Τα «Σιμωνιακά» του 1875

και μια προβολή τους στο θλιβερό σήμερα    

  Σπύρου Παπαλουκά: «Λιτανεία».

Γράμμα από το Ληξούρι: Αναγνώστης Λασκαράτος

Κύριε Ροΐδη,
Προχτές το ΣΔΟΕ ανακάλυψε την Αμερική. Αποκαλύφθηκαν «τυχαία», υποτίθεται μέσω φορολογικής διερεύνησης των καταθέσεων ενός μεγαλοκαταθέτη απατεώνα ιερέα (της Μητρόπολης Περιστερίου), άλλοι δυο μητροπολίτες (μετά τον υπό-παράνομη-αποκατάσταση ροζ Παντελεήμονα) του λεκανοπεδίου της Αττικής, που έχουν καταθέσεις πάνω από 5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η Εκκλησία παρακολουθεί απαθής τις αποκαλύψεις, χωρίς να αντιδρά έστω και προσχηματικά. Ασφαλώς, όποιος κάνει τον έκπληκτο κοροϊδεύει, τα πράγματα αυτά είναι σεσημασμένα και πασίγνωστα, απλά συγκαλύπτονται συναινετικά. Το πουγκί των δεσποτάδων και των αυλικών τους ήταν πάντα προκλητικά γεμάτο, βεβαίως με εξαιρέσεις, που κι αυτές όμως σιωπούν και δεν τολμούν να θέσουν το δάχτυλο στην πληγή, ίσως γιατί έχουν τις δικές τους αμαρτίες να συμψηφίσουν. Ανατρέχω σε μια παλιά ιστορία. Τέσσερις αρχιμανδρίτες, οι Σπυρίδωνας Κομποθέκρας, Αβέρκιος Λαμπίρης, Καλλίνικος Τερζόπουλος και Στέφανος Αργυριάδης, δωροδόκησαν το 1875 δυο υπουργούς της κυβέρνησης του διεφθαρμένου Βούλγαρη, για να γίνουν επίσκοποι στις χηρεύουσες έδρες Κεφαλληνίας, Πατρών και Ηλείας, Αργολίδας και Μεσσηνίας. Η τελευταία μάλιστα από αυτές κενώθηκε όταν ο δεσπότης Γεωργιάδης  που την «κοσμούσε», εκλέχτηκε με την έγκριση του βασιλιά αρχιεπίσκοπος με το όνομα Προκόπιος ο Α΄. Oι υπουργοί ήταν ο Βαλασόπουλος των  Εκκλησιαστικών και ο γαμπρός του Βούλγαρη Νικολόπουλος της Δικαιοσύνης. Η υπόθεση αποκαλύφθηκε πολύ γρήγορα, αφού οι υπόλοιποι κληρικοί μνηστήρες των θρόνων που ρίχτηκαν δεν χώνεψαν τόσο εύκολα την ήττα τους. Έτσι αναδεικνύονται στην ιερή ζούγκλα, όταν αναδεικνύονται, μέχρι σήμερα τα σκάνδαλα. Πάντα εκ των έσω, στα πλαίσια σύγκρουσης συμφερόντων, αφού η κοινωνία και η Αριστερά, αν δεν συγκαλύπτουν στην καλύτερη περίπτωση αδιαφορούν. Θυμηθείτε τις καταγγελίες για μεγάλο οικονομικο ακάνδαλο σε βάρος του σημερινού αρχιεπισκόπου (αργότερα η Δικαιοσύνη τον απάλλαξε), όταν διεκδικούσε το θρόνο με αντίπαλο το Χριστόδουλο. Τώρα ο αρχιεπίσκοπος Τσίπρα και Λαυρεντιάδη, γίνεται πιο αντιμνημονιακός και από τους κ.κ.Καμμένο και Τράγκα, ειδικά όταν το ΔΝΤ θυμάται, δειλά πάντα, τα ιερά θησαυροφυλάκια.
—–Ήταν δύσκολη εποχή για τον πρωθυπουργό (που ειρωνικά, όπως πολλοί θα ξέρουν, τον έλεγαν και Τσουμπέ), λόγω των «Στηλιτικών», επεισοδίων που γινόντουσαν στην Αθήνα επειδή οι βουλευτές του ψήφιζαν στη Βουλή και αποφάσιζαν χωρίς απαρτία, αφού η αντιπολίτευση αποχωρούσε, αμυνόμενη με τη δημοσίευση των ονομάτων των κυβερνητικών βουλευτών σε ατιμωτικές στήλες των εφημερίδων, κατά την αρχαία αθηναϊκή συνήθεια. Οι κληρικοί λοιπόν, πλήρωσαν με μπόλικο χρήμα και με χρυσάφι (κοσμήματα κλπ) τους υπουργούς. Ο πλούτος αυτών των καλόγερων από μόνος του ήταν μεγάλο αμάρτημα, χώρια η εμπορία των εκκλησιαστικών μυστηρίων, δηλαδή της ίδιας της Θείας Χάρης, αλλά όπως και σήμερα έτσι και τότε ο κλήρος είχε το δικαίωμα να ληστεύει το χρήμα που ανήκε στους φτωχούς, χωρίς να ενοχλείται ούτε η κυβέρνηση ούτε η αντιπολίτευση, που στο κάτω-κάτω τότε δεν ήταν ριζοσπαστική και αριστερή όπως η σημερινή, που κάνει τόσο προκλητικά πλάτες στις ιερές κλοπές. Η Σιμωνία, δηλαδή  η πώληση των μυστηρίων και των τελετών, είναι καθεστώς και σήμερα στην Εκκλησία και παρ’όλο που τιμωρείται με καθαίρεση του αγύρτη ιερέα που παζαρεύει τη Θεία Χάρη, λόγω της καθολικότητας του αδικήματος στις τάξεις των έμμισθων κρατικών ιερέων και επισκόπων και λόγω της υιοθέτησής του από τη συντριπτική πλειοψηφία των πιστών, η οποία πληρώνει αγόγγυστα, έχει αποενοχοποιηθεί στη συνείδηση της αιρετικής εθνικής Ελληνορθόδοξης  Εκκλησίας και διαπράττεται ατιμωρητί. Η Αριστερά κάνει και εδώ το κορόιδο και γίνεται εκούσια συνεργός, αρνούμενη να πράξει το ελάχιστο. Να απαιτήσει να διωχθούν ως φοροφυγάδες οι θεομπαίχτες έμποροι κληρικοί που δεν εκδίδουν αποδείξεις των λεγόμενων, με χαρακτηριστικά πρόστυχο τρόπο, «τυχερών», που αποτελούν προσωπικό τους εισόδημα από τεράστια ποσά, αφού τα Μυστήρια είναι επτά και τελούνται σε πολύ μεγάλη έκταση για ψύλλου πήδημα.
 Ο Χ. Τρικούπης, διαμαρτυρόμενος για το καθεστώς των κυβερνήσεων μειοψηφίας,  έθεσε το 1874 με άρθρο του την περίφημη αρχή της «δεδηλωμένης«, που αργότερα καθιερώθηκε. Θεωρήθηκε τότε πως προσέβαλε το βασιλιά και προφυλακίστηκε για τέσσερις ημέρες. Λίγο αργότερα αθωώθηκε με βούλευμα. Τα σιμωνιακά επέσπευσαν την πτώση του Βούλγαρη και πρωθυπουργός ανέλαβε το 1875 ο Τρικούπης που δεν θέλησε να καλύψει το ιερό σκάνδαλο. Την ίδια χρονιά η Βουλή με βάση το νέο νόμο περί ευθύνης υπουργών παρέπεμψε τους υπουργούς για δωροληψία και τους αρχιμανδρίτες, που στο μεταξύ είχαν εκλεγεί μητροπολίτες, για Σιμωνία, προφυλακίζοντας μάλιστα τους πρώτους. Αρχές της επόμενης χρονιάς ξεκίνησε η επεισοδιακή δίκη στη διάρκεια της οποίας οι δυο κατηγορούμενοι υπουργοί βρίστηκαν και ξυλοκοπήθηκαν μεταξύ τους. Οι υπουργοί καταδικάστηκαν τελικά σε ποινές φυλάκισης και σε καταβολή προστίμου σε φιλανθρωπικά ιδρύματα. Οι μητροπολίτες υποχρεώθηκαν να πληρώσουν διπλάσιο ποσό από αυτό της δωροδοκίας και φυλακίστηκαν για όσο διάστημα δεν το κατέβαλαν. Μόνο ο δεσπότης της Αργολίδας Καλλίνικος είχε καταβάλει στον υπουργό Εκκλησιαστικών Βαλασόπουλο 42.000 δρχ. ποσό πάρα πολύ μεγάλο για εκείνη την εποχή.
—–Η απόφαση του δικαστηρίου διαβιβάστηκε στον Αθηνών Προκόπιο και στην Ιερά Σύνοδο για τα καθ’εαυτήν. Η Σύνοδος των συναμαρτωλών (κακή ώρα σαν κι αυτή του αρχιεπισκόπου  Τσίπρα, Γρ.Μιχαλόπουλου και Λαυρεντιάδη, που ζητά τώρα ξεδιάντροπα την επιστροφή του ροζ κλέφτη Παντελεήμονα Αττικής), αποφάσισε ότι δεν διαπράχθηκε το κανονικό αδίκημα της Σιμωνίας.  Για να τηρήσει όμως κάποια προσχήματα, λόγω του τεράστιου ενδιαφέροντος της κοινής γνώμης, έθεσε τους μητροπολίτες σε τριετή αργία από κάθε ιεροπραξία, χωρίς την ποινή της έκπτωσης από το θρόνο, αφήνοντας στην ουσία έτσι τις επισκοπές τους κενές για μια τριετία, αδιαφορώντας για τον επιπρόσθετο σκανδαλισμό των πιστών. Ο Βασιλικός Επίτροπος της Συνόδου Ν.Μ.Δαμαλάς, δηλαδή το μάτι και το χέρι του Καίσαρα μέσα στην Εκκλησία, άνθρωπος από μεγάλη γενιά, που ήταν και καθηγητής της Θεολογικής Σχολής, ντράπηκε να συνυπογράψει μια τόσο αισχρή απόφαση. Θέλοντας και μη λοιπόν η Σύνοδος, μόλις το 1877 κάνοντας την ανάγκη φιλοτιμία παρακάλεσε τους λαθρεμπόρους Αρχιερείς να υποβάλλουν εθελούσια τις παραιτήσεις τους όπως και έγινε στο τέλος της χρονιάς.
—–Αν θελήσουμε να βγάλουμε κάποια συμπεράσματα και μάλιστα επίκαιρα και διαχρονικά, γιατί τότε μόνο η μελέτη των ιστορικών γεγονότων αποκτάει και πρακτική αξία, θα ομολογήσουμε πως η διαφθορά δεν ήταν υπόθεση μόνο των τεσσάρων μητροπολιτών ή κάποιων υπουργών, αλλά όλη της κυβέρνησης Βούλγαρη και της Ιεραρχίας. Αν δεν υπήρχε η μεγάλη προσωπικότητα του Χαρίλαου Τρικούπη, που αρνήθηκε να κάνει το κορόιδο όπως κάνει σήμερα η μεγεθυμένη Αριστερά, επικαλούμενη κουτοπόνηρα κάποιο τάχα πολιτικό κόστος αν συγκρουστεί κατά μέτωπο με την ιερή διαφθορά (αφήνει να φανεί πως τώρα δεν το λέει για να μην «τρομάξει» τον κοσμάκη, που του αρέσει λέει να τον κλέβουν οι παπάδες, αλλά δήθεν θα το κάνει μόλις πάρει την Εξουσία), το σκάνδαλο θα κουκουλωνόταν ατιμώρητο, όπως συνέβη και πρόσφατα με τον ιερό οχετό του 2005, με τη σύμπραξη των επισκόπων των πολιτικών και της ποδηγετούμενης από την Πολιτεία μερίδας των Δικαστών, η ηγεσία των οποίων διορίζεται από τη εκάστοτε κυβέρνηση παρά τη θεμελιώδη συνταγματική αρχή της διάκρισης των εξουσιών. Η υποκρισία των Ιεραρχών είναι δεδομένη, δεν τους ενοχλεί (τότε και τώρα) ούτε η παραδοσιακή ανάμιξη πολιτικών στην εκλογή επισκόπων (βλασφημία κατά του Αγ.Πνεύματος), ακόμη και όταν είναι αργυρώνητη. Κανείς σοβαρός άνθρωπος δεν θα τολμήσει να αμφισβητήσει αυτό το προφανές γεγονός.  Ο θεομπαίχτης Αρχιεπίσκοπος Πατρών Αβέρκιος (φωτ.), είχε μεταφράσει στα ελληνικά το βιβλίο του Θωμά του Κέμπις «Η μίμησις του Χριστού», το αναφέρω ως μέτρο του μεγέθους και του θράσους των ιερών φαρισαϊσμών. Αυτό που πρέπει να μας απασχολήσει τώρα είναι η προκλητική υποκρισία των πολιτικών. Σήμερα δεν υπάρχει πολιτικό ανάστημα του μεγέθους του Τρικούπη, ενός πραγματικού εκσυγχρονιστή και μεγάλου μεταρρυθμιστή της εποχής του, στον οποίο κακώς αποδίδεται η ευθύνη για τη χρεοκοπία του 1893, που θα έπρεπε μάλλον να τη χρεώνουμε στην δειλή συμπεριφορά του βασιλιά και της δεληγιαννικής αντιπολίτευσης, που προκάλεσε μάλιστα μετά την πτώση του Τρικούπη τον επαίσχυντο ατυχή πόλεμο του 1897. Αυτά είναι τα έργα της μόνιμα προδοτικής εθνικοφροσύνης.
—–Η αριστερή αξιωματική αντιπολίτευση, από τη μια με τόση ελαφρότητα ευαγγελίζεται  ότι «Θα επαναφέρουμε μισθούς και συντάξεις με έναν νόμο και ένα άρθρο όταν πολύ γρήγορα θα βρεθούμε, με τη βοήθεια του λαού, σε θέση διακυβέρνησης» και από την άλλη θέλει να διατηρηθεί χορτάτη και η πίτα της διαφθοράς. Όμως σε ότι αφορά τα θέματα της Εκκλησίας, οφείλει να αναλογισθεί την υποχρέωσή της και ως κόμματος που εμπνέεται από το Διαφωτισμό και ως αριστερής παράταξης, να απαιτήσει το χωρισμό της από το Κράτος, τη δίκαιη φορολόγησή των ακινήτων και των επιχειρήσεών της, τον οικονομικό έλεγχο Μητροπόλεων και Μονών, τη φορολόγηση των παγκαριών, τη διερεύνηση του ‘Πόθεν Έσχες’ των Αρχιερέων (θα αποκαλυφθούν σημεία και τέρατα) και τη διελεύκανση των ιερών οικονομικών σκανδάλων, που σαπίζουν μακροχρόνια με τόσο περίεργο τρόπο σε δικαστικά συρτάρια. Προς το παρόν ζούμε μια απίστευτη συνένοχη σιωπή της Αριστεράς, μια παροχή ασυλίας στα εκκλησιαστικά αμαρτήματα, ένα γελοίο σούρτα φέρτα και πάρε δώσε του Αλ.Τσίπρα με δεσποτάδες, κάτω από τα αναπάντητα χλευαστικά ρεπορτάζ για τις σχέσεις Τσίπρα-Εκκλησίας ακόμη και του ευσεβή ναζιστικού Στόχου. Η «Αλληλεγγύη-Αποστολή», το Βοιωτοπέδιο, τα οικόπεδα της Βουλιαγμένης, η περιουσία του Ταμείου Κληρικών, τα μισθολογικά και οι διορισμοί της Σιβιτανιδείου, ο Λαυρεντιάδης, ο Φουρλεμάδης, οι σκοτεινές πτυχές του Βατοπεδίου, τα ιερά Φάρσαλα, η «φιλανθρωπία» με ανεξέλεγκτα κρατικά κονδύλια, οι ιεροί μισθοί που μένουν στο απυρόβλητο παρά τις προτάσεις του ΔΝΤ, οι αδιερεύνητες καταγγελίες στο ΣΔΟΕ για τις μυστηριώδεις ανεγέρσεις ημιτελών φιλανθρωπικών κτιρίων (Γηροκομείου κλπ) και για τη διεξαγωγή εράνων από τον μητροπολίτη Περιστερίου (Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει Τ.Ο. στο Περιστέρι, ούτε δημοτικούς συμβούλους;), οι νέες καταγγελίες για εμπλοκή μητροπολίτη στο παραδικαστικό,  ακόμη και οι ευλογίες κληρικών στα άντρα και στα φονικά όπλα των Νεοναζί, έχουν ριχτεί στα μαύρα νερά της Σιωπής και της Λήθης.
—–Ο κ.Τσίπρας δηλώνει προεκλογικά στο φίλο του, το γνωστό τρόφιμο κρατικών διαφημίσεων (από παρεξήγηση και στέλεχος της λίστας Βαξεβάνη-Λαγκάρντ) αντιμνημονιακό κ.Τράγκα (“Αλέξη πες μου στ’ αλήθεια ποιος είσαι”, «Crash»-8.6), πως όταν έλθει στην εξουσία: «Ένας διάλογος θα μας βοηθήσει να εντοπίσουμε ποιοι είναι οι μύθοι, ποιες οι αλήθειες και ποιες οι δυνατότητες. Ποια είναι η περιουσία η εκκλησιαστική, ποια είναι αξιοποιήσιμη και πώς η Εκκλησία θα μπορεί να παίζει τον κοινωνικό της ρόλο. αξιοποιώντας αυτή την περιουσία». Δηλαδή κουβέντα για φορολόγηση, δηλαδή η Εκκλησία (και όχι το Κράτος;) θα αξιοποιήσει αύριο ότι αρνήθηκε να αξιοποιήσει σήμερα και μέχρι να έλθει ο Σωτήρας μας (κι αν δεν έλθει;) δεν έχει υποχρέωση να ζητήσει από αυτήν και από τους κυβερνητικούς προστάτες της λογαριασμό;
—–Αν αυτά τα καραγκιοζιλίκια δεν αλλάξουν άμεσα, θα οδηγηθούμε σε βραχύβια οπερετική κυβέρνηση του αριστερού Τσουμπέ, η οποία πιθανότατα θα επαναφέρει θριαμβευτικά την υπερσυντηρητική και ηθικά διαβλητή Δεξιά Σαμαρά και τους δορυφόρους της στην εξουσία (υπάρχει και χειρότερη εκδοχή που δεν θέλω ούτε να τη σκέφτομαι). Όποιος αμφιβάλλει ας ρίξει μια ματιά και στη νέα σοδειά των  απαράδεκτων εκφράσεων βουλευτών και μνηστήρων του ΣΥΡΙΖΑ (Στ.Παναγούλης, Γ.Σταθάς, Γ.Μιχελογιαννάκης). Λυντσαρίσματα, ρατσισμός κατά των ΑΜΕΑ και των ομοφυλόφιλων, στην ουσία μια ελαφρόμυαλη και ανάλαφρη αναπαραγωγή χρυσαυγίτικου ρεπερτόριου, που ασφαλώς αδικεί κατάφωρα το ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ.Τσίπρας κάνει ανοίγματα στους συνήγορους της Σκορδέλη και των ρατσιστών λοκατζήδων χωρίς να ντρέπεται, είναι δεξιότερος και από τον πρόεδρο του SPD, που ζητάει να παγώσουν τα περιουσιακά στοιχεία των πλούσιων Ελλήνων στην Ευρώπη (O ΣΥΡΙΖΑ κάνει πως δεν ξέρει πως ακόμη και μητροπολίτες αγόρασαν σπίτια στο Λονδίνο), αποφεύγει να καταδικάσει κάθε συγκεκριμένη διαφθορά και να προτείνει έστω και μια προοδευτική μεταρρύθμιση. Αξίζει στον κόσμο της Αριστεράς και στο δημοκρατικό κόσμο του ΠΑΣΟΚ που στρέφεται προς τα εκεί, καλύτερη πολιτική εκπροσώπηση, από αυτή τη πολιτικά και ηθικά πενιχρή, που του παρέχουν πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και ο ίδιος ο αρχηγός του.

Advertisement
This entry was posted in Ασμοδαίος, Γράμμα από το Ληξούρι, ανορθολογισμός, κοινωνία/πολιτική. Bookmark the permalink.

30 Responses to Τα «Σιμωνιακά» του 1875

 1. Ο/Η Undantag λέει:

  Λασκαράτε καλημέρα,
  Φαντάζομαι αναφέρεσαι στον πρόεδρο του NPD και όχι του SPD – που απ’ό,τι ξέρω ποτέ δεν είπε κάτι τέτοιο!

  • Ο/Η laskaratos λέει:

   Καλημέρα,
   η είδηση υπάρχει σε πολλά αξιόπιστα σάιτς όπως εδώ. Αυτό που εγώ θέλω να επισημάνω είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καλύπτει σχεδόν κάθε μορφή διαφθοράς, με τον πιο προκλητικό τρόπο την ιερή διαφθορά, αρνείται να διατυπώσει συγκεκριμένες προτάσεις ανακούφισης των φτωχότερων (με εξεύρεση χρημάτων από άλλες πηγές), αρκείται σε αόριστα ευχολόγια και σε μια υποσχεσιολογία επαναφοράς των πραγμάτων στην αρχική τους θέση, χωρίς να υποδεικνύει το πως θα τετραγωνίσει τον κύκλο:

   Πρόεδρος SPD: Να «παγώσουν» τις περιουσίες των πλούσιων Ελλήνων στην Ευρώπη

   18.11.2012 12:14

   Από το εάν θα συμμετάσχουν οι εύποροι Έλληνες στην προσπάθεια ανάκαμψης της χώρας τους, εξαρτάται η συναίνεση των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών σε ένα νέο πακέτο στήριξης για την Ελλάδα, δηλώνει ο Πρόεδρος του SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

   Σε συνέντευξή του στην «Bild am Sonntag» και ζητεί πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων των πλούσιων Ελλήνων στην Ευρώπη. Παρομοιάζει δε με κλεπταποδόχους τους Ευρωπαίους ηγέτες, στων οποίων τις χώρες κατέληγαν τα χρήματα των Ελλήνων δισεκατομμυριούχων.

   «Δεν μπορώ να διανοηθώ ένα νέο πακέτο βοήθειας, χωρίς να πρέπει και οι πλούσιοι Έλληνες να πληρώσουν», δηλώνει χαρακτηριστικά ο κ. Γκάμπριελ και καλεί την γερμανική κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ένωση να πάψουν να παρακολουθούν απαθείς την φοροδιαφυγή και «να παγώσουν τα προστατευμένα περιουσιακά στοιχεία των Ελλήνων, μέχρι να αποδείξουν ότι έχουν πληρώσει τους νόμιμους φόρους».

   Τονίζει ακόμη ότι τόσο η Γερμανία όσο και άλλες χώρες έχουν επωφεληθεί, καθώς οι Έλληνες εκατομμυριούχοι διοχέτευσαν τα χρήματά τους σε αυτές: «Οι ηγεσίες θα έπρεπε να ντρέπονται που κέρδιζαν κρυφά, σαν κλεπταποδόχοι, από την φοροδιαφυγή των δισεκατομμυριούχων Ελλήνων και μετά ζητούσαν από τους Γερμανούς και τους Ευρωπαίους φορολογούμενους χρήματα για πακέτα διάσωσης».

   Ο Πρόεδρος του SPD εκτιμά ακόμη ότι για την Ελλάδα υπάρχουν σημαντικά περιθώρια εξοικονόμησης πόρων από τον αμυντικό προϋπολογισμό, ο οποίος, όπως λέει, «σε σχέση με την οικονομική δύναμη της χώρας, είναι από τους μεγαλύτερους στην Ευρώπη».
   .

   Πηγή: Πρόεδρος SPD: Να «παγώσουν» τις περιουσίες των πλούσιων Ελλήνων στην Ευρώπη | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/node/77158#ixzz2D2JhRGOg

   • Ο/Η Old Believer λέει:

    Θα μπορούσε την πρόταση του Γερμανού να την είχε κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ ή Die Linke. Αλλά το κασσετόφωνο ξέρει μόνο το Όχι στο μνημόνιο.

   • Ο/Η undantag λέει:

    Έχεις δίκιο – το διάβασα και εγώ αργότερα. Μπράβο του – αν δεν είναι επικοινωνιακά πυροτεχνήματα κατά της Μέρκελ, ενόψει εκλογών…

 2. Ο/Η Mητροπολίτης Αρπαχτηρίου λέει:

  Ο έλεγχος του ΣΔΟΕ για τον κληρικό είχε αρχίσει μετά από καταγγελίες για ύποπτες συναλλαγές του και για χαώδη διαφορά μεταξύ των τραπεζικών του λογαριασμών και της δήλωσής του στην Εφορία, η οποία ήταν της τάξης των 20.000 ευρώ. Ο κληρικός αυτός, που ιερουργεί και σε κεντρική εκκλησία του Περιστερίου, τακτοποίησε τις οφειλές του. Όμως η περαιτέρω έρευνα του ΣΔΟΕ δεν έχει σταματήσει, ύστερα από νεώτερες καταγγελίες.

  Οι περισσότερες από αυτές αφορούν στην παρακράτηση, από ιερείς, χρημάτων από τα παγκάρια αλλά και για λαχειοφόρους αγορές που έγιναν χωρίς την τήρηση των απαραίτητων παραστατικών. Καταγγελίες έχουν υπάρξει μέχρι και για παράτυπες συναλλαγές στην οργάνωση εκδρομών των ενοριών της Μητρόπολης Περιστερίου, σε διάφορα σημεία της χώρας. Επιπλέον, στην εκκλησία που ιερουργεί ο ελεγχόμενος κληρικός, έχουν υπάρξει αναφορές ότι παρακρατήθηκαν τα χρήματα που δόθηκαν από την Αττικό Μετρό για να επισκευασθεί το προαύλιο του ναού, ύστερα από τις ζημιές που προκάλεσαν οι εργασίες για την κατασκευή του τοπικού σταθμού. Αξιοσημείωτη είναι και μια άλλη ιστορία που αφορά τη συγκεκριμένη εκκλησία.

  Τον Ιανουάριο του 2011 έγινε διάρρηξη στα μαγειρεία του συγκεκριμένου ναού και άγνωστοι πήραν μεγάλες ποσότητες σε κοτόπουλα, άλλα κρέατα, καθώς και μεγάλες ποσότητες σε ελαιόλαδο και όσπρια, που είχαν δοθεί από την Αρχιεπισκοπή Κύπρου. Κάποιοι υποστήριξαν ότι επρόκειτο για ένα «στημένο περιστατικό προκειμένου τα τρόφιμα να μεταπωληθούν σε καταστήματα». Όμως, δεν υπήρξε καμία συνέχεια στην καταγγελία και στην διερεύνηση του συμβάντος.

  Επιπλέον, επί σειρά ετών έχει ασκηθεί κριτική στους εκπροσώπους της Μητρόπολης Περιστερίου για καθυστέρηση σημαντικών έργων, όπως την κατασκευή του Γηροκομείου που δεν έχει ολοκληρωθεί παρότι το έργο ξεκίνησε το 1989. Μάλιστα έχουν υπάρξει άλλα επικριτικά σχόλια ότι «το μόνο τμήμα του Γηροκομείου που χρησιμοποιείται είναι η αίθουσα εκδηλώσεων και δεξιώσεων πάλι για εισπρακτικούς λόγους».Από την άλλη πλευρά, ανώτερος κληρικός της Μητρόπολης υποστήριξε στο «Βήμα» ότι «κάνουμε το καλύτερο δυνατόν κι όλα τα αλλά είναι συκοφαντίες».

  Από την άλλη πλευρά ο δήμαρχος Περιστερίου κ. Ανδρέας Παχατουρίδης επεσήμανε ότι «η μόνη συνεργασία του δήμου με την μητρόπολη είναι στην δημιουργία δύο ανεξάρτητων κοινωνικών ιατρείων και πουθενά αλλού». Άλλα στελέχη του Δήμου, ωστόσο, επεσήμαιναν ότι «τα τεκταινόμενα στην μητρόπολή μας πρέπει οπωσδήποτε να διερευνηθούν από τις οικονομικές και δικαστικές αρχές».

  http://www.tovima.gr/society/article/?aid=484867

 3. Ο/Η Όφη Σόφη λέει:

  http://tvxs.gr/news/egrapsan-eipan/apo-ton-serafei-stin-aleka-toy-sifi-polymili

  Από τον Σεραφείµ στην Αλέκα, του Σήφη Πολυμίλη

  23:01, 22 Ιαν 2012 | tvxsteamtvxs.gr/node/82636

  Τι κοινό µπορεί να έχει ένας µητροπολίτης, εκφραστής των πιο ακραίων συντηρητικών θέσεων της Εκκλησίας, µε το ΚΚΕ; Πώς γίνεται ένας κατ’ εξοχήν µισαλλόδοξος ιεράρχης να δηλώνει δηµοσίως ότι συµπλέει σε µια σειρά θέµατα µε το κόµµα που υποτίθεται ότι φιλοδοξεί να αλλάξει, σε προοδευτική µάλιστα κατεύθυνση, την ελληνική κοινωνία; Κι όµως, στη χώρα όπου βασιλεύουν η θολούρα, η εύκολη συνθηµατολογία και οι θεωρίες συνωµοσίας υπάρχει µια διαχωριστική γραµµή που διαπερνά σχεδόν όλα τα κόµµατα.

  Εν ονόµατι της αντίστασης στους επάρατους τροϊκανούς, στους Ευρωπαίους που µας πίνουν το αίµα και της υπεράσπισης του εθνικοπατριωτικού συµφέροντος, όπως το εννοούν αυτοί, συνασπίζονται κόµµατα και πρόσωπα που φαινοµενικά απέχουν ιδεολογικά πα ρασάγγας. Από τον Μίκη και τον σερ Βασίλειο ως τον Σεραφείµ, από το ΚΚΕ και τον ΣΥΡΙΖΑ ως τους «αριστερούς» του βαθέος ΠΑΣΟΚ και τους αντιµνηµονιακούς Φαήλους της ΝΔ. Με ανοιχτή επιστολή του λοιπόν προς την κυρία Παπαρήγα αλλά και τους κκ. Τσίπρα και Κουβέλη, µετά τις συµβουλές που έδωσε στον Καντάφι και στη… βασίλισσα Ελισάβετ, ο πολέµιος του «σιωνιστικού τέρατος», ο εξορκιστής των σατανάδων, καλεί σε συµπαράταξη για τη «διάσωση της φιλτάτης πατρίδος εκ των αρπακτικών διαθέσεων των δανειστών και πιστωτών που θα οδηγήσουν αναποδράστως εις την απώλειαν της εθνικής κυριαρχίας και ανεξαρτησίας»… Και ποιο είναι το διακύβευµα αυτής της… ανίερης συµπαράταξης;

  Μα η πρωτοβουλία της κυβέρνησης για τη «θεσµοθέτηση και ετέρου σεξουαλικού προσανατολισµού, εφεύρεση φρικώδης δαιµόνων»… Ετερο φρικώδες µέτρο για το οποίο συµπλέει µε το ΚΚΕ ο λαµπρός ποιµενάρχης που έχει σηκώσει επίσης τη σηµαία της αντίστασης κατά της δηµιουργίας τζαµιού είναι η αποποινικοποίηση της χρήσης ναρκωτικών… Είναι τέτοια η ταύτισή του µάλιστα ώστε επικαλείται και προσυπογράφει τα δηµοσιεύµατα του «Ριζοσπάστη»… Που για όσους δεν έχουν εντρυφήσει σηµειώνει ως απάντηση στην αποποινικοποίηση της χρήσης ότι «στην ελεύθερη χρήση ναρκωτικών βρήκαν τα κόµµατα της πλουτοκρατίας το φάρµακο για τη φτώχεια, την ανεργία, την κατανάλωση πολιτιστικών σκουπιδιών. Δηλαδή θολούρα στο µυαλό και τα κεφάλια κάτω»… Για τους απόβλητους βέβαια χρήστες, µε τους οποίους είναι γεµάτες οι φυλακές, ούτε κουβέντα.

  Και τι φταίει το ΚΚΕ ή ο ΣΥΡΙΖΑ που κάποιοι αντιδραστικοί επιζητούν τη συµµαχία τους;» θα απαντήσουν κάποιοι. Μόνο που το έργο το έχουµε ξαναδεί αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια και σύµπτωση επαναλαµβανόµενη παύει να είναι σύµπτωση. Οπως δεν είναι σύµπτωση αυτή η λεπτή κόκκινη γραµµή που ενώνει αντιιµπεριαλιστές από τη µία και ακραιφνείς εθνικοπατριώτες από την άλλη, κατά µήκος σχεδόν όλων των κοµµάτων. Με πρώτη γραµµή σύµπτωσης να µην αλλάξει τίποτε στην ελληνική κοινωνία και δεύτερη ότι για όλα τα κακά που µας έχουν βρει µοναδικοί υπαίτιοι είναι οι ξένοι που µας εποφθαλµιούν µονίµως… Μήπως ήρθε η ώρα κάποιοι να αναρωτηθούν ότι κάτι δεν πάει καλά στο βασίλειο της Αριστεράς;

 4. Ο/Η Toυ ΣΔΟΕ τα εννιάμερα λέει:

  Eδώ και πάνω από χρόνο φέρεται παρακάτω πως είχαν γίνει καταγγελίες.
  Ο κόσμος τόχε τούμπανο το ΣΔΟΕ κρυφό καμάρι

  http://kraxtis-gr.blogspot.gr/2011/05/blog-post_5546.html

  Τρίτη, 17 Μαΐου 2011

  ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΤΟΥ ΣΔΟΕ ΣΕ ΕΠΩΝΥΜΕΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΜΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ

  Τρίτη 17 Μαίου 2011

  Από: ………….

  Θέμα:
  Προς: info@sdoe.gr
  Κοιν.: kataggelies@sdoe.gr
  Ημερομηνία: Τρίτη, 15 Φεβρουάριος 2011, 6:25

  Πρός τον
  κ.Ιωάννη Καπελέρη
  Δ/τη ΣΔΟΕ
  Αγαπητέ κ.Καπελέρη
  Θα ήθελα δια της παρούσης μου να ενημερώσω για ένα μεγάλο΄οικονομικό έγκλημα που… γίνετε χρόνια τώρα στο ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ και μάλιστα στην Ιερά Μητρόπολη του Περιστερίου.
  Εδώ και 20 χρόνια πραγματοποιούν ετήσια λαχειοφόρο αγορά υπέρ της ανεγέρσεως ενός Γεροκομείου, έσοδα που φτάνουν τα 350000 ευρώ και τα οποία δεν είναι περασμένα σε κανένα βιβλίο εσόδων…. και αν είναι είναι πλασματικά και παρ όλα αυτά κανένας έλεγχος δεν γίνετε…. Επίσης Η ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ δεν έχει ως οφείλει να έχει ΑΦΜ σε όλους τους Ναούς τους τους οποίους και χαρακτηρίζει ως δήθεν Μητροπολιτικά Παρεκκλήσια η Προσκυνήματα άσχετα ότι έχουν παγκάρια κ.λ.π έσοδα και δεν έχουν ούτε ΑΦΜ, ούτε επιτροπές οικονομικές ούτε τίποτε και τα χρήματα αυτά τόσα χρόνια απο την κηροπωλησία δεν εμφανίζονται σε κανέναν βι΄βλίο εσόδων παρά μονάχα σε προσωπικούς λογαριασμούς του Μητροπολίτη….
  τα δήθεν παρεκλήσια (ιδιοτ. Καταστήματα του Σεβασμιωτάτου μπορείτε να δείτε και στο επίσημο βιβλίο ναών της Εκκλησίας της Ελλάδος και στης Μητροπόλεώς του και στο http://www.imperisteriou.gr/frontend/articles.php?cid=40 που αναφέρονται τα 18 μαγαζάκια και η μία δήθεν Μονή του… όπου ούτε βιβλία έχουν αλλά ούτε στο επίσημο βιβλίο ως όφειλαν εσόδωων της Μητροπόλεως είναι περασμένο 1 ευρό έσοδα απο αυτά τα 18 + 1 καταστήματα ούτε και στα έξοδα…. και η ΔΕΗ ΟΤΕ ΕΥΔΑΠ κ.λ.π απλά σκήζονται και τα πετάνε κάθε χρόνο στα σκουπίδια και παρόλα αυτά η υπηρεσίες ελέγχου τον καλύπτουν όταν ο Ελληνικός Λαός Πεινάει, ζεί φτωχικά και με τόση μειζέρια κάποιοι έχουν γίνει τόσο ζάπλουτη εις βάρος των φτωχών αλλά και της ανύπαρκτης παρουσίας ελέγχου των Αρχών. Επίσης απο τους υπόλοιπους 14 Ναούς που μπορεί να έχουν ΑΦΜ αν δείτε πάλι δεν υπάρχει επιτροπή πρόεδρος κ.λ.π όργανα Ενοριακού Ελέγχου αλλά μόνο απλά προϊστάμενος εφημερίων μιας και πρόεδρος σε όλους τους Ναούς ΄ΠΑΡΑΝΟΜΑ είναι ο ίδιος ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ άχρι ΚΑΙΡΟΥ!!! πόσο καιρό δλδ μπορεί ο ίδιος που ελέγχει ο ίδιος να πίνει και κερνάει????
  Επίσης εκδίδει Ημερολόγια Τσέπης τα οποία πάλι δεν είναι σε κανένα βιβλίο ως έσοδο και έξοδο άσχετα που τα χρεώνει στους παπάδες και όποιος δεν τα πουλήσει παρεμβένει στην μισθωδοσία του και μέσω της τράπεζας του κρατάει τον μισθό προς εξόφληση των χρεωμένων όπως ονομάζει… επίσης κρατάει μία εκδρομή 500 ευρό έσοδο απο κάθε ναό με τον ίδιο τρόπο… επίσης πραγματοποιεί μία πολυήμερη εκδρομή το χρόνο με τους ίδιους ρυθμούς αδιαφάνειας και κλοπής… και επίσης ενός Εράνου Αγάπης υπέρ των φτωχών και όλες αυτές τις ταρίφες στην πλάτη των παπάδων των οποίων κρατάει και τον μισθό τους άσχετα ότι δεν έχει δικαίωμα παρέεμβασης στην μισθωδοσία του Δημοσίου αλλά το κάνει άνετα χρόνια τώρα…. π.χ. στους: ……και επίσης το Ελληνικό Δημόσιο Μοισθοδοτή οδηγό-Κλητήρα για τον Μητροπολίτη και την Μητρόπολη και ο Μτροπολίτης και η Μητρόπολη Εκδήδει σχετικά Προγράμματα υπηρεσιών και οδηγών ΙΕΡΕΩΝ τους οποίους υποχρεώνει να κάνουν χρέη κλητήρα και χρέη οδηγούν και μάλιστα τα έξοδα βενζινών διοδίων και τυχών πάρκινγ είναι των παπάδων και όχι του Μητροπολίτη η της Μητροπόλεως άσχετα που στα βιβλία εξόδων έχουν αποδείξεις συντήρησεις και βενζινών αυτοκινήτου Μητροπόλεως – Μητροπολίτη!!!!! και αυτά τα έξοδα είναι αποδείξεις απο καταστήματα συγγενών του Μητροπολίτη….!!! Όλα αυτά τα ΕΣΟΔΑ τα ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΑ και ΑΔΗΛΩΤΑ μήπως μπορείτε να μου πείτε που βρίσκονται??? Ξέρετε πόσες οφσόρ έχει ο Μητροπολίτης? Γι όλα αυτά τι κάνει η Υπηρεσία ΣΑΣ???? και προηγούμενη καταγελεία έπεσε στο κενό μιας και επι ΝΔ στείλατε Ηπειρώτες ελεκτές με τους οποίους έτυχε γνωστός και φίλος και Κρητικούς και τελικά πλήρωσε μόνο 25000 ευρό πρόστοιμο στην Εφορία διότι μόνο η Λαχειοφόρος λένε ήαν αδείλωτη…. μα καλά τόσα αίσχη μόνο την λαχειοφόρο βρήκε μη νόμιμη και μάλιστα το πλήρωσε άμεσα και πλήρωσε το 1/3 του ποσού…. ΠΟΣΟ ΑΚΟΜΑ ΘΑ ΚΑΝΕΤΕ ΤΟΥΣ ΤΥΦΛΟΥΣ????
  Επίσης έχει κάνει σύμβαση εργασίας για την αγορά των Κεριών στους Ναούς – Καταστήματά του απο τον Φίλο του κερά τον ΜΩΥΣΗ που έχω στείλει ξανά σχετική καταγελεία για το ότι πάει στους ναούς πέρνει χωρίς παραστατικά τα αποκέρια και αφήνει Κεριά για πώληση στο παγκάρι ΤΟΝΟΥΣ ΚΕΡΙΩΝ και παρόλα αυτά η υπηρεσία Σας τότε δεν κοίταξε το θέμα άσχτετα ότι σας έγινε σχετική καταγελεία….
  Συγνώμη για την αγανάκτησή μου αλλά νομίζω είναι λογικό και λογική όταν εμείς φορολογούμαστε για το τίποτα τόσο βάναφσα και άλλοι ζούν ζωή και κότα!
  Θα περιμένω να δώ λοιπόν επιτέλουςς τι θα κάνει η υπηρεσία σας αν και ξέρω ότι για μια ακόμα φορά θα πέσουν στο κενό οι καταγελίες μας.

  Κοινοποίηση:
  1.Υπουργό Οικονομικών κ.Γ.Παπακωνστναντίνου
  2. Υφηπουργό Οικονομίκών κ. Φ.Σαχιδίδης
  3. Υφηπουργός Οικονομικών κ. Δ.Κουσελάς
  4. Γενικό Γραμματέα Υπουργείου Οικονομικών Φορολογικών – Τελονιακών Θεμάτων κ. Δ.Γεωργακόπουλο

  Το e-mail μου θα είναι στην διάθεσή Σας για την όποια ενημέρωση μου και ευελπιστώ ότι θα δείτε το πρόβλημα και δεν θα πέσει για μία ακόμα φορά στα σκουπίδια….

  Για δές τε αυτά τα μηνύματα και την όλη εξέληξη…. καμία εξέληξη μόνο συγκάληψη…… Ξέρετε ότι υπάρχουν ναοί στο Περιστέρι που πέρνου παράνομα δωρεάν ρεύμα ροής απο το δημόσιο και δημοτικό ρεύμα χωρίς να έχουν ρολόϊ καταγραφής ρεύματος και όλοι κάνουν τουμπεκί και αδιαφορούν στην ΔΕΗ Περιστερίου? ο Ναός Αγίου Ανδρέα και Αγίων Θεοδώρων πέρνει τσάμπα ρεύμα και έχει μέρα νύχτα κληματιστικά 4 χ 75000 θερμίδων να δουλεύουν μέρα νύχτα??? και Η ΔΕΗ κόβει το ρεύμα στα σπίτια των φτωχών και συνταξιούχων???
  — Στις Δευτ., 16/05/11, ο/η Stylianos Apostolou έγραψε:

  Από: Stylianos Apostolou
  Θέμα: Fw: Re: Katagkelia_adiaforias_SDOE!
  Προς: tolsof@minfin.gr
  Ημερομηνία: Δευτέρα, 16 Μάιος 2011, 20:09

  Κυρία Τολιοπούλου καλησπέρα…..
  Έστειλα και στις 15 Φεβρουαρίου σχετική αναφορα και σε εσάς ως γραφείο Υπουργού αλλά και στον γραμματέα ΣΔΟΕ αλλά μέχρι σήμερα καμία μα καμία κίνηση…. πλήρη αδιαφορία του Κράτους ΣΔΟΕ και γενικός Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών…. Συγχαρητήρια!!!!!!!!!!!!!!!!! 3ης μήνες καμία μα καμία κίνηση ενέργεια και πράξη…. σιωπή = συνενοχή ΟΛΩΝ!!!! Μπράβο ΣΑΣ πλέον με τον αριθμό πρ. και τα e-mail θα τα δείτε όλα στην δημοσιότητα και πιστέψτε με θα το κάνω έχω την δύναμη και άκρη και αυτόν πλέον να τον κάνω τον απατεώνα πρωτοσέλιδο αλλά και την κάλυψη του απο τα γρανάζια του Δημοσίου όπως Υπουργικό Γραφείο και ΣΔΟΕ. Κρίμας και περίμεενα να δώ φώς και κίνηση απο μέρους σας. Δεν μιλάω επι πρωσοπικού Εσάς αλλά απο το Υπουργείο το Γραφείο Υπουργού και του ΣΔΟΕ.
  — Στις Πέμ., 17/02/11, ο/η Stylianos Apostolou έγραψε:

  Από: ……
  Θέμα: Re: Katagkelia_adiaforias_SDOE!
  Προς: …….
  Ημερομηνία: Πέμπτη, 17 Φεβρουάριος 2011, 16:11

  Κα. ….. καλησπέρα.
  Ξανά έστειλα στο ΣΔΟΕ σχετικά με την κηροπωλισία τον Ιούνιο και την αδιαφάνεια και απο τότε καμία ενημέρωση απο το ΣΔΟΕ αλλά και κανένας έλεγχος απο το ΣΔΟΕ και έστειλα ξανά τώρα νέα και καμία απάντηση απο την υπηρεσία του ΣΔΟΕ.
  Η μόνη ενημέρωση είναι το email Σας απο το γραφείο του Υπουργού ότι θα το στείλετε στο ΣΔΟΕ ως αρμόδια υπηρεσία αν και απο ότι βλέπω στο κενό πάλι θα πέσουν…. και τελικά ο Μητροπολίτης Περιστερίου έχει δίκιο όταν λέει ότι κανείς δεν μπορεί να τον ελένξει και να του κάνει τίποτε……!

  — Στις Τετ., 16/02/11, ο/η Σοφία …… έγραψε:

  Από: Σοφία ……
  Θέμα: Re: Katagkelia_adiaforias_SDOE!
  Προς: …….@yahoo.gr, secoff@sdoe.gr
  Κοιν.: minister@minfin.gr
  Ημερομηνία: Τετάρτη, 16 Φεβρουάριος 2011, 15:33

  Κύριε …….

  Η καταγγελία σας διαβιβάζεται από το γραφείο μας ηλεκτρονικά (αρ.πρωτ. 01468/16-2-2011) στο γραφείο του Ειδ.Γραμματέα ΣΔΟΕ κ.Καπελέρη λόγω αρμοδιότητας.


  Γραφείο Υπουργού

  Από: Stylianos …….@yahoo.gr>
  Ημερομηνία: 16 Φεβρουαρίου 2011 3:56 μ.μ.
  Θέμα: Katagkelia_adiaforias_SDOE!
  Προς: minister@minfin.gr

  ΓΡΑΦΕΙΟ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
  Νίκης 5-7, Σύνταγμα, 101 80 Αθήνα
  Τηλ. 210.32.21.511 – Fax 210.33.32.608

 5. Ο/Η Ένας λέει:

  http://attikanea.blogspot.gr/2012/11/5.html

  Δευτέρα, 19 Νοεμβρίου 2012

  Στο «μικροσκόπιο» του ΣΔΟΕ δύο μητροπολίτες με καταθέσεις 5 εκατ. ευρώ!

  Σχόλιο attikanea: Διαθέτει πολλούς … Παντελεήμονες η..»Εκκλησία» του Θεού… Δεν θα μας κάνει εντύπωση, αν αποκαλυφθούν κι άλλοι… «βουλευτικοί εραστές»

  Εξηγήσεις στο ΣΔΟΕ καλούνται να δώσουν δύο μητροπολίτες της Αττικής καθώς μετά από έρευνες αποκαλύφθηκαν τεράστια ποσά στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους, που ξεπερνούν τα 5 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με ..δημοσίευμα της εφημερίδας «Δημοκρατία», η αποκάλυψη για τους δύο μητροπολίτες έγινε συμπτωματικά όταν το ΣΔΟΕ αποφάσισε να ερευνήσει περισσότερο την υπόθεση του παπά που βρέθηκε πριν λίγες μέρες να έχει 3 εκατομμύρια στην τράπεζα.

  Ο συγκεκριμένος ιερέας κίνησε υποψίες καθώς πλήρωσε άμεσα και με μετρητά το πρόστιμο του 1.100.000 ευρώ για τις καταθέσεις που δεν μπορούσε να δικαιολογήσει.
  Γι’ αυτό το ΣΔΟΕ άνοιξε τους λογαριασμούς των δύο μητροπολιτών αλλά και τον συγγενικών τους προσώπων και όπως φαίνεται «έπιασε λαβράκι», καθώς οι καταθέσεις τους ξεπερνούσαν τα 5.000.000 ευρώ. Πρόκειται για ιεράρχες σε πλούσιες μητροπόλεις, με πολύ μεγάλη ακίνητη περιουσία σε όλη τη χώρα, αλλά και ομόλογα, αμοιβαία και μετοχές.

  Όπως αναφέρει η εφημερίδα, το ΣΔΟΕ εξετάζει «τρύπα» στα οικονομικά των δύο μητροπόλεων και ιδιαίτερα στα έσοδα από νοίκια και πωλήσεις ακινήτων.

  2 σχόλια:
  Ανώνυμος19 Νοεμβρίου 2012 3:52 μ.μ.
  ΟΝΟΜΑΤΑ ?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Ανώνυμος19 Νοεμβρίου 2012 6:24 μ.μ.
  ΝΙΚΑΙΑΣ Κ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ

 6. Ο/Η Mαρκήσιος ντε Σαντ λέει:

  http://www.katoci.com/2011/10/blog-post_25.html

  Μητροπολίτες αγοράζουν ακριβά σπίτια στο εξωτερικό!

  Μητροπολίτες, που συγκαταλέγονται στους πλούσιους Έλληνες, αγοράζουν σπίτια στο Λονδίνο. Και μάλιστα ακριβά. Μάλιστα θεωρούνται από τους καλύτερους πελάτες μεσιτικών γραφείων, αφού με τις αγορές τους ωθούν τις τιμές προς τα πάνω. Μάλιστα φέρονται να επένδυσαν έως έως και 3 εκατομμύρια λίρες στη στεγαστική αγορά του Λονδίνου.
  Το θέμα σχολιάστηκε από αγγλικές εφημερίδες, αφού δημιούργησε εντύπωση. Τραβούν τα χρήματά τους από τις ελληνικές τράπεζες για να αποφύγουν την οικονομική αβεβαιότητα και τα αυστηρά φορολογικά μέτρα της κυβέρνησης. Το γεγονός αυτό αποτελεί πρόκληση. Δεν μπορεί ο λαός να στενάζει και κληρικοί να αγοράζουν πολυτελή διαμερίσματα στο Λονδίνο.

 7. Ο/Η Φ.Δ. λέει:

  Aπίστευτες καταγγελίες σε βάρος της Μητρόπολης Περιστερίου.
  http://papatzas.blogspot.gr/
  Δεν θα έπρεπε να είχαν δώσει εξηγήσεις ή να έχουν καταγγείλει το μπλογκ που τα γράφει;
  Ο αρχιεπίσκοπος, δημοτικοι άρχοντες, δημοσιογράφοι, πολιτικοί, εισαγγελείς θα έπρεπε να είχαν πάρει μέτρα.

 8. Ο/Η Ρασπούτιν λέει:

  Σιμωνία

  Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

  Όρος που κυρίως αναφέρεται σε περιπτώσεις χειροτονίας ή προαγωγής κληρικών και μοναχών σε εκκλησιαστικό αξίωμα, με προσφορά οικονομικών ανταλλαγμάτων. Εκτός αυτού όμως, ο όρος Σιμωνία αναφέρεται και στη μετάδοση των εκκλησιαστικών μυστηρίων κατόπιν απαίτησης ανταλλάγματος, όπως και σε κάθε άλλη ανάλογη παράβαση τελετουργική ή διοικητική.

  http://rasoforoi.blogspot.gr/2008/08/p.html

  ΑΠΟ ΤΑ ΣΗΜΕΡΙΝΑ «ΑΝΑΓΝΩΣΜΑΤΑ»

  ΣΗΜΕΡΙΝΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ (Α΄ Προς Κορινθίους θ΄ 2-12):

  «…πάντα στέγομεν, ίνα μη εγκοπήν τινα δώμεν τω ευαγγελίω του Χριστού.»

  (…υπομένουμε κάθε στέρηση, για να μη δημιουργήσουμε κανένα εμπόδιο στη διάδοση του ευαγγελίου του Χριστού.»

  Οι παπάδες μας όμως, δεν στερούνται του μισθού τους!.. Θέλουνε ωστόσο ΚΑΙ τυχερά από πάνω!

  Τάχαμου τάχαμου: Έβαλε ο μητροπολίτης Νέας Σμύρνης (δεν ξέρει ότι είναι Σιμωνία;) έναν παπα-«τυχαιράκια» στα Σούρμενα να… μελετήσει το θέμα των «τυχερών»!!!..
  (δείτε ρεπορτάζ στον σημερινό «Ορθόδοξο Τύπο»)

  …«Αμελέτητο» δε το άφησε ο παππούλης το θέμα, αφού τα ρασοφορεμένα «κοράκια» (ΚΑΙ αυτής) της περιοχής… «ζουν», τόσο από ζωντανούς στο ναό (μυστήρια, κ.λπ.) όσο από πεθαμένους στο νεκροταφείο (τρισάγια, κ.λπ.), και καλοπερνάνε…

  Δημοσίευση : 30 Σεπτεμβρίου 2007

 9. Ο/Η Πρεζόνι λέει:

  http://www.zougla.gr/greece/article/ieri-maxi-gia-to-psixosavato

  Ιερή μάχη» για το Ψυχοσάββατο

  Βαριές κουβέντες αντάλλαξαν δύο ιερείς με φόντο τα «τυχερά» του Ψυχοσάββατου.

  Το περασμένο Ψυχοσάββατο στο νεκροταφείο του Αγίου Φλώρου (Μεσσηνία) ο ηλικιωμένος ιερέας του χωριού π. Νικόλαος Θ. πήγε να τελέσει τα τρισάγια. Όμως στο νεκροταφείο είδε ακόμη έναν νεαρό κληρικό που τελούσε τρισάγιο σε έναν τάφο και το αίμα του ανέβηκε στο κεφάλι.

  Λόγια στα λόγια ο ηλικιωμένος ιερέας «είπε και δυο κουβέντες παραπάνω» όπως είπαν παρευρισκόμενοι, οι οποίοι αν δεν ήταν εκεί το νεκροταφείο θα είχε γίνει αρένα. Ο ηλικιωμένος ιερέας μίλησε άσχημα στον νεαρό κληρικό, ο οποίος έβαλε το κεφάλι κάτω και αποχώρησε από το κοιμητήριο.

  Τα Ψυχοσάββατα είθισται η Μητρόπολη Μεσσηνίας να στέλνει στα κοιμητήρια και κληρικούς πέραν αυτών που υπηρετούν σε κάθε ενορία, προκειμένου να εξυπηρετείται ο κόσμος. Έτσι, το συγκεκριμένο Σάββατο είχε στείλει στο νεκροταφείο της ενορίας του Αγίου Φλώρου τον νέο ιερομόναχο Π.Α από την Καλαμάτα.

  Τελικά, ο μητροπολίτης Χρυσόστομος επέβαλε στον ιερέα την ποινή την τρίμηνης αργίας από κάθε ιεροπραξία.

 10. Ο/Η A χα! λέει:

  http://greekmonk.blogspot.gr/2011/06/blog-post_30.html

  Πέμπτη, 30 Ιουνίου 2011

  Διέρρηξαν τη Μητρόπολη Περιστερίου και άρπαξαν το χρηματοκιβώτιο
  Στόχος ληστών έγιναν χθες το βράδυ τα γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως Περιστερίου, όπου έκλεψαν μέχρι και τις αλυσίδες από τα εγκόλπια του Μητροπολίτη.

  Σύμφωνα με τον Μητροπολίτη Περιστερίου κ.Χρυσόστομο, άγνωστοι εισέβαλαν από παράθυρο της Μητροπόλεως και αφού έσπασαν τις πόρτες, έκλεψαν το χρηματοκιβώτιο το οποίο μάλλον γνώριζαν που βρισκότανε.

  Επίσης ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος ανέφερε ότι στο χρηματοκιβώτιο υπήρχαν περίπου 35.000 ευρώ, καθώς και πολύτιμα έγγραφα.

  «Αυτοί είναι οργανωμένοι, είναι εξ΄επαγγέλματος», πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο κ. Χρυσόστομος.

 11. Ο/Η Συμεών λέει:

  Σωτήρης Τζούμας
  Άνθρωπος του Χριστόδουλου.
  Ερωτά:

  http://www.sotirioslogos.gr/index.php/iera-sfinakia/181-mitropolitis-xrimata-eksoteriko

  Μητροπολίτης με χρήματα στο εξωτερικό;

  Ποιός Μητροπολίτης, από τους παλαιούς και πολιούς Ιεράρχες, οι κακές γλώσσες από το στενό περιβάλλον του–και όχι μόνο– λένε οτι με το ξέσπασμα της κρίσης έκανε κάτι περίεργες μεταφορές χρημάτων στο εξωτερικό; Ποιοί άλλοι το ξέρουν και το…»ψάχνουν»;

  Ο ίδιος ερωτά

  http://www.sotirioslogos.gr/index.php/iera-sfinakia/663-2012-05-31-14-42-28

  Κουίζ;Ποιός Μητροπολίτης, πήρε από άγαμο κληρικό της μητρόπολής του 30 χιλ ευρώ,για να αντιμετωπίσει κάποια έξοδα κι όταν πέρασε ένας και πλέον χρόνος και δεν τα επέστρεψε, του τα ζήτησε πίσω ο κληρικός κι εκείνος έκανε τον…Κινέζο;;;Μάλλον τον Ιαπωνέζο έκανε,και μάλιστα σε μέγεθος σούμο!!Τόσα χρήματα,δανεικά και αγύριστα;;Είπαμε να κάνει ένα δωράκι για τον εαυτό του,χίλια,δύο,άντε τρείς χιλιάδες…Οχι και τριάντα!!!Ελεος!

  Γιαυτό ο οδηγός πήρε των ομματιών του και ξενητεύτηκε…Κόντεψε να αλλαξοπιστήσει ο άνθρωπος..

 12. Ο/Η Πατρινός λέει:

  Λίγες πινελιές ακόμα

  http://www.patris.gr/articles/53499?PHPSESSID=2tvr280qin0s4olhf5p0m10q50

  Τα «Σιμωνιακά» αποκαλύφθηκαν τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο 1875 όταν άρχισαν να κυκλοφορούν φήμες και πληροφορίες για ορισμένους μητροπολίτες που πλήρωσαν πολιτικά πρόσωπα ώστε να τους βοηθήσουν να εξασφαλίσουν χηρεύουσες θέσεις. Η κυβέρνηση Βούλγαρη ωστόσο έκανε τα πάντα για να σκεπαστεί η υπόθεση και να μην προχωρήσει καμία ανακριτική διαδικασία. Και αυτό δεν έγινε τυχαία. Ένας εκ των υπόπτων για τη δωροδοκία εφέρετο ο υπουργός επί της Δικαιοσύνης Β.Νικολόπουλος ο οποίος ήταν γαμπρός του πρωθυπουργού! Ο άλλος εμπλεκόμενος ήταν ο υπουργός επί Εκκλησιαστικών θεμάτων και Δημόσιας Διοίκησης Ι.Βαλασόπουλος.

  Ακολούθησε ένα διάστημα ορισμένων εβδομάδων που η υπόθεση έδειχνε να «κουκουλώνεται». Ώσπου στις 27 Απριλίου 1875 ο Βούλγαρης παραχωρεί τη θέση του στο νέο πρωθυπουργό Χαρίλαο Τρικούπη. Ο οποίος και αμέσως διατάσσει να γίνει ανάκριση που διαρκεί πολλούς μήνες και βγάζει απίστευτα πράγματα στη φόρα. Σύμφωνα με το ανακριτικό πόρισμα οι επίσκοποι Μεσσήνης Αργυριάδης, Πατρών Αβερκίου και Κεφαληνίας Κομποθέκρας έδωσαν χρήματα στους υπουργούς Εκκλησιαστικών και δικαιοσύνης για να μεσολαβήσουν ώστε να εξασφαλίσουν τις έδρες που χήρευαν. Μάλιστα προέκυψε ότι και άλλοι είχαν δώσει χρήματα, αλλά οι συγκεκριμένοι επίσκοποι κατάφεραν να πλειοδοτήσουν! Για παράδειγμα ο επίσκοπος Κεφαληνίας έδωσε 42.000 δραχμές(εκπληκτικό ποσό για την εποχή),ενώ ένας άλλος ενδιαφερόμενος, ο διευθυντής της Ιερατικής Σχολής Χαλκίδος, Βαρθολομαίος Γεωργιάδης είχε δώσει μόλις 9 χιλιάρικα! Ο επίσκοπος Κομποθέκρας είχε δώσει 10 χιλιάρικα στον υπουργό και επιπλέον 8 χιλιάδες για να υπογράψει το Προεδρικό Διάταγμα. Ήταν δε τόση η απληστία των δύο πολιτικών που όταν ένας μητροπολίτης δεν είχε χρήματα του έπαιρναν και αντικείμενα! Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ενός μητροπολίτη που κατέθεσε ότι έδωσε στον υπουργό ένα ζευγάρι ενώτια και μια χρυσή καρφίτσα!

  Από την ανάκριση προέκυψαν και άλλα ονόματα: του ειρηνοδίκη Π.Οικονομόπουλου και των ιδιωτών Ν.Πετρή και Δ.Χαριτάκη που ήταν οι μεσολαβητές για να εισπράττονται τα χρήματα αφού κανονίζονται οι δουλειές.

  Η δίκη

  Μετά τις εκλογές και την επικράτηση Κουμουνδούρου η Βουλή στις 22 Δεκεμβρίου 1875 αφού προχώρησε σε ερμηνεία των διατάξεων του Συντάγματος παρέπεμψε τους υπουργούς στο ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο. Μαζί τους και τους μητροπολίτες, αλλά και τους ιδιώτες, όπως και τον ειρηνοδίκη. Πρόεδρος του Δικαστηρίου ήταν ο Δ.Βάλβης ως πρέοδρος του Αρείου Πάγου(γιος του πρωθυπουργού Ζηνόβιου Βάλβη και ο ίδιος για μικρό διάστημα πρωθυπουργός αργότερα) ενώ κατήγοροι βουλευτές ορίστηκαν οι Κωνσταντίνος Λοβάρδος και Τιμολέων Φιλήμων.

  Η δίκη άρχισε στις 26 Ιανουαρίου του 1876 και διήρκεσε ως τις 31 Μαρτίου. Η ακροαματική διαδικασία ήταν τόσο ενδιαφέρουσα που κάθε μέρα η αίθουσα(της παλιάς Βουλής) ήταν γεμάτη από κόσμο. Άλλωστε είχαν να ακούσουν και να δουν πολλά. Μέχρι και ξύλο μεταξύ τους έπαιξαν οι κατηγορούμενοι, ο ένας για να γλιτώσει τα έριχνε στον άλλο.

  Οι αποφάσεις ήταν καταδικαστικές για όλους. Ο Βαλασόπουλος ως έχων την ευθύνη υπουργός καταδικάστηκε σε ένα χρόνο φυλακή και στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων. Ο Νικολόπουλος σε δέκα μήνες. Οι μητροπολίτες υποχρεώθηκαν να επιστρέψουν στο ελληνικό Δημόσιο το διπλάσιο του ποσού που είχαν δώσει στους υπουργούς, ήτοι 92.000 δραχμές! Και επειδή δεν είχαν να τα πληρώσουν φυλακίστηκαν!

  Η καταδίκη αυτή συγκλόνισε τον πολιτικό κόσμο. Συντάραξε την Εκκλησία. Ήταν η πολιτική ταφόπλακα και για τον Βούλγαρη που έτσι κι αλλιώς είχε την χειρότερη φήμη. Αλλά η φυλάκιστη του γαμπρού του ξεπερνούσε τα όρια.

  Ο νόμος

  Τα «Σιμωνιακά» ήταν η αφορμή για να θεσπιστεί αργότερα ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, το 1877.

 13. Ο/Η Kill Bill λέει:

  http://www.zougla.gr/blog/article/636488

  Ο γεννημένος στην Άρτα το 1934 Παύλος Τσίπρας, υπήρξε συνιδρυτής (με τον Ίωνα Παράσχη) της τεχνικής εταιρείας «Σκαπανεύς ΑΤΕ» που μαζί με την «ΕΔΟΚ-ΕΤΕΡ» και την «ΑΡΧΙΡΟΔΟΝ» ήσαν οι τρείς εταιρείες που έπαιρναν ΟΛΑ τα Μεγάλα Έργα επί 21ης Απριλίου. Ο Στυλιανός Παττακός (Έγινε 100 ετών την παρελθούσα Πέμπτη 8 Νοεμβρίου!) ) έδινε αφειδώς έργα Στον Παύλο Τσίπρα, με αποτέλεσμα ο μπαμπάς του Αρχηγού του Σύριζα να γίνει πάμπλουτος επί 21ης Απριλίου.

  2) Η οικονομική άνεση του «καλού χριστιανού» Παύλου Τσίπρα επί Χούντας, τον έκανε να χρηματοδοτεί τις δράσεις της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, με αποτέλεσμα να τον εκτιμήσει ιδιαιτέρως ο Χουντικός Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος Κοτσώνης.

  Ο Παύλος Τσίπρας μπαινόβγαινε επί Χούντας στην Αρχιεπισκοπή και βοηθούσε οικονομικά τον «Αγαπισμό» του Κοτσώνη και το Ιεραποστολικό Έργο του (νύν Αλβανίας) Αναστάσιου Γιαννουλάτου στην Αφρική, όπου έπαιρνε έργα ο «Σκαπανεύς»! Εκεί στην Αρχιεπισκοπή (όπου τότε ήταν Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου) πρωτογνώρισε ο σημερινός Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος Λιάπης τον μπαμπά του Τσίπρα, γι’ αυτό και σκίστηκε να πάει στην προχθεσινή κηδεία του Παύλου στον Διόνυσο, χωρίς να τον καλέσει η οικογένεια Τσίπρα!

  3) Μέσω του χουντικού Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου Κοτσώνη, ο Παύλος Τσίπρας συνδέθηκε με την «χριστιανικώτατη» οικογένεια των Αλαβάνων (Κοτσώνης και Αλαβάνοι ήσαν Τήνιοι), η οποία διαχειριζόταν επί 100 χρόνια το χρυσοφόρο Προσκύνημα της Τήνου.
  Έτσι έμαθε τον μικρό Αλέξη (γεννήθηκε το 1974) ο Αλέκος Αλαβάνος, και γι’ αυτό τον πρότεινε για την Αρχηγία του Συνασπισμού τον Φεβρουάριο του 2008.

 14. Ο/Η Kill Bill λέει:

  Μην την ψάχνετε ο Τσίπρας έχει απαγορεύσει στους βουλευτές του κάθε κριτική στο παπαδαριό.
  Η Δημάρ είναι πολύ πιο προχώ σε αυτά.

  Εξαίρεση από το χαράτσι πολυτελών κατοικιών με ναΐσκους

  22/11/2012

  “Το Σεπτέμβριο του 2011 η κυβέρνηση αποφάσισε την επιβολή του έκτακτου ειδικού τέλους επί των ακινήτων, μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Από την επιβολή του τέλους εξαιρέθηκαν μεταξύ άλλων οι ναοί τόσο της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ελλάδος, όσο και των άλλων γνωστών θρησκειών.

  Ωστόσο με βάση αυτή την εξαίρεση ευνοήθηκε με σκανδαλώδη τρόπο μια κατηγορία πολιτών που επωφελούμενη παλαιότερων ευνοϊκών διατάξεων ηλεκτροδότησης διατηρεί πολυτελείς κατοικίες, κυρίως στα νησιά των Κυκλάδων.

  Πρόκειται για ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων, οι οποίοι, ανεξάρτητα από το αν πληρούσαν τις προϋποθέσεις για την έκδοση οικοδομικής άδειας, προχώρησαν οικοδομώντας αρχικά ναΐσκο, με μόνο προαπαιτούμενο την έγκριση της τοπικής μητρόπολης, και στη συνέχεια, έχοντας εξασφαλίσει την άμεση παροχή ηλεκτροδότησης από τη ΔΕΗ, ανέγειραν πολυτελή κατοικία. Το φαινόμενο αυτό, που στηρίχθηκε σε διάταγμα του 1979, έπαυσε να παρατηρείται περί τις αρχές της δεκαετίας του 2000, οπότε τέθηκαν όροι και προϋποθέσεις για την έκδοση οικοδομικών αδειών για την ανέγερση ναΐσκων.

  Παρέμειναν όμως οι συνέπειες του φαινομένου ως τις μέρες μας και συνεχίζεται η διακριτική μεταχείριση υπέρ των ιδιοκτητών των κατοικιών αυτών- γνωστές ως «πανηγυρόσπιτα»- οι οποίες εξαιρούνται από την υποχρέωση καταβολής του τέλους επί των ακινήτων.

  Ερωτώνται οι κ. υπουργοί:

  -Έχουν εντοπιστεί και καταγραφεί, σε συνεργασία με τις τοπικές Μητροπόλεις, οι κατοικίες που ηλεκτροδοτήθηκαν με τις προαναφερόμενες ευνοϊκές διατάξεις, ώστε να διαπιστωθεί το ύψος των διαφυγόντων εσόδων;

  -Αν όχι, τι προτίθεται να πράξει το Υπουργείο, ώστε όχι μόνο να καταγραφούν τα ακίνητα αλλά και να εισπραχθούν τα οφειλόμενα ποσά;

  -Αν ναι, έχει υπολογιστεί το συνολικό ποσό του τέλους ακινήτων που θα έπρεπε ήδη προ ενός έτους να είχε εισπραχθεί από τα εν λόγω ακίνητα; ”

  Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΠΥΡΟΣ ΛΥΚΟΥΔΗΣ (ΔΗΜΑΡ)

  Ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, για τους φορολογικούς ελέγχους σε Ιερές Μονές, εκκλησιαστικά ιδρύματα και Ιεράρχες και κατέθεσαν οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ, Ν.Τσούκαλης, Γ.Ψαριανός και Μ.Γιαννακάκη.

  Το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

  Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών με θέμα: Φορολογικοί έλεγχοι σε Ιερές Μονές, Ιεράρχες και Εκκλησιαστικά Ιδρύματα.

  Το 2005, με αφορμή την εκκλησιαστική κρίση η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδας είχε αποφασίσει την εφαρμογή του «Πόθεν Έσχες» για τους Ιεράρχες αλλά και τους κληρικούς και λαϊκούς που κατέχουν υψηλόβαθμες θέσεις σε εκκλησιαστικούς οργανισμούς.

  Πρόσθετα τα μέλη της Ιεραρχίας είχαν αποφασίσει μεταξύ άλλων:

  – Να γίνεται τακτικός έλεγχος των οικονομικών εκκλησιαστικών διαχειρίσεων από ορκωτούς λογιστές και από την Οικονομική Επιθεώρηση της Εκκλησίας.

  – Να δημοσιεύεται κάθε χρόνο σε τοπικές Εφημερίδες ο οικονομικός απολογισμός κάθε Ιεράς Μητρόπολης.

  – Να γίνεται προληπτικός έλεγχος της νομιμότητας των συμβάσεων κάθε Εκκλησιαστικού Νομικού Προσώπου ύψους άνω των 300.000 ευρώ από την Ανωτάτη Εξελεγκτική Επιτροπή της Ιεράς Συνόδου.

  – Εφαρμογή ενιαίου και διαφανούς ταμειακού και λογιστικού συστήματος οικονομικής διαχειρίσεως για τις Ιερές Μητροπόλεις, τους Ιερούς Ναούς και τις Ιερές Μονές.

  Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται ο κ.Υπουργός:

  – Διενεργούνται φορολογικοί έλεγχοι και έλεγχοι πόθεν έσχες σε Ιερές Μονές, Ιεράρχες και εκλησιαστικά ιδρύματα; Σε ποιες Ιερές Μονές και Μητροπόλεις διενεργήθηκαν και διενεργούνται έλεγχοι; Πόσες εκθέσεις ελέγχου έχουν καταρτιστεί; Πόσα πρόστιμα και προσαυξήσεις έχουν επιβληθεί και πόσα έχουν εισπραχθεί;

  – Προτίθεστε να επεκτείνετε τους ελέγχους σε άλλα εκκλησιαστικά ιδρύματα και πρόσωπα;

  Οι ερωτώντες βουλευτές:

  Νίκος Τσούκαλης

  Γρηγόρης Ψαριανός

  Μαρία Γιαννακάκη

 15. Ο/Η Του κώλου λέει:

  Τα 4 δις τι γίνανε;

  http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_1_10/02/2008_258901

  Ο κατηγορούμενος που έγινε προκαθήμενος
  Ν. Παπαχρηστου

  Τον Απρίλιο του 1998 ο αρχιεπισκοπικός θρόνος των Αθηνών χηρεύει. Οι μητροπολίτες Θηβών Ιερώνυμος, Αλεξανδρουπόλεως Ανθιμος και Δημητριάδος Χριστόδουλος βρίσκονται αντιμέτωποι στη μάχη της διαδοχής. Την ίδια περίοδο η Εκκλησία της Ελλάδος συγκλονίζεται από καταγγελίες και φήμες που έκαναν λόγο για υπεξαίρεση ενός τεραστίου ποσού ύψους 4 δισ. δραχμών. Σκιές πέφτουν επάνω στον κ. Ιερώνυμο, την υπόθεση ερευνά ως μέλος της εξεταστικής εξ αρχιερέων επιτροπής ο κ. Ανθιμος και τον θρόνο κερδίζει ο Δημητριάδος Χριστόδουλος. Υστερα από δέκα χρόνια τα τρία αυτά πρόσωπα έγιναν και πάλι πρωταγωνιστές. Ο Χριστόδουλος με τον θάνατό του άφησε κενό τον αρχιεπισκοπικό θρόνο, ο Ιερώνυμος απαλλαγμένος από το βάρος των ανυπόστατων κατηγοριών τον διαδέχθηκε και ο Ανθιμος, ως Θεσσαλονίκης πλέον, έκανε αυτό που απέφυγε το ’98· στήριξε τον Θηβών ώστε να γίνει αρχιεπίσκοπος.

  Και όμως, οι τρεις αυτοί πρωταγωνιστές των εκκλησιαστικών μας πραγμάτων παραλίγο να συναντηθούν και κάπου αλλού. Στις αίθουσες των δικαστηρίων. Αυτό ζητούσαν οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων προκειμένου να εξεταστούν κατ’ αντιπαράσταση. Κάτι που τελικά δεν έγινε ποτέ….

  «Κλεμμένα» δισεκατομμύρια

  Η υπόθεση που επέδρασε καταλυτικά στην αρχιεπισκοπική εκλογή του 1998 είχε ξεκινήσει μερικούς μήνες νωρίτερα. Στους διαδρόμους του Συνοδικού Μεγάρου κληρικοί μιλούσαν για «κλεμμένα» πολλών δισεκατομμυρίων δραχμών. «Τα έφαγαν τα λεφτά. Είναι όλοι υπεύθυνοι. Πρέπει να πάνε μέσα», έλεγαν. Το θέμα έφτασε στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο. Ορίσθηκε τριμελής εξ αρχιερέων εξεταστική επιτροπή αποτελούμενη από τους μητροπολίτες Καρυστίας Σεραφείμ, Αλεξανδρουπόλεως Ανθιμο και Νικοπόλεως Μελέτιο προκειμένου να διερευνήσουν τα καταγγελλόμενα. Στην περίπλοκη υπόθεση παρενέβη και ο εισαγγελέας. Ξεκίνησαν έρευνες σε θολό τοπίο. Κουβάρι μπερδεμένο. Η άκρη του νήματος θαμμένη σε σωρό καταγγελιών.

  Στο επίκεντρο βρέθηκαν ο Θηβών Ιερώνυμος, οι επίσκοποι Κερνίτσης Λεόντιος και Διαυλείας Δαμασκηνός, τρεις κληρικοί και ένας λαϊκός. Ολοι μέλη μιας επιτροπής που συνεστήθη το 1995 με πρωτοβουλία του μακαριστού Σεραφείμ για την επισκευή και αναστήλωση παλαιών μονών και εκκλησιών. Με την παρέμβαση του αρχιεπισκόπου το υπουργείο Οικονομικών ενέκρινε και εκταμίευσε κονδύλι ύψους 4 δισ. δραχμών. Χρήματα που προορίζονταν για τις μελέτες και τις επισκευαστικές εργασίες στα μνημεία. Χρήματα που σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου δεν έφτασαν ποτέ στον προορισμό τους, γιατί χάθηκαν κάπου στη διαδρομή.

  «Ο τρόπος που μεθοδεύτηκε αυτή η ιστορία ήταν να ανακινηθεί ένα δήθεν οικονομικό σκάνδαλο και αυτοί που τη μεθόδευσαν είχαν δύο στόχους», θα δηλώσει το 2002 ο ποινικολόγος κ. Αλέξης Κούγιας στην εκπομπή «Φάκελοι», για να προσθέσει: «Κατά την άποψή μου, τον Ιερώνυμο, ο οποίος ήταν ο βασικός αντίπαλος, αλλά εμμέσως ήθελαν να εξουδετερώσουν και τον δεύτερο αντίπαλο του αρχιεπισκόπου, που ήταν ο Ανθιμος Αλεξανδρουπόλεως, γιατί μάλλον δεν το αντελήφθη ο καλοκάγαθος αυτός άνθρωπος ότι και τον ίδιο εξουδετερώνουν, όταν του ανάθεσαν να είναι αυτός που θα διερευνήσει αυτό το οικονομικό σκάνδαλο».

  Χάνει την εκλογή

  Οι κατηγορούμενοι φώναζαν ότι είναι αθώοι. Η επιτροπή αρχιερέων αναζητούσε στοιχεία. Ο χρόνος περνούσε. Η ατμόσφαιρα γινόταν εκρηκτική, την ώρα μάλιστα που η Εκκλησία βρισκόταν σε ανεπίσημη και παρατεταμένη προεκλογική περίοδο. Αρχές του ’98 οι φήμες διογκώνονται. Τον Απρίλιο, ο αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ πεθαίνει. Το σκάνδαλο απασχολεί τα μέσα ενημέρωσης και μέσω αυτών ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο. Ο Ιερώνυμος χάνει την αρχιεπισκοπική εκλογή και κάνει λόγο για στημένη υπόθεση. «Εκαμε τον γύρο όλης της Ελλάδος αυτή η είδηση, αυτή η πληροφορία, και, θα έλεγα, και τον γύρο του κόσμου, ότι εγώ διαχειρίστηκα, έτσι, με τον τρόπο που εγώ θέλω, τα 4 δισεκατομμύρια, τα διένειμα, τα μοίρασα, κατά τον δικό μου τον τρόπο. Είχα πει ότι είναι ένας μύθος, αν θυμάστε, και το ονόμασα ότι είναι το χρυσόμαλλο δέρας. Βγήκε η απόφαση του Συμβουλίου Εφετών. Με δικαίωσε. Επομένως από αυτήν την πλευρά το δικαστήριο έχει μιλήσει και είπε ότι δεν έχω καμία ανάμειξη στο θέμα της διαχειρίσεως των 4 δισεκατομμυρίων», θα πει τότε ο μητροπολίτης Θηβών Ιερώνυμος.

  Αναγνώριση του λάθους

  Το 2002 κατά την εκδίκαση της υπόθεσης ο κ. Ιερώνυμος παρέστη ως μάρτυρας υπερασπίσεως των κατηγορουμένων. Η απόφαση ήταν αθωωτική για όλους. Ο κ. Κούγιας είχε κάνει λόγο για υπόθεση που πίσω της υπήρχε μια τεράστια διαπλοκή. «Είναι μια μικρογραφία αυτή η διαπλοκή, της διαπλοκής που βλέπουμε στις κοινωνικές εκδηλώσεις. Νιώθεις δέος όταν βλέπεις μητροπολίτες να αρνούνται τα ίδια τα οποία κατέθεσαν στον ανακριτή. Είναι τρομερό να βλέπεις μητροπολίτες να αρνούνται ότι κατάλαβαν –μητροπολίτες που έχουν μόρφωση με δύο και τρία πανεπιστημιακά πτυχία–, να σου δηλώνουν ότι παραπλανήθηκαν οι ίδιοι και δεν μπορούσαν να διαβάσουν προτάσεις που μπορεί να διαβάσει ένα παιδί της Α΄ τάξης του Δημοτικού», σχολίαζε ο ίδιος.

  Αναφερόταν στην εμπλοκή μητροπολιτών του αρχιεπισκοπικού περιβάλλοντος που πίστεψαν τις καταγγελίες και συνέπραξαν ουσιαστικά στην εμπλοκή του ονόματος του Θηβών στην υπόθεση. Σήμερα οι πρωταγωνιστές εκείνης της υπόθεσης βρίσκονται κοντά στον κ. Ιερώνυμο. Τον στήριξαν και τον ψήφισαν για προκαθήμενο της Εκκλησίας της Ελλάδος. Αναγνώρισαν ίσως με τον τρόπο αυτόν το λάθος που έκαναν πριν από μια δεκαετία. Εδειξαν ότι μια αδικία πρέπει πάντοτε να αποκαθίσταται
  http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_1_10/02/2008_258901

 16. Ο/Η Θεολόγος λέει:

  O Ευσέβιος Ματθόπουλος που ίδρυσε την «Ζωή» των φανατικών αποκάλυψε πως «η νύχτα βγάζει επίσκοπο και η αυγή μητροπολίτη», κάτι που αποδείχθηκε ενώπιον των ελληνικών δικαστηρίων ότι αποτελούσε μια σκληρή πραγματικότητα. Ο Ε. Ματθόπουλος ήταν ένας από τους κληρικούς που πρωτοστάτησαν στην αποκάλυψη του σκανδάλου των Σιμωνιακών Μητροπολιτών, το οποίο συγκλόνισε την ελληνική κοινωνία και έγινε αιτία να μπουν για πρώτη φορά υπουργοί και δεσποτάδες στο μπαλαούρο.

 17. Παράθεμα: ΥΓ: (Το πουγκί δεσποτάδων κι αυλικών ήταν πάντα προκλητικά γεμάτο) « Ροΐδη Εμμονές

 18. Ο/Η Μίνα λέει:

  http://www.enikos.gr/ekloges-2012/51730,O_Tsipras_leei_gia_thn_ekklhsia.html

  Τι θα κάνει ο Αλέξης Τσίπρας με την Εκκλησία; Ακούστε τι απαντά ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στον Γιώργο Τράγκα, κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στο CRASH που κυκλοφορεί. (ηχητικό απόσπασμα από την εκπομπή του Γιώργου Τράγκα στον Real fm)

  Σχόλια (6)

  vaggelisΚυριακή 17 Ιουνίου 2012, 10:21.

  Ε ρε κατι κολοτουμπες που κανουν κατι δημοσιογραφοι. Αλλα ετσι ειναι, αν εχεις βγαλει στην Ελβετια 20 εκατ ευρω σε συμφερει η δραχμη και γιαυτο προμοταρεις τους πολιτικους της δραχμης….

  tassos1960Δευτέρα 11 Ιουνίου 2012, 13:01.

  συγχαρητήρια στο θείο ΓΙΩΡΓΟ! το CRASH είναι Κ Α Τ Α Π Λ Η Κ Τ Ι Κ Ο!! την αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ θα τη χρωστάμε στην ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ συνέντευξη που πήρε από τον ΑΛΕΞΗ!!!!
  ΥΓ1: δεν πιστεύω να ενδιαφέρεται για … ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ!!!!
  YΓ2: όλο το ΥΛΙΚΟ του CRASH πρέπει να ΔΙΑΔΟΘΕΙ ΠΑΝΤΟΥ!!!!

  lettaΔευτέρα 11 Ιουνίου 2012, 12:45.

  ΝΑΙ ΕΙΔΑΜΕ ΠΕΡΙΚΛΗ ΚΑΙ ΤΟ ΝΕΟ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΤΙΚΟ ΠΑΣΟΚ ΤΟΥ ΣΗΜΙΤΗ ΚΑΙ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΕΤΤΑΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗ ΝΔ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ! ΤΩΡΑ ΟΜΩΣ ΠΕΡΙΚΛΗ ΔΕΝ ΘΑ ΒΓΑΛΟΥΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΑΣ ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ! ΤΑ ΖΗΣΑΜΕ ΚΑΙ ΤΑ ΖΟΥΜΕ ΣΤΟ ΠΕΤΣΙ ΜΑΣ. Η ΕΛΛΑΔΑ ΓΥΡΙΖΕΙ ΣΕΛΙΔΑ. ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΡΩΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΑΠΙΛΑ! ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ Η ΠΙΒΙΩΣΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ. ΓΕΝΝΗΘΗΚΑΜΕ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΣ ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΘΑ ΠΕΘΑΝΟΥΜΕ .

  NΔευτέρα 11 Ιουνίου 2012, 11:15.

  ME TOYS MISTHOUS TWN IEREWN TI THA GINEI?

  SunriseΔευτέρα 11 Ιουνίου 2012, 11:04.

  E ρε και να ‘ταν αρχιεπίσκοπος ο Χριστόδουλος…

  ΠΕΡΙΚΛΗΣΔευτέρα 11 Ιουνίου 2012, 11:01.

  ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ??? ΙΔΙΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΙΔΕΩΝ, ΜΕ ΤΟ ΙΔΙΟ ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ, ΜΕ ΤΑ ΙΔΙΑ ΚΛΙΣΕ !!!! ΜΙΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΙΔΕΑ ΡΕ ΑΛΕΞΗ ??? ΕΣΤΩ ΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ??? ΘΑ… ΘΑ…. ΘΑ…..

  ΜΙΑ ΠΡΟΒΛΕΨΗ….
  ΣΤΙΣ ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ, ΘΑ ΤΟΝ ΚΑΤΑΣΠΑΡΑΞΕΙ ΤΟ ΠΑΛΙΟ ΠΑΣΟΚ. ΘΑ ΠΑΡΕΙ ΤΗΝ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΩΝ ΣΥΝΕΔΡΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΣΕ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΤΡΟΠΑΤΑ ΚΑΙ ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΞΑΝΑ ΤΟ ΠΑΛΙΟ ΠΑΣΟΚ ΜΕ ΑΛΛΟ ΟΝΟΜΑ.

 19. Παράθεμα: Τα «Σιμωνιακά» του 1875 » ΑΘΡΗΣΚΟΣ

 20. Ο/Η της Λούτσας τα καμώματα λέει:

  Ένας ακόμα μητροπολίτης ελέγχεται για «φουσκωμένους» λογαριασμούς

  Ο τρίτος κατά σειρά Μητροπολίτης από το λεκανοπέδιο της Αττικής είναι στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ, για τον οποίον υπάρχουν καταγγελίες από επιτρόπους ναών και από ιερείς, ότι καρπώνεται με συνεργάτες του τεράστια χρηματικά ποσά από τις εκκλησίες και από έργα που γίνονται με «επιλεγμένες» εργολαβίες.
  Σύμφωνα με τις καταγγελίες, όλες οι εργασίες που γίνονται στους ναούς, είτε είναι αγιογραφίες είτε είναι βελτίωση του αύλειου χώρου των ναών, είναι συγκεκριμένοι οι εργολάβοι που αναλαμβάνουν ενώ από τους μέχρι στιγμής ελέγχους του ΣΔΟΕ, προκύπτουν σημαντικές υπερτιμολογήσεις.

  Η έρευνα του ΣΔΟΕ επεκτείνεται και στην συνολική ακίνητη περιουσία του συγκεκριμένου ιεράρχη, ενώ και η ακίνητη περιουσία συγγενικών του προσώπων είναι στο στόχαστρο των αναζητήσεων, καθώς επίσης και λογαριασμοί του Μητροπολίτη στο εξωτερικό.

 21. Παράθεμα: Το πουγκί δεσποτάδων κι αυλικών ήταν πάντα προκλητικά γεμάτο) « The Church

 22. Παράθεμα: Το πουγκί δεσποτάδων κι αυλικών ήταν πάντα προκλητικά γεμάτο) « The Church

 23. Παράθεμα: Ο πατριάρχης του ‘Κύκλου της Πάτμου’ των €κατομυρρίων « Ροΐδη Εμμονές

 24. Ο/Η Observer λέει:

  Τα «Σιμωνιακά» του 1875

  Γράμμα από το Ληξούρι: Αναγνώστης Λασκαράτος

  Κύριε Ροΐδη,
  Προχτές το ΣΔΟΕ ανακάλυψε την Αμερική. Αποκαλύφθηκαν «τυχαία», υποτίθεται μέσω φορολογικής διερεύνησης των καταθέσεων ενός μεγαλοκαταθέτη απατεώνα ιερέα (της Μητρόπολης Περιστερίου), άλλοι δυο μητροπολίτες
  http://pros-anazhthsh-thaym.pblogs.gr/2012/11/ta-simwniaka-toy-1875.html

 25. Ο/Η Mαρκήσιος ντε Σαντ λέει:

  http://www.efsyn.gr/?p=59164
  Από τον Ακη στα Σιμωνιακά

  Του Πέτρου Μανταίου

  […….]

  Η «καταδίκη» Χατζηπάνου ήταν η πρώτη του 20ού αιώνα, αλλά η δεύτερη από συστάσεως ελληνικού κράτους. Η πρώτη, που πέρασε στην Ιστορία ως Σιμωνιακά (δωροδοκία από ιερωμένους επί χειροτονία), συνέβη το 1875, επί πρωθυπουργίας (ρετιρέ φαυλότητας…) Δημητρίου Βούλγαρη, του επιλεγόμενου «Τζουμπέ», όταν οι υπουργοί: Εκκλησιαστικών Ιωάννης Βαλασόπουλος και Δικαιοσύνης Βασίλειος Νικολόπουλος, γαμβρός του Βούλγαρη, δωροδοκήθηκαν με χοντρό χρήμα, μετοχές και τιμαλφή από τρεις επίδοξους μητροπολίτες που επιθυμούσαν ισάριθμους, χηρεύοντες, επισκοπικούς θρόνους.

  Στην υπόθεση είχαν εμπλακεί η Ιερά Σύνοδος και ο τότε αρχιεπίσκοπος Προκόπιος Α΄, προκάτοχος της μιας από τις τρεις χηρεύουσες μητροπόλεις. Αυτοί τουλάχιστον μπήκαν φυλακή, μετά από δίκη (1876), έναν χρόνο ο Βαλασόπουλος, δέκα μήνες ο Νικολόπουλος. Την υπόθεση είχε σχολιάσει ο μεγάλος Ροΐδης: «Αν ουδέν άλλο προκύψει όφελος εκ της ανακρίσεως περί των επισκοπικών, η νεοελληνική γλώσσα θέλει τουλάχιστον πλουτισθή διά νέας λέξεως∙ εις τον μητροπολίτην δηλαδή θέλει προστεθεί ο μητροπωλητής». Λίγο νωρίτερα, τότε που ο Σλήμαν συζητούσε με την κυβέρνηση τη μεταφορά του «Θησαυρού του Πριάμου» (των ευρημάτων της Τροίας δηλαδή) στην Ελλάδα, ο Βαλασόπουλος είχε πει το περίφημο: «Ας πάρει τα τσουκαλάκια του ο Σλήμαν και ας μας αφήσει ήσυχους»! Δεν αναφέρομαι στην ουσία της υπόθεσης (υπήρχε φόβος ελληνοτουρκικής περιπλοκής!), αλλά στο απαξιωτικό «τσουκαλάκια»! Με τέτοιο πολιτικό «υλικό» υπερέβημεν κάθε προσδοκίαν…

 26. Παράθεμα: Τά «Σιμωνιακά» (Ἰαν-Φεβ.1875) καί ἡ δίκη (26 Ἰαν.1876) « ΑΒΕΡΩΦ

 27. Ο/Η Aδ.Κοραής λέει:

  http://www.efsyn.gr/?p=59164

  09/06/13
  Από τον Ακη στα Σιμωνιακά

  Η «καταδίκη» Χατζηπάνου ήταν η πρώτη του 20ού αιώνα, αλλά η δεύτερη από συστάσεως ελληνικού κράτους. Η πρώτη, που πέρασε στην Ιστορία ως Σιμωνιακά (δωροδοκία από ιερωμένους επί χειροτονία), συνέβη το 1875, επί πρωθυπουργίας (ρετιρέ φαυλότητας…) Δημητρίου Βούλγαρη, του επιλεγόμενου «Τζουμπέ», όταν οι υπουργοί: Εκκλησιαστικών Ιωάννης Βαλασόπουλος και Δικαιοσύνης Βασίλειος Νικολόπουλος, γαμβρός του Βούλγαρη, δωροδοκήθηκαν με χοντρό χρήμα, μετοχές και τιμαλφή από τρεις επίδοξους μητροπολίτες που επιθυμούσαν ισάριθμους, χηρεύοντες, επισκοπικούς θρόνους.

  Στην υπόθεση είχαν εμπλακεί η Ιερά Σύνοδος και ο τότε αρχιεπίσκοπος Προκόπιος Α΄, προκάτοχος της μιας από τις τρεις χηρεύουσες μητροπόλεις. Αυτοί τουλάχιστον μπήκαν φυλακή, μετά από δίκη (1876), έναν χρόνο ο Βαλασόπουλος, δέκα μήνες ο Νικολόπουλος. Την υπόθεση είχε σχολιάσει ο μεγάλος Ροΐδης: «Αν ουδέν άλλο προκύψει όφελος εκ της ανακρίσεως περί των επισκοπικών, η νεοελληνική γλώσσα θέλει τουλάχιστον πλουτισθή διά νέας λέξεως∙ εις τον μητροπολίτην δηλαδή θέλει προστεθεί ο μητροπωλητής». Λίγο νωρίτερα, τότε που ο Σλήμαν συζητούσε με την κυβέρνηση τη μεταφορά του «Θησαυρού του Πριάμου» (των ευρημάτων της Τροίας δηλαδή) στην Ελλάδα, ο Βαλασόπουλος είχε πει το περίφημο: «Ας πάρει τα τσουκαλάκια του ο Σλήμαν και ας μας αφήσει ήσυχους»! Δεν αναφέρομαι στην ουσία της υπόθεσης (υπήρχε φόβος ελληνοτουρκικής περιπλοκής!), αλλά στο απαξιωτικό «τσουκαλάκια»! Με τέτοιο πολιτικό «υλικό» υπερέβημεν κάθε προσδοκίαν

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.