Ο Ακροδεξιός Σαμαράς τελειώνει

Επίθεση του διευθυντή του «Βήματος»
ΤΟ ΒΗΜΑ 20.11.2014

akrodexios-samaras21noe14

Επίθεση του διευθυντή του «Βήματος» Αντώνη Καρακούση, με τίτλο «Η μεγάλη κρίση της Δεξιάς παράταξης». Όπως γράφει, στην «πολυκατοικία» της Δεξιάς επί Σαμαρά «έφθασαν να συγκατοικούν μαχαιροβγάλτες, θρασύδειλοι ροπαλοφόροι, θεομπαίχτες μιζαδόροι, εθνικό – λαϊκιστές της συμφοράς, κάτι ξεπεσμένοι Καραμανλικοί, οι «Μοραΐτες» του αρχηγού και ένας απίθανος κύκλος επιχειρηματιών της Κολομβιανής σχολής που όλα τα σφάζουν κι όλα τα μαχαιρώνουν, χωρίς κανένα μέτρο και ουδένα σεβασμό απέναντι στους νόμους.»

Ολόκληρο το άρθρο του διευθυντή του «Βήματος»:
«Στα πρώτα χρόνια της Μεταπολίτευσης ο ιδρυτής της Νέας Δημοκρατίας και επανιδρυτής της Δεξιάς παράταξης Κωνσταντίνος Καραμανλής, επηρεασμένος και από την γαλλική πολιτική κουλτούρα που απορρόφησε κατά τη μακρά διαμονή του στο Παρίσι στα χρόνια της χούντας των συνταγματαρχών, θέλησε να αναγεννήσει και εκσυγχρονίσει τον πολιτικό του χώρο.

Επιχείρησε να δώσει στη νεοσύστατη τότε Νέα Δημοκρατία φιλελεύθερα και κοινωνικά χαρακτηριστικά και υιοθέτησε προς τούτο τον όρο «κοινωνικός φιλελευθερισμός».

Ταυτόχρονα προσπάθησε να συγκεντρώσει γύρω του διακεκριμένα πρόσωπα, να εντάξει και να φέρει κοντά του διανοούμενους της Δεξιάς που είχαν πρωταγωνιστήσει στην ιδεολογική επικράτηση της παράταξής του στα μεταπολεμικά χρόνια.

Μπορεί ταυτόχρονα να ενσωμάτωσε και να διέσωσε την ακροδεξιά παράταξη, αλλά τον τόνο έδιναν ο Τσάτσος, ο Ράλλης, ο Παπαληγούρας,ο Αβέρωφ, ο Κανελλόπουλος, ο Χορν, ο Λαμπρίας και άλλα ξεχωριστά πρόσωπα,που διακρίνονταν για την πνευματικότητα και την καλλιέργειά τους.

Είχαν διακριθεί για την αντιπαλότητά τους απέναντι στην Αριστερά,αλλά τους διέκρινε το ήθος, η αγωγή και γενικότερα η προσήλωσή τους στα δημοκρατικά ιδεώδη.

Εκείνη η «πεφωτισμένη» δεξιά, όπως την είχε προσδιορίσει η Ελένη Βλάχου, ήταν απαλλαγμένη από το ιστορικό βάρος του βασιλικού κόμματος, είχε ξεπεράσει τον μαυραγοριτισμό και τον δωσιλογισμό της μετεμφυλιακής περιόδου, είχε ξεφύγει από το άγος του κομμουνιστικού κινδύνου, απομόνωσε τους νοσταλγούς της χούντας και γενικώς φάνταζε δύναμη ευρωπαϊκή και εκσυγχρονιστική.

Ωστόσο με την μετοίκηση του ιδρυτή της στην Προεδρία της Δημοκρατίας άρχισε σταδιακά να χάνει τη λάμψη της.Στα χρόνια του Ανδρέα Παπανδρέου ανέδειξε ως αντίπαλο δέος στην ηγεσία της τον Κώστα Μητσοτάκη, ο οποίος την έστριψε προς τον θατσερισμό και τον νεοφιλελευθερισμό. Και όταν αυτός εκρίθη «τούμπαρε» προς τη λαϊκή Δεξιά, αναδεικνύοντας στην ηγεσία της τον Μιλτιάδη Έβερτ.

Με τον καιρό υιοθέτησε επιχειρηματολογία και πρακτικές της παλαιάς Δεξιάς, έκανε κτήμα της το λαΐκισμό, διολίσθησε στο θρησκευτικό φανατισμό του Χριστόδουλου και δι’ αυτού νομιμοποίησε και εξέθρεψε στους κόλπους της εκδοχές της εθνικιστικής ακροδεξιάς.

Πιεζόμενη μάλιστα κάποια στιγμή πολιτικά έφτιαξε περιβάλλον για την άνθηση των πιο ακραίων σχημάτων της ακροδεξιάς. Και μαζί συνδιαμόρφωσε κλίμα ξενοφοβίας και αστυνομοκρατίας, εντός του οποίου βρήκε γόνιμο έδαφος για την ανάπτυξή του το απεχθές νεοναζιστικό μόρφωμα.

Περνώντας τα χρόνια, η ευρύτερη δεξιά παράταξη παραμορφώθηκε.

Στην πολυκατοικία της – για να θυμηθούμε και τον διωκόμενο πλέον Καρατζαφέρη – έφθασαν να συγκατοικούν μαχαιροβγάλτες, θρασύδειλοι ροπαλοφόροι, θεομπαίχτες μιζαδόροι, εθνικό – λαϊκιστές της συμφοράς, κάτι ξεπεσμένοι Καραμανλικοί, οι «Μοραΐτες» του αρχηγού και ένας απίθανος κύκλος επιχειρηματιών της Κολομβιανής σχολής που όλα τα σφάζουν κι όλα τα μαχαιρώνουν, χωρίς κανένα μέτρο και ουδένα σεβασμό απέναντι στους νόμους.

Αυτή η δεξιά παράταξη ουδεμία σχέση έχει με εκείνη του ιδρυτή της.

Η σημερινή κρίση της, συνδυαζόμενη με την απόλυτη αδυναμία της κεντροαριστεράς, αποδίδει το πολιτικό πρόβλημα της χώρας.

Κακά τα ψέματα, χωρίς αναγέννηση της Δεξιάς παράταξης και χωρίς ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς, η χώρα θα κινδυνεύσει να διέλθει της Εποχής των Τεράτων, με ότι αυτό συνεπάγεται για τη θέση της στον κόσμο και την προκοπή των πολιτών της.» [Οι υπογραμμίσεις δικές μας]

http://goo.gl/u7fDOh

Σημείωση του ιστολογίου: Το άρθρο του διευθυντή του Βήματος αποτελεί μια στροφή ιδιαίτερης σημασίας, ίσως σηματοδοτεί τη νέα στάση και των υπολοίπων εντύπων του ΔΟΛ έναντι της ΝΔ του Σαμαρά. Δεν γνωρίζουμε τους λόγους επομένως δεν εικάζουμε τίποτα, δεν ξέρουμε «τι παίζει». Σημειώνουμε μόνο την λίαν πρόσφατη, παραίτηση του Ψυχάρη junior (ΝΔ) από τη βουλευτική του ιδιότητα….

Advertisements
This entry was posted in σκέψεις, Ασμοδαίος, ανορθολογισμός, κοινωνία/πολιτική. Bookmark the permalink.

12 Responses to Ο Ακροδεξιός Σαμαράς τελειώνει

 1. Ο/Η laskaratos λέει:

  Έτσι εξηγείται που ο ρομαντικός γιός του ευσεβή πατέρα του, Άρχοντα του Οικουμενικού πατριαρχείου, τ.διοικητή του Αγ.Όρους, εγκατέλειψε το καράβι.
  Όσο για τον ύμνο στην παλιά καραμανλική Δεξιά (του Σόλωνα Γκίκα, του Καρατζαφέρη, του Αβέρωφ, του Μπάλκου, των Ρέιντζερς κλπ), που τον τόνο της έδινε ο Χορν κλπ, απευθύνεται μόνο σε ασθενείς με Αλτσχάιμερ και σε οπαδούς των ΑΝΕΞΕΛ ή νεοφώτιστους του ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμη και ο πρόθυμος Αλέξης Τσίπρας θα ντρεπόταν να πλέξει τόσο υπερβολικά το εγκώμιο του καραμανλισμού.
  https://roides.wordpress.com/2013/03/07/7mar13/

 2. Ο/Η Αριστείδης Καρατζόγλου λέει:

  Το άρθρο του Βήματος και η προχθεσινή παραίτηση Ψυχάρη σαφώς συνδέονται και δίνουν το στίγμα της νέας πορείας του συγκροτήματος. Μην ξεχνάμε ότι η προεκλογική περίοδος θα είναι υπερβολικά μεγάλη, οι 180 μάλλον θα βρεθούν τον Μάρτιο, και στον ενάμιση χρόνο που θα μεσολαβήσει για τις εκλογές η διεκδίκηση της στήριξης του ΔΟΛ θα αποδειχτεί πολύτιμη (=πανάκριβη) για τον Αντώνη και τον Αλέξη.

 3. Ο/Η Διεθνιστής λέει:

  Είναι απλό, έρχεται ο Σύριζα…

 4. Ο/Η Πιπίνος ο βραχύς λέει:

  Τώρα η ώρα του Aλέξη

 5. Ο/Η του κώλου λέει:

  Ανησυχία για την χώρα εκφράζει ο Μ. Θεοδωράκης

  21 Νοεμβρίου
  14:22
  2014

  Ανησυχία για το μέλλον της χώρας αν δεν καταφέρει να ξεφύγει από τις «καταδυναστευτικές δεσμεύσεις» με τους πιστωτές της, εκφράζει ο Μίκης Θεοδωράκης σε δήλωση-παρέμβαση που ανέβηκε την Παρασκευή στην ιστοσελίδα του. Σύμφωνα με τον κορυφαίο μουσικοσυνθέτη, «ακόμα και ο πιο δύσπιστος Έλληνας σήμερα έχει καταλάβει ότι οι πιστωτές μας δεν θέλουν να μας αφήσουν από τις δαγκάνες τους και γι’ αυτό το λόγο η τρόικα θέτει όλο και πιο σκληρούς όρους.

  Γιατί η Ελλάδα είναι γι’ αυτούς «λαβράκι» και θέλουν να μας «τηγανίζουν» στον αιώνα τον άπαντα. Πρέπει να ξεφύγουμε από τα δόντια τους μια για πάντα, αν θέλουμε να εξακολουθήσουμε να είμαστε ελεύθεροι Έλληνες».

  Και προτείνει δύο λύσεις: «Πρώτον: Ουδετερότητα. Δεύτερον: Σύναψη στενών οικονομικών σχέσεων με Κίνα-Ρωσία (ή και με την Ευρώπη αν καταφέρει να απαλλαγεί τελείως από την Τρόικα). Με τον όρο ότι θα βοηθήσουν αφ’ ενός να ξοφλήσουμε άμεσα και οριστικά το εθνικό μας χρέος και αφ’ ετέρου να αξιοποιήσουμε τον εθνικό μας πλούτο με συμβάσεις κοινοπραξιών, σύμφωνα με τις οποίες θα μπορούμε να συνεκμεταλλευθούμε τις πλουτοπαραγωγικές μας πηγές, εδάφους, υπεδάφους, υποθαλάσσιες και κυρίως βεβαίως τον αμύθητο πλούτο των υδρογονανθράκων της ελληνικής ΑΟΖ, που σύμφωνα με τις μελέτες επιστημόνων, σε βάθος χρόνου, ανέρχεται σε πολλά τρισεκατομμύρια ευρώ».

  Όπως αναφέρει στη δήλωσή του ο Μίκης Θεοδωράκης, η σύναψη τέτοιων συμβάσεων κοινοπραξιών είναι εντελώς νόμιμη σύμφωνα με όλες τις διεθνείς μας συμβάσεις, το δε αναμενόμενο όφελος (ακόμα και το άμεσο, όπως επιβεβαίωσε πρόσφατα μελέτη της Deutsche Bank) είναι τόσο μεγάλο, ώστε να μπορεί να θεωρηθεί βέβαιη η συμφωνία με τις δυνάμεις αυτές (Κίνα, Ρωσία, Ευρώπη χωρίς τρόικα), για να απαλλαγούμε άμεσα από όλες τις δεσμεύσεις μας με τους ακόρεστους πιστωτές μας.

  «Προσωπικά έχω ταχθεί εδώ και πολύ καιρό υπέρ της πρώτης λύσης. Όμως είτε έτσι είτε αλλιώς, το βέβαιο είναι ότι δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο. Θα πρέπει άμεσα να γίνει κάτι για την οριστική απαλλαγή μας από τις καταδυναστευτικές δεσμεύσεις μας με τους πιστωτές μας» καταλήγει.

 6. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

  «οι 180 μάλλον θα βρεθούν τον Μάρτιο, και στον ενάμιση χρόνο που θα μεσολαβήσει για τις εκλογές η διεκδίκηση της στήριξης του ΔΟΛ θα αποδειχτεί πολύτιμη »

  Εχουμε και λεμε

  ΝΔ, ΑΝΕΛΛ, ΔΗΠΑ (ΠΑΣΟΚ), Ποταμι, Τελεια,…., Μεταρρυθμιστες, ΔΗΜΑΡ, ΣΥΡΙΖΑ

  Πελατες μου!!!

 7. Ο/Η ΚΔ λέει:

  http://www.antiracismfascism.org/index.php/material/2013-09-08-22-02-28/item/1120-ixitika-dokoumenta-kravges-apergon-peinas-apo-to-stratopedo-sygkentrosistis-amygdaledas

  Τρίτη, 18 Νοεμβρίου 2014 14:26
  Ηχητικά ντοκουμέντα-κραυγές απεργών πείνας από το στρατόπεδο συγκέντρωσηςτης Αμυγδαλέδας
  Written by ΚΕΕΡΦΑ

 8. Ο/Η ΚΔ λέει:

  http://tsak-giorgis.blogspot.gr/2014/11/blog-post_660.html

  Συριζαίος δήμαρχος Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας – Αβανταδόρος του Μελισσανίδη
  Από ΒΑΘΥ , Παρασκευή, 21 Νοεμβρίου 2014 | 5:30 μ.μ.

  Πηγή: «ΚΟΝΤΡΑ»

  «Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένας νόμος που βρίσκεται σε ισχύ. Ανεξάρτητα με την άποψη που έχει ο καθένας για τον νόμο, ο Δήμος είναι υποχρεωμένος να λειτουργήσει ανάλογα. Η τεχνική υπηρεσία έχει ζητήσει από την ΑΕΚ κάποια συγκεκριμένα πράγματα». Αυτή ήταν η απάντηση που έδωσε ο δήμαρχος Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας Αρης Βασιλόπουλος σε ερώτημα ιστοσελίδας που εκφράζει τις απόψεις του Μελισσανίδη (aek365.com, 14.11.2014), επιβεβαιώνοντας πλήρως όσα του προσάψαμε με αναλυτικό δημοσίευμά μας.

  Οι μάσκες έπεσαν. Ο συριζαίος δήμαρχος, που κάποια στιγμή αναγκάστηκε να κάνει πίσω (προηγουμένως είχε συμπεριφερθεί ως delivery boy του Στρατούλη και του Φλαμπουράρη στα μυστικά παζάρια τους με τον Μελισσανίδη), όχι μόνο αποδέχεται τον αντισυνταγματικό νόμο 4277/2014, αλλά και δεσμεύεται να τον εφαρμόσει και να δώσει στον Μελισσανίδη υψόμετρα και για το κομμάτι του άλσους που παράνομα του εκχωρεί ο συγκεκριμένος νόμος.

  Οπως και άλλη φορά έχουμε γράψει, δεν ζητάμε από τον Βασιλόπουλο να κάνει αντάρτικο μην εφαρμόζοντας ένα νόμο (για να το κάνεις αυτό χρειάζεται παλικαριά που στους Βασιλόπουλους είναι είδος εν πλήρη ανεπαρκεία), αλλά να σεβαστεί τη νομιμότητα. Την τυπική νομιμότητα. Να κάνει αυτό που πρέπει να κάνει ένας δημόσιος υπάλληλος με φιλότιμο. Πόσο μάλλον ένας εκλεγμένος δήμαρχος, με εντολή να προστατεύσει το άλσος.

  Πώς χαρίζονται τα 6 στρέμματα άλσους στον Μελισσανίδη; Με το κόλπο της επέκτασης του ρυμοτομικού σχεδίου της πόλης σ’ αυτό το κομμάτι του άλσους, μέσω νόμου. Αυτό είναι εντελώς παράνομο και ο δήμος οφείλει να μην εφαρμόσει την παρανομία. Οφείλει ακόμη να ανακοινώσει ότι θα κάνει ο ίδιος προσφυγή στο ΣτΕ στην περίπτωση που οποιαδήποτε δημόσια υπηρεσία εκδώσει διοικητική πράξη (π.χ. Εγκριση και Αδεια Δόμησης) κατ’ εφαρμογή αυτής της παράνομης και αντισυνταγματικής νομοθετικής ρύθμισης.

  Ιδού το ιστορικό αυτής της υπόθεσης, για να μην υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία για την αισχρή στάση της συριζαίικης νέας δημοτικής διοίκησης Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας.

  Το 2002, με το άρθρο 10 παρ. 3 του Ν. 3044 (πρόκειται για το νόμο που στο άρθρο 19 νομοθετούσε το περιβόητο «σχέδιο Γρανίτσα») προβλέφτηκε ότι μπορούν να γίνονται αναθεωρήσεις και τροποποιήσεις ρυμοτομικών σχεδίων με υπουργικές αποφάσεις, ακόμη και με αποφάσεις περιφερειαρχών, νομαρχών και δημάρχων. Ηταν μια προσπάθεια της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ να θεσπίσει την απόλυτη ασυδοσία στα πολεοδομικά ζητήματα, έτσι που οι άνθρωποι του λαού να μένουν εντελώς απροστάτευτοι από τις αυθαιρεσίες της διοίκησης, η οποία θα μπορούσε παράλληλα να αποφεύγει τον έλεγχο νομιμότητας από το ΣτΕ, επεκτείνοντας ανεξέλεγκτα τα ρυμοτομικά σχέδια πόλεων και οικισμών σε βάρος δασών και δασικών εκτάσεων, αιγιαλών κτλ.

  Το 2005, με την απόφαση 3661, το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματική αυτή τη νομοθετική ρύθμιση.

  Η νομιμότητα αποκαταστάθηκε το 2012 με το Ν. 4067, άρθρο 31, παρ. 1. Προβλέπεται πλέον ότι η έγκριση, αναθεώρηση ή τροποποίηση ρυμοτομικών σχεδίων γίνεται με Προεδρικό Διάταγμα μετά από πρόταση του υπουργού ΠΕΚΑ.

  Ενώ, λοιπόν, υπάρχει η νομολογία του ΣτΕ και η εφαρμογή της στη νομοθεσία με το Ν. 4067/2012, ήρθε η ίδια κυβέρνηση και προκειμένου να εξυπηρετήσει τον Μελισσανίδη και τα αρπακτικά του σχέδια, νομοθέτησε την επέκταση του ρυμοτομικού σχεδίου Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας σε βάρος του άλσους. Δεν ακολούθησε, δηλαδή, τη νόμιμη οδό που προβλέπει την επέκταση του ρυμοτομικού σχεδίου μόνο με Προεδρικό Διάταγμα (το οποίο ελέγχεται ως προς τη νομιμότητά του από το ΣτΕ), αλλά με νόμο, υπολογίζοντας ότι ο μεν Δήμος θα κάνει το κορόιδο, οι δε κάτοικοι θα υποταγούν στη βία των τραμπούκων.

  Μιλώντας νομικά, όταν ο δήμαρχος Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας αποδέχεται το νόμο 4277/2014, συμπράττει σε μια παρανομία, η οποία έχει ως αποτέλεσμα να πλήττεται ένα δημόσιο αγαθό της πόλης που διοικεί. Οφειλε να πει ότι αρνείται να δώσει υψόμετρα για το τμήμα του άλσους που χαρίζεται στον Μελισσανίδη, διότι η δασική αυτή έκταση παραχωρείται σε ιδιώτες παρανόμως, με την επέκταση του ρυμοτομικού σχεδίου της πόλης με νόμο και όχι με Προεδρικό Διάταγμα, όπως προβλέπεται.

  Μιλώντας πολιτικά, ο Α. Βασιλόπουλος συμπεριφέρεται σαν αβανταδόρος του Μελισσανίδη, γράφοντας στα παλιά του τα παπούτσια τη θέληση του λαού της πόλης του, αλλά και πετώντας στα σκουπίδια τις κατακτήσεις αυτού του λαού τα προηγούμενα χρόνια. Γιατί στη Φιλαδέλφεια-Χαλκηδόνα υπάρχει και ειδικός λόγος, όχι μόνο η γενική απαγόρευση που υπάρχει για την επέκταση ρυμοτομικών σχεδίων με νόμο.

  Είναι γνωστό ότι το «σχέδιο Γρανίτσα» επιχειρήθηκε να υλοποιηθεί με τον ίδιο τρόπο. Με την επέκταση του ρυμοτομικού σχεδίου σε βάρος του άλσους και μάλιστα στην ίδια έκταση που σήμερα επιχειρείται να χαριστεί στην επιχείρηση του Μελισσανίδη. Τότε, 131 κάτοικοι της περιοχής, αλλά και ο δήμος της πόλης (με δεξιά διοίκηση μάλιστα), προσέφυγαν στο ΣτΕ. Το ΣτΕ πρώτα ανέστειλε την υλοποίηση του «σχεδίου Γρανίτσα» και μετά, αρχικά με απόφαση του Ε’ Τμήματος (1568/2005) και τελικά με απόφαση της Ολομέλειας (1847/2008), έκρινε ότι κακώς επιχειρήθηκε η επέκταση του ρυμοτομικού σχεδίου με νόμο και ακύρωσε τις διοικητικές πράξεις που εκδόθηκαν κατ’ εφαρμογήν αυτού του νόμου, χωρίς να εξετάσει καν τους υπόλοιπους λόγους που επικαλούνταν οι προσφυγές.

  Ενώ το ΣτΕ, χάρη στον αγώνα των κατοίκων και στις προσφυγές που έγιναν από κατοίκους και δήμο απεφάνθη ότι είναι παράνομη η επέκταση του ρυμοτομικού σχεδίου με νόμο, έρχεται σήμερα η συριζαίικη διοίκηση του δήμου και δηλώνει ότι βρίσκεται σε ισχύ ο νόμος 4277/2014, ο οποίος διαπράττει ακριβώς την ίδια παρανομία!

 9. Ο/Η gop λέει:

  κάνω μια υπόθεση πως η στάση των εντύπων του ΔΟΛ έχει να κάνει με ζόρια στον τραπεζικό δανεισμό του συγκροτήματος. Την τελευταία φορά που τους ζόρισαν οι δανειστές τους – πρέπει να ήταν την περίοδο λίγο πριν την παραίτηση ΓΑΠ – είχαν εμφανισθεί για σύντομο χρονικό διάστημα, και μέχρι να επανέλθει η »ομαλότητα», αντιμνημονιακότεροι της Αυγής και του Ριζοσπάστη,,,

 10. Ο/Η Αntifa2 λέει:

  Το συγκρότημα απασφάλισε

  http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231365168

  Ανατριχιαστικές μαρτυρίες

  Αμυγδαλέζα: Κραυγή μεταναστών από το στρατόπεδο κράτησης

  Αμυγδαλέζα: Κραυγή μεταναστών από το στρατόπεδο κράτησης«Σας παρακαλώ πρέπει να μπείτε μέσα για να καταλάβετε τι γίνεται εκεί» λένε οι μετανάστες (Φωτογραφία: Icon )

  Κρούσματα αστυνομικής βίας, ρατσιστική συμπεριφορά εις βάρος τους και ελλιπή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη καταγγέλλουν πρώην και νυν κρατούμενοι του στρατοπέδου μεταναστών στην Αμυγδαλέζα.

  Η κραυγή τους έρχεται την ώρα που βρίσκονται στην τέταρτη ημέρα της απεργίας πείνας, διαμαρτυρόμενοι για τον θάνατο του κρατούμενου μετανάστη, Μοχάμεντ Ασφάκ, και ενώ συνεχίζεται στο Β’ Μεικτό Ορκωτό η δίκη των 65 κρατούμενων μεταναστών της Αμυγδαλέζας για την εξέγερση που έλαβε χώρα στις 10 Αυγούστου 2013.

  Εκτός από τους μετανάστες, το in.gr απευθύνθηκε και σε εκπροσώπους των ιατρικών φορέων και των οργανώσεων που διατηρούν ιατρεία εντός του στρατοπέδου, αλλά και στη δικηγόρο των 65 μεταναστών που δικάζονται για την εξέγερση στο συγκεκριμένο κέντρο κράτησης.

  «Τον έσπασαν στο ξύλο, επειδή μίλησε»

  Έγκλειστος μετανάστης μέσα από το στρατόπεδο της Αμυγδαλέζας, ο οποίος έχει ξεπεράσει τους προβλεπόμενους από το νόμο 18 μήνες κράτησης, μίλησε στο in.gr, κάνοντας λόγο για απάνθρωπες συνθήκες και κατήγγειλε ότι συγκρατούμενός του έπεσε θύμα βίας επειδή είχε το «θράσος» να ζητήσει από τους αστυνομικούς να μεταφέρουν στο νοσοκομείο έναν αφγανό έγκλειστο, ο οποίος έχρηζε άμεσης ιατρικής περίθαλψης.

  Συγκεκριμένα δηλώνει: «Πριν από ένα μήνα περίπου, είχε έρθει ένας Αφγανός που είχε τρελαθεί στην κυριολεξία λόγω του εγκλεισμού του εδώ. Να φανταστείτε χτυπούσε το κεφάλι του στον τοίχο και σε πέτρες, με αποτέλεσμα να αιμορραγεί. Κάποιος συγκρατούμενος δεν μπορούσε να τον βλέπει άλλο σε αυτήν την κατάσταση και πήγε στους αστυνομικούς, οι οποίοι παίζανε χαρτιά εκείνη την ώρα και τους παρακάλεσε να τον πάνε στο νοσοκομείο. Εκείνοι τον κορόιδευαν ρωτώντας αν είναι δικηγόρος του Αφγανού… Λίγες ώρες αργότερα τον μετέφεραν στο Αλλοδαπών, στην Πέτρου Ράλλη και τον σπάσανε στο ξύλο για να τον τιμωρήσουν».

  Συνεχίζει λέγοντας πως ένας αστυνομικός τον ρώταγε αν είναι μάγκας ή δικηγόρος και ένας άλλος όταν πήγαινε να απαντήσει, τον χτύπαγε στο στόμα. Έφαγε τόσο ξύλο, όπως λέει μέσω του διερμηνέα του, που έχει πρόβλημα στη λεκάνη του από τις κλοτσιές, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να κάτσει ούτε καν στην τουαλέτα. Μάλιστα, έχει ζητήσει να τον πάνε στο νοσοκομείο και οι αστυνομικοί του είπανε: «Εσύ θα μείνεις έτσι για παραδειγματισμό». Κατήγγειλε, επίσης, ότι δεν του έδιναν ούτε ντεπόν επειδή είχε το θράσος να μιλήσει.

  Ντεπόν για πάσα νόσο

  Σχετικά με την ιατρική περίθαλψη μέσα στην Αμυγδαλέζα, δηλώνει ότι «τρεις είναι οι βάρδιες κάθε μέρα από γιατρούς. Υπάρχουν πολλά κρούσματα ψώρας, αλλά οι γιατροί τα αντιμετωπίζουν δίνοντάς μας μια αλοιφή και λέγοντάς μας: φαγούρα είναι θα περάσει… Αν κάποιος μας εξέταζε θα ξέραμε αν έχουμε φυματίωση ή οτιδήποτε άλλο», ενώ πρόσθεσε πως «όταν καταγγέλλουμε στους περισσότερους γιατρούς περιστατικά αστυνομικής βίας, μας λένε πως δεν είναι δουλειά τους και να τα πούμε σε κάποιον ανώτερο αστυνομικό. Βέβαια, υπάρχουν και εξαιρέσεις με γιατρούς που θέλουν να μας βοηθήσουν».

  Ανάλογη είναι και η μαρτυρία και ενός άλλου μετανάστη. Ο Αφίς Γουλάμ ήταν έγκλειστος επί 19 μήνες και 10 μέρες. «Έπρεπε να διαμαρτυρηθούμε για να μεταφέρουν κάποιον στο νοσοκομείο. Βέβαια, μετά φοβόμασταν μήπως μας δείρουν, κάτι που συνέβαινε συχνά» είπε.

  Τις καταγγελίες αυτές για την ιατρική περίθαλψη έρχεται να συμπληρώσει ο Μοχάμεντ Ναΐμ, ο οποίος ήταν 13 μήνες έγκλειστος στην Αμυγδαλέζα. Κατήγγειλε πως η μόνη φαρμακευτική αγωγή που δέχονταν εντός του στρατοπέδου για οποιαδήποτε ασθένεια ήταν ντεπόν. Για οποιαδήποτε αρρώστια, όπως λέει, «αυτοί μας δίνανε ντεπόν και αυτό με μεγάλη δυσκολία το παίρναμε». Μάλιστα, όταν κάποιος έβρισκε το θάρρος να πάει για να ζητήσει φάρμακα μπορεί να τον αφήνανε να περιμένει έξω από το φυλάκιο για 3-4 ακόμα και 5 ώρες. Το μόνο που του λέγανε είναι «να περιμένεις».

  Σημείωσε ακόμη πως υπάρχουν πολλοί κρατούμενοι με ψώρα και φυματίωση, ενώ δεν υπάρχει ασθενοφόρο για να εξυπηρετεί την μεταφορά των κρατουμένων, με αποτέλεσμα να περιμένει για ώρες όποιος πρέπει να μεταβεί σε νοσοκομείο.

  Ο έγκλειστος μετανάστης κατέληξε λέγοντας πως «από τότε που με έφεραν εδώ έχω χάσει 18 κιλά. Σας παρακαλώ ελάτε να δείτε πως ζούμε, δεν μπορώ να πω αυτές τις εικόνες με λόγια».
  Αστυνομική βία και ναζί

  Για τα κρούσματα αστυνομικής βίας, κρατούμενος της Αμυγδαλέζας είπε ότι «οι αστυνομικοί δεν μας θεωρούν ανθρώπους. Υπάρχουν καταγγελίες από συγκρατούμενους ότι παλαιότερα αστυνομικοί χαιρετούσαν ναζιστικά, όμως μετά από αυτά που έχουν γίνει με τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής, δεν μιλάνε τόσο ανοικτά».

  Συνέχισε καταγγέλλοντας ότι «μας λένε πως είμαστε ‘βρώμα’ για την Ελλάδα και να σηκωθούμε να φύγουμε. Όταν μας μιλάνε, το μόνο που λένε είναι βρισιές».

  Με μία ανάλογη μαρτυρία, ο Αφίς Γουλάμ λέει πως «υπήρχαν αστυνομικοί μέσα στην Αμυγδαλέζα που είχανε μία ανθρώπινη στάση απέναντί μας και δεν μας αντιμετώπιζαν σαν ζώα. Υπήρχαν, όμως, και αρκετοί που μας χτυπούσαν χωρίς λόγο, ακόμα και όταν πηγαίναμε να πιούμε νερό. Κάποιοι μιλάγανε πολύ συχνά για την Χρυσή Αυγή, αυτοί συνήθως μας χτύπαγαν».

  Την προαναφερθείσα μαρτυρία επιβεβαιώνει και ο πρώην κρατούμενος, Μοχάμεντ Ναΐμ, λέγοντας ότι «οι αστυνομικοί μας βρίζανε ρατσιστικά και δεν υπήρχε κανένας που θα μπορούσε να ακούσει τα προβλήματά μας και να μας βοηθήσει. Για παράδειγμα πηγαίναμε να πιούμε νερό και εκεί μας κλότσαγαν και μας βάραγαν με τα κλομπ».

  Όσον αφορά τη δυνατότητα άσκησης θρησκευτικής λατρείας ο κ. Γουλάμ αναφέρει πώς «υπήρχε ένα κοντέινερ που το είχανε διαθέσει αποκλειστικά για να κάνουμε προσευχή, αλλά κάποιοι αστυνομικοί είτε διέκοπταν την προσευχή μας είτε μας έβγαζαν έξω πριν ξεκινήσουμε. Μας έλεγαν να επιστρέψουμε στα δικά μας κοντέινερ για να προσευχηθούμε».
  «Μας έκοβαν το ρεύμα και δεν κοιμόμασταν από την ζέστη»

  Ο Αφίς Γουλάμ τόνισε πως το καλοκαίρι του 2013 που ήτανε μέσα στο στρατόπεδο κράτησης, είχανε κόψει το ρεύμα για 22 μέρες στον τομέα που βρισκόταν εκείνος, ενώ σε κάποιους άλλους για περίπου 2 εβδομάδες.

  Επιπρόσθετα, λέει ότι «δεν μπορούσαμε να λειτουργήσουμε το air condition, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να κοιμηθούμε από την αφόρητη ζέστη που επικρατούσε στα κοντέινερ, αφού η θερμοκρασία ήταν κοντά στους 50 βαθμούς. Μάλιστα, όταν βγαίναμε έξω από τα κοντέινερ επειδή δεν αντέχαμε την ζέστη, τότε οι αστυνομικοί μας έβριζαν και μας έλεγαν να ξαναμπούμε μέσα».

  «Τι κάνανε και δεν μπορούν να μιλήσουν με τα παιδιά τους;»

  Σύμφωνα με τον κ. Ναΐμ οι κρατούμενοι στην Αμυγδαλέζα δεν μπορούν να επικοινωνήσουν με συγγενείς και φίλους, με αποτέλεσμα να είναι τελείως αποκομμένοι από τον έξω κόσμο. Είπε, επίσης, ότι «σε όποιον εντοπίσουν κινητό τηλέφωνο τον ξυλοκοπούν. Τι κάνανε και δεν μπορούν να μιλήσουν με την γυναίκα και τα παιδιά τους; Ούτε τηλέφωνο ούτε τηλεόραση ούτε εφημερίδα, είναι αποκομμένοι από όλους και από όλα. Στα καρτοτηλέφωνα που έχει μέσα μάς επιτρέπεται να μιλάμε το πολύ 4 λεπτά με το Πακιστάν. Δεν θέλουνε να μιλάμε με τις οικογένειές μας».

  Ακόμη ανέφερε πως όποτε δείξανε εμπράκτως την αντίθεσή τους για αυτές τις συνθήκες διαβίωσης, ζούσαν με την απειλή ότι μετά από λίγο θα έρθουν και θα τους χτυπήσουν οι αστυνομικοί, ενώ πρόσθεσε πως έκαναν απεργία πείνας «για να μας ακούσουν επιτέλους και εκείνοι μας δέρνανε» και κατέληξε με μία δραματική έκκληση: «Σας παρακαλώ πρέπει να μπείτε μέσα για να καταλάβετε τι γίνεται εκεί».

  Πέφτουν σε αντιφάσεις οι μάρτυρες κατηγορίας

  Η δικηγόρος των 65 εξεγερμένων κρατουμένων, η δίκη των οποίων βρίσκεται σε εξέλιξη αυτές τις ημέρες στο Β’ Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνα, Ευγενία Κουνιάκη, αναφέρει στο in.gr πως οι μάρτυρες κατηγορίας-αστυνομικοί έχουν πέσει σε πολλές αντιφάσεις ως προς τις καταθέσεις τους.

  «Δεν αναγνωρίζουν κάποιους κρατούμενους, ενώ αναφέρουν με διαφορετικό τρόπο τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στις 10 Αυγούστου 2013, ημέρα εξέγερσης. Επίσης, ένα άλλο δεδομένο που αποδεικνύει πως ψεύδονται είναι πως δεν αναφέρουν με σαφήνεια το πού βρίσκονταν οι κρατούμενοι εκείνη την ημέρα, δηλαδή σε ποια πτέρυγα. Μετά από αυτήν τη διαδικασία θα ακολουθήσουν οι μάρτυρες υπεράσπισης, οπότε η δίκη θα φτάσει και μετά τις γιορτές» δηλώνει.

  «Οι 25 εκ των εξεγερμένων μεταναστών είναι προφυλακισμένοι, από τους υπόλοιπους 40 οι περισσότεροι παραμένουν έγκλειστοι στην Αμυγδαλέζα, ενώ άλλοι έχουν αφεθεί ελεύθεροι ή απελάθηκαν».

  Δύο θάνατοι κρατουμένων το καλοκαίρι

  Για τα κρούσματα βίας, η Ευγενία Κουνιάκη σημειώνει ότι οι πελάτες της είπαν πως αυτά λάμβαναν χώρα σχεδόν επί καθημερινής βάσεως. Προσθέτει ότι «οι άνθρωποι αυτοί στερούνται στοιχειώδη δικαιώματα. Υπάρχουν μαρτυρίες για αστυνομικούς που φέρεται να έχουν ξεκάθαρη σχέση με την Χρυσή Αυγή. Δεν σέβονται ούτε τα θρησκευτικά τους δικαιώματα, αφού μου μαρτυρούν ότι επίτηδες οι αστυνομικοί διακόπτουν την προσευχή τους για προσχηματικούς λόγους».

  «Το καλοκαίρι στην Αμυγδαλέζα καταγράφηκαν δύο θάνατοι, ο ένας από όσο γνωρίζω γιατί υπέστη καρδιακό επεισόδιο και δεν μεταφέρθηκε γρήγορα στο νοσοκομείο. Αυτό που μου έχουν καταγγείλει οι πελάτες μου είναι ότι για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας τους χορηγούν ντεπόν…» τονίζει.

  Τα κέντρα κράτησης είναι η έσχατη λύση βάση νόμου

  Σχετικά με το κατά πόσο τηρούνται όλες οι απαιτούμενες και νόμιμες διαδικασίες πριν αυτοί οι άνθρωποι περάσουν την πόρτα της Αμυγδαλέζας αναφέρει:

  «Η στέρηση της ελευθερίας σε μετανάστες που μπαίνουν λαθραία σε μια χώρα της Ε.Ε. έχει νομική υπόσταση, βάση Διεθνών Συμβάσεων και Προεδρικών Διαταγμάτων, όντας όμως η έσχατη λύση. Πρώτα πρέπει να ακολουθηθούν εναλλακτικές πρακτικές, όπως ο περιορισμός του μετανάστη σε μία συγκεκριμένη περιοχή, δίνοντας ανά τακτά χρονικά διαστήματα το παρόν στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής. Αυτό δεν συμβαίνει στην χώρα μας, αφού τα κέντρα κράτησης αποτελούν ουσιαστικά μία αποθήκη ψυχών».

  Σύμφωνα με την κ. Κουνιάκη, «αυτό ουσιαστικά αποδεικνύει τα ελλείμματα και τις παθογένειες της ελληνικής δικαιοσύνης. Μάλιστα, πολλοί εξ αυτών αν δεν έχουν κάποιο μέσο επικοινωνίας με τον έξω κόσμο, με κάποιον δικηγόρο παραδείγματος χάρη μπορεί και να χαθούν».

  ΕΚΕΠΥ: «Υπήρξε ένα κρούσμα φυματίωσης»

  Το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) διατηρεί στον 1ο και 2ο τομέα του στρατοπέδου ιατρεία για τους κρατούμενους μετανάστες.

  Ο πρόεδρος του, Παναγιώτης Ευσταθίου, περιέγραψε στο in.gr την ιατρική περίθαλψη που παρέχεται στους έγκλειστους της Αμυγδαλέζας: «Η ιατρική περίθαλψη από τα ιατρεία του ΕΚΕΠΥ στον 1ο και 2ο τομέα είναι μόνο για πρωτοβάθμια εξέταση. Από εκεί και πέρα αν κριθεί σκόπιμο και αναγκαίο τότε ο κρατούμενος μεταφέρεται σε κάποιο νοσοκομείο και εκεί μέσω ηλεκτρονικής συνταγογράφησης θα λάβει την ανάλογη φαρμακευτική αγωγή».

  Για τα κρούσματα φυματίωσης που αναφέρουν οι κρατούμενοι, ο κ. Ευσταθίου είπε ότι «υπήρξε ένα κρούσμα, όπου κρατούμενος είχε φυματίωση. Ο μετανάστης μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο, ενώ κλιμάκιο του ΚΕΕΛΠΝΟ εξέτασε το κοντέινερ και τους συγκρατούμενούς του με την μέθοδο του tracing (ιχνηλάτηση), με τα αποτελέσματα να δείχνουν πως δεν υπήρχε μετάδοση».

  Σχετικά με τις καταγγελίες περί αστυνομικής βίας ο κ. Ευσταθίου ανέφερε πως «τα ιατρεία είναι έξω από τον χώρο κράτησης και έτσι ο γιατρός δεν μπορεί να ξέρει τι γίνεται μέσα στις πτέρυγες», ενώ προσέθεσε πως «οι κρατούμενοι δεν μας έχουν αναφέρει κρούσματα αστυνομικής βίας».

  «Οι συνθήκες κράτησης είναι όπως σε όλα τα κρατητήρια της χώρας»

  Η οργάνωση Ιατρική Παρέμβαση είναι υπεύθυνη για την ιατρική περίθαλψη των κρατουμένων στον 3ο τομέα του στρατοπέδου, αλλά και για τους ασυνόδευτους ανήλικους μετανάστες.

  Η γγ της οργάνωσης, Ελπίδα Ευθυμιάδου, μιλώντας στο in.gr ανέφερε ότι «οι συνθήκες κράτησης είναι όπως σε όλα τα κρατητήρια της χώρας».

  Η ίδια επιβεβαίωσε ότι υπήρξε ένα κρούσμα φυματίωσης στον 1ο ή στον 2ο τομέα, ενώ για τις ελλείψεις φαρμάκων είπε «εμείς στον 3ο τομέα έχουμε φάρμακα, στους άλλους δύο δεν έχουν».

  Όσον αφορά τις καταγγελίες μεταναστών περί ρατσιστικής βίας είπε: «Δεν μπορώ να γνωρίζω τι γίνεται εμείς επισκεπτόμαστε τον χώρο μόνο το πρωί».

  Άγνοια, επίσης, δήλωσε και για τη σίτιση καθώς, όπως ανέφερε, «το φαΐ είναι από κέτερινγκ και δεν ξέρω αν πληροί τις προϋποθέσεις γιατί δεν είμαστε εκεί όταν μοιράζεται το φαγητό».
  «Ιατρική απουσία»

  Ο Απόστολος Βεΐζης, διευθυντής προγραμμάτων και επικεφαλής των δράσεων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Ελλάδα, ανέφερε από την πλευρά του πως οι συνθήκες κράτησης στα στρατόπεδα είναι απαράδεκτες και προκαλούν ή επιδεινώνουν τα ιατρικά προβλήματα των μεταναστών, σε συνδυασμό με την ιατρική απουσία.

  Ο κ. Βεΐζης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η ιατρική παρουσία είναι ελλιπής «δεν θα ήταν υπερβολή αν λέγαμε πως είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη και αυτό λόγω της ευρύτερης προχειρότητας που επικρατεί στην διαχείριση της λειτουργίας αυτών των κέντρων».

  Σύμφωνα με τα ιατρικά στοιχεία των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, πάνω από το 65% των ιατρικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι κρατούμενοι μετανάστες προκαλούνται ή είναι άμεσα συνδεδεμένα με τις άθλιες συνθήκες μέσα στις οποίες κρατούνται.

  Άγγελος Προβολισιάνος

 11. Ο/Η Πρεζόνι λέει:

  http://www.koutipandoras.gr/article/127889/o-proin-voyleytis-tis-nd-eyag-papanikolaoy-sti-nea-etaireia-dolofonon

  Ο πρώην βουλευτής της ΝΔ Ευάγ. Παπανικολάου στη νέα «εταιρεία δολοφόνων»

  Συγκεκριμένα μετά από έρευνα του Εισαγγελέα Δημήτρη Γκύζη ο πρώην βουλευτής της ΝΔ αλλά και ακόμα δέκα άτομα φέρονται τα τελευταία πέντε χρόνια να γνώριζαν μοναχικούς ανθρώπους που ήταν εύποροι και να κατήρτιζαν πλαστές ιδιόχειρες διαθήκες με τις οποίες κληροδοτούσαν σε κάποιο από τα μέλη της σπείρας τα περιουσιακά του στοιχεία αμέσως μετά το θάνατο του. Στη συνέχεια είτε εκποιούσαν την κληρονομιά, είτε τη διαχειρίζονταν.Σύμφωνα με ανακοίνωση της Οικονομικής Αστυνομίας «ως προς τη μεθοδολογία δράσης τους, τα μέλη της εγκληματικής ομάδας αφού πληροφορούνταν τον θάνατο εύπορων ατόμων, τα οποία συνήθως δεν είχαν σύζυγο ή παιδιά, προέβαιναν αρχικά στην κατάρτιση πλαστών

  Ο Παπανικολάου έχει απασχολήσει την δικαιοσυνη και στο παρελθόν.

  http://www.koutipandoras.gr/article/127902/katadikes-tis-elladas-gia-exeytelistiki-metaheirisi-kratoymenon
  Καταδίκες της Ελλαδας για εξευτελιστική μεταχείριση κρατουμένων

  27 Νοεμβρίου

  Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) καταδίκασε την Ελλάδα για παραβιάσεις διατάξεων για την προστασία του δικαιώματος της ελευθερίας και της ασφάλειας και για την αποτροπή της απάνθρωπης και εξευτελιστικής μεταχείρισης.
  Πρόκειται για δύο αποφάσεις εκ των οποίων η πρώτη αφορά την προσφυγή του Α.Ε, Τούρκου υπηκόου Κουρδικής καταγωγής, ο οποίος διωκόταν για τις πολιτικές του δραστηριότητες στην Τουρκία. Ο

 12. Ο/Η Ουρανοία Μπουζολοιάκου, ζήτο ι μπάτσει λέει:

  http://www.efsyn.gr/arthro/protathlites-oi-astynomikoi-sti-ratsistiki

  «Πρωταθλητές» οι αστυνομικοί στη ρατσιστική βία

  Μάνος Τσαλδάρης
  .

  «Πρωταθλητές» στα εγκλήματα με ρατσιστικό κίνητρο αναδεικνύονται οι αστυνομικοί, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε χθες στη Βουλή ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Βασίλης Κικίλιας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της βουλευτού του ΔΗΜΑΡ Μαρίας Γιαννακάκη.

  Από τα στοιχεία που έχουν καταγράψει οι ίδιες οι αστυνομικές υπηρεσίες, πριν από την έναρξη των Γραφείων Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας (το 2013) και στο διάστημα 2009-2012 καταγράφηκαν συνολικά 109 περιστατικά, τα οποία δεν είχαν κατηγοριοποιηθεί. Μέσα στο 2013 -κι ενώ λειτουργούσαν τα Γραφεία Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας- οι συγκεκριμένες υπηρεσίες επιλήφθηκαν άλλων 109 περιστατικών, από τα οποία τα 82 σημειώθηκαν στην Αττική, τα 10 στη Θεσσαλονίκη και τα 17 στην υπόλοιπη επικράτεια.

  Σε αυτές τις υποθέσεις εμπλέκονταν 37 αστυνομικοί, 33 ιδιώτες, 18 οργανωμένες ομάδες και 21 άγνωστοι δράστες. Εκτός αυτού, μέσα στο α’ εξάμηνο φέτος καταγράφηκαν 31 περιστατικά, από τα οποία τα 27 ήταν στην Αττική, δύο στη Θεσσαλονίκη και δύο στην υπόλοιπη επικράτεια, ενώ ενεπλάκησαν 13 αστυνομικοί, 5 ιδιώτες, 5 οργανωμένες ομάδες και 8 άγνωστοι δράστες. Σε 213 από όλα τα προαναφερόμενα περιστατικά (σύνολο 249), οι αστυνομικές υπηρεσίες σχημάτισαν ισάριθμες ποινικές δικογραφίες, οι οποίες υποβλήθηκαν στις κατά τόπους αρμόδιες εισαγγελικές αρχές για ποινική αξιολόγηση, ενώ για τα υπόλοιπα περιστατικά κινήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες πειθαρχικής διερεύνησης.

  Στην απάντησή του, ο υπουργός προσθέτει ότι από την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. έχουν δοθεί σαφείς εντολές και κατευθύνσεις στις υπηρεσίες για άμεση ανταπόκρισή τους σε κάθε περίπτωση ρατσιστικής βίας και επιβολή της ισχύουσας νομοθεσίας σε όλους όσοι εμπλέκονται με οποιονδήποτε τρόπο σε πράξεις που υποδηλώνουν ρατσιστικά κίνητρα ή άλλες αξιόποινες πράξεις.

  Παράλληλα, ενημέρωσε ότι τα στοιχεία που καταγράφονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. συγκεντρώνονται δύο φορές τον χρόνο και αποστέλλονται στο υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο είναι και αρμόδιο για την περαιτέρω επεξεργασία τους, την παρακολούθηση της εξέλιξης των σχετικών υποθέσεων και την ενημέρωση των διεθνών οργανισμών.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s