Δεκάδες χέρια απλωμένα, για λίγα κηπευτικά…

Επιτάσσεται η ανέχεια;   

© Guardian, η Φωτογραφία της ημέρας (επεξεργασμένη από το ιστολόγιό μας)

© Guardian, η Φωτογραφία της ημέρας (επεξεργασμένη από το ιστολόγιό μας)

Του Παντελή Μπουκάλα στη «Καθημερινή»

To μετρό; Απλό είναι: επιτάσσεται, παρά τη διαφωνία του τρίτου συγκυβερνώντος. Οι ναυτεργάτες; Εδώ είναι κάπως πιο πολύπλοκα τα πράγματα, αλλά στο τέλος βρίσκεται λύση: επιστρατεύονται, παρά τη διαφωνία, και πάλι, του τρίτου συγκυβερνώντος, της ΔΗΜΑΡ, που βλέπει τα χαρακτηριστικά της να αλλοιώνονται, όσο συσσωρεύει τις αμήχανες και αλυσιτελείς διαφοροποιήσεις της. Οι άλλοι δύο, Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, έχουν πείρα σε αυτά. Δεν αγχώνονται ιδιαίτερα.

Η φτώχεια όμως; Επιτάσσεται η φτώχεια; Επιστρατεύεται η ανέχεια; Δυστυχώς, αυτό δεν το πρόβλεψαν οι νόμοι και οι προφήτες. Και η ανέχεια μεγαλώνει. Καθημερινά. Κατά πλάτος και κατά βάθος. Ποιος συγγενής, ποιος φίλος ή συνάδελφος δεν σου παραπονιέται πως τα μετράει πια τρεις και τέσσερις φορές και πάλι δεν του βγαίνουν; Ποιος δεν σου μεταδίδει ακέραιη τη θλίψη του μιλώντας για απόλυση, για εθελουσία, για δύο, άντε τρία μεροκάματα τη βδομάδα, για το πετσόκομμα του μισθού ή της σύνταξής του, για τις τιμές που μόνο στα χαρτιά πέφτουν και όχι στο ταμείο, για τη λερναία ύδρα των χαρατσιών;

Ποιος δεν σου λέει πως δύσκολα τα βγάζει πέρα, ακόμα κι αν άλλαξε ριζικά τον τρόπο της ζωής του κόβοντας τις πολυτέλειες, και τον κινηματογράφο ανάμεσά τους, και το γήπεδο, το θέατρο, τα βιβλία, τη σαββατιάτικη βόλτα, τα φροντιστήρια των παιδιών, την μπάλα τους στο πέντε επί πέντε, τη γιορτή των γενεθλίων, το δεύτερο αναμμένο φως («εντάξει, φέγγει και η τηλεόραση»), τα πολλά τηλεφωνήματα σε γνωστούς και φίλους, ιδίως με το κινητό; Ποιος, όποια κι αν είναι η δουλειά του (γιατρός του ΕΣΥ, δάσκαλος ή καθηγητής, μόνιμος του στρατού, οικοδόμος, τζακάς, οδοντίατρος, διορθωτής, μεταφραστής, ηθοποιός, δημοσιογράφος, ψιλικατζής, μανάβης, φούρναρης, κουρέας, αγρότης, σιδεράς…) δεν έχει το μικρό του δράμα να σου πει, να σε προλάβει πριν αρχίσεις να του λες εσύ το δικό του;

Χιλιάδες τέτοια μικρά δράματα συνέρρευσαν προχθές (ή μάλλον «συνωστίστηκαν», αφού βρήκε την ώρα η λέξη αυτή η σημαδεμένη να πάρει την εκδίκησή της εισδύοντας σε τίτλους και ρεπορτάζ) κάτω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, παρωθημένα από το ίδιο όραμα: μια σακούλα πορτοκάλια ή μανταρίνια ή πατάτες ή χόρτα ή… Δώρο από την Πανελλαδική Ομοσπονδία Παραγωγών Λαϊκών Αγορών. Ενα δώρο που ένα-δυο χρόνια πριν θα το μετρούσαμε όλοι μας σαν κάτι λιγότερο από πουκάμισο αδειανό και θα το προσπερνούσαμε όχι απλώς αδιάφοροι, αλλά θυμωμένοι γα την προσβολή. Μα όχι πια.

Οχι. Δεν ζούμε Κατοχή, κι ας μην προσβάλλουμε με τις κατοχολογικές κορώνες μας όσους έζησαν την Κατοχή και την άντεξαν. Ούτε χούντα ζούμε, κι ας μην προσβάλλουμε με τις ρητορικές υπερβολές μας όσους την πολέμησαν. Τα πράγματα είναι δύσκολα έτσι κι αλλιώς. Το φανέρωσε αυτό, ακόμα και σε όσους έκαναν ότι δεν το βλέπουν, η φωτογραφία των απλωμένων χεριών για μια σακούλα κηπευτικά. Κι εδώ δεν μπορεί να κάνει τίποτα το φωτοσόπ.

This entry was posted in σκέψεις, Ασμοδαίος, Διακρίσεις (κάθε είδους), κοινωνία/πολιτική. Bookmark the permalink.

33 Responses to Δεκάδες χέρια απλωμένα, για λίγα κηπευτικά…

 1. Ο/Η Μάκης Λενάκης λέει:

  Να λειώσουν το χρυσάφι της εκκλησίας οι απατεώνες που το λυμαίνονται

 2. Ο/Η Κώστας Κοροβίλας λέει:

  Αυτή η εικόνα τών απλωμένων χεριών νά πάρουν μιά σακούλα μέ πατάτες, λαχανικά, φρούτα, καί ότι άλλο κηπευτικό, μέ γεμίζει μέ θλίψη. Θά προτιμούσα αυτά τά χέρια αντί νά υψώνονται ικετευτικά ζητιανεύοντας μιά πλαστική σακούλα μέ λιγα λαχανικά, νά ήταν προτεταμένα μέ σφιγμένη τήν γροθιά ή σφίγγοντας ένα όπλο προτεταμένο ενάντια στούς πολιτικούς δυνάστες, στήν ολιγαρχία τού χρήματος, στήν εξουσία τών πολιτικών, κυβερνώντων καί μή, στούς καταπιεστές, στούς οικονομικούς δικτάτορες, εγχώριους καί ξένους, στά μικρομάγαζα καί μεγαλομάγαζα τών πολιτικών κομμάτων. Θά προτιμούσα επίσης, αυτά τά χέρια νά γκρέμιζαν καί νά λεηλατούσαν τούς χρυσοποίκιλτους ναούς, νά λεηλατούσαν τό χρυσό κι ασήμι που κρατάνε μέσα τους. Θά προτιμούσα αυτά τά χέρια νά ξεγύμνωναν τούς διεφθαρμένους κληρικούς, τόν αρχιεπίσκοπο, τούς δεσποτάδες καί όλο τό μαύρο ιερατείο τής διαφθοράς καί τού πλούτου.
  Δέν θέλω νά συμμετέχω σέ μιά κοινωνία ζητιάνων αποτελούμενη από παθητικούς πολίτες, που στερούνται θυμό κι οργή μέ πολίτες τής ανέχειας καί τής κακομοιριάς. Μισώ αυτούς τούς πολίτες ζητιάνους διότι δέν προσφέρουν τίποτα, δέν συμβάλουν στήν βελτίωση καί στήν αλλαγή τού σημερινού καθεστώτος. Τούς θεωρώ επικίνδυνους διότι διαιωνίζουν αυτήν τήν σκοτεινή καί τυρρανική περίοδο αντί νά τήν καταργούν. Βρισκόμαστε σέ εμπόλεμη κατάσταση καί ο υπόδουλος τούτος λαός, αντί νά μάχεται, αντί νά επαναστατεί υποκύπτει, φλυαρεί μέ ψευτοαγανακτισμένες ρητορίες καί μέ εκείνο τό κλασσικό καί μισιτό «Ε, τί νά κάνουμε!».
  Χαμένοι πολίτες, χαμένοι άνθρωποι, χαμένος λαός όχλος, πλήθος φοβισμένων ζητιάνων χωρίς αξιοπρέπεια καί υπερηφάνεια, ένα πλήθος που απλώνει τά χέρια γιά μιά σακούλα λαχανικά. Πόσο θά κρατήσει αυτή η σακούλα? Μιά ημέρα? δύο? Μετά πάλι στήν μιζέρια, στήν πείνα, στήν εξαθλίωση.
  Δυστυχώς η Πόλις εάλω από τούς ίδιους της τούς πολίτες της.

 3. Ο/Η Σταύρος λέει:

  Όταν τα πολιτικά κόμματα οδηγούσαν με μαθηματική ακρίβεια την χώρα στην χρεοκοπία, όλοι αυτοί οι πεινασμένοι τους χειροκροτούσαν στις πλατείες και στις κομματικές συγκεντρώσεις. Κι αν τους προειδοποιούσε κανείς ότι τα κόμματα αυτά απεργάζονταν την καταδίκη του, κινδύνευε να τις αρπάξει χοντρά.

  Θυμάμαι, πριν περίπου από μια εικοσαετία, ο πρωθυπουργός της Σουηδίας απευθύνθηκε στον λαό του θέτοντάς του το εξής ερώτημα: επειδή υπάρχει πιθανότητα να αντιμετωπίσουμε κάποιον ελάχιστο πληθωρισμό, δέχεστε να περικοπούν οι μισθοί σας 1%; Και φυσικά δέχτηκαν οι άνθρωποι.
  Τότε τι συνέβαινε εδώ; Ακριβώς το αντίθετο.

  Δεν ήταν όμως ποτέ ο λαός που διόρθωνε τα οικονομικά της χώρας. Διότι δεν είναι λαός αλλά πληθυσμός. Επείγει λοιπόν η ίδρυση λαού στην χώρα της Ελλάδος. Αυτό είναι το πρωταρχικό ζητούμενο. Τα υπόλοιπα είναι μια από τα ίδια. Λέγεται Ρωμιοσύνη. Πληθυσμός ιδιωτών, δηλαδή ηλιθίων (idiots).

 4. Ο/Η Σταύρος λέει:

  Πώς είδαν το θέμα κάποιοι δημοσιογράφοι:

 5. Ο/Η Κωλόγερας λέει:

  Με συγχωρείτε, αλλά θα χαλάσω το γνωστό αφήγημα γιατί είναι σαθρό. Σίγουρα στο μοίρασμα των τροφίμων υπάρχει ένα μερίδιο από ανθρώπους που δεν είχαν να φάνε και σωστή είναι η κριτική. Επειδή όμως είμαστε όλοι Έλληνες ας μην κρυβόμαστε μεταξύ μας. Υπάρχει σίγουρα κι ένα άλλο μερίδιο που γουστάρει τρελά το τζαμπέ. Ίδιες ακριβώς εικόνες έχω δει καμιά δεκαριά χρόνια πριν για μπουκάλια μίλκο διαφημιστικά. Οπότε αρκετά με τη μαρθαβουρτσέικη κλάψα, που επειδή δεν μπορούμε να καταλάβουμε τι μας συμβαίνει την αναγάγουμε σε φιλοσοφική αριστερή στάση. Και η καραμέλα με τις αυτοκτονίες και τα λοιπά, πρέπει να σταματήσει. Όταν βγουν επίσημα στατιστικά για τον αριθμό των αυτοκτονιών θα δούμε ότι η διαφορά στο διάγραμμα δεν είναι και τόσο μα τόσο μεγάλη. Και η επιστήμη της ψυχολογίας δεν μπορεί να αποδεχτεί εξισώσεις έχω τεράστιο οικονομικό πρόβλημα ΑΡΑ αυτοκτονώ. Άρα όλη η Αθήνα της Κατοχής θα είχε αυτο-εξολοθρευτεί.

  Σκληρές αλήθειες, αλλά προτιμητέες από το χάιδεμα αυτιών και τον ορυμαγδό της μεταμοντέρνας Μάρθας Βούρτση.

 6. Ο/Η Po λέει:

  Αγαπητοί…
  ενα φαινόμενο καταγράφει το άρθρο, τίποτ’ άλλο.
  φαινόμενο λίγο-πολύ εντονότερο στις μέρες μας…

 7. Ο/Η LELOS λέει:

  Οι ανθρωποι που ποδοπατιουνται για λιγα -μαλλον χαλασμενα λαχανικα
  ΠΕΙΝΑΝΕ!!
  Προ τεραετιας αν πηγαινες να μοιρασεις τσαμπα τροφιμα πηγαιναν ελαχιστοι. Εχω ζησει το μεγαλυτερο μερος της ζωης μου με δραχμη
  και θυμαμαι που τα παιδια κλωτσουσαν τα δωρεαν πορτοκαλια για πλακα.
  Τωρα αν αφησεις μερικα θα τρεχουν πεινασμενα για να τα φανε!!!
  Φυσικα η κριση ειναι κυριως ΤΕΧΝΗΤΗ ΕΠΙΛΟΓΗ.
  Ενω το Συνταγμα λεει ξεκαθαρα καθεις πληρωνει φορο αναλογα με τις
  δυνατοτητες του ,η κυβερνηση επιβαλλει κατοχικη φορολογια σε
  συγκεκριμενες ομαδες του πλυθησμου που θεωρει οτι δεν ειναι ψηφοφοροι
  της πχ Ελευθεροι επαγγελματιες φορος απο το 1 ευρω(!!), ανεργοι
  πληρωνουν φορους (παγκοσμια προτωτυπια) , υποχρεωτικες παραλογες
  εισφορες σε »ασφαλιστικα» ταμεια πχ ΟΑΕΕ και αλλες αλητικες φασιστικες
  και απανθρωπες πρακτικες με στοχο να εξαθλιωθουν εκδικητικα οι
  ανθρωποι των πολεων γιατι ψηφιζουν Συριζα η ΧΑ και
  οχι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.
  Ολα λοπον ειναι επιλογη της κυβερνησης .
  Απο εκει και περα θα δουμε κι αλλα (κατασχεσεις ακινητων απο το κρατος;
  δημιουργια φυλακων-στρατοπεδων συγκεντρωσης για μικροοφειλετες αυτη τη φορα που χρωστουν στο δημοσιο και αλλα ωραια)
  Μονο οι κατοικοι της χωρας μπορουν να σταματησουν αυτη την αλητεια
  μονο που καποιες μεριδες του πλυθησμου πχ συνταξιουχοι του δημοσιου
  αγροτες , μεγαλοεπιχειρηματιες , μαφιοζοι κλπ θελουν αυτη την κυβερνηση
  στα πραγματα γιατι βολευονται οι ιδιοι.
  Επισης ειναι απαραδεκτη γελοια και εκτρωματικη η δηθεν »αριστερη»
  Δημαρ που συμμετεχει στην εξαθλιωση τμηματων του πλυθησμου
  γιατι φοβαται τις προωρες εκλογες .

 8. Ο/Η Κωλόγερας λέει:

  @Σταύρος
  Ο ίδιος κόσμος θα αναδείξει τον νέο κύριο «λεφτά υπάρχουν», Ξαφνικά γεμίσαμε συριζαίους και κατά δήλωσή τους αριστερούς και αναρχικούς, από τον περιπτερά της γειτονιάς που όλοι ξέραμε τι χουνταίος ήταν μέχρι την κάθε κυρά Παστά-Φλώρα.

  Να πάει ο Τσίπρας να πληρώσει το χαράτσι όπως έχει κάνει ο κάθε ένας που δανείστηκε και ξεσκίστηκε για να το πληρώσει. Είναι ηλίθιοι δηλαδή αυτοί οι άνθρωποι; Ο Σωκράτης που κάθισε και ήπιε το κώνειο, αντί να αποδράσει ήταν μάλλον δεξιά κότα.

  Έλεος πια με τον λαϊκισμό. Το έχω ξαναγράψει. Σε λίγο καιρό, μόλις πάρουν τα ηνία οι συνιστώσες της Αλήθειας, θα βιώσουμε το οριστικό γκρέμισμα εν Ελλάδι μύθου της Αριστεράς. Να τελειώνουμε με δαύτους.

 9. Ο/Η Πέτρος Δ. λέει:

  Ολόκληρο άρθρο για να περάσουν οι τελευταίες γραμμές… αμάσητες. Κάνε μας τη χάρη, κύριε Μπουκάλα, από την Καθημερινή…
  Έπρεπε να φτάσουμε στα σημερινά προδοτικά μνημόνια παραχώρησης της εθνικής κυριαρχίας, ξεπουλήματος της χώρας και εξαθλίωσης της κοινωνίας για να φανερωθείτε ποιοι είστε όλοι εσείς που εκπροσωπούσατε την νεοελληνική διανόηση της μεταπολίτευσης … ένα αδειανό πουκάμισο.

 10. Ο/Η Πιασέρ Αραχάτ λέει:

  http://www.tanea.gr/ellada/article/?aid=4789757

  Το αυτί του Αλέξη Τσίπρα τραβάει η Σοφία Σακοράφα

  Κριτική στον επικεφαλής του κόμματος άσκησε η πρώτη σε σταυρούς βουλευτής του στη Β’ Αθηνών

  Μαρία Νταλιάνη

  Σάββατο 09 Φεβρουαρίου 2013

  Στα «μαρμαρένια αλώνια» της Πλατείας Συντάγματος θα αναμετρηθούν ύστερα από μεγάλο χρονικό διάστημα ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ. Η πίεση που αισθάνεται εξ αριστερών όμως η ηγετική ομάδα της Κουμουνδούρου δεν προέρχεται μόνο από τον Περισσό αλλά και από δικά του κορυφαία στελέχη με μεγάλη απήχηση στο εσωκομματικό ακροατήριο, όπως η Σοφία Σακοράφα.

  Παρότι μεταγραφή από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, η πρώτη σε σταυρούς βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Β’ Αθηνών σε μια εκ βαθέων πολιτική εξομολόγηση στα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, ανέφερε ουσιαστικά ότι το κόμμα – μετά τη στροφή Τσίπρα – έχει απομακρυνθεί από την κοινωνία…

  Λειτουργώντας λιγάκι σαν η συνείδηση του κόμματος, η βουλευτής που έχει κρατήσει ιδιαίτερα χαμηλό προφίλ παρά την πρωτιά στη μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια και ουδέποτε μπήκε στον πειρασμό να γίνει «πριμαντόνα» στα τηλεοπτικά παράθυρα, προκάλεσε πολλαπλά εγκεφαλικά στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ με την ομιλία της την περασμένη Κυριακή.

  Οπως είπε αρχίζοντας, «έχω χάσει λίγο την μπάλα, αυτή είναι η πολιτική μου εξομολόγηση. Η αναλογία είναι ότι εάν σε εμένα συμβαίνει κάτι τέτοιο, πολύ φοβάμαι ότι για τον λαό αυτό μεταφράζεται σε ένα αίσθημα πολιτικής απογοήτευσης. Και πιστεύω, αλλά και γνωρίζω, στον βαθμό που μπορώ να γνωρίζω, ότι υπάρχει ένας κόσμος που δηλώνει και είναι απογοητευμένος από εμάς».

  Το βασικό σημείο της κριτικής Σακοράφα τη φέρνει πολύ κοντά με τη θέση της μειοψηφίας (Π. Λαφαζάνης, Δ. Στρατούλης, Αλ. Καλύβης, Αντ. Νταβανέλος) για στροφή προς τα αριστερά – γεγονός που επίσης δεν πέρασε απαρατήρητο από την Κουμουνδούρου, που φαίνεται τώρα να αναπροσαρμόζει ανάλογα την τακτική της.

  «Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε οπουδήποτε αλλά όχι στους δρόμους», τόνισε η βουλευτής. «Και ο ρόλος της Αριστεράς τούτη την εποχή είναι να σφυρηλατεί συνειδήσεις για την ανατροπή, να σφυρηλατεί συνειδήσεις για τη στήριξη της μεταβατικής κυβέρνησής μας. Κάποια στιγμή πρέπει να πολιτικοποιήσουμε τη σύγκρουση. Δεν φτάνει η Βουλή, δε φτάνουν οι δηλώσεις, δεν φτάνουν οι ανακοινώσεις και τα δελτία Τύπου. Στον δρόμο πολιτικοποιείται η σύγκρουση, γιατί εκεί αναπτύσσεται το κίνημα».

  Παράλληλα άσκησε δριμύτατη κριτική, όπως και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, όχι για τα ταξίδια αυτά καθαυτό σε Γερμανία και ΗΠΑ, αλλά για τα μηνύματα που εξέπεμψε η ηγεσία εξαιτίας των ταξιδιών. Μάλιστα κατέληξε λέγοντας: «Εμείς λοιπόν θεωρώ ότι όχι απλώς δεν κάνουμε όσα πρέπει για να εδραιώσουμε την αξιοπιστία μας, αλλά πολλές φορές κάνουμε πράγματα που μας καθιστούν αναξιόπιστους. Αναξιόπιστους με την έννοια τόσο της πολιτικής ασυνέχειας του λόγου μας όσο και της πολιτικής ασυνέπειας στις πράξεις μας».

  Η κριτική Σακοράφα σε συνδυασμό με την πάγια άποψη της μειοψηφίας υπέρ της μεγαλύτερης ριζοσπαστικοποίησης του κόμματος και τις επιθετικές κινήσεις του ΚΚΕ στο πεδίο των αγωνιστικών κινητοποιήσεων αναγκάζουν την Κουμουνδούρου να «στρίψει» και πάλι αριστερά παρότι, όπως επιμένουν τα στελέχη που επεξεργάζονται τις δημοσκοπήσεις για λογαριασμό του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, «αλλού βρίσκεται το πρόβλημα».

 11. Ο/Η Κωλόγερας λέει:

  Εγώ πάντως από τους γνωστούς και τους φίλους μου έχω τρία διαφορετικά παραδείγματα

  1. Ανθρώπους που πραγματικά τα βγάζουν εξαιρετικά δύσκολα πέρα, κάτω από τα όρια της φτώχειας, με παιδιά άνεργα και καταθλιπτικά τα οποία μένουν χωρίς γκόμενες και γκόμενους μέχρι τα τριάντα τους.
  2. Ανθρώπους που αντί για 15 μέρες Σαντορίνη πήγαν 5 φέτος.
  3. Ανθρώπους, ανέκαθεν καρμίρηδες, που παριστάνουν τους ψωμόλυσσες, ενώ όλοι ξέρουμε ότι στην τράπεζα έχουν γερό κομπόδεμα Και το ενοικιάκι από το σπιτάκι. Και το εξοχικάκι. Και τα αυτοκινητάκια. Στην απορία μου «μα καλά ρε Γιάννη , εσύ τόσα χρόνια δούλευες γιατί κλαίγεσαι ; Μη μου πεις ότι δεν έχεις λεφτά στην άκρη…» η απάντηση που έλαβα ήταν «Άμα αρχίσω και παίρνω από τα έτοιμα, χάθηκα». Και μιλάμε για κωλόγερα που κοντεύει τα 70.

  Και οι τρεις αναπαράγουν συνήθως το ίδιο αφήγημα της πείνας και της δυστυχίας. Θα έλεγα ότι η πρώτη κατηγορία είναι ειδικά εκείνη που το αναπαράγει λιγότερο από τις υπόλοιπες δύο.

  Απλώς, τώρα με την κρίση ευνοείται η κατηγορία του καρμίρη, γιατί ανάγει την τσιγκουνιά σε ιδανικό ζωής. Απελευθερώνει και ζωοποιεί τον καρμίρη, τον φιλοσοφικοποιεί.

  Με συγχωρείτε αλλά πέρα από την κατηγορία 1, οι υπόλοιπες δύο αναπαράγουν την ίδια κοπριά του… καημού της Ρωμιοσύνης. Από το φοντανιέρα με τα γλυκάκια του καημού του περασμένου αιώνα που πλέον έχουν γίνει σαν κακάκια κατσίκας, όσοι πιστοί ας πάρουν. Εγώ βδελύττομαι.

  Καλό βράδυ,
  Κωλόγερας

 12. Ο/Η κωστας λέει:

  φιλε κωλογερα
  τα δουλεμενα λεφτα εχουν ιδρωτα και πολυ κοπο.δουλευω απο 13 χρονων ,(ειμαι 54) και εχω 30000 ευρω γιατι εχω δει την ζωη αλλιως,
  δεν κλαψουριζω αλλα και δεν χαριζω σε κανενα εκτος απο τους φιλους μου και ολοι μου τα επιστρεφουν οταν εχουν -χωρις τοκο-.
  ειναι φασισμος να ισοπεδωνεις ανθρωπους,κανε λιγο κρατει αλλοι σου φταινε.μην παιρνεις ως παραδειγμα τον κυκλο σου,
  σε κερναω ενα τσιπουρο αμα γουσταρεις για να με κρινεις.

  • Ο/Η laskaratos λέει:

   Θέλω να πω βιαστικά τη γνώμη μου.
   Είμαι και με τον Κώστα και με τον Κωλόγερα.
   Στο λαό βρίσκεις πάρα πολλά αχρεία υποκείμενα βρίσκεις και πολλούς καλούς ανθρώπους που μόχθησαν τίμια και σκληρά να ζήσουν με αξιοπρέπεια αυτοί και οι οικογένειές τους, χωρίς ποτέ να ξεπέσουν σε απατεωνιές και ηθικές εκπτώσεις με πολύ υψηλό δημοκρατικό και κοινωνικό φρόνημα.
   Τώρα ταλαιπωρούνται και δοκιμάζονται σχεδόν όλοι, με την έννοια ότι όλοι μας έχουμε σοβαρές απώλειες κεφαλαίων, οικονομικών αξιών, εισοδημάτων, μισθών κλπ, το χειρότερο δε πολλοί και εργασίας, άλλοι δε και υγείας ως επακόλουθου της οικονομικής δυσπραγίας, πολύ δύσκολα πράγματα έως τραγικά.

   Αυτό που λείπει από το λαό και γι’αυτό παραπαίει όλο και περισσότερο, είναι ένα ρεαλιστικό συλλογικό όραμα και ένας πολιτικός οργανισμός ικανός να το υλοποιήσει με λογική και δικαιοσύνη.
   Μακάρι ο ΣΥΡΙΖΑ να μπορούσε να αρθεί στο ύψος των στιγμών, δεν το μπορεί και δυστυχώς δεν φαίνεται κάτι να αλλάζει.

   • Ο/Η laskaratos λέει:

    Με την ευκαιρία συνιστώ, αφού μελετηθούν οι συμπαθέστατες φυσιογνωμίες των τεσσάρων κυρίων εδώ:

    το πολύ ενδιαφέρον ανάγνωσμα της Κυριακάτικης Αυγής:

    http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=750845

    Οι εντιμότατοι φίλοι του κυρίου Σαμαρά

    Άλλοι φιγουράρουν στη λίστα Λαγκάρντ, άλλοι έχουν ανοικτούς λογαριασμούς με τον ΣΔΟΕ, άλλοι επιδιώκουν δωράκια από τις αποκρατικοποιήσεις. Όλοι τους στρατεύονται στο πολιτικό σχέδιο Σαμαρά για τη «Νέα Ευρωπαϊκή Παράταξη». Η «Ζούγκλα» εισβάλει στο Μαξίμου και η τύχη του τηλεοπτικού σταθμού «902» παίρνει απροσδόκητη τροπή, από την Αριστερά στη Δεξιά…

    Δ. Μελισσανίδης, Β. Μαρινάκης, Φ. Βρυώνης, πρωταγωνιστές στο παρασκήνιο για τα media Σαμαρά, με στόχο την παραμονή της Δεξιάς στην εξουσία.

    Έκθετος ο πρωθυπουργός από τον ρόλο του συμβούλου του Στ. Παπασταύρου στη λίστα Λαγκάρντ και την εμπλοκή του στο κερδοσκοπικό fund

   • Ο/Η Σταύρος λέει:

    «…Αυτό που λείπει από το λαό και γι’αυτό παραπαίει όλο και περισσότερο, είναι ένα ρεαλιστικό συλλογικό όραμα και ένας πολιτικός οργανισμός ικανός να το υλοποιήσει με λογική και δικαιοσύνη…». Έγραψες Λασκαράτο.
    Σε ρωτάω: υπήρξε ποτέ κάτι ανάλογο στον παρελθόν, από ιδρύσεως του Ελληνικού κράτους;

    Αν απαντήσουμε ότι μάλλον δεν υπήρξε, τότε τι έχει αλλάξει τώρα ώστε να μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο!

    Αν πάλι απαντήσουμε ότι υπήρξε, ας το δούμε πότε υπήρξε ώστε να ψάξουμε αν υφίσταται αναλογία συνθηκών.

    Η γνώμη είναι ότι δεν γίνεται ν’ αρχίσει το χτίσιμο ενός σπιτιού ξεκινώντας από τα κεραμίδια, όπως δολερά υπόσχεται η κουφάλα η ελπίδα.

   • Ο/Η Ρόζα Λούξρμπουργκ λέει:

    Γεια σου, κυρ-Σταύρο Παπασταύρου

    Καρτερός Θανάσης
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 10/02/2013

    Σκεφτείτε να ήταν στη λίστα Λαγκάρντ, συνδεμένος μάλιστα με έναν θηριώδη λογαριασμό 550 εκατομμυρίων ευρώ, ένας συνεργάτης του Τσίπρα. Τι κακός χαμός θα γινόταν, πώς θα πλημμύριζαν τα μεγάλα ΜΜΕ με αποκαλύψεις για την αριστερή υποκρισία, πόση οργή θα κατανάλωναν ο Σαμαράς, ο Βενιζέλος, ο Κεδίκογλου και η παρέα τους για το συγκλονιστικό γεγονός. Και πόσα μαθήματα αριστερού ήθους θα παρέδινε ο Πρετεντέρης -ειδικός στο θέμα, όπως έδειξε το σημείωμά του της Παρασκευής για το παπατζιλίκι αριστερής δικηγόρου που έχει πελάτη έναν κατηγορούμενο για βιασμούς.

    Όμως για τον Σταύρο Παπασταύρου, που το ονοματάκι του φιγουράρει στον μεγαλύτερο λογαριασμό της λίστας, δεν ιδρώνει το αφτί κανενός. Μπορεί ο κυρ-Σταύρος να είναι σύμβουλος του πρωθυπουργού, να ταξιδεύει μαζί του στο Κατάρ για την εξασφάλιση επενδύσεων, να τον ακολουθούν διάφορα ομιχλώδη εν σχέσει με τη Siemens και να δικαιολογεί την παρουσία του στη λίστα με το πιο ωραίο παραμύθι -δεν είναι δικά μου τα λεφτά, απλώς τα διαχειρίζομαι ως δικηγόρος ενός μεγάλου fund που δραστηριοποιείται κυρίως στο εξωτερικό. Αυτό λέει η ανακοίνωσή του, την οποία μας έστειλε από τις Βρυξέλλες, όπου συνόδευσε τον Σαμαρά στη
    http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=750856

   • Ο/Η laskaratos λέει:

    Ναι Σταύρο,
    υπήρξε.
    Το ΕΑΜ, η Ένωση Κέντρου το 1964, το ΠΑΣΟΚ το 1981,
    είχαν όραμα και ρεαλισμό.
    Τώρα αν στις δυο πρώτες περιπτώσεις, εκτός από ενδογενείς παράγοντες, έπεσαν πάνω τους θεοί και δαίμονες και στην τρίτη προστέθηκε και το χάλι της κοινωνίας κλπ, είναι άλλο θέμα.

   • Ο/Η Σταύρος λέει:

    Συμφωνώ ότι και στις τρεις περιπτώσεις που αναφέρεις υπήρξε όραμα. Δεν υπήρξε όμως έρμα πάνω στο οποίο να βασιστεί. Αυτό το τελευταίο ήθελα να τονίσω ότι είναι αναγκαία και ικανή συνθήκη της επιτυχίας κάθε οράματος. Ότι το κοινωνικό όραμα απαιτεί για την επιτυχίας του χιλιάδες μάτια που να επαγρυπνούν και να ελέγχουν τους μπροστάρηδες. Μάτια λαού κι όχι πληθυσμού. Κοντολογίς ότι πάσχουμε από έλλειψη λαού. Οι πληθυσμοί υπάρχουν παντού.

   • Ο/Η laskaratos λέει:

    Για να υπάρξει ένας καλύτερος λαός χρειάζεται μια μακρόχρονη διακυβέρνηση του Διαφωτισμού μέσα σε οικονομική ευημερία, με τη νεολαία να διδάσκεται τη σεμνότητα και την απλότητα.
    Εγώ νομίζω πως υπάρχουν στο λαό μας πάρα πολλά καλά, μπορεί και θαυμαστά χαρακτηριστικά, που χρειάζονται μια εμπνευσμένη ηγεσία για να εκδηλωθούν.
    Στην Κατοχή και στη Χούντα έγιναν μεγάλες ηρωϊκές πράξεις, αργότερα οι ίδιοι οι άνθρωποι αποδείχτηκαν λίγοι, όχι όλοι τους, πολλοί όμως.
    Όταν τα πράγματα ηρέμησαν οι συνειδήσεις επαναπαύτηκαν.
    Αν οι πολίτες δεν επαγρυπνούν, αυτά θα συμβαίνουν.

    Τώρα έχουμε μπει σε ένα φαύλο κύκλο.
    Είναι δυνατόν οι Σαμαράς-Βενιζέλος, ότι πιο μουχλισμένο έχουν τα ΝΔΠΑΣΟΚ, να μας βγάλουν από αυτόν;
    Πλάκωσαν και οι Καμμένοι με τους Μιχαλολιάκους.
    Είναι και η Αριστερά ανέτοιμη.

    Θα πάει χαμένος πολύς κόσμος για να πάρει η χώρα ξανά μπρος.

   • Ο/Η Παschok λέει:

    Aνέτοιμη η Αριστερά;
    Απλά ανέτοιμη;

    Τι λέτε Ροιδολασκαράτοι;

    Πάγκαλος: Ημιμαθής και αγράμματος ο Τσίπρας!

    Ο πρώην υπουργός επιτίθεται στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως είναι σαν τον κ. Κωστόπουλο και σαν αυτούς που χορεύουν στο «Dancing with the stars».
    «Είναι εντελώς ημιμαθής και αγράμματος, είναι προφανές ότι δεν ξέρει στοιχειώδη πράγματα. Μένει σε ένα επίπεδο ευφυολογημάτων και πρώτων σελίδων εφημερίδων.
    Είναι καθαρά επικοινωνιακό φαινόμενο. Είναι σαν τον κύριο Κωστόπουλο, σαν αυτούς που χορεύουν στο ‘Dancing with the stars’, σαν τις διάφορες ηθοποιούς των σήριαλ», δήλωσε στο Βηmagazino ο κ. Πάγκαλος.
    «Έκανε μία προσπάθεια κακότεχνη και αναξιοπρεπή, κατά την άποψή μου, να γίνει αποδεκτός από τους εξωτερικούς “αφέντες”, τους οποίους τόσα χρόνια κακολογούσε, ύβριζε και απειλούσε και πιστεύω ότι έχουμε φτάσει πλέον στα όρια της ανόδου του».

   • Ο/Η Παπασταύρου του Αντωνάκη λέει:

    Παπασταύρου;
    του Θεμιστοκλέους Παπασταύρου βεβαίως βεβαίως.

 13. Εξαιρετικός πάντα ο Μπουκάλας. Βάζει κάτι τέτοια η καθημερινή για δοκιμιακό ξεκάρφωμα και πολυφωνία…

 14. Ο/Η LELOS λέει:

  @ Κω…γερας

  Κοιτα φιλε , δε πεινουν γιατροι φακελακηδες και χειρουργοι αυτο ειναι σιγουρο.
  Ουτε μεγαλοαγροτες , μεγαλοφοροφυγαδες μαφιοζοι και μαστροποι.
  Προσωπικα δε ξερω κανενα που να πηγε Σαντορινη .
  Με μισθο 450 ευρω το μηνα δε φτανουν να πας ουτε σε προαστιο
  ποσο μαλλον σε Κυκλαδονησια.
  Αν υποθεσουμε οτι παιρνεις 500 ευρω με ενοικιο
  200 ευρω για ενα σπιτι-τρωγλη
  300 ευρω για τροφιμα κακης ποιοτητας ισα να μην πας απο πεινα
  Ειμαστε ηδη στο 0 ευρω. Τωρα πρεπει να κοψεις αναγκαστικα το ρευμα
  και τη θερμανση . Πρεπει επισης να δανειστεις για ναυλα να πας
  στη δουλεια σου και να πληρωσεις κοινοχρηστα.
  Με ενα απλο παραδειγμα βγαινεις και χρεωμενος και ζεις χωρις φως
  και θερμανση. Επιλεγεις , η δεν τρως η δεν εχεις ρευμα.
  Αλλο παραδειγμα , εισαι ελευθερος επαγγελματιας.
  Ας υποθεσουμε οτι εχεις καταστημα . Βγαζεις 1000 ευρω το μηνα
  Ακουγετε καλο χμμμμ…
  Εχεις να πληρωσεις ενοιιο , βαλε καμια 200σαρα για μια τρυπα
  ΟΑΕΕ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ 200 ευρω αν εισαι νεο μελος .
  23% φορο απο το πρωτο ευρω κερδος -κατηργησαν το αφορολογητο
  Τελος επιτηδευματος ετησιο 600 ευρω
  Δημοτικα τελη,φωτα ρευματα .
  Τα προσωπικα εξοδα δεν τα βαζω , πηγαινεις με 100 ευρω στο σπιτι
  σου αν εχεις για να φας να πιεις κλπ
  Το κρατος δηλ σε ληστεψε μεσω φορων κανονικοτατα.Μονη λυση η μεταναστευση και η προσφυγια αν δε σ αρεσει μαγκα.
  Σου εδωσα δυο πολυ απλα παραδειγματα πως οδηγησε στην εξαθλιωση
  σε χρονο μηδεν. Τωρα τι κυκλο εχεις εσυ , μεγαλογιατρους η νυχτοβιους
  και εχουν τοσα που τα σκορπανε στη Μυκονο παω πασσο.
  Μιλησα για κανονικους νορμαλ ανθρωπους που πλεον το κρατος τους
  στερει και το ενα γευμα την ημερα.
  Και δε μιλαω για οικογενειες παιδια κλπ αυτα ειναι πολυτελειες για λιγους.
  Μαλλον για κανενα δημαριτη σε κοβω που τα βλεπει ολα ροδινα.
  Μονο μη λετε μεγαλες κουβεντες γιατι θα χρειαστουν συντομα νεα μετρα
  πολλων δισ λογω υστερησης εσοδων και θα πρεπει απο καπου να τα παρουν.

 15. Ο/Η Κωλόγερας λέει:

  Αγαπητέ Κώστα,
  Προφανώς δεν βρίσκεσαι μέσα στις τρεις περιπτώσεις, αφού μιλάω για ιδρυτικη συνθήκη κλάψας. Για τα τσίπουρα σε ευχαριστώ, μακάρι να το επιτρέψει η υγεία μου.

  Αγαπητέ Λασκαράτε,
  Θα πρέπει να κατακρημνίσουμε τον μύθο του μωρού-λαού που υποφέρει από τους προδότες-ηγέτες. Ο φτωχός (;) σήμερα ηλικιωμένος κύριος που με οργή ψηφίζει ΧΑ, είναι ο ίδιος που τριάντα χρόνια πριν ξελαρυγγιαζόταν με πάθας στις πλατείς για τον Αντρεοπαπαντρεόυ.

  • Ο/Η Σταύρος λέει:

   Κωλόγερα, μάλλον είσαι θύμα παραπληροφόρησης, όσον αφορά στο τσίπουρο.
   Με την προϋπόθεση της τήρησης του μέτρου, κάτι που αφορά όλες της –πνευματικές υποθέσεις, μηδέ εξαιρουμένων και των οινο-πνευματικών, σε καμμιά περίπτωση πάθους δεν αντενδείκνυται η κατάποση ενός, δυο άντε τριών μερίδων τσίπουρου.
   Κάποιοι νερόβραστοι γιατροί μάλλον σε παραπληροφόρησαν, εκ των οποίων μερικοί σίγουρα σχεδόν είναι ουισκάδες.

 16. Ο/Η Κωλόγερας λέει:

  @LELOS

  Η ελληνική οικογένεια, με το μέγιστο δείκτη ιδιοκατοίκησης στην Ευρώπη και με όλη την οθωμανική παρακαταθήκη της, έχει -γενικά μιλώντας- χωράφια στο χωριό/πατρικό στην επαρχία, διαμερασματάκι που νοικιάζει, και από κοντά γεροντάδες, παππούδες και γιαγιάδες, θείους και θείες, ξαδελφούς και εξαδέλφες, νυφάδες και παρανυφάδες, κουμπάρους και φίλους που στο δίκτυο της αλληλοδιαπλοκής τα φέρνουν βόλτα. Ο κουμπάρος διόρισε τη συνυφάδα και η συνυφάδα παραστέκεται στα δύσκολα. Ο κουμπάρος πήδηξε την κουμπάρα και η κουμπάρα συμπαρίσταται στην νύφη. Η πεθερά παρεμβαίνει για να φτιαχτεί σπίτι για το εγγόνι. Αυτά όσο υπερβολικά κι αν τα γράφω, είναι για να απορρίψω την απλοϊκή εκδοχή του μαγαζατορα-μπακουριού που μένει ολομόναχος στη λαίλαπα της κρίσης. Ίσως είναι κάπως έτσι το ατομικό του εισόδημα, αλλά κατά πάσα πιθανότητα ο «φτωχός» μαγαζάτορας είναι πιο πιθανό να έχει δικό του σπίτι και δικό του μαγαζί από το να μην έχει. Και βέβαια είναι πιο πιθανό να έχει από δίπλα την πεθερά που τσοντάρει από το μαγαζάκι που νοικιάζει σε επαρχιακή πόλη, παρά να είναι σαν την καλαμιά στον κάμπο. Απλώς η λογική είναι μία. Το μαγαζί κλείνει επειδή ο μαγαζάτορας αρχίζει να χάνει, όχι επειδή πεινάει, όπως επιβάλλει να λέμε ο λαϊκισμός. Προφανώς και από εδώ και πέρα η ψευδο-αστική τάξη που δημιούργησε ο Ανδρεοπαπανδρέου δεν θα υπάρχει. Και όσο υπήρξε δεν ήταν παρά φούσκα αναδεικνύουσα τη χειρότερη εκδοχή του Έλληνα, που αν και χαραμοφάης/φύλακας/κλητήρας/σταθμάρχης, μπορούσε να συντηρεί δύο αυτοκίνητα να φτιάχνει εξοχικές επαύλεις για τα παιδιά και σπίτια για τα εγγόνια. Όχι, αυτό το μοντέλο πάει καλιά του και καλό είναι να αρχίσουμε να το χωνεύουμε. Αυτό το μοντέλο της μης παραγωγής αλλά της απαίτησης παροχής από το παλκοσένικο του νηπίου-πολίτη που περιμένει τα πάντα από τον μπάρμπα-πολιτικό πάει καλιά του. Και όσοι νομίζουν ότι αριστερά πάει να πει υπεράσπιση της σύνταξης των 4.000 το μήνα για εργατοπατέρες-λαμόγια είναι βαθιά νυχτωμένοι. Οι όντως φτωχοί άνθρωποι δεν κατάλαβαν καν την κρίση, όπως εύστοχα είπε ο μεγάλος ποιητής και φτωχός ο ίδιος, Ντίνος Χριστιανόπουλος. Βέβαια θα μου πεις τι να μας πει και αυτός ο δεξιούρας, ο δημαρίτης, ο πασόκος, ο νεοδημοκράτης; Βγάλε μια κραυγή αγωνίας πράσινης κατά προτίμησιν αποχρώσεως ωσάν τα λαχανικά, παίξε το «βρίστε τους προδότες και τη Χούντα». Όχι όμως υπερβολικές κινήσεις και διαδικασίες, διότι κινδυνεύει να πέσει το αρκουδάκι από την νηπιακή κούνια.

  @ΣΤΑΥΡΟΣ

  Για τα τσίπουρα σε ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση. Το σημειώνω για το μέλλον. Και μόνο αυτή η πρόσκληση είναι η εκδοχή του υπέροχου Έλληνα.

 17. Ο/Η kostas λέει:

  αγαπητε λασκαρατε
  απο οτι καταλαβαινω πρεπει να διοργανωσεις μια συναντηση με τσιπουρα γιατι πραγματικα μετα την προταση μου στον φιλο καλωγερα αισθανομαι οτι αυτοι που παρακολουθουν το μπλογκ ειναι -ανοικτοι- ανθρωποι και εχουν πολλα να πουνε.

  • Ο/Η laskaratos λέει:

   Από ότι καταλαβαίνω ο Κωλόγερας μένει κάπου σε κάποιο νησί, δεν ξέρω πόσο εύκολο θα είναι, δεδομένης και της κάποιας ηλικίας του αν κρίνω από το όνομα.

   • Ο/Η Κωλόγερας λέει:

    Ακριβώς, αγαπητέ Λασκαράτε, όσο όμως μπορώ θα γράφω εδώ τις σκέψεις μου και θα τις μοιράζομαι μαζί σας, είτε είναι σωστές, είτε λανθασμένες – χωρίς διεκδίκηση αλαθήτου, μακριά όσο γίνεται από την μόνην Αλήθειαν που παρουσιάζουν μερικοί γύρω μας στο σύγχρονο κόσμο, στον κόσμο της ακρισίας της κρίσης.

 18. Ο/Η Ένας λέει:

  http://fotiskollias.wordpress.com/2013/02/10/%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b1%cf%81%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%ad%ce%b1/

  Για την Αριστέα
  Posted on Φεβρουαρίου 10, 2013 by fotisk

  Μια Κυριακή του 1999 χτύπησε το κινητό. Στην άλλη άκρη ήταν η Αριστέα Μπουγάτσου. «Σε διαβάζω» μου λέει. «Θέλεις να δουλέψεις στην Καθημερινή;». Τότε ήμουν στην «Ημερησία» και είχα, μάλιστα, καλό μισθό, αλλά ποιος θα έλεγε «Οχι» σε μια πρόταση της «Καθημερινής». «Θέλω» λέω στην Αριστέα η οποία μου κανόνισε το ραντεβού με τον τότε διευθυντή του Οικονομικού τμήματος. Πριν κλείσουμε, με ρωτάει: «Είσαι εκείνος ο ψηλός, ο φωνακλάς και χαμογελαστός, που βλέπω στις συνεντεύξεις τύπου;». «Ναι» της απαντάω.

  Με την Αριστέα Μπουγάτσου μίλησα από κοντά, αφού είχα προσληφθεί στην «Καθημερινή» με τη δική της μεσολάβηση! Δουλέψαμε μαζί σχεδόν δέκα χρόνια στο ίδιο τμήμα. Η Αριστέα ήταν από τους λίγους ανυστερόβουλους ανθρώπους που συνάντησα στη ζωή μου. Ηταν πάντα εκεί, για οποιοδήποτε λόγο: Γιατρό ήθελες; Η Αριστέα. Δουλειά ήθελες; Η Αριστέα. Θέμα έψαχνες; Η Αριστέα. Θυμάμαι μια φορά στο εστιατόριο της «Καθημερινής» έρχεται ο οικονομικός διευθυντής του ομίλου και μου λέει «ωραίο αυτό το θέμα με τα κινητά τηλέφωνα». «Ναι, αλλά εταιρικό τηλέφωνο δεν έχετε δώσει στον άνθρωπο και πληρώνει από την τσέπη του» πετάγεται η Μπουγάτσου που καθόταν στο διπλανό τραπέζι. Σε μία ώρα είχα εταιρικό τηλέφωνο της Καθημερινής (τον ίδιο αριθμό έχω ακόμα και σήμερα!). Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο έπιασα δουλειά και στο ραδιόφωνο του «Σκάι».

  Αλλά και όταν έμαθε πως φεύγω από την “Καθημερινή” (η ίδια ήταν άνεργη) πήρε τηλέφωνο. “Ετυχε να μιλήσω με τον Κ. Κοντογιώργο από το Euro2day και ψάχνουν άνθρωπο. Δεν πας να τον δεις” μου είπε. Ετυχε… Ετσι έπιασα δουλειά στο Euro2day. Η Αριστέα ήταν πάντα εκεί. Οχι μόνο για εμένα. Για δεκάδες ανθρώπους, από πολλές εφημερίδες, από πολλά επαγγέλματα.

  Η Αριστέα Μπουγάτσου ερχόταν πρώτη και έφευγε τελευταία από το γραφείο. Επειτα από μια μακρά περίοδο «ψυγείου» την πέταξαν σα στυμμένη λεμονόκουπα. Δεν έκανε πίσω! Την παρακάλεσαν να «φτιάξει χαρακτήρα», να σταματήσει να ενοχλεί. Ανένδοτη. Κάθονταν και έγραφε αργά τη νύχτα ώστε να μην προλάβουν να λογοκρίνουν τα κείμενά της. Πάντα χειρόγραφα. Τους τελευταίους μήνες πριν φύγει, η κατάσταση θύμιζε κλεφτοπόλεμο. Δεν άντεξε και τα βρόντηξε. Λίγους μήνες μετά ήρθε σειρά άλλων για το «ψυγείο» και η συνέχεια είναι γνωστή.

  Πήγα και την είδα την πρώτη φορά που μπήκε στο νοσοκομείο, όταν διαπιστώθηκε πως είχε καρκίνο. Από τότε την είδα κάποιες φορές και στο «Υγεία». Το πάλευε, όπως πάλεψε μέχρι τέλους.

  Θεριό! Αυτή ήταν η Αριστέα Μπουγάτσου.

 19. Ο/Η LELOS λέει:

  @ Καλογερας

  Φιλε μου η ιδιοκατοικηση που περιγραφεις ναι υπαρχει εχω φιλους που ζουσαν απο τα ενοικια . Μονο που σταδιακα τα σπιτια θα κατασχονται
  απο τα χρεη που θα εχουν οι ανεργοι ιδιοκτητες στην εφορια οποτε
  θα δημιουργηθουν καταυλισμοι με παραγκες απο πρωην μικροαστους
  που εμειναν ανεργοι αποροι αστεγοι και πεινασμενοι οπως επαθαν οι λευκοι
  στη Ν Αφρικη σημερα και λιμοκτονουν για να επωφεληθουν οι νεες ελιτ
  των μαυρων και οι πολυεθνικες.
  Οι γεροι συνταξιουχοι που αναφερεις θα φυγουν απο τη ζωη και θα φανε
  τα επομενα χρονια νεες μειωσεις οποτε δε θα χουν για χαρτζηλικι.

  Εγραψες για τους μαγαζατορες , οι περισσοτεροι φιλε εχουν νοικι
  εχω φιλο που ζει πια στο μαγαζι του μονιμα για να μην πληρωνει και ενοικιο
  σπιτιου. Καταντια. Φυσικα εχει γωνατισει ηδη απο φορους και εισφορες.
  Μονο οσοι κλεβουν την εφορια επιβιωνουν και οι ενεχυροδανιστες.

  Θεωρεις οτι τα μαγαζια ειναι πολλα(!!) , ενα ανυποστατο επιχειρημα που ακουω συχνα ,οποτε πρεπει αυτα να υπερφορολογηθουν να κλεισουν
  να πανε φυλακη οι μαγαζατορες για να επωφεληθουν πεντε ολιγαρχες
  που θα πανε 4 ευρω τη φραντζολα με 150 ευρω μισθο.

  Απ οτι καταλαβα θεωρεις οτι πρεπει μεσω απανθρωπων φορων να εξαφανιστει η μικρομεσαια επιχειρηση και παραλληλα να εξαφανιστουν
  οσοι Ελληνες βρισκονται στον ιδιωτικο τομεα εκτος απο τις πολυεθνικες
  που θα εχουν ειδικη μεταχειρηση.
  Ακομα και ετσι να γινει οπως πολλοι ονειρευονται η χωρα θα πρεπει
  να κρατα στο 3% το ελλειμα σε μονιμη βαση.Δηλ ισοσκελισμενος
  προυπολογισμος δηλ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΠΑΘΟΓΕΝΕΙΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ
  ΦΟΡΟΙ .
  Η Ελλαδα εχει 1 εκατομμυριο ΔΥ , αλλους τοσους συνταξιουχους και καποιος
  θα πρεπει να τους ταισει και δε νομιζω να το κανουν οι πολυεθνικες
  που προς το παρον φευγουν απο τη χωρα καθως βρισκουν πιο ελκυστικες
  αγορες.Αλλα δεν υπαρχει και τετοια οικονομια στον πλανητη εκτος
  απο τους κανιβαλους της Αφρικης που σφαζονται με μαντσετες .
  Λυση ειναι οι σοβαροι θεσμοι , καταργηση των υποχρεωτικων εισφορων
  και δικαιη φορολογηση οτι δηλ ισχυει σε σοβαρα κρατη και παραλληλα εξαλειψη της διεφθορας.
  Μονο που αυτα Καλογερα δε τολμας να τα αναφερεις γιατι σας χαλουν
  τη μαγιονεζα της μεταπολιτευσης .
  Μαλλον για δημαριτη σε κοβω που φοβαται τις εκλογες γιατι θα ψαχνει
  το κομμα σου την ψηφο. Οποτε κατ εσενα φταινε οσοι δεν ηταν στο κυκλωμα
  της μεταπολιτευσης και θελησαν να εργαστουν τιμια.
  Αναγκη απο δικαιοσυνη και εξορθολογισμο εχει η χωρα κ οχι απο διαλυση
  του ιδ τομεα για το καπριτσιο των Βενιζελ- Κουνελη- Σαμαρα.

 20. Ο/Η Κωλόγερας λέει:

  Σεβαστές οι απόψεις σας κύριε LELOS.
  Υγιαίνετε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.