«Ουδείς καλά ενημερωμένος άνθρωπος δεν κατανοεί πλέον το τι συμβαίνει με τη ΔΕΗ»

Μικρή ΔΕΗ και μεγάλοι μύθοι

(το μόνο έως τώρα σοβαρό κείμενο για το θέμα των ημερών που διαβάσαμε…)

του ©Ηλία Καραβόλια στο protagon.gr

DEHoldΟυδείς εχέφρων άνθρωπος θέλει το κράτος επιχειρηματία και τα φυσικά μονοπώλια. Ουδείς νομοταγής πολίτης θέλει να χρυσοπληρώνονται συντεχνίες και συνδικαλιστές. Και ουδείς ορθολογικά σκεπτόμενος πολίτης σε αυτόν τον τόπο,πηγαίνει κόντρα στην λογική που λέει ότι ανταγωνισμός=καλύτερες τιμές+ποιοτικότερες υπηρεσίες (στις περισσότερες περιπτώσεις τουλάχιστον). Αλλά και ουδείς καλά ενημερωμένος άνθρωπος δεν κατανοεί πλέον το τι συμβαίνει με τη ΔΕΗ.

Ξεχνάμε ότι ενώ ιδιώτες, μικροί και μεγάλοι επιχειρηματίες στην ενέργεια, διαθέτουν σήμερα 2.600 MW φυσικού αερίου, 1.600 MW αιολικής ενέργειας και 2.200 MW από φωτοβολταϊκά, την ίδια ώρα αποπληρώνονται με εγγυημένες τιμές επιδοτούμενες απο τους φορολογούμενους πολίτες, στο μεταβλητό κόστος συν 10% «αέρα», με αποτέλεσμα μεταξύ άλλων να μη λειτουργεί ο ανταγωνισμός.

Ξεχνάμε ότι η αγορά ενέργειας είναι στη χώρα μας απελευθερωμένη 12 χρόνια τώρα και συγκεκριμένοι ιδιώτες έχουν ανενεργές από το 2007/2008 δύο άδειες για τη δημιουργία εργοστασίων Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας από λιγνίτη (διότι θέλουν τις έτοιμες 10 μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 2.770 MW, έξι ορυχεία, συν 2 εκατομμύρια πελάτες προίκα).

Επίσης, δεν έχουμε μάλλον συνειδητοποιήσει ότι ταυτόχρονα με την απόσχιση των καταναλωτών, το νομοσχέδιο τους υποχρεώνει  να παραμείνουν για τέσσερις μήνες στη «μικρή ΔΕΗ», ενώ απαγορεύεται για έξι μήνες στη ΔΕΗ να λειτουργήσει επιθετικά στην προσέλκυση πελατών!
Οι δογματικά προσκολλημένοι στις θεωρίες περί αποτελεσματικότητας των αποκρατικοποιήσεων, ας διαβάσουν και καμιά αληθινή μελέτη (Leveque 2007,Weight-Neumann 2009,Stiglitz 2004,Newberry 2008). Τι δείχνουν αυτές οι μελέτες; Ότι εδώ και 12 χρόνια, 247 επιχειρήσεις ενέργειας εξαγοράστηκαν ή συγχωνεύθηκαν και μειώθηκαν σε 7. Αντί ανταγωνισμού, η απελευθέρωση οδήγησε σε ολιγοπωλιακή υπερσυγκέντρωση και αντί μείωσης των τιμών οδήγησε σε αύξηση!

Ακούω ήδη τους φιλελεύθερους να μου φωνάζουν για την επιτυχία της Θάτσερ, με το παράδειγμα της ενεργειακής απελευθέρωσης στην Αγγλία, και του Ρήγκαν στις ΗΠΑ (πολιτικές που υιοθέτησαν οι περισσότερες οικονομίες). Αγνοούμε όλοι επιδεικτικά ότι και στην Αγγλία και στις ΗΠΑ ο ρυθμιστής της παραγωγής έκανε χρήση κάθε τρόπου προκειμένου να κατακερματίσει την παραγωγή! Και απο αυτό προκύπτει ότι πολλοί νέοι παραγωγοί, που στερούνταν πορτοφόλια πωλήσεων-πελατών, χρεοκόπησαν.

Οι καταναλωτές -γεγονός που αποδείχθηκε και στην Καλιφόρνια- θέλουν την ηλεκτρική ενέργεια και φθηνή και προβλέψιμη. Οι μικρές επιχειρήσεις, λόγω του μεγέθους τους, δεν ήταν σε θέση να εγγυηθούν ένα μίνιμουμ βαθμό ασφάλειας τροφοδοσίας, το οποίο τους διασφάλιζε μια κρίσιμη μάζα.
Στην δε Ευρώπη, αντί μιας κοινής ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, η απελευθέρωση ανέδειξε επτά διαφορετικές περιφέρειες-επιμέρους αγορές (Ιβηρική, Βρετανική, Βαλτική, Σκανδιναβική, Κεντροευρωπαϊκή, Ιταλική, Γαλλική), οι οποίες διαχωρίζονται από ανεπαρκές δίκτυο μεταφοράς, από φυσικούς ή θεσμικούς φραγμούς εισόδου.

Τα απλά ερωτήματα (πόση απασχόληση θα γεννήσουν οι ιδιωτικές επενδύσεις, πόσο θα πέσουν οι τιμές και θα ανεβεί η ποιότητα, ποιο δίκαιο τίμημα θα οριστικοποιηθεί για την πώληση ποσοστού της ΔΕΗ), τα αφήνω σε δεύτερη μοίρα, διότι είμαι σχεδόν σίγουρος για την μακροπρόθεσμη αναποτελεσματικότητα τέτοιων σπασμωδικών αποκρατικοποιήσεων σε καιρούς ύφεσης και ανεργίας. Αυτά που σήμερα γίνονται στην ΔΕΗ δήθεν για συμμόρφωση με τις επιταγές της Ε.Ε., έχουν μοναδικό όφελος τα άμεσα εισπρακτικά αποτελέσματα. Η αποκρατικοποίηση μέρους της ΔΕΗ έπρεπε να γίνει πολύ νωρίτερα σε αυτόν τον τόπο.

Να πατάξουμε τους Φωτόπουλους. Συμφωνώ. Να πατάξουμε τους συνδικαλιστές που κατεβάζουν τους διακόπτες όποτε θίγονται τα προνόμιά τους.Συμφωνώ και σ’ αυτό. Αλλά ας προσέξουμε μην δικαιώσουμε τον Άνταμ Σμιθ που έγραψε ότι  «…οι επιχειρηματίες από το ίδιο σινάφι σπάνια βρίσκονται μαζί, ακόμα και για διασκέδαση και ψυχαγωγία. Αλλά όταν συζητούν, οι συζητήσεις τους καταλήγουν είτε σε συνωμοσία εναντίον του κοινού, είτε με κάποιον τρόπο, σε αύξηση των τιμών.»

Ο Ηλίας Καραβόλιας είναι οικονομολόγος

©Ηλίας Καραβόλιας στο protagon.gr

Advertisements
This entry was posted in σκέψεις, ανορθολογισμός, κοινωνία/πολιτική. Bookmark the permalink.

6 Responses to «Ουδείς καλά ενημερωμένος άνθρωπος δεν κατανοεί πλέον το τι συμβαίνει με τη ΔΕΗ»

 1. Ο/Η ΝΙΚΟΣ ΧΑΤΖ λέει:

  ΔΥΣΚΟΛΟ ΘΕΜΑ Η ΔΕΗ. Ο ΣΥΡΙΖΑΣ ΤΑ ΔΙΝΕΙ ΟΛΑ ΑΛΛΑ ΑΛΛΟ Η ΔΕΗ ΑΛΛΟ Η ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

 2. Ο/Η Kάσυ Διάρη, ΑΠΟΥΣΑ λέει:

  Απουσίαζαν από την οριακή ψηφοφορία για τη ΔΕΗ οι Παναγιώταρος και Κασιδιάρης

  http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231333651

 3. Ο/Η laskaratos λέει:

  http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.politiki&id=35284
  11 Ιουλίου 2014

  Ανδρέας Πετρουλάκης

  Οι θεσμοί εκδικούνται

  Οι θεσμικές αβαρίες είχαν ξεκινήσει με την εμφάνιση του πρώτου μνημονίου. Τότε που, ενώ ήταν επιβεβλημένο από το Σύνταγμα να ψηφιστεί με ενισχυμένη πλειοψηφία, ο Γιώργος Παπανδρέου επέδειξε, μεταξύ των άλλων, έλλειψη πολιτικής οξειδέρκειας και δημιούργησε έναν πλαστό αντιμνημονιακό ήρωα. Τον σημερινό Πρωθυπουργό. Η ζωή έδειξε ότι, αν χρειάζονταν τότε 180 ψήφοι για την υπερψήφιση του μνημονίου η χώρα θα είχε αποφύγει κάμποσα άχρηστα Ζάππεια και ο Παπανδρέου έναν αχρείαστο σκληρό πολέμιο. Οι πολιτικές δυνάμεις θα είχαν διαταχθεί με αντιπροσωπευτικό τρόπο απέναντι στη νέα πραγματικότητα, και δεν θα γινόμασταν μάρτυρες κωμικών αντιφάσεων από πλευράς Ν.Δ. τα επόμενα χρόνια και ασφαλώς παραπάνω απαξίωσης της πολιτικής ζωής.

  Εκείνο το πρώτο πάθημα δεν έγινε μάθημα σε κανέναν. Συνέχισαν οι κυβερνήσεις όλην την περίοδο αυτών των 4 ετών την τακτική της κοινοβουλευτικής τεθλασμένης, με διάφορα νομότυπα τερτίπια Προεδρικών διαταγμάτων, πράξεων νομοθετικού περιεχομένου κλπ, παρακάμπτοντας όπου ήταν εφικτό την ευθεία κοινοβουλευτική διαδικασία για να επιβάλουν τις πολιτικές των μνημονίων. Όπως τώρα με τα θερινά τμήματα. Που για μια φορά ακόμα αποδεικνύετει ότι η περιφρόνηση των θεσμών γίνεται μπούμεραγκ.

  Η Κυβέρνηση επέλεξε ως πιο συμφέρουσα την οικονομική συσκευασία των θερινών τμημάτων για να περάσει πολύ σημαντικά νομοθετήματα. Ας αφήσουμε την ανοιχτή κοροϊδία, ότι τάχα έκλεισε τη Βουλή πρόωρα επειδή δεν είχε σοβαρή νομοθετική εργασία, και ας δούμε τι καλά αποκόμισε από τη φαεινή ιδέα. Ο ΣΥΡΙΖΑ καλοκαιριάτικα βρήκε θαυμάσια ευκαιρία να σπεκουλάρει θεαματικά με σημαία ένα άδειο πουκάμισο και να γεμίσει με σελίδες δόξας μία ξεθυμασμένη μετεκλογική περίοδο. Ένα Δημοψήφισμα που δεν πρόκειται ούτως ή άλλως να γίνει ποτέ δημιούργησε ένα τεχνητό αυτοσκοπό που κωδικοποιήθηκε στο μαγικό νούμερο 120. Όλη η αντιπολίτευση χορεύει επί μέρες στον ρυθμό του Τσίπρα προσπαθώντας να τον ξεπεράσει στην ευρηματικότητα του τίποτα. Αν εξαιρέσει κανείς το ΚΚΕ (το μόνο πραγματικά συνεπές και μη λαϊκίστικο κόμμα της Βουλής) οι υπόλοιποι δεν καταλαβαίνεις γιατί ξοδεύουν πολιτικό κεφάλαιο σε ένα πεδίο που τη δόξα την πήρε άλλος. Η ΔΗΜΑΡ έκανε ένα βήμα ακόμα προς τη διάλυση, οι ΑΝΕΛ προς τον παραλογισμό και οι ανεξάρτητοι προς τη γραφικότητα ενώ όλοι μαζί έκαναν για μια ακόμα φορά πολιτικό παίκτη τη Χρυσή Αυγή. Και η Κυβέρνηση η μεγάλη χαμένη των εντυπώσεων.

  Αν η κοινοβουλευτική τάξη τηρείτο όλα αυτά θα συζητούνταν στην Ολομέλεια. Θα έφερναν τα κόμματα της Αντιπολίτευσης μία, δύο, πέντε προτάσεις Δημοψηφίσματος, θα θεωρούνταν ομοειδείς όπως έχει ξαναγίνει, θα γινόταν η συζήτηση και το Δημοψήφισμα θα απερρίπτετο μεγαλοπρεπώς σε μια σύντομη διαδικασία. Και μπορεί να μάθαινε επιτέλους και ο λαός τι συμβαίνει με τη ΔΕΗ, αν δηλαδή πρόκειται για μία ακόμα άρνηση της αντιπολίτευσης σε οιαδήποτε αλλαγή επιχειρείται στη χώρα ή αν μιλούμε για μία ακόμα βλαβερή για το δημόσιο συμφέρον επιλογή της κυβέρνησης υπό την πίεση της τρόικας. Αντί αυτών επί τόσο μεγάλο διάστημα παρακολουθούμε γυμνάσματα μηδενικής πολιτικής ουσίας από αντιπάλους που τις υπόλοιπες ώρες κατηγορούν ο ένας τον άλλον για την κατάντια της πολιτικής ζωής του τόπου.
  ένα άρθρο των πρωταγωνιστών

 4. Ο/Η Κωλόγερας λέει:

  Το ότι ήταν ανέκαθεν ναζιστές το ξέρουμε. Ακόμη και οι πλέον απάνθρωπες ιδέες όμως δεν διώκονται. Ας μην το ξεχνούμε.

  Κωλόγερας

  • Ο/Η laskaratos λέει:

   Αγαπητέ Κωλόγερα,
   υποθέτω πως αναφέρεσαι στις διώξεις κατά των Νεοναζί.
   Δεν διώκονται για τις ιδέες τους, αν υποθέσουμε ότι οι διαστροφικές τους ιδεοληψίες και ορμές συνιστούν ιδέες.
   Έχουν συστήσει συμμορία που έχει διαπράξει εκατοντάδες εγκληματικές πράξεις, έχει στρατιωτική παρακρατική δομή και εκπαίδευση και δηλωμένη πρόθεση εγκληματικής ρατσιστικής δράσης και ανατροπής του δημοκρατικού πολιτεύματος με βίαια μέσα.

 5. Παράθεμα: “Ουδείς καλά ενημερωμένος άνθρωπος δεν κατανοεί πλέον το τι συμβαίνει με τη ΔΕΗ” | Ροΐδη και Λασκαράτου Εμμονές | crockorozistas

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.