Ορθόδοξος επίσκοπος, θύμα των Ναζί, σχεδόν άγνωστος στην Ελλάδα

Ο άγιος Γοράσδος της Πράγας

του Αναγνώστη Λασκαράτου

gorasdos1Έχει πολλούς μάρτυρες επισκόπους η Ελλάδα επί ναζιστικής Κατοχής; Ούτε έναν. Έχει πολλούς που να πήραν ενεργό μέρος στην εθνική αντίσταση; Τρείς (Κοζάνης, Ηλείας, Χίου) και οι τρεις διώχθηκαν από την Εκκλησία και από το Κράτος, οι δυο πρώτοι αποκαταστάθηκαν, μετά θάνατον, από το Χουντόδουλο το 2000, με την αισχρή διατύπωση της «συγχωρήσεως» και ο τελευταίος, που πέθανε άρρωστος, πάμπτωχος και μόνος  το 1950, περιμένει πότε θα ξαποστάσει από τις τιμές, τις μεγαλομισθίες και τις δόξες το πλυντήριο της Ιεραρχίας (και πολλών άθλιων καταστάσεων ακόμη), που ακούει στο όνομα Γλέζος, μη και φιλοτιμηθεί να απαιτήσει την αποκατάσταση της μνήμης του. Για τους δεκάδες αντιφασίστες πατριώτες ιερείς  που κατασπαράχτηκαν από την Ιεραρχία και από το ελληνικό Κράτος δεν μπορεί να γίνει καμία κουβέντα, θα ήταν μεγάλη πολυτέλεια σε μια εποχή που ακόμη και η Αριστερά διαπλέκεται με τον πιο γελοίο και πολιτικά ανώφελο τρόπο με το επισκοπάτο. Όποιος θέλει περισσότερη ενημέρωση για τη στάση των Ελληνορθόδοξων κρατικών επισκόπων στην Κατοχή, μπορεί να διαβάσει τις τέσσερεις συνέχειες του δημοσιεύματος μας «Οι επίσκοποι στην Κατοχή-Απάντηση στους Μ. Γλέζο-Χριστόδουλο».

Υπάρχουν άραγε ορθόδοξοι Αρχιερείς στον κόσμο που να δολοφονήθηκαν από τους Ναζί; Υπάρχει ένας, ο άγιος Γοράσδος μητροπολίτης Πράγας, που στην Ελλάδα των δωσίλογων ή των απόντων μητροπολιτών της Κατοχής, η Εκκλησία δεν θέλει να τον ξέρει, γιατί χαλάει την πιάτσα. Βάλτε στο Google, σε όποια παραλλαγή και με όποια προσθαφαίρεση θέλετε τις λέξεις Γοράσ(ζ)δος-μητροπολίτης-Πράγας κι αν βρείτε για το μακαρίτη ένα (αριθμ.1) άρθρο στα ελληνικά (υπάρχουν εκατοντάδες στην αγγλική, στη γαλλική και στη γερμανική), να μας το πείτε. Μόνο αν τον γράψετε ως Γκοράζντ, θα βρείτε βιογραφικά στοιχεία σε δυο ρωμέικα μπλογκς, hristopanagia και proskynitis (blogspot.com), επί της ουσίας δηλαδή σχεδόν πουθενά.  Aυτή η απόσταση των Νεοελλήνων πιστών από το γεγονός δεν είναι τυχαία, κάτι έχει να μας πει. Θα βρείτε εκατοντάδες αφιερώματα σε παλαβές Ρωσίδες καλόγριες (δια Χριστόν σαλές), σε βδελυρούς τσαρικούς επισκόπους που έπεσαν θύματα των Μπολσεβίκων και τώρα θαυματουργούν (από την Κόλαση;), σε απόκοσμους φανατικούς Σλάβους ηγούμενους που υπερασπίστηκαν το δόγμα του λευκού χρώματος της δεξιάς φτερούγας του Αγίου Πνεύματος  και σε ιπτάμενους Ρώσους στάρετς που μιλούσαν με αρκούδες. Θα βρείτε επίσης κάμποσα τιμητικά άρθρα στα ελληνικά για το Ρώσο μητροπολίτη Βρυξελών Βασίλειο Κριβοσέιν, εκ των συντακτών της κατάπτυστης υμνητικής επιστολής των Αγιορειτών στο Χίτλερ, καταδικασμένο δωσίλογο, χωρίς καμία αναφορά στο τελευταίο γεγονός.

Τείνω να πιστέψω αυτό που έγραψε ο Ηλίας Κανέλλης «Αν εξαιρέσουμε τον εξτρεμισμό των εκπροσώπων του νεοναζιστικού κόμματος, η Χ.Α. είναι ιδεολογικά κυρίαρχη. Οι ιδεολογικές διαφορές που έχει με την εθνική ιδεολογία είναι ελάχιστες» και για όποιον αμφιβάλλει για τα παρανοϊκά ρεύματα που συνδέουν ακόμη και μεγάλους εχθρούς σε αυτήν την αλλοπρόσαλλη χώρα, ας διαβάσει στον ιστότοπο των ακατανόμαστων (30.11.2013): «ο βουλευτής του Σύριζα Μ.Γλέζος, απηυδισμένος από την ‘υπερδημοκρατία’ των απατεώνων του αντισυνταγματικού τόξου κατήγγειλε την αναστολή της χρηματοδότησης του Λαϊκού Συνδέσμου-Χ.Α, καταψηφίζοντας …» και ίσως προβληματιστεί.

gorasdos2Αφού η εθνική και κρατική Εκκλησία, που ευλογεί τα ορμητήρια των Ταγμάτων Εφόδου, δεν μπορεί να κρύψει την απέχθεια της για τους αντιφασίστες κληρικούς που πολέμησαν τις δυνάμεις του Σκότους, νομίζω πως ένα μπλογκ σαν το δικό μας  οφείλει να καλύψει το κενό και να παρουσιάσει με συντομία τον άγιο Γοράσδο, θεωρώντας πως με τον τρόπο αυτό αφ’ενός εκπληρώνει μια υποχρέωση σε έναν τίμιο αντιφασίστα επίσκοπο και αφ’ετέρου συνεισφέρει στον παραπέρα εξευτελισμό των Ρωμιών επισκόπων. Αναρωτιέμαι ειλικρινά γιατί αυτή η απόλυτη αδιαφορία των Ελλήνων πιστών του διαδικτύου να παρουσιάσουν στο κοινό τους που το έχουν μπουκώσει με χιλιάδες γελοία καλογερικά θαύματα και οράματα, έναν τόσο λαμπρό ορθόδοξο Αρχιερέα. Επαρχιωτισμός, ανοησία, αμάθεια, εθνικισμός; Νομίζω πως απλά πρόκειται για εγγενή απέχθεια προς μια υπόθεση με έντονα τα στοιχεία του ορθολογισμού, της ιστορικότητας, του δημοκρατικού ήθους, της αυτοθυσίας, του υγιούς πατριωτισμού, των πραγματικών αρετών καθημερινών ανθρώπων που οι περιστάσεις τους ανυψώνουν, χωρίς μυθολογικά στοιχεία και υπέρλογες μαγικές αποχρώσεις. Αυτά είναι πράγματα που μεταφέρουν τον άξονα περιστροφής του θολού πνευματικού κόσμου των ‘πιστών’ σε ξένα, επικίνδυνα για το καλογερικό αρχιερατείο και για τα μυστικιστικά δογματικά επινοήματα, πεδία.

Ο Γοράσδος (Ματθαίος Πάβλικ) ήταν ιερέας της Καθολικής Εκκλησίας στη Μοραβία, εφημέριος για 15 χρόνια σε νοσοκομείο διανοητικά ασθενών στο Kromeriz, προσχώρησε στην Ορθόδοξη Εκκλησία, έγινε αρχιμανδρίτης και χειροτονήθηκε το 1921 επίσκοπος με τον τίτλο του Μοραβίας και Σιλεσίας, παίρνοντας το όνομα του αγίου επισκόπου, που διαδέχθηκε το 885 τον ιεραπόστολο των Σλάβων άγιο Μεθόδιο. Ανέπτυξε μεγάλη δράση στην προσπάθειά του να επαναφέρει στην Ορθοδοξία περιοχές όπως η Βοημία, που είχαν μια ισχυρή παλιά σύνδεση με την Ανατολική Εκκλησία την οποία διατάραξε ο καθεστωτικός καθολικισμός και η Ουνία. Το 1938 οι Ναζί εισβολείς υποχρέωσαν και την Ορθόδοξη Εκκλησία της Τσεχοσλοβακίας να υπαχθεί στον Αρχιεπίσκοπο Tύχωνα του Βερολίνου, τον οποίο διαδέχθηκε την ίδια χρονιά ο επίσκοπος του Πότσδαμ Σεραφείμ (Karl George Albrecht Lyade ή Lade) παίρνοντας τον τίτλο του μητροπολίτη και του «Φύρερ πάντων των Ορθοδόξων του 3ου Ράιχ», αποδεχόμενος ισχυρή οικονομική ενίσχυση από τους Ναζί για το χτίσιμο ενός μεγάλου καθεδρικού ναού.

Κυβερνήτης της Τσεχοσλοβακίας διορίστηκε ο αντισημίτης διοικητής των SS Reinhard Heydrich, ένα ανθρωπόμορφο τέρας υπεύθυνο για την εξόντωση εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων, κυρίως Εβραίων, γνωστό ως «δήμιος» ή “χασάπης της Πράγας”, που δολοφονήθηκε το Μάη του 1942 από Τσέχους αντιστασιακούς εκπαιδευμένους στην Αγγλία, κοντά στον ορθόδοξο καθεδρικό ναό των Κυρίλλου και Μεθοδίου (φωτ.2, 800 Ναζί πολιορκούν το ναό). Κυνηγημένοι οι αντάρτες βρήκαν καταφύγιο στην υπόγεια μεγάλη Κρύπτη του ναού. Ο Γοράζδος, που από τις πρώτες ημέρες της Κατοχής συνεργάστηκε με την Αντίσταση, ανακάλυψε το γεγονός μετά από  λίγες ημέρες φεύγοντας για Βερολίνο για να παραστεί στη χειροτονία  του Φιλίππου (Johann von Gardner), ενός λόγιου μουσικολόγου σκωτσέζικης καταγωγής, ως επισκόπου του Πότσδαμ (παραιτήθηκε το 1945 από την ιεροσύνη για να παντρευτεί).

Έδωσε τότε εντολή να φύγουν το ταχύτερο, μόλις μπορέσουν οι φυγάδες από τον καθεδρικό με όση μυστικότητα ήταν αυτό δυνατό, αντιλαμβανόμενος το τρομερό κίνδυνο που απειλούσε την Εκκλησία του. Όμως σε περίπου είκοσι ημέρες η παρουσία τους προδόθηκε από συναγωνιστή τους που είχε συλληφθεί και υποβληθεί σε τρομερά βασανιστήρια και οι Ναζί τους εξόντωσαν μετά από σύντομη μάχη. Ο θεολόγος Ιωάννης Sonnevend, στέλεχος της Μητρόπολης, οι δυο εφημέριοι Βάκλαβ Cikl  και Βλαδίμηρος Petrek συνελήφθησαν και ο γενναίος Γοράσδος προσπαθώντας να τους σώσει πήρε με επιμονή ολόκληρη την ευθύνη επάνω του, στέλνοντας επιστολές στον πρωθυπουργό και σε υπουργούς στις οποίες κατέληγε» «Παραδίδω εμαυτόν εις την διάθεσιν παντός αρμοδίου κρατικού οργάνου και εις πάσαν τιμωρίαν περιλαμβανομένου και του θανάτου» («Assassination: Operation Anthropoid, 1941-1942» by Michal Burian, Ales Knizek, Jiri Rajlich, Eduard Stehlik, Πράγα-2002). Συνελήφθη, βασανίστηκε για μήνες και μετά από σύντομη δίκη (φωτ. 1. στο εδώλιο δεξιά, με συγκατηγορούμενους με τη σειρά που τους αναφέρω στο κείμενο και με φρουρούς) εκτελέστηκε το Σεπτέμβρη όπως και οι τρεις συγκατηγορούμενοί του εκκλησιαστικοί. Οι Ναζιστές προέβησαν σε μαζικά αντίποινα φθάνοντας στο σημείο να εκτελέσουν τρεις χιλιάδες Εβραίους, να ξεκληρίσουν την κωμόπολη Λίντιτσε, να αφανίσουν το χωριό Λέζακι αιχμαλωτίζοντας και βασανίζοντας ακόμη και παιδιά και να θέσουν την Ορθόδοξη Εκκλησία της Τσεχίας εκτός νόμου. Όλοι οι ιερείς της εκτοπίστηκαν από τη Γκεστάπο σε στρατόπεδα εργασίας της Γερμανίας και συνολικά εννιά ακόμη Ορθόδοξοι πιστοί, ο νεωκόρος και χορωδοί του καθεδρικού εξοντώθηκαν άμεσα. Μια μικρή, ίσως η πιο μικρή από όλες, Ορθόδοξη Εκκλησία έδωσε ένα τόσο γενναίο και συγκλονιστικό παράδειγμα, που στην ορθόδοξη θεοκρατική Ελλάδα δεν φαίνεται να έχει θαυμαστές, αντίθετα με την ετερόδοξη δυτική Ευρώπη, με την ομόδοξη Ρωσία αλλά και με τη φιλελεύθερη θρησκευτικά (μέχρι αγνωστικισμού και μαζικής αθεϊας) Τσεχία, όπου η θυσία τους προκαλεί και σήμερα τη γενική αναγνώριση και συγκίνηση. Στις 4 Μαΐου 1961, η σερβική Εκκλησία ύψωσε τον Γοράσδο σε  νεομάρτυρα.

Θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμο για την Εκκλησία των διαφόρων  αφορολόγητων μάντηδων Παϊσιων, Πορφύριων και των ιερών σκελετών κάποιων απίθανων αγράμματων καλόγερων με σκοτεινό παρελθόν, να αποφάσιζε να σοβαρευτεί και να αναζητήσει εγκυρότερα κριτήρια Αγιότητας, όχι αποκρυφιστικά, παρανοϊκά, θαυματουργά και κερδοφόρα, αλλά πολύ αξιοπρεπέστερα, λογικότερα και ευαγγελικότερα. Πάνω από ένα εκατομμύριο θύματα, ακόμη και παιδιά, είχε η πατρίδα μας στη ναζιστική Κατοχή, που τόσο τη νοσταλγούν οι Χρυσαυγίτες και οι κληρικοί που ευλογούν τα Τάγματα Εφόδου. Ούτε ένας επίσκοπος μεταξύ των θυμάτων, ούτε ένας τους δεν μπήκε μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα να σώσει κάποιον, ούτε ένας τους δεν πείνασε, ούτε ένας δεν μαρτύρησε στο όνομα του Θεού του, οι στρατιές του Κακού δεν τους ακούμπησαν. Δυο λαμπροί άγιοι και ορθόδοξοι μάρτυρες που έπεσαν θύματα των πιο σκοτεινών εχθρών της ανθρωπότητας, ο νεαρός Γερμανός φοιτητής της Ιατρικής Αλέξανδρος Schmorell, που παρουσιάσαμε πρόσφατα και ο  Τσέχος Επίσκοπος Γοράσδος με τα δώδεκα πνευματικά του παιδιά της τσεχικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, περιμένουν να τιμηθούν και από τους πιστούς μιας ηθικά χρεοκοπημένης Εκκλησίας, μιας οικονομικά πτωχευμένης και βυθισμένης σε αυταπάτες και ψευδαισθήσεις βαλκανικής θεοκρατικής χώρας, που κάποτε πρέπει να βρει το μυαλό και το κουράγιο για κάνει την αυτοκριτική της.

ΥΓ

Ένα σχετικό βίντεο («Γοράσδος ο ΙΙ») με κινούμενα σχέδια. Η πρώτη μορφή του γενειοφόρου με τα γυαλιά είναι ο Γοράσδος.

Advertisements
This entry was posted in «Ιερή» Εξουσία, Γράμμα από το Ληξούρι, θρησκεία/κλήρος, κοινωνία/πολιτική. Bookmark the permalink.

24 Responses to Ορθόδοξος επίσκοπος, θύμα των Ναζί, σχεδόν άγνωστος στην Ελλάδα

 1. Ο/Η Alexarium λέει:

  Εύγε.
  Το άρθρο σας είναι κόσμημα. Τεράστιες αλήθειες, κρυμμένες προσεκτικά για πολλά χρόνια.
  Δυστυχώς, εκείνοι στους οποίους απευθύνεται, εθελοτυφλούν.
  Σας ζηλεύω που ακόμα τρέφετε ελπίδες για το αντίθετο.

  • Ο/Η Po λέει:

   Σας ευχαριστώ εκ μέρους του κ. Λασκαράτου.
   Το ιστολόγιό σας, είναι επίσης κόσμημα.
   Η αισθητική είναι ηθική.
   Μπράβο σας.

 2. Ο/Η Κόκκινη Ρόζα λέει:

  Musings from a Prague winter

  by Speranza

  We walk south through the Czech capital, on an unremarkably freezing cold December day, to the church of St. Cyril and St. Methodius. – See more at: Members of the Czech army-in-exile who had been airlifted in from the UK, the parachutists had killed a demonic figure, beloved by Hitler as “the man with an iron heart,” in an operation of astounding daring as Heydrich was being driven to his headquarters at Prague Castle on the morning of May 27. (The attack very nearly failed, when the submachine gun used by Jozef Gabcik, the principal gunman, jammed; his colleague Jan Kubiš then threw a modified anti-tank bomb at the car, fatally wounding Heydrich.) And the soldier-assassins had ended up here, surrounded and with no means of escape. Three of them died in gunbattles high in the church; the remaining four killed themselves in the crypt after resisting tear-gassing and flooding, and fighting off the SS troops, for hours. The bronze memorial lists their seven names along with that of Bishop Gorazd, the clergyman who had earlier asked that the assassins take refuge elsewhere, but told the Nazis he took personal responsibility for their being there. Gorazd was arrested, tortured and executed by Nazi firing squad, along with the church’s priests and lay leaders. The immediate consequences of the killing of Heydrich were devastating. An estimated 5,000 Czechs were murdered in reprisals ordered by Hitler; the entire village of Lidice, falsely implicated in the plot, was liquidated and razed. But the bullying Nazis’ veneer of invulnerability had been smashed, an incalculably valuable achievement.

  – See more at: http://www.theblogmocracy.com/2013/12/12/musings-from-a-prague-winter/#sthash.z2lpgbpz.dpuf

 3. Ο/Η laskaratos λέει:

  Αρχικά να ευχαριστήσω κι εγώ πολύ τον Alexarium λέγοντάς του το γνωστό, πως η ελπίδα πεθαίνει τελευταία

  http://jungle-report.blogspot.gr/2014/06/tourkonazi.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed:+Jungle-report+(JUNGLE-Report)

  Ο Τουρκοναζί

  τάδε έφη SPY

  29 Ιουν 2014

  Στη φωτογραφία απεικονίζεται ο προφυλακισμένος χρυσαυγίτης βουλευτής Χρήστος Παππάς με ένα τούρκικο φέσι, που έχει ραμμένα επάνω του τον ναζιστικό «Reichsadler» (αετό του Ράιχ) και τη νεκροκεφαλή των Waffen-SS.

  Ίσως το πιο αντιπροσωπευτικό δείγμα νεοέλληνα ναζιστή, που συνδυάζει με τον πιο ωραίο τρόπο την εν δυνάμει ανατολίτικη καταγωγή, την ελληνική ραγιαδοσύνη και τα ναζιστικά πιστεύω, ως αναγκαστικό ιδεολογικό καταφύγιο για όλους αυτούς τους τύπους που βασανίζονται από μύρια συμπλέγματα κατωτερότητας και προσπαθούν απεγνωσμένα να ανυψώσουν το εγώ τους μειώνοντας με καταγέλαστες κατασκευασμένες φυλετικές θεωρίες όλη την υπόλοιπη ανθρωπότητα.

  Η φωτογραφία είναι από τη νέα σειρά φωτογραφιών της ναζιστικής συμμορίας που αποκαλύπτει ο Ιός στο ρεπορτάζ «Δεν είμαστε ναζί!».
  http://www.efsyn.gr/?p=211347

 4. If you want to know more, visit
  http://www.sacredczech.com/en/

  GORAZD II
  A short clip from a series of 5 animation clips MAGNI (a tourism project) representing religious perspectives and traditions and corresponding sacral sights in the Czech Republic.

  This very clip brings you a quick look back on a historical event related to the Easter Orthodoxy, represented by bishop Matěj Pavlík – Gorazd II. when he helped Czech Parachuters to hide in his church of Sv. Cyril a Metodej in Prague after they executed their plan to assassinate Reinhard Heydrich, the top head of SS in the Nazi occupied Czechoslovakia during WWII.

  Since animation has such unique sensitivity, even a controversial events and circumstances can be portrayed with glamour and dignity with a little touch of sense of humor and exaggeration ..

  Clip 4: East Orthodoxy, Bishop Gorazd II. …

  Production studio: 3Bohemians
  Synopsis: David Šorm, David Toušek
  Story: Jan Saska
  Direction, Art and Animation: Jan Saska
  Music: Petr Vyšohlíd
  Technique: 2D hand animation

 5. Ο/Η Ελένη Μπουζουρούλια λέει:

  http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22767&subid=2&pubid=64029157

  ΕΘΝΟΣ
  «E» 28/6

  Ο «ΠΥΡΗΝΑΣ» ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ ΑΠΕΙΛΕΙ

  Χρυσή Αυγή: στήνουν πογκρόμ κατά ομογενών

  Πριν από σχεδόν 80 χρόνια οι ναζί σημάδευαν τα σπίτια και τα μαγαζιά των Εβραίων, ώστε να είναι καθαρότεροι στόχοι για τα πογκρόμ και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Σήμερα, οι νεοναζί της Χρυσής Αυγής χρησιμοποιούν το Ιντερνετ.
  Ενώ στην Ελλάδα οι βουλευτές του νεοναζιστικού μορφώματος μπαινοβγαίνουν στα ανακριτικά γραφεία, η Χρυσή Αυγή Αμερικής έχει εξαπολύσει επιχείρηση στοχοποίησης και εκφοβισμού εναντίον ομογενών πανεπιστημιακών, στελεχών της ελληνοαμερικανικής κοινότητας και όσων «τόλμησαν» να πουν ξεκάθαρα την άποψή τους στο ντοκιμαντέρ του ελληνικής καταγωγής σκηνοθέτη Ρίτσαρντ Λίδις για τη Χρυσή Αυγή Νέας Υόρκης.

  Χαρακτηρίζοντάς τους «εγκληματίες» και βραχίονες κάποιας δήθεν συνωμοσίας δημοσιεύουν στη χρυσαυγίτικη ιστοσελίδα τους τα προσωπικά τους δεδομένα ?φωτογραφίες, διευθύνσεις, τηλέφωνα, e-mails, σε ποιες περιοχές συχνάζουν κ.ά.- ενώ ταυτόχρονα τους «σταμπάρουν» ως «Εβραίους», συνεργάτες των «σιωνιστών», ομοφυλόφιλους, Αριστερούς, κομμουνιστές, μαρξιστές κ.ά. χρησιμοποιώντας συκοφαντίες, μπόλικο λαϊκισμό, συνωμοσιολογικά σενάρια και μισές αλήθειες.

  Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής», τουλάχιστον ένας από τους στοχοποιηθέντες έχει δεχτεί απειλητικά τηλεφωνήματα με φράσεις του τύπου «ξέρουμε ποιος είσαι»… Εμπλεκόμενοι με τους οποίους μιλήσαμε κάνουν λόγο για «έμμεσες απειλές» και για «ξεκάθαρη επιχείρηση στοχοποίησης» σχολιάζοντας την επιθετική δημοσίευση, η οποία μάλιστα έχει αναπαραχθεί σε αμερικανικά φόρουμ, όπου συχνάζουν υποστηρικτές της «υπεροχής της λευκής φυλής», ρατσιστές, φασίστες, νεοναζί, σκίνχεντ.

  Σε κοινή θέα
  Εκεί, σε κοινή θέα, βρίσκονται ονόματα και προσωπικά στοιχεία Ελλήνων της Νέας Υόρκης που μιλούν στο ντοκιμαντέρ… Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, το FBI Νέας Υόρκης διεξάγει έρευνα για την υπόθεση και τις απειλές που έχουν δεχτεί συμμετέχοντες στην ταινία, όπως επίσης κι άλλα μέλη της Ομογένειας που τα έβαλαν με τη Χρυσή Αυγή.

  «Η επίθεση της Χρυσής Αυγής σε μένα και τους ανθρώπους που εμφανίζονται στο ντοκιμαντέρ δείχνει ωμά πόσο αντισημίτες και ομοφοβικοί είναι», δηλώνει στο «Εθνος της Κυριακής» ο βραβευμένος σκηνοθέτης Ρίτσαρντ Λίδις. Στο ντοκιμαντέρ του, που

  TA XΡΥΣΑΒΓΟΥΛΑ ΒΓΗΚΑΝ ΑΠΟ ΚΟΤΕΣ
  http://enthemata.wordpress.com/2014/06/29/sbou-2/
  Ιδρώνει το νεοναζιστικό αυτί;

  29 Ιουνίου 2014 

  του Στρατή Μπουρνάζου

  Στο «χρονικό» της Χρυσής Αυγής, τη βδομάδα που μας πέρασε, η είδηση ήταν η δημοσίευση, στην Εφημερίδα των Συντακτών, των περιβόητων πλέον νεοναζιστικών φωτογραφιών. Όπου βλέπουμε τους Μιχαλολιάκο-Παππά με κοντά παντελονάκια και σβάστικα, αλλά και τους Κασιδιάρη-Παππά να ποζάρουν με τη σβάστικα, όχι πλέον εξ απαλών ονύχων, αλλά το 2009 και το 2012.

  Δεν θα επιμείνω στις φωτογραφίες, παρά τη σημασία τους. Δεν χρειάζεται να κομίζω γλαύκα στην Αθήνα, ούτε κάρβουνο στο Νιούκαστλ, όπως λέει η αντίστοιχη βρετανική ρήση· δεν χρειάζεται, άλλωστε, υποθέτω να πείσω κανέναν από τους αναγνώστες ότι το σήμα της Χρυσής Αυγής δεν είναι ο αρχαιοελληνικός μαίανδρος. Θα σταθώ σε μια άλλη είδηση, μικρότερης εμβέλειας, που έχει όμως σημασία.

  Η Χρυσή Αυγή δημοσίευσε στην ιστοσελίδα της φωτογραφίες από το GayPride της Θεσσαλονίκης (που πήρε από τη Lifo), διανθισμένες με αντίστοιχα (του ήθους της ΧΑ) σχόλια. Σκοπός δεν ήταν η σφαιρική ενημέρωση ούτε (μόνον) η τέρψη των ρεκτών ακροδεξιών και φασιστών. Σκοπός ήταν η στοχοποίηση των εικονιζόμενων, όπως ήταν φανερό από τον σχολιασμό. Τα μεμπτά είναι δύο: η οικειοποίηση φωτογραφιών χωρίς άδεια ή αναφορά πηγής και, πρωτίστως, η στοχοποίηση των εικονιζόμενων, εξόχως επικίνδυνη (αν συνυπολογιστούν οι «αγωνιστικές περγαμηνές» της Χρυσής Αυγής: «Περίανδρος», Ρουπακιάς, δολοφονία Λουκμάν και πλείστα άλλα).

  Ως εδώ, ουδέν το αξιοπερίεργο. Τι περιμέναμε από τους νεοναζί; Το αξιοπρόσεκτο ήρθε αμέσως μετά. H Lifo, διά του δικηγόρου της Χρήστου Γραμματίδη, διαμαρτυρήθηκε και απαίτησε το κατέβασμα των φωτογραφιών. Όπερ και –ω του θαύματος!–, εγένετο. Οι ατρόμητοι νεοναζί, που μασάνε σίδερα και κάνουν το λιοντάρι, συμμορφώθηκαν πάραυτα.

  Τι δηλοί ο μύθος (που δεν είναι μύθος, αλλά γεγονός); Ότι οι Χρυσαυγίτες κάθε άλλο παρά ατρόμητοι και πανίσχυροι είναι, ειδικά αυτή την περίοδο, που εξελίσσεται η ποινική δίωξη. Ακόμα και σε ένα μικρό ζήτημα, που οι περισσότεροι μάλλον θα λέγαμε «σιγά, μωρέ, μην ιδρώσει το αυτί τους με επιστολές και νομικά»… Και όμως, ίδρωσε και παραΐδρωσε, και κατέβασαν αμέσως τις φωτογραφίες. Επομένως, ένα μπράβο σε αυτούς που κινήθηκαν και ένα συμπέρασμα: σε κάθε ασχήμια και απειλή των νεοναζί, ακόμα και για «μικροπράγματα», πρέπει να αντιδρούμε· με όποιον τρόπο μπορούμε. Η απραξία μας τους τρέφει.

 6. Ο/Η laskaratos λέει:

  http://enthemata.wordpress.com/2012/11/25/zoumboulakis/

  «Ο Αρχιεπίσκοπος και η Εκκλησία πρέπει να καταδικάσουν ρητά και απερίφραστα τη Χρυσή Αυγή


  25 Νοεμβρίου 2012 15 σχόλια 

  συνέντευξη του Σταύρου Ζουμπουλάκη
  …………..

  Η Χρυσή Αυγή δεν είναι ένα ακροδεξιό λαϊκιστικό κόμμα· είναι ένα ναζιστικό κόμμα, που δρα ως εγκληματική συμμορία. Δεν έχουμε κάτι ανάλογο στην Ευρώπη σήμερα, και αυτό συμβαίνει επίσης για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Υπάρχουν, αυτή τη στιγμή, οι κοινωνικές και ιδεολογικές προϋποθέσεις να μετεξελιχθεί η Χρυσή Αυγή σε μαζικό φασιστικό κόμμα, με έναν σκληρό ναζιστικό πυρήνα. Αυτό συνιστά πολύ μεγάλο κίνδυνο. Δεν είναι βέβαιο ότι θα τα καταφέρει. Ωστόσο, ανεξάρτητα από το αν τα καταφέρει ή όχι, είναι φανερό ότι ήδη δηλητηριάζει την πολιτική και ιδεολογική ζωή του τόπου. Βλέπουμε δηλαδή ότι σε σημαντικά ζητήματα, όπως η εξωτερική πολιτική, η μετανάστευση, η ιθαγένεια, η δικαιοσύνη, η Χρυσή Αυγή επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό, το κλίμα.
  ………….
  Αν ο Αρχιεπίσκοπος, η Ιεραρχία προέβαιναν σε μια βαρυσήμαντη, διαγγελματικού τύπου, ρητή και ονομαστική καταδίκη της Χρυσής Αυγής –και όχι γενικά και αφηρημένα του ρατσισμού– αυτό θα της τραβούσε το χαλί κάτω από τα πόδια, θα την απονομιμοποιούσε ιδεολογικά και ηθικά.

  Μέχρις στιγμής όμως δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο…

  Πράγματι, η Εκκλησία της Ελλάδος δυσκολεύεται να το κάνει, και αυτό σχετίζεται πρωτίστως με την ιστορία της. Από τον Εμφύλιο και μετά, ταυτίζεται με το κράτος των εθνικοφρόνων, και μάλιστα με τις πιο ακραίες εκφάνσεις του μετεμφυλιακού, δεξιού, αστυνομικού, αυταρχικού κράτους. Στη δικτατορία συνεργάζεται πλήρως με το καθεστώς, αποτελεί μέρος του συστήματος, ενώ στη μεταπολίτευση είναι ο μόνος θεσμός που δεν γνώρισε αποχουντοποίηση. Και ο Σεραφείμ, που εγκαθιδρύεται από τον Ιωαννίδη, θα εμφανιστεί ως οιονεί αντιδικτατορικός, ως εκείνος που ανέτρεψε τον εκλεκτό της Χούντας Ιερώνυμο. Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που η Εκκλησία, όχι μόνο η ελληνική αλλά οι χριστιανικές Εκκλησίες γενικά, σωπαίνουν, παζαρεύουν ή συνεργάζονται ανοιχτά με ακροδεξιές ή και καθαρά φασιστικές οργανώσεις και ιδεολογίες. ………».
  _____________________

  O Χρυσαυγίτης μητροπολίτης Κόνιτσας Ανδρέας (που κατά το Μιχαλολιάκο είναι «λεβέντης» και πλήρωνε ενοίκια γραφείου της Χ.Α: «Πλήρωνε και το γραφείο μας, όποτε είμαστε…» ) φωτογραφίζεται με τον Αλβανό τραμπούκο Νεοναζί Ρομπέρτο Χάιντι και με άλλα μέλη των Ταγμάτων Εφόδου

  http://toorama.blogspot.gr/2013/09/blog-post_5673.html

  Υπενθυμίζω σχετική δήλωση του Φύρερ από τον οποίο ο μητροπολίτης, αν και τον διέψευσε χαρακτηρίζοντας φαιδρά τα λόγια του, δεν απαίτησε να ανακαλέσει, :

  http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=257468&catid=9
  «Σάλος από το βίντεο του Μιχαλολιάκου: «Ο Μητροπολίτης Σπάρτης έβαλε ένα ολόκληρο γηροκομείο να μας ψηφίσει» – Αποκαλεί «σκατιάρη» τον Άνθιμο………..
  Ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής αποθεώνει τον Μητροπολίτη Κονίτσης χαρακτηρίζοντάς τον λεβέντη……..».
  ________________
  http://unfollow.com.gr/print/from-issue/7828-ekklisiaxa/

  Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών, η Εκκλησία και η Χρυσή Αυγή

  Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2014

  UNFOLLOW

  «Η είδηση ότι η Χρυσή Αυγή είχε σχέσεις με επιφανείς μητροπολίτες δεν προκαλεί έκπληξη. Κι αυτό όχι μόνο επειδή «αποχουντοποίηση» στην Εκκλησία της Ελλάδος ουδέποτε έγινε σε ικανοποιητικό βαθμό, με αποτέλεσμα οι πεποιθήσεις πολλών λειτουργών της να ταυτίζονται με αυτές των φασιστικών μορφωμάτων, αλλά και επειδή η ίδια η δράση της ως «προκεχωρημένου φυλακίου του ελληνισμού» ευνοεί τη σύνδεση με την ακροδεξιά.
  ___________________
  http://enthemata.wordpress.com/2012/09/02/bournazos-33/

  O χρυσαυγιότατος μητροπολίτης και τα «καλά παιδιά» του


  2 Σεπτεμβρίου 2012
  ………….
  Στη φετινή γιορτή, όμως, υπάρχει μια κρίσιμη παράμετρος, που κάνει τα πράγματα όχι απλώς θλιβερά, αλλά εξοργιστικά και επικίνδυνα. Και αυτή είναι η μαζική παρουσία «αγωνιστών» της Χρυσής Αυγής, καθώς και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του κόμματος, Χρήστου Παππά. (Δεν χρειάζεται, νομίζω, να εξηγήσω γιατί αυτό το στοιχείο κάνει όλη τη διαφορά, πόσο διαφορετική σημασία παίρνει η τελετή, όταν δεν παρίστανται μόνο κάποια γερόντια και απόστρατοι, αλλά την αγκαλιάζουν μαζικά τα δολοφονικά «τάγματα» της Χρυσής Αυγής). Ο Σεβασμιώτατος, λοιπόν, παρακάλεσε τον «κύριο βουλευτή» (ο οποίος υπό τις ιαχές «Αλήτες-προδότες-πολιτικοί», δήλωνε: «Μισούμε όλους αυτούς τους προδότες κι αυτούς θέλουμε να εξοντώσουμε. Μισούμε όλους τους ανθέλληνες, όλα αυτά τα ερυθρά σκουπίδια»), να μεταφέρει στο Κοινοβούλιο την οργή του «τοπικού ιεράρχη» για όλα τα παραπάνω (τους «τενεκέδες» κλπ.). Και ο ιεράρχης, κλείνοντας τον λόγο του, στράφηκε στους Χρυσαυγίτες, «αυτά τα παιδιά τα καλά, τα αγωνιστικά», όπως τα αποκάλεσε κατά λέξη, με «την ευχή και την προσευχή»: «Να μην αργήσει ο καιρός που τις μαύρες μπλούζες που φοράτε τώρα που αγωνίζεστε θα τις αντικαταστήσετε με γαλάζιες και άσπρες μπλούζες. Αυτή είναι η ευχή μου».
  ………….
  _________
  Dear Czech faithful,
  your video will be used.
  Thanks a lot

 7. Ο/Η Αδ.Κοραής λέει:

  http://www.chiosnet.gr/News_HeadTitles_Analysis_Gr.asp?Newspaper=1&NewID=31949
  Απαιτείται συλλογικό αίτημά μας για την αποκατάσταση του μητροπολίτη Ιωακείμ

  Εάν στις ημέρες μας η διοικούσα Εκκλησία έχει τόσο πολύ ξεφύγει από τους Ιερούς Κανόνες και διστάζει να τιμωρήσει ανθρώπους που έχουν κατ’ επανάληψη κατασκανδαλίσει το χριστεπώνυμο πλήρωμα και «σέρνεται» να το πράξει έπειτα από τη ρητή προσταγή Εισαγγελέων και Αρεοπαγιτών με τελεσίδικες καταδικαστικές αποφάσεις (βλέπε πρόσφατη περίπτωση πρώην Μητροπολίτη Παντελεήμονα Μπεζενίτη) προκαλώντας ακόμη περισσότερο την κοινή γνώμη, υπάρχουν και περιπτώσεις ανθρώπων που ενώ θα έπρεπε να έχουν τιμηθεί και επαινεθεί, απεναντίας έχουν καταδικαστεί είτε διότι τα «έβαλαν» με το καθεστώς της εποχής (πολιτικό ή θρησκευτικό) είτε διότι η δράση τους έθεσε φραγμούς σε άνομα και διεστραμμένα συμφέροντα (λαμπρό παράδειγμα των ημερών μας ο εξαίρετος Θεολόγος Νικόλαος Σωτηρόπουλος – «Φόβος και τρόμος» των αιρέσεων στη χώρα μας, ο Μητροπολίτης Αττικής και Μεγαρίδος κ. Νικόδημος Γκατζηρούλης – Άγιος Ιεράρχης με φωτεινή ζωή και διακονία κ.α.).
  Έτσι, εδώ στη Χίο, την περίοδο του εμφυλίου (περί το 1945-46), κατά παρόμοιο τρόπο λοιδορήθηκε και συκοφαντήθηκε από κάποιους εθνικόφρονες της εποχής (πολλοί εξ αυτών είχαν συνεργαστεί και με τους Γερμανούς ενώ άλλοι κατέδιδαν αθώους συμπολίτες τους στο αστυνομικό καθεστώς) ένας ιεράρχης πατριώτης, ζηλωτής, με πλούσια εθνική, αντιστασιακή και κοινωνική – προνοιακή δράση, ο συμπατριώτης μας ΙΩΑΚΕΙΜ ΣΤΡΟΥΜΠΗΣ – Μητροπολίτης Χίου (ο από Αρδαμερίου Χαλκιδικής αρχικά και Καρδαμύλων Χίου στη συνέχεια).
  Ο αοίδιμος Μητροπολίτης Χίου Ιωακείμ Στρουμπής (1880 – 1950) υπήρξε μια φωτισμένη και ηγετική φυσιογνωμία, μια μορφή με απαράμιλλο θάρρος έναντι στο γερμανό κατακτητή, με γενναίο φρόνημα στο Χριστό και την πατρίδα του, την Ελλάδα.
  Ο συμπολίτης μας, ιατρός Ανδρέας Φρ. Μιχαηλίδης, συνέταξε με κάθε λεπτομέρεια τη βιογραφία, τη δράση και τα γεγονότα που ακολούθησαν ώστε να εκπέσει ο Ιωακείμ Στρουμπής (άδικα και ετσιθελικά, από τοπικά κομματικά συμφέροντα) του θρόνου της Μητροπόλεώς μας, δίχως μέχρι σήμερα να έχει αποκατασταθεί η σεβάσμια μνήμη του από πλευράς της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος (διότι από την Πολιτεία και την τοπική κοινωνία έχουν κατ’ επανάληψη τούτα λεχθεί και έχει επάξια τιμηθεί δεόντως), εν αντιθέσει με τους δύο «ΕΑΜικούς» Μητροπολίτες Κοζάνης Ιωακείμ και Ηλείας Αντώνιο οι οποίοι αποκαταστάθηκαν (και δεν συμπεριέλαβε η Ιερά Σύνοδος στην Απόφασή της και τον τρίτο – Χίου Ιωακείμ).
  Το μέγεθος της κοινωνικής, προνοιακής και πατριωτικής δράσης του Ιωακείμ είναι τεράστιο.

 8. Ο/Η Franz Kafka λέει:

  Φίλοι καλησπέρα. Κλέβω λίγο χρόνο από το Μουντιάλ για χάρη σας. Το βιβλίο που αναφέρετε Assassination: Operation Anthropoid, 1941-1942» by Michal Burian, Ales Knizek, Jiri Rajlich, Eduard Stehlik
  το βρήκα στο Ίντερνετ.
  Περιγράφει με πλούσιο φωτογραφικό υλικό την εκτέλεση του σήριαλ κίλλερ Reinhard Heydrich που για πολλούς ήταν ο φυσικός διάδοχος του Χίτλερ.
  Ο πρόλογος του βιβλίου από τον Υπουργό Άμυνας της Τσεχίας
  To the reader:
  You are opening a book that tells a story of cruelty, heroism and betrayal in an
  original manner and without clichés. It is a story that has all the attributes of an
  ancient tragedy. It involves a blood-thirsty dictator, courageous avengers as well as
  a vile traitor. Yet an insuperable abyss separates it from ancient tragedy. The story of
  the assassination of the Deputy Reich Protector Reinhard Heydrich is not the work
  of a Greek dramatist. It is a story written by life itself. And the thousands of dead
  Czech patriots are real indeed. The assassination of Heydrich was undeniably the
  most important deed of the Czech resistance movement against the Nazi occupation,
  on a European-wide scale. None of the resistance movements in those other
  countries occupied by the Nazis managed to hit such a highly placed target. That the
  assassination on 27 May 1942 was an entirely exceptional event is proved by the fact
  that whenever I talk to my foreign colleagues about the participation of Czech soldiers
  in the second world war, two moments are immediately brought to mind: our pilots in
  Britain and the assassination.
  Personally I would like to stress one often-overlooked aspect relating to the assassination
  of Reinhard Heydrich: the co-operation of the parachutists with representatives of the
  local resistance movement, who were ordinary Czech people as well as members of the
  Nation’s Defence and the Sokol Organisations. In modern Czech history we would find few
  examples of such close links between the armed forces and the civilian population. The
  one without the other would not have been able to carry out something of the kind. The
  local resistance movement did not have weapons at its disposal or trained people who
  might have carried out such an undertaking. The parachutist sent into the Protectorate
  could not have carried out the assassination without the effective support of hundreds
  of patriots, people of immense courage, who by helping the parachutists threatened not
  only their own lives but those of their nearest and dearest. For that reason it clashes with
  my own feelings to speak of the murdered fellow-workers of the parachutists as victims.
  These people were not victims. They were heroes! Heroes who laid down their lives on
  the home front in a way that was no less exposed than the real fighting front. Often on
  the contrary. They departed upright, none of them begged for mercy. Their pride drove
  the Nazi murderers mad. It was from their blood, too, that our freedom emerged in May
  1945. The subsequent years of totalitarianism, which followed after the February Events
  in 1948, prevented their memory from being recalled in a dignified manner. As a result
  of the constant repetition of empty phrases, the simple and unostentatious heroism of
  our parachutists simply fell into oblivion over time. So did the heroism of the families of
  those who worked with them, and the people of Lidice and Ležáky and hundreds of other
  patriots who in many cases do not even have a grave. For that reason I regard the book
  we are presenting a small repayment of the debt that we owe those people to this day.
  Jaroslav Tvrdík
  Minister of Defence of the Czech Republic

  http://www.army.cz/images/id_7001_8000/7419/assassination-en.pdf

 9. Ο/Η Κάσυ Διάρη ισλαμοναζίστρια λέει:

  http://bleakrida.blogspot.gr/2014/06/blog-post_29.html
  Ο ΧΡΥΣΑΥΓΙΤΗΣ ΧΡ. ΠΑΠΠΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΙΣΛΑΜΟΝΑΖΙΣΤΙΚΟ ΦΕΣΙ.

  To φορούσαν στο Β΄Παγκόσμιο πόλεμο τα βοσνιακά μουσουλμανικά SS, διαβόητα για τη βία τους σε βάρος των Σέρβων Ορθόδοξων

 10. Ο/Η Antifa2 λέει:

  http://www.efsyn.gr/?p=211752
  30/06/14
  Των Χάλεντ Τάχερ, Δημήτρη Αγγελίδη

  Η νίκη της Εθνικής φούντωσε (ξανά) τη φασιστική βία
  Η πρόκριση της Ελλάδας στους «16» είχε ως πρώτα θύματα ανυποψίαστους μετανάστες.

  (….)
  Κατεβαίνοντας τη Φωκίωνος Νέγρη, έβλεπα τον κόσμο να πανηγυρίζει. Αρχισα κι εγώ να χειροκροτάω και να γελάω, ήταν υπέροχη ατμόσφαιρα. Περπάτησα μέχρι την πλατεία Αμερικής και περίμενα το τρόλεϊ. Ξαφνικά είδα από απέναντι κάποιους με σημαίες της Ελλάδας να πλησιάζουν τους Αφρικανούς που κάθονταν στην πλατεία και να τους χτυπούν με κλοτσιές και μπουνιές. Αρχισαν να έρχονται προς το μέρος μου. Φοβήθηκα και έτρεξα προς τη Δροσοπούλου. Μετά από δέκα λεπτά, σκέφτηκα ότι απομακρύνθηκε ο κίνδυνος, ότι θα έχουν τελειώσει οι πανηγυρισμοί. Ξανακατέβηκα στη στάση να πάρω το τρόλεϊ και να πάω σπίτι, αλλά καθυστερούσε λόγω των πανηγυρισμών. Πρέπει να είχε φτάσει μία και μισή, όταν εμφανίστηκαν ξαφνικά από παντού άτομα με σημαίες. Μου έκανε εντύπωση που ήταν μεγάλοι άνθρωποι, όχι μικροί σε ηλικία. Εριχναν ξύλο σε όποιον είχε μαύρο χρώμα ή χρώμα σαν το δικό μου, δεν τους ενδιέφερε αν ήταν άντρας ή γυναίκα. Ηρθε ένας πίσω μου, με τράβηξε από την τσάντα που είχα στον ώμο και άρχισε να με χτυπάει στο πρόσωπο. Τον έσπρωξα και το έβαλα στα πόδια. Είδα κι άλλους να έρχονται πίσω μου, αλλά ήμουν τυχερός γιατί πέρασε το τρόλεϊ και μπήκα μέσα. Αυτοί συνέχιζαν να με κυνηγούν και να με βρίζουν. Μέσα από το τρόλεϊ, έβλεπα εστίες από δέκα-είκοσι άτομα να γρονθοκοπούν μετανάστες σε αρκετές γωνίες στην πλατεία Κολιάτσου. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί το κάνουν αυτό. Την Ελλάδα τη θεωρώ σπίτι μου, έξι χρόνια ζω εδώ και δουλεύω. Ξέρω τους παίκτες της Εθνικής Ελλάδας απ’ έξω και έλπιζα να νικήσει. Με αντιμετώπισαν όμως σαν ζώο. Στον επόμενο αγώνα, θα αναγκαστώ να πάρω ταξί. Δηλαδή θα ξοδέψω τα μισά από το ημερομίσθιό μου για να γυρίσω σπίτι».

  Ενισχυμένες δυνάμεις
  (….)
  http://www.efsyn.gr/?p=211752

  • Ο/Η Κρονιος πσρς λέει:

   Για 6 χρόνια, μιλάς τέλεια Ελληνικά… Απο πού ειναι ο μπαμπας σου; Και τι χρώμα έχεις; Ποιος ειναι απο πίσω σου;

 11. Παράθεμα: Ορθόδοξος επίσκοπος, θύμα των Ναζί, σχεδόν άγνωστος στην Ελλάδα | Ροΐδη και Λασκαράτου Εμμονές | crockorozistas

 12. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

  «Νεκρός ο πρώην μητροπολίτης Αττικής Παντελεήμων
  Τετάρτη, 02 Ιουλίου 2014 14:49 UPD:15:47

  Νεκρός βρέθηκε, το πρωί, σε παραλία του συνοικισμού Βγέθι της Κερατέας, ο πρώην μητροπολίτης Αττικής Παντελεήμων Μπεζενίτης.
  Η σορός του πρώην μητροπολίτη, που εντοπίστηκε από άνδρες του λιμενικού, μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Κέντρο Υγείας Κερατέας, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.
  Ιατροδικαστής αναμένεται να πραγματοποιήσει νεκροψία-νεκροτομή για τον ακριβή προσδιορισμό της αιτίας του θανάτου του πρώην μητροπολίτη, ενώ ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό πότε θα τελεστεί η εξόδιος ακολουθία.
  Ο Παντελεήμων είχε καταδικαστεί τον Ιούνιο του 2008 σε εξαετή κάθειρξη από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων για υπεξαίρεση 66,5 εκατ. δρχ. την περίοδο 1995-1998 από τη Μονή Οσίου Εφραίμ στη Νέα Μάκρη. Καταγγελίες για την κατάχρηση των εισφορών των πιστών είχαν κάνει οι μοναχές της μονής.
  Πηγή: ΑΜΠΕ»

  http://www.naftemporiki.gr/story/828552/nekros-o-proin-mitropolitis-attikis-panteleimon

 13. Ο/Η αποσώστρα λέει:

  Θαυμάσιο άρθρο . Ως συνήθως έναυσμα για αναζήτηση .
  Ψάχνοντας , βρήκα τα παρακάτω στοιχεία .. Αν ισχύουν ,μήπως αδικούμε άλλους μητροπολίτες αγωνιστές ,με το να αναφέρουμε τιμητικά μόνο τους τρεις του άρθρου σας ; Ευχαριστώ .

  http://fdathanasiou.wordpress.com/2010/12/01/%CE%BC%CE%B1%CF%84%CF%89%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%B1-%CF%81%CE%AC%CF%83%CE%B1/

 14. Ο/Η laskaratos λέει:

  Αγαπητή αποσώστρα ευχαριστώ,
  δεν θέλω να αδικήσω κανέναν. Αδικούν τον εαυτό τους όσοι παίρνουν στα σοβαρά τα επιλεκτικά δημοσιεύματα της Εκκλησίας η οποία κατασπάραξε την πλειονότητα των αντιστασιακών ιερέων.
  Η παρέμβασή σου όμως μου έδωσε μια ιδέα. Θα γράψω ένα σχετικό άρθρο απάντηση στο άρθρο που μου έστειλες, όμως θέλω το χρόνο μου.

  Ενδεικτικά ο παπά Βαλής:
  http://www.pemptousia.gr/2012/10/%CF%80%CE%B1%CF%80%CE%B1-%CE%B2%CE%B1%CE%BB%CE%AE%CF%82-%CE%AD%CE%BD%CE%B1%CF%82-%CF%88%CF%85%CF%87%CF%89%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%BF%CF%82-%CE%B9%CE%B5%CF%81%CE%AD%CE%B1%CF%82-%CF%84%CE%B7/
  Όπως, δυστυχώς, συμβαίνει συνήθως στον τόπο μας, η ανταμοιβή για τη δράση του ήταν η … αναμενόμενη αγνωμοσύνη. Μέσα στο ζοφερό κλίμα των διώξεων και του εμφύλιου σπαραγμού που ακολούθησε, ο παπα-Βαλής απαλλάχθηκε των καθηκόντων του από τον επίσκοπό του, γιατί «η διαγωγή του σκανδάλιζε το ποίμνιον»… Μερικά χρόνια αργότερα, τιμωρήθηκε με ένα χρόνο φυλάκιση, επειδή κατέθεσε ως μάρτυρας υπεράσπισης του αριστερού λογοτέχνη Θέμου Κορνάρου. Πληροφορίες τον φέρνουν να ζει αργότερα με μια μικρή σύνταξη κάπου στο Αιγάλεω
  _______

  ο παπα-Κτενάς
  http://nikiana.wordpress.com/2009/10/24/o-%CE%B8%CF%81%CF%85%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%82-%CE%BB%CE%B5%CF%85%CE%BA%CE%B1%CE%B4%CE%AF%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B1%CE%B3%CF%89%CE%BD%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%AE%CF%82-%CE%BA%CE%BF%CE%BC%CE%BC%CE%BF/

  Το 1945 φυλακίζεται και επί 12 χρόνια σέρνεται από κάτεργο σε κάτεργο. Οι κακουχίες, οι βασανισμοί, οι στερήσεις και ο χρόνος υποσκάπτουν την υγεία του και αποφυλακίζεται λόγω ανηκέστου βλάβης της υγείας του. Δύο χρόνια πριν η Μητρόπολη της Λευκάδας είχε προχωρήσει στον αποσχηματισμό και την καθαίρεσή του.
  _______________

  ο παπα Ξενάκης
  http://www.chiosnet.gr/News_HeadTitles_Analysis_Gr.asp?Newspaper=1&NewID=25270
  Η σύλληψη του παπά – Ξενάκη, η εν ψυχρώ δολοφονία του Δημήτρη Ευαγγελινού με την διαπόμπευση του πτώματός του και η σύλληψη στη φουντάνα στο Βροντάδο που ήταν το παράνομο τυπογραφείο των ΠΡΩΤΟΠΟΡΩΝ των Μιχάλη Βαττάκη και Φώτη Αγγουλέ έκλεισε τον κύκλο ενός αιματηρού τριμήνου στο νησί.
  Τον Αύγουστο του 1948 με τη δίκη των 56 αριστερών από το έκτακτο στρατοδικείο και την εκτέλεση των 16 κουμουνιστών στο Γουδί, η Χίος θα παραδοθεί «αμόλυντη από τα κουμουνιστικά μιάσματα» στα χέρια των φασιστών του μοιράρχου Παντελίδη, του νομάρχη Σβώκου και του Μητροπολίτη Φωστίνη Π.
  ________________________

  Για τους μητροπολίτες που αναφέρει το άρθρο:

  για τον Παραμυθίας Δωρόθεο σε παραπέμπω στο βιβλίο «Ανεπιθύμητοι συμπατριώτες Τσάμηδες, Εβραίοι» του Γ.Μαργαρίτη για να δεις τη δράση του ως πλιατσικολόγου κατά των Τσάμηδων που καταδιώχτηκαν άγρια και άδικα από το κράτος της Δεξιάς

  Για το μητροπολίτη Καρύστου Παντελεήμονα, διώκτη αντιστασιακών κληρικών, μιλάμε για πραγματικό βόρβορο, επικεφαλής Τάγματος ανηλίκων που τους έβγαλε στο κλαρί-ενδεικτικά αναφέρω τον τ.Αττικής Παντελεήμονα-που συμπτωματικά πέθανε χτες. Ο μητροπολίτης Αυγουστίνος Καντιώτης σε δημοσίευμα της «Σπίθας» του, αποκάλεσε το «Ταγμα» του, «εστία μολύνσεως» της οποίας τα έργα «απειλούν να προκαλέσουν ναυτίαν και εις αυτούς τους βουβάλους του βορβορώδους Αλιάκμονος» (Γ.Δ.Καρανικόλα «Ανορθόδοξοι Έρωτες Ορθοδόξων Αρχιερέων»).
  Για τον Ζακύνθου Χρυσόστομο, εγκατέλειψε την επίσημη Εκκλησία και προσχώρησε στους Παλαιοημηρολογίτες
  Ο μητροπολίτης Αττικής Ιάκωβος, όντως δημοκρατικό στοιχείο αν και παλατιανός, διώχθηκε κακήν κακώς για ομοφυλοφιλικά σεξουαλικά σκάνδαλα
  Ο μνημονευόμενος ως αντιστασιακός Πατάρων Μελέτιος υποδέχθηκε τους Ναζί επίσημα και τιμητικά στην Αλεξανδρούπολη και έγραψε γράμμα στον Χίτλερ
  http://xyzcontagion.wordpress.com/2012/04/14/meletios-pataron-epistoli-pros-hitler/
  Για τον μνημονευόμενο ως αντιστασιακό φασίστα Σεραφείμ του ΕΔΕΣ, δυο άρθρα μου εδώ
  https://roides.wordpress.com/2010/11/27/27nov10/

  Επειδή δεν μπορώ εδώ να γράψω ολόκληρο άρθρο σε παραπέμπω σε σειρά 4 άρθρων μου εδώ το 4ο μέρος και από εκεί θα οδηγηθεί στα 3 προηγούμενα
  https://roides.wordpress.com/2010/11/01/1nov10b/
  Επίσης διάβασε και αυτά τα άρθρα μου για φασίστες κληρικούς:
  http://yannitsochori.blogspot.gr/2012/09/blog-post_2.html
  για τον Σύρου Φιλάρετο κλπ
  https://roides.wordpress.com/2011/05/13/13may11/

  • Ο/Η αποσώστρα λέει:

   Πω!πω! Τι καταιγισμός πληροφοριών είναι αυτός ! Κι ύστερα λένε εμένα …αποσώστρα 😉
   Κρίμα ,όμως ! Τόσα ψέμματα ..
   Με είχε πιάσει το πονόψυχό μου χθες και είπα μπας και βγάλω από το σωρό και κανέναν άλλο τίμιο ρασοφόρο πατριώτη , έστω και με το τσιμπιδάκι των φρυδιών ,αλλά εις μάτην !
   Για το άρθρο σας ,πάρτε όσο χρόνο θέλετε ! Ανυπομονώ !
   Μέχρι τότε όμως ,λέω να αποσυρθώ .. έχουμε και μια μελέτη να κάνουμε :))

 15. Παράθεμα: Δυο Ορθόδοξοι ιερείς κατά του αντισημιτισμού | Ροΐδη και Λασκαράτου Εμμονές

 16. Παράθεμα: Δυο Ορθόδοξοι ιερείς κατά του αντισημιτισμού | grassrootreuter

 17. Παράθεμα: Δυο Ορθόδοξοι ιερείς κατά του αντισημιτισμού | Israel and Middle East actuallity Forum

 18. Παράθεμα: Δυο Ορθόδοξοι ιερείς κατά του αντισημιτισμού | αυτόνομη πρωτοβουλία ενάντια στην λήθη

 19. Παράθεμα: Μαρία Ελισάβετ Σκόμπτσοβα | Θησαυρός Γνώσεων και ευσεβείας (II)

 20. Ο/Η laskaratos λέει:

  Η ταινία ξεκίνησε να παίζεται στη χώρα μας σήμερα, αναφέρεται στην εξόντωση του ναζιστικού κτήνους της Πράγας και δείχνει το εσωτερικό του ορθόδοξου καθεδρικού ναού της Πράγας, τον πατέρα (Βλαδίμηρο) Πέτρεκ την κρύπτη κλπ και την μάχη που δόθηκε εκεί.

  Eδώ ένα άρθρο της Καθημερινής, που αγνοεί ολότελα πως ο ναός ήταν Ορθόδοξος

  http://www.kathimerini.gr/823834/article/politismos/vivlio/epixeirhsh-an8rwpoeides

  19.07.2015
  Επιχείρηση «Ανθρωποειδές»
  ΗΛΙΑΣ ΜΑΓΚΛΙΝΗΣ

  Ο συγγραφέας Λοράν Μπινέ (Laurent Binet) γράφει πως στο ανθρωποειδές της σημερινής φωτογραφίας μια απελπισμένη μητέρα προσέφερε το μωρό της, να σωθεί τουλάχιστον αυτό προτού την εκτελέσουν μαζί με τους υπόλοιπους Εβραίους της κοινότητάς της. Και αυτός διέταξε να εκτελεστεί η μάνα μαζί με το παιδί της. Ο Αδόλφος ήξερε καλά τι έλεγε όταν τον αποκάλεσε «Ο άνθρωπος με την καρδιά από σίδερο». Το όνομα αυτού: Ράινχαρντ Χάιντριχ. Πρώην αξιωματικός του Ναυτικού, με γνώσεις και εμπειρία χειριστή μαχητικών αεροσκαφών, καλλιεργημένος και εκλεπτυσμένος, λάτρης των γυναικών, του Σούμπερτ και του Βάγκνερ, ο Χάιντριχ διατέλεσε αρχηγός της Γκεστάπο, έφτασε στον βαθμό του στρατηγού των Ες Ες (SS-Obergruppenführer) και θεωρήθηκε από πολύ νωρίς στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο η επιτομή του απόλυτα διαβολικού ναζί, ιθύνοντα νου του Ολοκαυτώματος.

  Ο κύριος Γκρι είχε μια μανία με τη μορφή του Χάιντριχ από παλιά. Ολα ξεκίνησαν από μια ταινία που είδε μικρός («Operation Daybreak», 1975) με θέμα την αληθινή ιστορία ενός Τσέχου κι ενός Σλοβάκου σαμποτέρ που ξεκίνησαν από την Αγγλία στις 28 Δεκεμβρίου του 1942, έπεσαν με αλεξίπτωτο κάπου έξω από την Πράγα με σκοπό να δολοφονήσουν τον Χάιντριχ. Μετά το σινεμά, ο πατέρας του κυρίου Γκρι τον πήγε στην οικογενειακή βιβλιοθήκη και του έδειξε, στον ένα από τους τρεις μαύρους, φθαρμένους τόμους της «Ανόδου και της πτώσης του Γ΄ Ράιχ» του Ουίλιαμ Σίρερ, τις πραγματικές φωτογραφίες των Γιαν Κούμπις και Γιόζεφ Γκάμπτσικ, των δύο ηρωικών σαμποτέρ, καθώς και του πραγματικού Χάιντριχ. Ηταν μια φωτογραφία σε προφίλ. Η αρχετυπικά άρια φυσιογνωμία του επισκιαζόταν από αυτό που ο ίδιος και οι δικοί του αποκαλούσαν «εβραϊκή μύτη». Η μυστική επιχείρηση της δολοφονίας του έφερε την κωδική ονομασία «Επιχείρηση Ανθρωποειδές». Αν και μικρός, ο κύριος Γκρι καταλάβαινε πως έβλεπε στη φωτογραφία όχι έναν άνθρωπο αλλά ένα ανθρωποειδές. «Πώς ήταν δυνατόν να ακούει Σούμπερτ;» αναρωτήθηκε χρόνια αργότερα – την ίδια βασανιστική διερώτηση βρήκε και στις σελίδες του Τζορτζ Στάινερ…

  Πράγα, 27 Μαΐου 1942: οι ατυχίες της τελευταίας στιγμής, που παραλίγο να γλιτώσουν τον Χάιντριχ, τα θραύσματα της χειροβομβίδας που τελικώς τον οδήγησαν στον θάνατο, η καταφυγή των δύο νέων, μαζί με τους άλλους συνεργάτες, στην κρύπτη μιας εκκλησίας, η προδοσία, η ασφυκτική πολιορκία απ’ τα λυσσασμένα Ες Ες, η ηρωική άμυνα και η τελική αυτοκτονία των ηρώων μέσα στην κρύπτη – αφού πρώτα πήραν μαζί τους δεκάδες Γερμανούς. Κι έπειτα, τα αντίποινα στο Λίντιτσε: ένα ολόκληρο τσεχικό χωριό σβήστηκε από τον χάρτη· οι κάτοικοι εξοντώθηκαν, τα σπίτια ισοπεδώθηκαν. Οι Γερμανοί σκότωσαν μέχρι και τα σκυλιά του χωριού.

  Ο κύριος Γκρι τα ξαναθυμήθηκε όλα αυτά καταβροχθίζοντας το συναρπαστικό μυθιστορηματικό χρονικό της δολοφονίας του Χάιντριχ, «HHhH» από τον Λοράν Μπινέ (μτφρ. Γ. Ξενάριος, εκδ. Κέδρος), ακούγοντας την Ημιτελή του Σούμπερτ με τον Καρλ Μπεμ να διευθύνει τη Φιλαρμονική της Βιέννης. «Ετσι για σπάσιμο», είπε. «Για να ξεπλύνω τον Σούμπερτ απ’ το απόλυτο κτήνος που οι αναγνώστες βλέπουν ακριβώς από κάτω».
  ______________

  Eδώ μερικές φωτογραφίες:
  Oι δυο ήρωες σαμποτέρ

  Jan Kubiš


  Jozef Gabčík


  O χασάπης της Πράγας αναγγέλλεται πως φτάνει στην πόλη

  Την παραμονή της εκτέλεσής του, με τη γυναίκα του Λίνα, σε κονσέρτο.

  Ο επίσκοπος Γοράσδος, όπως ήταν πριν και όπως έγινε μετά δυο μήνες στη φυλακή.


  O πατέρας Βλαδίμηρος Πέτρεκ, πρωτοπρεσβύτερος του ναού των Μεθοδίου και Κύριλλου της οδού Resslova


  Ο αρχηγός των SS Kurt Daluege-1946


  To κτήνος Heinrich Jöckel, της Γκεστάπο


  Ο δήμιος Καρλ Χέρμαν Φρανκ ο εξολοθρευτής των χωριών Lidice και Lezaky, που εξοντώθηκαν ως αντίποινα, εκτελείται το 1946.


  Το αυτοκίνητο του δήμιου μετά την έκρηξη


  Η μαρτυρική οικογένεια Moravec


  Η Μητρόπολη


  Οι πολιορκητές της ρίχνουν νερό και αέρια δακρύων


  Σφαίρες στον τοίχο του ναού

  Operation Daybreak (1975)Timothy Bottoms, Martin Shaw, σκηνοθεσία Lewis Gilbert

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.