Κύκλος της Πάτμου -3: «Τα χρήματα που αφειδώς προσέφεραν ποικίλες μορφές της πολιτείας…»

kyklos-patmou3Το πνεύμα και το χρήμα   

Tου Παντελή Μπουκάλα
Κάποτε τα πράγματα ήταν δύσκολα. Για να βιοποριστείς, αν φορούσες ράσο απλώς για να κρύψεις την πονηρία σου και να εκμεταλλευτείς την ευπιστία ή τον φόβο των ανθρώπων, έπρεπε να δουλέψεις. Να τυμβωρυχήσεις αναζητώντας οστά, να τα καθαρίσεις, να τα επαργυρώσεις κι ύστερα να πάρεις σβάρνα τα χωριά, φορώντας το κατάλληλο ύφος. Αλλά ας ακούσουμε τον Ανώνυμο Ελληνα, συγγραφέα του έργου «Ελληνική Νομαρχία, ήτοι Λόγος περί ελευθερίας» (1806). Κι ας μη μας ξενίσει το 1806, γιατί σε κάμποσα πράγματα βρισκόμαστε ακόμα εκεί. Ισως και πιο πίσω.
—-Γράφει, λοιπόν, πολεμώντας τους θεομπαίχτες: «Είναι αναρίθμητοι, επειδή δεν ευρίσκεται πόλις ή χωρίον οπού να μην φυλάττη ή ένα ή δύο από αυτούς τους λαοκλέπτας, οι οποίοι […] με άκραν αυθάδειαν αρχινούσιν από οσπίτιον εις οσπίτιον να ζητούσιν ελεημοσύνην και εκδύουσιν εξόχως τας γυναίκας». Πώς; Ιδού: «Τον τρόπον, οπού μεθοδεύονται, είναι άξιος γέλωτος εν ταυτώ και δακρύων. Αυτοί έχουσιν εν κιβωτίδιον γεμάτον από ανθρώπινα κόκκαλα και κρανία ακέραια, τα οποία ασημώνουν και έπειτα ονοματίζουσιν, άλλα μεν του Αγίου Χαραλάμπους [εγώ, έως τώρα βέβαια, είδα έως τέσσαρας κεφαλάς του Αγίου Χαραλάμπους] και άλλα του Αγίου Γρηγορίου. Εν ενί λόγω, δεν αφήνουν άγιον χωρίς να έχουν ένα μέρος από τα κόκκαλά του».
—-Εκτοτε τα πράγματα απλουστεύτηκαν. Και δεν χρειάζεται να κοπιάζουν οι πνευματικώς αγωνιώντες. Αρκεί να στήσουν μια Μη Κυβερνητική Οργάνωση. Μη κυβερνητική μεν, κυβερνητικώς επιδοτούμενη δε. Αδρά. Για να προαχθεί το πνεύμα. Να επεκταθεί η χριστιανοσύνη. Λίγα χρόνια πριν αποσβολωθήκαμε διαβάζοντας για επιδοτούμενο πρόγραμμα με τον θεάρεστο στόχο της προαγωγής του χριστιανισμού στη θεόκλειστη στο τυραννικό σκοτάδι Βόρεια Κορέα. Διαβάζαμε επίσης για ιερές κρουαζιέρες εν ονόματι της Πάτμου, με ζητούμενο τη «σύνδεση της θρησκευτικής συνείδησης με την οικολογία». Συμμετείχαν (παγιδευθέντες;) υψηλοί κληρικοί, πρώην εστεμμένοι και ονομαστοί πολιτικοί, όπως ο Γκορ και ο Ανάν. Οσοι έψεγαν τότε το πρόγραμμα κατακεραυνώνονταν σαν αρνηνισίθεοι.
—-Και ιδού τα πατμιακά αποκαλυπτήρια, που προκάλεσαν τη δίωξη του «Κύκλου της Πάτμου», ικανότατου στο ξεκοκάλισμα: Τα χρήματα που αφειδώς προσέφεραν ποικίλες μορφές της πολιτείας, ίσως στο πλαίσιο συναλλαγών και ανταποδόσεων, δαπανήθηκαν σε ποτάμιες κρουαζιέρες (Δούναβης, Νείλος, Μισισιπής) και για την ενοικίαση παγοθραυστικού, που θα διευκόλυνε τον εκχριστιανισμό του πεισματικά ειδωλολάτρη Βορείου Πόλου.
—-Ετσι απλά, κάποιοι αετοί εκμεταλλεύτηκαν, κορόιδεψαν, πλούτισαν. Επειδή κάποιοι άλλοι, κυβερνώντες, τους το επέτρεψαν. Το πνεύμα, αν όντως το ψάχνει κανείς, το βρίσκει και στον Κηφισό. Δεν είναι ανάγκη να πάει στον Νείλο για συνομιλίες με την Ισιδα. Οσο για το χρήμα, βρίσκεται ακόμα πιο εύκολα: στον κρατικό κορβανά. Αρκεί να ’χεις μπάρμπα από τη Ρουσφετώνη, όμορη και ομοιοκατάληκτη της παροιμιακώς διάσημης Κορώνης.

[Καθημερινή 19.12.12]

***

Οφείλουμε ακόμα να διαβάσουμε:

Advertisements
This entry was posted in «Ιερές» Αταξίες, «Ιερές» Επενδύσεις, «Ιερές» Υποκρισίες, «Ιερή» Εξουσία, Ασμοδαίος, Διακρίσεις (κάθε είδους), Ελευθερία Λόγου/Έκφρασης, Των Αμνοεριφίων, θρησκεία/κλήρος. Bookmark the permalink.

12 Responses to Κύκλος της Πάτμου -3: «Τα χρήματα που αφειδώς προσέφεραν ποικίλες μορφές της πολιτείας…»

 1. Ο/Η kimonbel λέει:

  Στον λεγόμενο εκκλησιαστικό χώρο, υπάρχουν τρεις κατηγορίες ανθρώπων.
  Αυτοί που ψάχνουν τα βαθύτερα αίτια της ύπαρξης του ανθρώπου (ελάχιστοι), αυτοί που αισθάνονται αδύναμοι στη ζωή και θέλουν κάπου να ακουμπάνε,και τέλος η τρίτη κατηγορία και πολυπληθέστερη είναι των απατεώνων. (κυρίως οι κεφαλές αλλά και οι απλοί ρασοφόροι) οι οποίοι και γίνονται ανεκτοί από το επίσημο κράτος σκανδαλωδώς.

 2. Ο/Η cynical λέει:

  Προβλήθηκε στη ΝΕΤ 26/12/2011.

  «…Η Μάγια Τσόκλη και η εκπομπή της ταξιδεύουν στη Γροιλανδία μαζί με το 7ο Οικολογικό Συμπόσιο του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Για πέντε μέρες, επιστήμονες από όλο τον κόσμο, ακτιβιστές, θρησκευτικοί ηγέτες και δημοσιογράφοι προσκυνούν «με δέος και ταπεινότητα» τον κόσμο της Αρκτικής αναγνωρίζοντας ότι, λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη, οι στιγμές που βιώνουμε είναι καθοριστικές για την ανθρώπινη ιστορία…»

  Θα ταίριαζε πάντως με τα ενδιαφεροντα του «Κύκλου της Πάτμου».

 3. Ο/Η Ντένης ο τρομερός λέει:

  http://gmt07.blogspot.gr/2012/07/blog-post.html

  Έρευνα: Οι Έλληνες ως μετανάστες…

  Κατά καιρούς έχουν διεξαχθεί πολλές έρευνες σχετικά με τους Έλληνες που κατά περιόδους έφυγαν από τη χώρα μας πηγαίνοντας να βρουν την τύχη τους σε άλλα εδάφη. Εδάφη που έμελλαν να γίνουν οι νέες γλυκές πατρίδες τους. Ο απόηχος σε κάποιες απ’ τις έρευνες αυτές πήρε μορφή μένους εναντίων των συντελεστών τους από κορυφαίες τόσο «προοδευτικές» όσο και «συντηρητικές» πένες.

  Ο λόγος που ερέθισε τις παραπάνω πένες είναι ότι η αλήθεια συγκρούεται με την κατεστημένη αντίληψη. Μια αντίληψη που θέλει του Έλληνες μετανάστες να είναι οικογενειάρχες δουλευταράδες, που παρά τις δυσκολίες «τα κατάφεραν». Μια αντίληψη που σε αντιδιαστολή με τους «εγχώριους» μετανάστες από Αλβανία, Πακιστάν κ.ο.κ., οι Έλληνες «δεν ήταν το ίδιο». Ήταν άλλη η «ποιότητα» της «ράτσας».

  Οι έρευνες αυτές συγκλίνουν ως προς τα ευρήματά τους και διεξήχθησαν από την ομάδα του «Ιού της Ελευθεροτυπίας» και του «Ρεπορτάζ χωρίς Σύνορα», του Στ. Κούλογλου, εν έτη 1998. Αξίζει να τις διαβάσετε και να τις δείτε αντίστοιχα.

  Η έρευνα του GMT εξαντλήθηκε στην εξακρίβωση των στοιχείων που παρατίθενται στα παραπάνω πονήματα, μέσα από το κυνήγι των πηγών που χρησιμοποίησαν, την αξιοπιστία τους και το ειδικό βάρος που αυτές φέρουν. Το αποτέλεσμα της έρευνας του GMT δικαιώνει τις εργασίες τους και επιβεβαιώνει τα ευρήματά τους, τα οποία και αναπαράγει και διανθίζει στο παρόν κείμενο.

  Το κείμενο διαιρείται σε δύο μέρη που αποτελούν τις απαντήσεις σε δύο ερωτήματα:

  A. Πώς φέρονταν οι Έλληνες μετανάστες;
  B. Πώς φέρονταν οι ντόπιοι στους Έλληνες μετανάστες;

  Μέρος Α: Πώς φέρονταν οι Έλληνες μετανάστες;

  Πολλοί δικαιολογημένα «αγανακτισμένοι» με την υπερσυσσώρευση παράτυπων μεταναστών, αδικαιολόγητα προβαίνουν από γενικούς αφορισμούς, όπως «σκαταλβανοί» και «βρωμοπακιστανοί», μέχρι και σε αυτοδικία (βλ. μαχαιρώματα, ξυλοκόπημα κ.α.). Γενικεύουν, δηλαδή, με αφορμή τις παράνομες συμπεριφορές ορισμών μελών μιας εθνικότητας, προς όλα τα μέλη της εθνικότητας αυτής. Προσδίδονται, μ’ άλλα λόγια, χαρακτηριστικά περιπτώσεων, σε όλον τον πληθυσμό μιας εθνικότητας. Αυτό, βέβαια, δεν είναι ελληνικό φαινόμενο. Είναι φαινόμενο που συναντάται σε κάθε κοινωνία και, όπως θα δούμε, ακόμη και εις βάρος των Ελλήνων.

  Τουλάχιστον, λένε, εμείς οι Έλληνες δεν σφάζαμε όταν πηγαίναμε έξω! Μια ματιά, όμως, στα ντοκουμέντα που αφορούν τις περιόδους όπου σημειώθηκαν τα κύρια μεταναστευτικά κύματα Ελλήνων προς το εξωτερικό (κυρίως ΗΠΑ), δεν δείχνουν ακριβώς αυτό.

  Ένα κλασικό ανάγνωσμα στις εγχώριες σχολές εγκληματολογίας είναι εκείνο του Κ. Γαρδίκα (Εγκληματολογία, 1947) στο οποίο παραθέτει πίνακα για την εγκληματικότητα σε ευρωπαϊκές χώρες το 1902. Μεταξύ άλλων αναφέρει «…Ει και η σύγκρισις στατιστικών είναι επισφαλής, όμως αι υπάρχουσαι διαφοραί είναι τόσω μεγάλαι, ώστε είναι ενδεικτικαί… Χαρακτήρ της τότε εγκληματικότητος της Ελλάδος είναι η μεγίστη συχνότης των φονικών…».

  Η πρώτη αναφορά για Έλληνες που είχαν «μπλεξίματα» με τον Νόμο ήταν το 1890 όταν 3 ομοεθνείς που συνελήφθησαν με παραχαραγμένα νομίσματα. Η τελευταία «διάσημη» περίπτωση είναι εκείνη της Ελληνικής «Συμμορίας» (Greek Mob) που δραστηριοποιήθηκε στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ από το ’60 μέχρι τη δεκαετία του ’90. Μέσα σε αυτούς συγκαταλέγονται φίρμες όπως ο Pete the Greek, Prokos the Greek, Steve Bouras, Satto the Greek και ο Anton the Greek, οι οποίοι πρωταγωνίστησαν σε υποθέσεις με ναρκωτικά, τοκογλυφία, τζόγο αλλά και άλλες μορφές οργανωμένου εγκλήματος.

  Δείχνουν,
  http://gmt07.blogspot.gr/2012/07/blog-post.html

 4. Ο/Η Οι Βοργίες λέει:

  Ιταλία, 14ος αιώνας. Η Ρώμη, η ιερή πόλη και κέντρο της Καθολικής Εκκλησίας, σκιά του ένδοξου παρελθόντος της, έχει μετατραπεί σε κέντρο της διαφθοράς και της ακολασίας. Ο Πάπας Ινοκέντιος ο 8ος , άρρωστος και ετοιμοθάνατος, αδυνατεί να ελέγξει τον κλήρο και τα πλήθη, ενώ τα παιχνίδια διαδοχής βρίσκονται στο απόγειο τους. Την κοινωνική αναταραχή εκμεταλλεύονται κάθε λογής «μνηστήρες» της κοσμικής και παπικής εξουσίας, οι οποίοι, μέσα από ένα κύκλο αίματος και συνομωσιών, επιχειρούν να αποκομίσουν τα μέγιστα οικονομικά και διοικητικά οφέλη. Ανάμεσα τους και ο μελλοντικός Πάπας: Ο Rodrigo Borgia.

  Το όνομα Βοργία, ακόμη και σήμερα, αποτελεί συνώνυμο της διαφθοράς και της διαστροφής. Η ιστορία έχει καταγράψει με μελανά χρώματα την περίοδο της διοίκησης του καρδιναλίου Rodrigo Borgia της Βαλένθια, ως Πάπα Αλέξανδρου του 6ου, αλλά και της οικογένειας του, η οποία χαρακτηρίζεται από δολοπλοκίες, αιμομιξίες, ειδεχθείς σεξουαλικές διαστροφές και στυγερά εγκλήματα. Οι Alejandro Jodorowsky και Milo Manara εικονογραφούν και καταγράφουν τη σκοτεινή αυτή περίοδο, σε μια τριλογία που ξεκίνησε το Νοέμβριο του 2004 και θα ολοκληρωθεί στα τέλη του τρέχοντος έτους.
  συνεχίζεται+++++++++++++++>

  http://archive.comicdom.gr/european_circus_archive.php?id=486

 5. Ο/Η Koνσταντήνως Καραμανλείς λέει:

  Τέλος ο Νίκος Καραχάλιος – νέος γ.γ. ΕΟΤ ο Πάνος Λειβαδάς

  Πριν από λίγη ώρα η υπουργός Τουρισμού έκανε δεκτή την παραίτηση του Νίκου Καρχάλιου πρώην στενού φίλου του πρώην πρωθυπουργού Κ.Καραμανλή από τη θέση του γενικού γραμματέα του ΕΟΤ, αντικαθιστώντας τον με τον Πάνο Λειβαδά.

  Τελευταία ενημέρωση 20/12/2012, 15:28

  Πέντε ημέρες μετά:

  ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΣΤΟΝ ΕΟΤ
  Αναζητείται ο Νίκος Καραχάλιος έπειτα από τη σύλληψη ειδικού του συμβούλου για υπεξαίρεση

  Μορφή χιονοστιβάδας παίρνουν οι εξελίξεις στον ΕΟΤ αφού σύμφωνα με πληροφορίες αναζητείται από τον εισαγγελέα ο πρώην γενικός γραμματέας του Οργανισμού Νίκος Καραχάλιος, έπειτα από τη σύλληψη του ειδικού του γραμματέα για υπόθεση υπόθεση υπεξαίρεσης.

  Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Νίκος Καραχάλιος αναζητείται από τον εισαγγελέα για να δώσει διευκρινήσεις όσον αφορά την υπόθεση υπεξαίρεσης με την οποία φέρεται να σχετίζεται ο ειδικός του σύμβουλος ο οποίος και συνελήφθη από τις αρχές μαζί με άλλα τέσσερα άτομα.

  Σύμφωνα με ρεπορτάζ που μεταδόθηκε από τον τηλεοπτικό σταθμό Mega το βράδυ της Τρίτης, οι κατηγορούμενοι προσπάθησαν να εξαργυρώσουν επιταγή ύψους 147.000 ευρώ, που είχε κοπεί από τον ΕΟΤ, με υπογραφή (ελέγχεται η γνησιότητα) του κ. Καραχάλιου, για ξενοδοχείο της Σύρου, χωρίς να υπάρχει οφειλή του Οργανισμού.

  Σύμφωνα με την αστυνομία, ο πρώην μετακλητός ειδικός σύμβουλος του παραιτηθέντος (στις 20 Δεκεμβρίου) γενικού γραμματέα του ΕΟΤ, Κώστας Βασιλάκος, είχε στην κατοχή του, παράτυπα, μπλοκ επιταγών του ΕΟΤ, που είχε πάρει από τους ταμίες.

  Οι αστυνομικοί αναζητούν τον κ. Καραχάλιο, προκειμένου να δώσει διευκρινίσεις για το θέμα.

  Οι πέντε συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα, κατηγορούμενοι για υπεξαίρεση στην υπηρεσία, απάτη, πλαστογραφία, σύσταση και συμμορία σε βαθμό κακουργήματος, τους ασκήθηκαν ποινικές διώξεις και πήραν προθεσμία να απολογηθούν την Παρασκευή.

 6. Ο/Η Ζαchόπουλος λέει:

  ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ
  Ο 39χρονος κρατούμενος στις 17 Δεκεμβρίου πριν δηλαδή φύγει από τον ΕΟΤ ο Καραχάλιος, -όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Fimotro- εξέδωσε από μπλοκ του ΕΟΤ που διέθετε ως σύμβουλος, επιταγή 147.000 ευρώ, ως…
  οφειλές του οργανισμού σε ξενοδοχείο της Σύρου. Νεαρή γυναίκα-συνεργός πήγε την Παρασκευή στην Τράπεζα της Ελλάδος να εισπράξει το ποσό, αλλά τότε η τράπεζα απευθύνθηκε στον ΕΟΤ για επιβεβαίωση. Ο οργανισμός διαπίστωσε πως υπήρχε οφειλή στο ξενοδοχείο αλλά σε πολύ μικρότερο ποσό. Όπως διαπιστώθηκε από κλιμάκιο των Αδιάφθορων που με εντολή του Αστυνομικού Διευθυντή Παναγιώτη Στάθη πήγε άρον άρον Σάββατο στη Σύρο, το ξενοδοχείο δεν είχε παραλάβει αυτήν την επιταγή. Ο 39χρονος σύμβουλος είχε πλαστογραφήσει και οπισθογραφήσει την επιταγή για λογαριασμό υποτίθεται των ξενοδόχων και είχε εκχωρήσει την είσπραξη της σε εταιρεία-φάντασμα με γραφεία στα Οινόφυτα και στην Σίνδο Θεσσαλονίκης. Της υποθέσεως επιλήφθηκε και ο νέος Γ.Γ. Λειβαδάς που αντικατέστησε τον Καραχάλιο με αιφνιδιαστική απόφαση της Όλγας Κεφαλογιάννη.

 7. Ο/Η Eπισκέπτης λέει:

  http://xairete.blogspot.gr/2012/12/blog-post_9417.html

  Εμείς το είπαμε: Τελικά, τα δήθεν κτήματα που η Εκκλησία του κ. Ιερώνυμου Λιάπη θέλει να παραχωρήσει τάχα, για… «καλλιέργεια», είναι τα δάση που έχει καταπατήσει, ή αυτά με τα οποία θέλει να κάνει μπίζνες με άραβες κι έχει αντιδράσεις περιβαλλοντολογικές! Χα!

  Δεν διαθέτει κτήματα η Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης

  «Στην Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου δεν υπάρχουν εκτάσεις που να της ανήκουν ώστε να παραχωρηθούν σε ακτήμονες χωρίς δουλειά, για να ζήσουν.

  Υπάρχουν μόνο μικροί κλήροι σε ορισμένους ναούς σε χωριά και τα όποια έσοδα χρησιμοποιούνται για μικροεπισκευές στις εκκλησίες».

  Την θέση αυτή την οποία παρουσιάζει σήμερα η εφημερίδα «Ελευθερία», διατυπώνουν κύκλοι της Ι.Μ Λαρίσης με αφορμή το θέμα που δημιουργήθηκε με την ανακοίνωση του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου για παραχώρηση κτημάτων της εκκλησίας σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη

 8. Ο/Η Aδαμάντιος Κοραής λέει:

  Συνελήφθη παπάς παρότι είχε… αγιάσει πλαστά και εικονικά τιμολόγια 150.000 ευρώ

  04.01.2013 18:56

  Χειροπέδες πέρασε η Αστυνομία σε έναν 52χροο ιερέα των Τρικάλων ο οποίος είχε εκδώσει εικονικά τιμολόγια αξίας μεγαλύτερης των 150.000 ευρώ.

  Σε βάρος του ιερέα εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης για παραβίαση περιοριστικών όρων και συγκεκριμένα μη καταβολή εγγύησης χρηματικού ποσού ύψους 50.000 ευρώ, οι οποίοι του είχαν επιβληθεί ύστερα από ποινική δίωξη για έκδοση εικονικών φορολογικών στοιχείων για ανύπαρκτες συναλλαγές ύψους 150.000 ευρώ.

  .

  Πηγή: Συνελήφθη παπάς παρότι είχε… αγιάσει πλαστά και εικονικά τιμολόγια 150.000 ευρώ | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/node/84384#ixzz2H8IzotOq

 9. Ο/Η pelekanos92 λέει:

  Ορμώμενος από το πρώτο σχόλιο, τα ποσοστά είναι:
  40% αυτοί που πιστεύουν αγνά.
  30% οι οργανωσιακοί (ή οι έχοντες την οργανωσιακήν νοοτροπίαν)
  30% οι απατεώνες.

  Αυτά στην Εκκλησία της Ελλάδος, νομίζω ότι ισχύουν γενικά για την Ορθοδοξία.

 10. Ο/Η laskaratos λέει:

  40% πιστεύουν αγνά, πράττουν αγνά;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s