Όπου ο Πάπας του πολυεθνικού οικονομικού κολοσσού συζητά με Τσίπρα για ανισοτήτα, φτώχεια και κακές… τράπεζες

«Εκκινούμε από διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες, τεμνόμαστε όμως σε πανανθρώπινες αξίες…» [Αλέξης Τσίπρας, πρόεδρος αριστερού κόμματος για το Βατικανό]

vatican-bank

Άποψη της Τράπεζας του Βατικανού (Vatican Bank), γνωστής ως «Ινστιτούτο Θρησκευτικών Υποθέσεων»…

Η δήλωση Τσίπρα
«Με τον Πάπα Φραγκίσκο, επονομαζόμενο και ως “Πάπα των φτωχών”, είχαμε την ευκαιρία να κουβεντιάσουμε για την οικονομική κρίση, που δεν είναι μόνο οικονομική, αλλά και κρίση αξιών. Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για την ανάγκη η πολιτική να ξαναεμπνεύσει τους ανθρώπους με συλλογικά οράματα που θα επαναφέρουν πνευματικές πανανθρώπινες αξίες απέναντι στις κυρίαρχες σήμερα υλικές αξίες του καταναλωτισμού και του κέρδους.

Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για το μεγάλο ζήτημα των πολεμικών επεμβάσεων στη Μ. Ανατολή, στην Ουκρανία και την ανάγκη να οικοδομήσουμε έναν πιο δίκαιο κόσμο. Είχαμε την ευκαιρία να κουβεντιάσουμε για τις δομικές αιτίες που γεννούν τη φτώχεια και τις κοινωνικές ανισότητες, που είναι η άνιση διανομή του εισοδήματος και η αυτονομία, η ασυδοσία των χρηματοπιστωτικών αγορών. 

Ζητήσαμε από τον Πάπα Φραγκίσκο να αναλάβει πρωτοβουλία σε διεθνές επίπεδο για τον τερματισμό του πολέμου και για την ειρήνη. Μιλήσαμε για το μεταναστευτικό και τις τραγικές επιπτώσεις μιας πολιτικής ευρωπαϊκής που χρήζει άμεσης αναθεώρησης.

Τέλος, είχα την ευκαιρία να του μεταφέρω την εικόνα που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην πατρίδα μας, την Ελλάδα Να του πω ότι, μετά από τέσσερα χρόνια αδιέξοδων και άδικων πολιτικών λιτότητας, ο ελληνικός λαός πληρώνει στην πλειοψηφία του την στιγμή που οι τράπεζες σώζονται και κάποιοι βγάζουν τα λεφτά τους στο εξωτερικό και απειλούν και από πάνω. Του είπα ότι αυτή η μεγάλη αδικία πρέπει να αποκατασταθεί κι ότι ο ελληνικός λαός είναι αποφασισμένος να κάνει τα πάντα για να αποκατασταθεί αυτή η αδικία.

του © Δημήτρη Χαντζόπουλου ΤΑ ΝΕΑ 18.9.2014

Τέλος, συμφωνήσαμε στην ανάγκη να υπάρξει συνέχεια στο διάλογο της ευρωπαϊκής Αριστεράς και της χριστιανικής Εκκλησίας. Είναι ανάγκη να δημιουργηθεί μια οικουμενική συμμαχία απέναντι στη φτώχεια, στις ανισότητες, απέναντι στη λογική ότι οι αγορές είναι πάνω από τα κέρδη, να οικοδομηθεί μια συμμαχία πάνω στις κοινές τομές των παράλληλων δρόμων μας. Εκκινούμε από διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες, τεμνόμαστε όμως σε πανανθρώπινες αξίες, όπως η αλληλεγγύη, η ανάγκη για τον συνάνθρωπο, η κοινωνική δικαιοσύνη».

[Οι υπογραμμίσεις των γελοιοτήτων είναι δικές μας, ο Σύριζα είναι ένα αριστερό καλαμπούρι, ένα τσίρκο για γέλια και κλάματα…]

Advertisements
This entry was posted in «Ιερή» Εξουσία, Για την Αριστερά, Διακρίσεις (κάθε είδους), ανορθολογισμός, θρησκεία/κλήρος, κοινωνία/πολιτική. Bookmark the permalink.

12 Responses to Όπου ο Πάπας του πολυεθνικού οικονομικού κολοσσού συζητά με Τσίπρα για ανισοτήτα, φτώχεια και κακές… τράπεζες

 1. Ο/Η Psycho λέει:

  Άει να κουρεύεσαι ρε κ@λόπαιδο

  http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=413832
  Ελευθεροτυπία, Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014

  ΟΗΕ προς Βατικανό: Παραδώστε τους παιδεραστές ιερείς

  «Εξαιτίας ενός κώδικα σιωπής που επιβλήθηκε σε όλα τα μέλη του κλήρου υπό την απειλή του αφορισμού, κρούσματα σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών σχεδόν ποτέ δεν καταγγέλθηκαν»

  Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΝΙΑΩΤΗ

  http://www.kathimerini.gr/2296/article/epikairothta/kosmos/anazhtwntai-synergoi-toy-oikonomoy-toy-papa-poy-synelhf8h-x8es
  Αναζητώνται συνεργοί του οικονόμου του Πάπα που συνελήφθη χθες

  http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=63930912
  Στο φως οι σκοτεινές μπίζνες της Τράπεζας του Βατικανού

  Ξέπλυμα χρήματος, έμμεση συμμετοχή σε παράνομες δραστηριότητες, αδιαφανείς συναλλαγές και περίεργες διασυνδέσεις είναι μερικές από τις «σκοτεινές» μπίζνες της «πιο μυστικής τράπεζας στον κόσμο», της Τράπεζας του Βατικανού

  http://ecoleft.gr/2013/03/%CE%BF-%CF%80%CE%AC%CF%80%CE%B1%CF%82-%CF%86%CF%81%CE%B1%CE%B3%CE%BA%CE%AF%CF%83%CE%BA%CE%BF%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B7-%CF%87%CE%BF%CF%8D%CE%BD%CF%84%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B2%CE%B9%CE%BD/#article

  Ο Πάπας Φραγκίσκος και η χούντα του Βιντέλα

  Μαίρη Καλουτσάκη

  Έκανε τα στραβά μάτια στα εγκλήματα της χούντας του στρατηγού Χόρχε Βιντέλα ή δρούσε στο παρασκήνιο βοηθώντας τα θύματα του βρώμικου πόλεμου της Αργεντινής; Ο Πάπας Φραγκίσκος, όπως κάθε Πάπας που «σέβεται» το… αξίωμά του, έχει πίσω του μια σκοτεινή ιστορία.
  Ο Ιωάννης Παύλος ΙΙ είχε κατηγορηθεί για συγκάλυψη εγκλημάτων των Ναζί. Ο δεύτερος ακόμη και πως έκανε τα στραβά μάτια σε υποθέσεις παιδεραστίας εις βάρος ανηλίκων από ιερείς, αλλά και για τις σχέσεις του με το ναζιστικό καθεστώς.

  Η «σκοτεινή ιστορία» του νέου Πάπα έχει να κάνει με το στρατιωτικό καθεστώς του Χόρχε Βιντέλα, μετά την πρώτη του Χουάν Περόν. Ενός καθεστώτος που απήγαγε φοιτητές, τους βασάνιζε, τους δολοφονούσε και τους εξαφάνιζε πετώντας τους στη θάλασσα ή απήγαγε βρέφη, δολοφονώντας τις –αριστερών πεποιθήσεων- μανάδες τους, δίνοντας τα σε «καλές» οικογένειες, δεξιών φρονημάτων.

  Ο Πάπας Φραγκίσκος κατηγορείται πως έκανε τα στραβά μάτια στα εγκλήματα της περιόδου της χούντας στην Αργεντινή, μια περίοδος που ονομάστηκε «βρώμικος πόλεμος». Πως δεν αντιτάχθηκε στο καθεστώς, πως έκανε τα στραβά μάτια. Πως δεν είχε την ευαισθησία που είχε κατά των αριστερών.

  http://www.tanea.gr/news/world/article/5002423/skandala-sto-batikano-odhghsan-sthn-paraithsh-toy-papa/

  Σκάνδαλα και όργια στο Βατικανό οδήγησαν στην παραίτηση του Πάπα

  http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=26842

  Με προσευχές και… συμπάθεια στους πάσχοντες απαντά στο AIDS

  Αμετανόητο το Βατικανό για τη χρήση προφυλακτικών

  Το Βατικανό συνεχίζει τον «ιερό πόλεμο» στα προφυλακτικά, παρά το γεγονός ότι τα κρούσματα AIDS στην Αφρική έχουν λάβει διαστάσεις πανδημίας.

 2. Ο/Η Red λέει:

  Ο σαλτιμπάγκος που προσευχήθηκε 10 λεπτά στο Αξιονεστί λέει πως δεν υποκρίθηκε

  http://tsak-giorgis.blogspot.gr/2014/09/blog-post_530.html
  Ο «χωρισμός» έγινε… «εξορθολογισμός»

  Από ΒΑΘΥ , Παρασκευή, 19 Σεπτεμβρίου 2014 | 4:46 μ.μ.

  Πηγή: Γιώργος Καραγιαννης – «Ημεροδρόμος»

  Μια σημαντική δήλωση του Αλ. Τσίπρα για τις σχέσεις Εκκλησίας- Κράτους

  Η είδηση είτε θάφτηκε είτε πέρασε στα «ψιλά» των περισσότερων Μέσων Ενημέρωσης . Ακόμη και στο διαδίκτυο πολύ λίγοι ασχολήθηκαν .Μόνο κάποιες εκκλησιαστικές ιστοσελίδες το σημείωσαν. Κι όμως το θέμα ήτανε σοβαρό. Ο Αλέξης Τσίπρας με αφορμή το ταξίδι του Άγιον Όρος αναφέρθηκε και στις σχέσεις Κράτους και Εκκλησίας. Κι εκεί (όπως γίνεται και σε πολλά άλλα κεντρικά ζητήματα) αποκάλυψε ότι για τον σημερινό ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει πλέον η βασική αξιακή θέση της Αριστεράς από τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα για πλήρη και ουσιαστικό χωρισμό Εκκλησίας και Πολιτείας .

  Τι ακριβώς είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ: «Εγώ δεν βρέθηκα στο Άγιον Όρος για να κοροιδέψω, ούτε για να παραπλανήσω κανένα. Μίλησα ειλικρινά, δεν προσποιήθηκα. Αναγνώρισα τη μεγάλη θεσμική και πολιτισμική αξία του ‘Ορους. Αναγνώρισα τη μεγάλη θεσμική και πολιτισμική αξία ενός πυλώνα της Ορθοδοξίας που είναι το Όρος σε αυτό που σημαίνει Ελλάδα και Ελληνισμός. Και αυτή η αναγνώριση ήταν ειλικρινής. Δεν προσποιήθηκα , δεν έταξα, δεν αξιοποίησα, όπως άλλοι αξιοποιούν για επικοινωνιακούς λόγους τα βαθύτερα προσωπικά τους πιστεύω. Δεν είμαι τέτοιου είδους πολιτικός. Ως εκ τούτου, πρέπει να σας πω ότι η σχέση μας με την Εκκλησία είναι μια σχέση ειλικρινής πράγμα το οποίο μπορεί να μας οδηγήσει σε ουσιαστικά αποτελέσματα. Για τον αναγκαίο εξορθολογισμό των σχέσεων κράτους-Εκκλησίας που θα είναι ευνοϊκός και για το κράτος προκειμένου να είναι ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος αλλά και για την ίδια την Εκκλησία ώστε να επιτελέσει με καλύτερους όρους τον σημαντικότατο κοινωνικό ρόλο που έχει».

  Παρατήρηση πρώτη: Το αίτημα για χωρισμό Κράτους και Εκκλησίας δεν ήταν μόνο θέση του σοσιαλιστικού και κομμουνιστικού κινήματος αλλά μια θέση που εξέφραζε και τις δυνάμεις του αστικού εκσυγχρονισμού. Μια θέση που επιτέλους θα έλυνε μια εκκρεμότητα δεκαετιών και θα σηματοδοτούσε ένα σύγχρονο, όχι σοσιαλιστικό αλλά αστικό κράτος. Μην ξεχνάμε πως στη Γαλλία το ζήτημα αυτό έχει λυθεί ήδη από την τελευταία δεκαετία του 19ου αιώνα. Στην Ελλάδα, για να μιλήσουμε μόνο για τα τελευταία 40 χρόνια υπονομεύθηκε από τις πρώτες κιόλας μέρες της μεταπολίτευσης όταν αποτελούσε θέση όλων (ακριβώς όλων) των κομμάτων, ακόμη και της καραμανλικής Νέας Δημοκρατίας). Και στη συνέχεια βέβαια ξεχάστηκε και από το ΠΑΣΟΚ. Τώρα το ξεχνάει και ο ΣΥΡΙΖΑ στο κατώφλι της κυβερνητικής εξουσίας.

  Παρατήρηση δεύτερη: όταν αντικαθιστάς τη θέση αρχής για τον χωρισμό με το γενικόλογο «εξορθολογισμό» σε τι διαφέρεις από τους δικολαβισμούς του Ευάγγελου Βενιζέλου που μιλούσε για «διακριτούς ρόλους» όταν επιχειρηματολογούσε γιατί δεν είναι αναγκαία η συνταγματική κατοχύρωση του χωρισμού;

  Δικαιολογημένα λοιπόν μετά από όλα τα παραπάνω, έσπευσαν οι κύκλοι της Ιεράς Συνόδου που αποφεύγουν σαν το διάβολο το λιβάνι οποιαδήποτε κουβέντα για χωρισμό, να εκφράσουν την ικανοποίησή τους για την τοποθέτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

  Ηθικόν δίδαγμα (που μας έλεγαν οι παπάδες σε μας τους παληότερους που περάσαμε –υποχρεωτικά εκείνη την εποχή του ’60- από τα Κατηχητικά Σχολεία): Ο σκοπός ( τα ψηφαλάκια που λένε και στα τηλεοπτικά παράθυρα ) δεν δικαιολογεί πάντα τα μέσα!

  Υ.Γ. Από τις στήλες του Ημεροδρόμου έχει σχολιασθεί όπως πρέπει η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον πάπα Φραγκίσκο. Μόνο μια παρατήρηση για τους επιτελείς του ΣΥΡΙΖΑ που όπου σταθούν κι όπου βρεθούν μιλάνε για τον «πάπα των φτωχών», τον «πάπα της Ειρήνης» και δεν συμμαζεύεται. Μερικές φορές μοιάζουν σαν να είναι έτοιμοι να τον εντάξουν και στη «συμμαχία του νότου».

  Κάποιος πρέπει να τους θυμίσει την Ιστορία και το ρόλο του Βατικανού, εκατονταετίες τώρα, ακόμη και πρόσφατα στο διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας και τους ποταμούς αίματος που χύθηκαν εκεί. Από την ιστορία θα μάθουν πως ο ίδιος ο πάπας είναι και τραπεζίτης . Θα μάθουν πως από το 1942 το Βατικανό έχει και τη δική του Τράπεζα. Μια Τράπεζα χωμένη στου κόσμου τις βρωμοδουλειές. Μια από αυτές είναι και αυτή του ξεπλύματος χρήματος, όπως έδειξαν και τα σκάνδαλα που ξέσπασαν στη δεκαετία του ’90. Τη συνεργασία των κληρικών τραπεζιτών με τους τζογαδόρους της εποχής μέσω της αμαρτωλής τράπεζας Banco Amrosiano. Kαι τόσα άλλα για το «άγιο χρήμα» που θα χρειαζόμασταν σελίδες επί σελίδων για να τα περιγράψουμε.

  Προς το παρόν θα τους συνιστούσαμε να βρουν τα τεύχη της εποχής (και κυρίως του 1999) του γνωστού περιοδικο Fortune Όσο για τα πεπραγμένα του πάπα καλό είναι να μάθουν και τι έκανε αυτός ως αρχιεπίσκοπος στην Αργεντινή όταν στη χώρα του υπήρχε στυγνή στρατιωτική δικτατορία. Απλώς εσιώπησε παρά τις εκκλήσεις των συγγενών των διωκομένων, ακόμη κι όταν ήταν χαμηλόβαθμοι κληρικοί. Ή τι κάνουν τώρα οι υπαγόμενοι σ’ αυτόν κληρικοί στην Ουκρανία. Συνεργάζονται με τους φασίστες και κυνηγούν τους πατριώτες τους εκεί στα ανατολικά της χώρας επειδή απλά και μόνο είναι ρωσόφωνοι και πολλοί απ’ αυτούς «αιρετικοί» ορθόδοξοι. Κατά τα άλλα εύκολο είναι να κάνεις γενικόλογες διακηρύξεις περί Ειρήνης, Τραπεζών κ.λπ.

 3. Ο/Η Κεντροδεξιός λέει:

  NA ΓΙΑΤΙ
  http://www.logiosermis.net/2013/09/blog-post_6981.html#.VBxK7cIcRLM

  Ο γεννημένος στην Άρτα το 1934 Παύλος Τσίπρας, υπήρξε συνιδρυτής (με τον Ίωνα Παράσχη) της τεχνικής εταιρείας «Σκαπανεύς ΑΤΕ» που μαζί με την «ΕΔΟΚ-ΕΤΕΡ» και την «ΑΡΧΙΡΟΔΟΝ» ήσαν οι τρείς εταιρείες που έπαιρναν ΟΛΑ τα Μεγάλα Έργα επί 21ης Απριλίου. Ο Στυλιανός Παττακός (Έγινε 100 ετών την προσεχή Πέμπτη 8 Νοεμβρίου!) είχε απαγορεύσει στον πολιτικό μηχανικό γαμπρό του σύζυγο της κόρης του) να παίρνει δημόσια έργα επί Χούντας. Στον Παύλο Τσίπρα επέτρεπε, με αποτέλεσμα ο μπαμπάς του Αρχηγού του Σύριζα να γίνει πάμπλουτος επί 21ης Απριλίου.

  Η οικονομική άνεση του Παύλου Τσίπρα επί Χούντας, τον έκανε να χρηματοδοτεί τις δράσεις της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, με αποτέλεσμα να τον εκτιμήσει ιδιαιτέρως ο Χουντικός Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος Κοτσώνης. Ο Παύλος Τσίπρας μπαινόβγαινε επί Χούντας στην Αρχιεπισκοπή και βοηθούσε οικονομικά τον «Αγαπισμό» του Κοτσώνη και το Ιεραποστολικό Έργο του (νύν Αλβανίας) Αναστάσιου Γιαννουλάτου στην Αφρική, όπου έπαιρνε έργα ο «Σκαπανεύς»!

  Εκεί στην Αρχιεπισκοπή (όπου τότε ήταν Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου) πρωτογνώρισε ο σημερινός Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος Λιάπης τον μπαμπά του Τσίπρα, γι’ αυτό και σκίστηκε να πάει στην κηδεία του Παύλου στον Διόνυσο, χωρίς να τον καλέσει η οικογένεια Τσίπρα

  Μέσω του χουντικού Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου Κοτσώνη, ο Παύλος Τσίπρας συνδέθηκε με την «χριστιανικώτατη» οικογένεια των Αλαβάνων (Κοτσώνης και Αλαβάνοι ήσαν Τήνιοι), η οποία διαχειριζόταν επί 100 χρόνια το χρυσοφόρο Προσκύνημα της Τήνου. Έτσι έμαθε τον μικρό Αλέξη (γεννήθηκε το 1974) ο Αλέκος Αλαβάνος, και γι’ αυτό τον πρότεινε για την Αρχηγία του Συνασπισμού τον Φεβρουάριο του 2008.

  Όλα εξηγούνται σε αυτή την ζωή: Για μία ακόμη φορά, επιβεβαιώνεται η θεωρία ότι όλο το σημερινό Αντιρατσιστικό Κίνημα προήλθε από τον Χουντικό Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο Κοτσώνη…

  Μέγα ψεύδος ότι ο Παύλος Τσίπρας ήταν Αντιστασιακός και τον είχε συλλάβει η Χούντα.

 4. Ο/Η Αει στα διάλα ρε λέει:

  http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.politiki&id=36458

  Αλέξη συγκρατήσου
  (….)
  αυτός ο Αλέξης, ο αρχηγός, ήταν μάλλον συγκρατημένος στις υποσχέσεις του τις προάλλες στην ΔΕΘ. Καταλαβαίνω ότι η λέξη «συγκρατημένος» προκαλεί αμφισβήτηση, ίσως και θυμό σε πολλούς, αφού επικρατεί η εντύπωση ότι «τα δίνει όλα». Δεν θέλω να μπω σ’ αυτή τη συζήτηση.

  (……)

  Ελα, όμως, που την επομένη πήραν τη σκυτάλη οι «ερμηνευτές» των λόγων του και τα έκαναν λίμπα. Μία περίπτωση είναι ο Αλέξης Μητρόπουλος, η πιο κραυγαλέα, καθώς ξεπέρασε κάθε όριο υποσχεσιολογίας, διαστρεβλώνοντας ακόμα και όσα είπε ο αρχηγός του. Μιλώντας από την τηλεόραση διαβεβαίωσε επανειλημμένα ότι, μόλις αναλάβει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, θα χαρίσει (σχεδόν) τα χρέη σε όλους τους Ελληνες. Αυτό σημαίνει ότι όσοι χρωστάνε στο Δημόσιο, στα Ασφαλιστικά Ταμεία και στις Τράπεζες θα πληρώσουν ένα ελάχιστο ποσό(20%) σε 84 δόσεις και το υπόλοιπο θα τους χαριστεί. Ρωτήθηκε πολλές φορές αν η ρύθμιση θα αφορά τους πάντες και απάντησε: « Η ρύθμιση θα είναι για όλους και για κάθε οφειλή». Και παρακάτω: «Θα υπαχθούν στη ρύθμιση οι πάντες και οι πάσες». Οσοι αμφιβάλλουν ας τον ακούσουν στο βίντεο.

  Κακό είναι αυτό που είπε; Κάθε άλλο. Το ερώτημα είναι αν είναι και εφικτό. Και δεν είναι. Όχι γιατί το λέω εγώ. Αλλά γιατί ούτε ο Τσίπρας τα είπε έτσι. Παρόλο που ο Μητρόπουλος επικαλέστηκε πολλές φορές «όσα είπε ο πρόεδρός μας», συλλαμβάνεται αδιάβαστος. Ο Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη δεν είπε ό,τι είπε ο ίδιος στην τηλεόραση. Ο Τσίπρας δεν είπε ότι οι φορολογικές ρυθμίσεις θα αφορούν τους πάντες, αλλά «τους μικρούς και μεσαίους επαγγελματίες». Μάλιστα, πρόσθεσε ότι η 12μηνη αναστολή διώξεων θα αφορά «οφειλέτες με μηδενικό εισόδημα». Οσον αφορά τη «σεισάχθεια» στα λεγόμενα «κόκκινα δάνεια», δηλαδή «τη διαγραφή μέρους των οφειλών», δεν είπε ότι θα γίνει «για τους πάντες και τις πάσες», όπως ο συνονόματός του. Αλλά «για όσους δανειολήπτες είναι κάτω από το όριο της φτώχειας».

  (…..)

  Δεν ξέρω αν ο Μητρόπουλος υπερθεματίζει από άγνοια(δεν διάβασε τον αρχηγό του) ή από σκοπιμότητα (τάζουμε περισσότερα από τον αρχηγό, για να μαζέψουμε προσωπικές ψήφους). Δεν έχει και μεγάλη σημασία. Η ζημιά που γίνεται είναι ίδια. Ποια είναι η ζημιά; Να τον πιστέψουν και να σταματήσουν όλοι ή οι περισσότεροι να πληρώνουν, εννοείται από όσους μπορούν. Και τότε τα ταμεία που θα παραλάβει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι εντελώς άδεια, οπότε «χαιρέτα μας τον πλάτανο». Ο Μητρόπουλος, ως παλαιός ΠΑΣΟΚος, είναι μαθημένος από τα «δώστα όλα». Όχι ότι οι (βέροι) αριστεροί του ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ διαφορετικοί στις εξαγγελίες, αλλά τέτοιες εξωφρενικές υποσχέσεις, που υπονοούν χάρισμα όλων των χρεών «στους πάντες και στις πάσες», ξεπερνούν κάθε όριο. Γι’ αυτό οι νουνεχείς του ΣΥΡΙΖΑ, πριν βρεθούν μπροστά σε αξεπέραστο αδιέξοδο, ας τους μαζέψουν, όσο είναι καιρός, αφού η αυτοσυγκράτηση είναι πλέον είδος εν ανεπαρκεία.

 5. Ο/Η Left λέει:

  http://tsak-giorgis.blogspot.gr/2014/09/blog-post_428.html

  Ποιά συμφωνία μπορεί να γίνει ανάμεσα σε ένα κόμμα που λέει ότι είναι αριστερό και την παρέα των ρασοφόρων;

  Από ΒΑΘΥ , Παρασκευή, 19 Σεπτεμβρίου 2014 | 9:33 μ.μ.

  Γράφει ο mitsos175.

  Δεν μας ενδιαφέρει ο σκοπός της συγκέντρωσης των φιλοβασιλικών αλλά ποιοί ήταν εκεί.
  «…Βαρδής και η Μαριάννα Βαρδινογιάννη, ο Μίνως και η Μαρί Κυριακού, η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Ισίδωρος Κούβελος, η Ζωή Λάσκαρη και ο Αλέξανδρος Λυκουρέτζος και ο πατέρας του πρώην υπουργού Πολιτισμού Παύλου Γερουλάνου, Μαρίνος…»

  Δηλαδή απ’ όλα είχε ο βασιλικός μπαξές: ΜΜΕ, δικηγόροι, διάφοροι πλούσιοι και φυσικά η όπου γάμος και χαρά η Ντόρα πρώτη, ντυμένη στρουμφάκι. Το Δρακουμέλ τον άφησε σπίτι μην ευχηθεί και έχουμε ατυχήματα. Ο πρόεδρος του ΔΟΛ Σταύρος Ψυχάρης και η σύζυγός του Χριστίνα ήταν κι αυτοί εκεί… Χαρά που θα κάνουν οι αναγνώστες του β(λ)ήματος. «ΠΑΣΟΚ, ΕΛΙΑ και Κώτσο βασιλιά».

  Εκείνο που επίσης αξίζει προσοχής είναι το εξής: … Η Μητρόπολη της Αθήνας βρίσκεται υπό ανακατασκευή γι’ αυτό και είναι κλειστή. Αλλά το μεσημέρι της Πέμπτης άνοιξε κατ’ εξαίρεση για τον τέως βασιλιά, τη σύζυγό του Άννα Μαρία και την οικογένειά τους, Η ειδική δέηση εψάλη με αφορμή τη συμπλήρωση 50 ετών από το γάμο τους και η σύντομη τελετή έγινε παρουσία του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου και διαβάστηκε ευχή για υγεία και μακροημέρευση ενώ έψαλλε και βυζαντινή χορωδία…»
  Ο ίδιος ο Ιερώνυμος. Ούτε καν κάποιος από τους γραφικούς παπάδες. Αφού το λένε: «νίκας τοις βασιλεύσι». Φαντάζομαι στο Πάτερ ημών στο σημείο «ελθέτω η βασιλεία σου» οι παριστάμενοι γαλαζοαίματοι θα μειδίασαν.

  Αυτά να τα ακούς εσύ Αλέξη. Για σένα τα λέω. Οι συνεργάτες σου, αφού θέλεις συνεργασία με τους παπάδες, δεν τηρούν ούτε τα προσχήματα. Μην έχει κανείς στο ΣΥΡΙΖΑ αυταπάτες, ότι μπορεί να υπάρξει συνεργασία. Γιατί κολλεγιά με το παπαδαριό σημαίνει και γάμο με αυτούς που οι παπάδες υποστηρίζουν στενά.

  Ποιά λοιπόν συμφωνία μπορεί να γίνει ανάμεσα σε ένα κόμμα που λέει ότι είναι αριστερό και την παρέα των ρασοφόρων; Όλοι αυτοί είναι μαζί κι αυτοί κι άλλοι χειρότεροι που δεν φαίνονται αλλά υποστηρίζονται. Είναι «αλυσίδα» κι όταν κάνεις συμφωνία με ένα από δαύτους άθελα σου κάνεις συνθήκες με όλους…

 6. Ο/Η Ζωζώ Χ.Σαπουνάκη λέει:

  Tσίπρα δες το παπαδαριό σου

  http://www.romfea.gr/epikairotita/26788-2014-09-19-06-54-17

  Στιγμές «βασιλικής» δόξας στην Μητρόπολη Αθηνών (ΦΩΤΟ)

  Δημιουργηθηκε στις Παρασκευή, 19 Σεπτεμβρίου 2014

  Επειτα από 15 χρόνια, μετά δηλαδή τις ζημιές που υπέστη στον σεισμό του 1999, ο Καθεδρικός Ναός της Αθήνας, ο οποίος είναι υπό ανακατασκευή, άνοιξε τις πύλες του για μία και μόνο ειδική τελετή.

  Εκείνη της χρυσής επετείου γάμου του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου και της συζύγου του Αννας – Μαρίας.

  Συγκεκριμένα η Μητρόπολη των Αθηνών έζησε χθες στιγμές «βασιλικής» δόξας, όταν στις 12 το μεσημέρι της Πέμπτης, εψάλη ειδική δέηση με αφορμή τη συμπλήρωση των 50 χρόνων από τη γαμήλια τελετή του Κωνσταντίνου και της Αννας – Μαρίας.

  Στη διάρκεια της σύντομης τελετής,παρουσία του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, διαβάστηκε ειδική ευχή για υγεία και μακροημέρευση τους ζεύγους ενώ παρούσα ήταν και βυζαντινή χορωδία που έψαλλε βυζαντινούς ύμνους.

  Παρόντες στην τελετή ήταν τα παιδιά του πρώην βασιλικού ζεύγους, Παύλος, Νικόλαος και Αλεξία με τους συζύγους τους και οι νεαρότεροι Θεοδώρα και Φίλιππος.

  Ο λόγος που η Μητρόπολη άνοιξε την Πέμπτη ήταν πως πριν από 50 χρόνια σε αυτό τον Ναό είχε τελεστεί ο γάμος του Κωνσταντίνου και της Αννας – Μαρίας.

  Μάλιστα, ειδικά για την τελετή, βγήκαν από το υπόγειο της Μητρόπολης οι δυο θρόνοι που είχαν χρησιμοποιηθεί για το γάμο τους, πάνω στους οποίους είναι σκαλισμένο το στέμμα με την ελληνική σημαία.

  Πίσω τους κάθισαν τα παιδιά τους. Ακριβώς απέναντι από τους δυο θρόνους είχε καθαριστεί και τοποθετηθεί η Αγία Τράπεζα.

  Τέλος ακολούθησε συνάντηση του Βασιλιά με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο στην Ιερά Αρχιεπισκοπή και ανταλλαγές δώρων.
  +++++++++++++++++++++++++++++++
  του Βασιλιά ρε καρνάβαλοι;

 7. Ο/Η Aρκάς λέει:

  Αγαπητοί φίλοι γράψτε κάτι για αυτό, κάποιος πρέπει να το καταγγείλει

  http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr/2010/11/blog-post_2408.html

  Τρίτη, 16 Νοεμβρίου 2010

  ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΑΓΙΑ» ΘΕΟΔΩΡΑ ΣΤΟ ΒΑΣΤΑ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ

  Μπήκα στον κόπο να διαβάσω το μακροσκελές κείμενο του αναγνώστη σας και θα προσπαθήσω να περιγράψω περιληπτικά το τι συμβαίνει κατά την άποψή μου εκεί… Εν πρώτοις τα περί θαύματος τα θεωρώ γελοία, σκοταδιστικά και αυτοαναιρούμενα. Ο οποιοσδήποτε Θεός, αν «αισθανόταν» την ανάγκη να κάνει ένα θαύμα θα είχε αμέτρητες ευκαιρίες να το κάνει διορθώνοντας ως παντοδύναμος κάποια από τα δεινά που κατατρέχουν την ανθρωπότητα. Δεν θα είχε την ανάγκη να ανατρέψει κανόνες της φυσικής και της στατικής με κάποια δένδρα στη στέγη ενός οικήματος-ναΐσκου. Και να συμβολίσει άρα τι? Μιλάμε δηλαδή για γελοιότητες…
  Όμως το θέμα δεν ξεκινάει και δεν σταματά με τις φαντασιώσεις ενός θρησκόληπτου, που συνέλαβε αυτή την ιδέα. Το όλο θέμα λειτουργεί υπό την αιγίδα του μητροπολίτη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως (κ. Ιερεμία σήμερα, δεν γνωρίζω το κανονικό του όνομα) και έχει εξελιχθεί σε χρυσορυχείο. Κοιτάσματα πετρελαίου δεν θα έφεραν μεγαλύτερα κέρδη για την μητρόπολη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως.
  Λειτουργεί επιτροπή με ταμίες, γραμματείς κ.λ.π. και έχει απασχολήσει στο παρελθόν την κοινή γνώμη και τη δικαιοσύνη για ατασθαλίες.
  Ο τόπος αποτελεί πλέον προσκύνημα για πολυάριθμους αφελείς, κατά τη γνώμη μου, ανά την επικράτεια που σπεύδουν να βρουν λύσεις στα όποια προβλήματά τους δίδοντας ως αντίτιμο στην «αγία» τον όβολό τους, η οποία και ταπεινά τον δέχεται.
  Τολμώ να πω ότι όντως τελικά ζούμε εν μέρει σε ένα θεοκρατικό σύστημα. Το θέμα είναι γνωστό τοις πάσι, κανείς όμως δεν αντιδρά. Τα αυτοκίνητα των ανθρώπων της μητρόπολης αναχωρούν συχνά ομαδικά για να παραπλανήσουν επίδοξους ληστές για το σε ποιο αυτοκίνητο ακριβώς μεταφέρονται τα χρήματα. Χ ρ υ σ ο ρ υ χ ε ί ο…
  Φυσικά για φόρους ή για το πού πάνε αυτά τα χρήματα δεν υπάρχει καμία αναφορά. Τα όσα έχουν όμως συμβεί μεταξύ των συνδαιτυμόνων (αλληλομηνύσεις, προσφυγές, κ.λ.π.) δεν αφήνουν περιθώρια παρερμηνειών.

  Όσον αφορά στο «θαύμα», ένας παρατηρητής που δεν πιέζει τον εαυτό του να δει οπωσδήποτε το θαύμα και χωρίς να είναι ιδιαίτερα παρατηρητικός αντιλαμβάνεται ότι πρόκειται περί απάτης. Οι κορμοί των δένδρων φτάνουν φυσικά μέχρι το έδαφος. Καλύπτονται όμως με τους τοίχους που εν τω μεταξύ κτίζονται συνεχώς για να τους κρύψουν. Το πάχος των τοίχων είναι προφανέστατα υπερβολικό. Σε κάποια σημεία μάλιστα, λόγω κακοτεχνιών, φαίνονται και οι ρίζες.
  Τέλος θέλω να δώσω εκ των προτέρων απάντηση σε κάποιους που θα βιαστούν να με κατηγορήσουν ως άπιστο. Είμαι υπερήφανος που δεν διαθέτω τη δική τους «πίστη». Αυτοί ως υποκριτές και ως έμποροι ψυχών εμπαίζουν αυτό που υποτίθεται ότι πιστεύουν, και όχι εγώ. Εγώ για παράδειγμα αγαπώ και σέβομαι τα παιδιά μου. Δεν θα τα περιέφερα λοιπόν ποτέ σε παζάρια και πλατείες για να αποκομίσω κέρδος. Ο ίδιος ο Χριστός σας θα σας εκτελούσε εν ψυχρώ αν υπήρχε και σας είχε ενώπιόν του.
  Τέλος δεν κατηγορώ τους άμοιρους που προσφέρουν τον όβολό τους για να γιατρέψουν «πάσαν μαλακίαν» που τους διακατέχει και κατατρέχει.

  Περιμένω διάψευση (όχι θεολογική)…
  ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΕΚ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΕΩΣ

 8. Ο/Η laskaratos λέει:

  Οι Σαμαροβενιζέλοι δεν αντέχουν τον Τσίπρα να παίζει σε δικά τους γήπεδα.
  Η ιδιωτική επίσκεψη Τσίπρα στον πάπα είχε μείνει μυστική και αιφνιδιάστηκαν.
  Έτσι ήλθε βιαστικά σε αντιπερισπασμό και το νομοσχέδιο που επιτέλους αναβαθμίζει την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα.
  Καυγάς για την καρδιά του πάπα:

  http://www.koutipandoras.gr/article/122888/panikos-samara-venizeloy-me-paremvaseis-sto-vatikano-gia-tin-episkepsi-tsipra-ston

  Δεν φαίνεται να έχουν τέλος οι προσπάθειες του Μαξίμου να ανακόψει τις δραστηριότητες του ΣΥΡΙΖΑ με κινήσεις στο παρασκήνιο, την ώρα που η κυβέρνηση επιχειρεί να «κρυφτεί» από τις αποκαλύψεις της «Εφ.Συν.» για τις άμεσες και αγαστές σχέσης καθοδήγησης μεταξύ του Τάκη Μπαλτάκου και της Χρυσής Αυγής.

  Στριμωγμένη στη γωνία βρίσκεται η κυβέρνηση, που προσπαθεί να τρομοκρατήσει τους ψηφοφόρους και να εμποδίσει τις πρωτοβουλίες του ΣΥΡΙΖΑ με «βρόμικα», παρασκηνιακά μέσα.

  Έκθετοι ο πρωθυπουργός και το υπουργείο Εξωτερικών από τη νέα παρέμβασή τους στο Βατικανό, ενώ κορυφαίοι υπουργοί συνεχίζουν να σπέρνουν «σενάρια καταστροφής» για το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης από την Αριστερά.

  Αναστατωμένοι από τη συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον Πάπα, Σαμαράς και Βενιζέλος επιδόθηκαν σε έναν βρόμικο πόλεμο εναντίον του και δεν δίστασαν να χρησιμοποιήσουν τις υπηρεσίες του ΥΠΕΞ για να τη ματαιώσουν

  Η προσπάθεια για ματαίωση της συνάντησης του Τσίπρα με τον Πάπα είναι άλλο ένα δείγμα του κυβερνητικού πανικού, μετά τις παρεμβάσεις του Μαξίμου στα κανάλια και την ακατάσχετη κινδυνολογία για κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

  Άπραγος ο Ευάγγελος Βενιζέλος τηλεφώνησε ξανά στον Αντώνη Σαμαρά επεξεργαζόμενος πώς θα «απαντήσει» η δικομματική στην πρωτοβουλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Η συνομιλία του με τον πρωθυπουργό είχε αποτέλεσμα: «Θα πάρω τηλέφωνο εγώ τον Λοβέρδο να δούμε αν έχει έτοιμο το νομοσχέδιο για τις μη ορθόδοξες Εκκλησίες. Ηταν να το φέρει την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή» είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

  Πηγή: efsyn.gr

 9. Ο/Η Liberal λέει:

  http://www.skai.gr/news/politics/article/265816/tatsopoulos-o-tsipras-kanei-fotografiseis-san-ta-modela-kkomma-to-pasok/

  Τατσόπουλος: Ο Τσίπρας κάνει φωτογραφήσεις σαν τα μοντέλα

  για τον ΣΥΡΙΖΑ ο ανεξάρτητος βουλευτής είπε ότι «δεν φέρνει διαφορετικό ήθος, απλώς υιοθετεί το ήθος των προγενεστέρων».

  Με αφορμή και τη σημερινή συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον Πάπα Φραγκίσκο δήλωσε δε, ότι «ο Αλέξης, ο οποίος βρίσκεται τώρα προ των θυρών της πρωθυπουργίας, κάνει αυτό που κάνουν τα μοντέλα. Τα έχεις δει τα μοντέλα; Που κυκλοφορούν συνέχεια με το λεγόμενο book και λένε ‘εδώ είμαι στη Μύκονο, εδώ είμαι στα Κουφονήσια, εδώ πήγα στο Μιλάνο, εδώ είμαι στην Αντίπαρο και στο Κουσάντασι, εδώ με βλέπετε προφίλ και εδώ ανφάς’ κοκ. Κάθε ηγέτης λοιπόν που σέβεται τον εαυτό του και τις προσδοκίες και επιθυμίες του, φτιάχνει book με τους επώνυμους και εφόσον είναι ηγέτης προφανώς με τους ηγέτες του κόσμου, με τους οποίους προσδοκία του είναι να φωτογραφίζεται δίπλα και να έχει και συζήτηση», σημείωσε.

  «Δεν το γελοιοποιώ για να πω ότι δεν έχει μεγάλη σημασία όταν ο Πάπας δέχεται τον ηγέτη του μεγαλύτερου αριστερού κόμματος στην Ευρώπη. Και οι δύο το κάνουν διότι έχουν ίδιον όφελος. Ο Πάπας γιατί αποδεικνύει ότι είναι ανοιχτόμυαλος και δέχεται και αριστερούς ηγέτες και συζητάει μαζί τους και ο Τσίπρας γι’ αυτό στο Twitter τον αποκαλεί ‘Πάπα των φτωχών’. Τον υποδέχεται ως υποψήφιο της Ευρωπαϊκής Αριστεράς στις εκλογές της Κομισιόν» τόνισε ο Πέτρος Τατσόπουλος.

 10. Ο/Η laskaratos λέει:

  http://enosy.blogspot.gr/
  Όταν οι επικοινωνιακές πολιτικές:
  αγγίζουν το όριο της γελοιότητας:
  Το μήνυμα της συνάντησης
  http://www.avgi.gr/article/4069512/to-minuma-tis-sunantisis
  AYΓΗ:
  Για πρώτη φορά Πάπας συναντάται με αριστερό πολιτικό ηγέτη που δεν έχει κυβερνητικό αξίωμα………Στη χριστιανική θεολογία το «κοινωνικό αμάρτημα» και το «περιβαλλοντικό αμάρτημα», καθώς και η προτεραιότητα του ανθρωπιστικού δικαιωματισμού, συνιστούν τον πυρήνα της προσπάθειας η Εκκλησία να ενσαρκώνει την ελπίδα στην καθημερινότητα, να γίνει ηθική δύναμη αλλαγής, στη βάση των χριστιανικών αξιών και σε ανοιχτή σχέση με τον διαθρησκειακό διάλογο.

  Θέλω να δω τον Τσίπρα,
  http://pitsirikos.net/2014/09/%CE%B8%CE%AD%CE%BB%CF%89-%CE%BD%CE%B1-%CE%B4%CF%89-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CF%84%CF%83%CE%AF%CF%80%CF%81%CE%B1/

  Ο Πιτσιρίκος:
  …………
  Σύμφωνα με την Αυγή, είναι η πρώτη φορά που επισκέπτεται το Βατικανό αριστερός ηγέτης γιατί ο Λένιν ήθελε πάρα πολύ να πάει στο Βατικανό αλλά ήταν άτυχος και τα τίναξε ο καημένος πριν ιδρυθεί το κράτος του Βατικανού……..

  Η ατζέντα της συνάντησης Τσίπρα-Πάπα περιλαμβάνει συζήτηση για την ειρήνη, την φτώχεια και την προστασία του περιβάλλοντος, ενώ θα συζητηθεί και η πορεία της Αργεντινής στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας……….
  _____________________

  Ας πει κάποιος σε κάποιους δημοσιογραφίσκους, λιβανιστήρια του Τσίπρα, της Αυγής, που είναι πιο αγράμματοι και από τον αρχηγό τους, πως ο φιλελεύθερος ή και σοσιαλιστής βραχύβιος πάπας Ιωάννης Παύλος ο Α΄είχε συναντηθεί ιδιωτικά, όπως έγινε και με τον Τσίπρα, με τον Μπερλινγκουέρ ΓΓ του ΚΚΙ, το 1978, μια βδομάδα μετά την εκλογή του, τρεις βδομάδες πριν το θάνατο του (δολοφονία;), που βεβαίως δεν κατείχε κανένα κρατικό αξίωμα.

 11. Ο/Η Left and Liberal λέει:

  Για την ελληνική κοινωνία, γιατί η πάστα της εξηγεί όλα αυτά τα νούμερα που γίνονται από τον κάθε Τσίπρα. Για τον Τσίπρα και για το ΣΥΡΙΖΑ.
  Τρία άρθρα

  http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.politiki&id=36487
  Γιάννης Παντελάκης

  Είναι δολοφόνοι; Και λοιπόν;

  ….
  Για αυτούς του νεοέλληνες, δεν έχει καμιά σημασία αν μέλη της οργάνωσης δολοφόνησαν τον Παύλο Φύσσα, τον Σαχζάτ Λουκμάν και άγνωστο πόσους ακόμα. Δεν λένε τίποτα οι αποκαλύψεις που συμπληρώνουν το παζλ και τις ογκώδεις δικογραφίες εναντίον της συμμορίας. Στις πρόσφατες ευρωεκλογές, 536.409 άνθρωποι σ’ αυτή τη χώρα, επέλεξαν τους νεοναζιστές ως πολιτική επιλογή στέλνοντας μάλιστα τρεις από αυτούς στις Βρυξέλλες και εκτοξεύοντας το ποσοστό της οργάνωσης στο 9,38%!
  …,,
  Ενδεχομένως το πιο επικίνδυνο, όμως, να είναι κάτι άλλο. Η απουσία πια από τον δημόσιο διάλογο οποιουδήποτε προβληματισμού και συζήτησης για όσους κάνουν τη συγκεκριμένη -συνειδητή πια- επιλογή, αφου δεν μπορούν να επικαλεστούν άγνοια για το τι σημαίνει το συγκεκριμένο μόρφωμα. Δεν μιλάμε πια γι’ αυτό, δεν λέμε τίποτα για ένα πρωτόγνωρο για τη χώρα μας φαινόμενο. Σαν να θεωρούμε δεδομένο πως έτσι θα έχουν τα πράγματα. Πως αυτό θα συνοδεύει στο εξής την πραγματικότητά μας. Μοιάζει να συνηθίζουμε να συνυπάρχουμε με όλο αυτό. Και ίσως αυτό να είναι το πιο τρομακτικό…

  http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.politiki&id=36489

  Γιώργος Καρελιάς

  Nα ‘τανε το ‘81

  ,,,,,,,,,,
  Έτσι, σε κάθε «δεξιά στροφή» που κάνει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, αντί ο Σαμαράς και οι συν αυτώ να χαίρονται και να την καλωσορίζουν, αρχίζουν είτε να κινδυνολογούν είτε να την κατηγορούν ότι κάνει «κωλοτούμπες». Μόνο που η κινδυνολογία δεν πιάνει πλέον, ενώ οι «κωλοτούμπες» την αποδυναμώνουν κι άλλο.
  ……………

  Κι ενώ η Ν.Δ. του Σαμαρά φαίνεται να χάνει οριστικά το παιχνίδι, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν το έχει κερδίσει ολοκληρωτικά, όπως το ΠΑΣΟκ το 1981. Για δύο λόγους:

  Πρώτον, διότι δεν έχει ρεύμα, άρα θα χρειαστεί συμμάχους για να κυβερνήσει. Και μπορεί να μη βρει. Τέτοιο πρόβλημα δεν υπήρχε το 1981.

  Δεύτερον -και σημαντικότερο- διότι, ακόμη κι αν κάνει κυβέρνηση όπως τη θέλει, οι συνθήκες είναι σαφώς πιο δύσκολες από το 1981. Το ευρωπαϊκό περιβάλλον είναι εχθρικότερο και το εσωτερικό σε κακή κατάσταση. Δεν θα μπορεί να κάνει παροχές, όπως το ΠΑΣΟΚ το 1981. Διότι δανεικά δεν θα βρίσκει και το έλλειμμα δεν θα μπορεί να το αυξάνει.

  Ο ΣΥΡΙΖΑ παίζει έξυπνα αυτό το παιχνίδι. Όπως το έπαιζε και το ΠΑΣΟΚ το 1981. Κι ας θυμηθούν στη Ν.Δ. ότι ούτε τότε έπιασε η κινδυνολογία. Γιατί ο Ανδρέας είχε ήδη κάνει έξυπνα τη στροφή. Ακριβώς όπως ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα
  ……….

  http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.politiki&id=36476
  Ανδρέας Πετρουλάκης

  Ποια γειτονιά του κόσμου ζηλεύει ο ΣΥΡΙΖΑ;

  …………

  Αυτή η ομοιομορφία των αντιδράσεων σε ό,τι αποφασίζει η Δύση αποδυναμώνει τη διακριτική πολιτική της αριστεράς γιατί όλοι προεξοφλούμε τη στάση της. Θα πει ναι σε αυτό που η Δύση λέει όχι και το αντίθετο. Καταλαβαίνει ασφαλώς κανείς την αντίθεσή της στις πολιτικές λιτότητας αλλά πάλι είναι ακατανόητη η σφοδρή πολεμική για τα πάντα που αφορούν την Ε.Ε., ακόμα και για τη διεύρυνσή της. Και το μεν ΚΚΕ είναι συνεπές. Πιστεύει σε ό,τι εκθεμελιώνει τους θεσμούς του κόσμου που ζούμε και υπάρχει και ένα μοντέλο της ανθρώπινης εμπειρίας στο οποίο αναφέρεται. Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως πού θα ‘θελε να βρίσκεται; Σε ποια γειτονιά του κόσμου πιστεύει ότι υπάρχει περισσότερη δημοκρατία, κοινωνικό κράτος και ευημερία από την Ε.Ε., ακόμα και σε αυτήν την εποχή της σκληρής λιτότητας; Ποια χώρα, ποια ένωση χωρών ζηλεύει και θέλει να της μοιάσουμε, αν δεν φιλοδοξεί να επινοήσει για πρώτη φορά κάτι που δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο; Γιατί είναι άλλο να θέλεις να αλλάξεις την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλο να δείχνεις διαρκώς ότι εχθρεύεσαι την υπόστασή της.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.