Παλιά Χρήσιμα: Δέκα μικροί μύθοι για το 1821

Όταν μιλάμε συνεχώς και με τόση ευκολία για «χαμένες πατρίδες», καλό θα είναι να μην ξεχνάμε πως «χαμένες πατρίδες» υπάρχουν για όλους εκείνους τους οποίους αφορούσε η ανταλλαγή πληθυσμών, και όχι μόνο για τους Έλληνες   

 1821

Του Ανδρέα Παππά, «Το Βήμα 25.3.2006»

Επειδή υποθέτω πως όσα ακολουθούν είναι ενδεχόμενο να προκαλέσουν αντιδράσεις, σπεύδω να καταθέσω, ως εκ των προτέρων απάντηση, την πασίγνωστη ρήση του Σολωμού πως το έθνος πρέπει να μάθει να θεωρεί εθνικό ό,τι είναι αληθινό. Καλό θα είναι να τη θυμόμαστε αυτή τη φράση κάθε φορά που η μισαλλοδοξία και ο φανατισμός, η εθνική τύφλωση και μυθολογία οδηγούν σε απώλεια του κριτικού πνεύματος, ακρογωνιαίου λίθου του Διαφωτισμού αλλά και του δυτικού πολιτισμού γενικότερα, συκοφαντημένου από έναν τυφλό και στρεψόδικο αντιδυτικισμό, δεξιό και «αριστερό». Δύση και δυτικός πολιτισμός δεν είναι μόνο ο Μπους, αλλά και η δυνατότητα που έχει ο Μάικλ Μουρ να εμφανίζεται στη σκηνή κατά την απονομή των Οσκαρ, και να λέει στον Μπους «Ντροπή σας, κύριε πρόεδρε», υπό το (τηλεοπτικό) βλέμμα μερικών δισεκατομμυρίων κατοίκων του πλανήτη, δίχως κανείς να διανοείται ότι θα μπορούσε να τον συλλάβει, να τον εξορίσει, να τον στείλει σε «στρατόπεδο αναμόρφωσης» ή απλώς να του κλείσει το μικρόφωνο. Σε ό,τι αφορά λοιπόν ορισμένους «πατριωτικούς» ή/και «αντιιμπεριαλιστικούς» μύθους που διακονούνται και διακινούνται συστηματικά στη χώρα μας, ιδού – δυστυχώς για όσους βολεύονται με αυτούς – ορισμένες «διορθωτικές επισημάνσεις».

1. Κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας δεν υπήρξαν βίαιοι εξισλαμισμοί στη μετέπειτα ελληνική επικράτεια. Οι Οθωμανοί, εφόσον οι υπόδουλοι λαοί κατέβαλλαν κανονικά τους φόρους που τους αναλογούσαν, δεν ασχολούνταν ιδιαίτερα με τις θρησκευτικές πεποιθήσεις τους. Οι μαζικοί εξισλαμισμοί που παρατηρούνται στα Βαλκάνια (Βοσνία, Αλβανία κ.λπ.) έγιναν, κατά κανόνα, με τη θέληση εκείνων που αλλαξοπίστησαν, και ειδικότερα με σκοπό να έχουν καλύτερες σχέσεις με τον κατακτητή και να συμμετέχουν από καλύτερη θέση στη νομή και άσκηση της εξουσίας.

2.. H επάνδρωση των Γενιτσάρων, από ένα χρονικό σημείο και έπειτα τουλάχιστον, δεν γινόταν βιαίως, μέσω «παιδομαζώματος». Αντίθετα μάλιστα, όσο το σώμα αυτό αποκτούσε εξέχουσα θέση στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, αρκετοί γονείς προσπαθούσαν να εξασφαλίσουν τη «σταδιοδρομία» των παιδιών τους μέσω της κατάταξής τους στους Γενίτσαρους.

3. Ουδέποτε κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας υπήρξε – ή συνέτρεχε λόγος να υπάρξει – «κρυφό σχολείο», όπως τουλάχιστον αυτό έχει καταγραφεί στο εθνικό συλλογικό ασυνείδητο. Οποιος ήθελε μπορούσε να μάθει ελληνικά, σερβικά, βουλγαρικά κ.ο.κ. χωρίς να παρενοχλείται από τους κατακτητές, οι οποίοι – επαναλαμβάνω – ενδιαφέρονταν πρωτίστως, αν όχι σχεδόν αποκλειστικά, για την ομαλή καταβολή των κάθε είδους φόρων προς τον σουλτάνο.

4. Ο ρόλος της Εκκλησίας καθ’ όλη αυτή την περίοδο υπήρξε τουλάχιστον αμφιλεγόμενος, αν όχι και αρνητικός σε αρκετές περιπτώσεις (προσοχή: της Εκκλησίας, όχι της θρησκείας). Τα παραδείγματα, πολλά και γνωστά, ξεκινούν από τους ανθενωτικούς της εποχής της Άλωσης και φθάνουν ως τις παραμονές του 1821, με τον λυσσαλέο πόλεμο κατά των οπαδών του Διαφωτισμού, των Φιλικών κ.λπ.

5. H εξέγερση που άρχισε το 1821 είχε ουσιαστικά κατασταλεί (μόνο μικρές εστίες αντίστασης απέμεναν, οι οποίες ήταν θέμα χρόνου να σβήσουν και αυτές), όταν τον Ιούλιο του 1827 οι Αγγλοι, οι Γάλλοι και οι Ρώσοι αποφάσισαν να δημιουργηθεί ελληνικό κράτος, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει λίγους μήνες μετά η Ναυμαχία του Ναυαρίνου.

6. Μπορεί αυτό να μην αρέσει διόλου σε ορισμένους και να μην ταιριάζει με την εθνική μας μυθολογία, αλλά στους «δόλιους», «αναξιόπιστους» κ.ο.κ. Συμμάχους οφείλει, λοιπόν, εν πολλοίς η Ελλάδα την ανεξαρτησία της και την κρατική της (προσοχή: όχι την εθνική) υπόσταση. Οι ίδιοι αυτοί Σύμμαχοι, με την ίδια ή διευρυμένη «σύνθεση», ήταν επίσης εκείνοι που – και για δικούς τους βέβαια λόγους, αλλά το γεγονός παραμένει – προσέφεραν στην Ελλάδα τη Θεσσαλία το 1881, απέτρεψαν την προέλαση των Τούρκων προς την Αθήνα το 1897, έβαλαν την υπογραφή τους στη Συνθήκη των Σεβρών το 1920.

7. Στον ένοπλο αγώνα κατά των Τούρκων μετείχαν ποικίλων εθνικών προελεύσεων κάτοικοι του ευρύτερου γεωγραφικού χώρου, των οποίων η εθνική συνείδηση βρισκόταν εν πολλοίς στο στάδιο της διαμόρφωσης. Τόσο ο «Θούριος» του Ρήγα, με τις αναφορές του στο πλήθος των υπόδουλων στους Οθωμανούς εθνοτήτων, όσο και η καταγωγή αρκετών πρωταγωνιστών της Επανάστασης (Αρβανίτες της Υδρας και των Σπετσών, Σουλιώτες, Βλάχοι, σλαβόφωνοι κ.ά.) βεβαιώνουν «του λόγου το ασφαλές».

8. Και πάλι όχι επειδή οι Σύμμαχοι είναι εξ ορισμού «φιλέλληνες» ή «μεγαλόψυχοι», αλλά επειδή η χώρα ευτύχησε να ακολουθήσει τότε πολιτική σωστών συμμαχιών και ανοιχτών οριζόντων (αντί να παίξει τον ρόλο της μικρής «ανάδελφης» που κάθεται και κλαίει), η Ελλάδα υπήρξε η μεγάλη ευνοημένη από τη «μοιρασιά» στα Βαλκάνια μεταξύ 1910 και 1920. Ετσι η Θεσσαλονίκη έγινε «συμπρωτεύουσα» της Ελλάδας, αν και το 1912 ο πληθυσμός τής πόλης περιλάμβανε περίπου 40% Εβραίους, 25% Τούρκους, 20% Ελληνεςκαι 15% άλλους.

9. Οταν μιλάμε συνεχώς και με τόση ευκολία για «χαμένες πατρίδες», καλό θα είναι να μην ξεχνάμε πως «χαμένες πατρίδες» υπάρχουν για όλους εκείνους τους οποίους αφορούσε η ανταλλαγή πληθυσμών, και όχι μόνο για τους Ελληνες. Χρήσιμη, από αυτή την άποψη, θα ήταν και η παράθεση ορισμένων στοιχείων που συστηματικά αγνοούμε ή αποσιωπούμε, όπως ότι στα τέλη του 19ου αιώνα στο Ρέθυμνο οι μουσουλμάνοι ήταν περισσότεροι από τους χριστιανούς, ότι τα Γιαννιτσά ήταν μία από τις ιερές πόλεις των Τούρκων ή ότι το 1913 ο ελληνικός πληθυσμός του Κιλκίς ήταν λιγότερο από 5%!

10. Τέλος, όταν γίνεται λόγος για την εκδίωξη των ελληνικών πληθυσμών από την «προαιώνια κοιτίδα» τους Μικρά Ασία, μπορεί το σχήμα αυτό να χαϊδεύει τα αφτιά των κάθε λογής «ελληνόψυχων» και «πατριδολάγνων», αλλά – δυστυχώς και πάλι γι’ αυτούς – η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική. Με εξαίρεση ορισμένους συμπαγείς ελληνικούς πληθυσμούς, κυρίως στον Πόντο και στην Καππαδοκία, οι περισσότεροι από τους Ελληνες που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν κάτω από δραματικές συνθήκες τη Μικρά Ασία το 1922-23 ήταν οικογένειες που, αναζητώντας καλύτερη τύχη, είχαν μεταναστεύσει εκεί από την ηπειρωτική Ελλάδα και από τα νησιά του Αιγαίου κατά τον 19ο αιώνα.

Αυτά, και μην ξεχνάμε: κάθε φορά που ο πειρασμός, με το πρόσωπο ενός αγγελικού στην όψη αλλά ιδιαίτερα επικίνδυνου ψευδοπατριωτισμού, χτυπά την πόρτα, ας τον ξορκίζουμε… με τη φράση του Σολωμού.

*

«Το Βήμα 25.3.2006»

Advertisement
This entry was posted in «Ιερές» Υποκρισίες, Ασμοδαίος, Διακρίσεις (κάθε είδους), Ελευθερία Λόγου/Έκφρασης, Θεωρίες Συνωμοσίας, ανορθολογισμός, κοινωνία/πολιτική. Bookmark the permalink.

64 Responses to Παλιά Χρήσιμα: Δέκα μικροί μύθοι για το 1821

 1. Ο/Η laskaratos λέει:

  Καλό είναι να θυμίσουμε πως ο συγγραφέας του πολύ καλού αυτού άρθρου κ.Παππάς, έχει μηνυθεί από τον φερόμενο και ως σύμβουλο του κ.Αλέξη Τσίπρα (ΣΥΡΙΖΑ) κ.Νίκο Κοτζιά (τ.σύμβουλο ΓΑΠ και τ. πρόεδρο του ΙΣΤΑΜΕ) με δικηγόρους τον κ.Φαήλο Κρανιδιώτη και όπως διαβάζω και τον τ.γραμματέα του πασοκικού υπουργικού συμβουλίου κ.Μαντζουράνη (γνωστού και από την υπόθεση Κοσκωτά)..
  Λεπτομέρειες της υπόθεσης εδώ:

  http://politicalreviewgr.blogspot.gr/2011/04/athens-review-of-books.html

  5 Απριλίου 2011
  Νίκος Κοτζιάς εναντίον Athens Review of Books με δικηγόρο τον Φαήλο Κρανιδιώτη!
  ___________________________

  Για την σχέση του κ.Αλέξη Τσίπρα (ΣΥΡΙΖΑ) με το μυνητή:

  1. «Νίκος Κοτζιάς: Ειδικός στα οικονομικά θέματα

  Πανεπιστημιακός καθηγητής με αντιδικτατορική δράση στην ΚΝΕ και πολυετή πορεία στο ΚΚΕ. Δημιούργησε μια φιλική σχέση με τον Γιώργο Παπανδρέου και τοποθετήθηκε πρόεδρος στο ΙΣΤΑΜΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες μέσω της Ενωτικής Κίνησης ανέλαβε τον ρόλο του «μυστικού» οικονομικού συμβούλου του Αλέξη Τσίπρα.

  Πηγή: Ο Τσίπρας υιοθέτησε τα έξι «ορφανά» του Ανδρέα, του Άκη και του Γιώργου | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/node/51377#ixzz2OLa2FDRT

  2. «…Παρά τις προσπάθειες του Αλ. Τσίπρα ο καθηγητής Νίκος Κοτζιάς επιμένει στη θέση του να μην είναι υποψήφιος, ούτε καν ως επικεφαλής του Επικρατείας –σίγουρα εκλόγιμη θέση όπως του έχει προταθεί.

  Read more: http://www.newsbomb.gr/politikh/story/121524/stinei-psifodeltia-i-aristera#ixzz2OLaPNdJ4

  3. Ο Ν. Κοτζιάς φλερτάρει τώρα με Τσίπρα

  Ο πρώην πρόεδρος του ΙΣΤΑΜΕ και στενός συνεργάτης του Γ, Παπανδρέου επιτίθεται στην κυβέρνηση και κρυφοκοιτάζει προς τον ΣΥΡΙΖΑ

  10/05/2011

  http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=400150

  4. Κοτζιάς υπέρ συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ.

  http://www.matrix24.gr/2013/02/%CE%BA%CE%BF%CF%84%CE%B6%CE%B9%CE%AC%CF%82-%CF%85%CF%80%CE%AD%CF%81-%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%B1%CF%83%CE%AF%CE%B1%CF%82-%CF%83%CF%85%CF%81%CE%B9%CE%B6%CE%B1-%CE%B1%CE%BD-%CE%B5%CE%BB/

  Τελικά ο κ.Τσίπρας ακολούθησε τη συμβουλή του και έτσι εκτός από τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, την Εκκλησία που έχει «κοινούς σκοπούς με την Αριστερά», το Γερο Καραμανλή, τον κ.Τράγκα και τον Κωστάκη Καραμανλή, τον Ιφικράτη Αμυρά και κάποια ακροδεξιά μπλογκς, βρήκε έδαφος για θαυμασμό ή για συνεργασία και με τον κ.Καμμένο.
  Ελπίζω να σταματήσει εδώ και να μη δούμε χειρότερα.

  • Ο/Η Παλιός λέει:

   ΚΚΕ για ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ: Οι μάσκες έπεσαν

   Την έντονη αντίδραση του ΚΚΕ προκάλεσε η συνάντηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα με τον ομόλογό των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνο Καμμένο.

   «Οι μάσκες έπεσαν! Η πολιτική συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στο Κοινοβούλιο και κυρίως στο κοινωνικό επίπεδο, με πρόσχημα τη συμπαράσταση στον κυπριακό λαό, επιβεβαιώνει για μια ακόμα φορά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα με πολιτική υπέρ των μονοπωλίων, αφού δεν διστάζει να συνεργαστεί και με εθνικιστές. Υλοποιείται η πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ για κυβέρνηση από τη «λαϊκή δεξιά» μέχρι την ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Το «νέο» ΠΑΣΟΚ βήμα το βήμα διαμορφώνεται. Άραγε τι είδους διαπραγμάτευση λένε στον κυπριακό λαό να κάνει; Μήπως τύπου «σχεδίου Ανάν», που ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ένθερμος υποστηρικτής του; Ή συνεργασία με τον «αντιιμπεριαλιστή» Πούτιν;»

  • Ο/Η Γιάννης Αγιάννης λέει:

   Δεδομένα:
   1. Ο Ανδρέας Παππάς έγραψε 10 σωστές κουβέντες στο Βήμα το 2006.
   2. Ο Νίκος Κοτζιάς μήνυσε τον Ανδρέα Παππά το 2011 όχι για τις 10 σωστές κουβέντες του, αλλά για άσχετο θέμα (προσωπική εξύβριση).
   3. Ο Νίκος Παππάς το 2013 προσεγγίζει τον ΣΥΡΙΖΑ.
   Συμπέρασμα Λασκαράτου:
   Ο Τσίπρας είναι εναντίον των 10 θέσεων του Ανδρέα Παππά, ο ΣΥΡΙΖΑ φταίει για όλα.
   Ή αλλιώς:
   Ράβδος εν γωνία, άρα βρέχει.

   Σημείωση: Το έργο το έχουμε ξαναδεί πέρυσι εδώ:
   https://roides.wordpress.com/2012/03/27/27mars12/#comment-48173
   και εδώ:
   https://roides.wordpress.com/2012/05/04/4may12/#comment-49543

   • Ο/Η laskaratos λέει:

    Γιάννης Αγιάννης
    @Συμπέρασμα Λασκαράτου:
    Ο Τσίπρας είναι εναντίον των 10 θέσεων του Ανδρέα Παππά, ο ΣΥΡΙΖΑ φταίει για όλα».

    Το βρίσκετε έντιμο, μη μπορώντας να απαντήσετε στο προφανές συμπέρασμα, να μου αποδίδετε κάτι το οποίο δεν λέω πουθενά;

    Το συμπέρασμα στο οποίο αν μπορείτε απαντείστε, είναι το εξής:
    Ο κ.Ν.Κοτζιάς, περιηγηθείς σε κάμποσα κόμματα, φερόμενος ως σύμβουλος Τσίπρα κλπ προτείνει συνεργασία με Π.Καμμένο (η πρόταση προχωράει) και στρέφεται κατά δημοκρατικού δημοσιογράφου με δικηγόρους τους κ.κ.Φαήλο Κρανιδιώτη και Μαντζουράνη.
    Αυτά σχολιάστε αν μπορείτε.

 2. Παράθεμα: Δέκα μικροί μύθοι για το 1821 | ΑΘΡΗΣΚΟΣ

 3. Ο/Η ΣΥΡΙΖΕΛ λέει:

  Η Χρυσή Αυγή συντάσσεται με ΑΝΕΛ για προανακριτική για Παπανδρέου και Παπαδήμο

  Πηγή: http://www.skai.gr/news/politics/article/221158/i-hrusi-augi-sudassetai-me-anel-gia-proanakritiki-gia-papandreou-kai-papadimo/#ixzz2OLiCj7Ub

  http://www.inews.gr/225/o-v-kapernaros-echase-tin-psychraimia-tou-kai-xechase-oti-pleon-einai-kai-vouleftis.htm

  Ο Β. Καπερνάρος έχασε την ψυχραιμία του και ξέχασε ότι πλέον είναι και βουλευτής

  Εμφανώς ενοχλημένος από παραπολιτικό σχόλιο του newpost.gr για την υπεράσπιση συγκατηγορουμένου της Χρυσαυγίτισσας Θέμιδος Σκορδέλη , o δικηγόρος και βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων , Βασίλης Καπερνάρος εξέδωσε ανακοίνωση μέσω του προσωπικού του ιστολογίου χρησιμοποιώντας αρκετούς άκομψους- στην καλύτερη περίπτωση, χαρακτηρισμούς

  http://www.stoxos.gr/2012/05/blog-post_2526.html
  3/5/12

  «ΕΦΥΓΕ» Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΟΥΝΤΟΥΡΑΣ, Ο ΙΔΡΥΤΗΣ ΤΗΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΣ

  7:46 μ.μ. ΣΤΟΧΟΣ

  Από της παρελθούσης Δευτέρας 30ης Απριλίου 2012, αναπαύεται εις την τελευταίαν του κατοικίαν ο Ιδρυτής της Βυζαντινής Εθνικής Οργανώσεως (ΒΕΟ), Αλέξανδρος Κουντουράς.
  Αξιωματικός του Ελληνικού Στρατού, υπηρέτησε πιστώς την Πατρίδα του καθ’ όλην την διάρκεια του Στρατιωτικού του βίου.

 4. Ο/Η Eco λέει:

  http://panosz.wordpress.com/2013/03/22/bullshit/

  Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, απάντησε μέσω Twitter στον Σουηδό υπουργό Οικονομικών που δήλωσε ότι στην Κύπρο θα μείνουν μόνο οι παραλίες.

  Tweet που παραπέμπει σε ανέκδοτο και όπως ήταν αναμενόμενο προκάλεσε πολλές αντιδράσεις στο κοινωνικό μέσο δικτύωσης.

  Για την ακρίβεια, ο Άντερς Μπόργκ είχε πει ότι η Κύπρος “έχει μόνο το χρηματοπιστωτικό σύστημα και τον τουρισμό και πως μετά από όσα γίνονται τώρα θα της μείνουν μόνο οι παραλίες για να έχει έσοδα”.

  “Η Ευρώπη έχει βαθιά και δομικά προβλήματα που πρέπει να ρυθμιστούν μέσω της αναδιοργάνωσης του κοινωνικού μοντέλου στη νότια Ευρώπη”, πρόσθεσε.

  Ο Πάνος Καμμένος έγραψε χαρακτηριστικά το πρωί της Πέμπτης:

  Nooz.gr : Καμμένος: Οι Σουηδέζες το καλοκαίρι είναι με τους Κύπριους εραστές τους.

 5. Ο/Η Mιχαλοκάφρος ο Ελληνοπαιστανός λέει:

  Γιούχαραν τον χρυσαυγίτη Παναγιώταρο οι ομολογιούχοι

  “ Έντονες αποδοκιμασίες ”

  Παρασκευή, 22 Μαρτίου 2013 13:55

  Τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής Ηλία Παναγιώταρο γιούχαραν μικρο–ομολογιούχοι που είχαν συγκεντρωθεί στο Σύνταγμα προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων.

  Ο Παναγιώταρος κατέβηκε από τη Βουλή προκειμένου να εκφράσει τη συμπαράστασή του όμως συνάντησε την έντονη αντίδραση των διαδηλωτών και αναγκάστηκε να αποχωρήσει από τη διαδήλωση.

  Δείτε τις αποδοκιμασίες στο video που ακολουθεί

  ΠΗΓΗ: topontiki.gr

  • Ο/Η Εμείς οι Κάφροι με όποιον λάχει λέει:

   H Xρυσή Αυγή στο πλευρό του εργοδοτικού σωματείου των χρυσοκανθάρων κεφαλαιοκρατών που καταστρέφουν την ελληνική φύση.

   Από το επίσημο site της Χρυσής Αυγής

   Συνάντηση πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της κοινοβουλευτικής ομάδας της Χρυσής Αυγής με αντιπροσώπους του Σωματείου Εργαζομένων Υπογειτών των Μεταλλείων Κασσάνδρας. Οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Κασιδιάρης, Πολύβιος Ζησιμόπουλος και Αντώνης Γρέγος υποδέχτηκαν με θέρμη τον Πρόεδρο του Σωματείου, Άγγελο Δεληγιόβα και τον Γραμματέα Γεώργιο Αρβανίτη.

 6. Σε είχα σε κάποια υπόληψη. Από τι στιγμή που αναπαράγεις τις προχειράντζες ηλίθιων «επιστημόνων» διαγράφεσαι από την ροή συνδέσμων που σε είχα στο blog μου και μάλιστα σε περίοπτη θέση. Καλό δρόμο να έχεις παραύτα . . . Θα συνεχίσω να σε «παρακολουθώ» για να δω με πόση ταχύτητα θα κατέβεις τον κατήφορο που πήρες.

  • Ο/Η laskaratos λέει:

   Πρόκειται για ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στο φιλελεύθερο αστικό ΒΗΜΑ.
   Δεν νομίζω ότι ο συγγραφέας του διεκδικεί πουθενα στο άρθρο τίτλους ειδικού επιστήμονα, ούτε εμείς του αποδώσαμε τέτοιους. Ο μόνος τίτλος που διεκδικούμε εδώ είναι αυτός του σκεπτόμενου, ενεργού, έντιμου, δημοκρατικού πολίτη.

   Προσωπικά δεν μπορώ να ακολουθήσω το ύφος σου.
   Νομίζω όμως πως αντί να καταναλώνεσαι σε απαξιωτικές φράσεις, μπορείς να ανασκευάσεις τυχόν ανακρίβειες του συγγραφέα.

   Θέλω να επαναλάβω τα σοφά λόγια του Δάσκαλου του Γένους Αθανάσιου Ψαλλίδα: «το να υβρίζει και να σατιρίζει ημπορεί και ο πλέον αμαθής και βαρβαρώτατος ως αυτών ίδιον ον, το να αναιρέσει μια υπόθεση μετά λόγου και να δημοσιεύσει μια επιστημονική αλήθεια είναι ίδιον μόνο του σοφού και του επιστήμονος».

   Ιδού λοιπόν η Ρόδος!

 7. Ο/Η τμειμα ιστωρικον μελετον λέει:
  • Ο/Η Στράιχερ δάσκαλος της παιδεραστίας λέει:

   http://www.zougla.gr/parapolitiki/article/o-mixaloliakos-pritanis

   Ο Μιχαλολιάκος Πρύτανης

   Την τήβεννο λοιπόν είπε να βάλει ο Νίκος Μιχαλολιάκος και να ντυθεί πρύτανης για να παραδώσει «μαθήματα ιστορίας» επιπέδου ανάλογου του «κοινού» που τον παρακολουθούσε και σε ένα «αυτόνομο ίδρυμα»-γνήσιο τέκνο της οργάνωσης της οποίας ηγείται, με την ονομασία Α.Ι.Γ.Ι.Σ. (Αυτόνομο Ίδρυμα Γεωπολιτικών και Ιστορικών Σπουδών…)

   Kαθώς όμως, ανάμεσα στο ακροατήριο δεν υπήρχαν και πολλά μέλη της …mensa, το «ΑΙΓΙΣ» φρόντισε να μην αφήσει την παραμικρή αμφιβολία περί του είδους των … «μορφωτικών υπηρεσιών» τις οποίες πρόκειται να παράσχει, βάζοντας στο φόντο μια τεράστια σημαία με το πουλί του Παπαδόπουλου που «εκ της κόνεώς του αναγεννάται»…

   Στο βίντεο που ακολουθεί θα μάθετε «για το αληθινό 1821» και όχι τις μπούρδες που σας μαθαίνουν στα κομμουνιστοκρατούμενα πανεπιστήμια… (Απολαύστε υπεύθυνα…)

 8. Ο/Η Δεν μου δίνουν βίζα λέει:

  http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=199326&catid=7
  Κλείνει την πόρτα η Αυστραλία στους βουλευτές της Χρυσής Αυγής
  23.03.2013

  “Δεν υπάρχει θέση για τέτοιου είδους πολιτικούς στο έθνος μας” δηλώνει η πρωθυπουργός της χώρας Τζούλια Γκίλαρντ, ξεκαθαρίζοντας τη θέση της όσον αφορά το θέμα της χορήγησης βίζας σε βουλευτές του κόμματος.

  Με τη φράση «δεν υπάρχει θέση για τέτοιου είδους πολιτικούς στο έθνος μας» η πρωθυπουργός της Αυστραλίας Τζούλια Γκίλαρντ ξεκαθαρίζει τη θέση της κυβέρνησης για το θέμα της χορήγησης βίζας σε βουλευτές της Χρυσής Αυγής, που προτίθενται να επισκεφθούν την Αυστραλία.

  Μιλώντας στο “Νέο Κόσμο” η Αυστραλή πρωθυπουργός αναφέρει: “ελέγχουμε κάθε άτομο που προτίθεται να επισκεφθεί την Αυστραλία και, βέβαια, έχουμε ελευθερία λόγου στη χώρα μας. Ακόμα και αυτοί που έχουν τις πιο απεχθείς απόψεις, δεν φιμώνονται στην Αυστραλία. Εντούτοις, αν κάποιος θέλει να μπει στη χώρα μας και να φέρει εδώ τις απεχθείς του ιδέες, δεν θα το επιτρέψουμε. Δεν υπάρχει θέση στο έθνος μας για τέτοιου είδους πολιτικούς και τέτοιου είδους πολιτικές ιδέες”.

  Το κόμμα του Νίκου Μιχαλολιάκου προσπαθεί να ανοίξει γραφεία στην Αυστραλία, ενώ πριν από περίπου ένα μήνα ο βουλευτής του κόμματος, Ηλίας Κασιδιάρης, δήλωσε σε εκπομπή του ομογενειακού ραδιοφωνικού σταθμού 3ΧΥ στη Μελβούρνη ότι βουλευτές του κόμματος θέλουν να επισκεφθούν την Αυστραλία.

 9. Ο/Η Αρχειοφύλακς λέει:

  xryshaygh.com
  Συνέντευξη Συναγωνιστή Χ.Παππά στο Ελληνοαμερικανικό Πρακτορείο Ειδήσεων – ΒΙΝΤΕΟ
  Τρίτη, 19 Μαρτίου 2013

  http://www.greekamericannewsagency.com/2010-01-19-17-52-24/2010-01-21-19-12-26/21871-η-χρυσή-αυγή-είναι-ο-φόβος-των-συστημικών-κομμάτων-και-ο-τρόμος-του-παγκόσμιου-συστήματος-και-είμαστε-ακόμα-στην-αρχή
  Συνέντευξη στον Αλέξανδρο Στεφανόπουλο

  Ρωτήσαμε τον Γούγλη
  http://goo.gl/n6azn

 10. Ο/Η eklag λέει:

  Δεν μας νοιάζει ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε οι εκπρόσωποί του
  ούτε οι χαμένες πατρίδες των άλλων
  (νοιάζουν τους ίδιους και φτάνει).
  Η Λωξάντρα πάντα ζει στις καρδιές μας!
  Φωτιά και Τσεκούρι στους Προσκυνημένους!
  Εμείς δεν μένουμε Γαλλία όπως ο Κοραής.
  Μένουμε Ελλάδα!
  Αγαπάμε Ελλάδα!
  Πάρτε το χαμπάρι!

  • Ο/Η Σ. Βασδέκης λέει:

   «…Μένουμε Ελλάδα! Αγαπάμε Ελλάδα! Πάρτε το χαμπάρι!».

   Δηλαδή αν δεν μένατε πόσο χειρότερα θα ήμασταν;

   Να πάτε καλύτερα στην Πόλη, για να δούμε τι θ’ απογίνουμε δίχως εσάς.

   Χειρότερα δεν νομίζω να πάθουμε.

   Εξ άλλου οι άγιοι καλόγεροί σας λένε ότι σε λίγο καιρό θα την πάρετε πίσω.

 11. Ο/Η θεοφιλος θερμη λέει:

  Γραφει ο κΠαππας οτι τον καιρο τηε Τουρκοκρατιας δεν γινονταν βιαιοι εξισλαμισμοι στην μετεπειτα Ελληνικη επικρατεια, και εσυ τον πιστευεις αγαπητε μου Λασκαρατε;
  Ο Κορδατος γραφει οτι
  Μαζικα οι χριστιανοι της Ελληνικης επικρατειας εξισλαμιζονταν για να γλυτωσουν απο τα βαρβαρα χαρατσια που τους επεβαλαν οι δεσποταδες.
  Και αλλοι την κοπανουσαν για τα βαθη της σημερινης Τουρκιας, αφηναν τα σπιτια τους δηλαδη.
  Δεν ειναι βιαιος εξισλαμισμος οταν υπαρχουν δυο μετρα και δυο σταθμα;
  Τα δικα σου αρθρα ειναι πιο ενδιαφεροντα, απορω πως φιλοξενεις αρθρα τετοιων μπαρουφιαρηδων.
  Δεν ξερω ποσο γνωριζεις την πορεια ζωης, ταξικη προελευση, πολιτικη, μορφωση, ικανοτητες του Κοτζια, ομως ειναι λιγο αυθαιρετο να παρουσιαζεται συμβουλος του Τσιπρα.
  Το πιθανοτερο ειναι, σαν Αθηναιοι και οι δυο, να γνωριζονται απο οταν ο Τσιπρας μπηκε στην ΚΝΕ και ο Κοτζιας ηταν στην ΚΕ του ΚΚΕ, και συνηθως οι παλιοι συντροφοι παντα εχουν κατι να πουν.
  Γραφεις επισης οτι ο Κοτζιας προταθηκε για επικεφαλης στο επικρατειας του ΣΥΡΙΖΑ.
  Ποτε εγινε αυτο;
  Απο οσα ξερω μονο ο Σταθης προταθηκε για επικεφαλης στο επικρατειας, αλλα αυτος προτιμησε την τελευταια τιμητικη θεση.
  Το οτι ειναι υπερ της ενοτητας της αριστερας ειναι γεγονος, αφου η ΑΝΤΑΡΣΥΑ ειναι ενοτητα αριστερων κομματων, κατι σαν ΣΥΡΙΖΑ, με προταση του Κοτζια.
  Σε καθε περιπτωση καλο ειναι οταν γραφεις για τον Κοτζια να διασταυρωνεις καλα τις πληροφορειες, γιατι γραφτικαν τοσα πολλα και αδικα για αυτον, και δεν θελω με τιποτα να εκτεθεις.
  Φιλικωτατα

  • Ο/Η laskaratos λέει:

   Δεν βλέπω πώς αυτό που γράφει ο Κορδάτος έρχεται σε αντίθεση με αυτό που λέει ο κ.Παππάς; Αν οι δεσποτάδες με τα χαράτσια τους εξανάγκαζαν τους Χριστανούς να καταφεύγουν στο Ισλάμ. αυτό δεν λέγεται βίαιος εξισλαμισμός με το σπαθί των Οθωμανών.

   Να σου πω εγώ μια περίπτωση μαζικού εξισλαμισμού:
   Στο χωριό Κοροβελέσι των Ακροκεραυνίων, τον 18ο αιώνα ο δεσπότης της Χειμάρας απαιτούσε από τους πεινασμένους λόγω σιτοδείας κατοίκους να τηρήσουν την νηστεία, απειλώντας με αφορισμό. Είδαν κι απόειδαν οι χωρικοί και προτίμησαν το Ισλάμ.
   («Χρονογραφία της Ηπείρου»-1856 του Παναγιώτη Αραβαντινού).

   Εγώ δεν γράφω τίποτα δικό μου για το Ν.Κοτζιά. Έδωσα μια σειρά από λινκς με σχετικά δημοσιεύματα (ΤΟ ΒΗΜΑ, iefimerida, newsbomb, matrix24) που δεν έχουν διαψευστεί από τους ενδιαφερόμενους και δείχνουν πολιτική σχέση μεταξύ Τσίπρα-Κοτζιά. Yπάρχουν πολλά ακόμη, ομοίως αδιάψευστα.

   Για τη σχέση Τσίπρα-Κοτζιά-ΣΥΡΙΖΑ:

   http://newpost.gr/post/125871/uloi-oi-anthropoi-toy-aleksi-tsipra/
   Όλοι οι άνθρωποι του Αλέξη Τσίπρα
   Βαγγέλης Βιτζηλαίος
   09/05/12,
   …….

   Το τελευταίο χρονικό διάστημα, στενός συνεργάτης υπήρξε και ο Νίκος Κοτζιάς, οικονομολόγος και καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά.

   http://www.antinews.gr/2011/10/18/127995/

   18/10/2011

   Κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ Κοτζιάς, Σακοράφα

   Ένα βήμα πριν κατέβει στις εκλογές με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ο Νίκος Κοτζιάς

   http://www.pressing.gr/component/content/article/1-pressing/18-%CE%9F%CE%B9-%CE%A0%CE%B1%CF%83%CF%8C%CE%BA%CE%BF%CE%B9-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%A3%CE%A5%CE%A1%CE%99%CE%96%CE%91.html

   •Νίκος Κοτζιάς: είναι αυτό που λέμε «πασπαρτού της πολιτικής». Ένας από τους καλύτερους κειμενογράφους και αρθρογράφους στην Ελλάδα, Πανεπιστημιακός, με αντιδικτατορική δράση, στέλεχος του ΚΚΕ, βρέθηκε από τη μια στιγμή στην άλλη να είναι ο μυστικοσύμβουλος του Γιώργου Παπανδρέου λίγο πριν αναλάβει ο Γ.Α.Π. το υπουργείο Εξωτερικών. Διετέλεσε πρόεδρος του ΙΣΤΑΜΕ και έμεινε δίπλα στον Γιώργο Παπανδρέου μέχρι τη στιγμή που ο Γιώργος υποχώρησε στο Μνημόνιο. Οι κοντινοί συνεργάτες του Γιώργου Παπανδρέου ισχυρίζονται πως ο Νίκος Κοτζιάς είναι ο άνθρωπος που καθοδήγησε τον Γιώργο Παπανδρέου στην προεκλογική περίοδο του 2009 υποστηρίζοντας την πολιτική του «λεφτά υπάρχουν». Αυτοί που ξέρουν καλά το παρασκήνιο λένε πως σήμερα ο κ. Κοτζιάς φέρεται να είναι σύμβουλος του κ. Τσίπρα σε θέματα διεθνούς και οικονομικής πολιτικής.
   (10.2012)

   • Ο/Η Πουλχερία Χαζοβιόλη, μέλος ΣΥΡΙΖΑ Κωσταλέξη λέει:

    Λασκαράτε θαυμάζω την υπομονή σου

    http://www.protothema.gr/politics/article/?aid=255617

    Ανήμερα της μαύρης επετείου των Ιμίων…

    Ο Τσίπρας καθαίρεσε τον Θεοδωρίδη γιατί αποκάλεσε τα Ίμια «Καρντάκ»

    06/02/2013 23:30

    […..]

    Με ανάρτησή στο twitter, ο Νίκος Κοτζιάς, που υπήρξε σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού και πλέον διατεέί ατύπως χρέη συμβούλου του Αλέξη Τσίπρα, σχολίασε: «Προς ΣΥΡΙΖΑ: Αμόρφωτα παιδάκια που παίζουν με θέματα του Διεθ. Δικαίου Θαλάσσης, κάνουν κακό σε ολόκληρο το δημοκρατικό κίνημα. Μαζέψτε τους».

   • Ο/Η Αλή αλ-Γιουνάνι λέει:

    Δείτε καταρχάς το σχετικό τεκμήριο με τις διατυπώσεις που χρησιμοποιεί ο Παναγιώτης Αραβαντινός: http://www.oodegr.com/oode/istoria/o8wmanoi/eikones/korovelesi/2_KOROBELESI_TOPIKH_PARADOSH_XRONOGRAFIA_A_245.jpg (Αραβαντινός Παναγιώτης, «Χρονογραφία της Ηπείρου», τόμ. Α΄, τυπ. Σ.Κ. Βλαστού, εν Αθήναις 1856, σελ. 245, σημ. (1))

    Στην υποσημείωση (1) λοιπόν, σε αντίθεση με την σιγουριά του κυρίως κειμένου, ο Αραβαντινός εισάγει τη διήγηση για το Κουρβελέσι (και όχι Κοροβελέσι) με ύφος σαφώς απολογητικό:

    «Μη θεωρούντες απορριπτέας τας τοπικάς παραδόσεις, καταχωρούμεν τα περί της αλλαξοθρησκείας των Λιάπιδων χριστιανών λεγόμενα. Περί μεν των Λιάπιδων του Κοροβελεσίου λέγεται, ότι κατά τας αρχάς της ΙΗ΄ εκατονταετηρίδος …»[1].

    Διαπιστώνουμε δηλαδή πέρα από κάθε αμφιβολία μια αλλαγή ύφους. Δεν γράφει λ.χ. ότι παραθέτω τη διήγηση επειδή θεωρώ σημαντικές τις τοπικές παραδόσεις, αλλά γράφει απλά ότι δεν τις θεωρεί «απορριπτέες»! Επιπροσθέτως, μας διευκρινίζει ότι θα αναφερθεί σε τοπικές παραδόσεις που «λέγονται», και το ρήμα «λέγεται», όταν αφορά ιστορικές ή άλλες ειδήσεις, στα λεξικά ορίζεται ως, «διαδίδεται», «θρυλείται», «φημολογείται» κ.λπ.

    Άρα λοιπόν, στην περίπτωση αυτή δεν έχουμε τίποτα περισσότερο από μια λαϊκή αφήγηση, και όπως αναφέρει ο ιστορικός Γιώργος Β. Νικολάου, στην επιστημονική δεοντολογία, μια παρόμοια αναφορά, για την επικύρωση της οποίας δεν υπάρχουν άλλα τεκμήρια, παραμένει απλώς μια «ντόπια προφορική παράδοση», «για την επιβεβαίωση της οποίας λείπουν οι γραπτές μαρτυρίες»[Νικολάου Γιώργος, «Εξισλαμισμοί στην Πελοπόννησο. Από τα μέσα του 17ου αιώνα έως το 1821», εκδ. Ηρόδοτος, Θεσσαλονίκη 2006, σελ. 75.]. Έτσι, ο Αραβαντινός, ξεκινά τη διήγηση της υποσημείωσης περιορίζοντας εκ προοιμίου τις αξιώσεις του αναγνώστη σχετικά με την εγκυρότητα της εξιστόρησης.

    Ας δούμε άλλη μια μαρτυρία του ίδιου του Παναγιώτη Αραβαντινού που βρίσκεται στη σελίδα 86, του δεύτερου τόμου της «Χρονογραφίας της Ηπείρου» και την οποία βλέπουμε στην επόμενη εικόνα: http://www.oodegr.com/oode/istoria/o8wmanoi/eikones/korovelesi/3_KOROBELESI_STADIAKA_ISLAM_XRONOGRAFIA_B_86.jpg (Αραβαντινός Παναγιώτης, «Χρονογραφία της Ηπείρου», τόμ. Β΄, τυπ. Σ.Κ. Βλαστού, εν Αθήναις 1857, σελ. 86)

    Εκτός από τις προσεκτικές διατυπώσεις του Αραβαντινού που κρατά αποστάσεις από τη διήγηση, και την αντιφατικότητα της ίδιας της διήγησης, διαψεύδεται και η αίσθηση μαζικότητας που την χαρακτηρίζει: ενώ η απόφαση ήταν σαφής και προήλθε όχι από μεμονωμένες οικογένειες, αλλά από αντιπροσωπευτική απόφαση που έλαβαν οι «προύχοντες της χώρας εκείνης» (τόμ. Α΄, σελ. 246), ο Αραβαντινός ανατρέπει τη διήγηση και μας βεβαιώνει πως ο εξισλαμισμός της περιοχής δεν έγινε μαζικά, αλλά σε βάθος ενός ολόκληρου αιώνα!.

   • Ο/Η laskaratos λέει:

    Aγαπητέ κύριε,
    «Μη θεωρούντες απορριπτέας τας τοπικάς παραδόσεις, καταχωρούμεν τα περί της αλλαξοθρησκείας των Λιάπιδων χριστιανών λεγόμενα» λέει ο Αραβαντινός.

    Ξέρετε υπάρχουν παραδόσεις και παραδόσεις.
    Αυτές που συμφέρουν την Εκκλησία, τις υπερπαράγει ειδική βιομηχανία σε ποσότητες τεράστιες, τις διαδίδει, τις πουλάει αφορολόγητες και τις επιβάλει με τους τρομερούς μηχανισμούς της.
    Αυτή εδώ είναι μια παράδοση, ολότελα αιρετική και αντιδημοφιλής την οποία θεώρησε αξιοσημείωτη όχι ο ηγούμενος Αυνάνιος και η βάβω Γκόλφω, αλλά ένας υπεράνω κάθε «εθνικής» υποψίας ιστορικός, λαογράφος και ειδικός Ηπειρογράφος και την κατέγραψε.
    Μπορούμε να κρίνουμε την αξία της, μπορούμε να κρίνουμε πως δεν υπάρχει απολύτως κανένας εξουσιαστικός ή συνωμοτικός μηχανισμός ή ομάδα ανθρώπων που να έχει το ελάχιστο ορατό συμφέρον να την επινοήσει και να την διαδώσει και έτσι τη θεωρούμε αληθή.

 12. Ο/Η Κωλόγερας λέει:

  Σωστά (παρά επιμέρους διαφωνίες μου) τα γράφει ο Παππάς. Το πρόβλημα καμιά φορά είναι ο τρόπος και ο τρόπος είναι σίγουρα εξυπνακίστικος, ex cathedra. Ο Παππάς έχει πάντα μια ράβδο αλήθειας (π.χ. με τα υπο-γλώσσια) με την οποία δέρνει τον αναγνώστη. Καλά του κάνει καμιά φορά, θα τον διαβάσω με ενδιαφέρον (για να δούμε τι λέει ο Παππάς!), αλλά πάλι η ράβδος του άλλοτε γίνεται κουραστική.

  Κωλόγερας

 13. Ο/Η Σ. Βασδέκης λέει:

  Τίποτα δεν είναι αυτά που λέει ο Α. Παππάς μπροστά στα παρακάτω.

  ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΙΤΣΑ ΣΤΗΝ… ΤΡΟΪΚΑ
  http://freeinquiry.gr/pro.php?id=3040&PHPSESSID=fec9c40550e5d5266118c8f263e023aa

 14. Ο/Η Κάπας Σ. λέει:

  Δε χρειάζονται καλύτερη προσφορά οι Τούρκοι από την παραπάνω!Όσο
  για τον συντάκτη του άρθρου,αν και είναι ΚΑΤΑΠΤΥΣΤΟΣ,δεν του χαλα-
  λίζω ούτε το σάλιο μου!!Κάτι τέτοιοι,που παρεισέφρυσαν μέσα στο ΠΑΣΟΚ
  μαζί με τους ΚΚΕδες έκαναν την παιδεία ΜΠΟΡΔΕΛΟ μέχρι την κ.Ρεπούση
  με τον περίφημο συνωστισμό της!ΑΛΗΘΕΙΑ ΑΠΟ ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ
  όλα αυτά τα ιζήματα,για να γράφουν αυτές τις κακοήθειες!Σταματάω εδώ
  ελπίζοντας να μην προκληθώ!!!

  • Ο/Η Kappa Sigma Fan Club λέει:

   Σας θαυμάζω! με τόσα θαυμαστικά

  • Ο/Η Po λέει:

   Δεν είναι περίεργες οι απόψεις σας, μάλλον αναμασάτε τετριμμένα προκαλώντας χασμουρητό.
   Ο «συνωστισμός» δεν είναι παρά το λαϊκό σλόγκαν αυτών που δεν έχουν διαβάσει καν ιστορικές απόψεις άλλων, πόσο μάλλον Ιστορία.
   Παίρνουν έναν «συνωστισμό» και τον κάνουν κόμπο σε όλα τα λογύδριά τους (βλ. Αμβρόσιο κ.α.)

   Στη χώρα μας, τα ιστορικά ζητήματα λύνονται στα κανάλια από δημοσιογράφους, κουρείς, μοδίστρες, πωλητές βιβλίων από τον Σείριο, και παπάδες.

   Ελπίζω να σας προκάλεσα.

  • Ο/Η Αρχειοφύλακς λέει:

   Η πηγή της («περίφημης» κατά ΚΣ) φράσης που ενόχλησε, εδώ
   http://xyzcontagion.wordpress.com/2013/03/03/richard-clogg-maria-repoysi/
   …Αντίθετα, ο επισκέπτης του διαδικτύου δεν θα βρει σχεδόν τίποτα (παρατίθεται ο σύνδεσμος http://hypocritisanagnostis.blogspot.gr/2008/01/blog-post_28.html ) για την πραγματική πηγή της επίμαχης φράσης …

 15. Ο/Η Αρχειοφύλακς λέει:

  Δεν πρόλαβα να το διαβάσω, εν καιρώ
  (Μέγεθος: 7562080 bytes, 220 σελίδες)

  http://erodotos.wordpress.com/2013/03/20/palaion-patron-germanos/
  Μαρτίου 20, 2013
  Οι μύθοι της κυρίαρχης ιστοριογραφίας καταρρέουν: Ο Παλαιών Πατρών Γερμανός μέσα από τα απομνημονεύματα του ίδιου

  Κατεβάστε και διαβάστε τα απομνημονεύματα του Παλαιών Πατρών Γερμανού και δείτε ο ίδιος τι λέει α) για την στάση των προκρίτων στην Βοστίτσα και την Αγία Λαύρα μέρες πριν την 25/3, β) για την 25/3 όταν βρισκόταν στην Πάτρα όπου η επανάσταση είχε ήδη ξεκινήσει, καταρρίπτοντας τον εθνικό μύθο γύρω από πότε και από ποιους σηκώθηκε η σημαία της επανάστασης. (ιδιαίτερα σελίδες 25-30)

  Το κείμενο μπορείται να κατεβάσετε σε PDF εδώ:

  “Απομνημονεύματα : επιγραφόμενα απομνημονεύματα τινα της κατά του τυράννου των Ελλήνων οπλοφορίας, καί τινων πολιτικών συμβεβηκότων εν Πελοποννήσω κατά την πρώτην της διοικήσεως περίοδον”
  Γερμανού Π. Πατρών Μητροπολίτου, έκδοσις υπό Γ. Ι. Παπούλα μετά προλεγομένων υπό του ιδίου.
  Έτος έκδοσης: 1900 (3η έκδοση)
  Εκ του Τυπογραφείου Σπύρου Τσαγγάρη, Αθήναι

 16. Ο/Η Ευγένιος λέει:

  «αλλά επειδή η χώρα ευτύχησε να ακολουθήσει τότε πολιτική σωστών συμμαχιών και ανοιχτών οριζόντων (αντί να παίξει τον ρόλο της μικρής «ανάδελφης» που κάθεται και κλαίει),» Θα συμφωνήσω απόλυτα.!!!!!!

  Όμως πάνω σε αυτό ας κάνουμε μια αναγωγή για την σημερινή στάση της αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα της λεγόμενης αξιωματικής, και πες μου αν υπάρχει περίπτωση για την «μοναδική ελπίδα του τόπου» όπως την αποκαλεί κατά καιρούς ο Λασκαράτος, να είναι πράγματι μια ελπίδα; (πέρα από το γεγονός πως μια κυβέρνηση Σύριζα θα έκλεινε μία και καλή τον σάπιο κύκλο της μεταπολίτευσης) Πριν κάποιο καιρό, τότε που ο Τ-Zυριζα πρωτοστατούσε-ψάρευε στο «κίνημα» των αγανακτισμένων ο Τσίπρας δήλωνε με παρρησία τα 4 μέτρα εξόδου από την κρίση .

  http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=315112

  «Να πληρώσουν οι πλούσιοι είναι το αίτημα. Εκεί είναι το μεγάλο ζήτημα. Να υπάρξει αντίστροφη αναδιανομή του πλούτου», επανέλαβε χθες ο Αλέξης Τσίπρας, καλώντας και πάλι την κυβέρνηση να υιοθετήσει τις προτάσεις που έκανε στην ομιλία του στο φεστιβάλ της νεολαίας τού ΣΥΝ.
  Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε:
  1Να δώσουν έκτακτη εισφορά 1% οι 6.000 επιχειρήσεις που συνολικά είχαν τζίρο πάνω από 200 δισ. ευρώ το 2010.
  2Να μπει έκτακτη εισφορά σε όσους έχουν ακίνητη περιουσία πάνω από 500.000 ευρώ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
  3Να πληρώσουν έκτακτη εισφορά όσοι έχουν εισόδημα πάνω από 100.000 ευρώ , εξηγώντας ότι στο εισόδημα περιλαμβάνονται ομόλογα, μετοχές και καταθέσεις.
  4Να φορολογηθούν εκτάκτως τα ελληνόκτητα πλοία, με μέσο όρο 500.000 ευρώ .
  Στο σημείο 3 υπογραμμίζω το «καταθέσεις» και έρχομε στην σημερινή τοποθέτηση για κατάσταση με την Κύπρο.
  Την Παρασκευή ο επικεφαλής του Τ-Συριζα δήλωνε πάλι με την γνωστή τσαμπουκαλωσύνη του ΤΡΑΧΑΝΑ πως , ΝΑ!!!! υπάρχει και το ΟΧΙ σαν απάντηση, και τώρα σκίζει τα ρούχα του για το κούρεμα που προτείνεται απο τους συντσαμπουκαλίδες πολιτικούς της Κύπρου, που αφορά όμως μόνο τις μεγάλες καταθέσεις κατα αρκετά μεγαλύτερο ποσοστό απο αυτό που είχε αρχικά προταθεί (όπως δείχνει ως ώρας). Είναι όπως τότε, που ούρλιαζε για δημοψήφισμα, ο σάχλας, μέχρι να το προτείνει ο Παπανδρέου, ο οποίος με μιας έγινε «Τσολάκογλου».
  Μπορούν πολιτικοί άνδρες επιπέδου -δαπέδου (και λίγα λέω,- μιλάμε για αναίσχυντο) και πολιτικοί σχηματισμοί προγραμματικού επιπέδου -λέω ότι μου κατεβάσει , να διακρίνουν σωστές συμμαχίες (για εκείνη με τον Καμμένο δεν ξέρω…………θα δήξει)και προπάντων ανοιχτούς ορίζοντες;
  Και αυτό μιας και είναι η τελευταία ελπίδα του τόπου. Τους άλλους άφησέ τους. Μα για πόσο ηλίθιους μας έχουν;

  Πόση Μ………..α ακόμη;;;;;;;;;;;;;;;

  Αναδρομικά ……..τα σέβη μου για την ανάρτηση με τον Παλαμά.

  • Ο/Η laskaratos λέει:

   Σε κάθε ‘δημοκρατική’ χώρα της οποίας η κυβέρνηση δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες της, η μείζων αντιπολίτευση είναι η εναλλακτική λύση. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι μόνο ο Τσίπρας. Το κόμμα αυτό όφειλε και μπορούσε να ήταν πολύ σοβαρότερο.
   Κανείς δεν μπορεί να μας στερήσει την ελπίδα ότι κάποια στιγμή αυτό μπορεί να συμβεί.

 17. Ο/Η KAΣΤΡΙΝΑΚΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ λέει:

  Ο Κοτζιάς ήταν μέλος της Ενωτικής Κίνησης (μαζί με τον Κουρουμπλή και άλλους) μέχρι που η τελευταία αποφάσισε να συνεργαστεί εκλογικά με τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Μαίου. Η υποψηφιότητα Κοτζιά δεν έγινε αποδεκτή από τον ΣΥΡΙΖΑ. Τότε αυτός αποχώρηση από την Ενωτική Κίνηση.
  Έκτοτε δεν υπάρχει καμία σχέση του Κοτζιά με τον ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ.
  Τα περί προσωπικού συμβούλου του Τσίπρα συνιστούν καθαρή μυθοπλασία. Πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν κοινωνική σχέση με τον Κοτζιά, από την εποχή που αυτός ήταν ιδεολογικός γκουρού της ΚΝΕ.. Μερικά από αυτά τα στελέχη εξέφρασαν τις εντονότερες διαφωνίες στην προοπτική της εκλογικής του συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ.
  Ο Α. Παππάς σταθερά απηχεί τις απόψεις, από το 1990 και μετά, του εξτρεμιστικού νεοφιλελεύθερου Κέντρου. Ήταν φανατικός υποστηρικτής του Σημίτη και τώρα οπαδός του Μνημόνιου. Στο συγκεκριμένο άρθρο που παραθέτετε αναφέρει γνωστές ιστορικές αλήθειες

  • Ο/Η laskaratos λέει:

   Eγώ θα δεχθώ ευχαρίστως πως υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά κε Καστρινάκη.
   Αν ήμουν όμως Τσίπρας στη θέση του Τσίπρα, θα φρόντιζα να διαψεύσω τα πολυάριθμα δημοσιεύματα, για να μην εκτίθεται άδικα και ο κ.Κοτζιάς, που έχει και τρεχάματα με τους δυο καλούς του δικηγόρους για να βρει το δίκιο του.
   Πάντως από ότι βλέπω λέτε πως υπήρξε όντως θέμα υποψηφιότητας Κοτζιά, την οποία δεν θέλω να πιστέψω ότι απέρριπταν όλοι στο ΣΥΡΙΖΑ.
   Θα ήταν κάτι τέτοιο πολύ σκληρό και άδικο.
   Είμαι βέβαιος ότι ένας τουλάχιστον, θα την υποστήριξε.
   Σας ευχαριστώ για τον κόπο σας να μας ενημερώσετε.

  • Ο/Η Psycho λέει:

   Kύριε Μιχάλη μήπως τον συμβουλεύει τον Πρόεδρο σου ο Νίκος Κοτζιάς από μακριά;
   Γιατί δεν πρόκανε να μιλήσει ο σοφός και ο μικρός έτρεξε στο ραντεβού.

   Τακτικό συνομιλητή τόνε λέει τούτος:

   http://www.inews.gr/253/kotzias-yper-synergasias-syriza-anell.htm

   Κοτζιάς υπέρ συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ.

   Το τελευταίο διάστημα και με αφορμή τα σενάρια για μελλοντικές κυβερνητικές συνεργασίες, στην Κουμουνδούρου αναπτύσσονται τρεις κυρίαρχες απόψεις: Η πρόταση του Παναγιώτη Λαφαζάνη που λέει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να συνεργαστεί μόνο με το ΚΚΕ, η πρόταση «ρεαλιστών» που τονίζουν ότι η συνεργασία πρέπει να γίνει μόνο με τη ΔΗΜΑΡ και η πρόταση «ΠΑΣΟΚογενών» και πολλών στελεχών της πλειοψηφίας, που προτιμούν για κυβερνητικό εταίρο τον «ανεξάρτητο» Πάνο Καμμένο. Ο τακτικός συνομιλητής του Αλέξη Τσίπρα, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών Νίκος Κοτζιάς, ανήκει στην τρίτη άποψη. Και δεν το έκρυψε σε χθεσινή εκδήλωση, όταν διερωτήθηκε με νόημα: «δεν καταλαβαίνω γιατί κάποιοι θεωρούν ότι είναι πιο κοντά στη ΔΗΜΑΡ παρά στο Νότη Μαριά».

 18. Ο/Η eklag λέει:

  Σταύρο,
  δεν είναι περίεργες οι απόψεις σου,
  μάλλον αναμασάς τετριμμένα προκαλώντας χασμουρητό.
  Δεν πας καλύτερα εσύ στην Πόλη να παίζεις τάβλι με τον φίλο τουρκικό λαό
  και ό,τι άλλο παίζουν εκεί;
  Άντε πρωί πρωί!

 19. Ο/Η eklag λέει:

  Θα σας το εξηγήσει ο Σταύρος αναλυτικά!
  μπονζούρ αγαπητή!

 20. Ο/Η Φώτης λέει:

  Πολύ καλό άρθρο.
  Πήγα στο Βήμα και είδα τα 17 σχόλια που συνόδευσαν το άρθρο.
  Τα περισσότερα είναι σκουπίδια. Μερικοί ζητούν πηγές για διαπιστώσεις του συγγραφέα που κανείς με στοιχειώδεις γνώσεις Ιστορίας δεν θα τολμούσε να ζητήσει. Κανείς τους σχεδόν δεν γίνεται συγκεκριμένος για να ανοίξει συζήτηση ούτε τολμάει να αμφισβητήσει κάτι συγκεκριμένο γιατί ξέρει πως δεν θα μπορέσει να δώσει απάντηση στην απάντηση.
  Το συμπέρασμά μου έίναι πως το χάλι των ιστορικών σχολικών βιβλίων, ο φτωχοπροδρομισμός και ο επαρχιωτισμός του Νεοέλληνα, η αμάθεια, τα συμπλέγματα κατωτερότητας και ανασφάλειας, το μίσος, η ψευτομαγκιά, η κουτοπονηριά, ο χωριάτικος εγωϊσμός και το κλείσιμο σε μικρόοσμο πρέπει να πολεμηθούν αλλιώς η χώρα θα ζει μέσα στο ψέμα, στη διαφθορά και στην υπανάπτυξη που εκθρέφει τους εγκληματίες Νεοναζί και τα πολιτικά λαμόγια.

  http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=172189

  Πηγές παρακαλώ | 23/03/2013 19:03

  Πηγές παρακαλώ.

  Ανώνυμος / η

  απάντηση21

  ΕΥΤΥΧΩΣ | 23/03/2013 18:53

  Ευτυχώς που ο κ .Παπάς, δεν δηλώνει ιστορικός αλλά επιμελητής εκδόσεων…άρα μπορεί να λέει ό,τι θέλει…

  trifonopoylos

  απάντηση33

  Ελλάς Ελλήνων Ανοήτων. | 23/03/2013 18:06

  Οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στο άρθρο είναι κατά κύριο λόγο σωστές και συμφωνώ απόλυτα οτι στην Ελλάδα οι περισσότεροι ερμηνεύουν την ιστορία με τρόπο εθνοκεντρικό και καθόλου ορθολογικό (δυστυχώς το ίδιο συμβαίνει και στα υπόλοιπα βαλκανικά κράτη) .Επιτρέψτε μου κάποιες παρατηρήσεις: 1.Αναγκαστικοί εξισλαμισμοί επί τουρκοκρατίας λάμβαναν χώρα,αφορούσαν όμως μικρό τμήμα του πληθυσμού. 2.Το τουρκικό κράτος δεν ενθάρρυνε καθόλου την δημιουργία σχολείων,αντίθετα οι πολιτικές του-και η εν γένει νοοτροπία των μουσουλμάνων-ήταν εχθρικές προς την παιδεία. 3.Το γεγονός ότι το παιδομάζωμα σταμάτησε κάποια στιγμή τον 18ο αι. δεν αναιρεί την προτοφανή βαρβαρότητα της πρακτικής. Ευχαριστώ.

  Ανδρέας

  απάντηση20

  ΠΗΓΕΣ; | 23/03/2013 16:52

  ΚΑΘΕΤΙ ΠΟΥ ΛΕΓΕΤΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΣΕ ΕΡΕΥΝΕΣ ΚΑΙ ΠΗΓΕΣ. ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΜΕ ΝΑ …ΠΕΙΣΤΟΥΜΕ ΑΝ ΕΙΧΑΤΕ ΠΑΡΑΘΕΣΕΙ ΤΙΣ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΠΡΟΚΥΠΤΟΥΝ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ. ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΡΙΝΟΥΜΕ ΚΙ ΕΜΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΘΕΣΗ. ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΜΟΙΑΖΟΥΝ ΜΕ ΠΥΡΟΤΕΧΝΗΜΑΤΑ ΚΙ ΑΣ ΚΡΥΒΟΥΝ ΔΟΣΕΙΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ.

  M.M.

  απάντηση41

  ΗΓΓΙΚΕΝ! | 23/03/2013 15:32

  κε ανδρεα παππα,αν εχεις χρονο δες το σημερινο πρωτοσελιδο της τουρκικης εφημεριδας MILLIYET. οταν ξυπνησεις απο τη »θολοκουλτουρα» που εχεις πεσει δεν ξερω σε ποια χωρα θα εισαι,και τι γλωσσα θα μιλας-μιλαμε ολοι.

  takis vik

  απάντηση03

  Εστιάζω στο.. | 23/03/2013 11:49

  «5. H εξέγερση που άρχισε το 1821…» Εξέγερση/αποστασία θεωρούσαν την Επανάσταση οι Οθωμανοί.Οι έλληνες την θεωρούμε εθνικοαπελευθερωτική.Θα έλεγα ότι παραείναι άστοχη η συγκεκριμένη φράση.Επιπρόσθετα στο «7. Στον ένοπλο αγώνα..» όντως υπήρχαν και άλλες εθνότητες συμπολεμιστών,όπως ο Βάσος Μαυροβουνιώτης.Μιλάμε για ελάχιστο ποσοστό όμως,επίσης δε οι Αρβανίτες αυτοί είχαν εθνική συνειδηση.Άλλοι που είχαν Οθωμανική όπως ο Ομερ Βρυώνης ήταν στην αντίπερα όχθη.Απαραίτητη προυπόθεση για να βγάλεις σωστά συμπεράσματα είναι να σκέφτεσαι σφαιρικά,όμως θεωρώ ότι κάπου στην πορεία προσπαθούμε απλώς να ξαναγράψουμε ιστορία.Αφορμή για σκέψη και διάβασμα..

  Ανώνυμος / η

  απάντηση20

  Χρησιμοποιήστε την πένα σας με σύνεση | 23/03/2013 11:44

  Χωρίς να έχω ασχοληθεί ιδιαίτερα με το θέμα σας βρίσκω κ. Παππά άκρως επικίνδυνο μιας και πιθανότατα εν γνώση σας δεν αναφέρεται τις αποικίες π.Χ. ελληνικών φύλων (αυτών δηλαδή που δημιούργησαν την ελληνική φυλή) στη Μικρά Ασία, Κύπρο, Εύξεινο Πόντο, Σικελία κλπ. Επίσης δεν αναφέρεται πως οι καλοί μας σύμμαχοι απελευθερώναν όλες τις περιοχές αγοράζοντάς τες, αναγκάζοντας τις ελληνικές κυβερνήσεις σε ευρο-δάνεια. Έτσι ήρθαν οι πτωχεύσεις τις Ελλάδας. Ο ιστορικός πρέπει να είναι αντικειμενικός και να το δείχνει. Με τιμή Σιδηρόπουλος Λευτέρης

  ΚΑΝΕΝΑΣ

  απάντηση21

  Συγχαρητήρια | 23/03/2013 11:35

  Δεν έχω λόγια. Συγχαρητήρια για το εξαίσιο άρθρο σας.

  Μ. Kevr.

  απάντηση33

  Περί σημείου 7 | 23/03/2013 09:12

  Σημείο 7. Αυτοί που αναφέρονται ότι εξεγέρθηκαν, είχαν κατά κόρον ελληνική συνείδηση κ. Παππά. Συγχέετε τη γλώσσα με την εθνική συνείδηση. Μέγα ατόπημα. Δεν υπάρχει φυλή «Β»λάχων. Ήταν λατινόφωνοι Έλληνε οι βλάχοι. Η ιστορία απαιτεί ακρίβεια και κυριολεξία, αλλιώς γίνεται χυλός. Η υποκειμενικότητα σας είναι εμφανής, αλλά ας είναι και ευπρεπής

  Γ. Συνεφάκης

  απάντηση22

  10 Μύθοι | 23/03/2013 08:08

  Σας συνιστώ το ( ΠΟΙΑ ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΟΙΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ , εκδόσεις Λιβάνη ) εκτός αν μονοπωλείτε την γνώση της Ιστορίας ,τόση αγάπη ξέρετε προκαλεί στομαχικές διαταραχές , προσέχτε το.

  Ανώνυμος / η

  απάντηση24

  ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΔΕΞΙΟΥΣ: | 23/03/2013 08:00

  Θα ήθελα να απευθυνθώ στους δεξιούς που αφήσανε τα σχόλιά τους και να τους πω πως αν θέλουν να μάθουν την ιστορία του τόπου να μην ενημερώνονται από δεξιόφρονες φυλλάδες και πολύ περισσότερο από χρυσαυγίτικες! Δεν σας προτρέπω να διαβάσετε τις φυλλάδες των αριστερών ή άλλου είδους πολιτικών, σας προτρέπω όμως να διαβάσετε τα κείμενα από τα απομνημονεύματα των ίδιων των ηρώων του 21. Είναι γεγονός ότι η επανάσταση του 21 καταπνίγηκε. Ο κόπος του Κολοκοτρώνη και των άλλων ηρώων θα πήγαινε χαμένος αν δεν βοηθούσαν οι Άγγλοι, Γάλοι και οι Ρώσοι στην περίφημη ναυμαχία του Ναυαρίνου όπου διαλύθηκαν οι τουρκοαιγυπτιακες δυνάμεις! Διαβάστε τα απομνημονεύματα του ίδιου του Κολοκοτρώνη

  ΧΡΗΣΤΟΣ

  απάντηση41

  πηγές των παραπάνω ? | 22/03/2013 23:16

  Είναι σίγουρο το ότι και εμείς σαν λαός έχουμε τεράστιες ευθύνες για την πρόσφατη Ιστορίας μας, περισσότερο δε, οι μεγάλοι ‘’πολιτικοί άνδρες,’’ όπως π.χ. Ελευθέριος Βενιζέλος και Μικρασιατική καταστροφή. Αυτό όμως δεν σημαίνει επ ουδενί ότι οι όποιοι κατακτητές απ ενοχοποιούνται για τα εγκλήματα τους ! Όπως επίσης ότι ‘’οι φίλοι – σύμμαχοι μας ‘’ μας βοήθησαν χωρίς να αποσκοπούν σε κέρδη που εμείς μέχρι και σήμερα σαν βλάκες αποπληρώνουμε . Άρα δηλαδή , η αμφιλεγόμενη βοήθεια που μας παρείχαν, ήταν με μεγάλο αντίτιμο για τον λαό μας , για τον πολιτισμό μας , για την χώρα μας γενικότερα . Επειδή όμως αυτά ,είναι μάλλον προσωπικές μου απόψεις και ο καθένας μας, μπορεί να λέει το μακρύ του και το κοντό του, εγώ θα ήθελα λοιπόν να πληροφορηθώ αγαπητέ κύριε Παππά, συγγραφέα του άρθρου αυτού, ποιες είναι οι πηγές που αντλείς αυτές τις σε ‘’ ‘’ ή χωρίς ‘’ ‘’ πληροφορίες ; . Διότι το μόνο που αναφέρεις στο άρθρο σου είναι μία φράση του Δ. Σολωμού το οποίο και δεν είναι αρκετό για να καλύψει τα υπόλοιπα . Ευχαριστώ. Γαμπιεράκης Γεώργιος.

  Γαμπιεράκης Γεώργιος.

  απάντηση01

  Ερώτηση | 22/03/2013 21:30

  Έχω να θέσω μια απλή ερώτηση. Πως εξηγείτε το φαινόμενο ότι αποχριστιανοποιήθηκε η Μικρά Ασία; Τι γίνανε; Έτσι αλλάζει κανείς θρησκεία; Δεδομένου ότι η κάθε θρησκεία δίνει απάντηση στον πρωταρχικό φόβο του ανθρώπου το συμβαίνει μετά θάνατον δεν αλλάζει κανείς τόσο εύκολα θρησκεία. Τι απέγιναν εκείνοι οι Χριστιανικοί πληθυσμοί στην Μικάρα Ασία;

  Janis Giannourakos

  απάντηση12

  Misi Alitheia = Psema | 22/03/2013 11:52

  Afta pou les, koitane mono tin mia opsi tou nomismatos kai poly fovamai pos apla eksipireteis diethnistika sumferonta. Xoris tis foveres thusies k ton xamo xiliadon epanastaton k tin diethni kataktavgi gia tis lussalootites ton tourkon, tin apodinamosi ton Othomanon tin periodo ekeini, kanenas summaxos den tha epemvaine k as evlepe kapoio sumferon. O kataktitis einai kataktitis k SE PARAKALO min agiopoieis ton tourkiko ZUGO. Trizoun oxi mono ta kokkala ton progonon mou alla k ta dika mou. Oi douleia einai douleia k an den ksesikothoun oi doulei kanenas ippotis den mpainei ston kopo. Pro tou 1821, dekades epanastaseis egeinan gia eleftheria, apla apetyxan k pnigikan sto aima.

  Giannis

  απάντηση1919

  αριστερές δήθεν αποκαλυπτικες αλήθειες | 22/03/2013 10:51

  δυστυχώς είναι σύνηθες τα τελευταία χρόνια΄και προκειμένου να μας προκαλέσουν το ενδιαφέρον, διάφοροι αριστεροί να πετανε πυροτεχνήματα για να μας τραβήξουν το ενδιαφέρον ενώ παραλληλα κάποιοι αφελείς εντυπώσιάζονται και ετοιμάζονται να τουσ ακολουθήσουν.. μεγάλη καταστροφή δυστυχώς….

  Daos

  απάντηση1437

  ανακρίβειες | 23/03/2012 15:28

  To άρθρο έχει όμως και πολλές ανακρίβειες (τουλάχιστον). Π.χ. «Κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας δεν υπήρξαν βίαιοι εξισλαμισμοί στη μετέπειτα ελληνική επικράτεια». Εξαρτάται πως κατανοείς τη βία. Η βία μπορεί να σημαίνει σου βάζω τη χατζά…ρα στο λαιμό και σου λέω «τώρα ή θα αλλαξοπιστήσεις ή θα πεθάνεις». Βία όμως είναι να σε σκοτώνω και κάθε μέρα λίγο λίγο με βαριά φορολογία, με εξευτελισμούς, με το να θέλω να βρω το δίκιο μου, αλλά να μη μπορώ γιατί ο λόγος μου απέναντι στο λόγο ενός μουσουλμάνου δεν έχει καμία αξία. Βία είναι πολλά πράγματα. Και οι περισσότεροι που αλλαξοπίστησαν δεν το έκαναν εκ πεποιθήσεως, αλλιώς δεν εξηγήται ιστορικά το φαινόμενο των κρυπτοχριστιανών που ήταν ιδιαίτερα έντονο μέσα στην οθωμανική αυτοκρατορία. Ας είμαστε λοιπόν λιγάκι προσεκτικοί απέναντι στις «αλήθειες» που μας σερβίρουν κατα καιρούς. Το ότι κάποια πράγματα δεν μας τα μαθαίνουν στο σχολείο, αλλά μας τα «μαθαίνουν» κάποιοι άλλοι δεν σημαίνει αυτόματα οτι ανταποκρίνονται στην ιστορική αλήθεια. Η ιστορία και η πολιτική (με την ευρύτερη έννοια) δεν είναι πράγματα άσχετα μεταξύ τους αλλά αλληλένδετα και πολιτική γραμμή δεν ακολουθεί μόνο το (εθνοκεντρικό) σχολείο, αλλά και πολλοί άλλοι ακόμα.

  pdask

  απάντηση3411

  η άλλη πλευρά του νομίσματος | 23/03/2012 15:11

  έλεος με τους αριστεριστές κουλτουριάρηδες. Επειδή τυχαίνει ν ασχολούμαι αυτόν τον καιρό με την ιστορία αυτών τον τόπων σου λέω με σιγουριά ότι πρόκειται για χαμένες πατρίδες. πατρίδες, στις οποίες οι έλληνες μεγαλούργησαν για χιλιάδες χρόνια και αναγκάστηκαν να ξεριζωθούν τόσο βίαια. Ας μην ερμηνεύουμε την ιστορία με τόσο ανθελληνικά κριτήρια! έχουμε περάσει από στο άλλο άκρο. Μέχρι το 1974 προβαλλόταν με έντονο και πολλές κακόγουστο τρόπο η ελληνικότητα. Στην εποχή μας κάθε τι το ανθελληνικό προβάλλεται ως διαννοουμενίστικο.

  aleksandriotis

  απάντηση2741

  • Ο/Η Αρχειοφύλακς λέει:

   Το άρθρο είναι του 2006
   (όπως γράφει: ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ 25/03/2006).
   Το παλαιότερο σχόλιο έχει ημερομηνία 23/03/2012 15:11
   το αμέσως επόμενο 23/03/2012 15:28
   και τα υπόλοιπα δεκαπέντε
   γράφτηκαν 22-23/03/2013

 21. Ο/Η χρρρ..... λέει:

  Τουλάχιστον δεν μιλάτε για «κοινωνική επανάσταση του 1821» όπως το ΚΚΕ και τα προπαγανδιστικά του σχολικά φυλλάδια.

 22. Ο/Η τμειμα τιλεοπτοικου ελενχου λέει:
 23. Ο/Η Οδός Aλέξη Κοτζιά 69 λέει:

  http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.politiki&id=23145

  24 Μαρτίου 2013

  Γιάννης Παντελάκης

  Την επομένη της συνάντησης Τσίπρα-Καμμένου, έψαχνα να βρω -σε κάποια ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης, που λειτουργούν ως παρακολουθήματα του ΣΥΡΙΖΑ- τη σχετική είδηση.

  Δυσκολεύτηκα. Κάπου καταχωνιασμένη, σαν να ντρεπόντουσαν οι διαχειριστές των μέσων. Αν ισχύει (η… ντροπή), και εγώ στη θέση τους, το ίδιο θα ένιωθα. Ο Τσίπρας να συνασπίζεται με τον Καμμένο για να καταγγείλουν την κυβέρνηση επειδή δεν συμπαραστάθηκε στους Κύπριους!

  Ας υποθέσουμε πως τα πράγματα ειναι όπως ακριβώς τα παραθέτουν ο Τσίπρας και ο Καμμένος. Και πως η κυβέρνηση, ο Προβόπουλος, ο Στουρνάρας και όποιος άλλος θέλετε να προσθέσετε στη λίστα, έχουν τεράστιες ευθύνες. Αφησαν την Κύπρο αβοήθητη, τάχθηκαν με τη Μέρκελ, τον Σόιμπλε και με τον Σατανά τον ίδιο και δεν έδειξαν κανενός είδους έμπρακτη συμπαράσταση στους Κύπριους. Πάμε στο επόμενο ερώτημα; Γιατί αυτό θα επρεπε να το καταγγείλει ο Τσίπρας μαζί με τον Καμμένο και μάλιστα μετά από επίσημη και τηλεοπτικά καταγεγραμμένη συνάντηση μεταξύ των δύο πολιτικών αρχηγών και των στενών επιτελών τους;

  Φαντάζομαι τον ψηφοφόρο, τον εν δυνάμει ψηφοφόρο του ΣΥΡΙΖΑ, να παρακολουθεί τη συνάντηση που καταγράφουν οι τηλεοπτικές κάμερες. Τον βλέπω να δυσανασχετεί, να ανακάθεται στον καναπέ του και να ξύνει αμήχανα το κεφάλι του όταν σκέφτεται πως στο επόμενο συλλαλητήριο ίσως να βρεθεί δίπλα στην Κουντουρά και τον Χαϊκάλη! Βέβαια, ο κ.Τσίπρας έσπευσε να του απαντήσει. Του είπε, πως «παρά τις διαφορετικές εκτιμήσεις που μπορεί να έχουμε σε μια σειρά από ζητήματα, συμφωνήσαμε ότι αυτό που είναι αναγκαίο τούτη την ώρα είναι να υπάρξει μια πλατιά παλλαϊκή συσπείρωση, ένα πλατύ μέτωπο πέρα και έξω από πολιτικά κόμματα, ένα μέτωπο συμπαράστασης στον κυπριακό λαό».

  «Και γιατί σ’ ένα τέτοιο μέτωπο έχει θέση ο Καμμένος;», φαντάζομαι την ερώτηση του ψηφοφόρου. Που αν δεν είναι δική του, είναι δική μου. Προσπαθείς να δημιουργήσεις ένα μέτωπο για ένα τόσο σοβαρό θέμα μ’ ένα λαικίστικο, εθνικιστικό και τυχάρπαστο κόμμα που, λίγες εβδομάδες πριν, συνασπίσθηκε στη Βουλή με τη Χρυσή Αυγή για ένα άλλο θέμα;

  Ο Α. Τσίπρας και το επιτελείο του, κάνουν λάθος. Την εξουσία (γιατί περί αυτής πρόκειται), δεν την κερδίζεις με τέτοια στρατηγική. Ιδιαίτερα αν ισχυρίζεσαι πως δεν είσαι σαν τους άλλους, αυτούς που επικρίνεις για τον τρόπο που τη διαχειρίστηκαν. Τα χρόνια που διανύουμε δεν μοιάζουν με άλλες εποχές. Απο εκείνες που οι αρχηγοί των κομμάτων εξουσίας έκαναν απίστευτες ψηφοθηρικές υπερβάσεις, αρκεί να κερδίσουν την εξουσία. Η οποία εξουσία για την Αριστερά, δεν είναι και αυτοσκοπός, άλλωστε. Εκτός κι αν για διαφορετική Αριστερά μιλάμε…

 24. Ο/Η Οδός Aλέξη Κοτζιά 69 λέει:

  Dr Zhivago: Από Δευτέρα σοσιαλισμό…

  http://agrimologos.com/2013/03/24/24-3-13/

  • Ο/Η Ένας λέει:

   Σόρρυ αλλά ο Αντρέας Παπαντρέου δεν έκανε ποτέ κολλεγιά με Ακροδεξιούς όπως ο Τσίπρας. Ούτε σαν κυβέρνηση, ούτε σαν αντιπολίτευση. Πείτε ότι θέλετε για τον Αντρέα, αλλά δεν έπεσε ποτέ τόσο χαμηλά.

 25. Ο/Η Κωλόγερας λέει:

  Η Επανάσταση του 1821 ήταν προφανέστατα κοινωνική. Την εμφάνιζαν ως Εθνική για τα μάτια της Ιεράς Συμμαχίας, για να μην πικραθεί η Ιερά και τους νομίσει καρμπονάρους. Αυτά τα πράγματα είναι τόσο ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ, που υπάρχουν και στα σχολικά εγχειρίδια εδώ και δεκαετίες, πολύ πριν τη «δαιμονική» Ρεπούση. Ο Κολοκοτρώνης φυλακίστηκε όχι γιατί ήταν «δίκαιος», αλλά ζητούσε μερίδιο στην εξουσία και δεν μπορούσε να πάρει χαμπάρι ότι το εθνικό κράτος δεν μπορεί να είναι σπασμένο σε 600 μπαϊράκια. Ο Μακρυγιάννης μια από τα ίδια. Για τους ίδιος λόγους δολοφονήθηκε και ο Καποδίστριας από τους Μαυρομιχαλαίους. Δεν καταλάβαιναν με τίποτα οι οπλαρχηγοί ότι στο εθνικό κράτος δεν μπορεί να εξουσιάζουν με τα καπετανάτα τους. Το ότι έδωσαν αγώνες και ζωές οι οπλαρχηγοί είναι δεδομένο. Δεν σημαίνει όμως ότι θα κατεβάσουμε τα ρολά της κριτικής και θα τους αποθεώσουμε. Οι επαναστάτες άλλωστε φαγώθηκαν μεταξύ τους (τα σαράντα παλλικάρια από τη Λεβαδειά ποιούς πάνε να πολεμήσουν ξέρει κανείς; γιατί μιλάει το τραγούδι). Κοινωνική, ενδοκοινωνική και αποτυχημένη ήταν η Επανάσταση του 21. Μόνο καλό η κινητοποίηση των «Μεγάλων Δυνάμεων» της εποχής που έφτιαξαν το ελληνικό κράτος με την Ναυμαχία του Ναυαρίνο (όταν το Ναυραρίνο δεν λεγόταν Πύλος).

  Γκουδ Μόρνικ

 26. Ο/Η KAΣΤΡΙΝΑΚΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ λέει:

  Προς Αλέξη Κοτζιά κ.λ.π.
  Είμαι βέβαιος πως η πλειονότητα των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ (και οποιουδήποτε άλλου κόμματος εκτός φασιστών) δεν θα αισθάνονταν καθόλου άσχημα αν έβλεπαν να διαδηλώνει δίπλα τους η κ. Κουντουρά.
  Για τον κ. Χαικάλη δεν μπορώ να είμαι βέβαιος, πιθανολογώ όμως, πως ούτε η δική του παρουσία θα προκαλούσε την δυσφορία των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ (και οποιουδήποτε άλλου κόμματος εκτός φασιστών)

  • Ο/Η Όφη Σόφη λέει:

   Είναι η νέα Μπουμπουλίνα του ΣΥΡΙΖΕΛ
   Θα την καμαρώνει ο μπαμπάς της ο στρατηγός της ΒΕΟ από εκεί ψηλά

 27. Ο/Η Ιοκάστη λέει:

  Έχει «πλάκα» που ο περισσότερος κόσμος δέχεται σαν έγκυρη πηγή το βιβλίο ιστορίας του σχολείου και δεν σκέφτεται ποτέ να το αμφισβητήσει, ενώ αν ακουστεί κάποια αντίθετη άποψη γίνεται έξω φρενών χωρίς να μπει στον κόπο να εξετάσει μήπως είναι αλήθεια. Χρειαζόμαστε περισσότερα άρθρα σαν κι αυτό.

 28. Ο/Η George Pylarinos λέει:

  «Ράβδος εν γωνία, άρα βρέχει».

  Εγώ θα πρόσθετα και

  «Τι σχέση έχει ο φάντης με το ρετσινόλαδο?»
  (Προφανής και αναμενόμενη απάντηση: ΣΥΡΙΖΑ!)

  • Ο/Η Βολταίρος λέει:

   http://vasiliadis.wordpress.com/2013/03/25/%ce%bf%ce%b9-101-%ce%b3%ce%ba%ce%ac%cf%86%ce%b5%cf%82-%cf%84%ce%bf%cf%85-%cf%84%cf%83%ce%af%cf%80%cf%81%ce%b1-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%cf%85%cf%80%cf%8c%ce%b8%ce%b5%cf%83%ce%b7-%cf%84%ce%b7%cf%82/

   Μαρτίου 25, 2013
   Οι 10+1 γκάφες του Τσίπρα στην υπόθεση της Κύπρου…

   (…)

   Συμπέρασμα: Η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και των ΑΝΕΛΛ και της ΧΑ, ξεγυμνώθηκε στην περίπτωση της Κύπρου. Οι περισσότεροι κατάλαβαν πλέον ότι αυτά που τόσους μήνες πεισματικά υποστηρίζει το αντιμνημονιακό μέτωπο, είναι απλούστατα ανεφάρμοστες ανοησίες και επικίνδυνοι πειραματισμοί.

   Ειδικά για τον ΣΥΡΙΖΑ, τώρα γίνεται αντιληπτό ότι ολόκληρο το οικοδόμημα που έχει φτιάξει με αναρίθμητες κωλοτούμπες και ακροβατισμούς απλά δεν στέκεται. Ο Αλαβάνος έχει δίκιο: Όταν λες όχι στο μνημόνιο, αυτό με μαθηματική ακτίβεια σε οδηγεί στη χρεωκοπία, εκτός Ευρωζώνης και ίσως και εκτός ΕΕ. Δεν μπορείς να τα έχεις όλα. Ή θα είσαι στο ευρώ και θα προσπαθήσεις μέσα από τη διαπραγμάτευση να εφαρμόσεις την καλύτερη δυνατή πολιτική που σου επιτρέπουν οι συνθήκες, ή θα βγεις από το ευρώ, θα χρεωκοπήσεις και υπερηφάνως θα πορευτείς μόνος σου, με την ηθική στήριξη των διαδόχων του Τσάβες και κάθε άλλου γραφικού παρία.

   Γι αυτό σύντροφοι, πείτε την αλήθεια επιτέλους. Ναι ή όχι στο ευρώ;

 29. Ο/Η Chris λέει:

  Ο συγγραφέας μάλλον είναι το πρώτο θύμα 🙂

  https://roides.wordpress.com/2013/03/22/22mar13/

 30. Ο/Η Κάπας Σ. λέει:

  Χασμηθείτε κ.Ροΐδη,όσο θέλετε!Κοιτάξτε όμως μήπως καποια στιγμή με τη λα-
  γνεία,που δείχνετε σε κάθε»προοδευτική»ιδέα πάθετε κάτι χειρότερο! Όσο για
  το αναμάσημα ΕΣΕΙΣ και το ιστολόγιό σας το συνηθίζει με τα θέματα,που προ
  βάλετε ΣΥΝΕΧΩΣ!!Και τώρα για τον Παπά και για τους ΠΑΜΙΤΕΣ:Αναμασούν
  τις γνωστές τους ιδεοληψίες,που τις έχουμε ακούσει χιλιάδες φορές!Ας το πάρουν ΑΠΟΦΑΣΗ δεν αγγίζουν τον υγιώς σκεπτόμενο και γνώστη της ιστο-
  ρίας!Συνεργάτες των Γερμανών και του εξολοθρεμού της υπαίθρου ήσαν αυ-
  τοί με την δήθεν αντίσταση,που έκαναν!Σκότωναν κάνα δυο-τρείς Γερμα-
  νούς και μετά ερχόνταν τα περίφημα ΑΝΤΙΠΟΙΝΑ!!!Άλλωστε μετά την απελευ
  θέρωση φάνηκε ΞΕΚΑΘΑΡΑ ο σκοπός τους!!!!!Αυτά προς το παρόν!!!!

  • Ο/Η Σ. Βασδέκης λέει:

   Εσείς κ. Κάπας Σ. τι νομίζετε ότι έπρεπε να κάνουν οι Έλληνες κατά την γερμανική κατοχή; Αφού δεν σας άρεσε η αντίσταση, λόγω αντιποίνων, μάλλον εννοείτε ότι είστε υπέρ της πλήρους υποταγής. Καλώς κατάλαβα ή κάνω λάθος;

 31. Ο/Η Κάπας Σ. λέει:

  Κάνεις ΜΕΓΑ λάθος κ.Βασδέκη!Η αντίσταση,που έκαναν οι ΕΑΜΙΤΕΣ ήταν
  πέρα για πέρα επιφανειακή και ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ!Αλλά το βουλώνεις για την
  παραπέρα δράση τους!Όσον αφορά τον κομμουνισμό,όπου επεκράτησε είδα
  με τα αποτελέσματά του και ΠΟΥ οδήγησε!!Αλλά μέσα σας έχετε το περίφη-
  μο αρχαίο: «Ου με πείσης καν με πείσης»!!Άλλωστε είναι ενθαρυντικό ότι μέ-
  νετε και θα μείνετε στο 4 με 5 τοις %!!Φαντάσου ότι ΔΕΝ έχετε άνθρωπο να
  αντικαταστήσει την ΓΗΡΑΙΑ και μασώσαν τα λόγια της Παπαρήγα!!!
  Να μην αναφερθώ στο ΠΩΣ φερεσθε στους υφ’υμάς εργαζομένους!
  Είσθε η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ των χωρών,όπου ευδοκιμήτε!!!

  • Ο/Η Σ. Βασδέκης λέει:

   Κύριε Κάπας Σ., εμείς οι κομμουνισταί το βουλώνουμε «για την
   παραπέρα δράση μας», όπως ακριβώς εσείς οι πατριώτες το βουλώνετε για τα άπλυτά σας, τότε που γυαλίζατε τις μπότες των Γερμαναράδων με την γλώσσα σας.

 32. Ο/Η θοδωρος διχως δικαννο λέει:

  Δεν θα μιλήσω για τα ιστορικά γιατί θα ανακυκλώσω αδιέξοδες συζητήσεις.Μεταξυ του μεταμοντέρνου κοσμοπολιτισμού και της δεξιάς πατριδοκαπηλείας υπάρχει και άλλος δρόμος!
  Σαν άνθρωπος που οραματίζομαι μια άλλη δίκαιη κοινωνία και μια κοινωνική ανατροπή διαλέγω αντί για τζούφιες συζητήσεις να εμπνευστώ από την Ελληνική Νομαρχία ,τον Ρηγα φεραίο ,Τους Καρμανιόλους στην Σάμο τον πρώιμο αντιμπεριαλισμό του Μακρυγιάννη ,τον καρμπονάρο Κάλβο ,το πρώτο σύνταγμα,την φιλική εταιρεία και οτι άλλο συνιστά την ελληνική δημοκρατική παράδοση.
  Αυτή η παράδοση ερχεται έπειτα και βρίσκει τους ριζοσπάστες στα Επτάνησα.Πάει στο θεσσαλικό κάμπο.Αγκαλιάζει μορφές σαν τον Ρόκκο Χοιδά και τον Παναγιώτη Πανά.
  Αυτή είναι η αγωνιστική παράδοση του λαού μας!

  • Ο/Η Σίλας Μάρνερ λέει:

   http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=761611

   Ο Μακρυγιάννης στο μεταίχμιο δύο κόσμων

   Ημερομηνία δημοσίευσης: 24/03/2013
   ΤΗΣ ΣΙΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ

   ΝΙΚΟΣ ΘΕΟΤΟΚΑΣ, Ο βίος του στρατηγού Μακρυγιάννη. Απομνημόνευμα και Ιστορία, Βιβλιόραμα, εκδόσεις Βιβλιόραμα, σελ. 549

   Ο Νίκος Θεοτοκάς, με αυτή τη μελέτη, ανέλαβε το δύσκολο εγχείρημα, αλλά και το ρίσκο να αναμετρηθεί με το εθνικό ή λαϊκό-δημοκρατικό υπόδειγμα, τον στρατηγό Γιάννη Μακρυγιάννη, έτσι όπως αυτό το υπόδειγμα το «κατασκεύασαν», ερήμην της Ιστορίας αλλά και του ίδιου του Μακρυγιάννη, οι εκ των υστέρων ιδεολογικοποιημένες αναγνώσεις των Απομνημονευμάτων του.

 33. Ο/Η Left and Liberal λέει:

  http://parallhlografos.wordpress.com/2013/03/24/%ce%b1%cf%80%ce%bf%ce%ba%ce%b1%ce%b8%ce%b7%ce%bb%cf%8e%ce%bd%ce%bf%ce%bd%cf%84%ce%b1%cf%82-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b1%ce%b3%ce%b9%ce%bf%ce%b3%cf%81%ce%b1%cf%86%ce%af%ce%b1-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b5/

  Αποκαθηλώνοντας την αγιογραφία της Επανάστασης του 1821

  Posted on 24 Μαρτίου, 2013 9:28 μμ από Σκληρο-Πυρηνικός Φυσικός

  31

  Το κείμενο που ακολουθεί αποτελεί την εισήγηση του Αλέξανδρου Κατσιγιάννη στην εκδήλωση «Παλιοί και νέοι μύθοι για την Επανάσταση του ’21», που διοργάνωσε η πολιτική-πολιστική Λέσχη Εκτός Γραμμής στις 16 Απριλίου 2010 με ομιλητές τον ίδιο και τον Κώστα Παλούκη. Αφορμή της εκδήλωσης αποτέλεσε η παραγωγή και προβολή από τον ΣΚΑΪ ενός ιστορικού ντοκιμαντέρ που επιχειρούσε να ανασκευάσει την κυρίαρχη εθνική αφήγηση για την επανάσταση του ’21 στο πλαίσιο των σύγχρονων αστικών ιδεολογικών προτεραιοτήτων. Την αναζωπύρωση της σχετικής ιδεολογικής συζήτησης είχε προκαλέσει λίγα χρόνια πριν η αλλαγή του βιβλίου Ιστορίας της 6ης Δημοτικού. Δημοσιεύθηκε πρώτη φορά στο blog Raskolnikov στις 10.10.11 Το αναδημοσιεύω σήμερα θεωρώντας ότι η προσπάθεια ιδεολογικής χειραγώγησης της ιστορικής μνήμης από κάθε λογής πολιτικά και ιδεολογικά κέντρα και ΜΜΕ επιβάλλει για την Αριστερά μια προσπάθεια υλιστικής αποτύπωσης των κοινωνικών συνθηκών και δυναμικών του ’21.

  ***

  του Αλέξανδρου Κατσιγιάννη

  Με μια φιλόδοξη παραγωγή ιστορικού ντοκιμαντέρ ο ΣΚΑΪ έδωσε δείγματα γραφής μιας νέας, κοσμοπολίτικης εθνικής ιστορικής αφήγησης. Μπορεί ένα κομμάτι της εθνικής μυθολογίας να στραπατσαρίστηκε, όπως η ανυπαρξία του κρυφού σχολειού, δεν μπορούμε όμως και να παραγράψουμε την εκνευριστικά επαναλαμβανόμενη υποσημείωση του κ. Πορτοσάλτε: «οι Έλληνες είμαστε ένας λαός με τις κρίσεις στο DNA μας». Άρα θα τραβήξουμε προς τη δόξα ντοπαρισμένοι, εθισμένοι στα ξένα δάνεια ήδη από την Επανάσταση του 1821 και συμμορφωμένοι με τη μνημονιακή πολιτική του κεφαλαίου. Η νέα εθνική αφήγηση, άλλωστε, συνδέεται με ομφάλιο λώρο με τον πολιτικό φρονηματισμό και τα επιστημονιζέ φύλλα συκής.

  Επιχειρώντας μια υλιστική προσέγγιση της εθνικοαπελευθερωτικής Επανάστασης του 1821 οφείλουμε καταρχάς να αποκαθηλώσουμε την, παλιάς ή νέας κοπής, αγιογραφία της, που και το ντοκιμαντέρ του ΣΚΑΪ καλλιέργησε. Μια αγιογραφία με επιφανείς και αφανείς ήρωες, προκρίτους, καπεταναίους, στρατιωτικούς, λογίους, Φιλικούς, ιεράρχες, Φαναριώτες και διανοούμενους της Διασποράς, ατάκτως ερριμμένους, χωρίς ταξικές εντάξεις, αντιθέσεις, αμφιταλαντεύσεις και αναφορές, υλικά συμφέροντα και θέση στο οθωμανικό σύστημα εξουσίας. Μια αγιογραφία που παραγράφει το ρόλο των λαϊκών μαζών και την ηγεμόνευση της επανασταστικής κοινωνικής συμμαχίας από μια πρωτοπόρα τάξη.

  Προσεγγίζοντας τις προεπαναστατικές συνθήκες…

  Η ελληνική εθνική επανάσταση δεν προέκυψε λόγω της αδάμαστης θέλησης του έθνους να αποτινάξει τη σκλαβιά του, αίσθηση που απέπνεε και το ντοκιμαντέρ του ΣΚΑΪ. Αντίθετα, προέκυψε ως υλική συνέπεια της σταδιακής αποσύνθεσης και διάλυσης του ασιατικού τρόπου παραγωγής στην οθωμανική αυτοκρατορία, διαδικασία που στις περιοχές του νότιου ελλαδικού χώρου, κοιτίδας της επανάστασης, συναρθρώθηκε τόσο με την εμπέδωση των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής όσο και με την ανάδυση των ελληνικών αστικών στρωμάτων. Ο ανερχόμενος αστισμός έθεσε, με τις αστικοδημοκρατικές ιδέες του Διαφωτισμού και της Γαλλικής Επανάστασης, τις ιδεολογικές βάσεις του ελληνισμού και συνέβαλε στη διαμόρφωση εθνικής συνείδησης, προσβλέποντας στη δημιουγία ενός ανεξάρτητου αστικού κράτους. Από τα τέλη του 18ου αιώνα επαναστατικές ομάδες και κύκλοι διανοούμενων προπαγάνδιζαν την εθνική επανάσταση και τη δημιουργία ανεξάρτητου κράτους σε συνταγματικές βάσεις.

  Παίρνοντας τα πράγματα από την αρχή, η οθωμανική αυτοκρατορία ήταν διαιρεμένη σε επαρχίες. Αυτές χωρίζονταν σε τιμάρια, δηλαδή ενότητες οικονομικές, πολιτικές και στρατιωτικές στο πλαίσιο του δεσποτικού κράτους. Ολόκληρη η αυτοκρατορία βασιζόταν, μέχρι τα μέσα του 17ου αιώνα, στον ασιατικό τρόπο παραγωγής: Η άρχουσα οθωμανική τάξη ήταν ο ιδιοκτήτης της γης και ιδιοποιούνταν το παραγόμενο υπερπροϊόν, με τη μορφή δοσιματικών φόρων της πλεονάζουσας αγροτικής ή χειροτεχνικής παραγωγής. Όμως η κατοχή της γης παρέμενε στα χέρια των εργαζομένων που υπόκειντο στις συγκεκριμένες σχέσεις εξουσίας και εκμετάλλευσης. Έτσι, σε αυτόν τον προκαπιταλιστικό τρόπο παραγωγής δεν υπήρχαν μορφές ατομικής ιδοκτησίας και κατοχής, ενώ οι αγρότες καλλιεργούσαν τη γη και αποφάσιζαν πώς θα έθεταν σε κίνηση τα μέσα παραγωγής στο πλαίσιο των ασιατικών κοινοτήτων.

  Στο πολιτικό επίπεδο ο σουλτάνος αποτελούσε προσωποποίηση της κρατικής εξουσίας ως επίγειος εκπρόσωπος του Θεού. Σε αντίθεση με τον καπιταλισμό, στην ασιατική κοινωνία το κυρίαρχο επίπεδο δεν ήταν το οικονομικό αλλά το ιδεολογικό σε συνάρθρωση με το πολιτικό. Σε αυτό το πλαίσιο οι υπόδουλοι ελληνόφωνοι πληθυσμοί ζούσαν σε ορθόδοξες κοινότητες υπό τη διοίκηση ενός σώματος προεστών που εκλεγόταν από τα μέλη των κυρίαρχων οικογενειών κάθε κοινότητας. Οι ελληνόφωνοι πληθυσμοί πλήρωναν και το φόρο της δεκάτης στον τιμαριώτη, δηλαδή το 1/10 της παραγωγής σε είδος, καθώς και έναν κεφαλικό φόρο σε χρήμα.

  Παράλληλα, η Εκκλησία μπορεί να ήταν των «απίστων», είχε ωστόσο εκτεταμένες δικαιοδοσίες. Αποτελούσε τον εκπρόσωπο όλων των ορθόδοξων πληθυσμών της αυτοκρατορίας και των εκκλησιών τους, ενώ κατείχε εκτεταμένα τιμάρια, από τα οποία ιδιοποιούνταν φόρους και δοσίματα. Ο δε Πατριάρχης είχε εξουσίες αντίστοιχες με αυτές των παλαιότερων βυζαντινών αυτοκρατόρων. Αυτά τα οικονομικά και θεσμικά προνόμια θα έχανε η Εκκλησία σε περίπτωση εκδυτικισμού (υπό την επήρεια του Διαφωτισμού) των ορθόδοξων πληθυσμών της αυτοκρατορίας, προοπτική που αποκήρυσσε πανικόβλητη μετά την ανοιχτή κρίση της αυτοκρατορίας.

  …και εξηγώντας τους υλικούς όρους της επανάστασης

  Από τα μέσα του 17ου αιώνα η αυτοκρατορία διέρχεται μια βαθιά κρίση: Οι κατακτητικοί της πόλεμοι, που την συνέχουν, σταματούν και το μεγαλύτερο μέρος του εξωτερικού εμπορίου της διενεργείται από ξένες εταιρείες. Σε αυτή την περίοδο χαλαρώνουν και σταματούν οι βίαιοι εξισλαμισμοί και άλλα καταπιεστικά μέτρα των «άπιστων» υπόλουλων χριστιανικών πληθυμών, ενώ τους δίνεται το δικαίωμα κατάληψης σημαντικών θέσεων στον κρατικό μηχανισμό.

  Σε αυτό το πλαίσιο αναδεικνύεται και ένα χριστιανικό στρώμα εμπόρων, πεδίο ανοιχτό από τη στιγμή που τα ανώτερα οθωμανικά στρώματα στρέφονταν προς τον κρατικό μηχανισμό αφήνοντας τις εμπορικές και μανιφακτουρικές δραστηριότητες στους χριστιανικούς πληθυσμούς. Οι Έλληνες έμποροι φτάνουν στην αυγή του 19ου αιώνα να ελέγχουν περισσότερο από τα ¾ του εξωτερικού εμπορίου της αυτοκρατορίας, εκτοπίζοντας τους Γάλλους ανταγωνιστές τους μετά τη Γαλλική Επανάσταση και τους πολέμους που την ακολούθησαν. Συγχρόνως, ιδρύουν υποκαταστήματα σε όλες τις πόλεις της Κεντρικής Ευρώπης και επενδύουν στις ευρωπαϊκές τράπεζες.

  Τη νέα πολιτική συγκυρία εκμεταλλέυονται αμέσως οι υψηλού μορφωτικού κεφαλαίου Φαναριώτες, που κατέχουν υψηλές θέσεις στην οθωμανική κρατική γραφειοκαρατία (διαχειριστές εξωτερικής πολιτικής, διορισμένοι ηγεμόνες στις επαρχίες της Μολδαβίας και της Βλαχίας). Η άνοδος τους συνδέεται με την εμπέδωση των πρώτων καπιταλιστικών σχέσεων στην αυτοκρατορία, καθώς οι Φαναριώτες αποτελούν μέρος της χρηματιστικής μερίδας του ανερχόμενου αστισμού. Τμήμα των Φαναριωτών υιοθέτησε την ιδεολογία του ελληνικού εθνικισμού από τα μέσα του 18ου αιώνα.

  Σε αυτό το πλαίσιο ανάπτυξης των πρώτων καπιταλιστικών σχέσεων και κοινωνικών μετασχηματισμών ο ανερχόμενος αστισμός, όχι κατ’ ανάγκη ελληνόφωνος από καταγωγή, εξελληνίζεται γλωσσικά και μαζί με τις ιδέες του Διαφωτισμού και της Γαλλικής Επανάστασης βρίσκει στον ελληνισμό τον τόπο της εθνικής του ταυτότητας (η ελληνική είναι η επίσημη γλώσσα του Πατριαρχείου, ανθίζει η ελληνική τυπογραφία, καταγράφεται ελληνική πολιτιστική ηγεμονία στον βαλκανικό χώρο και την Ανατολική Μεσόγειο, ενώ πολλαπλασιάζονται οι αναφορές στην αίγλη της αρχαιότητας).

  Εξηγώντας την ευρεία συμμετοχή των μαζών στην επανάσταση

  Η επανάσταση σφραγίστηκε από την ευρεία συμμετοχή των λαϊκών τάξεων, τις οποίες αποτελούσαν κατά βάση αγροτικά στρώματα και η περιορισμένη εργατική τάξη. Πώς όμως εξηγείται η οκτάχρονη ένοπλη πάλη τους; Επειδή –σύμφωνα με την παραδοσιακή αστική ιστοριογραφία– η εθνική ιδεολογία αγκαλιάζει όλες τις κοινωνικές τάξεις, οπότε και τις λαϊκές μάζες; Ή επρόκειτο –με βάση την παραδοσιακή αριστερή αντίληψη– για μια ένοπλη πάλη των αγροτών κολίγων και δουλοπάροικων εναντίον των φεουδαρχών, δηλαδή των Τούρκων τιμαριωτών και χριστιανών προεστών;

  Για να απαντήσουμε πειστικά στο ερώτημα, πρέπει να δούμε τους υλικούς όρους ύπαρξης των λαϊκών μαζών στις προεπαναστατικές συνθήκες εξασθένισης και διάλυσης των ασιατικών κοινοτήτων. Με την προσάρτηση της Ηπείρου και της Θεσσαλίας το 1881 δημιουργείται μεγάλη έγγεια ιδοκτησία (τσιφλίκια) με φεουδαρχικές κοινωνικές σχέσεις (Βόρεια Βαλκανική, κεντρικές και βόρειες περιοχές της σημερινής Ελλάδας). Παράλληλα, όμως στη νότια Ελλάδα, κοιτίδα της επανάστασης, έχουμε καπιταλιστική οργάνωση της αγροτικής παραγωγής, είτε με την υπαγωγή των αγροτών στο εμπορικό και μανιφακτουρικό κεφάλαιο είτε, και κυρίως, με καπιταλιστική οργάνωση της παραγωγής.

  Πιο συγκεριμένα, το ελληνικό εμπορικό κεφάλαιο, για να αντέξει στον διεθνή ανταγωνισμό, κατευθύνει και εντατικοποιεί την αγροτική παραγωγή με τη διαμεσολάβηση των προεστών (που πλέον αποτελούν τοπική ελίτ και παρέχουν προστασία στους αγρότες), αμείβει κάθε παραγωγό ανάλογα με το είδος και την ποσότητα που παράγει, ενώ απαιτεί την ατομική ιδιοκτησία και την κατοχή της γης. Έτσι, η ζωή των αγροτών επιδεινώνεται δραματικά από το εμπορικό κεφάλαιο και τους προεστούς. Με την ένοπλη πάλη για τη γη τους οι αγρότες διεκδικούν τη διανομή της και καταφέρνουν να μη δημιουργήσει ο αστισμός εκτεταμένα τσιφλίκια στην Ελλάδα.

  Ας μην ξεχνάμε τη λαϊκή εξέγερση στην Πάτρα το 1810 λόγω πείνας μετά την εξαγωγή όλου σιταριού που είχαν στη διάθεσή τους οι έμποροι, αλλά και τις αλλεπάλληλες καταλήψεις εθνικών κτημάτων από τους αγρότες στην Πελοπόννησο στα πρώτα επαναστατικά χρόνια. Προεπαναστατικά, είναι συχνές και οι εξεγέρσεις των ναυτών εναντίον των προεστών (που μετασχηματίζονται σε εμπόρους και εφοπλιστές) λόγω των εξαιρετικά χαμηλών μισθών τους και της πολιτικής τους καταπίεσης.

  Αποδομώντας τους ομόδοξους και φιλέλληνες ιμπεριαλιστές

  Οι μετατοπίσεις των ισχυρών δυτικών κρατών απέναντι στην επανάσταση καταδεικνύουν ότι ο ιμπεριαλισμός δεν λειτουργεί βουλησιαρχικά. Προτεραιότητα για τη διαμόρφωση της στάσης του είναι οι εσωτερικές αντιθέσεις των κοινωνικών σχηματισμών και τα τετελεσμένα των επαναστατημένων λαών, συμπέρασμα που οι γκουρού της αστικής ιστοριογραφίας, κ.κ. Κολιόπουλος και Βερέμης, παρακάμπτουν με την υποταγή τους στην ιμπεριαλιστική νομιμότητα, αποτιμώντας ότι η προώθηση των εθνικών ζητημάτων είναι υπόθεση αυστηρά διπλωματικών χειρισμών.

  Μιλώντας για το 1821 μετά το 1830

  Η νικηφόρα εθνικοαπελευθερωτική Επανάσταση του 1821, της οποίας η έκβαση είχε κριθεί στρατιωτικά ήδη από το 1827, οδήγησε στη συγκρότηση του ελληνικού κράτους και την κατοχύρωσή του στη διεθνή πολιτική σκηνή το 1830. Ωστόσο, για τον ελληνικό αστισμό τα πραγματικά στοιχήματα άρχιζαν σ’ αυτήν ακριβώς τη συγκυρία: Ο κρατικός μηχανισμός έπρεπε να συγκροτηθεί και να σταθεροποιηθεί οικονομικά, πολιτικά και ιδεολογικά. Το ελληνικό βασίλειο στηριζόταν σε μια οικονομία αγροτική (ο βιομηχανικός καπιταλισμός επικράτησε από το 1870 και έπειτα) και στο εμπορικό και εφοπλιστικό κεφάλαιο. Παράλληλα, η συγκεντρωτική άσκηση της πολιτικής εξουσίας στην καποδιστριακή και οθωνική περίοδο δεν ήταν μια λόξα, αλλά υπηρετούσε τη διαδικασία της αστικής συγκρότησης και σταθεροποίησης.

  Συγχρόνως, από τη δεκαετία του 1840 και μετά υιοθετήθηκε η Μεγάλη Ιδέα ως εθνική πολιτική στρατηγική και ιδεολογία, που συνίστατο στην εδαφική επέκταση του ελληνικού κράτους σε όλες εκείνες τις περιοχές όπου το ελληνικό κεφάλαιο και οι ελληνικές κοινότητες της διασποράς μπορούσαν να αποτελέσουν το –οικονομικά, κοινωνικά και πολιτισμικά– κυρίαρχο στοιχείο, με στόχο την καπιταλιστική ανάπτυξη. Φυσικά, κατά τον 19ο αιώνα τα αλυτρωτικά αυτά οράματα δεν τροφοδοτούνταν από τη στρατιωτική και διπλωματική ισχύ του κράτους αλλά από τις καμπές του Ανατολικού Ζητήματος και την αστάθεια της διεθνούς πολιτικής συγκυρίας.

  Σε αυτές τις συνθήκες αναδύθηκε και το διακύβευμα σε σχέση με την Επανάσταση του 1821: Πώς θα ιστοριογραφηθεί, θα ερμηνευτεί και θα ενταχτεί στην εθνική ιστορία και μνήμη. Και μάλιστα σε μια εθνική ιστορία η οποία έπρεπε να γραφεί, να παραχθεί και να θεσμοποιηθεί πρώτα ως επιστήμη και στην οποία δινόταν κατά βάση διδακτικό και παρηγορητικό περιεχόμενο.

  Σε ολόκληρο τον 19ο αιώνα το αστικό πολιτικό προσωπικό και η διανόησή του, παρά τις αντιθέσεις τους, ιστοριογράφησαν και ερμήνευσαν την επανάσταση έχοντας ένα κοινό τόπο: Ο αγώνας του 1821 δεν είχε καμία σχέση με τις αστικές επαναστάσεις και τα φιλελεύθερα κινήματα της εποχής. Μιας εποχής κατά την οποία η ευρωπαϊκή ήπειρος σφραγιζόταν από την εμπέδωση του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής, την αποδιάρθρωση των πολυεθνικών αυτοκρατοριών, τους αναδυόμενους εθνικισμούς και το σχηματισμό των αστικών κρατών. Αντίθετα, η Επανάσταση του 1821 ήταν μοναδική και σημείο κορύφωσης της εθνικής παλιγγενεσίας, με την οποία οι αρχαίοι ξαναέζησαν στα ελληνικά χώματα και οι Γραικοί, έγιναν, επιτέλους Έλληνες.

  Η μονάδικότητα της επανάστασης απέρρεε από τη γενικότερη ελληνική μοναδικότητα που αναγόταν στη μοναδικότητα της αρχαιότητας. Συνακόλουθα, ο ελληνικός αστισμός προσέβλεπε στην προνομιακή μεταχείρισή του από τη Δύση λόγω της προνομιακής σχέσης του ελληνισμού με την αρχαιότητα που εκπολίτισε τη Δύση. Είναι, άλλωστε, η εποχή που στην εθνική ιστορία η γενιά των αγωνιστών του 1821 αδελφωνόταν με τη γενιά των περσικών πολέμων, αδελφώνονταν δηλαδή οι πατέρες του έθνους με τους πραπάτορές του. Έτσι, οι λαϊκές μάζες αποκτούσαν τους προγόνους τους.

  Σε αυτές τις συνθήκες οι αστικές δυνάμεις κατέβαλαν κάθε προσπάθεια επισημοποίησης της επανάστασης και ενέλαβαν την ευθύνη της μνήμης του 1821. Ο Καποδίστριας θέσπισε ως επίσημο κρατικό έμβλημα τον αναγεννώμενο από τις στάχτες του Φοίνικα που συμβόλιζε την παλιγγενεσία. Ο Όθωνας με διάταγμα το 1838 καθιέρωσε τον εορτασμό της επανάστασης την 25η Μαρτίου, ημέρα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Επίσης, στην οθωνική περίοδο διορίστηκαν στο στρατό και την κρατική γραφειοκρατία αγωνιστές του ’21.

  Ας μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για την εποχή όπου το έθνος δεν προσλαμβανόταν ως ιστορική συνθήκη παραγόμενη από υλικούς όρους αλλά ως μια οντότητα που υπήρχε από καταβολής κόσμου και διέτρεχε τους αιώνες. Είναι άλλωστε και η εποχή που η ιστορία θεμελιώνεται εθνικά και διεθνώς ως επιστήμη. Από αυτή τη σκοπιά οι αστοί διανοούμενοι Παπαρηγόπουλος και Ζαμπέλιος κατοχύρωσαν το τριμερές σχήμα της ιστορικής συνέχειας του περιούσιου ελληνικού λαού: αρχαιότητα-Βυζάντιο-σύγχρονος ελλαδικός κόσμος. Βέβαια, οι διανοούμενοι αυτοί, γράφοντας την εθνική ιστορία, δυσκολεύτηκαν να εντάξουν αβλεπί τη βυζαντινή περίοδο στην εθνική ιστορία. Και αυτό γιατί ο αστισμός και η διανόηση θεωρούσαν ότι κάθε ελληνική κακοδαιμονία, από τις πελατειακές σχέσεις έως την οικονομική καχεξία, αναγόταν στους σκοτεινούς αιώνες του Βυζαντίου, όπως πίστευε και η Δύση.

  Ωστόσο, είναι και η εποχή που τα αστικά κράτη γράφουν τις εθνικές ιστορίες τους και για να κατοχυρώσουν την αποστολή τους (κατά την ορολογία της εποχής) στο σύγχρονο κόσμο τους: Η αποστολή του ελληνικού κράτους ήταν να δώσει τα φώτα του σε όλο τον κόσμο –και εδώ ξεφυτρώνει πρακτικά η Μεγάλη Ιδέα– έχοντας την ίδια στιγμή το σύμπλεγμα της ένδοξης αρχαιότητας από τη μια πλευρά και του άδοξου παρόντος του ελληνισμού ως έθνους από την άλλη.

  Άλλωστε, η ελληνική εθνική ιστορία είχε εκείνη την εποχή τρεις αποδέκτες: τις λαϊκές μάζες, που έπρεπε να αποκτήσουν εθνική ταυτότητα για να ηγεμονεύσει στις συνειδήσεις τους το αστικό ως εθνικό συμφέρον· τους γειτονικούς βαλκανικούς λαούς, υπόδουλους μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα στην οθωμανική αυτοκρατορία, με τα δικά τους εθνικοαπελευθερωτικά κινήματα και αξιώσεις επεκτατισμού σε διαφιλονικούμενες περιοχές όπως η Μακεδονία˙ και βέβαια τους ιμπεριαλιστές της Δύσης, που αμφισβητούσαν την τρισχιλιετή ιστορική συνέχεια του ελληνικού έθνους και στους οποίους η ελληνική αστική τάξη έδινε κατατακτήριες εξετάσεις ευρωπαϊκής εξομοίωσης, θέλωντας να είναι αντάξια των προσδοκιών τους αλλά και να τους δώσει εκ νέου τα φώτα της (ήταν άλλωστε η αποστολή της τότε!).

  Επιχειρώντας απάντηση σε ένα δύσκολο και ανοιχτό ερώτημα

  Το πραγματικό ερώτημα δεν έγκειται στο εάν ο δημόσιος λόγος περί ιστορίας θα τροφοδοτείται από τηλεοπτικές εκπομπές που θα ικανοποιούν το φιλοθέαμον κοινό ή εάν η σύγχρονη ιστορική αφήγηση θα αποκόψει τον ομφάλιο λώρο της από τη εθνικιστική ιδεολογία και μυθολογία προς όφελος μιας ιστορικά εγγράμματης «κοινωνίας των πολιτών» και του κοσμοπολιτισμού, όπου ο ρόλος του ιμπεριαλισμού και των ολοκλήρώσεών του είναι πλήρως εξωραϊσμένος, αφού πλέον «ανήκωμεν εις την Δύσιν». Το ουσιαστικό ερώτημα έγκειται στη σημερινή αναγκαιότητα ενός μορφωτικού κινήματος κοινωνικοποίησης (και) της ιστορικής γνώσης, που θα σπάει τα στεγανά της εργαστηριακής διανόησης, και από τη σκοπιά του επαναστατικού μαρξισμού θα επιχειρεί υλιστικές απαντήσεις σε ανοιχτά ακόμη ερωτήματα, χωρίς να αναθέτει απλώς τον ιστορικό του αντίλογο στο πεδίο της ιδεολογικής ταξικής πάλης στους μαρξιστές «ειδήμονές» του.

  Ενός μορφωτικού κινήματος με αναλυτικά εργαλεία τις έννοιες του κοινωνικού σχηματισμού, των τρόπων παραγωγής, των κοινωνικών σχέσεων, τάξεων και της ιδεολογίας. Ενός κινήματος που θα αξιοποιεί τη συμβολή της κοινωνικής ιστορίας και της πολιτικής θεωρίας και θα έρχεται σε ρήξη με τις παλιές και νέες εκδοχές του ιδεαλισμού, τις τρέχουσες μεταμοντέρνες θεωρίες του συρμού και την κυρίαρχη ιδεολογία. Ενός μορφωτικού κινήματος ανοιχτού και εκ των πραγμάτων πειραματικού, που θα χρωματίζει με έντυπο υλικό, αντιθεσμούς, πρωτοβουλίες και συζητήσεις στον δημόσιο λόγο και θα επιδιώκει απαντήσεις και εξηγήσεις για μια μάχιμη κοινωνική πρακτική, με όλη την αντιφάτικότητα αλλά και τον πλούτο αυτής της διαδικασίας.

 34. Ο/Η laskaratos λέει:

  Λιγάκι μύθος κι αυτό

  https://xyzcontagion.wordpress.com/2016/04/27/stavropoulos-karter-fake-radio/

  Το τελευταίο ανακοινωθέν από το ραδιόφωνο, όταν οι Γερμανοί εισέρχονταν «εις την έρημον πόλιν με τα κατάκλειστα σπίτια», αλλά ηχογραφημένο το 1966

  Posted by Κλέων Ι. στο 2016/04/27

  ………………….

  Την αλήθεια, λοιπόν, αποκαλύπτει ο παλαίμαχος δημοσιογράφος, εκφωνητής και παραγωγός Γιώργος Κάρτερ στο βιβλίο του Έλληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση, Ιστορία κι ιστορίες’, εκδόσεις Καστανιώτη, 2004. Οταν το 1966 ετοίμαζε το ηχητικό ντοκιμαντέρ ‘Ο Μεγάλος Πόλεμος’, που κυκλοφόρησε σε δίσκο LP, δεν είχε τις ηχογραφήσεις αυτές, αφού πριν τον πόλεμο δεν υπήρχαν φωνογραφικά μηχανήματα, κι έτσι ζήτησε από τον Σταυρόπουλο να ηχογραφήσουν ξανά μαζί τα ανακοινωθέντα εκείνων των ημερών του 1940 και 1941. Ο Σταυρόπουλος έγραψε στο χαρτί ‘ό,τι θυμόταν‘, κι έτσι σήμερα πιστεύουμε όλοι ότι ακούμε τις αυθεντικές ηχογραφήσεις, κάθε 28η Οκτωβρίου και κάθε 27η Απριλίου.


  …………………..
  Μικρή η απάτη, βέβαια, κι ασήμαντη, αλλά δεν παύει η ηχογράφηση να είναι μη αυθεντική. Μήπως, τι άλλο στην ελληνική Ιστορία είναι ‘100% αυθεντικό’ και αληθινό, συνεπώς, γιατί να ήταν αυτό; Οσο για την πραγματική ‘ραδιοφωνική αντίσταση’, ψάξτε τα ονόματα του δημοσιογράφου Ντίνου Τσαλόγλου και του τεχνικού Γιάννη Αρζινού.
  (Βίντεο)
  ………….

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.