«Τα Οινόφυτα (συνεχίζουν να) είναι μια χαβούζα»

Οι διαπιστώσεις των υδρογεωλόγων για τη ρύπανση στην ευρύτερη περιοχή είναι αποκαταλυπτικές. Πρόσφατη έρευνα καταδεικνύει ότι οι συγκεντρώσεις καρκινογόνων τοξικών βαρέων μετάλλων είναι υπερβολικά πάνω από τα επιτρεπτά όρια  

xavouza

δεν έχουμε μόνο εθνικόφρονες αντί-Ρεπουσικούς που φυλάττουν Θερμοπύλας, και καφετζούδες και μέντιουμ έχουμε, και ελκυστικές χαβούζες διαθέτομεν

Συγκεντρώσεις τοξικών βαρέων μετάλλων υπερβολικά πάνω από τα επιτρεπτά όρια διαπιστώνει έρευνα του Εθνικού Κέντρου Βιώσιμης και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΚΒΑΑ) και του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις των εταιρειών ΧΑΛΚΟΡ, ΕΛΒΑΛ και ΣΥΜΕΤΑΛ στην περιοχή Οινοφύτων – Σχηματαρίου Βοιωτίας.

Συγκεκριμένα η έρευνα διαπιστώνει «υπερβολικές τιμές», όπως αναφέρεται πολλάκις στο κείμενο, σε στοιχεία όπως αργίλιο, χρώμιο, μαγγάνιο, κοβάλτιο, νικέλιο, χαλκό, μόλυβδο και σίδηρο.

Ο υδροφόρος ορίζοντας
Οπως επισημαίνεται στο τελικό αθροιστικό συμπέρασμα των δημόσιων φορέων για τις τιμές των βαρέων μετάλλων, «οφείλονται αποκλειστικά σε άμεση κατείσδυση της ρύπανσης στους χώρους εγκαταστάσεων και όχι σε παράγοντες υπόγειας υδροφορίας, η οποία αναπτύσσεται σε βάθη μεταξύ 10 μ. έως 35.μ. περίπου. Ούτε επίσης σε επιφανειακές απορροές με ανάλογες επιβαρύνσεις οι οποίες κατεισδύουν πλησίον των επιβαρυμένων υδρογεωτρήσεων».

Πρόκειται για έναν χώρο όπου γίνεται επεξεργασία μετάλλων, τα οποία έχουν τη δυνατότητα να διαφύγουν και να καθιζάνουν στον υδροφόρο ορίζοντα και στο χώμα. Το γεγονός αυτό «επισύρει επιβάρυνση του υδροφόρου ορίζοντα, με τη διαφορά ότι για να δούμε τον διασκορπισμό που υπάρχει στην περιοχή θα πρέπει να γίνουν μέσα στον χρόνο και άλλες αναλύσεις και στην ευρύτερη περιοχή, κατά εκεί που κινείται ο υδροφόρος ορίζοντας», ανέφερε ένας εκ των ερευνητών, ο υδρογεωλόγος, Παναγιώτης Σαμπατακάκης σε επικοινωνία του με την «Εφ.Συν.».

Ωστόσο, όπως υποστήριξε, οι γεωτρήσεις διατηρούνται νόμιμα από τις βιομηχανίες, ώστε να λαμβάνονται αντίστοιχες δειγματοληψίες. «Είναι μια προκαταρκτική έρευνα σε αυτά τα υδροσημεία, εντός της βιομηχανικής ζώνης. Για να δούμε εάν είναι μια παραμένουσα κατάσταση, πρέπει να κάνουμε χρονοσειρές. Αν διαπιστώσουμε ότι εκεί διατηρούνται αυτές οι τιμές, θα μπορούμε να εντοπίσουμε και το σημείο το οποίο εκπέμπει ρύπους» εξήγησε, συμπληρώνοντας κατηγορηματικά: «Η περιοχή στα Οινόφυτα είναι μια χαβούζα». Σύμφωνα με τον κ. Σαμπατακάκη, αναμένεται περαιτέρω αναζήτηση στοιχείων από τους επιθεωρητές Περιβάλλοντος, οι οποίοι στις έρευνές τους θα επεκταθούν και ως προς το βάθος και ως προς την επιφάνεια του υδροφόρου ορίζοντα.

Κίνδυνοι για την υγεία
Είναι ευρέως γνωστό πως τα τοξικά βαρέα μέταλλα εγκυμονούν κινδύνους για τη δημόσια υγεία, έως και το απώτερο μέλλον. «Σε όλα τα βαρέα μέταλλα έχουν αποδοθεί από την ευρωπαϊκή νομοθεσία τρία χαρακτηριστικά: καρκινογόνα, μεταλλαξιογόνα και τερατογόνα. Δεν υπάρχουν όρια», τόνισε στην «Εφ.Συν.» ο Θανάσης Παντελόγλου, χημικός και βιοχημικός Μηχανικός, υπογραμμίζοντας επί των ευρημάτων: «Οταν μιλάμε για μείγμα 8 βαρέων μετάλλων, πρέπει να γνωρίζουμε πως τα βαρέα μέταλλα λειτουργούν συναθροιστικά».

***

Σημείωση του ιστολογίου : Αν δεν κάνουμε λάθος είναι περιοχή του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου του… άγνωστου σκανδάλου, του Βοιωτοπεδίου που κάτι περί συμπαράστασης ψελλίσματα… και εάν πάλι δεν κάνουμε λάθος, ήδη από την εποχή του Καραμανλή Jr, και του χρισμένου εκ Σημίτεως ΓΑΠ, από τότε οι αρχές είχαν υποσχεθεί  ότι θα παρθούν και ήδη… δρομολογούνται οριστικές λύσεις. Τι συνέβη κύριοι;

*

This entry was posted in Ασμοδαίος, κοινωνία/πολιτική. Bookmark the permalink.

18 Responses to «Τα Οινόφυτα (συνεχίζουν να) είναι μια χαβούζα»

 1. Ο/Η laskaratos λέει:

  Κύριε Ροϊδη,
  δράττομαι της ευκαιρίας να θυμίσω ένα δημοσίευμα της «Αυγής» (7.3.2008) σχετικό με την επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΝ στον Βοιωτικό Ασωπό, που από ότι ξέρω δεν διαψεύστηκε, από τον καιρό που ο Πρόεδρος του ΣΥΝ και το περιβάλλον του δεν είχαν αντιληφθεί «πόσο τυχεροί είμαστε που έχουμε τον κ.Ιερώνυμο Αρχιεπίσκοπο».

  «….Έχοντας στο πλευρό του την επιτροπή κατοίκων, αλλά και τον πατέρα Ιωάννη, βρέθηκε στο σημείο του ποταμού που πέφτουν τα απόβλητα από τις βιομηχανικές επιχειρήσεις της ευρύτερης περιοχής. Πρόκειται για ένα τεράστιο οικολογικό έγκλημα, που εδώ και 8 μήνες δεν μπορεί το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ σε συνδυασμό με την τοπική αυτοδιοίκηση να επιλύσει. Βεβαίως η δυσκολία έγκειται στο γεγονός ότι στην υπόθεση-σκάνδαλο εμπλέκονται τα μεγάλα εργοστάσια, η ΕΑΒ, οι αυτοδιοικητικές αρχές, το υπουργείο Υγείας και, δυστυχώς, η Μητρόπολη Θηβών. Το ενθαρρυντικό της υπόθεσης είναι η μεγάλη δραστηριοποίηση των κατοίκων της περιοχής και των κινήσεων πολιτών. Διεκδικούν το προφανές: Να κλείσει εδώ και τώρα η βάνα για την παροχή πόσιμου νερού. Υπενθυμίζεται ότι πριν από 3 μήνες, με απόφαση του Δημάρχου Οινοφύτων, καθαιρέθηκε από αντιδήμαρχος περιβάλλοντος ο Μιχάλης Γιαλούρης επειδή κατήγγειλε ότι δεν διενεργούνται οι απαραίτητοι έλεγχοι από το υπουργείο Υγείας. Τη μάχη για την ανάδειξη και αντιμετώπιση του προβλήματος συνεχίζει να δίνει ο ιερέας της περιοχής Γιάννης Οικονομίδης, παρά τις πιέσεις που έχει δεχτεί από τον πρώην μητροπολίτη Θηβών και νυν αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο. Ενώ αρχικώς ο κ. Ιερώνυμος είχε θετική στάση απέναντι στα προφανή αιτήματα των κατοίκων, άλλαξε θέση όταν τέθηκε το ζήτημα της διαδοχής του Χριστόδουλου. Πρέπει, πάντως, να σημειωθεί ότι ο κ. Ιερώνυμος είναι συγγενής με τον δήμαρχο Οινοφύτων. Στις δηλώσεις που έκανε ο πατέρας Ιωάννης αναρωτήθηκε πώς δεν έχει βρεθεί λύση εδώ και οχτώ μήνες, τη στιγμή που τα λύματα συνεχίζουν να πέφτουν στον Ασωπό ποταμό. Ζήτησε να δοθούν στη δημοσιότητα τα ονόματα των βιομηχανιών που ρυπαίνουν και να πληρώσουν αδρά την περιβαλλοντική καταστροφή που προκαλούν. Ο πατέρας Ιωάννης εξήρε το γεγονός ότι ‘οι κάτοικοι της περιοχής δεν μασάνε και αντιδρούν’.»

 2. Ο/Η Σουλιώτισα Αρβανίτισα λέει:

  Τσι μπουν;

  http://agiosthomas.50webs.com/history_oinofyta.htm

  Ιστορία των Οινοφύτων

  Μικρή πολίχνη, δορυφόρος της Τανάγρας, δίπλα στον Ασωπό ποταμό και στην αριστερή του όχθη, κοντά στα όρια των νομών Αττικής και Βοιωτίας. Σημειώνεται στους ιστορικούς χάρτες της αρχαίας Ελλάδος και τα αναφέρουν συγγραφείς από τα πανάρχαια χρόνια. Ο Θουκυδίδης, ο Παυσανίας, ο Πίνδαρος, ο Διόδωρος, ο Πλούταρχος, αναφέρονται στα ιστορικά κείμενά τους για τα Οινόφυτα και το Δήλεσι. Αφορμή για τους αρχαίους Έλληνες συγγραφείς, στάθηκαν οι φονικές μάχες που έγιναν στην περιοχή της Τανάγρας, των Οινοφύτων και του Δηλεσίου. Σαν οικισμοί, ανάγονται από την πρώιμη ακόμη νεολιθική εποχή και ίσως τη «μαγιά» να απετέλεσαν οι τεχνίτες του Κάδμου, που εγκαταστάθηκαν στην Τανάγρα και στη Βοιωτική ακτή του Ευβοϊκού κόλπου, επομένως και στο Δήλεσι και τα Οινόφυτα. Γεγονός είναι ότι υπήρχαν ήδη τον 7ο π.Χ. αιώνα και στα ελληνικά ιστορικά χρόνια. Για το Δήλεσι, ως πρώτοι οικιστές αναφέρονται οι κάτοικοι του ιερού νησιού της Δήλου. Ήταν ιερό «Αφίδρυμα», όπου τιμούσαν τους θεούς του νησιού τους, τον Απόλλωνα και την Αρτεμη , ως και τη Λητώ. Δημιούργησαν θέατρα , στάδια και ιερούς ναούς και άλλα δημόσια κτίρια. Το Δήλεσι μεσουρανούσε τα ιστορικά χρόνια και ήταν αξιόλογο λιμάνι των Ταναγραίων στον Ευβοϊκό κόλπο, αλλά και τόπος εξοχής για τους πλούσιους κατοίκους.

  ——-Η Μάχη των Οινοφύτων——————————————————————————————————————————-
  ——-Ρωμαική Εποχή——————————————————————————————————————————————

  ——-Φραγκοκρατία——————————————————————————————————————————————-
  ——-Τουρκοκρατία (1453-1821)—————————————————————————————————————————-
  Στην Τουρκοκρατία, η πλούσια γη της Βοιωτίας περιήλθε στην κυριότητα του Σουλτάνου. Τα ευφορότερα τμήματα γης διανεμήθηκαν στους Τούρκους αξιωματικούς, που διέπρεψαν στις μάχες.Πολλοί Έλληνες, διατήρησαν μικρές μόνο περιουσίες που καλλιεργούσαν και απέδιδαν το 1/5 της παραγωγής στο Σουλτάνο. Τιμητική εξαίρεση απετέλεσε η περιοχή των Δερβενοχωρίων, που δεν κατακτήθηκε από τους Τούρκους, αλλά παρεδόθη κατόπιν συνθήκης. Αποτέλεσμα αυτού, υπήρξε η διατήρηση των ιδιοκτησιών και η υποχρέωση προς το Σουλτάνο, ως φόρο υποταγής, μικρού μόνον ποσού 100 γροσιών «στην άκρη του ξίφους».Είχαν δε τιμής ένεκεν, σχετική αυτονομία και απετέλεσαν καθ’όλη τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας, καταφύγιο και άσυλο για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής και των Οινοφύτων. Αυτός φαίνεται πως ήταν ο λόγος που εξηγεί γιατί τα Οινόφυτα και οι γύρω οικισμοί είχαν ερημωθεί την εποχή αυτή και ουσιαστικά δεν ήταν παρά μερικές λασποκαλύβες με άφθονους ληστές και περισσή αθλιότητα. Τη σχετική εικόνα, μας δίνει παραστατικότατα η περιγραφή του Γάλλου περιηγητή DE LOIR, που το 1639 μαζί με το Γάλλο πρεσβευτή στην Κωνσταντινούπολη και τη συνοδεία τους, πέρασαν από την περιοχή στο δρόμο της επιστροφής τους από τη Χαλκίδα στην Αθήνα. «Βρήκαν στο πέρασμά τους από τα αρβανίτικα χωριά, άφθονους ληστές που δεν ήταν παρά οι πεινασμένοι κάτοικοι της περιοχής. Που και που, μέσα στο σκοτάδι της μιζέριας και της δυστυχίας, λίγα λυμφατικά φώτα, από τα λαδοφάναρα, μέσα στις άθλιες λασποκαλύβες, με το χωμάτινο δάπεδο, που στέγαζαν μαζί ζώα και ανθρώπους. Οι κάτοικοι, Αρναούτηδες , όπως τους ονομάζουν , είναι φοβισμένοι και καχύποπτοι και μοιράζονται μαζί τους, το λιτό φαγητό τους. Λίγο ψωμοτύρι και δροσερό νερό». Αυτές οι λασποκαλύβες που ήταν οι στάνες των Δερβενοχωριτών για τα χειμαδιά, φαίνεται πως έδωσαν το όνομά τους στα Οινόφυτα, που τότε ονομάζονταν Στανιάτες. Αλλες πηγές θέλουν την ονομασία από αρβανίτικη πλευρά, που όμως δε φαίνεται ν’ ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Όπως και να έχει η κατάσταση πάντως, φαίνεται ότι τα Οινόφυτα ή Στανιάτες καθώς και τα υπόλοιπα πεδινά χωριά της περιοχής είχαν ερημωθεί στην Τουρκοκρατία. Έτσι εξηγείται και το γεγονός ότι στον αγώνα του 1821 έχουμε τα ονόματα λίγων αγωνιστών, μεταξύ των οποίων εξέχουσα θέση κατέχει ο οπλαρχηγός «Καπετάν» Ιωάννης Λιάπης, για τις υπηρεσίες του οποίου η πατρίδα του παραχώρησε αγροτική έκταση 400 στρεμμάτων στη θέση «Σούλι» των Θηβών και η οποία αργότερα ανταλλάχθηκε με αυτή του αγωνιστή Βόγλη , στη θέση Λάκα στα Οινόφυτα.Το Κοινοτικό Συμβούλιο Οινοφύτων, θέλοντας να τιμήσει τη μνήμη του, έδωσε το όνομά του σε έναν από τους κεντρικούς δρόμους της Κοινότητας.Αντιθέτως με το 1821, μεγάλη συμμετοχή αγωνιστών από τα Οινόφυτα έχουμε στους Βαλκανικούς αγώνες, στον 1ο Παγκόσμιο Πόλεμο, στην άτυχη εκστρατεία του 1920-22 στη Μικρά Ασία και στον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο.

  ——-Ονομασία————————————————————————————————————————————————–
  Τα Οινόφυτα εμφανίζονται με το όνομα «Στανιάτες» σαν τμήμα του Δήμου Τανάγρας ο οποίος σχηματίσθηκε με το Βασιλικό Διάταγμα της 8ης Απριλίου 1835 (το οποίο όμως δεν δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως, όπως και πολλά άλλα). Στην αρχική σύσταση του Δήμου μετείχαν: Τανάγρα, Μπράτσι, Σχηματάρι, Ίνια, Κακοσάλεσι (Αυλώνας), Μπούγα και Κολετέτι. Μεταγενέστερα προσαρτήθηκαν, οι Στανιάτες (Οινόφυτα), Ωρωπός, Συκάμινο, Μήλεσι, Χλεμποτσάρι, Μουσταφάδες, Κακονησχύρι, Καβάσιλα, Κρώρα, Μαντάνι, Ραπεντόσα, Σκούρτα, Κλειδέτι, Λιάτανι, Μπράτσι, Δερβενοσάλεσι, Δήλεσι, Μαδαράκι και το Μετόχι της Μονής Τσάτσαρη.

  • Ο/Η Ετεοκλής λέει:

   Ασωπός Ποταμός

   Ο Ασωπός ποταμός πηγάζει από τον Ελικώνα και τον Κιθαιρώνα, περνά από τη Βοιωτία και την Αττική και χύνεται στον Ευβοϊκό κόλπο, κοντά στον Ωρωπό. Σήμερα λέγεται Βουργένης και Ωρωπός.

   Για την αρχαία ελληνική μυθολογία ο Ασωπός ήταν γιος του Ποσειδώνα και της Πηρούς ή του Δία και της Ευρυνόμης ή του Ωκεανού και της Τηθύας. Από το γάμο του με τη Μετόπη, κόρη του ποταμού και θεού Λάδωνα, απόχτησε δυο γιους, τον Ισμηνό και τον Πελάγοντα και πολλές κόρες, όπως οι Νεμέα, Θήβη, Σαλαμίνα, Κλεώνη, Τανάγρα, Εύβοια, Σινώπη, Πλάταια, Αίγινα, που όλες έδωσαν τα ονόματα τους σε πόλεις.

 3. Ο/Η blackboy1955 λέει:

  Reblogged this on Διασταυρούμενα πυρά and commented:
  «Σε όλα τα βαρέα μέταλλα έχουν αποδοθεί από την ευρωπαϊκή νομοθεσία τρία χαρακτηριστικά: καρκινογόνα, μεταλλαξιογόνα και τερατογόνα. Δεν υπάρχουν όρια», τόνισε στην «Εφ.Συν.» ο Θανάσης Παντελόγλου, χημικός και βιοχημικός Μηχανικός, υπογραμμίζοντας επί των ευρημάτων: «Οταν μιλάμε για μείγμα 8 βαρέων μετάλλων, πρέπει να γνωρίζουμε πως τα βαρέα μέταλλα λειτουργούν συναθροιστικά».

  • Ο/Η Ετεοκλής λέει:

   http://food-isimo.blogspot.gr/2012/02/blog-post_02.html

   Ασφαλή τα προϊόντα της Βοιωτίας σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ

   Ασωπός ποταμός

   Στο πλαίσιο των Προγραμμάτων Επισήμου Ελέγχου της Ασφάλειας και Ποιότητας των Τροφίμων, ο ΕΦΕΤ οργάνωσε το 2011 ένα εκτεταμένο πρόγραμμα ελέγχων των επιπέδων βαρέων μετάλλων σε τρόφιμα φυτικής παραγωγής (καρότα, πατάτες και κρεμμύδια).

 4. and the link between pollution and food chain (sorry…in English) http://www.zabetakis.net/?p=4860

 5. Ο/Η Ιερώνυμος Μπος λέει:

  http://www.megatv.com/megagegonota/article.asp?catid=27369&subid=2&pubid=11509752

  16/8
  Σκάνδαλο στη Σιβιτανίδειο

  Φέσι πάνω από 2,5 εκατομμύρια ευρώ έβαλε στα ταμεία των Δημοσίου η διοίκηση της Σιβιτανίδειου Σχολής, στην οποία -βάσει νομοθεσίας- πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου είναι ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος και μέλη ανώτατα στελέχη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

  http://press-gr.blogspot.gr/2010/03/blog-post_9719.html

  Aπό τον ΣΩΤΗΡΗ ΤΖΟΥΜΑ

  • Εδώ ο κόσμος χάνεται και η Νικόλ χτενίζεται… Εξακολουθεί να προκαλεί, να παρεμβαίνει σε όλα, να παρασύρει τον Αρχιεπίσκοπο στις επιλογές του και να τον σέρνει απ’ τη μύτη.
  • Το είπαμε και το επαναλαμβάνουμε: ποια είναι αυτή η Νικόλ, που μπορεί να κάνει ό, τι θέλει τον Αρχιεπίσκοπο; Και γιατί;
  Πόθεν αντλεί τη δύναμη και την εξουσία, ώστε να μπορεί να επιβάλλει τη γνώμη της στον κ. Ιερώνυμο και να διορίζει τους συγγενείς και τους … εκλεκτούς του, σε θέσεις κλειδιά στην Αρχιεπισκοπή αλλά και στη Σιβιτανίδειο; Όχι έναν ή δύο… Αλλά ολόκληρο το σόι της και τους γνωστούς της.
  • Βέβαια ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος, έχει μια αδυναμία στην οικογεννειοκρατία… Μια ερώτηση επί του προσκειμένου θέματος στον Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιο, είναι αρκετή για να τον ερεθίσετε και να σας πει τι παρέλαβε… Τα μαλλιά του τραβάει ο άνθρωπος, αφού δεν μπορεί να κάνει τίποτα άλλο. Είναι κάθε μέρα αντιμέτωπος με δεκάδες ελλείψεις αφού στις θέσεις της Μητρόπολης έχουν διορισθεί τα ανίψια και οι ανιψιές, οι γνωστοί και οι φίλοι… Ονόματα ξέρουμε μα ονόματα δε λέμε… Προς το παρόν.

  http://educationingr.blogspot.gr/2010/12/blog-post_16.html

  Thursday, December 16, 2010

  Μεγάλο σκάνδαλο με τις προσλήψεις αναπληρωτών στη Σιβιτανίδειο

  Οι προσλήψεις αναπληρωτών στη Σιβιτανίδειο έγιναν σε τρεις φάσεις. Και οι τρεις είχαν ως κοινό σημείο την εύνοια στους ΤΕ και ΔΕ, δηλαδή σε αποφοίτους τεχνικού ή γενικού λυκείου. Επιπλέον, αρκετά ονόματα ανήκουν σε άτομα που ήταν και πριν αναπληρωτές στη Σιβιτανίδειο. Κάποιοι θα πουν ότι αυτό μπορεί να είναι και τυχαίο. Φαίνεται όμως πως οι συμπτώσεις γίνονται όλο και πιο περίεργες όσο πλησιάζουμε προς την τρίτη φάση προσλήψεων, η οποία σημειώνουμε πως έγινε αρκετό καιρό μετά την έναρξη του σχολικού έτους, προκειμένου το θέμα να περάσει απαρατήρητο.

  Ανάμεσα στα ονόματα που θα δείτε παρακάτω, τουλάχιστον ένα άτομο ανήκει στο περιβάλλον του Ιερώνυμου. Επιπλέον, κάποια ονόματα είχαν εμφανιστεί σε παλαιότερη έρευνα που είχαμε παρουσιάσει για τους «διοριστέους». Παραθέτουμε τα ονόματα:

  http://press-gr.blogspot.gr/2008/12/blog-post_705.html

  Χαμός στη Σιβιτανίδειο…
  Τετάρτη, 3 Δεκεμβρίου 2008

  …με τους διορισμούς των αναπληρωτών
  .

  Πώς όμως θα έμπαιναν οι συγγενείς ;; Η αρχή έγινε με τον γενικό της σχολής ( κουμπάρος ). Ακολούθησαν οι διευθυντές – υποδιευθυντές – τομεάρχες – που ΟΛΩΣ ΤΥΧΑΙΩΣ – απέκτησαν αρκετούς συναδέλφους – συγγενείς τους τώρα στη σχολή, με μηδενική προϋπηρεσία .

 6. Ο/Η Ιερώνυμος Μπος λέει:

  http://archive.enet.gr/online/online_text/c=112,id=80643840,94497920,7542080

  Σκάνδαλο …Βοιωτοπεδίου

  Του ΑΡΗ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Φωτ.:ΣΠΥΡΟΣ ΤΣΑΚΙΡΗΣ

  Ιερός επενδυτής και ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος! Ως μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας, όχι μόνο θεώρησε δεδομένη την ιδιοκτησία της Εκκλησίας σε εκτάσεις τουλάχιστον 80.000 στρεμμάτων στον Παρνασσό και άλλα βοιωτικά βουνά και κάμπους, αλλά παραχώρησε κάποιες για εκμετάλλευση σε επιχείρηση της οικογένειάς του.

  […………………..]

  «Πρόκειται για τον κτηνοτρόφο Ζαχαρία Καρούζο», μας λέει ο κ. Πραγιάννης, μέλος οικογένειας που εδώ και χρόνια βόσκει τα πρόβατα στη συγκεκριμένη περιοχή. Ο συγκεκριμένος κτηνοτρόφος ποτέ δεν αναγνώρισε την κυριότητα της μονής και είχε το θάρρος να κινηθεί δικαστικά εναντίον της οικογένειας Λιάπη σε αγωγή που εκδικάστηκε την Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2008.

  Ζητούμε να γνωρίσουμε τον κ. Καρούζο και ξεκινούμε μαζί με τον κ. Πραγιάννη από τη Δαύλεια. Τον συναντούμε μαζί με τα γίδια του στο δρόμο για Παρόρι. Μας δείχνει ψηλά πίσω από το βουνό για να καταλάβουμε πού είναι η Καμάρα, «εκεί που έβοσκα τα ζωντανά από τότε που γεννήθηκα». «Από το 2005 ταλαιπωρούμαι, αλλά δεν το βάζω κάτω. Τα κρατώ εδώ, κουβαλώ νερό με το βυτίο για να τα ποτίζω. Ο Λιάπης ήθελε να περιφράξει ακόμη και την ποτίστρα που είχε φτιάξει η κοινότητα. Ηρθε, είπε ότι θα με διώξει, θα με λιώσει. Μαλώσαμε. Ηρθε μετά ο δεσπότης, είπε ότι θα τα κανονίσουμε. Επειτα από 10 μέρες, ήρθαν και με τρέχανε στον εισαγγελέα»… Τον ρωτούμε αν είναι ο μόνος κτηνοτρόφος που θίγεται.

  «Υπάρχουν και άλλοι. Αλλά δεν μιλάνε. Περιμένουν από τον δεσπότη να τους διορίσει τα παιδιά. Φοβούνται». Εκείνος δεν φοβάται; Μισό χαμόγελο. «Φοβάμαι μόνο που έχουν πλακώσει λύκοι και μου έφαγαν μόνο φέτος 70 ζωντανά». Μας μιλά για τα δύο παιδιά του, μαθητές. Μάλλον δεν πρέπει να ελπίζουν σε διορισμό…

  «Εγώ ήξερα ότι η Εκκλησία είναι κοντά στους φτωχούς ανθρώπους», μας λέει η Μαργαρίτα Αργυράκου-Miernik, αντιπρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Βοιωτίας, η οποία κατάγεται από την Πολωνία αλλά ζει εδώ και χρόνια στην περιοχή: «Εδώ όμως κοιτάζει να μας στερήσει ακόμη και τα βασικά και ο δήμος δεν κάνει τίποτε γι’ αυτό».

  [……………………….]

  Ιερώνυμος: Ζείτε από τα χωράφια μας…

  «Αν έχει το μοναστήρι ιδιοκτησία τόσο, δεν φταίμε εμείς. Το βρήκαμε. Το έχουμε. Τουναντίον πρέπει να είστε ευγνώμονες γιατί όλοι έχετε τα χωράφια του μοναστηριού και ζείτε»

  […………………………………]

  Ο Ιερώνυμος αποδεικνύεται εξαιρετικά πολιτικός και ευέλικτος.

  […….]

  Αλλοτε όμως κάνει ξεκάθαρα επίδειξη δύναμης: «Μπορώ αυτά τα χρήματα να πω στον κύριο Χριστοδουλάκη (τότε “τσάρο” της Οικονομίας), θα τα κόψεις από την περιφέρεια και θα μου τα δώσεις εμένα κατευθείαν. Το καταφέρνω»!!! (Η επιτυχία αφορά 20 εκατ.δραχμές για κατασκευή δεξαμενών.)

  Αμέσως παρακάτω, ο νυν αρχιεπίσκοπος πέφτει κάπως ιεραρχικά αν και τα ποσά ανεβαίνουν: «Είμαστε στη Λαμία, βλέπω τον κύριο περιφερειάρχη και του λέω “σας παρακαλώ πολύ θέλω να μου δώσετε 30 εκατομμύρια (δραχμές) για να φτιάξω τα γήπεδα της κατασκηνώσεως”. Και μου λέει “ευχαρίστως τα έχετε” (…). Ξαναπάω στον περιφερειάρχη και του λέω, “σας παρακαλώ πολύ εκεί που θα βάλετε εμένα 30 εκατ. θα βάλετε -και είπε ναι- και 70 εκατ. για το γήπεδο της Δαύλειας”».

  «Αποσυνάγωγος», ο κτηνοτρόφος Ζ. Καρούζος κινήθηκε δικαστικά κατά των συγγενών του αρχιεπισκόπου. «Οι άλλοι δεν μιλούν, περιμένουν διορισμούς για τα παιδιά τους», μας λέει
  Για να επανέλθει δριμύτερος μόλις τον ρωτούν γιατί δεν έφτασαν τα χρήματα στην πόλη: «Γράφω στον περιφερειάρχη και του λέω “σας ευχαριστώ πολύ για τον κόπο που κάνατε (!), τα λεφτά δεν τα χρειάζομαι, κρατήστε τα και δώστε τα στη Λαμία”».

  […………………]

  Αν και ο Ιερώνυμος δεν… πέτυχε όσα ο ηγούμενος Εφραίμ στο Βατοπέδιο, εκμεταλλεύθηκε ωστόσο στο έπακρο ένα κράτος που λειτουργεί με συνθήκες 19ου αιώνα και δεν έχει καταφέρει να οργανώσει σύγχρονο κτηματολόγιο. Πώς αλλιώς δηλαδή να ερμηνεύσει κανείς το γεγονός ότι το 2002, το τοπικό Υποθηκοφυλακείο παρέχει επίσημο έγγραφο και περιγράφει το μεν «βόσκημα Ακρινό Νερό» ως «έκτασης 3 ωρών περιφερειακώς», το δε «βόσκημα Διχάλια-Λούγαρη έκτασης 4 ωρών περιφερειακώς»; Ισως ότι θα πληρώσει φόρο 20 λεπτών και τριάντα δευτερολέπτων… Το άλλο δεδομένο είναι ότι ο νυν αρχιεπίσκοπος εμφανίστηκε και με περιβολή επενδυτή στην τοπική κοινωνία:

  […………]

  ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 04/10/2008

 7. Παράθεμα: «Τα Οινόφυτα (συνεχίζουν να) είναι μια χαβούζα» | Ροΐδη και Λασκαράτου Εμμονές | crockorozistas

 8. Ο/Η Κάσυ Διάρη θεούσα με σιδερογροθιά λέει:

  Πέντε άνθρωποι, τέσσερις άντες και μια γυναίκα συνελήφθησαν, για τη δολοφονία νεαρού Γάλλοι φοιτητή από ομάδα ακροδεξιών στην καρδιά του Παρισιού.

  Το περιστατικό σημειώθηκε το βράδυ της Τετάρτης σε παζάρι ρούχων κοντά στον σταθμό του Σαν Λαζάρ. Σύμφωνα με τα γαλλικά ΜΜΕ, τρεις νεαροί σκίνχεντ έφθασαν στον τόπο του μπαζάρ το απόγευμα και διαπληκτίστηκαν με άλλη ομάδα νεαρών. Οι σκίνχεντ κάλεσαν ενισχύσεις και στη συνέχεια περίμεναν τους νεαρούς έξω από το κατάστημα. Έπειτα από τους διαπληκτισμούς, ένας από αυτούς χτύπησε τον Κλεμάν, που ανήκε σε αντιφασιστική οργάνωση, στο πρόσωπο με σιδηρογροθιά.

  Στο σημείο που έγινε η επίθεση περισσότεροι από 15 χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν για να διαδηλώσουν φωνάζοντας συνθήματα κατά των δολοφόνων, ενώ οι φίλοι του εκφώνησαν ομιλίες αποτίοντας φόρο τιμής στον άτυχο φοιτητή.

  Εκατοντάδες φοιτητές συγκεντρώθηκαν και στο Καρτιέ Λατέν, την παραδοσιακή συνοικία των φοιτητών, ενώ συγκεντρώσεις έγιναν και στη Λυών.

 9. Παράθεμα: «Τα Οινόφυτα (συνεχίζουν να) είναι μια χαβούζα» | Ροΐδη και Λασκαράτου Εμμονές | crockorozistas

 10. Ο/Η Ioκάστη λέει:

 11. Παράθεμα: «Τα Οινό&p...

 12. Παράθεμα: Καταδικάστηκε η Ελλάδα για τη ρύπανση στα Οινόφυτα | L'Enfant de la Haute Mer

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.