«ΕΥΠΛΟΙΑ»: Να σταματήσει αμέσως η παράνομη σύλληψη άγριων πτηνών με χρήση δικτύων, ξόβεργας και δολωμάτων, καθώς και οι φόνοι των άγριων αρπακτικών…

Ένωση Πολιτών για το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό «ΕΥΠΛΟΙΑ»

Ακτινογραφία αετού που επιβεβαιώνεται ότι το πουλί πυροβολήθηκε

Ακτινογραφία αετού που επιβεβαιώνεται ότι το πουλί πυροβολήθηκε

Σύρος 4 Νοεμβρίου 2014

 

ΘΕΜΑ: Να σταματήσει αμέσως η παράνομη σύλληψη άγριων πτηνών με χρήση δικτύων, ξόβεργας και δολωμάτων, καθώς και  οι φόνοι των άγριων αρπακτικών

Αξιότιμες κυρίες, Αξιότιμοι κύριοι,

Με το παρόν έγγραφο θέλουμε να σας ενημερώσουμε σχετικά με τη λαθροθηρική δραστηριότητα που παρατηρείται στις Κυκλάδες αυτή την περίοδο και αφορά την παράνομη παγίδευση ωδικών πτηνών και τους συνεχείς φόνους αρπακτικών.

Είμαστε αποδέκτες καταγγελιών από πολίτες που στις γειτονιές τους παρατηρείται η σχετική δραστηριότητα. Οι καταγγελίες αφορούν κυρίως το νησί της Σύρου, τη Σαντορίνη και την Ανάφη. Οι λαθροθήρες κατασκευάζουν παγίδες με δίχτυα για τη σύλληψη των πουλιών, αλλά και ξόβεργες. Πολλές από τις παγίδες αυτές που είχαν καταστραφεί από τη θηροφυλακή κατά την προηγούμενη χρονιά σήμερα ξαναστήνονται.


Οι καταγγελίες δεν αφορούν μόνο την παράνομη παγίδευση αλλά και τις πρακτικές που την υποβοηθούν, όπως η εκχέρσωση δασικών εκτάσεων, η χρήση βαρέων φυτοφαρμάκων και η εναπόθεση σκουπιδιών στους τόπους λαθροθηρίας που στο σύνολό τους καταστρέφουν ανεπανόρθωτα το φυσικό τοπίο.

Σκοτωμένος αετός που βρέθηκε στη Χαλανδριανή...

Σκοτωμένος αετός που βρέθηκε στη Χαλανδριανή…

Επίσης τον τελευταίο μήνα βρέθηκαν στη Σύρο πυροβολημένα από κυνηγούς πολλά άγρια αρπακτικά πουλιά, αετοί και γεράκια.

Ζητούμε την ενίσχυση της θηροφυλακής της Σύρου έστω και εποχιακά, αφού η μοναδική θηροφύλακας παρά το σημαντικό έργο που επιτελεί δεν επαρκεί, ενώ, όπως έχει επισημάνει και ο κυνηγετικός σύλλογος Σύρου, δέχεται απειλές η ίδια και η οικογένειά της.

Και είναι τραγικό και οξύμωρο, οι αρχές της Σύρου να διεκδικούν για την Ερμούπολη τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, ενώ δεν μπορούν -και δεν θέλουν- να πείσουν ένα μεγάλο μέρος των κατοίκων του νησιού για τη σημασία και το σεβασμό της Άγριας χλωρίδας, της πανίδας, και της Ζωής γενικότερα, αλλά και το σεβασμό των νόμων.

 

Με τι μούτρα, λοιπόν, ζητάει να γίνει Πολιτιστική Πρωτεύουσα η νήσος αυτή που συνεχίζει για αιώνες το Άγριο Κυνήγι της Άγριας Ζωής!

 

Επιπλέον, οι πολυάριθμοι τουρίστες, που κατακλύζουν κάθε καλοκαίρι τα νησιά των Κυκλάδων, όχι μόνο για τον ήλιο και τη θάλασσα, αλλά και για τις φυσικές ομορφιές και  τη σπάνια χλωρίδα και πανίδα των νησιών, σοκάρονται από τις βάρβαρες πρακτικές της  λαθροθηρίας των  μεταναστευτικών πουλιών και τους φόνους των αρπακτικών.  Είναι σίγουρο ότι κι αυτοί, όπως τα πουλιά,  θα πάνε αλλού, εάν οι αρχές των Κυκλάδων και ειδικότερα της Σύρου αποφύγουν  να πάρουν μέτρα κατά των παράνομων και περιβαλλοντικά επιζήμιων αυτών πρακτικών.

Για όλα τα παραπάνω ζητάμε τη συνδρομή σας και την άσκηση πίεσης εκ μέρους σας προς τις ελληνικές αρχές και ιδιαίτερα τις τοπικές νησιωτικές αρχές, ώστε να σταματήσουν οι παράνομες και βάρβαρες αυτές δραστηριότητες.

Δείτε στο: 28ο τεύχος της Εύπλοιας το ειδικό αφιέρωμα.

Πατήστε εδώ για να δείτε το χάρτη με τους καταγεγραμμένους τόπους λαθροθηρίας.

Πατήστε εδώ για φωτογραφικό υλικό και εδώ για βίντεο

Δείτε εδώ το εκτεταμένο άρθρο του National Geographic και φωτογραφίες που αφορούν όλη τη Μεσόγειο

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για κάθε περαιτέρω διευκρίνιση και πληροφορία.

Με εκτίμηση,

Ένωση Πολιτών για το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό «ΕΥΠΛΟΙΑ»

***

ΥΓ: Στο περιοδικό Στάχτες μπορείτε να διαβάσετε τις καταγγελίες –σε 4 γλώσσεςπου στάλθηκε και στους 400 ευρωβουλευτές, αλλά και σε διεθνείς οργανώσεις….

Αν μπορείτε προωθήστε…

Advertisements
This entry was posted in περιβάλλον, σκέψεις, Ασμοδαίος, κοινωνία/πολιτική. Bookmark the permalink.

5 Responses to «ΕΥΠΛΟΙΑ»: Να σταματήσει αμέσως η παράνομη σύλληψη άγριων πτηνών με χρήση δικτύων, ξόβεργας και δολωμάτων, καθώς και οι φόνοι των άγριων αρπακτικών…

 1. Ο/Η ΝΙΚΟΣ Χ. λέει:

  Τι ντροπή!

 2. Ο/Η eklag λέει:

  Οι κυνηγοί θα έπρεπε να κυνηγάνε μόνο μπούφους δηλ. τους εαυτούς τους.
  Ας πέσουν επιτέλους οι μάσκες!

  ps
  Εκλείπουν ήδη σπάνιες ποικιλίες πουλιών στην Ευρώπη ενώ οι κυνηγοί αφθονούν.
  Τόσο κρίμα!

 3. Ο/Η Big hen λέει:

  http://www.ornithologiki.gr/page_cn.php?tID=1057&aID=8

  Απειλές για τα αρπακτικά στην Ελλάδα και στην Κρήτη

  Σήμερα τα αρπακτικά πουλιά κατατάσσονται σε μια από τις περισσότερο απειλούμενες ομάδες του ζωικού βασιλείου. Στην Ελλάδα, με βάση το Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Σπονδυλοζώων (Χανδρινός, 1992), σχεδόν το 20 τοις εκατό των απειλούμενων πουλιών είναι αρπακτικά. Είδη όπως ο Γυπαετός οδηγούνται σε εξαφάνιση στα Bαλκάνια ενώ άλλα όπως ο Χρυσαετός, το Όρνιο κι ο Σπιζαετός σε δραματική μείωση………..

 4. Ο/Η Μπούφος (πουλί) λέει:

  Mis eklag μη με παρομοιάζεται με κυνηγούς.
  Μερσί.

 5. Ο/Η eklag λέει:

  Με παρομοιάζετε με μις;
  Μιλ μερσί!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s