Απαγωγές μητροπολιτών

Υπερβολές των κ.κ.Τσίπρα και Καμμένου   

apagwges

Γράμμα από το Ληξούρι: Αναγνώστης Λασκαράτος

Κύριε Ροΐδη,
Ελπίζω όταν δημοσιευθεί το παρόν να έχουν απελευθερωθεί οι δυο Άραβες μητροπολίτες του Χαλεπίου. Ο λόγος που γράφω είναι γιατί έχουν δημιουργηθεί κάποιες παρεξηγήσεις. Για τον μητροπολίτη Παύλο αναφέρεται ο παραπλανητικός χαρακτηρισμός «Ελληνορθόδοξος», αλλά δεν είναι Έλληνας, όπως αφήνεται να υπονοηθεί. Είναι Αραβορθόδοξος και θεωρώ τον προηγούμενο όρο ολότελα αδόκιμο. Θα μπορούσε να τον πει κάποιος Ρωμαίο Ορθόδοξο (Ρουμ Ορτοντόξ), αλλά όχι Έλληνα. Είναι αδελφός του σημερινού Άραβα Ορθόδοξου πατριάρχη Αντιοχείας. Για την ακρίβεια υπάρχουν σήμερα άλλα τέσσερα πατριαρχεία Αντιοχείας (παλιότερα υπήρχε και έκτο, αυτό του Λατίνου πατριάρχη): Το Συριακό «ορθόδοξο», το Συριακό «καθολικό», το Μελχίτικο «Ελληνικό» και το Μαρωνίτικο. Βλέπετε οι «Χριστιανοί» δεν μπορούν να συνεννοηθούν. Τα τρία τελευταία πατριαρχεία υπάγονται στο Βατικανό. Οι Άραβες Ορθόδοξοι του πατριαρχείου της Αντιόχειας έδιωξαν το 1898  κακήν κακώς τον Έλληνα (Κύπριο) πατριάρχη Τάσο Ευθυμίου (επαγγελματικό ψευδώνυμο Σπυρίδων), ο οποίος στερούνταν ακόμη και θεολογικής μόρφωσης και είχε καταλάβει το θρόνο με νεποτισμό (ήταν ανιψιός του προηγούμενου πατριάρχη). Μαζί του κυνήγησαν και τους Έλληνες μητροπολίτες, που τους είχαν καθίσει στο σβέρκο από το 1724,  και ανακατέλαβαν το πατριαρχείο. Το ρατσιστικό και συμφεροντολόγο οικουμενικό πατριαρχείο, που είδε την κατώτερη φυλή των Αράβων να διεκδικεί τα αυτονόητα, αντέδρασε, μαζί του και οι τέσσερεις Έλληνες εγκάθετοι μητροπολίτες του πατριαρχείου της Αντιόχειας όπως και η οθωμανική Υψηλή Πύλη, αλλά οι γηγενείς με τη βοήθεια των Ρώσων κράτησαν από τότε τα κλειδιά του θρόνου, θυμίζοντας στους Έλληνες δεσποτάδες πως η περίοδος των «Ελλήνων» Πατριαρχών ήταν μια τυραννική και σκοταδιστική παρένθεση ξένης εισβολής. Ας ελπίσουμε ότι σύντομα και οι Παλαιστίνιοι Ορθόδοξοι θα κυνηγήσουν την κακόφημη ρατσιστική και αντιχριστιανική «Αγιοταφική Αδελφότητα» των σκανδαλοποιών οικονομικών μεταναστών Νεοελλήνων μητροπολιτών και θα επανακτήσουν επιτέλους δικό τους πατριάρχη Ιεροσολύμων. Είναι γνωστό πως η αιρετική Ορθόδοξη Εκκλησία είναι διαιρεμένη σε αλληλομισούμενες εθνικές Εκκλησίες οι οποίες αλληλοϋποβλέπονται: «Ο Βαρθολομαίος……δεν έχει καλές σχέσεις με τον πατριάρχη Αντιοχείας Ιγνάντιο…» («ΒΗΜΑgazino», 29-10-2000). Ο Αντιοχείας έχει με τον Ρώσο πατριάρχη «διεκδικούμενες εκκλησιαστικές περιοχές (π.χ. Χαλεπίου)……» (Μ.Παπουτσάκη, «Ελευθεροτυπία», 9-5-2004), ενώ το πατριαρχείο Αντιοχείας διεκδικεί από το Ιεροσολύμων τα υψίπεδα του Γκολάν (που το δεύτερο προσάρτησε μετά την νίκη του Ισραήλ επί της Συρίας) και την Ιορδανία. Επίσης βρίσκεται σε εξέλιξη η σοβαρή κρίση μεταξύ των Πατριαρχείων Αντιοχείας και Ιεροσολύμων, που προέκυψε μετά την εκλογή από το δεύτερο Αρχιεπισκόπου στο Κατάρ.
—–O άλλος απαχθείς μητροπολίτης αναφέρεται ως Συρορθόδοξος, αλλά δεν είναι Ορθόδοξος. Είναι Μονοφυσίτης, δηλαδή η Εκκλησία του έχει αποσπασθεί εδώ και αιώνες από την Ορθοδοξία και ανήκει στο Συροϊακωβίτικο πατριαρχείο Αντιοχείας στο οποίο υπάγεται και η λεγόμενη Ορθόδοξη Εκκλησία των Ινδιών.  Το πατριαρχείο αυτό (στη φωτ. επίσκοποί του) ιδρύθηκε τον 6ο αιώνα από τον επίσκοπο Εδέσσης (σήμερα Ούρφα) Ιάκωβο Βαραδαίο και αυτοονομάζεται Ορθόδοξο από το 2000.
—–Στη Συρία όπως είναι γνωστό χάνονται καθημερινά με φρικτό τρόπο πολλοί άνθρωποι, ακομη και παιδιά, γι’αυτό βρήκα λίγο υπερβολική την αντίδραση για το συμβάν στην Ελλάδα, η οποία μου δίνει την εντύπωση πως μεγαλοπιάνεται και θέλει να πάρει τη σκυτάλη από την προστάτιδα της Ορθοδοξίας, Ρωσία. Όσον αφορά τις αντιδράσεις του κ.Αβραμόπουλου, δεν υπάρχει κάτι να με εκπλήξει. Νομίζω όμως πως ο ΣΥΡΙΖΑ, που δεν χάνει ευκαιρία να δώσει διαπιστευτήρια ελληνοπατριωτισμού και σεβασμού προς την Εκκλησία, υπερέβη τα όριά του και μπήκε στο χώρο του κωμικού, αναπαράγοντας, χωρίς συναίσθηση, στερότυπες συμπεριφορές και λόγια των ελληνικών αστικών κομάτων: «Επικοινωνία με τον Πατριάρχη Αντιοχείας Ιωάννη είχε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Αλ. Τσίπρας, κατά την οποία εξέφρασε την συμπαράστασή του στις δύσκολες αυτές ώρες της απαγωγής του αδελφού του και του Μητροπολίτη Γιοχάνα Ιμπραχίμ, καθώς και την ανησυχία του για την τύχη των συνοδών τους. Ακόμα, γνωστοποίησε την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ να συμβάλει με κάθε τρόπο στην επίλυση του προβλήματος….. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος επικοινώνησε με τον κ. Ιερώνυμο και τον Υπ. Εξ. Δ. Αβραμόπουλο ενώ παρακάλεσε τον Αρχιεπίσκοπο να μεταβιβάσει το ενδιαφέρον του στον Πατριάρχη Αντιοχείας» (Amen, 23.4). Κοτζαμάν Μέγας Λογοκριτής της Εκκλησίας (Έκθεση ‘Outlook’) Βενιζέλος ο Βατοπεδινός, να μην έχει απ’ευθείας γραμμή με το πατριαρχείο Αντιοχείας και να έχει ο κ.Τσίπρας; Έχουν έλθει τα πάνω κάτω. Εκείνο που δεν ήξερα είναι ότι μπορεί και ο ΣΥΡΙΖΑ να συνεισφέρει στην απελευθέρωση και φοβάμαι πως όταν με το καλό οι δυο παπάδες ελευθερωθούν, θα μαλώνουν οι κ.κ.Τσίπρας και Αβραμόπουλος για το ποιός τους έσωσε.
—–Από κοντά και ο παλαιοημερολογίτης (κατά δήλωσίν του) κ.Καμμένος (λείπει ο Μάρτης;), που δεν έχασε την ευκαιρία και απαιτεί να ρυθμίσουμε τη στάση μας στη Συρία από το γεγονός (να πάρουμε δηλαδή το μέρος του αρχιχασάπη Άσαντ;): “Η απαγωγή Μητρ. Χαλεπίου και η δολοφονία των 2 συνοδών του από ισλαμιστές στην Συρία είναι καθοριστικό γεγονός για την στάση μας στη Συρία”.
—–Ο Χριστιανισμός και ιδιαίτερα η φυλετική Oρθοδοξία και ο «κοινός μας Ορθόδοξος πολιτισμός» του κ.Τσίπρα (παλιότερη δήλωση σε ρωσικό πρακτορείο), δεν αποτελούν συνδετικό κρίκο με κανένα λαό, αλλά μάλλον ρίχνουν λάδι στη φωτιά στις σχέσεις μεταξύ των λαών. Στην ίδια την Ευρώπη έχουμε μέχρι και σήμερα (Ιρλανδία) θρησκευτικούς πολέμους και διαμάχες μεταξύ Χριστιανών. Υπενθυμίζω ότι οι Μακεδόνες της ΠΓΔΜ είναι Ορθόδοξοι, όπως Ορθόδοξοι ήταν και οι Βούλγαροι την εποχή του λεγόμενου Μακεδονικού αγώνα. Ορθόδοξοι είναι και πολλοί σλαβικοί λαοί που αποσχίστηκαν από την πρώην ΕΣΣΔ και σήμερα οι εθνικές τους Εκκλησίες βρίσκονται σε έντονη διαμάχη με το πατριαρχείο της Μόσχας. Είναι επικίνδυνος αναχρονισμός να ασκείται εξωτερική πολιτική με βάση τη θρησκεία γιατί εκτός των άλλων γεννά φανατικές αντιδράσεις και μπορεί σήμερα να τροφοδοτήσει τη λεγόμενη σύγκρουση των πολιτισμών. H απαγωγή των μητροπολιτών είναι βάρβαρη πράξη και πρέπει να καταδικαστεί στη βάση της παραβίασης διεθνών αρχών Δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η μικροπολιτική που εκμεταλλεύεται τα θρησκευτικά αισθήματα των αφελών, δεν πρέπει να βρίσκει έδαφος ιδιαίτερα στο χώρο της Αριστεράς, η οποία πρέπει να έχει διακριτό λόγο και προοδευτική πρακτική.

Διαβάστε: «Ο κ.Κουράκης (ΣΥΡΙΖΑ) οι Παλαιστίνιοι και η Εκκλησία.
—–Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ καθηγητής κ.Τάσος Κουράκης είναι φίλος των Παλαιστινίων, όχι όμως στο βαθμό να κάνει κριτική στη ρατσιστική συμπεριφορά της ελληνικής Εκκλησίας απέναντί τους, που περιφρονεί, εξευτελίζει και εκμεταλλεύεται όσους από αυτούς είναι Ορθόδοξοι…».

 

This entry was posted in Ασμοδαίος, Γράμμα από το Ληξούρι, Για την Αριστερά, Θεωρίες Συνωμοσίας, ανορθολογισμός, θρησκεία/κλήρος, κοινωνία/πολιτική. Bookmark the permalink.

54 Responses to Απαγωγές μητροπολιτών

 1. Ο/Η eklag λέει:

  Οι »Μακεδόνες» της ΠΓΔΜ;
  πρωί πρωί;
  χωρίς αναισθητικό;
  αναμενόμενο από κάποιους που δεν ενθυμούνται τις γενοκτονίες Ποντίων
  επί σειρά ετών πριν το »22,την πολίτικη κουζίνα κ.τλ.
  την στιγμή που οι μουσουλμάνοι Θράκης γεννοβολάνε αβέρτα και
  κυκλοφορούν με τούρκικο ύμνο ενώ οι χριστιανοί στην Πόλη αποδεκατίστηκαν από τον φιλικό τουρκικό λαό και κάτι Καντερέδες μας κάνουν χάρη-λέει-
  που δεν μας κοτσάρουν την Μεγάλη Αλβανία για να στρώσουμε.
  Μήπως κάποιοι να σοβαρευτούν λίγο;
  όχι πολύ,λίγο!

  • Ο/Η Φίλιππος λέει:

   Πως λέγονται αυτοί που κατοικούν στη Μακεδονία;
   Στην Ελλάδα λέγονται Μακεδόνες κι ας είναι οι πρόγονοί τους από τη Ρούμελη και το Μωριά, στην ΠΓΔΜ να λέγονται Σκοπιανοί;

   • Ο/Η Σ. Βασδέκης λέει:

    Τουλάχιστον ρε παιδιά, όσοι είναι ορθόδοξοι ας λέγονται Μακεδόνες.

    Δηλαδή στους αδελφούς μας δεν μπορούμε να χαρίσουμε ούτε ένα ονοματάκι!

    Είναι δυνατόν ορθόδοξοι άνθρωποι, που πιστεύουν στην μοναδική σωστή θρησκεία του κόσμου, που λέει αγαπάτε αλλήλους και ειρήνη υμίν, να θέλουν να μας πάρουν την Μακεδονία μας!

 2. Ο/Η Psycho λέει:

  Προς επίρρωσιν των λεγομένων σας.
  Από ακροδεξιό μπλογκ μίσους.
  Ελληνική εκδίκησις:

  http://hellenicrevenge.blogspot.com/2012/09/blog-post_5039.html

  Σάββατο, 8 Σεπτεμβρίου 2012Το ανθελληνικό Πατριαρχείο Αντιοχείας, αν και Ελληνορθόδοξο, πολεμά τον Ελληνισμό .
  Συμπαραστεκόμαστε στους Ρωμιούς του Λιβάνου μέσω του Facebook. Το Ορθόδοξο Κόμμα Λιβάνου δημιουργήθηκε από τους Ρωμιούς του Λιβάνου ως αντίδοτο ενάντια στη προπαγάνδα του αραβισμού που ασκείται εδώ και δεκαετίες πάνω στην Ελληνορθόδοξη Κοινότητα των Ρωμιών του Λιβάνου και της Συρίας από το ίδιο το Πατριαρχείο Αντιοχείας σε συνεργασία με το καθεστώς Αλ Άσαντ και της πολιτικής του Κόμματος Μπάαθ για παναραβισμό.

  Οι Ρωμιοί του Λιβάνου, αρνούμενοι να δεχθούν τις πιέσεις από τους ιερείς και επισκόπους που τους έχουν επιβληθεί από το Πατριαρχείο Αντιοχείας,
  για να τους προπαγανδίζουν ότι είναι Άραβες, δημιούργησαν το Ορθόδοξο Κόμμα Λιβάνου με στόχο να σταματήσουν τη προπαγάνδα του αραβισμού και να αφυπνίσουν στην Κοινότητά τους την Ελληνική τους καταγωγή. Επιπρόσθετα, ένας από τους μακροπρόθεσμους στόχους του Κόμματος είναι η διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας ανάμεσα στη νέα γενιά των Ρωμιών οι οποίοι λόγο της αραβικής κατάκτησης, έχασαν τη μητρική τους ελληνική γλώσσα και σήμερα μιλούν μόνο αραβικά. Η σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ της Κοινότητας των Ρωμιών του Λιβάνου και των Ελλήνων της Κύπρου και της Ελλάδος είναι ακόμη ένας απώτερος σκοπός τους.

  Το ανθελληνικό Πατριαρχείο Αντιοχείας, αν και Ελληνορθόδοξο, πολεμά τον Ελληνισμό και ταυτόχρονα προσπαθεί να πείσει το ποίμνιο του ότι είναι Άραβες και όχι Έλληνες. Αυτοί οι πολέμιοι του ελληνισμού έχουν φθάσει μάλιστα το σημείο να σβήνουν τις ελληνικές επιγραφές των ονομάτων των Αγίων πάνω σε πανάρχαιες εικόνες και να τις αντικαθιστούν με σημερινά αραβικά γράμματα, για να σβήσουν από την μνήμη των Ρωμιών κάθε ίχνος από την ελληνική τους καταγωγή.

  Η προπαγάνδα του αραβισμού δεν έχει μείνει μόνο μέσα στα εκκλησιαστικά σύνορα του Πατριαρχείου Αντιοχείας αλλά έχει τώρα επεκταθεί και ανάμεσα στους Ρωμιούς της Παλαιστίνης και της Ιορδανίας με στόχο να απομακρύνουν τον Έλληνα Πατριάρχη Ιεροσολύμων και να τον αντικαταστήσουν με αραβόφωνο ανθέλληνα Πατριάρχη όπως έγινε και στη περίπτωση του Πατριαρχείου Αντιοχείας. Σύμμαχος σ’ αυτό το ανθελληνικό μένος είναι και η αυτοαποκαλούμενη «Αυτοδιοικούμενη Ορθόδοξη Αντιοχειανή Εκκλησία Βορείου Αμερικής» της οποίας τα μέλη είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία Προτεστάντες Αμερικανοί οι οποίοι ασπάσθηκαν επιφανειακά την Ορθοδοξία αλλά παρέμειναν δογματικά Προτεστάντες.

  Γι’ αυτό το λόγο, η Ελληνορθόδοξη Εκκλησία Βορείου Αμερικής αρνήθηκε να τους δεχθεί στους κόλπους της, όμως βρήκαν καταφύγιο στο Πατριαρχείο Αντιοχείας, το οποίο για να επωφελείται τα μεγάλα χρηματικά κέρδη από τις εισφορές τους, του δέχθηκε ομαδικά, χωρίς να τους κάνει καμία Ορθόδοξη κατήχηση.

  Η άρνηση της Ελληνορθόδοξου Εκκλησίας Βορείου Αμερικής να τους δεχθεί στους κόλπους της είχε ως αποτέλεσμα δημιουργήσει μεγάλη αντιπάθεια εναντίων των Ελλήνων και του Ελληνισμού ανάμεσα στα μέλη της εν λόγω αυτοαποκαλούμενης Εκκλησίας, και σήμερα που έχουν αποκτήσει μεγάλη δύναμη μέσα στους κόλπους του Πατριαρχείου Αντιοχείας λόγο της οικονομικής τους ευρωστίας, μάχονται με μένος ενάντια στον Ελληνισμό, προσπαθώντας ταυτόχρονα να ενισχύσουν με κάθε τρόπο την αραβική προπαγάνδα και να αφαιρέσουν πρώτα ότι οτιδήποτε ελληνικό από το Πατριαρχείο Αντιοχείας, και μετά να ενισχύσουν την ανατροπή του Έλληνα Πατριάρχη από το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων.

  Εμείς ως Έλληνες, στην Κύπρο και στην Ελλάδα, αλλά και σε όλο το κόσμο, οφείλουμε να γνωρίζουμε όλες αυτές τις σκευωρίες που γίνονται ενάντια στο Έθνος μας κάτω από τη μύτη μας, χωρίς όμως κανένας από τους Εκκλησιαστικούς και πολιτικούς μας αρχηγούς να υπερασπίζεται τα εθνικά μας συμφέροντα και το ελληνισμό ως σύνολο. Αφού οι αρχηγοί μας είναι πουλημένοι στη «Νέα Τάξη Πραγμάτων» και μας κατάντησαν ζητιάνους της Ευρώπης, είναι ανώφελο να περιμένουμε να υπερασπιστούν το Έθνος μας. Γι’ αυτό οφείλουμε από μόνοι μας να υπερασπιστούμε τη φυλή μας όπου κι αν αυτή υπάρχει.

  Το Ορθόδοξο Κόμμα Λιβάνου έχει αναρτήσει ιστοσελίδα στο Facebook ΕΔΩ (http://www.facebook.com/#%21/groups/orthodoxparty) και έχει ήδη πάνω από 4.000 μέλη. Επειδή οι περισσότεροι από εμάς, λόγο της δικής μας οικονομικής δυσχέρειας, δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι περισσότερο για να βοηθήσουμε τους συν-έλληνες Ρωμιούς του Λιβάνου και της Συρίας, παρά να τους δώσουμε την ηθική μας υποστήριξη, μπορούμε να γίνουμε μέλη και να τους συμπαρασταθούμε.
  Πολλές φορές η ηθική συμπαράσταση έχει μεγαλύτερο όφελος από την οικονομική, και σ΄αυτή την περίπτωση αν τους δείξουμε ότι δεν είναι μόνοι τους αλλά ότι είμαστε κοντά τους και τους συμπαραστεκόμαστε, θα επιτύχουμε πολλά για το μέλλον του έθνους μας.

 3. Ο/Η eklag λέει:

  Συ είπας.

 4. Ο/Η Ιστορική έρευνα λέει:

  Σας γράφω για πρώτη φορά.
  Μερικά στοιχεία που βρήκα σε κάποιο σάιτ ίσως ενδιαφέρουν εσάς και τους αναγνώστες σας. Διάλεξα μερικά αποσπάσματα. Το ολό άρθρο βρίσκεται στη διεύθυνση http://www.ehw.gr/asiaminor/Forms/fLemmaBody.aspx?lemmaid=3656

  Αντιοχικό Ζήτημα (τέλη 19ου αι.)

  Τον Ιανουάριο του 1898 ο Πατριάρχης Αντιοχείας Σπυρίδων αναγκάστηκε να παραιτηθεί έπειτα από απαίτηση των αρχιερέων του θρόνου Αντιοχείας. Η παραίτηση αυτή οδήγησε την Εκκλησία Αντιοχείας σε βαθύτατη κρίση η οποία έμεινε γνωστή ως Αντιοχικό ζήτημα.

  από το 1898 ως το 1909 που το ζήτημα θεωρήθηκε λήξαν, η Εκκλησία και ο κλήρος Αντιοχείας βρίσκονταν σε συνεχή αναβρασμό.

  Η εξασθένιση της Εκκλησίας Αντιοχείας και η μετακίνηση ικανού αριθμού πιστών στην ουνία κατά το διάστημα αυτό προκάλεσαν την παρέμβαση του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως που το 1767 χειροτόνισε Πατριάρχη τον πρωτοσύγκελο της Μεγάλης Εκκλησίας Δανιήλ, αντικαθιστώντας τον θανόντα Φιλήμονα που απεβίωσε ενώ βρισκόταν μόλις δύο μήνες στο θρόνο. Ο Φιλήμων είχε αντικαταστήσει το Σίλβεστρο, πρώην αγιορείτη μοναχό, ο οποίος στη μακρά περίοδο της Πατριαρχίας του (1724-1766) είχε έλθει σε σφοδρή σύγκρουση με την καθολική δραστηριότητα στη Συρία.

  Πάντως από τα μέσα του 18ου αιώνα εγκαινιάστηκε ένα άτυπο καθεστώς σύμφωνα με το οποίο η εκλογή του Αντιοχείας γινόταν στην Κωνσταντινούπολη. Οπως υποστηρίζεται, η πρώτη παρέμβαση της Κωνσταντινούπολης έγινε σε μια κρίσιμη φάση κατά την οποία οι αρχιερείς του θρόνου Αντιοχείας δεν ομονοούσαν στην εκλογή Πατριάρχη την ίδια στιγμή που η καθολική προπαγάνδα ενίσχυε τα ερείσματά της στη Συρία. Ωστόσο, η έκτακτη παρέμβαση της Κωνσταντινούπολης γρήγορα έλαβε μονιμότερο χαρακτήρα με αποτέλεσμα όλοι οι Πατριάρχες Αντιοχείας από το Δανιήλ ως τον Σπυρίδωνα να επιλέγονται στην Κωνσταντινούπολη.

  3.1. Ο Πατριάρχης Σπυρίδων

  Από πολλές απόψεις το Αντιοχικό ζήτημα συνδέεται με την κίνηση της πλειοψηφίας των αρχιερέων του Πατριαρχείου Αντιοχείας να επιλέξουν Πατριάρχη από τις τάξεις τους αποκλείοντας την εκλογή «ξένων». Το ζήτημα αυτό θα μπορούσε να είναι αποκλειστικά εκκλησιαστικής τάξης, αν δε συνδεόταν άμεσα τόσο με τους συσχετισμούς, αντιπαραθέσεις και βυζαντινισμούς όλων των εκκλησιαστικών κύκλων που εμπλέκονταν στη διαμάχη όσο και με εξωεκκλησιαστικούς, πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες. Η πρώτη φάση του ζητήματος συνδέεται με τις ενέργειες αρχιερέων του αντιοχικού θρόνου με στόχο τον εξαναγκασμό του Σπυρίδωνος σε παραίτηση. Ο Πατριάρχης Σπυρίδων (1839-1921) ανήλθε στο θρόνο Αντιοχείας το 1891. Ο Σπυρίδων, κατά κόσμον Αναστάσιος Ευθυμίου, ήταν κυπριακής καταγωγής και ανήκε στο κλίμα του Πατριάρχη Ιεροσολύμων Κυρίλλου Β’, τον οποίο μάλιστα είχε συνοδεύσει στην Κωνσταντινούπολη κατά τη Σύνοδο των Εκκλησιών που στα 1872 ανακήρυξε ως σχισματική τη βουλγαρική εξαρχία. Ο Σπυρίδων δεν είχε ιδιαίτερη μόρφωση, αφού δεν είχε φοιτήσει σε θεολογική σχολή, αλλά ήταν ανεψιός του μητροπολίτη Πέτρας Μελετίου, κληρικού με μεγάλη περιουσία. Προτού εκλεγεί Πατριάρχης Αντιοχείας ήταν αρχιεπίσκοπος Θαβωρίου και πατριαρχικός επίτροπος στη Βηθλεέμ. Οπως και οι προηγούμενοι δύο Πατριάρχες, ήταν μέλος της Αγιοταφιτικής Αδελφότητας Ιεροσολύμων, ενός εκκλησιαστικού μηχανισμού με μεγάλη επιρροή στα Πατριαρχεία της Ανατολής. Οταν εγκαταστάθηκε στη Δαμασκό, όπου βρισκόταν πλέον η έδρα του Πατριαρχείου,

  Οι σχέσεις του Σπυρίδωνος με τους Ρώσους επιδεινώθηκαν σημαντικά κατά το 1897, ύστερα από την εκδήλωση θλιβερών επεισοδίων που έλαβαν χώρα στον προαύλιο χώρο του πατριαρχικού ενδιαιτήματος στη Δαμασκό, μάλλον με ασήμαντη αφορμή, και αναστάτωσαν τους ορθόδοξους χριστιανούς της πόλης. Δεν μπορεί να μιλήσει κανείς με ακρίβεια σχετικά με το μέγεθος των επεισοδίων στη Δαμασκό, φαίνεται όμως πως προκάλεσαν τη μήνιν της πλειονότητας των ορθόδοξων απέναντι στο Σπυρίδωνα. Ο ίδιος ο Πατριάρχης θεώρησε τα επεισόδια υποκινούμενα από το Ρώσο πρόξενο στη Δαμασκό Belayef και ζήτησε άμεσα να επιστραφεί στην ευθύνη του το πατριαρχικό παρθεναγωγείο, που ο ίδιος είχε παραχωρήσει στην Παλαιστινιακή Εταιρεία. Ανεξάρτητα από το κατά πόσον ο Ρώσος πρόξενος ενεχόταν πράγματι στην υποκίνηση των επεισοδίων, πράγμα για το οποίο υπάρχουν διαφορετικές εκτιμήσεις, εξάσκησε όλη την επιρροή του στους ντόπιους αραβόφωνους ορθόδοξους εναντίον του Σπυρίδωνος, προκειμένου να παραμείνει το παρθεναγωγείο στην ευθύνη της ρωσικής αδελφότητας. Η αντιπαράθεση αυτή επρόκειτο να είναι μοιραία για την παραμονή του Σπυρίδωνος στο θρόνο καθώς διευκόλυνε τις κινήσεις των υπόλοιπων αρχιερέων του θρόνου εναντίον του.

  3.2. Η αντιπαράθεση για «γηγενή» ή «ξένο» Πατριάρχη

  Η παραίτηση του Σπυρίδωνος δεν έλυσε το πρόβλημα του αντιοχικού θρόνου αλλά το περιέπλεξε. Ο,τι ακολούθησε εγγράφεται στην αντιπαράθεση γύρω από την εκλογή «γηγενούς» ή «ξένου» Πατριάρχη.

  Το Φεβρουάριο του 1899 η πλειοψηφία συγκάλεσε νέα σύνοδο προς εκλογή Πατριάρχη στην οποία η μειοψηφία αρνήθηκε να συμμετάσχει. Στη σύνοδο αυτή Πατριάρχης Αντιοχείας εξελέγη ο τοποτηρητής Μελέτιος Dumani έπειτα από διπλή ψηφοφορία. Η εκλογή δεν έγινε αρχικά δεκτή από την Πύλη η οποία ζήτησε από το βαλή της Δαμασκού να λάβει μέτρα εναντίον της πλειοψηφίας. Ωστόσο με την ενεργό παρέμβαση της ρωσικής πρεσβείας στη Κωνσταντινούπολη η οθωμανική κυβέρνηση άλλαξε προσανατολισμό και αποδέχτηκε την εκλογή παρά τις αντιδράσεις του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Κωνσταντίνου Ε’.

  Ο Μελέτιος ενθρονίστηκε στη Δαμασκό σε μια λαμπρή τελετή τον Οκτώβριο του 1899 αλλά η αντίδραση των τεσσάρων μητροπολιτών δεν κατασίγασε. Διαθέτοντας την υποστήριξη των Πατριαρχείων οι μητροπολίτες αυτοί εγκαταστάθηκαν στην Κωνσταντινούπολη και συνέχισαν να εργάζονται για την ακύρωση της εκλογής του Μελετίου.

  Η πολιτικοποίηση του ζητήματος ξέφυγε από το στενό πλαίσιο των αντιπαλοτήτων στην Αντιόχεια και συνδέθηκε άμεσα με εθνικιστικές αντιπαλότητες και διεκδικήσεις ευρύτερου χαρακτήρα. Η ρωσική πλευρά επέμεινε στη γραμμή υποστήριξης της πολιτικής που είχε χαράξει στη Συρία. Η οθωμανική κυβέρνηση μετά την επικύρωση της εκλογής του Μελετίου δεν έδειχνε διατεθειμένη να εμπλακεί εκ νέου στην υπόθεση. Από την πλευρά του το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως διαφοροποίησε τη θέση του, κυρίως μετά την επάνοδο του Ιωακείμ Γ΄ στο θρόνο, αναζητώντας μια λύση ικανοποιητική για όλους. Δεν ίσχυε ωστόσο το ίδιο ούτε για την Αγιοταφιτική Αδελφότητα και το νέο Πατριάρχη Ιεροσολύμων Φώτιο Ε΄, ούτε για ορισμένους άλλους εκκλησιαστικούς κύκλους που διεκδικούσαν μερίδιο ελέγχου στα πράγματα της Αντιοχείας. Οι κύκλοι αυτοί οργάνωσαν μια μεγάλη καμπάνια ενημέρωσης σχετικά με το Αντιοχικό ζήτημα, με δημοσιεύσεις άρθρων, εντύπων και βιβλίων όπου εκτίθεται τόσο η εκκλησιαστική όσο και η πολιτική φύση του προβλήματος. Οι ερμηνείες που προσφέρονται στη φιλολογία αυτή υπογραμμίζουν την «άλωση μιας ελληνικής εκκλησίας» από τους «Άραβες» και συνεπώς προβάλλουν την αντιπαράθεση με εθνικούς όρους. Οι τέσσερις μητροπολίτες της μειοψηφίας αναφέρονται ως Έλληνες υπερασπιστές της κανονικής τάξης ενώ οι επτά μητροπολίτες ως Άραβες παραβάτες της εκκλησιαστικής παράδοσης. Το ίδιο ισχύει και από την αντίπαλη πλευρά η οποία αντέστρεψε το επιχείρημα αυτό υποστηρίζοντας ότι η εκλογή του γηγενούς Μελετίου σηματοδοτούσε το τέλος της «ελληνικής επιρροής» στην Αντιόχεια.

  Η γλώσσα που χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης στην Αντιόχεια είχε άμεσες εθνικές συνδηλώσεις και άντλησε από το πολιτικό λεξιλόγιο της εκκλησιαστικής και πολιτικής διαμάχης που σηματοδότησε το βουλγαρικό ζήτημα. Σε μια περίοδο κατά την οποία η κοινωνική λειτουργία της θρησκείας υποχωρούσε με γρήγορους ρυθμούς, η εκκλησιαστική γλώσσα δεν επαρκούσε πλέον για να απευθυνθεί κανείς σε ένα εγγράμματο ακροατήριο που όλο και περισσότερο κατανοούσε τις συνθήκες της ύπαρξής του με εθνικούς όρους. Μετά την παραίτηση του Σπυρίδωνος, η μειοψηφία των μητροπολιτών κατηγόρησε την πλειοψηφία για «φυλετισμό», προκειμένου να αναιρεθεί το επιχείρημα ότι οι «γηγενείς» είχαν δικαίωμα να εκλέξουν Πατριάρχη της αρεσκείας τους. Ταυτόχρονα οι μητροπολίτες της μειοψηφίας αλλά και όσοι τους στήριξαν δεν αρνήθηκαν ότι οι ίδιοι ήσαν «Έλληνες το γένος» και συνέδεσαν αυτή την ιδιότητα με την υπεράσπιση της εκκλησιαστικής τάξης. Η άλλη πλευρά παρέκαμψε την κατηγορία του φυλετισμού και κατηγόρησε τη μειοψηφία για «εθνισμό» δηλαδή για παρέκκλιση από την παράδοση της ορθοδοξίας που επιτάσσει τη διοίκηση της τοπικής εκκλησίας από τους γηγενείς. Στο πλαίσιο αυτό η ιστορία της Εκκλησίας Αντιοχείας πολιτικοποιήθηκε άμεσα. Η πλευρά των «Ελλήνων» υποστήριζε ότι η ορθοδοξία στη Συρία κινδύνευε από τον παπισμό και την ουνία λόγω της ανικανότητας των «Αράβων» Πατριαρχών και ότι διασώθηκε μόνο μετά την τοποθέτηση στην κεφαλή της εκκλησίας «Ελλήνων» Πατριαρχών, αρχής γενομένης με το Σίλβεστρο. Η πλευρά των «Αράβων» αντέτεινε ότι η περίοδος των «Ελλήνων» Πατριαρχών εκπροσωπούσε το σκοταδισμό και την τυραννία των γηγενών από ξένους και ότι η εκλογή του Μελετίου έθεσε τέρμα σε αυτή την κατάσταση.

 5. Ο/Η Θεολόγος λέει:

  Τριγμοί ανάμεσα σε Ιεροσόλυμα και Αντιόχεια

  09 Μαρτίου 2013
  Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr

  Του Αιμίλιου Πολυγένη

  Τριγμούς ικανούς να προκαλέσουν ανοικτή ρήξη στις σχέσεις δύο Παλαίφατων Πατριαρχείων έχει προκαλέσει η ανάδειξη από τα Ιεροσόλυμα του νέου Αρχιεπισκόπου Καττάρων, σε περιοχή που αποτελεί Κανονικό έδαφος του Πατριαρχείου Αντιοχείας.

  Σύμφωνα με το θέμα που έφερε στη δημοσιότητα το Romfea.gr, στο Πατριαρχείο Αντιοχείας υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια για την εκλογή, προ ημερών, από το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων του αρχιμανδρίτη π. Μακαρίου σε «Αρχιεπίσκοπο Κατάρρων».

  Η κίνηση αυτή πληγώνει, έλεγαν στο Πατριαρχείο Αντιοχείας, «τις αδελφικές σχέσεις μεταξύ της Εκκλησίας της Αντιοχείας και της Εκκλησίας των Ιεροσολύμων». Διευκρίνιζαν πως αποτελεί «αντικανονική πράξη, εφόσον το κράτος του Κατάρ, μαζί με όλες τις χώρες του Αραβικού Κόλπου, ανήκουν κανονικά στη δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Αντιοχείας».

  Σε καμία περίπτωση, συνέχιζαν, δεν μπορεί να γίνει δεκτή μια τέτοια απόφαση, η οποία διορίζει έναν επίσκοπο πάνω στο παραδοσιακό έδαφος της Εκκλησίας της Αντιοχείας, χωρίς καν να ενημερωθεί η ίδια.

  Το παρασκήνιο της υπόθεσης είναι έντονο, ωστόσο το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων δεν έχει πάρει ακόμη επίσημη θέση. Με εξαίρεση δημοσιογραφικές διαρροές που διαδίδουν αστήρικτα επιχειρήματα του τύπου «ο τότε Πατριάρχης Ιεροσολύμων Διόδωρος είχε στείλει αντιπρόσωπο από τα μέσα της δεκαετίας του ’90 και δεν υπήρξε καμία αντίδραση» ή «πως επισκέφθηκε το 2010 την περιοχή για την ανέγερση του πρώτου Ορθόδοξου ναού στο Εμιράτο» δεν κατοχυρώνεται κανένα δικαίωμα στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, έλεγαν στη Δαμασκό.

  Στο Πατριαρχείο Αντιοχείας έχουν αντίθετη άποψη και δεν δείχνουν διατεθειμένοι να συναινέσουν στην αντικανονική, όπως την ονομάζουν, αυτή πράξη του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων. «Το Κατάρ ανήκει στο Πατριαρχείο Αντιοχείας» ξεκαθάρισε στο Romfea.gr υψηλόβαθμο στέλεχος του Πατριαρχείου.

  Η μόνη παρουσία του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων στο Κατάρ ήταν μερικές Θ. Λειτουργίες που τελούνταν σε αίθουσα ξενοδοχείου και για τις οποίες ο μακαριστός Πατριάρχης Αντιοχείας Ιγνάτιος είχε διαμαρτυρηθεί πολλές φορές και εντόνως.

  Άνθρωποι που πρόσκεινται στον νέο Πατριάρχη Αντιοχείας θέτουν το εξής απλό ερώτημα: εφόσον το Κατάρ ανήκει στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, τότε ο νυν Πατριάρχης Ιεροσολύμων γιατί τη δεκαετία του ’90 ως αρχιμανδρίτης διετέλεσε – όπως το παρουσιάζει ο ίδιος στο επίσημο βιογραφικό του – «έξαρχος στο Κατάρ»; Ήταν έξαρχος σε Κανονικό έδαφος του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων;

  Ο επίσημος τίτλος του Πατριάρχη Αντιοχείας είναι «Συρίας, Αραβίας, Κιλικίας, Ιβηρίας και Πάσης Ανατολής», σημείωνε κληρικός που υποστηρίζει τα δίκαια του Πατριαρχείου Αντιοχείας.

  «Όσοι θεωρούν πως το Κατάρ δεν περικλείεται σε αυτόν τον τίτλο είναι πιθανότατα είτε αγεωγράφητοι, είτε έχουν άλλους σκοπούς» υπογράμμισε.

  Οι Ορθόδοξοι πιστοί που βρίσκονται στο Κατάρ και προέρχονται από την Παλαιστίνη είναι ελάχιστοι, τονίζει στο Romfea.gr, κληρικός με μεγάλη εμπειρία στην περιοχή.

  «Υπάρχουν οικονομικοί και πολιτικοί λόγοι που επιθυμεί το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων να έχει σημαίνοντα και ενεργό ρόλο στο Εμιράτο». «Λέγεται μάλιστα», συνεχίζει ο ίδιος κληρικός, «πως ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων έχει στενή φιλία με έναν πρώην διπλωμάτη που τον έχει πείσει πως είναι προς το συμφέρον του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων να έχει έντονη παρουσία στην περιοχή».

  «Αν ένα Πατριαρχείο ή άλλη Ορθόδοξη Εκκλησία ανοίγει έναν ναό ή ορίζει έναν δικό της Επίσκοπο σε κανονικό έδαφος άλλης Εκκλησίας, τότε θα καταρρεύσει ολόκληρο το οικοδόμημα… Κάτι παρόμοιο δεν έκανε και το Πατριαρχείο Ρουμανίας στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και τότε αντέδρασε έντονα; Δύο μέτρα και δύο σταθμά ισχύουν δηλαδή;» έλεγε στο Romfea.gr άνθρωπος του Πατριαρχείου Αντιοχείας.

 6. Ο/Η Του κώλου λέει:

  Greek National Pride

  Στείλτε τώρα τους καταδρομείς!

  2013-04-24 08:37:14

  Η Ελλάδα είναι εγγυήτρια δύναμη του Ελληνικού πολιτισμού και της Ορθοδοξίας. Όταν αυτά απειλούνται, οφείλει να επεμβαίνει με όλες τις δυνάμεις

  Συγκλονίζει η αποκάλυψη ότι ο Ελληνορθόδοξος Μητροπολίτης Χαλεπίου κ. Παύλος και ο Συρορθόδοξος Μητροπολίτης Χαλεπίου Γιοχάνα Ιμπραχίμ απήχθησαν από τσετσένους ισλαμιστές που δρουν στην Συρία. Πιο πολύ θα έπρεπε να έχει ήδη συγκλονίσει η γενοκτονία των Χριστιανών που συντελείται στην χώρα εδώ και μήνες με απροκάλυπτη πρόθεση εξαφάνισης κάθε θρησκευτικής μειονότητας στην χώρα, με το πρόσχημα της πτώσης του καθεστώτος Άσαντ.

  Ανυπεράσπιστες για ακόμα μία φορά, οι πανάρχαιες κοιτίδες του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας, αντιμετωπίζουν τον ολοκληρωτικό αφανισμό σε ένα σκηνικό αποκάλυψης. Με την Ελλάδα απλό θεατή, εγκλωβισμένο σε «σύμφωνα» και «συμμαχίες» που πάντα λειτουργούν εις βάρος της.

 7. Ο/Η Του κώλου λέει:

  Υπουργική απόφαση απειλεί το αυτοδιοίκητο της Εκκλησίας

  Δημιουργηθηκε στις Πέμπτη, 25 Απριλίου 2013
  Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr – 00.23

  Για την Romfea.gr, Γιάννης Αργυρίου

  ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ – Ευθεία παρέμβαση στο αυτοδιοίκητο της Εκκλησίας, αναφέρουν Αρχιερείς στη Romfea.gr, ότι συνιστά πρόσφατη Κοινή Υπουργική Απόφαση που επιτρέπει τον έλεγχο από το Υπουργείο Οικονομικών, σε όλα ανεξαιρέτως τα εκκλησιαστικά Ν.Π.Δ.Δ., εκτός των διαδικασιών που προβλέπει ο Καταστατικός Χάρτης της Εκκλησίας.

  Το θέμα αναμένεται να απασχολήσει την Μεικτή Επιτροπή Κράτους – Εκκλησίας στην προσεχή της συνεδρίαση την Παρασκευή 26 Απριλίου, ενώ ενημερωτική εγκύκλιο έχει αποστείλει στις Μητροπόλεις η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος.

 8. Ο/Η 'Οφη Σόφη λέει:

  Mωρ τι ‘ν τούτοι δω;

  Kuriakose Mor Theophilose Metropolitan

 9. Ο/Η Δυο γάιδαροι σε ξένο αχυρώνα λέει:

  Σκληρή κόντρα Κεδίκογλου – ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την απαγωγή των Μητροπολιτών

  Για απόπειρα εκμετάλλευσης της τραγικής απαγωγής των δύο Μητροπολιτών για μικροπολιτικές σκοπιμότητες κατηγορεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τον ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζοντας ότι ντροπιάζουν την Ελλάδα.

  Ο Σίμος Κεδίκογλου απαντώντας στον ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι μετά από τρεις ημέρες σιωπής, σχετικά με την απαγωγή των δύο Ορθοδόξων Μητροπολιτών Χαλεπίου, το Τμήμα Εξωτερικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, θυμήθηκε να εγκαλέσει την Κυβέρνηση για τους χειρισμούς της και να την καταγγείλει για απουσία «από την επίλυση της συριακής κρίσης» απαντά.

  «Πέραν του ότι η συγκεκριμένη ανακοίνωση είναι ασύντακτη και ανορθόγραφη, είναι εντυπωσιακό ότι δύο χρόνια μετά το ξέσπασμα της κρίσης, η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για την επίλυσή της είναι το να διατυπώσει αίτημα για σύγκληση του Συμβουλίου των Προέδρων του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Προφανώς, η επαφή με την πραγματικότητα έχει οριστικά χαθεί» αναφέρει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

  Νωρίτερα, ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του καταδίκαζε την απαγωγή των δύο αρχιερέων και ζητούμε την άμεση απελευθέρωσή τους επιρρίπτοντας ευθύνες στην κυβέρνηση χατρακτηρίζοντάς την «παντελώς απούσα» από την επίλυση της συριακής κρίσης.

  Πηγή: http://www.skai.gr/news/politics/article/230482/skliri-kodra-kedikoglou-suriza-me-aformi-tin-apagogi-ton-mitropoliton/#ixzz2RU0Uu321

 10. Ο/Η Αnarchy orchestra λέει:

  Μιλήσατε για διαπιστευτήρια.
  Ο ΣΥΡΙΖΑ τα διεκδικεί από παντού

  18:18 11/1/2013- Πηγή: Dimotiko Safari

  Στον ραδιοφωνικό σταθμο Α989 και στην εκπομπη του Σπύρου Χαριτάτου μίλησε μίλησε σήμερα το πρωι ο Πάνος Σκουρλέτης, Εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ…
  «Ο πρώτος που ένιωσε την ανάγκη να ανασκευάσει τις δηλώσεις του ήταν ο κ. Διαμαντόπουλος. Κρατώ τις τελευταίες του δηλώσεις» είπε στον Α989 ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης

  και ξεκαθάρισε ότι «μέλη του αντιεξουσιαστικού χώρου δεν έχουν θέση στον ΣΥΡΙΖΑ καθώς και όσοι ανήκουν στον αναρχικό χώρο».

  • Ο/Η Θέλουμε τον κόσμο και ... λέει:

   … τον θέλουμε τώρα, στην ανάγκη όμως δεν θα λέγαμε όχι σε μια τυρόπιτα

   http://kleitor.blogspot.gr/2013/01/blog-post_7823.html
   10 Ιανουαρίου 2013
   Κι άλλος αντεξουσιαστής στην εξουσία!

   Κι εγώ επίσης! Κι ακόμα είμαι πρώτα παπάς στην ενορία του αγίου μπιρμπιλόματος και μετά πανθεϊστής. Επίσης είμαι πρώτα πλατωνικός και μετά κυνικός. Μια χαρά φυσιολογικά πράγματα δηλαδή που τα συναντάς κάθε μέρα σε κάποια ιδρύματα.

   Διαμαντόπουλος: Είμαι πρώτα βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μετά αναρχικός

   Σε διευκρινιστική δήλωση προέβη ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Ευάγγελος Διαμαντόπουλος, έπειτα από τις αντιδράσεις που προκάλεσαν οι δηλώσεις του σε ραδιοφωνικό σταθμό περί αναρχίας.

   Ο κ. Διαμαντόπουλος σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι από τη στιγμή που είναι βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει το «πρόγραμμα και τις ιδέες της ριζοσπαστικής αριστεράς» και προσθέτει « Για μένα απολύτως συμβατές με αυτή την ιδιότητα είναι οι αξιακές αναφορές μου στην άμεση δημοκρατία και στους κοινωνικούς χώρους».

   Αναλυτικά η ανακοίνωση:

   «Ως βουλευτής και μέλος του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ στηρίζω το πρόγραμμα και τις ιδέες της ριζοσπαστικής αριστεράς και τους μαζικούς και ειρηνικούς αγώνες του ελληνικού λαού για δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη. Αυτοπροσδιορίζομαι από αυτήν την ιδιότητά μου και μόνο. Για μένα απολύτως συμβατές με αυτή την ιδιότητα είναι οι αξιακές αναφορές μου στην άμεση δημοκρατία και στους κοινωνικούς χώρους».

   Διαμαντόπουλος: Είμαι πρώτα βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μετά αναρχικός | iefimerida.gr

 11. Ο/Η Αnarchy orchestra λέει:

  Για δείτε και αυτήν εδώ την είδηση

  http://www.ant1iwo.com/kosmos/2013/04/24/sok-sthn-sernia-episkopos-ths-ekklhsias/

  ΣΟΚ στην Σερβία: Επίσκοπος της εκκλησίας διοργάνωνε όργια με ανήλικα παιδιά!!!

  Επίσκοπος της σερβικής εκκλησίας παραιτήθηκε όταν αποκαλύφθηκε μέσω βίντεο που διέρρευσαν στο διαδίκτυο ότι διοργάνωνε όργια με ανήλικα παιδιά, αγόρια και κορίτσια, ενώ είχε στην κυριολεξία στήσει «βιομηχανία», ικανοποιώντας τις διεστραμμένες ορέξεις του, καθώς και αυτές ισχυρών φίλων του διαφόρων ιδιοτήτων…

  Τελευταία ενημέρωση: 24 Απριλίου 2013

  Πρόκειται για τον 72χρονο Βασίλιε Κασαβέντα, επίσκοπο της περιοχής των περιοχών Τούζλα και Σβόρνικ στη Βοσνία, ο οποίος είχε αποτραβηχτεί από τα «πνευματικά» καθήκοντα που υποτίθεται επιτελούσε, καθώς οι καταγγελίες σωρεύονταν, με αποκορύφωμα τη δημοσιοποίηση των βίντεο. Και να σκεφτεί κανείς ότι παρίστανε τον πατριώτη διατηρώντας σχέσεις με τον Ράντοβαν Κάρατζιτς και τον στρατηγό Ράτκο Μλάντιτς την εποχή του πολέμου, ενώ ο ίδιος φέρεται να έφερε τον βαθμό του στρατηγού στον σερβοβοσνιακό στρατό… Οι φήμες έγιναν πολύ έντονες από το 2010 όταν κυκλοφόρησε φωτογραφία του με τον γνωστό «στρίπερ» του Βελιγραδίου, Ντέγιαν Νεστέροβιτς, με τον οποίο φερόταν να διατηρεί σχέση. Σε μια άλλη περίπτωση που ήρθε στη δημοσιότητα, φοιτητής της θεολογικής πέθανε κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες σε σερβικό μοναστήρι, με την οικογένειά του να υποστηρίζει ότι είχε δεχθεί παρενοχλήσεις από τον επίσκοπο…

 12. Ο/Η θεοφιλος θερμη λέει:

  Αν δε σε βαζω σε μπελα Λασκαρατε , σε παρακαλω μια διευκρινηση.
  Αυτοι ολα τα κανουν για το κερδος.
  Γιατι αφηνουν να ενοηθει οτι ειναι Ελληνας,τι κερδος εχουν;
  Δεν πιστευω οτι κατι κανουν απο ασυνεννοησια αυτοι οι αρχιτεκτονες!
  Εχουν μεγαλη πειρα!!

  @θελουμε τον κοσμο και…
  Πραγματικα δεν καταλαβαινω τι γραφεις!!!!
  Αν εσυ καταλαβαινεις γιατι το γραφεις εξηγησε μας τα υπονοουμενα σου.
  Δηλαδη η ταπεινοτης μου που ειναι στο ΣΥΡΙΖΑ, απαγορευεις, παραλληλα να ειμαι αθρησκος και κομμουνιστης;
  Αν ο παπας της ενοριας μπιρπιλοματος πιστευει οτι ετσι θα φτασει πιο γρηγορα στην πανθεϊα του, οπως λες, γιατι να μην το κανει σαν παπας;
  Ας το κανει, αλλα να το πει φανερα!!!!
  Για μενα ο Διαμαντοπουλος ειπε τα αυτονοητα, τα πιο κατω τα ψαχνει η κυβερνητικη προπαγαντα και τα ζευγαρακια στα παρκα…..
  Η, οι εμπαθεις!

  @anarchy orchestra
  τι περιεργο ειπε ο Σκουρλετης;
  Μονος σου γραφεις οτι ειπε [μελη του αντιεξουσιαστικου χωρου δεν εχουν θεση στο ΣΥΡΙΖΑ]!
  Προφανως ουτε μελη του Πασοκ, ουτε της ΝΔ ουτε του ΚΚΕ κλπ.

  Οπως καταλαβαινεις φιλτατε μου Λασκαρατε, καποιοι δαγκες νομιζουν οτι γ@μι@μαστε και μεσω της φιλοξενιας σου , πλακωσαν και το παιζουν γυφτοι!!!!!
  Αν εκανα παρεκτροπη, να κοπει το σχολιο μου.

 13. Ο/Η valeria λέει:

  ¨είμαι πρώτα σύριζα και μετά αναρχικός¨ αυτή δεν είναι δήλωση του Διαμαντόπουλου αλλά μια λαικιστική επικεφαλίδα .. νομίζω ότι η ανακοίνωση του βουλευτή είναι ξεκάθαρη για όσους δε συγχέουν τον αναρχισμό με το μπάχαλο

 14. Ο/Η laskaratos λέει:

  Θεόφιλε,
  υπάρχει στους Έλληνες εθνικιστές, που δεν είναι απαραίτητα μόνο Δεξιοί και ακροδεξιοί, η έντονη αντιχριστιανική και «ανθελληνική» τάση να ταυτίζουν την Ορθοδοξία με τον Ελληνσμό, βλάπτοντας και τους δυο.
  Την πρώτη που από δόγμα με πολυεθνική εξάπλωση την παρουσιάζουν ως ελληνική, τον ελληνισμό γιατί τον μειώνουν και τον περιορίζουν κατάφωρα, αφαιρώντας του το εύρος της Φιλοσοφίας του και της Γραμματείας του και μεγάλο κομμάτι της ιστορίας του.
  Εξακολουθούν να υποβλέπουν το πατριαρχείο Αντιοχείας ως χαμένο φέουδο της Ελλάδας, εκμεταλλευόμενοι ότι δεν έχει κυβερνητικά ερείσματα στον αραβικό κόσμο.
  Ο όρος Ελληνορθόδοξος είναι αντιχριστιανικός και γελοίος και δεν επιτρέπεται να τον χρησιμοποιεί ένα κόμμα της Αριστεράς, ειδικά μάλιστα για Άραβα επίσκοπο.
  Έχει βεβαίως επικρατήσει διεθνώς ως Greek orthodox αλλά αυτό δεν τον δικαιώνει. Ας πούμε για ένα Ρώσο επίσκοπο θα ηταν αδιανόητο να τον πούνε έτσι. Γιατί είναι σωστό να το πούνε για τον Άραβα;
  Επειδή οι Άραβες ορθόδοξοι δεν έχουν πίσω τους κάποια ισχυρή κυβέρνηση ή επειδή είναι καταπιεσμένη μειοψηφία στο χώρο τους;
  Ο μακαρίτης ο προηγούμενος πατριάρχης Ιγνάτιος, έλεγε με επιμονή και νόημα στους Έλληνες συνομιλητές του:
  «Εμείς είμαστε η Ορθοδοξία εδώ. Το πατριαρχείο είναι αραβικό».

 15. Ο/Η θεοφιλος θερμη λέει:

  Λασκαρατε μου σε ευχαριστω αλλα, το διαβασα δεκα φορες , καταλαβα λιγα.
  Θα το ξαναδιαβασω μεχρι να καταλαβω , κι αν δε βγαλω νοημα θα σε υποβαλω στον κοπο να το λιανισεις.
  Μου λειπουν πολλα ιστορικα γεγονοτα τα οποια με δυσκολευουν να καταλαβω αυτα που γραφεις.

  • Ο/Η laskaratos λέει:

   Θεόφιλε ο Χριστιανισμός είναι διεθνιστικός.
   Δεν μπορείς να λες Ελληνορθόδοξος.
   Βάζεις το εθνικό στοιχείο στο Χριστιανισμό, που θέλει όλες τις φυλές αδέλφια.
   Όταν λοιπόν ένα Αριστερό κόμμα λέει ο Ελληνορθόδοξος μητροπολίτης Χαλεπίου κάνει δυο μεγάλα λάθη.
   1.Παίζει στο γήπεδο του ελληνικού εθνικισμού
   2.Δημιουργεί την ψεύτικη εντύπωση ότι το πατριαρχείο της Αντιοχείας είναι ελληνικό.
   Δεν θα τολμούσε να έλεγε ο Ελληνορθόδοξος πατριάρχης Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Σερβίας, Μόσχας κλπ, γιατί πίσω από αυτούς υπάρχουν κυβερνήσεις.
   Πίσω από την Αντιόχεια δεν υπάρχει κανείς, άρα είναι κλωτσοσκούφι και λέμε τους Άραβες μητροπολίτες της Ελληνορθόδοξους.

 16. Ο/Η θεοφιλος θερμη λέει:

  Κατανοητο,ευχαριστω.

 17. Ο/Η gryphon λέει:

  Σέ αυτή τήν υποθεση λίγη σημασία έχει το αν οι μητροπολίτες είναι ελληνες αραβες μονοφυσιτες η δέν ξερω τι άλλο .Ουτε οι εριδες μεταξύ πατριαρχειων κλπ.Αυτό που εχει σημασία είναι οτι οι συμμορίες τών δολοφονων που χρηματοδοτουνται απο το Καταρ τήν Τουρκία και τις δυτικες μυστικές υπηρεσίες επιδίδονται στον συστηματικο διωγμο του χριστιανικου στοιχειου τής Συριας τήν καταστροφη εκκλησιων κλπ.
  Τι δουλεια ειχε ο κυριος τιποτα Αβραμόπουλος να παιρνει το μερος των «φιλων» (εδω παει το αν εχεις τετοιους φιλους…..) τής Συρίας και να ζηταει στιςω προγραματικες του δηλωσεις μέσα στήν Βουλη να παραιτηθει ο Ασαντ.Τι συμφερον έχει η Ελλαδα να παιρνει το μερος τών συμμοριων δολοφονων που επιχειρουν να διαλυσουν τήν Συρία;
  Γιατι εμεις να ταυτιστουμε με τις επιδιωξεις των τουρκαλαδων και να συναινουμε στήν διαλυση μιάς χώρας με τήν οποια έχουμε ιστορικους δεσμους χιλιαδων χρονων και πριν ακομη τον χριστιανισμό;
  Και ποσο βαρετο και επαναλαμβανόμενο αυτο το παραμυθι με τον «χασαπη» Ασαντ που σκοτωνει (η και τρωει) τα παιδακια.
  Το ιδιο μας λεγανε τα διαφορα cnn και για τον φουκαρά τον Κανταφι που τον ανασκολοπίσανε στο τελος.Καλα αυτοι ειχαν τήν εξουσια για δεκαετιες τι τους επιασε ξαφνικα να θελουν να σκοτωσουν ολα τα παιδια της χωρας τους οπως προσπαθουν να μας πεισουν τα μμε του διευνους σιωνισμου;
  Εχω ξαναγραψει εδω για τον απατεωνα γερουσιαστη Τομ Λαντος και τήν παρασταση που εστησε με τήν δηθεν νοσοκομα σε μαιετηριο του Κουβειτ που διηγοταν κλαιγοντας πως οι στρατιωτες του κακου Σανταμ εσπαγαν τις θερμοκοιτιδες και σκοτωναν τα νεογεννητα .Αργοτερα αποδειχθηκε οτι ηταν η κορη του πρεσβευτη του Κουβειτ στήν Ουασινγκτον αλλα αυτο που ηθελε να πετυχει ο Λαντος και οι σιωνιστες των ΗΠΑ το πετυχαν.
  Να στειλουν δηλαδη τους αμερικανους να σκοτωσουν και να σκοτωθουν για τήν εξυπηρετηση τών δικων τους σκοπων.
  Το ιδιο ακριβως επιδιωκεται και τωρα με τον Ασαντ οπως και με τον Κανταφι προηγουμενως.

  • Ο/Η Αρχειοφύλακς λέει:

   Πότε θα μας αναπτύξεις την ναζιστική θεωρία περί «Αρείων» να μην το χάσω;
   Να μην ξεχάσεις τις παραπομπές σε Alois Brunner, David Duke κλπ κλπ κλπ Α! και συγχαρητήρια για σήμερα: ένας ημι-σχιζοφρενής λιγότερος

  • Ο/Η Ο Τσιάρας και ο Τσίπρας λέει:

   ΥΠΕΞ

   Στη Βηρυττό για τους απαχθέντες Μητροπολίτες Χαλεπίου ο Τσιάρας

   Για σειρά επαφών στο πλαίσιο των προσπαθειών και διαβουλεύσεων για τον εντοπισμό και την απελευθέρωση των απαχθέντων μητροπολιτών Χαλεπίου μετέβη στη Βηρυττό ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Τσιάρας, με εντολή του ΥΠΕΞ, Δημήτρη Αβραμόπουλου.

   ΝΑ πάει και ο Τσίπρας.
   Υποσχέθηκε πως θα βοηθήσει.
   Έχει άκρες στους Τσετσένους;

 18. Ο/Η Θεολόγος λέει:

  Αγαπητέ Ροϊδη και Λασκαράτε βρήκα σε ένα αθλητικό σάιτ που διαβάζω μαζί με το γιό μου ένα άρθρο που με ενθουσίασε γιατί γράφει και αυτό τα ίδια με εσάς. Συγχάρηκα τον αθλητικογράφο με ένα σχόλιο όμως ξαναδιαβάζοντας το κομμάτι του νομίζω πως σας έχει αντιγράψει. Γράφει τα ίδια πραγματολογικά στοιχεία.

  http://www.sentragoal.gr/article.asp?catid=17141&subid=2&pubid=129365819

  • Ο/Η laskaratos λέει:

   Αγαπητέ Θεολόγε,
   δεν υπάρχει θέμα.
   Καλό θα ήταν να ανέφερε την πηγή του, αν είμαστε η πηγή του, γιατί πράγματι έχει τα ίδια στοιχεία και δημοσιεύτηκε 7 ημέρες μετά, αλλά το σημαντικό είναι η διάδοση της αλήθειας.
   Για να είμαι δίκαιος, νομίζω πως είναι η αθλητική σελίδα του Έθνους και αντιλαμβάνομαι απόλυτα τη δυσκολία ενος δημοσιογράφου να αναφερθεί σε μια τόσο αιρετική ιστοσελίδα με τόσους ισχυρους εχθρούς σαν τη δική μας.
   Για μένα λοιπόν, μπράβο του που έγραψε τα όσα ενημερωτικά εγραψε, δικά του ή μερικώς δικά του, δεν με απασχολεί.

   Εμείς έχουμε πάρει πολλές πληροφορίες από πολύ σοβαρά και αποκαλυπτικά εκκλησιαστικά άρθρα του Έθνους και πάντα γράφουμε την πηγή μας, αλλά δεν είναι το ίδιο.
   Αυτοί είναι μια μεγάλη εφημερίδα, εμείς ένα ανώνυμο μπλογκ.

 19. Ο/Η Ευγένιος λέει:

  «Από κοντά και ο παλαιοημερολογίτης (κατά δήλωσίν του) κ.Καμμένος (λείπει ο Μάρτης;), που δεν έχασε την ευκαιρία και απαιτεί να ρυθμίσουμε τη στάση μας στη Συρία από το γεγονός (να πάρουμε δηλαδή το μέρος του αρχιχασάπη Άσαντ;): “Η απαγωγή Μητρ. Χαλεπίου και η δολοφονία των 2 συνοδών του από ισλαμιστές στην Συρία είναι καθοριστικό γεγονός για την στάση μας στη Συρία”.
  Ενώ ως την ώρα είχαμε πάρει το σωστό μέρος εεεεε;. Πρόσεξε μια αντίφαση που εμπεριέχει ο λόγος σου.
  Ως υπέρμαχος των μειονοτήτων, και καλά κάνεις, μπορείς να σκεφτείς τον λόγο που οι θρησκευτικές μειονότητες της Συρίας αυτή την στιγμή, μέσα σε αυτούς είναι και οι χριστιανοί, είναι ταγμένες στο πλευρό του «χασάπη» Άσαντ; Το πρότυπο της ανεξιθρησκίας που διακηρύσσεις ανελλιπώς ποιός το εξυπηρετεί καλύτερα; Τονίζω το εξυπηρετεί. O Άσαντ, οι «επαναστάτες» τζιαχαντιστές ;
  Απάντησε σε παρακαλώ χωρίς να πετάξεις την μπάλα στην εξέδρα λέγοντάς μου ότι πίσω από την υποστήριξη του Άσαντ υπάρχουν σκοπιμότητες. Χαίρω πολύ. Welcome to earth. Επί του πρακτέου οι μειονότητες αυτή την στιμή στην Συρία σε ποιόν βρίσκουν υποστήριξη και δικαίωμα ύπαρξης;;;;;;;; Στους ακραίους ισλαμιστές επαναστάτες πλιατσικολόγους εισαγωγής;
  O λόγος σου λοιπόν είναι αντιφατικός. Απλά μεροληπτικός. Άκρως επιπόλαια η θέση σου στο συγκεκριμένο θέμα. Άκρως. Λέμε για να λέμε. Με τον τρόπο που απασχόλησε το θέμα της Συρίας την πολιτική σκηνή με αφορμή της απαγωγές, με τον ίδιο τρόπο απασχόλησε και εσένα με την σειρά σου. Επιπόλαια. Εδώ όπως είπες παιδία σφάζονται καιρό …….και εμείς φτάσαμε να πάρουμε μέρως υπέρ του Άσαντ για δύο απαγωγές ….οι οποίος όμως για να είμαστε political corect είναι καταδισκαστέες. Αλλά μέχρι εκεί να υποθέσω. Να υποθέσω λοιπόν πως είμεθα, υπέρμαχοι των μειονοτήτων εκτός και αν είναι χριστιανοί; Γιατί δεν έχεις πολλές επιλογές δύο. Κατά του Άσαντ κατά των μειονοτήτων. Να υποθέσω πως εγκρίνεις μια ανοιχτοί βοήθεια της Δύσης υπέρ των ανταρτών ε;;;;;;;;;
  Tα άλλα για τις εκκλησίες και τις φαγωμέρες πάσο……..μέρες που είναι. Όσο άλλο για τους Μακεδόνες επιβεβαιώνει απλά θέση που έχεις αλλά για άγνωστο λόγο αρνείσαι να τοποθετηθείς ανοιχτά. Οι λόγοι μυστήριοι, προσωπικοί και σεβαστοί. Σε είχα ρωτήσει παλιότερα πώς πιστεύεις πως θα έπρεπε να τοποθετηθεί η Ελλάδα στο θέμα της ονομασίας και απαντούσες με σύνθετη ονομασία γεωγραφικού προσδιορισμού και τρίχες κατσαρές , αλλά όπως τόνιζες όλο υπονοούμενο μέχρι εκεί. Για το παραπέρα έδωσες απάντηση σήμερα. Και σεβαστή η θέση σου αλλά για τι δεν την υποστηρίζεις ανοιχτά δεν μπορώ να καταλάβω. Τι ποιό ειλικρινές να λες και να υποστηρίζεις πως : Η χώρα των Μακεδόνων λέγεται Μακεδονία. Κάποιο πρόβλημα ψυχαναγκασμού θα υπάρχει που μόνο εσύ ξέρεις. Κάποιο κατάλοιπο ρατσισμού ή κάποια σκοπιμότητα.
  Εννοείται πως ειρωνεύομαι

  • Ο/Η laskaratos λέει:

   1. δεν είναι η Ελλάδα υποχρεωμένη να παίρνει το μέρος κανενός φονιά.
   Ούτε των εξεγερμένων ούτε του Άσαντ.
   Αν θέλει να παρέμβει, να συστήσει και στα δυο μέρη σεβασμό σε κάποιες στοιχειώδεις αρχές.

   2. Δεν καταλαβαίνω τι μου καταλογίζεις για τη Μακεδονία. Από τη στιγμή που είναι μοιρασμένη σε τρεις χώρες, πρέπαι να υπάρχει γεωγραφικός προσδιορισμός.
   Π.χ. Βόρεια Μακεδονία.

   • Ο/Η Ευγένιος λέει:

    Κύριε Βασδέκη το » Των αγίων προπατόρων ημών Αβραάμ, Ισαάκ και Ιακώβ» το διαβάζεις με τον τρόπο ακριβώς που θέλω να θίξω. Εθνικιστικά από την ανάποδη. Επιπλέον πέρα και έξω από το πνεύμα του χριστιανικού νοήματος και αληθείας, που στην περίπτωση που κάποιος όπως εσύ να υποθέσω δεν ασπάζεται, όντως αποτελεί σύγχυση. Πράγματα που δεν πιστεύεις δεν θα έπρεπε να σε απασχολούν, πόσο μάλλον να αποτελούν αφετηρία για επιχειρήματα. Έχεις κάθε δικαίωμα να το φτύνεις το συγκεκριμένο τροπάριο και να σκίζεις τα ρούχα σου όσο θέλεις. Έχω άλλο τόσο δικαίωμα να σου πω πως δεν συμμερίζομαι καθόλου τις απόψεις σου μιας και είναι έξω από την λογική σου να κατανοήσεις πως ο Θεός, στον χριστιανικό πάντα κόσμο, επιλέγει τον τρόπο παρουσίας του με τον Δικό του τρόπο. Ο τρόπος παρουσίας του επιλέγει πνεύμα μετά σάρκας και εσύ βλέπεις «ταυτότητες». Αφού δεν πιστεύεις και καλά κάνεις. Τι το θέλεις. Αφού ένας κόσμος για σένα είναι σε πλάνη γιατί προσπαθείς με τα συστατικά αυτού του έξω από σένα κόσμου, να τον αναιρέσεις; Απλά αγνόησέ τον. Με το ζόρι δεν γίνεται. Ο Αβραάμ είναι προπάτορας στον βαθμό που «φέρει» τον μονογενή. Τον Πατέρα όλων. Εκεί κολλάει η λέξη πατήρ αγαπητέ μου κύριε και εσύ ψάχνεις για ληξιαρχική πράξη γέννησης και αριθμό διαβατηρίου. Μου μιλάς και μου λες πως ο Αβρααμ είναι Εβραίος. Φτύνε όσο θές. Ελεύθεροι άνθρωποι είμαστε. Επέτρεψε σε εμένα λοιπόν τον καθυστερημένο, και τους ομοίους μου να θεωρώ ότι έχω Πατέρα πέρα από τα έθνη και τις πατρίδες που επιμένεις να αναζητείς. Θα μου πεις τι σου λέω τώρα. Ψιλά γράμματα. Αλήθεια ποιός είναι κολλημένος με την αναζήτηση αίματος; Ποιός με τις ταυτότητες; Ποιός ποιό ανεκτικός; Παρεμπίπτοντος και οι Εβραίοι με την σειρά τους τρελαίνονται όταν ακούν χριστιανό να θεωρεί τον Αβραάμ προπάτορα τους. Εκεί κολλημένοι με το αίμα όλοι μας.

    Χαίρομε για την επίγνωση της καταγωγής σου τόσο την δική σου όσο και εκείνη των φίλων σου. Που θέλεις όμως να καταλήξεις δεν καταλαβαίνω. Να υποθέσω πως επειδή εσύ είσαι ρουμανόβλαχός και το ξέρεις και κάποιοι χαμουτζίδες Σαρακηνοί και το ξέρουν, τότε βάλε με το μυαλό σου τι είναι αυτοί που δεν ξέρουν και νομίζουν ότι είναι Έλληνες. Αλήθεια είσαι σίγουρος ότι 20 γενιές πίσω ήσουν ρουμανόβλαχος και όχι κάτι άλλο; Πώς ζεις με αυτή την αβεβαιότητα μιας και βλέπω ότι για σένα είναι σημαντική; Εγώ που υπάρχει η περίπτωση να γελιέμαι πως είμαι Έλληνας (πραγματικά δεν το αποκλείω και δεν θα με χάλαγε καθόλου) να κάνω μία εξέταση dna; Καταλαβαίνεις νομίζω τι θέλω να πω. Αναζητείς γραμμή αίματος από την ανάποδη κύριε Βασδέκη. Πιστεύω σε Θεό που νίκησε αυτά που χωρίζουν από ηλιθιότητα τους ανθρώπους, όχι από κάπου ψηλά αλλά κάτω εδώ μαζί τους, και ελπίζω να με βοηθήσει να γίνω καλύτερος. Εσύ φρόντισε 4 γενιές μετά να θυμούνται οι απόγονοί σου πως είναι ρουμανόβλαχοι. Θα είναι κρίμα να χαθεί η αλήθεια.

   • Ο/Η Σ. Βασδέκης λέει:

    «Ο Αβραάμ είναι προπάτορας στον βαθμό που “φέρει” τον μονογενή. Τον Πατέρα όλων». Ευγένιος

    O Ιωάνν. Χρυσόστομος ομολογεί: «και εις μοιχείαν (την Σάρρα) εξέδωσεν (ο Αβραάμ)»

    «Είδες την θαυμάσιαν τούτη γυναίκα που λάμπουσα από της ψυχής το κάλλος αλλά και της όψεως, στις (υποδείξεις) του δικαίου (Αβραάμ) πορευομένη; Αυτήν να μιμείσθε γυναίκες… (!) αυτό είναι φιλίας και υπακοής γνώρισμα… υπέρ του δικαίου και εις μοιχείαν εαυτήν εξέδωσεν και συνουσίας ανέχετο βαρβαρικής (!!!) …Είδες αγαπητέ μου την ευμήχανον του θεού σοφία;»
    Ι. Χρυσοστόμου Παραινετικός… της αγίας Τεσσαρακοστης Ομιλία ΛΒ΄ ε΄25… ή (53.299.22.εως 53.300.48) ή ΤLG Joannes Chrysostomus Scr. Work #112 53.300.46

   • Ο/Η Σ. Βασδέκης λέει:

    «…Έχω το δικαίωμα κύριε Βασδέκη απο την στιγμή που δεν υπάρχουν λεφτά για εξέταση DNA…». Ευγένιος.

    Στείλτε μου σας παρακαλώ την διεύθυνσή σας και θα σας χορηγήσω το χρηματικό ποσόν. Θα ήθελα όμως πρώτα να εξετάσω την Λυδία λίθο πάνω στην οποία θα ξυθείτε, μη τυχόν και είναι μαϊμού.

   • Ο/Η Ευγένιος λέει:

    Κύριε Βασδέκη σας ευχαριστώ για την χορηγία που προτίθεστε να κάνετε. Στείλτε μου σας παρακαλώ και το δικό σας καθαρό γενετικό σας κωδικό για να ξέρω αν τουλάχιστον ανήκω στην φυλή των Ρουμανόβλαχων. Επίσης και εκείνο των Φραγκολεβαντίνων και Σαρακηνών φίλων σας αλλά και ότι άλλο σας βρίσκεται πρόχειρο, τουλάχιστον να αποκλείσουμε ενδεχόμενα. Άντε μπορεί να βγούμε και πατριωτάκια. Καθόλου δεν με χαλάει. Από την άλλη συνεχίζεται να μην είστε κατανοητός και να μην μιλάτε ξεκάθαρα παρά μόνο με παραπομπές που μόνο εσείς καταλαβαίνεται τι θέλουν να πουν. Και νομίζεται ότι με αυτό τον τρόπο γίνεστε καυστικός για να μην πω προσβλητικός. Κάθε άλλο. Απλά πεζός μέχρι βαρεμάρας μέσα στην σοβάροφάνεια και ευρυμάθια σας. Το «φέρει» σε εισαγωγικά που χρησιμοποιώ δεν σημαίνει μάλλον τίποτα. Αλλά μιας και το πήγαμε στο γενετικό από την μία, και ως φερέγγυος πιστοποίητης Λυδίων λίθων από την άλλη που αποφανθήκατε με αφάνταστη σιγουριά για την Σάρα, απαντήστε μου και για τις γιαγιάδες σας αν όχι για τους παππούδες σας. Η Λυδία λίθος η δική σας τι λέει; Αλλά όχι οι Ρουμανόβλαχοι είναι γνωστοί πάσα την οικουμένη για την καρπερότητα τους. Το ίδιο και οι Ρουμανόβλαχες για την απόλυτη σεμνοτυφία τους. Μην το δείτε σας παρακαλώ προσβλητικά. Δείτε το σαν αμοιβαία φιλοφρόνηση για τους πατεράδες μας. Τον Δικό μου. Και τους δικούς σας.

   • Ο/Η Σ. Βασδέκης λέει:

    Ευγένιε, για τις μοιχείες και τις συνουσίες μετά βαρβάρων της Σάρας συμφωνείται ότι ήταν θεάρεστα πράγματα; Διότι εξ αυτών έλαβε ο άγιος προπάτοράς σας πολλά μπσχσίσια και μπόλικο παραδάκι. Βλέπετε η μαντάμ ήταν πολύ ωραία.

    Την τακτική του άλλ’ αντ’ άλλων των ανθρώπων του είδους σας την έχουμε βαρεθεί. Θα απαντήσετε ως άνθρωπος κι όχι σαν πρόβατο;

   • Ο/Η Αρχειοφύλακς λέει:

    Ευγένιε, μιά «παραβολή»: αν έχεις ένα σαραβαλάκι όσο και να πατήσεις το γκάζι, μέχρι 90 θα πάει άντε βαριά 100, όσο και να το ζορίσεις. Ασε που θα πηγαίνει από δω κι από κει συνέχεια (και που να δεις την αλεπού που κουβαλάει μαλλί) 🙂

   • Ο/Η Ευγένιος ο μπεεεεεεεεεέ λέει:

    Κύριε Βασδέκη σας απάντησα σε πολλά. Αλλά δεν δέχεστε τίποτα ως απάντηση. Μάλλον απάντηση για εσάς είναι να συμφωνεί κάποιος με εσάς. Το «μοιχείες» το υιοθετείτε εσείς και άλλοι πολλοί που θέλουν να προβάλλουν τα ανθρώπινα στο Θείο. Αλήθεια πόσο προβατοειδές είναι αυτό;Και πόσο βαρετό συνάμα. Επιπλέον φαίνεται να γνωρίζεται πολλά από πουτάνες και νταβατζίδες. Συγχαρητήρια. Μες την φινέτσα ο λόγος σας, αν μη τι άλλο σας χαρακτηρίζει τουλάχιστον για το ανεκτικό του πνεύματος σας. Έλατε να πούμε και εσείς και οι άλλοι που δικαιολογούν το «έχουμε» που χρησιμοποιείται (εκτός και αν μιλάτε σε τρίτο πληθυντικό για το πρόσωπό σας) και καμιά ξερόλα για τον φασισμό έτσι για να την δούμε και λίγο προοδευτικοί και υπεράνω. Το άλλα ντάλα το υποστηρίζετε επάξια από την μεριά σας μιας και ούτε μια απάντηση καθαρή δεν πήρα στα όσα ρώτησα. Απαντήστε μου σας παρακαλώ.
    Υπάρχει το δικαίωμα να νοιώθω Έλληνας όπως εσείς Ρουμανόβλαχος με την μικρή έστω πιθανότητα να είμαι;
    Εγώ μπορώ να φανταστώ τον εαυτό μου να συμβιώνω μαζί σας. Εσείς;
    Άλλωστε αυτά τα ευγενή και φινετσάτα τα ξεστομίζεται σε μια χώρα που λέγεται ακόμα Ελλάδα- τι να κάνουμε. Να συνεχίσετε κύριε Βασδέκη να τα ξεστομίζεται και εσείς και οι «γνήσιοι» Ρουμανόβλαχοι απόγονοί σας, μέσα από την καρδιά μου, αλλά αναγνωρίστε έστω και μία φορά σε αυτή την χώρα, με τα απίστευτα χάλια της, αυτή την δυνατότητα που έχετε να την λοιδορείτε. Κατά τα άλλα αναγνωρίζετε την τσιγκουνιά μας για ένα «ονοματάκι» στους ομόθρησκους γείτονες. Την δική σας;
    Μπορώ να έχω το δικαίωμα να εκδηλώνω την «πίστη μου» χωρίς αυτό να συνοδεύεται από την προσβλητική χλεύη εσάς και των ομοίων σας από την στιγμή που δεν θα υποστηρίξω ποτέ την επιβολή της , και μπορώ να διακρίνω πολλά από τα καταγγελτικά που αυτό το Blog επισημαίνει και να συμφωνήσω πέρα για πέρα, (μάρτυρας τα σχόλια μου κατά καιρούς);
    Αρχειοφύλαξ άλλοι με τα σαραβαλάκια άλλοι στην εποχή την υπερηχητική. Ελπίζω να διακρίνεται πως δεν διατείνομαι πουθενά πως πρέπει άλλοι άνθρωποι να επιβιβαστούν σώνει και καλά στο σαραβαλάκι μου. Δεν το έχω κάνει στιγμή. Και δεν έχω καμία διάθεση να το κάνω. Τι να κάνουμε υπάρχουν άνθρωποι σαν και μένα που αν μη τι άλλο νοιώθουν την ανάγκη να δηλώσουν την ταυτότητά τους όταν βλέπουν έναν αντίλογο στην εκκλησία που ξεκινάει από άξιες λόγου καταγγελίες αλλά αποκτά ενίοτε χαρακτήρα ισοπεδωτικό με λογικές τσουβαλιάσματος και συνεπαγωγής πιστός=ηλίθιος. Απλά δηλώνω θέση .Τι να κάνουμε, δεν είμαστε όλοι ίδιο. Αναγνωρίστε μου το δικαίωμα για όσο καιρό λέμε πως απολαμβάνουμε ελευθερία λόγου.
    Κατά τα άλλα προσέξτε τα κενά αέρος και να μην πάρουν αέρα τα μυαλά σας. Προσοχή επίσης στον τοίχο που ίσως είναι μπροστά σας και η κεκτημένη ταχύτητα ίσως αποδειχθεί αιτία αδυναμίας ελιγμών. Επίτρεψε μου, λοιπόν, να φαίνομαι ηλίθιος στα μάτια σου εκτός και αν έχεις κάτι ουσιαστικό να μου μεταδώσεις από την εξυπνάδα σου ή αν μπορείς να που πεις , τουλάχιστον, που πήγε η αλεπού και με ποιού το μαλλί.
    Το πνεύμα των ανθρώπων δυστυχώς κύριοι δεν το χαρακτηρίζουν μόνο ιδεολογήματα, λογικές και πεποιθήσεις. Αυτός είναι και ο στόχος της όποιας τοποθέτησής μου. Μπορώ να φανταστώ και εμπιστεύομαι πως αυτό το πνεύμα αυτό συμπληρώνει το πεπερασμένο των γνώσεων και απαλείφει-προλαμβάνει όσο ενδυναμώνεται την λάθος κρίση. Εσείς ας αναζητάτε ελεύθερα , αρχεία να θεμελιώσετε κόσμο. Προσοχή μόνο στους πλαστογράφους.

   • Ο/Η Ευγένιος ο μπεεεεεεεεεεέ λέει:

    Κύριε Βασδέκη και κάτι τελευταίο…. λέτε:
    «Ευγένιε, για τις μοιχείες και τις συνουσίες μετά βαρβάρων της Σάρας συμφωνείται ότι ήταν θεάρεστα πράγματα; Διότι εξ αυτών έλαβε ο άγιος προπάτοράς σας πολλά μπσχσίσια και μπόλικο παραδάκι. Βλέπετε η μαντάμ ήταν πολύ ωραία.»
    Για άθεο σας βρίσκω να έχετε δουλέψει αρκετά πάνω στο τί είναι θεάρεστο ώστε να το υπενθυμίζεται και σε μένα τον ηλίθιο. Σας ευχαριστώ. Πως επιτρέψατε τέτοιο χάσιμο χρόνου. Να ασχολείσθε με το τι είναι αρεστό στο τίποτα. Εκτός και αν πρόκειται για απλό παροξυσμό ηθικολογικού κατάλοιπου, που για κάποιο λόγο, νομίζεται πως με αφορά.

   • Ο/Η Σ. Βασδέκης λέει:

    «Παρατηρήσατε αδελφοί, ποιοι είσθε σεις που ο θεός κάλεσε.
    Δεν υπάρχουν μεταξύ σας πολλοί σοφοί κατ’ άνθρωπο, ούτε πολλοί δυνατοί, ούτε πολλοί ευγενείς την καταγωγήν, αλλά εκείνους που ο κόσμος θεωρεί μωρούς εδιάλεξε ο θεός δια να καταισχύνη τους σοφούς, και τους αδύνατους κατά κόσμον εδιάλεξε ο θεός, δια να καταισχύνη του δυνατούς, και ανθρώπους που έχουν ταπεινή καταγωγή κατά κόσμον και τους περιφρονημένους εδιάλεξε ο θεός, ακόμη και πράγματα που δεν υπάρχουν δια να καταργήσει εκείνα που υπάρχουν». Προς Κορινθίους 1.26. Απόστολος Παύλος.

   • Ο/Η Αρχειοφύλακς λέει:

    Ευγένιε, το σαραβαλάκι δεν πήγαινε σε σένα –
    – σχετίζεται με την ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ αντίληψης.
    Και μιας που στον φιγουρατζίδικο, χαμηλού επιπέδου μονόλογο
    τα ανακάτεψε όλα σε έναν ελληναράδικο αχταρμά,
    ας βάλουμε και την αλεπού να κλείσει το …καρέ:

    Να ψηφίσουμε όμως αν πρόκειται
    (i) για αλεπού ή για τσακάλι
    (ii) για ψείρες ή για ψύλλους
    (όσοι πιστεύουν πως πρόκειται για αρκούδα και σκουταρέλες,
    ας ψηφίσουν λευκό 🙂 )
    http://www.pitt.edu/~dash/type0063.html
    H αλεπού και οι ψύλλοι (Σκωτία), Το τσακάλι και οι ψύλλοι (Ινδία)

    Να και ο πάστορας από το New Jersey
    που μας περιγράφει το ταξίδι της μπαρούφας
    από την Γερμανία στην Νορβηγία
    (Published: August 17, 1900, The New York Times)
    http://query.nytimes.com/mem/archive-free/pdf?res=F40616FA3B5D12738DDDAE0994D0405B808CF1D3

    Εδώ η Κέλτικη ιστορία που δημοσιεύτηκε το 1911,
    …διαχωρίζει την αλεπού της Βοημίας
    που δεν μπορεί η καψερή να βρει αρνίσιο μαλλί
    κι έτσι …ξεριζώνει το δικό της, με …καλύτερα αποτελέσματα
    http://adsabs.harvard.edu/abs/1911Natur..86..312B

    Μετά …βαρέθηκα
    (πάω να μάθω τη γάτα μου να πλέκει τσουράπια 🙂 )

   • Ο/Η Ευγένιος ο μπεεεεεεεεεεέ ο φιγουρατζής λέει:

    Αρχειοφύλακα μες την ευγένεια ……και η Δυνατότητα Αντίληψης ποιός την φέρει; Είναι να γελάς με ανθρώπους που γίνονται προσβλητικοί και όμως αυτοί μιλάνε πάντα, όχι επί του προσωπικού αλλά για έννοιες αφηρημένες. ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΑΝΤΙΛΗΨΗΣ……..Πολλά γέλια. Μα πολλά.
    Αποδίδεις με απίστευτη ευκολία χαρακτηρισμούς. Σε χαρακτηρίζει. Κάτι μου θυμίζει η ευκολία και ο θυμικό που την διέπει. Αλλά όχι….. το αφήνω σε σένα και την οξυδέρκεια σου για το τί ακριβώς.
    Tα άσχετα με τις αλεπούδες αποδεικτικά ευρυμάθειας (έχω εντυπωσιαστεί ακόμα και εγώ ο φιγουρατζής) – η περιορισμένη αντίληψή μου όμως δεν τα φτάνει. Να μπορούσες να τα πεις πιο απλά ………. μεγάλε γκουρού της οξυδέρκειας…… Εσύ μόνο ξέρεις τι θέλεις να πεις.
    Κύριε Βασδέκη ακριβώς……..μα ακριβώς. Να ένοιωθες τι λέει……να ένοιωθες μόνο. Αλλά εσύ μόνο σκέπτεσαι. Χαρείτε για την απλόχερη απόδειξη της εξυπνάδας σας, που σας προσφέρω κύριε Βασδέκη. Καμία απάντηση έχετε σε αυτά που σας ρώτησα;
    Kαι εσύ και ο αρχειοφύλακας απλά χαρακτηρίζετε. Απλά.
    Χρόνια σας πολλά φωστήρες της οξυδέρκειας.

   • Ο/Η Αρχειοφύλακς λέει:

    Ευγένιε, το «δυνατότητα αντίληψης» κλπ πήγαιναν στον Σ.Β, όχι σε σένα. Το έγραψα ήδη, αλλά μάλλον δεν ήμουν αρκετά σαφής. Τα αλεπουδίσια … ξέρει αυτός.

  • Ο/Η Σ. Βασδέκης λέει:

   Κύριε Ευγένιε, έχετε δίκιο. Οι Μακεδόνες μας είναι οι μόνοι γνήσιοι απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

   Κάποτε αμφέβαλλα κι εγώ για την καταγωγή τους. Όμως κάθε μου αμφιβολία εξανεμίστηκε όταν επισκέφτηκα τον τόπο τους και εκκλησιάστηκα σε αρκετές από τις ορθόδοξες εκκλησίες τους.

   Εκεί μέσα δηλαδή, σε όλες, άκουσα τους ψαλτάδες τους να ψάλλουν με κατάνυξη και σεβασμό το κατεβατό «Των αγίων προπατόρων ημών Αβραάμ, Ισαάκ και Ιακώβ».

   Τότε σιγουρεύτηκα ότι ήταν γνήσιοι Μακεδόνες 100%. Διότι και ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν Εβραίος. Απόδειξη; Όταν κατέλαβε την Παλαιστίνη πήγε και προσκύνησε τους Αρχιερείς του Ναού του Σολομώντα, δηλαδή τους γνήσιους απογόνους των Ιουδαίων προπατόρων, από τους οποίους καταγόταν και ο ίδιος.

   • Ο/Η Ευγένιος λέει:

    Κύριε Βασδέκη άλλο λέω, άλλο λες εσύ, ……….αλήθεια τί λες ;;;;;; Έμπλεξες Μακεδόνες, Μέγα Αλέξανδρους, ορθοδοξίες, τα καλά του Αβραάμ και τα αγαθά του Ισαάκ για να μου θίξεις τί ;;;;;;……μάλλον κινείσαι περισσότερο υποθέτοντας για μένα ………. Γούστο σου καπέλο σου.
    Με άλλα λόγια να αγαπιόμαστε και……. άλλα ντάλα μάνα πάω να παίξω μπάλα……..
    Απλά να τονίσω πως οι επικριτές του εθνικισμού, αυτοπροσδιοριζόμενοι και ως επικριτές της θεωρίας αίματος,(και μαζί τους ως εδώ ) είναι άκρως απρόσεκτοι που επικαλούνται ως αντεπιχείρημα μια υποδόρια αναζήτηση του αίματος από την ανάποδη. Πέφτουν στον λάκκο που σκάβουν για να θάψουν ένα ομολογουμένως κακό. Μιλάς για γνήσιους Μακεδόνες. Προσδιόρισε το γνήσιος σε παρακαλώ. Αν θες κάνε και την κατηγοριοποίηση ανάμεσα στους Μακεδόνες μας και στους Μακεδόνες τους. Εγώ δεν ξέρω,……. εσύ από την άλλη δείχνει να ξέρεις.
    Αφού μάλλον υπέθεσες ας υποθέσω και εγώ με την σειρά μου. Ο ομιλών την εξέλιξη γλώσσας ίδιας με εκείνης των αρχαίων Μακεδόνων, ο έχων την ταυτότητα Έλληνας (τι να κάνουμε) και κάτοικος της Μακεδονίας είναι απλά εθνικιστής και φασίστας .
    Ο ομιλών σλάβικα, κάτοικος της Μακεδονίας και κατασκευαστής κιτς αγαλμάτων του Μέγα Αλέξανδρου (που αυτοπροσδιοριζόταν Έλληνας, και πάλι τι να κάνουμε) απλά άνθρωπος με δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό.
    Έχω κύριε Βασδέκη το δικαίωμα, στο βαθμό που δεν ονειρεύoμαι να τους να τους κάνω κακό, ούτε να τους επιβάλλω με την βία να αυτοπροσδιοριστούν αλλιώς, να τους αυτοπροσδιορίζω ας πούμε ως Σλάβομακεδόνες; Το δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό το έχω;

   • Ο/Η Σ. Βασδέκης λέει:

    Κύριε Ευγένιε, σας παρακαλώ να μου απαντήσετε στο εξής απλό ερώτημα:
    Γίνεται να είναι κανείς Μακεδόνας ή Έλληνας, όταν ανελλιπώς στις εκκλησίες του ψάλλει, εδώ και μιάμιση χιλιετία, το «Των αγίων προπατόρων ημών Αβραάμ, Ισαάκ και Ιακώβ»;
    Εκτός από μένα ακούσατε ποτέ να διαμαρτυρηθεί κανείς για το κατάπτυστο αυτό τροπάριο;

    Η λέξη πατρίδα κύριε είναι απότοκος της λέξης πατήρ, και δεν ισχύει το αντίθετο. Μακεδόνας λοιπόν ή Έλληνας δεν μπορεί να είναι κάποιος ή κάποια, όταν αναγνωρίζει ως πατέρες του Εβραίους ή οποιουσδήποτε άλλους.

    Εγώ π.χ. που έχω πατέρες Ρουμανόβλαχους, δεν λέω ότι είμαι Έλληνας ή Μακεδόνας κι ας ενδιαιτώ εδώ και τέσσερεις γενιές στην χώρα της Μακεδονίας. Λέω λοιπόν, όταν φυσικά με ρωτήσει κανείς, ότι είμαι Ρουμανόβλαχος.

    Επίσης κάποιος γνωστός μου, ο οποίος ενδιαιτεί εδώ και πάνω από δέκα γενιές στην Πελοπόννησο, λέει ότι είναι Φραγκολεβαντίνος κι ένας φίλος του, κι αυτός χαμουτζής λέει ότι είναι Σαρακηνός, επειδή οι πατέρες του ήταν Σαρακηνοί πειρατές, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν μόνιμα στο μέρος αυτό.

   • Ο/Η Ευγένιος λέει:

    Επιπλέον κύριε Βασδέκη μιας και απάντησα και ελπίζω να σας κάλυψα (σίγουρα για την απόταση που μας χωρίζει) απαντήστε μου και εσείς με την σειρά σας. Ποιούς θεωρείται γνήσιους Μακεδόνες; Σίγουρα όχι κάποιους που είναι Έλληνες μιας και είναι σαφής ο τονισμός που κάνετε ανάμεσα σε Έλληνες και Μακεδόνες; Επιπλέον μια απλή ερώτηση. 4 γενιές τώρα στην Μακεδονία οι πατεράδες σας παντρεύονταν αμιγώς Ρουμανοβλάχες; Σλάβα, Τουρκάλα, Αλβανίδα, Βουλγάρα, Εβραία, Ελληνίδα (φτου κακά με τους σιχαμένους ) δεν έπαιξε στο σόι; Γιατί αν έπαιξε και δεν το μολογάτε διακρίνω πατριαρχικά κατάλοιπα τουλάχιστον. Κατά προέκταση αν κάποιος εγγονός σας μετά από κάποιες γενιές θελήσει να αναπροσδιοριστεί Έλληνας τί γίνεται; Επικαλείστε το αίμα κύριε; Δεν καταλαβαίνω τι θέλετε να πείτε. Εγώ σαν κάτοικος της σημερινής αυτής χώρας μήπως πρέπει να απολογηθώ που δεν υπάρχει Ρουμανοβλαχία της Μακεδονίας, ή Πειρατική Σαρακηνία της Χαμουτζίας; Τί πρέπει να γίνει; Δεν σας καταλαβαίνω. Έχεται πάσα δικαίωμα να δηλώνεται Ρουμανόβλαχος και τιμή σας πέρα για πέρα. Η καταγωγή δεν είναι ποτέ ντροπή. Έχω το δικαίωμα κύριε Βασδέκη απο την στιγμή που δεν υπάρχουν λεφτά για εξέταση DNA, να δηλώνω Έλληνας με το μικρό έστω ενδεχόμενο και να είμαι; Απαντήστε μου σας παρακαλώ. Εγώ μπορώ να ζήσω μαζί σας. Εσείς;

 20. Ο/Η Ευγένιος λέει:

  Λασκαράτε ναι εντάξει με την Μακεδονία….. είναι χωρισμένη σε τρείς χώρες. Το έχουμε ξαναπεί. Οι Μακεδόνες είναι το θέμα. Φέρουν και αυτοί γεωγραφικό προσδιορισμό; Γιατί αν δεν φέρουν μένει να ρωτήσω σε ποιά από τις τρείς χώρες είναι ελεύθεροι;

  • Ο/Η laskaratos λέει:

   Είναι σαφές πως σήμερα υπάρχουν Έλληνες και Σλάβοι Μακεδόνες.
   Είναι αυτονόητο πως όταν χρειαστεί να ακριβολογήσει κάποιος θα δώσει και προσδιορισμό.
   Δεν νομίζω ότι με τις τεράστιες μετακινήσεις και επιμιξίες των πληθυσμών της μακεδονικής σαλάτας υπάρχουν κατ’ευθείαν απόγονοι των αρχαίων Μακεδόνων που κατά τη γνώμη μου ήταν Έλληνες, κάπως διαφοροποιημένοι, αλλά Έλληνες.

   Προσωπικά θα ντρεπόμουν να ήμουνα απόγονος του Μεγαλέξανδρου, στην οικογένεια μου έμαθα πως δεν είναι τιμητικό οι πρόγονοί σου να είναι δολοφόνοι, αλλά υπάρχουν και στην Ελλάδα και στην ΠΓΔΜ άνθρωποι που κολακεύονται με αυτήν την ιδέα.
   Το ωραίο είναι πως είναι Ορθόδοξοι, λατρεύουν τον Εσταυρωμένο και ταυτόχρονα θαυμάζουν και το Σταυρωτή 2.000 νέων της Τύρου.
   Ακόμη και ο υποψήφιος πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για να αποσπάσει ακροδεξιές ψήφους, δήλωνε στο ακροδεξιό μπλογκ Olympia πως δεν έχει αντίρρηση να στηθεί άγαλμα του Μεγαλέξαντρου στην Αθήνα.
   Υποθέτω ότι κάτω από τη σκιά του οι Χρυσαυγίτες θα οργανώνουν συσσίτια για καθαρόαιμους πτωχευμένους Μακεδόνες.
   Γι’αυτο καλό θα ήταν να μην το στήσει ο κ.Τσίπρας στο Σύνταγμα, αλλά κάπου απόμερα.

 21. Ο/Η Ευγένιος λέει:

  Νομίζω ότι έγινες κατανοητός και σε ευχαριστώ. Την ιστορία όμως δυστυχώς δεν την ξαναγράφεις. Επιπλέον η ιστορία δεν είναι κολλάζ. Πράγματα της ιστορίας για τα οποία ντρέπεσαι είναι σωτήρια στο πλαίσιο που σε κάνουν καλύτερο και σοφότερο και άρα φρονιμότερο να θεωρούνται δύο φορές ιστορία. Πράξη υπευθυνότητας στην περίπτωση που θα υπήρχε η δυνατότητα του κολλάζ. Σημάδι πραγματικής προόδου προς την συλλογική αυτογνωσία. Αλλά δυστυχώς-ευτυχώς δεν υπάρχει. Δεν υπάρχει ούτε η δυνατότητα του κολλάζ, ούτε οι συνθήκες για συλλογική αυτογνωσία.
  Σκέψου λοιπόν ένα άγαλμα, ένα έργο τέχνης του Μεγάλου Αλεξάνδρου με αυτή την προβληματική. Τί πεδίο δόξης λαμπρό εκδήλωσης καινοφανούς και αποκαλυπτικής καλλιτεχνικής ευφυΐας. Μαρτυρίας σε δύστροπο υλικό μέσα από ένα πρόσωπο της ματαιοδοξίας και του θριάμβου. Των ονείρων, της δύναμης, του εγωισμού, των ικανοτήτων, αλλά και την τραγικότητα που η ίδια η ζωή αμείλικτα περιβάλει και διαψεύδει. Σκέψου.

  • Ο/Η laskaratos λέει:

   Αυτή η προβληματική είναι αποδεκτή από εμένα, αλλλά δεν είναι αυτό που έχουν στο μυαλό τους ούτε οι αγαλματομανείς ακροδεξιοί, ούτε ο νεόκοπος φίλος τους ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε οι ελληνικές κυβερνήσεις, ούτε οι κυβερνήσεις της ΠΓΔΜ, ούτε οι μητροπολίτες θαυμαστές του Αρχισταυρωτή, ούτε οι «καλλιτέχνες» που εκτελούν κρατικές παραγγελίες επί χρήμασι.

 22. Ο/Η Αρχειοφύλακς λέει:

  Ευγένιος (είπε) στο 04/05/2013 στις 11:18 πμ
  «Παρεμπίπτοντος και οι Εβραίοι με την σειρά τους τρελαίνονται όταν ακούν χριστιανό να θεωρεί τον Αβραάμ προπάτορα τους».

  ΛΑΘΟΣ (ούτε καν οι πιο «Ζηλωτές» υπερ-ορθόδοξοι).
  Προσέξτε τις πηγές σας. Φιλικά.

  • Ο/Η Ευγένιος λέει:

   Δηλαδή ποιές πηγές επικαλείσαι; Φίλε μου θα το πώ απο την ανάποδη για να το απλουστεύσω μιάς και μόνο οι χριστιανοί τρελαίνονται μάλλον. Σε αντίθεση με αγριοχρίστιανους που θεωρούν τους Εβραίους δολοφόνους του Χριστού υπάρχουν χριστιανοί που σέβονται την εν λόγω φυλή γιατί στην τελική ανάμεσα τους επέλεξε να παρουσιαστεί. Ανήκω σε αυτούς. Οι δικές σου πηγές πως λένε ότι αντιμετωπίζουν τον Χριστό οι φαντικοί ορθόδοξοι Εβραίοι;

   • Ο/Η Αρχειοφύλακς λέει:

    Αγαπητέ, σας παραθέτω τα εδάφια
    από την μετάφραση των Ο’ (έστω)
    για να μην εμπλακούμε σε μακροσκελείς θεολογικές αναλύσεις
    και ενδεχομένως αδιέξοδο

    καὶ ἔπεσεν Ἅβραμ ἐπὶ πρόσωπον αὐτοῦ, καὶ ἐλάλησεν αὐτῷ ὁ Θεὸς λέγων• καὶ ἐγὼ ἰδοὺ ἡ διαθήκη μου μετὰ σοῦ, καὶ ἔσῃ πατὴρ πλήθους ἐθνῶν, καὶ οὐ κληθήσεται ἔτι τὸ ὄνομά σου Ἅβραμ, ἀλλ᾿ ἔσται τὸ ὄνομά σου Ἁβραάμ, ὅτι πατέρα πολλῶν ἐθνῶν τέθεικά σε (Γεν.17,3-5)

    Ἁβραὰμ δὲ γινόμενος ἔσται εἰς ἔθνος μέγα καὶ πολύ, καὶ ἐνευλογηθήσονται ἐν αὐτῷ πάντα τὰ ἔθνη τῆς γῆς (Γεν. 18,18)

    καὶ ἐνευλογηθήσονται ἐν τῷ σπέρματί σου πάντα τὰ ἔθνη τῆς γῆς, ἀνθ᾿ ὧν ὑπήκουσας τῆς ἐμῆς φωνῆς (Γεν. 22,18)

    ——–
    ΔΕΝ ασχολούνται με τον Ιησού οι ορθόδοξοι Εβραίοι
    (δόξα τω Θεώ, έχουν πολλά άλλα να μελετήσουν).

    Με ΑΚΡΙΒΩΣ την λογική που περιγράφετε στον κ.Βασδέκη
    (Ευγένιος στο 04/05/2013 στις 11:18 πμ)
    “…Πράγματα που δεν πιστεύεις δεν θα έπρεπε να σε απασχολούν,
    πόσο μάλλον να αποτελούν αφετηρία για επιχειρήματα…”
    “…Αφού ένας κόσμος για σένα είναι σε πλάνη
    γιατί προσπαθείς με τα συστατικά αυτού του έξω από σένα κόσμου,
    να τον αναιρέσεις; Απλά αγνόησέ τον…”

   • Ο/Η Ευγένιος ο μπεεεεεεεεεεέ ο φιγουρατζής λέει:

    Αγαπητέ μου ένας χριστιανός πιστεύει ότι ο Χριστός έρχεται από την μεριά εκείνη που κατάγεται ο λαός του Ισραήλ, ο περιούσιος λαός και γι’αυτό σεβαστός ….. για τον οποίο ο Μεσσίας ακόμα αιτείται. Διαβάστε προσεκτικότερα τις πηγές. Για τον Αβραάμ μιλάμε όχι για τον Αδάμ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.