Λειτουργία Κυριακής: Ο μύθος της μεγάλης ομογένειας

Υποκριτικές είναι οι κολακείες των πολιτικών προς τους ομογενείς   

metanastes

Του Γιάννη Βασιλάκου

«Τα Νέα»  Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012

Οι Ελληνες αρέσκονται να κατασκευάζουν μύθους και να τους πιστεύουν ως αδιάσειστα γεγονότα, πράγμα που εξηγεί, ώς ένα σημείο, και τη διαχρονική κακοδαιμονία τους. Ενας από τους αγαπημένους μύθους της μόδας που διακινείται επίμονα τελευταία, λόγω της βαθιάς ελληνικής κρίσης, είναι αυτός που σχετίζεται με τον απόδημο ελληνισμό (τη «μεγάλη δεύτερη Ελλάδα», τον «δεύτερο πνεύμονα του οικουμενικού ελληνισμού» και πολλά ηχηρά παρόμοια) ως αγκωνάρι της δεινά χειμαζόμενης γενέτειρας. Ακόμη και ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δεν απέφυγε την πεπατημένη αφού, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Χάντελσμπλατ» (5/10/2012) μεταξύ άλλων δήλωσε: «Είμαστε ένας εργατικός και ταλαντούχος λαός: κοιτάξτε τους Ελληνες στις ΗΠΑ, στην Αυστραλία, στη Γερμανία και σε όλον τον κόσμο. Βρίσκονται παντού και είναι παντού επιτυχημένοι. Το DNA είναι καλύτερο από ό,τι η κατάσταση της χώρας μας».

—-Ατυχής δήλωση, μία από τις τόσες γνωστές «κορόνες» των ελλήνων πολιτικών στις οποίες μας έχουν συνηθίσει. Επειδή όμως αυτό το τροπάρι τείνει να γίνει αξίωμα, οφείλω να απομυθοποιήσω κάποιες πτυχές του. Δηλαδή ορισμένες χρόνιες πλάνες, ψευδαισθήσεις και αναλήθειες αναφορικά με τον απόδημο ελληνισμό.
—-Καταρχάς το ότι οι Ελληνες «βρίσκονται παντού» δεν πρέπει να αποτελεί καύχημα και θριαμβολογία αλλά αδιάψευστη απόδειξη της διαχρονικά παταγώδους αποτυχίας της μητέρας (ή μήπως μητριάς;) πατρίδας και των εκάστοτε μεταπολεμικών κυβερνήσεών της να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων – ή απλούστατα να ζήσει τα παιδιά της. Οι Ελληνες δεν μεταναστεύουν από επιλογή αλλά εξ ανάγκης. Επειδή στην πατρίδα δεν υπάρχει κανένα μέλλον γι’ αυτούς, προπάντων όμως για τα παιδιά τους.
—-Δεύτερον, το κατά κόρον επαναλαμβανόμενο «τροπάρι» ότι οι απόδημοι «είναι το καλύτερο, το εκλεκτότερο κομμάτι του ελληνισμού» και ότι «είναι παντού επιτυχημένοι» είναι ανακριβές και ανυπόστατο. Πώς και από πού τεκμαίρεται; Το ότι υπάρχουν κάποιοι (λίγοι) δισεκατομμυριούχοι ομογενείς στις ΗΠΑ, λ.χ., και ορισμένοι (περισσότεροι) πολυεκατομμυριούχοι ομογενείς στην Αυστραλία, αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι οι εκπατρισμένοι Ελληνες είναι μεγιστάνες! Αντιθέτως, επίσημα στοιχεία καταδεικνύουν το εντελώς αντίθετο. Στοιχεία της πρόσφατης απογραφής αποκαλύπτουν ότι η πλειονότητα των μελών της παροικίας μας ζει «με λιγότερα από 300 δολάρια την εβδομάδα» (εφημ. «Νέος Κόσμος» Μελβούρνης, 16/8/2012). Οταν λοιπόν, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η πλειονότητα των ομογενών ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, και μάλιστα σε μία από τις πλουσιότερες χώρες του δυτικού κόσμου, αναρωτιέμαι πόσο… «επιτυχημένοι» μπορεί να είναι οι ομογενείς που διαβιούν σε λιγότερο «τυχερές» χώρες του πλανήτη…
—-Τρίτον, βαυκαλιζόμαστε για την επαγγελματική και κοινωνική άνοδο των εκπατρισμένων Ελλήνων, αλλά κανείς δεν κάνει τον κόπο να αναφέρει λέξη για τα απίστευτα ποσοστά των περιθωριακών ομάδων ελληνικής καταγωγής στην κατ’ ευφημισμόν «τυχερή χώρα» των Αντιπόδων: τοξικομανών, αλκοολικών, ψυχασθενών, εγκληματιών, αστέγων, απόρων κτλ.
—-Συμπέρασμα: αν θέλουμε να δούμε τα πράγματα νηφάλια, η αλήθεια είναι ότι οι Ελληνες της διασποράς δεν είναι ούτε καλύτεροι ούτε και χειρότεροι από τους ελλαδίτες συμπατριώτες τους. Τηρουμένων πάντα των αναλογιών, έχουν πανομοιότυπα συμπλέγματα και προβλήματα με τους ελλαδίτες: ατομοκεντρισμό, μικρομεγαλισμό, ματαιοδοξία, εθνικισμό, παραγοντισμό (ή «προεδριλίτιδα»), ασυνεννοησία, ημιμάθεια κ.ά. Ο απανταχού, εντός κι εκτός Ελλάδος ελληνισμός, είναι τόσο ανεπανόρθωτα κατακερματισμένος και αλληλοσπαρασσόμενος που όχι μόνο τη γενέτειρα δεν μπορεί να βοηθήσει αλλά, συχνά, ούτε καν τον ίδιο του τον εαυτό.
—-Λυπάμαι που θα απογοητεύσω τους ρομαντικά αφελείς, αλλά η δεινώς χειμαζομένη πατρίδα μηδαμινά πράγματα μπορεί να περιμένει από τα ξενιτεμένα παιδιά της, αφού και ο «δεύτερος πνεύμονάς» της είναι εξίσου ανεπανόρθωτα λαβωμένος όσο και ο πρώτος. Ούτε όμως και οι απόδημοι έχουν να προσδοκούν οτιδήποτε πλέον από την πολλαπλώς χρεοκοπημένη μητέρα-πατρίδα. Απόδειξη αυτού δεν είναι μόνο η πανθομολογούμενη παταγώδης αποτυχία του ευρωβόρου Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού αλλά και το προσφάτως ιλαροτραγικό φιάσκο των… ανύπαρκτων 600 δισ. δολαρίων κάποιων μπρούκληδων Ελληνοαμερικανών που βάλθηκαν να σώσουν ντε και καλά τη χρεοκοπημένη Ελλάδα!
***
Ο Γιάννης Βασιλακάκος είναι πανεπιστημιακός, διδάκτωρ Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Μελβούρνης. Διετέλεσε συντονιστής στο Δίκτυο Πολιτισμού του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ Ωκεανίας, 1999-2006).
This entry was posted in Ασμοδαίος, Διακρίσεις (κάθε είδους), Λειτουργία Κυριακής, Μετανάστες, κοινωνία/πολιτική. Bookmark the permalink.

22 Responses to Λειτουργία Κυριακής: Ο μύθος της μεγάλης ομογένειας

 1. Ο/Η Μπάρμπα Ρούση, χαπακωμένη λέει:

  Οι Γερμανοί Χρυσαυγίτες καταδιώκουν τους Έλληνες μετανάστες
  http://www.protothema.gr/greece/article/?aid=222323

  Γιατί πουλούσαν εφημερίδες

  Νεοναζί χτύπησαν Έλληνες μετανάστες στην Γερμανία

  11/09/2012 .
  Δυο Ελληνες μετανάστες στην Bεστφαλία, 35 και 51 ετών έπεσαν θύματα ρατσιστικής βίας από νεαρούς νεοναζί.

  Σύμφωνα με μαρτυρίες οι δύο Έλληνες μετανάστες πουλούσαν εφημερίδες στους δρόμους της πόλης όταν περικυκλώθηκαν από ομάδα νεαρών ακροδεξιών οι οποίοι τους ζήτησαν να τους δείξουν αν έχουν άδεια να πουλάνε εφημερίδες.

  Η ομάδα των νεαρών μελών του κόμματος NDP στη συνέχεια ξυλοκόπησε τους δύο Έλληνες κατηγορώντας τους πως πούλαγαν παράνομα εφημερίδες προκαλώντας νέες ανησυχίες στην κοινότητα των μεταναστών μιάς και το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν τα κρούσματα ρατσιστικών επιθέσεων από νεοναζί.

 2. Ο/Η Μπάρμπα Ρούση, χαπακωμένη λέει:

  http://www.skai.gr/news/greece/article/217219/kata-80-auxithikan-oi-ellines-metanastes-sti-germania-/

  Κατά 80% αυξήθηκαν οι Έλληνες μετανάστες στη Γερμανία

  Το πρώτο εξάμηνο του 2012

  15/11/2012 | 13:23Τελευταία Ενημέρωση: 13:26 15/11/2012

  Κατά σχεδόν 80% αυξήθηκε το πρώτο εξάμηνο του 2012 ο αριθμός των Ελλήνων που εγκαταστάθηκαν στη Γερμανία, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της γερμανικής στατιστικής υπηρεσίας

 3. Ο/Η Αntifa2 λέει:

  http://syllogikilamia.wordpress.com/2012/04/25/%CE%B8%CE%B5%CF%8C%CE%B4%CF%89%CF%81%CE%BF%CF%82-%CE%B2%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%B3%CE%B1%CF%81%CE%AF%CE%B4%CE%B7%CF%82-e%CE%BD%CE%B1%CF%82-%CE%B4%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CF%86%CE%BF%CE%BD%CE%B7%CE%BC%CE%AD/

  Θεόδωρος Βουλγαρίδης: Eνας Έλληνας μετανάστης δολοφονημένος από τους Γερμανούς Νεοναζί

  Ο Έλληνας μετανάστης στη Γερμανία Θεόδωρος Βουλγαρίδης δολοφονήθηκε από τους αντίστοιχους της Χρυσής Αυγής Γερμανούς νεοναζί μπροστά στο εστιατόριό του στο Μόναχο το 2006 σε μια σειρά και άλλων ρατσιστικών δολοφονιών από προβολισμούς εξ΄επαφής Γερμανών Νεοναζί. Ακολουθεί μια συγκεντρωτική αναφορά από έρευνα βασισμένη σε ρεπορτάζ της DEUTSCHE WELLE.

  Αδίστακτοι νεοναζί οι γερμανοί «δολοφόνοι του κεμπάπ»

  Θεωρείται η μεγαλύτερη ένωση νεοναζιστών από την πτώση του Χίτλερ

 4. Ο/Η John λέει:

  http://au.greekreporter.gr/?p=3020

  Παπάς της αστυνομίας για μία εβδομάδα

  By Α. Παπαποστόλου on February 15, 2011in Kοινότητα, Ειδήσεις

  Σοκ έχει προκαλέσει στον Ελληνισμό της Αδελαΐδας η απομάκρυνση του αρχιμανδρίτη των ΓΟΧ Αυστραλίας, παράταξης Αυξεντίου, κ. Προκόπιου Κανάβα (φωτ.), από τη θέση του «Ιερατικώς Προϊσταμένου» της Αστυνομίας Νότιας Αυστραλίας.
  Χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας Sunday Mail, με τίτλο «Seven days on Job and police priest axed”, αποκαλύπτει ότι ο κ. Προκόπιος απομακρύνθηκε από την εθελοντική θέση του επτά ημέρες μετά το διορισμό του.
  Κατά την εφημερίδα, ο κληρικός των ΓΟΧ διορίστηκε στις 28 Ιανουαρίου 2011 και απομακρύνθηκε στις 4 Φεβρουαρίου 2011. Ο αναπληρωτής υποδιοικητής της αστυνομίας Graeme Barton, δήλωσε στην εφημερίδα ότι «κατά την εξέταση της αίτησης του αρχιμανδρίτη Κανάβα για την εθελοντική θέση, που στήριξε η Αυτοκέφαλη Εκκλησία Αμερικής και Αυστραλίας, η αστυνομία ακολούθησε τις νενομισμένες διαδικασίες».
  Ο κ. Barton πρόσθεσε ότι ο διορισμός του κ. Κανάβα έγινε μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ελέγχου των πληροφοριών που είχαν διατεθεί στην αστυνομία, αλλά λίγο μετά το διορισμό «η Αστυνομία Νότιας Αυστραλίας ακύρωσε το διορισμό, αφού εξέτασε πληροφορίες που είχε λάβει για την καταλληλότητα του αρχιμανδρίτη Κανάβα για τη θέση».

  Η εφημερίδα ανακοίνωσε ότι έχει στην κατοχή της επιστολή του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων προς τον Επίσκοπο Δορυλαίου κ. Νίκανδρο, με ημερομηνία 19 Ιουνίου 2010, σχετική με την εκεί θητεία του αρχιμανδρίτη Κανάβα και τους λόγους της καθαίρεσής του από τη Σύνοδο του παλαιφάτου Πατριαρχείου (24 Ιουλίου 2008).
  Η Sunday Mail απέφυγε να δημοσιεύσει τις καταγγελίες σε βάρος του κ. Κανάβα για «νομικούς λόγους», αλλά του ζήτησε να τις σχολιάσει. Ο κ. Κανάβας αρνήθηκε οποιοδήποτε σχόλιο. Όμως, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Αυστραλίας κ. Θεοφάνης Μάρας, δήλωσε στην εφημερίδα ότι το περιεχόμενο της επιστολής του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων δεν έχει «επιβεβαιωθεί» και πρόσθεσε.

  «Πρόκειται για προσπάθεια κάποιων να θολώσουν τα νερά και, δυστυχώς, να λερώσουν την καριέρα ενός νεαρού κληρικού με δεσποτικό τρόπο, επειδή είναι δραστήριος».
  (Πηγή: neos kosmos)

 5. Ο/Η John λέει:

  http://www.inews.gr/257/ipa-ellinas-iereas-katigoreitai-gia-viasmo-anilikou.htm

  ΗΠΑ: Έλληνας ιερέας κατηγορείται για βιασμό ανηλίκου

  24/9/2012

  Αναστάτωση έχει προκληθεί στην ελληνική κοινότητα του Οχάιο, καθώς ένας Έλληνας ιερέας κατηγορείται για βιασμό.

 6. Ο/Η John λέει:

  http://saintireneastoria.com/2012/06/15/new-cathedral-dean-has-disturbing-past/

  New Cathedral Dean Has Disturbing Past

  June 15, 2012

  By Theodore Kalmoukos

  NEW YORK, NY – Rifts, divisions, and turmoil plagued the Holy Trinity parish in Indianapolis, IN during the pastorship of Rev. Anastasios “Tasos” Gounaris as hundreds of documents acquired by TNH reflect.Gounaris, Demetrios, and Cathedral Parish Council President Stefanos Cherpelis did not respond to TNH’s request for comment.

 7. Ο/Η eklag λέει:

  Διαφωτιστικές οι επισημάνσεις του καθηγητού.
  Μικρή απορία:
  μόνο οι Έλληνες κατασκευάζουν μύθους που εξηγούν-κάπως-την κακοδαιμονία τους;
  Η παγκόσμια κακοδαιμονία πώς εξηγείται;
  ίσως οι πεφωτισμένοι Έλληνες της διασποράς ευθύνονται
  για την παγκόσμια εμβέλεια δράσης των μύθων αυτών.
  Όπως ο Κοραής π.χ.
  ο οποίος ειρήσθω εν παρόδω έθαβε τον Καποδίστρια στας Ευρώπας,
  για να μετανοήσει κατόπιν.
  Φυσικά λίγο πριν γκρεμοτσακιστεί και πάει στο καλό,
  ως οι τέτοιοι συνηθίζουν.

 8. Ο/Η athriskos λέει:

  Όταν όλοι οι απόδημοι έχουν ως κέντρο τους τις ορθόδοξες εκκλησίες σε ποια διαφορετική κατάσταση θα μπορούσαν να βρίσκονται. Επί πλέον η ασυδοσία του παπαδαριού στο εξωτερικό είναι πιο απροκάλυπτη απ΄ότι στην ελληνική επικράτεια. Τίποτε δεν πτοεί την υποδούλωση των ομογενών στο παπαδαριό. Ούτε καν τα πάμπολλα περιστατικά ιερής παιδεραστίας και διασπάθισης των χρημάτων τους, παρ’ όλο που υπάρχουν εκεί κάποιοι που τα βγάζουν στην φόρα.
  Μ’ όποιον δάσκαλο καθίσεις τέτοια γράμματα θα μάθεις.

 9. Παράθεμα: Οι έλληνες είναι παντού και διαπρέπουν κλπ κλπ Ο μύθος της μεγάλης ομογένειας..Ελληνικό γράμμα από την Μελβούρνη με στοιχεία .. | -osr- τίποτε δ

 10. Παράθεμα: Οι έλληνες είναι παντού και διαπρέπουν κλπ κλπ Ο μύθος της μεγάλης ομογένειας..Ελληνικό γράμμα από την Μελβούρνη με στοιχεία .. | -osr- τίποτε δ

 11. Ο/Η athriskos λέει:

  «Ω ταλαίπωρος Ελλάς, δεν ανεστήθης εκ του τάφου, απλώς ήλλαξες τάφον, απ’ τον τουρκικόν εις τον χριστιανικόν». Αδαμάντιος Κοραής

 12. Ο/Η Κάποιος λέει:

  Ένα ντοκιμαντέρ για τα πογκρόμ εναντίον των Ελλήνων μεταναστών στο Τορόντο το 1918

  Τον Αύγουστο του 1918 ένα πλήθος 50.000 καναδών «πατριωτών» επιδόθηκε για μέρες σε ένα ανελέητο πογκρόμ σε βάρος των ελληνόφωνων μεταναστών της πόλης. Το αποτέλεσμα αυτού του ρατσιστικού πογκρόμ ήταν ο θάνατος αρκετών μεταναστών, μεταξύ των οποίων 29 γυναίκες και 6 ανήλικα παιδιά καθώς και υλικές ζημιές 1.000.000 δολαρίων.

  Η αφορμές ήταν πολλές. Για χρόνια οι ελληνόφωνοι μετανάστες, μικροιδιοκτήτες και εργαζόμενοι κυρίως στον επισιτισμό (greek restaurants) αποκαλούνταν από τους ντόπιους «slackers», δηλαδή «τεμπελχανάδες» επειδή κατα τους ρατσιστές απέφευγαν τις βαριές δουλειές του φορτοεκφορτωτή, του ξυλοκόπου ή του βιομηχανικού εργάτη και δούλευαν σαν μάγειροι, ψήστες, σερβιτόροι ή υπάλληλοι εμπορικών καταστημάτων.

 13. Ο/Η Iερέας Χ λέει:

  ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΜ. ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟ ΠΡΕΣΒΗ Δευτέρα, 26 Νοέμβριος 2012

  γιά καταπάτηση των δικαιωμάτων ελευθερίας της λατρείας και ελευθερίας της θρησκευτικής συνειδήσεως στην Εκκλησία Ελλάδος κατά του μητροπολίτη Ναυπάκτου Ιερόθεου

  Αξιότιμε κ. Πρέσβυ,
  ………..
  όπως γνωρίζουμε, η Χώρα μας δεν αποτελεί, δυστυχώς, υπόδειγμα προστασίας του δικαιώματος της θρησκευτικής ελευθερίας, όπως άλλωστε τούτο πιστοποιείται από τις 17 συνολικά καταδίκες της από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, που εδρεύει στο Στρασβούργο (υποθέσεις κατά Ελλάδος: Δημητράς, Αλεξανδρίδης, Βέργος, Σοφιανόπουλος, Αγκά, Θλιμμένος, Σερίφ,Τσαβαχίδης, Λαρίσης, Καθολική Εκκλησία «Παναγία των Χανίων», Πεντίδης, Τσιρλής και Κουλουμπάς, Γεωργιάδης, Βαλσάμης, Ευστρατίου, Μανουσάκης, Ι. Μονές, Κοκκινάκης).

  Η ανωτέρω απόφαση της Συνόδου, που διέπεται από άκρατο ιεροκρατικό πνεύμα, θυμίζει δυστυχώς περισσότερο θρησκευτικό κλίμα ασιατικών καθεστώτων, παρά αυτό μίας ευνομούμενης δυτικοευρωπαϊκής δημοκρατίας, δικαιολογώντας τον μεγάλο αριθμό των πιο πάνω καταδικών.
  Οι ΗΠΑ έχουν αποδείξει στη διεθνή κοινότητα πως και γνωρίζουν και μπορούν, όταν χρειαστεί, να ενημερώσουν υπεύθυνα και να προστατεύσουν το θεμελιώδες δικαίωμα στη θρησκευτική ελευθερία,ιδίως όταν αυτό προσβάλλεται τόσο βάναυσα.
  Θέλουμε ακόμη να υπογραμμίσουμε τη λύπη μας για το εντελώς αδικαιολόγητο, πρωτοφανές και ακραίο μέτρο της απόπειρας διαγραφής από τη δύναμη των μελών της Μονής, των δύο αμερικανών υπηκόων, ήτοι των ιερομονάχων: a)Ιγνάτιου Σ. Σταυρόπουλου (or Paul Stavros) και b) Χρυσόστομου Ν. Τρομπούκη.

  Γι’ αυτό, είμαστε βέβαιοι ότι θα ασχοληθείτε επισταμένως και με την υπόθεσή μας.

  Σάς ευχαριστούμε για το χρόνο Σας.
  Μετά τιμής
  Αρχιμ. Ιγνάτιος Σ. Σταυρόπουλος

 14. Ο/Η Βολταίρος λέει:

  Ελληνόπουλα μετανάστες κατά Χρυσής Αυγής

  «Είμαστε παιδιά Ελλήνων μεταναστών στη Γερμανία. Γνωρίζουμε από πρώτο χέρι τι σημαίνει ρατσιστική βία, τι σημαίνει ναζισμός. Καταδικάζουμε τους ναζιστές της Χρυσής Αυγής. Αυτή είναι η απάντησή μας»!

  Γράφει o Νίκος Μπογιόπουλος.

  Το γράμμα – το ανοιχτό γράμμα προς την ελληνική κοινωνία και κάθε κοινωνία – το υπογράφουν 265 Ελληνες μαθητές που κατοικούν στη Γερμανία με τους μετανάστες γονείς τους.

  Ζουν σε Μόναχο, Στουτγάρδη, Φρανκφούρτη, Ντίσελντορφ, Κολονία, Λεβερκούζεν, Μπόχουμ, Εσεν και Γκέτερσλο.

  Ζουν, δηλαδή, εκεί που οι «άλλοι» δεν είναι οι Πακιστανοί, οι Αλβανοί, οι Νιγηριανοί, αλλά εκεί που οι «άλλοι» είναι οι Ελληνες. Ζουν εκεί που οι αδύναμοι, οι ανήμποροι, οι εκτεθειμένοι στη ρατσιστική και ναζιστική βία δεν είναι οι μαύροι, οι αλλόθρησκοι, οι ξένοι, αλλά εκεί που οι ξένοι είναι οι Ελληνες.

  Με μια κουβέντα: Ζουν εκεί που οι ναζί της «Χρυσής Αυγής» έχουν γερμανικά ονόματα.

  Από εκεί έρχεται το γράμμα – απάντηση ελπίδας και ανάτασης.

  Το γράμμα των παιδιών από τη Γερμανία δημοσιεύτηκε χτες στο «Ριζοσπάστη». Το αναδημοσιεύουμε. Είναι το λιγότερο που οφείλουμε να κάνουμε για να μεταφερθεί το μήνυμά του παντού. Σπίτι το σπίτι. Χέρι με χέρι. Γονιό το γονιό. Παιδί το παιδί.

  *

  «Είμαστε Ελληνες μαθητές και μαθήτριες στη Γερμανία. Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε γεννηθεί εδώ. Οι οικογένειές μας αναγκάστηκαν εξαιτίας των δυσκολιών να μεταναστεύσουν τις προηγούμενες δεκαετίες στη Γερμανία, αλλά και τώρα εξαιτίας της κρίσης στην Ελλάδα. Με αυτό μας το γράμμα θέλουμε να εκφράσουμε την οργή μας και την καταδίκη μας για τις επιθέσεις σε βάρος μεταναστών, εργαζομένων και συμμαθητών μας στην Ελλάδα από τους ναζιστές της Χρυσής Αυγής.

  Σαν παιδιά μεταναστών στη Γερμανία, γνωρίζουμε από πρώτο χέρι τι σημαίνει ρατσιστική βία, τι σημαίνει ναζισμός. Εμείς και οι οικογένειές μας έχουμε έρθει πολλές φορές αντιμέτωποι με τη δράση ναζιστικών οργανώσεων στη Γερμανία σαν τη Χρυσή Αυγή, που επιτίθενται στους ξένους εργάτες που ζουν και εργάζονται στη Γερμανία. Η ρατσιστική βία δεν ξεχωρίζει νόμιμους και παράνομους μετανάστες, έχει ένα και μόνο στόχο. Να διχάσει τους λαούς, τους εργαζόμενους, τους νέους για να μη βλέπουν τον πραγματικό υπεύθυνο για τα προβλήματά τους.

  Θέλουμε να γνωρίζετε ότι κάθε φορά που η ναζιστική Χρυσή Αυγή στην Ελλάδα κυνηγά μετανάστες και χτυπά μαθητές που αγωνίζονται, δίνει πάτημα σε αντίστοιχες φασιστικές οργανώσεις στη Γερμανία να επιτεθούν με τον ίδιο και χειρότερο τρόπο σε εμάς και τους γονείς μας.

  Εμείς που βλέπουμε κάθε μέρα τους γονείς μας να ιδρώνουν για την επιβίωσή μας στα εργοστάσια και τις μεγάλες επιχειρήσεις της Γερμανίας, να παλεύουν από το πρωί μέχρι το βράδυ σε ένα εστιατόριο ή μια μικρή επιχείρηση, εμείς που σαν μαθητές πολλές φορές δουλεύουμε για να βοηθήσουμε τους γονείς μας, γνωρίζουμε ότι για τα καθημερινά βάσανα της οικογένειάς μας δεν φταίει ο συμμαθητής μας που έχει άλλο χρώμα, άλλη θρησκεία ή είναι από άλλη χώρα.

  Η φασιστική Χρυσή Αυγή και οι αδελφές της ναζιστικές οργανώσεις στη Γερμανία με τα ψέματά τους και τους τραμπουκισμούς τους έχουν ένα στόχο: Να τρομοκρατήσουν εμάς και τους γονείς μας για να μην αντιδράσουμε με τη δίκαιη οργή και αγανάκτηση που κάθε μέρα νιώθουμε, να μείνουν στο απυρόβλητο οι πολιτικές του κεφαλαίου και των κυβερνήσεών του, που εξαθλιώνουν τους εργαζόμενους και τους νέους στην Ελλάδα και τη Γερμανία.

  Καταδικάζουμε και απομονώνουμε τη δράση της χιτλερικής Χρυσής Αυγής, των ομοϊδεατών τους στη Γερμανία! Δυναμώνουμε τον αγώνα σε Ελλάδα και Γερμανία! Αυτή είναι η απάντησή μας!».

  Πηγή: iskra.gr

 15. Ο/Η Aρχιμανδρίτης Κωλοσούζας λέει:

  Tώρα που παραγράφηκε

  http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26510&subid=2&pubid=112966060

  ΠΑΡΑΔΙΚΑΣΤΙΚΟ
  Υπό έκδοση η Αντωνία Ηλία

  «Πράσινο φως» άναψαν χθες τα βρετανικά δικαστήρια για να εκδοθεί στην Ελλάδα η τέως ανακρίτρια Αντωνία Ηλία, που είχε κατηγορηθεί στην υπόθεση του «παραδικαστικού κυκλώματος» που ταλαιπώρησε επί χρόνια τη Δικαιοσύνη.

  Το δικαστήριο της περιοχής Γουεστμίνστερ του Λονδίνου έκανε δεκτό το αίτημα των ελληνικών αρχών για έκδοση της τ. ανακρίτριας, η οποία κυκλοφορούσε το τελευταίο διάστημα με «βραχιολάκι» παρακολούθησης υπό περιοριστικούς όρους. Ωστόσο η ίδια υποστηρίζει ότι έχει δικαίωμα έφεσης κατά της έκδοσής της, γεγονός που σημαίνει ότι θα επιχειρήσει να καθυστερήσει και άλλο την υπόθεση. Η 54χρονη Α. Ηλία είχε διαφύγει από την Ελλάδα τον Ιούλιο του 2005 όταν ασκήθηκε σε βάρος της δίωξη και εντοπίστηκε τον Μάιο του 2011 στο Λονδίνο οπότε και συνελήφθη.

  Στο μεταξύ δικάστηκε ερήμην στην Αθήνα για διάφορες κατηγορίες που της έχουν επισωρεύσει ποινές φυλάκισης 80 μηνών, ενώ οι κατηγορίες περί απάτης έχουν πλέον παραγραφεί. Απομένει, πάντως, να εξετασθούν οι κατηγορίες περί νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα (ξέπλυμα χρήματος), αν και άλλοι συγκατηγορούμενοί της έχουν απαλλαγεί για το ίδιο αδίκημα ή έχει διαπιστωθεί η παραγραφή του.

 16. Ο/Η ναυτίλος λέει:

  Συμφωνώ μεν με την απόλυτα ορθή διαπίστωση ότι ο απόδημος Ελληνισμός δεν αποτελεί τον Χαμένο παράδεισο της μεγάλης Ιδέας και δεν δρέπει της δάφνες της διεθνούς κοινότητας. Όντας παιδί μεταναστών του εξωτερικού γνωρίζω (εκ πείρας αλλά και από διηγήσεις) τα προβλήματα ενσωμάτωσης που αντιμετώπισαν οι πρώτες γενιές μεταναστών στον Καναδά , στο Βέλγιο και στην Γερμανία. Γεγονός δε, που οδήγησε στην περιθωριοποίησή τους και στο χαμηλό βιοτικό τους επίπεδο.

  Δεν θα ήταν άλλωστε υπερβολή αν διακρίναμε δυο βασικά ρεύματα μετανάστευσης:

  Αφ’ενός το στοχευμένο ρεύμα, που αποτελείται από άτομα που έχουν αυξημένο μορφωτικό επίπεδο και κάποια επαγγελματική εξειδίκευση και ψάχνουν για συγκεκριμένα πόστα εργασίας. Αυτά τα άτομα συνήθως δεν συναναστρέφονται με την υπάρχουσα ελληνική κοινότητα, αποφεύγουν τον λα’ι’κίζοντα κλήρο και προσπαθούν να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες ζωής τους.

  Αφ’ετέρου ένα τυφλό ρεύμα ατόμων που μη έχοντας εργασία στην Ελλάδα αναζητούν οποιαδήποτε δουλειά σε οποιαδήποτε χώρα και τηρούν ως κέντρο του διανοητικού τους μικρόκοσμου την μητέρα – πατρίδα. Εκείνοι είναι που αποτυγχάνουν να προσαρμοστούν και παραμένουν αρρωστημένα προσκολλημένοι σε αναχρονιστικές αντιλήψεις μιας Μεγάλης Ελλάδος.

  Το σημείο επομένως με το οποίο διαφωνώ είναι ότι »τηρουμένων πάντα των αναλογιών, έχουν πανομοιότυπα συμπλέγματα και προβλήματα με τους ελλαδίτες». Για μένα, οι γενικεύσεις δεν τηρούν ποτέ τις αναλογίες και λειτουργούν αφοριστικά. Δεν θεωρώ καθόλου αδύνατο άνθρωποι να έχουν αποβάλει το σύμπλεγμα του »ραγιά» και να έχουν κρατήσει την ουσία της »ελληνικής» σκέψης και κουλτούρας, ακροβατώντας ανάμεσα στα έθνη. Και αυτοί ακριβώς δεν αξίζουν τον τίτλο »πολίτες του κόσμου» ;

 17. Παράθεμα: Το γκρέμισμα του μύθου της μεγάλης Ομογένειας » ΑΘΡΗΣΚΟΣ

 18. Παράθεμα: Ελληνόπουλα μετανάστες κατά Χρυσής Αυγής » ΑΘΡΗΣΚΟΣ

 19. Ο/Η Μαθηματικός λέει:

  Βλέπουμε πως μας υπολογίζουν (ζω στο Λονδίνο). Επιστολική ψήφος; Άλλη μέθοδος ψήφου από απόσταση; Μέχρι να γίνει κάτι τέτοιο όλα τα λόγια είναι κενά.

 20. Παράθεμα: Λειτουργία Κυριακής: Ο μύθος της μεγάλης ομογένειας « HELLENIC CANADIAN LINK

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.