Τα κανάλια θα αποδώσουν φόρους το 2016 (Εμείς οι υπόλοιποι εδώ και τώρα)

Ακόμη και προεκλογικά η κυβέρνηση μεθοδεύει να χαρίσει δεκάδες εκατ. €υρώ από φόρους στους καναλάρχες και μάλιστα αθόρυβα, κάνοντας πιο έντονο το άρωμα διαπλοκής…

Φόρους από διαφημίσεις που τα κανάλια έπρεπε να αποδίδουν ανά μήνα η γ.γ. Δημοσίων Εσόδων, Αικ. Σαβαΐδου με την παραπάνω απόφασή της μεταθέτει την απόδοσή τους για ένα χρόνο δίνοντας άλλο τόνο στη στήριξη που δίνουν στην κυβέρνηση οι τηλεδημοσιογράφοι -©Εφημερίδα των Συντακτών

Φόρους από διαφημίσεις που τα κανάλια έπρεπε να αποδίδουν ανά μήνα η γ.γ. Δημοσίων Εσόδων, Αικ. Σαβαΐδου με την παραπάνω απόφασή της μεταθέτει την απόδοσή τους για ένα χρόνο δίνοντας άλλο τόνο στη στήριξη που δίνουν στην κυβέρνηση οι τηλεδημοσιογράφοι -©Εφημερίδα των Συντακτών

Παπαγάλοι με το… αζημίωτο

Δημήτρης Κανελλόπουλος στην Εφημερίδα των Συντακτών
Την ώρα που το κράτος ζητάει από επιχειρήσεις και φορολογούμενους να προπληρώνουν τους φόρους τους, δίνει… τράτο στα τηλεοπτικά κανάλια έναν ολόκληρο χρόνο στην υποχρέωση που έχουν ως προς την απόδοση του φόρου επί των διαφημίσεων στην τηλεόραση.

Μιλάμε δε για ένα ποσόν δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ ετησίως. Φόροι που έπρεπε να αποδίδονται από τους τηλεοπτικούς σταθμούς ανά μήνα, αρχής γενομένης από τις 20 Φεβρουαρίου 2015, η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Αικατερίνη Σαββαΐδου σκοπεύει να τους μεταθέσει έναν χρόνο αργότερα, στις 20 Ιανουαρίου 2016. Θα προωθήσει μία τέτοια απόφαση, άραγε;

Η «Εφημερίδα των Συντακτών» διαθέτει τη σχετική εγκύκλιο – με ημερομηνία 12 Ιανουαρίου. Ηδη αυτή οδεύει προς το Εθνικό Τυπογραφείο κι αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά, θα τυπωθεί λίγες ώρες πριν από τις εκλογές.

Ετσι, πρώτον, ενισχύεται η ρευστότητα των καναλιών μια και θα εισπράττουν κανονικά αλλά δεν θα αποδίδουν και, δεύτερον, προκαλείται εσκεμμένη μείωση των εσόδων του κράτους από φορολογικές πηγές. Αντί να εισπράξει άμεσα χρήματα το Δημόσιο, τα προσφέρει για ένα ολόκληρο έτος στους καναλάρχες-εργολάβους της διαπλοκής. Τους χρηματοδοτεί, δηλαδή, άτοκα! Ενώ, ταυτόχρονα, φορολογεί τους διαφημιζόμενους με 20% προσθέτοντας ένα ακόμη πρόβλημα στη χειμαζόμενη διαφημιστική αγορά. Επίσης, διογκώνει τη μεγάλη δεξαμενή των χρεών που ήδη έχουν τα κανάλια και είναι άγνωστο αν θα αποπληρώσουν ποτέ.

Ο φόρος αυτός είναι ένας «ειδικός φόρος στις διαφημίσεις που προβάλλονται στην τηλεόραση». Ψηφίστηκε στις 6 Μαΐου 2010 και «ορίζεται σε ποσοστό 20% επί της αξίας της διαφήμισης». Σύμφωνα με τον νόμο, τα ΜΜΕ θα (έπρεπε να) εισπράττουν το συγκεκριμένο 20% από τους διαφημιζόμενους και θα (έπρεπε να) το αποδίδουν στις αρμόδιες ΔΟΥ, μέχρι τις 20 του επόμενου μηνός. Στις 20 Φεβρουαρίου τα έσοδα του Ιανουαρίου, στις 20 Μαρτίου του Φεβρουαρίου κ.ο.κ.

Ο νόμος έμπαινε σε ισχύ την 1η Ιουλίου 2010. Από τότε όμως άρχισε το πανηγύρι, με το Δημόσιο να μην εισπράττει δεκάρα τσακιστή. Πήρε καταρχάς παράταση μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2011. Και με συνεχείς παρατάσεις έφτασε έως το 2015. Το κράτος αρνούνταν να εισπράξει με αστείες δικαιολογίες του τύπου, «τα ΜΜΕ βρίσκονται σε δύσκολη φάση, μην τα φορτώσουμε με επιπλέον οικονομικά βάρη». Λες και οι υπόλοιποι φορολογούμενοι έχουν καλύτερες δυνατότητες.

Και φτάνουμε αισίως στα τέλη του 2014. Η κυβέρνηση δεν… κατάφερε να ψηφίσει νέα παράταση ώστε να ανασταλεί η είσπραξη του φόρου μέχρι το 2016. Πιθανότατα από ανικανότητα, μπορεί από αμέλεια, ίσως και να τους πρόλαβαν τα γεγονότα. Ετσι, ο ειδικός φόρος που επιβάλλεται στις διαφημίσεις, οι οποίες προβάλλονται από την τηλεόραση ισχύει κανονικά από την 1η του μηνός. Μέγας πανικός έπεσε στα κανάλια. Επρεπε να βρεθεί λύση.

Την προσφέρει λοιπόν με την εγκύκλιό της η κ. Αικατερίνη Σαββαΐδου, αντικαθιστώντας τις σχετικές παραγράφους που αφορούσαν τη «διαδικασία απόδοσης του ειδικού φόρου τηλεοπτικών διαφημίσεων» ως ακολούθως: «Η δήλωση υποβάλλεται μέχρι την 20ή Ιανουαρίου για τα έσοδα που πραγματοποιούν τα τηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης από τις τηλεοπτικές διαφημίσεις του προηγούμενου έτους» (σ.σ.: είναι και κακογραμμένο, ίσως από βιασύνη). Με απλά ελληνικά, τα τηλεοπτικά ΜΜΕ θα αρχίσουν να μαζεύουν κάθε μήνα το 20% από τους διαφημιζόμενους προκειμένου να το αποδώσουν όλο μαζί του… χρόνου, στις 20 Ιανουαρίου. Αν φυσικά μέχρι τότε δεν έχει αλλάξει κάτι. Και, προσοχή, αυτή τη φορά δεν παίρνει αναστολή η συγκεκριμένη φορολόγηση όπως συνέβαινε μέχρι τώρα, αντιθέτως αλλάζει η «διαδικασία απόδοσης». Θα ισχύσει κανονικά ο νόμος πρώτη φορά, τα κανάλια όμως δεν θα είναι υποχρεωμένα να αποδίδουν κάθε μήνα τα χρήματα, αντιθέτως θα τα κρατήσουν έναν ολόκληρο χρόνο. Ωραίο δωράκι σε μία περίοδο τόσο «στεγνή» για την αγορά.

Advertisements
This entry was posted in τυχοδιωκτικός πατριωτισμός, φασισμός, Διακρίσεις (κάθε είδους), Ελευθερία Λόγου/Έκφρασης, κοινωνία/πολιτική. Bookmark the permalink.

8 Responses to Τα κανάλια θα αποδώσουν φόρους το 2016 (Εμείς οι υπόλοιποι εδώ και τώρα)

 1. Ο/Η Μιλτιαδης λέει:

  ενταξει μωρε… τους στελνει να παρουν το καναβουρι μονοι τους……

 2. Ο/Η Θέκλα Φακλάνα-σεκσολόγος λέει:

  Διαπλοκή το λένε στο χωριό μου.

 3. Ο/Η Πολύ έξυπνο spot λέει:

 4. Ο/Η Κ.Δ. λέει:

  Τι Να Ψηφίσεις Στις Εκλογές – 2015
  http://www.georgakopoulos.org/work/ideas/election-2015/#ixzz3PWrLKkGE

  20 Ιανουαρίου 2015 | 17 σχόλια
  […….]

  1. Νέα Δημοκρατία

  Ένα από τα καλά αυτής της εκλογικής αναμέτρησης είναι το ότι θα εξασφαλίσει πως στο επόμενο αντίστοιχο άρθρο (το οποίο μπορεί και να μην αργήσει) η Νέα Δημοκρατία δεν θα αναγράφεται πρώτη. Στα δυόμισι χρόνια πρωθυπουργίας του Αντώνη Σαμαρά βγήκε στην επιφάνεια το αληθινό πρόσωπο της αποκρουστικής ελληνικής λαϊκιάς δεξιάς, ήταν αναπόφευκτο αυτό. Έτσι είναι οι περίοδοι μεγάλων κρίσεων. Είναι σα να πηγαίνεις ταξίδι με ιστιοπλοϊκό -στις πέντε μέρες έχουν όλοι βγάλει τους αληθινούς εαυτούς τους κι εκεί δοκιμάζονται οι ανοχές του καθενός στην ανθρωπίλα.

  Ο Αντώνης Σαμαράς δοκίμασε και στο παρελθόν τις ανοχές των Ελλήνων πολιτών στην ανθρωπίλα του, πράγμα που είχε ως αποτέλεσμα τον εξοβελισμό του από το πολιτικό σύστημα, αλλά κοίτα πώς τα φέρνουν τα πράγματα, μια δεύτερη ευκαιρία δόθηκε στους Έλληνες πολίτες να τον εξοβελίσουν. Πόσο συχνά γίνεται αυτό; Αυτή τη φορά μάλιστα εκπλήρωσε το προσωπικό του πεπρωμένο, έκανε το όνειρό του πραγματικότητα, και κυβέρνησε. Σε μια καταστροφική περίοδο, βεβαίως, όταν το γραφείο του πρωθυπουργού ήταν κάτι σαν πολιτική iron maiden. Τίποτε καλό δεν μπορούσε να βγει από αυτό. Αλλά το έκανε, και το έκανε με ζήλο και το έκανε με ειλικρίνεια. Κανείς δεν μπορεί να του το πάρει αυτό. Κυβέρνησε σα Σαμαράς. Με «εντολές». Με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου. Μονίμως απών από τη Βουλή. Σνομπάροντας υπουργικά συμβούλια (έλα μωρέ τώρα, υπουργικό συμβούλιο, τι να το κάνουμε). Με μια κουστωδία ακροδεξιών αλλοπρόσαλλων συμβούλων. Και βέβαια με φράχτες, λαϊκισμούς, φτήνια, εικόνες στα σχολεία, και μπαλτακίλα να ζέχνει από παντού, συντήρηση, φοβία και μικροαστίλα να έχουν πιάσει μάκα στις γωνίες του Μεγάρου Μαξίμου.

  Και βέβαια το πρόβλημα δεν ήταν μόνο αισθητικό. Ο Αντώνης Σαμαράς μαζί με το αναπάντεχο sidekick του, το Βαγγέλη Βενιζέλο, κατόρθωσαν τα τελευταία δυόμισι χρόνια να μην πτωχεύσουν την Ελλάδα (περί κατορθώματος πρόκειται) όχι χάρη σ’ αυτά που έκαναν, αλλά παρ’ όλα αυτά που έκαναν. Εφαρμόζοντας μόνο ένα μέρος από τις υποχρεώσεις της Ελλάδας απέναντι στους δανειστές της -το μέρος αυτό που έκανε τη μεγάλη μάζα του Ελληνικού λαού με τον ένα ή τον άλλο τρόπο να χάσει λεφτά-, αλλά προστατεύοντας τις δομές τις διαφθοράς και τις πιο ισχυρές συντεχνίες λυσσαλέα, με όλους τους τρόπους και τις μηχανορραφίες και τις ματσακονιές που μπόρεσαν να σκεφτούν. Εξασφάλισαν ότι τα δημοσιονομικά της χώρας είναι τσάτρα πάτρα πιο φυσιολογικά, και ταυτόχρονα εξασφάλισαν το ότι οι δανειστές μας ξέρουν ότι έχουν να κάνουν με φτωχολαμόγια και ασόβαρους σαλτιμπάνγκους. Νομίζω ότι αυτός είναι ο μόνος λόγος που η Ευρώπη δεν βλέπει το ΣΥΡΙΖΑ σα βελζεβούλ φτου φτου σκόρδα. Σου λέει, πόσο χειρότεροι από αυτούς μπορεί να είναι;

  Οι δυο τους, ο Σαμαράς κι ο Βενιζέλος, είναι μαζί ο επιθανάτιος ρόγχος του σαπισμένου από πάντα σάπιου πελατειακού συστήματος διεξαγωγής πολιτικής στην Ελλάδα, και μάλιστα στην πιο καρτουνίστικη, υπερβολική μορφή του. Η ιστορία δεν θα είναι επιεικής μαζί τους.

  Παρ’ όλα αυτά, πολύς κόσμος θα ψηφίσει και πάλι Νέα Δημοκρατία. Όχι όσοι ψήφιζαν παλιά τον ΚΚΚ (Κώστα Καταλληλότερο Καραμανλή) ή ακόμα πιο παλιά το θείο του, αυτά πάνε, αλλά κάμποσοι. Γιατί στην παλαβή εποχή που ζούμε η Νέα Δημοκρατία, η βαριά λαϊκιά δεξιά με ακροδεξιούς κόκκους, για κάποιους φοράει ακόμα τον τρύπιο μανδύα της σοβαρότητας και της υπευθυνότητας.

  Αν είχε πάει ο Καραμανλής τη χώρα στο ΔΝΤ, τώρα η Νέα Δημοκρατία θα ήταν στο 4% και ο Γιώργος Παπανδρέου θα υποδυόταν τον πυλώνα σταθερότητας. Απλά αντί για τους φράχτες για τους μετανάστες, θα μας έλεγε για την πράσινη ανάπτυξη.

  Νέα Δημοκρατία ψηφίζουν δύο κατηγορίες πολιτών. Η μία είναι οι λαϊκοί δεξιοί, το τμήμα αυτό του πατρίδα/θρησκεία/οικογένεια που δεν είναι αρκετά μιλιταριστικό για να πηγαίνει με τη Χρυσή Αυγή, αλλά μην κοροϊδευόμαστε, είναι συγγενές. Είναι πάρα πολλοί αυτοί. Συνήθως τους καταλαβαίνεις από τον (τουλάχιστον ένα) τοίχο γεμάτο με θρησκευτικές εικόνες στο σπίτι τους, που στη μέση έχει κι ένα γκρίζο μαραφέτι που δεν ξέρεις τι είναι αλλά διστάζεις να ρωτήσεις γιατί μπορεί να σου πουν ότι είναι ο βαλσαμωμένος αριστερός παράμεσος του Αγίου Ιωνάθαν ή κάτι τέτοιο. Είναι οι άνθρωποι που πάνε στις εκκλησίες και ακούνε τις πολιτικές συμβουλές των παπάδων τους στα σοβαρά.

  Η άλλη κατηγορία πολιτών που ψηφίζουν Νέα Δημοκρατία είναι τρομοκρατημένοι νοικοκυραίοι, άνθρωποι που πιστεύουν ότι ο μόνος τρόπος να βγούμε σιγά σιγά από την κρίση ή, έστω, να μην πάθουμε καμία πολύ χειρότερη πλάκα είναι να κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να μείνουμε μέσα στην Ευρώπη και τους θεσμούς της, χωρίς επαναστατικές κραυγές και ανεδαφικούς λεονταρισμούς. Βλέπουν την προοπτική μιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ κάπως έτσι:

  jaws

  Αυτοί βέβαια δεν ψηφίζουν όλοι Νέα Δημοκρατία, αλλά ένα μέρος τους είναι πεπεισμένοι ότι έτσι όπως είναι τα πράγματα μόνο η Νέα Δημοκρατία υπάρχει ως επιλογή προς αυτή την κατεύθυνση. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι επαναστατολάτρης και ανισόρροπος και δε μοιάζει να έχει και σε πολλή υπόληψη τους θεσμούς της Ευρώπης, το ΠΑΣΟΚ είναι αμελητέα ποσότητα, οι υπόλοιποι είναι τρελοί, μικροί ή καινούριοι. Ψηφοφόροι τέτοιοι ήταν που έδωσαν τη νίκη στη Νέα Δημοκρατία το 2012. Γιατί κατά τα άλλα, αν δεν το καταλάβατε, η Νέα Δημοκρατία είναι καταβαραθρωμένη, υπό διάλυση σαν το ΠΑΣΟΚ. Ο μόνος λόγος που δεν είναι στη θέση του ΠΑΣΟΚ σήμερα είναι ότι έτυχε πάνω στην σωστή αλλαγή. Αν είχε πάει ο ΚΚΚ τη χώρα στο ΔΝΤ, τώρα η Νέα Δημοκρατία θα ήταν στο 4% και ο Γιώργος Παπανδρέου θα υποδυόταν τον πυλώνα σταθερότητας. Απλά αντί για τους φράχτες για τους μετανάστες, θα μας έλεγε για την πράσινη ανάπτυξη.

  Αν αυτοί οι νοικοκυραίοι δεν ψήφιζαν Νέα Δημοκρατία το 2012, τότε θα είχαμε σοβαρά ντράβαλα, όπως αποδείχτηκε εκ των υστέρων. Αλλά έκτοτε μεσολάβησαν δυόμισι χρόνια μπαλτακίλας Σαμαρά που αηδίασε και τρόμαξε ακόμα και αυτοαποκαλούμενους κεντροδεξιούς, και έτσι οι τρομοκρατημένοι νοικοκυραίοι έχουν ακόμα περισσότερους λόγους να είναι τρομοκρατημένοι. Κάποιοι που ξέρω εξακολουθούν να πιστεύουν τα ίδια, παρ’ όλα αυτά, και θα ξαναψηφίσουν Νέα Δημοκρατία. Δεν θα είναι αρκετοί, βεβαίως. Υποθέτω ότι ακόμα κι αν έσφαζε και έτρωγε παιδάκια live στην τηλεόραση ο Αντώνης Σαμαράς, πάλι Νέα Δημοκρατία θα ψηφίσουν, κι ας μην το θέλουνε πραγματικά. Είναι τόσος ο φόβος τους για την 26η Ιανουαρίου υπό το #2:

  2. ΣΥΡΙΖΑ

  Το κείμενο αυτό γράφτηκε από το Θοδωρή Γεωργακόπουλο. Μπορείς να το διαβάσεις ολόκληρο εδώ: http://www.georgakopoulos.org/work/ideas/election-2015/#ixzz3PWsOVrhZ
  Follow us: @tgeorgakopoulos on Twitter

 5. Ο/Η Κεντροδεξιός λέει:

  http://www.antinews.gr/POLITIKE/i-maxi-tis-plateias-suriza-vs-kke/

  Η μάχη της Πλατείας. Σύριζα Vs ΚΚΕ
  Λεωφορεία από όλη την Ελλάδα φέρνει η Κουμουνδούρου προκειμένου να αναχαιτίσει τον σκληρό κομματικό μηχανισμό του Περισσού.

  Σε ένα ιδιότυπο μπραντεφέρ εξελίσσονται οι παράλληλες συγκεντρώσεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ που θα γίνουν την Πέμπτη, η πρώτη στην Ομόνοια και η Δεύτερη στην πλατεία Συντάγματος.

  Ο αγώνας δεν έχει ξεκινήσει και με τους πιο fair-play όρους μιας και η Κουμουνδούρου κατέθεσε αίτημα ακύρωσης της εκδήλωσης του ΚΚΕ, επικαλούμενη το «εθιμικό δίκαιο» με βάση το οποίο είθισται οι συγκεντρώσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης λαμβάνουν χώρα κάθε Πέμπτη.

  Από την άλλη ο Περισσός αντεπιτέθηκε τονίζοντας πως και στις προηγούμενες ευρωεκλογές ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ έκαναν την ίδια μέρα την προεκλογική τους συγκέντρωση –χωρίς τότε να υπάρχει αντίδραση- ενώ υπενθύμισε πως στις εκλογές του 2012 ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε την Πέμπτη, χωρίς να είναι τότε κόμμα αξιωματικής αντιπολίτευσης.

  Η αλήθεια είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ είχε «προκρατήσει» το ΤΑΕ ΚΒΟ ΝΤΟ στο Φάληρο για την εκδήλωσή του και μάλλον το μετάνιωσε.

  Τα στελέχη του αναθεώρησαν και σκέφτηκαν πως ένας κλειστός χώρος με 3.000-4.000 κόσμο δε θα αποτύπωνε στην εικόνα της τηλεόρασης το «η ελπίδα έρχεται» . Επίσης μια σύγκριση με την εικόνα μιας «κόκκινης» Πλατείας Συντάγματος γεμάτης με κόκκινες σημαίες, δε θα έδινε για τον ΣΥΡΙΖΑ το καλύτερο μήνυμα στους αναποφάσιστους αριστερούς ψηφοφόρους που θέλει να πάρει.

  Ακόμη μεγαλύτερο προβληματισμό προκάλεσε το γεγονός πως το ΚΚΕ ζήτησε η συγκέντρωση της Πέμπτης να μεταδοθεί διακαναλικά, ως δικαιούται.

  Το θεσμικό αίτημα που κατέθεσε η Κουμουνδούρου για ακύρωση της εκδήλωσης του ΚΚΕ, εκλήφθηκε ως «χτύπημα κάτω από τη ζώνη» από την ηγετική ομάδα του Περισσού.

  Η δεδομένη υπεροπλία του κομμουνιστικού κόμματος να κινητοποιήσει πιο αποτελεσματικά τον κομματικό μηχανισμό και τα μέλη του, προκαλεί τον προβληματισμό στο αντίπαλο στρατόπεδο, που «ναυλώνει» λεωφορεία από όλη τη χώρα.

  Η μάχη της Πλατείας αναμένεται σκληρή.

 6. Ο/Η Ν.Δ.ΣΤΕΦΑΝΗΣ(ατακτος) λέει:

  αυτή …
  Ντόρα Μπακογιάννη: »Η Ορθοδοξία είναι το ασφαλές λιμάνι» χιχχι

  http://www.romfea.gr/arthra-apopseis/29679-2015-01-22-13-48-33

 7. Παράθεμα: Τα κανάλια θα αποδώσουν φόρους το 2016 (Εμείς οι υπόλοιποι εδώ και τώρα) | Ροΐδη και Λασκαράτου Εμμονές | crockorozistas

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s