Σαμαράς: «το χρέος είναι βιώσιμο» -ΓΣΕΕ: «Βόμβα» τα ελλείμματα των ταμείων. Εντός του 2015 «σκάει» το σύστημα…

amnoerifia2Αμνοεριφίων Λόγος: Ο πρωθυπουργός τόνισε πως η Ελλάδα θα πάρει, τους επόμενους μήνες, επίσημη πιστοποίηση ότι το χρέος είναι βιώσιμο.  «Παρά το γεγονός ότι παραμένει σε υψηλά επίπεδα, το χρέος έχει αρχίσει να μειώνεται οριακά σε απόλυτο αριθμό και αυτή η μείωση θα φανεί το επόμενο διάστημα και σε επίπεδο ποσοστού του ΑΕΠ»

Η ομιλία «Θα» του Σαμαρά: […] Ο Αντώνης Σαμαράς αποδέχθηκε ότι έγιναν «λάθη» με τον ΕΝΦΙΑ, τα «οποία όμως διορθώνονται» και εξήγγειλε ότι στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2015 θα υπάρξει πρόβλεψη για μείωση κατά 30% του ειδικού φόρου θέρμανσης, αλλά και για μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης, ενώ προανήγγειλε πρόβλεψη και για τις δόσεις εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Σημείωσε ότι θα απλοποιηθούν οι διαδικασίες για την έκδοση των συντάξεων, ώστε αυτή να επιτυγχάνεται «με το πάτημα ενός κουμπιού». Ο Αντώνης Σαμαράς αναφέρθηκε και στις μειώσεις των μισθών των ενστόλων, για τους οποίους αναγνώρισε πως δρουν με αυταπάρνηση, προαναγγέλλοντας πως θα υπάρξουν αυξήσεις στους μισθούς τους, οι οποίες ωστόσο δεν μπορούν να φτάσουν στα επίπεδα του 2012.[…] Συνέχεια στο «Ποντίκι»…

και η μελέτη της ΓΣΕΕ απαντά«Φωτιά» στο ασφαλιστικό βάζουν οι αναλογιστικές μελέτες

Πρόσθετη χρηματοδότηση εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ για να βγάλουν τη χρονιά θα χρειαστούν τα ασφαλιστικά ταμεία, όπως φαίνεται από τα στοιχεία του προϋπολογισμού στο 7μηνο.

Αποκαλυπτικά για τις «πληγές» του ασφαλιστικού είναι τα στοιχεία του προϋπολογισμού της γενικής κυβέρνησης. Το πλεόνασμα των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης (ΟΚΑ, κυρίως ασφαλιστικά ταμεία) περιορίστηκε στο επτάμηνο στα 351 εκατ. ευρώ από 1,510 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Τα έσοδά τους υποχώρησαν στα 20 δισ. ευρώ από 23,2 δισ. ευρώ.

Καμπανάκι χτύπησε ήδη στον ΟΑΕΕ ο οποίος έχει απορροφήσει στο διάστημα Ιανουαρίου – Ιουλίου 650 εκατ. ευρώ ήτοι το 81,3% των ετήσιων πιστώσεων του κρατικού προϋπολογισμού. Το ΙΚΑ, που έχει απορροφήσει 1,5 δισ. ήτοι το 64% των ετήσιων πιστώσεων, όμως οι καθοριστικοί μήνες είναι οι επόμενοι, καθώς αφενός θα υπάρξει μείωση της εποχικής απασχόλησης αφετέρου θα φανούν οι συνέπειες της μείωσης των εισφορών.

Την ίδια στιγμή, αυξάνονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές, που ξεπερνούν τα 18 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 10,5 δισ. ευρώ έχουν περάσει στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) το οποίο επιδίδεται σε έναν αγώνα δρόμου, εφαρμόζοντας ακόμη και «διευκολύνσεις» προκειμένου να μαζέψει έσοδα.

Ήδη, στο υπουργείο Οικονομικών συζητούν τα ποσά της επιπλέον χρηματοδότησης προς τα ταμεία κύριας ασφάλισης, όπως είναι ο ΟΑΕΕ και το ΙΚΑ.

Βάσει των υπολογισμών, ο ΟΑΕΕ θα κλείσει το 2014 με έλλειμμα 462,7 εκατ. ευρώ στον κλάδο των συντάξεων που, ενώ στο ΙΚΑ το έλλειμμα εκτιμάται στα 807,9 εκατ. ευρώ.

Ετος καμπής το 2015

Την ίδια στιγμή, η δημοσιοποίηση της αναλογιστικής μελέτης της ΓΣΕΕ που δείχνει πως το ασφαλιστικό«σκάει» 10 χρόνια νωρίτερα, δηλαδή εντός του 2015, έχει θορυβήσει τους ειδικούς της κοινωνικής ασφάλισης, εν αναμονή και των «επίσημων» μελετών, από την Εθνική Αναλογιστική Αρχή.

Σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, η παρατεταμένη ύφεση και η υψηλή ανεργία μετατόπισε το έτος οριακής ισορροπίας εισροών – εκροών κατά δέκα ολόκληρα χρόνια, και μάλιστα παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις στις συντάξεις και τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης.

Στην έκθεση της ΓΣΕΕ διαπιστώνεται ότι η οριακή ισορροπία εισροών – εκροών ανατρέπεται στο τέλος του 2015, με αποτέλεσμα η ρευστότητα του συστήματος και η βιωσιμότητά του να απαιτούν πρόσθετους πόρους που κατά το 2016 ανέρχονται σε 950 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, οι ανάγκες αυξάνονται δραματικά τα επόμενα χρόνια, και φθάνουν τα 2,67 δισ. ευρώ το 2020.

Οι συγγραφείς της μελέτης, επισημαίνουν πως οι περικοπές των συντάξεων και η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, εάν δεν συνοδεύονταν από τις συνθήκες της εκρηκτικής αύξησης της ανεργίας, θα έδιναν έναν ορίζοντα βιωσιμότητας στο σύστημα, έως το 2025. Όμως, η παρατεταμένη βαθιά ύφεση, καθώς και η ανεργία, μετατόπισαν το οριακό έτος, δέκα χρόνια νωρίτερα.

Έτσι, το 2015 χαρακτηρίζεται έτος μηδέν για το σύστημα, με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι σε συνθήκες σημαντικής μείωσης της κρατικής επιχορήγησης (από 16,4 δισ. ευρώ το 2012 σε 12,7 δισ. ευρώ το 2014 και μόλις 8,6 δισ. ευρώ τον χρόνο το διάστημα 2015-2018), εκρηκτικής αύξησης της ανεργίας, αύξησης του αριθμού των νέων συνταξιούχων (40.000 τον χρόνο μέχρι το 2009 και 100.000 τον χρόνο μετά το 2010), μείωσης των μισθών και σημαντικής αύξησης της ανασφάλιστης, αδήλωτης και ευέλικτης εργασίας, είναι αναπόφευκτη η επιβολή νέων μέτρων.

Το αποθεματικό κεφάλαιο των ασφαλιστικών ταμείων από 26 δισ. ευρώ το 2009 μειώθηκε σε 4,5 δισ. ευρώτο 2013.

Η δημογραφική μεταβολή του πληθυσμού λόγω της αύξησης του προσδόκιμου ζωής και της ταυτόχρονης μείωσης των γεννήσεων (γήρανση του πληθυσμού) συμβάλλουν σήμερα, στην αύξηση των συνταξιοδοτικών δαπανών κατά 15%.

Οι δαπάνες για συντάξεις σε σχέση με το 2009 έχουν μειωθεί κατά περίπου 32%, αφού από τα επίπεδα των 33 δισ. ευρώ έπεσαν στα 22.5 δισ. ευρώ το 2013.

Στο μακρινό μέλλον, το 2060, η επιτάχυνση της γήρανσης του πληθυσμού και η σημαντική επιδείνωση του δείκτη εξάρτησης (αναλογία ατόμων άνω των 65 ετών προς τον παραγωγικό πληθυσμό ηλικίας 14 – 65 ετών) οδηγεί σε επιβάρυνση του εργατικού δυναμικού και του συστήματος υγείας, επηρεάζει αρνητικά την παραγωγική διαδικασία, ενώ διαταράσσει περαιτέρω την ισορροπία του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος.

Το βλόγιον μας επισημαίνει επίσης ότι ο κ. Σαμαράς τόνισε κατά το τέλος της… «Θα» ομιλίας τουΗ αρχαιολογική ανακάλυψη στην Αμφίπολη, λέγοντας πως είναι ακόμα μία «τρανή επιβεβαίωση της ελληνικότητας της Μακεδονίας μας».
 
«Οι ανασκαφές στον τύμβο Καστά, στην Αμφίπολη Σερρών, προχωρούν με επαγγελματισμό και υπευθυνότητα. Κανείς δεν μπορεί να πει τι κρύβει ο τάφος, αλλά ένας μακεδονικός τάφος με αυτές τις διαστάσεις είναι κάτι μεγάλο και ακόμα μια επιβεβαίωση για την ελληνικότητα της Μακεδονίας», πρόσθεσε, κάνοντας λόγο για «μίζερους», που προσπαθούν να μειώσουν τη σημασία του, οι οποίοι όμως αναγκάστηκαν να σιγήσουν, ύστερα από τη διεθνή συγκίνηση. [ δηλώσεις χωρίς κόστος ]

 

Advertisements
This entry was posted in Των Αμνοεριφίων, ανορθολογισμός, κοινωνία/πολιτική. Bookmark the permalink.

7 Responses to Σαμαράς: «το χρέος είναι βιώσιμο» -ΓΣΕΕ: «Βόμβα» τα ελλείμματα των ταμείων. Εντός του 2015 «σκάει» το σύστημα…

 1. Ο/Η ΝΙΚΟΣ Χ λέει:

  ΑΓΟΡΑΖΕΙ ΧΡΟΝΟ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΚΑΙ ΕΛΠΙΖΕΙ ΣΕ ΘΑΜΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ

 2. Ο/Η Left and Liberal λέει:

  http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.ellada&id=36234

  Η Μύκονος είναι δείγμα φοροδιαφυγής
  Γιάννης Παντελάκης

  Πριν από περίπου δύο χρόνια, μια έρευνα έδειξε πως το κόστος των μέτρων που πήρε η κυβέρνηση τη διετία 2012-2014 ήταν ανάλογο της φοροδιαφυγής στη χώρα. Με δυο λόγια, αν είχε αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή θα ειχε αποφευχθεί η λήψη μέτρων που γονάτισαν ακόμα περισσότερο την κοινωνία. Ακόμα και αν υποθέσουμε ότι η έρευνα αυτή είχε αυθαιρεσίες, ακόμα και αν το κόστος από τη φοροδιαφυγή ήταν μικρότερο, ποιος αμφιβάλλει πως μια αξιόπιστη αντιμετώπισή της θα έφερνε γενναία έσοδα στα δημόσια ταμεία και θα περιόριζε τα σκληρά μέτρα;

  Το καλοκαίρι που φεύγει, μια από τις συζητήσεις που έγιναν, επικεντρώθηκε και πάλι στο φαινόμενο «Μύκονος». Πολλοί που επισκέφθηκαν το νησί, απορούσαν για το πόσοι πολλοί είναι ακόμα αυτοί που συνωστίζονται εκεί και κάνουν δημόσια επίδειξη του πλούτου τους. Συμπεριφορές, σαν να μην εχει αλλάξει τίποτα στη χώρα. Χιλιάδες ευρώ να φεύγουν σε ακριβές εκδηλώσεις, σε ακριβά σπίτια, σε ακριβές παρουσίες. Η Μύκονος, είναι ένα δείγμα μόνο, δεν είναι ο μοναδικός τόπος όπου το χρήμα διακινείται με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο συνέβαινε λίγα χρόνια πριν.

  Συνδέονται άραγε αυτά τα δύο; Η ανεπαρκής αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής με την επίδειξη πλούτου; Ένα στοιχείο που ήρθε και πάλι στην επικαιρότητα λίγες ημέρες πριν, κατά την επίσκεψη Τσίπρα στο ΣΔΟΕ, μας λέει ότι συνδέονται απόλυτα. Από τις 2.062 περιπτώσεις που περιλαμβάνονται στη λίστα Λαγκάρντ έχουν ελεγχθεί έως τώρα μόλις οι 25! Όλο αυτό συνέβη σε περίπου δύο χρόνια, η έρευνα για τη λίστα ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2012. Και δεν μιλάμε για μια τυχαία περίπτωση. Αλλά ένα θέμα που απασχόλησε έντονα τον δημόσιο διάλογο, για το οποίο έγινε μεγάλη φασαρία, για το οποίο ένας πρώην υπουργός διώκεται για αλλοίωση της λίστας κ.ο.κ.

  (….)
  http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.ellada&id=36234

 3. Ο/Η Eco λέει:

  H Eλλάδα του Σαμαρά

  http://panosz.wordpress.com/2014/09/07/football-6/
  Σοκαριστικές καταγγελίες του Καπό για το ελληνικό ποδόσφαιρο

  Σεπτεμβρίου 7, 2014 in ποδόσφαιρο κλπ

  Το ελληνικό ποδόσφαιρο βρωμάει από χιλιόμετρα. Απορώ πως υπάρχουν νοήμονες (κατά τα άλλα) άνθρωποι που ακόμα ασχολούνται μαζί του. Δεν απορώ που κανένα πολιτικό κόμμα δεν προτείνει άμεσα μέτρα για την εκκαθάριση των μαφιών που λυμαίνονται το χώρο.

 4. Ο/Η laskaratos λέει:

  http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.politiki&id=36357

  Γιάννης Παντελάκης

  Τα δίνουν όλα!

  Αν το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών λόγω αδυναμίας να μαζευτούν 180 ψήφοι τον Μάρτιο προκαλεί τόσες υποσχέσεις, φαντάζομαι πως το επόμενο διάστημα ο Τσοβόλας (και το γνωστό σύνθημά του) θα ωχριούν. Ο Τσίπρας υπόσχεται από τη ΔΕΘ, ο Σαμαράς υπόσχεται από την Αθήνα και μάλλον έχουμε ακούσει ένα μικρό μόνο μέρος όσων… θέλουν να μας δώσουν. Δεν είμαι καθόλου σίγουρος αν οι υποσχέσεις αυτές μπορούν να έχουν και αντίκρισμα. Ωστόσο, αυτό μικρή σημασία έχει στη σημερινή Ελλάδα. Εκείνο που έχει μεγαλύτερη, είναι πως βρίσκουν πρόθυμα αυτιά για να τα ακούν όλα αυτά. Αν δεν υπήρχαν, δεν θα τα έλεγαν.

  Το πολύ πρόσφατο παρελθόν (Γιώργος Παπανδρέου) και το λίγο παλιότερο (Κώστας Καραμανλής), μας έχουν δείξει πως τα συνθήματα αυτά πιάνουν. Φέρνουν ψήφους, πολύτιμες ψήφους που θα τους οδηγήσουν στην εξουσία. Το μεταπολιτευτικό μας παρελθόν έχει δείξει πως είμαστε και λίγο αμετανόητοι, όλοι εμείς, όλοι αυτοί που ελκύονται από τέτοιες υποσχέσεις. Δεν θυμάμαι κόμμα εξουσίας που να μην υποσχέθηκε, που να μην κέρδισε από αυτές τις υποσχέσεις και που να μην έδειξε απόλυτη ασυνέπεια στην υλοποίησή τους οταν κέρδισε την εξουσία. Εμείς όμως εκεί, επίμονοι. Τσιμπάμε και δίνουμε ψήφους. Η μεγαλύτερη έκπτωση που κάναμε ποτέ σε όλο αυτό είναι όταν μετριάσαμε λίγο τη συμπεριφορά μας και αντί να πιστεύουμε απόλυτα όσα μας έλεγαν, ανακαλύψαμε ένα δεύτερο επιχείρημα «Και τα μισά να κάνουν απ’ όσα λένε καλά είναι…».

  Με τον τρόπο αυτό πορευτήκαμε πολλά χρόνια. Με τον τρόπο αυτό συνεχίζουμε ως φαίνεται να πορευόμαστε και σήμερα, παρά το γεγονός ότι η πολιτική υποσχέσεων που δεν τηρούνται έχει χρεοκοπήσει πολιτικά, όπως χρεοκόπησε οικονομικά και η χώρα. Η συμπεριφορά αυτή προφανώς συνδέεται και με τον τρόπο με τον οποίο κάποιοι ερμηνεύουν την κρίση και τα αίτιά της. Αναφέρoμαι σε αυτούς που δίνουν μεταφυσικές ερμηνείες, τα αποδίδουν όλα στους επίμονους δανειστές και από την κρίση τους απουσιάζει παντελώς μια μικρή έστω δόση αυτοκριτικής. Για το ποιους ψήφιζαν δηλαδή τόσα χρόνια.

  Το έργο λοιπόν δεν αλλάζει, επαναλαμβάνεται και αυτό θα γίνει με θεαματικά μεγαλύτερη ένταση το επόμενο διάστημα. Διαγκωνισμός υποσχέσεων. Αν μάλιστα διαρκέσει λίγο περισσότερο η προεκλογική περίοδος, είναι σίγουρο πως και η ανεργία θα εξαφανιστεί και οι συντάξεις και μισθοί θα επανέλθουν στα προ κρίσης επίπεδα και η χώρα θα γνωρίσει ανεπανάληπτες στιγμές ανάπτυξης. Όλα αυτά όμως γίνονται σε μια εικονική πραγματικότητα. Γιατί για να υλοποιηθούν κάποιες μικρές υποσχέσεις, έστω το 10% όσων μας τάζουν, θα πρέπει να αποδειχθούν ικανοί σε κάτι άλλο. Ότι έχουν ένα σχέδιο διαπραγμάτευσης απέναντι στους δανειστές. Να μας πείσουν πως το σχέδιό τους είναι υλοποιήσιμο. Να καταθέσουν εναλλακτικό σχέδιο στην περίπτωση αποτυχίας. Να πουν στην κοινωνία τι θα σημαίνει αυτό.

  Δεν αρκεί ο ένας να λέει ότι σκίζει κάθε μέρα τα μνημόνια (Σαμαράς) και ο άλλος ότι θα ακολουθήσει «επιθετική διαπραγμάτευση» (Τσίπρας). Χρειάζεται κάτι περισσότερο για να πείσουν, τουλάχιστον όσους δεν εντυπωσιάζονται από χάντρες και καθρεφτάκια…

  • Ο/Η Po λέει:

   Α κ ρ ι β ώ ς !
   αναλυτικό πρόγραμμα συγκεκριμένου κόστους και από που θα βρεθεί αυτό, και επιτέλους να πουν την ζοφερή έστω, αλήθεια, ας πουν απλά, «ό,τι μπορούμε θα κάνουμε, δεν σας τάζουμε τίποτα» -αυτό ναι, θα το εκτιμούσα, και δεν θα ήμουν ο μόνος…

   • Ο/Η laskaratos λέει:

    http://www.efsyn.gr/?p=234146

    15/09/14 Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

    Πλεόνασμα… αισιοδοξίας

    ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΡΙΖΑ: Με πολλές εκτιμήσεις-προβλέψεις και λίγα συγκεκριμένα δεδομένα. Μύθοι και αλήθειες για τη φοροδιαφυγή, τα ληξιπρόθεσμα και το «μαξιλάρι» του ΤΧΣ.

    Του Κώστα Τσάβαλου

    Με πολλούς άγνωστους «Χ» κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπο το οικονομικό πρόγραμμα των περίπου 17,5 δισ. ευρώ (9,5% του ΑΕΠ), που παρουσίασε από τη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας. Οι παραδοχές που χρησιμοποιούνται εν πολλοίς είναι επισφαλείς, καθώς στηρίζονται σε εκτιμήσεις και προβλέψεις και όχι συγκεκριμένα δεδομένα, ενώ τα «υγιή» έσοδα που απαιτούνται για να γίνουν πράξη οι εξαγγελίες μπορούν να εξευρεθούν μόνο σε βάθος χρόνου και αφού προηγουμένως επιτευχθεί η σταθεροποίηση της οικονομίας, σε συνθήκες ελεύθερης αγοράς (απεξάρτηση από τις δανειακές συμβάσεις και τα μνημόνια και απρόσκοπτη πρόσβαση στις διεθνείς αγορές).

    Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι προβλέψεις για τα έσοδα που μπορούν να φέρουν στον προϋπολογισμό -και εν συνεχεία να χρηματοδοτήσουν το πρόγραμμα- οι ληξιπρόθεσμες οφειλές και η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Τα 6 δισ. ευρώ που προβλέπονται να εισπραχθούν συνολικά μέσα σε ένα χρόνο (3 δισ. από τη φοροδιαφυγή και 3 δισ. από τα ληξιπρόθεσμα) μόνο ως δεδομένο δεν μπορεί να θεωρούνται. Για φέτος ο μνημονιακός στόχος των εισπράξεων από τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων είναι 2 δισ. ευρώ. Μέχρι το τέλος Ιουλίου, από παλαιά και νέα χρέη έχουν εισπραχθεί κάτι παραπάνω από 1,8 δισ. ευρώ και μέχρι το τέλος του έτους προφανώς ο στόχος θα υπερκαλυφθεί.

    Λεφτά υπάρχουν;

    Το ερώτημα που προκύπτει είναι αν μπορούν να αποδώσουν τα ληξιπρόθεσμα 3 δισ. ευρώ τον χρόνο σε βάθος ετών, όταν η φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων εξαντλείται και όταν στο σύνολο των ληξιπρόθεσμων περιλαμβάνονται χρέη τα οποία είναι ανεπίδεκτα εισπράξεως (χαρακτηριστική περίπτωση τα 7 δισ. ευρώ της «Ακρόπολις Χρηματιστηριακής»). Στις προβολές που γίνονται για την πορεία και την απόδοση των ληξιπρόθεσμων οφειλών στον κρατικό κορβανά, θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και οι πηγές που κυρίως δημιουργούν ληξιπρόθεσμα χρέη, και αν αυτές εκλείψουν ή όχι στο μέλλον («χαράτσι», ΕΝΦΙΑ κ.λπ.).

    Οσον αφορά την πάταξη της φοροδιαφυγής, η επίκλησή της, διαχρονικά από τις κυβερνήσεις των τελευταίων ετών, ποτέ δεν επιβεβαιώθηκε στην πράξη στον βαθμό που προπαγανδίστηκε, και στην πορεία οδήγησε αναπόφευκτα σε πολλές και μεγάλες… εκπτώσεις έναντι των αρχικών εξαγγελιών τής εκάστοτε αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το ποσό των 3 δισ. ευρώ ετησίως είναι δύσκολο να βρεθεί, εάν δεν υπάρξουν ριζικές αλλαγές στον φοροελεγκτικό μηχανισμό της χώρας (ηλεκτρονική σύνδεση των επιχειρήσεων με την Εφορία, ηλεκτρονικά συστήματα παρακολούθησης της αγοράς καυσίμων από τα διυλιστήρια μέχρι τους καταναλωτές, πραγματικός έλεγχος των κάθε είδους λιστών που εκκρεμούν κ.ά.). Οι αριθμοί που έχουν ακουστεί κατά καιρούς για το ύψος της φοροδιαφυγής ποικίλλουν. Ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, Γ. Σούρλας, έχει εκτιμήσει ότι θα μπορούσαν να εισπραχθούν πρόσθετα έσοδα της τάξης των 12 δισ. τον χρόνο από τους φακέλους των offshore, των πλαστών και εικονικών τιμολογίων, του λαθρεμπορίου καυσίμων.

    Στο μέτωπο του πετρελαίου θέρμανσης, η κατάργηση της εξίσωσης της τιμής του με το πετρέλαιο κίνησης σε κάθε περίπτωση αποτελεί θετικό μέτρο, το οποίο θα ανακουφίσει τους καταναλωτές και ενδεχομένως θα τονώσει τα έσοδα του Δημοσίου, ενέχει όμως τον κίνδυνο να τροφοδοτήσει και πάλι το λαθρεμπόριο (λόγω της διαφοράς στην τιμή), εάν ταυτόχρονα δεν υπάρξουν μέτρα για την αντιμετώπισή του. Η θετική εξαγγελία για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ -και η εισαγωγή του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας- επαναφέρει το δίλημμα εάν θα πρέπει να φορολογείται το εισόδημα που αποφέρει η περιουσία ή η κατοχή της. Αναμφισβήτητα η φορολόγηση της συνολικής αξίας της περιουσίας πάνω από ένα όριο, και όχι μεμονωμένα κάθε ακινήτου (ακόμα και της πρώτης κατοικίας ή του… πατρικού στο χωριό) στοχεύει στις μεγάλες περιουσίες και τους πλούσιους.

    Τα 11 δισ. του ΤΧΣ

    Στο «μάτι» κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει μπει και το «μαξιλάρι» των περίπου 11 δισ. ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), το οποίο εν προκειμένω δεν αποτελεί «ζεστό» χρήμα, αλλά εγγυημένα από το EFSF ομόλογα, που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι τράπεζες για την ανακεφαλαιοποίησή τους.

    Μόνο που για το συγκεκριμένο ποσό τον πρώτο λόγο έχουν οι δανειστές και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία αυτή την περίοδο διενεργεί τα πολυσυζητημένα stress tests για όλες τις συστημικές τράπεζες της ευρωζώνης. Στην περίπτωση που προκύψουν νέες ανάγκες για τις ελληνικές τράπεζες, θα αξιοποιηθεί μέρος του αποθεματικού, προς απογοήτευση όσων «ποντάρουν» στο χρήμα του ΤΧΣ. Αν τελικώς δεν προκύψουν νέες ανάγκες για τις τράπεζες, το πιθανότερο είναι ότι τα 11 δισ. ευρώ θα κατευθυνθούν για τη μείωση του δημοσίου χρέους, από την εξέλιξη του οποίου άλλωστε εξαρτώνται εν πολλοίς οι πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις. Οσο για την αύξηση κατά 4 δισ. ευρώ του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, δεν παύει να είναι ένα δημοσιονομικό κόστος που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο πρέπει να εξευρεθεί από πόρους του κρατικού προϋπολογισμού
    http://www.efsyn.gr/?p=234146

 5. Ο/Η Ένας λέει:

  http://www.kathimerini.gr/783792/opinion/epikairothta/politikh/h-promnhsia-ths-proedrologias

  ΠΑΣΧΟΣ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗΣ

  Η προμνησία της προεδρολογίας

  Να συμφωνήσουμε ότι είναι τυχοδιωκτική η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ που χρησιμοποιεί την εκλογή Προέδρου για να προκαλέσει πρόωρες εκλογές. Στις ώριμες δημοκρατίες υπάρχει σταθερός τετραετής ή πενταετής κύκλος, πολλές φορές θεσμοθετημένος. Εδώ όμως οι πρόωρες εκλογές είναι ο κανόνας. Οταν δεν τον κάνουν οι κυβερνήσεις, τις επιβάλλουν διά της προεδρικής εκλογής οι αντιπολιτεύσεις· όλες οι αντιπολιτεύσεις και όχι «μόνο ο κ. Αλ. Τσίπρας ή ο κ. Γ. Παπανδρέου το 2009», όπως λένε κάποιοι.

  Κουίζ: σε τι διαφέρει η δήλωση του εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Πάνου Σκουρλέτη για την προεδρική εκλογή ότι δεν θα ψηφίσει κανένα υποψήφιο για Πρόεδρο διότι «η κυβέρνηση θέλει μέσα από τη διαμόρφωση του συσχετισμού των 180 να πάρει το “πράσινο φως” για να συνεχίσει αυτήν την καταστρεπτική πολιτική» από τη δήλωση του πρώην εκπροσώπου της Ν.Δ. κ. Αρη Σπηλιωτόπουλου τον Οκτώβριο του 1999 ότι θα καταψηφίσει τον κ. Κώστα Στεφανόπουλο με το σκεπτικό «δεν είναι κυρίαρχη προτεραιότητα για μας ούτε το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας, το οποίο δεν έχει ουσιαστικές αρμοδιότητες, ούτε η διαδικασία γύρω από την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Κυρίαρχη προτεραιότητα για μας είναι η επίλυση του πολιτικού προβλήματος και πολιτικό πρόβλημα είναι η παραμονή αυτής της κυβέρνησης [Σημίτη] στην εξουσία»;

  Πόσο διαφορετική είναι η δήλωση του κ. Τσίπρα με αφορμή την εκλογή Προέδρου «Αυτή η κυβέρνηση πρέπει να φύγει. Και πρέπει να φύγει το συντομότερο δυνατόν γιατί κάθε ημέρα που περνάει καταστρέφουν τον ιστό της κοινωνίας και της χώρας», από τη δήλωση του κ. Κώστα Καραμανλή τον Ιούνιο του 1999 ότι για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας «σημαντική παράμετρος είναι ότι η παράταση αυτής της κυβέρνησης (Σ.Σ. Σημίτη) ζημιώνει τη χώρα»; Πόσο διαφορετική ήταν η θέση του ΠΑΣΟΚ το 2009 ότι θα υπερψηφίσει τον κ. Κάρολο Παπούλια αλλά μετά τις εκλογές «για να γλιτώσει η χώρα την καταστροφή», από τη θέση της Ν.Δ. που εξέφρασε με συνέντευξή του ο κ. Γιώργος Αλογοσκούφης (12.12.1999) ότι θα υπερψηφίσει τον κ. Κωστή Στεφανόπουλο αλλά μετά τις εκλογές γιατί «δυστυχώς όμως στην παρούσα φάση το ζήτημα δεν είναι το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά η επίλυση του πολιτικού προβλήματος της χώρας. Αυτό θα βαρύνει και στην τελική μας επιλογή… Θα μπορούσε να είναι και ο κ. Στεφανόπουλος και κάποιος άλλος από όσους έχουν αναφερθεί ως πιθανοί υποψήφιοι. Η προσωπική μου άποψη είναι ότι το θέμα αυτό μπορεί να περιμένει την επίλυση του πολιτικού προβλήματος».

  Να σημειώσουμε ότι η Ν.Δ. υπερψήφισε τον κ. Στεφανόπουλο, ζητώντας ταυτοχρόνως να υπάρξει συμφωνία για πρόωρες εκλογές. Την πρόταση απέρριψε ο τότε πρωθυπουργός κ. Κ. Σημίτης, αλλά την υλοποίησε μερικούς μήνες αργότερα.

  Δεν ήταν ο Μιλτ. Εβερτ ο οποίος τον Φεβρουάριο του 1995 έλεγε στην κοινοβουλευτική ομάδα της Ν.Δ. ότι «το κύριο θέμα ενόψει της προεδρικής εκλογής δεν είναι το πρόσωπο του προέδρου αλλά ποιος κυβερνά»; Δεν ελεεινολογούσε σύμπασα η Ν.Δ. τη «δεύτερη προδοσία του κ. Αντ. Σαμαρά» διότι το 1995 πρότεινε πρόεδρο τον κ. Κ. Στεφανόπουλο, πρόταση που ασμένως αποδέχθηκε το ΠΑΣΟΚ, και «δεν έπεσε η ετοιμόρροπη κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου»;

  Τέλος, δεν χρησιμοποίησε την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας ο κ. Κωνσταντίνος Μητσοτάκης για να προκαλέσει της πτώση της οικουμενικής κυβέρνησης και την πρόκληση πρόωρων εκλογών (τρίτες στην σειρά) το 1990;

  Ενα απέραντο πεδίο προμνησίας («ντε ζα βου», στα νέα ελληνικά) μοιάζει η πολιτική ζωή του τόπου. Κι αν -λαός φυλάξοι!- γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση, είναι σίγουρο ότι θα καταγγέλλει την αντιπολίτευση για «παιγνίδι με τους θεσμούς επειδή χρησιμοποιεί την προεδρία της Δημοκρατίας για την πρόκληση πρόωρων εκλογών».

  Έντυπη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s