Ποιοι Αντιρατσιστικοί νόμοι, υπάρχει το βιβλίο Ιστορίας ΣΤ’ Δημοτικού…

Δεν είμαι ρατσιστής, αλλά οι Έλληνες προέρχονται από τον πλανήτη Σείριο –ξεχωρίζουν   

6hDim-Enotites

Ο Κόσμος αποτελείται από 12 σελίδες κι η Ελλάς από 209…

Ξεκινάμε διαβάζοντας αποσπάσματα της περιγραφής του βιβλίου Ιστορίας ΣΤ’ Δημοτικού:

Φέτος θα συνεχίσουμε το συναρπαστικό μας ταξίδι στην Ιστορία με το βιβλίο «Ιστορία του νεότερου και σύγχρονου κόσμου». Είναι μια περίοδος πολύ σημαντική, η οποία ξεκινά από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης και φτάνει μέχρι τις μέρες μας. […]Πιστεύουμε ότι έτσι θα σας βοηθήσουμε να καταλάβετε ότι η Ιστορία είναι τελικά η ίδια η ανθρώπινη ζωή, με τις καλές και τις άσχημες στιγμές της, και γι’ αυτό πρέπει να την αντιμετωπίζουμε με σεβασμό. Ελπίζουμε ότι ολοκληρώνοντας τη φετινή σχολική χρονιά σας, θα έχετε αποκτήσει περισσότερες ιστορικές γνώσεις αλλά κυρίως κριτική σκέψη και αγάπη για το παρελθόν, που είναι χρήσιμες για να σχεδιάσετε το μέλλον. (δικές μου οι υπογραμμίσεις)

Ας δούμε χοντρικά, πως το βιβλίο αυτό ξεναγεί τα παιδιά μας «στο συναρπαστικό ταξίδι στην Ιστορία»…

Αυτές είναι οι σελίδες που αφιερώνονται στον κόσμο, ο αριθμός αυτών: 12

Αυτές είναι οι σελίδες που αφιερώνονται στον κόσμο, ο αριθμός αυτών: 12

Επαναλαμβάνουμε, τον τίτλο : «Ιστορία του νεότερου και σύγχρονου κόσμου»
Όπου «νεότερου και σύγχρονου κόσμου» εννοείται:

Σύνολο σελίδων «νεότερου και σύγχρονου κόσμου»: 12.

 • Οι υπόλοιπες ενότητες Β – Γ – Δ – Ε αποτελούνται από την ελληνική Ιστορία.

Σύνολο σελίδων Ελληνικής Ιστορίας: 209.

 • Πηγές και εικόνες: σελίδες 3.
6hDimpg52

Ο σημαντικότερος Δάσκαλος του Γένους κατά το σχολικό βιβλίο, το μέντιουμ Κοσμάς Αιτωλός

Το κεφάλαιο «Οι Δάσκαλοι του Γένους» στη σελ. 52 (βλ. φωτό 3), ξεκινά με μια ολόσωμη, κύρια εικόνα του Κοσμά του Αιτωλού, και «οι λοιποί δάσκαλοι» περιορίζονται σε λιλιπούτειες φωτογραφίες 2-3 εκατοστών. Το κείμενο δε, αναφέρεται κατά 70% στον Κοσμά τον Αιτωλό και το υπόλοιπο, στους… υπόλοιπους! -Καθότι θεωρούνται από τους συγγραφείς του βιβλίου, σχετικά ασήμαντοι μπρος στο μεγαλείο του εν λόγω μέντιουμ-διδάσκαλου του γένους.

6hDimpg56

Μπρος τον Κοσμά τον Αιτωλό, τούτοι εδώ είναι απλώς οδοντόκρεμες

Στη σελίδα 81 έχουμε εικόνα της Προκήρυξης του Αλέξανδρου Υψηλάντη, αλλά κουβέντα για την ίδια την Προκήρυξη και το περιεχόμενό της. Τα αιτήματα, οι σκοποί και η ιδεολογία της Ελληνικής Επανάστασης, παραλείπονται, θεωρούνται… ασήμαντα, βλαβερά.

Άλλη πηγή… γνώσης για τους μικρούς μας μαθητές: Ενώ μαθαίνουν ότι Η Φιλική Εταιρεία ιδρύθηκε στην Οδησσό της Ρωσίας, «μαθαίνουν» επίσης μέσω του χάρτη στη σελ. 10.  ότι η ρωσική πόλη της Οδησσού αποτελεί μέρος της… Οθωμανικής Αυτοκρατορίας(!).

Οι λόγοι της Επανάστασης, δηλαδή η ουσία, ούτε καν αναφέρεται στο βιβλίο με τον τόσο φιλόδοξο τίτλο.

Να μην ξεχάσω στο σύντομο αυτό κείμενο, να αναφέρω και το Κεφάλαιο για τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο όπου τα παιδιά μαθαίνουν (οκ, λέμε και καμιά μαλ…) μόνο «τι έκανε» η Ελλάδα σε αυτόν, τα υπόλοιπα κράτη-έθνη δεν υφίστανται καν. Οι λόγοι που οδηγήθηκε ο κόσμος στον αιματηρό αυτόν πόλεμο θα πρέπει να παιδιά, ίσως να τον… μαντέψουν.

« Στα παιδάκια της ΣΤ’ τάξης του δημοτικού σχολείου, δηλαδή στα παιδάκια των έντεκα χρόνων, η πολιτεία προσφέρει ΄πενα βιβλίο που αρχίζει με ένα χονδροειδές ψεύδος. Επιγράφεται  Ιστορία του νεότερου και σύγχρονου κόσμου και είναι ελληνική Ιστορία σχεδόν αποκλειστικά. Ιστορία όμως είναι η αλήθεια για το παρελθόν!

Είναι ένα βιβλίο που τροφοδοτεί τον εθνικισμό και εμμέσως τον ρατσισμό, αφού «ο κόσμος» είναι μόνον οι Έλληνες και έχει αντιστρέψει το ισοζύγιο της σημασίας των γεγονότων για ιδεολογικούς λόγους. Παραγνωρίζει όλους τους κανόνες αυτού που ονομάζουμε παιδαγωγική και δεν υπολογίζει την ηλικία των μαθητών ούτε ως προς τον όγκο της ύλης ούτε ως προς την ιεράρχηση του παρελθόντος – σαν να είναι όλα σημερινά. Η εικόνα της σελίδας σε ζαλίζει με τα πολλά χρώματα και την ποικιλία των τυπογραφικών στοιχείων.

Αφού η πολιτεία ενδιαφέρεται για τα παιδιά, δηλαδή για το μέλλον της κοινωνίας, παρακαλούνται οι αρμόδιοι να πετάξουν αυτό το βιβλίο στη χωματερή». – Από: Βασίλη Κρεμμυδά, The Book’s Journal τ.31 Μάιος ‘13

Στο νου μου έρχονται τα κατά καιρούς -άδικα ή δίκαια- αιτήματα του κλάδου των εκπαιδευτικών και της ΟΛΜΕ που τους αντιπροσωπεύει.

Θα περίμενε κανείς, ιδιαίτερα αυτή η ομοσπονδία, να «κοιτάξει» έστω λίγο τη διδασκόμενη ύλη, δηλαδή την μαγιά του μέλλοντός μας.

(update) Όσο η εκπαίδευση που προσφέρει η πολιτεία είναι της χειρίστης ποιότητας, και όσο το μάθημα των θρησκευτικών ανταγωνίζεται ή ξεπερνά τις ώρες διδασκαλίας της Βιολογίας και των άλλων επιστημών, οι υποκριτικές συζητήσεις, οι δήθεν «προβληματισμοί» περί του «Αντιρατσιστικού Νόμου» θεωρούνται άνευ πρακτικής αξίας –τα αφήνω στους… «αριστερούς και προοδευτικούς», αυτοί που μαζί με την πελατεία των… ενεργών πολιτών, είναι οι αρμοδιότεροι.

ciao.

***

Advertisements
This entry was posted in σκέψεις, Ασμοδαίος, Διακρίσεις (κάθε είδους), Ελευθερία Λόγου/Έκφρασης, ανορθολογισμός, κοινωνία/πολιτική. Bookmark the permalink.

70 Responses to Ποιοι Αντιρατσιστικοί νόμοι, υπάρχει το βιβλίο Ιστορίας ΣΤ’ Δημοτικού…

 1. Ο/Η Αδαμάντιος Κοραής λέει:

  Για τα μπάζα.
  Όμως δεν μιλάει κανείς.
  Θα τον πουν ανθέλληνα

 2. Ο/Η Lol λέει:

  http://www.agioskosmas.gr/ekdosis.asp?isue=33&artid=3714
  Ο ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΟΣ ΗΛΘΕΝ
  1983, 2013

  Σελ. 704 – Λ.Τ. 18, 00 € (Από 26 €)

  Δείτε εδώ σχετικό Video με την παρουσίαση του βιβλίου

  Το βιβλίο «Ο ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΟΣ ΗΛΘΕΝ» συνέγραψε με την βοήθεια του Θεού ο π. Μάξιμος καί κυκλοφόρησε τό Πάσχα του 2006.

  Στίς 700 περίπου σελίδες του μπορείτε νά διαβάσετε ό,τι έχει σχέση με τον Αντίχριστο, τα «ΣΗΜΕΙΑ των ΚΑΙΡΩΝ» το 666, το σφράγισμα, τα μικροτσίπ, τον Αντίχριστο και την Δευτέρα Παρουσία.

  Το βιβλίο αυτό δεν είναι ένα συνηθισμένο βιβλίο…
  Στο βιβλίο αυτό αποδεικνύεται πέραν πάσης αμφιβολίας ότι ο ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΟΣ γεννήθηκε το 1983 και θα εμφανιστεί το 2012 με 2013 για να κυβερνήσει το κόσμο για 7 περίπου χρόνια. Αμέσως μετά το 2018 θα γίνει η Δεύτερη Παρουσία του Κυρίου μας, δηλαδή το ΤΕΛΟΣ του ΚΟΣΜΟΥ και θα ξεκινήσει η απαρχή της αιωνίου ζωής.

  ΠΡΟΣΕΞΤΕ!

  ΕΙΝΑΙ ΑΡΑΓΕ ΤΥΧΑΙΟ ΠΟΥ Ο ΛΕΞΑΡΙΘΜΟΣ ΤΟΥ ΤΙΤΛΟΥ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΜΑΣ «Ο ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΟΣ ΗΛΘΕΝ» ΒΓΑΖΕΙ ΑΘΡΟΙΣΜΑ ΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟΝ 2013;
  ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΟΧΙ! ΕΙΝΑΙ Η ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΑ ΠΟΥ ΟΙ ΠΑΝΤΕΣ ΠΛΕΟΝ (ΟΙ ΕΧΟΝΤΕΣ ΝΟΥΝ ΧΡΙΣΤΟΥ ΚΑΙ ΓΝΩΣΗ ΦΥΣΙΚΑ, ΟΠΩΣ ΛΕΓΕΙ Ο ΑΓΙΟΣ ΕΦΡΑΙΜ) ΘΑ ΙΔΟΥΝ, ΘΑ ΜΑΘΟΥΝ, ΚΑΙ ΘΑ ΑΚΟΥΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥ ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΟΥ.
  ΓΙ’ ΑΥΤΟ ΑΛΛΩΣΤΕ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΜΙΛΑΝΕ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2012 (ΟΠΩΣ π.χ. ΟΙ ΜΑΓΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ 21 12.2012, ΔΗΛΑΔΗ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ 2012, ΑΡΑ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ 2013) ΟΤΙ ΚΑΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ. ΣΥΜΠΤΩΣΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟ;
  ΕΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΤΟ ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ…)

  ΑΣ ΤΟ ΔΟΥΜΕ…

  ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟΥΜΕ ΜΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ (ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΡΙΘΜΗΣΗ) ΤΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΩΝ ΛΕΞΕΩΝ
  «Ο ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΟΣ ΗΛΘΕΝ»

  Ο=70

  Α=1
  Ν=50
  Τ=300
  Ι=10
  Χ=600
  Ρ=100
  Ι=10
  Σ=200
  Τ=300
  Ο=70
  Σ=200

  Η=8
  Λ=30
  Θ=9
  Ε=5
  Ν=50

  ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΑ ΠΡΟΣΘΕΤΟΥΜΕ

  70+1+50+300+10+600+100+10+200
  +300+70+200+8+30+9+5+50=2013

  ΑΡΑ «Ο ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΟΣ ΗΛΘΕΝ» =2013

 3. Ο/Η Po λέει:

  (update) – στο τέλος του κειμένου.
  Ευχαριστώ.

 4. Ο/Η Tsakalias λέει:

  Πολύ σωστό άρθρο!!!!! Διότι η παιδεία πρέπει να δίδεται στα παιδιά σαν παιχνίδι!!!!!

  Για παράδειγμα, αν δώσουμε στον συνώνυμο του ποιητή της υποτέλειας Λαρσκαράτου να γράψει τα βιλία, τα παιδιά θα καλούνται να μαντέψουν αν είναι Σκοπιανοί, Τούρκοι, Βούλγαροι ή άλλης εθνικότητας!!!!!!

  Έτσι, μέσα από το παιχνίδι αυτό, τα παιδιά θα καλούνται να μαντέψουν γιατί άραγε είμαστε Έλληνες, αλλά έχουμε εδώ ανθρώπους που λατρεύουν τον εθνικισμό των Σκοπίων, τον εθνικισμό των Τούρκων, την εξάπλωση του Ισλάμ, τον εθνικισμό των Βούλγαρων, αλλά μισούν θανάσιμα την Επανάσταση του 1821 και τη λέξη έθνος, ΑΡΚΕΙ να αφορά τους Έλληνες!!!!!!!!!!

  Γράψε εσύ τα βιβλία δωσίλογε, διότι η παιδεία είναι παιχνίδι!!!!!!!!!!!
  Ρε άντε ρίξε ένανε κουβά νερό μπας και ανοίξεις τα θεόκλειστα μάτια σου!!!!!!

  Ως είπα ΘΕΟ-κλειστα!!!!!!! Ξέχασα να πω ότι όσες ελληνικές λέξεις περιέχουν τπο συνθετικό ΘΕΟΣ, καταργούνται από το blog των δωσίλογων, οπαδών του προσκυνημένου Λασκαράτου!!!!!!!!!!!!!!

  • Ο/Η Po λέει:

   Από τον Σείριο κι εσείς;

  • Ο/Η athriskos λέει:

   Κύριε Tsakalia, ορθώς επισημάνατε ότι είναι χυδαίος ο τρόπος «η παιδεία να δίδεται στα παιδιά σαν παιχνίδι». Έχετε απόλυτο δίκαιο αναμφισβήτητα.

   Η παιδεία πρέπει να δίδεται στα παιδιά σαν απόλυτη αποβλάκωση, δηλαδή το καλύτερο και σχεδόν τέλειο: παίδες, «Μακάριοι οι πτωχοί τω πνεύματι».

  • Ο/Η Παίζω με τα θαυμαστικά γιατί λέει:

   Μην του κατηγορείτε την παιδεία που έλαβε
   !!!!! !!!!! !!!!!! !!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!! !!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!

 5. Ο/Η eklag λέει:

  Φυσικά και οι υπόλοιποι τρώνε την σκόνη του Κοσμά,
  καθώς δάσκαλος του Γένους είναι αυτός που διδάσκει διά ζώσης το Γένος.
  Όποιος συγγράφει στο άνετο γραφείο του ευρισκόμενο στα Ευρώπας
  είναι πιθανόν και όχι πάντα ένας άνθρωπος του πνεύματος,
  ένας ούτως ειπείν διανοούμενος.
  Αν κάποιος δυσκολεύεται να το αντιληφθεί,
  κατά πάσαν πιθανότητα κατάγεται από τον Σείριο.
  Δεν εξηγείται διαφορετικά.

 6. Ο/Η Οβριός που πίνει αίμα παιδιών λέει:

  O Mάντης Κοσμάς, ο συκοφάντης και υβριστής του λαού του Ισραήλ, που με τις ψευτιές του προκαλούε πογκρόμ, δεν έχει σχέση με το Διαφωτισμό.
  Το παραδέχεται και αρχιερέας της Ναυπάκτου
  http://parembasis.gr/2000/00_08_12.htm

  Ο άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, ως ορθόδοξος φωτιστής

  Σεβ. Μητροπολίτου Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιεροθέου

  (…………………….)

  Βέβαια, ο άγιος Κοσμάς ασχολήθηκε με την ίδρυση Σχολείων και επεδίωξε να μάθουν τα Ελληνόπουλα γράμματα.

  (…..)
  Όμως, παρά την εξωτερική αυτή ομοιότητα του έργου του αγίου Κοσμά με την κίνηση του διαφωτισμού, που γινόταν εκείνη την εποχή παράλληλα στην Ευρώπη, υπάρχει τεράστια διαφορά ως προς το περιεχόμενο της παιδείας που δίδασκε τόσο ο δυτικός διαφωτισμός όσο και ο άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός.

  (….)

  3. Η διδασκαλία και το έργο του αγίου Κοσμά του Αιτωλού δεν έχει καμμία σχέση με όλη αυτήν την κίνηση του διαφωτισμού που παρατηρήθηκε στον δυτικό χώρο. Ο ίδιος κινείται μέσα στα πλαίσια της ελληνορθοδόξου παραδόσεως, της οποίας κέντρο είναι ο Θεός και η Εκκλησία Του. Ο άγιος Κοσμάς ομιλεί για την Αγία Τριάδα, για την ενανθρώπηση του Χριστού, για την μεγάλη αξία της Παναγίας, για τους αγίους, για την προσευχή και μάλιστα την λεγομένη νοερά προσευχή, για την κάθαρση της καρδιάς από τα πάθη. Κέντρο της διδασκαλίας του δεν ήταν η λογική και οι αισθήσεις, ούτε ο λεγόμενος ντεϊσμός και η φυσιοκρατία, αλλά ο Θεός και ο τρόπος με τον οποίον ο άνθρωπος θα φθάση στην κοινωνία μαζί Του.

  Βέβαια, προτρέπει τους Χριστιανούς να ιδρύουν Σχολεία, βλέποντας την αγραμματωσύνη των Ελλήνων. Καταφέρεται εναντίον της αγραμματωσύνης, και μάλιστα τα παιδιά που είχαν υλικά αγαθά, αλλά ήταν αγράμματα τα ονόμαζε “γουρουνόπουλα”, αλλά όμως το περιεχόμενο της παιδείας ήταν εντελώς διαφορετικό και αντίθετο από εκείνο του διαφωτισμού. Θα μνημονεύσω τρία χαρακτηριστκά σημεία που δείχνουν ότι ο άγιος Κοσμάς ήταν ξένος προς τον δυτικό διαφωτισμό.

  Πρώτον επεδίωκε την ίδρυση Σχολείων, αλλά όριζε και το περιεχόμνο και τον σκοπό των Σχολείων. Έλεγε:

  (……)

  Αμή δεν είναι καλά να βάλετε όλοι σας να κάμετε ένα ρεφενέ, να βάλετε και επιτρόπους νάν το κυβερνούν το σχολείον, να βάνουν διδάσκαλον να μανθάνουν όλα τα παιδιά και πλούσια και πτωχά χωρίς να πληρώνουν; Διατί από το σχολείον μανθάνομεν το κατά δύναμιν τί είναι Θεός, τί είναι αγία Τριάς, τί είναι άγγελοι, αρχάγγελοι, τί είναι δαίμονες, τί είναι παράδεισος, τί είναι Κόλασις, τί είναι αμαρτία, αρετή. Από το σχολείον μανθάνομεν τί είναι αγία Κοινωνία, τί είναι Βάπτισμα, τί είναι το άγιον Ευχέλαιον, ο τίμιος Γάμος, τί είναι ψυχή, τί είναι κορμί, τα πάντα από το σχολείον τα μανθάνομεν, διατί χωρίς το σχολείον περιπατούμεν εις το σκότος.

  (…..)

  Συμπερασματικά, ο άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός δεν ήταν ένας δυτικός διαφωτιστής, ούτε πρόδρομος του Κοραή, αλλά ένας ορθόδοξος φωτιστής. Η διδασκαλία και το έργο του απέβλεπε στην μετάνοια του λαού, με την επιστροφή στον Θεό, την γνώση και εφαρμογή της διδασκαλίας του Χριστού, την εμμονή στην ζωή της Εκκλησίας.

  AYTA ΠΑΡΑΔΕΧΕΤΑΙ Ο ΔΕΣΠΟΤΑΣ ΤΗΣ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ.

 7. Ο/Η Φιλίστωρ λέει:

  http://www.perista.com/Aetolia/slaughter_of_the_jews_in_vrahori_Gr.htm

  Η σφαγή των Εβραίων

  Στο Βραχώρι το 1821

  Μια άγνωστη ιστορία η οποία έχει τεχνηέντως κρυφτεί από την επίσημη ιστοριογραφία.

  Η Αιτωλία και η Ακαρνανία, το Κάρλελι δηλαδή όπως λέγονταν τότε για λόγους ιδιαιτερότητας άργησε να κινηθεί από την ώρα την εξέγερσης του1821.

  //////////////

  Το Ζαπάντι ήταν σχεδόν αμιγώς οθωμανικός οικισμός. Ήταν φτωχοί και γενικώς δεύτερης κατηγορίας Τούρκοι, κατώτεροι από αυτούς του Βραχωρίου. Απ’ ό,τι φάνηκε όμως ήταν σκληροί πολεμιστές αφού αντιστάθηκαν με εκπληκτική γενναιότητα στους χριστιανούς πολιορκητές. Σε μια από τις τελευταίες εξόδους των Τούρκων, οι χριστιανοί σκότωσαν δεκαοχτώ από αυτούς. Έκοψαν τα κεφάλια των νεκρών και τα παλούκωσαν απέναντι στους πολιορκημένους συγγενείς τους. (3)

  Μετά από αιματηρές επιθέσεις, οι Τούρκοι αναγκάστηκαν να συνθηκολογήσουν παραδίδοντας και το Ζαπάντι. Η αλαζονική και βάρβαρη συμπεριφορά των άταχτων οπλοφόρων χριστιανών, οι βιασμοί και οι σφαγές των φτωχών αμάχων είχαν υπερβεί το «φυσιολογικό» επίπεδο για την εποχή (όπως το αποκαλούν αρκετοί) ήδη στα γεγονότα της κατάληψης του Βραχωρίου 40 ημέρες πριν. Αυτά τα γεγονότα ήταν η πιστοποίηση του διογκωμένου μίσους, του κτήνους, του ρατσισμού που μπορεί να φωλιάσει και στην πιο λαϊκή εξέγερση.

  Όταν πλέον η υπεροχή των χριστιανών πολιορκητών του Βραχωρίου έγινε αδιαμφισβήτητη, πρώτοι οι Αλβανοί μισθοφόροι διέφυγαν, ανταλλάσσοντας προφανώς τη ζωή τους με χρήματα ή εξαργυρώνοντας παλιά νταραβέρια με τους οπλαρχηγούς, για να εξοντωθούν αργότερα στα γύρω βουνά όντας θύματα ληστειών από καπεταναίους. Οι ευκατάστατοι Τούρκοι και οι αξιωματούχοι που ήταν η πλειοψηφία στην κοινότητα του Βραχωρίου, σώθηκαν φυγαδευόμενοι ανταλλάσσοντας τη ζωή τους, είτε με χρήματα είτε με την «αξία» του τίτλου τους. Πιθανότατα, μαζί τους να σώθηκαν και ελάχιστοι πλούσιοι Εβραίοι (κάποιοι αναφέρουν έναν). Οι υπόλοιποι, όλη η Εβραϊκή κοινότητα και οι λίγοι φτωχοί τούρκοι αιχμάλωτοι σφαγιάστηκαν ολωσδιόλου, από τις αιμοδιψείς εξαγριωμένες ομάδες των «νικητών».

  Προφανώς, όμως, ο εθνικός χαρακτήρας της κατάληψης του Βραχωρίου της 11ης Ιουνίου του 1821 (που προσφάτως οι Αγρινιώτες άρχισαν να γιορτάζουν) δεν άφησε περιθώρια σπουδαίας αναφοράς σ’ αυτό το μικρό ολοκαύτωμα. Τα στόματα των γερόντων, όσων είχαν ακούσει, το ανέφεραν με μισόλογα και χαμηλόφωνα. Σαν μια πληροφορία αχνή, δευτερεύουσας σημασίας. Όπως και αρκετοί ερευνητές της περιοχής με εξαίρεση τον Γεράσιμο Παπατρέχα, που κι αυτός, όμως, δικαιολογεί το γεγο-νός ως «συνηθισμένο» για την εποχή.

  Τους έσφαξαν όλους. Άνδρες, γυναίκες, γέρους, παιδιά. (4)

  //////////

  Η έκρηξη της εξέγερσης του ‘21 έγινε σε μια εποχή όπου ο αντισημιτισμός στη Βαλκανική είχε μια έξαρση. Ειδικά στην Ήπειρο και το Κάρλελι από τον 18ο αιώνα (την εποχή δηλαδή του Κοσμά του Αιτω-λού), είχε το δικό του χαρακτήρα, τις δικές του διαστάσεις. Ήταν η εποχή όπου οι Αρβανίτες έμποροι μπήκαν δυναμικά στο εμπόριο των παζαριών που έως τότε ήταν ένας «χώρος» Εβραϊκός. Οι Εβραίοι είχαν την αποκλειστικότητα στη διοργάνωση των παζαριών, πατροπαράδοτα ως οι πρωτοπόροι έμποροι της περιοχής. Σ’ αυτό συνέτεινε η αλματώδης αύξηση του πληθυσμού τους κατά τον 15ο αιώνα μετά τους ευρωπαϊκούς διωγμούς, κυρίως στα νησιά του Ιονίου. (5) Οι γνώσεις τους γύρω από τις τέχνες, το εμπόριο και τη γεωργία, τους έκαναν να κυριαρχήσουν στο χώρο της αγοράς, αλλά και να δώσουν μια ώθηση στην οικονομία και τη διαβίωση των πληθυσμών, μεταφέροντας τον πολιτισμό τους. Έπρεπε, λοιπόν, να χτυπήσει κάποιος αυτή την ελίτ για να μπορέσει να εδραιωθεί σ’ ένα κομμάτι της αγοράς. (6)

  Ο μοναδικός τρόπος για τους Ηπειρώτες εμπόρους να το πετύχουν αυτό ήταν να δημιουργήσουν τα δικά τους χριστιανικά παζάρια, αφού η πλειοψηφία του πληθυσμού ήταν χριστιανοί. Έτσι, η προπαγάνδα (την οποία ουσιαστικά στήριξε ο Κοσμάς ο Αιτωλός) ενάντια στους Εβραίους, πήρε θρησκευτικό χαρακτήρα οπότε και τον ανάλογο φανατισμό. Μέσα σε έναν σχεδόν αιώνα (1750-1820) καλλιεργήθηκε η προκατάληψη και η δαιμονολογία που οδήγησε σε σφαγές σαν αυτή του Βραχωρίου. Οι Αρβανίτες έμποροι χρηματοδότησαν τον Κοσμά και γύρω από τα κηρύγματά του έστησαν σιγά-σιγά τα χριστιανικά παζάρια ημέρα Σάββατο που ήταν και η αιχμή της αντιεβραϊκής προπαγάνδας (τα εβραϊκά παζάρια γίνονταν μόνο Κυριακή). (7)

  Ο Κοσμάς ο Αιτωλός, για να κατορθώσει να μετατρέψει την ημέρα των παζαριών από Κυριακή σε Σάββατο, άρθρωσε τον πλέον καταγγελτικό και υβριστικό αντιεβραϊκό λόγο. Στο Βραχώρι έμεινε και κήρυξε από το 1759 έως το 1762. Έφυγε και ξαναγύρισε το 1775 όπου έφτιαξε ένα από τα δυσδιάκριτων ρόλων σχολεία του. (8)

  «Σφάζει ο Εβραίος εν πρόβατον και το μισό το εμπροσθινόν το κρατεί δια λόγου του και το πισινό το μουτζώνει και το πωλεί στους χριστιανούς για να τους μαγαρίσει» (Κοσμάς ο Αιτωλός)

  …«Πώς το βαστά η καρδιά σας να αγοράζετε από Εβραίους πραμάτειες; Και τα άσπρα ύστερα να τα ξοδεύουν δια να σύρουν κανένα χριστιανόπουλον να το σφάξουν να πάρουν το αίμα του και με κείνο να κοινωνούν; Λοιπόν χριστιανοί μου μην αγοράζετε τίποτε απ’ αυτούς».

  Αυτά δίδασκε ο Κοσμάς στα κηρύγματά του. Από την άλλη, βέβαια, για να είναι εντάξει με τις χριστιανικές διδαχές, έλεγε: «Όθεν αδελφοί μου, όσοι αδικήσετε χριστιανούς ή Εβραίους ή Τούρκους, να δώσετε το άδικον πίσω διότι είναι κατηραμένον και δεν βλέπετε καμμίαν προκοπήν».

  Τα σχολεία του ο Κοσμάς τα έστηνε με χορηγίες των Ηπειρωτών εμπόρων και τα συντηρούσε πάλι με τον ίδιο τρόπο.

  Ο μαθητής του Κοσμά Σάπφειρος Χριστοδουλίδης ή Ζαφείρης ή Ραμμενιάτης, αναφέρει: «… Ο ιερός Κοσμάς επήγεν πάλιν εις τα Ιωάννινα, και πρώτον μεν εκατάπεισε τους χριστιανούς να μεταβάλουν το κοινόν παζάρι από την Κυριακήν εις το Σάββατον, το οποίον τους επροξένησε (στους Εβραίους) μεγίστην φθοράν.

  Δεύτερον τους εκήρυξε δια φανερούς εχθρούς, και ότι είναι έτοιμοι κάθε καιρόν να κάνουν κάθε κακόν εις τους χριστιανούς. Τρίτον, θέλοντας να βγάλει από τας κεφαλάς των χριστιανών τας μακράς φούντας και τα τοιαύτα, τα οποία όλα ηγόραζον από τους Εβραίους, τους εδίδασκε πως είναι ακάθαρτα, ότι επί τούτου δια τους χριστιανούς οι θεοκτόνοι τα μολύνουσι, και να μη τα αγοράζωσι ολότελα». (9)

  Γι’ αυτό του τον πόλεμο, οι Εβραίοι τον κυνήγησαν και τον συκοφάντησαν στον Αλή Πασά ότι είναι πράκτορας της ρώσικης πολιτικής. Ο Πασάς τον συνέλαβε και τον γλίτωσαν οι αρβανίτες έμποροι, πληρώνοντας μεγάλο ποσό ως λύτρα. Βέβαια, δεν γλίτωσε το θάνατο. Τον κρέμασαν αργότερα, στις 24 Αυγούστου 1779, υπάλληλοι του Κουρτ πασά κι αυτός ο θάνατος χρεώθηκε στους Εβραίους εμπόρους, ως αποτέλεσμα της πολεμικής τους.

  Οι Εβραίοι γενικώς συγκέντρωναν το μίσος και των χριστιανών και των Οθωμανών. Αυτό, βέβαια, δεν μπορεί να μειώσει την προσφορά τους, στα σκοτεινά χρόνια της φτώχιας και της αγνωσίας που σκέπαζε τους πληθυσμούς της περιοχής, όταν κατά χιλιάδες βρήκαν καταφύγιο στη Βαλκανική, ύστερα από τους διωγμούς που υπέστησαν στην Ευρώπη. Ούτε, βέβαια, την ειρηνική συνύπαρξη επί αιώνες των αυτοχθόνων Εβραίων με τους πληθυσμούς που, κατά καιρούς, εναλλάσσονταν στην περιοχή. Η παρουσία των Εβραίων στη Ναύπακτο, αλλά και στην Περίστα Ναυπακτίας, τουλάχιστον από τον 12ο αιώνα, μαρτυρεί αυτή την ειρηνική συνύπαρξη, όπως και στην πόλη Αχελώο (κοντά στη σημερινή Γούρια). (10)

  Η σφαγή των εβραϊκών οικογενειών στο Βραχώρι το 1821 καθώς και των λίγων φτωχών τούρκων που δεν είχαν με τι να ανταλλάξουν τη ζωή τους (δεν είχαν «τιμή») είναι ένα γεγονός που σκιάζει την 11η Ιουνίου ως μέρα γιορτής της «απελευθέρωσης» κατάληψης θα λέγαμε ορθότερα της Τουρκόπολης. Η δικαιολογία ότι ήταν πλούσιοι και δυνάστες δεν στέκει ιστορικά αφού ταυτόχρονα οι Εβραίοι ήταν γεωργοί, μεταξουργοί, τεχνίτες, αλλά και έμποροι και τοκογλύφοι. Όπως τέτοιοι ήταν σε μεγαλύτερο αριθμό βλάχοι, Τούρκοι και Αρβανίτες. Οι τελευταίοι (και οι τρεις) μάλιστα κατείχαν την εξουσία και την δύναμη. Τα πασαλίκια τα βιλαέτια και τα αρματολίκια ήταν στα χέρια τους.

  Αν οι σύγχρονοι Αγρινιώτες χρειάζονται εναγωνίως το ιστορικό γεγονός που θα τους συνδέσει με το παρελθόν, ανάμεσα στα άλλα πρέπει να ψάξουν στις στάχτες του Βραχωριού και στις κραυγές των δολοφονημένων αμάχων, θυμάτων ενός άγριου ρατσισμού.

  Σημειώσεις: 1. Σ. Τρικούπης «//////////////////

  //////////////////////////

 8. Ο/Η eklag λέει:

  Άλλα τόσα μπορεί να παραθέσει κάποιος για την επιθυμία των σύγχρονων του Κοσμά Εβραίων να ψωνίζουν οι υπόδουλοι τούρκικα φέσια μόνο στα δικά τους παζάρια.
  Τους χάλαγε την συνταγή και μεθόδευσαν γι’αυτό τον θάνατό του.
  Τον θάνατο αυτού που μάθαινε την αλφαβήτα στους Έλληνες ώστε κάποτε να είναι σε θέση
  να διαβάσουν τις σοφίες των διαφωτιστών π.χ. του Κοραή,ενός ακόμη ηθικού αυτουργού της δολοφονίας του Καποδίστρια.
  Εδώ τους καλούς τους καθαρίζουν.
  Αυτά είναι γνωστά.

 9. Παράθεμα: Ποιοι Αντιρατσιστικοί νόμοι, υπάρχει το βιβλίο Ιστορίας ΣΤ’ Δημοτικού… | Ροΐδη και Λασκαράτου Εμμονές | crockorozistas

 10. Ο/Η Ευγένιος λέει:

  Ρο το ότι οι Έλληνες είμαστε ρατσιστές βλέπω ότι έχεις δεδωμένο. (Λέω είμαστε γιατί εσένα σε αφήνω απ’εξω εσένα μιάς και δεν ξέρω αν σου αρέσει η προσφώνηση Έλληνας, αλλά και βεβαίως βεβαίως απο την άλλη κρατάς θερμοπύλες αντιρατσιστικές καθημερινά) Τώρα βρήκες και την αιτία. Κάνε λοιπόν και μία πρόταση για την ιστορία όπως θα ήθελες να είναι γραμμένη εσύ.Μπορείς να μας δώσεις και παράδειγμα σύντομο. Ας πούμε τι θα έλεγες στο παιδί σου όταν θα σε ρώταγε, γιατί έγινε η επανάσταση του 21 μπαμπά; ή μιά πιό απλή ερώτηση; Ποιοί είναι οι Έλληνες μπαμπά; Έτσι για να καταλαβαινόμαστε! Και λάβε υπόψην σε παρακαλώ ως πατέρας το νεαρό της ηλικίας.
  Αυτά τα συγκεκριμένα νέα βιβλία απο την άλλη, τα έχουν κατηγορήσει όσο και εσύ και ακόμα περισότερο και άλλοι για λόγους που ίσως δεν σου αρέσουν καθόλου αλλά δεν είναι λιγότερο αβάσιμοι απο τους δικούς σου.

  • Ο/Η Po λέει:

   Διάβασε σε παρακαλώ ξανά τον τίτλο του βιβλίου.
   Αντιστοιχεί με το περιεχόμενο;

   Ευχαριστώ.

  • Ο/Η athriskos λέει:

   «Ανοιχτό Πανεπιστήμιο» στο απόλυτο σκοτάδι
   http://athriskos.gr/683/

   • Ο/Η Ευγένιος λέει:

    Γιάννης κερνάει Γίαννης πίνει……. Εβίβα……….και είδαμε το φώς το αληθινό.

  • Ο/Η laskaratos λέει:

   Eυγένιε πάρα πολλοί Έλληνες είναι ρατσιστές.
   Όχι όλοι.
   Και δεν είμαστε όλοι ίδιοι.
   Μην τσουβαλιάζεις διαφορετικούς ανθρώπους.
   Ελπίζω και υποθέτω ότι θα συμφωνείς, ότι είμαστε δέκα φορές πιο κοντινοί με έναν τίμιο Τούρκο παρά με έναν άτιμο Έλληνα.
   Οι άνθρωποι δεν διαιρούνται σε Έλληνες και μη.
   Διαιρούνται, και κατά την υποτιθέμενη θρησκεία των Νεοελλήνων, σε δίκαιους και άδικους.

   • Ο/Η Ευγένιος λέει:

    Δεν τσουβαλιάζω κανέναν. Πού τσουβάλιασα; Από την αναντιστοιχία τίτλου και περιεχομένων φτάσαμε στον εντοπισμό των ρατσιστικών ριζών του έθνους. Σίγουρα υπερβολή και τίποτα παραπέρα. Η γενικού και αόριστου διαίρεση των ανθρώπων σε άδικους και δίκαιους που κολλάει σε αυτά που σου είπα. Μου θίγεις ανελλιπώς και σωστά πολλές φορές, καθημερινές μικρότητες και όταν σου θίγω αντίστοιχες μου απαντάς υπερβατικά; Φέρνει κάπως αυτό. Βρες εσύ την λέξη. Επίσης πάλι δεν καταλαβαίνω αυτό που λες με τους Τούρκους που κολλάει. Δεν είπα τίποτα για τους Τούρκους. Άκου φίλε μου, καταγγέλλεις μια σειρά από πράγματα, και σε αρκετά είσαι σωστός, που όμως σε όλα θα μπορούσα να σου πω με την δική σου λογική. Οι αριστεροί δεν είναι όλοι κακοί άνθρωποι. Οι Πασόκοι δεν είναι όλοι κακοί άνθρωποι. Οι παπάδες και η ιεραρχία δεν είναι όλοι κακοί άνθρωποι. Το ίδιο και οι δεξιοί και πάει λέγοντας……και η κουβέντα να σταματάει εκεί. Κάνεις την κουβέντα ΠΑΙΔΙΚΗ. Τα δικά σου δικά σου και τα δικά μου πάλι δικά σου. Απάντησέ μου απλά μιας και ανάφερες τους τούρκους, σου επισύναψα τις προάλλες μια δημοσίευση του Τούρκικου Υπουργείου Εξωτερικών που μας αφορά σαν χώρα άμεσα. https://roides.wordpress.com/2013/05/27/27may13/#comments. Συμφωνείς με την ουσία της και το ύφος της; Είναι απλό. Σού είπα εγώ πουθενά ότι οι Τούρκοι είναι κακοί ; Ήμαρτον. Η δήλωση των Τούρκων που συμπίπτει (χρονικά και ως προς το νόημα) με την λεγόμενη επιστολή Ρεπούση (διέψευσε την αποστολή όχι όμως και το νόημα της) σου κάθονται στο μυαλό καλά; (όχι ως Έλληναρά αλλά ως ορθολογιστή). Τώρα αν κάτι είναι unfair πρέπει να το φιλτράρω πρώτα κάπως έτσι δηλαδή. Έχω το τούρκικο υπουργείο εξωτερικών (και ΟΧΙ ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΟ στο τονίζω ξανά ) που μου λέει κάτι παπαριές ΝΑ και από την άλλη την (δήθεν έστω), επιστολή Ρεπούση που μου λέει ακόμα ποιό χοντρές μαλακίες και όχι δεν θα το συζητήσω ούτε θα αναρωτηθώ, γιατί αμέσως θα θεωρηθεί πως μιλάω για τον μέσο Τούρκο οι οποίοι είναι κατά βάση καλοί και εγώ απλά ρατσιστής. Επιπλέον πρέπει να προσέξω αν η δυσαρέσκεια μου προκαλείται όχι από την ουσία αυτών των δηλώσεων που είναι προκλητικές με την μέση λογική, αλλά γιατί ως ρατσιστής βλέπω παντού ρατσιστές μιας και έχω μεγαλώσει με βιβλία που με γαλούχησαν πως κατάγομαι από τον Σείριο. Αλήθεια πιο είναι τελικά το τσουβάλιασμα; Tip. Ψάχνεις με λάθος τρόπο τον εθνικισμό και ρατσισμό. Αναζητάς φαινότυπο και όχι γονότυπο.

 11. Ο/Η athriskos λέει:

  ΔΙΔΑΧΗ Α’
  Καὶ ἐγὼ ἀδελφοί μου, ποὺ ἠξιώθην καὶ ἐστάθηκα εἰς αὐτὸν τὸν ἅγιον τόπον τὸν ἀποστολικὸν διὰ τὴν εὐσπλαχνίαν τοῦ Χριστοῦ μας, ἐξέτασα πρῶτον διὰ λόγου σας καὶ ἔμαθα πὼς μὲ τὴν χάριν τοῦ Κυρίου μας Ἰησοῦ Χριστοῦ καὶ Θεοῦ δὲν εἶσθε Ἕλληνες, δὲν εἶσθε ἀσεβεῖς, αἱρετικοί, ἄθεοι, ἀλλ᾿ εἶσθε εὐσεβεῖς ὀρθόδοξοι χριστιανοί, πιστεύετε καὶ εἶσθε βαπτισμένοι εἰς τὸ ὄνομα τοῦ Πατρὸς καὶ τοῦ Υἱοῦ καὶ τοῦ Ἁγίου Πνεύματος, καὶ εἶσθε τέκνα καὶ θυγατέρες τοῦ Χριστοῦ μας.

  Ἡμεῖς, χριστιανοί μου, δὲν ἔχομεν ἐδῶ πατρίδα. Διὰ τοῦτο καὶ ὁ Θεὸς μᾶς ἔκαμε μὲ τὸ κεφάλι ὀρθούς, καὶ μᾶς ἔβαλε τὸν νοῦν εἰς τὸ ἐπάνω μέρος, διὰ νὰ στοχαζώμεθα πάντοτε τὴν οὐράνιον βασιλείαν, τὴν ἀληθινὴν πατρίδα μας.

  ΔΙΔΑΧΗ Γ’
  Ἡ δουλεία τοῦ Γένους (ήρθε με άνωθεν εντολή)
  Τριακόσιους χρόνους μετὰ τὴν Ἀνάστασιν τοῦ Χριστοῦ μᾶς ἔστειλεν ὁ Θεὸς τὸν ἅγιον Κωνσταντῖνον καὶ ἐστερέωσε βασίλειον χριστιανικόν· καὶ τὸ εἶχαν χριστιανοὶ τὸ βασίλειον 1150 χρόνους. Ὕστερον τὸ ἐσήκωσεν ὁ Θεὸς ἀπὸ τοὺς χριστιανοὺς καὶ ἔφερε τὸν Τοῦρκον καὶ τοῦ τὸ ἔδωσε διὰ ἰδικόν μας καλόν, καὶ τὸ ἔχει ὁ Τοῦρκος 320 χρόνους. Καὶ διατὶ ἔφερεν ὁ Θεὸς τὸν Τοῦρκον καὶ δὲν ἔφερεν ἄλλο γένος; Διὰ ἰδικόν μας συμφέρον· διότι τὰ ἄλλα ἔθνη θὰ μᾶς ἔβλαπτον εἰς τὴν πίστιν, ὁ δὲ Τοῦρκος ἄσπρα (χρήμα) ἅμα τοῦ δώσῃς κάμνεις ὅ,τι θέλεις.

  Κωσμάς Αιτωλός

 12. Ο/Η Αρχειοφύλακς λέει:

  https://roides.wordpress.com/2009/02/18/18feb09/
  Ορθόδοξη Λευκή Μαγεία(2)-Το μέντιουμ Κοσμάς Αιτωλός (Α’)
  18/02/2009

  https://roides.wordpress.com/2009/02/20/20feb09/
  Ορθόδοξη Λευκή Μαγεία(2)-Το μέντιουμ Κοσμάς Αιτωλός (Β)
  20/02/2009

  https://roides.wordpress.com/2012/02/19/19feb12/
  Λειτουργία Κυριακής: 2 θαύματα της Αγίας Ζώνης Βατοπεδίου
  19/02/2012

  https://roides.wordpress.com/2012/03/10/10mar12/
  Σελίδες από το Χριστιανορθόδοξο αντισημιτισμό
  10/03/2012

  Περί “κρυφού σχολειού” και ποιός έγραψε τις “προφητείες” του Κοσμά
  στο κείμενο και τα σχόλια εδώ
  http://sarantakos.wordpress.com/2011/01/29/panoutsos/
  Δελφίνοι, ημιμάθεια και ταξίδια στο χρόνο
  29 Ιανουαρίου, 2011

 13. Ο/Η aris R λέει:

  Aν δεν υπήρχαν μουφτήδεs,Παπάδεs,ραββίνοι και άλλοι λοιποι ‘νταβαντζήδεs’ ή παράσιτα
  των υπαρξιακών μαs ανησυχιών τότε η λαθασμένη μαs πραγματικότητα θα ήταν πολύ πιο
  διορθωμένη..δηλαδή οι πόλεμοι,οι εξουσιεs,τα όπλα, η χλιδή και λοιπα κακά μαζί με αυτούs
  αποτελούν το ‘καυσιμο’ τηs χαλασμένηs μαs πραγματικότηταs!

 14. Ο/Η eklag λέει:

  Ο Κοσμάς κύριε…αποτέτοιε,
  γνώριζε ότι είναι Έλληνας με τον ίδιο τρόπο που το γνώριζε πολύ πριν από αυτόν
  και ο Διονύσιος ο Φιλόσοφος.
  Διαμέσου της γλώσσης.
  Η νίκη του συνίσταται ακριβώς στο γεγονός αυτό.
  Την χρησιμοποιούν ακόμη όλοι.
  Και οι γραφικοί επικριτές του,
  οι αναλισκόμενοι στα άνευ ουσίας και ανίκανοι να διαψεύσουν το ηλίου φαεινότερον,
  οι άξιοι συνεχιστές της αθλίας Ευρώπης των παπικών τρομοκρατών,
  των Σταυροφόρων που λιποθυμούσαν στην χρήση πηρουνιού από τους Βυζαντινούς
  και βανδάλισαν την Πόλη τόσο αν όχι περισσότερο από την σπάθα του βάρβαρου Οθωμανού.
  Λυσσάξτε τσούσες!

  • Ο/Η Ζωζώ Χ.Σαπουνάκη λέει:

   Κυρία μου λίγο sex δεν θα έβλαπτε.
   Το εγγυώμαι προσωπικώς.
   Συνταγή σίγουρη.

   • Ο/Η athriskos λέει:

    «Δεν είναι σε όλοι σε θέσιν να δεχθούν τον λόγον αυτόν, αλλ΄ εκείνοι εις τους οποίους έχει δοθεί.

    Διότι υπάρχουν ευνούχοι, οι οποίοι από την κοιλιά της μητέρας τους εγεννήθηκαν έτσι.

    Και υπάρχουν ευνούχοι, οι οποίοι έγιναν ευνούχοι από τους ανθρώπους,

    και υπάρχουν ευνούχοι, οι οποίοι μόνοι τους έγιναν ευνούχοι δια την βασιλεία των ουρανών.

    Όποιος μπορεί να το δεχθή ας το δεχθή». Κατά Ματθαίον 19. 11-12

 15. Ο/Η eklag λέει:

  ps
  Εσύ κυρ-Σταύρο αδικείσαι!
  στην Βουλή και γρήγορα!
  ποια Ρεπούση και πράσινα άλογα!
  Μέγας ιστορικός αναλυτής ο Σταύρος!
  Με δεδομένα του σήμερα,εκτιμώ το χτες.
  Ποιος πού σε ποιούς υπό ποίες συνθήκες μιλά,αδιάφορο.
  Να τους την πω εγώ κι από δω παν’ οι άλλοι.
  Νάτην η Νέα Παιδαγωγική!

  • Ο/Η athriskos λέει:

   «Είμαστ’ ο κούφιος ήχος ο παράταιρος…»

   ΟΙ ΚΑΛΟΓΕΡΟΙ

   Είμαστ’ οι άνεργοι και οι άχαροι,
   και της ζωής είμαστ’ εμείς οι καταλαλητάδες,
   για να πατάμε και να σβήνουμε είμαστε
   τα ωραία και τ’ αληθινά, τ’ άνθια και τις λαμπάδες.

   Τον ήλιο και τα ηλιόχαρα οχτρευόμαστε,
   και τις αγάπες της καρδιάς και του παιδιού τα γέλια,
   με νεκροσάβανο σκεπάζουμε
   το Λόγο τον τετράψυχο στα γαληνά Βαγγέλια.

   Είμαστ’ ο κούφιος ήχος ο παράταιρος
   στων κεραυνών το ταίριασμα και στων κελαιδημάτων,
   χαλάσματα και σκιάχτρα κάνουμε
   τους θείους ναούς και τα λευκά κορμιά των αγαλμάτων.

   Μα να ο ραγιάς τα σύντριψε τα σίδερα,
   «Ζωή!» ο Τεχνίτης έκραξε, Σοφέ, αλαλάζεις «Νίκη!»
   φύγαμε τότε και τρυπώσαμε
   μέσ’ στων ερήμων τις μονιές και γίναμεν οι λύκοι.

   Και τώρα κάθε που απαντήσουμε
   την Υπατία την άτρομην Ιδέα την αστρομάτα,
   τη σφάζουμε, τη χιλιοκομματιάζουμε,
   και – ω λύσσα! – τα κομμάτια της τα ρίχνουμε στη στράτα.
   ********
   Μπορούμε εύκολα να ανιχνεύσουμε τις επιπτώσεις του χριστιανικού δηλητηρίου, στην θεώρηση των χριστιανικών πραγμάτων, από την πλευρά του Ποιητή.
   Διότι λέει:
   «… το Λόγο τον τετράψυχο στα γαληνά Βαγγέλια…»
   Απόδειξη ότι ο άνθρωπος ιδέα δεν είχε περί των Ευαγγελίων. Διότι αυτά ούτε Λόγο διαθέτουν ούτε γαληνά είναι, τουλάχιστον για όσους τα έχουν μελετήσει.
   Αυτή η άγνοια του ποιητή, ήταν ένας από τους παράγοντες, που ενώ με την επανάσταση του 21 απελευθερώθηκε κάποιο έδαφος, η ψυχή των «απελευθερωμένων» παραδόθηκε στο χριστιανικό χτικιό.

   Ο άνθρωπος ιδέα δεν είχε τι πάει να πει «Μακάριοι οι πτωχοί τω πνεύματι».
   Κι αν δεν του έκοφτε από μόνος του να αντιληφθεί το πρόβλημα, είχαν προηγηθεί οι Ροΐδης, και Λασκαράτος. Κι όμως είπε «… το Λόγο τον τετράψυχο στα γαληνά
   Βαγγέλια…»!!!

 16. Ο/Η O Kαρατζαφύρερ στη ΝΔ λέει:

  Β. Μουλόπουλος: «Παράνομη η διοίκηση του ΕΣΡ»

  Posted date: Μαΐου 29, 2013 12:13 ΜΜIn: Ρεπορτάζ-ειδήσεις| comment : 14

  Παράνομη είναι η διοίκηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, σύμφωνα με τον υπεύθυνο του ΣΥΡΙΖΑ για τα ΜΜΕ, Βασίλη Μουλόπουλο, ο οποίος μίλησε το πρωί στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

  Ο κ. Μουλόπουλος χαρακτήρισε προκλητική τη χορήγηση άδειας εθνικής εμβέλειας σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό, με αφορμή την άδεια που έδωσε το ραδιοτηλεοπτικό συμβούλιο στον ART TV, πρώην ΤΗΛΕΑΣΤΥ.

  Τόνισε ακόμα ότι η διοίκηση του ΕΣΡ που έλαβε αυτή την απόφαση είναι παράνομη καθώς ο πρόεδρός του έχει ήδη συμπληρώσει 11 χρόνια με ανώτατο όριο τα 4 που προβλέπει ο νόμος. «Το ίδιο το συμβούλιο δεν σέβεται τον εαυτό του» είπε χαρακτηριστικά.

  Ο κ. Μουλόπουλος επέμεινε ότι η χρηματοδότηση της δημόσιας τηλεόρασης πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει, όπως υπάρχει σε ολόκληρη της Ευρώπη καθώς είναι η βασική τηλεόραση σε μια χώρα. Ωστόσο τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα μείνει μακριά από παρεμβάσεις καθώς πιστεύει ότι το επάγγελμα του δημοσιογράφου πρέπει να ασκείται κάνοντας κριτική, ακόμα και σε ενδεχόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

  Ο κ. Μουλόπουλος ζήτησε να τηρηθούν οι νόμοι και στον τομέα των μέσων μαζικής ενημέρωσης, να γίνει πραγματική νομική διείσδυση στο θέμα, για το οποίο ακόμα δεν έχουν εφαρμοστεί οι επιταγές του πρώτου μνημονίου. Δεν μπορεί να παραμένουν μετά από 25 χρόνια με προσωρινή άδεια οι σταθμοί, επισήμανε χαρακτηριστικά.
  http://www.koutipandoras.gr/37213/%ce%b2-%ce%bc%ce%bf%cf%85%ce%bb%cf%8c%cf%80%ce%bf%cf%85%ce%bb%ce%bf%cf%82-%cf%80%ce%b1%cf%81%ce%ac%ce%bd%ce%bf%ce%bc%ce%b7-%ce%b7-%ce%b4%ce%b9%ce%bf%ce%af%ce%ba%ce%b7%cf%83%ce%b7-%cf%84%ce%bf.html

 17. Ο/Η Αρχειοφύλακς λέει:

  Και από ιερά γράμματα ;
  Αμόρφωτος και αδιάβαστος ή διαβολέας ;

  http://goo.gl/ftZa3

 18. Ο/Η Kάσυ Διάρη, χορεύτρια λέει:

  http://ypoptomousi.wordpress.com/2013/05/29/%ce%ba%ce%b1%ce%bb%ce%b7%ce%bd%cf%8d%cf%87%cf%84%ce%b1-%ce%ba%ce%b5%ce%bc%ce%ac%ce%bb/

  29/05/2013
  Καληνύχτα Κεμάλ
  Διευθύντρια δημοτικού αγωνίζεται για την τόνωση του εθνικού φρονήματος. Αντιγράφω απο facebook (via Yiota Peklari)

  “Γονιός ήρθε στο σχολείο να διαμαρτυρηθεί στη διεθύντρια επειδή δίδαξα στα παιδιά (Ε’ δημοτικού) τον Κεμάλ του Χατζηδάκι στο μάθημα της μουσικής κατηγορώντας με για ισλαμική προπαγάνδα. Αντίδραση διευθύντριας? Μπήκε στην τάξη και μάζεψε από τα παιδιά τις φωτοτυπίες που είχα μοιράσει. Έπειτα με κάλεσε στο γραφείο της και αφού δήλωσε απογοητευμένη από τη δουλειά μου μου ανέλυσε για ποιους λόγους στο δημοτικό μόνο μας μέλημα οφείλει να είναι να μαθαίνουμε στα παιδιά να αγαπούν την πατρίδα και να τονώνουμε το εθνικό τους φρόνημα.
  Αν σας έχει συμβεί κάτι αντίστοιχο (απευθύνομαι στους εκπαιδευτικούς φίλους) θα ήθελα να επικοινωνήσετε μαζί μου, γιατί θεωρώ πως τα πράγματα έχουν ξεφύγει και κάπως πρέπει να αντιδράσουμε, έστω σε επίπεδο δημοσιοποίησης αυτών των φαινομένων. Δεν είναι δυνατόν το έργο των εκπαιδευτικών και ιδίως των καλλιτεχνικών μαθημάτων να υφίσταται λογοκρισία, ούτε τα φαινόμενα φανατισμού που μας έχουν παγώσει το αίμα να τα βλέπουμε να τρυπώνουν στα σχολεία με τις ευλογίες των διευθυντών και των ανωτέρων τους.
  Το mail μου: ft_xia@yahoo.gr

  http://ypoptomousi.wordpress.com/2013/05/29/%ce%ba%ce%b1%ce%bb%ce%b7%ce%bd%cf%8d%cf%87%cf%84%ce%b1-%ce%ba%ce%b5%ce%bc%ce%ac%ce%bb/

 19. Ο/Η eklag λέει:

  Αγαπητή κα Ζωζώ,
  έχετε καταστήσει σαφείς τις απολύτως σεβαστές προτεραιότητές σας.
  Άλλοι στην (δύσκολη) θέση σας επιστρατεύουν π.χ. την ποίηση.
  Σεβαστείτε με την σειρά σας όσοι επιστρατεύουν επιχειρήματα,
  κυρίως αυτά που αδυνατείτε να αντικρούσετε διά του ορθού λόγου.

 20. Ο/Η Πανάγιω Τάρος βρωμόστομη θεούσα λέει:

  http://exthrostoumalaka.blogspot.gr/2013/05/blog-post_8873.html

  Τετάρτη, 29 Μαΐου 2013

  «Δεν φοβάμαι τους νεοναζί»

  Υπό το όνομα «Μαύροι Πάνθηρες», μία ομάδα αυτοάμυνας αναπτύχθηκε στην Αθήνα ως απάντηση στις ρατσιστικές επιθέσεις εναντίον μεταναστών. Πρόκειται για κατοίκους της πρωτεύουσας, οι οποίοι πραγματοποιούν νυχτερινές περιπολίες στις γειτονιές τους, ενώ μέσω κινητών και social media ενημερώνουν και αντιδρούν σε περιπτώσεις επιθέσεων.

  Σύμφωνα με δημοσίευμα του EnetEnglish, ο Michael Chege, μέλος των «Μαύρων Πανθήρων» μίλησε στο βρετανικό Channel 4. «Είμαι μέλος των “Μαύρων Πανθήρων” και όλοι το γνωρίζουν αυτό. Οπότε, δίνω (στη Χρυσή Αυγή) μία σαφή προειδοποίηση: μην ενοχλείτε τους μαύρους, με κανένα τρόπο. Το εννοώ», είπε, προσθέτοντας ότι «θα τους εξοντώσουμε».

  «Δεν φοβάμαι αυτή τη νεοναζιστική, ηλίθια ομάδα», αναφέρει ο Chege. «Στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο συνεθλίβησαν. Στον τρίτο παγκόσμιο πόλεμο, θα τους εξαφανίσουμε από προσώπου γης. […] Θέλουν να κάνουν ό,τι έκανε και ο Χίτλερ. Ας το δοκιμάσουν. Θα έχουν την ίδια μοίρα και ακόμα χειρότερη», τονίζει.

 21. Ο/Η eklag λέει:

  Ο κος Φριζής μας τα ‘χει πει παλαιότερα και του τα ‘χουμε πει και ‘μεις.
  Τον Κοσμά τον κρέμασαν οι Τούρκοι αφού τον παρέδωσαν οι Εβραίοι,
  οι οποίοι τα συνήθιζαν κάτι τέτοια…
  Ευτυχώς δεν έπαθαν »ιερά βιβλία» όλοι οι Εβραίοι.
  και είναι σε θέση να κάνουν και αυτοκριτική.
  ok?

 22. Ο/Η Ἀριστοκλῆς λέει:

  Μὰ κύριε Ῥοΐδη, θρησκευτικὰ δὲν σᾶς ἔμαθαν; Ποιός εἶναι ὁ νέος Ἰσραήλ, ποιός εἶναι ὁ περιούσιος λαὸς τοῦ Γιαχβέχ; Οἱ Λατῖνοι; Οἱ Ἀλούτεροι; Οἱ Ἑβραῖοι; Οἱ Τοῦρκοι; Γιὰ τὰ ὄργανα τοῦ Σατανᾶ θὰ μαθαίνουν τὰ παιδιά; Ὑπάρχει αὐτὸ τὸ ὄνομα «Ἕλληνας», «Ἑλλάς», ἐπειδὴ ἄρεσε σὲ κάτι ξυπόλυτους καὶ ξεβράκωτους τὸ 1821, ἀλλὰ καὶ αὐτὸ εἶχε τὴν κατάλληλη περιποίησι καὶ ἦλθε στὰ μέτρα τῆς Ῥωμῃοσύνης. Ποιός εἶναι ὁ μέγας μετὰ Χριστὸν προφήτης; Οἱ ὑπόλοιποι, παπάδες ἄνθρωποι τί διαφορετικὸ νὰ ἔλεγαν, αἱρετικοὶ νομίζετε ἦταν; Τὰ ἴδια ἀκριβῶς ἔλεγαν! Ἄσκοπες ἐπαναλήψεις θέλετε; Εἴδατε κάποιον φραγκοφορεμένο στὶς εἰκόνες; Οἱ παπάδες ἔκαναν καὶ διατήρησαν τὸ Βυζάντιο ἀτόφιο ἑλληνικό, διεσῴζοντες ὁλόκληρη τὴν ἑλληνικὴ γραμματεία καὶ ὁδηγοῦντες τὴν Φιλοσοφία καὶ τὶς Τέχνες σὲ ἀκόμη μεγαλύτερα ὕψη. Οἱ παπάδες διετήρησαν τὸν Ἑλληνισμὸ κατὰ τὴν Ὀθωμανοκρατία μὲ τὴν ὑψηλοτάτη στάθμη παιδείας τὴν ὁποίαν παρεῖχαν, μάρτυρες οἱ λογοτεχνικὲς δυνατότητες τῶν ἀγωνιστῶν τοῦ 1821 καὶ γι’αὐτὸ πολὺ λογικὰ χρειάστηκε καὶ ἕνας Νεοελληνικὸς Διαφωτισμὸς ἀπὸ τὴν Ἐκκλησία. Νὰ ἐξελληνίσῃ τοὺς Ἕλληνες!

 23. Ο/Η Kωλοσούζας λέει:

  «Νίκας τοις βασιλεύσι» είπε ο Ιερέας στα εγκαίνια της Χρυσής Αυγής στην Τρίπολη (ΦΩΤΟ+VIDEO)
  http://www.parapolitika.gr/ArticleDetails/tabid/63/ArticleID/509464/Nikas-tois-basilefsi-eipe-o-Iereas-sta-eggainia-tis-Chrysis-Avgs-stin-Tripoli-FOTO-VIDEO.aspx

 24. Ο/Η Eλένη Mαρούλια-κατηχήτρια λέει:

  Χρυσαυγίτες ψέλνουν το τη υπερμάχω

 25. Ο/Η Πρεζόνι λέει:

  ΤΙΜΟΣ ΒΕΡΕΜΗΣ «Τέχνη δεν είναι να μαυρίζεις τη ψυχή τού άλλου»

  ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Art

  Ο Leon αύριο στο Six Dogs και με τρία νέα τραγούδια

  Με τον πρώτο του δίσκο, «Future», o πιτσιρικάς Τίμος Βερέμης με το αγγλικό ψευδώνυμο, είχε απρόσμενη απήχηση. Τα χαρούμενα τραγούδια του με τα φολκ χρώματα και την ευαίσθητη κιθάρα του αγαπήθηκαν και τον σπρώχνουν ολοταχώς σε καινούργια δουλειά. Πάντα στο Λονδίνο, όπου διάλεξε να ζήσει και να κάνει μουσική

  «Κάθε φορά που επιστρέφω στην Αθήνα διαπιστώνω ότι ως κοινωνία βαδίζουμε ολοταχώς προς τον Μεσαίωνα. Δεν έχουμε ιδέα τι σημαίνει ειλικρινής σεβασμός στη διαφορετικότητα του φύλου, της θρησκείας, του χρώματος, της σεξουαλικής προτίμησης. Η ομοφοβία και ο ρατσισμός της ελληνικής κοινωνίας είναι αδιανόητοι. Κανείς στην Αγγλία δεν θα μπορούσε να διανοηθεί ότι τηλεοπτικοί παρουσιαστές θα μιλούσαν on air για «αδερφές». Ο ρατσισμός στην Ευρώπη έχει σοβαρές κυρώσεις.

  Της Μαρίνας Κουβέλη

  http://www.efsyn.gr/?p=55111

 26. Ο/Η Πρεζόνι λέει:

  Τετάρτη, 29 Μαΐου 2013

  Αρης Σπίνος: Ο καλύτερος «αγιογράφος» των ναζιστών της Χ.Α

  Οι μεγάλες αγάπες δεν κρύβονται και σήμερα στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Exra3 οι παρουσιαστές του εκδήλωσαν όλη την «λατρεία» τους στο πολιτικό ναζιστικό μόρφωμα του Μιχαλολιάκου.

  Αφορμή τους δόθηκε το ρεπορτάζ του βρετανικού δικτύου Channel 4 που αναπαράχθηκε από όλα τα έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ και φέρει κάποιους μετανάστες να οργανώνονται για αυτοπροστασία από τις άνανδρες δολοφονικές επιθέσεις που δέχονται απ’ τους ντόπιους ναζιστές.
  «Απειλούν με αιματοχυσία οι Μαύροι Πάνθηρες της κυβέρνησης», «Ακόμα να επέμβουν οι αρχές για το κήρυγμα μίσους των αλλοδαπών ταγμάτων εφόδου», ήταν μερικοί τίτλοι που συνόδευαν το δελτίο ειδήσεων του Α. Παυλόπουλου.

  Την καλύτερη αγιογραφία της Χρυσής Αυγής την έκανε ο Αρης Σπίνος πρώην δεξί χέρι του Γιάννη Παπαγιάννη και αποτυχημένος εκδότης –για ένα φεγγάρι έβγαζε την εφημερίδα «24 ώρες».

  Τώρα ο τύπος αυτός αν δεν συναγελάζεται στην εκπομπή του με ναζιστές τύπου Μιχαλολιάκου και άλλα «αναγνωσμένου κύρους» άτομα όπως τον κραγμένο Κυπατζή χαφιέ, Ντάνο Κρυστάλη, μας παρουσιάζεται σαν «πολιτικός σχολιαστής» στις ειδήσεις του καναλιού που δουλεύει.

  Δεν θα αναφερθούμε στα όσα κυκλοφορούν για τον βίο και την πολιτεία αλλά θα παραθέσουμε τι έγραφε γ’ αυτόν η φυλλάδα του τωρινού αφεντικού του. «Σπινιάρει .. στη μίζα ο Σπίνος!!! Ο …αξιότιμος κ. Σπίνος, πιάστηκε στα πράσα να τα «παίρνει» για να μην προβεί σε αποκαλύψεις για τα κυκλώματα της τοκογλυφίας … Τελικώς, αποδείχτηκε ένας ωμός εκβιαστής που χρησιμοποιούσε τις δημοσιογραφικές του έρευνες, αν μπορεί κανείς να τις ονομάσει έτσι, προκειμένου να τα κονομήσει …».

  http://exthrostoumalaka.blogspot.gr/

 27. Ο/Η Πρεζόνι λέει:

  http://exthrostoumalaka.blogspot.gr/2013/05/blog-post_4273.html

  Η Ελένη Αρβελέρ διαλύει τους μύθους για την Αλωση

  Και σαν να μην έφθαναν αυτά, «υπήρχε μια μεγάλη ενωτική και ανθενωτική διαμάχη, υπέρ και εναντίον της Ενωσης των Εκκλησιών. Οι αντίθετοι στην Ενωση συμμαχούσαν και με τους Τούρκουςήταν οι λεγόμενες παρά φύσιν συμμαχίες. Οι υπέρμαχοι της Ενωσης διακήρυσσαν: “Οταν οι δύο Ρώμες ήταν ενωμένες διαφεντεύαμε τον κόσμο. Οταν διχάστηκαν, χάσαμε τα πρωτεία”. Με αυτή την έννοια η πραγματική πτώση της Πόλης χρονολογείται από το 1204 και μετά. Η ανθενωτική διαμάχη πήρε μάλιστα τεράστιες διαστάσεις μετά το 1438 και τη Σύνοδο της Φερράρας. Εκεί ο Αυτοκράτορας Ιωάννης Η΄ ξεσήκωσε την Εκκλησία σε μια τελευταία προσπάθεια Ενωσης, αλλά ενώ η διανόηση ήθελε να είναι αναγεννησιακή, η Εκκλησία παρέμενε προσηλωμένη στα πάτρια κατά τρόπο φανατικό, αν όχι τίποτα παραπάνω», λέει χωρίς να μασάει τα λόγια της η ελληνίδα βυζαντινολόγος, η πρώτη γυναίκα πρύτανης της Σορβόννης στα 700 χρόνια ιστορίας του μεγάλου γαλλικού πανεπιστημίου.

  Και συνεχίζει: «Υπήρχε όμως ακόμη ένας παράγοντας παρακμής. Ηταν η γενική δεισιδαιμονία που τρεφόταν από τις προφητείες. Ηδη από τον 6ο αιώνα υπήρχαν προφητείες, τότε ήταν όμως αισιόδοξες. Τώρα προφήτευαν το τέλος της Πόλης και μαζί το τέλος του κόσμου και της Ιστορίας. Αυτό ήταν, λοιπόν, το κλίμα στην Κωνσταντινούπολη της εποχής. Δεισιδαιμονία, διχόνοια, φτώχεια, κακομοιριά. Οι Βυζαντινοί ζούσαν σε μια πόλη ερημωμένη. Και στα ανάκτορα του Πορφυρογέννητου πολύ λίγα δωμάτια χρησιμοποιούνταν. Οπως λέει και ο Παλαμάς στον “Δωδεκάλογο του Γύφτου”: “Και ήταν οι καιροί που η Πόλη/ πόρνη σε μετάνοιες ξενυχτούσε/ και τα χέρια της δεμένα τα κρατούσε/ και καρτέραγ΄ ένα μακελάρη (…) Και καρτέραγε τον Τούρκο να την πάρει”».

 28. Ο/Η eklag λέει:

  Σε τι διαιρούνται κε Λασκαράτε αφού αποδέχεστε ότι διαιρούνται;
  Μήπως π.χ. σε όσοι όταν δηλώνουν αντίθετοι με την ποινικοποίηση της άρνησης μόνο της Γενοκτονίας των Ποντίων-Ρεπούση- και σε όσοι αρνούνται δυο μέτρα και σταθμά στις
  περιπτώσεις αυτές και σε όλες τις περιπτώσεις;
  Μήπως σε όσοι αποδέχονται ως θέσφατο τον δυτικό διαφωτισμό και σε όσοι είναι σε θέση να διακρίνουν τα εγκλήματα της πεφωτισμένης Δύσης όχι απλώς κατά των Ελλήνων αλλά κατά της
  Ευρώπης και αυτού που υποτίθεται ότι εκπροσωπεί;
  Μήπως σε όσοι εθελοτυφλούν(;) μπροστά στην ισλαμική βαρβαρότητα και σε όσοι την αρνούνται
  ως απολύτως ασύμβατη με την έννοια ελεύθερος άνθρωπος;
  Μήπως σε Μαύρους Πάνθηρες που εκδικούνται κατά περίπτωση και σε Πάνθηρες Εκδικητές
  π.χ. και για τα χιλιάδες κορίτσια που εκπορνεύουν Αφρικανοί στην οδό Ευριπίδου κάθε μεγαλουπόλεως;
  Θα μπορούσα να συνεχίζω επ’άπειρον αλλά κλείνω μ’αυτό:
  Οριακά ανάμεσα σε δύο-τουλάχιστον-κόσμους βρίσκεται η Ελλάδα
  και πολλοί για διαφορετικούς κάθε φορά λόγους αναλαμβάνουν (ή το επιθυμούν) την διαπαιδαγώγισή της.
  Ελπίζω και εύχομαι να κερδίζουν έδαφος αυτοί που την αγαπούν πραγματικά
  και κατανοούν σε βάθος τις ιδιαίτερες ανάγκες της ως »χωνευτήρι» πολιτισμού
  και όχι βεβαίως οι Έμποροι των Εθνών και τα εντεταλμένα όργανά τους.
  +Ευλόγησον+

  • Ο/Η gryphon λέει:

   Eklag μην πιστευεις τά παραμύθια του τυπακου.Δεν υπαρχουν «μαυροι πανθηρες» και ιστοριες για αγριους.Οχι ακομη τουλαχιστον.Αυτοι ομως που τόν εβαλαν να τα πει θα ηθελαν να υπαρχουν και το προσπαθουν.Προς τα εκει παει το πραγμα και το «αντιρατσιστικο» νομοσχεδιο ειναι το πρωτο και κυριο βημα.
   Ακολουθουν τωρα ολοι τήν τακτικη που υπαγορευει η λαικη παροιμία «στήν βραση κολλαει το σιδερο».Δυστυχώς και η χα δέν φαινεται να καταλαβαινει που ειναι το προβλημα.Και αυτος με τους μαυρους πανθηρες και ο αλλος που τον χαρακωσαν δηθεν καποιοι με μαυρα ενω ηταν ετοιμος να παει στήν Ελβετια και ολα αυτα εκπορευονται απο εδω απο τις γνωστες μκο.Μονο εαν η χα ακολουθησει το παραδειγμα του Πουτιν στήν Ρωσια μπορει να γινει κατι.Δηλαδη να προσπαθησει να φερει στήν βουλη την προταση να βγουν εκτος νομου ολες οι μκο που θα βρεθει εστω και ενα σεντ δωρεα απο εξω η απο καποιο «φιλανθρωπο» στου λογαριασμους μελων τους και η παραπομπη τους σε τετοια περιπτωση σε δικη με τήν κατηγορια της κατασκοπειας.Επισης αυτο επιβαλλει την εφοδο και μονιμη παραμονη και καθημερινο ελεγχο ολων αυτων των ελληνων επαναλαμβανω πρακτορων απο κλιμακια της ευπ της αντιτρομοκρατικης και του σδοε.
   Tοτε θα λυθουν δια μαγειας ολα οσα σχετιζονται με τήν λαθρομεταναστευση.
   Ελπιζω καποια στιγμη να το καταλαβουν.

 29. Ο/Η Αρχειοφύλακς λέει:

  Ο Γκασμάς που σκάβει τον λάκκο του αλλουνού, πέφτει ο ίδιος μέσα.

  Ευτυχώς δεν έπαθαν «ιερά» βιβλία όλοι οι Ελληνες.
  και είναι σε θέση να κάνουν και αυτοκριτική.
  ok?

 30. Ο/Η Αρχειοφύλακς λέει:

  κ. Ζωζώ λέτε να συνδέεται η στέρηση με την αποχή από τον ορθό λόγο;
  Εσείς γράφετε για «λίγο» και αυτοί (μιας που μιλάνε στο α’ πληθυντικό)
  αLOLάζουν για προτεραιότητες

  • Ο/Η athriskos λέει:

   Αρχειοφύλακς, διέκρινα και ερεύνησα, ότι οι μεγάλες συμπάθειες της Ρωμιοσύνης προς το κηφηναριό των καλόγερων προέρχονται σχεδόν αποκλειστικά από τον αρσενικό της πληθυσμό.

   Δεν έτυχε να πέσει στην αντίληψή μου κάποια γυναίκα, που να δείχνει συμπάθεια στους καλόγερους. Αυτή η διαφοροποίηση μου δημιουργεί άλυτες προς το παρόν απορίες. Κάποια ανωμαλία πρέπει να ορίζει το καθεστώς αυτό, η οποία μου διαφεύγει. Εσένανε πηγαίνει κάπου ο νους σου;

   • Ο/Η Αρχειοφύλακς λέει:

    Αγαπητέ athriskos δεν μου επιτρέπεται να σχολιάσω το σύνολο των καλόγερων (εξάλλου, αρκετοί διακρίνονται από αγαθές προθέσεις και πράξεις) όπως δεν σχολιάζω το σύνολο των ιερέων ή των ιμάμηδων. Κάτι τέτοιο θα ήταν ισοπεδωτικό και άδικο, νομίζω. Για την συγκεκριμένη τρολο-περίπτωση που με ρωτάς, τι να πω, έχουν διαβάσει πολλά τα μάτια μου σε αυτό εδώ το blog 🙂 (στο οποίο οι εντεταλμένοι! άνοιξαν σελίδα στο Facebook! έκαναν καινούριο lay-out στην ιστοσελίδα για να μας μπερδέψουν! μπορεί να μας ψεκάζουν κιόλας! μέσα απ’ την οθόνη!) 🙂

    Και τώρα έρχονται τα … εξ αμάξια 😉

 31. Ο/Η Παππα-Γιούλιους ο βιτσιόζος λέει:

  http://antinazizone.blogspot.gr/2013/05/o.html
  ΣΟΨΥ ΠΑΤΡΑΣ: Oργή και αποτροπιασμός για τις δηλώσεις του φασιστικού κόμματος της Χρυσής Αυγής που αναφέρονται στην πρόταση για στείρωση και ευθανασία των ψυχικά πασχόντων και των αναπήρων

  Πάτρα 28/5/2013

  ΨΗΦΙΣΜΑ της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου για την Ψυχική Υγεία ΣΟΨΥ Πάτρας σχετικά με τις δηλώσεις στελεχών της Χρυσής Αυγής για τους ψυχικά πάσχοντες.

  Τα μέλη του Συλλόγου για την Ψυχική Υγεία ΣΟΨΥ Πάτρας κατά την διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης της Κυριακής 26 Μαίου 2013 συζήτησαν κι ενέκριναν ομόφωνα το παρακάτω ψήφισμα: « Τα μέλη του ΣΟΨΥ Πάτρας εκφράζουμε ομόφωνα την λύπη μας, την οργή και τον αποτροπιασμό μας σχετικά με τις δηλώσεις του φασιστικού κόμματος της Χρυσής Αυγής που αναφέρονται στην πρόταση για στείρωση και ευθανασία των ψυχικά πασχόντων και των αναπήρων.

  Μετά τα πογκρόμ, τις δολοφονικές επιθέσεις και διώξεις κατά μεταναστών, σειρά έχουν τώρα και άλλες ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως αυτές των ψυχικά πασχόντων και αναπήρων της χώρας μας. Για την φασιστική-ναζιστική αντίληψή της Χρυσής Αυγής είναι εμφανές ότι το εθνικό χαρακτηριστικό του «Έλληνα» δεν είναι αρκετό, αφου δεν συνοδεύεται από την αναγκαία συνθήκη περί του «υγειούς Έλληνα». Καλούμε λοιπόν την ευρύτερη κοινότητα να γυρίσει την πλάτη και να απομονώσει τους νοσταλγούς της ευγονικής του Χίτλερ, παλεύοντας συλλογικά για μια κοινωνία που η διαφορετικότητα πρέπει είναι στο επίκεντρο της μέριμνας και της φροντίδας. Γιατί η διαφορετικότητα δεν χωρίζει αλλά πλουτίζει.

  Απομονώστε λοιπόν με κάθε τρόπο, αυτούς που απομονώνουν και προσπαθούν να βάλουν στο περιθώριο την ανθρώπινη ζωή και αξιποπρέπεια και να ρίξουν στον Καιάδα κάθε ανθρωπινη ύπαρξη που ξεφεύγει από τα φασιστικά τους πρότυπα. »

  Για το Δ.Σ.
  Η πρόεδρος
  Η Γενική Γραμματέας

 32. Ο/Η Ρίμπεντροπ-Μολότωφ λέει:

  Σας κάνουν επίθεση οι σταλινικοί

  http://www.ahinos.com/2013/01/19/openyoureyes/

  Χρυσή Αυγή, γαλάζια «δημοκρατία» και πράσινα άλογα…

  […..]

  Ένα λάθος με ιστορία

  Αν είναι λάθος να επικεντρώνεσαι στην Χρυσή Αυγή και να πολεμάς «φασιστικά φαντάσματα» εν έτει 2013, ενώ έχεις μπροστά που πολύ υπαρκτά τέρατα της καπιταλιστικής τάξης πραγμάτων, δεν είναι πάντως καινούργιο λάθος. Είναι ένα λάθος με προϊστορία.

  Πράγματι, η παραστόχευση την οποία περιγράψαμε αποτελεί την μόνιμη δραστηριότητα μιας μερίδας νεοφιλελεύθερων (Μανδραβέλης, Δήμου, κλπ) αλλά και ενός τμήματος της αριστεράς μόνο κατ’ όνομα αριστερού και εντελώς μακριά από την μαρξιστική σκέψη.

  Κλασσικό παράδειγμα αποτελεί η δημοσιογραφία της ομάδας του πάλαι ποτέ «Ιού» της Ελευθεροτυπίας.

  Τη στιγμή που η χώρα περνούσε ένα ένα τα στάδια της παρακμής που σφράγιζαν την εξάρτηση και προετοίμαζαν για την είσοδο στην Κρίση (από τον ατομικισμό του ΚΛΙΚ και την απαξίωση της πολιτικής μέσω του σημιτικού «εκσυγχρονισμού» έως την είσοδο στο Ευρώ, το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου και τη φιέστα των Ολυμπιακών Αγώνων, κοκ), η «αριστερή» αυτή δημοσιογραφία, επιμένοντας να αγνοεί όλα τα σημάδια της επερχόμενης καταστροφής, λάνσαρε έναν επαρχιώτικο παρωχημένο αντικληρικαλισμό (τον οποίο η παγκόσμια αριστερά έχει ξεπεράσει από τον καιρό των «νέων εγελιανών» του 1840) και έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου για τον «μέγα κίνδυνο» που συνιστούσαν ο Χριστόδουλος, ο Καρατζαφέρης, ο Λιακόπουλος, κ.α.

  Το ότι στην ίδια ακριβώς επιχειρηματολογία συναντώνταν με κάθε λογής καθεστωτικές πένες (από τον Πρετεντέρη και τον Πάσχο μέχρι τον Παύλο Τσίμα και τον Σταύρο Θεοδωράκη) δεν φαίνεται να πτοούσε καθόλου τους συντελεστές της στήλης, οι οποίοι πουλούσαν ανέξοδη και άκοπη αριστεροσύνη του καναπέ (όσο αριστεροσύνη συνιστά το να δουλεύεις τον κόσμο παρουσιάζοντας ως επικίνδυνο έναν γραφικό τηλε-πλασιέ βιβλίων τέταρτης διαλογής).

  Πρόκειται για το ίδιο ήθος και ύφος «αριστερής» κριτικής που κυριαρχεί στην Αμερικάνικη πολιτική ζωή, και που εστιάζει στις προφανείς ―όσο και ακίνδυνες― χαζομάρες της Σάρα Πέιλιν και διάφορες παλαβομάρες ρεπουμπικανών χωρίς να αγγίζει τις ιμπεριαλιστικές και φιλελεύθερες πολιτικές του ίδιου του Ομπάμα. Είναι η ίδια νοοτροπία που οδηγεί την ψευτο-αριστερά της Ιταλίας να ασχολείται με το «πουλί» του Μπερλουσκόνι, αντί για την ουσία της πολιτικής του, ανοίγοντας το δρόμο στο Μόντι.

  Ασφαλώς η ομάδα των «Ιών» δεν ήταν η μόνη ― η μάστιγα της εύκολης και επιδερμικής παραστόχευσης και της «ανάλυσης» επιπέδου μεσημαριανάδικου πήρε πολλούς στο λαιμό της, άλλους εθελοντικά (αφού δεν είχαν τις δυνατότητες για κάτι περισσότερο) και άλλους με το αζημίωτο. Ακόμα και προσωπικά ιστολόγια (π.χ. «Ροίδης», Σαραντάκος, κ.α.) δημιουργήθηκαν με σκοπό να μιμηθούν αυτό το είδος «κριτικής», μπουρδολογώντας ακατάπαυστα ενώ ο Τιτανικός βούλιαζε.

  Έτσι επί Σημίτη, αντί να ασχοληθούν με τους όρους της συμμετοχής μας στην Ευρώπη, τι σημαίνει η απώλεια ελέγχου της οικονομίας λόγω του Ευρώ κλπ, είχαμε μια ακατάπαυστη Χριστοδουλολογία, με σελίδες επί σελίδων για τον κίνδυνο να «γίνουμε Ιραν».

  Επί Καραμανλή, ελλείψει Χριστόδουλου, περάσαμε στον ΛΑΟΣ και τον κίνδυνο ακροδεξιάς παρεκτροπής. Άρθρα επί άρθρων και σελίδες επί σελίδων με επίστευτες αρλούμπες για τον κίνδυνο που συνιστά ο Καρατζαφέρης και ο Άδωνις (εκτός, εννοείται, από τον βάσιμο κίνδυνο για τα αυτιά μας από τον τελευταίο).

  • Ο/Η Dr Mesmer λέει:

   Keep up the good work ,
   the dogs bark, but the caravan goes on

   @»Ακόμα και προσωπικά ιστολόγια (π.χ. «Ροίδης», Σαραντάκος, κ.α.) δημιουργήθηκαν με σκοπό να μιμηθούν αυτό το είδος «κριτικής», μπουρδολογώντας ακατάπαυστα ενώ ο Τιτανικός βούλιαζε».

   Αυτό κι αν είναι εμμονικό ιστολόγιο, χωρίς να ιάται αυτοσαρκαζόμενο.
   Γνωστή σχολή σκέψης.
   Πολεμάμε τον καπιταλισμό, και προσπερνάμε τον ναζισμό, τον εθνικισμό, την ακροδεξιά, τον θρησκευτικό φονταμενταλισμό, τους Αμβρόσιοχριστόδουλους, τον Καρατζαφύρερ, το Βορίδη, τον Άδωνι, την καπάτηση των ατομικών δικαιωμάτων, τα Τάγματα Εφόδου, όλους τους μεσαίωνες εκτός από τον εργασιακό.
   Αυτές είναι «παραστοχεύσεις», που μας αποπροσανατολίζουν.

   Ευκαιρείας δοθείσης.
   Τόλμησε να αμφισβητήσει η Ρεπούση το Χορό του Ζαλόγγου, και πέσαν να την φάνε.
   Μπορεί να έγινε το Ζάλογγο μπορεί να ήταν και παραμυθάκι ρομαντικών φιλλελήνων σαν το μυθομανή Πουκεβίλ, που λέει κιόλας πως τα παιδιά τους πουλήθηκαν στα σκλαβοπάζαρα. Το τραγουδάκι του πάντως, στη στεριά δεν ζει το ψάρι, αποδεδειγμένα γράφτηκε το 1908. Το λέει ο φιλόλογος Αλέξης Πολίτης.
   Ο Μπαρτόλντυ πάντως ισχυρίζεται ότι τις γκρέμισαν οι Οθωμανοί.

   Να γίνεσαι ύποτος μόλις πεις κάτι άλλο.
   Να αναγορεύεται η ελληνική Βουλή σε διδάκτορα της Ιστορίας;

 33. Ο/Η kseeath λέει:

  Σκέψεις για το “αντιρατσιστικό νομοσχέδιο” και για έναν μάχιμο αντιφασισμό

  Η συνάντηση των τριών εταίρων της τρικομματικής κυβέρνησης, ως γνωστόν, κατέληξε χωρίς να υπάρξει συμφωνία για την από κοινού απόσυρση ή κατάθεση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου. Το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ θα καταθέσουν το νομοσχέδιο του Ρουπακιώτη στην βουλή, παρά την αντίθεση της Ν.Δ. μια διαδικασία όμως που θα τραβήξει μέχρι το φθινόπωρο. Το ίδιο ισχύει χρονικά και για ν/σ που προτίθεται να καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ στην περίπτωση που δεν ψηφίσει αυτό του Ρουπακιώτη.

  Συνέχεια:  http://wp.me/pryYN-1kt

  • Ο/Η Po λέει:

   Το παράδειγμα του παρόντος κείμενου δείχνει με αρκετή νομίζω σαφήνεια, ότι η συζήτηση γίνεται για να γεμίζουν οι ειδήσεις (και οι εγκέφαλοι) από ανοησίες.
   Ας ξεκινήσουν από το εκπαιδευτικό μας σύστημα, και βλέπουμε…

 34. Ο/Η eklag λέει:

  gryphon,
  αν πίστευα ότι ακούω…
  Κάποιοι θέλουν να κοιτάμε το δέντρο.
  Όταν πολλοί δούμε επιτέλους το δάσος,πολλά θα λυθούν ως διά μαγείας.
  Ιδιαίτερα διαφωτιστικό προς την κατεύθυνση αυτή το λινκ του σχολίου »Ρίμπεντροφ-Μολότωφ.
  Καθαρές κουβέντες.Μας λείπουν.
  Όσο και οι καθαροί άνθρωποι.
  Καληνύχτα!

 35. Ο/Η laskaratos λέει:

  http://antichainletter.wordpress.com/2013/05/31/zalogo/

  «Για όσους μέχρι σήμερα πίστευαν ότι ο ”Χορός του Ζαλόγγου” είχε συμβεί στ’ αλήθεια

  Όταν νωρίτερα σήμερα η Μαρία Ρεπούση χαρακτήρισε “εθνικό μύθο” το χορό του Ζαλόγγου προκάλεσε κύμα αντιδράσεων.

  Γι’ αυτούς δεν έχει σημασία αν ο φιλόλογος Αλέξης Πολίτης (που έκανε την πιο εμπεριστατωμένη έρευνα για τον “χορό” του Ζαλόγγου) καταλήγει πως τα πράγματα δεν έγιναν ακριβώς έτσι. Το άκουσαν στο σχολείο, και αυτό τους αρκεί. Οποιοσδήποτε έχει ψάξει τις πραγματικές πηγές και διαφωνεί, είναι προδότης……………..».

  • Ο/Η athriskos λέει:

   Λασκαράτο, οι κυρίες δεν ήταν Ελληνίδες. Ήταν Αρβανιτοπούλες. Μάλιστα ασχέτως αν χόρεψαν ή δεν χόρεψαν τον εν λόγω χορό.

   Ο Ρωμιός απεχθάνεται τον Αρβανίτη/Αλβανό. Όταν όμως αυτός/ή διαθέτει επίδοση εθνικοηρωική, τότε την ιδιοποιείται, παριστάνοντας τον αμνήμονα. Πρόκειται περί της κουτοπονηριάς που λέγεται επιλεκτική μνήμη. Και το χειρότερο: απαιτεί αμνημοσύνη απ’ όλο το υπόλοιπο ανθρώπινο περιβάλλον του. Αυτός ο χαμερπής.

   • Ο/Η laskaratos λέει:

    To μεγάλο πρόβλημα είναι ότι δαιμονοποιείται κάθε επιστημονική προσπάθεια προσέγγισης μιας κατεστημένης ιστορικής άποψης.
    Άνθρωποι κατά κανόνα αδαείς, παριστάνουν τους σωματοφύλακες της μιας και μοναδικής ιστορικής αλήθειας με βρισιές και απειλές με επιχείρημα αυτό μου έμαθαν εμένα στο σχολείο.

 36. Ο/Η Kάσυ Διάρη philanthropist λέει:

  Human Rights Watch: Πάρτε μέτρα για τα εγκλήματα μίσους στην Ελλάδα

  Posted date: Μαΐου 31, 2013 8:57 ΠΜIn: Ρεπορτάζ-ειδήσεις| comment : 0

  «Πάρτε μέτρα για τα εγκλήματα μίσους στην Ελλάδα». Τα όσα αναφέρει στην έκθεση του το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch), αποτελούν κόλαφο για τη χώρα, καθώς ούτε λίγο ούτε πολύ αυτό ζητείται είναι η άμεση υιοθέτηση μέτρων με σκοπό την καταπολέμηση των εγκλημάτων μίσους και την προστασία των θυμάτων.

  «Καθώς άνθρωποι δέχονται επιθέσεις στον δρόμο, η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως να ενισχύσει την απάντηση της ποινικής δικαιοσύνης στα εγκλήματα μίσους», δήλωσε η υψηλόβαθμη ερευνήτρια του Οργανισμού για την περιοχή της Δυτικής Ευρώπης, Τζούντιθ Σάντερλαντ

  http://www.koutipandoras.gr/37304/human-rights-watch-%cf%80%ce%ac%cf%81%cf%84%ce%b5-%ce%bc%ce%ad%cf%84%cf%81%ce%b1-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%b1-%ce%b5%ce%b3%ce%ba%ce%bb%ce%ae%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b1-%ce%bc%ce%af%cf%83%ce%bf%cf%85.html

 37. Ο/Η Antifa2 λέει:

  http://antifathess.blogspot.gr/2013/05/blog-post.html

  Ρατσιστικές επιθέσεις με μαχαίρι στη Θεσσαλονίκη – Δελτίο Τύπου

  Το Σάββατο 25/5 σημειώθηκαν για πρώτη φορά στο κέντρο της Θεσσαλονίκης αιματηρές ρατσιστικές επιθέσεις εναντίον μεταναστών, φανερώνοντας και στην πόλη μας σε τι βαρβαρότητα μπορεί να οδηγήσει η άνοδος του ρατσισμού και του φασισμού. Δύο μετανάστες τραυματίστηκαν από επίθεση με μαχαίρι, ο ένας μάλιστα στο λαιμό, σε διαφορετικά σημεία της πόλης και έχουν ήδη καταγγείλει στις αρχές ότι οι δράστες εκτόξευσαν πρώτα εναντίον τους ρατσιστικές απειλές.

  Συγκεκριμένα, το μεσημέρι του Σαββάτου 25/5, γύρω στις 12:00, ομάδα Ελλήνων προπηλάκισε Αφρικανούς πλανόδιους μικροπωλητές στην περιοχή της Αριστοτέλους και στην Τσιμισκή, απειλώντας τους ότι αν δεν φύγουν από τη χώρα θα τους σκοτώσουν. Στις 16:00 λοιπόν δύο άτομα που επέβαιναν σε μηχανάκι πλησίασαν, σύμφωνα με μαρτυρίες, έναν 39χρονο μικροπωλητή από τη Ρουάντα και ο ένας από αυτούς επιχείρησε να τον μαχαιρώσει στο λαιμό. Ο μετανάστης τραβήχτηκε προς τα πίσω γλιτώνοντας τα χειρότερα με έναν ελαφρύ τραυματισμό στην τραχηλική χώρα. Διακομίστηκε στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο όπου του έγινε συρραφή του τραύματος, ενώ κατέθεσε στην Αστυνομία για το περιστατικό, ενώ κατέθεσε στην Αστυνομία για το περιστατικό.

  Σαν να μην έφθανε αυτό, ένας νεαρός Ιρακινός μετανάστης κατήγγειλε ότι αργά το βράδυ της ίδιας μέρας, γύρω στις 02:00, δέχθηκε έξω από τη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ επίθεση από ομάδα ατόμων που αφού τον ρώτησαν από πού είναι του απηύθυναν αρχικά απειλές με σαφή ρατσιστικά υπονοούμενα, όπως «γύρνα στη χώρα σου», «σήκω φύγε από δω», και στη συνέχεια τον χτύπησαν με στιλέτο προξενώντας του ένα διαγώνιο τραύμα στο θώρακα (βλ. φώτο). Ο Ιρακινός κατόρθωσε να διαφύγει από τους δράστες και πήγε στο Ιπποκράτειο όπου του έγιναν επίσης έγινε συρραφή του τραύματος. Τη Δευτέρα 27/05 συναντήθηκε με δικηγόρο της NAFTHA και κατέθεσαν μήνυση κατά αγνώστων με τη διαδικασία του αυτοφώρου.

  Δεν θα επιτρέψουμε τέτοιες απάνθρωπες επιθέσεις να γίνουν κομμάτι της καθημερινότητας της πόλης μας. Κανείς από μας δεν μπορεί να μένει απαθής θεατής μπροστά σε πράξεις ρατσιστικής βίας, λεκτικής ή σωματικής. H αδιαφορία του καθενός μας οπλίζει με ακόμη μεγαλύτερο θράσος όλους εκείνους που γεμάτοι φυλετικό μίσος επιτίθενται σε αδύναμους ανθρώπους. Ενωμένοι όλοι μαζί θα πρέπει να επαγρυπνούμε και να δρούμε άμεσα κάθε φορά που γινόμαστε μάρτυρες περιστατικών που ταπεινώνουν με τον πιο απαίσιο τρόπο την ανθρώπινη υπόσταση.

  6984108744: Γραμμή επικοινωνίας της NAFTHA για θύματα ή μάρτυρες περιστατικών ρατσιστικής βίας ή ατιμωτικής συμπεριφοράς

  Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης, Αντιφασιστική Συνέλευση Αλληλεγγύης, NAFTHA

 38. Ο/Η 666 λέει:

  http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=515638

  Μαρία Ρεπούση: Μην ποινικοποιείτε την αντίθετη ιστορική άποψη

  Η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ μίλησε στον ΒΗΜΑ 99,5 για το αντιρατσιστικό

  ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 31/05/2013 12:54

  Τη θέση της ότι η θωράκιση της πολιτείας απέναντι στο ρατσισμό δεν πρέπει να περιλαμβάνει την ποινικοποίηση της έκφρασης αντίθετης ιστορικής άποψης διατύπωσε η Μαρία Ρεπούση. Η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ τόνισε ότι η πολιτική δεν πρέπει να επιβάλλεται πάνω στην ιστορική έρευνα.
  (….)
  Τι συνέβη στο Σούλι;

  Όπως σημειώνει η εφημερίδα Τα Νέα, η τοποθέτηση της Μαρίας Ρεπούση αναθέρμανε μια σύγκρουση που σοβεί χρόνια τώρα. Κύριο χαρακτηριστικό της σύγκρουσης αυτής η υπεράσπιση της λεγόμενης Εθνικής Ιστορίας από ερασιτέχνες ιστορικούς και η μετατροπή της ανάγνωσης της Ιστορίας σε πολιτικό ζήτημα.

  Τι συνέβη όμως τον Δεκέμβριο του 1803 στο Σούλι; Καταδιωκόμενη από στρατιωτικό απόσπασμα του Αλή Πασά, μια ομάδα από Σουλιώτες κατέφυγε στους πρόποδες του Ζαλόγγου. Στις εχθροπραξίες, κάποιοι παραδόθηκαν, κάποιοι κατάφεραν να ξεφύγουν και ορισμένες γυναίκες κατέφυγαν σε έναν κοντινό βράχο, η απόληξη του οποίου ήταν γκρεμός.

  Σύμφωνα με την ιστορικό Βάσω Ψιμούλη, συγγραφέα του βιβλίου «Σούλι και Σουλιώτες» (Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών, 1998), «στη διάρκεια της διεξαγόμενης, σε στενωπούς και μονοπάτια του όρους, μάχης, μέρος των γυναικόπαιδων κατακρημνίστηκε, είτε απωθούμενο στην άκρη του γκρεμού από τους οπισθοχωρούντες μαχητές είτε με απόφαση των γυναικών να προτιμήσουν γι’ αυτές και τα παιδιά τους τον εκούσιο θάνατο παρά μια οδυνηρή αιματοχυσία και αιχμαλωσία».

  Ο καθηγητής Αλέξης Πολίτης, από τη σκοπιά του, δεν αρνείται το περιστατικό, αλλά κάνει λόγο για μυθοποιητική χρήση του την οποία εντοπίζει «στην εξιδανίκευση, στον χορό. Αυτό άλλωστε είναι το διαφορετικό και το εξαιρετικό, επειδή αυτοκτονίες απελπισμένων, ακόμη και ομαδικές, δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο στην ανθρώπινη ιστορία» («Ο χορός του Ζαλόγγου», στον τόμο «Μύθοι και ιδεολογήματα στη σύγχρονη Ελλάδα», Εταιρεία Σπουδών Σχολής Μωραΐτη, 2007).

  Σε όσους μάλιστα επικαλούνται το τραγούδι «Εχε γεια καημένε κόσμε» ως απόδειξη του περιστατικού, σημειώνει ότι είναι δημιούργημα του 1908.

  • Ο/Η Po λέει:

   Εξαιρετικό

   • Ο/Η laskaratos λέει:

    Ευτυχώς που υπάρχουν και γυναίκες στην κοινοβουλευτική Αριστερά γιατί αν περιμέναμε από τους άντρες!
    Ο κυρ Φώτης Φανούρης με το μουστακάκι, δηλώνει σήμερα (Ελευθεροτυπία): «Διαφωνώ με τη θέση της».
    Άλλη φορά πριν μιλήσει η ιστορικός να ζητά τη γνώμη του Λιακόπουλου, του Μητρόπουλου του ΣΥΡΙΖΑ, και του Ιερώνυμου.

  • Ο/Η athriskos λέει:

   Στην χώρα της Ρωμιοσύνης επιτρέπονται όλων των ειδών τα ξεβοτανίσματα (κυρίως των ζαρζαβατικών) πλην αυτών που αφορούν στην ιστορία και προ παντός αυτών που εγγίζουν τους χαλκευμένους μύθους. Για τα άπλυτά της ούτε λόγος να γίνεται. Μια χώρα αγγέλων! Ή να απαιτεί κανείς να πορεύεται η ιστορία με το κεφάλι προς τα κάτω και προς τα πίσω.

 39. Ο/Η eklag λέει:

  Οι Αλβανοί όταν »κατέβηκαν» οι Γερμανοί τους καλοδέχτηκαν.
  Ακόμη και η αυτοκτονία (π.χ. Κούγκι) λοιπόν συνιστά απείρως ανώτερη πράξης αντίστασης και αυτή ακριβώς είναι η-εξαιρετικά επαναλαμβανόμενη-διαφορά κάποιων από άλλους σε βάθος
  ιστορικού χρόνου.
  Από κει και πέρα υπάρχει ο Φαλμεράιρ υπάρχει κι ο Χοπφ με τα γεγονότα
  και πολλές κουβεντούλες μεταξύ τυρού και αχλαδίου..
  Περιμένουμε την διάψευση ημέρας (Κούγκι) από την κυρα-Μάρω
  για να ρυθμίσουμε και σήμερα την ομαλή εντερική κυριακάτικη λειτουργία μας.

 40. Ο/Η Αρχειοφύλακς λέει:

  http://www.unhcr.gr/1againstracism/μην-υποτιμάτε-το-ρατσισμό-μέσα-σας/

  Μην υποτιμάτε τον ρατσισμό μέσα σας. Είναι ύπουλος και φωλιάζει ακόμα και στον πιο καλλιεργημένο άνθρωπο. Φοράει πολλές μάσκες και παίζει περίεργους ρόλους. Κρύβεται πίσω από συνηθισμένα στερεότυπα, κοινότοπες προκαταλήψεις και αθώες γενικεύσεις.

  Οι Έλληνες δεν έγιναν τώρα ρατσιστές επειδή πλημμυρίσαμε με ξένους. Ήταν ανέκαθεν. Σε έρευνα που είχε γίνει τον Μάιο του 1986 σε 6 ευρωπαϊκές χώρες, ήμασταν πρώτοι στις διακρίσεις. Βέβαια όχι εναντίον των Πακιστανών και Αφγανών, που δεν υπήρχαν. Αλλά εναντίον των Ρομά, Εβραίων και Μουσουλμάνων (όπου υπήρχαν). Και σε προχθεσινή έρευνα του Pew Institute, ανάμεσα στους Ευρωπαίους, εμείς ψηφίσαμε τους εαυτούς μας! Ως τους πιο αξιόπιστους (παρόλη την διαφθορά) λιγότερο αλαζόνες και πιο φιλάνθρωπους. Αλλά το να θεωρείς εαυτόν ανώτερο – είναι η βάση του ρατσισμού.

  Γι αυτό μία παραίνεση υπάρχει: Παιδεία, αυτοκριτική και συνεχής και άγρυπνη ΕΓΡΗΓΟΡΣΗ!

  Νίκος Δήμου

  • Ο/Η gryphon λέει:

   «Αλλά το να θεωρείς εαυτόν ανώτερο – είναι η βάση του ρατσισμού».
   H συζυγος τού Δημου τά γνωρίζει αυτά που γραφει ο συζυγος της ;
   Προβλεπω να πέφτει παντόφλα στο σπίτι μόλις τα διαβασει.Εκτος και αν οπως υποψιάζομαι ο Δημου το λεει αυτό για ολους εκτος απο οσους εχουν τήν φυλετικη καταγωγή που εχει η γυναικα του (και μαλλον και ο ιδιος).
   Παντως σου εχω καλα νεα.Υπαρχει λενε φαρμακο που ενω βασικα είναι για τήν πίεση του αιματος σαν παρενεργεια θεραπευει τον ρατσισμό.Οποτε υπαρχει ελπιδα.
   Μπορεις να πιεσεις κι εσυ να αποφασισθει να μας χορηγειται υποχρεωτικως (θα εξαιρεθει βεβαιως η γνωστη φυλετικη ομαδα).Και ερχεται μαλλον και εμβολιο κατα του ρατσισμου που θα προλαμβανει την εμφανιση του.

   • Ο/Η Αρχειοφύλακς λέει:

    (το (παρα)μορφωμένο ξαναβγήκε από την ντουλάπα)

    Και βέβαια τα γνωρίζει – άλλοι είναι που (ή κάνουν πως) ΔΕΝ γνωρίζουν.

    (εξαίρεσις σήμερα η απάντηση σε κακόμοιρα ναζιστοειδή
    που ονειρεύονται «φυλετικές» καταγωγές και Πρωτόκολλα – ουστ)

 41. Ο/Η eklag λέει:

  -Μην υποτιμάτε τον διαφημιστή μέσα σας.
  -Είναι ύπουλος και παίζει περίεργους ρόλους;
  -Φοράει πολλές μάσκες και »αθώες» γενικεύσεις.
  -Τον σκοτώνουν όταν γεράσει;
  -Αυτοκτονεί.
  -Με παραίνεση;
  -Με εγρήγορση.
  (πηγή http://www.euroπεο-institute.org)

 42. Ο/Η Αρχειοφύλακς λέει:

  Το «π–ι–ο καλλιεργημένο άνθρωπο»
  δεν αφορά εσάς.

  Ενα –ε– κάνει την διαφορά

 43. Ο/Η eklag λέει:

  Ένα EI την έκανε πάντα.
  Για όσοι γνωρίζουν ανάγνωση.
  (Δεν αφορά σε ερασιτέχνες αντιγραφείς)

 44. Ο/Η Αρχειοφύλακς λέει:

  Κοντά πέσατε.
  Και εκατέρωθεν!
  Καλή όρεξη πάλι!
  (αφορά μόνον εσάς)

 45. Παράθεμα: Η κα Ρεπούση και η ποιότητα του πολιτικού κόσμου | Ροΐδη και Λασκαράτου Εμμονές

 46. Ο/Η Εco λέει:

  http://panosz.wordpress.com/2011/05/23/tahmazidis/#comment-241422

  Περί της υποτιθέμενης γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

  Του Όμηρου Ταχμαζίδη

  [Τρεις αρνητικές ψήφοι ενάντια στην έκδοση ψηφίσματος για την υποτιθέμενη γενοκτονία παρά τις σημαντικές αλλαγές και προσθήκες στο αρχικό κείμενο. Η πράξη, σε σχέση και με το 2012, μπορεί να σηματοδοτήσει τον απεγκλωβισμό από τη μονοσήμαντη θεώρηση του παρελθόντος και την απαλλαγή κάθε συζήτησης γι΄ αυτό από ιδεολογήματα και εθνικιστικές παρωπίδες. Επιστημονικώς η υποτιθέμενη γενοκτονία μένει να αποδειχθεί ή να απορριφθεί. Προς στιγμή μόνο ως υπόθεση εργασίας έχει κάποια σημασία]

  Η κατασκευασμένη γενοκτονία: Στα μέσα της δεκαετίας του 1980 αναδύεται το αντιδραστικό ιδεολογικοπολιτικό ρεύμα του νεοποντισμού, οι εκπρόσωποι του οποίου ισχυρίζονται ότι στον Οθωμανικό Πόντο τελέστηκε το έγκλημα της γενοκτονίας. Επινοητής του ιδεολογήματος και κινητήρια δύναμη προώθησής του ήταν ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης.

  Ο στιγματισμός του αντιπάλου: Η επίκληση της κατασκευασμένης γενοκτονίας ήταν ένα μέσο για το διαχρονικό στιγματισμό του τουρκικού κράτους και την ενίσχυση της κουρδικής υπόθεσης. Από το επιθετικό γλωσσικό ύφος των νεοποντιστών επιβεβαιώνεται, η παρατήρηση του Jaques Semelin ότι: “ο όρος μπορεί να είναι το κυρίαρχο μέρος μιας πολύ επιθετικής ρητορικής ενάντια σε κάποιον αντίπαλο”.

  Ιστορικές παρερμηνείες: Οι νεοποντιστές αποδίδουν την ευθύνη για την απώλεια της ιστορικής μνήμης στους “Ποντίους” σε δύο γεγονότα: στην υπογραφή του συμφώνου φιλίας Ελλάδας- Τουρκίας από τον Ε. Βενιζέλο και τον Μ. Κεμάλ και στην ένταξη των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ. Σήμερα, όμως, γνωρίζουμε από τις μελέτες των γενοκτονιών, ότι η αντίδραση στο τραύμα διαρκεί τουλάχιστον μια γενιά. Κατά συνέπεια δεν υπήρξε καμία απώλεια μνήμης στους ποντιακούς πληθυσμούς την οποία “αποκατέστησαν” οι νεοποντιστές. Αντιθέτως η κατασκευή της γενοκτονίας στηρίζεται εξ αρχής σε μια κατασκευασμένη συλλογική μνήμη: τη μνήμη του λαού θύματος.

  Η εντεταλμένη επιστήμη: Ο ισχυρισμός περί γενοκτονίας διατυπώθηκε πριν συλλεχθεί, αξιολογηθεί και “ερμηνευθεί” το ιστορικό υλικό. Η Βουλή “αποφάνθηκε” ενώ δεν υπήρχε ούτε μια επιστημονική μελέτη για την υποτιθέμενη γενοκτονία. Στη συνέχεια προέκυψε ένα είδος εντεταλμένης επιστήμης η οποία κλήθηκε να “πιστοποιήσει” επιστημονικώς τη “βεβαιότητα” του Μ. Χαραλαμπίδη . Στο περιβάλλον των νεοποντιστών ποτέ δεν έκρυψαν ότι την γενοκτονία “την ανέδειξε και την τεκμηρίωσε με στοιχεία και αποδεικτικό υλικό” ο συγκεκριμένος πολιτικός. Αλλά το επιστημονικό κενό ήταν γνωστό στα μέλη του ελληνικού κοινοβουλίου. Ο Χάρης Καστανίδης επ΄ αυτού (1992): “Χρειάζεται να γίνει μια επιτροπή επιστημόνων. Υπάρχουν πολλοί άξιοι άνθρωποι και κυρίως ιστορικοί, που σε συνεργασία με το Ελληνικό Κοινοβούλιο πρέπει να καταγράψουν ιστορικές μαρτυρίες, να συλλέξουν όλα τα ιστορικά στοιχεία που σκόρπια υπάρχουν και να βοηθήσουν το Ελληνικό Κοινοβούλιο να καταλήξει σε μια πρόταση ουσιαστικά για τη διεθνοποίηση του ζητήματος …” Δυστυχώς στη χώρα μας είναι ακόμη και σήμερα άγνωστες οι “σπουδές των γενοκτονιών” (genocide studies) και είναι επόμενο να αλωνίζουν διάφοροι ιδεοληπτικοί και να θεωρούν ότι επιτελούν “εθνοκοινωνικό” έργο φανατίζοντας τις νέες γενιές με το ιδεολόγημα της διατήρησης κάποιας “φανταστικής κοινότητας” Ποντίων.

  Οι πολιτικές σκοπιμότητες: Ο κυριότερος λόγος υπέρ της αναγνώρισης μιας “άγνωστης” γενοκτονίας ήταν η εργαλειοποίηση του λεγόμενου “ποντιακού ζητήματος” στην αντιπαράθεση με την Τουρκία. Η Ελλάδα όφειλε, σύμφωνα με τον Χάρη Καστανίδη “ να αποκτήσει, μέσα στα πλαίσια ενός αναβιούντος εθνικισμού στα Βαλκάνια, μειονοτική πολιτική…”, ώστε “να προκαλεί προβλήματα ανάλογα με αυτά που άλλοι επιχειρούν να της προκαλέσουν» και ο ίδιος πρότεινε την αξιοποίηση των “κρυπτοχριστιανών” της Τουρκίας.

  Η εύνοια της συγκυρίας: Οι νεοποντιστές ευνοήθηκαν από τις κοσμογονικές αλλαγές της περιόδου (αρχές δεκαετίας1990) και από την επακόλουθη αναδιάταξη των διεθνών σχέσεων. Κοντά στα άλλα προστέθηκαν και τα κονδύλια της Ε.Ε. για την αποκατάσταση των νεοπροσφύγων από την πρώην Σ.Ε., με τα οποία οι επιτήδειοι “πατριώτες» ξανοίχτηκαν σε νέα πεδία δραστηριοποίησης. Γύρω από το αίτημα για αναγνώριση της γενοκτονίας δημιουργήθηκε ένα κραταιό “θεσμικό παρακράτος” με σημαντικό ρόλο, όπως έδειξε αργότερα και η “υπόθεση Οτσαλάν”.

  Οι αντιδράσεις: Οι επιφυλάξεις κατά του ισχυρισμού περί γενοκτονίας είναι σχεδόν τόσο παλιές όσο και η κατασκευή του. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση (1992) του πρώην αντιπροέδρου της Βουλής των Ελλήνων Ισαάκ Λαυρεντίδη: «… μολονότι το θέμα συγκινεί και αναμφισβητήτως ενδιαφέρει, διότι μαζεύεις κοινή γνώμη εναντίον εχθρού του έθνους … η αλήθεια είναι ότι δεν μπορώ να στοιχειοθετήσω αυτό που λέγεται γενοκτονία …». Την ίδια περίπου περίοδο ο διδάκτορας νομικής και λαογράφος Στάθης Ευσταθιάδης, επεσήμανε το ενδεχόμενο να υπάρχουν και από την πλευρά της Τουρκίας «αιτιάσεις για γενοκτονία σε βάρος του δικού της λαού…». Τέλος, τα πρακτικά της Βουλής μαρτυρούν την πλήρη άγνοια των κοινοβουλευτικών της εποχής για το τι εστί γενοκτονία. Πάραυτα αποφάνθηκαν με την ψήφο τους. Στη συνέχεια όλες οι κυβερνήσεις αντιμετώπισαν τις συνέπειες αυτής της ανευθυνότητας, αλλά οι αντιδράσεις τους ήσαν σπασμωδικές και χλιαρές. Μια αξιοσημείωτη κίνηση απαξίωσης του όλου εγχειρήματος έγινε από τον πρόεδρο της Βουλής Δ. Σιούφα, ο οποίος αρνήθηκε να ανατυπώσει τον τόμο του Κ. Φωτιάδη “Η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου” και να προχωρήσει σε έκδοση της αγγλικής μετάφρασής του, διαμηνύοντας στον ιστοριοδίφη ότι: «Η αγγλική μετάφραση είναι στη διάθεσή σας, αν νομίζετε ότι μπορείτε να την αξιοποιήσετε»! Αλλά ο Κ. Φωτιάδης επιζητούσε μια έκδοση με ενισχυμένο “συμβολικό κεφάλαιο”, όπως φαίνεται από την απάντησή του προς τον Δ. Σιούφα: « … πιστεύετε ότι η μετάφραση μάς έλειπε για να προχωρήσουμε στην έκδοση ή το κύρος του Κοινοβουλίου;» Χωρίς το κύρος του Κοινοβουλίου το συγκεκριμένο βιβλίο έχει μηδενική πολιτική αξία. Επιστημονική δεν είχε ποτέ!

  Όμηρος Ταχμαζίδης

  Αυτοαπασχολούμενος δημοσιογράφος

  Magister Artium

  Φιλοσοφίας- Ιστορίας

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s