Ο Μύθος των φιλελλήνων Ρώσων

Ο αναγνώστης μας Επαμεινώνδας Παπαγιάννης, μας έδωσε τη χαρά να μας στείλει το πόνημά του «ΜΥΘΟΙ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ», το οποίο μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο σε μορφή pdf εδώ.
Προσωπικά θεώρησα πως βρήκα την ευκαιρία, με αφορμή την όλο και πιο πυκνή και ανησυχητική ειδησεογραφία (‘Business Insider’-Jeremy Bender, Dec 9, 2014), που πιθανολογεί πως η Χ.Α., όπως και σύμπασα η δυτικοευρωπαϊκή Ακροδεξιά, ενισχύεται οικονομικά από τη Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν,  στον οποίο ανοήτως αποβλέπει, από κεκτημένη ταχύτητα, ένα τμήμα της ιθαγενούς Αριστεράς, εκείνης η οποία ετοιμάζει τη χειμερινή έφοδό της στο Μέγαρο Μαξίμου, να δημοσιεύσουμε απόσπασμα  από το έργο, το οποίο αναφέρεται στο μύθο του ρωσικού φιλελληνισμού.
Η επιλογή της εικόνας έγινε από το μπλογκ.
Λ.
***

Η βάπτιση του Μεγάλου Πρίγκιπα Βλαντιμίρ στην Κορσούν (Χερσόνησο)- Αντρέι Ιβάνοφ, 1829

Η βάπτιση του Μεγάλου Πρίγκιπα Βλαντιμίρ στην Κορσούν (Χερσόνησο)- Αντρέι Ιβάνοφ, 1829

του Επαμεινώνδα ΠαπαγιάννηΟι Ρώσοι πρέπει να είναι δυστυχείς. Σ’ όλο τον πλανήτη, υπάρχει µόνο ένας λαός που τους συµπαθεί: οι Έλληνες. Οι Νεοέλληνες, τελείως παρανοϊκά, θεωρούν τους Ρώσους φιλέλληνες. Δεν υπάρχει λογική εξήγηση· ίσως, να έχει συµβάλει η θρησκεία. Κατά την τουρκοκρατία, η τσαρική Ρωσία µάς ξεσήκωνε και µετά µάς εγκατέλειπε στην τύχη µας (δηλαδή µάς χρησιµοποιούσε). Να µην ξεχνάµε και την δολοφονία τού Λάµπρου Κατσώνη, το 1804 στην Κριµαία, από Ρώσους ασφαλίτες κατόπιν διαταγής τού τσάρου Αλέξανδρου α΄ που ήθελε να ευχαριστήσει το σουλτάνο Σελίµ γ΄.

Το 1821, ένας από τους (πολλούς) λόγους επιλογής τών παραδουναβίων ηγεµονιών για την έναρξη τού Αγώνος ήταν ότι µόνον κατόπιν αδείας τής ρωσικής κυβερνήσεως µπορούσαν να εισέλθουν τουρκικά στρατεύµατα στη Μολδαβία και Βλαχία, και ένας από τους (πολλούς) λόγους αποτυχίας ήταν ότι η ρωσική κυβέρνηση έδωσε αυτή την άδεια εισόδου στα τουρκικά στρατεύµατα. Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης, την 24 Φεβρουαρίου, είχε στείλει µε το ρωσικό διπλωµατικό ταχυδροµείο επτά επιστολές και τη γενική Προκήρυξη τής Επαναστάσεως στο Ρώσο πρεσβευτή στην Κωνσταντινούπολη βαρώνο Γρηγόριο Στρόγανωφ· ο οποίος, την 1 Μαρτίου, έσπευσε να επισκεφθεί µε την Προκήρυξη το µεγάλο βεζύρη και να τού διαβιβάσει την αλληλεγγύη τού τσάρου στο σουλτάνο Μαχµούτ β΄ και να τον καταδώσει (γνωστή και η αποκήρυξη του από τον ίδιο τον τσάρο). Αντίθετα, στην Δύση παρουσιάσθηκε µία κινητικότητα και, από τον Αύγουστο, άρχισαν να ιδρύονται φιλελληνικά κοµιτάτα – για την ιστορία, η Βέρνη και η Στουτγάρδη είναι οι δύο πρώτες πόλεις όπου ιδρύθησαν Ελληνικές επιτροπές [«Ιστορία τού Ελληνικού Έθνους», «Εκδοτική Αθηνών ΑΕ», τόµος ιβ΄ («Η Ελληνική Επανάσταση»), Αθήνα 1975, σελ. 318].

Ενώ οι δηµοκρατικές κυβερνήσεις Ηνωµένου Βασιλείου και Γαλλίας, παρασυρµένες και από τον φιλελληνισµό τών ψηφοφόρων τους, έστελναν δυνάµεις στην Ελλάδα, η Ρωσία παρέµενε εχθρική [«Την έκθεση του γραµµατέα της Ρωσικής πρεσβείας Σεργκέϊ  Ιβάνοβιτς Τουρκγκένιεφ … ήταν ο κυριώτερος συνεργάτης του πρεσβευτή στην Κωνσταντινούπολη …  Ο Τουργκένιεφ έφθασε στην Πετρούπολη στις 5 Σεπτεµβρίου 1821 και υπέβαλε αµέσως την έκθεσή του στον τσάρο.», «Θεωρεί, όµως, τη δηµιουργία ενός ισχυρού ελληνικού κράτους, ικανού να υποκαταστατήσει την οθωµανική ισχύ, ακόµα και µακροπρόθεσµα, επικίνδυνη για τα ρωσικά συµφέροντα. …  Η Ρωσία έσωσε την οθωµανική αυτοκρατορία από τη διάλυση σ’ εκείνη την κρίσιµη στιγµή, γράφει ο Τουργκένιεφ. Αποκηρύσσοντας το κίνηµα του  Υψηλάντη, καταδικάζοντας την ελληνική εξέγερση µε τις εγκυκλίους προς τους κατά τόπους Ρώσους προξένους και διαβεβαιώνοντας την Πύλη για τη νοµιµοφροσύνη της εµπόδισε τη γενίκευση του ξεσηκωµου σε ολόκληρο το ευρωπαϊκό τµήµα της οθωµανικης αυτοκρατορίας και αλλού ίσως. …  Η Ρωσία, γράφει ο Τουργκένιεφ, δεν είχε στο νου της, τον τελευταίο καιρό, να ελευθερώσει τους οµόθρησκους Έλληνες από τον οθωµανικό ζυγό.», «Η Ρωσία ήταν “φίλη της Πύλης” …», «Κατα τον Τουργκένιεφ ολα αυτα τα µέτρα του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας, µέτρα συνετα και νόµιµα, επιδοκιµάσθηκαν µε εκδηλώσεις ευγνωµοσύνης από την οθωµανική Κυβέρνηση.» (Κυριάκος  Σιµόπουλος: «Πώς είδαν οι ξένοι την Ελλάδα τού 1821», τόµος α΄, Αθήνα 1979, σελ. 162, 163, 164, 172)]. Μόνον όταν φάνηκε ότι η Ελλάς θα γίνει ανεξάρτητο κράτος (µε την υποστήριξη τού Ηνωµένου Βασιλείου και της Γαλλίας), αποφάσισε και η Ρωσία να στείλει στόλο στη ναυµαχία τού Ναυαρινού, µόνο και µόνο για να µη µείνει απ’ έξω. Θα πρέπει να σηµειωθεί ότι τα Ρώσικα πολεµικά πλοία ήταν λιγότερα από τα Βρετανικά και τα Γαλλικά, καθώς και ότι µπήκαν τελευταία στον κόλπο.

Αλλά και σε επίπεδο υπηκόων, παρατηρείται µία παντελής αδιαφορία τών Ρώσων προς τους «οµόθρησκους» τους Έλληνες. Γνωρίζουµε πάρα πολλούς Γερµανούς, Γάλλους, Ιταλούς, Βρετανούς, και αρκετούς Ελβετούς, Αµερικανούς, Ισπανούς, ακόµη και µερικούς άλλων εθνικοτήτων, φιλέλληνες που ήρθαν στην Ελλάδα και πολέµησαν κατά τών Τούρκων [ο πρώτος καταγεγραµµένος εθελοντής ήταν ο Γερµανός αρχαιολάτρης Christian Müller – ατυχήσας, αφού µε δύο Βρετανούς και έναν Ούγγρο, στη Μεσσηνία, έπεσαν σε ενέδρα Μανιατών ληστών («Καί, καθώς οι Μανιάτες λατρεύουν το χρήµα περισσότερο από όσο µισούν τους Τούρκους, …» όπως πολύ εύστοχα είχε παρατηρήσει και ο Maxime Raybaud)]. Ο γράφων δεν γνωρίζω ούτε ένα Ρώσο φιλέλληνα που να ήρθε στην Ελλάδα για να πολεµήσει κατά τών Τούρκων.

Το 1897, κατά τον «ατυχή» πόλεµο, έχουµε και το από 5/17 Μαΐου τηλεγράφηµα τού τσάρου Νικολάου β΄ προς το σουλτάνο Αβδούλ Χαµίτ β΄. Αυτή η βοήθεια, βέβαια, δεν οφείλετο µόνο στο γεγονός ότι η βασίλισσα Όλγα ήταν συγγενής του (αυτό αποτέλεσε και ένα από τα επιχειρήµατα τών βασιλικών, σε συνέχεια τής διαπιστώσεως ότι είµαστε «έθνος ανάδελφον»), αλλά κυρίως στον αποφασιστικό φιλελληνικό ρόλο τον οποίο διαδραµάτισε το Ηνωµένο Βασίλειο (προηγήθηκε και το από 13/25 Απριλίου τηλεγράφηµα τής ίδιας τής βασίλισσας Βικτωρίας α΄ στον τσάρο).

Ακόµη και η ΕΣΣΔ, δεν θα µπορούσε να θεωρηθεί ότι ακολούθησε φιλελληνική πολιτική. Όσον αφορά την Κύπρο, το ΚΚΕ αναγκάσθηκε να «καταπιεί» το γνωστό σύνθηµα του «Λεύτερη Κύπρος σε λεύτερη  Ελλάδα» [Δηµήτρης Βλαντάς: «Αποµνηµονεύµατα – Νεοελληνική Ιστορία», τόµος δ΄ («1950-1967 – Τραγωδία τού ΚΚΕ»), Αθήνα 1976, σελ. 139-141], κατόπιν διαταγής τής ΕΣΣΔ. Στη συνέχεια, το ΚΚΕ ανέπτυξε µία ασυνάρτητη ανθενωτική επιχειρηµατολογία (που, προφανώς, ούτε το ίδιο πίστευε) ότι, µε τυχόν ένωση, η Κύπρος θα µετατρέπετο σε «αεροπλανοφόρο» τού NATO (OTAN – NATO: Organisation du traité de l’ Atlantique Nord – North Atlantic Treaty Organisation).

Είναι γνωστές οι δύο Βρετανικές βάσεις στην Κύπρο. Στο βαθµό που το Ηνωµένο Βασίλειο είναι ιδρυτικό µέλος τού NATO, θα πρέπει να ήταν ηλίθιο το NATO να δαπανήσει χρήµατα για να κατασκευάσει κι άλλη βάση. Η Κύπρος ήταν, ήδη από το 1949, «αεροπλανοφόρο» του.

Και βέβαια, ακόµη και τώρα, τίποτε δεν έχει αλλάξει. Η σηµερινή Ρωσία δεν µπορεί να χαρακτηρισθεί φιλελληνική.

Αποτελεί, λοιπόν, αντικείµενο έρευνας (ψυχιατρικής;) που οφείλεται αυτή η υπερβολική αγάπη και εµπιστοσύνη τών ελληναράδων προς τους Ρώσους.

This entry was posted in ανορθολογισμός, διαβάσματα. Bookmark the permalink.

28 Responses to Ο Μύθος των φιλελλήνων Ρώσων

 1. Ο/Η ataktos λέει:

  μου ξινεις την πληγή ..και αναφέρομε στην άδικη εξόντωση του μπάρμπα μου Αθανασίου Στεφανή εκ Στανου …τελευταίου απεσταλμένου της Μονής Ιβηρων στην Μόσχα

 2. Ο/Η Ιππόλυτος Βορομπιάνσκυ λέει:

  Oι Ρώσοι ζώντας μόνιμα σε καθεστώς δεσποτείας δεν μπορούν να είναι αξιόπιστοι φίλοι κανενός γιατί δεν είναι ελεύθεροι και φερέγγυοι.

  Πράγματι δεν είχαμε γενικά Ρώσους φιλλέληνες το ΄21.
  Είχαμε περιηγητές, όπως ο καλόγερος Μπάρσκυ, αλλά αυτοί έβλεπαν μόνο την ορθόδοξη φυσιογνωμία της Ελλάδας και δεν ήξεραν τίποτα για την ελληνικότητα.
  Μόνο κάποιοι Δεκεμβριστές επαναστάτες και σε επίπεδο διανοούμενων ο ποιητής Πούσκιν (’Ξεσηκώσου Ελλάς’’) ήταν φιλέλληνες.

  • Ο/Η Πρεζόνι λέει:

   Aπό Ρώσους γιόκ

   http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=351869
   Επτά, Κυριακή 24 Μαρτίου 2013

   Απρόσμενοι φιλέλληνες

   Εκτός από δυτικοευρωπαίους φιλέλληνες, στα χρόνια της επανάστασης του 1821 υπήρχαν και Τούρκοι, Αραβες, Ινδοί και Αλβανοί. Αλλοι πολέμησαν στο πλευρό των Ελλήνων, άλλοι προσέφεραν χρηματική βοήθεια

   Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΣΙΑΦΚΟΥ

   Εστω και έτσι, όμως, ήταν πολλοί οι ξένοι υπήκοοι, κυρίως από τη Γαλλία, την Αγγλία και την Ιταλία, που βοήθησαν την Ελληνική Επανάσταση είτε μέσω της συμμετοχής τους στις πολεμικές επιχειρήσεις είτε με χρήματα είτε με γραπτά και έργα τέχνης. Οι καταγεγραμμένοι φιλέλληνες αγγίζουν τους 940 και προηγούνται όσοι προέρχονται από γερμανικές χώρες (342), ακολουθούν οι Γάλλοι (196), οι Ιταλοί (137), οι Αγγλοι (99) και στη συνέχεια Ελβετοί (35), Πολωνοί (30), Ολλανδοί και Βέλγοι (17), Ούγγροι (9), Σουηδοί (9), Ισπανοί (9), Δανοί (8) και 33 άγνωστης εθνικότητας. Ενας στους τρεις σκοτώθηκε σε μάχη ή πέθανε από κακουχίες ή τραυματισμούς (313 από τους 940). Μεταξύ 1821-1822 έφτασαν στην Ελλάδα 489 και έπεσαν στους 64 μεταξύ 1823-1825. Από το 1825 και μετά έρχονται 318. Οι Γάλλοι είναι δεύτεροι σε αριθμό αφίξεων (71) την πρώτη περίοδο και δεύτεροι πριν από το τέλος της δεύτερης περιόδου. Οι Αγγλοι είναι τέταρτοι σε αριθμό αφίξεων την πρώτη περίοδο (12), ενώ έρχονται πρώτοι την δεύτερη περίοδο.

   Συνήθως όταν αναλογιζόμαστε τους φιλέλληνες, θεωρούμε πως ήσαν έτοιμοι να προσφέρουν το αίμα τους για τη χώρα μας. Πολλοί το έπραξαν. Αλλοι βοήθησαν με διαφορετικά μέσα. Παραδείγματος χάριν, ο Βικτόρ Ουγκό, ο Φρανσουά ντε Σατομπριάν, ο Αλεξάντερ Πούσκιν, ο Ειρηναίος Θείρσιος, ο Φρίντριχ Χάιλντερλιν, ο Καρλ Βίλχελμ φον Αϊντεκ, ο Φρίντριχ Σίλερ, ο Πέρσι Σέλεϊ, ο Λουδοβίκος της Βαυαρίας, ο Εϋνάρδος, ο Ντελακρουά, για ν’ αναφέρουμε μερικούς που, ως συγγραφείς, ζωγράφοι, αρχαιολόγοι και σε μια περίπτωση βασιλείς, στάθηκαν στο πλευρό της Ελλάδας.

   Ως προς τις αιτίες του φιλελληνισμού, αναζητήστε τες στο θαυμασμό προς την αρχαία Ελλάδα, στο ομόθρησκο των Ελλήνων όχι μόνο με τους ορθόδοξους Ρώσους, μα και με τους καθολικούς και τον προτεσταντικό κόσμο της Δύσης, στον πολιτικό φιλελευθερισμό, σ’ ό,τι δηλαδή είχε απομείνει από τη Γαλλική Επανάσταση, στο Ρομαντισμό, στη διεθνή φιλανθρωπία, στον περιηγητισμό και στις πολιτικές επιδιώξεις μεταξύ των Μεγάλων Δυνάμεων στο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου.

   Η παρουσία Ευρωπαίων -μεταξύ αυτών και Ελλήνων- εμπόρων σε σημαντικά λιμάνια των Ινδιών συνέτεινε στην αποστολή στην Ινδία του Ζακυνθινού Νικολάου Κεφαλά το 1823 ως εκπροσώπου της Ελληνικής Διοίκησης, προκειμένου να πραγματοποιήσει έρανο υπέρ της Ελληνικής Επανάστασης. Ο έρανος πραγματοποιήθηκε συγκεντρώνοντας το ποσό των 2.200 λιρών στερλινών, ενώ ο Αγγλος επίσκοπος της Καλκούτας πρόσφερε 200 λίρες. Φευ! Μόνο 1.200 λίρες έφτασαν στην Ελλάδα, αφού οι υπόλοιπες μπήκαν στις τσέπες των Ιωάννη Ορλάνδου και Ανδρέα Λουριώτη, μελών της Ελληνικής Επιτροπής του Λονδίνου.

   Πολλά ήσαν εκείνα που χώριζαν τους τότε Ελληνες από τους εβραίους, πλην όμως κάποιοι από τους τελευταίους βοήθησαν το έργο της Επανάστασης. Ανάμεσά τους ο Αδόλφος Κρεμιέας από τη Νιμ, ο Πολωνός Ιωάννης Λέχος, που το 1822 συμμετείχε σε μάχες στην περιοχή Κισσάμου, ο Ελβιγκ, ραβίνος στο Βέρκε της Βεστφαλίας, που απηύθυνε έκκληση στις 21 Μαΐου του 1826 προς όλες τις ισραηλιτικές κοινότητες, προκειμένου να συνδράμουν τους χειμαζόμενους Ελληνες, η οικογένεια του Ραφαέλο Φίντζι, μέλη της οποίας ήταν φίλοι του Ανδρέα Κάλβου και είχαν συμπεριληφθεί σε λίστα υπόπτων από την αστυνομία της Φλωρεντίας, ο Λίμπαν Στρίε, ραβίνος που επίσης ζούσε στη Φλωρεντία, ο Ζορζ Λαφίτ, που δημοσιογραφούσε στο Παρίσι κ.ά.

   Υπήρχαν και Τούρκοι φιλέλληνες, όπως ο μουσουλμάνος θρησκευτικός ηγέτης Χατζή Χαλίλ Εφέντης, που αρνήθηκε να επικυρώσει την εντολή του σουλτάνου Μαχμούτ Β’ για αθρόα σφαγή των ελληνικών πληθυσμών, με τίμημα την εξορία του και τη δολοφονία του. Επίσης, ο Τούρκος γιατρός του Ανδρούτσου και του Μακρυγιάννη, Χασάν Αγά Κούρταλη.

   Οι Βαλκάνιοι που συμμετείχαν στον αγώνα ήσαν, κατά τον ιστορικό Νικολάι Τοντόροφ: 208 Μολδαβοί, 132 Βούλγαροι, 72 Σέρβοι, 2 Μαυροβούνιοι, 2 Βόσνιοι, 4 Δαλματοί, 7 Αλβανοί, 4 Ούγγροι, 3 εκχριστιανισμένοι Τούρκοι.

   Επίσης, υπήρχαν και Αραβες φιλέλληνες, επτά εκ των οποίων συμμετείχαν στο σώμα του Θεόδωρου Βαλλιάνου, όπως και στο σώμα του Κωνσταντίνου Μαυρομιχάλη, ενώ τέσσερις Αιγύπτιοι βρίσκονταν στην ομάδα του Διαμαντή Ζέρβα. Τέλος, ο Αιγύπτιος Καραγιώργης Χαμπέσσης πολέμησε μαζί με τους Καραϊσκάκη και Μελετόπουλο, ενώ ένας Μαμελούκος, ο Εκβέν Δαβουσσί, πέθανε στη μάχη του Πέτα.

 3. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

  «Απρόσμενοι φιλέλληνες

  Εκτός από δυτικοευρωπαίους φιλέλληνες, στα χρόνια της επανάστασης του 1821 υπήρχαν και Τούρκοι, Αραβες, Ινδοί και Αλβανοί. Αλλοι πολέμησαν στο πλευρό των Ελλήνων, άλλοι προσέφεραν χρηματική βοήθεια»

  Συμπληρωσις : τολμω να γραψω οτι υπαρχουν και Ελληνες Φιλελληνες

  Εις εξ’ αυτων μάλιστα είναι Αφώτιστος Φιλέλλην !

  Αηδιασμένος απο τους φωτισμένους ταγούς μας και συνδικαλιστές που σκέφτονται -παντοτε-
  πριν απο μας για μας δηλώνω Αφώτιστος.

  Απογοητευμένος από τους συνελληνες δηλώνω επιπλέον Φιλέλλην.

 4. Ο/Η Dimitris Fyssas λέει:

  Εύγε Νώντα Παπαγιάννη. Τεκμηριωμένος, νηφάλιος, στιλάτος. Ελπίζω να συνεχίσεις με τους άλλους «Μύθους» σου.

  Φίλος σου

  Μήτσος

 5. Ο/Η Dimitris Fyssas λέει:

  Διορθώνω τον εαυτό μου: Βλέπω το pdf με όλους τους «Μύθους» σου.Ελπίζω να καταλήξει σε μια κεντρική ανάρτηση ο καθένας. Κι ακόμα, να γίνει και έντυπο. Εγώ θα διαδώσω το λινκ του pdf κατά τις δυνάμεις μου, γιατί τα κείμενά σου ταράζουν τα νερά.

  Καλή επιτυχία, φίλε.

  Και μπράβο στο φιλόξενο Ροϊδη, αλλά και στον ικανό αναρτητή – προλογιστή Λασκαράτο, για το όλο ανέβασμα.

  Δημήτρης Φύσσας

 6. Ο/Η eleusios λέει:

  Κάποια ανύπαρκτα υποκείμενα περιμένουν το ξανθό γένους να τους σώσει !!!παράθεμα τους !!! Εύγε έλληνα για το κείμενο σου!!

  • Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

   Λέτε να σωθούμε από μόνοι μας ;

   Αν ναι, να βοηθήσω…..

   Αφώτιστος Φιλέλλην, πρώην ξανθός 🙂 .

 7. Ο/Η του κώλου λέει:

  Λαφαζάν το ανάγνωσμα:

  ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΡΩΣΙΑ ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟΥ

  (Παρ. 19/12/14 – 09:10)

  ΤΟ SPIEGEL ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΙ ΜΕ ΚΙΝΔΥΝΟΛΟΓΙΚΟ, ΟΜΩΣ, ΤΡΟΠΟ ΤΗΝ ISKRA ΓΙΑ ΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΡΩΣΙΑ

  ΕΛΛΑΔΑ-ΡΩΣΙΑ: ΑΝΟΜΟΙΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΕ ΚΛΟΙΟ ΕΠΙΘΕΣΕΩΝ

  Τη στιγμή που η Ελλάδα δέχεται ένα δεύτερο γύρο σκληρής μνημονιακής επίθεσης και ωμών επεμβάσεων στα εσωτερικά της σε βάρος της Αριστεράς, κυρίως από την πλευρά του ευρωενωσιακού και ιδιαίτερα του Γερμανικού ιμπεριαλισμού, την ίδια ώρα, ίσως όχι καθόλου τυχαία, η Ρωσία δέχεται μια μεγάλη Δυτική πίεση, κυρίως από τον ιμπεριαλισμό των ΗΠΑ, η οποία δεν είναι μόνο στρατιωτική αλλά εδώ και αρκετό διάστημα έχει μετατραπεί και σε οικονομική.

  Η Δύση και συγκεκριμένα ο αμερικανο-νατοϊκός ιμπεριαλισμός, συνεπικουρούμενος από την ΕΕ, μεθοδεύει σχεδιασμένα εδώ και μήνες την κάθετη πτώση των διεθνών τιμών του πετρελαίου, οι οποίες το τελευταίο εξάμηνο έχουν καταρρεύσει 40%!

  Κύριος στόχος των σχεδιασμών είναι να πλήξουν βαρύτατα τη Ρωσική οικονομία ως βασική εξαγωγό υδρογονανθράκων, η οποία κινδυνεύει να περιέλθει σε μεγάλη ύφεση το 2015, αν οι τιμές του πετρελαίου παραμείνουν στα σημερινά χαμηλά επίπεδα, ενώ από την άλλη το ρωσικό ρούβλι γνωρίζει ραγδαία πτώση παρά τη δραματική αύξηση του βασικού επιτοκίου της Ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας την Τρίτη (16/12) στο 17% από 10,5%!

  Οι κυρίαρχοι κύκλοι στις ΗΠΑ και στη Δύση πιστεύουν ότι ο συνδυασμός της στρατιωτικής (βλ. Ουκρανία κλπ) και οικονομικής πίεσης επί της Ρωσίας θα μεταφερθεί και στο πολιτικό πεδίο και θα μετατραπεί σε πολιτική αποσταθεροποίηση του ρωσικού σκηνικού.

  Επιδίωξη των Δυτικών ιεράκων είναι μια φιλοδυτική μετατόπιση, τύπου Γέλτσιν http://iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=18921:spiegel-russia&catid=37:di-evropi&Itemid=172

  • Ο/Η Po λέει:

   Η Ίσκρα;
   Παρόμοια ανάλυση μπορεί να διαβάσει κανείς σε αρχεία του τέλους του 19ου αιώνα.
   Η ιστορική… επιβεβαίωση συνεχίζεται.
   Κύριε Του Κώλου μας ανοίγετε τα μάτια, είστε θησαυρός.

 8. Ο/Η K.Δ. λέει:

  http://stopsaropouli.wordpress.com/2014/12/20/%CE%BC%CF%85%CE%B8%CE%BF%CE%B9-%CF%84%CE%B7%CF%83-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%B7%CF%83-%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%B9%CE%B1%CF%83-%CE%B5%CF%80%CE%B1%CE%BC%CE%B5%CE%B9%CE%BD/

  ΜΥΘΟΙ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ, Επαμεινώνδα Παπαγιάννη

  20 Δεκ

  λιτή αποδόμηση των μύθων μας: από τους Περσικούς πολέμους, τους Μακεδόνες, στο μύθο της γαλανόλευκης, των φιλελλήνων Ρώσων και…το μύθο της γλώσσας των ΗΠΑ!

  Επαμεινώνδας Παπαγιάννης, ΜΥΘΟΙ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

  [το βρηκα στο roides.wordpress.com, αναδημοσιεύω σε ασφαλέστερη μορφή .pdf]

  http://mikrometoxos.gr/?p=3847

  Ο Μύθος των φιλελλήνων Ρώσων
  22.12.2014 15:46
  Ο αναγνώστης μας Επαμεινώνδας Παπαγιάννης, μας έδωσε τη χαρά να μας στείλει το πόνημά του «ΜΥΘΟΙ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ», το οποίο μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο σε μορφή pdf εδώ.
  Προσωπικά θεώρησα πως βρήκα την ευκαιρία, με αφορμή την όλο και πιο πυκνή και ανησυχητική ειδησεογραφία (‘Business Insider’-Jeremy Bender, Dec 9, 2014), που πιθανολογεί πως η Χ.Α., όπως και σύμπασα η δυτικοευρωπαϊκή Ακροδεξιά, ενισχύεται οικονομικά από τη Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν, στον οποίο ανοήτως αποβλέπει, από κεκτημένη ταχύτητα

  http://apollonios.pblogs.gr/2014/12/mythoi-ths-ellhnikhs-istorias-to-paramythi-twn-filellhnwn-rwswn.html

  ΜΥΘΟΙ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ:ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΤΩΝ ΦΙΛΕΛΛΗΝΩΝ ΡΩΣΩΝ!!

  22 Δεκ 2014

  Ο αναγνώστης μας Επαμεινώνδας Παπαγιάννης, μας έδωσε τη χαρά να μας στείλει το πόνημά του «ΜΥΘΟΙ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ», το οποίο μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο σε μορφή pdf εδώ.
  Προσωπικά θεώρησα πως βρήκα την ευκαιρία, με αφορμή

 9. Παράθεμα: Άγιοι Όλγα και Βλαδίμηρος, κτηνώδεις εξουσιαστές της Ορθοδοξίας | Ροΐδη και Λασκαράτου Εμμονές

 10. Ο/Η ΚΔ λέει:

  http://www.kathimerini.gr/803989/opinion/epikairothta/politikh/o-sta8eropoihtikos-paragwn-toy-3an8oy-genoys

  ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΑΣΙΜΑΤΗΣ

  Ο «σταθεροποιητικός» παράγων του ξανθού γένους
  ΠΟΛΙΤΙΚΗ 17.02.2015 : 12:37

  …ίσως η φαιδρότερη μπαρούφα που έχω ακούσει από υπεύθυνα ―τρόπος του λέγειν― χείλη, αφότου αποκτήσαμε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, είναι τα περί «πάντοτε ειρηνικού και σταθεροποιητικού ρόλου της Ρωσίας στην Ευρώπη».

  ….

 11. Ο/Η Αλέξιος πατριάρχης Κουμουνδουρίας λέει:

  Spiegel: «Μην στραφείς εναντίον των ευρωπαίων» είπε ο Σούλτς στον Τσίπρα για τη συνάντηση με Πούτιν

  http://tvxs.gr/news/eyropi-eop/soylts-se-tsipra-gia-rosia-min-strafeis-enantion-ton-eyropaion

 12. Ο/Η ΚΔ λέει:

  ΚΙΝΗΣΗ ΜΕ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΗΜΑΣΙΑ

  Το δώρο με νόημα που έκανε ο Βλαντιμίρ Πούτιν στον Αλέξη Τσίπρα

  08|04|2015 20:45

  Μπορεί επισήμως ο Ρώσος πρόεδρος να μην έκανε τις παραχωρήσεις προς την Ελλάδα που ακούγονταν τις προηγούμενες ημέρες, ωστόσο, έδωσε στον Αλέξη Τσίπρα ένα δώρο ιστορικής σημασίας.

  Ο Ρώσος πρόεδρος δώρισε στον Ελληνα πρωθυπουργό την εικόνα του Αγίου Νικολάου και του Αγίου Σπυρίδωνος η οποία είχε κλαπεί στα χρόνια της κατοχής από τον αξιωματικό των Ναζί, από μοναστήρι της Σπάρτης.

  Ο Μίλερ έμεινε γνωστός στην ιστορία ως χασάπης της Κρήτης επειδή διέταξε την σφαγή στην Βιάννο.

  Είχε συλληφθεί από τους Ρώσους που τον παρέδωσαν στις Ρωσικές αρχές και εκτελέστηκε στην Κρήτη το 1947. Η Ρώσικη κυβέρνηση αγόρασε την εικόνα από τους συγγενείς τους με σκοπό να τη δωρίσει στο ελληνικό κράτος.

  Πηγή: Το δώρο με νόημα που έκανε ο Βλαντιμίρ Πούτιν στον Αλέξη Τσίπρα | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/200661/doro-me-noima-poy-ekane-o-vlantimir-poytin-ston-alexi-tsipra#ixzz3WkqVah44

 13. Ο/Η laskaratos λέει:

  http://nocomments.gr/news/kosmos/90578/mallon-me-entoli-poytin-i-dolofonia-litvinenko

  21/01/2016

  “Μάλλον” με εντολή Πούτιν η δολοφονία Λιτβινένκο

 14. Ο/Η Aλέξης Κοτζιάς λέει:

  http://www.makeleio.gr/?p=606698

  03|05|2016 21:16
  /Makelarisa
  /6 ΣΧΟΛΙΑ

  ΕΛΛΑΣ – ΡΩΣΙΑ – ΕΚΚΛΗΣΙΑ! ΙΔΟΥ ΓΙΑΤΙ Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΗΓΕΤΗΣ ΒΛΑΝΤΙΜΙΡ ΠΟΥΤΙΝ ΕΠΕΝΔΥΕΙ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ!

  Εν όψει της επίσκεψης του Ρώσου προέδρου στην Ελλάδα, το νέο βιβλίο «Στο μυαλό του Βλαντιμίρ Πούτιν» αποκτά ιδιαίτερη σημασία καθώς αναλύει το όραμά του για τη δημιουργία μιας ορθόδοξης αυτοκρατορίας, που καθιστά σύμμαχο την Ελλαδική Εκκλησία και φυσικά το Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης.

 15. Παράθεμα: Οι εθνικιστές «Λύκοι της νύχτας» στο Άγιο Όρος… | Ροΐδη και Λασκαράτου Εμμονές

 16. Παράθεμα: Ο μύθος της μαντίλας | Ροΐδη και Λασκαράτου Εμμονές

 17. Παράθεμα: Ο Ρώσος πατριάρχης κηρύσσει «Ιερό Πόλεμο» στην «Τρομοκρατία». | Ροΐδη και Λασκαράτου Εμμονές

 18. Παράθεμα: Ο Μύθος των φιλελλήνων Ρώσων | Ασμοδαιος

 19. Παράθεμα: Ο Μύθος των φιλελλήνων Ρώσων | Ασμοδαιος

 20. Παράθεμα: Ο αντιφεμινισμός στην ομιλία μας | Ροΐδη και Λασκαράτου Εμμονές

 21. Παράθεμα: Ο Μύθος των Γερμανικών πολεμικών αποζημιώσεων | Ροΐδη και Λασκαράτου Εμμονές

 22. Ο/Η καθηγητης Riemann λέει:

  Μπραβο για το αρθρο σας. Ελλειπε – οχι τυχαια – απο την ελληνικη ιστορια που διαβαζουμε. Η ρωσσολαγνεια μας εχει εμποτισει τα κυτταρα μας. Ενεκα θρησκειας ταχα. Αν και κει μας πριονιζουν το »ξανθο γενος». Μια αποστομωτικη απαντηση για την συμβολη της μαμας ρωσιας στο Ναυαρινο.

 23. Παράθεμα: Ο Μύθος των φιλελλήνων Ρώσων | Ασμοδαιος

 24. Παράθεμα: Ελεύθερη κατασκήνωση | Ροΐδη και Λασκαράτου Εμμονές

 25. Παράθεμα: Ο μύθος της αέναης Ελληνικής Μακεδονίας | Ροΐδη και Λασκαράτου Εμμονές

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.