Η ανήθικη σχέση του κ.Τσίπρα με τον αρχιεπίσκοπο

Να ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγχο των καταθέσεων των μητροπολιτών    

Έχει και η Αριστερά την Κανόσσα της

Γράμμα από το Ληξούρι: Αναγνώστης Λασκαράτος

Κύριε Ροΐδη,
Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η γραμμή Μαζινό της ιερής διαφθοράς, το τελευταίο ανάχωμά της, τώρα που το ΠΑΣΟΚ καταρρέει σαν σκωροφαγωμένη παράγκα του Καραγκιόζη και που τα θεμέλια του βαβυλώνιου πύργου της ΝΔ τρίζουν. Ακούγεται υπερβολή, αλλά δεν είναι. Ο ΣΥΡΙΖΑ πέφτει σε παράβαση καθήκοντος, αρνούμενος να ασκήσει τον υποχρεωτικό ελεγκτικό του ρόλο προς την Εκκλησία σε τέσσερα επίπεδα:

α. Στην ανώμαλη θεσμική της σχέση με το Κράτος
β. Στα προκλητικά της οικονομικά και «ηθικά» σκάνδαλα
γ. Στο ιδεολογικό πεδίο στο οποίο ο ρολος της στη διαμόρφωση διαδεδομένων λαϊκών προκαταλήψεων, κοινωνικής καθυστέρησης, σκοταδισμού και φυλετικού και θρησκευτικού μίσους είναι καθοριστικός.
δ. Στην προώθηση μεταρρυθμίσεων (ευθανασία, καύση νεκρών, γάμος ομοφυλόφιλων, πολιτικός ορκος στη Βουλή, απαγόρευση του προσυλητισμού στα σχολεία κλπ), που στην Ευρώπη έχουν θεσμοθετηθεί από κεντρώα ή κεντροαριστερά κόμματα και εδώ ασκεί βέτο για αυτές η φαρισαϊκή Εκκλησία.

Παραβαίνοντας ο ΣΥΡΙΖΑ με τον πιο προκλητικό τρόπο τα στοιχειώδη καθήκοντά του, επιτρέπει στο πολιτικό κατεστημένο να παρανομεί και να μπουκώνει το παπαδαριό με προνόμια σε βάρος της τσέπης και των δικαιωμάτων των πολιτών. Παγερή σιωπή, ίχνος αυτοκριτικής γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν το είχε απαιτήσει, ούτε μια απλή δήλωση ενθάρρυνσης του ΣΔΟΕ, το οποίο παρά τις φοβερές αντιδράσεις, ανοίγει επιτέλους τους επισκοπικούς τραπεζικούς λογαριασμούς. Αυτή η κίνηση, για την οποία μπορεί να δοθεί άνωθεν εντολή να σταματήσει, αποκαθιστά ένα αίσθημα Δικαιοσύνης, ενισχύει το Δημόσιο Ταμείο, χτυπάει τη διαφθορά και την επιρροή του Μεσαίωνα, κι όμως πάλι καλά να λέμε που δεν διαμαρτυρήθηκε ο κ.Δρίτσας.
—-Έχουμε επιχειρηματολογήσει μακροσκελέστατα με δεκάδες άρθρα πάνω  σε αυτό, η σιωπή του ΣΥΡΙΖΑ που δεν θέλει να ελέγξει ούτε την πιο κραυγαλέα  ιερή αμαρτία, όπως είναι οι ατιμώρητες ιερές παιδεραστίες, είναι εκκωφαντική, δεν χρειάζεται να επαναληφθούμε, όποιος θέλει ας ανατρέξει στα άρθρα μας (ΣΥΡΙΖΑ, Τσίπρας-Εκκλησία, Ιερώνυμος, γι’αυτό υπάρχει το Google). H Ομερτά είναι ολοφάνερη. Σήμερα θέλουμε να αποδείξουμε ότι αυτή η τακτική εξυπηρετεί τη μωροφιλοδοξία  ενός κουφιοκεφαλάκη νέου πολιτικού  και της ανάλαφρης και χαρούμενης παρέας του, επωφελούμενων  όλων αυτών από το σύνδρομο της σιωπής, που καταλαμβάνει δυστυχώς πάγια και ιστορικά τα μέλη των αριστερών κομμάτων μπροστά στον αρχηγό, στο κόμμα και στη μυθολογούμενη Επανάσταση ή Ανατροπή, που όπου να είναι πλησιάζει, σύμφωνα με τη μεσσιανική αριστερή ‘Θεολογία’.
—-Η Εκκλησία, ζώντας με το φόβο πως θα πέσει κι αυτή στις δαγκάνες του ΔΝΤ, που θα τολμήσει να διαβεί την κόκκινη αμυντική γραμμή με την οποία η ΝΔ το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν οριοθετήσει τα ιερά θησαυροφυλάκια, κάνει αυτό που το ΒΗΜΑ διαπιστώνει: «Ιερή στροφή προς Αριστερά» (11/11, Αντωνιάδου Μαρία). Η εφημερίδα του τ.διοικητή του Αγίου Όρους αποφεύγει να σημειώσει πως αυτή η ιερή στροφή δεν οφείλεται στα πατριωτικά και κοινωνικά ανακλαστικά του ιερού Λεβιάθαν, που τάχα αφυπνίστηκαν, αλλά αποτελεί αποτρόπαιη συνάντηση της πολύπειρης πόρνης της Βαβυλώνας με τους ερασιτέχνες αριστερούς φασουλήδες, που δεν βλέπουν την ώρα να καβαλήσουν το άτι της εξουσίας και μετά ας γκρεμοτσακιστούν.
—-Η ‘Καθημερινή’ (Π. Γαλιατσάτος 25-11-12) ανακαλύπτει την πυρίτιδα και γράφει πράγματα που αντί να κάνουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να κοκκινίσουν από ντροπή, τα γεμίζει με την ικανοποίηση του αρχοντοχωριάτη και του νεόπλουτου, ότι επιτέλους μπήκε κι αυτός στις απροσπέλαστες μέχρι χτες εκκλησιαστικές αίθουσες του θρόνου:
«Σε πορεία προσέγγισης Ιερώνυμος και Τσίπρας. Πώς και από πού «δένει» η χημεία μεταξύ Αρχιεπισκόπου και προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ …Τα επιτελεία υπερθεματίζουν το καλό κλίμα. Στην Κουμουνδούρου μιλούν θετικά για τις παρεμβάσεις των μητροπολιτών που λειτουργούν ως ανάχωμα στην ακροδεξιά μισαλλοδοξία. «Είμαστε πολύ τυχεροί, που Αρχιεπίσκοπος σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία είναι ο Ιερώνυμος» λέει ο Νίκος Παππάς, διευθυντής του πολιτικού γραφείου του κ. Τσίπρα. Από την άλλη πλευρά, συνεργάτες του Αρχιεπισκόπου πιστώνουν στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ότι στο εκκλησιαστικό ζήτημα δεν χαρακτηρίζεται από ανελαστική προσέγγιση και ιδεοληπτική οπτική, κάτι που κατά την άποψή τους χαρακτηρίζει τη ΔΗΜΑΡ και ιδιαίτερα ορισμένα στελέχη της. Αυτονόητα όλα αυτά δεν είναι. Η Εκκλησία της Ελλάδος παραμένει ένας βαθιά συντηρητικός θεσμός. Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο άλλο άκρο. Αγκάθια στις μεταξύ τους σχέσεις υπάρχουν και δεν είναι αμελητέα, όπως π.χ. το ζήτημα του διαχωρισμού Εκκλησίας και Κράτους. Η αναμεταξύ τους συνεννόηση αποτελεί λοιπόν μια πολιτική επιλογή. Ενδιαφέρον έχει ότι αυτή δεν δρομολογήθηκε μετά τις εκλογές και την ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά πολύ νωρίτερα. Η πρώτη ουσιαστική συζήτηση ανάμεσα στον κ. Τσίπρα και τον Αρχιεπίσκοπο έγινε το 2011, σε επίσημη συνάντησή τους με αφορμή τα φωτοβολταϊκά της Εκκλησίας. Η συζήτηση έγινε με ανοικτά χαρτιά, ακόμα και για το θέμα της εκκλησιαστικής περιουσίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Ιερώνυμος εξέθεσε την άποψή του, ότι δηλαδή η περιουσία αυτή είναι αδρανής, αφού δεν δίδονται στην Εκκλησία τα εργαλεία για την αξιοποίησή της, και άφησε χρόνο στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να το ελέγξει. Σήμερα, κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ λένε ότι θα εργαστούν για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας. Η συγκυρία εξάλλου φρόντισε να υπάρξει κοινός τόπος ανάμεσα στον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ και τον προκαθήμενο της Ελλαδικής Εκκλησίας: Την αντίθεσή τους στην πολιτική που εφαρμόζεται στην Ελλάδα. Αν για τον κ. Τσίπρα αυτή η αντίθεση είναι πρωτίστως ιδεολογική και πολιτική και υπήρχε προτού η κρίση δείξει τα δόντια της, για τον Αρχιεπίσκοπο αποτελεί εμπειρικό βίωμα των δύο τελευταίων χρόνων, μέσα από τα συσσίτια της Εκκλησίας. Ανθρωποι που τον ξέρουν καλά λένε ότι ανησύχησε πολύ όταν διαπίστωσε το εύρος των κοινωνικών στρωμάτων στο οποίο απευθύνεται τα τελευταία δύο χρόνια η εκκλησιαστική αλληλεγγύη, το οποίο μεγαλώνει συνεχώς…».

Μερικά αυτονόητα σχόλια:
1 .Ο σοβαρός υπάλληλος του κ.Αλαφούζου είτε από ανικανότητα, είτε το πιθανότερο ηθελημένα για να κρύψει το μπαγιάτικο της ανακάλυψής του, μεταφέρει την έναρξη του ποιμενικού κωμειδυλλίου ένα χρόνο μετά την πρώτη συνάντηση των πρωταγωνιστών του (24.3.2010), οπότε ο δεύτερος ανακοίνωσε επίσημα την (προσωρινή;) υπαναχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ από την πάγια θέση του για χωρισμό Κράτους-Εκκλησίας και την προσχώρησή του στο σημερινό καθεστώς των διακριτών ρόλων, σύμφωνα με την ορολογία των συμβούλων του ΓΑΠ. Χαρακτηριστικό είναι ότι αυτή η ανακοίνωση του Αλέξη Βησσαριόνοβιτς δεν προκάλεσε την παραμικρή αντίδραση των ψοφοδεών στελεχών του ΣΥΝ, όχι επειδή ήταν συλλογικά ειλημμένη απόφαση, ο νεαρός δεν ρωτάει κανέναν, αλλά επειδή στην Αριστερά υπάρχει σήμερα στεγνός επαγγελματισμός, που εμποδίζει τη άσκηση κριτικής στον πρόεδρο. Για να είμαστε ακριβέστεροι η «θερμή σχέση» (ορολογία Αλ.Τσίπρα συνεντευξιαζόμενου στον «αγανακτισμένο» φίλο του Γιώργο Τράγκα, στέλεχος της λίστας των καραμανλικών κρατικών διαφημίσεων και της λίστας Λαγκάρντ) με τον Αρχιεπίσκοπο Λαυρεντιάδη, Γιοσάκη και Γρηγόρη Μιχαλόπουλου, ξεκίνησε από το 2008 με ένα καυγαδάκι όπως συμβαίνει συχνά στους μεγάλους έρωτες, το οποίο η αμοιβαία έλξη χαρακτήρων έριξε γρήγορα στα νερά της ερκύνιας Λήθης  όταν ο κ.Τσίπρας δεσμεύτηκε παρά τις αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ Βοιωτίας να κουκουλώσει το (φερόμενο και ως οικογενειακό) αρχιεπισκοπικό σκάνδαλο του Βοιωτοπεδίου.
http://symparataxi.blogspot.gr/2008/10/blog-post_1848.html
Για να γίνω σαφέστερος καταφεύγω στο «Ποντίκι» (16.10.2008, το δημοσίευμα φαίνεται να έχει εξαφανιστεί από το Διαδίκτυο) αφού η ντροπαλή «Αυγή» δεν θεώρησε υποχρέωσή της να ενημερώσει το κοινό της ούτε για τα καμώματα του αρχηγού ούτε για τις οικολογικές επιχειρήσεις του Ιεροφάντη της Βοιωτίας: “Ψύχρα μεταξύ Ιερώνυμου – Τσίπρα…Στη βάση του παγώματος των σχέσεων κρύβεται το πρώτο μεγάλο δημοσίευμα εφημερίδας με προσωπικές καταγγελίες για τον ίδιο τον αρχιεπίσκοπο. Μιλάμε για το δισέλιδο της «Ελευθεροτυπίας» του Σαββάτου 4 του μηνός με τίτλο «Σκάνδαλο… Βοιωτοπεδίου»….. Όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και πράματα στη Βοιωτία λένε πως τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας (και σούρνονταν μήνες τώρα στα διάφορα δημοσιογραφικά στέκια) προέρχονται από ανθρώπους του Συνασπισμού. Μάλιστα οι ίδιες πηγές λένε πως είχε κλειστεί ραντεβού Τσίπρα – αρχιεπισκόπου, το οποίο ματαιώθηκε με πρωτοβουλία του Συνασπισμού την παραμονή της δημοσίευσης του επίμαχου ρεπορτάζ στην «Ελευθεροτυπία» και αφού τοπικά στελέχη του κόμματος αλλά και περιβαλλοντικών οργανώσεων έκαναν παρέμβαση στα κεντρικά του ΣΥΝ...”.

2. Ο μνημονευόμενος κ.Νίκος Παππάς, φίλος του κ.Τσίπρα που διορίστηκε στη Βουλή, οφείλει να εξηγήσει γιατί ένας Αρχιεπίσκοπος, που ευλογεί τον Φύρερ μέσα στο ναό της Δημοκρατίας, και εναντίον του οποίου εκκρεμούν αδιευκρίνιστες υποθέσεις συμμετοχής ή συγκάλυψης οικονομικών σκανδάλων (Βοιωτοπέδιο, Αλληλεγγύη, Βουλιαγμένη, Σιβιτανίδειος) περιποιεί τύχη στην Αριστερά. Αυτή η φτωχοπροδρομίστικη αντίληψη που δεν κολακεύει καθόλου έναν νέο ριζοσπάστη άνδρα, κληρονόμο ενός έντιμου αριστερού οικογενειακού ονόματος, βασίζεται στην μικροαστική λογική πως ο Ιερώνυμος είναι καλύτερος από το Χριστόδουλο ο οποίος ευτυχώς δεν άφηνε κανένα περιθώριο στην Αριστερά να συμβιβαστεί ηθικά και πολιτικά με την Εκκλησία. Μια ανδρεοπαπανδρεϊκή Αριστερά όμως σαν κι αυτή του ΣΥΡΙΖΑ που δεν έχει την παραμικρή διάθεση να συγκρουστεί με τον Μεσαίωνα, και δεν βλέπει την ώρα να μπει στον κήπο της κυβερνητικής Εδέμ χωρίς να έχει στο κεφάλι της το δύσκολο έργο της αλλαγής συνειδήσεων και του Διαφωτισμού του λαού, βολεύεται με τον εξηνταβελόνη αφορολόγητο Αρχιεπίσκοπο που καλύπτει ξεδιάντροπα μεγαλοκαταθέτες άρπαγες αρχιερείς του Μαμμωνά όπως τους Αγίους τ.Αττικής, Περιστερίου και Καρδίτσας, μαζί με τα ρασοφόρα αμαρτωλά τσιράκια τους, έναν Αρχιεπίσκοπο που δεν τολμάει να παραπέμψει στην εκκλησιαστική Δικαιοσύνη ούτε το σκανδαλοποιό Γιοσάκη του παραδικαστικού, που βυσσοδομεί παρασκηνιακά την αντικανονική και παράνομη (κατά τους νόμους του Κράτους) αποκατάσταση του φίλου του ροζ κλέφτη Παντελεήμονα τ.Αττικής, έναν Αρχιεπίσκοπο που δεν ανακοινώνει το πόρισμα της έρευνας που υποτίθεται ότι διέταξε για το στενό του συνεργάτη κληρικό που «ψάρευε νεαρούς στο Διαδίκτυο».

3. Η πολιτική πρακτική του ΣΥΡΙΖΑ είναι να καλύπτει τη φοροδιαφυγή και τις κλεψιές της Εκκλησίας. Οι λιποβαρείς τοπικοί βουλευτές του σωπαίνουν ακόμη και στις πιο κραυγαλέες περιπτώσεις όπως οι τριάντα (!) παπάδες των Φαρσάλων που ανακρίνονται τώρα από το ΣΔΟΕ του υπερσυντηρητικού Σαμαρά (!). Κι όμως γνώριζαν άριστα πως ο παρ’ολίγο φιλόξενος οικοδεσπότης της Χρυσής Αυγής μητροπολίτης, δεν τολμούσε να θέσει σε αργία δημοσιοποιημένες διαβόητες περιπτώσεις κληρικών και πως οι κρατικοί αρμόδιοι αμελούσαν τη διερεύνηση των οικονομικών τους. Το κόμμα κάνει επίσης πως αγνοεί την πασίγνωστη φάμπρικα των εράνων του δεσπότη Περιστερίου, με την καταγγελμένη δημόσια βιομηχανία του των ημιτελών «φιλανθρωπικών ιδρυμάτων», τα οποία χρησιμοποιούσε ως αίθουσες δεξιώσεων για την ονομαστική του εορτή και ως εφαλτήριο συλλογής χρημάτων. Αυτά τα αριστερά «στραβά μάτια» δεν συνιστούν προσωρινό ελιγμό τακτικής, είναι μόνιμη πολιτική επιλογή, που θα γίνει ακόμη συντηρητικότερη αν ο ΣΥΡΙΖΑ κλέψει με τον εκλογικό νόμο (η αναλογική ξεχάστηκε κι αυτή) την εξουσία που θα στηρίζεται σε λαϊκη (ετερόκλητη και απολίτικη) μειοψηφία.

4. Κανένας συμβιβασμός δεν μπορεί να υπάρξει μεταξύ της ναζιστικής Εκκλησίας που συνεχίζει και ευλογεί χωρίς ούτε ένας επίσκοπος να διαμαρτύρεται τα ορμητήρια των μαχαιροβγαλτών. Οι απίστευτα ετεροχρονισμένες, ήπιες έως γελοίες καταδίκες της Χ.Α. από εννιά Αρχιερείς, δεν προδίδουν καμία αγωνία για το δράμα των μεταναστών, δεν περιλαμβάνουν ούτε υπαινιγμό αποδοκιμασίας για τις  βλάσφημες τελετουργικές ιεροπραξίες μέσα στα άντρα του Ναζισμού, είναι φανερό πως έγιναν χάριν ισορροπιών, ούτε ένας ιερέας δεν έχει παραπεμφθεί στην εκκλησιαστική Δικαιοσύνη με την κατηγορία ότι ευλογεί Σατανιστές και αιρετικούς. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της Εκκλησίας που απροκάλυπτα ευλογούνται δηλωμένοι οπαδοί του Εωσφόρου. Στις γελοιότητες της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ που προσπαθεί να εξωραϊσει τη στάση της Εκκλησίας απαντά ο Σταύρος Ζουμπουλάκης (‘Ενθέματα’ της ‘Αυγής’, Στρατής Μπουρνάζος, 25/11):
«Μου έκανε εντύπωση ότι το Σάββατο, στην πορεία του Πολυτεχνείου, δεν άκουσα συνθήματα κατά της Χρυσής Αυγής — ή μπορεί να φωνάχτηκαν κάποια, που μου διέφυγαν, αλλά δεν ήταν σε καμιά περίπτωση τα κυρίαρχα. Υπήρχε δηλαδή μια αδράνεια των οργανώσεων και των κομμάτων της Αριστεράς, που λένε τα ίδια και τα ίδια. Ενώ λοιπόν θα περίμενε κανείς ότι στη φετινή πορεία το αντιναζιστικό θα αναδεικνυόταν ως πρώτο, ή έστω ένα από τα πρώτα θέματα, δεν έγινε κάτι τέτοιο.…..θεωρώ ότι ο παράγοντας που μπορεί κατεξοχήν να απονομιμοποιήσει τη Χρυσή Αυγή είναι η Εκκλησία. Όχι όμως με μισόλογα και «ήξεις αφήξεις». Αν ο Αρχιεπίσκοπος, η Ιεραρχία προέβαιναν σε μια βαρυσήμαντη, διαγγελματικού τύπου, ρητή και ονομαστική καταδίκη της Χρυσής Αυγής –και όχι γενικά και αφηρημένα του ρατσισμού– αυτό θα της τραβούσε το χαλί κάτω από τα πόδια, θα την απονομιμοποιούσε ιδεολογικά και ηθικά.
Μέχρις στιγμής όμως δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο…
—-Πράγματι, η Εκκλησία της Ελλάδος δυσκολεύεται να το κάνει, και αυτό σχετίζεται πρωτίστως με την ιστορία της. Από τον Εμφύλιο και μετά, ταυτίζεται με το κράτος των εθνικοφρόνων, και μάλιστα με τις πιο ακραίες εκφάνσεις του μετεμφυλιακού, δεξιού, αστυνομικού, αυταρχικού κράτους. Στη δικτατορία συνεργάζεται πλήρως με το καθεστώς, αποτελεί μέρος του συστήματος, ενώ στη μεταπολίτευση είναι ο μόνος θεσμός που δεν γνώρισε αποχουντοποίηση. Και ο Σεραφείμ, που εγκαθιδρύεται από τον Ιωαννίδη, θα εμφανιστεί ως οιονεί αντιδικτατορικός, ως εκείνος που ανέτρεψε τον εκλεκτό της Χούντας Ιερώνυμο. Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που η Εκκλησία, όχι μόνο η ελληνική αλλά οι χριστιανικές Εκκλησίες γενικά, σωπαίνουν, παζαρεύουν ή συνεργάζονται ανοιχτά με ακροδεξιές ή και καθαρά φασιστικές οργανώσεις και ιδεολογίες….».

5. Ο ΣΥΡΙΖΑ υποτίθεται ότι σέβεται τα ατομικά Δικαιώματα, την Επιστήμη και τη Δημοκρατία. Η Εκκλησία είναι επίσημα ταγμένη απέναντί τους. Ο Περγάμου Ιωάννης ο διαπρεπέστερος από τους Αρχιερείς του πατριαρχείου έχει ξεκαθαρίσει απόλυτα πως η Εκκλησία συνεχίζει την ιερή της παράδοση κατά των ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, του Διαφωτισμού, της γενικευμένης λαϊκής Παιδείας και της Δημοκρατίας.https://roides.wordpress.com/2010/09/09/9sept10/
6. Ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος φέρει το όνομα του βασιλοχουντικού αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου Α΄ ως ένδειξη τιμής για το πρόσωπό του, ο ίδιος στη διάρκεια της Δικτατορίας δεν διαχώρισε τη θέση του από τη χουντική Εκκλησία, καταδίωκε τους Μάρτυρες του Ιεχωβά ως μητροπολίτης Θηβών, μίλησε εκπροσωπώντας άτυπα τον εσμό της αγοραίας εθνικοφροσύνης άπρεπα για την κα Ρεπούση (ποιά είσαι εσύ κυρά μου»).

7Σήμερα, κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ λένε ότι θα εργαστούν για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας». Εσκεμμένα διφορούμενο μου φαίνεται αυτό. Αξιοποίηση από ποιόν και υπέρ ποιού;

Αν τολμά ο ΣΥΡΙΖΑ  ας θέσει σήμερα επίσημα, ξεκάθαρα, όπως κάθε τίμιο κόμμα οφείλει τα αυτονόητα:

1. Χωρισμό Κράτους-Εκκλησίας-Κατάργηση του προσηλυτισμού ανήλικων στα σχολεία

2. Επαναφορά του φόρου των παγκαριών των Δαναϊδων, τον οποίο κατάργησε ο Κ.Σημίτης

3. Φορολόγηση όλων ανεξαιρέτως των εκκλησιαστικών κτιρίων.

4. Αναλυτική δημοσίευση των ιερών εσόδων και όσων αποτελούν  στοιχεία της εκκλησιαστικής περιουσίας

5. Έκδοση αποδείξεων και φορολόγηση των αγοραπωλησιών των «Μυστηρίων» τα οποία τελεί ο σιμωνιακός κλήρος με τη χρηματοδότηση των βλάσφημων «πιστών».

6. Υποχρεωτική υπηρεσία των υποψήφιων ιερέων στο Στρατό (όχι θητεία τύπου Τσίπρα).

7. Οικονομικό έλεγχο των Μητροπόλεων, Ναών και Μονών

8. Έλεγχο των καταθέσεων των Μητροπολιτών, των συγγενών, των παρακοιμώμενων και των αυλικών τους

9. Εκδίκαση των ιερών σκανδάλων που εκκρεμοδικούν

10. Απαγόρευση της παρουσίας ανήλικων στο Άγιο όρος, σε Μονές, σε αδελφότητες ακόμη και με τη συγκατάθεση των (κατά κανόνα φτωχών και αγράμματων ή θρησκόληπτων) γονέων τους. Αυστηρός έλεγχος των οικοτροφείων και ορφανοτροφείων της Εκκλησίας.

Ιδού η Ρόδος κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, ιδού ο Ρουβίκωνας που πρέπει να διαβείτε αν θέλετε να είσαστε οι Ηρακλείς της κόπρου του Αυγεία και όχι οι νέοι Ηρακλείς του αρχιεπισκοπικού στέμματος.

This entry was posted in «Ιερή» Εξουσία, Ασμοδαίος, Γράμμα από το Ληξούρι, Διακρίσεις (κάθε είδους), ανορθολογισμός, θρησκεία/κλήρος. Bookmark the permalink.

42 Responses to Η ανήθικη σχέση του κ.Τσίπρα με τον αρχιεπίσκοπο

 1. Ο/Η Toυ κώλου λέει:

  «Προς επωφελεία», είπε ο Αλέξης δυο φορές.
  Οι ελληνικούρες του Τσίπρα ηχητικά γιατί ο φίλος του ο Τράγκας στο περιοδικό του τις διόρθωσε.
  Να δούμε π΄ση είναι η περιουσία, να την αξιοποιήσουμε, θερμή σχέση με Ιερώνυμο που έγινε παπάς για να μελετάει.
  Ήξεις αφήξεις

  http://www.enikos.gr/ekloges-2012/51730,O_Tsipras_leei_gia_thn_ekklhsia.html

  • Ο/Η Po λέει:

   Ας ακούσουν ορισμένοι Αριστεροί, που αυτή τη στιγμή ξέρω ότι μας κρίνουν αρνητικά γι’ αυτά που λέμε…

   Ας ακούσουν τον κ. Τσίπρα να μιλά στον Τράγκα, σαν κοινός πολιτικάντης, για την εκκλησία.

   Τα πάντα-Οι πάντες κρίνονται.
   Χωρίς καμία εξαίρεση.

  • Ο/Η tilogos_s λέει:

   Απαγόρευση της παρουσίας ανήλικων στο Άγιο όρος, σε Μονές, σε αδελφότητες ακόμη και με τη συγκατάθεση των (κατά κανόνα φτωχών και αγράμματων ή θρησκόληπτων) γονέων τους. Αυστηρός έλεγχος των οικοτροφείων και ορφανοτροφείων της Εκκλησίας.

   χα χα χα

   είστε πιο άρρωστοι και από τους Χρυσαυγήτες

 2. Ο/Η Toυ κώλου λέει:

  Πως τα λένε οι δυο φίλοι.
  Μύθος η εκκλησιαστική περιουσία.
  Διακριτοί ρόλοι.

 3. Παράθεμα: Η ανήθικη σχέση του κ.Τσίπρα με τον αρχιεπίσκοπο » ΑΘΡΗΣΚΟΣ

 4. Ο/Η Πρεζόνι λέει:

  ΠΗΓΗ
  http://press-gr.blogspot.gr/2008/10/blog-post_3927.html

  Η Κανόσσα…

  Τρίτη, 7 Οκτωβρίου 2008

  Γράφει ο παπα-Ηλίας Υφαντής

  Οι πάπες του Μεσαίωνα τρομοκρατούσαν επιτηδείως και λεηλατούσαν αγρίως τους δεισιδαίμονες όχλους της Ευρώπης και τους θρησκόληπτους βασιλιάδες τους. Όπως κάνουν και κάποιοι σημερινοί πολιτικοί και θρησκευτικοί αφεντάδες. Που μπορεί να μην έχουν το όνομα, αλλά έχουν τη χάρη των παπών…
  Κάτω, λοιπόν, απ’ αυτές τις συνθήκες, ο αυτοκράτορας της Γερμανίας ( Ερρίκος ο Δ’) θέλησε να περιορίσει την παπική απληστία και ασυδοσία. Αλλά ο πανούργος και αδίστακτος πάπας (Γρηγόριος ο Ζ΄) αφόρισε τον αυτοκράτορα.
  Οπότε φόβος και τρόμος κατέλαβε τους Γερμανούς. Τόσο, ώστε πολλοί να πεθαίνουν κυριολεκτικά από το φόβο τους. Με αποτέλεσμα να πανικοβληθεί και ο ίδιος ο αυτοκράτορας. Ο οποίος και έσπευσε να συναντήσει τον Πάπα στο ορεινό φρούριο της Κανόσσα. Όπου… τρία ολόκληρα μερόνυχτα αυτός και η συνοδεία του, μέσα στο φοβερό κρύο του Χειμώνα, ανυπόδητοι και με ένδυμα και μετανοίας, θερμοπαρακαλούσαν τον παμπόνηρο πάπα να τους επιτρέψει να του φιλήσουν τα πόδια, για να τους προσφέρει το συχωροχάρι της… μεγαλοψυχίας του!
  Και μας θύμισε τη μεσαιωνική Κανόσσα, τώρα στον καπιταλιστικό μας μεσαίωνα, η περίπτωση κάποιου βουλευτή. Ο οποίος τόλμησε, όπως φαίνεται, να πει την αλήθεια. Και γι’ αυτό «αφορίστηκε». Για να δηλώσει- στη συνέχεια- μυριοτρόπως τη μετάνοιά του. Η οποία- σε αντίθεση με το θρησκευτικό -δεν βρήκε στον καπιταλιστικό μας, όπως φαίνεται, μεσαίωνα. ευήκοα αυτιά. Επειδή, λέει, «πέρασε την κόκκινη γραμμή».
  Αλλά, με το συμπάθιο, το να μπαίνει φίμωτρο στους αντιπροσώπους-υποτίθεται- του λαού και να ασκείται μέχρι «αφορισμού» λογοκρισία, για να μην λένε την αλήθεια, αυτό σημαίνει ότι κάποιοι έχουν περάσει, όχι την κόκκινη, αλλά τη μαύρη γραμμή. Αυτή, που η υπέρβασή της χαρακτηρίζει άλλα-εκτός της δημοκρατίας-καθεστώτα. Εκεί, όπου τον πρώτο λόγο τον έχουν τα μαύρα φίμωτρα, ο τουρισμός στα ξερονήσια και άλλα σχετικά συμπαρομαρτούντα…

 5. Ο/Η Επισκέπτης λέει:

  http://xairete.blogspot.gr/2012/11/blog-post_26.html

  Δευτέρα, 26 Νοεμβρίου 2012

  Προσωπικοί λογαριασμοί με εκατομμύρια ευρώ: Χτυπά και για τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο η καμπάνα του ΣΔΟΕ; (Μετά τους μητροπολίτες Περιστερίου και Θεσσαλιώτιδας, ακολουθεί και ο Μεσογαίας;) Της πουτάνας γίνεται, ρε!

  Χτυπά και για τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο η καμπάνα;

  Όπως διαβάζω…
  στο newsbomb.gr του Χαρδαβέλα…

  NEWSBOMB-KostasXardavelas

  1. «Στο στόχαστρο βρίσκεται ο ίδιος ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος με δήθεν λογαριασμούς στο εξωτερικό.»!..

  2. «Ο δεύτερος στόχος όμως, προκαλεί πραγματικά οργή. Μιλάμε για έναν πραγματικό Άγιο, τον Νικόλαο Μεσογαίας που ετοιμάζονται να βάλουν στο κάδρο…»

  Πηγή

  TA-EKATOMMYRIA-EYRO-THS-PARADOPISTHS-EKKLHSIAS-MAS

  Αναρτήθηκε από P. MICHALOPOULOS

 6. Ο/Η Χαλβάς Φάρσαλος βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ λέει:

  Kαλέ ψέματα είναι όλα.
  Ο δεσπότης των Φαρσάλων τα διέψευσε, δεν υπάρχει μητρόπολη Φαρσάλων που λέει το Έθνος, είπε.
  Την λένε μητρόπολη Φαναριοφαρσάλων.
  Πήγε η ψυχή μου στη θέση της.

  http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=63743124
  ……

  Βγάλαμε μεγάλα λαβράκια από το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών», σημείωνε αρμόδιος παράγοντας, υπογραμμίζοντας ότι οι έρευνες επεκτείνονται τώρα σε όλη την Ελλάδα, καθώς υπάρχουν αποχρώσες ενδείξεις για σκοτεινές φορολογικές υποθέσεις και άλλων ιερέων που βρίσκονται ψηλά στην ιεραρχία της Εκκλησίας.

  Το σχέδιο προβλέπει εξονυχιστικό έλεγχο των οικονομικών στοιχείων δεκάδων ιεραρχών σε πλούσιες μητροπόλεις, με βασικό όχημα την άρση του τραπεζικού απορρήτου και το άνοιγμα των λογαριασμών.

  Οι έλεγχοι θα αφορούν και τα ποσά μεγάλων δωρεών που εμφάνισαν στις φορολογικές τους δηλώσεις φυσικά πρόσωπα, καθώς και τα χρήματα από εράνους πιστών για ανακαίνιση ναών ή παροχή βοήθειας σε φτωχούς.

  Ιδιοποίηση πόρων
  Στο ΣΔΟΕ δεν αποκλείουν μία από τις πηγές προέλευσης των χρημάτων να είναι η ιδιοποίηση από ιεράρχες πόρων των μητροπόλεων που έχουν να κάνουν με τον «οβολό» των πιστών ή τα έσοδα από ενοικιάσεις και πωλήσεις ακινήτων που βρίσκονται στην κατοχή τους.

  Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες στις λίστες με τις καταθέσεις ποσού άνω των 100.000 ευρώ σε τράπεζες της Ελλάδας και του εξωτερικού, που ελέγχονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, υπάρχουν δεκάδες ονόματα από τον χώρο της Εκκλησίας.

  Οι αρχές
  Κυνηγούν το «μαύρο» χρήμα εδώ και δυόμισι χρόνια

  Η μητρόπολη των Φαρσάλων έχει μπει στο στόχαστρο των διωκτικών αρχών εδώ και δυόμισι χρόνια, καθώς ιερείς κυκλοφορούν με τζιπ, μένουν σε πολυτελείς κατοικίες και ο τρόπος ζωής και συμπεριφοράς τους κάθε άλλο παρά σε ιερωμένο ανταποκρίνεται.

  …..

  ΚΥΚΛΩΜΑ ΕΙΚΟΝΙΚΩΝ ΔΩΡΕΩΝ
  Κλήθηκαν για… ιερά εξέταση 30 κληρικοί από τα Φάρσαλα
  Τουλάχιστον 25-30 ιερείς των Φαρσάλων -της πόλης που θα μείνει στην ιστορία για τα ιερά σκάνδαλα- περνούν τις επόμενες ημέρες την πόρτα της Περιφερειακής Διεύθυνσης του ΣΔΟΕ Θεσσαλίας για ανωμοτί καταθέσεις που αφορούν το μεγάλο σκάνδαλο -ένα από τα πολλά- με τις εικονικές δωρεές, οι οποίες ξεπερνούν το 1,2 εκατ. ευρώ.

  Ιερείς βρίσκονται προφυλακισμένοι για υπεξαίρεση, άλλοι εμπλέκονται σε υποθέσεις τοκογλυφίας, παράνομης διακίνησης εικόνων, ακόμη και? φεσιών που έχουν αφήσει στην περιοχή, ενώ τοπικοί παράγοντες κάνουν λόγο για έκλυτο βίο που δεν συνάδει με την ιεροσύνη.

  Καλά πληροφορημένες πηγές έλεγαν στο «Εθνος της Κυριακής» ότι η παραγγελία της Εισαγγελίας Λάρισας προς το ΣΔΟΕ αφορά τις καταθέσεις 30 ιερέων, ενώ δεν αποκλείεται να κληθεί και ο ίδιος ο μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων, Κύριλλος.

  Οσο η έρευνα προχωρά, αυξάνεται ο αριθμός των εμπλεκομένων που φτάνει στα 180 άτομα, ανάμεσά τους ιερείς, λογιστές, επιχειρηματίες, ιδιώτες. Οι εικονικές δωρεές γίνονταν από το 2004 έως το 2010, οπότε και αποκαλύφθηκε η υπόθεση. Ιδιώτες έπαιρναν εικονικές αποδείξεις δωρεάς σε ναούς για να πετυχαίνουν φοροαπαλλαγές, δίνοντας το 10% του ποσού στους ιερείς και από αυτό οι πληροφορίες λένε πως το 7% έμπαινε στις? τσέπες των παπάδων και το υπόλοιπο 3% στις τσέπες λογιστών που συμμετείχαν στο κύκλωμα.

  Μάλιστα ιερέας φέρεται να κατέθεσε στο ΣΔΟΕ ότι από το 7% που του έδιναν τα μέλη του κυκλώματος έπρεπε να αφήνει ένα ποσοστό στην εκκλησία για… ξεκάρφωμα.

  Είναι χαρακτηριστικό πως βρέθηκε σε φορολογική δήλωση βιοτέχνη από τη Λάρισα απόδειξη για δωρεά ύψους 40.000 ευρώ σε εκκλησία των Φαρσάλων αλλά το ποσό ουδέποτε εντοπίστηκε, ούτε κατατέθηκε στις σχετικές αποδείξεις προς τη μητρόπολη.

  Από τον Ιούνιο του 2011, όταν και αποκαλύφθηκε η υπόθεση, τέθηκαν σε αργία δύο ιερείς της επαρχίας Φαρσάλων, ενώ αποκαλυπτική είναι η έκθεση της οικονομικής επιθεωρήτριας για τον τρόπο δράσης του κυκλώματος και τα πλοκάμια που είχε απλώσει σε τουλάχιστον 11 ναούς στην πόλη των Φαρσάλων και στα γύρω χωριά, ανάμεσά τους οι εκκλησίες Κωνσταντίνου και Ελένης (Ρήγαιο), Υψώσεως Τιμίου Σταυρού (Σταυρός), Αγίου Γεωργίου (Φάρσαλα), Αγίας Αικατερίνης (Ξυλάδες), Αγίου Βησσαρίωνα (Μεγάλο Ενύδριο), Αγίου Αντωνίου (Ναρθάκι).

  Αλληλοκαρφώματα
  Στις αρχές του μήνα, ένας από τους δύο ιερείς που έχουν τεθεί σε αργία για το σκάνδαλο με τις εικονικές δωρεές συνελήφθη στη Λάρισα για παράνομη κατοχή μιας βυζαντινής εικόνας. Η σύλληψή του ήταν αποτέλεσμα «αλληλοκαρφώματος» μεταξύ ιερωμένων

 7. Ο/Η Παπαδογλέντια στα Φάρσαλα λέει:

  Βαράτε τα κλαρίνα
  Λεφτά υπάρχουν βιολιτζίδες

  Όλα τα σχόλια (9) εμφάνιση όλων
  .

  Απάντηση σε αυτό το βίντεο…

  Ο ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΣΤΑΥΡΟΥ ΦΑΡΣΑΛΩΝ (Α.Ο. ΣΤΑΥΡΑΕΤΟΣ) ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2011. ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ ΛΑΪΚΟ-ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΡΑΔΥΑ ΣΤΙΣ 23 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2011 ΣΤΟ ΣΤΑΥΡΟ ΦΑΡΣΑΛΩΝ. ΘΑ ΠΑΡΕΥΡΕΘΟΥΝ ΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ :

  ΚΩΣΤΑΣ ΣΑΦΕΤΗΣ

  ΞΕΝΙΑ ΒΕΡΡΑ

  ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΚΟΚΚΩΝΗΣ(ΚΛΑΡΙΝΟ)

  vasilis3181Πριν από 1 έτος

  Απάντηση

  ΕΓΩ ΘΕΛΩ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΤΟΝ ΠΑΠΑ ΝΑ ΤΟΝ ΣΤΕΙΛΕΙΣ ΣΕ ΜΑΣ ΣΤΟ ΚΑΥΚΑΣΟΧΩΡΙ ΝΑ ΓΕΝΕΙ ΧΑΜΟΣΣΣ….

  Sarakatsanokostantis
  Πριν από 1 έτος

 8. Ο/Η Mαρκήσιος ντε Σαντ λέει:

  Mήπως φίλοι αυτά που λέει ο Ζούγκλας εξηγούν κομματάκι τα σου ξου μου του Τσίπρα με τον μεγάλο παπά;
  Ξέρετε τίποτα για αυτά που ισχυρίζεται το blog του Τριανταφυλόπουλου;
  Αλήθεια ή ψέματα ή μισοαλήθειες μισοψέματα;
  Μπορεί κάποιος να απαντήσει;

  http://www.zougla.gr/blog/article/636488

  Είναι μέγα ψεύδος ότι ο Παύλος Τσίπρας ήταν Αντιστασιακός και τον είχε συλλάβει η Χούντα.

  Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 21 Νοεμβρίου 2012, 11:16

  απο Γιώργος Καντάρας

  Ο ΜΑΚΑΡΙΤΗΣ ΜΕΓΑΛΟΕΡΓΟΛΑΒΟΣ ΣΚΑΠΑΝΕΥΣ ΤΗΣ ΧΟΥΝΤΑΣ

  Μόνος του πήρε την πρωτοβουλία να χοροστατήσει στην κηδεία του πάμπλουτου μπαμπά του Αλέξη Τσίπρα, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος Λιάπης.
  Ο 78χρονος Παύλος Τσίπρας
  πέθανε ξαφνικά από καρδιακή προσβολή τα μεσάνυχτα της περασμένης Δευτέρας 29 Οκτωβρίου και κηδεύτηκε στις 4 το απόγευμα της Τρίτης από τον Άγιο Γεώργιο του Διονύσου.
  Στους δημοσιογράφους απαγορεύτηκε να καλύψουν την κηδεία, για να μη μάθουν οι χαχόλοι οι Έλληνες από πόσο «χριστιανική» οικογένεια προέρχεται ο άθεος Αρχηγός του Σύριζα…

  Κάνω επιγραμματικά τις αποκαλύψεις, γιατί δεν με παίρνει ο χώρος:

  1) Ο γεννημένος στην Άρτα το 1934 Παύλος Τσίπρας, υπήρξε συνιδρυτής (με τον Ίωνα Παράσχη) της τεχνικής εταιρείας «Σκαπανεύς ΑΤΕ» που μαζί με την «ΕΔΟΚ-ΕΤΕΡ» και την «ΑΡΧΙΡΟΔΟΝ» ήσαν οι τρείς εταιρείες που έπαιρναν ΟΛΑ τα Μεγάλα Έργα επί 21ης Απριλίου. Ο Στυλιανός Παττακός (Έγινε 100 ετών την παρελθούσα Πέμπτη 8 Νοεμβρίου!) ) έδινε αφειδώς έργα Στον Παύλο Τσίπρα, με αποτέλεσμα ο μπαμπάς του Αρχηγού του Σύριζα να γίνει πάμπλουτος επί 21ης Απριλίου.

  2) Η οικονομική άνεση του «καλού χριστιανού» Παύλου Τσίπρα επί Χούντας, τον έκανε να χρηματοδοτεί τις δράσεις της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, με αποτέλεσμα να τον εκτιμήσει ιδιαιτέρως ο Χουντικός Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος Κοτσώνης.

  Ο Παύλος Τσίπρας μπαινόβγαινε επί Χούντας στην Αρχιεπισκοπή και βοηθούσε οικονομικά τον «Αγαπισμό» του Κοτσώνη και το Ιεραποστολικό Έργο του (νύν Αλβανίας) Αναστάσιου Γιαννουλάτου στην Αφρική, όπου έπαιρνε έργα ο «Σκαπανεύς»! Εκεί στην Αρχιεπισκοπή (όπου τότε ήταν Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου) πρωτογνώρισε ο σημερινός Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος Λιάπης τον μπαμπά του Τσίπρα, γι’ αυτό και σκίστηκε να πάει στην προχθεσινή κηδεία του Παύλου στον Διόνυσο, χωρίς να τον καλέσει η οικογένεια Τσίπρα!

  3) Μέσω του χουντικού Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου Κοτσώνη, ο Παύλος Τσίπρας συνδέθηκε με την «χριστιανικώτατη» οικογένεια των Αλαβάνων (Κοτσώνης και Αλαβάνοι ήσαν Τήνιοι), η οποία διαχειριζόταν επί 100 χρόνια το χρυσοφόρο Προσκύνημα της Τήνου.
  Έτσι έμαθε τον μικρό Αλέξη (γεννήθηκε το 1974) ο Αλέκος Αλαβάνος, και γι’ αυτό τον πρότεινε για την Αρχηγία του Συνασπισμού τον Φεβρουάριο του 2008.
  Όλα εξηγούνται σε αυτή την ζωή:
  Για μία ακόμη φορά, επιβεβαιώνεται η θεωρία της Στήλης ότι όλο το σημερινό Αντιρατσιστικό Κίνημα προήλθε από τον Χουντικό Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο Κοτσώνη…
  Είναι μέγα ψεύδος ότι ο Παύλος Τσίπρας ήταν Αντιστασιακός και τον είχε συλλάβει η Χούντα.
  Η Αλήθεια έχει ως εξής:
  Ο μεγαλύτερος αδελφός του Παύλου και θείος του Αλέξη, μακαριστός Ηρακλής Τσίπρας, υπήρξε την δεκαετία του 1950 στέλεχος της ΕΔΑ, όπως πάρα πολλοί άλλοι καλοί χριστιανοί. Όταν ήρθε η 21η Απριλίου, οι Αξιωματικοί προσπάθησαν να βρούν και να συλλάβουν τον Ηρακλή, διότι ήταν φακελωμένος ως στέλεχος της ΕΔΑ.
  Δεν τον βρήκαν και γι’ αυτό συνέλαβαν τον Παύλο Τσίπρα, τον οποίο και άφησαν ελεύθερο σε λίγες ημέρες!
  Αυτή ήταν η περίφημη αντιστασιακή δράσις του μπαμπά του Αλέξη, ο οποίος τσάκωνε ΟΛΑ τα Μεγάλα Έργα της Χούντας δια του «Σκαπανέως ΑΤΕ»!..

  Όσο για τον Ηρακλή Τσίπρα, έσπευσε αμέσως να τα βρεί με την 21η Απριλίου, σε τέτοιο σημείο μάλιστα, που το 1968 ανέλαβε Γενικός Αρχηγός της Ποδοσφαιρικής Ομάδος του Παναθηναϊκού!

  Όταν το 1971, μεσούσης της Χούντας, ο Παναθηναϊκός έκανε την θρυλική εποποιΐα που τον οδήγησε (2 Ιουνίου 1971) στο Γουέμπλεϋ με τον Άγιαξ, Γενικός Αρχηγός του ήταν ο θείος του Αλέξη Τσίπρα και… Μέγας Αντιστασιακός, Ηρακλής Τσίπρας!!..

  • Ο/Η laskaratos λέει:

   Παρόμοια δημοσιεύματα ή και αυτούσια έχουν αναπαραχθεί σε μεγάλη έκταση στο Διαδίκτυο, χωρίς να διαψευστούν. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι εν μέρει τουλάχιστον θα αληθεύουν, αλλά εγώ νομίζω ότι οι τυχόν οικογενειακοί δεσμοί με τη χουντική Εκκλησία δεν συνδέονται με τη σημερινή συμπεριφορά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή έχει να κάνει με πολιτική βλακεία και ελαστική ηθική του γόνου, αλλά και με προφανή αδυναμία των παλιών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ να διαφοροποιηθούν και αυτό ειναι πολύ απογοητευτικό.
   Πλάκα έχει αυτό το «μακαριστός» που ο συντάκτης βάζει μπροστά στο όνομα του νεκρού θείου.

 9. Ο/Η Παπα Σούζας λέει:

  Όλο και περισσότερα αυτά που ενώνουν Τσίπρα και Ιερώνυμο

  Αναρτήθηκε από τον/την docimastikos στο Νοεμβρίου 25, 2012

  Το ότι οι σχέσεις μεταξύ του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα και του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου είναι καλές, δεν είναι κάτι αυτονόητο. Και αυτό γιατί οι θεσμοί που εκπροσωπούν, έχουν μεταξύ τους περισσότερες διαφορές, από ότι κοινά. Ωστόσο, η μεταξύ τους «χημεία» φαίνεται πως γεφυρώνει το χάσμα που παραδοσιακά χαρακτήριζε τις σχέσεις Εκκλησίας και Αριστεράς.

  Η παρουσία του Αρχιεπισκόπου στην κηδεία του πατέρα του Αλέξη Τσίπρα επιβεβαίωσε το πόσο καλή είναι η μεταξύ τους σχέση. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο ίδιος ο κ. Ιερώνυμος το πρότεινε στον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, όταν του τηλεφώνησε για να τον συλλυπηθεί.

  Η Κουμουνδούρου, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής», αξιολογεί θετικά τις παρεμβάσεις των Μητροπολιτών ενάντια στα ακροδεξιά φαινόμενα και θεωρεί «ευτυχή συγκυρία» το γεγονός πως αυτή την δύσκολη εποχή Προκαθήμενος της ελληνικής εκκλησίας είναι ο κ. Ιερώνυμος .

  Από την πλευρά της, η Αρχιεπισκοπή αναγνωρίζει στη στάση του κ. Τσίπρα μία διαλλακτικότητα όσον αφορά στα εκκλησιαστικά ζητήματα, στάση που αντίθετα δεν πιστώνουν στη Δημοκρατική Αριστερά.

  Σίγουρα, υπάρχουν αρκετά και καθόλου αμελητέα «αγκάθια» στις μεταξύ τους σχέσεις, όπως π.χ. η εκκλησιαστική περιουσία ή το ζήτημα του διαχωρισμού Κράτους-Εκκλησίας.

  Αλλά η έντονη αντίθεσή τους στην πολιτική που εφαρμόζεται στην Ελλάδα, φαίνεται να λειτουργεί ως ισχυρός συνδετικός κρίκος μεταξύ του κ. Τσίπρα που «έρχεται» προς την εξουσία και δεν θέλει να έχει απέναντί του την Εκκλησία και του κ. Ιερώνυμου που βλέπει τον ΣΥΡΙΖΑ να εδραιώνεται ως μεγάλο κόμμα και επιδιώκει να τον εντάξει στον κύκλο των συνομιλητών της Εκκλησίας.

  newsbomb.gr
  http://olympia.gr/2012/11/25/%CF%8C%CE%BB%CE%BF-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%83%CF%8C%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%B1-%CE%B1%CF%85%CF%84%CE%AC-%CF%80%CE%BF%CF%85-%CE%B5%CE%BD%CF%8E%CE%BD%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CF%84/

 10. Ο/Η TARZANAKOS λέει:

  Το συγκεκριμένο άρθρο μπορεί να το δεί κανείς, ξεφυλλίζοντας την εφημερίδα «ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ»:

  «Ψύχρα μεταξύ Ιερώνυμου-Τσίπρα» (σελ. 37)

  http://topontiki.gr/archive-new.php?acat=2&aid=936&y=2008

  Η αλήθεια είναι ότι αυτός ο τρόπος δεν είναι και πολύ πρακτικός για να το «κατεβάσει» κανείς και να το «ποστάρει»…

 11. Ο/Η Έλληνας Καθολικός λέει:

  http://www.spirospero.gr/index.php/oikonomia/29434-sti-faka-tou-sdoe-kai-tritos-mitropolitis

  Στη «φάκα» του ΣΔΟΕ και τρίτος Μητροπολίτης

  26 Νοεμβρίου 2012 | 14:06. Οικονομία

  Το άνοιγμα των λογαριασμών και τρίτου Μητροπολίτη από το λεκανοπέδιο Αττικής έχει ζητήσει το ΣΔΟΕ. Υπάρχουν, μάλιστα και καταγγελίες από ιερείς κα επιτρόπους των ναών της Μητρόπολής του.

  Ο έλεγχος που βρίσκεται σε εξέλιξη, επεκτείνεται εκτός από τους τραπεζικούς λογαριασμούς του εν λόγω Μητροπολίτη, στη συνολική ακίνητη περιουσία του.

  Από τα μέχρι τώρα στοιχεία της έρευνας προκύπτει ότι ο συγκεκριμένος ιεράρχης είναι ο επικεφαλής ομάδας ανθρώπων που ασχολούνται αποκλειστικά με το να «βάζουν χέρι» στα χρήματα της Μητρόπολης. Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες της Δημοκρατίας, δεν θεωρείται τυχαίο το γεγονός ότι τα έργα που γίνονται σε ναούς της Μητρόπολης, ανατίθενται σε συγκεκριμένους εργολάβους.

  Πηγή: Δημοκρατία

  Διαβάστε επίσης

  Εκατομμυριούχους Μητροπολίτες εντόπισε το ΣΔΟΕ

  Ρουκέτα του ΣΔΟΕ στη Βουλή

 12. Ο/Η Nτένης ο τρομερός λέει:

  http://www.zougla.gr/blog/article/639383

  Ο διεφθαρμένος μητροπολίτης Περιστερίου μίλησε…

  Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 26 Νοεμβρίου 2012, 23:18

  Αφού του βρήκαν τα 4 (5;) εκατ. ευρώ (!!) σε προσωπικούς λογαριασμούς ο άγιος πατέρας είπε ότι δεν είναι προϊόν παρανομίας αλλά 56 χρόνων σκληρής δουλειάς!!! (πολύ σκληρή και επικερδής η διακονία του ποιμνίου). ΟΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΜΟΥ ΝΑ ΠΑΕΙ ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΕΙΠΕ ΤΟ ΚΑΘΗΚΙ. Τι σας θυμίζει η δήλωση αυτή; ποιόν σας θυμίζει; που παραπέμπει; σε ποιά περασμένα μεγαλεία; (ας δουλεύατε ρε φτωχομπινέδες 56 χρόνια να είχατε εκατομμύρια, αλλά από τα 45 θα παίρνετε σύνταξη ξεφτίλες)

  Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 26 Νοεμβρίου 2012, 23:18

  • Ο/Η Nτένης ο τρομερός λέει:

   http://www.amen.gr/article11234

   Η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος αποφάσισε, το 2005, να ζητήσει την εφαρμογή της διαδικασίας για το σύνολο των Ιεραρχών αλλά και των κληρικών και λαϊκών που ασκούν διοίκηση ή διαχειρίζονται χρήματα σε εκκλησιαστικά ΝΠΔΔ. Ωστόσο μέχρι σήμερα το «Πόθεν Έσχες» δεν έχει εφαρμοστεί είτε γιατί ακόμα δεν έχει υποβληθεί επίσημο αίτημα προς την Πολιτεία, είτε γιατί η Πολιτεία αδιαφόρησε να συμπεριλάβει στη διαδικασία και τα πρόσωπα της Εκκλησίας.

 13. Ο/Η Του κώλου λέει:

  άλλα λόγια ν’αγαπιόμαστε

  Στο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αξιωματικών Αστυνομίας παρευρέθηκε σήμερα το πρωί ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

  Οι ασθένειες του ανθρώπου, όπως η απιστία, η υποκρισία και η κατάχρηση αρρωσταίνουν και τους θεσμούς, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Αρχιεπίσκοπος.

  Μιλώντας στους αξιωματικούς της αστυνομίας ο κ. Ιερώνυμος τους τόνισε πως δεν πρέπει να το βάζουν κάτω, ακόμη και όταν πλήττονται ύπουλα. «Δεν παίζει ρόλο σε ποια παράταξη ανήκουμε. Αυτή την ώρα χρειάζεται η συνεργασία όλων μας» είπε χαρακτηριστικά.

  «Δάνεια παίρνουμε από το ΔΝΤ, αξίες και αρχές δεν μπορούμε να πάρουμε. Πρέπει να δώσουμε αίμα αγωνιστικό. Ποιο είναι το φάρμακο; Η μετάνοια. Μετανιώνω σημαίνει αλλάζω μυαλό, αλλάζω μέσα μου εσωτερικά και αυτό γίνεται πράξη στη κοινωνία», υπογράμμισε.

 14. Ο/Η Επισκέπτης λέει:

  http://xairete.blogspot.gr/2012/09/blog-post_14.html

  Θαύμα – θαύμα (της εκκλησίας της απάτης): «Εορτάστηκε η Αγία Θεοδώρα Βάστα»

  ΔΙΑΒΑΖΩ:
  Εορτάστηκε η Αγία Θεοδώρα Βάστα

  Με μεγαλοπρέπεια και φέτος εορτάστηκε η αγία Θεοδώρα Βάστα στην Μεγαλόπολη.

  Ένα μεγάλο πανηγύρι ήταν εκεί 10 και 11 Σεπτεμβρίου 2012.
  http://mantatanews.blogspot.gr/2012/09/blog-post_1554.html

  Τα δέντρα, ποτίζονται πλούσια!

  Τα δέντρα, των οποίων οι κορμοί, στο πλάι στο εκκλησάκι, μπογιατίστηκαν ασορτί με τον τοίχο, για να εξαπατούν το μάτι, ότι τάχα ξεκινάνε από τη στέγη!
  Πίσω δε, φαίνονται κανονικά ρίζες στο έδαφος
  (Αυτές, δεν τις μάντρωσαν!)

  THAYMA-THAYMA-ME-DENTRA

  Αναρτήθηκε από P. MICHALOPOULOS στις 1:19 π.μ.

 15. Ο/Η laskaratos λέει:

  Περίεργες συμπεριφορές της Δικαιοσύνης:
  1. Στη Λούτσα:

  Ανατριχιαστική ομολογία: «Πήγαμε να κάψουμε τους αλλοδαπούς για… πλάκα» είπαν οι 4 νεαροί ηλικίας 17, 19, 20 και 23 ετών

  Συνελήφθησαν στα Σπάτα και στη Λούτσα

  Η εφημερίδα των Συντακτών επισημαίνει πως δεν ενεργοποιήθηκε ο αντιρατσιστικός νόμος.
  Υπενθυμίζω ότι ο επαινούμενος από τον Αλέξη Τσίπρα μητροπολίτης Μεσογαίας είχε στείλει 4 παπάδες να ελογήσουν τα γραφεία Λούτσας της Χρυσής Αυγής.

  2. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει βουλευτίνα στη Σάμο, ελπίζω να μην το αφήσει το ζήτημα να περάσει, χάριν της «κονωνικής υπεραξίας» που έχουν κάποιες κατηγορίες εργαζομένων:

  http://www.efsyn.gr/?p=3738

  Καθίζουν στο εδώλιο τα ανθρώπινα δικαιώματα

  Tου Δημήτρη Αγγελίδη

  Το εξής πρωτότυπο μήνυμα στέλνει η Εισαγγελία Σάμου στους υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων και γενικότερα σε όσους καταγγέλλουν κρατικές παραβιάσεις: Αντί να διερευνώνται οι καταγγελίες για παραβιάσεις, θα διώκονται αυτοί που τις υποβάλλουν.

  Η εξωφρενική υπόθεση που οδήγησε στη δίωξη μέλους οργάνωσης για τα δικαιώματα των προσφύγων (δικάζεται στις 6 Δεκεμβρίου) έχει ως εξής: Τον Μάιο του 2010, η Κίνηση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα «Αλληλεγγύη στους Πρόσφυγες» έστειλε επιστολή στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, με κοινοποίηση στην Αστυνομική Διεύθυνση Σάμου και σε τρεις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

  Η οργάνωση ρωτούσε το υπουργείο σχετικά με την τύχη 15 προσφύγων που, σύμφωνα με πληροφορίες κατοίκων της Σάμου, είχαν εμφανιστεί στο νησί και είχαν συλληφθεί από την Αστυνομία, αλλά η οργάνωση δεν κατάφερε να τους εντοπίσει στο τοπικό κέντρο κράτησης.

  Επιπλέον, επικαλούμενη μαρτυρίες κρατουμένων ότι υπάλληλοι της Frontex απομάκρυναν από το κέντρο δύο πρόσφυγες, ρωτούσε «με ποια δικαιοδοσία η Frontex μετακινεί ανθρώπους».

  Η επιστολή αντιμετωπίστηκε από τις κρατικές υπηρεσίες με… οξυμένη ευαισθησία, αλλά προς την αντίθετη κατεύθυνση.

  Οχι μόνο δεν απαντήθηκε η επιστολή, αλλά η Αστυνομική Διεύθυνση Σάμου την παρέπεμψε στην εισαγγελία, ζητώντας τη δίωξη του συντάκτη της, με την κατηγορία ότι η επιστολή είναι ψευδής και συκοφαντική.

  Πράγματι, η εισαγγελία άσκησε ποινική δίωξη κατά της συντάκτριας, η οποία δικάζεται στις 6 Δεκεμβρίου για παραβίαση του άρθρου 225 παρ. 2 του Ποινικού Κώδικα περί «ψευδούς αναφοράς στην αρχή», που τιμωρείται με φυλάκιση από ένα ώς πέντε χρόνια.

  Οπως επισημαίνει η συνήγορος της κατηγορουμένης Μαριάννα Τζεφεράκου, η δίωξη αντίκειται στη λογική, καθώς η επιστολή απλώς ζητούσε τη διερεύνηση πληροφοριών που προέρχονταν από τρίτους.

  Ερωτήματα δημιουργεί και η διαδικασία που ακολουθήθηκε στην προανάκριση. Η δίωξη βασίστηκε στην κατάθεση ενός αστυνομικού, χωρίς να προσκομιστούν αποδεικτικά στοιχεία και χωρίς ο ίδιος να κληθεί να καταθέσει μάρτυρας στο δικαστήριο.

  Εντύπωση προκαλεί και το γεγονός ότι η δίωξη δεν στράφηκε εναντίον της οργάνωσης, αλλά προσωπικά στο μέλος που συνέταξε την επιστολή για λογαριασμό της.

  Το ακόμη πιο εξωφρενικό είναι ότι οι συνθήκες του κέντρου κράτησης της Σάμου έχουν καταγγελθεί επανειλημμένως και έχουν μάλιστα καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, χωρίς ποτέ να ασκηθεί δίωξη από τις ελληνικές υπηρεσίες και χωρίς να τιμωρηθεί κανένας υπεύθυνος.

  «Η δίωξη είναι ξεκάθαρα εκδικητική», λέει η κ. Τζεφεράκου. «Στοχεύει στην ποινικοποίηση της δράσης των προασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

  Οταν όμως ποινικοποιείται το δικαίωμα των πολιτών να απευθύνονται στη διοίκηση ζητώντας τη διερεύνηση υποθέσεων διαφθοράς, διαφάνειας και κατάχρησης εξουσίας, τότε βάλλεται το κράτος δικαίου».

  Για «προσχηματική ποινικοποίηση» και «πολιτική δίωξη με απώτερο στόχο τον εκφοβισμό και την πάταξη όσων αντιστέκονται στην αυθαιρεσία και στην ατιμωρησία» κάνει λόγο η οργάνωση. Ανακοίνωση αλληλεγγύης έβγαλε και ο Σύλλογος Εργαζομένων στη ΔΟΥ Σάμου.
  _______________________________________________________

  Με την ευκαιρία δείτε και αυτό που δεν θα καταγγείλει ποτέ ο Αρχιεπίσκοπος Λαυρεντιάδη και ΣΥΡΙΖΑ.

 16. Ο/Η Καστρινακης Μιχαλης λέει:

  O τίτλος περί ανήθικης σχέσης του σ. Τσίπρα και του Ιερώνυμου μού κίνησε την περιέργεια, καθώς υπέθεσα πως παραπέμπει σε σεξουαλικού χαρακτήρα σχέσεις, ή τουλάχιστον σε ερωτικά συναισθήματα και αντίστοιχους πόθους .
  Η ανάγνωση του κειμένου με έκανε να αντιληφθώ τον εσφαλμένο χαρκτήρα της υπόθεσης μου.
  Τα συγχαρητήρια μου που βάλατε έναν τόσο εμπνευσμένο (ανοικτό σε πολλές αναγνώσεις) τίτλο σε ένα κείμενο σουρεαλιστικού χαραχτήρα….

  • Ο/Η Po λέει:

   Κύριε Καστρινάκη,
   Η αλήθεια είναι ότι όσα γράφονται γενικώς στο ιστολόγιό μας, είναι πλάσματα της φαντασίας που αραδιάζουμε στην οθόνη χωρίς κανένα βάσιμο στοιχείο.
   Η πράξη αυτή γίνεται χωρίς δεύτερες σκέψεις, αυτομάτως. Το άτιμο το υποσυνείδητο βλέπετε.
   Γνήσιοι άτυχοι σουρεαλιστές.
   …αν ζούσε κι ο Μπρετόν…

  • Ο/Η laskaratos λέει:

   Κύριε Καστρινάκη,
   δεν φταίω εγώ αν είσαστε ποτισμένος από την εκκλησιαστική ηθική και η λέξη ανήθικη για εσάς παραπέμπει στη σεξουαλική συμπεριφορά.
   Θα μου επιτρέψετε να σας πω το αυτονόητο, ότι για έναν αριστερό άνθρωπο η ερωτική ή σεξουαλική σχέση μεταξύ ενηλίκων δεν έχει να κάνει με την ηθική όπως ισχυρίζονται οι υποκριτές και νοσηροί καλόγεροι.
   Η ανηθικότητα της σχέσης μεταξύ Τσίπρα-Ιερώνυμου, πηγάζει από τα κουκουλώματα των παρανομιών της Εκκλησίας από τον πρώτο.
   Επ’αυτού όμως αποφεύγετε να αρθρώσετε έστω και μια λέξη.
   Περιμένω λοιπόν τα επιχειρήματά σας, που παρακαλώ αν κατατεθούν εδώ τελικά, να είναι συγκεκριμένα.

   • Ο/Η Πωλ Ελυάρ (Psycho) λέει:

    Στο ίντενετ υπάρχουν πολλοί οπαδοί του κατά Καστρινάκη σουρεαλισμού.
    H ανήθικη σχέση ερέθισε πολύ κόσμο.

    Blogs – Η ανήθικη σχέση του κ.Τσίπρα με τον αρχιεπίσκοπο | Palo.gr

    http://www.palo.gr › Ελλάδα › Κοινωνία

    Να ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγχο των καταθέσεων των μητροπολιτών Έχει και η Αριστερά την Κανόσσα της Γράμμα από το Ληξούρ ι: Αναγνώστης Λασκαράτος Κύριε …

    Η ανήθικη σχέση του κ.Τσίπρα με τον αρχιεπίσκοπο » ΑΘΡΗΣΚΟΣ

    athriskos.gr/web/28/11/2012/4370/

    Πριν από 20 ώρες – Ο ΣΥΡΙΖΑ υποτίθεται ότι σέβεται τα ατομικά Δικαιώματα, την Επιστήμη και τη Δημοκρατία. Η Εκκλησία είναι επίσημα ταγμένη απέναντί τους.

    .

    αρχιεπίσκοπο » ΑΘΡΗΣΚΟΣ

    athriskos.gr/web/tag/αρχιεπίσκοπο/ – Προσωρινά αποθηκευμένη

    Αρχείο ετικετών: αρχιεπίσκοπο. Νοε 28. Η ανήθικη σχέση του κ.Τσίπρα με τον αρχιεπίσκοπο. Κατηγορίες: θΡΗΣΚΕΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΑ. από stauros. 28 Νοεμβρίου, 2012 …

    Η ανήθικη σχέση του κ.Τσίπρα με τον αρχιεπίσκοπο – Politicsonline.gr

    http://www.politicsonline.gr › BLOGS

    Πριν από 22 ώρες – Να ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγχο των καταθέσεων των μητροπολιτών Γράμμα από το Ληξούρι: Αναγνώστης Λασκαράτος Κύριε Ροΐδη, Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι …

    .

    Η ανήθικη σχέση του κ.Τσίπρα με τον αρχιεπίσκοπο – ΤΟ ΠΙΤΣΙΡΙΚΙ

    pitsirikidotnet.wordpress.com/2012/11/29/49594/

    Πριν από 5 ώρες – Reblogged from Ροΐδη Εμμονές: Να ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγχο των καταθέσεων των μητροπολιτών Έχει και η Αριστερά την Κανόσσα της Γράμμα …

 17. Ο/Η ddany λέει:

  Ο επίσκοπος των καταπιεσμένων
  ΝΤΟΜ ΧΕΛΝΤΕΡ ΚΑΜΑΡΑ
  Ο επισκοπος των καταπιεσμενων
  ¨ Οταν δινω τροφη στους φτωχους, με λενε αγιο. Οταν ρωταω γιατι ειναι φτωχοι, με λενε κομμουνιστη ¨. Ο Βραζιλιανος Ντομ Χελντερ Καμαρα, ο καθολικος αρχιεπισκοπος της Ολιντα και της Ρεσιφε, εφυγε τη νυχτα της Παρασκευης (Αυγουστου 27,1999) εχοντας ζησει μια ζωη οπως τη θελει το Ευαγγελιο – ως φιλος των φτωχων και των καταπιεσμενων.
  ¨Ας δωσουμε μια για παντα τελος στην εικονα του επισκοπου-πριγκιπα, ο οποιος κατοικει σε μεγαρο και ειναι απομονωμενος απο τον κληρο ¨, καλουσε ο Ντομ Χελντερ, το 1963, τους συναδελφους του επισκοπους. Συνεπης στη διδασκαλια του, οταν την επομενη χρονια εφτασε ως αρχιεπισκοπος στη Ρεσιφε, εβαλε στην αποθηκη τον χρυσοποικιλτο επισκοπικο θρονο και τον αντικατεστησε με μια απλη ξυλινη καρεκλα, και επελεξε να μην κατοικησει στο επισκοπικο μεγαρο, αλλα σ ενα απλο δυαρυ πισω απο την εκκλησια του. Στη διαρκεια της χουντας ταξιδεψε στο εξωτερικο καταγγελοντας τα βασανηστηρια και τους φονους του καθεστωτος.

  • Ο/Η laskaratos λέει:

   Ο γνωστός και ως ερυθρός επίσκοπος.
   Ο ΣΥΡΙΖΑ βολεύεται και με χουντικούς κομπιναδόρους μητροπολίτες, στους οποίους κάνει πλάτες.
   Έχει πολύ χαμηλά τον πήχυ.

 18. Ο/Η Καστρινακης Μιχαλης λέει:

  Κύριε Ροίδη χαίρομαι που σε ένα χιουμοριστικό σχόλιο απαντήσατε αντίστοιχα.
  Κύριε Λασκαράτε δεν έχω μπεί σε αυτή την συζήτηση, επειδή θεωρώ πως το θέμα της (συγκάλυψη σκανδάλων απο τον ΣΥΡΙΖΑ) είναι καταφανώς ανύπαρκτο. Επειδή απαιτείται συγκεκεριμέα στοιχεία σας υπενθυμίζω την ολόθερμη στήριξη του ΣΥΝ (και επι προεδρίας Αλαβάνου και επι προεδρίας Τσίπρα ) στον μεγάλο αγώνα των κατοίκων του Λασιθίου ενάντια στα σχέδια Εκκλησίας και εργολάβων στην υπόθεση των κτημάτων της μονής Τοπλού. Αντίστοιχη στήριξη προσφέραμε και στον νομό που κατοικώ, στο κίνημα των πολιτών της Σούρπης για να μην γίνουν γήπεδα γκολφ σε εκτάσεις που εμφανίζονταν να ανήκουν σε μοναστήρια και ναούς (και τελικά η έρευνα απέδειξε πως κάτι τέτοιο δεν ίσχυε. Είναι χαραχτηριστικο πως πέρα απο τις δράσεις των μελών μαςστην Μαγνησία γι αυτό το θέμα,, οι μόνοι φορείς που ο Τσίπρας έχει συναντήσει στις τρείς επισκέψεις του στον Βόλο μετά την εκλογή του ως προέδρου του ΣΥΝ ήταν οι κινήσεις πολιτών και οι περυβαλλοντικές πρωτοβουλίες που βρίσκονταν στην πρώτη γραμμή αυτού του αγώνα.
  Γενικότερα τώρα, η ρήση του σ. Νίκου Παππά περί του Ιερώνυμου και το όποιο καλό κλίμα υπάρχει στις συναμτήσεις Τσ. και Ιερ. εξηγούνται απο τα αντιφασιστικά αντανακλαστικά του χώρου. Ο Χριστόδουλος ήταν φασίστας χομεινικού τύπου με έντονες συνεχείς παρεμβάσεις στην πολιτική ζωή. Ακόμα και αν, ο Ιερ, επι χούντας τα πήγε καλά με το καθεστώς,.η σημερινή πραγματικότητα είναι πως δεν ασκεί πολιτικές παρεμβάσεις, δεν απαιτεί θεοκρατικό καθεστώς, δεν ευλογεί την άκρα δεξιά του κυρίου , όπως σίγουρα θα έκανε ο Χριστόδουλος. Βεβαίως η Εκκλησία έχει ελάχιστα κάνει για την καταδίκη της ΧΑ,,η πλειοψηφία των μητροπολιτών της συνεχίζει να είναι τουλάχιστον υπερσυντηρητική, η σχέση της με τα φράγκα συνεχίζει να είναι άτεγκτη και όλα τα υπόλοιπα προφανή.
  Εσείς δεν είστε που ορθώς ζητάτε πανδημοκρατική διαδήλωση ενάντια στον φασισμό ? Αν, ορθώς, θεωρήσουμε πως η ΝΔ συνιστά δημοκρατικό κόμμα,, παρά τους ακροδεξιούς της βουλευτές και υπουργούς, τότε αντίστοιχα και ο Ιερ. συγκαταλέγεται στο τόξο των δημοκρατικών δυνάμεων που είναι αναγκαιότητα να συνεργαστούν κατά του φασισμού.
  Η θέση του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει ο χωρισμός Εκκλησίας κράτους. Η θέση αυτή είναι απίθανο να αλλάξει. Ο τρόπος που θα υλοποιηθεί αυτή η θέση απο μια αριστερή κυβέρνηση αποτελεί θέμα συζήτησης και προβληματισμού.
  Τέλος, μου κάνει εντύπωση πως αν και αναφέρεστε τόσο πολύ στις προσωπικές επιλογές του σ. Τσίπρα, ασχολούμενος ακόμα και με την τελετή κηδείας του πατέρα, του δεν έχετε καταφέρει να γράψετε ούτε μια επαινετική κουβέντα για το γεγονός πως αποτελεί έναν απο τους ελάχιστους αριστερούς που επέλεξαν το σύμφωνο συμβίωσης (και μάλιστα την εποχή που ήταν ήδη πρόεδρος και όχι όταν ήταν άγνωστο στο πλατύ κοινό στέλεχος).

  • Ο/Η laskaratos λέει:

   Για να επικέντρώσω σε τρια από τα 803 παραδείγματα συγκάλυψης του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί ξεφεύγετε κάνοντας πως δεν ξέρετε:

   1.Πότε ο ΣΥΡΙΖΑ διαμαρτυρήθηκε για το πελώριο σκάνδαλο της παράνομης ασυλίας Τσουκάτου;

   2. Πότε ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε έλεγχο των καταθέσεων των μητροπολιτών;

   3.Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αποδοκίμασε τον κ.Δρίτσα που εγκάλεσε τους εφοριακούς όταν τόλμησαν να παραπέμψουν την Υδραία ταβερνιάρισσα γιατί δεν έκοψε 10 αποδείξεις, κατηγορώντας τους πως έπρεπε να την παραπέμψουν για μία μόνο απόδειξη.

   ΥΓ
   Περιμενω να δω πότε θα βρει καιρό ο ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει πρόταση νόμου για την απλή αναλογική.

   • Ο/Η Θεολόγος λέει:

    Ο Τσίπρας δεν τα βάζει με μητροπολίτες.
    Φτάσαμε αυτό το αυτονόητο που ζητάς να το ζητάει κάποιος από αυτούς που δεν έχει καταθέσεις, αλλά όχι η Αριστερά που γλείφει την εκκλησία
    http://xairete.blogspot.gr/2012/11/a.html

    Aρχιεπισκοπική» εμφάνιση Μεσογαίας προς τον.. Αρχιεπίσκοπο: »Ζητήστε από το ΣΔΟΕ να μας πει τι επιτέλους ισχύει»

    Με μία κίνηση αρκούντως αρχηγική θα λέγαμε, ο Μητροπολίτης Μεσογαίας Νικόλαος απευθύνθυκε με επιστολή του προς τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο και ζητά να διαψεύσει άμεσα το ΣΔΟΕ τα όσα κυκλοφορούν και σπιλώνουν, όπως τονίζει, αρχιερείς ή να επιβεβαιώσουν την όποια αλήθεια τους αφορά, ακόμη και να κάνουν έλεγχο στα οικονομικά του κάθε μητροπολίτη.

    Στην επιστολή αυτή που διακρίνεται για τη νευρικότητά της, ο Μητροπολίτης Μεσογαίας κάνει λόγο για διασυρμό της Εκκλησίας που οφείλεται «στο δηλητήριο της δημοσιογραφικής θρασύτητας, της σιωπής του ΣΔΟΕ και της αμηχανίας των αρχιερέων».

  • Ο/Η Παλιός λέει:

   Ο Ιερώνυμος δεν ευλογεί την άκρα Δεξιά του Κυρίου λέει ο κύριος Καστρινάκης.
   Να τον ρωτήσω κάτι;
   Δεν ντρέπεται που το λέει;

   http://periergaa.blogspot.com/2012/05/blog-post_604.html

 19. Ο/Η Cool Alexis λέει:

  «Όχι» ψήφισε στην… πρότασή του ο Τσίπρας

  29/11/2012, 18:57 |

  Διόρθωσε, μετά την επισήμανση Τζαμτζή.

  Ύστερα από μία έντονη συζήτηση με υψηλούς τόνους στη Βουλή για τη σύσταση εξεταστικής για το μνημόνιο, όταν έφτασε η σειρά του Αλέξη Τσίπρα να ψηφίσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, εκείνος ψήφισε… «Όχι».

  Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, διόρθωσε φυσικά αμέσως το λάθος του, ψηφίζοντας «Ναι», μετά, όμως, την επισήμανση του βουλευτή της ΝΔ, Δάνη Τζαμτζή, που ήταν επί του καταλόγου και τον ρώτησε «εάν είναι σίγουρος».

  Ο κ. Τζαμτζής σχολίασε το «λάθος» του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως «προφανώς μια ζωή συνηθισμένος στο »Οχι», μπερδευτήκατε και είπατε και σήμερα »Οχι»».

 20. Ο/Η laskaratos λέει:

  ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ
  Ζητάει αποξήλωση της επιγραφής στα γραφεία του ΚΚΕ!
  Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος

  Η επιγραφή που για πάνω από 30 χρόνια κοσμεί τα γραφεία του Κόμματος και την πλατεία Κοραή, ενόχλησε τη δημοτική αρχή και τον ΣΥΡΙΖΑ στον Πειραιά
  Με μια απαράδεκτη απόφαση, η δημοτική αρχή Πειραιά, με τη στήριξη της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ, απαιτούν από το ΚΚΕ να ξηλώσει την ονομασία και το σύμβολό του από το κτίριο της ΝΕ Πειραιά του Κόμματος, στην πλατεία Κοραή! Το θέμα συζητήθηκε στην προχτεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου μάλιστα, ο εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Καρδαράς, υποστήριξε ότι η πινακίδα του ΚΚΕ χαλάει την αισθητική του κτιρίου!

  Συγκεκριμένα, πριν από κάποιο χρονικό διάστημα, οι υπηρεσίες του δήμου είχαν κρίνει ως «αυθαίρετη» την πινακίδα στα γραφεία του Κόμματος και είχαν διαμηνύσει ότι πρέπει να κατέβει. Είναι αυτονόητο ότι κάτι τέτοιο δεν έγινε και δεν θα γίνει.

  Προχτές, στο Δημοτικό Συμβούλιο συζητήθηκε το θέμα «Λήψη απόφασης που αφορά τον τρόπο συνέχισης της εφαρμογής της υπ’ αριθ. 543/11 απόφασης ΔΣ για την αποξήλωση των παράνομων διαφημιστικών πινακίδων στα κεντρικά σημεία της πόλης». Εκεί, οι εκπρόσωποι της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισαν ότι αν δεν κατέβει η πινακίδα, θα επιβληθεί πρόστιμο για αυθαίρετη κατασκευή και επιπλέον πρόστιμο για τη διατήρησή της!

  Από την πλευρά των εκλεγμένων δημοτικών συμβούλων του ΚΚΕ, η Ελπίδα Παντελάκη έκανε καθαρό ότι δεν πρόκειται να κατέβει η πινακίδα του ΚΚΕ που κοσμεί την πόλη και πως όσα πρόστιμα και να επιβάλουν, θα καταργηθούν στην πράξη. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε για το θέμα, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

  «Καταγγέλλουμε το δήμαρχο Πειραιά και την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου, που με δικαιολογία την υπ’ αριθμόν 543/2011 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά για την αποξήλωση των παράνομων διαφημιστικών πινακίδων, αποφάσισε να θεωρήσει παράνομη την πινακίδα που υπάρχει πάνω από 30 χρόνια στο κτίριο του ΚΚΕ στην πλατεία Κοραή, και να επιβάλλει πρόστιμο για αυθαίρετη κατασκευή και διατήρησή της!

  Η προκλητική αυτή απόφαση της πλειοψηφίας του δήμου, στηρίχθηκε και από την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, ο εκπρόσωπος του οποίου ισχυρίστηκε πως η πινακίδα χαλάει την αισθητική του κτιρίου!

  Τους προειδοποιούμε ότι η πινακίδα του ΚΚΕ δεν πρόκειται να κατεβεί. Τα τρία γράμματα του ΚΚΕ και το σφυροδρέπανο, που αποτελούν το τιμημένο σύμβολό του, αντικατοπτρίζουν τους ταξικούς αγώνες του λαού μας χτες, σήμερα και αύριο. Είναι φανερό ότι το ΚΚΕ και το σφυροδρέπανο δε χωρούν στο δικό τους σύστημα διαχείρισης και αισθητικής. Καλούμε το λαό του Πειραιά να καταδικάσει την απαράδεκτη αυτή απόφαση».

 21. Ο/Η Αλέξης Χριστόφιας λέει:

  Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, Χρυσόστομος θέλει φωτοβολταϊκά

  Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, Χρυσόστομος, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Πολίτης ανέφερε πως η Εκκλησία έχει υπογράψει προσυμφωνίες και διαπραγματεύεται ώστε να μπει στον τομέα των φωτοβολταϊκών και στη δημιουργία εργοστασίου παραγωγής ενέργειας.

  «Οι επενδύσεις θα γίνουν σε συνεργασία και με άλλους επενδυτές. Έχουμε εκτάσεις που μπορούμε να αξιοποιήσουμε και θα κάνουμε και κάποιο δάνειο, καθώς δεν έχουμε ρευστότητα» δήλωσε ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου.

  Πάντως, ο Αρχιεπίσκοπος απαντώντας σε σχετική ερώτηση τόνισε ότι οι τράπεζες έχουν ρευστό για να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη ενώ σημείωσε χαρακτηριστικά:

  «Έχουν ρευστότητα οι τράπεζες… Οι τράπεζες δεν θέλουν χρήμα. Θέλουν χρόνο. Όποιος θέλει ας έρθει να το συζητήσουμε».

 22. Παράθεμα: Λειτουργία Κυριακής: Εξομολογεί το ΣΔΟΕ ή, η Εκκλησίαν μας; –Νδροπήν! « Ροΐδη Εμμονές

 23. Ο/Η Γαρουφαήλ Πατριώτης λέει:

  Άνοιξε η όρεξη

  http://atypos.com/2013/02/08/%ce%b4%ce%b9%cf%89%ce%be%cf%84%ce%b5-%cf%84%ce%b7-%cf%81%ce%b5%cf%80%ce%bf%cf%85%cf%83%ce%b7/

  Μέτα την εκδίωξη Θεοδωρίδη από το ΣΥΡΙΖΑ το γάντι πέφτει στη ΔΗΜΑΡ και την κυβέρνηση που επιβάλλεται να διώξει τη προκλητική κ. Ρεπούση.

 24. Ο/Η Left λέει:

  http://blogoperatispentaras.blogspot.gr/2014/01/blog-post_9.html

  Ο ΑΝΙΣΤΟΡΗΤΟΣ ΤΣΙΠΡΑΣ
  >> ΠΈΜΠΤΗ, 9 ΙΑΝΟΥΑΡΊΟΥ 2014

  Αλεξ. Τσίπρας: Πιστεύουμε ότι η αλληλεγγύη στον συνάνθρωπο αλλά και η αλλαγή της μεταναστευτικής πολιτικής είναι δύο σημεία στα οποία συμπλέουν οι θέσεις της Ευρωπαϊκής Αριστεράς με τις αξίες της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

  Δεκέβρης του 1999 και στην Αθήνα ψιλοχιονίζει και κάνει φοβερό κρύο! Σε μία πάροδο της Μητροπόλεως, υπάρχει μία εκκλησία (δεν γνωρίζω όνομα). Κάτω απ το υπόστεγο της εισόδου έχουν στρώσει κάτι χαρτόκουτες δύο άστεγοι και προσπαθούν να ζεσταθούν. Καθως περνώ έξω απο τον περίβολο, στέκομαι και παρατηρώ! Την ώρα εκείνη, βγαίνει ο παπας απο την εκκλησία, σβήνει τα φώτα, κλειδώνει την πόρτα και αφού ρίχνει μία ματιά σιχαμάρας στούς άστεγους, διασχίζει τον μικρό περίβολο και βγαίνει στο δρόμο! Ρε παπά, του λέω! Τι ψυχή κουβαλάς; Με τέτοιο κρύο αφήνεις τους ανθρώπους έξω; Άνοιξε την πόρτα, βάλε να δουλέψει το θερμαντικό (που σίγουρα σου έχουν εγκαταστήσει οι ενορίτες με τον οβολό τους)! Οι άνθρωποι μπορεί να πεθάνουν απόψε! Τι λες χριστιανέ μου; Μου απαντά! Η εκκλησία είναι ιερός χώρος! Και φεύγει…

  ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΣΤΟΝ ΜΑΛΑΚΑ «ΑΡΙΣΤΕΡΟ» ΠΟΥ ΔΗΛΩΣΕ ΟΤΙ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΔΕΕΙ Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟ!!! Ο ΑΓΡΑΜΜΑΤΟΣ, Ο ΑΝΙΣΤΟΡΗΤΟΣ, Ο ΑΝΕΡΜΑΤΙΣΤΟΣ!

 25. Ο/Η Ένας λέει:

  https://www.redtopia.gr/%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%87%CF%89%CF%81%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82-%CE%BA%CF%81%CE%AC%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82-%CE%B5%CE%BA%CE%BA%CE%BB%CE%B7%CF%83%CE%AF%CE%B1%CF%82-%CE%AC%CE%BB%CE%BB%CE%B7-%CE%BC/

  Διαχωρισμός κράτους – εκκλησίας: άλλη μία πολιτική απάτη του Σύριζα

  19 Δεκεμβρίου 2018

  redtopia2018

 26. Ο/Η laskaratos λέει:

  https://www.tovima.gr/2019/07/06/opinions/ekloges-kai-ekklisia-2/

  Εκλογές και Εκκλησία
  Κονιδιάρης Ιωάννης
  06.07.2019 – 07:15

  tovima.gr

  Οι εθνικές εκλογές που επιβλήθηκαν εκ των πραγμάτων μετά τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών λαμβάνουν χώρα σε εξαιρετικά βαρύ κλίμα, που το χαρακτηρίζουν η πολιτική παρακμή, η διάλυση του κοινωνικού ιστού, η διάχυτη ανυπακοή στους νόμους και ο ευτελισμός των θεσμών, το οποίο επιδεινώνεται από τις εξελίξεις στο Αιγαίο, στην Κύπρο και ευρύτερα στην Ανατολική Μεσόγειο.

  Συνήθως, όσο πλησιάζουν εκλογικές αναμετρήσεις, τόσο πυκνώνουν οι επισκέψεις πολιτικών σε εκκλησιαστικούς ταγούς, κυρίως στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και στους κατά τόπους μητροπολίτες, κατά περίπτωση, προκειμένου οι υποψήφιοι προπάντων να φωτογραφηθούν και να εμπλουτίσουν το διαφημιστικό τους φυλλάδιο με αποδείξεις της προσήλωσής τους στην Εκκλησία και κατ’ επέκταση να καταδείξουν την πίστη τους στην Ορθοδοξία…

  Το φαινόμενο αυτό, που ατυχώς παρουσιάζει μια κανονικότητα στον δημόσιο βίο της χώρας μας, γεννά σειρά ζητημάτων και εύλογων ερωτημάτων.

  Η πίστη στην Ορθόδοξη Εκκλησία και γενικά η απόδειξη ότι κάποιος είναι θρησκευόμενος είναι ένα ενδιάθετο δικαίωμα που συνδέεται στενά με τον σεβασμό της ιδιωτικής ζωής του ανθρώπου και δεν χρήζει ανακοινώσεως, πόσω μάλλον επιδεικτικής προβολής. Και αυτό ισχύει είτε είναι κάποιος πολιτικός ή πολιτευτής και γενικότερα δημόσιο πρόσωπο είτε όχι.

  Εάν εξαιρέσει κανείς εορτές, κατά τις οποίες απαιτείται από το πρωτόκολλο η παρουσία δημόσιων προσώπων και κρατικών αξιωματούχων σε επίσημες δοξολογίες ή λειτουργίες, ως εκ του κρατούντος συστήματος σχέσεων Κράτους και Εκκλησίας στη χώρα μας, όπως για παράδειγμα την Κυριακή της Ορθοδοξίας, κατά την οποία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όχι απλώς παρίσταται, αλλά είθισται και να απαγγέλλει το «Σύμβολο της Πίστεως», δεν προβλέπεται ούτε και συνιστάται η επιδεικτική εμφάνιση ως οιονεί απόδειξη του βαθμού πίστεως όποιου προσώπου.

  Βέβαια ανακύπτει ένα πρώτο ερώτημα, εάν οι εκκλησιαστικοί ταγοί, που, ασφαλώς, κατ’ αρχήν καλώς δέχονται να συναντήσουν πολιτευτές, υποψηφίους και γενικώς δημόσια πρόσωπα, όπως άλλωστε θα έπρεπε να κάνουν για τον οποιονδήποτε, θα έπρεπε να ενδίδουν και στην εκφραζόμενη επιθυμία των επισκεπτών τους να φωτογραφηθούν μαζί τους. Η απάντηση είναι νομίζω προφανής. Αλλά τούτο, ατυχώς, δεν συμβαίνει!

  Εξάλλου, είναι γνωστό ευρέως ότι πολιτικά πρόσωπα, αδιακρίτως κομματικής προέλευσης, οδηγούνται, ή διαγκωνίζονται μόνοι τους να φθάσουν, στα πρώτα στασίδια ή και προ της Ωραίας Πύλης, σε ειδικό χώρο, ενίοτε και επί υπερυψωμένου δίκην εξέδρας βάθρου, ή επικεφαλής λιτανειών και περιφορών εικόνων, προκειμένου ο πιστός λαός του Θεού να τους θεάται και να (συν)εκτιμήσει, όταν φθάσει μπροστά στην κάλπη, τη στενή σχέση των συγκεκριμένων προσώπων με την εκκλησιαστική διοίκηση, ακόμη και αν αυτό δεν έχει καμία σχέση με την αληθινή πίστη!

  Ο πιστός – ψηφοφόρος έχει, όμως, κατά νου και ότι οι στενοί δεσμοί πολιτικών προσώπων με την τοπική εκκλησιαστική αρχή μπορεί να του φανούν πολύτιμοι, αν θελήσει να κάνει χρήση ενός των πολλών ευαγών ιδρυμάτων της Εκκλησίας (γηροκομείων, ασύλων ανιάτων, ορφανοτροφείων κ.λπ.), στα οποία η είσοδος προϋποθέτει απόφαση των διοικήσεών τους, δηλαδή της Εκκλησίας, αφ’ ης αυτή έχει υποκαταστήσει σχεδόν πλήρως τον προνοιακό ρόλο του κράτους.

  Παρατηρείται, προσθέτως, τα τελευταία ιδίως έτη, μια προνομιακή μεταχείριση, από υψηλά ιστάμενους εκκλησιαστικούς ταγούς, πολιτικών ηγετών, οι οποίοι ενώ δηλώνουν άθεοι και παραβιάζουν την εκκλησιαστική διδασκαλία, εξαιρούνται της εφαρμογής του επιτιμιακού κώδικα που θα ίσχυε για κάθε άλλον πιστό, προκειμένου, προφανώς, να μη διαταραχθεί η προνομιακή τους σχέση με τη διοίκηση της Εκκλησίας που αποβλέπει στην παντοειδή κρατική στήριξη.

  Η ευχή και ευλογία δίνεται, λοιπόν, προκειμένου η διοίκηση της Εκκλησίας να επιτύχει την προώθηση των όποιων εκκρεμών ζητημάτων της σε επίπεδο δημόσιας διοίκησης ή νομοθετικό. Και το έχει επιτύχει, αφού έχει κατορθώσει, ως εκ των στενών σχέσεων με την κρατική εξουσία, να τροποποιήσει ακόπως περισσότερες από τριάντα φορές τον Καταστατικό της Χάρτη, που είναι νόμος του κράτους, παρακάμπτοντας πλήρως τα όσα προβλέπουν διατάξεις του κανονικού και εκκλησιαστικού δικαίου…

  Ενα άλλο ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι αν όντως αυτή η θρυλούμενη επιρροή της ποιμαίνουσας Εκκλησίας στο εκλογικό σώμα είναι πραγματική ή ένας μύθος που συντηρείται καθώς εξυπηρετεί τη σχέση οιονεί συγκοινωνούντων δοχείων μεταξύ πολιτικών και εκκλησιαστικών ηγεσιών.

  Ασφαλείς μετρήσεις δεν μπορούν να υπάρξουν. Ομως, οι κατ’ έτος επαναλαμβανόμενες πανελλαδικές μετρήσεις του έγκυρου ερευνητικού οργανισμού διαΝΕΟσις για το «τι πιστεύουν οι Ελληνες» οδηγούν, φρονώ, σε κάποια πρώτα συμπεράσματα. Συγκεκριμένα, τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία για το 2018, που δεν διαφέρουν σημαντικά από τα προηγούμενα έτη, ενώ εμφανίζουν ένα ευανάγνωστο αποτέλεσμα στο ερώτημα αν πιστεύει κανείς στον Θεό, στο οποίο το 85% απαντά θετικά, μόνο περίπου 28% δηλώνει ότι εμπιστεύεται πολύ την Εκκλησία, ποσοστό που υπολείπεται εντυπωσιακά από αυτούς που δηλώνουν ότι εμπιστεύονται πολύ την οικογένεια (81%) και τις Ενοπλες Δυνάμεις (περίπου 49%).

  Συνεπώς, φαίνεται η διοικούσα Εκκλησία εν δυνάμει να επηρεάζει μόνο τον πολύ στενό πυρήνα των πιστών της, πράγμα που μπορεί ίσως να αποδειχθεί, κάποιες φορές, κρίσιμο για έναν υποψήφιο, αλλά δεν μπορεί να επηρεάσει εκλογικές αναμετρήσεις.

  Ο κ. Ιωάννης Μ. Κονιδάρης είναι ομότιμος καθηγητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

  • Ο/Η Γιαννης λέει:

   Η δυνατότητα της εκκλησίας να επηρεάσει τις εκλογικές αναμετρήσεις ειναι σίγουρα μικρότερη από ότι της αποδίδεται. Παράδειγμα, η σύγκρουση του πρώην δήμαρχου Θεσσαλονίκης κου Μπουτάρη, με τον μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμου που κατέληξε υπέρ του πρώτου.
   Εν τούτοις η εκκλησία έχει την δύναμη να επεμβαίνει, στο κυβερνητικό έργο όταν αυτή πιστεύει ότι θίγεται άμεσα ή έμμεσα, με την απειλή της κινητοποίησης των πιστών της. Και αυτή η απειλή, δεν είναι υποθετική αλλά πραγματική. Να θυμηθούμε τον Χριστόδουλο στο θέμα των ταυτοτήτων.
   Οπωσδήποτε, η εκκλησία μπορεί ακόμη να επηρεάζει κυβερνητικές αποφάσεις και έχει ισχυρή παρουσία στους ψηφοφόρους.
   Η μεγαλύτερη όμως δύναμη της, βρίσκεται στο πνευματικό επίπεδο των νεοελλήνων.
   Με την μεταφυσική της και τον σκοταδισμό της, τους μετάτρεψε σε άβουλα, φοβισμένα (βλ. Μακεδονικό ζήτημα) και υπάκουα όντα. Επί Οθωμανισμού, η εκκλησία δεν μπορούσε να έχει λόγο στην πολιτική του Σουλτάνου, παρ’ όλα αυτά, αυτός φρόντιζε να έχει άριστες σχέσεις με το πατριαρχείο.
   Την ίδια τακτική ακολουθούν και οι πολιτικοί ταγοί. Χρειάζονται συσκοτισμένους εγκεφάλους.
   Η εξασφάλιση της επέμβασης της εκκλησίας, στη πολιτική ζωή (πχ παιδεία) και η επιβολή Ορθόδοξης πνευματικής «ταυτότητας», νομίζω, πως ονομάζεται βυζαντινισμός.
   Η τουρκοκρατία εξέλειπε, αλλά ο βυζαντινισμός είναι παρών (ακόμη).
   Και αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα της Ελλάδος.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.