Γιατί ο Στ. Θεοδωράκης δεν θέλει έλεγχο στη λίστα Λαγκάρντ;

«…στα μυστικά του βάλτου της μη-διερεύνησης της λίστας Λαγκάρντ κρύβονται ονόματα μεγαλοκαταθετών όπως ο εργοδότης του Θεοδωράκη, ο Μπόμπολας του MEGA, «Έθνους», εθνικός εργολάβος, κ.λπ…»

Helloooo???

Helloooo???

Επιστολή από το Σωτήριο Έτος 1901 μ.Χ. εν μέσω «Ευαγγελικών» επεισοδίων,του Βλάση Γαβριηλίδη*

Έχουμε επικρίνει και σκληρά πολλές φορές τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη ΤσίπραΩστόσο οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι μια από τις πιο σημαντικές πρωτοβουλίες του ήταν η επίσκεψή του στον ΣΔΟΕ την περασμένη βδομάδα (5/9) και οι σχετικές δηλώσεις του για τις προφανώς ύποπτες καθυστερήσεις στη διερεύνηση της λίστας Λαγκάρντ, αλλά και για τον σταλινικής εμπνεύσεως και παράνοιας φόρο ΕΝΦΙΑ.

Σ’ αυτή την σωστή πρωτοβουλία Τσίπρα, ποιος αντιτάχθηκε με σφοδρότητα και εντελώς παράλογο τρόπο; Ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο αρχηγός του Ποταμιού-που-βάλτωσε, ο οποίος αποφεύγει συστηματικά να μιλήσει για οποιοδήποτε μεγάλο και όντως σημαντικό θέμα, έκανε την έκπληξη – κυριολεκτικά άστραψε και βρόντηξε, και επιδεικτικά διαστρέφοντας την πραγματικότητα δήλωσε:

«Ο κ. Τσίπρας έκανε τη δήλωση μετά την επίσκεψή του στο ΣΔΟΕ και δεν ήταν μια δήλωση επί της αρχής. Έχει στοιχεία ο ΣΥΡΙΖΑ ότι οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ εξυπηρετούν πολιτικές σκοπιμότητες; Υπάρχουν βουλευτές που έχουν φορολογικές εκκρεμότητες ώστε να τους καταστούν ευάλωτους σε πολιτικές πιέσεις; Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να δώσει τις απαντήσεις και τα στοιχεία».

Άλλα αντ’ άλλων! Και με τόσο χοντροκομμένο τρόπο! Κι όλα αυτά για τον προφανέστατο λόγο, ότι στα μυστικά του βάλτου της μη-διερεύνησης της λίστας Λαγκάρντ κρύβονται ονόματα μεγαλοκαταθετών όπως ο εργοδότης του Θεοδωράκη, ο Μπόμπολας του MEGA, «Έθνους», εθνικός εργολάβος, κ.λπ. Ο Σταύρος Θεοδωράκης πρέπει να ερωτηθεί επίμονα ώστε να αναγκαστεί να εξηγήσει γιατί δεν θέλει τη διερεύνηση της λίστας Λαγκάρντ.

Παραθέτουμε τις πλήρεις δηλώσεις Τσίπρα, ώστε να κρίνει κανείς το μέγεθος της… ανιδιοτέλειας που κρύβει η επίθεση του Σταύρου Θεοδωράκη:

«Η σημερινή μας επίσκεψη στο ΣΔΟΕ αποκάλυψε τα τεράστια προβλήματα και τις αδυναμίες της υπηρεσίας στη μεγάλη υπόθεση της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής.

Οι πρωτοφανείς ελλείψεις προσωπικού, αλλά και οι ελλείψεις σε υποδομές, οι επικαλύψεις αρμοδιοτήτων, η αναποτελεσματικότητα και οι καθυστερήσεις στη διεκπεραίωση σοβαρότατων φορολογικών υποθέσεων, κατά την άποψή μας, δεν συνιστούν τυχαία υπηρεσιακά προβλήματα. Υποκρύπτουν πολιτική σκοπιμότητα.
Από τη σημερινή μας ενημέρωση προκύπτει ότι από τις 2062 υποθέσεις της λίστας Λαγκάρντ, μέσα σε δυο χρόνια έχουν ελεγχθεί μόλις 25. Για τις υπόλοιπες 2037 υποθέσεις απασχολούνται σήμερα μόνο 35 υπάλληλοι που ταυτόχρονα απασχολούνται και με σωρεία άλλων υποθέσεων.

Ενώ όλοι γνωρίζουν ότι σε ενάμισι περίπου χρόνο, το τέλος του 2015, η υπόθεση παραγράφεται οριστικά. Σημειωτέων ότι από αυτές τις 25 υποθέσεις που ελέγχθηκαν προκύπτουν τουλάχιστον 12 εκατομμύρια φόροι. Συμπέρασμα: «Όποιος δε θέλει να ζυμώσει – που λέει και ο λαός μας – όχι δέκα μέρες, αλλά δέκα χρόνια κοσκινίζει».
Αποτελεί μέγιστο σκάνδαλο την ώρα που τα πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα εξωθούνται στα όρια της οικονομικής απελπισίας, από την υπερφορολόγηση, τη φορολόγηση των μισθών και των συντάξεων, από την αθλιότητα του ΕΝΦΙΑ που δημεύει τη μικρή και μεσαία ακίνητη περιουσία, να συνεχίζεται το πάρτι της ασυλίας και της φοροδιαφυγής των οικονομικά ισχυρών.

Είναι αναγκαίο να δημιουργηθεί και να στελεχωθεί άμεσα ειδική υπηρεσία στο Υπουργείο Οικονομικών που θα ασχοληθεί με τις μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής. Με τη Λίστα Λαγκαρντ, τα 54.000 εμβάσματα στο εξωτερικό, τις χιλιάδες off – shore εταιρίες, την υπόθεση των ενδοομιλικών συναλλαγών για την οποία δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου στελέχωση και παρακολούθηση.

Η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, αλλά και η θεσμοθέτηση ενός δίκαιου, διαφανούς και σταθερού φορολογικού συστήματος, πάνω απ’ όλα απαιτούν πολιτική βούληση.

Η παραπαίουσα δικομματική κυβέρνηση των Μνημονίων δεν έχει αυτή τη βούληση.  Ήρθε, όμως, η ώρα να δώσει λογαριασμό. Για τις πράξεις, αλλά  και για τις παραλήψεις της. Όσοι νομίζουν, δε, ότι θα χρησιμοποιήσουν τους φοροελεγκτικούς μηχανισμούς για την εξυπηρέτηση πολιτικών σκοπιμοτήτων, να ξέρουν ότι θα μας βρουν απέναντι.

Η ελπίδα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και την εξάλειψη της διαπλοκής και των πελατειακών σχέσεων βρίσκεται στην κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας, βρίσκεται στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που σύντομα θα γίνει πραγματικότητα με τη θέληση του λαού μας».

 

###

[*] Οι αγώνες του Βλάση Γαβριηλίδη για την ελευθερία της έκφρασης είχαν σκληρό τίμημα. Οι επιδρομές των εθνικοφρόνων τραμπούκων της εποχής του δεν τον έκαμψαν όμως, ακόμα κι όταν το 1894 κατέστρεψαν ολοσχερώς τα τυπογραφεία της εφημερίδας του («Ακρόπολις»)

Advertisements
This entry was posted in Ασμοδαίος, Βλάση Γαβριηλίδη, κοινωνία/πολιτική. Bookmark the permalink.

5 Responses to Γιατί ο Στ. Θεοδωράκης δεν θέλει έλεγχο στη λίστα Λαγκάρντ;

 1. Ο/Η Phoenix λέει:

  Reblogged this on tolmima.

 2. Ο/Η laskaratos λέει:

  Πράγματι η επίσκεψη και οι εξ αυτής δηλώσεις Τσίπρα ήταν επιβεβλημένα και χρήσιμα γεγονότα.
  Ασφαλώς ο ΣΥΡΙΖΑ άργησε αδικαιολόγητα και ασφαλώς δεν θα πρέπει να σταματήσει εδώ, οφείλει να σηκώσει το θέμα σε καθημερινή βάση, με επιμονή, ώστε να υπάρξουν αποτελέσματα.
  Η στάση των υπόλοιπων κομμάτων και ιδιαίτερα του αρχηγού του Ποταμιού, είναι αχαρακτήριστη και το λιγότερο ύποπτη.

 3. Ο/Η ΝΙΚΟΣ Χ λέει:

  Να σταματήσει η κοροϊδία. Να ξεκαθαρίσει η λίστα. Να επιστραφούν τα κλοπιμαία και τα μάυρα.

 4. Ο/Η penem λέει:

  Αυτά στην Υγεία, πάμε τώρα στην Οικονομία και συγκεκριμένα στον «αγώνα για την πάταξη της φοροδιαφυγής» (!). Τον Αύγουστο ο Υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης διόρισε επικεφαλής στο ΣΔΟΕ Αττικής ένα στέλεχος της ΔΑΚΕ, πρώην διευθυντή του γραφείου του. Θυμίζουμε ότι το ΣΔΟΕ Αττικής χειρίζεται τις πιο μεγάλες από τις μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής, με κορυφαία εκείνη της λίστας Λαγκάρντ. Ο νέος επικεφαλής της νευραλγικής αυτής υπηρεσίας πήρε τη θέση, ενός κατά γενική ομολογία, αδιάφθορου λειτουργού ο οποίος είχε τριπλασιάσει τους καταλογισμούς προστίμων -έφερνε, δηλαδή έσοδα στα κρατικά ταμεία- και στον οποίον ο Εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης είχε αναθέσει, θεωρώντας τον άνθρωπο εμπιστοσύνης, τη διερεύνηση της λίστας Λαγκάρντ. Ο σκανδαλώδης διορισμός του στελέχους από τη Μεσσηνία (επίσης άλλο ένα προσόν) είναι ο τελευταίος κρίκος μια σειράς προκλητικών πολιτικών παρεμβάσεων που έχουν αποδιοργανώσει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του Υπουργείου Οικονομικών.

  Το πρόβλημα έχει γίνει πολύ σοβαρό για να αρκεστούμε σε εξηγήσεις του τύπου «ήταν ένα προσωπικό ρουσφέτι».
  Το Ποτάμι λοιπόν επισημαίνει και προτείνει:

  Δεν θα βγούμε από την κρίση αν δεν κερδίσουμε τη μάχη κατά της φοροδιαφυγής.
  Δεν έχει σημασία μόνο η αυστηρότητα της φορολογικής διοίκησης αλλά είναι απαραίτητη η ομοιόμορφη και χωρίς εξαιρέσεις εφαρμογή των νόμων.
  Η αναποτελεσματικότητα, η διαφθορά και η ευνοιοκρατία που επικρατεί σε διάφορους θύλακες της δημόσιας διοίκησης πρέπει να γίνει πρώτη προτεραιότητα της κοινωνίας. Και δεν υπάρχει άλλη λύση από την λειτουργία της Εφορίας ανεξάρτητα από τις ευκαιριακές αποφάσεις και παρεμβάσεις των πολιτικών και κομματικών στελεχών.

  Γι’ αυτό λοιπόν το Ποτάμι προτείνει και επιμένει στην ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εξόδων και του ΣΔΟΕ.
  Για να πάψουν οι φορολογικοί μηχανισμοί να είναι εργαλείο εκβιασμού για την ενίσχυση όλων αυτών – κομμάτων και πολιτικών – που θεωρούν την χώρα τσιφλίκι τους.
  ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΙΟΥ ΣΗΜΕΡΙΝΗ
  9 Σεπτεμβρίου 2014

 5. Ο/Η Left and Liberal λέει:

  http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.politiki&id=36304
  Σεπτεμβρίου 2014

  Γιώργος Καρελιάς

  Τώρα που οι κατάρες εναντίον του νέου φόρου ακινήτων είναι καθολικές -μολονότι ο σημερινός ΕΝΦΙΑ είναι μικρότερος από το περσινό «χαράτσι της ΔΕΗ»- θέλω να επαναλάβω ό,τι είχα γράψει προ μηνών, όταν είχε γίνει η εξαγγελία του (εδώ).

  Γνωρίζω ότι όταν επιβάλλεται ένα καθολικό μέτρο, αναπόφευκτα θα υπάρχουν και λάθη που οδηγούν σε αδικίες. Υπάρχουν και αδικίες καθεαυτές, λόγω της κακής οικονομικής συγκυρίας.

  Όμως, ξαναλέω καθαρά ότι ο ΕΝΦΙΑ είναι, σε γενικές γραμμές, ένας ΔΙΚΑΙΟΣ φόρος. Πρώτον, διότι η επιβάρυνση είναι ανάλογη με το μέγεθος και την αξία των ακινήτων. Και, δεύτερον, διότι επεκτείνεται σε όλους (για πρώτη φορά θα πληρώσουν και οι αγρότες, αν και οι περισσότεροι με συμβολικό τίμημα ένα ευρώ το στρέμμα). Αυτό δεν είναι τόσα χρόνια το ζητούμενο; Δηλαδή η διεύρυνση της φορολογικής βάσης, ώστε να μην πληρώνουν μόνο οι ίδιοι και οι ίδιοι, μισθωτοί και συνταξιούχοι;

  Φυσικά, έχουμε στη Βουλή τους «προστάτες» των φτωχών. Όμως, αν προσέξουμε ποιοι αντιδρούν, ποιοι πρωτοστατούν, θα δούμε ότι ορισμένοι εξ αυτών είναι κάτοχοι πλήθους ακινήτων. Επομένως, εδώ έχουμε κυριολεκτικά οιμωγές πλουσίων, που καλούνται να πληρώσουν. Σιγά μην κλάψουμε γι’ αυτούς.

  Ακόμη κι αν δεχτούμε ότι κάποιοι νοιάζονται για τους φτωχότερους λόγω ψηφοθηρίας, το ενδιαφέρον τους (αν υπάρχει) είναι σε λάθος κατεύθυνση. Διότι αν, όπως επιδιώκουν, δεν πληρωθεί ο φόρος ακινήτων, η αναπλήρωση από κάπου θα γίνει. Αποκλείεται να μη γίνει. Και ο μοναδικός άμεσος και εφικτός τρόπος που απομένει είναι νέα περικοπή μισθών και συντάξεων. Σ’ αυτήν την περίπτωση, ένας φτωχός ή μεσαίος μισθωτός και συνταξιούχος θα υποστεί αφαίμαξη πολύ μεγαλύτερη από τα 200-600 ευρώ του ΕΝΦΙΑ (τόσα υπολογίζεται ότι πληρώνει η συντριπτική πλειονότητα των μικρών και μεσαίων ιδιοκτητών).

  Άρα, όσοι κάνουν σήμερα «αντίσταση» στον ΕΝΦΙΑ (ενώ έχουν ψηφίσει απείρως χειρότερους νόμους με πολλαπλάσιες επιβαρύνσεις), είναι δύο ειδών:

  1. Ιδιοτελείς: πλήττονται και οι ίδιοι ως κατέχοντες πλήθος ακινήτων.

  2. Υποκριτές και λαϊκιστές: ξέρουν ότι αν δεν πληρωθεί ο ΕΝΦΙΑ, οι πολλοί θα τον πληρώσουν αλλιώς και θα πληρώσουν περισσότερα.

  Η ψηφοθηρία, φυσικά, ενυπάρχει. Ένα σκανδαλώδες δείγμα αποτελεί η νέα «απαίτηση» μιας ομάδας βουλευτών της Ν.Δ, υπό τον ποπολάρο Ιορδάνη Τζαμτζή, να απαλλαγούν από κάθε υποχρέωση οι μπαταχτσήδες αγρότες. Σε ερώτησή τους προς τον υπουργό Οικονομικών λένε ότι δεν πρέπει να παρακρατούνται ενισχύσεις και επιδοτήσεις από όσους αγρότες χρωστούν στο δημόσιο ή στο ασφαλιστικό τους ταμείο. Σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει με όλους τους άλλους πολίτες που χρωστούν, οι πελάτες του Τζαμτζή και των λοιπών πρέπει να απαλλαγούν.

  Έτσι έχει η κατάσταση σήμερα και δεν αποκλείεται να χειροτερέψει αύριο. Διότι βλέπουμε ότι σ’ αυτό το ρεσιτάλ ανευθυνότητας και λαϊκισμού συμμετέχει και ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος σε λίγους μήνες μπορεί να κληθεί να κυβερνήσει.

  Αν και τα διάφορα στελέχη του λένε αντιφατικά πράγματα, η εντύπωση που διαμορφώνεται είναι ότι θα καταργήσει τον φόρο ακινήτων. Θα πρόκειται για ανόητη -στα όρια της βλακείας- απόφαση, αν ληφθεί. Μάλιστα, αν αύριο το πρωί ο Σαμαράς τρελαινόταν και καταργούσε τον ΕΝΦΙΑ εν όψει εκλογών, ο ΣΥΡΙΖΑ έπρεπε να αντιταχθεί. Όχι μόνο γιατί είναι δίκαιος φόρος. Αλλά γιατί χωρίς πόρους καμιά πραγματικά φιλολαϊκή πολιτική δεν μπορεί να ασκηθεί. Κι όποιος το παραγνωρίζει αυτό, αύριο δεν θα ξέρει πού πατά και πού πηγαίνει.

  Τόσα χρόνια κραύγαζαν «να πληρώσουν οι έχοντες και κατέχοντες». Τώρα τους συγκινούν οι οιμωγές τους;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s