Η πολιτική αρετή που αντιστέκεται, στην Ολυμπία και στη Γαύδο

Απλές αλήθειες με αφορμή τον πολιτικό όρκο

ancient-olympia

J. van Falke: «Αρχαία Ολυμπία», από την «Αργολική Αρχειακή Βιβλιοθήκη»

του Αναγνώστη Λασκαράτου
Πόσο θράσος, υποκρισία και ασυνέπεια χρειάζεται για να ορκίζεται ο «πιστός» ενός Θεού που απαγορεύει τον όρκο ακουμπώντας το χέρι του σε ένα ιερό βιβλίο που του λέει: «Μη ομόσαι όλως»; Πόση θεομπαιξία κουβαλάει ο επίσκοπος που ευθύνεται γι’αυτό και μάλιστα συμμετέχει; Μέσα στο πέλαγος των σοβαρών πολιτευτών που έδωσαν πολιτικό όρκο, τόσοι πολλοί για πρώτη φορά, επιτέλους και στην Ελλάδα, στέκομαι σε δυο μόνο περιπτώσεις. Στην κορυφαία του Χορού δήμαρχο Γαύδου Ευαγγελία Καλλίνικου και σε ανθρώπους που τίμησαν και τιμούν την Αυτοδιοίκηση στην Αρχαία Ολυμπία. Γιατί στην Ολυμπία; Για πολλούς λόγους.

Διαβάζω σε ρεπορτάζ του γνωστού μαχητή δημοσιογράφου της Ηλείας Μάκη Νοδάρου (‘Πίνακας του Νταλί…οι ορκωμοσίες αιρετών της Ηλείας’, 31.8)  «…από εκείνα που συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες με τις κωμικοτραγικές ορκωμοσίες των νέων αιρετών αρχόντων και των συνεργατών, με την παρουσία μητροπολιτών, παπάδων και ψαλτών. Χωρίς καμιά αναστολή η ηθικό ενδοιασμό, άνθρωποι που έχουν σοβαρότατες εκκρεμότητες με την Δικαιοσύνη, πρόσωπα που κατηγορούνται για αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος, βάζουν αυτές τις ημέρες το χέρι τους επάνω στο Ευαγγέλιο και ορκίζονται πίστη, … σε εκείνα που οι ίδιοι έχουν ισοπεδώσει και προδώσει με τις πράξεις τους. Και δίπλα τους, ο μητροπολίτης Ηλείας Γερμανός, παπάδες, ψάλτες και κάθε λογής παρατρεχάμενοι του ιερατείου, μαζί με κομματικά στελέχη και πολιτικά πρόσωπα, δίνουν την συγκατάθεσή τους και νομιμοποιούν με την παρουσία τους, τους επίορκους με βάση τις δικαστικές διώξεις, αιρετούς εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, συμμετέχοντας στις λαμπρές εκδηλώσεις της υποκρισίας. Προσποιούμενοι ότι δεν γνωρίζουν τίποτα για το πρόσφατο παρελθόν τους…Θυμίζω ότι οι νεοεκλεγέντες δήμαρχοι τριών μεγάλων δήμων της Ηλείας, Πύργου, Ζαχάρως και Αρχαίας Ολυμπίας βρίσκονται -με βάση τα κατηγορητήρια-αυτή την στιγμή αντιμέτωποι με κακουργηματικού χαρακτήρα ποινικές διώξεις για σοβαρότατα αδικήματα που διέπραξαν στην διάρκεια της προηγούμενης θητείας τους. Το πολυδαίδαλο διεφθαρμένο σύστημα διαπλοκής της πλειοψηφίας των τοπικών ΜΜΕ της Ηλείας και το γνωστό από χρόνια «βολεμένο» δίκτυο δημοσιογράφων–παπαγάλων–λαμογιών, όχι μόνο δεν άσκησε ποτέ κριτική γι αυτές τις ορκωμοσίες, αλλά τις παρουσίασε με τον πλέον λαμπρό τρόπο ως ένα εξαιρετικό γεγονός… Την ίδια ώρα βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου …. μεθοδεύουν απίστευτης αθλιότητας τροπολογίες–συγχωροχάρτια στη Βουλή, με σκοπό την ατιμωρησία των νεοεκλεγέντων τοπικών αρχόντων που παρανόμησαν…..».

Για το μητροπολίτη Ηλείας (και Μανολάδας) και για τον παράνομο και αντικανονικό ‘βοηθό’ του επίσκοπο (το Σύνταγμα-άρθρο 3-απαιτεί «απαρασαλεύτως» τήρηση των Ι.Κανόνων από την Εκκλησία, οι Ι.Κανόνες απαγορεύουν το θεσμό αυτό)  και για τον προκάτοχο τους άγιο Αθανάσιο και για μερίδα του ιερατείου τους, έχουμε γράψει εδώ και νομίζω πως δεν χρειάζεται να προσθέσουμε τίποτα για να έχουμε κάποια εικόνα της τοπικής ιερής πραγματικότητας.

Ρωτάω όμως, σε ποια πόλη της Ελλάδας έπρεπε περισσότερο από κάθε άλλη σύσσωμο το συμβούλιο να δώσει πολιτικό όρκο; Ασφαλώς στην Αρχαία Ολυμπία. Εδώ πέρασε ο πρώιμος Σταυροφόρος Αλάριχος, σφάζοντας και γκρεμίζοντας, ωθούμενος από ανώτατους μηχανορράφους παλατιανούς αξιωματούχους του Βυζαντίου, που συνωμοτούσαν ακατάπαυστα. Πέρασε, αμαχητί σχεδόν, τα ιστορικά στενά των Θερμοπυλών, όπως αναφέρει ο Ευνάπιος:   «ώσπερ δια σταδίου και ιπποκρότου πεδίου τρέχων…», βοηθούμενος και από μοναχούς: «τοιαύτας αυτώ τας πύλας (τις Θερμοπύλες δηλαδή) απέδειξε της Ελλάδος η των τα φαιά ιμάτια εχόντων ακωλύτως προσπαρεισελθόντων ασέβεια». Τότε, ίσως καταστράφηκε και ο ναός του Δία στην Ολυμπία,  αν και το περίφημο χρυσελεφάντινο άγαλμά του είχε ήδη συληθεί, κλαπεί και μεταφερθεί στην Κωνσταντινούπολη, όπου κάηκε στη μεγάλη πυρκαγιά του 475. Αν δεν καταστράφηκε τότε ο ναός, αυτό θα έγινε όταν ο Άγιος Μέγας Θεοδόσιος, σφαγέας χιλιάδων αθώων Θεσσαλονικέων αμάχων, απαγόρευσε τους Ολυμπιακούς.  Από αυτές τις καταστροφές και από το αίμα που χύθηκε, φαντάστηκε ο άγνωστος ποιητής πως «φονίη ραθάμιγγι λιβάς κατεκίρνατο πηγή» (Παλατινή Ανθολογία ΙΧ, 362,12), δηλαδή πως μάτωσε η περίφημη σικελική Αρέθουσα, που τα νερά της θεωρούνταν πως τα τροφοδοτούσε υπόγεια κάτω από την Αδριατική ο ίδιος ο Αλφειός, που προστατευτικά με τον Κλάδεο, αγκαλιάζουν από δυο πλευρές την Ολυμπία.

 Έχει λοιπόν έτσι ή αλλιώς η Ολυμπία ανοιχτούς λογαριασμούς με τους μαυροφόρους και με τους «Αγίους» τους, έχει κάποιο παγκόσμιο συμβολισμό παλληκαριάς, ειρήνης και συναδέλφωσης των λαών και καλό θα ήταν να μην είχε ο Δήμος της πολλά νταραβέρια με ρασοφόρους, που χωρίζουν τους ανθρώπους σε ομόδοξους και αλλόδοξους, τους φανατίζουν και τους παρασύρουν σε πράξεις ανάρμοστες, όπως ο θρησκευτικός όρκος, αψηφώντας ακόμη και τις αυστηρές παρατηρήσεις του Ι.Χρυσόστομου, που αποκαλεί τους ιερείς, που ορκίζουν τους πρόθυμους να αυτοχαρακτηριστούν ως αναξιόπιστοι, «μεθυσμένους».

Αντίσταση σε αυτήν την παρακμή πρόβαλαν σθεναρά, για δεύτερη φορά, ο υποψήφιος της Αριστεράς δικηγόρος κ.Θόδωρος Παπαηλιού, παλιός δήμαρχος του ιστορικού Λάλα και της μυθικής Φολόης των Κενταύρων, που η δεύτερη νικηφόρα εκλογή του είχε ακυρωθεί το 2006 μέσω της αδέκαστης τοπικής Δικαιοσύνης υπέρ του δεξιού αντιπάλου του και ο υποψήφιος του ΚΚΕ («Λαϊκή Συσπείρωση») μηχανολόγος μηχανικός κ.Γιώργος Τζαβάρας. Την προηγούμενη τετραετία ο κ.Παπαηλιού, που χρημάτισε και Πρόεδρος του Δ.Σ. είχε δώσει πολιτικό όρκο αιτιολογώντας τον ως σκεύος της καλλικρατικής νομιμότητας (αρθρ.52) και ως ενισχυτικό των δημοκρατικών θεσμών.

Για τον κ.Παπαηλιού της «Συμπαράταξης Πολιτών Δ.Αρχ.Ολυμπίας», που έχει πάρει επάνω του το θέμα του πολιτικού όρκου και που όπως πληροφορούμαι θα συνεχίσει τη μάχη με όλο του το πολιτικό, νομικό και ηθικό οπλοστάσιο, γράφει μάλλον απαξιωτικά το τοπικό ilialive.gr (31/08/2014 – 11:47): «Για αρκετή ώρα στην ομιλία του αναλώθηκε σχετικά με τον πολιτικό όρκο και τη σημασία του». Εθισμένο φαίνεται να ακούει τους τοπικούς πολιτευτές να χαριεντίζονται με τους υπεράριθμους μητροπολίτες και ιερείς, να τάζουν πετραχήλια και λαγούς και να αναλίσκονται σε αφόρητες χιλιοειπωμένες κοινοτοπίες, θεώρησε σαν ξόδεμα ένα ασυνήθιστο μάθημα πολιτικής αρετής. Στο πλευρό του Θ.Παπαηλιού, στάθηκε με άρθρο του στην τοπική πατρίδα, μια παλιά μορφή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο νομικός κ.Σπύρος Φωτεινός, που άφησε εποχή ως δημοκρατικός Δήμαρχος ευρείας αποδοχής, έχοντας κάποτε αποσπάσει ακόμη και τη στήριξη του ΚΚΕ. Δυστυχώς η τοπική εφημερίδα «Πατρίς», ενώ έχει αναρτήσει στο διαδίκτυο (3.9) άρθρο τακτικού συνεργάτη της (‘Πολιτικός και θρησκευτικός όρκος’), φαίνεται πως έχει αποφύγει να κάνει το ίδιο και για το ενοχλητικό άρθρο του κ.Φωτεινού, που θα το ζήλευαν πολλές αθηναϊκές εφημερίδες, ο οποίος σαν Κιγκινάτος έτρεξε να δώσει το παρών σε ένα κρίσιμο πεδίο μάχης, άρθρο το οποίο είχε δημοσιεύσει έντυπα (30.8). Εγώ τουλάχιστον δεν μπόρεσα να το εντοπίσω, αλλά θα σημειώσω κάποια ανακριβή αντεπιχειρήματα του τακτικού αρθογράφου της εφημερίδας, που νομίζω ότι ατύχησε απόλυτα στην προσπάθειά του να απαντήσει σε ιδεολόγους Δημοκράτες, που αυτοεπιστρατεύτηκαν με προσωπικό κόστος στη μαχητική υπεράσπιση μιας υπερώριμης καινοτομίας, η οποία επιτέλους διεκδικεί την αυτονόητη δικαίωσή της και δεν αρκείται στην απότομη πανελλαδική αριθμητική της έξαρση σε βάρος μιας κλυδωνιζόμενης αναχρονιστικής Θεοκρατίας:

«Στο άρθρο 59 του Συντάγματος αναφέρεται ο όρκος που δίδεται από τους εκλεγμένους της κεντρικής και περιφερειακής εξουσίας και συγκεκριμένα έχει ως εξής: «Ορκίζομαι στο όνομα της Αγίας και Ομοούσιας και Αδιαίρετης Τριάδας, ..». Συνεπώς κάθε άλλος όρκος που δίδεται, όπως παρατηρήθηκε εκτεταμένα στις τελευταίες ορκωμοσίες….δεν αποτελεί όρκο και πιθανόν όσοι ορκίσθηκαν πέραν του καθορισμένου όρκου, καθώς και πέραν όσων προβλέπονται για αλλόθρησκους και ετερόδοξους, δεν ορκίσθηκαν και μάλλον θα αμφισβητηθούν οι τυχόν πράξεις τους ….».

Ο αρθογράφος αγνοεί δυστυχώς πως το δικαίωμα (υποχρέωση στην Ε.Ε.) του πολιτικού όρκου είναι αυτονόητα κατοχυρωμένο και συνταγματικά ακόμη και στην Ελλάδα στο ίδιο το συνταγματικό άρθρο που επικαλείται: «2. Aλλόθρησκοι ή ετερόδοξοι βουλευτές δίνουν τον ίδιο όρκο σύμφωνα με τον τύπο της δικής τους θρησκείας ή του δικού τους δόγματος». Είναι ηλίου φαεινότερο πως η χώρα μας δεν είναι Βυζάντιο, ώστε οι πολίτες της να ανήκουν υποχρεωτικά στην Ορθόδοξη κρατική Εκκλησία, πως έχουν το δικαίωμα της αθεϊας, του αγνωστικισμού, της αθρησκείας κλπ, πως όρκος κάθε άθεου, όπως και κάθε Χριστιανού, είναι μόνο ο πολιτικός όρκος. Ο Μουσουλμάνος μπορεί να ορκιστεί στο Κοράνι, ο Χριστιανός και ο άθρησκος δεν μπορούν να ορκιστούν στο Ευαγγέλιο. Επιπλέον η συνείδηση του καθενός είναι απαραβίαστη και δεν υποχρεούται ούτε καν να αιτιολογεί την επιλογή του πολιτικού όρκου, όπως ακριβώς γίνεται στα δικαστήρια. Με σειρά αποφάσεων του «Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», η Ελλάδα έχει υποχρεωθεί να αναγνωρίζει στην πράξη και στην περίπτωση του όρκου, το δικαίωμα της ανεξιθρησκείας.

Οι μόνοι των οποίων οι «πράξεις» κλπ θα έπρεπε να «αμφισβητηθούν», είναι όσοι ενώ δηλώνουν Χριστιανοί, έδωσαν θρησκευτικό όρκο κατά παράβαση των σαφέστατων και πολύ αυστηρών εντολών της Θρησκείας τους και έτσι παραβίασαν το Σύνταγμα, που την αναγνωρίζει και τη σέβεται. Το γεγονός πως υπάρχουν θεομπαίχτες δημόσιοι υπάλληλοι κληρικοί, που συνεργούν στην «πονηρία του όρκου» (βλ. άρθρο Ναυπάκτου Ιερόθεου, ΤΟ ΒΗΜΑ, 25.10.2009), δεν καταργεί τα λόγια του Χριστού, ούτε του Ιάκωβου του αδελφόθεου, ούτε το Ευαγγέλιο, ούτε τις αυστηρές εντολές των Μ.Βασιλείου και Ι.Χρυσοστόμου, σχετικά με το απαράδεκτο του θρησκευτικού όρκου. To Χριστιανισμό στην Ελλάδα δεν ενσαρκώνουν ούτε εκπροσωπούν οι χρυσοφόροι κρατικοί υπάλληλοι με τις μηδικές τιάρες, όπως ο μητροπολίτης Μανολάδας με τον υπεράριθμο βοηθό του, ο οποίος έπρεπε να είχε μπει, μαζί με τους άλλους είκοσι περίπου «βοηθούς επισκόπους» της κρατικής Εκκλησίας, σε διαθεσιμότητα και να μισθοδοτείται μόνο από το θησαυροφυλάκιο της Μητρόπολης. Υποτίθεται πως κάθε χριστιανική Εκκλησία καθοδηγείται από το Χριστό και από το Ευαγγέλιό του.

Το άρθρο του κ.Σπύρου Φωτεινού, από τον υπότιτλό του και μόνο, όπου αρνείται την ιερουργία το όρκου, και αφήνει έκθετους και τους πρωτοπόρους του πολιτικού όρκου δημάρχους και περιφερειάρχες, που δεν βρήκαν το θάρρος να κάνουν τα αυτονόητα, δηλαδή να μην επιτρέψουν ιερολόγηση της ορκωμοσίας. Θα μπορούσαν απλά να προσκαλέσουν τιμητικά, ως εξέχον μέλος της τοπικής κοινωνίας, τον τοπικό επίσκοπο, να παραστεί ως θεατής, χωρίς να γίνουν συνένοχοί του σε μια αντιευαγγελική και αντισυνταγματική πράξη. Ο κ.Φωτεινός, έχοντας συνείδηση τι οφείλει να εκπροσωπεί, να συμβολίζει και να υπερασπίζεται δια βίου κάθε εκλεγμένος τοπικός άρχοντας της Αρχαίας Ολυμπίας, επισημαίνει πως «οι λαμπρές παραδόσεις του ορθολογισμού, που θεμελίωσε η αρχαία ελληνική σκέψη, αλλά και του ευρωπαϊκού διαφωτισμού, δεν έχουν βρει ακόμη τη δικαίωσή τους στη χώρα μας, όπως στις άλλες χώρες της Ευρώπης».

Και έρχομαι τώρα στην πολύ μικρή Γαύδο, στο νοτιότατο άκρο της Ευρώπης, στη φερόμενη και ως Ωγυγία της Καλυψούς, όπου μια θαρραλέα και προφανώς ευφυής γυναίκα, επικεφαλής του συνδυασμού με τον ωραίο τίτλο «Αλληλέγγυοι Πολίτες Γαύδου», έβαλε τα γυαλιά σε όλους, βάζοντας στη θέση τους αυτούς που θεωρούν πως η χώρα είναι τσιφλίκι του ιερατείου, αφού η νομοθεσία που διέπει τα του θρησκευτικού όρκου δεν προβλέπει, ούτε προαπαιτεί την παρουσία ή την ιερουργία κάποιου παπά (βλ.Δικαστήρια), ο οποίος μάλιστα στην περίπτωσή μας προσκλήθηκε να παραστεί αλλά δεν το έκανε για απροσδιόριστους λόγους: «…η ίδια η δήμαρχος Ευαγγελία Καλλίνικου και 3  δημοτικοί σύμβουλοι της συμπολίτευσης ορκίστηκαν με πολιτικό όρκο, 5 δημοτικοί σύμβουλοι της συμπολίτευσης και 1 της αντιπολίτευσης ορκίστηκαν με θρησκευτικό όρκο, όμως 4 δημοτικοί σύμβουλοι, ανάμεσα στους οποίους η αντίπαλη υποψήφια δήμαρχος και ακόμα μια σύμβουλός της, που είναι και η σύζυγος του ιερέα, αρνήθηκαν να ορκιστούν επειδή  δεν ήταν παρών ο ιερέας του νησιού. Το θέμα παίρνει διαστάσεις, καθώς ο γενικός γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Γρ. Ροκαδάκης, που ενημερώθηκε αναλυτικά από τη δήμαρχο, στην ουσία μίλησε για έκπτωση των 4 που δεν ορκίστηκαν καθώς, όπως ανέφερε, αν δεν υπάρξει ορκωμοσία μέχρι τις 31 Αυγούστου, εκτός περιπτώσεων αντικειμενικής δυσκολίας, ο αιρετός είναι έκπτωτος. Με ανάλογη θέση απαντά η δήμαρχος, Ευαγγελία Καλλίνικου, η οποία έστειλε αναλυτική ενημέρωση στον κ. Ροκαδάκη, αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπάρχει σαφώς εμπλοκή στις εξελίξεις του ιερέα, ο οποίος δεν προσήλθε στην ορκωμοσία…… Όπως γνωρίζετε σύμφωνα με το άρθρο 52 παρ. 2 του Ν.3852/2010 η ορκωµοσία πραγµατοποιείται σε δηµόσια συνεδρίαση. Για το λόγο αυτό άλλωστε η σχετική μου πρόσκληση δημοσιοποιήθηκε στα ΜΜΕ, όλοι οι κάτοικοι της Γαύδου γνώριζαν την ημερομηνία, την ώρα και τον τόπο…. Ο κ. ιερέας Γαύδου γνώριζε … και εάν επιθυμούσε μπορούσε να παραστεί σε αυτήν. Πολύ δε περισσότερο που μεταξύ των τακτικών μελών του Δ.Σ. που επρόκειτο να ορκιστούν ήταν και η σύζυγός του, ενώ μισή περίπου ώρα πριν από την ορκωμοσία, είχε προηγηθεί και δική μας προσωπική τηλεφωνική επικοινωνία. Πλην όμως ο ίδιος ΕΠΕΛΕΞΕ, για δικούς του λόγους να μην παραστεί, σε αυτή δε την προσωπική τηλεφωνική μας επικοινωνία, απείλησε πως θα ακυρώσει τη διαδικασία της ορκωμοσίας.…Συνακόλουθα λοιπόν από τις προαναφερόμενες διατάξεις των Νόμων και του Συντάγματος δεν ορίζεται συγκεκριµένο τελετουργικό για την ορκωµοσία των αιρετών, παρά µόνο ορίζεται το περιεχόµενο του όρκου. Τούτο δε επιβεβαιώνεται και από τη με αριθμό 43 εγκύκλιο του ΥΠ.ΕΣ. με αρ. πρωτ. 30565/6-8-2014 , στην οποία επί λέξη αναφέρεται : Από τις κείµενες διατάξεις δεν ορίζεται συγκεκριµένο τελετουργικό για την ορκωµοσία των αιρετών, παρά µόνο ορίζεται το περιεχόµενο του όρκου ….» (candianews.gr, 2.9). «…Όπως ήδη έχω εκθέσει, …ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΑΡΝΗΘΗΚΑ στον κ. ιερέα Γαύδου να τελέσει οποιαδήποτε τελετή κατά τη διαδικασία της ορκωμοσίας. ..” («Πατρίς» Κρήτης).

Νομίζω πως έχει μπει το νερό στο αυλάκι, ακόμη και στις πιο μακρινές επαρχίες, για μια Ελλάδα πιο σοβαρή, πιο αξιοπρεπή, πιο ειλικρινή, που θέλει να σέβεται τους νόμους, τις πανανθρώπινες αξίες και τους πολίτες. Να συμφωνήσουμε όλοι πως η πίστη είναι προσωπική υπόθεση της συνείδησης του καθ’ενός, δεν πρέπει να προσφέρεται για πολιτική εμπορία, ο θρησκευτικός όρκος είναι αναξιοπρεπής θεσμός που παραπέμπει σε επιστροφή στη μαγική νοοτροπία της ανθρωπότητας και πως η χώρα έχει ανάγκη από καθαρούς, ευθείς και αδιάφθορους θεσμούς και ανθρώπους, που ο λόγος τους θα είναι «ναι ναι, ου ου», διότι «το περισσόν τούτων εκ του πονηρού εστίν».

 

 

 

.

 

Advertisements
This entry was posted in Γράμμα από το Ληξούρι, Για την Αριστερά, Διακρίσεις (κάθε είδους), Ελευθερία Λόγου/Έκφρασης, θρησκεία/κλήρος, κοινωνία/πολιτική. Bookmark the permalink.

16 Responses to Η πολιτική αρετή που αντιστέκεται, στην Ολυμπία και στη Γαύδο

 1. Ο/Η laskaratos λέει:

  Κωμικοτραγικές καταστάσεις της αμετανόητης αγνής ελληνικής υπαίθρου.
  Πράξεις τρεις.
  1.Ο κ.Λουκόπουλος του ΣΥΡΙΖΑ καταλαμβάνει το Δήμο Ναυπάκτου!
  Όμως, μον Ντιέ:
  http://nafpaktiako.blogspot.gr/2014/05/blog-post_27.html
  «Τρίτη, 27 Μαΐου 2014
  Πικρία στο περιβάλλον Λουκόπουλου. Δεν τηλεφώνησε ακόμα ο Μητροπολίτης.

  2.Ο Μητροπολίτης σε μια κρίση ειλικρίνειας (παροδική, μην ανησυχείτε), είχε παλιότερα ζητήσει να καταργηθεί η «πονηρία του όρκου»

  http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=295938

  Ιερόθεος, Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου
  Η πονηρία του όρκου
  …..
  Ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος συνιστά: «Απαλλάγητε της των όρκων συνηθείας». Και όχι μόνο τους αποτρέπει να ορκίζονται, αλλά ομιλεί με καυστικό λόγο γι΄ αυτούς που το κάνουν, θέτοντας μάλιστα το χέρι τους στο Ευαγγέλιο, το οποίο απαγορεύει τον όρκο. Ερωτά: «Συ δε τον νόμον τον κωλύοντα ομνύναι, τούτον όρκον ποιείς;». Και αναφωνεί: «Ω, της ύβρεως! Ω, της παροινίας» , δηλαδή της διαγωγής του μέθυσου, της παραφροσύνης. Είναι σαν να θέλη κανείς να έχη σύμμαχο στην σφαγή τον νομοθέτη που κωλύει τον φόνο. Και επιλέγει: «Στένω και δακρύω και φρίττω», όταν βλέπη κάποιον να εισέρχεται στην Αγία Τράπεζα, «και τας χείρας θέντα και το Ευαγγέλιον αψάμενον και ομνύοντα».
  …….

  Ο όρκος, και μάλιστα όταν δίνεται πάνω στο Ευαγγέλιο, είναι παράβαση, αμαρτία, πονηρία, και δεν μπορεί κανείς να χρησιμοποιή προφάσεις για να δικαιολογήση την πράξη αυτή. Βεβαίως, όταν ζη κανείς σε εκκοσμικευμένες κοινωνίες, δυστυχώς αλλοιώνει τη διδασκαλία του Χριστού, όχι μόνον στο θέμα του όρκου, αλλά και σε άλλα θέματα.

  Θεωρώ ότι ο όρκος που δίνεται στο όνομα του Τριαδικού Θεού και μάλιστα πάνω στο Ευαγγέλιο, το οποίο τον απαγορεύει, πρέπει να καταργηθή- ίσως να αντικατασταθή με μια διαβεβαίωση- γιατί όχι μόνον δεν προσφέρει τίποτε, όταν δίνεται από άνθρωπο που έχει αμβλυμμένη συνείδηση, αλλά δίδει και αφορμή για άλλες παραβάσεις, όπως επιορκία και ψευδορκία.

  …………

  3.Τι κι αν ο δήμαρχος στηρίχτηκε από το ΣΥΡΙΖΑ, τι κι αν ο μητροπολίτης έγραψε κάποιες αλήθειες.
  Η νεοελληνική φαρσοκωμωδία είναι ανίκητη. Ο δήμαρχος ορκίστηκε θρησκευτικά από τον μητροπολίτη.
  http://www.aixmi-news.gr/%CE%B1%CE%B9%CF%84%CF%89%CE%BB%CE%BF%CE%B1%CE%BA%CE%B1%CF%81%CE%BD%CE%B1%CE%BD%CE%AF%CE%B1/%CE%BD%CE%B1%CF%85%CF%80%CE%B1%CE%BA%CF%84%CE%AF%CE%B1/item/27948-%CE%BF%CF%81%CE%BA%CE%AF%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BA%CE%B5-%CE%B7-%CE%BD%CE%AD%CE%B1-%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%AE-%CE%BD%CE%B1%CF%85%CF%80%CE%B1%CE%BA%CF%84%CE%AF%CE%B1%CF%82
  Ορκίστηκε η νέα δημοτική αρχή Ναυπακτίας

  Με την παρουσία πλήθους κόσμου έγινε η τελετή ορκωμοσίας της νέας δημοτικής αρχής Ναυπακτίας στον κήπο του Ξενία.

  Την θρησκευτική ορκωμοσία τέλεσε ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος, ενώ ο δήμαρχος Π. Λουκόπουλος όρκισε με πολιτικό όρκο δυο από τους συμβούλους
  ______________

  Αυτή είναι η Ελλάδα, που θα έλεγε και ο κ.Σημίτης, του μη δικαζόμενου κοινή συναινέσει ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ και της ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ κ.Τσουκάτου

 2. Ο/Η του κώλου λέει:

  http://www.star.gr/Pages/Politiki.aspx?art=177097&artTitle=dendias_gia_manolada_aparadekti_ekmetallefsi_anthropon_pou_katelixe_se_apopeira_dolofonias

  18.04.2013

  Δένδιας για Μανωλάδα: Απαράδεκτη εκμετάλλευση ανθρώπων που κατέληξε σε απόπειρα δολοφονίας

  «Η τήρηση του νόμου είναι αυτονόητη υποχρέωση όλων μας»

  http://www.koutipandoras.gr/article/121974/i-dikaiosyni-ekane-pali-thayma-tis-sto-arheio-i-minysi-kata-toy-tsiflika-tis

  Η Δικαιοσύνη έκανε πάλι το θαύμα της: Στο αρχείο η μήνυση κατά του τσιφλικά της Μανωλάδας

  09 Σεπτεμβρίου 2014

  116 Σχόλια

  Μετά την ατιμωρησία των πιστολέρο στα φραουλοχώραφα της Μανωλάδας, στο αρχείο τέθηκε η μήνυση 120 μεταναστών από το Μπανγκλαντές σε βάρος του γνωστού τσιφλικά της περιοχής που τους είχε στη δούλεψή του, με χθεσινή απόφαση της αρμόδιας εισαγγελέα Αμαλιάδας.

 3. Παράθεμα: Η πολιτική αρετή που αντιστέκεται, στην Ολυμπία και στη Γαύδο | Ροΐδη και Λασκαράτου Εμμονές | crockorozistas

 4. Ο/Η όρκα λέει:

  http://news.in.gr/perierga/article/?aid=1231346316
  είνια δυνατόν; ας το ψάξει κάποιος…

 5. Ο/Η I love Gavdos λέει:

  Πήγαν για μαλλί και βγήκαν κουρεμένοι

  http://www.efsyn.gr/?p=232067
  09/09/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

  Γαύδος: αρνήθηκαν να ορκιστούν και κηρύχτηκαν έκπτωτοι

  Εκπτωτοι του αξιώματός τους κρίθηκαν τελικά οι τέσσερις δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης στη Γαύδο που αρνήθηκαν να ορκιστούν λόγω της μη παρουσίας ιερέα στην τελετή ορκωμοσίας. Για το πρωτοφανές πανελλαδικά ζήτημα κλήθηκε να αποφασίσει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, στην οποία απευθύνθηκε η αντιπολίτευση, ενώ, σύμφωνα με ρεπορτάζ τοπικών μέσων, η δήμαρχος κινδύνευε ακόμα και με σοβαρές ποινές. Εκπτωτος κρίθηκε και ένας δημοτικός σύμβουλος της συμπολίτευσης που απουσίαζε αδικαιολόγητα από την ορκωμοσία.

  Οι τέσσερις αποχωρήσαντες από την ορκωμοσία λόγω της μη παρουσίας ιερέα είχαν λάβει περιθώριο πέντε ημερών για να ορκιστούν, κάτι που δεν έγινε, με το όλο ζήτημα να δημιουργεί αναστάτωση στο ακριτικό νησί. Ετσι, σύμφωνα με την απόφαση του γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, Γρηγόρη Ροκαδάκη, κρίθηκαν έκπτωτοι από το αξίωμά τους και ζητήθηκε από τη νέα δήμαρχο, Ευαγγελία Καλλίνικου, να καλέσει τους αναπληρωματικούς δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης να ορκιστούν.

  «Οι εκλεγμένοι τακτικοί δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Γαύδου του συνδυασμού “ΓΑΥΔΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ” κ.κ. Σοφία Τσιριντάνη, Ελένη Τσακίρογλου, Εμμανουήλ Βασιλακάκης και Μαρία Μπικογιαννάκη εξέπεσαν αυτοδικαίως από το αξίωμά τους για τον λόγο ότι προσήλθαν στο Δημοτικό Κατάστημα κατά την καθορισμένη στην πρόσκληση της εκλεγείσας Δημάρχου ημερομηνία και παρέστησαν στη διαδικασία της ορκωμοσίας χωρίς να δώσουν τον προβλεπόμενο από τις διατάξεις του άρθρου 52 παρ.1 του Ν.3852/10 (σ.σ. του “Καλλικράτη”) όρκο. Παρακαλείται η Δήμαρχος Δήμου Γαύδου να καλέσει κατά τις διατάξεις του άρθρου 55 παρ.1 και 2 του Ν.3852/2010 τους αναπληρωματικούς συμβούλους των ανωτέρω συνδυασμών του Δήμου Γαύδου προκειμένου να δώσουν τον προβλεπόμενο από τον Νόμο όρκο», αναφέρεται μεταξύ άλλων στη διαπιστωτική πράξη του κ. Ροκαδάκη.

  «Θεωρώ ότι δικαιώθηκα γιατί εφαρμόστηκε ο νόμος και δεν επικράτησε η λασπολογία της αντιπολίτευσης», λέει στην «Εφ.Συν.» η κ. Καλλίνικου και συνεχίζει: «Από τη στιγμή που τα συγκεκριμένα μέλη του δημοτικού συμβουλίου δεν ήρθαν να ορκιστούν, κηρύχθηκαν έκπτωτα. Εγώ έχω καλέσει τους αναπληρωματικούς τους σε ορκωμοσία και απ’ ό,τι ξέρω θα προσέλθουν κανονικά».

  Μιχαήλ-Αγγελος Κωνσταντόπουλος

 6. Ο/Η Eφημέριος της Βάγδου λέει:

  Υπάρχει προϊστορία

  http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=127940&catid=6

  Πρώτη δημοσίευση: 15.03.2012 | 10:09

  »Δεν είναι άξιος να κάθεται στην καρέκλα του δημάρχου» είπε μεταξύ άλλων ο ιερέας…

  Χωρίς ακτοπλοική συγκοινωνία έχουν μείνει για πολλοστή φορά οι ακρίτες κάτοικοι της Γαύδου καθώς – λόγω κυρίως του καιρού – τις τελευταίες δύο εβδομάδες δεν έχει προσεγγίσει πλοίο το νησί. Το αποτέλεσμα είναι να έχουν αποκλειστεί στην Παλαιόχωρα ο δήμαρχος Γαύδου αλλά και ο αντιδήμαρχος, καθώς επίσης και συνεργεία που θα ασχολούντο με διάφορες εργασίες στο νησί.

  Σύμφωνα με το flashnews.gr, ενώ υπάρχουν αυτά τα σοβαρά προβλήματα, και το πρώτο δρομολόγιο αναμένεται να γίνει αύριο Παρασκευή, έρχεται μια επιστολή του συνταξιούχου ιερέα της Γαύδου κ.Μανώλη Μπικογιαννάκη, προς τον Γ.Γ.Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης με την οποία καταγγέλει τον Δήμαρχο Γαύδου κ.Στράτο Λαμπάκη πως έχει «κλείσει» τον δήμο.

  Μάλιστα ο κ.Μπικογιαννάκης εγκαλεί τον κ.Καρούντζο γιατί δεν θέτει σε αργία τον δήμαρχο, ο οποίος σύμφωνα με την άποψη του ιερέα «δεν είναι άξιος να κάθεται στην καρέκλα του δημάρχου». Διαφορετική όμως είναι η εικόνα που δίνουν κάτοικοι του νησιού, οι οποίοι μιλούν για έναν «πόλεμο» κατά του δημάρχου, ο οποίος ξεκίνησε με την αποκάλυψη του ταμειακού ελλείμματος πριν από έναν χρόνο.

  Συγκεκριμένα, τον Απρίλιο του 2011, ο κ.Λαμπάκης ενημέρωσε τον κ.Καρούντζο για την ύπαρξη ελλείμματος στο ταμείο του δήμου, που έφτανε στις 530.000 ευρώ. Σύμφωνα με τις καταγγελίες ο «επιτήδειος» με το σύστημα e-banking μέσω Ίντερνετ, αφαιρούσε από τους λογαριασμούς του Δήμου, χρηματικά ποσά και τα μετέφερε σε άλλον (άλλους) λογαριασμούς.

  Για το θέμα αυτό, τέθηκε σε «δυνητική αργία» ο ένας υπάλληλος του δήμου που χειριζόταν τα οικονομικά θέματα και ο οποίος έχει στενή συγγενική σχέση με τον κ.Μπικογιαννάκη, που θεωρεί ως υπεύθυνο τον κ.Λαμπάκη για την εξέλιξη της υπόθεσης. Σύμφωνα με κατοίκους της Γαύδου, έγινε προσπάθεια να υπάρξει κάποιος συμβιβασμός και να μην οδηγηθεί η κατάσταση σε πόλωση, αλλά η μια πλευρά επέλεξε τον δρόμο της πόλωσης.

  Σύμφωνα μάλιστα με τους ίδιους , οι κάτοικοι έχουν απομονώσει τον συνταξιούχο ιερέα λόγω της στάσης που κρατά και στηρίζουν τις προσπάθειες του δήμου. Από την πλευρά του ο δήμαρχος κ.Λαμπάκης αποφεύγει να αναφερθεί στο θέμα αυτό, αναμένοντας την ολοκλήρωση των ελέγχων και την έκδοση του πορίσματος με το οποίο θα αποδίδονται οι ευθύνες για το ταμειακό έλλειμμα.

 7. Ο/Η Θεολόγος λέει:

  http://thriskeftika.blogspot.gr/2009/12/blog-post_27.html

  27/12/09

  Πρωτοπρ. Διονύσιος Τάτσης, Βοηθοί επίσκοποι – Μιά περιττή διακόσμησις

  πηγή: Ορθόδοξος Τύπος, 25/12/2009

  ΒΟΗΘΟΙ ΕΠΙΣΚΟΠΟΙ
  Μία περιττὴ διακόσμησις

  Τοῦ Πρωτοπρεσβυτέρου Διονυσίου Τάτση
  Η ΠΡΟΣΦΑΤΗ ἀπόφαση τῆς Συνόδου τῆς Ἱεραρχίας τῆςἘκκλησίας μας, κατά τόν παρελθόντα Ὀκτώβριο, νά ἐκλέξει ἕξι νέους βοηθούς ἐπισκόπους γιά ἰσάριθμες Μητροπόλεις, δεν προκάλεσε χαρά καί ἐνθουσιασμό στό λαό τοῦ Θεοῦ. Ἴσως νά χάρηκαν οἱ γνωστοί καί οἱ φίλοι τῶν ἐκλεγέντων βοηθῶν ἐπισκόπων καί οἱ Μητροπολίτες πού τούς ζήτησαν. Ἀλλά αὐτό δέν εἶναι κάτι πού πρέπει νά μᾶς ὁδηγήσει σέ ἐσφαλμένα συμπεράσματα. Προσωπικά δέν γνωρίζω κανένα ἀπ᾽ αὐτά τά πρόσωπα καί ἄρα δέν ἐκφράζω καμιά κρίση γιά τό ἦθος τους καί τήν προσφορά τους στήν Ἐκκλησία…….
  Ἴσως τό μόνο πού θά μποροῦσα νά τούς καταλογίσω εἶναι ἡ ἐπιθυμία τους νά γίνουν βοηθοί ἐπίσκοποι, δηλαδή ἐπίσκοποι χωρίς ποίμνιο. Ἡ φιλοδοξία τους νά ἀποκτήσουν τον τρίτο βαθμό τῆς ἱερωσύνης, γιά νά φοροῦν τήν πεποικιλμένη μίτρα καί νά κρατοῦν τήν ποιμαντική ράβδο, δέν μπορεῖ νά ἀποσπάσει τούς ἐπαίνους μου, ἀλλά καί πολλῶν ἄλλων, πού διακονοῦν στήν Ἐκκλησία χωρίς ἀνταλλάγματα.
  Πρέπει ὅμως νά ἐκφράσω τήν ἐνόχλησή μου, γιατί ἡ Ἱεραρχία γιά μιά ἀκόμη φορά ἀσχολήθηκε μέ ἐντελῶς δευτερεύοντα θέματα, τά ὁποῖα ἐνδιαφέρουν μόνο μερικούς Μητροπολίτες καί ὄχι τό σύνολο τῆς Ἐκκλησίας.Ὁ θεσμός τῶν βοηθῶν ἐπισκόπων πρέπει νά καταργηθεῖ. Ἄν αὐτό δέν θέλουν νά τό κάνουν οἱ Μητροπολίτες, τουλάχιστον γιά λόγους δικαιοσύνης, ἄς καθιερώσουν ὅλοι οἱ πρωτοσύγκελλοι τῶν Μητροπόλεων νά εἶναι ἐπίσκοποι, για νά ἱκανοποιηθοῦν οἱ φιλοδοξίες πολλῶν ἀγάμων κληρικῶν, ἀλλά καί οἱ ἴδιοι νά τούς χρησιμοποιοῦν ὡς δεκανίκια, ὅταν τά γεράματα θά τούς περιορίσουν τίς σωματικές τους δυνάμεις καί θά εἶναι ἀδύναμοι νά ἐπιτελέσουν τά καθήκοντά τους.
  Ἀλήθεια, ποιός Μητροπολίτης μπορεῖ νά ἰσχυρισθεῖ μέ εἰλικρίνεια, ὅτι ἕνας βοηθός ἐπίσκοπος μπορεῖ νά τοῦ συμπαρασταθεῖ καλύτερα καί ἀποτελεσματικότερα στό πολυσχιδές ποιμαντικό και φιλανθρωπικό του ἔργο ἀπ᾽ ὅ,τι ἕνας ἁπλός κληρικός, ὁ ὁποῖος ἔχει ἱκανότητες καί ἐμπειρία; Τί μπορεῖ νά τοῦ προσφέρει παραπάνω ὁ βοηθός ἐπίσκοπος; Μόνο στό θέμα τῶν χειροτονιῶν μπορεῖ νά τόν βοηθήσει. Σέ τίποτα ἄλλο. Κι ἐνῶ ἡ οὐσιαστική βοήθεια θά εἶναι ἀνύπαρκτη, τά προβλήματα πού θά τοῦ δημιουργεῖ θα εἶναι πολλά. Ὁ βοηθός ἐπίσκοπος θά φιλοδοξεῖ νά τόν διαδεχθεῖ, μετά τήν κοίμησή του… Ἔτσι τά πράγματα θά περιπλέκονται και οἱ καταστάσεις θά γίνονται δυσάρεστες.
  Οἱ Μητροπολίτες, ἐκλέγοντας βοηθούς ἐπισκόπους, μειώνουν τήν ἐλευθερία τους νά ἐκλέγουν νέους Μητροπολίτες, γιά τό λόγο ὅτι θά θεωρεῖται αὐτονόητο στή θέση τοῦ κοιμηθέντος Μητροπολίτη νά ἐκλεγεῖ ὁ μέχρι τότε βοηθός του. Ἀλλά καί στήν περίπτωση, πού θά ἐκλέγεται ἄλλος κληρικός, θά παρατηρεῖται τό
  φαινόμενο, ὁ βοηθός ἐπίσκοπος νά εἶναι ὑπέργηρος καί ὁ νέος Μητροπολίτης θά γίνεται ὁ βοηθός τοῦ βοηθοῦ του!
  Ὅλοι οἱἄνθρωποι–καί οἱ Μητροπολίτες φυσικά– κάποια στιγμή πρέπει αὐτοβούλως νά παραιτοῦνται.Ὅσο μάλιστα ὑψηλότερα καθήκοντα ἔχουν, τόσο πιό γρήγορα πρέπει νά ἀποσύρονται. Συγκεκριμένα οἱΜητροπολίτες πρέπει νά τό δεχτοῦν αὐτό.Ἄς θυμηθοῦν ἐκεῖνα, πού ἔλεγαν στούς ἐνθρονιστήριους λόγους τους, ὅτι δηλαδή ἀναλαμβάνουν καθήκοντα ὑψηλά καί οἱ ὦμοι τους εἶναι ἀσθενικοί, ὅτι οἱ ἴδιοι ποτέ δέν ἐπεδίωξαν τήν ἄνοδό τους στό ἐπισκοπικό ἀξίωμα κ.λπ., γιά νά αἰσθάνονται ὅτι ὄντως στή γεροντική τους ἡλικία δέν εἶναι δυνατόν νά ἀνταποκριθοῦν στά ὑψηλά καί βαριά τους καθήκοντα καί νά παραιτοῦνται ἐγκαίρως καί ἀξιοπρεπῶς.

  Αναρτήθηκε από ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ στις 27.12.09

  5 σχόλια:

  Παναγιώτης Τελεβάντος είπε…
  Νομίζω ότι δεν αναφέρατε το πιο σημαντικό στοιχείο π. Διονύσιε για το θέμα.

  Βοηθοί επίσκοποι δεν προνοούνται από τους Ιερούς Κανόνες. Είναι αντικανονικός θεσμός. Μόνον οι χωρεπίσκοποι είναι κανονικός θεσμός.

  Ο Θεσμός των βοηθών επισκόπων εισήχθη στην Εκκλησία της Ελλάδος, για πρώτη φορά, από τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Α΄.

  Πρέπει λοιπόν να καταργηθεί όχι μόνον για τους πρακτικούς και ποιμαντικούς λόγους που αναφέρετε αλλά επειδή προσβάλλει την κανονική παράδοση της Εκκλησίας μας.

  Δεν είναι απλά «περιττή διακόσμηση», όπως την αποκαλείτε, αλλά αντικανονική ασχημία.

  Ο επίσκοπος είναι ο νυμφίος της επισκοπής του. Επιτρέπεται να υπάρχει και δεύτερος νυμφίος;
  27 Δεκεμβρίου 2009 – 3:35 μ.μ.

  Ανώνυμος είπε…
  Δίκιο έχει ο κ Τελεβάνος.
  Άλλωστε και ο Μητροπολίτης Περγάμου διαρκώς στηλιτεύει και θεολογικά τον καινοφανή υπό επίσκοπον θεσμό των πάσης φύσεως (τιτουλαρίων, βοηθών κλπ) επισκόπων.
  27 Δεκεμβρίου 2009 – 4:24 μ.μ.

  Ανώνυμος είπε…
  Δηλαδή, ο βοηθός Επίσκοπος είναι ο υποτακτικός του Επισκόπου, ο νεροκουβαλητής του; Και ποιό ποίμνιο έχει; Αυτό του Επισκόπου ή δικό του;

  Αλλά μόνο στην Εκκλησία της Ελλάδας υπάρχουν; Υπάρχουν και στην Εκκλησία της Κων/πολης, της Αλεξάνδρειας, Σερβίας, Ρουμανίας, Βουλγαρίας, Πολωνίας. Δηλαδή στις μισές δικαιοδοσίες. Οι άλλες μισές τι κάνουν; Δεν θέτουν θέμα;

  Ανοίξτε τα δίπτυχα να δείτε.

  Αι
  27 Δεκεμβρίου 2009 – 5:53 μ.μ.

  Ανώνυμος είπε…
  Σεβαστέ και λίαν πεφιλημένε π. Διο-
  νύσιε ασπάζομαι την δεξιά σας και συγχαίρω εκ μέσης καρδίας το μικρόν
  μεν, αλλά μεστόν πόνημά σας περί του θέματος, το οποίον θίγετε! Εκεί
  νο όμως, που είναι το ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕ-
  ΡΟΝ βρίσκεται στην παράγραφον,όπου
  αναφέρεται η οικειοθελής αποχώρη-
  σις των μητροπολιτών! Είχε ξανατε-
  θεί και παλαιότερον η χειροτονία
  «βοηθών»,αλλά ο τότε υπουργός αντέ-
  στη σθεναρώς: «Όποιος δε μπορεί να παραιτηθεί..!»Τοιάυται πολυτέλειαι και δη εν μέσω οικονομικής δυσπρα-
  γίας είναι περιταί! Και σήμερα ακό-
  μη υπάρχουν αρχιερείς γηραιοί και αδύναμοι, αλλά ΔΥΣΤΥΧΩΣ παραμένουν
  «γατζωμένοι» στους θρόνους τους! Μήπως κάποιος πρέπει να τους υπένθυ
  μίσει ΠΟΙΟ είναι το καθήκον τους;!

  http://sinodiporos.blogspot.gr/2013/02/blog-post_12.html
  Τρίτη, 12 Φεβρουαρίου 2013

  ΣΕ ΙΣΟΒΙΑ ΑΡΓΙΑ ΕΥΡΙΣΚΟΝΤΑΙ

  ΟΙ ΒΟΗΘΟΙ ΕΠΙΣΚΟΠΟΙ

  « Μηδένα απολελυμένως (= χωρίς ποίμνιο )

  Χειροτονείσθαι… Τους δε απολύτως χειροτονουμένους, ώρισεν

  η αγία Σύνοδος, άκυρον έχειν την τοιαύτην

  Χειροθεσίαν, και μηδαμού δύνασθαι ενεργείν, εφ’ ύβρει

  του χειροτονήσαντος», ( Καν. 6ος Δ΄ Οικ. Συν.)

  Τα αξιώματα της Εκκλησίας είναι τρία (3), ήτοι, του Επισκόπου, του Πρεσβυτέρου και του Διακόνου. Επειδή όμως για τον Επίσκοπο ήτο απαγορευμένο να τοποθετείται «εν ευτελεί και σμικρά κώμη», λόγω του υψηλού αξιώματός του, και εκ τούτου εδημιουργούντο Επισκοπικά κενά διαποίμανσης στις δυσπρόσιτες αυτές αγροτικές περιοχές, οι άγιοι Πατέρες της Εκκλησίας μας, για την κάλυψη αυτών των Επισκοπικών κενών εδημιούργησαν τον αναγκαστικό βαθμό (= θεσμό) του Χωρεπισκόπου, ο οποίος, όμως, ήδη από την εποχή των μεγάλων Βυζαντινών Κανονολόγων είχε απρακτήσει, ( 11ος – 12ος αιώνας ), «… επεί δε ο των χωρεπισκόπων βαθμός παντελώς ηπράκτησεν, ουδέ και ημείς ματαιοπονήσαι ηθελήσαμεν. » (Σχόλια Ζωναρά, στον 13ο Καν. Αγκύρας).

  Το τι ακριβώς δικαιώματα είχε ο θεσμός αυτός των χωρεπισκόπων, μας το λέει ο Βυζαντηνός Κανονολόγος Αριστηνός, και μάλιστα τους συγκρίνει, περίπου, με τους σημερινούς Αρχιερατικούς Επιτρόπους: «χωρεπίσκοποι δε εισιν, οι σήμερον εν τισι κώμαις και χώραις Πρωτοπαπάδες λεγόμενοι», ( Σχόλια στον 13ο Καν. Αγκύρας ), Περί του θεσμού των Χωρεπισκόπων θα αναφερθούμε εκτενέστερα στην συνέχεια.

  ΠΕΡΕΤΑΙΡΩ.

  1.-) Κατά τους Θείους και Ιερούς Κανόνες της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας, ένας Επίσκοπος υπάρχει σε κάθε Επισκοπική περιφέρεια, «… ίνα μη εν τη πόλει (= Επισκοπή επαρχία ) δύο επίσκοποι ώσιν» ( Καν. 8ος Α΄ Οικ. Συν. Καν. 41ος & 58ος Αγ. Αποστόλων, κ.π.α). Επομένως οι Θεοί και Ιεροί Κανόνες απαγορεύουν, ρητά και κατηγορηματικά, την ύπαρξη δύο Επισκόπων στην ίδια Επισκοπική Περιφέρεια.

  2.-) Στην αρχαία Εκκλησία εδημιουργείτο, ως ελέχθη ανωτέρω, πρόβλημα διαποίμανσης των δυσπρόσιτων περιοχών σε Επισκοπικά διαμερίσματα, και οι άγιοι Πατέρες της Εκκλησίας μας εδημιούργησαν τον βαθμό ( = θεσμό) του Χωρεπισκόπου για τις θρησκευτικές ανάγκες αυτών των δυσπρόσιτων περιοχών. Εκεί, ο οικείος Επίσκοπος, χειροθετούσε εγγάμους χαρισματούχους Πρεσβυτέρους με αυστηρώς περιορισμένη δικαιοδοσία, και εξυπηρετούσαν, εξ’ ονόματός του, τις δυσπρόσιτες αυτές αγροτικές Επισκοπικές περιοχές, « τούτω δε μόνον, φάσι τετίμηνται, τω τα Θεία δώρα προσφέρειν, δια το σπουδάιως τοις πένησι διανέμειν, τα εις το Κυριακόν συναγόμενα », (Σχόλια Ματθ. Βλάσταρη, στον 14ο Καν. Νεοκαισαρείας, «Στοιχείον Ε΄ Κεφ. ΛΑ΄ «Περί Χωρεπισκόπων»).

  Δηλαδή μέσα στα υποχρεωτικά ποιμαντικά καθήκοντα του Επισκόπου και του Πρεσβυτέρου είναι η συνεχής μέριμνά τους για τους ενδεείς, της Επαρχίας του, για τον Επίσκοπο, και της Ενορίας του για τον Πρεσβύτερο, γιατί πάντοτε, σε όλες τις κοινωνικές καταστάσεις υπάρχουν οι ενδεείς ( = φτωχοί).

  Ο έγγαμος λοιπόν αυτός χαρισματούχος Πρεσβύτερος έφερε « ψιλόν μόνον το όνομα, κενόν πραγμάτων » (ΠΗΔΑΛΙΟΝ, παραπομπές, στις σελ. 134 – 135 ), και διοικούσε με συγκεκριμένη άδεια του οικείου Επισκόπου. Έτσι λοιπόν, δημιουργήθηκε ο βαθμός ( =θεσμός – τύπος ) του Χωρεπισκόπου, ( Καν. 8ος & 10ος Αντιοχείας, κ.α.).

  4.-) Σήμερα όμως εξέλιπαν αυτές οι δυσκολίες . Δεν υπάρχουν πλέον δυσπρόσιτες αγροτικές περιοχές στην επαρχία του Επισκόπου, ώστε να τον δυσκολεύουν στα ποιμαντικά του καθήκοντα, και δύναται να επισκεφθεί, ανά πάση ώρα και στιγμή, και σε καθημερινή βάση, οποιαδήποτε περιοχή της Επαρχίας του που επιθυμεί. Εν τούτοις, « εν ονόματι » του ανύπαρκτου πλέον θεσμού του χωρεπισκόπου, χειροτονούνται Ιερομόναχοι, και τοποθετούνται μάλιστα σε μεγαλουπόλεις, με το κακόγουστο και ανύπαρκτο ψευδεπίγραφο του « βοηθού επισκόπου », και με το λίαν δυσάρεστο αποτέλεσμα, όχι μόνον να καταπατούνται βάναυσα οι απαρασάλευτοι Θείοι και Ιεροί Κανόνες, αλλά και να ευτελίζεται το ανώτατο Αξίωμα της Εκκλησίας, του Επισκόπου.

  5.-) Σήμερα αυτό το ανώτατο αξίωμα του Επισκόπου ευτελίζεται, όταν πέραν του Κανονικού οικείου Επισκόπου της Επισκοπής υπάρχει και ένας βοηθός επίσκοπος ή και δύο ακόμη , όπως τούτο ζητείται « γυμνή τη κεφαλή ». Βέβαια ο Επίσκοπος έχει ανάγκη από βοηθούς στο έργο του, στο έργο του Ευαγγελίου, και η Εκκλησία του δίνει όσους απαιτεί η Περιφέρειά του και πάρα πάνω ακόμη, και αυτοί δεν είναι άλλοι παρά το « Τίμιον Πρεσβυτέριον, με πρώτους τους Πρωτοπαπάδες, και τους Δευτεροπαπάδες » (Ευώνυμος χορός Οφφικίων ), της Επισκοπής του. Απόδειξη τούτου αποτελεί η τάξη της Εκκλησίας μας, όταν στα Μυστήρια της Εκκλησίας και τις διάφορες Αγιαστικές Ακολουθίες ακούμε τον Διάκονο, και εν απουσία τούτου, τον Ιερέα να ψάλλει, « Υπέρ του Αρχιεπισκόπου ημών (δήνα) ». Γιατί άραγε αποκαλείται αρχιεπίσκοπος ο οικείος Επίσκοπος; Διότι ο κάθε Πρεσβύτερος είναι και αυτός επίσκοπος στην Ενορία του, και ο οικείος Επίσκοπος είναι η αρχή αυτών των μικροεπισκόπων, δηλαδή αρχιεπίσκοπος – Αρχιερέας. Αλλά πέραν τούτου, ο θεσμός του χωρεπισκόπου εφαρμόζεται και σήμερα σε κάθε Επισκοπή, με τους κατά περιφέρεια Αρχιερατικούς Επιτρόπους, το Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο, και τους Περιοδευτάς χαρισματούχους Πρεσβυτέρους, ( Σχόλια Αριστηνού στον Καν. 13ο Αγκύρας – 57ος Λαοδικείας ).

  6.-) Οι φερόμενοι σήμερα με το ψευδεπίγραφο « βοηθοί επίσκοποι » δεν έχουν καμίαν απολύτως Κανονική και εκκλησιαστική κατοχύρωση. Είναι ανύπαρκτοι, ούτε και καμίαν απολύτως σχέση έχουν με τον πάλαι ποτέ θεσμό του χωρεπισκόπου της αρχαίας Εκκλησίας. Φέρονται ως επίσκοποι χωρίς ποίμνιο, κάτι που απαγορεύουν ρητά και κατηγορηματικά οι Θείοι και Ιεροί Κανόνες, διότι τέτοια φάρα επισκόπων δεν υπάρχει, γιατί: α.-) Έχουν « Απολελυμένη χειροτονία και ανενεργό Ιερωσύνη εφ’ όρους ζωής εφ’ υβρει του χειροτονήσαντος » (Καν. 6ος Δ’ Οικ. Συν. ), και β.-) Υπάρχουν πολλοί επίσκοποι στην ίδια Επισκοπή, όπερ λίαν απαράδεκτο από Κανονικής επόψεως, « ίνα μη εν τη πόλει δύο επίσκοποι ώσιν » (Καν. 8ος Α’ Οικ. Συν. – Επιστολή Γ’ Οικ. Συνόδου)

  7.-) Εδώ, προσέτι, με την περίπτωση του φερόμενου ως βοηθού επισκόπου, « … πάσης ξεροκαμπίας », πρόκειται και για μία ακόμη βάρβαρη φαλκίδευση ενός ακόμη Κανονικού δικαιώματος του κοσμικού έγγαμου Πρεσβυτερίου, που ετσιθελικά αφαιρείται, ήτοι, των δικαιωμάτων του πάλαι ποτέ χωρεπισκόπου, διότι « χωρεπίσκοποι εισίν, οι σήμερον έν τισι κώμαις και χώραις Πρωτοπαπάδες λεγόμενοι » ( Σχόλια Αριστηνού στον 13ο Καν. Αγκύρας ).

  Πρόκειται λοιπόν για μια εισέτι φαλκίδευση ενός Κανονικού δικαιώματος του έγγαμου κοσμικού Τιμίου Πρεσβυτερίου, το οποίον γίνεται βορά των ασύδοτων δραπετών εκ των Μονών τους Ιερομοναχών, που εισέβαλλαν με βουλιμία στο κόσμο και τον έχουν κατακτήσει, συσσωρεύοντας συγχρόνως σοβαρά προβλήματα στην Εκκλησία του Χριστού, και μέγα σκανδαλισμό στον πιστό λαό του Θεού, και θα συσσωρεύουν, δυστυχώς, ακόμη περισσότερα, αν δεν τηρηθούν οι αυστηρές εκείνες διατάξεις των Θείων και Ιερών Κανόνων, και δεν εφαρμοστούν τα Κανονικά εκείνα μέτρα, ώστε να επιστρέψουν οι Ιερομάναχοι στους τόπους της Μετανοίας τους, στις Μονές τους.

  8.-) Περιμένουμε, και το οφείλει τούτο το σώμα των Επισκόπων της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας, με Ορθόδοξη Θεολογική σοβαρότητα και Εκκλησιολογική περίσκεψη, να προσεγγίσει σωστά το θέμα των Ιερομονάχων στον κόσμο, και το όλον θέμα του ανύπαρκτου Κανονικά τύπου του βοηθού επισκόπου σε σύγκριση πάντα με τον θεσμό του Κανονικού Θεσμού του Χωρεπισκόπου. Και έτσι κάθε φορά που θα παρίσταται εκκλησιαστική ανάγκη διοικητικής διάρθρωσης, να ακολουθείται πιστά ο σήμερον ήδη εφαρμοζόμενος Κανονικός θεσμός του « ΧΩΡΕΠΙΣΚΟΠΟΥ » ήτοι, των Αρχιερατικών Επιτρόπων, του Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου, και των Περιοδευτών χαρισματούχων Πρεσβυτέρων , πράξη που εκφράζει σήμερα και την επιθυμία των Οικουμενικών αγίων Πατέρων της Εκκλησίας μας, « Χωρεπίσκοποι δε εισιν, οι σήμερον εν τισι κώμαις και χώραις Πρωτοπαπάδες λεγομένοι », (ένθ’ αν.).

  9.-) Οι ψευδοβοηθοί επίσκοποι δεν έχουν ποσώς Κανονική στήριξη και συνεπώς είναι εντελώς ανύπαρκτοι από έποψη Ορθοδόξου Εκκλησιολογίας. Τα αξιώματα της Ορθοδόξου Εκκλησίας είναι τρία ( 3 ) και όχι τέσσερα ( 4 ), όπως τούτο συμβαίνει στην παναίρεση του Ρωμαιο/Καθολικισμού, του Πάπα.

  Επομένως , οι εκλεγόμενοι και, ως μη όφειλε, λαμπρώς χειροτονούμενοι ως βοηθοί επίσκοποι έχουν « απολελυμένη χειροτονία (= χωρίς ποίμνιο), και ως εκ τούτου δεν έχουν ενεργό Ιερωσύνη. Ευρίσκονται σε εφ’ όρους ζωής ΑΡΓΙΑ, μη δυνάμενοι να τελέσουν τα μυστήρια της Εκκλησίας, και οποιαδήποτε άλλη Ιερατική πράξη, και ό,τιδήποτε θα αποτολμήσουν να πράξουν, είναι ΑΚΥΡΟ, κατά τους Θείους και Ιερούς Κανόνες, γιατί τα τρία αυτά αξιώματα της Εκκλησίας εκλέγονται και χειροτονούνται ΩΡΙΣΜΕΝΟΣ – ΕΙΔΙΚΩΣ: « Μηδένα απολελυμένως χειροτονήσθαι, μήτε πρεσβύτερον, μήτε διάκονον, μήτε όλως τινά των εν τω εκκλησιαστικώ τάγματι, ει μη ειδικώς εν εκκλησία πόλεως, ή κώμης, ή μαρτυρίω, ή μοναστηρίω, ο χειροτονούμενος επικηρύττοιτο. Τους δε απολύτως χειροτονουμένους, ώρισεν η αγία σύνοδος, άκυρον έχειν την τοιαύτην χειροθεσίαν, και μηδαμού δύνασθαι ενεργείν, εφ’ ύβρει του χειροτονήσαντος » ( Καν. 6ος Δ’ Οικ. Συν. ).

  Επί των όσων, ακροθιγώς πως, αναφέρθηκαν, « τις αγορεύειν βούλεται; ». Η στήλη της Εφημερίδος είναι στην διάθεσή τους. Οψόμεθα …

  Πρεσβύτερος ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΚΟΛΛΑΣ

  Ορθόδοξος Θεολόγος – Εκκλ/κός Συνήγορος.

 8. Ο/Η Αβγίας Κώπρος, κανδηλανάφθης λέει:

  http://oreini-ileia.blogspot.gr/2014/09/blog-post_10.html

  ΟΡΕΙΝΗ ΗΛΕΙΑ
  ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΠΑΤΡΙΔΑ

  Τετάρτη, 10 Σεπτεμβρίου 2014
  Η πολιτική αρετή που αντιστέκεται, στην Ολυμπία και στη Γαύδο
  του Αναγνώστη Λασκαράτου

 9. Ο/Η Κόπρος Αυγειού, καμβανοκρούστης Αρχιεπισκοπής Κνήμης, Ταρσού και Ωλένης λέει:

  http://www.thebest.gr/news/index/viewStory/259659

  Οριστικά εκτός Δήμου Ζαχάρως ο Πανταζής Χρονόπουλος- Τι αποφάσισε το ΣτΕ

  Ο Χρονόπουλος το 2008 καταδικάστηκε από το Τριμελές Εφετείο Πατρών σε φυλάκιση δέκα μηνών, για παράβαση καθήκοντος

  http://www.koutipandoras.gr/article/114056/simeia-ton-kairon-i-zaharo-epanexelexe-ton-katadikasmeno-kai-ypodiko-hronopoylo

  Σημεία των καιρών: Η Ζαχάρω επανεξέλεξε τον καταδικασμένο και υπόδικο Χρονόπουλο

  • Ο/Η Στεφ Στεφ- πρώην πρωθυπουργός λέει:

   http://apokalypseis.com/?p=3604

   Ο μητροπολίτης Γερμανός στήνει μπίζνες με φράουλες στην Ηλεία

   17 Οκτωβρίου 2013 | By mnodaros Του ΜΑΚΗ ΝΟΔΑΡΟΥ

   ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ : http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=17/10/2013&id=392602

   Ιερές μπίζνες με επιχειρηματίες, φραουλοπαραγωγούς και αλλοδαπούς εργάτες γης επιχειρεί να στήσει ο μητροπολίτης Ηλείας Γερμανός στο «φραουλοκράτος» της Βουπρασίας (Βάρδα, Νέα Μανολάδα) χρησιμοποιώντας ένα κλειστό γηροκομείο!

   http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/8330-8390

   Διευκρινιστική δήλωση προς το Πρακτορείο Εκκλησιαστικών Ειδήσεων «Romfea.gr» απέστειλλε σήμερα ο Σεβ. Μητροπολίτης Ηλείας κ. Γερμανός, σχετικά με δημοσίευμα που αφορά την αθώωση του Αρχιμανδρίτη Ιακώβου Γιοσάκη.

   Αγαπητοί μου κύριοι,

   Προχθές 12-6-2011 αναρτήσατε είδηση <>.

   Αυτό όμως είναι η μισή αλήθεια . Η πλήρης αλήθεια είναι ότι ο π. Ιάκωβος Γιοσάκης αθωώθηκε από το Τριμελές Εφετείο Αθηνών , διότι υπέβαλε Δήλωση συγγνώμης , την οποίαν ως Κληρικός και άνθρωπος απεδέχθην.

   Σάς αποστέλλω την Δήλωση του αυτή διά την αποκατάσταση της πλήρους αληθείας.

   Με ευχές , ευχαριστίες και εκτίμηση

   + Ο Ηλείας Γερμανός

   http://www.ierovima.gr/pages/article.aspx?id=2786
   Η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ νομού Ηλείας, με καταχώρησή της στον τοπικό Τύπο, αμφισβητεί το κοινωνικό έργο της Ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας η οποία αναγκάζεται να κλείσει ευαγή ιδρύματα.

   Ο μητροπολίτης Ηλείας κ. Γερμανός, που πάντα απαντά με έργα, ανέλαβε αυτή τη φορά να απαντήσει και με λόγια.

   http://vytinaiika.blogspot.gr/2008/07/blog-post_23.html

   «ΤΑ ΑΓΙΑ ΤΟΙΣ ΚΥΣΙ» ΚΑΙ ΟΙ ΑΣΤΟΧΙΕΣ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΗΛΕΙΑΣ

   Βράζει εδώ και μία περίπου εβδομάδα η Ηλεία, αλλά και το Διαδίκτυο, μετά την ανακοίνωση της προθέσεως της Εκκλησίας της Ελλάδος να δημιουργήσει φυλακή κληρικών στην Άνω Μονή Χρυσοπηγής Δίβρης. Η Εκκλησία μας, ή έστω μερίδα της, που δεν έδειξε την ίδια ευαισθησία σε άλλες περιπτώσεις κληρικών (οι οποίοι βεβαίως δεν κατείχαν το βαθμό του επισκόπου), κόπτεται τώρα να εξασφαλίσει διαμονή εκτός Κορυδαλλού για τον «αδελφό» πρώην Αττικής, κλέφτη και κίναιδο κ. Παντελεήμονα, ο οποίος κανονικά πρέπει να καθαιρεθεί. Και προς τούτο ο κατά τα άλλα αγαπητός μας Μητροπολίτης Γερμανός, θυσιάζει άλλο ένα μνημείο της διοικήσεώς του. Δε φτάνουν οι φωτιές και οι σεισμοί που απειλούν τα μνημεία της Ηλείας, τώρα κινδυνεύουν και από τους ανάξιους ρασοφόρους που τους στενεύει ο Κορυδαλλός και το κατ’ επιλογήν φιλάδελφον.

   http://www.ierovima.gr/pages/article.aspx?id=2797
   Τιτουλάριο επίσκοπο, ζητά ο μητροπολίτης Ηλείας Γερμανός και τονίζει:»Η Εκκλησία έχει ανάγκη από πολλούς Τιτουλαρίους»

 10. http://mnodaros.blogspot.gr/2010/08/blog-post_05.html

  Πέμπτη, 5 Αυγούστου 2010

  ΑΠΟ ΥΠΟΔΙΚΟΣ ΣΤΗΝ ΚΡΕΣΤΕΝΑ , ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΤΗ ΔΟΥ ΠΥΡΓΟΥ

  ΕΔΙΩΞΑΝ ΤΗΝ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΗΣ ΔΟΥ ΠΥΡΓΟΥ ΕΠΕΙΔΗ ΤΟΛΜΗΣΕ ΝΑ ΤΑ ΒΑΛΕΙ ΜΕ ΤΑ ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ

  ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΕΣ ΜΕ ΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΕΧΕΙ Ο ΝΕΟΣ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΠΟΥ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕ ΤΟ ΠΑΣΟΚ

  ΤΟΥ ΜΑΚΗ ΝΟΔΑΡΟΥ

  ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ : 5.8.2010

  Στον πίνακα των δεκαεφτά συνολικά κατηγορουμένων εφοριακών υπαλλήλων που παραπέμπονται να δικαστούν τον ερχόμενο Οκτώβριο μετά από οχτώ (!) αναβολές στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Πάτρας γιά την εμπλοκή τους στην γνωστή από το παρελθόν υπόθεση διαφθοράς της Δ.Ο.Υ κρέστενας , βρίσκεται και το όνομα του νέου διευθυντή που τοποθέτησε πρόσφατα το Υπουργείο Οικονομικών στην Δ.Ο.Υ του Πύργου Ηλείας.

 11. Ο/Η Όφη Σόφη λέει:

  http://www.koutipandoras.gr/article/122196/gkletsos-diekopse-agiasmo-zitise-vasileusi-na-ginei-eysevesi

  11 Σεπτεμβρίου

  Επεισοδιακός ήταν σήμερα ο αγιασμός στο Λύκειο και Γυμνάσιο Στυλίδας.Σήμερα το πρωί έγινε ο αγιασμός στο Γυμνάσιο και Λύκειο Στυλίδας .Την ώρα που ο πάτερ Ιωάννης έψελνε το τροπάριο της Υψώσεως του Σταυρού “Σῶσον, Κύριε, τὸν λαόν σου καὶ εὐλόγησον τὴν κληρονομίαν σου νίκας τοῖς βασιλεῦσι ….” ο Απόστολος Γκλέτσος του ζήτησε να αντικαταστήσει τη λέξη βασιλεύσι με τη λέξη ευσεβέσι.Ο ιερέας συνέχισε μη αντικαθιστώντας την επίμαχη λέξη,με αποτέλεσμα ο Δήμαρχος να αποχωρήσει αιφνιδιαστικά από τον αγιασμό πριν αυτός ολοκλη

  101 σχόλια
  Συμμετάσχετε στη συζήτηση…

  tkant • 11 ώρες πριν

  Το ότι κάποιος με μούσια και μαύρο ριχτό τραγούδαγε μέσα σε ένα κτίριο που προορίζεται για μετάδοση γνώσεων δεν τον πείραξε καθόλου. Οι στοίχοι τον ενόχλησαν.

  SSDD > tkant • 8 ώρες πριν

  Σιγα σιγα ρε παιδια, σιγα σιγα.

  Ηδη την τελευταια πεντηκονταετια, στην συντηριτικη, ημι-μωαμεθανικη ελληνικη κοινωνια εχουν γινει αλματα.

  Μην εκνευριζεστε.

  Πολιτικος γαμος δεν υπηρχε πριν 30 χρονια.

  Το διαζυγιο ερχοταν με τεραστια κοστη, αδικειες, και κουβαλουσε κοινωνικο στιγμα.

  Ο αναλφαβητισμος (λεμε τωρα) καταπολεμηθηκε ριζικα.

  Μαζι σου, αλλα με την βια δεν γινεται κατι. Ολα θα ερθουν, δωσε στην κοινωνια λιγο χρονο.

  Μελισσάνθη > SSDD • 6 ώρες πριν

  Ο μεγάλος αιρετικός Βασίλης Ραφαηλίδης που χθες έκλεισαν 14 χρόνια από το θάνατό του είχε πει»Η δικτατορία της εκκλησίας είναι απόλυτη,σιωπηλή και διαρκής.Δεν θα απαλλαγούμε ποτέ από αυτήν εκτός κι αν αλλάξει η νοοτροπία των Ελλήνων ίσως σε 5, 10 αιώνες»

  SSDD > Μελισσάνθη • 6 ώρες πριν

  Καμια διαφωνια. Η νοοτροπια τωνΕλληνων αλλαζει, αργα αλλα σταθερα.

  Η ηγεμονια (και οχι δικτατορια) της Εκκλησιας δεν ειναι πνευματικη, αλλα ειναι πολιτισμικη, υποστηριζομενη κατα βαση απο την περιουσια της.

  Η περιουσια αυτη δεν θα ηταν δυνατη εαν για πανω απο μια χιλιετια δεν συνελλεγε τις περιουσιες οσων μοναζαν με αποκλειστικο σκοπο την αποφυγη της στρατευσης ή της φορολογησης και τις δωρεες οσων προεξοφλουσαν μια θεσουλα στον παραδεισο. (Αυτη η παραγραφος ειναι και μπαλαντερ για την συνεχιση του Ελληνισμου μεχρι τις μερες μας).

  Η περιουσια αυτη, ριζικα μικροτερη σημερα απο οτι πριν 180 χρονια μιας και το μεγαλυτερο μερος παραχωρηθηκε στο Ελληνικο Κρατος, ειναι ακομα ικανη για να ασκησει πολιτικη. Αλλα ασκει υαυτοχρονα και κοινωφελες εργο, το οποιο δεν πρεπει να διαγραφουμε.

 12. Ο/Η Ένας λέει:

  http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=64009141

  ΖΑΧΑΡΩ, ΗΛΕΙΑ

  Στο αυτόφωρο με σκισμένα ράσα παπάς μετά από πολιτικό καυγά

  Ιερέας χαστούκισε θαμώνα καφενείου με τον οποίο υπήρξε διένεξη για τη δραστηριότητα συγκεκριμένου στελέχους της αυτοδιοίκησης στην περιοχή, με αποτέλεσμα να να προσαχθεί το βράδυ του Σαββάτου.

  Στο αυτόφωρο με σκισμένα ράσα παπάς μετά από πολιτικό καυγά

  Ο ιερέας που βρέθηκε στο κρατητήριο με την αυτόφωρη διαδικασία βρισκόταν στην περιοχή της Ζαχάρως και συμμετείχε σε συζήτηση για τις τοπικές εκλογές, η οποία σταδιακά κλιμακώθηκε. Μάλιστα, το ilialive αναφέρει ότι ο ίδιος ο ιερέας ήταν αυτός που άνοιξε τη συζήτηση για συγκεκριμένο πρόσωπο.

  Προκλήθηκε αντιπαράθεση με έναν από τους αντιδήμαρχους που παρίστατο, αλλά η κατάθεση βγήκε εκτός ελέγχου όταν ενεπλάκη τρίτο άτομο.

  Οι δύο άνδρες ήρθαν στα χέρια και ο ιερέας φέρεται να χαστούκισε τον θαμώνα του καφενείου.\

  Αυτός με τη σειρά του του έσκισε το ράσο και τελικά με την παρέμβαση των ψυχραιμοτέρων και της Αστυνομίας, δόθηκε τέλος στο επεισόδιο.

  Στη συνέχεια ο θαμώνας του καφενείου υπέβαλε μήνυση κατά του ιερέα και ο τελευτυαίος οδηγήθηκε στο Αυτόφωρο, όπου ορίστηκε τακτική δικάσιμος και αφέθηκε ελεύθερος.

 13. Ο/Η laskaratos λέει:

  Kρίμα γιατί ήταν ιδιαίτερα ευσεβής ο πρώην αστυνομικός και δήμαρχος, είχε δώσει και θρησκευτικούς όρκους.

  http://apokalypseis.com/?p=5081

  Εννέα μήνες φυλάκιση στον Πανταζη Χρονόπουλο για τις παράνομες μπίζνες στον Καϊάφα

  20 Οκτωβρίου

  Του Μάκη Νοδάρου

  Επιβεβαιώθηκε πλήρως και από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ηλείας η δημοσιογραφική έρευνα για τις παράνομες μπίζνες του τέως δημάρχου της Ζαχάρως, Πανταζή Χρονόπουλου, εντός του προστατευόμενου οικοσυστήματος του Καϊάφα με την παράνομη ανεγερθείσα ξενοδοχειακής του μονάδας, με οικοδομικές άδειες «μαϊμού».

  Το δικαστήριο μετά από πολύωρη ακροαματική διαδικασία επέβαλλε ποινή φυλάκισης εννέα μηνών στον τέως δήμαρχο και στον πρώην προϊστάμενο της πολεοδομίας Ζαχάρως, για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος και της ηθικής αυτουργίας.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.