Πατριωτικές εξάρσεις του ΣΥΡΙΖΑ…

…στον καιρό της χρεοκοπίας

Lask12dec14

Χαρακτηριστικός τύπος θεοφιλούς Έλληνος πατριώτου, οικονομικά αυτοδημιούργητου, που βάφει τα μαλλιά του με λάδι από κανναβούρι.

του Αναγνώστη Λασκαράτου

Σαν να ακούω το φάντασμα του Ανδρέα Παπανδρέου σε ένα χιλιοπαιγμένο κρατικοδίαιτο πολυδάπανο έργο, που όμως βρίσκει ακόμη πολλούς θεατές. Σαν τη ‘Ποντικοπαγίδα’ της Αγκάθα Κρίστι που παίζεται επί δεκαετίες στο West Εnd του Λονδίνου, βρυκολακιάζει συνεχώς στην Αθήνα, με τον εμβρυουλκό των πολυποίκιλων ποντικομαμών της μικροπολιτικής, ο εξ Ανατολών εχθρός, η μόνιμη απειλή που συσπειρώνει τον κοσμάκη απέναντι σε φαντασιακούς κινδύνους.  Το χειρότερο  όμως είναι πως η απειλή αυτή, με τη συνεχή επανάληψη, αποκτά πραγματική υπόσταση, σαν αυτοεκπληρούμενη προφητεία, με τις αντιδράσεις που προκαλεί και ανατροφοδοτεί στην αντίπερα όχθη, μέσα από μια φυσική καταστροφική διαδικασία νευτώνειας αλληλεπίδρασης.: (‘Εφ.τ.Συντακτών’, 2/12).

«Στα θέματα εξωτερικής πολιτικής χρειάζεται εθνικός πολιτικός σχεδιασμός, ψυχραιμία και νηφαλιότητα» (σ.Λ.:παντού χρειάζεται ψυχραιμία και νηφαλιότητα), τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. «Είχα την ευκαιρία να ενημερωθώ από τον υπουργό Εξωτερικών …τα θέματα εξωτερικής πολιτικής πρέπει να μένουν έξω από το πλαίσιο της εσωτερικής πολιτικής αντιπαράθεσης (τι χιλιοειπωμένη μπούρδα!). Αναφερόμενος στην αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα ο κ. Τσίπρας είπε «πρέπει να καταστεί σαφές στην τουρκική πλευρά ότι η παραβίαση της κυπριακής ΑΟΖ αποτελεί πρόκληση και το Barbaros πρέπει να απομακρυνθεί προκειμένου να οδηγηθούμε ξανά σε μία διαδικασία διαλόγου….. Εκφράσαμε και τον προβληματισμό μας, όχι για την ουσία και το εργαλείου του διαλόγου του ‘Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας’, αλλά για τη χρονική συγκυρία, δεδομένης της παραβίασης του διεθνούς δικαίου» (το οποίο η Ελλάδα των πολιτικών απατεώνων σέβεται απόλυτα).

 ‘Τι ‘χες Γιάννη τι ‘χα πάντα’, η «υπερκομματική εξωτερική πολιτική», η «αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα» (έτσι που «αυξάνει» εδώ και δεκαετίες θα μας είχε πνίξει προ πολλού), η εκ δεξιών αμφισβήτηση από την «Αριστερά» του  καλού διακρατικού θεσμού του ‘Συμβουλίου Συνεργασίας’ Ελλάδας-Τουρκίας.

Θέλει να μας πει ο αρχηγός της αντιπολίτευσης, έστω και πιο χαμηλόφωνα,  το γνωστό εθνικό παραμύθι, πως κατά ένα μυστηριώδη τρόπο, οι Νεοέλληνες που κατατρύχονται στο εσωτερικό της χώρας από κάθε λογής μίση, αντιθέσεις και ατιμίες, γίνονται αθώες παρθένες σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, εκεί μπορούν να συμφωνήσουν και επί πλέον  έχουν παντού δίκιο και όλοι οι άλλοι το απόλυτο άδικο. Ο φιλελεύθερος κ.Τάκης Μίχας όμως αρθρογραφεί στην ίδια εφημερίδα πολύ λογικότερα, εντιμότερα και χρησιμότερα και αξίζει να τον ακούσουμε σαν μια πραγματικά πατριωτική φωνή, που βάζει τα πράγματα στη θέση τους, απέναντι στην αποπροσανατολιστική πατριδοκαπηλία των επαγγελματιών πατριωτών και των νεόκοπων μικροεμπόρων μιμητών τους. Αξίζει να τον μελετήσουμε:

«Πρόσφατα παρακολούθησα μια συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Ν. Χριστοδουλίδης. Αυτό που με ενδιέφερε ήταν να πληροφορηθώ τα επιχειρήματα των Ελληνοκυπρίων για την επίμονη άρνησή τους να συμπεριλάβουν τους Τουρκοκυπρίους στις συζητήσεις και τις αποφάσεις για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων που πιθανώς βρίσκονται στα χωρικά ύδατα της νήσου. Η άρνηση αυτή σε πολλούς ανθρώπους είναι ακατανόητη, με δεδομένο ότι η τουρκοκυπριακή κοινότητα αποτελεί μία ισότιμη συνιστώσα της Κύπρου και κατά συνέπεια δικαιούται να έχει λόγο στην εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου της χώρας.

Στην απάντηση του Κύπριου κυβερνητικού εκπροσώπου στο σχετικό ερώτημα μπόρεσα να απομονώσω αναλυτικά τα εξής επιχειρήματα:
1. Αν το κάνουμε αυτό σήμερα τότε θα φανεί ότι ενδίδουμε στις πιέσεις της Τουρκίας
σ.σ.: Τότε γιατί δεν το κάνατε νωρίτερα, τότε που δεν υπήρχαν οι πιέσεις της Τουρκίας;

2. Οι Τουρκοκύπριοι δεν έθεσαν αυτό το ζήτημα ποτέ στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων στο παρελθόν.
σ.σ:  Οπως μας πληροφορεί η «Καθημερινή» (26/10) οι Τουρκοκύπριοι όχι απλά έχουν θέσει το θέμα, αλλά έχουν προχωρήσει και στη διαμόρφωση των δικών τους θαλάσσιων «οικοπέδων».

3. Η θεσμική συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στις αποφάσεις για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων θα έθετε σε αμφισβήτηση τα κυριαρχικά δικαιώματα του υφιστάμενου σήμερα κυπριακού κράτους.
σ.σ.: Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό κ. Εϊντε πρότεινε την ιδέα ενός εξωθεσμικού think-tank στο οποίο θα συμμετείχαν και οι δυο πλευρές το οποίο θα παρήγε ιδέες για την εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πόρων της νήσου. Αυτή την πρόταση του εκπροσώπου των Η.Ε. την απέρριψε η ελληνοκυπριακή πλευρά.

4. Οι Τουρκοκύπριοι δεν χρειάζεται να συμμετέχουν, η κυπριακή κυβέρνηση θα φτιάξει ένα ταμείο στο οποίο θα κατατίθεται το τμήμα των εσόδων που τους αναλογεί.
σ.σ.: Κανείς δεν αμφισβητεί τις καλές προθέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς, αν και διερωτάται κάποιος γιατί μέχρι σήμερα όλες αυτές οι προθέσεις έχουν μείνει στο επίπεδο των λόγων και δεν έχει ψηφιστεί ένα σχετικό νομοσχέδιο. Όμως φυσικά η δημιουργία ενός ταμείου δεν ακυρώνει το αυτονόητο δικαίωμα των Τουρκοκυπρίων να συναποφασίζουν για την εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας τους.

5. Αν οι Τούρκοι και οι Τουρκοκύπριοι αποκτήσουν πρόσβαση στους υδρογονάνθρακες της Κύπρου δεν θα έχουν κανένα κίνητρο να λύσουν το Κυπριακό.
σ.σ.: Αν οι Έλληνες και οι Ελληνοκύπριοι μονοπωλήσουν τους υδρογονάνθρακες της Κύπρου δεν θα έχουν κανένα κίνητρο να λύσουν το Κυπριακό».

Φοβάμαι πως ο πατριώτης σύμβουλος του κ.Τσίπρα κ.Γ.Αϋφαντής, για τον οποίο έγκαιρα είχαμε προειδοποιήσει απομακρύνθηκε μεν, όμως το πνεύμα του επιβιώνει. Το πρώτο «Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας ΕλλάδαςΤουρκίας» συνήλθε στην Αθήνα στις 14.5.2010, επί πρωθυπουργίας Γ.Παπανδρέου και είναι ένας βήμα που έχει ενοχλήσει πολύ την ελληνική πολιτική, διπλωματική και στρατιωτική ακροδεξιά. Πάει πολύν να δέχεται και τον ανταρτοπόλεμο του ΣΥΡΙΖΑ, έστω και όχι επί της αρχής του αλλά με επίκληση της συγκυρίας. Η διατήρηση ενός κλίματος διαλόγου είναι αδήριτη εθνική ανάγκη, επιβάλλεται ιδιαίτερα τώρα, τα υπόλοιπα είναι κλείσιμο του ματιού στην εκλογική πελατεία των Χ.Α.-ΑΝΕΞΕΛ-Καρατζαφύρερ-λαϊκής Δεξιάς, πατριωτικού ΠΑΣΟΚ και στο σκληρό πυρήνα της εθνικιστικής κρατικής Εκκλησίας. Είναι ένα άνοιγμα σε όσους ετοιμοθάνατους βουλευτές του Πάνου Καμμένου δεν μπορούν να στεγαστούν στη ΝΔ και είναι έτοιμοι να πουλήσουν την προεδρική ψήφο τους στο ΣΥΡΙΖΑ, ως φιλοξενούμενοι στα ψηφοδέλτιά του, αυτοί που από κάποιο λεοντόθυμο (ή θρασύ;) Ηρακλέα του στέμματος, παρουσιάστηκαν ίσα κι όμοια με τους Μπακιρτζή,  Γληνό, Πασαλίδη, Λαμπράκη,  και  Καραλίβανο!

 

Advertisements
This entry was posted in τυχοδιωκτικός πατριωτισμός, Ασμοδαίος, Γράμμα από το Ληξούρι, Για την Αριστερά, ανορθολογισμός, κοινωνία/πολιτική. Bookmark the permalink.

18 Responses to Πατριωτικές εξάρσεις του ΣΥΡΙΖΑ…

 1. Ο/Η Αλμπιρέο λέει:

  Έρχομαι απρόσκλητος, σου μπαστακώνομαι στο μισό σπίτι (στην πραγματικότητα το θέλω όλο αλλά τέλος πάντων), δεν με θες αλλά εγώ λέω τώρα πια ήρθα, και εντέλει με το πέρασμα του χρόνου θέλω να αποφασίζουμε μαζί τι θα κάνουμε και με τον κήπο «μας».
  Και αν μου πεις, μα όχι, θα καταλάβουν όλοι οι φιλελεύθεροι ότι δεν θέλεις να λύσουμε το ζήτημα δημοκρατικά.

  Δεν ξέρω, είναι αυτό που λένε «ο χρόνος όλα τα γιατρεύει» η άποψή σας;
  Η τουρκοκυπριακή κοινότητα είναι μια καλοπροαίρετη δημοκρατική κοινότητα;
  μπερδεύομαι!

  • Ο/Η laskaratos λέει:

   Οι Τουρκοκύπριοι υπήρχαν στο νησί πριν το ελληνικό πραξικόπημα κατά του Προέδρου της Κύπρου, την επακολουθήσασα εισβολή της, εκ των τριών εγγυητριών δυνάμεων, Τουρκίας και τον εποικισμό.
   Το ελληνικό λάθος και έγκλημα, δυνάμωσε αριθμητικά και εδαφικά την τουρκοκυπριακή κοινότητα. Αυτό πια είναι καθεστώς 40 χρονών, δεν ανατρέπεται παρά μόνο στο δεύτερο σκέλος του με ειλικρινείς διαπραγματεύσεις. Το σχέδιο Ανάν έδινε στους Ελληνοκύπριους εδάφη. Δυστυχώς απορρίφθηκε.
   Όποιος νομίζει πως μπορεί να καταπατήσει με «πατριωτικά» καουμποϋλίκια τα αυτονόητα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, απλά ετοιμάζει το επόμενο ελληνικό Βατερλώ.
   Το κυπριακό είναι μια ιστορία αλλεπάλληλων ελληνικών λαθών και εγκλημάτων, που χειροτερεύουν συνεχώς την κατάσταση.
   Έχουν χαθεί ευκαιρίες.

   • Ο/Η Αλμπιρέο λέει:

    Ελληνικό πραξικόπημα (κυβέρνησης που ασφαλώς δεν εκπροσωπούσε νόμιμα τον ελληνικό λαό), εισβολή της μιας εκ των εγγυητριών δυνάμεων, Τουρκίας, εποικισμός, ελληνικά λάθη …
    Για «γάιδαρους σε ξένο αχυρώνα» μιλάμε.
    Το κυπριακό κράτος νομίζω έχει δικαίωμα για αυτοδιάθεση και ελευθερία αποφάσεων στα εσωτερικά του, ανεξάρτητα από τις ενοχές που βαραίνουν τον ελληνικό λαό.

    Και λίγο με ενοχλεί αυτό το «ελληνικό λάθος και έγκλημα δυνάμωσε …την τουρκοκυπριακή κοινότητα». Μου φαίνεται ότι υπονοεί κάπως μια υποσυνείδητη σκέψη του τύπου «Τούρκοι είναι, θα επιτίθεντο. Ε, και αφού πέρασαν 40 χρόνια τώρα, ας τα μοιραστούνε όλα νόμιμα μαζί τους.
    Το εννοείτε με τη χριστιανική οπτική; Γιατί αυτή προϋποθέτει ανώτερες καταστάσεις συνείδησης και φυσικά καμιά μορφή κηδεμονίας.

   • Ο/Η laskaratos λέει:

    Ρεαλιστική οπτική και δίκαιη οπτική.
    Δεν μπορείς να πετάξεις τώρα τους έποικους, ούτε είναι δίκαιο.
    Θα μοιραστείς με τους Τουρκοκύπριους αναλογικά τους φυσικούς πόρους.
    Άλλωστε η Τουρκία δεν θα κάτσει να σε βλέπει άπρακτη.
    Ειρηνική συνύπαρξη με δικαιοσύνη.

 2. Ο/Η Παλιός λέει:

  http://armynews.gr/?p=28047

  Σκάει νέα βόμβα μεγατόνων στα Εξοπλιστικά

  25.11.2014

  Ποιος αντιμνημονιακός πολιτικός παράγοντας που “μιλούσε” άπταιστα τα Γαλλικά και στη συνεχεία έκανε… διατριβή στα Ρωσικά κινδυνεύει να έχει την τύχη του Γ. Καρατζαφέρη;

  Σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή, βρέθηκε λογαριασμός του σε Τράπεζα του εξωτερικού που τροφοδοτήθηκε δυο φορές από εταιρεία συμφερόντων γνωστού μεσάζοντα οπλικών συστημάτων.

 3. Ο/Η Βασίλης λέει:

  αν δεν είχαμε την θεάρεστη χούντα του 67 δεν θα συζητούσαμε για τουρκοκύπριους ούτε για Ελληνοκύπριους αλλά για κύπριους. οι Άγγλοι όταν «χάριζαν» την ανεξαρτησία στην Κύπρο (όχι σε τουρκοκύπριους και ελληνοκύπριους) ήξεραν τι έκαναν. εμείς δεν ξέρουμε τι κάνουμε. Σαν να λέμε ότι στη Σύρο υπάρχουν Ιταλοσύριοι (καθολικοί) και ελληνοσύριοι (ορθόδοξοι). Η μόνη λύση είναι να φύγουν οι έπικοι και να κανονίσουν οι κύπριοι (μουσουλμάνοι και ορθόδοξοι) τα της κύπρου μόνοι τους.-

  • Ο/Η Παφίτης λέει:

   Να λαλούμεν πατριωτικά ψέματα εν μέγα λάθος

   http://www.makarios.eu/cgibin/hweb?-A=5684&-V=analysis

   Η «συνωμοσία» των Εγγλέζων να μας κλέψουν την ΑΟΖ

   Ο μέσος Κύπριος είναι πεπεισμένος πως αν γινόταν αποδεχτό το σχέδιο Ανάν η Κύπρος θα έχανε τον εθνικό πλούτο που ανακαλύφθηκε στις θάλασσες της, διότι οι Βάσεις θα αποκτούσαν υφαλοκρηπίδα, ΑΟΖ, ή αιγιαλίτιδα ζώνη. Πολλοί είναι απολύτως πεπεισμένοι ότι αυτός ήταν και ο λόγος της υποβολής του Σχεδίου: «να μας πάρουν οι Άγγλοι τα πετρέλαια μας».

   Η θέση αυτή είναι για την κοινωνία μια «αδιάψευστη πραγματικότητα» και σαν τέτοια εγείρεται σε ιδιωτικές και δημόσιες συζητήσεις. Η άποψη ότι με το σχέδιο Ανάν οι βάσεις θα αποκτούσαν δικαιώματα στους υδρογονάνθρακες στη θάλασσα της Κύπρου έχει τόση σχέση με την πραγματικότητα όση και η θέση ότι η Κύπρος βρίσκεται στην Αρκτική και όχι στη Μεσόγειο.

   Στη σημερινή Κύπρο, που έχει ένα από τα ψηλότερα ποσοστά πτυχιούχων στην Ευρώπη, επιβάλλεται να γράψουμε άρθρα και να δώσουμε τεκμήρια για να πείσουμε ότι δεν είμαστε πιγκουίνοι, αλλά ανθρώπινα όντα. Να αποδείξουμε ότι δεν ζούμε στην Αρκτική, αλλά στη Μεσόγειο:

   (………………………………..)

   Έβαλλαν γυαλιά στον Γκαίμπελς

   Αφού τα πράγματα είναι τόσο καθαρά, γιατί όλος ο κόσμος πιστεύει ότι με το Σχέδιο Ανάν οι Βάσεις θα αποκτούσαν υφαλοκρηπίδα και κυριότητα επί των κοιτασμάτων; Για τον πολύ απλό λόγο ότι στην Κύπρο δεν διαμορφώνουμε άποψη στη βάση γεγονότων και στοιχείων, αλλά ψιθύρων και πεποιθήσεων. Ας δούμε από πού ξεκίνησε αυτός ο ισχυρισμός και πώς έγινε πραγματικότητα στη συνείδηση της κοινής γνώμης:

   Αρχικά η πληροφορία διαδιδόταν σαν ψίθυρος από στόμα σε στόμα. Στη συνέχεια πέρασε σαν «αποκάλυψη» στο Δελτίο Ειδήσεων του Σίγμα, στις 21/5/2004, τρεις μέρες πριν το δημοψήφισμα, όταν η κοινή γνώμη βομβαρδιζόταν ανελέητα για τα κακά του Σχεδίου Ανάν. Την πατρότητα της αποκάλυψης της «συνωμοσίας» διεκδικεί ο οικονομολόγος Κώστας Μαυρίδης, ο οποίος το έχει περιλάβει και στο βιογραφικό του…

   Στις 9 Μαΐου 2004, η εφημερίδα «ΈΘνος της Κυριακής» δημοσίευσε ένα άρθρο δύο σελίδων («Πώς δημιούργησαν την… ομοσπονδία συμφερόντων»), σύμφωνα με το οποίο ο Γιώργος Βασιλείου συνεργάστηκε με τον τότε απεσταλμένο της Βρετανίας στο Κυπριακό, Ντέιβιντ Χάνεϊ, για την παραχώρηση, μέσω του σχεδίου Ανάν, τέτοιων δικαιωμάτων, που καθιστούσαν τις βάσεις «οάσεις με κυριαρχικά δικαιώματα, υφαλοκρηπίδα και ζώνη οικονομικής εκμετάλλευσης». Σύμφωνα με το δημοσίευμα η ζώνη αυτή καλύπτει όλη τη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, ακτίνας 230 μιλίων, μέχρι τις ακτές της Τουρκίας!

   Το περιεχόμενο του δημοσιεύματος ήταν συνολικά ανυπόστατο και ξεπερνούσε τα όρια της γελοιότητας. Ωστόσο, έγινε θέμα στα κανάλια, πρωτοσέλιδο στις εφημερίδες, και το ήγειρε στη Βουλή ο Περδίκης, ενώ ο Πρόδρομος Προδρόμου δήλωσε πως «τώρα βλέπουμε καλύτερα κάποια πράγματα που διακυβεύονταν πίσω από το σχέδιο Ανάν».

   Στην επόμενη έκδοση του, «Το Έθνος της Κυριακής» ανακάλεσε συνολικά τους ισχυρισμούς του δημοσιεύματος και απολογήθηκε στον Βασιλείου (16/5/2004: «Ο θόρυβος για το δημοσίευμα του Έθνους της Κυριακής»). Η διάψευση και η απολογία του «Έθνους» άφησε παντελώς αδιάφορα τα κυπριακά ΜΜΕ που το αναδημοσίευσαν.

   (………………………………………….)

   Μακάριος Δρουσιώτης

   Πολίτης

   30/04/2012

 4. Ο/Η Left and Liberal λέει:

  http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.politiki&id=38207
  Γιώργος Καρελιάς
  Αν μεν εκλεγεί ο νέος Πρόεδρος, ξέρουμε τι θα συμβεί. Οι «υποταγμένοι στη Μέρκελ» Σαμαράς και Βενιζέλος θα συνεχίσουν για ενάμισι ακόμη χρόνο, υπογράφοντας την εκκρεμούσα συμφωνία. Δεν έχει νόημα να ασχοληθούμε άλλο με αυτό το πρώτο ενδεχόμενο.

  Πάμε στο δεύτερο. Σε περίπου 60 μέρες από σήμερα θα έχουμε νέα κυβέρνηση. Η οποία, αν πιστέψουμε τα σημερινά προγνωστικά, θα είναι «ΣΥΡΙΖΑ και άλλες ριζοσπαστικές δυνάμεις» ή σκέτο ΣΥΡΙΖΑ, αν ο λαός κρίνει ότι καλύτερα να είναι μόνος του.

  Πέρα από τους πανηγυρισμούς για την επίσπευση της προεδρικής εκλογής και το ευφυολόγημα «ευτυχές το νέο έτος» του Αλέξη Τσίπρα, εγώ βλέπω και φοβισμένους ΣΥΡΙΖΑίους. Πίσω από δηλώσεις του τύπου «έρχεται το τέλος της μνημονιακής πολιτικής», υπάρχει η ανησυχία -και σε ορισμένους αγωνία- για το τι τέξεται η επιούσα.

  Διότι γνωρίζουν τα εξής τρία πράγματα:

  1. Στις 31 Δεκεμβρίου λήγει το τρέχον Μνημόνιο. Οι Ευρωπαίοι έδωσαν παράταση δύο μηνών. Άρα η κυβέρνηση (ΣΥΡΙΖΑ), που θα έχει προκύψει από τις εκλογές των αρχών Φεβρουαρίου, θα έχει χοντρικά 20 μέρες για να διαπραγματευθεί και να συνάψει τη νέα συμφωνία.

  2. Νέα συμφωνία χωρίς μέτρα αποκλείεται. Η τρόικα δεν έκανε το χατίρι στους Σαμαρά-Βενιζέλο, δεν θα το κάνει ούτε στον Τσίπρα. Γίνεται μια νέα κυβέρνηση, που έχει στηρίξει όλη την ύπαρξή της στον αντιμνημονιακό αγώνα, να υπογράψει Μνημόνιο; Όλα γίνονται, αλλά θα έχει τεράστιο κόστος.

  3. Αν η νέα κυβέρνηση ΔΕΝ υπογράψει νέα συμφωνία, τι θα συμβεί; Μία εκδοχή είναι ο Ευρωπαίος αρχιτραπεζίτης να κόψει τη ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες, κάτι που σημαίνει πολύ απλά ότι κάποια στιγμή τα αγαπημένα μας ΑΤΜ δεν θα βγάζουν ευρώ. Όπως συνέβη για μερικές μέρες στην Κύπρο, αν θυμάστε. Προλαβαίνω αμέσως τους φανατικούς του ΣΥΡΙΖΑ αναγνώστες μας, λέγοντάς τους ότι δεν το λέω εγώ αυτό. Το είπε ο φιλικά προσκείμενος στον ΣΥΡΙΖΑ οικονομολόγος Γιάννης Βαρουφάκης, που κάποτε συμβούλευε τον Τσίπρα (εδώ για όποιον θέλει να διαβάσει κι εδώ να τον ακούσει -μετά το λεπτό 1.20).

  «Η τρομοκρατία δεν περνάει και γελοιοποιεί τους φοβισμένους, που επιδιώκουν να φοβίσουν το λαό», είπε χτες ο Τσίπρας. Να εννοεί τον Βαρουφάκη; Αποκλείεται. Δικός τους, πολιτικά, είναι. Απλώς τους προειδοποιεί.

  Και δεν είναι ο μόνος. Μια μέρα πριν, ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου έγραψε ότι η τρόικα προειδοποιεί τον ΣΥΡΙΖΑ πως «θα χυθεί αίμα» (εδώ). Ούτε αυτός, προφανώς, θέλει να «τρομοκρατήσει».

  Σε ανύποπτο χρόνο, τον περασμένο Γενάρη, ένας μαρξιστής καθηγητής, ξένος αυτός, που συμπαθεί τον ΣΥΡΙΖΑ, είχε γράψει τι μπορεί να πάθει -ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ελληνικός λαός- αν δεν έχουν αλλάξει οι συσχετισμοί και σε άλλες χώρες της Ευρώπης (εδώ). Προφανέστατα ούτε αυτός εντάσσεται στους -κατά Τσίπραν- «τρομοκράτες του λαού».

  Να μην περάσει, λοιπόν, η «τρομοκρατία», που λέει και το κλασικό αριστερό σύνθημα. Όμως, για να συμβεί αυτό, από τις 29 Δεκεμβρίου και μέχρι τις εκλογές, ο Τσίπρας πρέπει να αφήσει τα μισόλογα και να πει καθαρά τι θα κάνει, αν οι Ευρωπαίοι ΔΕΝ συμφωνήσουν μαζί του.

  Και πρέπει να το πει για να ξέρουν οι ψηφοφόροι τι ενδέχεται να συμβεί αμέσως μετά. Ο ενημερωμένος ψηφοφόρος θα ψηφίσει περισσότερο συνειδητά και, κυρίως, θα «τρομοκρατηθεί» λιγότερο.

  Εν κατακλείδι: αν οι περισσότεροι ψηφοφόροι επιβεβαιώσουν και στην κάλπη αυτό που λένε στις δημοσκοπήσεις, μια καυτή πατάτα θα πέσει στα χέρια του ΣΥΡΙΖΑ τον πρώτο μήνα της άνοιξης. Μένει να δούμε αν (και πώς) θα την κρατήσει και πόσο θα καεί – κι εμείς μαζί του…

  • Ο/Η Βασίλης λέει:

   οι δημοσκοπήσεις λένε ότι θα έρθει πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά όχι με 33% ποσοστό που απαιτείται για να κάνει αυτοδύναμη κυβέρνηση αλλά κάπου στο 24 με 27% το πολύ οπότε θα απαιτηθούν συμμαχίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης και την εκλογή προέδρου και την απαιτούμενη πλειοψηφία έτσι όπως έχουν τα πράγματα μόνο ΣΥΡΙΖΑ + ΝΔ θα την έχουν. Καλό ε; Καιρός φέρνει τα λάχανα καιρός τα παραπούλια. Αγοράστε και κανά κολλύριο γιατί θα πονέσουν τα μάτια από το πολύ τρίψιμο.

   • Ο/Η laskaratos λέει:

    Το 33% είναι το ελάχιστο και μόνο στην ιδανική για το ΣΥΡΙΖΑ περίπτωση που μείνει εκτός Βουλής ένα 15%.
    Με δεδομένο πως μόνο οι ΑΝΕΞΕΛ θα μείνουν εκτός Βουλής (η ΔΗΜΑΡ δεν θα κατέβει), θέλει 37 με 38% και δεν αποκλείεται εντελώς να το πάρει, πάντως κάτω από 27 δεν πέφτει, τα ποσοστά που λέτε είναι μη προεκλογικά ή χωρίς αναγωγή αναποφάσιστων και πάντως χωρίς τη βοήθεια του κυρ Φώτη.
    Το τραγικά δύσκολο είναι, θα είναι, το τι θα κάνει ως κυβέρνηση, εκεί δεν έχει απαντήσει.

 5. Ο/Η Red λέει:

  http://rproject.gr/article/ti-koino-ehoyn-o-lamprakis-kai-i-tzakri
  Τι κοινό έχουν ο Λαμπράκης και η… Τζάκρη;

  Γεράσιμος Νικολαΐδης | 01.12.2014

  Ή γιατί υπάρχει μια… τοσοδούλα διαφορά ανάμεσα στους Λαμπράκη, Γληνό, Μπακιρτζή, Πασαλίδη, Καραλίβανο κ.λπ. και την Τζάκρη

  «Λοιπόν: Ο Μπακιρτζής έγινε ο πρώτος πρόεδρος της κυβέρνησης του βουνού. Ο Γληνός μέλος του ΠΓ του ΚΚΕ. Ο Πασαλίδης πρόεδρος της ΕΔΑ. Ο Λαμπράκης συνεργαζόμενος βουλευτής της Αριστεράς και παγκόσμιο σύμβολο. Και ο Καραλίβανος μια από τις πιο ηρωικές μορφές της Αντίστασης. Που πάει να πει, όχι ότι το παρελθόν οποιουδήποτε μπορεί να παραγραφεί. Αλλά ότι οι εθνικές, κοινωνικές και πολιτικές σεισμικές δονήσεις σπρώχνουν τους ανθρώπους σε δρόμους που ούτε οι ίδιοι ίσως περίμεναν ότι θα πάρουν.

  Έκανε άραγε λάθος η όλη Αριστερά που ιδιαίτερα σε εποχές τέτοιων δονήσεων, ήταν ανοιχτή και σε «μεμπτού» παρελθόντος ανθρώπους; Και λέει κάτι αυτό για το τεκτονικό σήμερα;» (υπογραμμίσεις του συγγραφέα)

  Θανάσης Καρτερός, «Αυγή» Παρασκευή 28/11

  Αυτή είναι η κεντρική (πολιτική) ιδέα άρθρου του Θανάση Καρτερού στην «Αυγή». Θα μπορούσε κανείς να συμφωνήσει εύκολα με αυτή την κεντρική ιδέα στη γενικότητά της, αν δεν είχε γραφτεί για να αποτελέσει τη νομιμοποιητική βάση για τη διαφαινόμενη (βάσει των ρεπορτάζ του Τύπου!..) συμφωνία του Αλέξη Τσίπρα με την ανεξάρτητη βουλευτή Θεοδώρα Τζάκρη να ενταχτεί στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ στις επερχόμενες εκλογές με μόνο «διαβατήριο» τη μη υπερψήφιση του υποψήφιου της συγκυβέρνησης για την προεδρία της Δημοκρατίας.

  Διότι το άρθρο εγκαθιστά σαν αυτονόητη μια «αυτόματη αναλογία»: αν άλλαξαν ο Καραλίβανος, ο Γληνός, ο Μπακιρτζής, ο Πασαλίδης και ο Λαμπράκης, γιατί όχι και η Τζάκρη; Αν όμως ισχύει η «αυτόματη αναλογία», τότε δικαιούμαστε να διευρύνουμε τον κατάλογο: γιατί όχι και η Γιαταγάνα, η Ραχήλ Μακρή, όλοι οι βουλευτές και τα στελέχη του «μη βενιζελικού» ΠΑΣΟΚ (που σύντομα μπορεί να είναι το «όλο ΠΑΣΟΚ» χωρίς τον Βενιζέλο), όλοι οι ανεξάρτητοι βουλευτές, όλοι οι βουλευτές και τα στελέχη της «μη σαμαρικής Δεξιάς»; (Καλά, για τη ΔΗΜΑΡ δεν συζητάμε: κάποιοι θεωρούν ότι ήδη άλλαξαν, οπότε η «πρόσκληση» θεωρείται δεδομένη, ανοιχτή και άνευ όρων – κι ας μην υπάρχει καμία τέτοια απόφαση συλλογικού οργάνου του ΣΥΡΙΖΑ…) Δεν έχουν και αυτοί δικαίωμα στη «μεγάλη αλλαγή»; Και γιατί να είμαστε τόσο μικρόψυχοι: δεν έχουν επίσης δικαίωμα στη «μεγάλη αλλαγή» και κάποιοι παρασυρμένοι της Χρυσής Αυγής που καλόπιστα μπέρδεψαν τον αριστερό με το φασιστικό ριζοσπαστισμό νομίζοντας ότι είναι αντικαπιταλιστικός;
  – See more at: http://rproject.gr/article/ti-koino-ehoyn-o-lamprakis-kai-i-tzakri#sthash.XRHVemit.dpuf

 6. Ο/Η Μιχάλης λέει:

  <i<"Ο φιλελεύθερος κ.Τάκης Μίχας όμως αρθρογραφεί στην ίδια εφημερίδα πολύ λογικότερα, εντιμότερα και χρησιμότερα και αξίζει να τον ακούσουμε σαν μια πραγματικά πατριωτική φωνή,…Αξίζει να τον μελετήσουμε:"

  Για τις χριστιανο-εθνικιστικές κωλοτούμπες του ΣΥΡΙΖΑ τα λέτε μια χαρά και μόνοι σας. Εδώ και καιρό, και με επιχειρήματα. Και συμφωνώ μαζί σας.
  Αλλού είναι το θέμα, δυστυχώς, για μένα.
  Ότι από όλη τη δημοσιογραφία βρήκατε να αναρτήσετε και μας καλείτε κιόλας να μελετήσουμε ανάλυση του…Τ. Μίχα;
  Σοβαρά, τι έχει πάθει αυτό το μπλογκ;
  Ας θυμηθούμε, λοιπόν, λίγο από την λογική πατριωτική φωνή(sic) στα καλύτερά της (προ δολοφονίας Π. Φύσσα), όταν οι φιλελεύθεροι καλοβλέπαν τα προσκοπάκια της ΧΑ ως πιθανούς μελλοντικούς συγκυβερνήτες.
  Από τέτοιες φωνές τι ακριβώς περιμένετε να μας πουν; Αν είναι έτσι οι φιλελέυθεροι, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να είναι το τελευταίο που θα πρέπει να σας ανησυχεί:

  – Τάκης Μίχας #1 (protagon 8 Μαΐου 2012) «Όμως ο Αλέξης Τσίπρας (με τις ενθουσιώδεις παραινέσεις μεταξύ άλλων του «εκσυγχρονιστή»(!) Παπαδημούλη) πρόκειται να προτείνει συγκυβέρνηση σε ένα κόμμα μπροστά στους στόχους του οποίου τα οράματα της Χρυσής Αυγής είναι παραμύθια για μικρά παιδιά: Το ΚΚΕ.» http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.8emata&id=15012

  – Τάκης Μίχας #2 (protagon 14 Ιουλίου 2013) «Γιατί όχι «εθνικοσοσιαλιστές»;» Στο άρθρο, και πάλι μόλις 2 μήνες πριν τη δολοφονία Φύσσα, διαμαρτύρεται ουσιαστικά για το ότι ο όρος ναζί είναι αρνητικά φορτισμένος και προτείνει το πιο …θετικό «εθνικοσοσιαλισμό» (ω, ναι) http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.article&id=26057
  «…Και τώρα έρχομαι στο πιο ενδιαφέρον, πρόσφατο παράδειγμα: Αυτό αφορά τον χαρακτηρισμό της Χρυσής Αυγής ως «ναζί»; Το ερώτημα εδώ είναι γιατί χρησιμοποιείται αυτός ο ξένος όρος τη στιγμή που υπάρχει ένας ωραιότατος ελληνικός όρος για να αποδώσει το ίδιο φαινόμενο – δηλαδή, «εθνικοσοσιαλιστές»; Γιατί, λοιπόν, «ναζί» και όχι «εθνικοσοσιαλιστές»; Πρόκειται για μια τυχαία επιλογή;
  Ασφαλώς όχι! Η γενικευμένη χρήση του όρου «ναζί» και η εξαφάνιση του ελληνικού όρου «εθνικοσοσιαλιστές» εξυπηρετεί καίριες σκοπιμότητες του Kομιτάτου.

  Καταρχάς ο όρος «ναζί» απευθύνεται στα σμιλεμένα από την Αριστερά «αντι-ιμπεριαλιστικά» αντανακλαστικά του Ρωμιού. Ο όρος «ναζί» σχετίζεται και παραδηλώνει «Γερμαναράδες» – κάτι που ασφαλώς δεν συμβαίνει με τον όρο «εθνικοσοσιαλιστές». Εκεί ακριβώς στοχεύει η χρήση του όρου «ναζί».

  Αντίθετα ο ελληνικός όρος «εθνικοσοσιαλισμός «όχι μόνο δεν προκαλεί τα ίδια «αντι-ιμπεριαλιστικά» αντανακλαστικά αλλά επιπλέον δεν ακούγεται και ιδιαίτερα άσχημος: Συνδυάζει το αφήγημα του περιούσιου λαού (Εθνικός») με το αφήγημα του νιρβάνα της αιώνιας δημοσιοϋπαλληλίας («Σοσιαλισμός»). Τι καλύτερο;

  Ένας άλλος σημαντικός λόγος για τον οποίο το Κομιτάτο έχει επιβάλλει τη χρήση του όρου «ναζί» αντί για «εθνικοσοσιαλιστές» είναι διότι με αυτό τον τρόπο αποφεύγονται ενοχλητικές απορίες που αφορούν το σημασιολογικό πεδίο στο οποίο αναφέρεται ο όρος. Διότι μία τυχόν γενικευμένη χρήση του όρου «εθνικοσοσιαλιστές» σε κάποια φάση θα οδηγούσε κάθε καλόπιστο πολίτη να θέσει το ερώτημα: «Πού διαφέρει ο σοσιαλισμός της Χ.Α. από αυτόν του Σύριζα ή του ΚΚΕ; Τι το κοινό έχουν για να χαρακτηρίζονται με τον ίδιο τρόπο;» – και από τη στιγμή που απλά τεθεί αυτό το ερώτημα καταρρέει όλο το ιδεολογικό εποικοδόμημα που με τόση προσπάθεια και επίμονη οικοδομείται τα τελευταία 40 έτη. Η χρήση λοιπόν του λατινογενούς όρου «ναζί» σε σχέση με τη Χ.Α. αντί για «εθνικοσοσιαλιστές», συσκοτίζει τις συνάφειες των προαναφερθέντων πολιτικών χώρων. «
  Δύο μήνες μετά είχαμε την επίθεση στα μέλη του ΚΚΕ (12/9/2013) και τη δολοφονία Π. Φύσσα (18/9/2013).

  Δηλαδή, εντάξει… Ανάλυση Μπάμπη Παπαδημητρίου ή Θ. Τζήμερου πότε θα ανεβάσετε να το μελετήσουμε το θέμα;

  • Ο/Η laskaratos λέει:

   Αποδοκιμάζω τα δυο σημεία που επισημαίνετε και στα δυο άρθρα του κ.Μίχα και σας ευχαριστώ που το κάνατε.
   Ομολογώ πως τα αγνοούσα, είχα πολύ καλύτερη άποψη για τα γραπτά του συγγραφέα. Κανείς δεν είναι τέλειος, δυστυχώς, αν και εδώ έχει ξεπεράσει κάποια όρια.

   Βέβαια δεν θα τα έγραφε ποτέ αυτά στην «Εφ.τ.Συντακτών». Εξακολουθώ όμως να εγκωμιάζω το άρθρο του εκεί, που το πνεύμα του είναι να δούμε κι το δίκιο των Τουρκοκυπρίων, μια πάγια θέση και της κυπριακής Αριστεράς, δίκαιη και ειρηνική, η μόνη που θα φέρει ξανά μαζί τις δυο κοινότητες και την Κύπρο ενιαία ή έστω όχι χωρισμένη σε αντίπαλα στρατόπεδα.

 7. Ο/Η ανώνυμος λέει:

  Δέκα ερωτήματα στην πρεσβεία της Ρωσίας για το 1974
  http://www.makarios.eu/critics_20140830_md.html

  Γιατί είναι τολμηρό το βιβλίο του Μακάριου Δρουσιώτη;
  http://www.politis-news.com/cgibin/hweb?-A=267636&-V=stiles

 8. Ο/Η laskaratos λέει:

  http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.politiki&id=38230
  Γιώργος Καρελιάς

  Αλέξη, ρώτα Γιώργο και Αντώνη

  Αν γίνουν εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ τις κερδίσει και ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να ξέρει τι τον περιμένει αμέσως μετά, δεν έχει παρά να κάνει μια απλή κίνηση: να τηλεφωνήσει στον Γιώργο Παπανδρέου και να του ζητήσει να συναντηθούν. Μετά από αυτή τη συνάντηση, όλα θα είναι αλλιώς στο μυαλό του.

  Αλλά γιατί να περιμένει ο Τσίπρας μέχρι τότε; Ας το κάνει τώρα. Όχι φανερά, για να τον καταχεριάσουν οι σύντροφοί του. Ας συναντηθούν κρυφά, είναι το πιο εύκολο πράγμα.

  Σ’ αυτήν τη συνάντηση, λοιπόν, ο Γιώργος (εκτός από το αν θα κάνει ή όχι κόμμα) θα πει στον Αλέξη τα εξής τρία απλά πράγματα, εκ των οποίων άλλα τα γνώριζε πριν γίνει πρωθυπουργός και άλλα τα έμαθε εκ των υστέρων.

  Πρώτον, όταν έλεγε «δεν θα απευθυνθούμε στο ΔΝΤ» (εδώ), έλεγε ένα από τα κατά συνθήκην ψεύδη. Εκτός αν δεν είχε καταλάβει τι επρόκειτο να παραλάβει.

  Δεύτερον, όταν αποφάσιζε να σηκώσει μόνος το βάρος της προσφυγής στην τρόικα, υπέγραφε την πολιτική καταδίκη τόσο τη δική του όσο και του ΠΑΣΟΚ. Η λάθος εκτίμηση των πραγμάτων ή οι ολέθριες συμβουλές οδήγησαν σε ολέθρια αποτελέσματα.

  Τρίτον, ο Γιώργος θα πει στον Αλέξη να αποφεύγει φράσεις του τύπου «δεν θα καθορίσουν οι αγορές την πολιτική μας». Διότι άλλα θα βρει μπροστά του, αν κληθεί να διαπραγματευθεί με πρωθυπουργούς και τραπεζίτες, που κοιτάζουν κάθε πρωί τα καντράν των αγορών (εδώ ο Γιώργος περιγράφει, εκ των υστέρων, τι έζησε όταν πήγε να ζητήσει βοήθεια).

  Σε σχέση με όσα έπαθε (και μετά έμαθε) ο Παπανδρέου, ο Τσίπρας έχει ένα πλεονέκτημα. Γνωρίζει τι θα παραλάβει. Άρα δεν πρέπει να τρέφει ψευδαισθήσεις, όπως έτρεφε στην αρχή ο Παπανδρέου.

  Το κακό με τους αρχηγούς της αντιπολίτευσης είναι ότι, ακόμα κι όταν γνωρίζουν, λένε αερολογίες. Μήπως δεν έκανε ακριβώς το ίδιο κι ο Σαμαράς πριν από τις εκλογές του 2012; Μήπως δεν έλεγε απαράδεκτες υπερβολές, ακόμα και ως πρωθυπουργός, σε μια προεκλογική συγκέντρωση; (ένα παράδειγμα εδώ)

  Καλό θα ήταν να τον ρωτήσει κι αυτόν ο Τσίπρας στις 29 Δεκεμβρίου, αν δεν μαζευτούν οι 180 στην τρίτη ψηφοφορία της Βουλής. Τότε ο Σαμαράς θα είναι υπηρεσιακός πρωθυπουργός και θα μπορεί να μιλήσει ανοιχτά στον εν αναμονή Τσίπρα για το τι τον περιμένει.

  Σε όσους αναρωτιούνται τι νόημα έχουν αυτά πριν καν αρχίσουν οι ψηφοφορίες για τον Πρόεδρο, η απάντηση είναι απλή και εύκολη. Αν μεν βγάλουν Πρόεδρο, θα αποδειχθούν άχρηστα. Δεν χάσαμε τίποτα. Αν, όμως, πάμε σε εκλογές, μπορεί να αποδειχθούν πολύ χρήσιμα. Καλύτερα να ξέρει ο Τσίπρας τι τον περιμένει. Για να το αντιμετωπίσει και καλύτερα. Και να φρενάρει όσους απο τους δικούς του τη μια σκίζουν και και την άλλη δεν σκίζουν τα Μνημόνια (εδώ). Θα είναι καλό για όλους μας.

  Οι επιμηθείς περισσεύουν. Οι προμηθείς είναι είδος εν ανεπαρκεία.

 9. Ο/Η Αχ Αλέξη λέει:

  Γυναίκα σε ομιλία Τσίπρα: Εδώ μέσα είναι γεμάτο κλέφτες!

 10. Δέν είναι μόνο οτι εκεί μέσα βρίσκονται πολλοί ΠΑΣΟΚοι, πρώην καί μελλοντικοί κλέφτες καί αλλοι από άλλους κομματικούς χώρους, ΣΥΡΙΖΑ μή εξαιρουμένου, κλέφτες, ψεύτες, ανθρωπίδια, σκουπίδια, κλέφτες εν τη γεννέσει, ανώμαλα ναρκισσιστικά δυπόδεια, Οιδιπόδεια όντα, αλλά εκείνο που μού έκανε εντύπωση είναι η αντίδραση τού Αλέξη Τσίπρα, στήν παρατήρηση τής κυρίας αυτής. Ψυχολόγος δέν είμαι, αλλά διαισθάνθηκα γιά πολλοστή φορά τό γεγονός πως εδώ έχουμε τήν μετεμψύχωση τού Ανδρέα Παπανδρέου στό πρόσωπο τού Τσίπρα. Γελάκι μέ χαζή στραβοστομία, καί φωνή καί λόγια αλά Αντρέ, Διαισθάνομαι επίσης, πως ο Αλέξης Τσίπρας έχει πρόβλημα προσωπικής ταυτότητας, κι εχω ήδη εκφράσει τήν άποψη πως πάσχει από σχιζοφρένεια καί διχασμένη προσωπικότητα. Γιά τήν ώρα έχει βρεί καταφύγιο στήν προσωπικότητα τού Ανδρέα Παπανδρέου, αύριο ίσως νά αλλάξει μορφή καί μεταμόρφωση. Θεωρώ τούς περισσότερους πολιτικούς, αρρωστημένα μικροανθρωπίδια, ανάξια όχι μόνο νά αναλάβουν τήν διακυβέρνηση τής όποιας Χώρας, αυτό κι αν είναι αστείο, αλλά ούτε νά διαχειριστούν τό περίπτερο τής γειτωνιάς δέν τούς θεωρώ άξιους.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s