Ο πρέσβυς Άγγελος Βλάχος για το Άγιο Φως…

agiofws1και για το πατριαρχείο Ιεροσολύμων

Του Αναγνώστη Λασκαράτου

Ο συγγραφέας, Ακαδημαϊκός και Υπουργός Άγγελος Βλάχος, ένας συντηρητικός διπλωμάτης, εγγονός του συνονόματου λόγιου παππού του και εξάδελφος της Ελένης Βλάχου (εκδότριας της «Καθημερινής»), βρέθηκε αρχές του 1955 Γενικός Πρόξενος στα Ιεροσόλυμα. Στη διπλωματική σταδιοδρομία του ήλθε σε επαφή από θέση ευθύνης και με τις Εκκλησίες της Κύπρου, της Κωνσταντινούπολης και της Μόσχας. Οι περιγραφές που άφησε για τους εκεί Αρχιερείς δεν είναι καθόλου κολακευτικές. Πέρασαν πολλοί από τις ίδιες θέσεις αλλά τήρησαν το Νόμο της Σιωπής. Τι διαφοροποιεί το, δεξιό  μάλιστα, Βλάχο από αυτούς; Η λογιοσύνη του και η ισχυρή μεγαλοαστική καταγωγή του, που τον όπλισαν με κάποιες δυνατότητες απαραίτητες για να μιλήσει. Στην ουσία προανήγγειλε τα γεγονότα του 2005, όταν ο εκκλησιαστικός υπόνομος ξεχείλισε με κυριότερη εκβολή λυμάτων το πατριαρχείο των Ιεροσολύμων. Δεν θέλει πολύ φαντασία για να αντιληφθεί κανείς ότι τα γεγονότα αυτά θα επαναληφθούν, επειδή ο χαμηλής προέλευσης παρείσακτος ρωμέικος κλήρος του πατριαρχείου αυτού είναι ασύδοτος και δεν λογοδοτεί πουθενά, αφού και με το ποίμνιό του συνδέεται με σχέσεις ξένου εισβολέα. Το πατριαρχείο των Ιεροσολύμων, είναι η από κάθε άποψη πιο διεφθαρμένη ελληνική Εκκλησία (εικ.2, συγχωροχάρτι του πατριάρχη Αβράμιου-18ος αι.). Η μοναδική στον κόσμο που πραξικοπηματικά, από το 16ο αιώνα και μετά, περιφρονεί απροκάλυπτα το ποίμνιό της αλλά και τον ίδιο το Χριστό, θεωρώντας ότι οι συμπατριώτες του είναι κατώτεροι άνθρωποι, που δεν δικαιούνται να επανδρώσουν τη Σύνοδο ή να αποκτήσουν δικό τους πατριάρχη. Στελεχώνεται κατά κανόνα με τυχοδιώκτες καλόγερους, οι οποίοι στρατολογούνται συχνά όντας έφηβοι από ελληνικά χωριά.
—–Στα 6τομα απομνημονεύματά του («Μια φορά κι ένα καιρό ένας διπλωμάτης») ο Βλάχος άνοιξε για τα καλά το  στόμα του. Από την αρχή του Δ΄τόμου (1985), όπου περιγράφεται και η θητεία του κοντά στο πατριαρχείο, μας προετοιμάζει: «Ένας πρεσβύτερος συνάδελφος μας είχε πει: Στη σταδιοδρομία σας θα συναντήσετε μπουνταλάδες, λαπάδες, ψευταράδες, μασκαράδες, δεσποτάδες…». Αποστολή του Έλληνα πρόξενου ήταν να εκθρονίσει όσο πιο ήπια γινόταν-με παραίτηση-το γηραλέο πατριάρχη Τιμόθεο και στη θέση του να καταφέρει να μπει ο διεφθαρμένος και ισχυρός Βενέδικτος, αρχιεπίσκοπος Τιβεριάδος, εξευμενίζοντας παράλληλα και τους Αραβορθόδοξους. Ο Άγγελος Βλάχος δε διστάζει να παραδεχτεί το αυτονόητο, πως θα έπρεπε να εκλεγεί-«γιατί όχι;», λέει-Άραβας πατριάρχης. Ξεκινώντας τη διήγησή του, περιγράφει με γλαφυρότητα διάφορες απίθανες καταστάσεις όπως έναν «καρεκλοπόλεμο», όπως τον αποκαλεί, μεταξύ Ρωμιών και ετερόδοξων κληρικών, από αυτούς που μεταδίδουν τώρα και τα διεθνή πρακτορεία και τη φανατική φιγούρα του μητροπολίτη Αρτέμιου, που είχε τοποθετήσει στην οροφή της Βασιλικής της Βηθλεέμ ένα κιτς άστρο, με φωτισμό ‘νέον’, «κάρφος εις τον οφθαλμόν των Καθολικών».
—–Για την εκλογή του νέου πατριάρχη, ο συγγραφέας μας είναι πολύ ωμός. Καταγράφει το πρώτο πρόσχημα κάθε επισκόπου τον οποίο θα πίεζε για να ψηφίσει τον πονηρό Βενέδικτο κι αυτός θα του έκανε το δύσκολο: «Το Άγιο Πνεύμα θα αποφασίσει για την ψήφο μου». Αλλά διαπίστωσε πως το επιχείρημα αυτό υποχωρεί σχετικά εύκολα, με κάτι περισσότερο από τριάκοντα αργύρια. Περιγράφει την πρώτη του συνάντηση με την Ιερά Σύνοδο, από την οποία απουσίαζε ο Κουτσόβλαχος επίσκοπος Επιφάνιος, που κρατούσε αποστάσεις από το ελληνικό προξενείο. Μιλάει για το Μέγα Σκευοφύλακα Κυριακό που είχε «μάτι που σε τρόμαζε από την πολύ πονηριά» και τον οποίο σκεπτόταν να εξαγοράσει δίνοντάς του λεφτά για να φτιάξει τα χαλασμένα του δόντια. Στον μέλλοντα πατριάρχη Βενέδικτο είδε «χείλη λαίμαργα και χέρια αρπακτικά» και από όλους τους δεσποτάδες μόνο δυο του φάνηκαν «φρονιμευμένοι» λόγω γήρατος. Περιγράφει και τον κλέφτη και καλοφαγά καλόγερο Μόδεστο, διευθυντή του πατριαρχικού τυπογραφείου. «Το υβρεολόγιο του ήταν ελληνοαραβικό, και τον φοβόντουσαν όλοι οι Άγιοι Πατέρες. Όλοι τον περιποιόντουσαν ή τον κολάκευαν για να μην πέσουν στη γλώσσα του, γιατί ήξερε όλων τα αμαρτωλά μυστικά». Περιγράφει και τη σκληρόκαρδη αδιαφορία των κληρικών της αντίπαλης του Βενέδικτου φατρίας των Σαμίων-των φτωχόπαιδων δηλαδή που είχαν στρατολογηθεί από τη Σάμο-όταν εγχειρίστηκε και πέθανε ο Αρχιγραμματέας της Συνόδου Παλλάδιος, ο «αφοσιωμένος στην ελληνική κυβέρνηση και στα κελεύσματά της».
—–Με την ευκαιρία που πήρε σβάρνα τους παπάδες ο Βλάχος κάνει και μια σύντομη αναφορά και στο Κυπριακό και δεν διστάζει να πει μια αλήθεια: «Επικεφαλής του αγώνα ήταν οι δυο πιο άκριτοι, πιο αδίστακτοι, ματαιόδοξοι και πείσμονες άνθρωποι που έχω γνωρίσει, δυο θλιβεροί τυχοδιώκτες, οι Μακάριος και Γρίβας….». Δεν μασάει τα λόγια του ούτε όταν χρειαστεί να πιάσει στο στόμα του και τα ιερά της Ορθοδοξίας, αναφερόμενος στους σκληρούς διωγμούς των Αρειανών που κατέφυγαν μέχρι και στην Κίνα και αποκαθηλώνοντας ιερά παραμύθια για μικρά παιδιά: «Όποιος διαβάσει το χρονικό (απόκρυφο υποθέτω) της ανακαλύψεως του Τ.Σταυρού από την Αγία Ελένη, φρικιά από τα απάνθρωπα βασανιστήρια που μεταχειρίστηκε η αγία για να αναγκάσει τρεις Εβραίους να της αποκαλύψουν το μέρος. Τρεις μέρες τους βασάνιζε κάνοντας το χριστιανικό της καθήκον….τους θανάτωσε όταν της είπαν την αλήθεια αφού τους είχε σπάσει τα κόκκαλα και τους είχε παντοιοτρόπως τσουρουφλίσει…». Συνομιλώντας με έναν Δομινικανό μοναχό, πήρε την παρακάτω απάντηση στον ισχυρισμό του ότι οι Δυτική Εκκλησία υπήρξε πιο βίαιη από την Ανατολική: Οι δικοί μας διωγμοί είναι πιο γνωστοί και πιο πρόσφατοι από όσους έγιναν από την Ορθοδοξία. «Σας θυμίζω τους διωγμούς των Αρειανών, των Μονοφυσιτών, των Μονοθελητών και αργότερα των Παυλικιανών…».
—–Για τη βλάσφημη απάτη του Αγίου Φωτός, ο πρόξενος προσθέτει και τη δική του αρνητική μαρτυρία στις δεκάδες περιφρονητικές τοποθετήσεις και μαρτυρίες του Αδαμάντιου Κοραή και των ξένων λόγιων περιηγητών: «Ένα μικρό αγιοταφικό τέχνασμα μετουσιώνει σε έκσταση την απλοϊκή αναμονή». Τη Μ.Παρασκευή ο Βλάχος άκουσε τον επισκέπτη μητροπολίτη της Κέρκυρας να καταλήγει το κήρυγμά του με την ακόλουθη «εξοργιστική» όπως την χαρακτηρίζει φράση: «Ο Ιησούς ήταν η μεγαλύτερη φυσιογνωμία των αιώνων αφού το έχει αναγνωρίσει ακόμη και ο Αϊνστάιν»(!). Ο συγγραφέας δεν θυμάται το όνομα του μητροπολίτη τον οποίο αποκαλεί ειρωνικά «αθεόφοβο» για τη βλακεία του, αγνοώντας πως η συμπεριφορά του στην Κατοχή αποδεικνύει πως πράγματι ήταν τέτοιος. Ήταν ο Μεθόδιος, για τον οποίο γράφει ο Κερκυραίος συγγραφέας Βασίλης Άνθης («Ένα ταξίδι μιά ζωή»-1993) κάτι που δείχνει πως ο δεσπότης δεν ήταν μόνο ηλίθιος: «Δύο μόνο μήνες πριν φύγουν οι Γερμανοί από την Κέρκυρα ο Δήμαρχος χειροκροτούμενος από …το Μητροπολίτη Μεθόδιο, εξέφραζε “τας ζωηράς ευχαριστίας” του στο Γερμανό στρατιωτικό διοικητή … Την ίδια ώρα 1800 Κερκυραίοι Εβραίοι εξοντώνονται στο στρατόπεδο του Αουσβιτς….Τέλος, δύο μαρτυρίες σχετικά με τη λεηλασία των εβραϊκών σπιτιών: Ο Μητροπολίτης Μεθόδιος στο βιβλίο του (σελ. 442) καταχωρεί μια επιστολή του προς το Νομάρχη Κομιανό με την οποία παραπονείται σ’ αυτόν γιατί δεν έδωσε κάποια βοήθεια στους παπάδες και σημειώνει ότι μετά την κατάσχεση των εμπορικών καταστημάτων και των αποθηκών των Εβραίων παρουσιάζεται “νέα περίπτωσις προς εξοικονόμισιν των αναγκών των Ιερέων, εφ’ όσον μάλιστα ως πληροφορούμεθα υπάρχει αφθονία υφασμάτων καταλλήλων προς εξωτερικήν ενδυμασίαν αυτών, τα οποία, ως πληροφορούμεθα, κατήντησαν να πωλούνται εις τας οδούς, αγνοούμεν πώς”. Προσθέτει ότι, πάλι κατά τις πληροφορίες τους, “υπάρχει και αφθονία υφασμάτων καταλλήλων προς κατασκευήν ιερατικών στολών τελετουργίας” και παρακαλεί το Νομάρχη-διαχειριστή της λείας να του δώσει υφάσματα γιά ράσα και ιερά άμφια».
agiofws2—–Το ποίμνιο των Αραβορθοδόξων επιδίωκε εύλογα και δίκαια την αραβοποίηση του πατριαρχείου και οι διαμάχες και τα σκάνδαλα των φατριών των Ρωμιών επισκόπων μπορούσαν να φτάσουν το πράγμα μέχρι εκεί, πράγμα που ο Βλάχος δε θα ήθελε να συμβεί την περίοδο που τοποτηρητής του ελληνικού Κράτους ήταν ο ίδιος. Η εκλογή του Βενέδικτου είχε ένα κώλυμα που δεν μπορούσε να κρυφτεί: «Φιλοξενούσε επί πολλούς μήνες στο κελί του μια νέα και νόστιμη κυρία με το παιδί της και τη μητέρα της….η σπερμολογία εναντίον του Βενέδικτου φούντωνε στους ελληνικούς κύκλους αλλά και στο αραβορθόδοξο ποίμνιο και οι πολέμιοι του πατριαρχείου οι αραβορθόδοξοι αδελφοί Αττάλαχ θα το εκμεταλλευόντουσαν». Συμβούλευσε λοιπόν τον εκλεκτό της ελληνικής κυβέρνησης επίδοξο πατριάρχη, να μείνει μόνος στα διαμερίσματά του την προεκλογική περίοδο γιατί θα ήταν κρίμα «τόσο χρήμα που είχα στη διάθεσή του να πήγαινε χαμένο». Έτσι και έγινε αλλά ο Βενέδικτος και η απαγορευμένη από τους εκκλησιαστικούς Κανόνες συνείσακτος κυρία, για την οποία, λόγω ηλικίας και εμφάνισης, δεν ίσχυε μάλιστα ούτε το «καν ανύποπτος εστί» του κανονολόγου και η οποία επέστρεψε στο τόπο του σκανδάλου μετά την εκλογική νίκη, δεν τον συγχώρησαν ποτέ. Αν κάποιος τα θεωρήσει αυτά κακεντρεχή κουτσομπολιά τον παραπέμπω στην «Ελευθεροτυπία»: «Ο Ιεροσολύμων Βενέδικτος είχε τη φήμη ανθρώπου που οι γυναίκες δεν τον άφηναν ασυγκίνητο. Λέγεται…..ήταν ιδιαίτερα διαχυτικός ακόμα και με προσκυνήτριες….βοά η αδελφότητα, οι φήμες εμπλέκουν ακόμα και σύζυγο γνωστού Έλληνα πολιτικού. Λέγεται ότι είχε σχέσεις μαζί της….και ότι της χάρισε ένα σπίτι στα … προάστια από την περιουσία του Πατριαρχείου», εκεί «ζει με τον …σύζυγό της….Για τον Βενέδικτο λέγεται ότι ήταν κοσμοπολίτης, πολύγλωσσος, μορφωμένος και άνθρωπος με φινέτσα….Του άρεσε η καλή ζωή….έμενε στη βίλλα της Γαλιλαίας, όπου προσκαλούσε πρίγκηπες, υπουργούς….της καλής κοινωνίας…» (Π.Νικολόπουλος, «Ε», 12.6.2005).
—–Πριν να φύγει από τα Ιεροσόλυμα για την Κύπρο, ο Άγγελος Βλάχος δίνει μια τελευταία απωθητική εικόνα από τη ζωή της αμαρτωλής αδελφότητας. Περιγράφει τη θλιβερή μοναξιά αλλά και την ακαταστασία των δυο μοναχών της μονής Γεωργίου του Χοτζεβά. Ο ένας «αποκρουστικός» γέρος με κατάμαυρα νύχια, με γένια όπου υπήρχαν ίχνη του φαγητού του, σχεδόν «παππούς» του άλλου, ο άλλος ένας ρακένδυτος, κάτισχνος, «βρωμερός όσο και ο Γέροντάς του» 20χρονος. Ένα νέο παιδί, που ποιος ξέρει πια δυστυχία, φτώχια και κρατική αδιαφορία για το ψάρεμα φτωχόπαιδων από τους καλόγερους, φυλάκισαν τόσο άδικα στην έρημο της Ιουδαίας. Ο πρόξενος κάνει την αναπόφευκτη σκέψη για τα δυο άτυχα πλάσματα, που ζούσαν μέσα στην αθλιότητα, εκεί στην ερημιά χωρίς καμία κοινωνική δραστηριότητα, ότι ήταν «αχρεία, δηλαδή άχρηστα και ανώφελα». Μερικές ημέρες αργότερα τους έστειλε με έναν κλητήρα, 20 δηνάρια από τα μυστικά κονδύλια που διαχειριζόταν.

***

Advertisement
This entry was posted in «Ιερές» Αταξίες, «Ιερή» Εξουσία, Γράμμα από το Ληξούρι, Των Αμνοεριφίων, θρησκεία/κλήρος. Bookmark the permalink.

69 Responses to Ο πρέσβυς Άγγελος Βλάχος για το Άγιο Φως…

 1. Παράθεμα: Ο πρέσβυς Άγγελος Βλάχος για το Άγιο Φως… | ΑΘΡΗΣΚΟΣ

 2. Ο/Η Συμεών λέει:

  Δεν τον λένε Αβράμιο τον πατριάρχη άσχετε τολ λέγαν Αβραάμ.
  Δέστο και εδώ από όπου το έκλεψες χωρίς να το δεις σωστά και μάθε ότι οι άγιοι πατριάρχες μας στα Ιεροσόλυμα που ήσαντε Έλληνες γιατί ο Θεός το θέλησε και γιατί οι Παλαιστίνιοι είναι ελληνικής καταγωγής, αναγκαζόντουσαν να πουλάνε συγχωροχάρτια από φτώχια δεν ήσαντε σαν τον πάπα που ποούλαγε για το χρήμα

  http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A3%CF%85%CE%B3%CF%87%CF%89%CF%81%CE%BF%CF%87%CE%AC%CF%81%CF%84%CE%B9

  Συγχωροχάρτι ή Μετριότητα του 18ου αιώνα, η οποία εκδόθηκε από τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Αβραάμ και δινόταν από Έλληνες μοναχούς κατά τη διάρκεια ζητειών στη Βλαχία. Μουσείο Ιστορίας Βουκουρεστίου

 3. Ο/Η laskaratos λέει:

  Συμεών,
  ευγενικέ παπά ή καλόγερε που κατά καιρούς μας βρίζεις με χριστιανική καλωσύνη, μάθε και συ πως πατριάρχης Ιεροσολύμων Αβραάμ δεν υπάρχει, είναι λάθος της Wikipedia, που καλό θα ήταν να διορθωθεί.
  Υπάρχει ο Αβράμιος, που η μαύρη του φτώχεια-δεν του φαίνεται πάντως-τον έβγαλε στη ζητεία (ζητιανιά) να πουλάει συγχωροχάρτια στη χώρα των Βλάχων (Ρουμανία).
  Το ότι ζητιανεύουν οι επίσκοποι μέχρι και σήμερα, δεν σημαίνει φτώχεια.
  Σημαίνει απληστία.
  Να και ο Αβράμιος σε χαλκογραφία καθιστός στο θρόνο του με όλα του τα μπιζού

  http://www.europeana.eu/portal/record/09411/82AF067C7B0C408E40FB05D8B0625DEAA67EF3EA.html

  ΥΓ
  Αφού οι Παλαιστίνιοι είναι Έλληνες (ασχολίαστο) γιατί δεν κάνετε Παλαιστίνιο πατριάρχη;
  Πάλι δικός μας θα’ναι.

 4. Ο/Η oxtapus λέει:

  Reblogged this on Oxtapus *beta.

 5. Ο/Η Αρχιμανδρίτης Φωτούλα, μάγος θαυματοποιός λέει:

  10/04/2012 – 11:50 / σχόλια (76)

  ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΦΥΣΣΑΣ

  Ως γνωστόν, το «άγιον φως» είναι αυτοαναφλεγόμενο. Τουτέστιν ξεπηδάει μέσα από το βράχο στον «πανάγιο τάφο» και σηματοδοτεί το ορθόδοξο Πάσχα. Παρατηρείται παραδοσιακά μια ορισμένη κλοτσοπατινάδα, αναφορικά με το ποιος από τους εκπροσώπους των δογμάτων θα μπει πρώτος να [το ανάψει με τον αναπτήρα του] πάρει το φως με το κερί του. Την κλοτσοπαιτινάδα αυτή απολαμβάνουν με συγκαταβατικό χαμόγελο οι Ισραηλινοί αστυνομικοί, που -παραδοσιακά επίσης- επιτρέπουν από καιρό σε καιρό σε ελληνορθόδοξους, αρμένιους, άραβες χριστιανούς και δεν ξέρω ποιους άλλους να πλακώνονται χριστιανικότατα μέσα στην εκκλησία του «πανάγιου τάφου», για την πρωτοκαθεδρία στη λήψη του «άγιου φωτός».

  Τέλος πάντων, αφού τελειώσει η σεμνή και πατροπαράδοτη τελετή, το
  >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

  http://www.athensvoice.gr/article/city-news-voices/%CF%83%CF%87%CF%8C%CE%BB%CE%B9%CE%B1/%C2%AB%CE%AC%CE%B3%CE%B9%CE%BF%CE%BD-%CF%86%CF%89%CF%82%C2%BB-%CE%B1%CF%85%CF%84%CE%BF%CE%B1%CE%BD%CE%AC%CF%86%CE%BB%CE%B5%CE%BE%CE%B7-%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%CE%B1%CF%85%CF%84%CE%BF%CE%BA%CE%AF%CE%BD%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CF%8C%CF%87%CE%B9?page=1#comment-98903

 6. Ο/Η Αρχειοφύλακς λέει:

  Δώσε του και την πηγή Λασκαράτε για να μην σε ξαναβρίσει
  http://openarchives.gr/view/595972
  Θέματα:
  Αβράμιος, Πατριάρχης Ιεροσολύμων πατριάρχης Patriarch Avramios, patriarch of Jerusalem
  Απεικόνιση αναπαραγωγής: φωτοτσιγκογραφία
  Στοιχεία πηγής αναπαραγωγής:
  Μανουήλ Γεδεών, Πατριαρχικαί Εφημερίδες: Ειδήσεις εκ της ημετέρας εκκλησιαστικής ιστορίας 1500-1912, (σ. 332) Αθήνα 1938

  (η ίδια σελίδα παραπέμπει και εδώ
  http://pandektis.ekt.gr/pandektis/handle/10442/68159 )

  Διάβασε και τα 1), 2) και 3) εδώ για να μάθεις
  πόσες Παλαιστίνες (!) υπάρχουν
  σύμφωνα με την εκκλησιαστική γεωγραφία
  http://www.jp-newsgate.net/gr/2013/04/29/8387/

 7. Ο/Η stratosbg λέει:

  Reblogged this on ahairlessape.

 8. Ο/Η Αρχειοφύλακς λέει:

  στην σελίδα της orthodoxwiki για τον Βενέδικτο Ιεροσολύμων
  http://el.orthodoxwiki.org/%CE%92%CE%B5%CE%BD%CE%AD%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CF%84%CE%BF%CF%82_%CE%99%CE%B5%CF%81%CE%BF%CF%83%CE%BF%CE%BB%CF%8D%CE%BC%CF%89%CE%BD
  στον πίνακα με τίτλο Πατριάρχες Ιεροσολύμων (η σελίδα δεν υπάρχει),
  στην προτελευταία γραμμή διαβάζουμε Αβράμιος (η σελίδα δεν υπάρχει)

  υπάρχει όμως η αγγλική μετάφραση όπου τον …βάφτισαν μετά θάνατον
  http://en.orthodoxwiki.org/List_of_Patriarchs_of_Jerusalem
  List of Patriarchs of Jerusalem
  127.Abraham II (1775-1787)

  ———————-
  στην επίσημη σελίδα του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων
  «Διατελέσαντες Επίσκοποι – Πατριάρχαι», διαβάζουμε
  85. Αβράμιος 1775-1787
  http://www.jerusalem-patriarchate.info/gr/patriarx_iero.htm

  ———————-

  Click to access 250.pdf

  Εδώ («Μέρος Δεύτερο: Κατάλογος χρεωστικών ομολογιών»)
  στις πρώτες σελίδες διαβάζουμε (χρονολογίες 1778 – ) πως υπογράφει
  «Ο Ιεροσολύμων Αβράμιος»
  ή
  «Πατριάρχης Ιεροσολύμων Αβράμιος βεβαιοί»

  ———————-
  (για όποιον ενδιαφέρεται, τα υπόλοιπα μέρη του βιβλίου
  download/194/248.pdf
  download/195/249.pdf
  download/197/251.pdf
  download/198/252.pdf )

  του Δημήτριου Σταματόπουλου,
  «Το Αγιοταφικό Μετόχι Κωνσταντινουπόλεως: αρχειακές πηγές (18ος – 20ος αι.)», εισαγωγή-επιμέλεια-σχόλια, Δημήτρης Σταματόπουλος, Τετράδια Εργασίας 32, Αθήνα: Ινστιτούτο Νεοελληνικών Ερευνών / Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, 2010. [The Metochion of the Holy Sepulchre in Constantinople: Archival Sources, 18th-20th Centuries. Introduction, editing, notes by Dimitris Stamatopoulos, 32 Tetradia Ergasias. Athens: Institute for Neohellenic Research/ The National Hellenic Research Foundation, 2010.]

  Αντιγράφω από την παρουσίαση εδώ
  http://www.politeianet.gr/magazines/tetradia-ergasias-32-141966
  Το πρωτογενές υλικό που είναι κατατεθειμένο στα Αρχειοφυλακεία των Πατριαρχείων της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας αποτελεί θησαυρό για τη μελέτη της ιστορίας των οθωμανικών και μετα-οθωμανικών Βαλκανίων, της Μικράς Ασίας αλλά και του ευρύτερου χώρου της Ανατολικής Μεσογείου. Οι δυσκολίες πρόσβασης, όπως και η διασπορά του υλικού αυτού – συνεπεία πολιτικών περιπετειών και αναταράξεων του παρελθόντος – καθιστά δύσκολο του έργο των σύγχρονων ερευνητών. (. . .) (ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ)

  • Ο/Η laskaratos λέει:

   Eυχαριστώ Αρχειοφύλακς για τη συνηγορία σου.
   Οι επίσκοποι της Ορθοδοξίας δεν παίρνουν σχεδόν ποτέ ονόματα όπως Αβραάμ, Ισαάκ, Μωυσής, Αδάμ, Νώε, Ααρών, Σολομών ούτε Σάρα ή Ρεβέκκα ως καλλιτεχνικά, όταν συνομιλούν μεταξύ τους κλπ
   Μόνο Ανανίας, Εφραίμ, Μελχισεδέκ, Δαυϊδ, τρέχα γύρευε γιατί.

 9. Παράθεμα: Ο πρέσβυς Άγγελος Βλάχος για το Άγιο Φως… | Ροΐδη Εμμονές | crockorozistas

 10. Ο/Η kopria.blogspot λέει:

  Δική του είναι μια φοβερή μετάφραση του Θουκυδίδη ;

  • Ο/Η Πρέσβης καλύτερα όχι πρέσβυς λέει:

   Αγγελου Βλάχου

   «Μεροληψίες του Θουκυδίδη»,

   «Θουκυδίδου Ιστορία του Πελοποννησιακού πολέμου»

   • Ο/Η laskaratos λέει:

    Έγραψα πρέσβυς, γιατί ο μακαρίτης ο Βλάχος στα βιβλία του έτσι το γράφει, πρέσβυς-πρεσβευτής.

  • Ο/Η Zωζώ Χ.Σαπουνάκη λέει:

   O πρώτος μου σύζυξ γιατί έχω συνάψει τρεις γάμους, ζωή νάχουνε και οι τρεις πρώην μου, δεν έθαψα κανένα τους, μου είχε κάνει δώρο το΄ Ο κύριος μου ο Αλκιβιάδης του Βλάχου, τόχω ακομη Μισέλ μου να σε θυμάμαι.
   Φιλάκια στο Μισέλ και σε όλους σας, ιδιαίτερα Ρο και Λα.

  • Ο/Η Dimitris Steris λέει:

   Ναι και του Ηροδότου επίσης.

 11. Ο/Η Επισκέπτης λέει:

  http://xairete.blogspot.gr/2013/05/blog-post_4610.html

  Παρασκευή, 3 Μαΐου 2013

  Η αφή του Αγίου Φωτός, στο στόχαστρο της ανάλυσης.

  Άγιο-φως

  Διαβάζω σήμερα
  (Μ. Παρασκευή, 03 Μαΐου 2013, 15:47),
  μεταξύ άλλων:
  Η αφή του Αγίου Φωτός, στο στόχαστρο της ανάλυσης.

  Αξιοσημείωτα:

  1. Ο πάπας Γρηγόριος Η’ (1227-1241), αποκήρυξε το Άγιο Φως ως απάτη.

  2. Ο πατριάρχης Ιεροσολύμων Εφραίμ Β’ (1766-1771), έφτασε στο σημείο να καταργήσει την τελετή του Αγίου Φωτός ως «χειροποίητον μηχανουργίαν»…

  3. Ενδιαφέρουσα και η άποψη του μεγάλου διαφωτιστή Αδαμάντιου Κοραή, ο οποίος μας πληροφορεί στον τρίτο τόμο των «Ατάκτων» του ότι «οι χριστιανοί Πατέρες δεν αναφέρουν τίποτα μέχρι τον 9ον μ.Χ. αιώνα περί του “αγίου” φωτός», αποκαλώντας ταυτόχρονα τους αγιοταφίτες ιερείς λαοπλάνους, και καταλήγει: «Το ψευδόθαυμα αυτό το πιστεύουν ολίγοι, ίσως τινές δια μωρίαν και άλλοι δι’ αισχροκέρδειαν … Ουδέ ο Χρυσόστομος το επίστευεν ή μάλλον ουδέ το εγνώριζε, διότι, άν εις τον καιρόν του εθαυματουργείτο το άγιον φώς, πώς ήτο δυνατόν να λέγη ότι δέν εγίνοντο πλέον θαύματα;»…

  Η Τελετή του Αγίου Φωτός – Αποψεις:

  1. Κληρικός του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, συνομιλώντας με τον εκκλησιαστικό συγγραφέα Στυλιανό Χαραλαμπάκη το 1964, αναφέρει τα εξής:
  «Την Μεγάλην Παρασκευήν και μετά την περιφοράν του επιταφίου πέριξ του Παναγίου Τάφου, ο Πατριάρχης τοποθετεί τον Επιτάφιον επί του Τάφου. Κατόπιν τούτου σβήνουν όλα τα κανδήλια τα εντός και εκτός του Τάφου. Την επομένην, Μέγα Σάββατον, ο Σκευοφύλαξ μεταφέρει κεκαλυμμένην με αργυρούν κάλυμμα, μία ειδικήν κανδήλα αναμμένην, την οποίαν τοποθετεί εντός του Παναγίου Τάφου. Εν συνεχεία ο διοικητής των Ιεροσολύμων σφραγίζει τον Τάφον. Ενώ λοιπόν, πάντα τα φώτα και τα κανδήλια έχουν σβυσθή, η ειδική κανδήλα εντός του Τάφου παραμένει αναμμένη. Την 10ην ώραν και μετά την σχετικήν λιτανείαν πέριξ του Αγίου Τάφου, κατά την οποίαν ψάλουν το λυχνικόν «φως ιλαρόν», ανοίγονται αι πύλαι του Ναού του Παναγίου Τάφου και εισέρχεται ο λαός. Συγχρόνως ανοίγει και η πύλη του Κουβουκλίου εις την οποίαν ευρίσκεται ο Τάφος και εισέρχεται ο Πατριάρχης, αφού προηγουμένως τυπικώς αφαιρεί τα αρχιερατικά του άμφια και μένει μόνον με το στιχάριον. Μετά από μίαν σχετικήν τυπικήν προσευχήν, λαμβάνει το «άγιον» φως, όχι βεβαίως θαυματουργικώς, δια να είμαι ειλικρινής, αλλά ανάπτει τον πυρσόν του από την αναμμένην ειδικήν κανδήλα την οποίαν είχε μεταφέρει προηγουμένως ο Σκευοφύλαξ.».

  2. Ο μέγας πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως Γεώργιος Τέτσης, συμφωνεί απόλυτα με τα παραπάνω:
  «Υπάρχει, αιώνες τώρα, διάχυτη η πεποίθηση στον ευσεβή μεν, αλλά θεολογικά και λειτουργικά απαίδευτο ορθόδοξο πιστό, που ψάχνει για «θαύματα» προκειμένου να πληρώσει το πνευματικό του κενό, ότι κατά την τελετή αφής το Άγιον Φως κατέρχεται θαυματουργικά «ουρανόθεν» για να ανάψει την λαμπάδα του Πατριάρχου. Όπως όμως αναφέρει ο διαπρεπείς καθηγητής Κωνσταντίνος Καλοκύρης στο περισπούδαστο σύγγραμμά του «Το Αρχιτεκτονικό Συγκρότημα του Ναού της Αναστάσεως Ιεροσολύμων και το Θέμα του Αγίου Φωτός» πρόκειται για έναν θρύλο, ο οποίος καλλιεργήθηκε στους Άγιους Τόπους μετά την εισβολή των σταυροφόρων και μέσα στα πλαίσια της διαμάχης Ορθοδόξων, Λατίνων και Αρμενίων, που ο καθείς διεκδικούσε δι’ εαυτόν το προνόμιο του «λαμβάνειν εξ ουρανού» το ανέσπερο Φως! Η ευχή την οποία αναπέμπει ο Πατριάρχης προ της αφής μέσα στο Ιερό Κουβούκλιο είναι σαφέστατη και δεν επιδέχεται καμιά παρερμηνεία. Ο Πατριάρχης δεν προσεύχεται για την διενέργεια θαύματος. Απλώς «αναμιμνήσκεται» της θυσίας και της τριημέρου Αναστάσεως του Χριστού και απευθυνόμενος σ’ Αυτόν λέγει: «εκ του επί τούτον τον φωτοφόρον σου Τάφον εκκαιομένου φωτός ευλαβώς λαμβάνοντες, διαδίδομεν τοις πεστεύουσιν εις σε το αληθινόν φως, και δεόμεθά σου όπως αναδείξεις αυτό αγιασμού δώρον…». Πράγμα το οποίο σημαίνει ότι ο Πατριάρχης ανάβει την λαμπάδα του από την ακοίμητη κανδήλα που βρίσκεται πάνω στον Πανάγιο Τάφο. Όπως ακριβώς πράττει ο κάθε Πατριάρχης και ο κάθε κληρικός την ημέρα της Λαμπρής, όταν παίρνει Φως Χριστού από την ακοίμητη κανδήλα που βρίσκεται υπεράνω της συμβολίζουσας τον Τάφο του Κυρίου Αγίας Τράπεζας. Το μυστήριο όμως που καλλιεργήθηκε γύρω από το τελετουργικό της αφής του Αγίου Φωτός και οι λαϊκές περί αυτού αντιλήψεις στις μέρες μας συνετέλεσαν στην οικειοποίηση και εκμετάλλευση από έξω εκκλησιαστικούς κύκλους της άκρως συμβολικής και κατανυκτικής αυτής λειτουργικής πράξεως της Εκκλησίας μας. Ο λόγος για την διαπόμπευση του Αγίου Φωτός με την οργανωμένη αεροπορική μεταφορά του στον ελλαδικό χώρο, συνοδεία κυβερνητικών παραγόντων, τιμητικών αγημάτων, ευζώνων και προσκόπων (και φυσικά τηλεοπτικών συνεργείων!), προκειμένου όπως ο νεοέλληνας γιορτάσει «αυθεντικό ελληνικό Πάσχα». Ωσάν οι πρόγονοί μας να μη γιόρταζαν Ανάσταση Χριστού προτού εφευρεθεί το αεροπλάνο! Ή ωσάν οι ανά τα πέρατα της οικουμένης Ορθόδοξοι να μην εορτάζουν Πάσχα Κυρίου, μια και η Ολυμπιακή δεν «πετά» ως τις χώρες τους!
  Επέστη όμως καιρός να τερματισθεί ο διασυρμός των Θείων. Είναι δε σόλοικο και αποτελεί και αποτελεί ασέβεια το να αποδίδει κανείς «τιμές Αρχηγού Κράτους» στο Άγιον Φως, το οποίο προέρχεται από τον τάφο εκείνου που δήλωσε ότι «η Βασιλεία η εμή ουκ έστιν εκ του κόσμου τούτου»

  Πηγή:
  http://www.newsbeast.gr/world/arthro/527803/ta-mustiria-pou-perivalloun-tin-afi-tou-agiou-fotos/?acpn=2

 12. Ο/Η Φιλολό λέει:

  Για τον παππού του Άγελου Βλάχου, Άγγελο Βλάχο.

  http://avgi-anagnoseis.blogspot.gr/2011/04/blog-post_9519.html

  2/4/11

  Η διαμάχη Ροΐδη-Βλάχου και ο αθηναϊκός Τύπος της εποχής

  ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ

  ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΗΜΗΡΟΥΛΗ

 13. Ο/Η κ. Χιλιολέξης λέει:

  του ανταποκριτή μας από το Δρομοκαΐτειο Κέρκυρας
  http://imgur.com/N6REyfk

 14. Ο/Η Κωλόγερας λέει:

  Θα πέσει άγιος φως να σας κάψει.

 15. Ο/Η Μουρλομαρία λέει:

  Το φέρανε το φέρανε το αρχηγό κράτος στη Ζουλουλάνδη ο Τσιάρας που πήγε να λευτερώσει τους δυο Άραβες μητροπολίτάδες το λέει τώρα ο Αντένας

 16. Ο/Η Έτσι στρατολογούμε λέει:

  [DOC]
  Γενικό Εκκλησιαστικό Γυμνάσιο-Λύκειο Νεάπολης

  dide-v.thess.sch.gr/portal/prok_ekdromwn/prok_gel_ekkl.doc‎

  Το Εκκλησιαστικό Γυμνάσιο – Γενικό Εκκλησιαστικό Λύκειο Νεαπόλεως προκηρύσσει σύμφωνα με τον νέο Νόμο «ΕΚΔΡΟΜΕΣ – ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΜΑΘΗΤΩΝ …

  Το Εκκλησιαστικό Γυμνάσιο – Γενικό Εκκλησιαστικό Λύκειο Νεαπόλεως προκηρύσσει σύμφωνα με τον νέο Νόμο «ΕΚΔΡΟΜΕΣ – ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΦΕΚ 2769/2011 Αριθμ.12928/Γ2 ΤΕΥΧΟΣ Β΄» εκδήλωση ενδιαφέροντος για την πολυήμερη (επταήμερη) εκπαιδευτική εκδρομή της Γ΄ Λυκείου με αποδέκτη κάθε ενδιαφερόμενο ταξιδιωτικό γραφείο.

  5η ημέρα
  Επίσκεψη και εκκλησιασμός στο Φρέαρ του Ιακώβ στην Ναμπλούς (Νεάπολη), Σαραντάριο Όρος, Μονή Προφήτου Ελισαίου στην Ιεριχώ, Μονή Χοτζεβά, Μονή Αγίου Γερασίμου του

 17. Παράθεμα: Το Μώλυ » Ο πρέσβυς Άγγελος Βλάχος για το Άγιο Φως και το πατριαρχείο Ιεροσολύμων

  • Ο/Η laskaratos λέει:

   Aυτά που δεν τολμά να πει η ‘Αυγή» και ο νεορθόδοξος ΣΥΡΙΖΑ των 71 αργόμισθων βουλευτών τα λέει η Καθημερινή και ο Γιανναράς

   http://gkdata.gr/2012/04/16/%ce%97-%ce%bc%ce%b1%ce%b3%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%cf%80%ce%b1%ce%b3%ce%b1%ce%bd%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%cf%84%ce%b5%ce%bb%ce%b5%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%b3%ce%af%ce%b1-%cf%84%ce%b7%cf%82/

   «Η μαγική παγανιστική τελετουργία της μεταφοράς του “Αγίου Φωτός’»- Γιανναράς
   …………

   Tρέχουν οι τηλεοπτικές κάμερες κάθε Μεγάλη Εβδομάδα σε χωριά όπου καίνε τον Ιούδα, σε πόλεις όπου σπάνε στους δρόμους κανάτια και στάμνες για να «προεορτάσουν« την Ανάσταση, σε γειτονιές όπου η περιφορά των επιταφίων εξελίσσεται σε προγραμματισμένη μάχη ανάμεσα σε ενορίες, με βαρελότα και κροτίδες. Κάθε χρόνο ανακαλύπτουν και καινούργιες φολκλορικές ιδιομορφίες θρησκευτικού πρωτογονισμού και κατακλύζεται η μικρή οθόνη με κάθε είδους εκτρωματικές βεβηλώσειςτης πνευματικής παράδοσης των Ελλήνων
   ……………….

   Πραγματική απειλή που απαιτεί «αφορισμό» (να τεθεί εκτός ορίων του εκκλησιαστικού γεγονότος) είναι ο πνιγμός αλλοτρίωσης της αναστάσιμης μαρτυρίας μέσα στη φρενίτιδα του δήθεν φολκλορικού πρωτογονισμού.Αλλά ο πρωτογονισμός των απαιτήσεων της ορμέμφυτης εγωτικής θρησκευτικότητας μοιάζει να έχει διαβρώσει τη νοοτροπία ακόμα και των εκκλησιαστικών ποιμένων. Πώς αλλιώς να ερμηνεύσει κανείς το γεγονός ότι ανέχονται σαν αυτονόητη πρακτική (αν δεν κολακεύονται κιόλας) να λιτανεύουν τον Επιτάφιο της Μεγάλης Παρασκευής πλαισιωμένοι από ένοπλα στρατιωτικά αγήματα και φιλαρμονικές που παιανίζουν πένθιμα κοσμικά εμβατήρια; Αν συγκρίνει κανείς τη βάναυση ευτέλεια αυτής της «θεαματικότητας» με το πρωταρχικό νόημα της περιφοράς (πένθιμη αλλά και θριαμβική δραματουργία τρυφερής ανταπόκρισης στον μανικό έρωτα για τους ανθρώπους του Νυμφίου της Εκκλησίας, [: ώπα, είπα, λέω! «Πιάσ’ το αυγό και κούρευτο, -στην κατηφόρα!]) καταλαβαίνει τον τραγικό εκβαρβαρισμότης ελληνικής παράδοσης.
   ……………………………….

   Τα τελευταία χρόνια στις επισημοποιημένες εκδηλώσεις θρησκευτικού πρωτογονισμού προστέθηκε και η μαγική παγανιστική τελετουργία της μεταφοράς του «αγίου φωτός» από τα Ιεροσόλυμα στην Αθήνα. Ειδικό κρατικό αεροσκάφος μεταφέρει τη φλόγα και στην άφιξή της αποδίδονται τιμές υποδοχής αρχηγού κράτους! Δεν βρέθηκε ένας χριστιανός να θυμίσει στους θρησκεμπόρους του θεάματος τα στοιχειώδη της εκκλησιαστικής αλήθειας: Οτι κάθε τοπική ευχαριστιακή σύναξη είναι η «καθολική Εκκλησία», η πραγμάτωση και φανέρωση της «καθόλου» ευαγγελικής ελπίδας, ολόκληρου του τρόπου της υπάρξεως που συνιστά την Εκκλησία. Και όταν ο προεστός καλεί: «Δεύτε λάβωμεν φως», δεν μοιράζει κάποια μαγική φλόγα με επίσημες πατέντες θαυματουργού προέλευσης, αλλά προσκαλεί τους πιστούς να εικονίσουν αισθητά τον φωτισμό της ζωής και της ύπαρξής τους που τον αντλούν από την κοινή τράπεζα της εκκλησιαστικής τους κοινότητας.

   Στην τοπική Εκκλησία των Ιεροσολύμων ο προεστός μεταδίδει στους πιστούς τη φλόγα από την κανδήλα που συντηρείται ακοίμητη μέσα στον Πανάγιο Τάφο. Αλλά το σημερινό Πατριαρχείο Ιεροσολύμων φαίνεται να εισηγείται μια καινούργια αιρετική διδασκαλία «μετουσίωσης» ( transubstantiatio ) αυτής και μόνο της δικής του φλόγας κατά παγκόσμια αποκλειστικότητα. Προσφέρει θαύμα που συντελείται τακτά κάθε χρόνο στον ίδιο τόπο και παράγει αισθητό είδωλο λατρείας για λαϊκή κατανάλωση. Ισως η σημερινή τραγική παρακμή αυτού του Πατριαρχείου, η εκκλησιαστική του ανυπαρξία και η μουσειακή του συντήρηση από τον ελλαδικό εθνικισμό σε βάρος του αυτόχθονου αραβικού εκκλησιαστικού πληρώματος, να επιβάλει ακόμα και τη διολίσθηση στην ειδωλολατρία, προκειμένου να κερδηθεί ο εντυπωσιασμός του θεάματος. Ισως να εξυπηρετούνται με τεχνικές μεθοδευμένης δημοσιότητας και ιδιοτελείς φιλοδοξίες υποψηφιοτήτων για τον εκεί πατριαρχικό θρόνο.Το σίγουρο είναι ότι ο θρησκευτικός πρωτογονισμός εκτοπίζει ραγδαία την αλήθεια και μαρτυρία της εκκλησιαστικής εμπειρίας.
   *Δημοσιεύθηκε τον Μάιο του 2000 στην εφημερίδα: «Καθημερινή»

   • Ο/Η Σ. Βασδέκης λέει:

    Λασκαράτο, ο Γιανναράς είναι επικίνδυνος εχθρός του Διαφωτιστικού ρεύματος. Καλλίτερα να το πω είναι ύπουλος. Φαρμακερή οχιά. Πρέπει να φοβόμαστε ανθρώπους ανέραστους οι οποίοι στην παιδική τους ηλικία είχαν τραυματικές εμπειρίες οι οποίες τους προξένησαν βλάβες ανήκεστες.

    Αυτά που λέει είναι παραπλανητικά, με την έννοια ότι θέλει να μας οδηγήσει στις ιδεατές «απαρχές» του χριστιανισμού. Στην λάβρα της ερήμου του Σινά. Απορώ πώς δεν διακρίνεις την τακτική του αυτή στην φάτσα του. Δεν βλέπεις που γράφει επάνω της την λέξη decadence!

    O άνθρωπος αισθάνεται καταστραμμένος διότι έκανε το λάθος να απαρνηθεί αυτό που προσήκε στην φύση του. Να ακολουθήσει δηλαδή το ιερατικό λειτούργημα. Που αν το έκανε θα ήτανε τώρα όχι μοναχά Δεσπότης αλλά και ο επόμενος Αρχιεπίσκοπος.

   • Ο/Η laskaratos λέει:

    Σταύρο,
    ο Γιανναράς κάνει μια πολύ χρήσιμη καταγγελία.
    Έχει κάθε δικαίωμα να έχει τις προθέσεις του.
    Αν δίνει βέλη στη φαρέτρα μου θα τα χρησιμοποιήσω.
    Τώρα το ποιές είναι οι εθύνες του κλπ ο κάθε νοήμων και γνώστης τις ξέρει και τις ερμηνεύει.
    Είναι άλλο θέμα όμως.

   • Ο/Η Σ. Βασδέκης λέει:

    Λασκαράτο, αν είχα την δυνατότητα να κατασκευάζω βέλη τόσο ευθύβολα όπως και τα δικά σου, ποτέ στην φαρέτρα μου δεν θα έβαζα βέλη απ’ αυτά που μου πέταξε κάποιος αντίπαλος και ξαστόχησαν.

   • Ο/Η laskaratos λέει:

    Σταύρο,
    ο κ.Γιανναράς με το «Καταφύγιο ιδεών», τις σκληρές κατηγορίες κατά του ιδιωτικού βίου του Χουντόδουλου στην «Καθημερινή» και με τα όσα γράφει για την θεομπαιξία του Αγίου Φωτός, ενεργεί ως Δούρειος Ίππος κατά του επαγγελματικού ελληνικού κλήρου.
    Ξέρεις πως του έχουμε επιτεθεί πολλές φορές, αλλά οι εκ των έσω μαρτυρίες του, είναι εισαγγελικά ντοκουμέντα και έχουν την αξία τους.

   • Ο/Η Σ. Βασδέκης λέει:

    Με έπεισες. Κάνω πάσο.

 18. Ο/Η Κάποιος λέει:

  Bρωμόσκυλο, φαίνεσαι, πανάθεμα τον πατέρα σου και τη μάννα σου, πούστη, μούτζες.
  Άγιοι άνθρωποι.

 19. Ο/Η Κάπας Σ. λέει:

  Η αλήθεια είναι ότι η τελετή της αφής του αγιίου φωτός περιέχει κάποιο μυ-
  στήριο!Από την άλλη όμως η ΠΟΛΕΜΙΚΗ της ιστοσελίδας εναντίον της ορθο-
  δοξίας αποτελεί ΜΕΓΑ μυστήριο.Ακόμη δε ΜΕΓΕΘΥΝΕΤΑΙ τούτο,όταν γίνε-
  ται από ΘΡΑΣΥΔΕΙΛΟΥΣ ανώνυμους ανθρώπους πουΔΕΝ ξέρουμε καν ποια
  είναι η ΚΑΤΑΓΩΓΗ τους!!Πάντως,αν είναι Εβραίοι,θα τους θυμίσω πως εκεί-
  νο:»Το αίμα ΑΥΤΟΥ εφ’ημάς και επί τα τέκνα ημών»!!μέχρι τώρα το ΠΛΗΡΩΣΑ
  Ν ΑΚΡΙΒΑ,αλλά ΔΥΣΤΥΧΩΣ παρασύρουν και όλη την ανθρωπότητα στον ό-
  λεθρο!Όσο για τον ΜΥΘΟ των 6 εκατομμυρίων δήθεν εξολοθρευθέντων Ε-
  βραίων,δικό τους κατασκεύασμα ήταν και με δικά τους χρήματα(Κ.Διακογιάν-
  νης:Οι σαρκοφάγοι του Ελληνισμού!),για να καταφέρουν να ιδρύσουν το ε-
  ξάμβλωμα,που ακούει στο όνομα:Ισραηλινό κράτος!!ΦΑΝΕΙΤΕ λοιπόν κύριοι
  Λ.και Ρ. να δούμε τις ΦΑΤΣΕΣ σας και μετά τα ξαναλέμε!!!

 20. Ο/Η Σ. Βασδέκης λέει:

  «Η αλήθεια είναι ότι η τελετή της αφής του αγίου φωτός περιέχει κάποιο μυστήριο…». Κάπας Σ.

  Κύριε Κάπας Σ., σας παρακαλώ πριν ξεκαθαρίσετε αυτό το «μυστήριο», να μη μας ζαλίζετε τον έρωτα. Αφοσιωθείτε καλύτερα στην διαλεύκανσή του. Ξέρω ότι όταν ακούτε την λέξη έρευνα βγάζετε καντήλες και ευλογιά. Ότι πρόκειται για εργασία που δεν προσήκει στην πνευματική οκνηρία. Επί τέλους τσιμπήστε και μια κουταλιού από γλυκό που δεν ανήκει στην κατηγορία των «πτωχών τω πνεύματι».

  Όσο για την ανωνυμία των Ρο και Λασκαράτου είναι ηλίου φαεινότερο ότι την επικαλείστε λόγω ανέχειας επιχειρημάτων στα λεγόμενά τους. Για να φτάσετε την μόρφωσή τους υπολογίζω ότι σας χρειάζεται φροντιστήριο, χωρίς διάλειμμα, τουλάχιστον εικοσαετούς φοιτήσεως.

 21. Ο/Η Μηδεν λέει:

  Τιτλος ο πρεσβυς αγγελος βλαχος για το αγιο φως.το διαβαζω και βλεπω οτι γραφει για το αγιο φως οτι ειναι τεχνασμα χωρις ομως να μας δινει καποιο στοιχειο για του λογου το αληθες και απο κει και περα ολο το κειμενο μιλαει για δεσποταδες για καλογερους για τον μακαριο για τον γριβα για τους εβραιους της κερκυρας. βραβειο καλυτερου παραπλανητικου τιτλου.γιατι δεν εβαλες μονο την ατεκμηριωτη γνωμη του για το αγιο φως;

  • Ο/Η Po λέει:

   Κύριε…
   Γιατί να αποδείξουμε εμείς οτιδήποτε για όποιο φως, άγιο ή της ΔΕΗ;
   Ισχυριστήκαμε ποτέ ΕΜΕΙΣ ότι είναι άγιο κι ότι έρχεται απ’ ευθείας με κούριερ από κάποιο θεό;

   Ρωτήστε αυτούς που τα ισχυρίζονται.

   Όταν το ισχυριστούμε εμείς, να μας ζητήσετε να το αποδείξουμε.

   Άντε μπράβο με τον κάθε ζαβό.

   Κάντε μας τη χάρη.

 22. Ο/Η Μηδεν λέει:

  Η κατηγορια χωρις αποδειξεις,λεγεται συκοφαντια.και γιατι βριζεις;δεν θελεις τον αντιλογο;

  • Ο/Η Σ. Βασδέκης λέει:

   Εγώ παραδέχομαι ότι το άγιο φως το δίνει ο ίδιος ο θεός. Είμαι σίγουρος. Αυτό που δεν μπορώ να καταλάβω είναι γιατί όλοι αυτοί που το παίρνουν, αντί να φωτιστούν όχι μόνο δεν αλλάζει κάτι επάνω τους αλλά παραμένουν μουσχάρια, ακριβώς ολόιδια όπως ήταν και πριν το λάβουν.

 23. Ο/Η Ζαν ντ'Αρκ λέει:

  Μηδέν ένας Ακαδημαϊκός, διπλωμάτης και υπουργός της Δεξιάς το χαρακτηρίζει τέχνασμα και περιγράφει τι καθίκια διαχειρίζονται αυτό το θαύμα του κώλου.
  Αντίλογος μηδέν στο βιβλίο του.
  Μην μας πουλάς τρέλλα.
  Ο Θεός δεν είναι ούτε ρατσιστής, ούτε φακίρης, ούτε ταχυδακτυλουργός, ούτε επιδειξίας, ούτε διαλέγει ανθρώπους της Μάφια για να κάνει θαύματα.
  Γκέγκε;

 24. Ο/Η θεοφιλος θερμη λέει:

  Ποιο φως, και σε ποιους το δινει ο θεος ρε Σταυρο;
  Η εγω ειμαι πολυ μαλακας που δεν βλεπω το φως του θεου, η ο θεος ειναι πολυ ξεφωνημενος πουστης που δεν το δινει σε εμενα, να φωτιστω, αλλα το δινει σε οποιους γουσταρει.
  Καλα εγω αναγνωριζω ειμαι μαλακας.
  Ο θεος τι ειναι;

  • Ο/Η Σ. Βασδέκης λέει:

   Θεόφιλε, ο Έκχαρτ είπε ότι ο θεός βρίσκεται εκεί όπου τον καλούν. Μόνο που είναι θεός του σκότους κι όχι του φωτός. Για τον λόγο αυτόν όσοι παίρνουν το «φως» του, το παίρνουν για να παραμένουν μέσα στα μαύρα σκοτάδια.

 25. Ο/Η Κάπας Σ. λέει:

  Πολύς λόγος έγινε για το φως,για το ΣΚΟΤΑΔΙΣΜΟ της ιστοσελίδας,που «δη-
  μοκρτικότατα»ΔΕΝ αναρτά σχόλια ΠΟΤΕ θα γίνει λόγος;Επίσης και για την
  ΤΥΦΛΩΣΗ ενίων από τους σχολιαστές της;!!Όσο για σένα Λασκαράτε,που
  με έστειλες να δω τη φάτσα σου ΔΕΝ είχα ΚΑΜΙΑ αμφιβολία ότι κάπως
  έτσι θα είναι!!Λυπάμαι,γιατί μέσα από τα χρησιμοποιούμενα ψευδώνυμά σας
  μιαίνονατι ΚΑΞΙΩΜΕΝΟΙ λογοτέχνες!!

  • Ο/Η Po λέει:

   ορίστε;

   • Ο/Η Σ. Βασδέκης λέει:

    Το ξαμόλημα μαύρης μελάνης από άτομο του ανθρώπινου είδους, φανερώνει – πλην της συγγένειας του ανθρώπου με τα ζώα, αλλά και της καταγωγής του εξ αυτών – την εκτροπή των αμυντικών παλαιών όπλων σε χαμερπή εργαλεία, προς εξυπηρέτηση της πνευματικής ανεπάρκειας.

  • Ο/Η Psycho λέει:

   Τα χάπια σου άνθρωπε!

  • Ο/Η ιτάνιμυολλI λέει:

   Μήπως τον φανταζόσουν κάπως πιο Σεφαραδίτη και σου βγήκε Ασκενάζι!!!!!!!!;;;;;Και που να μάθεις πως το ευρώ φτιάχτηκε για να καταστρέψει τον Eλληνισμό και προέρχεται ετυμολογικά από τους Εβραίους!!!!!!!!!

 26. Ο/Η Liberal λέει:

  http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.ellada&id=24216

  Η απάτη με το Άγιο Φως
  Αλέκος Λασκαράτος

  Τι να πρωτοθαυμάσει κανείς σε αυτή την ιστορία η οποία καλά κρατεί δεκαετίες τώρα; Την απάτη; Την υποκρισία; Τον σκοταδισμό; Την ηθική αυτουργία του ελληνικού κράτους στο μέγα αυτό ψέμα;

  Θέλω να κλείσω με δυο λόγια για τον ρόλο του ελληνικού κράτους σε όλα αυτά. Είναι ντροπή το επίσημο κράτος να συντηρεί τον σκοταδισμό. Είναι ντροπή το ελληνικό κράτος να μεταχειρίζεται τους πολίτες ως πρόβατα. Είναι ντροπή να μιλάνε τα κανάλια για θαυματουργές εικόνες που δακρύζουν.

  Μήπως ήρθε η ώρα το κράτος, τώρα που υποτίθεται πως εκσυγχρονίζεται η ελληνική κοινωνία, να εγκαταλείψει τον σκοταδισμό που συντηρεί και υποδαυλίζει, για καθαρά ψηφοθηρικούς σκοπούς, τόσα και τόσα χρόνια;

 27. Ο/Η Κάπας Σ. λέει:

  Τι να κάνουμε ΡΕ Βασδέκη,δε μπορούμε να φτάσουμε το υψηλό πνεύμα,που
  διαθέτεις μιας και παρδέχεσαι ότι ΔΕΝ είσαι ΖΩΟΝ,ενώ εμείς είμαστε!!
  Άρα ΔΕΝ ζεις!!Γιατί ζώον σημαίνει ό,τι ζει! Οι άνθρωποι,που κι αυτοί είναι ΖΩΑ
  το έχουν υποβαθμίσει!!Προτιμώ να είμαι ζώο,όπως το εννοείς,παρά άνθρω-
  πος με το δικό σου «ΠΝΕΥΜΑ»!!!!!!!!

 28. Παράθεμα: Η απάτη του "αγίου" φωτός | ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ, ΔΙΕΘΝΗ, ΖΩΗ, ΘΡΗΣΚΕΙΑ | Gargalianoi.com

 29. Παράθεμα: Άγιο φως. Μια άθλια ιστορία βαρβαρότητας » ΑΘΡΗΣΚΟΣ

 30. Ο/Η Φακίρης λέει:

  http://www.greatlie.com/index.php?option=com_content&view=article&id=561:i-lmustikir-euxi-gia-to-agio-fos&catid=10:agio-fos&Itemid=5

  Θα δεχόταν ποτέ ο αγιοταφίτης Πατριάρχης Ιεροσολύμων, να τοποθετηθεί μια μικροκάμερα στον τάφο του Κυρίου, για να καταγράψει την όλη διαδικασία της παραλαβής του «αγίου» φωτός; Δεν θα ήταν αυτή η κίνηση μιά αποστομωτική απάντηση στις όποιες -κατά τους παπάδες- κακόβουλες αντιρρήσεις περί γνησιότητας του μυστηρίου;

  ΘΑ ΤΟ ΤΟΛΜΟΥΣΕ ΠΟΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΗΜΑ;

  Σίγουρα ΟΧΙ
  Διότι γνωρίζει ο Πατριάρχης πολύ καλά αυτό που γνωρίζουμε και όλοι εμείς που αγαπάμε την αλήθεια.

  ΑΥΤΟΣ ΟΜΩΣ ΚΑΙ Η «ΣΠΕΙΡΑ» ΤΟΥ, ΑΡΕΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΜΕΝΟ ΨΕΥΔΟΣ, απευθυνόμενοι σε ένα «στράτευμα μεθυσμένων προσκυνητών» όπως ο Αδαμάντιος Κοραής αποκαλεί το παπαδοκρατούμενο «ποίμνιο».

 31. Ο/Η Φακίρης λέει:

  http://seferou.blogspot.gr/2009/04/blog-post_17.html

  Ώστε, λοιπόν, ο Χριστός, δηλαδή ο Θεός κατά το δόγμα της Αγίας Τριάδος, ανάβει το φως ειδικά για τους Ορθόδοξους, κάθε χρόνο κατ’ εντολή του Πατριάρχη Ιεροσολύμων! Λένε ότι όσο πιο μεγάλο είναι ένα ψέμα τόσο πιο εύκολα γίνεται πιστευτό, κι αυτό το βλέπουμε να ισχύει και στην προκειμένη περίπτωση. Δεν έχει υπάρξει παρόμοιο γεγονός ανά τους αιώνες που ο Θεός να κάνει συγκεκριμένο θαύμα κατ’ επανάληψη και κατ’ εντολή ανθρώπου, ακόμη κι αν τούτος ήταν άγιος ή μάγος ή Μύστης. Τόση είναι η αγάπη του «Θεού» προς τους βλάσφημους Ορθόδοξους ειδωλολάτρες που ούτε το διανοείται να τους αφήσει μια χρονιά μπουκάλα, δηλαδή στο σκοτάδι, και να τους ξεφτιλίσει παγκοσμίως.

  Καλά τι πάθηση είναι αυτή η πλύση εγκεφάλου που παραλύει το λογικό και γελοιοποιεί τον άνθρωπο; Πότε επιτέλους η ανθρωπότητα θα βγει από τούτο το απύθμενο πνευματικό σκοτάδι, στο οποίο πρωταγωνιστές και σημαιοφόροι είναι οι Έλληνες, θλιβερά μεταλλαγμένοι απόγονοι του Σωκράτη, του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη;

  Δυστυχώς οι κυβερνήσεις μας, μοιραίες κι άβουλες, σέρνονται πίσω από τις γελοιότητες της Ορθοδοξίας και δίνουν εθνική υπόσταση στα παραμύθια της, αντί ν’ αποστασιοποιηθούν και ολίγον κατ’ ολίγον, με την κατάλληλη Παιδεία, να επιτρέψουν στο φως της Αλήθειας να λάμψει στις ψυχές των νέων απελευθερώνοντάς τους από τη θρησκευτική πλάνη.

 32. Ο/Η laskaratos λέει:

  http://www.kathimerini.gr/763360/opinion/epikairothta/politikh/to-agio-fws-kai-o-my8os–ths-kosmikhs-elladas

  ΘΟΔΩΡΗΣ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

  Το Αγιο Φως και ο μύθος της κοσμικής Ελλάδας
  18.04.2014

  Σε κάθε θρησκευτική γιορτή αναζωπυρώνεται στους κόλπους μιας μικροσκοπικής μειοψηφίας μια συζήτηση που έχει να κάνει με τη θρησκεία και την επιρροή της στην κοινωνία. Κάθε Πάσχα, ας πούμε, εμφανίζονται ιδέες και απόψεις σε μέσα κοινωνικά ή μη, από άθεους ή μη θρησκευόμενους, που άμεσα ή έμμεσα καταδικάζουν, επικρίνουν ή κοροϊδεύουν επίκαιρες ορθόδοξες χριστιανικές παραδόσεις και την επιρροή της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην κοινωνική και πολιτική ζωή του τόπου. Οι απόψεις αυτές απαντώνται από προσβεβλημένους πιστούς που υπεραμύνονται του δικαιώματος του λαού να εκφράζεται όπως θέλει και αμφισβητούν το δικαίωμα των πρώτων να σχολιάζουν.

  Εγώ ανήκω στο πρώτο «στρατόπεδο» και θα ήθελα να υπογραμμίσω εδώ κάποιες παρανοήσεις εκατέρωθεν.

  Πρέπει να γίνει σαφές ότι υπάρχουν πολίτες που βλέπουν την επιρροή της θρησκείας στη ζωή της χώρας με αποτροπιασμό και φρίκη. Κι εδώ δεν εννοώ μόνο την επίσημη Εκκλησία, με τις πολιτικές και άλλες διαπλοκές της, εννοώ την ίδια τη θρησκεία. Υπάρχει η αντίληψη ότι η θρησκευτική πίστη είναι ένα προσωπικό θέμα του καθενός και στο πλαίσιο της θρησκευτικής ελευθερίας αυτό ασφαλώς ισχύει, αλλά η έκφρασή της είναι κάτι που δεν αφορά μόνο το κάθε άτομο ξεχωριστά, μα έχει επίδραση στο κοινωνικό σύνολο. Ως εκ τούτου, αυτή (και όχι η πίστη η ίδια) είναι θέμα άξιο σχολιασμού στο πλαίσιο μιας άλλης ελευθερίας – της έκφρασης. Εχουμε στο μυαλό μας το πρότυπο της γλυκιάς γιαγιάς που ανάβει το κεράκι στην εκκλησία και είναι εύκολο να θεωρήσουμε ότι μέχρι εκεί φτάνει η επίδραση της θρησκευτικής πίστης στη συμπεριφορά του ατόμου, αλλά αυτή είναι μια εικόνα λανθασμένη. Η γλυκιά γιαγιά, ακριβώς επειδή είναι πάρα πολύ πιστή, μπορεί να είναι ταυτόχρονα και εχθρική προς την πνευματική πρόοδο, επιφυλακτική απέναντι στην επιστήμη, συντηρητική στις πολιτικές αντιλήψεις, αρτηριοσκληρωτικά αντίθετη στις κοινωνικές αλλαγές, ομοφοβική, καθόλου ανεκτική απέναντι στο διαφορετικό ή το νέο. Μπορεί και να μην είναι τίποτα από όλα αυτά, βέβαια, αλλά αν είναι πραγματικά πιστή σε ένα θρησκευτικό δόγμα, πιθανότατα είναι, γιατί αυτές είναι συμπεριφορές που τα περισσότερα θρησκευτικά δόγματα επιτάσσουν.

  Βεβαίως, πολλοί πιστοί είναι καλά εξοπλισμένοι με λεξιλόγιο σφυρηλατημένο εδώ και χιλιετίες για να επιχειρηματολογήσουν ενάντια σ’ αυτή την άποψη, υποστηρίζοντας ότι όχι, η θρησκεία δεν επιβάλλει τον συντηρητισμό και την κοινωνική αγκύλωση, ίσα ίσα, προβάλλει την πρόοδο και την εξέλιξη.

  Αυτό που δεν μπορούν να κάνουν, όμως, είναι να αμφισβητήσουν σε άλλους το δικαίωμα να διαφωνούν. Γιατί πρόκειται για ένα θέμα που μας αφορά, δεν είναι προσωπικό της κάθε γιαγιάς που ανάβει κεράκι, από τη στιγμή που η γιαγιά ψηφίζει και διαμορφώνει την πορεία και το μέλλον της χώρας ακριβώς όπως και εμείς. Η συντήρηση και η κοινωνική καθυστέρηση είναι θέματα άξια συζήτησης και σχολιασμού, ανεξαρτήτως αιτίων.

  Από την άλλη, «εμείς», οι πολίτες που θεωρούμε την υποδοχή μιας λαμπάδας με τιμές αρχηγού κράτους γελοία, την υποχρεωτική κατήχηση στα σχολεία εξωφρενική και την εικόνα βουλευτών που ορκίζονται μπροστά σε χρυσοποίκιλτους ρασοφόρους προσβλητική, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε μια πολύ σημαντική αλήθεια: είμαστε λίγοι. Τόσο λίγοι, που καταλήγουμε ασήμαντοι, εκτός θέματος, ίσως και εκτός πραγματικότητας. Νόθα παιδιά ενός Διαφωτισμού που από εδώ δεν πέρασε ποτέ, ξεχνάμε συχνά ότι δεν ζούμε σε μια πραγματικά κοσμική χώρα. Η Ελλάδα έχει επίσημη θρησκεία αναγνωρισμένη στο Σύνταγμά της, όπως το Ιράν, η Σαουδική Αραβία και το Πακιστάν (αλλά και χώρες όπως η Φινλανδία και η Αγγλία), και η επιρροή της θρησκείας στην κοινωνική και πολιτική ζωή των πολιτών της δεν είναι αποτέλεσμα μόνο της διαπλοκής της επίσημης Εκκλησίας με την πολιτική εξουσία. Είναι εκπεφρασμένη βούληση του λαού. Οι πολίτες δεν συμφωνούν σε τίποτα, αλλά τρία εκατομμύρια από αυτούς (ανάμεσά τους και ο τότε πρωθυπουργός) υπέγραψαν πριν από μερικά χρόνια υπέρ της προαιρετικής αναγραφής του θρησκεύματος στις ταυτότητες. Σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο, οι Ελληνες είναι τέταρτοι στην Ε.Ε. σε ποσοστό, που δηλώνουν ότι «πιστεύουν στον Θεό». Σε ποσοστό μόλις 4% οι Ελληνες δηλώνουν ότι «δεν πιστεύουν» σε κάποιο Θεό ή φανταστική μυστικιστική δύναμη στον ουρανό. Για τη συντριπτική πλειονότητα οι αγιασμοί στα προαύλια και οι επικλήσεις πρωθυπουργών στην Παναγιά δεν είναι φαινόμενα γκροτέσκα – είναι φυσιολογικά, αναμενόμενα, επιθυμητά.

  Οσοι αισθάνονται την ανάγκη τέτοιες μέρες να υπογραμμίσουν τον αποτροπιασμό τους για την οπισθοδρομική, παραδόπιστη και θρησκόληπτη κοινωνία στην οποία ζούμε πρέπει να έχουν στον νου τους ότι την ανοιχτή, προοδευτική, κοσμική, ανεκτική και ελεύθερη κοινωνία που οραματίζονται, πιθανότατα, δεν θα προλάβουμε ποτέ να τη δούμε στην Ελλάδα. Στην πράξη μπορούμε μόνο είτε να την αναζητήσουμε κάπου αλλού είτε να αρκεστούμε στα μικρά, δειλά, πολύ αργά βήματα που γίνονται εδώ.

  Να, ας πούμε, δείτε μια καινούργια ταυτότητα: πουθενά δεν αναγράφεται το θρήσκευμα.

  • Ο/Η Po λέει:

   Το κείμενο αυτό που μιλά για τα αυτονόητα, το διαβάζουμε στην Καθημερινή, ο «αριστερός» τύπος, ούτε που τολμά να αγγίξει σοβαρά το θέμα.
   Ποιοι αντιπροσωπεύουν την πρόοδο στην πράξη;
   Εδώ σε θέλω κάβουρα….

   Απορώ γιατί ορισμένοι… αριστεροί τα βάζουν με μας, αντί να τα ψάλουν στα κόμματά τους -εννοώ, αν τους πέρασε ποτέ από το νου!

   • Ο/Η Θεούσα Λουκά λέει:

    Η Αριστερά γέρασε μέσα στις αμαρτίες της και τό ριξε στη θρησκεία.
    Συμβαίνουν αυτά αδελφοί μου
    Άλλοι νομίζουν πως έτσι κρατάνε το μαγαζάκι τους, άλλοι για να κάνουν το μπακάλικο σούπερ μάρκετ.

 33. Ο/Η Ρασπούτιν λέει:

  o προηγούμενος πατριάρχης Ειρηναίος φυλακισμένος στο πατριαρχείο κλαψουρίζει

 34. Ο/Η Luther λέει:

  Ρατσιστικό το πατριαρχείο Ιερουσαλήμ. Οι αποκλεισμένοι Άραβες Ορθόδοξοι ξεσηκώνονται

  http://www.romfea.gr/diafora-ekklisiastika/24453-2014-05-21-09-46-13

  Διαμαρτυρία στο Αμμάν της Ιορδανίας για τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων

  21 Μαΐου 2014
  Διαδηλώσεις κλιμακωτές στο Αμμάν της Ιορδανίας με μεγαλύτερη την σημερινή έξω από το γραφείο του Πρωθυπουργού της Χώρας, από την Ορθόδοξη Κοινότητα του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων στο Αμμάν, με επικεφαλής τον Πρόεδρό της Dr. Bassem Faraj, φανερώνουν εξέγερση του αραβικού ποιμνίου απέναντι στην «αλαζονική» συμπεριφορά του Πατριάρχη Θεοφίλου, όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν.

  Τόσο προς το Ποίμνιο, αφού όχι μόνο δεν τήρησε τις υποσχέσεις που έδωσε προκειμένου να πάρει την αναγνώρισή του, αθετώντας συνεχώς τον Νόμο 28/1958 που ισχύει για το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, αλλά επιπλέον επέφερε διχασμό μέσα στους Άραβες, με το να εκδιώκει επιπλέον Αρχιμανδρίτες του Πατριαρχείου, παιδιά της εκκλησίας, και να τους κόβει τον μισθό, να τους διαβάλλει παντού, και να διακόπτει το πνευματικό τους έργο.

  Όσο και προς την Αδελφή Εκκλησία της Αντιόχειας με αυτή την προκλητική και αστόχαστη ενέργειά του, σύμφωνα με τους διαδηλωτές, να δημιουργήσει επισκοπή στο κράτος του Κατάρ στο οποίο βρίσκονται τα γεωγραφικά όρια της Εκκλησίας της Αντιοχείας, για την οποία τα μέλη της κοινότητος του Πατριαρχείου στο Αμμάν εκφράζουν την αντίθεσή τους.

  Οι διαδηλωτές κάλεσαν την Αυτού Μεγαλειότητα τον Βασιλιά της Ιορδανίας να απέχει από την υποστήριξη του Έλληνα Πατριάρχη στις ενέργειές του σε βάρος του αραβικού ποιμνίου, ελπίζοντας τέλος τόσο ο Πάπας όσο και ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος να δώσουν προσοχή σε ό,τι διαδραματίζεται στην Εκκλησία των Ιεροσολύμων.

  http://jordantimes.com/orthodox-christians-cry-foul-as-greek-ruled-patriarchate-continues-exclusion-of-arabs
  Orthodox Christians cry foul as Greek-ruled patriarchate continues ‘exclusion of Arabs’

  by Rula Samain

 35. Ο/Η الطالب العربي λέει:

  http://www.romfea.gr/epikairotita/24748-2014-06-06-08-45-15

  Τα επτά αιτήματα των αραβόφωνων στον Πατριάρχη Ιεροσολύμων

  Έκκληση να ακουστούν τα «δίκαια» αιτήματά τους απευθύνουν αρχιερείς και κληρικοί του αραβόφωνου ποιμνίου του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων.

  Στην επιστολή που δημοσιεύει σήμερα αποκλειστικά η Romfea.gr, την οποία υπογράφουν ο Αρχιεπίσκοπος Σεβαστείας Θεοδόσιος και επιφανείς αραβόφωνοι κληρικοί του Πατριαρχείου, οι υπογράφοντες καλούν τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο να ανταποκριθεί σε επτά αιτήματα.

  Σημειώνουν πως δεν έχουν καμία αντιπαράθεση με τον Πατριάρχη Θεόφιλο και πως τα αιτήματά τους είναι καθαρά πνευματικά και ποιμαντικά και νομοκανονικά.

  Συγκεκριμένα, ζητούν να γίνονται μοναχοί και από το ποίμνιό τους, να γίνουν άγαμοι πνευματικοί που να γνωρίζουν την αραβική γλώσσα και να δημιουργηθεί εκκλησιαστική σχολή.

  Μεταξύ άλλων, επισημαίνουν πως η Σύνοδος δεν έχει νομοκανονική σύσταση αλλά «γίνεται με τρόπο που αρέσει μόνον στον Πατριάρχη διότι πιστεύει ότι η Σύνοδος του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων δεν είναι παρά ένα ηγουμενοσυμβούλιο.

  Ο Πατριάρχης διορίζει όσους κρίνει αυτός «ικανούς»».

  Σημειώνουν μάλιστα πως «οι συνοδικοί δεν αντιπροσωπεύουν τον λαό ούτε τις επαρχίες αφού δεν έχουν ποίμνιο, με εξαίρεση δύο αρχιερείς και πολλοί από αυτούς είναι Αρχιμανδρίτες».

  (………….)

  Γι αυτό παρακαλούμε να επέμβετε να τεθεί ένα τέλος στην αντικανονικότητα της διοίκησης και των αυθαιρεσιών του πατριάρχη στην Εκκλησία Ιεροσολύμων, με οποιονδήποτε τρόπο θεωρείτε σωστών, προτού θρηνήσουμε την Ορθοδοξία στα ερείπια της Αγίας Σιών.

  Αρχιεπίσκοπος Σεβαστείας Θεοδόσιος

  Αρχιμανδρίτης Χριστοφόρος Αττάλλα

  Αρχιμανδρίτης Μελέτιος Μπάσαλ

  Αρχιμανδρίτης Αθανάσιος Κακκίς

  14 Σχόλια

  Συμμετάσχετε στη συζήτηση…

  Εικόνα προφίλ

  Δημήτριος Σ. • 19 ώρες πριν

  Εδώ πρέπει να μιλάμε για έναν τραγικά πρόδηλο εθνοφυλετισμό, και εννοώ την πολιτική της ηγεσίας του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων. Πρόκειται για αποικιοκρατία τύπου 19ου αιώνα, ασκούμενη από Έλληνες, δυστυχώς. Την ίδια στιγμή που μερικοί δικοί μας κατηγορούν την (όντως) πολυεθνική Ρωσική Εκκλησία για εθνοφυλετισμό (αλήθεια, ποιος διέδωσε την Ορθοδοξία σε Κίνα, Ιαπωνία, Αλάσκα, Κορέα, και τώρα έχει ιεραποστόλους σε Ταϋλάνδη, Ινδία, Πακιστάν, Νεπάλ, Ινδονησία;), το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων περιθωριοποιεί τους αραβόφωνους πιστούς. Το αν κάποιοι από αυτούς διαρρέουν στους Λατίνους και τους Προτεστάντες, προφανώς δεν ενδιαφέρει την αποικιοκρατικού τύπου ιεραρχία. Το αν οι Λατίνοι έχουν άραβα λατίνο «πατριάρχη», ουδόλως φαίνεται να συγκινεί τους Αγιοταφίτες…
  Και δεν είναι μόνο αυτά. Αληθεύει ότι η Εκκλησία της Γεωργίας ενδιαφέρθηκε να στείλει μοναχούς στην πάλαι ποτέ γεωργιανή μονή του Τιμίου Σταυρού στα Ιεροσόλυμα και το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων αρνήθηκε, ενώ φυσικά οι μοναχοί θα μνημόνευαν τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων; Το αποτέλεσμα είναι ότι η ιστορική αυτή μονή, στην Κοιλάδα του Σταυρού και πολύ κοντά στην Κνεσσέτ, το Κοινοβούλιο του Ισραήλ, είναι κλειστή και αραχνιασμένη.

  Τα παλαίφατα ελληνορθόδοξα Πατριαρχεία είναι προφανές ότι αδυνατούν να επανδρωθούν πλέον, αφού η Ελλάδα είναι αποχριστιανοποιημένη και μαστίζεται από υπογεννητικότητα. Το αποτέλεσμα είναι ότι και στα τρία Πατριαρχεία της Ανατολής που βρίσκονται σε ελληνικά χέρια καταφεύγουν άνθρωποι που κανονικά δεν θα έπρεπε καν να είναι στις τάξεις του ιερού κλήρου, μόνο και μόνο για να γίνουν επίσκοποι. Δεν μιλάω για τους ηρωϊκούς μοναχούς των προσκυνημάτων της Αγίας Γης και τους άξιους πατέρες του Αγίου Σάββα και των άλλων μονών της Παλαιστίνης, αναφέρομαι σε καταστάσεις που όλοι γνωρίζουν και που υπαινίσσεται η επιστολή των αραβοφώνων. Και σε άλλα Πατριαρχεία τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα από ό,τι στα Ιεροσόλυμα. Τα όσα φοβερά και τρομερά γράφτηκαν στο διαδίκτυο πριν μερικούς μήνες για κάποια ιεραποστολική επισκοπή είναι εύγλωττα και ουδέποτε διαψεύστηκαν αρμοδίως.

  «Διὰ τοῦτο λέγω ὑμῖν ὅτι ἀρθήσεται ἀφ’ ὑμῶν ἡ βασιλεία τοῦ θεοῦ καὶ δοθήσεται ἔθνει ποιοῦντι τοὺς καρποὺς αὐτῆς» (Ματθαίος 21:43).

 36. Ο/Η laskaratos λέει:

  Συνεχίζει το αποικιοκρατικό ρωμέικο πατριαρχείο των Ιεροσολύμων να προσβάλει τους πιστούς του:
  24 Ιουνίου 2014

  Αφαίρεσαν την φωτογραφία του Πατριάρχη Ιεροσολύμων στο Αμάν

  ROMFEA.GR | Διακόσια άτομα της Ορθοδόξου Κοινότητος του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων στην Ιορδανία με τον Πρόεδρο της Κοινότητος κ. Bassem Faraj, πραγματοποιήσαν κατάληψη στο Επισκοπείο της Ιεράς Μητροπόλεως Φιλαδελφείας στο Αμάν.

  Οι πιστοί της Ορθοδόξου Κοινότητος εισέβαλαν στο Επισκοπείο σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την άδικη απόφαση του Πατριαρχου Ιεροσολύμων κ. Θεοφίλου, που αφορά την μετάθεση του Αρχιμ. Χριστοφόρου Ατάλα, πνευματικού πατέρα χιλιάδων αράβων ορθοδόξων στην Ιορδανία, από την Ιορδανία στην Παλαιστίνη.

  Χαρακτηριστική ήταν η στιγμή όπου οι αγανακτισμένοι πιστοί αφαίρεσαν την φωτογραφία του Πατριάρχη Ιεροσολύμων από το Επισκοπείο στο Αμάν, παρουσία του Μητροπολίτη Φιλαδελφείας κ. Βενεδίκτου ο οποίος στεκόταν ανήμπορος να αντιδράσει.

  (σημ.Λασκ. Ο Ρωμιός δεσπότης Βενέδικτος είναι ένας παπάς της Μητρόπολης του Αμβρόσιου της Αιγιαλείας που η μοίρα του τον έστειλε στη Γη της κατώτερης φυλής των Παλαιστινίων να τους δεσποτεύει. Αναρωτιέμαι γιατί κάνει το κορόιδο η «μεγάλη προστάτις» των Παλαιστινίων, η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ.Σακοράφα στο ρατσιστικό αίσχος της νεοελληνικής παπαδοκρατίας. Είναι επιλεκτικές οι παρεμβάσεις της ανδρεοπαπανδρεϊκής πατριώτισας του ΠΑΣΟΚ στο πλευρό των Παλαιστινίων;)

 37. Ο/Η Aδ.Κοραής λέει:

  http://gkdata.gr/2013/05/04/%CE%9F-%CF%80%CF%81%CE%AD%CF%83%CE%B2%CF%85%CF%82-%CE%86%CE%B3%CE%B3%CE%B5%CE%BB%CE%BF%CF%82-%CE%92%CE%BB%CE%AC%CF%87%CE%BF%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF-%CE%86%CE%B3%CE%B9%CE%BF-%CE%A6%CF%89/

  Ο πρέσβυς Άγγελος Βλάχος για το Άγιο Φως και το πατριαρχείο Ιεροσολύμων
  Μαΐου 4th, 2013
  …..
  Ιάκωβος Αμερικής (γνωστός ως CIAκωβος), ο Κένεντυ και ο Βενέδικτος Ιεροσολύμων
  ……………………….

  * @Όποιος διαβάσει το χρονικό (απόκρυφο υποθέτω) της ανακαλύψεως του Τ. Σταυρού από την Αγία Ελένη…

  «Στη Σύνοδο της Νίκαιας, ο αριθμός των επισκόπων που συνήλθαν μόνο από τη περιοχή της Κοίλης Συρίας ήταν δεκαπέντε, ενώ από το σύνολο της εγγύς Ανατολής περίπου πενήντα τρεις .. Μεταξύ των παρευρισκομένων αρχιερέων ήταν και ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Μακάριος, ο οποίος φιλοδοξούσε να κάνει τη πόλη του θρησκευτική πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας και αντίπαλο της Ρώμης. Η Ιερουσαλήμ, που ονομαζόταν ακόμα Αίλια Καπιτωλίνα, .. δεν είχε τόσο μεγάλη φήμη .. Ο Μακάριος ανέλαβε να την εξυψώσει με την βοήθεια της Ελένης. Κατά την διάρκεια της Συνόδου αποκάλυψε ότι η κατεδάφιση ενός ναού της Αφροδίτης (: ρε, τους μισογύνηδες, μανία με την Αφροδίτη!) έφερε στο φως μια σπηλιά κι ένα βράχο, που π-ι-θ-α-ν-ό-τ-α-τ-α ήταν ο Πανάγιος Τάφος και ο Γολγοθάς. Η επακόλουθη καταστροφή του ελληνικού ιερού συνοδεύτηκε με την απομάκρυνση των οικοδομικών υλικών και του παρακείμενου χώματος, που θεωρήθηκαν μιασμένα από τις θυσίες και τις σπονδές. Η βάση αυτής της πράξης ακολούθησε την ιουδαϊκή συνήθεια, όπως αυτή περιγράφεται στη Μισνά, στο Περί Ειδωλολατρίας. Αυτή η καταστροφή αποτέλεσε το παράδειγμα για τις επόμενες.

  Τα έργα στην τοποθεσία κράτησαν περίπου δέκα χρόνια, από το 326 ως το 335 .. Την ορθότητα της ιερής τοποθεσίας επιβεβαίωσε ένα όραμα .. Στο σημείο που υπέδειξε η Ελένη βρέθηκαν τρεις σταυροί .. Ποιος να ήταν ο σωστός; Το αίνιγμα έλυσε και πάλι η Ελένη, (: διάβαζε “The first and best, ever, Promotion Manager”, Μακάριος!), η οποία διέταξε να φέρουν αρρώστους μπροστά στους σταυρούς. Οι πρώτοι δύο δεν έφεραν κανένα αποτέλεσμα. Ο τρίτος όμως θαυματούργησε (: …μάγος είσαι!;!) .. Κατά την διάρκεια της παραμονής της στην Ιερουσαλήμ, η Ελένη έβλεπε και ξανάβλεπε οράματα που την οδήγησαν στην αναζήτηση των Αγίων Τόπων και των ιερών λειψάνων. Έτσι ανακάλυψε τα καρφιά της σταύρωσης .. Μια άλλη αποκάλυψη της επέτρεψε ν’ ανακαλύψει το σπήλαιο της Βηθλεέμ, ακριβώς στο σημείο που ο Αδριανός είχε αφιερώσει στον Άδωνη .. στην θέση αυτή έκτισαν την εκκλησία της Γέννησης. Ένα νέο όραμα της υπέδειξε την ακριβή τοποθεσία που εμφανίσθηκε ο Χριστός στους μαθητές Του .. Εκεί έκτισαν το ιερό του Ελαιώνα .. Απ’ όλα τα μέρη του κόσμου άρχισαν να συρρέουν προσκυνητές .. Από τότε γνώρισε άνθηση και το εμπόριο των ιερών λειψάνων. Ο Τίμιος Σταυρός «πολλαπλασιάστηκε» και τα διάφορα οστά των νεκρών μαρτύρων πωλούνταν σε καλές τιμές», «Το Λυκόφως των Θεών», Δημ. Δ. Κοργιανίτης, σελ. 286, 251-2

  ΟΥΧ ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ ΤΟ ΠΡΟΣΚΥΝΕΙΝ -ΔΟΓΜΑΤΑ & ΔΕΣΠΟΤΕΣ, σελ. 404.

  ΣΧΕΤΙΚΟ

  Κλείνει ο Πανάγιος Τάφος, γιατί δεν έχει να …πληρώσει το νερό! (Μα τη Παναγία!!!)

  Νοεμβρίου 2nd, 2012

  Ο Θεός σ” έστειλε, Αντώνιε! Βρες μας κανένα καλό… ισοδύναμο να πληρώσουμε το νεράκι, γιατί είμαστε «στεγνοί»!!!

  Οι τραπεζικοί λογαριασμοί του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου Ιεροσολύμων δεσμεύτηκαν από μια ισραηλινή εταιρεία ύδρευσης η οποία υποστηρίζει ότι της χρωστά ένα υπέρογκο ποσό καθώς δεν πληρώνει εδώ και χρόνια τους λογαριασμούς, σύμφωνα με την εφημερίδα Μααρίβ.Δεσμεύτηκαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων

  Στο αυριανό της φύλλο η εφημερίδα αναφέρει ότι η εταιρεία Hagihon προχώρησε στο μέτρο αυτό πριν από περίπου δέκα ημέρες, απαιτώντας από το Πατριαρχείο να καταβάλει το ποσό των 9 εκατομμυρίων σέκελ (περίπου 1,8 εκ. ευρώ). Στο ρεπορτάζ υποστηρίζεται ότι το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο σε ένδειξη διαμαρτυρίας απειλεί ότι θα κλείσει τον Ναό του Πανάγιου Τάφου*, του οποίου όμως θεματοφύλακες είναι επίσης η Λατινική και η Αρμενικη Εκκλησία της Ιερουσαλήμ. Καμία από τις δύο αυτές Εκκλησίες δεν θέλησε να σχολιάσει το θέμα.

  Read more…

  http://gkdata.gr/2013/05/04/%CE%9F-%CF%80%CF%81%CE%AD%CF%83%CE%B2%CF%85%CF%82-%CE%86%CE%B3%CE%B3%CE%B5%CE%BB%CE%BF%CF%82-%CE%92%CE%BB%CE%AC%CF%87%CE%BF%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF-%CE%86%CE%B3%CE%B9%CE%BF-%CE%A6%CF%89/

 38. Ο/Η laskaratos λέει:

  Δυστυχώς η Αυγή και το left.gr δεν έχουν την είδηση για αυτήν την δικομματική επίσκεψη στον ρατσιστικό και σκανδαλώδες πατριαρχείο Ιεροσολύμων:

  http://www.triklopodia.gr/ntora-ke-dragasakis-pano-apo-ton-panagio-tafo-richnoun-ton-samara-antoni-ta-emathes-ta-nea/

  28 Νοεμβρίου 2014

  ΝΤΟΡΑ ΚΑΙ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΝΑΓΙΟ ΤΑΦΟ

 39. Παράθεμα: Αλέξιος, Ιππότης στο Τάγμα των Μεγάλων Σταυροφόρων | Ροΐδη και Λασκαράτου Εμμονές

 40. Ο/Η Βολταίρος λέει:

  Λεξιλόγιο πεζοδρομίου

  http://www.newsbomb.gr/ellada/ekklhsia/story/787086/apasfalise-o-mitropolitis-ierissoy-alivanistoi-kai-primantones-osoi-amfisvitoyn-to-agio-fos-vid

  20 Απριλίου 2017

  Απασφάλισε ο Μητροπολίτης Ιερισσού: Αλιβάνιστοι και πριμαντόνες όσοι αμφισβητούν το Άγιο Φως (vid)

  Σκληρή απάντηση στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που προκάλεσαν το θρησκευτικό αίσθημα των Χριστιανών τη Μεγάλη Εβδομάδα αμφισβητώντας το Άγιο Φως, έστειλε ο Μητροπολίτης Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου Θεόκλητος.
  Ο σεπτός Μητροπολίτης από άμβωνος τα είπε “έξω από τα δόντια” στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και δεν δίστασε να στείλει το δικό του μήνυμα όχι μόνο στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα αλλά και σε όλους όσοι προκαλέσουν τους Χριστιανούς τη Μεγάλη Εβδομάδα ή τα Χριστούγεννα: «Άλλη φορά εάν τολμήσουν Μεγάλη Εβδομάδα ή Χριστούγεννα και αρχίσουν τις κουτάλες και τα πολιτικά τερτίπια θα πάρουν απάντηση από την Εκκλησία. Η απάντηση από την Εκκλησία δεν είναι απλή γιατί στοιχίζει στα ψηφαλάκια. Δι’ ευχών…», είπε ο Ιεράρχης.

  Ο μητροπολίτης είπε κατά τη διάρκεια του κυρήγματός του ότι θα δώσει απάντηση σε ορισμένους βουλευτές που «έχουν χάσει τα μυαλά τους» και εμφανίζονται ως «ανόητες πριμαντόνες» τη Μεγάλη Εβδομάδα και τα Χριστούγεννα.

  «Δυο τρεις βουλευτές μας είπαν κομψευάμενοι, (δεν κοιτάζουν το πρόσωπό τους στην τηλεόραση) ότι το Άγιο Φως είναι νεοπαγανιστικό φαινόμενο. Για στάσου εσύ κόπτεσαι υπέρ του Δωδεκαθέου που είναι παγανισμός και εμένα το λες; Αλιβάνιστοι άνθρωποι. Όταν βγαίνουν στην τηλεόραση και λένε βλακείες, γυρίζουν στα μούτρα τους. Αλιβάνιστοι».

  Ο μητροπολίτης έστειλε το δικό του μήνυμα και στον Πρωθυπουργό, τον οποίο ευχαρίστησε για το άνοιγμά του προς την Εκκλησία, όμως τους έστειλε άλλο ένα μήνυμα επικαλούμενος διάλογο του Χριστού με τον Πόντιο Πιλάτο.
  Το video είναι από το ergoblog

  Read more: http://www.newsbomb.gr/ellada/ekklhsia/story/787086/apasfalise-o-mitropolitis-ierissoy-alivanistoi-kai-primantones-osoi-amfisvitoyn-to-agio-fos-vid#ixzz4oZDcjmab

 41. Ο/Η Red λέει:

  Η τρανσέξουαλ έχει δώσει στη δημοσιότητα βίντεο με τον μητροπολίτη χωρίς κρυμμένο το πρόσωπο, αλλά οι δεσποτάδες κάνουν τουμπεκί ψιλοκομμένο

  http://www.press-gr.com/2018/03/blog-post_7268.html

 42. Παράθεμα: Απάτη το Άγιο Φως, ομολογεί πατριαρχικός Αρμένιος κληρικός | Ροΐδη και Λασκαράτου Εμμονές

 43. Παράθεμα: Το πατριαρχείο του Αγίου Φωτός στρατολογεί ανήλικα αγόρια | Ροΐδη και Λασκαράτου Εμμονές

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.