε συγκεκριμένες τάξεις του εκλογικού σώματος που θα δούμε παρακάτω. Είναι σαν ξαφνικά ο ημίτρελος άκακος θείος που τον είχες στα οικογενειακά τραπέζια να λέει τις παλαβομάρες του και χαμογελούσαν συγκαταβατικά όλοι, μετά από μια φριχτή τραγωδία να κληρονόμησε την οικογενειακή επιχείρηση από την οποία εξαρτώνται οι τύχες όλων. Ένα 60-65% του εκλογικού σώματος και ένα σωρό ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αντιμετωπίζουν το ΣΥΡΙΖΑ ως εξής:

  Ο ΣΥΡΙΖΑ σε κάποιο βαθμό είναι πολλοί τρελοί θείοι μαζεμένοι, παλαιοκομμουνιστές κυρίως, που για χι-ψι λόγους δεν είναι στο κανονικό ΚΚΕ, ίσως επειδή κατά κανόνα παρεκκλίνουν από την στενή ορθοδοξία του Περισσού, ό,τι κι αν σημαίνει αυτό. Βεβαίως, η λέξη “παλαιοκομμουνιστές” είναι πλεονασμός. Όλοι οι κομμουνιστές είναι παλαιοκομμουνιστές. Ζούμε στο 2015, ο κομμουνισμός έχει ηττηθεί ιστορικά εδώ και 1/4 του αιώνα, αλλά πολλοί ανάμεσά μας εξακολουθούν να τον θεωρούν ένα ρεαλιστικό πολιτικό και οικονομικό σύστημα, όπως πολλοί πιστεύουν ότι ο Έλβις Πρίσλεϊ ζει, ότι ο εμφύλιος συνεχίζεται, ότι έχουμε χούντα ή ότι τα αεροπλάνα μας ψεκάζουν. Θυμάστε τα ρομαντικά συνθήματα που φωνάζαν οι πολύ θυμωμένοι συμφοιτητές σας στα αμφιθέατρα; Αυτά που ήταν τσάτρα πάτρα αντιγραφές συνθημάτων του Μάη του ’68 και άλλων ουτοπικών μικροεπαναστάσεων, που είχαν όλες ως κοινά χαρακτηριστικά την αγαθή αφέλεια, την σοσιαλιστική χροιά (που είναι το ίδιο) και, βεβαίως, την παταγώδη αποτυχία; Ε, οι αυθεντικοί του ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτοί που τελείωσαν το πανεπιστήμιο (με τον ένα ή τον άλλο τρόπο) και, μεγαλώνοντας, πιθανότατα έγιναν συνδικαλιστές στο δημόσιο, ή μπήκαν στο κόμμα, οπότε ωρίμασαν μέσα σε ένα περιβάλλον ίδιο και απαράλλαχτο με του πανεπιστημίου τους, ανάμεσα σε λίγο-πολύ τους ίδιους ανθρώπους και έτσι έμειναν ολόιδιοι. Είναι σα να άκουγες με τη φιλενάδα σου New Kids On The Block στο γυμνάσιο και να μεγαλώσατε και να πήρατε ξεχωριστούς δρόμους και μια μέρα να την πετυχαίνεις στο δρόμο, 40 χρονών γυναίκα, να φοράει μπλουζάκι New Kids On The Block και να σου μιλάει για φήμες επανασύνδεσης της μπάντας.

  Ως μαρξιστικό συνονθύλευμα, ο ΣΥΡΙΖΑ πρεσβεύει τα αγαθά του σοσιαλισμού, δηλαδή τον πλήρη έλεγχο της οικονομίας και της λειτουργίας της δημόσιας ζωής από το κράτος. Η Ελλάδα καταστράφηκε και πτώχευσε από τη γιγάντωση των δημοσίων δαπανών και το στραγγαλισμό της οικονομίας της από το κράτος, είναι μια από τις λιγότερο φιλελεύθερες χώρες του κόσμου, και παρ’ όλα αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται ως λυτρωτής και απελευθερωτής υποσχόμενος περισσότερο κρατισμό.

  Αγκαλιασμένοι με μια πεθαμένη ιδεολογία/δόγμα είναι σα να προσπαθούν να θεραπεύσουν το σπασμένο πόδι κλωτσώντας το.

  Πώς φτάσαμε στα πρόθυρα της επίσημης κατοχύρωσης του ήδη καθιερωμένου ελληνικού σοσιαλισμού; Με το λαϊκισμό, τι πως;

  Ο ΣΥΡΙΖΑ τροφοδότησε τη δημοσκοπική του γιγάντωση εγκολπώνοντας ΠΑΣΟΚους και λαϊκίζοντας ασύστολα, λαϊκίζοντας ανερυθρίαστα, λαϊκίζοντας αναίσχυντα, σε βαθμό που αν τους άκουγε από πουθενά ο Ανδρέας Παπανδρέου θα κοκκίνιζε από ντροπή. Από τις καθαρίστριες υπουργείων μέχρι τους φαρμακοβιομήχανους δεν υπήρξε συνδικάτο, μικροσυμφέρον, κεκτημένο ή καρτέλ που δεν γνώρισε την βροντερή (στα λόγια και την ψήφο) στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ. Όποια μικροομάδα θέλει κάτι, ο ΣΥΡΙΖΑ της το υπόσχεται. Θα την ξανανοίξουμε την ΕΡΤ, θα σας ξαναδώσουμε πίσω τις συντάξεις, θα σας ξαναπροσλάβουμε στο δημόσιο. Χωρίς κανένα φίλτρο, αταλάντευτα. Είμαι σίγουρος ότι αν ο Ψυχάρης και ο Μπόμπολας έφτιαχναν ένα “Συνδικάτο καναλαρχών” και κατέβαζαν καμιά 20αριά άτομα με κόκκινες σημαίες και αντιιμπεριαλιστικά πανό να κλείσουν το Σύνταγμα φωνάζοντας συνθήματα, ο ΣΥΡΙΖΑ θα τους υποσχόταν ότι θα τους χαρίσει τα δάνεια.

  Με το πες πες, βάλε όλα τα συνδικάτα μέσα και τους αγανακτισμένους του Συντάγματος και τους ΠΑΣΟΚους, βάλε και τους κομμουνιστές που είπαμε, να ένα μέρος του ποσοστού του ΣΥΡΙΖΑ. Το υπόλοιπο ποσοστό καλύπτεται από δύο πολύ ενδιαφέρουσες -και πρωτοφανείς στη σύγχρονη πολιτική ιστορία της Ελλάδας- ομάδες: 1) Τους κωλοτούμπες και 2) Τους Τζόκερ.

  Οι κωλοτούμπες είναι οι ψηφοφόροι που θα ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ επειδή πιστεύουν ότι δεν θα κάνει αυτά που υπόσχεται. Είναι μια καταπληκτική ομάδα. Έχουν τόσο πολύ εξαγριωθεί από τους Σαμαράδες και τα παραδοσιακά κόμματα (απολύτως κατανοητό) που αποφασίζουν να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ μόνο και μόνο επειδή δεν είναι Σαμαράδες και παραδοσιακό κόμμα. Και μετά έρχονται οι Λαφαζάνηδες και οι Τόλιοι και οι Σκουρλέτηδες και, αίφνης, και σταγονίδια τύπου Ραχήλ Μακρή και πετάνε παλαβομάρες αδιανόητες, και βγαίνουν και οι της αρχηγικής ομάδας και λένε παλαβομάρες εξίσου αδιανόητες (περί ΕΝΦΙΑ, ας πούμε) και βγαίνει και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας και λέει παλαβομάρες για νταούλια και ότι δεν θα τηρήσει τις συμφωνίες με τους δανειστές και ότι θα αλλάξει την Ευρώπη ολόκληρη μαζί με την Ελλάδα (ταυτόχρονα ή εναλλάξ, δεν έχω καταλάβει), και τους λες, κάτσε ρε φίλε. Δεν είναι ΠΑΣΟΚ ή ΝΔ, αλλά αυτοί είναι παλαβοί. Και σου λένε, μα δεν θα τα κάνουν. Αυτά τα παλαβά που λένε, δεν υπάρχει περίπτωση να τα κάνουν. Θα κάνουν κωλοτούμπα. Είναι σίγουροι γι’ αυτό. Πιστεύουν ότι το κόμμα που πετάει όλες τις προεκλογικές ανεδαφικές κοτσάνες, έχει συναίσθηση ότι πετάει κοτσάνες, και μόλις εκλεγεί θα κάνει τα άλλα, τα λογικά και αναπόφευκτα για να μην πτωχεύσουμε. Είναι μια πίστη σχεδόν θρησκευτική, καθώς δεν βασίζεται σε ιδιαίτερα αντικειμενικά κριτήρια. Οι κωλοτούμπες είναι μια πολύ μεγάλη ομάδα, την μετεκλογική της συμπεριφορά και τις αντιδράσεις της περιμένω να δω με ανυπομονησία.

  Οι Τζόκερ είναι τσακισμένες ψυχές, άνθρωποι κάπως πιο ευαίσθητοι, που δεν αντέχουν άλλο. Η πίκρα, η γκρίνια και η μιζέρια των τελευταίων χρόνων της πτώχευσης τους έχουν φθείρει, τους έχουν διαλύσει, που εύχονται να γίνει κάτι για να τελειώσει το μαρτύριο, έστω κάτι ακραίο, έστω κάτι τελεσίδικο. Θέλουν την πτώχευση. Θέλουν τη δραχμή. Θέλουν να δούνε τη χώρα να βουλιάζει, όχι από υστεροβουλία ή από μοχθηρία, αλλά επειδή επιζητούν την ίδια την καταστροφή ως λύτρωση. Σα το Τζόκερ στο Μπάτμαν. Κι αυτοί είναι περισσότεροι από ό,τι φαντάζεστε.

  Ο ΣΥΡΙΖΑ, το λοιπόν, θα καταχτήσει την πρωτιά και ενδέχεται να μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση. Μπορεί και αυτοδύναμη. Μερικοί λένε ότι έτσι είναι καλύτερα. Ή μπορεί να φτιάξει κυβέρνηση με το ΚΚΕ, ώστε να ολοκληρωθεί το πεπρωμένο της εμφυλιοπολεμικής βιοθεωρίας μερικών εξ’ αυτών, όπως το φαντάζονται. Ενδέχεται από τις 26 Ιανουαρίου λοιπόν να έχουμε κυβέρνηση της ριζοσπαστικής αριστεράς, πράγμα που δεν έχουμε ιδέα τι σημαίνει. Μπορεί να σημαίνει ότι θα κάνουν κωλοτούμπα και θα διαπραγματευτούν με την τρόικα και θα υπογράψουν μια συμφωνία (το μόνο καλό μνημόνιο είναι το αριστερό μνημόνιο) για να έχει λεφτά η χώρα και μπορεί να το καταφέρουν χωρίς να λυσσάξουν οι Λαφαζάνηδες και πάμε σε άλλες εκλογές ή δημοψηφίσματα με διλήμματα του τύπου “ευρώ ή αξιοπρέπεια (τύπου Βενεζουέλας)”. Μπορεί. Μπορεί να διαπραγματευτούν και το χρέος, το μεγάλο θέμα που ανέδειξαν ως προτεραιότητα, επειδή αυτό καταλαβαίνουν να εξηγήσουν οι σύμβουλοι οικονομολόγοι τους, λες και το χρέος μας μάρανε, την ώρα που θέλουν να εκτοξεύσουν τις δημόσιες δαπάνες πίσω στο 2009. Μπορεί. Δεν ξέρω τι θα γίνει. Ποιος ξέρει; Ό,τι και να γίνει, να ξέρετε από τώρα, αυτοί δε θα φταίνε. Ούτε το 1/3 του εκλογικού σώματος που θα τους ψηφίσει θα φταίει. Καθόλου, άπαπα. Η Μέρκελ θα φταίει, οι δανειστές μας οι τοκογλύφοι που δε μας χαρίζουν τα λεφτά των ασφαλιστικών τους ταμείων για να πληρώνουμε τις δικές μας συντάξεις. Οι ξένοι θα φταίνε, που θα μας εκβιάζουνε και θα μας φέρουν προ τετελεσμένων. Αυτοί φταίγαν πάντα, μαζί με τους εγχώριους συνεργάτες τους. Μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δε θα φταίει για τίποτε. Αφού είναι αριστεροί. Είναι θυμωμένοι και ενάρετοι. Έχουν το αλάθητο της φαντασιακής αφέλειας.

  Το κείμενο αυτό γράφτηκε από το Θοδωρή Γεωργακόπουλο. Μπορείς να το διαβάσεις ολόκληρο εδώ: http://www.georgakopoulos.org/work/ideas/election-2015/#ixzz3Pd3LDelK
  Follow us: @tgeorgakopoulos on Twitter

 6. Ο/Η Antifa2 λέει:

  ΕΚΛΟΓΕΣ 2015: Μήνυμα Φωτιά του Στρατηγού, Φράγκου: «Στηρίξτε την πίστη στα Ιερά και τα Όσια της Ελληνικής μας φυλής»

  22/1/15
  – See more at: http://www.hellas-now.com/2015/01/2015_22.html#sthash.XAOyeYgO.dpuf

 7. Ο/Η Βασίλης λέει:

  αυτό που θα πάρω μαζί μου είναι η απορία πως γίνεται σε αυτό τον ΜΑΛΑΚΙΣΜΕΝΟ τόπο να είσαι ότι δηλώσεις και όχι ότι κάνεις. Πάντως τη Δευτέρα η Μαλακία πρέπει επιτέλους να αναγνωρισθεί ως εθνικό σπορ. Κρίμα με τέτοια απήχηση να μένει στην αφάνεια. Επίσης πρέπει να κοπούν τα επιδόματα αναπηρίας. Δεν θα πληρώνω τον κάθε Μαλάκα κοψοχέρη. Βαρέθηκα πιά.

 8. Ο/Η Εφραίμ Τρικολόρε-στρατηγός ε.α. λέει:

  Για τον υπουργό Εξωτερικών Κοτζιά

  http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=396045

  ΝΙΚΟΣ ΚΟΤΖΙΑΣ
  Από το ΚΚΕ στον Γιώργο και τώρα υπέρ Αντώνη
  Πώς και γιατί ο πρόεδρος της ΝΔ απέκτησε έναν «αντιμνημονιακό» σύμμαχο
  ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17/04/2011 05:45
  ……………

  Ο άλλοτε «θεωρητικός» του ΚΚΕ και κατοπινός πρόεδρος του ΙΣΤΑΜΕ- «Ανδρέας Παπανδρέου» βρέθηκε ουσιαστικά στο ίδιο… μετερίζι χωρίς να έχει και καμία ιδεολογική συγγένεια με πολιτικούς φίλους του κ. Σαμαρά, όπως ο πρόεδρος του «Δικτύου 21» κ. Φαήλος Κρανιδιώτης, ο οποίος διατυπώνει παρεμφερή άποψη: ότι ο πρόεδρος της ΝΔ βάλλεται από εξωτερικές δυνάμεις και το εγχώριο κατεστημένο. Πριν από έξι ημέρες μάλιστα ο κ. Κρανιδιώτης (δικηγόρος του κ. Κοτζιά σε αντιδικία του με περιοδικό), επί πολλά έτη φίλος του κ. Σαμαρά, σχολιάζοντας το άρθρο του κ. Κοτζιά, ο οποίος επεσήμανε ότι οι συγκεκριμένες «δυνάμεις» «επιδιώκουνεπιπλέοννα ελέγξουν σημαντικά πόστα εντός της ΝΔ, ιδιαίτερα στο περιβάλλον του αρχηγού της», άδραξε την ευκαιρία για ένα σχόλιούμνο . «Ο Κοτζιάς,παίδες,δεν είναι τυχαία περίπτωση.Εχει συγκρότηση,πατριωτικό πυρήνα και καθαρό μυαλό» ανέφερε ο κ. Κρανιδιώτης, ο οποίος με τη στάση του προκαλεί συχνά εσωκομματική αναταραχή στη ΝΔ.

  http://www.iefimerida.gr/news/187439/poioi-tha-ginoyn-ypoyrgoi-se-kyvernisi-syriza#ixzz3Pp04GcPw
  Βέβαιη θεωρείται από πολλούς η συμμετοχή σε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ του καθηγητή και επικεφαλής της κίνησης «Πράττω» Νίκου Κοτζιά, εκτός απροόπτου, στο υπουργείο Εξωτερικών (υπήρξε στενός συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου),

  http://www.tribune.gr/politics/news/article/33616/o-alexis-dini-ston-kotzia-ipourgio-pou-tou-arnithike-o-giorgos.html

  Ο Αλέξης δίνει στον Κοτζιά το υπουργείο που του αρνήθηκε ο Γιώργος

  Λίγες ημέρες όμως μετά την εκλογική επικράτηση του ΠΑΣΟΚ, επειδή ο Γιώργος Παπανδρέου επέλεξε να τοποθετήσει υπουργό Εξωτερικών τον απίθανο Δ. Δρούτσα, ο Νίκος Κοτζιάς αποχώρησε από το Κίνημα, αρνούμενος να αναλάβει τη θέση του υφυπουργού Εξωτερικών που του προτάθηκε, βαθιά προσβεβλημένος.

 9. Ο/Η του Βορίδη λέει:

  ΑΝΤΑΡΣΥΑ και «Ρωγμές» ακύρωσαν εμφάνιση του Βορίδη στην Παλλήνη

  Ακυρώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης προγραμματισμένη ομιλία του Μάκη Βορίδη στην Παλλήνη, λόγω συγκέντρωσης διαμαρτυρίας έπειτα από πρωτοβουλία της συλλογικότητας «Ρωγμές» και μελών της ANTAΡΣΥΑ

  See more at: http://left.gr/news/antarsya-kai-rogmes-akyrosan-emfanisi-toy-voridi-stin-pallini#sthash.kcQa0vli.dpuf

 10. Ο/Η του κώλου λέει:

  ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΥΜΠΡΟΣΕΥΧΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ‏

  Posted: Ιανουαρίου 19, 2015 at 10:26 μμ

  Πρός το Ορθόδοξον πλήρωμα της Εκκλησίας του Χριστού

  Σεβαστοί Μητροπολίτες, Ιερείς , γέροντες , μοναχοί, Ελληνίδες και Έλληνες εν Χριστώ Αδελφοί.

  Την ερχόμενη Κυριακή 25 Ιανουαρίου, ημέρα των εθνικών εκλογών της πατρίδος, μετά από διαδικτυακή επαφή και συνεννόηση μεταξύ αρκετών αδελφών, έχει αποφασιστεί να πραγματοποιηθεί κατά την ώρα της Θείας Λειτουργίας, προσευχή υπέρ της Ορθοδόξου πατρίδας μας και του ευσεβούς μας έθνους.
  Θα προσευχηθούμε με την προσευχή που προσευχόταν και μας είπε να προσευχόμαστε, ο πατριώτης ΑΓΙΟΣ πλέον γέροντας ΠΑΪΣΙΟΣ.

  «Και την αγαπημένη μας Ελλάδα, Κύριε Υμών Ιησού Χριστέ, μέρα και νύχτα να την έχεις στην αγκαλιά Σου, να την σκεπάζεις με την Αγία Σου Σκέπη. Να την φυλάγεις από κάθε κακό και από τον πόλεμο.» Αμήν!!!

  Η στιγμή που προσευχόμαστε για ΕΙΔΙΚΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΚΥΡΙΟ κατά την Θεία λειτουργία, είναι η στιγμή που ο Ιερέας λέει έμπροσθεν της Ωραίας Πύλης, «Τας κεφαλάς υμών τω Κυρίω Κλίνατε». Είναι αμέσως μετά το «πάτερ υμών».

  Τότε ο Ιερέας με την ευχή που διαβάζει επάνω στην Αγία Τράπεζα, μεταφέρει την ΕΙΔΙΚΗ ΠΡΟΣΕΥΧΗ των πιστών, στον Ουράνιο Πατέρα χωρίς κανένα εμπόδιο.
  Η προσευχή εκείνη την ώρα δεν έχει απλή δύναμη. ΕΧΕΙ ΥΠΕΡΔΥΝΑΜΗ.

  Καλούμε τους Μητροπολίτες, τους κληρικούς και τους μοναχούς της Ορθοδόξου Εκκλησίας και όλους τους ευσεβείς πατριώτες, Ελληνίδες και Έλληνες, ΝΑ ΣΥΜΠΡΟΣΕΥΧΗΘΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ υπέρ της προστασίας της πατρίδος και του ευσεβούς μας έθνους.

  Εκτός από την ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ της ΑΓΙΑΣ ΣΚΕΠΗΣ που θα ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, θα ευχαριστήσουμε και θα τιμήσουμε με αυτόν τον τρόπο, τον μεγάλο πατριώτη γέροντα, ΑΓΙΟ ΠΑΪΣΙΟ που τόσο πολύ αγαπάει την ΕΛΛΑΔΑ.

  ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ σε όλες τις Μητροπόλεις της Ελλάδος, σε όλες τις Ιερές Μονές και σε όλους τους ευσεβείς ΕΛΛΗΝΕΣ

  πηγή: http://www.pentapostagma.gr/2015/01/%ce%ba%ce%b1%ce%bb%ce%b5%cf%83%ce%bc%ce%b1-%cf%83%cf%85%ce%bc%cf%80%cf%81%ce%bf%cf%83%ce%b5%cf%85%cf%87%ce%b7%cf%83-%ce%bf%cf%81%ce%b8%ce%bf%ce%b4%ce%bf%ce%be%cf%89%ce%bd-%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%b7.html#ixzz3Pp9h8K71

 11. Ο/Η του Σαμαρά λέει:

  http://www.antinews.gr/POLITIKE/prosklitirio-enotitas-kai-agona-gia-to-mellon-tou-topou-apo-ton-samara/

  Προσκλητήριο ενότητας και αγώνα για το μέλλον του τόπου από τον Σαμαρά

  «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ελπίδα, αλλά λεπίδα»

 12. Ο/Η του Σύριζα λέει:

 13. Ο/Η Eco λέει:

  https://panosz.wordpress.com/2015/01/23/syriza-100/
  Χριστιανοί, να τι θα πάθουμε με τον ΣΥΡΙΖΑ!

 14. Ο/Η Lawyer λέει:


  Ψωμιάδης – Κάψιμο βιβλίου Ανδρουλάκη (2000)

  http://www.iospress.gr/ios2000/ios20000402a.htm
  Η ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΒΛΑΣΦΗΜΙΑΣ

  Δέκα Εντολές ή Σύνταγμα;

  Τρίτη Κυριακή των Νηστειών σήμερα, της «Σταυροπροσκυνήσεως» κατά το επίσημο εορτολόγιο της ελληνορθόδοξης Εκκλησίας. Αυτή την Κυριακή επέλεξαν οι προκάτοχοι του κ. Χριστόδουλου να ζητήσουν από τον δικτάτορα Μεταξά να διώξει αυστηρά τη βλασφημία. Άλλο που δεν ήθελε εκείνος. Και οι νόμοι του ισχύουν ακόμα και σήμερα.

  Ο καημένος ο κ. Ανδρουλάκης! Το βιβλίο του απαγορεύθηκε στους νομούς της κεντρικής Μακεδονίας και κινδυνεύει να απαγορευθεί και στην Αθήνα. Ολόκληρη Ιερά Σύνοδος του αφιέρωσε ειδικό ανακοινωθέν με την επισήμανση ότι «εις την ιστορίαν των είκοσι αιώνων ουδείς συγγραφεύς έθιξε τόσον βαναύσως την ηθικήν ακεραιότητα του Θεανδρικού προσώπου του Αναμάρτητου Ιησού Χριστού.»

  Αυτά, όμως, τα φοβερά που έγραψε ο κ. Ανδρουλάκης δεν συγκρίνονται με κάποια άλλα που περιέχονται σ’ ένα βιβλίο που κυκλοφορεί απολύτως ελεύθερα και στην Κεντρική Μακεδονία και στην Αθήνα και σ’ όλο τον κόσμο σε χιλιάδες και εκατομμύρια αντίτυπα. Διαθέτουμε απτές αποδείξεις ότι το βιβλίο αυτό είναι σε γνώση όλων των μελών της Ιεράς Συνόδου και κατέχει περίοπτη θέση στις βιβλιοθήκες τους. Δεν αποκλείεται να το διαθέτει και ο κ. Ψωμιάδης, χωρίς να του περνά απ’ το μυαλό να το χρησιμοποιήσει για προσάναμμα. Γι’ αυτό το βιβλίο κανείς δεν θα αντιδράσει.

  Και όμως, αυτό το βιβλίο αναφέρεται σε σεξουαλικές πράξεις του ίδιου του Θεού. Περιγράφει, μάλιστα, με ρεαλιστικές λεπτομέρειες τις ερωτικές σχέσεις του Κυρίου με δύο αδελφές, και μάλιστα πόρνες! Οποίος αμφιβάλλει, ας διαβάσει μια μικρή περικοπή:

  Μιλά ο ίδιος ο Θεός. «Κάποτε, άνθρωπε, υπήρχαν δυο γυναίκες, κόρες της ίδιας μάνας, οι οποίες ήταν πόρνες στην Αίγυπτο από τα νιάτα τους. Εκεί τους χάιδεψαν για πρώτη φορά τα παρθενικά τους στήθη. Η μεγαλύτερη γυναίκα, που ονομαζόταν Οολά, ήταν η Σαμάρεια- και η αδερφή της, η Οολιβά, ήταν η Ιερουσαλήμ. Τις πήρα και τις δυο για γυναίκες μου και μου γέννησαν αγόρια και κορίτσια.

  Αλλά η Οολά, μολονότι ήταν γυναίκα μου, έγινε πόρνη κι αγάπησε με πάθος τους εραστές της τους Ασσυρίους, που ήταν γείτονές της. Αυτοί ήταν κυβερνήτες και άρχοντες, ντυμένοι με πορφύρα, όλοι τους νέοι μεγαλόπρεποι, επιδέξιοι καβαλάρηδες. Πορνεύτηκε μ’ αυτούς που ήταν οι πιο εκλεκτοί άντρες της Ασσυρίας τους αγάπησε όλους με πάθος και μολύνθηκε με τη λατρεία των ειδώλων τους. Δε σταμάτησε να πορνεύεται όπως και στην Αίγυπτο, όταν από τα νιάτα της πλάγιαζε με άντρες που της θώπευαν τα παρθενικά της στήθη και ασελγούσαν πάνω της. Γι’ αυτό την παρέδωσα στην εξουσία των εραστών της, των Ασσυρίων, που με τόσο πάθος τους είχε αγαπήσει. Αυτοί άρπαξαν τ’ αγόρια της και τα κορίτσια της, κι αυτήν την ίδια την ξεγύμνωσαν και τη θανάτωσαν με ξίφος. Της επέβαλαν έτσι ποινή παραδειγματική για όλες τις γυναίκες.

  Η αδερφή της, η Οολιβά, αν και τα είδε όλα αυτά, έπεσε στη διαφθορά πιο πολύ από κείνην και επιδόθηκε με παράφορο πάθος στις πορνικές της πράξεις. Αγάπησε κι αυτή με πάθος τους Ασσύριους κυβερνήτες, αρχηγούς και πολεμιστές, που ήταν όλοι τους ντυμένοι με πορφύρα, ωραίοι νέοι κι επιδέξιοι καβαλάρηδες. Έτσι βυθίστηκε στην ανηθικότητα. Κι εγώ διαπίστωσα ότι ακολούθησαν κι οι δυο αδερφές τον ίδιο δρόμο. Ετούτη εδώ όμως, η Οολιβά, προχώρησε ακόμα περισσότερο στις πορνείες της: Μια μέρα είδε κάτι παραστάσεις Βαβυλωνίων αντρών ζωγραφισμένες στον τοίχο με κόκκινο χρώμα. Φορούσαν στη μέση τους ζώνες και στο κεφάλι τους κορδέλες, όπως ντύνονταν στην πατρίδα τους. Όλοι τους έμοιαζαν με άρχοντες. Αυτή όταν τους είδε, τους αγάπησε με πάθος κι έστειλε αγγελιοφόρους στη Βαβυλώνα για να τους βρουν. Ήρθαν, λοιπόν, σ’ αυτήν οι Βαβυλώνιοι, στο ερωτικό της κρεβάτι, και τη μόλυναν με την ασέλγειά τους, μέχρις ότου και η ίδια τους σιχάθηκε. Όσο συνέχιζε τις πορνείες της, τόσο πιο πολύ φανερωνόταν η γύμνια της.

  Έτσι σιχάθηκα την Οολιβά, όπως είχα σιχαθεί και την αδερφή της. Ετούτη όμως εκπορνεύτηκε σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό, και συμπεριφέρθηκε όπως στον καιρό της νιότης της, τότε που ήταν πόρνη στην Αίγυπτο. Τότε που είχε αγαπήσει με πάθος τους εραστές της, που το γεννητικό τους μόριο ήταν σαν των όνων και ο οργασμός τους σαν των αλόγων. Τώρα ξανάρχισε την ανηθικότητα της νιότης της, όπως τότε που οι Αιγύπτιοι έπαιζαν με τα νεανικά της στήθη». Το κείμενο συνεχίζεται με παρόμοιο περιεχόμενο.

  Μια θεόπνευστη βλασφημία;

  Προλαβαίνουμε τους ζηλωτές Χριστιανούς, τον κ. Ψωμιάδη και τον φιλότιμο Εισαγγελέα υπηρεσίας: το κείμενο αυτό όχι μόνο δεν είναι βλάσφημο, αλλά είναι ιερό. Πρόκειται για απόσπασμα από την προφητεία του Ιεζεκιήλ (κεφ. 24) και περιέχεται στην Παλαιά Διαθήκη. Η μετάφραση είναι η εγκεκριμένη από την ελληνική Ιερά Σύνοδο (έκδοση Ελληνικής Βιβλικής Εταιρίας). Πρόκειται δηλαδή για την εξ αποκαλύψεως αλήθεια. Και όποιος τολμήσει να το αμφισβητήσει κινδυνεύει με καταγγελία και αφορισμό.

  Θα αντιτάξει κανείς ότι ο λόγος του Θεού στο κείμενο της Παλαιάς Διαθήκης είναι συμβολικός. Ασφαλώς. Αλλά και του κ. Ανδρουλάκη το βιβλίο αναφέρεται σε φαντασιώσεις και παραληρήματα των ηρώων του. Και όλα τα μυθιστορήματα ή τα ποιήματα ή οι κινηματογραφικές ταινίες που κατά καιρούς συγκεντρώνουν τα πυρά των πιστών ως βλάσφημα δεν είναι παρά δημιουργήματα φαντασίας. Η ειδοποιός διαφορά μεταξύ των δύο περιπτώσεων είναι ότι το κείμενο της Παλαιάς Διαθήκης είναι εξορισμού θεόπνευστο, ενώ όλα τα άλλα είναι δημιουργήματα κοινών θνητών.

  Για την ακρίβεια, ούτε εδώ μπορούμε να μιλάμε για «Μεσαίωνα». Μάλλον για αναβίωση των νόμων της μεταξικής δικτατορίας πρόκειται και μάλιστα εκείνων των διατάξεων που εμπνεύστηκε το λόμπι του «αντιβλασφημικού αγώνα» από την Ιταλία του μουσολινικού φασισμού.

  ………………………………………………………………………………………………………………………………………..
  (Ελευθεροτυπία, 2/4/2000)

 15. Ο/Η Υπόθεση Νίκου Δήμου λέει:

  http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.article&id=33252
  Αντικληρικισμός και αντικομουνισμός

  Νίκος Δήμου

  Αυτές οι δύο αντί-θέσεις (συγγενείς, όπως θα δούμε) θεωρούνται ως αντιδραστικές και δογματικές τοποθετήσεις. Στις τελευταίες δεκαετίες, έφτανε να κολλήσεις σε κάποιον την ετικέτα του «αντικομουνιστή» για να τον εξουδετερώσεις παρομοιάζοντάς τον με φασίστα. Πράγμα που κατά κόρον έκανε το ΚΚΕ.

  Στην πραγματικότητα ούτε αντιδραστικές, ούτε δογματικές είναι. Αντίθετα, είναι προοδευτικές και φιλελεύθερες. Και ιδού γιατί:

  Ο αντικληρικός δεν είναι απαραίτητα άθεος, ούτε καν εναντίον της θρησκείας. Είναι εναντίον του κλήρου – δηλαδή αντίθετος με τους τρόπους και τις πρακτικές της εκκλησίας. Στην ακρότατη περίπτωση και εναντίον της ύπαρξής της. Μπορεί να την θεωρεί περιττή. Δεν χρειάζεται μεσολαβητές ανάμεσα στον εαυτό του και τον Θεό. Δύναται να είναι κανείς πιστός Χριστιανός χωρίς μητροπολίτες, εικόνες, καντήλια και εξαπτέρυγα. Ίσως μάλιστα να είναι πιο σωστός αυτός που ακολουθεί απλώς την Επί του Όρους Ομιλία.

  Αλλά και ο αντικομουνιστής δεν είναι απαραίτητα αντίθετος με τις απόψεις του Μαρξ. Απλώς μπορεί να μην συμφωνεί με το μεταγενέστερο κλειστό Δόγμα (π.χ. του Διαλεκτικού και Ιστορικού Υλισμού) ή με το μονολιθικό, ασάλευτο και αυταρχικό κόμμα.

  Έβαλα αυτές τις έννοιες μαζί γιατί, όπως αρκετοί γνωρίζουν, είναι συγγενείς. Ήδη στην δεκαετία του σαράντα ο Bertrand Russell, στην «Ιστορία της Δυτικής Φιλοσοφίας», είχε κάνει μία λεπτομερέστατη παρουσίαση του κομμουνισμού ως θρησκείας: με δόγμα, ιερατείο, μεσσία, αιρετικούς – ως και Δευτέρα Παρουσία.

  Για μένα και οι δύο αυτές – υποθετικά αρνητικές – έννοιες μπορεί να είναι θετικές. Να υποδηλώνουν άνθρωπο ελεύθερο, ανοιχτό και αδογμάτιστο. Που είναι ενάντιος στα κλειστά συστήματα.

  Φυσικά, όταν προκαλούνται από άλλους χειρότερους δογματισμούς (όπως στον κύριο Μπαλτάκο) είναι απλώς το σύμπτωμα αντίθετου ιδεολογικού καρκινώματος. Κάποιος που είναι αντικομουνιστής επειδή είναι φασίστας, απλώς αλλάζει ένα δόγμα με άλλο – αλλά δεν είναι ελεύθερα σκεπτόμενος άνθρωπος. Ενώ για μένα αυτά τα δύο «αντί-»,μπορεί να είναι βήματα απελευθέρωσης.

  Όσο πλησιάζει το Πάσχα και σκέπτομαι πως πάλι θα ξοδέψουμε χρήματα για να φέρουμε το (δήθεν) Άγιο Φως και να το υποδεχθούμε με τιμές αρχηγού κράτους, γίνομαι εμμανής αντικληρικός. Και υποθέτω πως το ίδιο θα γινόταν και ο Ιησούς, που από ότι ξέρουμε, δεν πίστευε σε ειδωλολατρικά σύμβολα – και μάλλον θα μοίραζε τα χρήματα στους φτωχούς.

 16. Ο/Η Red λέει:

  Aγαπητοί φίλοι υπάρχουν και άλλες επιλογές

  http://www.antarsya.gr/node/1855

  Το κείμενο του Προγράμματος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ

  Πάγωμα των στρατιωτικών δαπανών και των εξοπλιστικών προγραμμάτων, ώστε να σταματήσουν να σπαταλιούνται χρήματα για τις πολεμικές δαπάνες και τις μίζες.
  Σπάσιμο όλων των διακρίσεων με βάση το φύλο ή το σεξουαλικό προσανατολισμό
  Άμεσος χωρισμός εκκλησίας και κράτους.

  http://www.antarsya.gr/node/641

  Δελτίο Τύπου της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Θεσσαλονίκης για τις προκλητικές δηλώσεις της Μητρόπολης και του Άνθιμου ενάντια στη διοργάνωση του πρώτου Φεστιβάλ Υπερηφάνειας στη Θεσσαλονίκη

  http://www.antarsya.gr/node/1855
  Αριστερά και τα μυστήρια… [του Παναγιώτη Σωτήρη]

  Μεγάλη η συζήτηση που ξέσπασε με αφορμή την αμήχανη στάση του ΣΥΡΙΖΑ (σιωπή στα κομματικά ΜΜΕ, απαράδεκτη ανακοίνωση του συντονιστή της «Θεματικής Επιτροπής Θρησκευμάτων») απέναντι στην επίθεση που δέχτηκε ο βουλευτής Β. Διαμαντόπουλος επειδή μεταμφιέστηκε σε παπά στο πρωτοχρονιάτικο καρναβάλι του Άργους Ορεστικού. Απέναντι σε αυτό χρειάζεται να ξαναγυρίσουμε στα βασικά:

  …….

  Η Αριστερά δεν ξεχνά ότι η Ορθόδοξη Ελλαδική Εκκλησία δεν είναι το βασίλειο της πνευματικότητας, αλλά ένας καθεστωτικός μηχανισμός που έχει υπηρετήσει κάθε λογής αφεντάδες, έχει σπείρει το σκοταδισμό και γενικά δεν είναι σύμμαχος, ακόμη και εάν όντως υπήρξαν «φωτισμένοι ιεράρχες». Ως μηχανισμός η Ελλαδική εκκλησία πρέπει να χτυπηθεί, να περιοριστεί, να χάσει προνόμια και προπαντός περιουσία και να έρθει στο προσκήνιο η βαθιά διαφθορά του.

  Όσοι είναι όντως πιστοί – και μοιράζονται την υποτιθέμενη αγαπητική διάθεση της Ορθοδοξίας – δεν έχουν πρόβλημα με τη σάτιρα και το χλευασμό, γιατί κάνουν διάκριση ανάμεσα στην ουσία και το φαινόμενο. Οι άλλοι είναι ζηλωτές και αντιδραστικοί.

 17. Ο/Η Left and Liberal λέει:

  Οι ΑΝΕΛ θέλουν συγκυβέρνηση με ΣΥΡΙΖΑ
  http://www.nikosnikolopoulos-anatropi.gr/?section=14958&language=el_GR&itemid730=15319&detail730=1
  Νίκος Νικολόπουλος: Το δίλημμα είναι ΑΝΕΛ ή ανεξέλεγκτος ΣΥΡΙΖΑ:IONION FM

 18. Ο/Η Eco λέει:

  Αλαζονεία και φυγομαχία

  http://www.enikos.gr/ekloges-2015/293010,O_Lafazanhs_apoxwrhse_apo_thn_ekpomph_th.html

  Ο Λαφαζάνης αποχώρησε από την εκπομπή της Κοσιώνη

  Με μια κενή θέση στο πάνελ βγήκε στον αέρα η εκπομπή της Σίας Κοσιώνη «ΣΚΑΪ Θέμα». Όπως αποκάλυψε η δημοσιογράφος λίγο πριν ξεκινήσει η εκπομπή, αποχώρησε από το στούντιο ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης.

  Η Σία Κοσιώνη περιέγραψε τι συνέβη: «Ήταν προγραμματισμένο να είναι μαζί μας και ο κ. Λαφαζάνης ο οποίος είναι υποψήφιος στην Β’ Πειραιά με τον ΣΥΡΙΖΑ. Συνέβη κάτι περίεργο με τον κ. Λαφαζάνη. Ήρθε, έφτασε ως το στούντιο, μου ζήτησε να τον προστατεύσω απέναντι σε ένα εχθρικό όπως το χαρακτήρισε πάνελ αλλά και από εμένα την ίδια, μια εχθρική προφανώς δημοσιογράφο. Μου είπε ότι μεροληπτώ εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ και αυτό το γνωρίζει και διάφορες άλλες πολύ προσβλητικές εκφράσεις προς το πρόσωπό μου».

  «Του είπα ότι θα τηρήσω την τάξη σε αυτή τη συζήτηση, του διασφάλισα ότι θα γίνει μια ομαλή συζήτηση έτσι όπως πρέπει και όπως πάντα κάνουμε στον ΣΚΑΙ, το αμφισβήτησε εντόνως και στη συνέχεια -και είχα και μάρτυρες σε αυτό το περιστατικό- τον ρώτησα γιατί ήρθε εάν πιστεύει ότι είμαστε όπως μας χαρακτηρίζει και μου ανακοίνωσε ότι φεύγει. Κατόπιν τούτου δεν μπορούσα να κρατήσω δια της βίας τον κ. Λαφαζάνη» συνέχισε η δημοσιογράφος, λέγοντας ότι θα συνεχίσει την εκπομπή χωρίς εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ «με όλο το σεβασμό στις προτάσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

 19. Ο/Η Μνημόσυνο λέει:

  http://www.makeleio.gr/?p=260849

  ΓΙΑ ΚΛΑΜΑΤΑ Η ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ “ΤΡΕΛΑΝΤΩΝΗ” ΠΟΥ ΘΥΜΙΖΕ…ΚΗΔΕΙΑ !! ΜΑΖΕΨΑΝ ΜΕ ΤΟ ΖΟΡΙ…3500 ΑΤΟΜΑ(1200 ΑΠΟ ΕΠΑΡΧΙΑ) ΠΟΥ ΠΗΓΑΝ ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΗΣ ΝΔούλας!! ΑΚΟΜΑ ΚΛΑΙΝΕ ΤΟΝ ΜΑΚΑΡΙΤΗ ΣΤΗ ΣΥΓΓΡΟΥ!! (ΒΙΝΤΕΟ)

 20. Ο/Η Ζωηνάχης λέει:

  http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.politiki&id=39068

  ΥΓ. Φώτα, κάμερες, φλας, σκόνη στον αέρα, χαμόγελα στην ατμόσφαιρα. Υψωμένες γροθιές από τον Λαφαζάνη, το σήμα της νίκης από τα μέλη της νεολαίας του κόμματος, αγκαλιές και φιλιά μεταξύ Ραχήλ Μακρή και Ζωής Κωνσταντοπούλου. Το μανίκι από το σακάκι της Ραχήλ σηκώνεται και αποκαλύπτεται το τατουάζ με την περικεφαλαία. Εικόνα από το βράδυ της Κυριακής. Η αμήχανη στιγμή που ο παραδοσιακός ψηφοφόρος του ΣΥΡΙΖΑ θυμάται πως προβεβλημένη βουλευτής του κόμματος έχει στηρίξει την ως τώρα καριέρα της σε μία εθνική αφήγηση που ο ίδιος έμαθε να μισεί.

 21. Ο/Η Liberal λέει:

  Στον ΕΝΦΙΑ σωστός στα υπόλοιπα άστα να πάνε

  http://www.tanea.gr/news/politics/article/5201162/kammenos-synergasia-mono-me-syriza-kai-me-bash-tis-kokkines-grammes-mas/

  Καμμένος: «Συνεργασία μόνο με ΣΥΡΙΖΑ και με βάση τις κόκκινες γραμμές μας»

  ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 21/01/2015

  Κάλεσε τον κόσμο να αποφασίσει να επιλέξει εάν θέλει μια αυτοδύναμη «και αλαζονική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ» ή «μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με τους Ανεξάρτητους Έλληνες με τις κόκκινες γραμμές, σε θέματα όπως το μακεδονικό, το θέμα της Θράκης, τα εθνικά θέματα».

  Τόνισε κατηγορηματικά ότι δεν αποδέχεται τον διαχωρισμό Κράτους- Εκκλησίας, ενώ ξεκαθάρισε ότι θα προωθήσει τη μείωση του συντελεστή φορολογίας για επιχειρήσεις στο 7%, την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, ενώ τόνισε με έμφαση ότι θα επιδιώξει «την τιμωρία εκείνων που μας οδήγησαν στο Μνημόνιο, την αποκατάσταση αδικιών που επέφερε το PSI» και υπογράμμισε ότι θα διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες «εκείνων που αποφάσισαν το PSI».

  Έκανε λόγο για ειδικά δικαστήρια όσων αποφάσισαν την ένταξη της χώρας στο Μνημόνιο, είπε με αφορμή ερώτηση για την «Ελληνικός Χρυσός» πως «ό,τι υπογράφει τώρα η κυβέρνηση είναι για εμάς άκυρο» και ανέφερε ότι 12 βουλευτές του άντεξαν παρά τις πιέσεις που τους ασκήθηκαν και κάλεσε τους ιθύνοντες του ΣΔΟΕ «να σταματήσουν να καίνε χαρτιά».

  Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ- ΜΠΕ, ο κ. Καμμένος είπε ότι δεν θα αποδεχθεί «οποιοδήποτε πρόσωπο προτείνει ο κ. Τσίπρας για Πρόεδρο της Δημοκρατίας», τόνισε ότι έχει προτάσεις για τον ΠτΔ και πρόσθεσε ότι «θεωρούμε ότι ο ΠτΔ πρέπει να ενώνει τους Έλληνες», ενώ έκανε λόγο για «εμφυλιοπολεμική επιχειρηματολογία της ΝΔ, με την οποία δεν έχουμε καμιά σχέση».

  Είπε ακόμη ότι εάν έχει ισχυρό ποσοστό το κόμμα του, δεν θα απαιτηθούν συνεργασίες με αλλά κόμματα πλην ΣΥΡΙΖΑ και ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να συνεργαστεί με τους κκ Παπανδρέου, Βενιζέλο, Σαμαρά και Θεοδωράκη.
  Πρόσθεσε ότι «υπάρχουν βουλευτές της ΝΔ που συμφωνούν με το πρόγραμμα της επόμενης ημέρας για τη χάραξη μιας εθνικής γραμμής» και εκτίμησε ότι «το βράδυ των εκλογών, οι βουλευτές της ΝΔ θα στραφούν κατά του κ. Σαμαρά».

  Αναφερόμενος στις δημοσκοπήσεις, είπε ότι «με τις εταιρείες δημοσκοπήσεων θα ασχοληθούμε και ποινικά μετά τις εκλογές», αφήνοντας να εννοηθεί ότι τα αποτελέσματα που δίνουν κάποιες εξ αυτών δεν είναι αξιόπιστα, ενώ πρόσθεσε ότι το κόμμα του θα μπει στη Βουλή, γιατί «δεν κινούμαστε βάσει δημοσκοπήσεων. Δεν προδώσαμε ποτέ τους πολίτες.

 22. Ο/Η Κ.Δ. λέει:

  http://www.athensvoice.gr/article/city-news-voices/%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%B7/700-%CE%BB%CE%AD%CE%BE%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CF%80%CF%81%CE%B9%CE%BD-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%80%CF%81%CF%89%CE%B8%CF%85%CF%80%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B3%CE%AF%CE%B1-%CF%84%CF%83%CE%AF%CF%80%CF%81%CE%B1
  Απόψεις
  ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΦΥΣΣΑΣ

  23/01/2015 – 12:28 7 Σχόλια

  700 λέξεις πριν την πρωθυπουργία Τσίπρα
  (
  ….)

  Δ. Η απερχόμενη κυβέρνηση ψεύδεται για το παρελθόν και το παρόν, ο ΣΥΡΙΖΑ ψεύδεται για το μέλλον. Ό,τι κι αν λένε διάφοροι οικονομολόγοι για δείκτες που «βελτιώνονταν», δεν μπορείς να πείσεις κανένα ότι η τσέπη του πάει καλά ενώ είναι άδεια. Να γιατί λίγοι μόνο από όσους φοβούνται τον ΣΥΡΙΖΑ στρέφονται στη Νέα Δημοκρατία. Αντίθετα, το εμπόριο των υποσχέσεων («Η ελπίδα έρχεται») έχει ακόμα πέραση. Σου λέει ο άλλος: «Τόσα χρόνια φόροι και μειώσεις εισοδημάτων, αργός θάνατος. Θα ψηφίσω τους άλλους, κι ας είναι επικίνδυνοι, γιατί δεν πάει άλλο με τούτους, κι ό,τι βγει». Να γιατί καμιά ψεκασμένη Ραχήλ, καμιά δήλωση οποιουδήποτε συριζαίου για οτιδήποτε, δεν μπορεί να σταματήσει την αυτοκτονική ελπίδα των πολλών να γυρίσουν στο «νιρβανικό» 2009.

  (….)

  http://www.athensvoice.gr/taxonomy/term/3200/0

  Εξαιρετική υποψηφιότητα
  ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΒΑΛΛΙΑΝΟΣ

  Καθηγητής πολιτικής φιλοσοφίας στο πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει συγγράψει πλήθος άρθρων και βιβλίων.

  Μια νέα πορεία για τον τόπο

  Η κυβέρνηση Σαμαρά έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης …

  ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΒΑΛΛΙΑΝΟΣ |

  13/10/2014
  . .

  Οι μετανάστες και οι «προστάτες» τους

  Το μεταναστευτικό δεν είναι πρόβλημα αποκλειστικά ελληνικό …

  ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΒΑΛΛΙΑΝΟΣ |

  07/10/2014
  . .
  Μια συνέντευξη ορόσημο

  Η συνέντευξη του Σταύρου Θεοδωράκη στην ΔΕΘ σηματοδοτεί μια καινούργια φάση στην…

  ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΒΑΛΛΙΑΝΟΣ |

  14/09/2014
  . .

  .

  Το Πλατωνικό Κριτήριο

  Γράφει ο Περικλής Βαλλιάνος, υποψήφιος ευρωβουλευτής με «Το Ποτάμι» …

  ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΒΑΛΛΙΑΝΟΣ |

  16/04/2014

 23. Ο/Η Κ.Δ. λέει:

  ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΜΕ ΑΓΩΝΙΑ Η ΕΥΡΩΠΗ

  Η μισή Liberation γραμμένη σήμερα για τον Τσίπρα –Eξουσία και «la kolotoumba»

  Πηγή: Η μισή Liberation γραμμένη σήμερα για τον Τσίπρα –Eξουσία και «la kolotoumba»
  iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/188342/i-misi-liberation-grammeni-simera-gia-ton-tsipra-exoysia-kai-la-kolotoumba#ixzz3PtFhZyPS

 24. Ο/Η laskaratos λέει:

  https://skalalakonias.wordpress.com/2015/01/17/paremvasijanuary2015part1/

  αυτόνομη πρωτοβουλία ενάντια στην λήθη

  αυτόνομη κομμουνιστική παρέμβαση ατόμων στην Σκάλα Λακωνίας

  Παρέμβαση της Αυτόνομης πρωτοβουλίας ενάντια στην λήθη για την τρέχουσα συγκυρία (μέρος 1ο)

  furdenkommunismus / 7 ημέρες ago

  ………………….

  Τις τελευταίες μέρες μας ρωτούν διάφοροι/ες τι θα κάνουμε ως συλλογικότητα σε αυτές τις εκλογές, αν δηλαδή θα στηρίξουμε το ΣΥΡΙΖΑ για να ανακόψουμε τον δρόμο στον Σαμαρά και την ΝΔ, δίνοντας του (ΣΥΡΙΖΑ) καθαρή αυτοδύναμη εντολή για τον σχηματισμό αριστερής κυβέρνησης που θα δώσει μια ανάσα στα προβλήματα του κόσμου, μεταξύ αυτών και των μεταναστών. Από όσο μπορούμε να δούμε και να ακούσουμε από κόσμο που ζει στην Λακωνία, αδιαμφισβήτητα ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα και στον νομό μας. Λύνοντας λοιπόν την απορία σε αρκετούς/ες από τους φίλους/ες που μας ρωτούν επίμονα για το αν θα στηρίξουμε ΣΥΡΙΖΑ ή κάποιο άλλο κόμμα στις εκλογές, προεξοφλούμε ότι δεν πρόκειται σε καμιά περίπτωση να συμμετέχουμε στην συγκεκριμένη φάρσα κάνοντας την χάρη στο συγκεκριμένο κόμμα ή οποιοδήποτε άλλο απόκομμα της εξωκοινωβουλευτικής αριστεράς.

  Τα φιλαράκια όλα μαζί στων φώτων την Γιορτή. (σημ.Λασκ.:Τσίπρας-αρχ.Γιάννης Λιάπης-μητρ. Χρήστος Μεντζελόπουλος, τ.φίλος Χρυσής Αυγής).

  Για όσους τρέφουν αυταπάτες ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι μια προοδευτική λύση για τα πράγματα της χώρας θα θέλαμε να δανειστούμε την παρακάτω παράγραφο από την παρέμβαση του antifa negative στο ραδιόφωνο του Αμβούργου FSK:


  Τα σημεία κριτικής του Σύριζα δεν έχουν να κάνουν με το ακροδεξιό παρελθόν διάφορων υπουργών της κυβέρνησης αλλά ούτε και με την υπεράσπιση των μεταναστών, οι οποίοι έχουν κυριολεκτικά εξαφανιστεί από την ατζέντα του κόμματος (π.χ. κέντρα κράτησης, στρατηγική παρανομοποίησης από πλευράς του ελληνικού κράτους). Ο ανταγωνισμός στη δοκιμασία δηλητηρίων συνεχίζεται με αριστερά συνέδρια με παπάδες και στρατιωτικούς για τις προοπτικές μιας αριστερής ηγεμονίας στους θεσμούς αυτούς. Ακόμα και οι νεοναζί δεν ακούνε κάποια σοβαρή κριτική από τον Σύριζα. «Πρέπει να διωχθούν για τις πράξεις και όχι για τις ιδέες τους!», διακήρυσσαν μέχρι πρόσφατα, μιας και ως γνωστόν οι εγκληματικές πράξεις των ναζί είναι εντελώς άσχετες από την ιδεολογία τους… Αυτή η στάση δεν έχει να κάνει, βέβαια, με κάποια εμμονή στην ελευθερία του λόγου αλλά το κατεξοχήν χυδαίο κίνητρο ότι οι ναζί κόβει ψήφους από το κυβερνητικό κόμμα.

  Υπάρχουν βέβαια στελέχη στον ΣΥΡΙΖΑ που έχουν παραπάνω από εργαλειακές σχέσεις με την άκρα δεξιά. Ο Θ. Καρυπίδης, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ στην βόρεια ελλάδα, και συνδετικός κρίκος του κόμματος με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, είχε έρθει στην επικαιρότητα όταν είχε υποστηρίξει στο facebook ότι την κρατική τηλεόραση την «ελέγχουν οι εβραίοι». Στο ίδιο πνεύμα η Ελένη Ανδριοπούλου, στέλεχος ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας την πολεμική σύγκρουση στη Γάζα έγραφε στο δικό της facebook: «Ρε πούστη Χίτλερ και φασίστας του κερατά ήσουν αλλά και μισές δουλειές έκανες…». Και ούτε που θέλουμε να σκεφτόμαστε τι θα γίνει στις εβραϊκές κοινότητες της χώρας, αν κατά την διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, γίνει πολεμικό επεισόδιο στην μέση ανατολή… [7]

  Για να συνεχίσει λίγο πιο κάτω στο ίδιο κείμενο πιάνοντας και το ζήτημα της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς τύπου ΑΝΤΑΡΣΥΑ κοκ….


  Μην ψάχνετε, ωστόσο, για τρύπα διαφυγής. Ο εξω- και αντι-κοινοβουλευτικός ριζοσπαστικός χώρος, μέσα σε όλη αυτή την κατάσταση θυμίζει όλο και περισσότερο προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ. Μόνο ελάχιστες ομάδες και άτομα έχουν κρατήσει μια πιο επιφυλακτική ή κριτική στάση. Η επιχειρηματολογία των ψηφοφόρων κυμαίνεται από το, βαθύτατα αντι-κρατικό επιχείρημα, ‘δεν θα είναι το ίδιο με τους δεξιούς’ μέχρι το ‘θα τους ψηφίσουμε εργαλειακά προσδοκώντας μια καλύτερη πολιτική’. Το γιατί ένα ριζοσπαστικό αριστερό άτομο θεωρεί ότι ψηφίζοντας τον Σύριζα θα εργαλειοποιεί το κόμμα αυτό και όχι το αντίστροφο είναι φαινομενικά παράδοξο αλλά όχι και άνευ εξήγησης. Καταρχάς, πολλοί ήδη έχουν συμφέροντα δεμένα με τον Σύριζα, οπότε η πιθανότητα μιας αριστερής κυβέρνησης συνδέεται με την προσωπική τους ανέλιξη. Αυτό, μολονότι κομματάκι οπορτουνιστικό, παραδεχόμαστε ότι είναι ένα ορθολογικό κίνητρο. Μπορεί δηλαδή τα κέντρα κράτησης να συνεχίσουν να υπάρχουν, ωστόσο θα αυξηθούν ίσως οι ΜΚΟ που θα τα … αναλύουν και θα στέλνουν κάποιο σάντουιτς. Κι οι υπόλοιποι; Οι υπόλοιποι μοιάζουν να πιστεύουν ότι η πολιτική του ελληνικού κράτους σε μια σειρά ζητήματα, όπως είναι π.χ. η εξωτερική πολιτική (στα οποία άλλωστε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καν υποσχεθεί ότι θα αλλάξει κάτι), καθορίζεται από τις κακές ιδέες ενός κακού πρωθυπουργού, συνεπώς δεν θα ήταν ωραία να τον αλλάξουμε με έναν «καλό» αριστερό πρωθυπουργό;

  Νομίζουμε ότι και οι δύο παράγραφοι από το κείμενο του antifa negative είναι αρκετά κατατοπιστικοί για τους λόγους που ένας αντιφασίστας/αντιφασίστρια δεν πρέπει καν να μπει στην λογική της εκλογολογίας. Ωστόσο θα θέλαμε να συνεχίσουμε την ανάλυση μας ξετυλίγοντας περισσότερο το κουβάρι της ελληνικής ρατσιστικής πραγματικότητας εστιάζοντας τώρα – μετά και από όσα γράψαμε σχετικά με το κατά πόσο έχουν σχέση όλοι αυτοί οι αριστεροί με μια κομμουνιστική προσέγγιση – σε ζητήματα που μας απασχόλησαν και μας απασχολούν και βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα του αντιφασιστικού μας χώρου, όπως καταπιάνονται και στην θεματολογία του περιοδικού μας 0151.

  Ένα από τα επικρατέστερα σενάρια για την επομένη των εκλογών είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, άρα θα χρειαστεί την ανοχή ή την κυβερνητική συνεργασία με ένα από τα άλλα κόμματα που θα περάσουν το κατώφλι του 3%. Ένα από τα φαβορί αυτής της συνεργασίας είναι το ημιφασιστικό κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων, του γνωστού συνωμοσιολόγου λαϊκιστή Πάνου Καμμένου. Ήδη ο Π. Καμμένος έχει κλείσει το μάτι στο ΣΥΡΙΖΑ για κάτι τέτοιο και από όσο όλα δείχνουν κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει, αν φυσικά επικυρώσουν και την ήδη συμφωνία τους πάνω στα εθνικά θέματα. Μάλιστα έχουμε και μεταγραφές μεταξύ των δύο κομμάτων με απολαυστικό παρασκήνιο, όπως αυτή της Ραχήλ Μακρή κατά εντολή του αρχηγού (Τσίπρας) και σε πλήρη αντίθεση την κομματική οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ Κοζάνης. Η Ραχήλ Μακρή προέρχεται από το κόμμα του Πάνου Καμμένου. Πριν συνεχίσουμε την ανάλυση μας για τους ΑΝΕΛ θεωρούμε σκόπιμο να δημοσιεύσουμε την παρακάτω φωτογραφία με τα λόγια της ίδιας από τον λογαριασμό της στο twitter:

  ra (σημ.Λασκ: φωτογραφία)

  Τολμούμε να πούμε ότι η συγκεκριμένη κυρία έχει πιάσει το νόημα και έχει κάνει τις ανάλογες πολιτικές επιλογές. Δεν θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε περισσότερο ότι από το ΣΥΡΙΖΑ, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, μέχρι τους αναρχοσυνδικαλιστές της Ροσινάλντε συγκροτείται αυτό το ιδιότυπο «μέτωπο», εντός της εθνικής ιδεολογικής αφήγησης, πλήρως ενσωματωμένο και μέσα στις επιλογές και ανάγκες της, ακριβώς γιατί κανείς από όλους αυτούς που ανέφερε η κυρία Μακρή δεν έχει στόχο να συμβάλει στην διεύρυνση ενός ανταγωνιστικού κινήματος εναντίον του υπάρχοντος.

  Όσο για τους ΑΝΕΛ, ο κύριος Καμμένος έδωσε την έναρξη της προεκλογικής του εκστρατείας με την επικύρωση του ελληνικού ηγεμονισμού στα Βαλκάνια,στέλνοντας μήνυμα στην δημοκρατία της Μακεδονίας ότι «ο δρόμος για την Ευρώπη περνάει από την Αθήνα«.

  Βάζοντας μια τελεία εδώ στην κριτική μας απέναντι στο μόρφωμα του ΣΥΡΙΖΑ καλό είναι να πούμε ότι πλέον απέσυρε πολλές από τις προγραμματικές του δηλώσεις για τα δικαιώματα της LGBTQ κοινότητας στην Ελλάδα με πιο πρόσφατο παράδειγμα την τοποθέτηση Τσίπρα για την υιοθεσία παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια [8]. Όσο για την Εβραϊκή κοινότητα στην Ελλάδα τα πράγματα μάλλον είναι και εδώ δύσκολα αν δούμε τα γεγονότα ένα ένα, κάτι που θα κάνουμε και σε ένα ξεχωριστό κείμενο σύντομα, αρκεί να δούμε τις θέσεις πολλών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ,αλλά και την συμμετοχή του κόμματος σε διάφορες εκδηλώσεις με αντισημιτικο περιεχόμενο. Όσο για το ΚΚΕ ειδικεύεται στις επιθέσεις σε εβραϊκούς στόχους, όπως η βεβήλωση του μνημείου του ολοκαυτώματος στην Θεσσαλονίκη κατά την διάρκεια κάποιας από τις πολεμικές συρράξεις στην Μέση Ανατολή [9].

  Οι φασιστικές και αριστερές επιθέσεις με αντισημιτικό περιεχόμενο φαίνεται να πληθαίνουν το τελευταίο διάστημα, εναντίων μνημείων, νεκροταφείων, συναγωγών κοκ και από ότι εκτιμούμε θα πάρουν και άλλο περιεχόμενο κατά την διάρκεια της «αριστερής κυβέρνησης». Αυτό πρέπει να μας βάλει εξαρχής σε σκέψεις πως να τα βάλουμε με τους αντισημίτες και πρακτικά, όχι μόνο στον θεωρητικό μας λόγο.

  Τελειώνοντας αυτό το πρώτο μέρος της ανάλυσης μας για την συγκυρία σήμερα, θα θέλαμε να αφιερώσουμε και λίγες γραμμές στα υπόλοιπα κόμματα του ελληνικού βούρκου. Καταρχάς η διάλυση της ΔΗΜΑΡ και εν μέρη του ΠΑΣΟΚ γέννησε μια σειρά κόμματα όπως το ΠΟΤΑΜΙ της τηλεοπτικής περσόνας του Θεοδωράκη και το νέο κόμμα του πρώην πρωθυπουργού ΓΑΠ και διεκδικούν και αυτοί μερίδα από την πίτα της αστικής δημοκρατίας. Αν και στην περίπτωση του κυρίου Παπανδρέου έχουμε στα λόγια μια ρητή εναντίωση στην ομοφοβία και τον λαϊκισμό, ξέρουμε καλά ότι δεν πρέπει να περιμένουμε τίποτα. Όσο για το ΠΟΤΑΜΙ αποτελεί μια ελληνική σούπα από ακροδεξιούς μέχρι ομοφοβικούς, αντισημίτες και σεξιστές όλοι κάτω από ένα πρόγραμμα φιλελεύθερης διαχείρισης της ελληνικής καπιταλιστικής οικονομίας.

  Η χρυσή αυγή παρά τις διώξεις και τους μισούς ναζίδες στην φυλακή καταφέρνει να επιβιώσει (τουλάχιστον όπως φαίνεται στις δημοσκοπήσεις). Επικυρώνει μια πραγματικότητα που δείχνει πόσο βαθιές ρίζες έχουν οι φασίστες μέσα στην ελληνική κοινωνία και το γεγονός ότι τα βοθρολήματα αν και προσωρινά στις τρύπες τους θα ξαναβγούν σύντομα. Ξέρουμε καλά ότι δεν αντιμετωπίζονται μέσα από θεσμικές διαδικασίες. Για μας το πρόβλημα, όπως έχουμε ξαναγράψει, δεν είναι το ένα ή το άλλο φασιστικό κόμμα, αλλά η ελληνική κοινωνία όπως είναι δομημένη εν γένη. Ο ελληνικός όχλος σε όλες τις ιστορικές συγκυρίες από την ίδρυση του ελληνικού κράτους μέχρι σήμερα βρήκε τρόπο έκφρασης μέσα από πογκρόμ, σφαγές, διωγμούς, βιασμούς κοκ. Δεν μπορεί σήμερα να γίνει αντιφασιστική πολιτική δίχως να έχουμε στην ατζέντα μας αυτήν την πραγματικότητα, όσο σκληρή και να είναι, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να μας καθησυχάζει μια δήθεν διάλυση της χρυσής αυγής.

  Επίλογος στο πρώτο μέρος

  Διαπιστώνουμε μέσα σε αυτό το πρώτο μέρος της παρέμβασης της Αυτόνομης Πρωτοβουλίας Ενάντια στην Λήθη, ότι η κατάσταση στην κεντρική Ευρώπη «φουντώνει». Οι κοινωνίες ελέγχου που ευαγγελίζεται η κυριαρχία σήμερα, που πολλοί από εμάς γράφουμε για αυτές ήδη από το 2005, έχουν ήδη κατασκευαστεί στο κύριο όγκο των δυτικών καπιταλιστικών μητροπόλεων. Ο εχθρός έχει και αυτός εφευρεθεί αρχικά σε μειονότητες και μετανάστες, για να καταλήξει στην ευρύτερη πλειοψηφία και την μητροπολιτική νεολαία. Ο Ευρωπαϊκός καπιταλισμός βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα μιας αθεράπευτης κρίσης, συστημικής και ιδεολογικής. Η έλλειψη μιας εναλλακτικής κομμουνιστικής στρατηγικής σήμερα σε συνδυασμό με την αθεράπευτη εθνική νεκροφιλία και τον φετιχοποιημένο αντικαπιταλισμό της αριστεράς μας φέρνει όλο και πιο κοντά σε μια συνολική κατάρρευση του γυάλινου κόσμου όπως τον είχαμε συνηθίσει μέχρι σήμερα. Η ενίσχυση των ακροδεξιών φασιστικών κομμάτων στην Ευρώπη δίνουν ένα μήνυμα για το τι έχει να επακολουθήσει, δίνουν το έναυσμα ενός ιδιόρρυθμου κοινωνικού πολέμου, με την δική μας πλευρά να μην έχει ακόμα συγκροτηθεί. Έχουμε δύο επιλογές: Είτε να μείνουμε θεατές στις εξελίξεις, είτε να συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις στην δημιουργία ενός ανταγωνιστικού κινήματος που θα είναι σε θέση να χαράξει μια νέα κομμουνιστική προοπτική. Η κατάσταση στην Ελλάδα θα ενταθεί και αυτή ακόμα περισσότερο. Δεν πρέπει κανείς και καμιά από εμάς να επαναπαυτεί ή να φάει το σάπιο μήλο της αριστερής κυβέρνησης. Η επόμενη των εκλογών θα πρέπει να μας βρει έτοιμους να αντιμετωπίσουμε τις νέες προκλήσεις και μεγάλα προβλήματα που θα εμφανιστούν από τη επόμενη κιόλας μέρα. Η Αυτόνομη Πρωτοβουλία Ενάντια στην Λήθη απευθύνει κάλεσμα σε όσες/ους συντρόφισσες/ους σήμερα προβληματίζονται έστω και λίγο για τα παραπάνω, να μπουν σε έναν ουσιαστικό διάλογο που θα ανοίξει τον δρόμο στην προοπτική μιας τέτοιας αντιπαραθετικής συγκρότησης εναντίων του υπάρχοντος.

  Προς ένα προφητικό όραμα του μέλλοντος που συντρίβει τα δεσμά του παρόντος και καθοδηγεί το παρόν στην αυτεπίγνωση της ανατρεπτικής του ουσίας, η οποία είναι η αυτεπίγνωση της συνείδησης ότι μπορεί να γίνει αυτό που επιθυμεί να είναι και που ως πιθανότητα το πραγματώνει πέρα από και ενάντια στην εμπειρική πραγματικότητα [10].

  Αυτόνομη Πρωτοβουλία Ενάντια στην Λήθη και σύντροφοι/ισσες

  Γενάρης 2015

 25. Ο/Η Πρεζόνι λέει:

  Ανέβηκε στις 30 Μαρ 2010

  Άλλα΄είπε ο Χριστός και άλλα κάνει σήμερα το παπαδαριό.Φοδερό το βίντεο του αποψινού ‘Ράδιο Αρβύλλα’και τα συμπεράσματα δικά σας………………….Ξυπνάτε!!!!!!!!­!!!!!!!!!!!Κυβερνάει η ‘Χριστιανική’ μαφία!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 26. Ο/Η Σεραφείμ Καμμένος λέει:

  Mετά τον Αλέξη και ο Πάνος, υπουργός της κυβέρνησης συριζα-ανελ:

  + + + + + + + +

  Ο Πάνος Καμμένος στον Μητροπολίτη Πειραιώς

  Δημιουργηθηκε στις Σάββατο, 24 Ιανουαρίου 2015
  Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr – 17.21

  Ο Πάνος Καμμένος, στο πλαίσιο της περιοδείας του στον Πειραιά, επισκέφθηκε τον σεβασμιότατο Μητροπολίτη Πειραιώς, κ. Σεραφείμ.

  Παρών στην επίσκεψη και ο υποψήφιος με τους ΑΝΕΛ στην Α’ Πειραιά, Γιώργος Χρηστοφορίδης, που τόνισε τη σημαντική συμβολή της εκκλησίας και κυρίως της Μητρόπολης του Πειραιά στην υποστήριξη των τμημάτων της κοινωνίας που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση.

 27. Ο/Η laskaratos λέει:

  http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231380267

  Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, φαίνεται να έχει ήδη κλείσει η συμφωνία για κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, στην οποία το κόμμα του Πάνου Καμμένου θα έχει ένα υπουργικό χαρτοφυλάκιο -πιθανότατα θα δοθεί στον ίδιο τον Πάνο Καμμένο το υπουργείο Ναυτιλίας.

  http://tvxs.gr/news/ellada/athoosi-toy-limenikoy-somatos-gia-ta-ratsistika-synthimata-tis-25is-martioy

  Μόνο δύο οι ένοχοι για τα ρατσιστικά συνθήματα του Λιμενικού Σώματος
  ………………

  Η υπόθεση είχε έρθει στο φως της δημοσιότητας από ρεπορτάζ του Δημήτρη Αγγελίδη. Ο συντάκτης της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία» είχε τραβήξει με το κινητό του σε βίντεο τη σκηνή κατά την οποία οι εν λόγω άνδρες του Λιμενικού Σώματος φώναζαν συνθήματα, όπως «Έλληνας γεννιέσαι δεν γίνεσαι ποτέ, το αίμα σου θα χύσουμε γουρούνι Αλβανέ», «Θα γίνει μακελειό, μετά θα εκδικηθώ, όταν θα προσκυνήσετε σημαία και σταυρό» και «Τους λένε Σκοπιανούς, τους λένε Αλβανούς, τα ρούχα μου θα ράψω με δέρματα απ’ αυτούς».

  …….
  Ως μάρτυρες υπεράσπισης κατέθεσαν πρώτες δύο αλλοδαπές κυρίες, οι οποίες έχουν αρραβωνιαστεί με μέλη του αγήματος, δείγμα κατά τους συνηγόρους υπεράσπισης ότι δεν εμφορείται η ομάδα από ρατσιστικά αισθήματα (σημ.Λασκ. συμπτωματικά αρρβωνιαμένοι με αλλοδαπές έχουν εμφανιστεί και Χρυσαυγίτες κατηγορούμενοι ε δίκες) . Πάντως, ένας από τους συνηγόρους δεν παρέλειψε να εκδηλώσει την πεποίθησή του ότι «είμαστε ανώτερη φυλή εμείς οι Ελληνες». Υπέρ των κατηγορουμένων κατέθεσαν και ο υποναύαρχος ε.α. Ι. Θεοφανίδης, ο αρχιπλοίαρχος ε.α. Β. Πολίτης και ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΣ Φράγκος Φραγκούλης. Το δικαστήριο απέρριψε αίτημα του παριστάμενου βουλευτή Πάνου Καμμένου να καταθέσει.

  http://olympia.gr/2011/12/19/%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CF%83-%CE%BA%CE%B1%CE%BC%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%BF%CF%83-%CE%B1%CF%8D%CF%81%CE%B9%CE%BF-%CE%B7-%CE%B4%CE%AF%CE%BA%CE%B7-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%B2%CE%B1%CF%84%CF%81%CE%B1/

  ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Αύριο η δίκη των «βατραχιών». Είμαι περήφανος που διετέλεσα πολιτικός σας προϊστάμενος.

  Posted by olympiada στο Δεκεμβρίου 19, 2011

  Αύριο δικάζονται οι Έλληνες βατραχάνθρωποι του Λιμενικού Σώματος άδικα και προβοκατόρικα.
  Οί μηνυτές γνωστοί για την αντεθνική τους δράση μέ θέσεις υπέρ των σκοπιανών και μονίμως κατά των Ελληνικών θέσεων.Οι μκο τους χρηματοδοτούμενες μονίμως απο τον ΓΑΠ.

  Είμαι περήφανος που διετέλεσα πολιτικός σας προιστάμενος.
  Η σκευωρία θα καταπέσει.
  ΟΛΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΜΑΖΙ ΣΑΣ

  Πάνος Καμμένος.

  Λεπτομέρειες: Συνεχίζεται αύριο Τρίτη 20/12/2011 η δίκη, φαρσοκωμωδία, των ανδρών των δυνάμεων της ΜΥΚ. ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΟΥΣ!

  ΝΟΣΤΑΛΓΟΙ ΤΟΥ ΧΙΤΛΕΡ ΚΑΙ ΓΟΝΟΙ ΧΟΥΝΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΖΟΥΝ ΕΛΛΗΝΕΣ, ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ 2011. ΑΣ ΤΟΥΣ ΔΕΙΞΟΥΜΕ ΟΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ ΑΝΤΑΡΤΕΣ, ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ.

  Υπενθυμίζουμε την διεύθυνση του ναυτοδικείου: δίπλα από το Ναυτικό Νοσοκομείο Πειραιώς (Ν.Ν.Σ.), λιμένας Ζέας (Πασαλιμάνι), Ακτή Μουτσόπουλου Τρύφωνα 66 Πειραιάς

 28. Ο/Η ΑΝΕΛ λέει:

  Οι ΑΝΕΛ είναι τυχοδιώκτες, λαϊκιστές, δολοπλόκοι και ομοφοβικοί

  Ο ανταποκριτής της Liberation στις Βρυξέλλες δανείζεται τη φράση του Έλληνα ιστορικού Νικόλα Μπλουδάνη για να περιγράψει τους ΑΝΕΛ. «Πρόκειται για ένα κόμμα τυχοδιωκτών, χωρίς συγκεκριμένη ιδεολογία της ανώτερης μεσαίας τάξης. Στη Γαλλία, θεωρείται πως βρίσκεται στα δεξιά του UMP (σ.σ. του Νικολά Σαρκοζί) και στα αριστερά του Εθνικού Μετώπου (σ.σ. της Μαρίν Λεπέν)». Στην πραγματικότητα, είναι πολύ κοντά με το κόμμα του εθνικιστή Νικολά Ντιπόν Ενάν, αναφέρει ο Κατρμέρ, ο οποίος χαρακτηρίζει τις διακηρύξεις του Πάνου Καμμένου πως στην ουσία σχηματίζουν «ένα δολοπλόκο και ξενοφοβικό μόρφωμα, που υπερασπίζεται την ορθόδοξη εκκλησία και είναι αντισημιτικό, ομοφοβικό, ευρωφοβικό, προρωσικό, αντιτουρκικό και πολλά ακόμα που παραλείψαμε να βάλουμε μέσα στη λίστα».

  Καμμένος, ο ψεκασμένος

  «Ο Καμμένος», συμπληρώνει ο Κατρμέρ, «ο οποίος μιλά άπταιστα γαλλικά, έχει μάλιστα γράψει κι ένα βιβλίο το 1990 στο οποίο κατηγορούσε χωρίς αποδείξεις το ΠΑΣΟΚ και τον Ανδρέα Παπανδρέου πως ήταν πίσω από τους ακροαριστερούς τρομοκράτες της 17 Νοέμβρη. Πολύ πιο πρόσφατα, είχε υπερασπιστεί δημόσια τη “θεωρία των ψεκασμών”, η οποία του είχε χαρίσει το παρατσούκλι “ο ψεκασμένος”. Είχε ταχθεί υπέρ της διεκδίκησης των γερμανικών πολεμικών αποζημιώσεων, ενώ είχε ακόμα εκτιμήσει ότι οι Εβραίοι στην Ελλάδα δεν πληρώνουν φόρους, εν αντιθέσει με τους άλλους πολίτες. Οι αδυναμίες του δεν έχουν τέλος».

  Ο Κατρμέρ αναφέρεται και στο περιβάλλον του αρχηγού των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ο οποίος επισημαίνει ότι οι άνθρωποι του περιβάλλοντος του δεν έχουν να επιδείξουν κάτι καλύτερο από εκείνον. Σε αυτό το σημείο υπενθυμίζει ότι το ομοφοβικό tweet του Νίκου Νικολόπουλου, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει π@@@ @@@ριο τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπέτελ. Οσο για την προερχόμενη από τους Ανεξάρτητους Έλληνες Ραχήλ Μακρή, ο Κατρμέρ υπενθυμίζει τη στάση της όταν συνελήφθησαν τον Σεπτέμβριο του 2013 Χρυσαγίτες βουλευτές: «Εγινε γνωστή όταν ούρλιαζε ότι υπήρχε δικτατορία επειδή συνελήφθησαν πολλοί βουλευτές της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής. Μετά εγκατέλειψε τους ΑΝΕΛ και εξελέγη αυτή την Κυριακή με τις λίστες του… ΣΥΡΙΖΑ».

  Το μόνο που ενώνει ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ είναι το αντι-μνημόνιο

  Ο δημοσιογράφος της Liberation επιχειρεί στη συνέχεια να ερμηνεύσει την αιτία που ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να συνεργαστεί με τους ΑΝΕΛ, πάλι δανειζόμενος φράση του Νικόλα Μπλουδάνη: «Είναι σαν να συνεργάζεται το PSU (σ.σ. Γαλλικό Σοσιαλιστικό Κόμμα) της δεκαετίας του ’60 με τους Poujadistes (σ.σ. το λαϊκίστικο κίνημα που είχε πάρει το όνομα του ιδρυτή του Pierre Poujade). Και εξηγεί ότι για να γίνει κατανοητή αυτή η συνεργασία, σήμερα, «η διαχωριστική γραμμή στην Ελλάδα δεν είναι μεταξύ αριστεράς και δεξιάς, αλλά μεταξύ μνημονιακών και αντιμνημονιακών». «Για αυτό ο Τσίπρας απέρριψε μια συμμαψία με Το Ποτάμι, το νέο προευρωπαϊκό κόμμα της κεντροαριστεράς, του οποίου ο ιδρυτής δημοσιογράφος Σταύρος Θεοδωράκης είναι υπέρ των μεταρρυθμίσεων» γράφει ο Κατρμέρ και παραθέτει τα λόγια του καθηγητή Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, ο οποίος πρόσκεται στον ΣΥΡΙΖΑ, του Μιχάλη Σπουρδαλάκη: «Το Ποτάμι είναι ένας σχηματισμός που φέρει τα πάντα – όλους εκείνους που μοιάζουν τυχοδιώκτες, νεοφιλελεύθερους και φίλους από τις πορείες».

  Πηγή: Liberation: Ο ΣΥΡΙΖΑ πάνω σε σύννεφο και ο Καμμένος ψεκασμένος | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/189000/liberation-o-syriza-pano-se-synnefo-kai-o-kammenos-psekasmenos#ixzz3Q8gvGmfP

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s