Κάποιοι (ελάχιστοι πάντα) φοιτητές κλείδωσαν τις πόρτες (δημοκρατικά) εμποδίζοντας τα μέλη της Συγκλήτου να αποχωρίσουν

Φοιτητές διέκοψαν τη συνεδρίαση της Συγκλήτου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών
Κλείδωσαν μέσα (δημοκρατικά βεβαίως!) Σύγκλητο και Πρύτανη.

fortsakis30oct14

Χάος επικράτησε το πρωί στο Πανεπιστήμιο Αθηνών καθώς την ώρα που συνεδρίαζε η Σύγκλητος, φοιτητές εισέβαλαν στον χώρο, αντιδρώντας για την εξαγγελία του πρύτανη Θεόδωρου Φορτσάκη για τη φύλαξη των πανεπιστημιακών σχολών. Ο πρύτανης ζήτησε από τους φοιτητές να αποχωρήσουν, κάτι που εκείνοι αρνήθηκαν. Η Σύγκλητος διέκοψε τη συνεδρίασή της, αλλά οι φοιτητές κλείδωσαν τις πόρτες εμποδίζοντας τα μέλη της Συγκλήτου να αποχωρίσουν. Το περιστατικό έληξε όταν ο κ. Φορτσάκης αποχώρησε από την αίθουσα ενημερώνοντας ότι έχει ειδοποιήσει τη αστυνομία. Αίτημα των φοιτητών ήταν να συνεδριάσει η Σύγκλητος παρουσία τους προκειμένου να εκφράσουν τις θέσεις τους ενόψει των διαγραφών φοιτητών, αλλά και για τα μέτρα ασφαλείας και την πρόσληψη ιδιωτικής εταιρείας φύλαξης.

[πηγή]

Σημ: Ήταν 20; 30; άντε 40 και απαίτησαν να έχουν λόγο στις αποφάσεις της συγκλήτου!Μάλιστα.

Προτιμούμε να χάνουμε αναγνώστες παρά να λιβανίζουμε τα παράλογα αυτής της κοινωνίας.

Advertisements
This entry was posted in Ελευθερία Λόγου/Έκφρασης, ανορθολογισμός. Bookmark the permalink.

29 Responses to Κάποιοι (ελάχιστοι πάντα) φοιτητές κλείδωσαν τις πόρτες (δημοκρατικά) εμποδίζοντας τα μέλη της Συγκλήτου να αποχωρίσουν

 1. Ο/Η Evangelos Stephanou λέει:

  Σημείωση στη σημείωση: Απ’οσο αντιλαμβάνομαι, το περιστατικό έγινε διότι δεν υπήρξε καμία διαβούλευση με τα όργανα της ακαδημαϊκής κοινότητας (σύλλογοι ΔΕΠ, φοιτητών κλπ), απλά πάρθηκε μια απόφαση…

  Φυσικά είναι ανορθόδοξος αυτός ο τρόπος παρέμβασης, αλλά τι γίνεται όταν κλείνει κάθε άλλη δυνατότητα;..

  • Ο/Η Po λέει:

   δηλαδή η σύγκλητος δεν έχει το δικαίωμα να συνέρχεται όποτε το θεωρεί αναγκαίο;
   Απίστευτα πράγματα ακούμε σε αυτή τη χώρα…
   Η ρουτίνα του παραλόγου.

   • Ο/Η Evangelos Stephanou λέει:

    Όπως είπα και πιο κάτω, αυτό είναι το αποτέλεσμα όταν δεν δέχεσαι να συζητήσεις τίποτα με κανέναν. Ανορθοδοξοι τρόποι για να ακουστεί κάποιος.

   • Ο/Η Po λέει:

    συζήτηση με μια παρεούλα φοιτητών;
    αυτό εννοείτε;

    Ξέρετε πόσες χιλιάδες φοιτούν στα ΑΕΙ της Αθήνας;

   • Ο/Η Evangelos Stephanou λέει:

    Συζήτηση με τα όργανα, το έγραψα και πριν. Κάτι που δεν έκανε ποτέ ο πρυτανης…

 2. Ο/Η Evangelos Stephanou λέει:

  Και κάτι ακόμα. Ο συγκεκριμένος πρύτανης τις προηγούμενες ημέρες κρατούσε κλειδωμένους ΜΕΣΑ τους εργαζόμενους του πανεπιστημίου, για να μη μπει κάποιος άλλος (ήδη υπάρχει απόφαση της επιθεώρησης εργασίας εναντίον αυτού του γεγονότος). Τότε ήταν δημοκρατικό το κλείδωμα ενώ τώρα που το έπαθε αυτός δεν είναι;

  • Ο/Η Po λέει:

   δεν κλείδωσε κανέναν μέσα.
   όσοι δεν είχαν σχέση με το ΕΚΠΑ έπρεπε να δείξουν ταυτότητα και το λόγο της επίσκεψής τους.
   αυτό έχει ξεκαθαριστεί.

 3. Ο/Η Betty λέει:

  Εχω απορία. Ρεπορταζ δημοσιογράφου στο ραδιόφωνο. ?……..και επειδή η σύγκλητος δεν συνεδρίασε πολλά θέματα ζωτικά για τη λειτουργία του μεγαλύτερου πανεπιστημίου της χώρας δεν προχώρησαν, π.χ. η έγκριση για αναλώσιμα………. αναρωτιέμαι είναι άραγε μηνιαίο θέμα ή ετήσιο!!!? Θέμα ημερήσιας διάταξης της Συγκλήτου του Μεγαλύτερου εκπαιδευτικού ιδρύματος αυγής της Μεγάλης χώρας.

 4. Ο/Η Betty λέει:

  Θέμα συζήτησης της Συγκλήτου που δεν προχώρησε λόγω της κατάληψης: έγκριση αναλωσίμων! !………… άραγε για όλο το χρόνο ή με το μήνα…….. Μεγάλη χώρα.

  • Ο/Η Po λέει:

   Το θέμα συζήτησης είναι ένα θέμα.
   Το μπουκάρισμα μερικών (το 0,00001% του συνόλου των) φοιτητών, είναι ένα άλλο, επίσης θέμα.
   ΟΚ?

   • Ο/Η Betty λέει:

    Λυπάμαι, φαίνεται βρέθηκα εκτός θέματος, αλλά μου έκανε εντύπωση το σχόλιο ρεπορτερ-δημοσιογράφου σε πρωινό ραδιόφωνο. Οι καταλήψεις, οι αυθαιρεσίες, το «χτίσιμο» των γραφείων και το γενικό μπάχαλο τόσο των πανεπιστημίων όσο και γενικότερα της δημόσιας διοίκησης αυτής της χώρας, δεν ήταν και δεν είναι νέο για μένα, το θέμα των συνεδρίασης της συγκλήτου ήταν. Κατά τα άλλα συμφωνώ απολύτως με την ανάρτησή σας.

 5. Ο/Η Ρο, μην τρομάξεις... λέει:

  αλλά για ρίξε μια ματιά για σιγουριά, γιατί νομίζω ότι τελευταία κάποιος σε χακάρει συστηματικά. Κάποιος από τους επώνυμους «γνωστούς-αγνώστους» εννοώ (Τζήμερος-Λοβερδος-Ποτάμι-Σώτη-Πάσχος κλπ., κλπ.)
  «Τσακιστείτε έξω από την αίθουσα», είπε ο Φορτσάκης, σε μια έξαρση παιδαγωγικού οίστρου… Στον επόμενο χτύπο, μπορεί να θελήσει να περάσει και ηλεκτροφόρο σύρμα γύρω από το «σπίτι του» (το δημόσιο πανεπιστήμιο ντε…)

  • Ο/Η Po λέει:

   Ναι.
   (όσους αναφέρεις του έχουμε ΌΛΟΥΣ περιποιηθεί, ψάξε το)
   Δηλαδή συμφωνείτε με την παρεούλα των φοιτητών που αντιπροσωπεύουν τον εαυτό τους (και μερικές δεκάδες ακόμη) να μπαίνουν και να διακόπτουν με τη (σχεδόν) βία τη σύγκλητο.

   Η αλήθεια είναι ότι αυτή η… λογική πράγματι, με τρομάζει.

 6. Ο/Η Ρο, μην ξανατρομάξεις... λέει:

  αλλά διάβασε δύο άρθρα για το θέμα:
  1/ «Ο κ. Φορτσάκης και η εκδίκηση των Mικροαστών»
  https://barikat.gr/content/o-k-fortsakis-kai-i-ekdikisi-ton-mikroaston
  2/ «Εικόνες από το νέο πανεπιστήμιο του όχλου και του ολοκληρωτισμού και οι προοπτικές για ένα νέο δημιουργικό κίνημα»
  http://epf72.squat.gr/archives/924

  Εμένα, πάντως, με τρομάζει περισσότερο η βία του Φορτσάκη και όλων αυτών που τον έχουν βάλει μπροστάρη, με στόχους κάθε άλλο παρά εκπαιδευτικούς.

 7. Ο/Η brainfreeze λέει:

  H .. λογική σου Ρο ότι η αγαπητή Σύγκλητος μπορεί να συνεδριάζει και να αποφασίζει χωρίς να είναι παρούσα αντiπrοσωπεία φοιτητών επίσης τρομάζει. Aς μην ξεχνάμε τη διαλυμένη κατάσταση του φοιτητικού κινήματος. Αν και γενικά τέτοιες αποσπασματικές κινήσεις δεν έχουν το παραμικρό αποτέλεσμα, ας κοιτάμε τουλάχιστον τις αιτίες των πραγμάτων και όχι λοιπές μλκίες.
  Καλό απόγευμα

  • Ο/Η Po λέει:

   Συμφωνώ απολύτως,
   Νομίζω, προχτές κιόλας, είπαν στους φοιτητές ότι μπορούν παρίστανται μέσω αντιπροσωπείας, δηλ. 2-3 άντε 4 άτομα.

   Αυτό έγινε;
   Εγώ είδα ένα άλαλο ποδοσφαιρικό τσούρμο

   εσείς;

   Ακούω.

  • Ο/Η Παλιός λέει:

   το αριστερό φοιτητικό κίνημα τα έχει θαλασσώσει και έχει δώσει στον κάθε Φορτσάκη το δικαίωμα να παριστάνει τον ήρωα και τον τιμητή.
   Ας πρόσεχαν.

 8. Ο/Η Λαλάκης Κωλομέρης, Πρύτανης της Θεολογικής Παναγίας των Πατησίων λέει:

  μαζί σας Ρο, η κόρη μου είναι φοιτήτρια και ξέρω τον καϋμό κάθε γονιού, αυτά τα φοιτητικά καουμποϊλίκια πρέπει να σταματήσουν, μόνο που και ο συνάδελφος δεν είναι του παρθεναγωγείου

  ΑΡιστερή ΕΝότητα Νομικής Αθήνας

  Το σύμπλεγμα ΔΑΠ – Φορτσάκης

  Posted on 09/12/2013 by ΑΡιστερή ΕΝότητα Νομικής

  Θεόδωρος Π. Φορτσάκης (aka “Ο Ιππότης”)

  Πρόκειται για τον γνωστό και μη εξαιρετέο καθηγητή φορολογικού δικαίου και πρόεδρο του Τμήματος Νομικής Αθηνών. Όσον αφορά το βιογραφικό του, ο κ. Φορτσάκης οργανώθηκε ήδη από τα φοιτητικά του χρόνια στην ΝΔ, μέσω της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, γεγονός για το οποίο προφανώς υπερηφανεύεται, αφού ποτέ δε ξεχνάει να το αναφέρει στις “εκδηλώσεις” και τις “ημερίδες” της αγαπημένης του ΔΑΠ Νομικής, από τις οποίες ποτέ δεν λείπει. Στον πρόσφατο ανασχηματισμό της νεοφιλελεύθερης, μνημονιακής κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, το όνομά του ακουγόταν πολύ έντονα ως ενός από τους υποψηφίους για το Υπουργείο Δικαιοσύνης (οι κυβερνητικές εφημερίδες μάλιστα τον αποκαλούσαν “Ιππότη”). Δυστυχώς για τη καριέρα του, τελικά ο κ. Φορτσάκης δε πήρε υπουργικό θώκο. Η ΝΔ όμως του επιφύλαξε μια θέση στο Εποπτικό Συμβούλιο για το στήσιμο της ΝΕΡΙΤ, του τηλεοπτικού φορέα που θα πάρει τη θέση της εν μία νυκτί καταργηθείσας ΕΡΤ. Έτσι, ο κ. Φορτσάκης κατάφερε να βάλει την υπογραφή του και στο μεγαλύτερο σκάνδαλο κυβερνητικής αυθαιρεσίας που συνέβη στη χώρα τα τελευταία 40 χρόνια. Στον ελεύθερο του χρόνο ασχολείται με την ιδιωτική του δικηγορική εταιρεία.

  Σημαντικότερο όμως είναι να εστιάσουμε στη συμπεριφορά και τις πρακτικές που έχει υιοθετήσει ο κ. Φορτσάκης όλα αυτά τα χρόνια ως πρόεδρος του Τμήματος Νομικής απέναντι στο φοιτητικό μας σύλλογο. Στο παρελθόν, ο κ. Φορτσάκης αρνούνταν πεισματικά να ασχοληθεί με τα καθήκοντά του ως Προέδρου και έτσι ποτέ δεν εμφανιζόταν στις διαδικασίες του Τμήματος, πόσο μάλλον σε περιπτώσεις όπου οι φοιτητές ζητούσαν συναντήσεις μαζί του για να του μεταφέρουν συντεταγμένα τα αιτήματά τους. Επιπρόσθετα, σε αγαστή πάντα συνεργασία με τον Κοσμήτορα της ΝΟΠΕ κ. Τσινιζιζέλη και την ΓΑΔΑ, επέβαλε πραξικοπηματικά lock out στη σχολή σε περιόδους που ο ίδιος έκρινε ότι ήταν επικίνδυνο το κτήριο να είναι ανοικτό. Όντας πάντα πολέμιος των οργάνων, διαδικασιών και αποφάσεων του Φοιτητικού Συλλόγου – αυθεντικό τέκνο άλλωστε της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Νομικής – με χαρά δέχτηκε τον νόμο Διαμαντοπούλου/Αρβανιτόπουλου και το Σχέδιο Αθηνά που αποδυνάμωναν τους Φοιτητικού Συλλόγους των ελληνικών Πανεπιστημίων και εξαφάνιζαν τον αυτοδιοίκητο χαρακτήρα αυτού.

  Όπως ήταν αναμενόμενο, στο ζήτημα της διαθεσιμότητας των διοικητικών υπαλλήλων και στην επακόλουθη τρίμηνη απεργιακή τους κινητοποίηση, ο κ. Φορτσάκης τάχθηκε με τη πλευρά του Υπουργείου. Ήδη από τις πρώτες εβδομάδες της απεργίας έσπευδε να βγάζει από τα καθεστωτικά τηλεοπτικά παράθυρα αυθαίρετες ανακοινώσεις, κόντρα στις αποφάσεις του Φ.Σ Νομικής και της Γ.Σ των διοικητικών υπαλλήλων. Δε περιμέναμε βέβαια από έναν βολεμένο, κυβερνητικό πολυθεσήτη να δείξει αλληλεγγύη σε ένα εργασιακό κλάδο που οργανώνεται και μέσα από τις συλλογικές, δημοκρατικές του διαδικασίες αποφασίζει να προβεί σε μια τόσο δυναμική απεργιακή κινητοποίηση με στόχο την αποτροπή της υποβάθμισης του δημόσιου δωρεάν Πανεπιστημίου και της ζωής των μελών του. Ο κ. Φορτσάκης ξαναχτύπησε την Παρασκευή το βράδυ, οπότε και έβγαλε ενυπόγραφη ανακοίνωση από την επίσημη ιστοσελίδα της σχολής, ανακοινώνοντας, κόντρα στην απόφαση των διοικητικών για απεργία και στην απόφαση του Συλλόγου για κατάληψη, ότι τη Δευτέρα η σχολή θα αρχίσει τα μαθήματα. Η κίνηση του αυτή μάλιστα συνδυάστηκε και με την προβοκατόρικη κινητοποίηση που ετοιμάζει η ΔΑΠ Νομικής για αύριο, γεγονός που αποδεικνύει πως και τα δύο υποκείμενα, Φορτσάκης και ΔΑΠ, πήραν αυστηρές εντολές απ το κομματικό τους φορέα. Στη περίπτωσή τους δε μπορούμε να μιλήσουμε για αντανακλαστικά ατομικού δρόμου και κοινωνικού κανιβαλισμού. Πρόκειται ξεκάθαρα για την ικανοποίηση των συμφερόντων των επιχειρήσεων ιδιωτικής εκπαίδευσης που εκπροσωπεί και εξυπηρετεί κεντρικά η ΝΔ.

  ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Νομικής

  Η ταυτότητα της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ είναι γνωστή σε κάθε φοιτητή που έχει περάσει έστω και ένα εξάμηνο στο ελληνικό Πανεπιστήμιο. Πρόκειται για τη καθεστωτική φοιτητική παράταξη της ΝΔ και της ΟΝΝΕΔ. Το συγκεκριμένο μόρφωμα ποτέ δεν αναλώνεται στο να κάνει πραγματική πολιτική μέσα στους Συλλόγους, καθώς υπηρετεί τη κυρίαρχη τάξη πραγμάτων, αφού άλλωστε ο κομματικός της φορέας έχει διαμορφώσει την υπάρχουσα κατάσταση στα Πανεπιστήμια. Αντίθετα, αρκείται στη διοργάνωση των γνωστών της πάρτυ, στηρίζοντας το πολιτιστικό πρόταγμα του “απολίτικου”, καλοπερασάκια, επίδοξου golden boy νομικάριου μέσω του οποίου προσεγγίζει πάντα και καινούριο κόσμο για την οργάνωσή της. Υποστηρίζει ακράδαντα πως οι φοιτητικοί σύλλογοι δεν πρέπει να λειτουργούν αυτόνομα ούτε και να έχουν όργανα και διαδικασίες, αφού τις αποφάσεις για τα Πανεπιστήμια πρέπει να τις παίρνει συγκεντρωτικά το εκάστοτε Υπουργείο. Οι προνομιακές σχέσεις με το μεγαλύτερο μέρος των καθηγητών της Νομικής είναι βεβαίως δεδομένες. Τα τελευταία δύο χρόνια η ΔΑΠ έχει στηρίξει έμπρακτα με τη καμπάνια της όλες τις αντιδραστικές “μεταρρυθμίσεις” με τις οποίες η ΝΔ επιχειρεί να ξεπουλήσει τα επιστημονικά αντικείμενα που καλύπτει το δημόσιο δωρεάν ελληνικό Πανεπιστήμιο στην ιδιωτική εκπαίδευση (νόμος Διαμαντοπούλου/Αρβανιτόπουλου, σχέδιο Αθηνά, διαθεσιμότητα διοικητικών υπαλλήλων).

  Συγκεκριμένα, όλους αυτούς του τρείς μήνες, η ΔΑΠ προσπάθησε με μεγάλη ένταση να καλλιεργήσει στους φοιτητές αντανακλαστικά ζούγκλας έτσι ώστε να τους στρέψει ενάντια στον απεργιακό αγώνα των διοικητικών υπαλλήλων.

 9. Ο/Η Ιωάννα λέει:

  Tα κάστρα πέφτουν από μέσα.
  Η Αριστερά είναι μειοψηφία στα Πανεπιστήμια, η παιδεία είναι πια ταξική.
  Τα καλοπληρωμένα φροντιστήρια και η οικογενειακή στήριξη βάζουν κόσμο στα πανεπιστήμια.
  Αυτό δεν μπορούν να το παραδεχτούν oι συριζοαναρχικοί και οι αριστεριστές και ασκούν βία.
  Έτσι χάνουν από χέρι το παιχνίδι.

 10. Ο/Η Po λέει:

  Απ΄ ότι κατάλαβα έχει δημιουργηθεί η εντύπωση ότι εναντιώνομαι στο (ανύπαρκτο) φοιτητικό κίνημα και είμαι υπέρ του κάθε Φορτσάκη. Δεν πειράζει «Μακάριοι οι φτωχοί των πνεύματι». Δεν μοιάζει να έχετε καταλάβει ότι δεν πρόκειται περί προσώπων, αλλά για θεσμούς, θεσμικά όργανα, νόμους και απλή λογική που τόσο λείπουν από τον εκπαιδευτικό -και όχι μόνο- χώρο.

  Δεν πρόκειται περί προσώπων, αλλά η έλλειψη μακροπρόθεσμης επίσης στρατηγικής από την κάθε είδους ομοσπονδία, ή κίνημα. Η έλλειψη φαντασίας. Η εξέταση και άλλων τρόπων αντίδρασης, ποιο εμπνευσμένες -αφού αποδεδειγμένα, ορισμένες μορφές πάλης έχουν από τη ζωή ξεπεραστεί και στρέφουν τη πλειοψηφία των ταλαιπωρημένων πολιτών εναντίον τους.

  Η αριστερά, όπως συμβαίνει τα τελευταία 10 χρόνια, κρύβει την ανεπάρκεια επεξεργασίας θέσεών της με άναρθρες κραυγές.

  Χ&*^$κα για τον κάθε Φορτσάκη.
  Καταλάβατε;

  • Ο/Η laskaratos λέει:

   O Φορτσάκης μπορεί να είναι αντιπαθέστατος, πολλοί καθηγητές να είναι ενδεχομένως υπόλογοι για παρεοκρατία, κυβερνητικό κομματισμό κλπ αλλά ο Σύριζα είχε απειλήσει να ταράξει τη Δεξιά με τη νομιμότητα.
   Αντί να κάνει την επανάσταση της νομιμότητας και των θεσμών κατά της τεράστιας διαφθοράς και θεσμικής εκτροπής υποθάλπει μαγκιές, παληκαρισμούς, χαβαλεδοκαταστάσεις και άσφαιρες επαναστάσεις θερμόαιμων νεανικών μειοψηφιών χωρίς την παραμικρή δημοκρατική νομιμοποίηση.

 11. Ο/Η Αισθαντική κυρία που διαβάζει ποίηση λέει:

  Kύριοι αθεραπεύτως ούσα με την πλευράν των εξεγερμένων νιάτων, νεοτάτη και η ιδία, αποστασιοποιούμαι από το παρόν άρθρον σας.
  Ζήτωσαν τα νιάτα η επανάστασις και η αιώνια ποίησις

 12. Ο/Η Liberal λέει:

  http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.ellada&id=37327
  ς
  Γιώργος Καρελιάς

  http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.ellada&id=37327

  Όχι τσαμπουκά, αποφασιστικότητα

  Ο κ. Φορτσάκης έχει δώσει την εντύπωση ενός αποφασισμένου Πρύτανη. Να βάλει τάξη στο Ιδρυμά του. Δηλαδή, να σταματήσουν τα φαινόμενα του μπάχαλου στις συνεδριάσεις της Συγκλήτου και αλλού, να μην μπαινοβγαίνει όποιος θέλει και όπου θέλει.

  Όμως, αυτά που συνέβησαν ξανά σήμερα το πρωί στο κεντρικό κτίριο του Πανεπιστημίου Αθηνών δεν επιβεβαιώνουν αυτήν την εντύπωση. Στην αίθουσα συνεδριάσεων της Συγκλήτου μπούκαραν μερικές δεκάδες φοιτητές, άρχισαν οι αντεγκλήσεις με καθηγητές, πήγαν και οι τηλεοπτικές κάμερες κι ένα ακόμη σόου εξελίχθηκε καλά.

  Ο κ. Φορτσάκης γνώριζε -έπρεπε να γνωρίζει- ότι αυτά θα συνέβαιναν. Τον είχαν προειδοποιήσει όσοι φοιτητές είχαν μπουκάρει προ ημερών στο γραφείο του. Δύο δρόμους είχε μπροστά του. Συνεννόηση ή λήψη μέτρων.

  Προφανώς είχε αποφασίσει ότι συνεννόηση δεν μπορούσε να γίνει, αφού τα δύο μέρη βρίσκονται σε εντελώς άλλο μήκος κύματος. Όμως, ούτε και μέτρα είχε φροντίσει να πάρει. Γιατί επετράπη σε μπουλούκι φοιτητών να μπει στο κτίριο, ενώ επρόκειτο να συνεδριάσει η Σύγκλητος; Ουδείς σκέφθηκε ότι θα επαναληφθούν σκηνές του πρόσφατου παρελθόντος; Πού είναι τα μέτρα που υποσχέθηκε ο Πρύτανης;

  Η εικόνα του κ. Φορτσάκη να κραυγάζει όρθιος «τσακιστείτε, έξω από την αίθουσα» δεν του περιποιεί καμία τιμή. Οι «εισβολείς» είναι φοιτητές του. Δεν υπήρχε κανένας σοβαρός κίνδυνος από την παρουσία τους. Εντάξει, η συνεδρίαση διεκόπη, αλλά αυτό δεν είναι το χειρότερο.

  Το χειρότερο είναι να αφήνεις τα γεγονότα να σε προλαβαίνουν. Το καλύτερο είναι να τα προλαβαίνεις εσύ. Δηλαδή, η εκ των υστέρων κλήση της Αστυνομίας δεν προσφέρει τίποτα, μόνο αρνητικές εντυπώσεις. Το Πανεπιστήμιο φυλάσσεται, όπως διαβεβαιώνει ο Πρύτανης. Επρεπε οι δικοί του φύλακες να προφυλάξουν τη συνεδρίαση της Συγκλήτου. Κι αν κρινόταν ότι δεν μπορούσαν, ας είχαν καλέσει -προληπτικά και διακριτικά- την Αστυνομία.

  Εν κατακλείδι: τα προβλήματα στα πανεπιστήμια λύνονται με διάλογο για την ουσία τους. Αν ο Πρύτανης και η Σύγκλητος κρίνουν ότι αυτό είναι αδύνατον, ας προχωρήσουν όπως νομίζουν. Αυτοί έχουν την εύθύνη. Με αποφασιστικότητα στην πρόληψη και όχι με εκ των υστέρων τσαμπουκάδες.

  • Ο/Η Po λέει:

   Κι αυτή την άποψη του Καρελιά σωστή τη βλέπω.
   Και εάν, όπως λέει ο αρθρογράφος, «άφησε» τους φοιτητές να εισβάλουν…
   Τότε το πράγμα είναι τραγικότερο.

   Ο κ. Φορτσάκης τους έστησε μια απλοϊκή παγίδα που οι φοιτητές σαν χάνοι, έπεσαν μέσα και εκτέθηκαν!
   Η ικανότητα κρίσης των καταστάσεων εκ μέρους του φοιτητικού «κινήματος», είναι για τα μπάζα.

 13. Ο/Η τι λέει ο Ριζοσπάστης λέει:

  τι λέει ο Ριζοσπάστης

  http://www.rizospastis.gr/wwwengine/page.do?publDate=31/10/2014&id=15477&pageNo=15&direction=1

  ΔΙΑΚΟΠΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΣΥΓΚΛΗΤΟΥ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΑΣ

  Στημένο σκηνικό μακριά από τις ανάγκες των φοιτητών

  Αλλο ένα επεισόδιο στο σίριαλ που παίζεται τις τελευταίες βδομάδες στο Πανεπιστήμιο Αθήνας, με στόχο την ένταση του αυταρχισμού και των κατασταλτικών μέτρων μέσα στα ΑΕΙ, στήθηκε χτες το πρωί στο κτίριο της Πρυτανείας, όπου συνεδρίαζε η Σύγκλητος του ιδρύματος.

  Συγκεκριμένα, τις προηγούμενες μέρες είχε ζητηθεί από τους φοιτητές να ορίσουν δύο εκπροσώπους από κάθε φοιτητικό σύλλογο και να παραβρεθούν στις 12.30 το μεσημέρι στη συνεδρίαση της Συγκλήτου για να μεταφέρουν τις αποφάσεις τους. Να σημειωθεί ότι ενόψει αυτής της συνάντησης, δεκάδες φοιτητικοί σύλλογοι είχαν κάνει Γενικές Συνελεύσεις και είχαν καταλήξει σε συγκεκριμένες διεκδικήσεις για τα οξυμένα προβλήματα που συναντούν οι φοιτητές.

  Ωστόσο, παρά το καθορισμένο ραντεβού και τις αποφάσεις των συλλόγων να θέσουν με εκπροσώπους τους αυτά τα αιτήματα στη Σύγκλητο, μια ομάδα φοιτητών – μελών των παρατάξεων ΕΑΑΚ και ΑΡΕΝ, μετέβη στη Σύγκλητο πρωί πρωί (σ.σ. εκείνη την ώρα βρίσκονταν εκεί και συνεργεία τηλεοπτικών καναλιών) με σκοπό να στήσει ένα σκηνικό που εξυπηρετεί άλλους σκοπούς από τις αποφάσεις των φοιτητικών συλλόγων.

  Η συνεδρίαση διακόπηκε και, φυσικά, μαζί με τη διακοπή της συνεδρίασης, αναβλήθηκε και η καθορισμένη μεσημεριανή συζήτηση της Συγκλήτου με τους εκπροσώπους των φοιτητικών συλλόγων. Ετσι, ο πρύτανης βρήκε την ευκαιρία να αποφύγει την επί της ουσίας συζήτηση για τα τεράστια προβλήματα που θα του έθεταν οι εκπρόσωποι των φοιτητικών συλλόγων και να επιδοθεί για ακόμα μια φορά σε κηρύγματα αυταρχισμού και συκοφάντηση του φοιτητικού κινήματος.

  Ακολούθησαν, όπως ήταν αναμενόμενο, μια σειρά από αντιδραστικές δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων, αλλά και μια απειλητική ανακοίνωση από τη διοίκηση του πανεπιστημίου, που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόσκλησης της αστυνομίας αν επαναληφθούν παρόμοια σκηνικά. Ο υπουργός Παιδείας, Α. Λοβέρδος, εξέφρασε για άλλη μια φορά τη στήριξή του στον πρύτανη του Πανεπιστημίου, Θ. Φορτσάκη.

  Αναφορικά με το σκηνικό που στήθηκε χτες, η Γραμματεία Αττικής του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) σημειώνει μεταξύ άλλων ότι: «Εχει στόχο να ενταθεί ο αυταρχισμός, να αποπροσανατολιστούν οι φοιτητές από την ανάγκη να συζητήσουν και να παλέψουν μαζικά γι’ αυτά τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Να συκοφαντούνται οι αγώνες του φοιτητικού κινήματος και οι φοιτητικοί σύλλογοι.

  Δεν είναι η πρώτη φορά που οι συγκεκριμένες ομάδες δρουν με αυτόν τον τρόπο. Πλέον είναι πιο καθαρό από ποτέ ότι δρουν τυχοδιωκτικά, για τις κάμερες και για εντυπωσιασμό, ότι γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια τις αποφάσεις των συλλόγων και των συνελεύσεών τους. Με αυτόν τον τρόπο συκοφαντούν το φοιτητικό κίνημα, μπαίνουν εμπόδιο στη συμμετοχή και την οργάνωση των φοιτητών, στο δυνάμωμα του αγώνα ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης – ΕΕ για τη διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών στις σπουδές και το μέλλον.

  Καλούμε τους φοιτητές να δυναμώσουν την πάλη τους για όσα έχουν ανάγκη. Να συμμετάσχουν μαζικά στο πανελλαδικό συλλαλητήριο την 1η Νοέμβρη στο οποίο καλούν πάνω από 60 φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι. Να παραμερίσουν τις δυνάμεις που μπαίνουν εμπόδιο στην οργάνωση και το δυνάμωμα του αγώνα».

 14. Ο Αντώνης Σαμαράς καί η οικογενειακή αγωγή.

  http://anemosantistasis.blogspot.gr/2014/11/blog-post_23.html

  Άνεμος Αντίστασης: Το ακροδεξιό » θρασίμι » διδάσκει οικογενειακή αγωγή

  Άνεμος αντίστασης-Αντίσταση μέχρι την τελική νίκη του λαού μας

  anemosantistasis.blogspot.com|Από Άνεμος Αντίστασης-Αντίσταση μέχρι την τελική νίκη του λαού μας

 15. Ο/Η Αδ.Κοραής λέει:

  http://enthemata.wordpress.com/2014/11/02/valomenou/
  Σαν λεξούλα ενός αγνώστου…


  2 Νοεμβρίου 2014 

  Καταλήψεις σχολείων: Να δώσουμε «τρόπο στην οργή»

  της Γεωργίας Βαλωμένου

  Aυτή περίπου την εποχή, αρχές Νοεμβρίου, το αργότερο μέχρι τις 6 Δεκεμβρίου (ημέρα της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου), ξεκινάνε κάθε χρόνο οι καταλήψεις των γυμνασίων και λυκείων της χώρας. Έχοντας αποκτήσει εθιμοτυπικό σχεδόν χαρακτήρα, διαρκούν λίγες μέρες. Αφήνουν πίσω τους μικρές ή μεγάλες φθορές και ώρες προς αναπλήρωση, και το ήδη συρρικνωμένο, υποχρηματοδοτούμενο και κατασυκοφαντημένο δημόσιο σχολείο με μια ακόμα πληγή.
  Θρανία, εναλλακτικές χρήσεις: οχύρωση της κατάληψης

  Όπως λένε τα ίδια τα παιδιά –η πλειοψηφία τους που ψηφίζει «ναι» στην κατάληψη στις μαθητικές συνελεύσεις– το κάνουν για να χάσουν λίγες μέρες μαθήματος. Μια μικρή ανάσα διακοπών, ανάμεσα στην έναρξη της σχολικής χρονιάς και τα Χριστούγεννα. Αυτό δεν σημαίνει πως τα παιδιά δεν έχουν αιτήματα ή πως δεν εκφράζουν δικαιολογημένη δυσαρέσκεια. Σημαίνει, απλά, ότι τα παιδιά ξέρουν πολύ καλά ότι η κατάληψη των λίγων ημερών που κάνουν δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα.

  Γιατί, όσο πολλά και όσο σωστά κι αν είναι τα αιτήματα, μη γελιόμαστε, οι καταλήψεις γίνονται πρώτα απ’ όλα γιατί τα παιδιά είναι θυμωμένα και απαισιόδοξα. Γιατί δεν έχουν πού να πιαστούν, αφού, ιδίως τα τελευταία τέσσερα χρόνια, το μέλλον τους προδιαγράφεται ως σκοτεινό τοπίο σκληρού ανταγωνισμού και αμφίβολης επαγγελματικής αποκατάστασης. Γιατί έχουν μάθει να θεωρούν σημαντικούς παράγοντες ευτυχίας την επαγγελματική επιτυχία, τα χρήματα, την αφθονία των αγαθών, την εξουσία – κι αυτά δεν είναι πλέον εφικτά. Γιατί τους φταίνε όλα και όλοι. Τους φταίμε εμείς, οι γονείς και οι δάσκαλοί τους, που δεν μπορούμε να τους παρέχουμε αυτά που τους τάξαμε, δεν μπορούμε να τους εμφυσήσουμε άλλες αξίες και άλλες προτεραιότητες.

  Στις καταλήψεις πρωτοστατούν τα «παιδιά των τελευταίων θρανίων» – και όχι τα παιδιά με δομημένη πολιτική σκέψη που θέλουν να αλλάξουν τον κόσμο, παρ’ όλο που υπάρχουν βέβαια κι αυτά και δεν είναι λίγα. Πρωτοστατούν τα παιδιά που δεν μπορούν να ενσωματωθούν, που θέλουν να πάρουν στα χέρια τους το σχολείο και για όσο κρατήσει η κατάληψη να το οικειοποιηθούν και να νιώσουν εντός του δυνατοί, να νιώσουν εντός του να υπάρχουν.

  Αυτά τα παιδιά, τα λίγα που έχουν το θάρρος να δηλώνουν υπέρ της κατάληψης, που κοιμούνται μέσα στα κατειλημμένα σχολεία τις νύχτες, που στέκονται μπροστά μας και λένε «εμείς προσπαθήσαμε να κλείσουμε το σχολείο, έτσι, χωρίς λόγο στην αρχή», περπατώντας νευρικά γύρω από τον εαυτό τους και μιλώντας την αργκό τους, έχουν μια αγωνία να μιλήσουν, να ακουστούν. Λένε «αφήστε με να μιλήσω»· και μετά δεν λένε για τα αιτήματα, παρά μόνο εκφράζουν ασυνάρτητα την οργή και το παράπονό τους. Αυτά τα παιδιά μας φέρνουν σε αμηχανία, γιατί αμφισβητούν με την ύπαρξή τους όλο το οικοδόμημα στο οποίο στηρίζουμε εμείς τη δική μας. «Σαν το σπασμένο φαρμακείο στις δύο η ώρα, σαν το καμένο το γήπεδο, σαν το αμόκ της μηχανής σου» – κάπως έτσι ακούγεται η φωνή τους. Κι εμείς πρέπει να την αφουγκραστούμε, «σαν λεξούλα ενός αγνώστου».*

  Αντί γι’ αυτό, στεκόμαστε απέναντί τους, γονείς και καθηγητές, με ματιά κριτική και επικριτική. Από την ιδεολογική του θέση ο καθένας. Άλλος με μια στάση απορριπτική, άλλος λέγοντας «κάντε το σωστά, δώστε του πολιτικό περιεχόμενο και θα είμαστε μαζί σας».

  Με αυτό τον λόγο, τον προσωπικό, αδόμητο, συναισθηματικό, παράλογο λόγο, χωρίς λόγο, τα παιδιά μπαίνουν μπροστά σαν πολιορκητικός κριός και χτυπάνε χωρίς σχέδιο, χωρίς όραμα και χωρίς ελπίδα το πανίσχυρο κάστρο του σάπιου συστήματος. Δεν μπορούμε όμως να αφήσουμε τα παιδιά μας να πολεμάνε μόνα τους, ανοχύρωτα, υπερασπιζόμενα την εκπαίδευση και τη ζωή τους από την επίθεση που δέχεται. Χρειάζεται να τα βοηθήσουμε να δώσουν περιεχόμενο, να δώσουν «τρόπο» στην οργή τους. Έχουμε υποχρέωση απέναντί τους, αφού εμείς επιτρέψαμε, μέχρι σήμερα, με τους ελλιπείς και αναποτελεσματικούς μας αγώνες ή και με το βόλεμά μας να φτάσουν τα πράγματα εκεί που έχουν φτάσει. Οφείλουμε να τα σταθούμε στο πλάι τους, και να προσπαθήσουμε να τους δώσουμε ελπίδα και προοπτική.

  Με σχολεία τα οποία –κατειλημμένα ή όχι– θα είναι ανοιχτά σε όλους, ανοιχτά σε συζητήσεις, εκδηλώσεις, κινηματικές και αλληλέγγυες δράσεις, χώροι όπου θα συνυπάρχουμε, θα συνεργαζόμαστε και θα στηρίζουμε ο ένας τον άλλον.

  * Οι στίχοι εντός εισαγωγικών είναι από το «Μυστικό τοπίο» του Διονύση Σαββόπουλου («Τραπεζάκια Έξω», 1983)

  Η Γεωργία Βαλωμένου είναι αρχιτέκτονας, εκπαιδευτικός δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s