Μονή Βλατάδων: Προδοσία, Αγυρτία, Ροζ σκάνδαλα, Αρχαιοκαπηλία, Αρπακτικότητα

Ν. Παππάς (ΣΥΡΙΖΑ): «Η Εκκλησία συγκεντρώνει χρήματα για κοινωφελείς σκοπούς…»    

Γράμμα από το Ληξούρι: Αναγνώστης Λασκαράτος

vlatadwn1Kύριε Ροΐδη,
Mε αφορμή την παραπάνω δήλωση του κ.N.Παππά, που είναι παρόμοια με παλαιότερη του φίλου και αρχηγού του, ορμώμενος και από το γεγονός ότι ο κ.Τσίπρας, που θα συμμαχήσει λέει και με το Διάβολο, βρίσκεται πολύ δεξιότερα της κας Μέρκελ και σε θέματα ιερών προνομίων, φοροκλοπής, ατιμωρησίας σκανδάλων κλπ, θέλω να παρουσιάσω το κοινωνικό έργο της Εκκλησίας, το οποίο έχει γοητεύσει τους δυο ανατροπείς του ευρωπαϊκού καπιταλισμού, μέσω της ιστορίας μιας πατριαρχικής Μονής, της «Ιεράς Βασιλικής και Σταυροπηγιακής Μονής Βλατάδων» Θεσσαλονίκης.
—–Α. ΠΡΟΔΟΣΙΑ: Όταν το 1430, ο Μουράτ Β΄ πατέρας του Μωάμεθ του Πορθητή πολιορκούσε τη Θεσσαλονίκη, οι καλόγεροι την Μονής Βλατάδων έδρασαν σαν Δούρειος Ίππος της πόλης αποκαλύπτοντας στο Σουλτάνο τους υπόγειους αγωγούς του υδραγωγείου της Θεσσαλονίκης, που βρίσκονταν στον Χορτιάτη: «…Και ωσάν ήρθε αυτός ο Σουλτάνος και την επολέμα ήτον εις αδημονίαν μεγάλην, όπου δε ημπορούσε να την επάρη και έταζε χαρίσματα μεγάλα και δωρεάς, όποιος του δείξει να την επάρη. Και ως έμαθον τούτο οι καλόγεροι του μοναστηρίου των Βλαταίων, όπου είναι το μοναστήρι τους εις την καρδίαν της Θεσσαλονίκης, έγραψαν γράμμα μια νύχτα και το έριξαν από το μοναστήρι έξω εις τον Σουλτάνον Μουράτ Β” γράφοντας και λέγοντας έτζι: «Ημείς οι δούλοι σου από το μοναστήρι των Βλαταίων προσκυνούμεν την αυθεντίαν σου και δεόμεθα του Θεού να σε βοηθήσεις να επάρης τούτο το κάστρον το περίφημον και άλλα πολλά και να σε ιδούμεν και βασιλέα στην Πόλη. Όμως δίδωμεν σου είδησιν ότι αν θέλεις να επάρης το κάστρον τούτο της Θεσσαλονίκης στείλε από το φουσάτον σου ανθρώπους εις του Χορτιάτη την περιοχήν όπου έρχεται απ” εκεί το νερό εδώ μέσα στην πόλη μας και κόψε το νερό να μην τρέχει και πίνει ο λαός και στανικώς θέλουν παραδοθή και προσκυνήσουν». <a href=»http://www.pare-dose.net/3669
Το μοναστήρι φαίνεται πως μάλλον από τότε μετονομάστηκε και σε «Τσαούς Μοναστήρ»  ίσως λόγω της φρουράς που του διέθεσε ο κατακτητής μέσω του διοικητή της πόλης Τσαούς μπέη, αυτό που πάντως είναι σίγουρο είναι τα μεγάλα οικονομικά και άλλα προνόμια που του χάρισε. Αλλά και ελληνική Πολιτεία, φρόντισε να το απαλλάξει ως πατριαρχικό από τις υποχρεωτικές απαλλοτριώσεις υπέρ ακτημόνων του 1952 (Νομοθετικό Διάταγμα 2185/1952 «Περί αναγκαστικής απαλλοτριώσεως κτημάτων προς αποκατάστασιν ακτημόνων καλλιεργητών και κτηνοτρόφων». Άρθ. 38).
—–Β. ΑΓΥΡΤΙΑ: Από ένα τέτοιο μοναστήρι δεν θα μπορούσε να λείπει ένα κορυφαίο μηχάνημα θαυματουργίας. Οι αθεόφοβοι ρασοφόροι χτύπησαν πολύ ψηλά. Το ιερό Γκράαλ που έψαχνε ο μυθικός (;) Αρθούρος και οι Ιππότες του βρίσκεται στη Μονή: «Ένα από τα αξιολογότερα κειμήλια της Μονής είναι το Καυκίον η άγιον Ποτήριον ή άλλως Αγιόκουπα, το οποίο κατά παράδοση ήταν το Άγιον Ποτήριον του Μυστικού Δείπνου. Τα θαύματα που έγιναν κατά την τέλεση αγιασμού με τη χρήση της Αγιόκουπας την έκαναν ξακουστή στη Θεσσαλονίκη και τα περίχωρά της. Η φήμη της έφθασε ως τη ρωσική αυλή του τσάρου, όταν η φιλάσθενη αυτοκράτειρα Αλεξάνδρα Φεοδώροβνα (1798–1860), αποστείλασα πλούσια δώρα στο Μοναστήρι, παρακάλεσε τους μοναχούς να τελέσουν αγιασμό στο ανάκτορό της με την Αγιόκουπα» (Καθημερινή-«Επτά ημέρες»-Τα Μοναστήρια της Μακεδονίας, 14.4.1996). Περιέργως όμως τρομαγμένοι και οι ίδιοι με το μέγεθος και το θράσος της προφανούς απάτης δεν το πολυδιαφημίζουν ξέροντας ότι μπορεί να εξευτελιστούν.
—–Γ. ΡΟΖ ΣΚΑΝΔΑΛΑ: Δυο ηγούμενοι της Μονής είχαν κάποιες «προσωπικές» ατυχίες. Ο αγιορείτης αρχιμανδρίτης και ηγούμενος των Βλατάδων (1940-1966) όσιος Παγκράτιος Σαβράνης ο Ιβηρίτης, γεννημένος το 1896 δολοφονήθηκε από αγνώστους, 81χρονος συνταξιούχος, στις 13 Σεπτεμβρίου 1976. Οι εφημερίδες δεν τήρησαν την Ομερτά που απαιτεί πάντα το πατριαρχείο, το οποίο έχει εξαφανίσει κάθε αναφορά στον τρόπο του θανάτου του, και αποκάλυψαν ότι ο ιερωμένος, που ήταν και γιατρός, ψώνιζε συστηματικά εραστές και τη βραδιά του φόνου θεάθηκε από το θυρωρό να ανεβαίνει τις σκάλες «αγκαζέ» με ξανθό νεαρό. Η «Απογευματινή» (18.9.1976) γράφει πως «λέγεται ότι ήταν ανώμαλος» (sic) και πως ερχόταν σπίτι του «συχνά παρέα με νεαρούς». Η ίδια εφημερίδα στις 20, 23 και 29, μιλάει για ανακρίσεις που έκανε η Αστυνομία σε «περισσότερα από 100 άτομα» γιατί ο πανοσιολογιότατος διέθετε «ευρύ κύκλο εφήμερων και ύποπτων γνωριμιών». Έχουν καταγραφεί στον τύπο και άλλες περιπτώσεις κληρικών που έκαναν τροτουάρ (ανάμεσα τους και o μητροπολίτης Nικαίας Ιάκωβος Γκίνης Παπαθανασίου που πέθανε από AIDS, βλ. Δ.Μιχαηλίδης-«Πρώτο Θέμα», 20.3.’05), ή ο αδελφός του πατριάρχη Ιεροσολύμων Διόδωρου αρχιμανδρίτης Βενέδικτος Καρίβαλης του Ρόδου του Αμάραντου της Μητρόπολης Πειραιά, που συνελήφθη νύχτα από την Αστυνομία, η ο αρχιμανδρίτης της κρατικής Εκκλησίας και μετέπειτα παλαιοημερολογίτης μητροπολίτης Πατρών Δωρόθεος Τσάκος που επίσης δολοφονήθηκε. Έχουν επίσης βρεθεί δολοφονημένοι για αδιευκρίνιστους λόγους σπίτι τους κάμποσοι μητροπολίτες (π.χ. οι άγιοι Σουδάν Τίτος και Νύσσης Ελευθέριος που οι ύποπτοι ήταν γνωστοί τους) και κληρικοί, χωρίς να δοθεί έκταση, όμως για τον ιερό Παγκράτιο βούιξε τότε η Θεσσαλονίκη αν και σύντομα το πράγμα ξεχάστηκε. Άλλος ένας Παγκράτιος (Βρυώνης), κληρικός αρχικά της ελληνικής Αρχιεπισκοπής Αμερικής, καταδικάστηκε για παιδεραστία (στις ΗΠΑ, όχι εδώ) και αργότερα έγινε παλαιοημερολογίτης μητροπολίτης Βασιλουπόλεως. http://pokrov.org/display.asp?ds=Person&id=42

—–Στο βιογραφικό του οσίου Παγκράτιου του Θεσσαλονικέως που δημοσιεύει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, στο οποίο ήταν κληροδότης (μετά θάνατον φυσικά), διαβάζουμε και τα εξής: «…Aπό μικρός διακρινόταν για την ιδιαίτερη κλίση του στη θρησκεία. Nέος οδηγήθηκε στο Άγιον Όρος όπου και εγκαταβίωσε στην Iερά Mονή Iβήρων, ως υποτακτικός του Γέροντος Iωακείμ Iβηρίτη, ο οποίος τον βοήθησε να μορφωθεί. Φοίτησε στην Aθωνιάδα Σχολή, …. Ως ιατρός και μοναχός προσέφερε τις υπηρεσίες του στο Άγιον Όρος, σε μία πολυπληθή για την εποχή εκείνη κοινότητα, από το 1930 μέχρι το 1938, και αποχώρησε όταν ο Γέροντάς του, ο Iωακείμ, διορίστηκε από το Oικουμενικό Πατριαρχείο Hγούμενος της Mονής Bλατάδων στη Θεσσαλονίκη. Eκεί τον ακολούθησε ο Παγκράτιος ως ιερέας και αργότερα έγινε αρχιμανδρίτης. Όταν ο Γέροντας Iωακείμ εκοιμήθη, ηγούμενος της Mονής Bλατάδων διορίστηκε από το Πατριαρχείο ο Παγκράτιος. Aργότερα διορίστηκε και ηγούμενος της Mονής Aγίας Aναστασίας Bασιλικών Θεσσαλονίκης. Eπί ηγουμενίας του Παγκρατίου Iβηρίτη και οι δύο μονές γνώρισαν μέρες ακμής και δόξας. … Tο Oικουμενικό Πατριαρχείο του είχε ήδη χορηγήσει τον τίτλο του Mέγα Aρχιμανδρίτη. Tα τελευταία χρόνια της ζωής του έζησε οικειοθελώς εκτός Mονής, στη Θεσσαλονίκη, στην πόλη η οποία συνδέθηκε άρρηκτα με τη ζωή του. Έμενε σε ιδιόκτητο διαμέρισμα επί της οδού Bελισσαρίου 18. Aπέκτησε μεγάλη ακίνητη περιουσία στη Θεσσαλονίκη και τον Πειραιά… σε ηλικία 79 ετών, έγραψε την ιδιόγραφη διαθήκη του με την οποία άφησε την κινητή και ακίνητη περιουσία του στο Aριστοτέλειο με σκοπό να σπουδάζουν στο εξωτερικό ή στο εσωτερικό πτυχιούχοι της Iατρικής …».http://www.klirodotimata.web.auth.gr/node/55

—–Τουλάχιστον το πλούσιο κομπόδεμα του ακτήμονα (μεγαλοϊδιοκτήτη) καλόγερου έπιασε τόπο αφού δεν ακολουθήθηκε η πεπατημένη να κληροδοτείται σε ανιψιούς.

—–Τέσσερα πράγματα θέλω να επισημάνω:

 • Το ότι «Νέος οδηγήθηκε (sic) στο Άγιο όρος» (Πόσο νέος;)
 • Το ότι εφοίτησε στην Αθωνιάδα, υποδηλώνει ότι ήταν έφηβος ή και μικρότερος. Η Αθωνιάδα είναι Γυμνάσιο και Λύκειο.
 • Ακολουθούσε στις μετακινήσεις του «τον Γέροντά του». Αυτή η προσκόλληση των νεαρών μοναχών στους «Γεροντάδες» δεν είναι περίεργη; Αναρωτιέμαι αν οι κ.κ.Τσίπρας και Παππάς θα έστελναν τα παιδιά τους στην Αθωνιάδα για να γευτούν το κατά Τσίπρα «κοινωνικό έργο» (30/5/2011)  της Εκκλησίας.
 • «Aπέκτησε μεγάλη ακίνητη περιουσία στη Θεσσαλονίκη και τον Πειραιά».

—–Αναρωτιέμαι με ποιο τρόπο ένας καλόγερος αποκτά περιουσία. Ίσως το ότι ηγουμένευε σε δυο ταυτόχρονα μοναστήρια να το εξηγεί.
—–Ένας άλλος άγιος ηγούμενος της Μονής, επίσκοπος κιόλας (δεν φτούρησε, αναγκάστηκε να «εφησυχάσει» στο χρόνο επάνω), είχε την ατυχία να πέσει θύμα παρεξήγησης και να συλληφθεί σε τουαλέτα αθηναϊκού πορνοκινηματογράφου με νεαρό. Τελικά η αδέκαστη Δικαιοσύνη δεν έπεσε στην παγίδα και δέχτηκε ότι επρόκειτο για σατανική συρροή συμπτώσεων, γι’ αυτό και δεν θα αναφέρω πότε συνέβη το περιστατικό και δεν θα αναδιφήσω στο αξιοθαύμαστο σκεπτικό της αθώωσης. Απλά το σημειώνω για να δείξω πως ακόμη και η Αστυνομία έχει πέσει θύμα των διαδόσεων σε βάρος των κληρικών και είναι έτοιμη να παρεξηγήσει έναν ρασοφόρο που μπήκε κατά λάθος σε πορνοκινηματογράφο και σκόνταψε στις τουαλέτες του πάνω σε ένα νεαρό.
—–Παρά την αθώωση του ο κληρικός δεν επέστρεψε ούτε στη Μονή του ούτε στην Επισκοπή του και αυτό το θεωρώ μεγάλη αδικία. Αντίθετα άλλος αρχιμανδρίτης, που μάλιστα καταδικάστηκε μετά τη σύλληψή του σε πορνοκινηματογράφο, προήχθη σε αρχιεπίσκοπο στο πατριαρχείο Ιεροσολύμων («Πρώτο Θέμα»-22.1.’06). Προφανώς εδώ η Δικαιοσύνη έκανε λάθος.

vlatadwn2—–Δ. ΑΡΧΑΙΟΚΑΠΗΛΙΑ: Στο ερώτημα που βρήκε το φτωχό καλογεροπαίδι και μετέπειτα ακτήμων ηγούμενος και φιλάνθρωπος ιατρός την τεράστια περιουσία του, η «Απογευματινή» διατυπώνει ανεπίτρεπτες υποψίες και μεταφέρει συκοφαντικές φήμες. Ο Μέγας Αρχιμανδρίτης (αυτός ήταν ο τίτλος του) του πατριαρχείου, διπλός ηγούμενος, φανατικός συλλέκτης και κάτοχος θησαυρών είχε καταδικαστεί πριν δέκα χρόνια από τη Δικαιοσύνη για αρχαιοκαπηλία αρχαίων και βυζαντινών αντικειμένων και είχε υποχρεωθεί να επιστρέψει ένα μέρος της συλλογής του στο κράτος. Η εφημερίδα αναρωτιέται αν σχετίζεται με τη δολοφονία η «σκοτεινή» κλοπή πολύτιμης εικόνας πριν ένα χρόνο από τη Μονή Βλατάδων και ισχυρίζεται ότι η Αστυνομία ερευνά αν η μεγάλη συλλογή του ηγούμενου περιέχει αντικείμενα που έχουν κλαπεί από το Άγιο Όρος, γιατί όπως φαίνεται είναι τέτοιας αξίας που μόνο από εκεί μπορεί να προέρχονται. Τέλος γράφει και για χαμένο βιβλιάριο καταθέσεων 1,5 εκατομμυρίου δραχμών και για τα πολλά ακίνητα του οσίου.

—–Ε. ΑΡΠΑΚΤΙΚΟΤΗΤΑ: Το δεύτερο μοναστήρι που ηγουμένευε ο όσιος Παγκράτιος ήταν η Αναστασία η Φαρμακολύτρια (sic) στα Βασιλικά. Για το αρπακτικό αυτό τεμπελχανείο διαβάζω στο Ριζοσπάστη για την περίοδο που ηγουμένευε ο διπλός ηγούμενος όσιος Παγκράτιος:

«Αγώνες για τη γη των πατεράδων τους.
Αποφασισμένοι είναι οι ακτήμονες κάτοικοι των Βασιλικών, οι οποίοι διεκδικούν τα 1.900 στρέμματα που τυπικά ανήκουν στο μοναστήρι της Αγίας Αναστασίας
Αποφασισμένοι να πάρουν πίσω τη γη που τους ανήκει είναι οι ακτήμονες των Βασιλικών, οι οποίοι άρχισαν να καλλιεργούν τις εκτάσεις, που τυπικά βρίσκονται στην κυριότητα της Μονής Αγίας Αναστασίας. Τα χωράφια, 1.900 στρέμματα περίπου, οι παλιότεροι κάτοικοι των Βασιλικών τα έκαναν δωρεά στο μοναστήρι για να μην περιέλθουν στην κυριότητα των Τούρκων. Δεκάδες χρόνια μετά την απελευθέρωση της περιοχής, οι ακτήμονες αγωνίζονται σήμερα για να έχουν δικαιώματα στη γη των πατεράδων τους, ενώ πολλές φορές παλιότερα έχουν συρθεί στα δικαστήρια και έχουν δεχτεί επιθέσεις από τα ΜΑΤ. «Το 1964 ήρθε η Αστυνομία με σκοπό να μας αποτρέψει να καλλιεργήσουμε αυτά τα χωράφια», λέει ο Αργύρης Μπάρας, παλαίμαχος αγωνιστής και μέλος του Σωματείου Ακτημόνων. «Το μοναστήρι ήθελε να εκμεταλλεύεται αποκλειστικά τα χωράφια. Χτύπησαν τότε οι καμπάνες, όλος ο κόσμος βγήκε έξω και οι αγρότες επέβαλαν το δίκιο τους. Μετά άρχισαν να μας σέρνουν στα δικαστήρια. Το Δεκέμβρη του 1982 μας έκλεισαν στο Γεντί Κουλέ. Οι Βασιλικιώτες και οι Γαλαρηνοί αντέδρασαν αμέσως, έκαναν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, τα σχολεία δε λειτούργησαν και στο τέλος αναγκάστηκαν να μας αφήσουν. Σήμερα οι κάτοικοι της περιοχής, ανεξάρτητα από την πολιτική τους τοποθέτηση, συγκεντρώθηκαν εδώ, καλλιεργούν και σπέρνουν τα χωράφια», λέει χαρακτηριστικά. «Αγωνιζόμαστε τα χωράφια να «περάσουν» στους ακτήμονες της περιοχής και να μη γίνουν οικόπεδα, όπως θέλει το μοναστήρι για να γεμίσουν τα ταμεία του», λέει ο Αργύρης Τσικλικώνης,γραμματέας της ΚΟ Βασιλικών του ΚΚΕ. … (Α. Ν. 25 Γενάρη 1997)».

***

Διαβάζω απαραιτήτως:

***

This entry was posted in «Ιερές» Αταξίες, «Ιερές» Διεκδικήσεις, «Ιερές» Υποκρισίες, «Ιερή» Εξουσία, Ασμοδαίος, Γράμμα από το Ληξούρι, Για την Αριστερά, Διακρίσεις (κάθε είδους), Ελευθερία Λόγου/Έκφρασης, ανορθολογισμός, κοινωνία/πολιτική. Bookmark the permalink.

22 Responses to Μονή Βλατάδων: Προδοσία, Αγυρτία, Ροζ σκάνδαλα, Αρχαιοκαπηλία, Αρπακτικότητα

 1. Ο/Η Αριστερός Θεολόγος λέει:

  Ο Ιωακείμ Ιβηρίτης, ο γκουρού του ηγούμενου Παγκράτιου, ήταν διευθυντής της Αθωνιάδας και μετά ηγούμενος Βλαταδων και αυτός.

  Για την Αθωνιάδα:

  http://www.tanea.gr/politismos/article/?aid=1406041

  ΤΑ ΝΕΑ

  ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΑΛΕΞΑΚΗ ΣΤΑ ΑΔΥΤΑ ΤΟΥ ΑΘΩ

  «Το Άγιον Όρος περιφρονεί την Ελλάδα κι ας απομυζά εκατομμύρια»

  Του Μανώλη Πιμπλή

  ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2008

  Αυτοκτονίες όπως στον Στρατό

  «Πολύ σημαντικό είναι το θέμα των αυτοκτονιών στον Άθω», λέει ο Βασίλης Αλεξάκης. «Το ποσοστό τους είναι ανάλογο με εκείνο στις φυλακές και τα στρατόπεδα. Το κράτος δεν κάνει ποτέ ανακρίσεις και οι εφημερίδες δεν καταγράφουν τα περιστατικά. Αλλά είναι γεγονός ότι οι “παλιοί” μεταχειρίζονται τους δόκιμους μοναχούς σαν δούλους και τους ταπεινώνουν. “Πρέπει να κλάψεις τόσο ώστε το χώμα στα πόδια σου να γίνει λάσπη”, λένε στους δόκιμους». Άλλο συζητήσιμο θέμα, σύμφωνα με τον συγγραφέα, είναι η Αθωνιάδα Σχολή, το σχολείο στις Καρυές του οποίου οι μαθητές είναι οικότροφοι.

  «Πρόκειται για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», λέει. «Τα αγόρια αυτά μεγαλώνουν χωρίς να βλέπουν γυναίκες ποτέ. Αν καμιά φορά κάνουν εκδρομή στη Θεσσαλονίκη, τις βλέπουν σαν άγνωστα όντα».

 2. Ο/Η Του κώλου λέει:

  http://www.star.gr/Pages/Ellada_Kosmos.aspx?art=93156&artTitle=eklepsan_ta_leipsana_tis_agias_anastasias_tis_farmakolytrias_

  Έκλεψαν τα λείψανα της Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολύτριας
  25.04.2012 – 18.00

  Ανήμερα του Αγίου Γεωργίου ιερόσυλοι «χτύπησαν» το μοναστήρι της Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολύπτριας το οποίο βρίσκεται κοντά στα Βασιλικά Θεσσαλονίκης και αφαίρεσαν τα λείψανα καθώς και άλλα ιερά αντικείμενα από τη Μονή.

  Οι θρασύτατοι κλέφτες αφού παραβίασαν συνολικά πέντε βαριές πόρτες και όλα τα συστήματα ασφαλείας έφτασαν στο εσωτερικό του Καθολικού της Ιεράς Μονής και άρπαξαν λειψανοθήκη με την κάρα της Αγίας Αναστασίας, λειψανοθήκη με το πόδι της Αγίας, λειψανοθήκη με αποτμήματα λειψάνων της Αγίας Αναστασίας, της Αγίας Παρασκευής και του Αγίου Μοδέστου, ένα νεότερης τέχνης σταυρό ευλογίας που βρισκόταν πάνω στην Αγία Τράπεζα και μια άδεια λειψανοθήκη.

  Φυσικά δε τους έφταναν μόνο αυτά και διέρρηξαν το παγκάρι από το οποίο αφαίρεσαν άγνωστο ποσό από τις προσφορές των πιστών καθώς επίσης και αντικείμενα προς πώληση από το εκθετήριο της Μονής.

  Να σημειωθεί ότι οι λειψανοθήκες χρονολογούνται μετά το 1830, δηλαδή μετά το ολοκαύτωμα της Μονής.

  Εντωμεταξύ, ο ηγούμενος της Μονής δηλώνει συγκλονισμένος και συντετριμμένος από την ανίερη πράξη των δραστών και τους καλεί να επιστρέψουν τα ιερά λείψανα.

 3. Ο/Η laskaratos λέει:

  Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ (προεδρος ο Αλέκος Αλαβάνος) δεν έκλεινε τα μάτια ούτε έσκυβε τη μέση του μπροστά στην Εκκλησία. Η κα Αμανατίδου αναφέρεται και στους ακτήμονες που διεκδικούν το δίκιο τους από τη Μονή της Φαρμακολύτριας όπου κάποτε ηγουμένευε ο Μέγας Αρχιμανδρίτης Βλατάδων και Φαρμακολύτριας Παγκράτιος ο νυχτοπεριπατητής και συλλέκτης αρχαιοτήτων:

  ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΡΟΑΠΑΛΛΑΓΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ .

  ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Έλσα Παπαδημητρίου): Το λόγο έχει η κ. Αμανατίδου.

  ΛΙΤΣΑ ΑΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.

  Πάντως, σήμερα είναι απογοητευτική η Αίθουσα εδώ μέσα, διότι ούτε οι συνάδελφοι από τη Νέα Δημοκρατία ούτε από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. θέλησαν να έρθουν να τοποθετηθούν. Δεν ξέρω τι φοβούνται. Ο κ. Υπουργός έφυγε.

  ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Ο ΛΑ.Ο.Σ. είναι εδώ.

  ΛΙΤΣΑ ΑΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Ο ΛΑ.Ο.Σ. είναι εδώ.

  Μέσα στην εκρηκτική κατάσταση που βιώνουμε με την οικονομική κρίση στο «ζενίθ», την ακρίβεια και την ανεργία από τη μία και τη φοροεπιδρομή της Κυβέρνησης στα μικρομεσαία κοινωνικά στρώματα από την άλλη, είναι τουλάχιστον σκανδαλώδες να είναι αποδεκτή η φοροαπαλλαγή της Εκκλησίας μέσα από ρυθμίσεις νόμων οι οποίοι αναφέρουν φοροαπαλλαγές από κάθε φόρο για το δημόσιο, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και τους Ο.Τ.Α. και όπου εντάσσονται και οι ιεροί ναοί και οι ιερές μονές λόγω του σκοπού που επιτελούν. Ποιος είναι αυτός ο σκοπός για κάποιες μονές; Θα τα δούμε αργότερα. Είναι ο ν. 3427/2005 άρθρο 16 για τις απαλλαγές.

  Ο ν. 3220/2004 του ΠΑ.ΣΟ.Κ. –βέβαια λείπει όλο το ΠΑ.ΣΟ.Κ. από εδώ- που πέρασε εσπευσμένα λίγο πριν από τις εκλογές, στις 7 Μάρτη 2004 στο άρθρο 15 αναφέρεται στην κατάργηση εισφοράς των ναών, την οποία εντάσσει στη γενικότερη προσπάθεια απλοποίησης του συστήματος των φόρων, στην οποία περιλαμβάνεται και η κατάργηση της μικρής απόδοσης φόρων, εισφορών κ.λπ., δυσανάλογων μάλιστα με το συνολικό εισπρακτικό και διαχειριστικό κόστος αυτών.

  Κύριοι συνάδελφοι της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας αλλά και του ΠΑ.ΣΟ.Κ., ο εισηγητής μας, ο Γιάννης Δραγασάκης, αλλά και οι υπόλοιποι συνάδελφοί μου του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. με επιχειρήματα ισχυρά αντέκρουσαν ό,τι εσείς υποστηρίζατε στην επιτροπή με συνηγόρους φυσικά τους συναδέλφους του ΛΑ.Ο.Σ. και τα οποία συνηγορούν στο γεγονός ότι οι σχέσεις με την Εκκλησία είναι πολύ δυνατές. Και βέβαια αυτό φαίνεται και από τις ενέργειες από τα κόμματα εξουσίας, ώστε το ελληνικό δημόσιο να χάσει τεράστιες εκτάσεις, προστατευόμενες περιοχές, αρχαιολογικούς τόπους, ακίνητα που θα στέγαζαν δημόσιες υπηρεσίες και εκατομμύρια ευρώ από τη φοροαπαλλαγή. Γίνονται αποδεκτοί τίτλοι ιδιοκτησίας, χρυσόβουλα, φιρμάνια και χοτζέτια πριν από χίλια χρόνια.

  Σήμερα στην Αίθουσα της Γερουσίας γίνεται άλλη μία συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής, την οποία βεβαίως ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς υποστήριζε από την πρώτη στιγμή και εσείς αντιδρούσατε φοβούμενοι μάλλον ότι θα βγουν «τα άπλυτα στη φόρα» για το ιερό σκάνδαλο της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου. Όλα ιερά και όλα όσια, όπως και ιεροί νόμοι που φτιάξατε και ψηφίσατε Νέα Δημοκρατία και ΠΑ.ΣΟ.Κ..

  Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και ο Πρόεδρός της Αλέκος Αλαβάνος έχει στείλει έναν ογκώδη φάκελο στον εισαγγελέα για το «Κρητικό Βατοπαίδι», τη Μονή Τοπλού. Και σ’ αυτήν την περίπτωση ο μοναδικός μοναχός τελικά στο φαγοπότι βλέπουμε ότι δεν ήταν μοναχός. Κάποιοι βοήθησαν με το αζημίωτο, φαντάζομαι.

  Έχω ξαναπεί ότι «Εφραίμ» είναι πολλοί σε όλη την Ελλάδα και προσβάλλουν όλους εκείνους τους μοναχούς, τους κληρικούς, αλλά και τους πιστούς που έχουν τη θρησκεία ιδεολογία και Εκκλησία έχουν την κοινωνία και όχι τον κάθε ναό που μπορεί να μετατρέπεται από χώρος λατρείας σε χώρο πλουτισμού για ορισμένους επιτήδειους. Και αυτό αποδεικνύεται καθημερινά, αφού με αφορμή τη δημοσιότητα που πήρε το σκάνδαλο του Βατοπαιδίου, κύριε Υπουργέ, που εμείς εντοπίσαμε το 2003, βλέπουμε καταγγελίες, αλλά και προσφυγές στη Δικαιοσύνη κατοίκων, φορέων, δήμων, σε όλη την επικράτεια για άλλα μικρά και μεγάλα Βατοπαίδια που καλά κρατούν εδώ και χρόνια με την ανοχή σας και την υποστήριξή σας, βέβαια.

  Θέλουμε η Εκκλησία να επιτελεί τον κοινωνικό της ρόλο, να έχει οικονομική αυτοτέλεια, ώστε να μπορεί να συντηρεί τους ναούς και τα εκκλησιαστικά της ιδρύματα μέσω της περιουσίας που πραγματικά της ανήκει. Δεν μπορούμε, όμως, να ανεχθούμε επιχειρηματικές δραστηριότητες, αγοραπωλησίες και προκλητικούς χειρισμούς που αποφέρουν τεράστια κέρδη για τα οποία δεν πληρώνουν φόρους που τους αναλογούν, όταν για τις ίδιες πιθανόν, αλλά και για πολύ μικρότερες δραστηριότητες, ο πολίτης καλείται να πληρώσει σκληρή φορολογία. Αυτή είναι η ισονομία που υπηρετείτε;

  Όταν ένας πολίτης μεταβιβάζει ένα ακίνητο με γονική παροχή στο παιδί του, πληρώνει και φόρους. Όταν η Μονή Βατοπεδίου πούλησε στην «ΑΝΘΕΜΙΑΣ Α.Ε.» τα οικόπεδα-φιλέτα που παράνομα της παραχώρησε το κράτος στο Ωραιόκαστρο, στην Καρδία, στη Νέα Ραιδεστό του Νομού Θεσσαλονίκης, δεν πλήρωσε κανένα φόρο προς το δημόσιο. Και μιλάω βέβαια για οικόπεδα που βρίσκονται σε περιαστικούς δήμους της συμπρωτεύουσας με τεράστια αγοραστική αξία, ενώ για ανάλογα οικόπεδα, αν τα μεταβίβαζαν στα παιδιά τους ή τα πουλούσαν οι ιδιοκτήτες τους θα κατέβαλαν τους φόρους που αναλογούν στην κάθε περίπτωση.

  Τα μοναστήρια του Αγίου Όρους, κύριε Υπουργέ, πήραν διακόσιες χιλιάδες στρέμματα τα οποία πούλησαν στη Χαλκιδική και θέλουν άλλα εκατό χιλιάδες στρέμματα από το Νομό. Έχουν πληρώσει φόρους; Τους ανήκαν κατ’ αρχήν όλες αυτές οι εκτάσεις;

  Και εδώ θα σταθώ λίγο σ’ αυτό που είχε πει ο κ. Γιαννέλλης. Τα περισσότερα μοναστήρια για τις εποικιστικές εκτάσεις που έχουν δώσει, κύριε Γιαννέλλη, αποζημιώθηκαν, απαλλοτριώθηκαν οι εκτάσεις και δόθηκαν –και καλά κάνανε- στους πρόσφυγες.

  Στο Νομό Πιερίας η Μονή Αγίου Διονυσίου Λιτοχώρου κατέχει την πλαγιά του Ολύμπου έκτασης πολλών χιλιάδων στρεμμάτων, όπως και έκταση τεσσάρων χιλιάδων διακοσίων πενήντα στρεμμάτων που είναι στα δικαστήρια και έχει τυροκομείο, κηροποιείο, χοιροστάσιο, πτηνοτροφείο. Δεν πληρώνει φόρους για την επιχειρηματικότητά της, αλλά απαγορεύει και στους κατοίκους που έχουν ιδιοκτησίες να αναπτύξουν επιχειρηματικές δραστηριότητες εκεί, γιατί λέει θα ενοχληθεί η Μονή, η οποία θέλει να μεγαλώσει τη δική της επιχειρηματική δράση. Και διώχνει και ογδόντα τέσσερις ιδιοκτήτες. Άλλωστε γι’ αυτό έχω καταθέσει και ερώτηση και περιμένω να δω και την απάντηση του Υπουργείου.

  Στα Βασιλικά του Νομού Θεσσαλονίκης υπάρχει το μοναστήρι της Αγίας Αναστασίας, το οποίο έχει μετόχια παντού έχει και στην Επανομή. Στα Βασιλικά υπήρχε ο Σύλλογος Ακτημόνων. Μπαίνανε λοιπόν οι αγρότες -και καλά κάνανε- και καλλιεργούσαν αυτές τις χέρσες εκτάσεις οι οποίες ανέρχονται σε πολλές χιλιάδες στρέμματα για το νομό μας. Η Επανομή, όπως γνωρίζετε έχει και τριάντα πέντε χιλιόμετρα ακτογραμμή. Είναι ίσως ο μεγαλύτερος χερσαίος δήμος που έχει τόσο μεγάλη παραλία.

  Στην Επανομή της Θεσσαλονίκης το μετόχι της Αγίας Αναστασίας το διεκδικούσε ο Σύλλογος Ακτημόνων και πριν από είκοσι χρόνια ο πρόεδρος του Συλλόγου Ακτημόνων πήγε φυλακή, γιατί οι αγρότες του χωριού της Επανομής τότε, μπήκαν και καλλιέργησαν αυτές τις εκτάσεις. Κανένας δεν φορολόγησε μετέπειτα αυτό το μοναστήρι, που πούλησε αρκετές εκατοντάδες στρέμματα στην ίδια περιοχή και τις έδωσε σε έναν όμιλο για να κάνει οικοδομικό συνεταιρισμό. Και βέβαια, αυτή τη στιγμή που μιλάμε, κάνουν διάφορες προσπάθειες για να επέμβουν στο Γ.Π.Σ., ώστε μία έκταση που έπρεπε να είναι γεωργική να γίνει ζώνη οικιστικής ανάπτυξης. Το ίδιο το μοναστήρι έχει εκατοντάδες επίσης στρέμματα στην παραλιακή ζώνη και μέσα στις προσπάθειές του έχει βάλει στα τρία τέταρτα της τουριστικής ανάπτυξης δική του έκταση και μόνο στο ένα τέταρτο των κατοίκων της περιοχής της Επανομής.

  Γνωρίζουμε όλοι ότι όλα αυτά είναι τερτίπια μεταξύ πωλητών, αγοραστών, κρατικών λειτουργών, κυβερνήσεων και ξέρουμε πολύ καλά γιατί γίνονται.

  Θα έλεγα και τελειώνω ότι ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. σέβεται το θεσμό της Εκκλησίας, αλλά απαιτεί από την πολιτεία να σέβεται τους πολίτες της. Με όλα τα παραπάνω δείχνετε ότι δεν σας ενδιαφέρουν οι πολίτες αλλά, όπως είπε ο Κοινοβουλευτικός μας Εκπρόσωπος, ο Φώτης Κουβέλης, υπάρχουν πελατειακές σχέσεις με τους κάθε «Εφραίμ».

  Θέλω επίσης να πω δύο λόγια, αν μου επιτρέπετε, κυρία Πρόεδρε, για τις καταγγελίες που έκανε ο κ. Δραγασάκης. Εκεί αναφερθήκατε εσείς, κύριε Γιαννέλλη, και αναφερθήκατε εκτενέστατα, γιατί νομίζω ότι όλη σας η ομιλία επικεντρώθηκε εκεί ακριβώς και προσπαθήσατε να διαστρεβλώσατε τα πράγματα. Εγώ ενοχλήθηκα, όπως ενοχλήθηκε και ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. από τις ανισότητες που δημιουργούνται από τη δική σας Κυβέρνηση και από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. γιατί είναι πραγματικά ανισότητες. Αλλιώς αντιμετωπίζονται οι πολίτες και αλλιώς η Εκκλησία. Γιατί, κύριε Γιαννέλλη; Γιατί, κύριε Υπουργέ; Γιατί, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι;

  ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Έλσα Παπαδημητρίου): Ολοκληρώστε, παρακαλώ.

  ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Και ένα τελευταίο, για τη συμβολική κίνηση που έγινε για το σπάσιμο του αβάτου, που είπε ο κ. Πλεύρης. Ήταν μία καθαρά συμβολική κίνηση για όλα αυτά τα χιλιάδες στρέμματα που έχουν δοθεί στα διάφορα μοναστήρια στο Νομό Χαλκιδικής και δεν μπορείτε να μιλάτε -δε λέω για σας, κύριε Υπουργέ, αλλά για κάποιους συναδέλφους- ότι εμείς δεν σεβόμαστε την Εκκλησία. Τη σεβόμαστε, αλλά θα θέλαμε να σεβαστούν κάποια μοναστήρια και κάποιοι ηγούμενοι, κύριε Ροντούλη, και τους πολίτες αυτού του τόπου και να μη σπάνε το δικό τους άβατο και βγαίνουν έξω και παίρνουν τις εκτάσεις.

  Σας ευχαριστώ πολύ.

 4. Ο/Η Ρόζα λέει:

  http://aeisixtir.blogspot.com/2013/01/blog-post_30.html

  Κίτρινη Κάρτα

  Τι είπε τέλος πάντων ο Κουράκης;

  Πρέπει να σας πω ότι αυτή η λύση δεν είναι καινοφανής, δεν την ανακάλυψε ο ΣΥΡΙΖΑ. Πάρα πολλές αστικές δημοκρατίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μισθοδοτούν τους κληρικούς. Πιο συγκεκριμένα, σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Ιρλανδία) δεν τους μισθοδοτούν διόλου, έχουν όμως επιβάλει τον λεγόμενο «εκκλησιαστικό φόρο’ που τον καταβάλλουν οι δεδηλωμένοι πιστοί και τον αποδίδει το κράτος στις αντίστοιχες Εκκλησίες. Πρέπει να σας πω ότι η Αγγλία περιορίζεται αποκλειστικώς και μόνο στο να συντηρεί με κρατική δαπάνη τους ναούς που έχουν χαρακτηριστεί ιστορικά μνημεία. Στη δε Γαλλία όχι μόνον δεν μισθοδοτούνται οι κληρικοί, αλλά και η πάσης φύσεως επιχορήγηση προς τις Εκκλησίες απαγορεύεται ρητά από το Σύνταγμα.

  Ο άνθρωπος είπε λοιπόν τααυτονόητα που ισχύουν σε μια δημοκρατία «δυτικού» τύπου από αυτές που μας αρέσουν γιατί «ανήκομεν εις την Δύσιν» και όλα τα σχετικά. Δεν ειναι καινούργιο άλλωστε. Υπάρχει στο πρόγραμμα του Συριζα, υπάρχει στο πρόγραμμα του ΚΚΕ, υπάρχει στο προόγραμμα των Οικολόγων, υπάρχει στο πρόγραμμα της ΔημΑρ και υπήρχε (;) και στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ και πιθανόν και αλλού.

  Πολύ λογικά μετά έπεσε όλη η …αφασική δεξιά να μας φάει. Και καλά απο ΑνεξΕλ και ΧΑ δεν περιμέναμε τίποτα καλύτερο. Εντυπωσιαστήκαμε μάλιστα που η ΧΑ έφτιαξε και σχετική ανακοινωση με περιεχόμενο πάνω από πέντε λέξεις που καταδικάζει την κομματική επιχορήγηση. Αν την παίρνουν οι άλλοι βεβαίως.

  Συνέχεια της ξεφτίλας η κατάπτυστη ανακοινωση του ΠΑΣΟΚ, το οποίο επί Βενιζέλου γίνεται δεξιοτερο της (ακρο)δεξιάς, ακόμα και στα «ασφαλή» θέματα. Προς το παρόν η ΔημΑρ φαίνεται να παίζει καλή άμυνα κάνοντας κυρίως την πάπια, και καπου εκεί το ζήτημα θα μπορούσε να θεωρηθεί λήξαν έχοντας καταγράψει τον Σύριζα στην (καπιταλιστική και φιλελεύθερη) πρόοδο, την ΝΔ σαν …χίτες ή κατι τέτοιο, το ΠΑΣΟΚ σαν συντηρηση του ΚΕΡΑΤΑ κτλ, κάτι το οποίο οι πολίτες θα θυμόντουσαν όταν αρχιζαν να έρχονται τα νέα χαράτσια, βγαίνει ο Συριζας και αφενός λέει πως ο Κουράκης μίλαγε προσωπικά (προφανώς), πως δεν ειναι συριζικές θέσεις αυτά (ψέμα, εκτός και αν εννοούν πως ούτε εθελοντική εισφορά δεν δίνουμε στους παπάδες:»…η επίσημη θέση του κόμματος είναι ο διάλογος για τον εκσυγχρονισμό των σχέσεων Κράτους και Εκκλησίας ενώ η αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, όπως τόνισε ίδιος, θα είναι επωφελείς και για τα δύο μέρη. Ο κ. Τσίπρας είπε ότι αν μπορέσει να την αξιοποιήσει με επάρκεια η Εκκλησία θα μπορεί να πληρώνει τον κλήρο.») και πως τέλος πάντων:

  Όσον αφορά τη δήλωση Τάσου Κουράκη για επιβολή φορολογίας στους Χριστιανούς για τη μισθοδοσία των κληρικών σημείωσε ότι «το κράτος αυτή τη στιγμή πρέπει να καλύπτει τους μισθούς των ιερωμένων».
  «Η Εκκλησία συγκεντρώνει χρήματα για κοινωφελείς σκοπούς. Το μήνυμά της είναι παράλληλο με αυτό της Αριστεράς» εξήγησε.

  Καπου εδώ εμείς οι νέοι, μη ξύστες, ελεύθεροι επαγγελματίες, υπάλληλοι του ιδ. τομέα και ουχι βολεμένοι, αριστεροί, φιλελεύθεροι, καπιταλιστές, κομμουνιστές και δεν ξέρω τι άλλο, που τους το ρίξαμε την τελευταία (και όχι μόνο) φορά, σηκώνουμε τα χέρια και ρίχνουμε κίτρινη κάρτα. Στο επόμενο μην τον είδατε τον Παναή.

  Αλλά το ζήτημα χωρισμού εκκλησίας κράτους πέρα από το ιδεολογικό του πράγματος (αριστερά, φιλελευθερισμός αλλά και ρεαλιστικός καπιταλισμός) έχει να κάνει και με τις αιτίες που μας έφεραν εδώ που μας έφεραν. Ενας λόγος που η Ελλάδα παραμένει ένα αυτοαναφορικό υδροκέφαλο κράτος με ρατσιστές (κατά κύριο λόγο) και ιδιώτες πολίτες είναι ο σφιχτός εναγκαλισμός της Εκκλησίας με την κρατική εξουσία και αν δεν καταφέρουμε ούτε τώρα να ξεμπερδεψουμε με αυτόν δεν θα τα καταφέρουμε ποτέ
  2Ταδε εφη Zaphod ωρα 10:19 π.μ. Σου φάνηκε

  11 σχόλια:

  dion30/1/13 10:26
  η φοβερή μέθοδος του ΣΥΡΙΖΑ για να αποδείξει ότι δεν είναι το νέο ΠΑΣΟΚ του 81 είναι να μας αποδείξει ότι είναι το νέο ΠΑΣΟΚ του 2009

  μπράβο μαλάκες

  Panos Konstantinidis30/1/13 10:35
  Η ΝΔ αγωνίζεται με νύχια και με δόντια να κρατηθεί στην εξουσία, μιλάει πλέον με επιχειρήματα παιδικής χαράς.

  Zaphod30/1/13 10:46
  (….)
  δ) κιτρινη κάρτα στον Τσίπρα και στον Παππα που κλάδεψαν τον Κουράκη

 5. Ο/Η 666 λέει:

  athensvoice.gr

  Οι Τρεις Ιεράρχες, ο κ. Κουράκης και δύο υπουργοί

  31/01/2013 – 11:33 / σχόλια (8)

  ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΦΥΣΣΑΣ

  Καθώς χτες τα παιδιά και τα εγγόνια μας δεν πήγανε σχολείο, μπορούμε να θυμίσουμε δυο λόγια για τους τρεις ιεράρχες (με μικρά παρακαλώ). Ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος, ο Γρηγόριος ο Ναζιανζηνός ή Θεολόγος και ο Μέγας Βασίλειος δεν ήταν οι συνηθισμένοι φανατικοί, χριστιανοί αμόρφωτοι καλόγεροι. Ήταν κάτι χειρότερο: φανατικοί, χριστιανοί, μορφωμένοι καλόγεροι. Έχοντας πίσω τους κάποια ελληνική παιδεία την εγκατέλειψαν, διάλεξαν από νωρίς το σωστό στρατόπεδο (τότε υπήρχαν ακόμα πολλοί εθνικοί και άλλοι μη χριστιανοί) και πρωτοστάτησαν σε διώξεις Ελλήνων, καταστροφές ελληνικών ναών κλπ. Το ότι ο Χρυσόστομος ήταν εν μέρει επικριτικός απέναντι στην κοσμική εξουσία ή ο Βασίλειος έγραψε κι ένα βιβλιαράκι κάπως, ελάχιστα θετικό απέναντι σε κάποια στοιχεία του αρχαιοελληνικού πνεύματος, δεν ξεπλένει το μείζον, που είναι ο ανθελληνισμός, αντιορθολογισμός και φανατισμός τους. Και τελοσπάντων, αν είναι δικαίωμα της ορθόδοξης εκκλησίας ν΄ αναγορεύει σε πατέρες ( ας σκεφτούμε λίγο τη λέξη: «πατέρες» οι παρθένοι καλόγεροι!…) ή αγίους όποιους τής κάνει κέφι, είναι ολότελα εξωφρενικό να λογαριάζονται αυτοί οι τρεις κύριοι, σήμερα, για προστάτες των ελληνικών γραμμάτων και της ελληνικής εκπαίδευσης στο νεοελληνικό κράτος (ενδεικτικά).

  Φυσικά το παραπάνω δεν είναι παρά ένα μόνο από τα στοιχεία της ορθόδοξης χριστιανικής επικάλυψης πάνω στο ταλαίπωρο νεοελληνικό κράτος. Ένα άλλο είναι ότι οι παπάδες μισθοδοτούνται από το δημόσιο. Δηλαδή από τους φόρους μας. Δηλαδή και από όσους από μας είμαστε άθεοι, άθρησκοι, αγνωστικιστές ή αλλόθρησκοι. Και τι είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Τάσος Κουράκης;

  http://www.athensvoice.gr/article/city-news-voices/%CF%83%CF%87%CF%8C%CE%BB%CE%B9%CE%B1/%CE%BF%CE%B9-%CF%84%CF%81%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CE%B9%CE%B5%CF%81%CE%AC%CF%81%CF%87%CE%B5%CF%82-%CE%BF-%CE%BA-%CE%BA%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%AC%CE%BA%CE%B7%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B4%CF%8D%CE%BF-%CF%85%CF%80%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B3%CE%BF%CE%AF#comment-93383

 6. Ο/Η Toυ κώλου λέει:

  Βίντεο

  2012-04-15.

  Αναστάσιμο μήνυμα Ευ. Βενιζέλου από τη Μονή Βλατάδων

  from Evangelos Venizelos PRO9 months agonot yet rated

  Κυριακή του Πάσχα 15 Απριλίου 2012
  Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, έκανε την ακόλουθη δήλωση από τη Μονή Βλατάδων στη Θεσσαλονίκη όπου παρακολούθησε την αναστάσιμη λειτουργία μαζί με την οικογένειά του:

  «Χρόνια πολλά σε όλους. Χριστός Ανέστη. Είναι μια μέρα που μας επιβάλει να είμαστε ενωμένοι, αισιόδοξοι, ελπιδοφόροι. Η οργή, ο φόβος, η απογοήτευση και η απαισιοδοξία δεν μας οδηγεί πουθενά. Πρέπει να έχουμε ψυχική δύναμη και κοινωνική δύναμη για να ξεπεράσουμε την κρίση. Οι Έλληνες αγωνιζόμαστε και θα πετύχουμε».

 7. Ο/Η Θραξ λέει:

  Έκλεψαν τον ηλεκτρονικό υπολογιστή και το κινητό τηλέφωνο αρχιμανδρίτη και τον κατηγορούν

  http://www.faros24.gr/epikairotita/epistoli-simparastasis-ston-patera-gianni-apo-pistous-tis-aleksandroupolis.html

  Αυτές δυστυχώς οι συμπεριφορές είναι συχνές στην εποχή που ζούμε και πάντοτε. Όμως, πώς είναι δυνατόν, ένας έξυπνος και έμπειρος μητροπολίτης σαν τον Σεβασμιώτατο Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμο , ΝΑ ΠΕΣΕΙ ΣΤΗΝ ΠΑΓΙΔΑ των συκοφαντών και να προβεί σε έκνομες ενέργειες προσβάλλοντας και υποτιμώντας τον πνευματικό μας πατέρα κι εμάς που τον εμπιστευόμαστε ,κλέβοντας τα προσωπικά δεδομένα του π. Ιωάννου αφού εισέβαλλαν(κατ’εντολή του) στην οικία του αφαιρώντας τον ηλ.υπολογιστή του και το κινητό του τηλέφωνο?(έχει κατατεθεί η σχετική μήνυση στην αστυνομία)
  Έχει την εντύπωση ότι ,επειδή είναι μητροπολίτης ,έχει περισσότερα δικαιώματα από τους υπόλοιπους κοινούς θνητούς? Ξεχνάει πως είναι πνευματικός ηγέτης και υπεύθυνος για τις ψυχές του ποιμνίου του? Νομιμοποιείται λόγω θέσεως, να προσβάλλει και να μειώνει τους ιερείς της μητροπόλεως του και να τους συμπεριφέρεται ως μη έχοντες καμία αξία?

 8. Παράθεμα: Μονή Βλατάδων: Προδοσία, Αγυρτία, Ροζ σκάνδαλα, Αρχαιοκαπηλία, Αρπακτικότητα | ΑΘΡΗΣΚΟΣ

 9. Ο/Η Θεολόγος λέει:

  H OOΔΕ σας έκανε επίθεση για το άρθρο!
  Λέει πως η Μονή δεν πρόδωσε τη Θεσσαλονίκη στους Τούρκους.
  Για τα υπόλοιπα φερμουάρ!

  • Ο/Η laskaratos λέει:

   Αγαπητέ Θεολόγε,
   ευχαριστώ.

   Η ΟΟΔΕ γράφει:

   «Μονή Βλατάδων και Άλωση της Θεσσαλονίκης (1430): απάντηση στο παραμύθι περί προδοσίας των μοναχών

   Στον ρόλο του Ευγένιου Τριβιζά (για άλλη μια φορά): το blog Ροΐδη Εμμονές…

   Τού Papyrus 52

   ….

   Βεβαίως, μερικοί, όπως το blog Ροΐδη Εμμονές, εξακολουθούν να ζουν σε αυτό το παράλληλο φανταστικό σύμπαν και ανακυκλώνουν έως σήμερα όλ’ αυτά τα ανιστόρητα απορρίμματα. Για εμάς, οι άνθρωποι αυτοί εκφράζουν έναν ακατανόητο συνδυασμό αμάθειας και θράσους: διότι αν αυτά που γράφουν δεν αποτελούν ιστορικές παραχαράξεις του Βυζαντίου και της Τουρκοκρατίας αλλά είναι αξιόπιστα και αυθεντικά, γιατί δεν τολμούν ν’ απαντήσουν αλλά καταπίνουν απλώς τις προσβολές των διαψεύσεων;

   Εάν λοιπόν το απολαμβάνουν, ας εισπράξουν ένα ακόμα ράπισμα, σχετικό με την υποτιθέμενη «προδοσία» των μοναχών της Μονής Βλατάδων που δήθεν οδήγησε στην Άλωση της Θεσσαλονίκης το 1430.

   2. Η διαδικτυακή διαδρομή της απάτης

   Με αφορμή τη δημοσίευση στο blog Ροΐδη Εμμονές τον Γενάρη του 2013, είδαμε ότι αυτό το παραμύθι περί προδοσίας της Μονής Βλατάδων, τριγυρνάει εδώ και χρόνια στο διαδίκτυο με μορφή δήθεν «ιστορικού γεγονότος».

   Αυτό που μας έκανε να γελάσουμε, είναι το γεγονός ότι έχουν αποδεχτεί είτε το χαμηλό γνωστικό επίπεδο, είτε τις μόνιμες παρωπίδες των αναγνωστών τους, και έτσι βαριούνται ακόμα και να ψάξουν για καμιά πηγή της προκοπής.

   Για το κείμενο λοιπόν που αναφέρει την δήθεν προδοσία, το ντουέτο του «Ροΐδη Εμμονές» μας παραπέμπει σε μια ιστοσελίδα που λέγεται «Άθρησκος», που αν δει κανείς θετικά τις μονίμως ατεκμηρίωτες γελοιότητες που γράφει, ο δημιουργός της θυμίζει ταλέντο στην stand-up comedy (προσέξτε που στο κάτω μέρος των ιστοσελίδων αναφέρει ότι διεκδικεί… «Πνευματικά δικαιώματα»! Προφανώς φοβάται μην του κλέψει κάποιος πανεπιστημιακός τη «σοφία» και γράψει κανένα βιβλίο…). Αυτή η ιστοσελίδα λοιπόν, τον Σεπτέμβρη του 2012 γράφει πάλι τα ίδια.

   Κοιτάζοντας όμως με προσοχή, βλέπουμε πως ούτε αυτός ο «σοφός» τα βρήκε μόνος του, αλλά τα πήρε από ένα άλλο «διαμάντι» της διαδικτυακής ιστορικής παραφροσύνης, εφάμιλλο των άλλων δύο, την ιστοσελίδα «Πάρε-Δώσε» που τα έγραφε αυτά τον Μάη του 2010.
   …..

   Προσέχουμε ακόμα, το εξής τέχνασμα: ξεκινούν αναφορά στον Απ. Βακαλόπουλο με τον συμπερασματικό σύνδεσμο «λοιπόν», λες και ο Βακαλόπουλος συμφωνεί μαζί τους! Όμως, διαβάζοντας το απόσπασμα τους, βλέπουμε πως ο ιστορικός απλώς περιγράφει το γνωστό, ότι μια τέτοια παράδοση υπάρχει, αλλά -προσέξτε- στο παράθεμα δεν άφησαν να δούμε αν ο Βακαλόπουλος την θεωρεί ιστορική αλήθεια ή απλώς μια ανυπόστατη φήμη!…».
   ________________________

   Όπως μπορεί να δεί όποιος διαβάσει το ποστ μου:

   1. Πηγή μου δεν υπήρξε κανένα μπλογκ.
   Παρέθεσα αυτολεξεί απόσπασμα από τον Ιέρακα. Επειδή όμως δεν το αντέγραψα με τα χέρια μου αλλά το κόπιαρα έτοιμο από το φίλο ‘Άθρησκο’, θεώρησα όφειλόμενη την παραπομή εκεί. Απολύτως τίποτα άλλο δεν πήρα από το σχετικό άρθρο.

   2. Καμμία απολύτως αναφορά δεν έκανα στον Απ.Βακαλόπουλο, όπως προσπαθεί μέσα στον ορυμαγδό των κατηγοριών να με τσουβαλιάσει η ΟΟΔΕ.

   Επί της ουσίας τώρα:
   1. Ο Ιέρακας ήταν Μέγας Λογοθέτης του Οικουμενικού Πατριαρχείου (16ος αι.) που συνέγραψε το «Χρονικόν περί της των Τούρκων βασιλείας», από όπου και η αναφορά μου.

   2. Αν δεν δικαιούμαι να επικαλεστώ έναν πατριαρχικό λόγιο αξιωματούχο για να γράψω για μια πατριαρχική Μονή, τότε ποιόν μπορώ;

   3. Δεν υπήρχε το 16ο αιώνα ή πριν από αυτόν κάποια αντιεκκλησιαστική κίνηση, κάποιο αντικληρικαλιστικό ή αντιμοναχικό ή αντιπατριρχικό ρεύμα για να στήσει μια τέτοια συκοφαντία και μάλιστα με δύναμη τέτοια που να την καταστήσει λαϊκή παράδοση.

   4. Οι έγκυρες συντηρητικές εγκυκλοπαίδειες «Ελευθερουδάκη», «Μεγάλη Ελληνική» αλλά και η «Ηθική και Θρησκευτική», που τις έχω τώρα πρόχειρες, σίγουρα και άλλες ακόμη, στο λήμμα Μονή Βλατάδων, αναφέρονται στην μαρτυρία του Ιέρακα για προδοσία των Μοναχών, χωρίς να προβαίνουν σε κανένα απαξιωτικό, απορριπτικό ή μειωτικό σχόλιο.
   Απορώ γιατί το σεντόνι της ΟΟΔΕ δεν επιτίθεται και σε αυτές, ή γιατί δεν είχε αισθανθεί την ανάγκη να διαψεύσει τον Ιέρακα πριν αναφερθώ εγώ στην παράδοση που αυτός διέσωσε.

   5. Ο Απ.Βακαλόπουλος ήταν εθνικόφρων ιστορικός, πανεπιστημιακός από την περίοδο της Κατοχής (1943), συνταξιοδοτηθείς το 1974, φιλικά διακείμενος στην Εκκλησία, για τον οποίο αντιγράφω από τη Βίκιπαίδεια:
   http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CF%80%CF%8C%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CF%82_%CE%92%CE%B1%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CF%8C%CF%80%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%BF%CF%82
   «…άμισθος Υφηγητής της Ιστορίας της Νεωτέρας Ελλάδος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1943), έκτακτος καθηγητής από το 1951 και τακτικός από το 1956 μέχρι την συνταξιοδότησή του το 1974. Στη διάρκεια της Κατοχής συνεργάσθηκε ως ιστορικός με τους υπηρεσιακούς παράγοντες της Γενικής Διοικήσεως Βορρείου Ελλάδος για την απόκρουση των ξένων προπαγανδών (βουλγαρική,ιταλική, ρουμανική) στην περιοχή της Μακεδονίας δημοσιεύοντας εργασίες σχετικά με την ελληνικότητα της Δυτικής Μακεδονίας..».

   Είχε λοιπόν πολλούς λόγους, «θρησκευτικούς» και «εθνικούς», να αμφισβητήσει την παράδοση του Ιέρακα.

   6. Τα προνόμια που αργότερα ο Σουλτάνος χάρισε στο Μοναστήρι, νομίζω πως επιβεβαιώνουν την εκδοχή της προδοσίας, όπως και ο τίτλος «Τσαούς Μοναστίρ».

   7. Η προδοσία των μοναχών δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο ή περίεργο. Ανθενωτικοί μοναχοί έδειξαν προδοτική συμπεριφορά στην πολιορκία και στην Άλωση της Πόλης, το ίδιο έκαναν και προηγουμένως οι Αγιορείτες που είχαν έλθει σε συννενόηση με τον Σουλτάνο Μουράτ, πατέρα του Μωάμεθ.

   8. Οι απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί της ΟΟΔΕ και το επιθετικό της ύφος, δεν συμβιβάζονται με τις ευαγγελικές διδαχές. Καλό θα ήταν να τηρούνται τουλάχιστον κάποια προσχήματα, από αυτούς που αυτοπροσδιορίζονται ως Χριστιανοί και μάλιστα της ορθής δόξας! Το σεντόνι της ΟΟΔΕ για όποιον επιθυμεί να εντρυφήσει βρίσκεται εδώ:
   http://www.oodegr.com/oode/a8eismos/diafwtismos/blatadwn_1.htm

 10. Ο/Η Μίλτος λέει:

  Από διάλογο στα istorikathemata

  Η Άλωση της Θεσσαλονίκης από τους Οθωμανούς και οι επιπτώσεις της (29 Μαρτίου 1430)

  Όμως επειδή προβλέπω ότι κάποιοι θα αμφισβητήσουν την γνησιότητα του χρονικού του Ιέρακος να αναφέρω δύο από τα αρκετά ακόμη περιστατικά που δείχνουν ποιοι ήταν εκείνοι που ενδιαφερόντουσαν μόνο για το τομάρι τους.
  Ο Μενέλαος Παγουλάτος στο βιβλίο του << Βυζάντιο- ιστορία του μεσαιωνικού ελληνισμού , σελ.550 , εκδόσεις Γεωργιάδη) αναφέρει ότι κατά την πρώτη πολιορκία και άλωση τησ θεσσσαλονίκης από τους Τούρκους το 1387 ο τότε Μητροπολίτης Ισίδωρος Γλαβάς αρνείται να παραχωρήσει εκκλησιαστική περιουσία για αγορά τροφίμων…
  ΆΛΛωστε λίγα χρόνια πριν το 1367 ο Πατριάρχης Κων/λης Φιλόθεος αρνήθηκε να παραχωρήσει στον τότε αυτοκράτορα Ιωάννη Ε' δύο χωριά τα οποία με την σειρά του θα τα μοίραζε ως εισοδήματα σε στρατιώτες ως αντάλαγμα των υπηρεσιών τους…
  Μάλιστα ο Φιλόθεος συνέχισε να αρνείται ακόμη και όταν ο Αυτοκράτορας του πρότεινε να του τα δώσει με τους ίδιους όρους που θα τα έδινε σε κάποιους άλλους…
  (Αγγελική Λαίου Θωμαδάκη , Η αγροτική κοινωνία στην ύστερη βυζαντινή εποχή , Σελ. 289, Μορφωτικό ίδρυμα εθνικής τράπεζας).
  Τώρα ποιοι ήταν οι προδότες ας το κρίνει ο καθένας…
  3 Ιανουαρίου 2012 – 11:02 μ.μ.

  (….)

  όπου υπάρχει καπνός συνήθως υπάρχει και φωτιά…
  Ακόμη και αν θεωρήσουμε το χρονικό του, Ιέρακος ανακριβές , δεν μπορούμε να το χαρακτηρίσουμε πλαστό ή ότι στερείται κάθε λογικής…
  Οι μοναχοί κοίταζαν να σώσουν την μονή τους και αυτός είναι ο λόγος που πιθανότατα επιθυμούσαν να τα έχουν καλά με τον Σουλτάνο…
  Ο Απόστολος Βακαλόπουλος αναφέρει ότι ο Γεώργιος Αμιρούτζης γράφοντας την χρονογραφία του το 1439 σχολίαζε αρνητικά την συμπεριφορά των μοναχών της μονής λέγοντας ότι για την βοήθεια τους αυτή πήραν το 1/3 των δασών της πόλης και ολόκληρο τον βράχο της μονής Βλατάδων : ( προς αιώνιον αισχύνην αυτών ενώπιον Θεού και ανθρώπων ).
  Αλλά και η διεθνούς φήμης τουρκολόγος Ελισάβετ Ζαχαριάδου αναφέρει ότι η μονή Βλατάδων διέθετε κτήματα κατά ΠΛΗΡΗ ΚΥΡΙΟΤΗΤΑ (γεγονός πρωτοφανές για αλλόθρησκο οίκημα) τα οποία αν ήθελε μπορούσε να πουλήσει ή και να χαρίσει…
  Το γεγονός αυτό είναι πράγματι εντυπωσιακό αφού ακόμη και τα μοναστήρια του Αγίου Όρους ( που αποδεδειγμένα είχαν παραδοθεί το 1430) διέθεταν κτήματα μόνο με την μορφή της νομής (tessaruf) τα οποία μπορούσαν μεν να εκμεταλλευθούν αλλά όχι και να τα διαθέσουν όπως θα ήθελαν…
  Επομένως ακόμη και αν δεχτούμε ότι δεν υφίσταται θέμα προδοσίας , δεν μπορούμε παρά να δεχτούμε ότι τουλάχιστον φρόντισαν να προστατεύσουν έγκαιρα τα συμφέροντα τους τασσόμενοι παρά τω πλευρό του Σουλτάνου…
  Αλλά και οι συγγραφείς της εποχής αφήνουν σαφείς αιχμές για την συμπεριφορά μερίδας πολιτών της πόλης που από την πρώτη στιγμή που αυτή ήρθε στα χέρια των Ενετών ήθελαν να την παραδώσουν στους Τούρκους.
  Ο Δούκας αναφέρει ότι από την πρώτη στιγμή οι Ενετοί φοβόντουσαν προδοσία αναγκαζόμενοι να πάρουν μέτρα :
  ( Οι δε Λατίνοι φοβούμενοι , μήπως οι Ρωμαίοι στενοχωρηθέντες ποιήσωσιν άνταρσιν και εισάξωσι τους Τούρκους , τους δε Βενετίκους διώξωσιν , ην γαρ και προλαβών , η πόλις των Τούρκων , ήρξαντο τους των ευγενών Ρωμαίων οίκους μετά/στέλλειν , τους μεν εις Εύβοιαν , τους δε εν Κρήτη , άλλους εν Βενετία) . (Οι Λατίνοι φοβούμενοι μήπως οι Ρωμαίοι δυσανασχετήσουν και επαναστατήσουν , βάζοντας τους Τούρκους μέσα στην πόλη και διώχνοντας τους Βενετούς , λόγω του ότι η πόλη ανήκε και προηγουμένως σε Τούρκους , άρχισαν να διασκορπίζουν συστηματικά τους οίκους της αριστοκρατίας των Ρωμαίων , αποστέλλοντας άλλους στην Εύβοια , άλλους στην Κρήτη και άλλους τέλος στην Βενετία).
  Παρόμοιες αιχμές αφήνει και ο Ιωάννης Αναγνώστης :
  ( Τῶν μὲν οὖν δὴ πλειόνων δυσχεραινόντων ὅτι μὴ σφίσιν ἐξῆν προδοῦναι τὴν πόλιν τοῖς Τούρκοις, [δεδιότων ἴσως ὃ γέγονεν ὕστερον,] ἄγγελος ἧκε τὸν Μουράτην ἐφ' ἡμᾶς κεκινῆσθαι μηνύων, πλεῖστον ὅσον στρατὸν συναγείραντα καὶ διὰ πάντων καλῶς παρεσκευασμένον ) .
  (Ενώ οι περισσότεροι ήταν σε αδιέξοδο, αφού δεν μπορούσαν με κανένα τρόπο να παραδώσουν την πόλη στους Τούρκους, [αλλά ίσως φοβόντουσαν όσα έγιναν αργότερα], έφτασε αγγελιαφόρος που μας ανακοίνωσε ότι ο Μουράτ κινείται εναντίον μας έχοντας συγκεντρώσει μεγάλο και πολύ καλά οργανωμένο στρατό).

 11. Ο/Η Aρπακτικό μοναστήρι λέει:

  Να δώσει μία τελευταία ευκαιρία στη Φωκάς ζήτησε από τον Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Αγίας Θεοδώρας, αρχιμανδρίτη Δαβίδ, ο Γιάννης Μπουτάρης, σε κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε μαζί του, νωρίτερα, σήμερα, κατόπιν αιτήματος των εργαζομένων στην εταιρεία.

  Συγκεκριμένα, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης ζήτησε από τον Ηγούμενο να δείξει ανεκτικότητα και κατανόηση, δίνοντας ένα χρονικό περιθώριο για να ανταποκριθεί η ιστορική επιχείρηση της πόλης στις υποχρεώσεις της, με δεδομένο μάλιστα ότι έχει έλθει σε συμφωνία με τις πιστώτριες τράπεζες για την ένταξή της στο άρθρο 99.

  Ωστόσο, ο Ηγούμενος εμφανίστηκε ανυποχώρητος και επανέλαβε την επιχειρηματολογία της Μονής, στο πνεύμα της χθεσινής δήλωσής του στη Voria.gr, αλλά και της ανακοίνωσης που ακολούθησε, ότι η απόφαση για έξωση της Φωκάς είναι οριστική και αμετάκλητη.

  Ο κ.Μπουτάρης πραγματοποίησε τηλεφωνική επαφή και με τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμο, ο οποίος εμφανίζεται πιο διαλλακτικός, αλλά ξεκαθαρίζει ότι μπορεί η Μονή να υπάγεται διοικητικά και πνευματικά στη δικαιοδοσία της Μητρόπολης, αλλά ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, λειτουργεί αυτοτελώς και είναι αυτή η αρμόδια να λάβει την τελική απόφαση. Οι εργαζόμενοι, πάντως, ζήτησαν από τον δήμαρχο να πραγματοποιήσουν παράσταση στο δημοτικό συμβούλιο της Δευτέρας, ενώ δεν αποκλείεται να τεθεί ψήφισμα προς έγκριση από το σώμα.

 12. Ο/Η Αρπακτικό μοναστήρι λέει:

  http://www.makthes.gr/news/economy/110618/

  ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Στα δικαστήρια ο «ιερός πόλεμος» της Fokas με τη μονή Αγ. Θεοδώρας

  Ημερομηνία: 01/10/2013

  Της Σοφίας Χριστοφορίδου

  Την περασμένη Παρασκευή, η μονή προχώρησε αιφνιδιαστικά σε έξωση της εταιρείας και από τότε οι εργαζόμενοι βρίσκονται κυριολεκτικά στον δρόμο, διαμαρτυρόμενοι για τη στάση της Εκκλησίας, που οδηγεί την επιχείρηση σε «ξαφνικό θάνατο».

  ΠΟΛΕΜΟΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΩΝ
  Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι μεταξύ εκπροσώπων τής Fokas και νομικών συμβούλων της μητρόπολης Θεσσαλονίκης (όπου υπάγεται η μονή) διαφάνηκε ότι μπορεί να βρεθεί λύση. Όμως, λίγη ώρα αργότερα η μονή εξέδωσε μιαν ανακοίνωση γεμάτη αιχμές, για να ακολουθήσει απάντηση της εταιρείας, στην οποία η Fokas έκανε λόγο για άδικη στάση της Εκκλησίας, που «εξελίσσεται στον σκληρότερο ιδιοκτήτη ακινήτων», καίτοι επί 40 χρόνια έχει εισπράξει 50 εκατ. ευρώ από μισθώματα και επισκευαστικές εργασίες στο ακίνητο και άλλα 2 εκατ. ευρώ ως δωρεά προς το Αγιολογικό Κέντρο της μονής.

  ΠΩΣ ΦΤΑΣΑΜΕ ΣΤΗΝ ΕΞΩΣΗ
  Στην ανακοίνωσή της, η ιερά μονή Αγίας Θεοδώρας υποστηρίζει ότι πρόσφατα προέβη σε μείωση του μισθώματος και «σε επανειλημμένη παροχή προς αυτήν επαλλήλων προθεσμιών για την εξόφληση των οφειλομένων, τα οποία αντιπροσώπευαν μισθώματα πολλών μηνών».
  Τελικά, τα δύο μέρη υπέγραψαν σύμβαση, με την οποία οριζόταν η καταβολή της πρώτης δόσης (370.000 ευρώ) του συνόλου των οφειλομένων (1,2 εκατ. ευρώ) για τις 18 Σεπτεμβρίου. Η Fokas υποστηρίζει ότι είχε ζητηθεί και δόθηκε προφορικώς από την πλευρά του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, κ. Άνθιμου, προθεσμία έως τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου. Την τελευταία εργάσιμη πριν από αυτήν την ημερομηνία, ωστόσο (δηλαδή, την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου), η μονή προχώρησε σε έξωση, έβαψε μαύρες τις βιτρίνες τού καταστήματος και άλλαξε κλειδαριές.
  Από την πλευρά της, η μονή υποστηρίζει ότι η εταιρεία είχε συμφωνήσει γραπτώς «να μας αποδώσει το μίσθιο, εάν και εφόσον δεν κατόρθωνε να ανταποκριθεί στους όρους εξοφλήσεως των οφειλομένων». Παράλληλα, αποφαίνεται ότι «πλέον, διαπιστώθηκε ξεκάθαρα ότι δεν είχε (σ.σ.: η εταιρεία) τη δυνατότητα να ανταποκριθεί στους όρους της συμφωνίας», παρότι υπήρχε επικοινωνία με τις τράπεζες για την εκταμίευση του ποσού. Μάλιστα, κατηγορεί τη Fokas ότι την ανάγκασε να δρομολογήσει την πολυέξοδη διαδικασία της έξωσης.
  Σημειωτέον ότι το Σάββατο η Fokas προσκόμισε την επιταγή των 370.000 ευρώ από τις τράπεζες, όμως η μονή δεν την έκανε δεκτή, ως εκπρόθεσμη: «Ακόμη και το σύνολο του ποσού να δινόταν, η μονή θα έβρισκε κάποιο πρόσχημα, για να μην το αποδεχτεί…» εκτιμούν εκ των υστέρων στελέχη της επιχείρησης, με τα οποία συνομίλησε η «Μ», μετά και το χθεσινό ναυάγιο των συνομιλιών.

  «ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΑΣ»…
  Όπως σημειώνει η μονή, τα έσοδα της περιουσίας της «διατίθενται εξ ολοκλήρου για την εκπλήρωση των ιερών σκοπών της και ιδίως για τα αμέτρητα έργα φιλανθρωπίας», προσθέτοντας ότι «δυνατότητα να σταματήσομε τα έργα φιλανθρωπίας, για να ευνοήσομε σχεδιασμούς συμπαθών κατά τα άλλα επιχειρηματιών, δεν έχομε, διότι η κοινωνική ανάγκη δεν μας επιτρέπει παρόμοιους υπολογισμούς».
  «Μη αντιλαμβανόμενη την πρωτοφανή οικονομική κρίση που υφίσταται η χώρα τα τελευταία χρόνια, η Εκκλησία προέβη στην εκτέλεση δικαστικής απόφασης έναντι μιας ελληνικής οικογενειακής επιχείρησης, που διετέλεσε κορυφαίος χρηματοδότης του φιλανθρωπικού της έργου» υποστηρίζει απαντώντας η Fokas, υπενθυμίζοντας ότι η επί 40 χρόνια η μονή έχει λάβει από αυτήν ποσό άνω των 50 εκατ. ευρώ (35 εκατ. για μισθώματα και άλλα 15 εκατ. για επισκευές και συντήρηση του κτιρίου), ενώ έχει πραγματοποιήσει και δωρεά στη μονή, για το Αγιολογικό Κέντρο της (μια δωρεά ύψους 2 εκατ. ευρώ).
  Επιπλέον, παρουσιάζει έναν μακροσκελή κατάλογο δωρεών προς την κοινωνία (ενδεικτικά: κατασκευή γυμνασίου-λυκείου στις Συκιές, νηπιαγωγείου στον Εύοσμο, βρεφονηπιακού σταθμού στην 25ης Μαρτίου, 12 πάρκων αναψυχής, παιδικής χαράς, σπιτιού στο παιδικό χωριό στο Φίλυρο, νέας πτέρυγας για παιδιά με ειδικές ανάγκες στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο κοκ.), αλλά και την ίδια την Εκκλησία (ανέγερση του ενοριακού ναού Τορώνης Χαλκιδικής, συμμετοχή στην ανέγερση πολλών ιερών ναών του δήμου Θεσσαλονίκης).

  «ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ 600 ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ»
  Η κίνηση της μονής να προχωρήσει σε έξωση τής Fokas οδηγεί την εταιρεία σε «ξαφνικό θάνατο», αφού το κατάστημα τής Τσιμισκή ουσιαστικά στηρίζει, σε μεγάλο βαθμό, και τα υπόλοιπα. Μάλιστα, η έξωση έρχεται στο «παρά 5’» της συμφωνίας της εταιρείας με τους πιστωτές της για το τελικό σχέδιο εξυγίανσης που καταρτίζεται, όπως προβλέπεται από την υπαγωγή της στο άρθρο 99. Σημειωτέον ότι, βάσει της συμφωνίας μεταξύ των δύο μερών, οι οφειλές προς τη μονή δεν θα «κουρευτούν», όπως θα συμβεί με τις οφειλές προς άλλους πιστωτές…
  «Μένουμε στον δρόμο 600 οικογένειες -πολλοί έχουν και άλλα άνεργα μέλη στο σπίτι, όλοι έχουν δάνεια, μεγαλώνουν παιδιά… Η κίνηση αυτή της Εκκλησίας επηρεάζει συνολικά 3.000 άτομα» εξηγεί, μιλώντας στη «Μ», η κυρία Νικολέττα Τσακίρη, που εργάζεται στο κατάστημα.

  «ΣΥΜΠΑΘΕΙΑ» ΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ
  Από την πλευρά της, η μονή εκφράζει στους εργαζομένους την… συμπάθειά της και τους τονίζει ότι, αν το ακίνητο ανήκε σε κάποιον άλλον, «ήδη θα συμπλήρωναν ένα έτος χωρίς εργασία, την οποία διατήρησαν επειδή η ιερά μονή μας επέλεξε, κατά τον χρόνο αυτόν, να παραμερίσει σε μεγάλο βαθμό τα δικαιώματά της, προκειμένου να ευνοήσει πρωτίστως τους ιδίους». Μάλιστα, η μονή σχολιάζει -με μάλλον δηκτικό ύφος- ότι «η διατήρηση των θέσεών τους δεν τους ωφέλησε ιδιαίτερα, εφόσον δεν αμείβονταν για την εργασία που παρείχαν, τελούντες σήμερα οι μισοί περίπου σε επίσχεση εργασίας, ενώ οι υπόλοιποι δεν πληρώνονται κανονικά. Διατηρούμε όμως ελπίδες ότι πολλοί από αυτούς θα απορροφηθούν από το νέο επιχειρηματικό σχήμα που θα εγκατασταθεί στο μίσθιο»…

  ΟΙ «ΜΝΗΣΤΗΡΕΣ»
  Σημειωτέον ότι από το φθινόπωρο τού 2012 δημοσιεύονταν στον Τύπο πληροφορίες που ήθελαν την «Αττικά Πολυκαταστήματα» (διαχειρίστρια των πολυκαταστημάτων attica) πολύ κοντά σε συμφωνία για την εξαγορά τής Fokas: ωστόσο, η εξαγορά δεν προχώρησε και η εταιρεία κινήθηκε για ένταξη στο άρθρο 99.
  Από την πλευρά τής μονής δεν έχει γίνει επισήμως γνωστό εάν θα προχωρήσει σε πλειοδοτικό διαγωνισμό ή αν έχει ήδη έρθει σε συμφωνία και ποια είναι η ταυτότητα του νέου ενοικιαστή…

  FOKAS: ΤΟ «ΜΠΑΛΑΚΙ» ΣΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΑΝΘΙΜΟ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ
  Από την Παρασκευή, οι εργαζόμενοι συγκεντρώνονται έξω από το κατάστημα σε βάρδιες, σαν να δούλευαν κανονικά… Οι περισσότεροι εργαζόμενοι δηλώνουν εμπιστοσύνη στην εταιρεία Fokas, αν και έχουν λαμβάνειν μισθούς έξι μηνών. Προς αυτό, σημαντικό ρόλο παίζει ο διαπροσωπικός παράγοντας: οι περισσότεροι δουλεύουν πάνω από 10 χρόνια και οι σχέσεις με την οικογένεια Φωκά -ειδικά με τον ιδρυτή τής επιχείρησης, κ. Λέανδρο Φωκά- είναι άριστες.
  «Εκτός απ’ αυτό, βλέπουμε ότι τα πράγματα έχουν μπει σε μια σειρά, έρχονται νέοι προμηθευτές, γίνονται διακανονισμοί…» σημειώνει, μιλώντας στη «Μ», η κυρία Μαρία Τσαπακίδου. Μετά το «λουκέτο» που έβαλε η μονή, αντιπροσωπεία των εργαζομένων επισκέφτηκε δύο φορές τη μητρόπολη Θεσσαλονίκης: «Όμως, ο υπεύθυνος για τη μονή, πατήρ Δαυίδ, μας είπε ότι η επιχείρηση είναι ‘καμένο χαρτί’, ότι έχουμε κακό εργοδότη και ότι οι ενέργειες (σ.σ.: για την είσοδο νέου ενοικιαστή) έχουν ήδη δρομολογηθεί…» υποστηρίζει η κυρία Χαρούλα Τενεκετζή.
  Χθες το πρωί οι εργαζόμενοι έκαναν πορεία ώς τη μητρόπολη, όπου συνομίλησαν με τον υπεύθυνο, πατέρα Δαβίδ. Λίγο αργότερα και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, κ. Γ. Μπουτάρης, επικοινώνησε τηλεφωνικά μαζί του, τονίζοντας ότι «δεν πρέπει να κλείσει ένα τέτοιο κατάστημα, μιας ιστορικής εμπορικής οικογένειας της πόλης». Μέχρι και αργά χθες το απόγευμα, ωστόσο, λύση δεν είχε βρεθεί…
  «Ο λόγος και η απόφαση για την επαναλειτουργία του καταστήματος ‘Φωκάς’ ανήκει πλέον στον σεβασμιότατο μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, κ. Άνθιμο, και όχι στους δικηγόρους της ιεράς μονής» καταλήγει με νόημα η ανακοίνωση τής Fokas. Όπως αναφέρει από την πλευρά του στη «Μ» στέλεχος της εταιρείας, «η Fokas πρόκειται να εξαντλήσει όλα τα νομικά μέσα», καταθέτοντας αρχικά αίτηση ανακοπής: «Δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα, υπάρχουν νομικές δεσμεύσεις…» προσθέτει η ίδια πηγή.

  ΕΣΘ: Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ‘ΦΩΚΑΣ’ ΤΙΜΩΡΕΙΤΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ΠΡΟΣΕΦΕΡΕ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΕΠΙ 39 ΧΡΟΝΙΑ;
  «Η αγορά της πόλης έγινε πιο φτωχή…» τονίζεται σε ανακοίνωσή του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΕΣΘ), στην οποία, μεταξύ άλλων, αναφέρονται τα εξής: «Ακόμη ένα ‘success story’ της ανάπτυξης έλαβε χώρα την Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη: οι βιτρίνες της αλυσίδας καταστημάτων ‘Φωκάς’, στην οδό Τσιμισκή, βάφτηκαν μαύρες μετά από 39 χρόνια λειτουργίας, λόγω έξωσης από την ιδιοκτήτρια Ι.Μ. Αγίας Θεοδώρας, εξαιτίας τής μη καταβολής καθυστερουμένων ενοικίων. Είχε προηγηθεί το λουκέτο που έβαλε η εταιρεία στο ιστορικό κατάστημα της οδού Ερμού με Βενιζέλου, το οποίο λειτουργούσε από το 1958.
  Αναρωτήθηκε κανείς όλα αυτά τα χρόνια τι προσέφερε η εταιρία ‘Φωκάς’ στην πόλη μας; Πόσοι εργαζόμενοι απασχολήθηκαν και έζησαν τις οικογένειές τους; Γι’ αυτό τιμωρείται η επιχείρηση ‘Φωκάς’; Δεν θα μπούμε σε λεπτομέρειες, δεν θα ψάξουμε το δίκαιο και το άδικο… Η αγορά της πόλης μας από την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013 έγινε πιο φτωχή. Ας ελπίσουμε ότι οι εξελίξεις θα είναι γρήγορες και θετικές».

 13. Ο/Η Αρχαιοκάπηλος Ηγούμενος λέει:

  http://efimeris.nlg.gr/ns/pdfwin_ftr.asp?c=124&pageid=62433&id=-1&s=0&STEMTYPE=0&STEM_WORD_PHONETIC_IDS=ASPASLASXASlASUASNASVASXASaAAgARvASJASKASZASEASVASPASa&CropPDF=0

  ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ 8 ΙΟΥΛΙΟΥ 1971
  Κρατείται στην Ασφάλεια ο αρχιμανδρίτης Παγκράτιος ως ενεχόμενος σε αρχαιοκαπηλία

  Αμφορείς

  http://efimeris.nlg.gr/ns/pdfwin_ftr.asp?c=124&pageid=83163&id=-1&s=0&STEMTYPE=0&STEM_WORD_PHONETIC_IDS=ASPASLASXASlASUASNASVASXASaAAgARvASJASKASZASEASVASPASa&CropPDF=0

  Σεξουαλικά τα αίτια του φόνου του Παγκράτιου

 14. Ο/Η Ιερέας Χ λέει:

  BIOMHXANIA ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΨΙΛΩ ΟΝΟΜΑΤΙ ΕΠΙΣΚΟΠΩΝ

  Συνῆλθεν, ὑπό τήν προεδρίαν τῆς Α. Θ. Παναγιότητος, ἡ Ἁγία καί Ἱερά Σύνοδος εἰς τήν τακτικήν συνεδρίαν αὐτῆς σήμερον, Τρίτην, 14ην Ἰανουαρίου 2014, πρός ἐξέτασιν τῶν ἐν τῇ ἡμερησίᾳ διατάξει ἀναγεγραμμένων θεμάτων.

  Ἐν ἀρχῇ ἀντηλλάγησαν μεταξύ τοῦ Πατριάρχου καί τοῦ α’ τῇ τάξει τῶν συνοδικῶν συνέδρων Σεβ. Ἀρχιεπισκόπου Ἀμερικῆς κυρίου Δημητρίου, ἐκ μέρους τῆς Ἁγίας καί Ἱερᾶς Συνόδου, αἱ εἰθισμέναι εὐχαί ἐπί τῇ εἰσόδῳ εἰς τό νέον ἔτος.

  Κατ’ αὐτήν, προτάσει τῆς Α. Θ. Παναγιότητος, τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου, ψήφων κανονικῶν γενομένων ὑπό τῆς Ἁγίας καί Ἱερᾶς Συνόδου ἐν τῷ Πανσέπτῳ Πατριαρχικῷ Ναῷ, ὁ Πανοσιολ. Ἀρχιμανδρίτης κ. Νικηφόρος Ψυχλούδης, Ἡγούμενος τῆς Ἱερᾶς Πατριαρχικῆς καί Σταυροπηγιακῆς Μονῆς τῶν Βλατάδων, ἐξελέγη παμψηφεί Ἐπίσκοπος, ὑπό τόν τίτλον τῆς πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Ἐπισκοπῆς Ἀμορίου.

  Ἐκ τῆς Ἀρχιγραμματείας τῆς Ἁγίας καί Ἱερᾶς Συνόδου

 15. Παράθεμα: Θανάσιμοι έρωτες αρχιμανδριτών, κ.ά. | Ροΐδη και Λασκαράτου Εμμονές

 16. Παράθεμα: Θανάσιμοι έρωτες αρχιμανδριτών, κ.ά. | ΑΘΡΗΣΚΟΣ

 17. Ο/Η Lawyer λέει:

  O κύριος Μανώλης Λαμτζίδης υποψήφιος δήμαρχος Καλαμαριάς του ΣΥΡΙΖΑ συνήγορος της Μονής Αναστασίας Φαρμακολυτριας στην υπόθεση της κλοπής των λειψάνων της από Σλάβους Ορθόδοξους

  http://www.karfitsa.gr/2013/07/24/i-diki-to-patriarchio-i-agia-anastasia-ke-ta-lipsana-tis-pou-anazitounte/
  Η δίκη, το Πατριαρχείο, η Αγία Αναστασία και τα λείψανά της που… αναζητούνται!

  Τα αγία λείψανα κλάπηκαν στις 23 Απριλίου 2012. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά η διάρρηξη πραγματοποιήθηκε τη νύχτα και οι ληστές χρειάστηκε να «ανοίξουν» πέντε πόρτες για να φτάσουν στο εσωτερικό του ναού και να αρπάξουν τη «λεία» τους, δηλαδή την λειψανοθήκη με την Κάρα της Αγίας Αναστασίας, τη λειψανοθήκη με το πόδι της, όπως επίσης και μια τρίτη που περιείχε αποτμήματα της Αγίας Αναστασίας, της Αγίας Παρασκευής και του Αγίου Μοδέστου.

  Σύμφωνα με τον Μητροπολίτη Μιλήτου κκ. Απόστολο υπάρχουν δυο εικασίες για το που μπορεί να βρίσκονται σήμερα τα ιερά λείψανα. «Ή βρίσκονται στην κατοχή κάποιου «ευσεβή» που τα ήθελε στην ιδιοκτησία του επειδή είχε λατρεία στην Αγία Αναστασία και την ήθελε για ευλογία στο σπίτι του και πλήρωσε για να τα αποκτήσει ή πίσω από την υπόθεση κρύβεται «σχισματικός» κληρικός αιρετικός από τις βόρειες χώρες».
  «με την ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν υπάρχει κανείς έλεγχος στα ελληνικά σύνορα. Οι Βούλγαροι και οι Ρουμάνοι μπαίνουν με την άνεσή τους και δεν γίνεται έλεγχος στα αυτοκίνητά τους».
  Σημειώνεται πως την υπεράσπιση της μονής ανέλαβαν ο σημερινός αλλά και ο πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Νίκος Βαλεργάκης και Μανώλης Λαμτζίδης,

  Από πολιτιστική-θρησκευτική άποψη διότι διαφαίνεται ότι η κλοπή ήταν στοχευμένη και κατευθυνόμενη από κάποιον ή κάποιους «εγκεφάλους» εγκατεστημένους στο εσωτερικό της χώρας ή σε χώρες του πρώην υπαρκτού σοσιαλισμού μέλη της οικονομικής «ελίτ», που τείνουν στη «λειψανολατρεία» ως μια μορφή ειδωλολατρείας και ως επιβεβαίωση της ισχύος και του πλουτισμού τους.

 18. Παράθεμα: Μονή Βλατάδων: Προδοσία, Αγυρτία, Ροζ σκάνδαλα, Αρχαιοκαπηλία, Αρπακτικότητα | Ασμοδαιος

 19. Ο/Η Ρασπούτιν λέει:

  Η κρατική ΕΡΤ της προτιφωρά Αρυσταιρά, διαφημίζει το σκοτεινό μονοπάτι

  http://www.ert.gr/ert-protaseis/tileorasi-ert-protaseis/ert2-fotina-monopatia-iera-moni-vlatadon/

  ΕΡΤ2 – Φωτεινά μονοπάτια: «Ιερά Μονή Βλατάδων»
  7 ΜΑΪΟΥ 2017
  Την Κυριακή 7 Μαΐου 2017 και ώρα 10:30, οι τηλεθεατές της ΕΡΤ2 έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την επίσκεψη στην Ιερά Μονή Βλατάδων Θεσσαλονίκης, από το νέο κύκλο της σειράς ντοκιμαντέρ «Φωτεινά Μονοπάτια».

 20. Ο/Η Ξυλοσχίστης λέει:

  Ο ιστορικός Απ. Βακαλόπουλος στην «Ιστορία της Μακεδονίας 1354-1833» (1969, σελ. 92) γράφει:

  «Στην Ελληνική παράδοση διεσώθη μέχρι τα χρόνια μας ότι η Θεσσαλονίκη έπεσε στα χέρια των Τούρκων στα 1430 με προδοσία της Μονής Βλατάδων, και αυτό σ’ ανταπόδοση, ότι δεν θα θίξει τα μοναστηριακά κτήματα της Μονής».

  Στον «Ανέκδοτο κώδικα 161 της Χίου για τη Σύνοδο της Φλωρεντίας, την άλωση της Θεσσαλονίκης το 1430 και τη μάχη της Βάρνας» του Νίκου Β. Κοσμά (1975, σελ.21) αναφέρεται:
  «Αμή να ακούσετε πώς την επήρε (τη Θεσσαλονίκη) να θρηνήσετε μεγάλως. Το μέρος όπου έπινεν ο λαός της συμπρωτεύουσας, έρχετον απ’ έξω από τόπον όπου λέγεται του Χορτιάτη με σωληνάρια-αγωγούς και έμπαινεν από κάτω από την γην μέσα εις την Θεσσαλονίκην. Και ωσάν ήρθε αυτός ο Σουλτάνος και την επολέμα ήτον εις αδημονίαν μεγάλην, όπου δε ημπορούσε να την επάρη και έταζε χαρίσματα μεγάλα και δωρεάς, όποιος του δείξει να την επάρη. Και ως έμαθον τούτο οι καλόγεροι του μοναστηρίου των Βλαταίων, όπου είναι το μοναστήρι τους εις την καρδίαν της Θεσσαλονίκης, έγραψαν γράμμα μια νύχτα και το έριξαν από το μοναστήρι έξω εις τον Σουλτάνον Μουράτ Β’ γράφοντας και λέγοντας έτζι:

  Ημείς οι δούλοι σου από το μοναστήρι των Βλαταίων προσκυνούμεν την αυθεντίαν Σου και δεόμεθα του Θεού να σε βοηθήσεις να επάρης τούτο το κάστρον το περίφημον και άλλα πολλά και να σε ιδούμεν και βασιλέα στην Πόλη. ‘Ομως δίδωμεν Σου είδησιν ότι αν θέλεις να επάρης το κάστρον τούτο της Θεσσαλονίκης στείλε από το φουσάτον Σου ανθρώπους εις του Χορτιάτη την περιοχήν όπου έρχεται απ’ εκεί το νερό εδώ μέσα στην πόλη μας και κοψε το νερο να μην τρεχει και πινει ο λαος και στανικως θελουν παραδοθη και προσκυνησουν».

  Την προδοσία των μοναχών ως αιτία κατάληψης της Θεσσαλονίκης, αναφέρει και το «χρονικό του Ιέρακος» που δημοσιεύει ο Κ. Ν. Σάθας:

  Ε. ΙΕΡΑΚΟΣ ΧΡΟΝΙΚΟΝ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΒΑΣΙΛΕΙΑΣ
  (απόσπασμα, στίχοι 366-388)

  «Αφ’ ου δε παρεγένετο ο Σουλτάνος προς εκείνην την πόλιν της Θεσσαλονίκης ουδόλως γαρ ηδύνατο ελείν και εκπορθήσαι ηθύμει δε και ήσχαλε μεγάλως. Τότε τινές τών μοναχών λέγω των ρακένδυτων έκ τών Βλατέων της μονής, έντος αύτοϋ οίκοϋντες, κατέγραψαν, έδήλωσαν άπαντα τω σουλτάνω, γράφουσι δέ και λέγουσιν ώ κύριε σουλτάνε, ώς εϊ σοι έστι βουλητον άρξαι Θεσσαλονίκης, λαβείν και ταύτην και ήμας και πάντας τους έν πόλει τους ύδροχόους εκκοψον σωλήνας Χορτιάτου · δίψη πιεζόμενων δέ πάντων καί απορία, ακόντων τελεσθήσεται όπερ ποθείς γενέσθαι. Όρος Χορτιάτης εστί δέ κείμενον υπέρ ταύτης, έξ ου τη πόλει άριστον ΰδωρ ηδύ εισρέει. Σουλτάνος ουν άκηκοώς τοϋτο, ύπερησθείς τε επιχειρεί ώς έν ταύτω τω πράγματι και έργω, ώς την όδόν οί μοναχοί έδίδαξαν προς τοϋτον καί ταύτην έχειρώσατο ώς καλιάν στρουθίων, ώς όρταλίχων φωλεόν άνευ μητρός μεινάντων, ήτοι αγάπης καθαράς μή ούσης έν τοις ένδον. Τότε τζαούσην φύλακα καθίστησι φυλάττειν τους έν μονή μονάζοντας, προδώσαντας τήν πόλιν Τζαούσης δέ την σήμερον αυτή μονή καλείται·ίνα μηδεϊς έκ τοϋ στρατού τους μοναχούς ταράξη όθεν καί άτελεΐς είσιν άχρι τοϋ νϋν έκ Τούρκων, το έργον μνημονεύοντες τών μοναχών τών πάλαι.»

  Κ. Ν. Σάθας (1872) Μεσαιωνική Βιβλιοθήκη. Τόμος Α’., σελίς 257. Βενετία.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.