Λιβάνης και Τσίπρας κατά νεΟποτισμού

Μια υπόθεση με πατριωτικό χρώμα, που αξίζει την προσοχή μας

lask13dec15του Αναγνώστη Λασκαράτου

Mεταξύ των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ, «πριν αλέκτορα φωνήσαι», λίγες ημέρες δηλαδή μετά την καταδίκη από τον κ.Τσίπρα του ‘νεΟποτισμού’,  πλάκωσε στη Β΄Αθήνας, από το πουθενά, ο «σοσιαλιστής» επιχειρηματίας υιός Λιβάνης, φερόμενος ως ακραιφνής πατριώτης, ο οποίος δεν γνωρίζω τίνι τρόπω έχει μέχρι στιγμής εκδηλώσει αυτόν του τον πατριωτισμό, σε μια χώρα που βρίθει πατριωτών, αλλά και ευσεβών και φοροφυγάδων. Η μέχρι τώρα πολιτική του δράση είναι άγνωστη, η σχέση του με την Αριστερά, ανύπαρκτη, προφανέστατα επελέγη ως ο υιός του πατρός του, δηλαδή μιας παρασκηνιακής μορφής της παλαιάς αυλής του Καστριού: «Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι τις επαφές των δύο πλευρών καταλυτικό ρόλο έπαιξε, το επίσης ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και συνεργάτης του Ανδρέα Παπανδρέου, Κ. Λαλιώτης ο οποίος διατηρεί από την πρώτη μέρα ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με την Κουμουνδούρου και ιδιαίτερα με το επικοινωνιακό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ (Γ. Δραγασάκης, Ν. Παππάς) και ο οποίος πρόσφατα ήρθε ουσιαστικά σε ρήξη με το Γ. Παπανδρέου ζητώντας του να μην προχωρήσει στη δημιουργία νέου κόμματος θεωρώντας ότι κάτι τέτοιο θα “έριχνε νερό στο μύλο” του Αντώνη Σαμαρά. Ο Κ. Λαλιώτης την τελευταία περίπου δεκαετία έχει σημαντική θέση στον εκδοτικό οίκο Λιβάνη» (7imeres.gr, 8.1. 2015).

Nομίζω πως έχουμε άλλη μια περίπτωση της, σεσημασμένης εδώ πολλές φορές, μυστηριώδους έλξης του κ.Τσίπρα από πατριώτες της ακροδεξιάς, της λαϊκής Δεξιάς,  του λεγόμενου πατριωτικού ΠΑΣΟΚ ή αυτόνομους, παράλληλα με τις πολυάριθμες συναντήσεις ή και σχέσεις κολακείας, υποταγής ή φιλίας του ίδιου, με ακροδεξιούς, ρατσιστές, χρυσαυγίτες ή απλά μισαλλόδοξους δεσποτάδες. Δεν μπορεί όλα αυτά να είναι τυχαία γιατί επαναλαμβάνονται με αξιοσημείωτη επιμονή, παρ’όλο που κάποιες φορές εξερράγησαν προκαλώντας ατυχήματα (Γ.Αϋφαντής, Κ.Γρίβας, Θ.Καρυπίδης, Ιφικράτης Αμυράς, Γ.Τράγκας) ή δημοσιοποιήθηκαν αναπάντεχα (sir Βασίλειος Μαρκεζίνης, Θέμος Αναστασιάδης) ή υπερπροβλήθηκαν (Π.Καμμένος) ή προς το παρόν ευτύχησαν (Ραχήλ Μακρή: «Οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής μού συμπεριφέρθηκαν στη Βουλή άψογα»-‘ΤΟ ΒΗΜΑ’, 26.9.2013). Ήδη στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας μπήκε στην εκλόγιμη 5η θέση ο ανδρεοπαπανδρεϊκός απόστρατος στρατηγός των τεθωρακισμένων κ.Νίκος Τόσκας, τ. επικεφαλής του Γραφείου του πρώην υπουργού Άμυνας κ. Π. Μπεγλίτη,  εκ των βασικών συντακτών του προγράμματος στρατιωτικών του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 2009, στέλεχος τώρα της πατριωτικής κίνησης «Πράττω», του πρώην συνεργάτη του ΓΑΠ και προέδρου του ΙΣΤΑΜΕ κ.Ν.Κοτζιά.

Προσωπικά θεωρώ τον πατριωτισμό μεγάλη και στην πιο ιδανική του μορφή, σπάνια αρετή. Πατριώτες χαμηλών πτήσεων είναι σχεδόν όλοι οι πολίτες, κανείς δεν θέλει το κακό της πατρίδας του. Εμπίπτουν ίσως στην κατηγορία που έχει καταγγείλει ο Σάμιουελ Τζόνσον, κάποιοι από αυτούς που συστηματικά αυτοπροβάλλονται ως πατριώτες, και επισείουν την ιδιότητα αυτή ως πυρήνα των πολιτικών τους θέσεων, υποτιμώντας έτσι αυτάρεσκα τους σεμνότερους που δεν το κάνουν, χωρίς καθόλου να υπολείπονται σε πατριωτισμό, το αντίθετο θα έλεγα, δεν τον βλέπουν ως σημαία ευκαιρίας ή ως μέσον αυτοπροσδιορισμού και αυτοπροβολής. Αυτό ασφαλώς δεν αφορά συγκεκριμένα πρόσωπα, δεν είμαι ο ετάζων καρδίας και νεφρούς, το λέω γενικά. Κανείς δεν δικαιούται να μονοπωλεί τον πατριωτισμό, ας αφήσει τον κόσμο να του τον αναγνωρίσει.

Έγραφε πριν την επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητας Λιβάνη, καλά ενημερωμένος ιστότοπος, (cretalive.gr, 9.1): «Ο Ηλίας Λιβάνης, απόφοιτος της Νομικής, ο οποίος μαζί με την αδελφή του, Γιώτα, διατηρούν τον γνωστό ιστορικό εκδοτικό οίκο, το τελευταίο διάστημα έχει πυκνώσει τις δημόσιες παρουσίες του σε τηλεοπτικά «παράθυρα», εκφράζοντας τις απόψεις του για την τρέχουσα πολιτική κατάσταση και καταγγέλλοντας ευθέως τη σημερινή κυβέρνηση, με αιχμή της κριτικής του το ΠΑΣΟΚ του Ευάγγελου Βενιζέλου. Ο άνθρωπος που γαλουχήθηκε πολιτικά στο ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου, τον οποίο ο πατέρας του υπηρέτησε με αφοσίωση και μεγάλη αγάπη, στις τοποθετήσεις του δεν κρύβει την οργή του για τη σημερινή ηγεσία του Κινήματος. Χωρίς να ταυτίζεται απόλυτα με τον ΣΥΡΙΖΑ, δείχνει να συμμερίζεται τις θέσεις του για

Εκδόσεις Λιβάνη – Παρουσίαση βιβλίου των Μ.Ευρυβιάδη & Μ.Ιγνατίου “CIA Ο απόρρητος φάκελος του Ανδρέα”-14.1.2011. Παρών και τ.Περιφερειάρχης, ευσεβής πατριώτης («Ν. Δ. και Χ.Α. είναι αδελφές παρατάξεις»), καταδικασμένος για μικροσκάνδαλα και υπόλογος για άλλα.

Εκδόσεις Λιβάνη – Παρουσίαση βιβλίου των Μ.Ευρυβιάδη & Μ.Ιγνατίου “CIA Ο απόρρητος φάκελος του Ανδρέα”-14.1.2011. Παρών και τ.Περιφερειάρχης, ευσεβής πατριώτης («Ν. Δ. και Χ.Α. είναι αδελφές παρατάξεις»), καταδικασμένος για μικροσκάνδαλα και υπόλογος για άλλα.

μια σειρά από θέματα, όπως τα οικονομικά, αλλά διατηρεί αποστάσεις σε σχέση με τα εθνικά ζητήματα, στα οποία έχει ιδιαίτερη ευαισθησία. Άλλωστε, ουδέποτε έκρυψε ότι ανήκει στον χώρο του λεγόμενου «πατριωτικού» ΠΑΣΟΚ και γι’ αυτό διέκοψε σταδιακά τους δεσμούς του με τη Χαριλάου Τρικούπη από την περίοδο Σημίτη. ‘Πρόκειται για έναν άνθρωπο εξαιρετικά ευαίσθητο στα εθνικά θέματα, αυθεντικό σοσιαλιστή και δεμένο ψυχικά με τον Ανδρέα Παπανδρέου’, λένε όσοι τον γνωρίζουν και δεν βλέπουν καθόλου απίθανο το ενδεχόμενο να ευοδωθούν οι συζητήσεις που γίνονται προς το παρόν ανεπίσημα και στο παρασκήνιο της Κουμουνδούρου. Σε μια τέτοια περίπτωση, ο Ηλίας Λιβάνης θα βρίσκεται σε εκλόγιμη θέση, με στόχο να προσελκύσει ακόμα μεγαλύτερο εκλογικό ακροατήριο που προέρχεται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, το οποίο, έστω και με βαριά καρδιά, εξακολουθεί να στηρίζει σήμερα το κόμμα που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου».

Ο αντιμνημονιακός σοσιαλιστής κ.Λιβάνης φέρεται ως συνδεόμενος με «στενή φιλία» με τον Άρχοντα Οφφικιάλιο Κουροπαλάτη του πατριαρχείου κ.Δ.Μελισσανίδη και είναι εκδότης της ιστορίας της ΑΕΚ (enwsi.gr, 9.1.2015). Υπενθυμίζω πως «Δεν χρειάστηκε να υποστεί τη δικαστική βάσανο ο αδερφός του επιχειρηματία Δ.Μελισσανίδη και νόμιμος εκπρόσωπος της εταιρείας «Αιγαίον Όιλ», ο οποίος επρόκειτο …να δικαστεί για υπόθεση λαθρεμπορίας ..από την οποία φέρεται να ζημιώθηκε το Δημόσιο πάνω από 2.000.000 ευρώ … Με συνοπτικές διαδικασίες ..οι δικαστές αποφάσισαν ομόφωνα να μην κάνουν δεκτή την έφεση που είχε υποβάλει ο Εισαγγελέας ..» (left.gr, 2.5.2014 Β.Τζήμτσος). Για τον εκδοτικό οίκο ξέρω ελάχιστα, δεν νομίζω όμως πως αποτελεί μια «αυθεντική» σοσιαλιστική επιχειρηματική νησίδα. Έχω άλλωστε υπ’όψιν μου το παρακάτω δημοσίευμα που δεν δείχνει κάτι τέτοιο: «Οι λόγοι της λύσης του συμβολαίου μου με τις Εκδόσεις Λιβάνη. Ή αλλιώς, ένας οδηγός επιβίωσης για νέους συγγραφείς» (20.7. 2014).

Ο ΣΥΡΙΖΑ γενικά τήρησε κάποιες δημοκρατικές διαδικασίες, τις οποίες όμως θα πληρώσει γιατί η στενή οργανωμένη βάση εκδήλωσε το γνωστό και από τις εκλογές στην τοπική αυτοδιοίκηση εσωστραφές πνεύμα της ήττας, που οφείλεται και σε ιδεολογικές αγκυλώσεις και σε μικρόνοια, αλλά και σε ανομολόγητες προσωπικές τοπικές φιλοδοξίες. Η ηγεσία πάλι πέρασε στο γνώριμο άλλο άκρο του τυχοδιωκτικού ψηφοθηρικού αμοραλισμού. Προσωπικά θεωρώ αυτονόητο το δικαίωμα ενός πολιτικού αρχηγού να μπορεί να προωθήσει έναν μικρό αριθμό προσώπων στα ψηφοδέλτια, ερήμην των οργανώσεων ή ίσως και των οργάνων του κόμματος. Είναι σε θέση να ξέρει ανάγκες και ευκαιρίες που οι άλλοι δεν ξέρουν. Εκείνο που δεν θεωρώ καθόλου αυτονόητο είναι το να μην κρίνονται ούτε εκ των υστέρων οι επιλογές του από τους βουλευτές τα μέλη και τους οπαδούς του κόμματος. Εκεί τα πράγματα αρχίζουν και μας προκαλούν μελαγχολικές σκέψεις για καταστάσεις αρχηγισμού και συναλλαγών, που στην Ελλάδα διαιωνίζονται αντί να έχουν καταδικαστεί και τελειώσει. Η επιλογή Λιβάνη δεν προκάλεσε μισή τουφεκιά. Ασφαλώς, αποτελεί το κλείσιμο του ματιού ενός ασυγκράτητου αρχομανή προς τον κόσμο του βαθέως παπανδρεϊκού ΠΑΣΟΚ και προς ότι εκφράζουν ο παλιός ανδρεοπαπανδρεϊσμός και ο κ.Λαλιώτης. Υπάρχουν όμως στην κοινωνία υγιείς δυνάμεις που θα καταδικάσουν στην κάλπη την προσβλητική συμπεριφορά προς τη ΔΗΜΑΡ και τα χωρίς αρχές αντιφατικά και ετερόκλητα ανοίγματα σε δυνάμεις και πρόσωπα του κοινωνικού και εθνικιστικού συντηρητισμού και της αντιαισθητικής πολιτικής συμπεριφοράς. Πολύ σύντομα η νεανική αρχηγική αυλή θα διαπιστώσει πόσο επικίνδυνο είναι να στηρίζεσαι σε απελπισμένους οπαδούς και σε φιλόδοξα στελέχη. Ο κ.Κουβέλης πλήρωσε τα λάθη του, τη δειλία του και τις φιλοδοξίες του, απέμεινε σχεδόν μόνος με τα δυο εντιμότερα και σοβαρότερα κοινοβουλευτικά του στελέχη, την κα Γιαννακάκη και τον κ.Τσούκαλη, τον εγκατέλειψαν ακόμη και πρόσωπα τα οποία ευεργέτησε, ευτύχησε όμως να συνεργάζεται τώρα με ένα πολύ ηθικό στοιχείο της Οικολογίας, τον κ.Χρυσόγελο. Αν τα προφανή στρατηγικά λάθη και οι ηθικές εκπτώσεις του κ.Τσίπρα τον οδηγήσουν σε ένα σύντομο Βατερλώ, γεγονός που κάθε δημοκρατικός πολίτης απεύχεται, γιατί εκτός των άλλων θα σημάνει την επιστροφή μιας πολύ σκληρής Δεξιάς, νομίζω ότι από τον παρδαλό κοινοβουλευτικό θίασο των συμφεροντολόγων και των μεγαλόστομων «επαναστατών» του ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα τον υποστηρίξει κανείς.

This entry was posted in σκέψεις, Ασμοδαίος, Γράμμα από το Ληξούρι, Για την Αριστερά, Των Αμνοεριφίων, ανορθολογισμός, κοινωνία/πολιτική. Bookmark the permalink.

12 Responses to Λιβάνης και Τσίπρας κατά νεΟποτισμού

 1. Ο/Η Μπαγκς Μπάνυ λέει:

  http://www.tovima.gr/vimafm/interviews/article/?aid=666413

  Τη Δευτέρα 12 Ιανουαρίου ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ηλίας Λιβάνης μίλησε στους Βασίλη Χιώτη, Νότη Παπαδόπουλο και Γιώργο Παπαχρήστο για την υποψηφιότητά του, τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Γ. Παπανδρέου.

  Συνέντευξη Ηλ. Λιβάνη

  Για την υποψηφιότητά του με τον ΣΥΡΙΖΑ

  «Η δική μου τοποθέτηση είναι εξαρχής δεδομένη: από τη στιγμή που ο Γιώργος Παπανδρέου είναι προσωπικός φίλος, λόγω της οικογενειακής πορείας που έχουμε και ο Αντώνης Λιβάνης και εγώ προσωπικά, από τη στιγμή που υπέγραψε αυτό που λέγεται Μνημόνιο το 2010, από την πρώτη στιγμή διαφοροποιήθηκα, επειδή θεώρησα ότι είναι μια κίνηση καταστροφής της χώρας μας. Πάνω απ’ όλα βάζω την πατρίδα και μετά τα κόμματα και έτσι αποφάσισα ότι αυτό το πράγμα πρέπει να χτυπηθεί και το έκανα με όλες μου τις δυνάμεις. Από τη στιγμή που υπογράφηκε το Μνημόνιο, από το 2010 και εντεύθεν, θα πρέπει να γίνει τώρα για τη χώρα προσπάθεια επαναδιαπραγμάτευσης και καλυτέρευσης των συνθηκών. Δεν είναι θέμα εάν θα είμαστε ή όχι στο Μνημόνιο, αλλά να καλυτερεύσει η ζωή των ανθρώπων, πάση θυσία. Βασική προϋπόθεση, είναι να σταματήσει εδώ η κατρακύλα. Γιατί εγώ τουλάχιστον στο επιχειρείν, όπου ζω τα τελευταία 35 χρόνια, το έχω βιώσει όσο δεν πάει άλλο. Πώς θα εξελιχθεί, πώς θα κουβεντιάσουμε και πώς θα μπορέσουμε να ανατρέψουμε την κατάσταση, θα φανεί στην πορεία. Όταν θα εκλεγεί μια κυβέρνηση λαοπρόβλητη και αυτοδύναμη, με μεγάλη στήριξη του λαού, τότε μπορεί οποιαδήποτε διαπραγμάτευση να γίνει με άλλους όρους, με άλλες ιστορικές ευθύνες και με άλλες δυνατότητες.»

  Σχόλια αναγνωστών (2)

  ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΣΩΤΗΡΑ | 12/01/2015 16:11

  Καταλάβαμε λεβέντη , καταλάβαμε……Το κάνεις για να σώσεις την Πατρίδα……

  Τ.Λ

  απάντηση286

  Δεν υπάρχει πάτος…. | 12/01/2015 13:52

  Καλά θα ήταν να μας πει ο κ. Λιβάνης και το τι θα έπρεπε να κάνει ο ΓΑΠ για να μην υπογράψει το μνημόνιο. Να πάρει τα χρήματα που δήθεν μας χάριζαν οι Ρώσοι; Αυτά των Κινέζων; Τα ομόλογα από την «Τράπεζα της Ανατολής»; ή τα 600 δις δολλάρια που του προσέφερε ο Άρτεμις Σόρρας; Δυστυχώς ο ψεκασμός της κοινωνίας συνεχίζετε.

  ΚΙΤΡΙΝΗ ΠΕΝΝΑ

 2. Ο/Η Κλεάνθης λέει:

  Μία ένσταση στο θέμα της ΔΗΜΑΡ. Η ΔΗΜΑΡ έθεσε, μεταξύ άλλων, τον όρο για κοινή κάθοδο «τον αποκλεισμό μονομερών ενεργειών εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης». Αφενός είναι βαρύς όρος από ένα κόμμα του 1%. Αφετέρου είναι όρος ο οποίος θέτει οποιαδήποτε μορφή επαναδιαπραγμάτευσης αδύνατη. Οπότε μόνο και μόνο για αυτό καλά έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ και απέρριψε τους όρους της ΔΗΜΑΡ….

  • Ο/Η laskaratos λέει:

   Αυτά έπρεπε να είχαν ξεκαθαριστεί από πριν.
   Όχι επειδή η ΔΗΜΑΡ μπορεί να είχε αλλάξει την ψήφο της, επειδή έτσι κάνουν οι τίμιοι άνθρωποι.
   Οι καλοί λογαριασμοί κλπ

 3. Ο/Η Ο φίλος του φίλου κ.ο.κ. λέει:

  http://www.sofokleousin.gr/archives/155972.html

  FT: Εισαγγελέας για ΟΠΑΠ, Μελισσανίδη και βρώμικο χρήμα

  Αναπάντητα ερωτηματικά για το ρόλο και το παρελθόν του «Τίγρη». Ύποπτη ρύθμιση ψήφισε η Βουλή

  Δημοσιεύθηκε: 05 Φεβρουαρίου 2014, 13:00 , Τελευταία Ενημέρωση: 05/02/2014, 13:19

  Κλυδωνισμούς στο ήδη παλλόμενο πολιτικό σκηνικό προκαλεί νέο δημοσίευμα των Financial Times για τη διαδικασία αποκρατικοποίησης του ΟΠΑΠ εγείροντας ερωτηματικά τόσο για τη διαφάνεια όσο και για ποιόν των μετόχων που αγόρασαν την πλέον προσοδοφόρα κρατική επιχείρηση. Σύμφωνα με το δημοσίευμα που επικαλείται πηγές προσκείμενες στον αντιεισαγγελέα Ιωάννη Σέβη, ο οποίος ερευνά την υπόθεση, η Βουλή ανέστειλε την εφαρμογή νόμου που προέβλεπε νομικό έλεγχο σε βάθος χρόνου για τα φυσικά νομικά πρόσωπα που εκδηλώνουν ενδιαφέρον για την εξαγορά κρατικών επιχειρήσεων.

  Η εμπλοκή ηχηρών ονομάτων του επιχειρηματικού κόσμου, καθώς και του ίδιου του Αντώνη Σαμαρά διαμορφώνουν ένα ιδιαίτερα εκρηκτικό σκηνικό. Με δεδομένη τη στενή φιλία που συνδέει τον Δημήτρη Μελισσανίδη και τον πρωθυπουργό, η επαναφορά του εν λόγω ζητήματος στο προσκήνιο θα έπλητε καίρια την αξιοπιστία της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη για τη χώρα περίοδο………..

  http://www.enwsi.gr/piperata/ipopsifios-me-ton-siriza-o-ilias-livanis/
  Υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ ο Ηλίας Λιβάνης
  09/01/2015 – 21:01 6

  lΣτις εκπλήξεις του ψηφοδελτίου της Κουμουνδούρου προσμετράται και η κάθοδος του εκδότη Ηλία Λιβάνη, υιού του εξ απορρήτων του Α. Παπανδρέου, Αντώνη, στην Β΄ Αθήνας. Κίνηση που μπορεί να έχει εξαιρετική σημασία για την ΑΕΚ, καθώς ο Ηλίας Λιβάνης συνδέεται με στενή φιλία με τον Δημήτρη Μελισσανίδη και ο εκδοτικός οίκος του είναι εκείνος που εξέδωσε το βιβλίο των 90 χρόνων της «κιτρινόμαυρης» ιστορίας.

  Πηγή: capital.gr

 4. Ο/Η Psycho λέει:

  http://mao.gr/%cf%86%ce%af%ce%bb%ce%b9%cf%80%cf%80%ce%bf%cf%82-%ce%bb%ce%bf%cf%8a%ce%b6%ce%bf%cf%82-%ce%b3%ce%ad%cf%81%ce%bf%ce%bd%cf%84%ce%b1%cf%82-%cf%80%ce%b1%cf%83%cf%84%ce%af%cf%84%cf%83%ce%b9%ce%bf%cf%82/

  Φίλιππος Λοϊζος (Γέροντας Παστίτσιος): «Ήθελαν να με τιμωρήσουν παραδειγματικά»

  13 Ιανουαρίου 2015

  Ο Φίλιππος Λοΐζος καταδικάστηκε σε δεκάμηνη φυλάκιση για την σατιρική σελίδα που είχε φτιάξει στο facebook ως Γέροντας Παστίτσιος. Και κανείς από τους Σαρλί αυτού του τόπου δεν βγήκε να διαδηλώσει. (αναδημοσίευση από την ιστοσελίδα «Γκρέκα» , συνέντευξη στον Γιάννη Πανταζόπουλο, φωτο: Δημήτρης Μαραγκόζης)

  Ποια είναι τα όρια της σάτιρας; Ποιος ορίζει τι είναι βλάσφημο και τι όχι; Μπορεί η ελευθερία της έκφρασης να έχει περιορισμούς και πόσο μπορεί να ισχύει το «δεν φοβάμαι» σε μια χώρα που –σύμφωνα με τα προεκλογικά μηνύματα- θα χρειαστούν πολλές γενιές η κοσμική εξουσία να διαχωριστεί από την θρησκευτική;

  Η συνέντευξη με τον Φίλιππο Λοΐζο έγινε δυο ημέρες μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στην εφημερίδα Charlie Hebdo που συγκλόνισε ολόκληρο τον κόσμο και γέμισε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με το μήνυμα «είμαστε όλοι Σαρλί». Και ενώ οι Σαρλί αυτού του τόπου σε Αθήνα και σε Θεσσαλονίκη βγήκαν για να διαδηλώσουν ενάντια στην τρομοκρατία και υπέρ του δικαιώματος της έκφρασης χωρίς φόβους και περιορισμούς [και πολύ καλά έκαναν], ο Φίλιππος έχει καταδικαστεί σε 10μηνη φυλάκιση για καθύβριση θρησκεύματος κατ’ εξακολούθηση, εξαιτίας της σατιρικής σελίδας που είχε φτιάξει στο facebook ως Γέροντας Παστίτσιος. Τον συνέλαβαν, τον έριξαν στα κρατητήρια της ΓΑΔΑ, τον αντιμετώπισαν σαν εγκληματία και τον καταδίκασαν για τις «βλάσφημες προθέσεις» του, χωρίς να γίνουν μαζικές εκδηλώσεις συμπαράστασης στα social media ούτε ρεπορτάζ στα δελτία ειδήσεων. Στο μεταξύ, έχουν μείνει λιγότερο από δυο εβδομάδες για τις εκλογές, κανείς από αυτούς που διεκδικούν την εξουσία δεν τολμάει να μιλήσει για διαχωρισμό εκκλησίας-κράτους.

  [………..]

  Ακόμα και ο ΣΥΡΙΖΑ αγκάλιασε την ορθοδοξία και είδαμε εικόνες με περιστέρια, αγιασμούς και χειροφιλήματα παπάδων. Φαίνεται ότι όλοι τρέμουν να τα βάλουν με την εκκλησία. Είναι τελικά η πιο ισχυρή εξουσία;

  Ναι, είναι η πιο ισχυρή εξουσία και απολαμβάνει προνόμια που δεν τα είχε ούτε στο μεσαίωνα, αλλά δε θέλω να αναλωθώ σε αντικληρική προπαγάνδα. Με ενδιαφέρει να συνασπίσω ένα ενιαίο μέτωπο όλων των πολιτών που επιθυμούν ένα κοσμικό κράτος, ένα σύγχρονο σύνταγμα και τον απόλυτο διαχωρισμό μεταξύ εκκλησίας κράτους. Άσχετα από τις επικοινωνιακές φιγούρες των πολιτικών αρχηγών, ξέρω πως σε όλες τις παρατάξεις (πλην των ακροδεξιών) υπάρχουν πρόσωπα που επιθυμούν αυτά που προανέφερα.

  Η Ελλάδα είναι το μόνο ευρωπαϊκό κράτος που δεν έχει γίνει διαχωρισμός εκκλησίας-κράτους, θα άλλαζε κάτι στην ουσία αν γινόταν ή θα υπήρχε ακόμα πιο μεγάλος φανατισμός από τους ταλιμπάν της ορθοδοξίας;
  Η θρησκοληψία και ο φανατισμός δεν είναι η αιτία της σήψης και της παρακμής, αλλά το αποτέλεσμα. Είναι γεγονός πως η πλειοψηφία των ελλήνων εμπιστεύεται τον θεσμό της εκκλησίας περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο θεσμό. Σε αυτό παίζει ρόλο και η υποτιθέμενη κοινωνική προσφορά της εκκλησίας με τα συσσίτια. Αυτή η «επαιτική» νοοτροπία του νεοέλληνα έδωσε τεράστιο πάτημα στην άνοδο του νεοναζισμού. Είμαστε ένας λαός που κυβερνάται δεσποτικά από εμφανίσεώς του στην σύγχρονη ιστορία, για αυτό συμπεριφερόμαστε και μας αρέσει να μας συμπεριφέρονται ως ανήλικα.
  Ναι, θα υπάρξει τεράστια αντίδραση αν συμβεί ο διαχωρισμός, αλλά και πάλι τίποτα δε μας εγγυάται την ωρίμανση της πολιτείας και την απαλλαγή της από τα μεσσιανικά σύνδρομα. Οι Η.Π.Α, η πρώτη χώρα που διαχώρισε την εκκλησία από το κράτος γέννησε τον χριστιανικό φονταμενταλισμό, ο οποίος μέχρι σήμερα παίζει καίριο ρόλο στο πολιτικό παρασκήνιο του τόπου. Οι υποστηρικτές αυτών των κινημάτων θέλουν να νιώθουν πως ανήκουν κάπου και μπορούν να παίξουν το ρόλο τους στις πολιτικές εξελίξεις. Είναι θέμα δημοκρατίας περισσότερο, παρά παιδείας.

  Πως είναι η ζωή στο Βόλο, με τι ασχολείσαι; Είναι αλήθεια ότι είσαι αγρότης;
  Όπως είναι και στην υπόλοιπη ελληνική επαρχία. Αδιάφορη και υποτονική. Ό,τι ζωή έχει, την έχει από τους φοιτητές, τις καταλήψεις και κάποια εναλλακτικά στέκια. Είμαι άνεργος και παράγω λάδι όταν είναι η περίοδος.

  [………]

 5. Ο/Η Θέκλα Φακλάνα-σεκσολόγος λέει:

  Εθνικοφροσύνη είναι αυτός ο διαγωνιζόμενος πατριωτισμός.

 6. Ο/Η του Τάσου Κουράκη λέει:

  Η «ιστορία της τέχνης» (της πολιτικής γελοιότητας)

  http://www.komistes.gr/%CE%B7-%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%84%CE%AD%CF%87%CE%BD%CE%B7%CF%82-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82-%CE%B3/

  «Έδωσα εντολή στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ), να προχωρήσει άμεσα στην αποστολή πρότασης προς την αρμόδια διεύθυνση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, για οδηγίες διδασκαλίας, ώστε οι εκπαιδευτικοί που διδάσκουν το μάθημα Ιστορία της Τέχνης της Γ’ Λυκείου, να δίνουν τις ορθές πληροφορίες προς τους μαθητές».

  Του Χρήστου Μάτη

  Σε αυτήν την διατύπωση ο απερχόμενος Υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος καταφέρνει να συμπυκνώσει όλη την παθογένεια της ελληνικής πολιτικής ζωής.

  Ένας βουλευτής, ο κύριος Τάσος Κουράκης του ΣΥΡΙΖΑ, εντόπισε στο βιβλίο του μαθήματος «Ιστορία της Τέχνης» της Γ’ Λυκείου να χρησιμοποιείται η διατύπωση «μεταφορά» για να περιγράψει πως τα γλυπτά του Παρθενώνα βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο.

  Αμέσως κινητοποιήθηκε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, ο Υπουργός έδωσε εντολές και ο υφυπουργός Αλέξανδρος Δερμετζόπουλος διευκρίνισε ποιες είναι οι εντολές: «Η διατύπωση για την ιστορία του γλυπτού διακόσμου του Παρθενώνα διαστρεβλώνει την ιστορική πραγματικότητα, καθώς αναφέρεται αποκλειστικά στη μεταφορά των γλυπτών στην Αγγλία, χωρίς να επισημαίνεται ότι αποτέλεσαν προϊόν υφαρπαγής.»

  Άρα ουσιαστικά ο υπουργός και ο υφυπουργός Παιδείας εξελίχθηκαν, στη λήξη της κυβερνητικής τους θητείας, σε συγγραφείς σχολικών βιβλίων. Πιθανόν να είναι μία καριέρα χρήσιμη μετά την ολοκλήρωση της εθνικής αποστολής τους.

  Όμως, για να γράψει κάποιος σχολικό βιβλίο στην Ελλάδα δε γίνεται υπουργός. Πάει και περιμένει στη ουρά, υποβάλλοντας προτάσεις στο συμβούλιο, το οποίο είναι αρμόδιο για την έκδοση των βιβλίων. Και τα βιβλία δεν τα αποσύρει ο υπουργός.

  Το θέμα, όμως, του κ.Λοβέρδου και του κ.Δερμετζόπουλου δεν ήταν το βιβλίο. Ήταν μη βρεθούν να απολογούνται για το βιβλίο. Ένα βιβλίο που εφέτος συμπληρώνει 12 χρόνια στις σχολικές αίθουσες.

  Δώδεκα χρόνια χρειάστηκε ο κ.Κουράκης για να εντοπίσει την εθνική ασέβεια.

  Έχει παραγραφεί το αδίκημα αυτών, οι οποίοι συνέγραψαν το βιβλίο, ή μπορούν να κατηγορηθούν ακόμη;

  Είναι άμεσοι συνεργοί αυτοί που είχαν εγκρίνει τότε την χρήση του βιβλίου στην τρίτη λυκείου;

  Μήπως πρέπει να κατηγορηθούν για υπόθαλψη εγκληματίου οι προηγούμενοι υπουργοί υφυπουργοί και γενικοί γραμματείς Παιδείας;

  Τι εθνική αναμόρφωση πρέπει να επιφυλάξουμε σε όσους φοίτησαν στην 3η λυκείου και μολύνθηκαν από αυτές τις ιδέες όλα αυτά τα χρόνια; Καλοκαιρινή κατασκήνωση ή να γράψουν 1000 φορές «τα μάρμαρα δεν ήταν μάρμαρα, αλλά γλυπτά και δεν μεταφέρθηκαν, αλλά αρπάχθηκαν»;

  Αυτή η καρικατούρα πολιτικής ορθότητας ταλαιπωρεί τη χώρα εδώ και δεκαετίες. Δυστυχώς αυτό είναι το πολιτικό προσωπικό. Εγκλωβισμένο μέσα στις υπερβολές του. Κανέναν δεν ενδιέφερε το βιβλίο. Πρόβλημα στον πολιτικό του αντίπαλο ήθελε να δημιουργήσει κι εκεί τελειώνει το αστείο.

  Όμως, μιας και ο κ.Λοβέρδος αρέσκεται στο να δίνει εντολές διδασκαλίας, λογικό είναι να κατανοεί ότι η πρώτη εντολή είναι το παράδειγμα ζωής του υπουργού. Το δικό του παράδειγμα που από το 2012 και μέχρι τώρα, σε διάστημα δηλαδή τριάντα μηνών, εκλέχτηκε με το ΠΑΣΟΚ, αποκήρυξε το ΠΑΣΟΚ, έγινε ανεξάρτητος, έκανε κόμμα για να επιστρέψει στο ΠΑΣΟΚ, μόλις του προσφέρθηκε υπουργική καρέκλα και κατηγορεί όλους όσους δεν είναι στο ΠΑΣΟΚ.

  Ε, η χώρα μπορεί να ζήσει και χωρίς αυτό το πολιτικό προσωπικό…

 7. Ο/Η laskaratos λέει:

  Έλεος πια με την αγραμματοσύνη του νέου πρωθυπουργού!

  «από τον τρέχον προϋπολογισμό».
  Πως δώσατε σε αυτόν τον άνθρωπο πτυχίο κε Μπαλτά;

  • Ο/Η Psycho λέει:

   μπορεί να το γράφει και ‘τρέχων’ ο αιπειστήμον

  • Ο/Η του κώλου λέει:

   Δηλώσεις – σοκ από Καμμένο: Δε θα πέσουμε στα τέσσερα – δε θα βγούμε στη βίζιτα

   Γιάννα Αγγελοπούλου: Δώστε στην Ελλάδα μια ευκαιρία

 8. Παράθεμα: Μία απάντηση σε παράλογη και επικίνδυνη τοποθέτηση συντάκτη του Βήματος | Ροΐδη και Λασκαράτου Εμμονές

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.