Λόγος: Το καλό πρόσωπο του Ισλάμ

Μια μικρή απάντηση στην τυφλή και ανιστόρητη ισλαμοφοβία   

Του Αναγνώστη Λασκαράτου

Η φιλανθρωπία του Ηγεμόνα. Ο χαλίφης Χαρούν αλ Ρασίντ τα βράδια μεταμφιεζόταν και συνοδευόμενος από έναν σωματοφύλακα γυρνούσε στην πόλη, για να ακούσει τη φωνή του λαού.

Tο Ισλάμ όπως και ο Χριστιανισμός έχουν δυο όψεις, την καλή και την κακή, ανάλογα με το ποιός ερμηνεύει τα ιερά τους βιβλία και σε ποιό μέρος του κόσμου. Στην Ελλάδα οι φανατικοί ορθόδοξοι πιστοί δεν είναι σε θέση να δουν πόσο ταυτίζονται σε αμάθεια, φανατισμό και μίσος με τους Αγιατολάχ, τους Τάλιμπαν, τη Χαμάς, στον τρόπο που βλέπουν τη Δημοκρατία, το Θεό, τον άνθρωπο και τον Άλλο. Οι οργανωμένες θρησκείες, σαν καλές επιχειρήσεις που είναι, παίρνουν τη μορφή του πολιτιστικού τους περιβάλλοντος, κάνοντας ομόθρησκες κοινότητες του ίδιου δόγματος διαφορετικών γεωγραφικών χώρων να φαίνονται σαν να ασπάζονται διαφορετικές θρησκείες.
__Με αφορμή την προβολή του «Σουλεϊμάν του μεγαλοπρεπή» και άλλων λαϊκών τουρκικών σειρών, χαμηλής ποιότητας, όχι χειρότερων από πολλές ελληνικές, που όμως είναι ένα καλό βήμα ελληνοτουρκικής προσέγγισης, απόδειξη πως προκάλεσαν την αντίδραση των χιτλερικών πιθηκανθρώπων και του τ.υπουργού της ΝΔ κ.Μ.Θεοδωράκη, θέλω να συνεισφέρω στο ελάχιστο που μπορώ, στην αλληλοκατανόηση των πολιτισμών, ένα θέμα που, στην πνιγμένη στον επαρχιακό της εγωκεντρικό μικρόκοσμο και στην παχυλή αμάθεια χώρα μας, έχει υποτιμηθεί. Όμως, θέλοντας ή όχι, μαζί με την υπόλοιπη ανθρωπότητα θα επιπλεύσουμε στη γήινη σφαίρα ή μαζί θα βουλιάξουμε. Ελπίζοντας να αποφύγω τις εξιδανικευτικές υπερβολές, θα προσπαθήσω να σκιαγραφήσω το καλό Ισλάμ, που στάθηκε σε μια ιστορική περίοδο ανάμεσα στον 8ο και στον 13ο αιώνα θερμοκήπιο εμπνευσμένων ηγεμόνων, σοφών ανθρώπων, προοδευτικών ιδεών και χρήσιμων γνώσεων, κάτω από την προστασία των θρησκευτικά ανεκτικών και ανήσυχων πνευματικά Αββασιδών χαλίφηδων της Βαγδάτης, που στάθηκε η Αθήνα της εποχής της. Χωρίς να παραγνωρίζω την παράλληλη σκληρότητα κάποιων, τη φτώχεια των πολιτικών θεσμών, τον έντονα μεταφυσικό χαρακτήρα της Διοίκησης, τους πολέμους, θέλω να επισημάνω πως με κανένα τρόπο δεν έχουμε να κάνουμε με κάτι σαν την πνευματικά νωθρή βυζαντινή θεοκρατία, με τη μογγολική κτηνωδία ή με την παπική ασφυκτική κηδεμονία, που ρίχνει στην πυρά κάθε επιστημονική απόπειρα. Μπορούμε να πούμε ότι το Ισλάμ ήταν τότε ένα είδος αντίβαρου στον τερατόμορφο εκφυλισμό των εκδοχών του Χριστιανισμού στην παπική Δύση και στην αυτοκρατορική Ανατολή, χωρίς να θέλω να πω πως δεν υπήρχε και όσμωση μεταξύ των δυο κόσμων και πως δεν έχουν και οι χριστιανοί αυτής της περιόδου να επιδείξουν έργα πολιτισμού, έτσι που να ελκύσουν ένα μουσουλμάνο σοφό, τον περίφημο Τυνήσιο γιατρό Κωνσταντίνο τον Αφρικανό να καταφύγει στους κόλπους της Δυτικής Εκκλησίας. Εμάς τους κληρονόμους της ελληνικής γης και γλώσσας, μας αφορά ιδιαίτερα αυτή η περίοδος του Ισλάμ, αφού η σοφία του στην Αστρονομία, στη Χημεία, στην Ιατρική, στην Αρχιτεκτονική, στην Τέχνη, στη Μηχανική, στην Οπτική, στη Φιλοσοφία, στα Μαθηματικά, χτίστηκε πάνω στα ελληνικά θεμέλια. Όσον αφορά στην υποτιθέμενη παραδοσιακή ισλαμική μισαλλοδοξία, η ανοχή του Ισλάμ στις θρησκείες της Βίβλου, είναι ασύγκριτα μεγαλύτερη από αυτή του Καθολικισμού και της Ορθοδοξίας, που καταδίωξαν με τον πιο άγριο τρόπο κάθε διαφορετική θρησκεία η «αίρεση», που εμφανίστηκαν στον κυρίαρχο γεωγραφικό τους χώρο. Καθόλου τυχαίο που οι Εβραίοι που κυνηγήθηκαν άγρια από τη Δύση, βρήκαν καταφύγιο στη φιλόξενη γι’αυτούς πολυφυλετική και πολυθρησκευτική Οθωμανική Αυτοκρατορία, παρά το (μέχρι και τους νεότερους χρόνους) μίσος των ορθόδοξων κληρικών, όπως ο Βλάχος μάντης Κοσμάς ο Αιτωλός, που βυσσοδομούσαν και απεργάζονταν κάθε άτιμη πράξη και συκοφαντία εναντίον τους, κινητοποιώντας συχνά το χριστιανικό όχλο για να ικανοποιήσουν οικονομικά συμφέροντα χριστιανών εμπόρων.
__Κέντρο της ισλαμικής επιστήμης ήταν ο «Οίκος της Σοφίας» στη Βαγδάτη, η μεγάλη Βιβλιοθήκη και μεταφραστικό εργαστήριο του Αλ Ρασίντ και του γιού του Μαμούν (οι Χαλίφηδες δεν ήταν άγαμοι επίσκοποι), στο οποίο εισέρρεαν οι γνώσεις όχι μόνο από τα δυτικά, αλλά και από την Ανατολή με μεταφράσεις όπως της πανάρχαιης σανσκριτικής ιατρικής, χειρουργικής και φαρμακευτικής φιλολογίας Σουσρούτα Σαμχίτα (μεταφράστηκε στην αραβική τον 8ο μ.Χ. αι.), των έργων των Ινδών αστρονόμων και μαθηματικών Αριαμπάτα (5ος μ.Χ. αι.) και Βραχμαγκούπτα (7ος μ.Χ.αι.) κλπ. Γράφοντας για τους σοφούς στον ισλαμικό κόσμο ανακύπτει ένα μεγάλο πρόβλημα. Από ποιόν να αρχίσεις και σε ποιόν να τελειώσεις. Είναι τόσο πολυάριθμοι και τόσες οι ανακαλύψεις και τα ιστορικά ηθικά παρεπόμενα της ζωής και των έργων τους, που νιώθεις ότι θα αδικήσεις ανθρώπους και εποχές με την περιληπτική αναφορά σου, που κίνητρό της είναι να χτυπήσει την ορθόδοξη και τη ναζιστική προκατάληψη και να δείξει πως υπάρχουν τεράστια περιθώρια για να μην υπάρξει η σύγκρουση των πολιτισμών, την οποία πολλοί φοβούνται και κάποιοι την επιδιώκουν ή έστω υφαίνουν πάνω της την πολιτική του τρόμου και του μίσους. Πριν μπω στην αναγκαστικά  φειδωλή απαρίθμηση ονομάτων και επιτευγμάτων, θα σταθώ σε δυο  περιστατικά  αντιπαραβολής του δυτικού και βυζαντινού χριστιανικού κόσμου με τον κόσμο του Ισλάμ, το ένα με πεδίο αναφοράς το κυρίαρχο όλων των άλλων πεδίο της ηθικής, αυτό που δίνει το χρώμα και τις κατευθύνσεις κάθε πολιτισμού και το άλλο ενδεικτικό της αντιπαράθεσης αντιλήψεων για την Επιστήμη και τον επιστήμονα.
__Ο γραμματέας και βιογράφος του Σαλαδίνου Ιμάντ αντ Ντιν ένας σοφός λόγιος περιγράφει (και πρέπει να τον πιστέψουμε) την πτώση της Ιερουσαλήμ (1187)  και τη φυγή του έκφυλου Λατίνου πατριάρχη της Ηράκλειου από την έδρα του, φορτωμένου με μπόλικο χρυσάφι από τους ναούς του, με το οποίο θα μπορούσε να εξαγοράσει τη φυγή πολλών χριστιανών κατοίκων. Στην επίμονη παρατήρηση των συντρόφων του Σαλαντίν να μην τον αφήσει να πάρει μαζί του τόσους θησαυρούς, ο σοφός Σουλτάνος που σεβάστηκε την πόλη τους κατοίκους της και τα ιερά της απάντησε πως έτσι θα φανεί η διαφθορά του κόσμου των Χριστιανών.
__Το άλλο γεγονός αφορά τον περίφημο Λέοντα τον Μαθηματικό το φιλόσοφο μητροπολίτη Θεσσαλονίκης που καθαιρέθηκε και έχασε την έδρα του ως εικονομάχος, εξάδελφο του επίσης εικονοκλάστη πατριάρχη Ιωάννη Γραμματικού τον οποίο οι Ορθόδοξοι ειδωλολάτρες εκδικήθηκαν και για τις επιστημονικές του ενασχολήσεις με εκταφή και μαστίγωση του πτώματός του. Ο χαλίφης της Βαγδάτης ανακάλυψε και κάλεσε τον Λέοντα στην αυλή του (Εικ.2. Ο Λέων με το χαλίφη. Μικρογραφία από το «Χρονικό» του Ι.Σκυλίτζη. Μαδρίτη-Εθν.Βιβλιοθήκη). Μόνο τότε ο αυτοκράτορας εντυπωσιασμένος από την απήχηση του υπηκόου του και θέλοντας να αποτρέψει την αποστασία του, ανακάλυψε τη θησαυρό ανεκμετάλλευτο είχε. Μετά το διωγμό του από την επισκοπή του ο Λέων ιδιώτευσε και αργότερα διορίστηκε επικεφαλής της αυτοκρατορικής  Σχολής της Μαγναύρας, όπου δίδαξε αριστοτελική Λογική. Η ιστορία με το Χαλίφη υπάρχει σε κάμποσες εκδοχές (Θεοφάνης ο Ομολογητής κλπ), όλες όμως δείχνουν τη τεράστια εκτίμηση που έτρεφαν οι Αββασίδες για την επιστημονική γνώση και την παχυλή άγνοια των ορθόδοξων αυτοκρατόρων, που αν δεν καταδίωκαν, πάντως δεν ήξεραν να αναγνωρίσουν κάποιες αξίες. Μια αντίστοιχη ιστορία ενός αιώνα πριν για τον Καρλομάγνο, που ένα υψηλής τεχνολογίας ρολόι που του έστειλε ο χαλίφης Ρασίντ το θεώρησε μαγικό, δείχνει κι αυτή την κατωτερότητα του τότε χριστιανικού πολιτισμού, που ήταν βυθισμένος στις θρησκευτικές προκαταλήψεις, αυτές που τον έκαναν να κάψει ανθρώπους ζωντανούς σε Δύση και σε Ανατολή (Βογόμιλους, Παλαιόπιστους κλπ).
__ Πως το Ισλάμ κατάντησε να πέσει στα χέρια των φανατικών και να εκφυλιστεί στη σημερινή κυρίαρχη απειλητική και απωθητική μορφή του; Όλα τινάχτηκαν στον αέρα το 1258 όταν ο Μογγόλος Χάνος Χουλαγκού ισοπέδωσε τη Βαγδάτη με τη Μεγάλη Βιβλιοθήκη της και τις δεκάδες άλλες, πέρασε από μαχαίρι τον πληθυσμό και όπως λέγεται κλείδωσε νηστικό τον μαλθακό   Χαλίφη της που έλπιζε πως ο Αλλάχ θα προστάτευε την πόλη, να πεθάνει από πείνα μέσα στο θησαυροφυλάκιό του. Το πιθανότερο όμως είναι να τον ποδοπάτησε με τη μογγολική μέθοδο, που την περιγράφει και ο Μάρκο Πόλο, τυλιγμένο μέσα σε δυο χαλιά. Μετά από 500 χρόνια η δυναστεία των Αββασιδών έπεσε θύμα του εφησυχασμού που συχνά συνοδεύει κάθε καθεστώς που στρέφεται στον Πολιτισμό και στα Γράμματα. Από τους κατοίκους της πόλης γλύτωσαν μόνο οι Χριστιανοί χάρις στη Νεστοριανή σύζυγο του Χάνου την Κερεϊτισα Τουρκάλα Ντοκούζ Χατούν. Ο Χουλαγκού, που ήταν φιλικός με το Χριστιανισμό αφού πολλοί Μογγόλοι ήταν Νεστοριανοί, θα παντρευόταν και τη 12χρονη Μαρία Παλαιολογίνα (βυζαντινή παιδεραστία ισλαμοφάγε χρυσαυγίτη δεσπότη-χωροφύλακα της Βοστίτσας), που του έστειλε η Κωνσταντινούπολη, αλλά πέθανε και την παντρεύτηκε ο γιός του.
__Από την καταστροφή της Βαγδάτης το Χαλιφάτο, σκιά του παλιού του εαυτού,  ταξίδεψε από το Κάιρο στην Ισταμπούλ,  όπου το 1924 ο κεμαλισμός του έβαλε την τελική ταφόπετρα εξορίζοντας τον τελευταίο Χαλίφη που τάφηκε στη Μεδίνα, λίγο μετά το θάνατό του, την ώρα που το Παρίσι απελευθερωνόταν από τους Ναζίδες, όντας ο ίδιος ένας σημαντικός ζωγράφος (γνωστός ένας πίνακάς του όπου μια γυναίκα να διαβάζει Φάουστ στο χαρέμι), διασώζοντας έτσι συμβολικά την αίγλη της κουλτούρας του παλιού Χαλιφάτου. Ακούγεται αυτό λίγο περίεργο για μια θρησκεία, που δεν βοήθησε στην ανάπτυξη της Ζωγραφικής, αφού φοβόταν να μην ξεπέσει στη χριστιανική ειδωλολατρία. Ένα ακόμη γεγονός, δυο αιώνες μετά σημάδεψε αρνητικά το Ισλάμ. Αρχές του 1492 η Γρανάδα έπεσε στα χέρια των καθολικών μοναρχών και ο τελευταίος Σουλτάνος της άκουσε από τη μάνα του να του λέει σαν Σπαρτιάτισσα να μην κλαίει σαν γυναίκα για ότι δεν μπόρεσε να κρατήσει σαν άνδρας. Η πτώση της Γρανάδας σήμανε το τέλος της επέκτασης του Ισλάμ στη Δύση, με όλα όσα αρνητικά για το Ισλάμ σε πολλά επίπεδα σήμαινε. Τι έδωσε η Ανδαλουσία στην ισλαμική επιστήμη; Πάρα πολλά, ενδεικτικά να αναφέρω τον Αμπάς Ιμπν Φιρνάς (9ος αι.), έναν πολυμήχανο εφευρέτη,  που αποπειράθηκε να πετάξει στη Κόρντοβα με αλεξίπτωτο. Γλύτωσε με ελαφρύ τραυματισμό. Ήταν πρόδρομος του Οθωμανού Hezârfen Ahmed Çelebi, που το 17ο αιώνα προσπάθησε να πετάξει πάνω από το Βόσπορο βασισμένος σε σχέδια του ντα Βίντσι, αλλά προσέκρουσε στη θεώρηση της πράξης του ως βλασφημίας στον Αλλάχ. Πολύ κακό πιστεύεται πως έκανε στον μουσουλμανικό κόσμο και η απόρριψη της δυτικής τυπογραφίας του 15ου αιώνα, που καταδίκασε το Ισλάμ να είναι μια νησίδα χειρογραφίας εν μέσω της Άπω Ανατολής και της Δύσης που αναπαρήγαγαν και διέδιδαν τη Γνώση με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα και ευκολία. Τα αίτια αυτής της απαγόρευσης πρέπει να αναζητηθούν σε πολλούς λόγους θρησκοληψίας («χειρόγραφο μας παραδόθηκε το Κοράνι», «είναι αμαρτία να συνθλιβούν τα λόγια του Προφήτη σε μηχανές» κλπ), δυτικοφοβίας αλλά και συμφέροντος μοναρχών και ουλεμάδων που δεν ήθελαν τέτοιο δυναμίτη στα θεμέλια του βασίλειου της θρησκευτικής προκατάληψης και βλακείας.
__Η άνθηση των επιστημών στο Ισλάμ υπήρξε τόσο εκτεταμένη που αναγκαστικά θα την αδικήσω στριμώχνοντάς την σε λίγες γραμμές. Παρατηρήθηκε και εδώ το φαινόμενο της ατομικής ευρυμάθειας, δηλαδή της επέκτασης των σοφών σε πολλά αντικείμενα, αφού η περιορισμένη έκταση της εξειδικευμένης γνώσης έδινε τη δυνατότητα αυτή. Ξεκινώντας από Φιλοσοφία θα σταθώ στους Αβικέννα και Αβερρόη, που και οι δυο τους επηρέασαν και το δυτικό κόσμο, αφού τα έργα τους μεταφράστηκαν και διαδόθηκαν ευρύτατα. Ο πρώτος, ένας Πέρσης πανεπιστήμων και ιατροφιλόσοφος του 11ου αι. ήλθε μέσω της ήπιας ισλαμικής φιλοσοφίας του σε χαμηλών τόνων σύγκρουση με το συντηρητικό Ισλάμ και δεν γλύτωσε από πολιτικές διώξεις. Ο δεύτερος (12ος αι.) κινούμενος μεταξύ Ισπανίας και Μαρόκου, ένας γιατρός υπερασπιστής του αριστοτελισμού, βρέθηκε στο στόχαστρο των αμαθών θρησκόληπτων και των ζηλόφθονων λόγιων και γεύτηκε σκληρούς διωγμούς και δημόσιους εξευτελισμούς που τον καταρράκωσαν. Στον τομέα της Γεωγραφίας που εκείνη την εποχή  είχε ιδιαίτερη βαρύτητα αφού δεν υπήρχε επίσημη κοινά αποδεκτή σαφής εικόνα του κόσμου, θα βρούμε μεταξύ πολλών τον Αλ Μασούντι (10ο αι.), τον ταξιδεμένο «Άραβα Ηρόδοτο», και τον αλ Ίντριζι συγγραφέα και χαρτογράφο του «Βιβλίου των ευχάριστων περιηγήσεων σε μακρινές χώρες» γνωστού ως  ‘Tabula Rogeriana’ (1154), γραμμένου για το Ρογήρο της Σικελίας, εμπλουτισμένο με παγκόσμιο χάρτη. Οι επιστήμονες της Ανατολής δεν ήταν απαλλαγμένοι από αρχαιότερα δεσμά, ο Αρχιμήδης, ο Αριστοτέλης, ο Ευκλείδης, ο Πυθαγόρας, ο Ιπποκράτης, ο Γαληνός, ο Διοσκουρίδης, ο Πτολεμαίος ήταν οι κολώνες και του δικού τους οικοδομήματος, έτσι στην Αστρονομία, προσκολλημένοι στο γεωκεντρισμό του τελευταίου, δεν προχώρησαν στη διατύπωση ηλιοκεντρικού μοντέλου, παρ’όλο πολλοί όπως οι  Αλχάζεν, Αμπού Ραγιάν Μπιρουνί, Ναζίμ αλ Ντιν   αμφισβήτησαν την πτολεμαϊκή αυθεντία ή έθεσαν τα ερωτήματα της κίνησης της γης γύρω από τον άξονά της ή και περί τον Ήλιο, τα οποία αργότερα εγκατέλειψαν. Στις δεκάδες φημισμένους μαθηματικούς νομίζω πως ξεχωρίζει ο λεγόμενος πατέρας της Άλγεβρας Μοχάμεντ Ιμπν Μούζα αλ Χουαρίζμι, η οποία ονοματοδοτήθηκε έτσι από έναν όρο του για τη μαθηματική ολοκλήρωση, όταν το βιβλίο που τον περιείχε μεταφράστηκε στη Δύση ως  ‘Liber algebrae et almucabala’ από τον Ροβέρτο του Τσέστερ (1145). Στη Φυσική ξεχωρίζει ο Αλ Χάζεν (10ος αι. , Αλ Χαϊθάμ για τους συμπατριώτες του) με το έργο του στην Οπτική και την κατανόηση της λειτουργίας του ματιού. Ήταν αυτός που διέλυσε την υπόθεση του Εμπεδοκλή (και μετέπειτα και πλατωνική αντίληψη), ότι το μάτι και όχι το αντικείμενο εξέπεμπε φως, υιοθετώντας με σοβαρή επιχειρηματολογία την αντίθετη και σωστή αριστοτελική αντίληψη. Αυτός ήταν που εισήγαγε την αντίληψη για μετρήσιμη ταχύτητα του φωτός, που την υιοθέτησε, πειραματιζόμενος μάλιστα επάνω της χωρίς επιτυχία, και ο Γαλιλαίος. Τη δόξα του Νεύτωνα απειλούν οι Αλ Μπαγκντάτι (11ος-12ος αι) που πρώτος μίλησε για τους νόμους που αφορούν τα αντικείμενα που πέφτουν, και Αλ Χαζίν («Βιβλίο της ζυγαριάς της σοφίας»), που παρατήρησε πως η πτώση ενός βράχου την ώρα μιας καταιγίδας οφειλόταν στη βαρυτική δύναμη .
__Στην Ιατρική (ισλαμικό μεσαιωνικό χειρόγραφο ανατομίας-εικ.3), μέσα σε δεκάδες ιατροφιλόσοφους, γιατρούς και θεραπευτές,  επισημαίνω τον Ammar ibn Ali, που θεράπευε τον καταρράκτη με σύριγγα αναρρόφησης. Ο Πέρσης Ιμπν Χαγιάν (8ος αι.), γνωστός στη Δύση ως Γκέμπερ, ήταν ο πατέρας της ισλαμικής Αλχημείας, συγγραφέας πολλών έργων τα οποία η Δύση ανακάλυψε και χρησιμοποίησε πολύ αργότερα. Υπήρξε αυτός που άνοιξε το δρόμο για τη μετατροπή της λίγο μεταφυσικής Αλχημείας στην πειραματική επιστήμη της Χημείας. Μια εμβληματική μορφή της ισλαμικής Χημείας ήταν ο Αλ Μαζριτί της Ισπανίας (10ος αι.), πολυεπιστήμων, μεταφραστής του Κλαύδιου Πτολεμαίου, που ανακάλυψε πρώτος το νόμο διατήρησης της μάζας, που στη Δύση αποδίδεται στον άτυχο Λαβουαζιέ, μιλάμε για μια βασική σκέψη (που αργότερα εξελίχθηκε στη διατήρηση μάζας και ενέργειας) και για ένα κομβικό εργαλείο στους ποσοτικούς υπολογισμούς των χημικών αντιδράσεων. Η ανακάλυψη αυτή έγινε σε μια ιστορική για τη Χημεία παρασκευή οξειδίου του υδραργύρου από υδράργυρο, μια δηλαδή ανάστροφη πορεία από τη σημαδιακή διάσπαση του κόκκινου αυτού οξειδίου σε μαύρο υδράργυρο και σε οξυγόνο, που στάθηκε η αιτία ανακάλυψης του δεύτερου από τον Άγγλο Πρίστλεϋ τον 18ο αιώνα.
__Όσον αφορά στο πολιτικό Ισλάμ, αυτό παρά το μεταφυσικό του χαρακτήρα δεν ήταν ποτέ άμοιρο δημοκρατικών αναζητήσεων και εχθρότητας προς τις τυραννικές και κοινωνικά άδικες μορφές διακυβέρνησης, που έρχονται σε σύγκρουση με τη Δικαιοσύνη και την Ελεημοσύνη του Αλλάχ. Παρ’όλο που το μόνο ίσως έργο του δημοφιλούς Αριστοτέλη, που δεν μεταφράστηκε στα αραβική, ήταν τα «Πολιτικά» του, πιθανότατα γιατί εκεί έδινε έμφαση στους θεσμούς, στους νόμους και στους πολίτες, γιατί γι’αυτόν η κοινωνία ήταν σύνολο ατόμων που σκέπτονται και ενεργούν ως «πολιτικά όντα», βρέθηκε έδαφος για τον πολύ λιγότερο προβεβλημένο στο Ισλάμ Πλάτωνα, λόγω του μεγάλου ρόλου που έδινε ο φιλόσοφος αυτός στον καλό («φιλόσοφο») βασιλιά. Αν και λίγα έργα του δάσκαλου του Ιδεαλισμού μεταφράστηκαν στα αραβικά (Νόμοι, Σοφιστής, Τίμαιος, Πολιτεία), ο γνωστός στη Δύση ως Αλφ Αράμπιους, ένας φιλόσοφος του 10ου αι. περιέγραψε μια ιδανική ισλαμική Πολιτεία εμπνεόμενος από την Πολιτεία του Πλάτωνα («al-Madina al-Fadila», «Η ενάρετη Πόλη»). Στη θέση του βασιλιά φιλόσοφου τοποθέτησε μια «νεοπλατωνική» εκδοχή του, τον Προφήτη Ιμάμη εκπρόσωπο του Θεού, με μοντέλο της την υποδειγματική, για τη εποχή της, άσκηση εξουσίας των τεσσάρων πρώτων καλών Χαλιφών, που πήραν διαδοχικά τη θέση του Μωάμεθ από το 632 έως το 661.
__Πως πρέπει να είναι η βασιλική συμπεριφορά; Μεγαλόψυχη και γενναιόδωρη. Στην Ασία είχε τεθεί το θέμα πολλές φορές όπως με τη γενναιοψυχία του Κύρου απέναντι στον Κροίσο αλλά και όταν ο αιχμάλωτος βασιλιάς της Πενταποταμίας Πώρος, απάντησε κατά τον Πλούταρχο στο ερώτημα του Μεγαλέξανδρου:

-Πώς θέλεις να σου φερθώ;
-Βασιλικά.

__Ο Ο διάλογος (1071) του αιχμάλωτου, μετά την ήττα του Ματζικέρτ, ορθόδοξου Ρωμαίου αυτοκράτορα Ρωμανού Διογένη, που προδόθηκε (τυφλώθηκε και πέθανε) από τη γυναίκα του, την Εκκλησία του και τους αυλικούς του, με τον Σουλτάνο των Σελτζούκων Τούρκων Αλπ Αρσλάν, δείχνει και το βασιλικό έλεος, που τόσο συχνά συναντάμε στους σοφούς ηγεμόνες του Ισλάμ:

Σουλτάνος: «Τι θα μου έκανες αν εγώ ήμουν ο αιχμάλωτός σου».
Αυτοκράτορας: «Ίσως σε σκότωνα, ίσως σε εξόριζα στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης».
Σουλτάνος: «Η τιμωρία μου θα είναι σκληρότερη. Σε συγχωρώ και σε ελευθερώνω».

***

[Όλα κατηγορίας «Λόγος»]

***

This entry was posted in Logos. Bookmark the permalink.

68 Responses to Λόγος: Το καλό πρόσωπο του Ισλάμ

 1. Ο/Η ابوالوليد محمد بن احمد بن محمد بن رشد λέει:
 2. Ο/Η Τούρκος πράκτορας (πληρωμένος από τον Σόρρος) λέει:

  Για τον Τούρκο πιλότο από μια ταινία

 3. Ο/Η athriskos λέει:

  ανιστόρητη ισλαμοφοβία. Ένα ελάχιστο δείγμα:

  Η τιμωρία εκείνων οι οποίοι πολεμούν τον ΑΛΛΑΧ και τον Απόστολό Του, και διαβιούν στη γη άσχημα, είναι να εκτελούνται ή να σταυρώνονται ή να κόβονται τα χέρια και τα πόδια αντίπλευρα, ή να εξορίζονται απ’ αυτή τη γη. Αυτοί έχουν την ατίμωση, στον κόσμο αυτό, και τους περιμένει στον άλλο Κόσμο μεγάλος παιδεμός, εκτός απ’ εκείνους που μετάνιωσαν, και προτού τους κατακρίνετε, μάθετε ότι ο ΑΛΛΑΧ είναι Πολυεπιεικής (και) Φιλεύσπλαχνος. (Σούρα ελ-Μάιντε, 5: 33-34)

  Όσο για τους άπιστους, είναι το ίδιο γι’ αυτούς, είτε τους προειδοποιείς, είτε όχι. Δεν θα πιστέψουν. Ο ΑΛΛΑΧ σφράγισε, τις καρδιές τους και την ακοή τους, και στα μάτια τους υπάρχει πέπλο. Μεγάλη θα είναι η τιμωρία (που θα υποστούν). (Σούρα ελ-Μπάκαρα, 2: 6-7)

  Κι όσοι αρνούνται την Πίστη και διαψεύδουν τα Σύμβολά Μας, θα γίνουν σύντροφοι της Φωτιάς, όπου για πάντα θα παραμείνουν. (Σούρα ελ-Μπάκαρα, 2: 39)

  Ας πολεμούν υπέρ του ΑΛΛΑΧ. Αυτοί που θυσιάζουν τη ζωή του κόσμου αυτού για χάρη της Μέλλουσας Ζωής, κι όποιος πολεμά υπέρ του ΑΛΛΑΧ είτε σκοτωθεί είτε νικήσει, θα του δώσουμε αμέσως πλούσια αμοιβή. (Σούρα ελ-Νισά, 4: 74)

  Πολεμάτε αυτούς που δεν πιστεύουν στον ΑΛΛΑΧ, κι ούτε στην Έσχατη Ημέρα, και δεν απαγορεύουν αυτό που απαγόρευσε ο ΑΛΛΑΧ κι ο Απόστολος Του (Μουχάμμεντ), κι ούτε αναγνωρίζουν την αληθινή θρησκεία (ακόμη κι αν είναι) απ’ το Λαό που του δόθηκε η Βίβλος μέχρις ότου δώσουν το φόρο υποτέλειας (τζίζγια) με εκούσια υποταγή, κι (αισθανθούν) τον εαυτό τους ταπεινωμένο. (Σούρα ελ-Τέβμπε, 9: 29)

  Αν πονάτε από τον πόλεμο μη χαλαρώσετε την καταδίωξη του εχθρού, γιατί κι αυτοί πονάνε απ’ τις ίδιες όπως και σεις. KL ενώ εσείς έχετε ελπίδα για βοήθεια και ανταμοιβή απ’ τον ΑΛΛΑΧ εκείνοι δεν την έχουν. Kι ο ΑΛΛΑΧ είναι Πανγνώστης (και) Σοφός. (Σούρα ελ-Νισά, 4: 104)

  • Ο/Η Αλή Αλ-Γιουνάνι λέει:

   Το Ισλάμ έχει κάνει τη ζωή των γυναικών και των παιδιών απαραβίαστη τη στιγμή του πολέμου.

   Λέει ο ΑΛΛΑΧ Σουμπχάνα ουά Ταάλα:

   وَقَاتِلُواْ فِي سَبِيلِ اللّهِ الَّذِينَ يُقَاتِلُونَكُمْ وَلاَ تَعْتَدُواْ إِنَّ اللّهَ لاَ يُحِبِّ الْمُعْتَدِينَ

   “Πολεμήστε για χάρη του ΑΛΛΑΧ όσους σας πολεμούν, αλλά μην ξεπερνάτε τα όρια, γιατί ο ΑΛΛΑΧ δεν αγαπά τους παραβάτες.” (Κοράνι, 2:190)

   Η φράση “ουά λά τα’ταντού” που μεταφράζεται ως ‘αλλά μη ξεπερνάτε τα όρια’, ερμηνεύεται από τους μουσουλμάνους ερμηνευτές ως ‘μη σκοτώνετε γυναίκες και παιδιά’ κ.α.

   Ο Ιμπν Καθίρ λέει στο ταφσίρ (ερμηνεία) του για τη φράση “αλλά μη ξεπερνάτε τα όρια”:

   “σημαίνει, ‘Πολεμήστε στον δρόμο του ΑΛΛΑΧ και μην υπερβάλετε όταν το κάνετε αυτό. Σ’ αυτή την ‘υπερβολή’ περιλαμβάνονται οι παρακάτω απαγορευμένες πράξεις έτσι όπως τις ανέφερε ο Χασάν Αλ-Μπάσρι:

   ~ο ακρωτηριασμός,
   ~το κλέψιμο από τα λάφυρα του πολέμου,
   ~το να σκοτώνονται γυναίκες και παιδιά,
   ~το να σκοτώνονται ηλικιωμένοι που δεν έχουν άμεση σχέση με τον πόλεμο,
   ~το να σκοτώνονται μοναχοί και άνθρωποι που ζουν στα μοναστήρια και τις εκκλησίες,
   ~το να καίγονται τα δέντρα,
   ~το να σκοτώνονται τα ζώα χωρίς να υπάρχει κάποια αιτία.

   Αυτά τα έχει πει ο σαχάμπι Αμπντουλλάχ ιμπν Αμπ’μπάς και (ηγέτες και λόγιοι όπως) οι Όμαρ ιμπν Αμπντου’λ-Αζίζ, Μουκάτιλ ιμπν Χαϊγιάν και άλλοι.”

   [Ταφσίρ Ιμπν Καθίρ]

   Ο Αμπντουλλάχ ιμπν Όμαρ (ραντιγιαλλάχου άνχου) είπε ότι σε μία μάχη βρέθηκε μία σφαγμένη γυναίκα.

   Έτσι ο προφήτης Μουχάμμεντ (σαλλαλλάχου αλέιχι ουά σαλάμ) απαγόρεψε τον σκοτωμό γυναικών και παιδιών.

   [Ahmad, Musnad, 2/91; Sahih Bukhārī, 3015; Sahih Muslim, 1744/25; Abū Dāwūd, 2668; At-Tirmithī 1569; & Sunan Ibn Majah, 2841;]

   Ο Κάδι Ας-Σαφάντι είπε,

   “Όταν οι μη μουσουλμάνες γυναίκες δεν πολεμούν, είναι συμπεφωνημένο ότι δεν θα πρέπει να σκοτώνονται εκτός αν είναι από τους ηγέτες (του πολέμου) – ούτε θα πρέπει να σκοτώνεται ο τυφλός, ο κατάκοιτος ή οι ηλικιωμένοι.”

   Ο Ιμπν Κουντάμα Αλ-Μακντίσι λέει στο βιβλίο του ‘Αλ-Ούμντα‘,

   “Και μη σκοτώνετε από αυτούς (από τους εχθρούς) ένα παιδί, έναν φρενοβλαβή, μία γυναίκα, έναν μοναχό, έναν ηλικιωμένο, έναν κατάκοιτο περιορισμένο στο κρεβάτι του (ή χρόνια άρρωστο), ή κάποιον τυφλό…”

   • Ο/Η roidis λέει:

    κ. Αλή Αλ-Γιουνάνι…
    Το κοράνι όπως και η βίβλος, διαθέτουν εδάφια που δικαιολογούν τη βία αλλά και τον ανθρωπισμό, ό,τι θέλει ο καθένας βρίσκει και ερμηνεύει ανάλογα τα συμφέροντα και τις επιδιώξεις του.

    Τα θρησκευτικά δόγματα παράγουν μισσαλοδοξια και μίσος, γενικώς.

    Μακριά.

   • Ο/Η Αλή Αλ-Γιουνάνι λέει:

    Γι’ αυτό και πρέπει να μαθαίνουμε και να εφαρμόζουμε τη σωστή ερμηνεία των ιερών κειμένων και όχι να κάνουμε ό,τι νομίζουμε εμείς.

 4. Ο/Η Νίκος λέει:

  βοηθησέ με σε παρακαλώ . Λες «Με αφορμή την προβολή του «Σουλεϊμάν του μεγαλοπρεπή» και άλλων λαϊκών τουρκικών σειρών, χαμηλής ποιότητας, όχι χειρότερων από πολλές ελληνικές, που όμως είναι ένα καλό βήμα ελληνοτουρκικής προσέγγισης, απόδειξη πως προκάλεσαν την αντίδραση των χιτλερικών πιθηκανθρώπων και του τ.υπουργού της ΝΔ κ.Μ.Θεοδωράκη»
  Με ποία λογική βάση κάνεις την συνεπαγωγή πως αν για ότι αντιδρά η Χρυσή αυγή αυτό τεκμηριώνει αυτομάτως και το αγαθό ή το ορθό της πρόθεσης στην οποία εναντιώνετε; Με ποιά; Πόσο μάλλον όταν ο ίδιος, και καλά, αναγνωρίζεις το ευτελές του πράγματος το όποιο παραβλέπεις ως λεπτομέρεια. Γιατί θα έπρεπε να βλέπω την συγκεκριμένη παραγωγή ως ελληνοτουρκική προσέγγιση; Η λέξη ελληνοτουρκική προϋποθέτει αμοιβαιότητα. Οπότε ως προς ώρας έχουμε μόνο την τουρκική προσέγγιση για να είμαστε ακριβείς. Εκκρεμεί μια σειρά, ας πούμε για την ζωή του Νικηταρά που θα θάψει το προσωνύμιο » τουρκοφάγος» , θα μιλά κυρίως για τις ερωτικές του περιπέτειες, και θα προβάλλεται στην κύρια ζώνη της τουρκικής τηλεόρασης για να μπορέσουν και οι Τούρκοι να δούνε την ανθρώπινη πλευρά του ήρωα μας. Μέχρι τότε για να είμαστε ακριβείς ξαναλέω είναι μόνο τούρκικη προσέγγιση φίλε μου. Οι τούρκοι που θα αντιδράσουν σε μια τέτοια σειρά θα είναι απλά ρατσιστές, οπότε συνεχίζουμε ακάθεκτοι την προσέγγιση. Αλήθεια σε μια τέτοια υποτιθέμενη τηλεοπτική σειρά, θα μπορούσες να ξεπεράσεις το ευτελές του πράγματος και να την δεις στο ευρύτερο πλαίσιο της ελληνοτουρκικής προσέγγισης, ένεκα των αντιδράσεων που θα είχε η σειρά από τους γκρίζους λύκους;
  Η απόδοση του όρου «βυζαντινή παιδεραστία» σε κάνει εμπαθή και αυτο-υποβιβάζεις την σοβαρότητα της ανάρτησής σου, και το ξέρεις. Οι ισλαμιστές δηλαδή περιμένανε να φτάσουν τα 18 οι κοπέλες για να τις παντρέψουν; Επιπλέον οι ισλαμιστές που παντρεύονται 12 χρονα πως λέγονται;
  Παρόλο που αναγνωρίζεις πως τα γράμματα και ο πολιτισμός του Ισλάμ στήθηκε εν πολλοίς στα ελληνικά θεμέλια, και εξ όσων γνωρίζω οι ισλαμιστές δεν επιδόθηκαν ποτέ στην αρχαιολογία, μένει το ερώτημα από πού κοινώνησαν όλο αυτόν το σεβασμό και γνώση; Η απάντηση είναι απλή και ίσως στην σπάει λίγο, αλλά οι ποιότητες που αναγνωρίζεις στο Ισλάμ είχαν εν πολλοίς πρότυπο την βυζαντινή πολιτισμική στάθμη. Κοίτα έναν βυζαντινό ναό και κοίτα και ένα τζαμί και οι απαντήσεις είναι γραμμένες στα ντουβάρια. Οπότε, όταν ένα μπράβο δίνεται στην Ρώμη πρέπει να δίνεται και ένα στην Αθήνα, έτσι ένα μπράβο οφείλεται και στο Βυζάντιο. Η υβριδική φύση των πολιτισμών είναι που τονίζουν το πανανθρώπινο που αιτείται ακόμα, και σε αυτή την κατεύθυνση η ανάρτηση παίρνει τα εύσημα γενικά. Πρέπει να είναι κανείς αμόρφωτος τελείως για να μην γνωρίζει το μεγαλείο που έφτασε ο Ισλαμικός πολιτισμός, και περιγράφεις .
  Αλλά. Το μεγαλείο που έφτασε ο Βυζαντινός πολιτισμός το έχεις εντοπίσει πουθενά μέσα στην ιστορική σου ευρυμάθεια, γιατί απορρέει το αίσθημα να δικαιολογείς πολύ εύκολα την παρακμή του καλού Ισλάμ αλλά καθόλου την παρακμή του καλού βυζαντίου (αν μπορεί για σένα να συνυπάρχει καλό και βυζάντιο) στην μακρόχρονη διάρκεια της οποίας και συντελέστηκε το ισλαμικό μεγαλείο. Κάτι αναφέρεις περί οσμώσεων αλλά είναι σαν να καταπίνεις την γλώσσα σου. Στον ιστορικό αυτό ετεροχρονισμό της ακμής και παρακμής που παραβλέπεις ΝΑΙ δεν κατάφερες να αποφύγεις τις ωραιοποιήσεις. Στο πλαίσιο αυτό απορρέει και το πιο ενδιαφέρον στοιχείο της ανάρτησής σου. Ο επιλεκτικός συγκρητισμός πολιτισμών που επιχειρείτε από έναν αριστερό, αν δεν το κατάλαβες . Γιατί απλά φίλε μου αν εντοπίζεις χρησιμότητα στην γνώση των Ελλήνων για την ισλαμικό πολιτισμό εντοπίζεις καμία χρησιμότητα στην ενημέρωση του για το καλό Βυζάντιο. Τον πολιτισμό πού ήταν σπλάχνο του. Τον πολιτισμό που είχε τα καλά του αλλά και τα κακά του. Για τον οποίο έχω βαρεθεί να συναντάω οπαδούς του διαφωτισμού σε αυτή την χώρα να ντρέπονται . Αλήθεια καλό βυζάντιο για σένα υπήρξε;

 5. Ο/Η Ἀριστοκλῆς λέει:

  Τὸ Ἰσλὰμ δὲν χρειάστηκε νὰ καταστρέψῃ τὸν Περσικὸ Πολιτισμό, ὅπως οἱ Χριστιανοὶ τὸν Ἑλληνικό. Ἀποῤῥόφησε τὰ στοιχεῖά του, ἀλλὰ ἡ βασικὴ Κοσμοθεωρία του θὰ τὸν ὁδηγοῦσε ἀργὰ ἢ γρήγορα ἐκεῖ ποὺ εἶναι σήμερα.

  Τὰ κοινὰ Βυζαντίου καὶ Ἰσλὰμ προδίδουν τὴν κοινὴ Περσικὴ ἐπίδρασι. Οἱ χριστιανοὶ θέλοντας νὰ δημιουργήσουν κάτι διαφορετικὸ ἀπὸ τὸν Ἑλληνικὸ Πολιτισμὸ ὡς Νέος Ἰσραήλ, δὲν εἶχαν καὶ πολλὲς ἐπιλογὲς ὡς πρὸς τὴν πρόληψι στοιχείων παρὰ νὰ στραφοῦν στὰ ἀνατολικά.

  Ὁ σημερινὸς Νεοελληνικὸς Πολιτισμὸς ἀπὸ τὸν σημερινὸ Τουρκικὸ, ἐκτὸς ἀπὸ τὴν θρησκεία καὶ τὴν γλῶσσα, τί διαφορὲς ἔχει; Πόσο ἐπηῤῥεασμένη εἶναι ἡ νεοελληνικὴ πραγματικότητα ἀπὸ τὴν ἀρχαία Ἑλλάδα;

  Ἡ χριστιανὴ γυναῖκα τοῦ Hülagü δὲν ἔκανε τίποτα νὰ σώσῃ τὴν βιβλιοθήκη; Πῶς ἔτσι;

 6. Ο/Η laskaratos λέει:

  1.
  Aγαπητέ Άθρησκε,
  αρχικά σε ευχαριστώ για την αναπαραγωγή άρθρων του μπλογκ μας.
  Είναι προφανές πως δεν στηρίζω το Κοράνι και καμμιά θρησκεία. Απλά υποστηρίζω πως με αυτό το Κοράνι, μπόρεσε να αναπτυχθεί ένας πολύ μεγάλος πολιτισμός. Με το ίδιο Κοράνι μπορεί να αναπτυχθεί μια Κόλαση.
  Ο δυτικός κόσμος πρέπει να εργαστεί για να συνεχιστεί το πρώτο.

  2. Νίκο,
  κατά κανόνα η Χρυσή Αυγή αντιδρά σε οτιδήποτε καλό και σπάνια εκφράζει τις πραγματικές της σκέψεις. Είναι δεδομένο το μίσος της για τον τουρκικό λαό και η επιδίωξή της να υπάρχει ψυχροπολεμικό κλίμα. Επομένως η αντίδρασή της, που την επισημαίνεις, στα σήριαλ, από κοινού με έναν εσμό ακροδεξιών, χιτλερικών, τουρκοφάγων κλπ, οφείλεται ακριβώς στην σωστή της εκτίμηση ότι η προβολη τους βοηθάει στην εμπέδωση μιας καλύτερης κατανόησης.

  Ασφαλώς και υπάρχει και το Βυζάντιο του Σαμψών του Ξενοδόχου, του Λέοντα του Μαθηματικού, της Βασιλειάδας, της εξέγερσης των Ζηλωτών, και πολλών καλών ακόμη, το λέω και στο άρθρο μου: «…χωρίς να θέλω να πω πως δεν υπήρχε και όσμωση μεταξύ των δυο κόσμων και πως δεν έχουν και οι χριστιανοί αυτής της περιόδου να επιδείξουν έργα πολιτισμού…». Το στοιχείο όμως που κυριαρχούσε ήταν η κτηνωδία, ο ιμπεριαλισμός, η θρησκοληψία και η μισαλλοδοξία, η απουσία κάθε δημοκρατικού στοιχείου στο πολίτευμα.

  Στο δεσπότη Αμβρόσιο και στο αισχρό ψέμα του για σύγχρονη ισλαμική παιδεραστία, χρειαζόταν μια απάντηση, δεν είναι εμπάθεια. Και δεν είναι εξαίρεση η Μαρία. Και η Ερυθρώ η κόρη του Καρλομάγνου που παντρολογιόταν με τον Κωνσταντίνο Στ΄ ήταν 6χρονη!!!:
  Ο μητροπολίτης Καλαβρύτων και το ψέμα για τη Χαμάς
  http://sarantakos.wordpress.com/2010/03/10/hamas/

  3.Αριστοκλή,
  ύποθέτω ότι το ερώτημά σου είναι προβοκατόρικο. Από πότε οι Χριστιανοί, πολύ δε περισσότερο μια αγράμματη γυναίκα όπως η σύζυχος του Χάνου, ενδιαφέρονται για τη διάσωση της ελληνικής, της ισλαμικής και της απωανατολίτικης σοφίας;

  • Ο/Η Αδαμάντιος Κοραής λέει:

   Βυζαντινός πολιτισμός

   Τύφλωση των πολιτικών αντιπάλων με κάρβουνα, σουβλιά, μαχαίρια, χριστιανικά πράγματα και πολιτισμένα.
   http://tywkiwdbi.blogspot.gr/2012/06/rulers-of-byzantium-were-accustomed-to.html

   The rulers of Byzantium were accustomed to blinding their rivals. With ornamental eye scoops, with daggers, with candelabras, kitchen knives, and tent pegs, with burning coals and boiling vinegar, with red-hot bowls held near the face and with bandages that left the eyes unharmed but were forbidden to be removed; sometimes it was sufficient merely to singe the eyelashes, for the victim to bellow and sigh like a lion as a trained executioner pantomimed the act.

   Sometimes cruelty was intended beyond the enucleation itself, as when the emperor Diogenes Romanus was deposed and “they permitted some unpracticed Jew to proceed in blinding the eyes” and “he lived several days in pain and exuding a bad odor.”

   In 797 the empress regnant Irene blinded her son Constantine VI and caused an eclipse that lasted seventeen days.

   Basil II blinded fifteen thousand Bulgarian soldiers, and every hundredth man he left with one eye to lead another ninety-nine, and when these men returned home to their king Samuel he looked upon them and died. Michael V blinded his uncle John the Master of Orphans. The iconoclasts blinded the eyes of the icons.

  • Ο/Η athriskos λέει:

   Λασκαράτο, αυτό που έγραψες ότι
   «…Απλά υποστηρίζω πως με αυτό το Κοράνι, μπόρεσε να αναπτυχθεί ένας πολύ μεγάλος πολιτισμός…»,
   δεν έχει καμμιά σχέση με την πραγματικότητα διότι το Κοράνι ως καθαρά θρησκευτικό της μισαλλοδοξίας και του φανατισμού ιδεολόγημα την μόνη σχέση που μπορεί να έχει με κάποιον οποιονδήποτε πολιτισμό είναι η καταστροφή του. Κι αυτό πέτυχε. Να καταστρέψει τον Αραβικό πολιτισμό αλλά και την προοπτική του, που βρήκε όταν γεννήθηκε.

   Ο πολιτισμός στον οποίο αναφέρεσαι ήταν ο τελευταίος απόηχος του πολιτισμού του αραβικού κόσμου του πριν από το Ισλάμ. Ήταν η προσπάθεια του αραβικού κόσμου να αντισταθεί στη χολέρα του Ισλάμ (βλ. Αλ Μαμούν).

   Επιμένεις στην πολιτική της άποψης ότι δεν φταίνε οι θρησκείες αλλά η κακή εφαρμογή τους από τους ανθρώπους, παραβλέποντας ότι η ουσία της κακίας τους είναι αυτή καθ’ αυτή η διδασκαλία τους.
   Με το ίδιο σκεπτικό επιμένεις στην άποψη ότι ο κομμουνισμός είναι μια καλή πολιτική ιδεολογία κι ότι η κακή μοίρα του οφείλεται στην κακή του εφαρμογή από τους ανθρώπους οι οποίοι έλαχε να αποπειραθούν την εφαρμογή του.

   • Ο/Η laskaratos λέει:

    Ο πολιτισμός που περιγράφω αναπτύχθηκε κάτω από την αιγίδα των αβασσιδών χαλιφών της Βαγδάτης.
    Πολεμήθηκε ταυτόχρονα από φανατικούς του Ισλάμ.
    Αυτή είναι η αλήθεια.
    Δεν είμαι απολογητής καμίας θρησκείας, ούτε του Ισλάμ πολύ περισσότερο.
    Επισημαίνω κάποιες αλήθειες.
    Στο χριστιανσμό, στο Ισλάμ στον κομμουνισμό (αν επιτρέπεται η σύγκριση με θρησκείες) κλπ υπάρχουν πάντα απατεώνες, εξουσιαστές και καλοπροαίρετοι άνθρωποι.

 7. Ο/Η laskaratos λέει:

  Κάτι ξέχασα να πω στον Νίκο.
  Δεν ξέρω και μου είναι αδιάφορο αν η τουρκική τηλεόραση κάνει κάτι ανάλογο.
  Ξέρω από πρώτο χέρι τα ειρηνικά και φιλελληνικά συναισθήματα της πλειοψηφίας του τουρκικού λαού της Πόλης και των παραλίων, υποθέτω και των ενδότερων.

  Χιλιάδες Τούρκοι προσκυνούν τον Αη Γιώργη τον Κουδουνά.
  Γιατί από εδώ υπάρχει τόση τσιγγουνιά καλών αισθημάτων;

  Δεν πειράζει αν είμαστε πρωτοπόροι σε κάτι.
  Άλλωστε κι αυτοί λατρεύουν την ελληνική μουσική.

  • Ο/Η Νίκος λέει:

   Λοιπόν έχω εργαστεί δύο χρόνια κοντά στην Τουρκία και ξέρω και εγώ από πρώτο χέρι για το απολιτΊκ και φιλήσυχο της πλειοψηφίας τους, αλλά και τον σεβασμό στην Eλλάδα κάποιων από τον τούρκικο πληθυσμό. Αλλά την πάς αλλού την κουβέντα. Δεν έθιξα θέμα μίσους. Δεν έθιξα θέμα φυλετικό και σχέσης δύο λαών. Και δεν αναφέρθηκα καθόλου στο τί κάνουν οι Τούρκοι. Εσύ το κάνεις αυτό. Εγώ αναφέρθηκα στη υποθετική ύπαρξη μιας σειράς για τον Νικηταρά (Τον τουρκοφάγο, αλλά αυτό είπαμε δεν το λέμε, η σειρά θα έχει χαρακτήρα βουκολικού ερωτικού δράματος στα βουνά της Αρκαδίας) και ποιά η σταση σου απέναντι σε αυτή την υποτιθέμενη προσέγγιση απο την πλευρά της Ελλάδας. Ας παραβλέψουμε λοιπόν την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή (εκτός και αν δεν βλέπεις τίποτα μεμπτό σε αυτή) ένεκα του ότι κάποιοι Τούρκοι, έστω ότι είναι και οι περισσότεροι, συμπαθούν την Ελλάδα. (Έτσι για να την πάω και εγώ την κουβέντα αλλού). Αλλά αποφεύγεις να απαντήσεις επί της λογικής που χρησιμοποιείς και με κάνει να αναρωτιέμαι. Τι σε κάνει να βλέπεις ως ελληνοτουρκική προσέγγιση σε αυτά τα σίριαλ και ιδιαίτερα το συγκεκριμένο με τον συγκεκριμένο «μεγαλοπρεπή» κεντρικό ήρωα (που αν ήσουν αριστερός τούρκος θα έπαιρνε την θέση του Θεοδοσίου στα κείμενά σου-ως του βίαιου εξισλαμιστή χριστιανικών πληθυσμών της τότε οθωμανικής αυτοκρατορίας, αλλά ως αριστερός έλληνας σε βρίσκει οκ) όταν στην καλύτερη περίπτωση πρόκειται για τουρκική. Δεύτερων γιατί όταν σε κάτι αντιδρά η χρυσή αυγή αυτό τεκμηριώνει ως ορθό αυτομάτως το αντικείμενου αντίδρασης. Προσοχή το αντικείμενο και όχι τον τρόπο και το πνεύμα της αντίδρασης (που όντως είναι χυδαίο) Στο πλαίσιο αυτό παραβλέπεις, μάλλον ως μεγαλόψυχος, τα πραγματικά θέματα που θα μπορούσαν να προβληματίσουν στην συγκεκριμένη «ελληνοτουρκική» προσέγγιση . Το κυριότερο με την προβολή ποιών πολιτισμικών πρότυπων προτείνεται η εν λόγο προσέγγιση. Το συντηρητικό , καταπιεστικό, πατριαρχικό και έντονα ταξικό περιβάλλον που περιγράφουν; Δεν είναι μείζονος σημασίας για σένα ως ορθολογιστή οι πολιτισμικές αναμονές σε αυτά τα περιβάλλοντα που υπάρχουν ακόμα στην ελληνική κοινωνία και αποτελούν τον πραγματικό λόγο που κάνουν τις σειρές αρεστές; Αλλά όχι ένεκα της ελληνοτουρκικής προσέγγισης, μπορούμε να καταπιούμε πράγματα που αν φτιάχνονταν από έλληνες θα ξινίζαμε τα μούτρα μας στην καλύτερη. Στην χειρότερη θα βλέπαμε όλα τα βυζαντινά κατάλοιπα μιας συσκοτισμένης κοινωνίας που αντιστέκεται στον αταξικό διαφωτισμό. Επιπλέον γιατί να θίξουμε κάτι που το θίγει και η χρυσή αυγή, και ας το κάνει για άλλους σκοπούς και λόγους. Όπως τα σκυλιά. Όποιο κατουρήσει πρώτο η γωνία δική του. » Όχι δεν θα κάνω κριτική για τα τούρκικα γιατί για αυτά κάνει η χρυσή αυγή. Επιπλέον μην με πούνε και ρατσιστή. Τώρα αν στα τούρκικα προβάλλεται η υποτιμητική θέση της γυναίκας σε αυτή την κοινωνία, έλα τώρα μωρέ χαλάλι μπροστά στην ελληνοτουρκική προσέγγιση.» Διακρίνω συγχώρεσε με κρυφοελιτισμός και ολίγο υποκριτικό political correct .
   Στο θέμα της βυζαντινής παιδεραστίας δεν έπεισες, και δεν απάντησες. Ο ισλαμιστής που παντρεύεται την εν λόγο 12χρονη (που πήγαινε για τον αδερφό του) πως λέγεται;

   • Ο/Η laskaratos λέει:

    1. Θα ήταν πολύ καλό αν η Τουρκία παρουσάζε ενα σήριαλ με ήρωά του κάποιο ιστορικό πρόσωπο της Ελλάδας. Αν ήταν στο χέρι μου θα το έκανα. Δεν είναι, ελπίζω να γίνει.

    2. Όσο με αφορά ο Σουλεϊμάν δεν ήταν καλύτερος ή χειρότερος από τους ορθόδοξους Ρωμαίους αυτοκράτορες, μου είναι όλοι τους και ο Σουλεϊμάν αντιπαθέστατοι.

    3. Το μόνο που βρίσκω θετικό είναι ότι δίνεται η ευκαιρία σε μεγάλα τμήματα του ελληνικού λαού να έλθουν σε επαφή με τους γείτονες και με το πως βλέπουν αυτοί των εαυτό τους. Προσωπικά θλίβομαι δέκα φορές πιο πολύ από εσένα με το θέαμα των γυναικών στο χαρέμι όπως και με το θέαμα των γυναικών που κλεινόντουσαν στο Βυζάντιο χωρίς να το θέλουν σε μοναστήρια.

    4. Δεν μισώ τους Τούρκους ούτε τους Ρωμιούς, μισώ τα ακραία εθνικιστικά στοιχεία και των δυο λαών που όταν επικρατούν φορτώνουν τον κόσμο με απίστευτη δυστυχία. Σήμερα οι δυο λαοί αν επικρατούσα εκατέρωθεν οι ειρηνιστές θα γλύτωναν τεράστια ποσά από τους εξοπλισμούς, θα κέρδιζαν από ανάπτυξη των οικονομικών τους σχέσεων, θα έφτιαχναν καλύτερες τις μοίρες τους.

    5. Η Χ.Α. είναι το απόλυτο κακό. Πες μου κάτι που λέει με το οποίο συμφωνείς.

    6.Να μου επιτρέψεις να σου πω πως σε διακατέχει ένα χωοφυλακίστικο αίσθημα, μια καχυποψία για τους απέναντι και ένα πνεύμα εχθρότητας. Σαν κι εσένα υπάρχουν πολλοί και στην Τουρκία.
    Έτσι δεν γίνεται προκοπή.

 8. Ο/Η Κωλόγερας λέει:

  Αγαπητέ Λασκαράτε,

  1. Υπάρχει σύγχυση όρων στο κείμενό σου. Δεν μας είχε συνηθίσει. Θεωρείς ταυτόσημο τον Αραβικό Πολιτισμό με το Ισλάμ και παίρνεις ως παράδειγμα την Τουρκία η οποία είναι η λιγότερο «αραβική» από τις «αραβικές χώρες». Η σύγχυση όρων εντείνεται από την φαινομενική ενότητα του Ισλάμ που παρουσιάζεις.

  2, Υπάρχει απλοποίηση όρων στο κείμενό σου. Δεν μας είχες συνηθίσει. Μόνο ένας Γιανναράς και ένας π. Λουδοβίκος μπορεί να μιλήσει για ολόκληρα φαινόμενα κοινωνικά με μόνο γνώρισμα τη θρησκεία. Τι είναι πάλι τούτο; Θα δεχθούμε τη μπούρδα ότι η Ευρώπη δεν συνάδει με τον Αραβικό Κόσμο μόνο και μόνο επειδή είναι Χριστιανική χώρα κομίζουσα τις σαχλαμάρες του Παύλου, μη αντέχουσα τις σαχλαμάρες του Μωάμεθ.

  3. Είναι η Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που αντιπαρατίθεται με τη Σαριά (που δεν εκφράζει όλο το Ισλάμ).

  4. Ας περιμένουμε να εμφανιστεί κάποιος στην Ελλάδα να εμφανίσει τον Μωάμεθ ως κότα (πρβλ. Πανούση) ή ως Μ εις τη νιοστή (πρβλ. Ανδρουλάκη) και μετά τα ξαναλέμε. Προσωπικά έχω πολλές αμφιβολίες αν ο εν λόγω βλάσφημος θα ήταν σε θέση μετά τα περιστατικά όχι να συνεχίζει το έργο του, αλλά έστω να ξυρίζει το μούσι του ή να ξυρίζει το Μ εις τη Νιοστή του.

  5, Υπάρχει μια αριστερή τάση στην Ελλάδα που θέλει μετριοπάθεια απέναντι στη σάτιρα του Ισλάμ (κρα, κρα προσβλητική ταινία κ.λπ.). Υπάρχει φτώχεια στις αραβικές χώρες, το Ισλάμ τώρα γιατί να το σατιρίσουμε κ.λπ. Αυτή η τάση είναι αναιρετική της δριμείας κριτικής που έχει ασκήσει η Αριστερά ιστορικά στην Ορθόδοξη Εκκλησία. Γι’αυτό και γυρνάει μπούμερανγκ το όλο πράγμα. «Ελευθερία του λόγου μεν – ΑΛΛΑ υπό προϋποθέσεις*».

  6. Μήπως πρέπει να ξαναδιαβάσουμε όλοι το κειμενάκι για τον φανατισμό του Βολταίρου;

  *για το Ισλάμ.

  • Ο/Η laskaratos λέει:

   Noμίζω πως παρεξήγησες:

   1. Αναφέρομαι σε έναν πολιτισμό που επίσημα ονομάζεται ισλαμικός, αγκαλιάζει όλους τους λαούς που ασπάζονταν εκείνει την εποχή το Ισλάμ, περιλαμβάνει π.χ. και Πέρσες, και καλύπτεται βασικά κάτω από το Χαλιφάτο της Βαγδάτης. Δεν υπαινίσσομαι πως το Ισλάμ είναι ενιαίο, όπως φαντάζομαι ότι όποιος αναφέρεται στο χριστιανικό πολιτισμό δεν εννοεί πως οι Χριστιανοί είναι ενωμένοι κλπ

   2. Είναι σαφές πως δεν ανάγω όλα αυτά στη θρησκεία. Αναφέρω πως πολλοί όπως ο Αβερόης διώχθηκαν από το θρησκευτικό Ισλάμ, κάποιοι όπως ο Κωνσταντίνος ο Αφρικανός, άλλαξαν θρησκεία, απλά η θρησκεία ήταν κυρίαρχη και συνδετικός και οριοθετικός κρίκος αυτού του κόσμου για τον οποίο μιλάω. Είναι νομίζω παραπάνω από σαφές πως δεν εννοώ πως:
   @»Θα δεχθούμε τη μπούρδα ότι η Ευρώπη δεν συνάδει με τον Αραβικό Κόσμο μόνο και μόνο επειδή είναι Χριστιανική χώρα κομίζουσα τις σαχλαμάρες του Παύλου, μη αντέχουσα τις σαχλαμάρες του Μωάμεθ».
   Ακριβώς το αντίθετο. Η γλώσσα της επιστήμης είναι πάνω απο θρησκείες, οι ρίζες της ισλαμικής επιστήμης όπως και της ευρωπαϊκής (χριστιανικής) φτάνουν στους Έλληνες φιλόσοφους.
   Εξηγώ στο κείμενο πως αυτό θέλει: @ να δείξει πως υπάρχουν τεράστια περιθώρια για να μην υπάρξει η σύγκρουση των πολιτισμών, την οποία πολλοί φοβούνται και κάποιοι την επιδιώκουν ή έστω υφαίνουν πάνω της την πολιτική του τρόμου και του μίσους.

   4. Δεν αμφιβάλλω για το μίσος που θα ξεσπάσει. Αρνιέμαι όμως να δω όλους τους μετανάστες στην Ελλάδα, όλους τους μουσουλμάνους κλπ ότι ταυτίζονται με αυτό το μίσος. Είναι πολύ ρατσιστικό και παράλογο. Υπάρχουν παντού οι φανατικοί, οι μετριοπαθείς και οι αδιάφοροι.

   5. @Υπάρχει μια αριστερή τάση στην Ελλάδα που θέλει μετριοπάθεια απέναντι στη σάτιρα του Ισλάμ

   Δεν ανήκω σε αυτήν την τάση. Κάθε άλλο. Υποστηρίζω την απόλυτη ελευθερία του λόγου. Δεν θέλω όμως την ισοπεδωτική παρουσίαση του ισλαμικού κόσμου ως συνολικά αντιδραστικού, ταλιμπανικού κλπ και ως εξ υπαρχής αντιδραστικού, όπως ακριβώς δεν είναι εξ ορισμού οι Χριστιανοί αντιδραστικοί.
   Από την αρχή λέω: @»Στην Ελλάδα οι φανατικοί ορθόδοξοι πιστοί δεν είναι σε θέση να δουν πόσο ταυτίζονται σε αμάθεια, φανατισμό και μίσος με τους Αγιατολάχ, τους Τάλιμπαν, τη Χαμάς, στον τρόπο που βλέπουν τη Δημοκρατία, το Θεό, τον άνθρωπο και τον Άλλο.

 9. Ο/Η Xανιώτης λέει:

  http://seisaxthia.wordpress.com/2012/10/27/%ce%bf-%ce%b5%cf%80%ce%b1%ce%bd%ce%b1%cf%83%cf%84%ce%ac%cf%84%ce%b7%cf%82-%cf%80%ce%b1%cf%80%ce%ac%cf%82/

  Ο Επαναστάτης παπάς
  Οκτωβρίου 27, 2012 από seisaxthiablog

  «Είμαι ένας Ταλιμπάνης της εκκλησίας, που τον θάνατο δεν τον έχω για τίποτις. Όποιος φοβάται τον θάνατο δεν μπορεί να κάνει καλή πράξη, όποιος προδικάζει τη νίκη για να πολεμήσει είναι ηλίθιος. Άπαξ και πολεμώ είμαι νικητής».
  Γερακίσιο βλέμμα, θάρρος της γνώμης, βαθιά πίστη και ψυχή μικρού παιδιού.
  «Μα πόσο ηλίθιοι είναι αυτοί που μας κυβερνούν; Έχουν πάει κατά διαβόλου αυτή τη χώρα. Το ξέρω, είναι βαρύ αυτό που λέω, αλλά δυστυχώς έτσι είναι. Καταντήσαμε να εισάγουμε τα πιο πολλά προϊόντα απ’ έξω. Ακόμα και στο Λουτρό Σφακίων, ένα τόσο δα χωριουδάκι, που δεν έχει δρόμο και πας εκεί παρά μόνο από τη θάλασσα, πουλάνε μέλι από την Αργεντινή, τη στιγμή που το δικό τους μέλι μένει απούλητο».
  Η ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΗΜΑ

  ΑΣΚΗΤΙΚΗ ΜΟΡΦΗ
  Όταν ήταν έφηβος ο παπα-Γιώργης πήγε σε μια σχολή στη Λάρισα να σπουδάσει τεχνίτης, αλλά δεν τον πήρανε γιατί ο πατέρας του ήταν κομμουνιστής. Όταν πήγε φαντάρος του στήνανε παγίδες για να εκδηλώσει ανοιχτά τα αριστερά του φρονήματα και να τον εξορίσουν στη Μακρόνησο.
  «Θέλησαν να με στείλουν και στην Κορέα για να πολεμήσω. Τους ρώτησα γιατί να πάω στην άκρη του κόσμου να πολεμήσω; Επειδή τα σύνορα της Ελλάδας φτάνουν μακριά, μου απάντησαν. Μπούρδες δηλαδή».
  Ο παπα-Γιώργης βγήκε στη σύνταξη 79 χρονών και σήμερα είναι 84 χρονών. Απέκτησε 12 κοπέλια, από τα οποία τα 11 βρίσκονται στη ζωή και το ένα έγινε άγγελος. Είναι ένας ακέραιος και καθαρός σαν γάργαρο νερό ιθαγενής της Κρήτης. Ένα σπάνιο είδος αγνού ιερωμένου, μια ασκητική

 10. Ο/Η 1000 και μία λέει:

  O Xαλίφης της Βαγδάτης.
  Κονσέρτο στην εκκλησία του Αγίου Διονυσίου

  Le Calife de Bagdad de François-Adrien Boieldieu par l’Orchestre d’Anches Calamus Nord Pas de Calais (Arrangement et direction: Michel Nowak)
  Concert donné à Avion le 4 mai 2008 dans l’église St Denis.
  Vidéo de M. Alain Delozien.

 11. Ο/Η 1000 και μία λέει:

  O κλέφτης της Βαγδάτης

 12. Ο/Η 1000 και μία λέει:

  Η πτώση της Βαγδάτης (1258)

 13. Ο/Η Κωλόγερας λέει:

  @Λασκαράτος

  Έχεις δίκιο. Παρεξήγησα, το παραδέχομαι και ζητώ συγγνώμη, γιατί είναι αλήθεια ότι με έχει παραλύσει ως ένα βαθμό η αντίδραση της Αριστεράς ως προς την ταινία που προσέβαλε κ.λπ. Υπό το κράτος αυτής της «παραλυσίας» έγραψα την απάντηση έχοντας περισσότερο αυτό στο μυαλό μου παρά ό,τι έγραψες. Δεν είναι μόνο φαινόμενο της ελληνικής Αριστεράς αυτή η γελοία τάση που για να λειάνει τα πράγματα πετάει στα σκουπίδια την ελευθερία του λόγου.

  Και βέβαια χρειάζεται ψύχραιμη προσέγγιση των θρησκευτικών ως ιστορικών φαινομένων και όχι μια δήθεν προοδευτική τσιρίδα καταδίκης που στην τελική δεν σημαίνει και τίποτα. Αλλά άλλο αυτό και άλλο η λείανση της ελευθερίας του λόγου σύμφωνα με τα μέτρα του κάθε πάπαρδου και του κάθε αγιατοσάχλα. Του κάθε αγιατοσάχλα και του κάθε πάπαρδου.

 14. Ο/Η Του κώλου λέει:

  Aπό Άρδην/Ρήξη, για το Θεοδωράκη τόσος ήταν, δεν φταίει, δεν έχω κάτι άλλο να πω.

  http://ardin-rixi.gr/archives/7383

  Το θράσος του ραδιοτηλεοπτικού σταθμού Αντένα ξεπερνάει κάθε όριο. Αφού πρώτα εγκαινίασε την πλημμύρα των τουρκικών σήριαλ που επεκτάθηκαν ήδη στο Μέγκα και στον Άλφα, τώρα επιχειρεί ένα ακόμα βήμα: Να παρουσιάσει, με τυμπανοκρουσίες, έναν σφαγέα του ελληνικού και των λοιπών βαλκανικών λαών, τον Σουλεϊμάν, ως ήρωα, στην ελληνική τηλεόραση.

  Ο Σουλεϊμάν, ένας από τους απηνέστερους διώκτες του ελληνισμού, κατέλαβε τη Ρόδο, σφαγίασε και εξανδραπόδισε τον λαό της Κέρκυρας, μαζί δε με τον Σελίμ Α΄, τον οποίον διαδέχτηκε, υπήρξε ένας από τους οργανωτές των μεγάλων εκστρατειών του παιδομαζώματος.

  Αφού λοιπόν οι Έλληνες εθίστηκαν ήδη στα τουρκικά σήριαλ, ο Αντένα πραγματοποιεί ένα νέο βήμα και προβάλλει έναν από τους βασικούς οργανωτές της λεηλασίας και της υποταγής των βαλκανικών λαών στους Οθωμανούς, ως το πρότυπο για το νεοθωμανικό μέλλον που μας προετοιμάζει η ευτελισμένη ελίτ της χώρας.

  Έτσι από τη μία πλευρά εθνομηδενιστές δήθεν διανοούμενοι ασκούν λοβοτομή στα σχολεία και στα πανεπιστήμια, και από την άλλη τα αφεντικά της τηλε-αποβλάκωσης, μας σπρώχνουν ολοένα και βαθύτερα στον χειρότερο ραγιαδισμό.

  Πρέπει να αντισταθούμε! Όπως έγινε με το άθλιο βιβλίο «ιστορίας» της ΣΤ΄ Δημοτικού, έτσι και τώρα πρέπει να απαιτήσουμε την απόσυρση του σοβινιστικού «Σουλεϊμάν»

  • Ο/Η laskaratos λέει:

   Ο Ρωμαίος αυτοκράτορας (ισπανικής καταγωγής) Θεοδόσιος για παράδειγμα, ο άνθρωπος που επέβαλε την Ορθοδοξία με τη βία ως θρησκεία στην Ελλάδα και αλλού και έσφαξε χωρίς λόγο χιλιάδες άμαχους Θεσσαλονικείς στον Ιππόδρομο, έχει ανακηρυχθεί από την Εκκλησία της Μέγας και Άγιος.
   Αλλά το Άρδην και οι παρατρεχάμενοί του ενοχλούνται από τον Σουλεϊμάν, που κανείς στην Ελλάδα δεν τον τιμάει, απλά τον δείχνουν σε ένα σήριαλ.
   Θα έπρεπε με τη λογική του Άρδην, επειδή ο Μαγαλέξανδρος σταύρωσε 2000 αθώους νέους της Τύρου ή επειδή ισοπέδωσε τη Θήβα, να μην παίζονται στο Λίβανο ή στην Ελλάδα σήριαλ με τη ζωή του.

  • Ο/Η Αρχειοφύλακς λέει:

   http://disdaimona.blogspot.gr/2011/02/blog-post_03.html
   Καραμπελιάς και Σια
   Περιοδικό «Τραίνο στην πόλη»
   (underground έντυπο της Ερωνήσου)
   Χειμώνας ΄89

 15. Ο/Η athinaika λέει:

  Εξαιρετικό κείμενο. Έμαθα πολλά που δεν ήξερα, επιβεβαίωσα τα λίγα που ήξερα. Εύγε κύριε Λασκαράτε.

 16. Ο/Η athinaika λέει:

  Υ.Γ. Δημήτρης Φύσσας

 17. Ο/Η Tsakalias λέει:

  Πολύ καλό άρθρο!!!!
  Είχα ένα ανακάτεμα στο στομάχι, και μόλις το διάβασα έκανα αμέσως εμετό!!!!!!

  να’ στε καλά!!!!!
  Είναι γνωστό ότι οι άθεοι φασίστες υμνούν το ίδιο καλά και με τη γλώσσα έως το πάτωμα, και τα σφαγεία της Σοβιετικής Ένωσης ή της Καμπότζης, αλλά και ανθρώπους που αφόδευαν μέσα τα κομμένα κεφάλια των κατοίκων, όλων των πολιτισμών που κατέκτησαν!!!!!!!!!

  Διάβαστε τι γράφουν οι άθλιοι στο blog αυτό:

  «οι Εβραίοι που κυνηγήθηκαν άγρια από τη Δύση, βρήκαν καταφύγιο στη φιλόξενη γι’αυτούς πολυφυλετική και πολυθρησκευτική Οθωμανική Αυτοκρατορία, παρά το (μέχρι και τους νεότερους χρόνους) μίσος των ορθόδοξων κληρικών, όπως ο Βλάχος μάντης Κοσμάς ο Αιτωλός, που βυσσοδομούσαν και απεργάζονταν κάθε άτιμη πράξη και συκοφαντία εναντίον τους, κινητοποιώντας συχνά το χριστιανικό όχλο για να ικανοποιήσουν οικονομικά συμφέροντα χριστιανών εμπόρων.»

  Πρόκειται για ζωώδη κατάσταση!!!!!
  Οι Εβραίοι, επί 400 χρόνια, εκτός ότι ρουφούσαν με το καλαμάκι κάθε ικμάδα οικονομίας από φτωχούς και πλούσιους ορθοδόξους, έχαιραν απόλυτης ελευθερίας επί των χριστιανών με την άδεια των Τούρκων, και βεβαίως, ήταν οι πιο πρόθυμοι δήμιοι που μπορούσαν να βρουν πρόχειρους οι οθωμανοί, αφού όταν επρόκειτο να γίνουν εκτελέσεις, οι εβραίοι διαγκωνίζονταν ποιος θα πρωτοπάρει τα κεφάλια των χριστιανών!!

  Επίσης, κατέδιδαν και την παραμικρή πληροφορία που έβρισκαν για τυχόν κινήσεις όπλων ή υποψίες κινημάτων, ώστε οι φίλοι τους οθωμανοί να σφάζουν τους κινηματίες μαζί με τις γυναίκες και τα παιδιά τους εγκαίρως!!!!!

  Φασιστο-Ροΐδη εμμονές: η σαπίλα που μυρίζει και από το διαδίκτυο!!!!!!

  • Ο/Η Anti-troll λέει:

   Συνέβη όμως και στην Θεσσαλονίκη σε μια οικογένεια Χριστιανών το computer του γιού τους να αναγράφει μόλις το άνοιγε «666»! Διέγραψαν τα πάντα, έκαναν καινούργια εγκατάσταση λειτουργικού και προγραμμάτων αλλά τίποτε. Το έβαλαν μετά σε μία ντουλάπα. Από εκεί αυτό άνοιγε μόνο του, χωρίς να είναι στο ρεύμα και πάλι έγραφε «666»! Τελικά με τα πολλά κατάλαβαν ότι έπρεπε να απευθυνθούν σε ένα καλό πνευματικό, ο οποίος πράγματι, αφού διαπίστωσε ότι είχε αρχίσει μία νοοτροπία πνευματικής
   χαλάρωσης – αδιαφορίας στην οικογένεια, και ότι είχε από άγνωστη αιτία, κατά παραχώρηση Θεού, γίνει έδρα δαιμονικής δυνάμεως το computer, τους εξομολόγησε και τους έβαλε σε πνευματική σειρά. Τότε σταμάτησαν και οι δαιμονικές επιδείξεις.

  • Ο/Η Psycho λέει:

   Ο άνθρωπος κάθησε και έγραψε έναν κόσμο πληροφοριών και σκέψεων και συ αγράμματε θρησκόληπτε συμπλεγματικέ του απάντησες με βρισιές, εκμεταλευόμενος τη δημοκρατική ανοχή του μπλογκ που φτάνει στο βαθμό της υπερβολής.
   Το μπλογκ εκπροσωπεί το πνεύμα της Φιλοσοφίας, της Δημοκρατίας και της επιστήμης και συ το κατακάθι του ορθόδοξου μουτζαχεντινισμού.

 18. Ο/Η Tsakalias λέει:

  Θα έλεγα ότι το blog αποτελεί μια όαση μα%ακίας, για κάθε φασίστα άθεοταλιμπάν που νομίζει ότι τα άθεα ζώα δεν ήταν μουτζαχεντίν όταν έσφαζαν χριστιανούς για να φέρουν εις πέρας τον δικό τους σκοταδιστικό «ιερό πόλεμο» κατά των θρησκειών λίγες δεκαετίες πριν, αφήνοντας κεφάλια δίχως σώματα να κρέμονται από τα τσιγκέλια και μοναχές παλουκωμένες ζωντανές.

  Και επέτρεψε μου εμένα τον αγράμματο να σου δώσω μια συμβουλή:

  τα «ιστορικά» γραπτά αυτού του blog, τα έχουν ξεφτιλίσει δεκάδες φορές, χωρίς το blog να καταφέρει ούτε μία να απαντήσει. Εσύ αν θες κάτσε και διάβαζε εδώ το απαύγασμα της μαλ… συγγνώμη, της…. επιστήμης, αντί να πάρεις κανένα βιβλίο να διαβάσεις!!!!!!!!!!!!!!

 19. Ο/Η Γκιζέλα Ντάλι και Δέσποινα Γεωργίου Παπαδοπούλου λέει:

  Ο Καραμπελιάς και πάλιν εις τας εθνικάς επάλξεις, κατά του Νεοθωμανισμού…

  http://ardin-rixi.gr/archives/7383

  Να αποσυρθεί ο «Σουλεϊμάν»— Οκτωβρίου 9, 2012 at 4:10 μμ

  Συλλογή υπογραφών για την απόσυρση του Νεοθωμανού “Σουλεϊμάν”
  by admin

  ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ Ο ΑΜΕΣΩΣ Ο ΝΕΟΘΩΜΑΝΙΚΟΣ «ΣΟΥΛΕΪΜΑΝ»

  Το θράσος του ραδιοτηλεοπτικού σταθμού Αντένα ξεπερνάει κάθε όριο. Αφού πρώτα εγκαινίασε την πλημμύρα των τουρκικών σήριαλ που επεκτάθηκαν ήδη στο Μέγκα και στον Άλφα, τώρα επιχειρεί ένα ακόμα βήμα: Να παρουσιάσει, με τυμπανοκρουσίες, έναν σφαγέα του ελληνικού και των λοιπών βαλκανικών λαών, τον Σουλεϊμάν, ως ήρωα, στην ελληνική τηλεόραση.

  Ο Σουλεϊμάν, ένας από τους απηνέστερους διώκτες του ελληνισμού, κατέλαβε τη Ρόδο, σφαγίασε και εξανδραπόδισε τον λαό της Κέρκυρας, μαζί δε με τον Σελίμ Α΄, τον οποίον διαδέχτηκε, υπήρξε ένας από τους οργανωτές των μεγάλων εκστρατειών του παιδομαζώματος.

  Αφού λοιπόν οι Έλληνες εθίστηκαν ήδη στα τουρκικά σήριαλ, ο Αντένα πραγματοποιεί ένα νέο βήμα και προβάλλει έναν από τους βασικούς οργανωτές της λεηλασίας και της υποταγής των βαλκανικών λαών στους Οθωμανούς, ως το πρότυπο για το νεοθωμανικό μέλλον που μας προετοιμάζει η ευτελισμένη ελίτ της χώρας.

  Έτσι από τη μία πλευρά εθνομηδενιστές δήθεν διανοούμενοι ασκούν λοβοτομή στα σχολεία και στα πανεπιστήμια, και από την άλλη τα αφεντικά της τηλε-αποβλάκωσης, μας σπρώχνουν ολοένα και βαθύτερα στον χειρότερο ραγιαδισμό.

  Πρέπει να αντισταθούμε! Όπως έγινε με το άθλιο βιβλίο «ιστορίας» της ΣΤ΄ Δημοτικού, έτσι και τώρα πρέπει να απαιτήσουμε την απόσυρση του σοβινιστικού «Σουλεϊμάν»

  Αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα είναι παγκόσμια πρωτοτυπία. Σε καμία άλλη χώρα δεν θα διανοούνταν κανείς να προβάλει μια σειρά που εκθειάζει τον ίδιο του τον κατακτητή. Αν δεν μπορούμε να το διανοηθούμε, ας φανταστούμε τους Παλαιστίνιους να βλέπουν σήριαλ με τη ζωή του Αριέλ Σαρόν ή να παίζεται σειρά με τους έρωτες των ναζί στο Ισραήλ.

  Φτάνει πια! Οι Έλληνες έχουν αξιοπρέπεια. Όπως εξεγειρόμαστε όταν μας σέρνει η Τρόικα ως επαίτες στα ευρωπαϊκά σαλόνια, έτσι και αρνούμαστε να προσβάλλει έτσι την ιστορική μας μνήμη και την εθνική μας αξιοπρέπεια ο κύριος Κυριακού και το κανάλι του.

  Ζητούμε την άμεση απόσυρση του σωβινιστικού-νεοθωμανικού «Σουλεϊμάν» από τον ΑΝΤ 1

  Καλούμε το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, το ΕΣΡ, την Ακαδημία Αθηνών και τα κόμματα τα οποία αιδημόνως σιωπούν να πάρουν αμέσως θέση.

  Καλούμε τους Έλληνες πολίτες να αναλάβουμε οι ίδιοι να υπερασπιστούμε την τιμή και την ιστορία του τόπου μας.

  Κλείνουμε τις τηλεοράσεις, ανοίγουμε τα μάτια μας.

  Αν συμφωνείτε να αποσυρθεί το σήριαλ του ΑΝΤ 1 υπογράψτε εδώ

  Διαβάστε επίσης “Να απαντήσουμε στην πολιτισμική Τουρκοποίηση”, του Γιώργου Καραμπελιά

  Υ.Γ. Τις υπογραφές σε σύντομο χρονικό διάστημα θα τις στείλουμε στον Αντένα και θα πιέσουμε να “κοπεί” η σειρά για να είναι πιο εύκολη η επεξεργασία τους, παρακαλούμε να μην υπογράφετε ως ανώνυμοι και αν είναι δυνατόν να γράφετε με ελληνικούς χαρακτήρες.

  • Ο/Η laskaratos λέει:

   Yπογράψτε να σωθεί η πατρίς και οι Ελληνίδες νοικοκυρές που οθωμανοποιούνται υπούλως και αδιοράτως.

 20. Ο/Η Islamolagnos λέει:

  Από τη μια υποστηρίζεις ότι δεν είσαι απολογητής κανενός, από την άλλη προβάλλεις τα θετικά του Ισλαμισμού και τα αρνητικά του Χριστιανισμού. Η κριτική στον δεύτερο θα ήταν χρήσιμη και αποδεκτή, αν την έκανες σαν ΄Ελληνας και όχι νεοταξίτης παγκοσμιοποιητής στυλ Ρεπούση.
  Είναι προφανές ότι περιλαμβάνεσαι στους ισλαμολάγνους, που ακόμα και προπαγανδιστικά νεοοθωμανικά κατασκευάσματα βλέπουν σαν «προσέγγιση των λαών». Κι αν οι ζεϊμπεκές του Γιωργάκη έχουν προφανή αιτιολογία, οι δικές σου χρήζουν αναλύσεως.
  Φαντάσου να ακρωτηρίαζαν τα κορίτσια τους μέχρι σήμερα και να λιθοβολούσαν τις μοιχαλίδες, εκτεταμένες χριστιανικές και δη ορθόδοξες κοινότητες, όπως στο ανεκτικό Ισλάμ, τι θα είχες να γράψεις.

  • Ο/Η laskaratos λέει:

   Είσαι κακόπιστος.

   1.Αντιγράφω από το ποστ μου:
   «Πως το Ισλάμ κατάντησε να πέσει στα χέρια των φανατικών και να εκφυλιστεί στη σημερινή κυρίαρχη απειλητική και απωθητική μορφή του;»

   2. Έχω υπερασπιστεί πολύ συχνά το καλό πρόσωπο του Χριστιανισμού και για πρώτη φορά το καλό πρόσωπο του Ισλάμ, σε μια χώρα που το Ισλάμ έχει δαιμονοποιηθεί.

   3.Αν σε ενοχλεί το Ισλάμ, δούλεψε για να
   α.Καταργηθεί ο ισλαμικού τύπου νόμος περί βλασφημίας.
   β.καταργηθεί η Σαρία στη Θράκη, για την οποία η Ελλάδα έχει καταδικαστεί πολλές φορές και πληρώσει στο ΕΔΑΔ.
   γ.καταργηθεί ο ισλαμικού χαρακτήρα Θεοκρατία μας.
   δ. καταπολεμηθεί ο ορθόδοξος φονταμενταλισμός.
   και
   ε. καταπολεμηθεί η μισαλλοδοξία μας που μας κατατάσσει μετά την Τουρκία και τις ορθόδοξες Ρωσία και Ουκρανία την 4η ευρωπαϊκή (με την ευρύτερη γεωγραφική έννοια) χώρα σε καταπάτηση των ατομκών δικαιωμάτων.
   http://www.newsbeast.gr/greece/arthro/294140/tetarti-i-ellada-stin-paraviasi-anthropinon-dikaiomaton/

   Αν είσαι Χριστιανός πολέμησε τη σατανιστική φυλετική αίρεση του Ναζισμού που μολύνει από τα μέσα την Εκκλησία, και δολοφονεί και κακοποιεί αθώους, και ασχημονεί αισχρά στο όνομα του Χριστού (Παναγιώταρος, Ματθαιόπουλος, Καιάδας, Κασιδιάρης κλπ).

 21. Ο/Η Islamolagnos λέει:

  Δεν είμαι θρησκόληπτος και το Χριστιανισμό τον αντιμετωπίζω σαν ιστορικό φαινόμενο, που καταστρέφοντας τον αρχαίο ελληνικό, συνέβαλε αρνητικά στην εξέλιξη του πολιτισμού του τόπου μου. Ο Ισλαμισμός έχει κοινές ρίζες και συγγένεια με το Χριστιανισμό μέσω του Ιουδαϊσμού, άρα ιδεολογικά δεν διαφέρει, απλώς είναι πιο καταπιεστικός, εμπλεκόμενος στην καθημερινότητα των ανθρώπων. Ουδόλως με ενδιαφέρει επομένως να διερευνήσω κάποια θετικά ιστορικά του στοιχεία, αφού και αυτά τα απεμπόλησε ο επικρατήσας φονταμενταλισμός.
  Αυτό που έχει σημασία για τα καθ ημάς, είναι η Τουρκοκρατία που μας βύθισε στο σκοτάδι επι αιώνες, όταν οι πίθηκοι της Ευρώπης ανέπτυσσαν πολιτισμό, για να είμαστε σήμερα εμείς οι πίθηκοι δυστυχώς. Την ισλαμολαγνεία, την εντάσσω στο πλαίσιο της πολυμέτωπης επίθεσης από την πλευρά της επανακαμψάσης Τουρκίας (casus belli, διεκδίκηση εδαφών, λαθρομετανάστευση) που βρήκε ευκαιρία λόγω της οικονομικής μας κατάστασης, να μας κάνει -αν είναι δυνατόν- και….πολιτιστική. Και αντιμετωπίζω καχύποπτα τους ντόπιους φορείς της.
  Ως νοήμων άνθρωπος καταλαβαίνεις, ότι η ΧΑ και όποια άλλη ακροδεξιά κίνηση, είναι συνέπεια της χρόνιας απεμπόλησης των δικαίων του λαού μας, εθνικών και κοινωνικών και εμφανίσθηκε στην κορύφωσή τους. Σε καλώ αν είσαι ΄Ελληνας, να υπεραμυνθείς αυτών των δικαίων και ὼ του θαύματος, η ΧΑ θα επιστρέψει στο 0,01%. ΄Οσο όμως αδιαφορείς για την απεθνοποίηση και ισλαμοποίηση της χώρας, προβάλλοντας τα…θετικά του Ισλάμ, να περιμένεις η δύναμή της να αυξηθεί.

  • Ο/Η laskaratos λέει:

   1. Μας βύθισε στο σκοτάδι κατ’αρχήν ο ρωμαϊκός χριστιανισμός μέσω της βυζαντινής αυτοκρατορίας που έκλεισε τη Σχολή των Αθηνών.

   2. Συνέχισε να μας κρατά στο σκοτάδι η βυζαντινοοθωμανική Εκκλησία που κυνηγούσε ακόμη και φωτισμένους δυτικοσπουδασμένους κληρικούς.

   3. Πιστεύω πως η Ελλάδα είχε την ευκαιρία λόγω πρόσδεσης στη Δύση και οικονομικής ευημερίας να είναι η Αθήνα των Βαλκανίων.
   Προτίμησε το ρόλο της καχύποπτης γεροντοκόρης που βλέπει παντού εχθρούς. Καταξοδεύτηκε σε ανούσιες αναχαιτίσεις στα 10 μίλλια και σε τεράστιους εξοπλισμούς.

   4. Δεν πιστεύω στην φοβική και εχθροπαθή Ελλάδα που προτείνεις.
   Οι γείτονές μας έχουν καλά και κακά στοιχεία. Οφείλουμε να αναδείξουμε τα πρώτα και όχι να ενισχύσουμε τα δεύτερα με την αμοιβαία καχυποψία.

   5. Εσύ βλέπεις στους δυστυχισμένους που μας χτύπησαν την πόρτα φανατικούς ισλαμιστές και εγκληματίες.
   Εγώ βλέπω τα κυνηγημένα από τη φτώχεια αλλά και από το φανατικό Ισλάμ νέα παιδιά και τους πιο δραστήριους, έξυπνους και εργατικούς των πατρίδων τους, που βοήθησαν την οικονομία μας και έναν λογικό αριθμό απο αυτούς τους χρειαζόμαστε. Δεκαπέντε από αυτούς σκοτώθηκαν στα Ολυμπιακά έργα ολότελα άδικα.
   Όχι μπάτε σκύλοι αλέστε αλλά όχι και δαιμονοποίηση των μεταναστών.
   Ορθολογική ανθρωπιστική αντιμετώπιση σε ευρωπαϊκά πλαίσια.

 22. Ο/Η Islamolagnos λέει:

  Τα ευχολόγια και η αναζήτηση θετικών στοιχείων στον απειλητικό γείτονα και στο Ισλάμ, παραπέμπουν στην εποχή, που ποιούντες την ανάγκη φιλότιμο, πάλι τα αναζητήσαμε και προτιμήσαμε δυστυχώς, το τούρκικο φακιόλιο από την παπική τιάρα.
  Σήμερα ξαναζούμε κατά κάποιο τρόπο την ίδια κατάσταση, με τη διαφορά ισχύος εις βάρος μας μεγαλύτερη από ποτέ και την αδιάκοπη εισβολή εκατομμυρίων «μεταναστών», κατά κύριο λόγο Μουσουλμάνων. Δεν πρόκειται για μετανάστευση όπως λες, αλλά για κατάληψη της χώρας.
  Αν το φαινόμενο συνεχισθεί, με την υπογεννητικότητα και την μετανάστευση των νέων της πατρίδας μας, με απλά μαθηματικά, σε μια-δυο γενιές θα είμαστε μειονότητα.
  Μπορούμε βεβαίως να παραβλέπουμε την πραγματικότητα και να ευγνωμονούμε τους δυστυχείς που σκοτώθηκαν για να κονομήσει η Αγγελοπούλου και η Ζήμενς, αλλά δεν βλέπω τι κερδίσαμε οι υπόλοιποι σαν λαός και έθνος, από την ολυμπιακή οπερέττα που μας χρέωσε απροσδιόριστες δεκάδες δισεκατομμυρίων επιπλέον, στην υπερχρεωμένη καμπούρα μας. Και εν πάσει περιπτώσει, δεν νιώθω εξ αυτού καμιά υποχρέωση, να εκχωρήσω την πατρίδα μου, για να κάνουν μπίζνες οι κατά Καραμανλή νταβατζήδες.

 23. Ο/Η laskaratos λέει:

  O Nεοελληνικός παραλογισμός.
  Κατά τον πρωθυπoυργικό φίλο Γαρουφαήλ Κρανιδιώτη (ποιητή-Λοκατζή), δικηγόρο του κ.Ν.Κοτζιά, φερόμενου ως σύμβουλου Τσίπρα (εκδηλωμένο υπέρ της σύμπραξης με Καμμένο), Ισλάμ είναι η Σαουδαραβία.
  Τις εκατοντάδες ελληνορθόδοξους ναούς σε Τουρκία, Ιράν, Ιράκ, Τυνησία, Αίγυπτο, Συρία, Λιβύη, Κουβέιτ, Σουδάν δεν θέλει να τους ξέρει:

  «Φαήλος: Οχι τζαμί στην πόλη που έπεσε ο Καραϊσκάκης για την ελευθερία της

  04.04.2013
  Ο δικηγόρος Φαήλος Κρανιδιώτης, συνεργάτης του Πρωθυπουργού, διαφωνεί μαζί του. Εκτιμά ότι η δημιουργία τζαμιού στην Αθήνα, που επισπεύδεται μετά από εντολή του Αντώνη Σαμαρά, «μαγαρίζει» το ένδοξο παρελθόν της πατρίδας μας.

  Πηγή: Φαήλος: Οχι τζαμί στην πόλη που έπεσε ο Καραϊσκάκης για την ελευθερία της | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/node/98443#ixzz2Pb03YTG0

  2.Η κυβέρνηση της Χαμάς στην Παλαιστίνη δια του υπ.Παιδείας αποφασίζει πως τα κοριτσάκια άνω των 9 χρόνων, διαχωρίζονται στα σχολεία από τα αγόρια. Απαγορεύεται σε δάσκαλους να διδάσκουν κορίτσια. Απόλυτη σιωπή οι ακτιβιστές του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ.Τάσος Κουράκης, ο κ.Τατσόπουλος, και οι φεμινίστριες του. Λογοκρισία στην Αυγή για την είδηση. Σιωπή και από τη Δημάρ, την Ανταρσύα, το ΚΚΕ, από αυτούς δηλαδή που υποκρίνονται ότι συμπαρίστανται στον παλαιστινιακό λαό.

  http://www.rawstory.com/rs/2013/04/01/hamas-bans-schools-mixing-boys-and-girls-after-age-9-in-palestine/

  Hamas bans schools ‘mixing’ boys and girls after age 9 in Palestine

  By Agence France-Presse

  http://www.guardian.co.uk/world/2013/apr/01/hamas-ban-men-girls-schools

  Hamas to ban men teaching at girls’ schools

  Critics of new measures say Islamist movement ruling the Gaza Strip is trying to force its ideology on society

 24. Ο/Η laskaratos λέει:

  Στο Πακιστάν λειτουργεί ρωσική Ορθόδοξη ιεραποστολή.
  http://www.rocpak.com/
  Εγκαινιάστηκε και Ελληνορθόδοξος ναός.
  http://orthodoxpakistan.org/
  Στην Αθήνα θα λειτουργήσει τζαμί;

 25. Ο/Η Σ. Βασδέκης λέει:

  Δεν είναι το ίδιο. Η Ορθοδοξία είναι η μόνη αληθινή πίστη ενώ το Ισλάμ μια από τις πολλές ψεύτικες.

 26. Τό γεγονός ότι σέ διάφορες Ισλαμικές Χώρες λειτουργούν ορθόδοξες χριστιανικές εκκλησίες, υπάρχουν, δηλαδή χριστιανικοί ναοί, δέν είναι επιχείρημα υπέρ τής ανέγερσης ισλαμικού τεμένους, τζαμί, στήν Αθήνα. Καλό είναι η ύπαρξη αυτών τών χριστιανικών ναών σέ αυτές τίς Χώρες, νά αναζητηθεί σέ ιστορικά γεγονότα καί ιστορικές συγκυρίες, καί πιθανόν σέ συμφωνίες μεταξύ τών εμπλεκωμένων κρατών. Τό γεγονός ότι συνέρευσαν παράνομα κάποιες χιλιάδες λαθραίοι Ασιάτες, Αφρικανοί μουσουλμάνοι στήν Ελλάδα δέν σημαίνει πως η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη νά τούς κτίσει καί τζαμί, τό οποίο σημαίνει σύν τοίς άλλοις καί πιστοποίηση ως νόμιμοι στήν Χώρα. Εάν η Ελλάδα ήθελε νά ήταν μιά αυτοδύναμη καί αυτοκυβέρνητη Χώρα καί όχι ένα κουρέλι στήν Ευρωπαϊκή καί ξένη κουρελού, νά υπεραμυνθεί τών κυριαρχικών της δικαιωμάτων, πολιτιστικών καί κοινωνικών καί νά αντισταθεί σέ αυτήν τήν επιδρομή, εισβολή, επίκοιση βαρβάρων εξ’ Ανατολής. Πρώτον, νά απελαθούν όλοι οί παράνομοι λαθρεπιβάτες τού Ελληνικού οχήματος καί νά αναθεωρηθούν όλες οί άδειες παραμονής καί νομιμοποίησης όλων τών αλλοδαπών από μουσουλμανικές Χώρες, καί άλλων γετωνικών Χωρών. Είμαι βέβαιος πως οί περισσότερες, άν όχι όλες οί άδειες εκδόθηκαν μέ δόλιο παράνομο τρόπο. Θεωρώ πως ο Δυτικός κόσμος, ο Δυτικός πολιτισμός, έχει δεχτεί δύο μεγάλα καταστρεπτικά πλήγματα στήν ιστορία του. Τό πρώτο ήταν η έλευση τού χριστιανισμού ο οποίος έσβησε τό φώς τού Ελληνικού πολιτισμού καί στήν συνέχεια έκανε φοβερές καί ανεπανόρθωτες ζημιές στόν υπόλοιπο δυτικό πολιτισμό καί συνεχίζει ακόμη νά καταστρέφει τήν Σκέψη, τόν ορθολογισμό τίς επιστήμες, τήν ελευθερία τού ανθρώπου καί ότι άλλο καλό που προσφέρει ο πολιτισμός, καί τό δεύτερο πλήγμα είναι αυτό που υφισταται σήμερα μέ τήν εισβολή τών εκατομμυρίων μουσουλμάνων υπό τό κάλυμα τής φτώχειας τού κατατρεγμού, ένα καλά οργανωμένο έγκλημα, ένας αναίμακτος πόλεμος κατά τού Δυτικού πολιτισμού. Ενας δεύτερος Δούρειος Ιππος, ο οποίος εξωτερικά, φαινομενικά μοιάζει αθώος, αξιολύπητος προκαλώντας τήν συγκίνηση καί συμπόνια, ένα δώρο θεού Ξένιου Διός, αλλά που μέσα του κρύβει έναν πολυμήχανο Οδυσσέα καί άλους στρατευμένους εχθρούς πολεμιστές. Ετσι χάθηκε η Τροία, η φωνή τού μάντη δέν εισακούσθηκε. Η συγκίνηση τό συναίσθημα επικράτησαν. Η άλωση τής Τροίας επετελέσθει. Θεωρώ αυτό τό δεύτερο πλήγμα ενάντια στόν Δυτικό κόσμο καί πολιτισμό πιό επικίδυνο καί πιό καταστρεπτικό διότι ενισχύεται μέ ανθρώπινο πληθυσμιακό υλικό. Βορειοδυτικές Χώρες, Δανία, Νορβηγία, Γαλλία, Βρετανία καί άλλες, αντιμετωπίζουν σήμερα τήν μεγαλύτερη απειλή ενάντια στήν υπαρξή τους καί στήν ελευθερία τους, εξ’ αιτίας τής αποδοχής εκατομμυρίων λαθρομεταναστών μουσουλμάνων οί οποίοι επιβάλουν τόν δικό τους τρόπο ζωής καί δέν συγχωνεύονται. Η ελλάδα είναι μιά μικρή Χώρα, μέ μόλις οκτώ ή εννιά εκατομμύρια΄Ελληνες. Εάν η μουσουλμανκή εισβολή δέν αντμετωπιστεί εγκαίρως καί αποτελεσματικά η καταστροφή καί άλλωση τής Χώρας είναι θέμα χρόνου. Κλείνωντας, υποστηρίζω πως ουδεμία ενίσχηση προσέφεραν οί λαθρομετανάστες εργάτες στήν οικονομία τής Χώρας. Τουναντίον, έδωσαν λαβή σέ ένα ολέθριο λαθρεμπόριο σκλαβων, στήν εκμετάλευση αυτών από αγροίκους αγρότες, φραουλοπαραγωγοί καί άλλοι, οί οποίοι επλούτησαν εις βάρος αυτών τών λαθρομεταναστών, φοροδιέφυγαν, άδεια ταμεία, καί καλλιέργησαν τήν απάνθρωπη εκμετάλευση αδυνάτων ανθρώπων. Η Ελλάδα διαθέτει εκατομμύρια εργατικού δυναμικού, οί περισσότεροι Ελληνες είναι αμόρφωτοι, είναι άνεργοι κάνουν μόνο γιά χειρωνακτικές εργασίες. Θά έπρεπε τό κράτος νά φροντίσει ώστε αυτοί νά απασχοληθούν σέ αυτές τίς αγροτικές εργασίες μέ λογικό μεροκάματο καί μέ όλα τά νόμιμα εργασιακά μέτρα. Αλλά σάν διεφθαρμένο κράτος μέ διεφθαρμένους πολιτικούς που είναι έδωσε θέση στήν διαφθορά στήν εκμετάλευση στήν φοροδιαφυγή καί στόν πράνομο πλουτισμό μιάς ανήθικης κατηγορίας εργοδοτών.

 27. Ο/Η Θεολόγος λέει:

  ΨΗΦΙΣΜΑ
  ΤΗΣ ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΣΥΝΑΞΕΩΣ
  τῶν Ἐφημερίων Ἱερέωντῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης
  τῆς Τρίτης 28ης Ἰανουαρίου 2014.-
  Οἱ ἑκατὸν δεκαπέντε (115) ἐφημέριοι ἱερεῖς τῆς Ἱερᾶς Μητροπό-λεως Θεσσαλονίκης στὴν τακτικὴ μηνιαία Ἱερατικὴ Σύναξή τους μὲ τὴν παρουσία καὶ τὴν ὁμιλία τοῦ Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ. Ἀνθίμου, ….ἀπεφάσισαν καὶ συνεσκέφθησαν νὰ συντάξουν τὸ πα-ρὸν
  ΨΗΦΙΣΜΑ μὲ τὸ ὁποῖο :
  1. ΑΠΟΡΡΙΠΤΟΥΝ ἄμεσα, ἀπόλυτα καὶ κατηγορηματικὰ τὴν ἰδέα καὶ τὴν προσπάθεια ποὺ καταβάλλεται γιὰ νὰ ἱδρυθῇ τμῆμα ἢ κατεύ-θυνση ἰσλαμικῶν σπουδῶν στὸ Τμῆμα Θεολογίας τῆς Θεολογικῆς Σχολῆς τοῦ Ἀριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Φρίτ-τουν ὅσοι Θεσσαλονικεῖς ἄκουσαν μιὰ τέτοια πρόθεση.
  2. ΚΑΛΟΥΝ τὶς ἁρμόδιες ἀρχές, τοὺς πνευματικοὺς φορεῖς

  Click to access 2014.01.28-SynaksisKlirikon-Psifisma-islamikai-spoudhai.pdf

 28. Ο/Η Ibn Sahl λέει:

  The law of refraction was first accurately described by Ibn Sahl, of Baghdad, in the manuscript On Burning Mirrors and Lenses (984).[1][2] He made use of it to work out the shapes of lenses that focus light with no geometric aberrations, known as anaclastic lenses.[7]

 29. Ο/Η Λαθρεπιβάτης λέει:

  http://www.vice.com/gr/read/ieros-polemos-gia-tis-islamikes-spoudes-sto-aristoteleio

  Συντηρητικοί Χριστιανοί Τάσσονται Κατά της Ίδρυσης Τμήματος Ισλαμικών Σπουδών στο ΑΠΘ

  November 27, 2014

  Κώστας Κουκουμάκας, Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Αβραμίδης

  Το κρύο πάγωνε το πρόσωπο το βράδυ της Τετάρτης στη Θεσσαλονίκη κι όμως στην είσοδο του κτιρίου της Μητρόπολης, από την πλευρά της Βογατσικού, ο κόσμος έφτανε ως έξω στον δρόμο. Στον χώρο υποδοχής, γυναίκες με τα μαλλιά πιασμένα κότσο και άλλοι πιστοί χριστιανοί διένειμαν εκκλησιαστικά φυλλάδια, ενώ κάθε τόσο προσέρχονταν παππάδες και καλόγεροι, που καταλάμβαναν τις μπροστινές θέσεις της αίθουσας τελετών με τα μπορντό βελούδινα παραπετάσματα στους τοίχους και τη βαριά διακόσμηση. Την υπόλοιπη αίθουσα γέμιζαν αποπνικτικά καλοντυμένα ζευγάρια συντηρητικών του κέντρου, ακραίοι του χριστιανισμού και μοναστικές φιγούρες με αραιά γένια και διφορούμενο βλέμμα. Επισήμως, την ημερίδα κατά της ίδρυσης Κατεύθυνσης Ισλαμικών Σπουδών στη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ διοργάνωναν φοιτητές της σχολής που αντιδρούν σε αυτή την απόφαση. Ωστόσο, η παρουσία του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμου και του Πειραιώς Σεραφείμ, οι οποίοι μοιράζονταν την πρώτη σειρά των θέσεων, μάλλον δεν επέτρεπε παρερμηνείες.

  Την εκδήλωση άνοιξε μια ομάδα 20χρονων φοιτητών, που ανέβηκε στο βήμα κι έψαλε εκκλησιαστικούς ύμνους. Έπειτα, δύο φοιτητές που έπιαναν το στήθος τους κάθε φορά που αναφερόταν σε κάποιον ιεράρχη, προλόγισαν το θέμα: «Την ίδρυση τμήματος Ισλαμικών Σπουδών την ψήφισαν οι καθηγητές και η σύγκλητος, την υποστηρίζει το υπουργείο Παιδείας, όμως μόνο ο Χριστός, η Παναγία και οι Νεομάρτυρες μπορούν να την αποτρέψουν». Οι ίδιοι χαρακτήρισαν την απόφαση «ολέθρια», είπαν ότι το Ισλάμ είναι «πρόδρομος του αντίχριστου» και αναρωτήθηκαν «πώς θα μπορούσαν, φευ, να καθίσουν στα ίδια φοιτητικά έδρανα μαζί με μουσουλμάνους που αρνούνται τον τριαδικό Θεό»…

  Έπειτα στο βήμα προσήλθε ο μητροπολίτης Άνθιμος. «Πρόκειται για εγκληματική προσπάθεια. Είναι δυνατόν να συνυπάρξει το Ισλάμ, η χειρότερη απειλή στον κόσμο που τρομάζει την Οικουμένη, με τη χριστιανική θεολογία στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης. Αν ναι, τότε σε δύο χρόνια οι Τούρκοι θα καυχιούνται ότι έφτασαν ως τη Θεσσαλονίκη» είπε ο οικοδεσπότης και καταχειροκροτούμενος προανήγγειλε προσφυγή στο ΣτΕ εφόσον το θέμα περάσει από τη Βουλή.

  Η ίδρυση προγράμματος ισλαμικών σπουδών στο Τμήμα Θεολογίας του ΑΠΘ – για την ακρίβεια «Εισαγωγικής Κατεύθυνσης Μουσουλμανικών Σπουδών» – εγκρίθηκε από τους καθηγητές της Σχολής τον περασμένο Μάρτιο, με ψήφους 23 υπέρ και 6 κατά. Το πρόγραμμα τετραετούς διάρκειας είναι αυστηρά ακαδημαϊκό και σε αυτό μπορούν να φοιτήσουν χριστιανοί και μουσουλμάνοι μέσω Πανελλαδικών Εξετάσεων. Οι απόφοιτοι θα είναι θεολόγοι εξειδικευμένοι στο Ισλάμ και στην μουσουλμανική θεολογία, εξέλιξη πρωτοποριακή για τα ελληνικά δεδομένα.

  Η ανεπίσημη κυβερνητική γραμμή λέει ότι το εν λόγω πρόγραμμα εντάσσεται στο ευρύτερο πακέτο μέτρων για ολική επαναφορά της ελληνικής πολιτείας στη Θράκη, η οποία εγκαινιάστηκε με την εφαρμογή του νόμου για την πρόσληψη των ιεροδιδασκάλων. Η διπλωματική συντάκτρια των ΝΕΩΝ Αριστοτελία Πελώνη έγραφε τον περασμένο Μάρτιο: «Παρότι δεν λέγεται δημοσίως, εκτός από ακαδημαϊκή κατάρτιση το πρόγραμμα πετυχαίνει διπλό στόχο, καθώς θα δίνει τη δυνατότητα σε όσους μειονοτικούς επιθυμούν να γίνουν ιεροδιδάσκαλοι, να μη χρειαστεί να εγκαταλείψουν την Ελλάδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα οι επίδοξοι μουφτήδες της Θράκης εκπαιδεύονταν είτε στην Τουρκία είτε στη Σαουδική Αραβία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται κατά την επιστροφή τους στην Ελλάδα»…

  Φλογερές αντιδράσεις ξέσπασαν αμέσως. Μερίδα καθηγητών της Θεολογικής που διαφωνούν διοργάνωσαν ημερίδα, με υποχρεωτική παρακολούθηση εν ώρα μαθήματος, στην οποία συμμετείχε αρθρογράφος της «Ελεύθερης Ώρας»! Καταγγέλθηκε η κυβέρνηση και οι «εξωνημένοι ρασοφόροι» του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, καθώς και οι μητροπολίτες της Θράκης που υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα πρέπει να προσφέρει μουσουλμανικές σπουδές. Οι ίδιοι ακραίοι συντηρητικοί κύκλοι είχαν κυκλοφορήσει τότε αφίσες-επικηρύξεις με τα ονόματα των καθηγητών της Σχολής που στηρίζουν την απόφαση. Οι αντιδρώντες γρήγορα συσπειρώθηκαν γύρω από τον μητροπολίτη Άνθιμο, ο οποίος έφτασε στο σημείο να προειδοποιήσει ​ότι για αυτή την υπόθεση θα χυθεί αίμα.

  Έως σήμερα η επίσημη εκδοχή της ελληνικής κυβέρνησης, όπως εκφράστηκε από τον υπουργό Α. Λοβέρδο, είναι ότι η απόφαση εντάσσεται στη γενικότερη επιστημολογική ενασχόληση του Τμήματος Θεολογίας με τον τομέα της Θρησκειολογίας, που προάγει επιστημονικά ιστορικά-κριτικά τη μελέτη των θρησκειών και ειδικώς του Ισλάμ. Ούτε και ο ίδιος, όμως, ανέλαβε εξ ολοκλήρου τη διαχείριση της υπόθεσης, δηλώνοντας ότι ​δεν μπορεί να παρέμβει στο αυτοδιοίκητο του Πανεπιστημίου.

  Στο μεταξύ, στην αποπνικτικά γεμάτη αίθουσα της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης είχε ανέβει ο Πειραιώς Σεραφείμ, ίσως αυτό που οι περισσότεροι περίμεναν. «Η νέα τάξη πραγμάτων» πρόλαβε να πει και το κοινό αμέσως ξέσπασε σε ενθουσιώδες χειροκρότημα, «απεργάζεται σχέδιο για την ισλαμοποίηση της Ευρώπης και της Ελλάδας. Με τι συνείδηση ψήφισαν οι καθηγητές της Θεολογικής κάτι τόσο αποτρόπαιο; Η συνύπαρξη θα είναι επικίνδυνη, θα προκληθεί έξαρση του φονταμενταλισμού στην Ελλάδα»… Ο ίδιος περιέγραψε το Ισλάμ ως «λαοπλάνο θρησκεία» και «πρόδρομο του αντίχριστου», αφού όπως είπε «ο ίδιος ο Μωάμεθ είχε υποπέσει στα άνομα αμαρτήματα της αιμομιξίας και της παιδοφιλίας». Κι επίσης σημείωσε: «Το ανίερο συμπίλημα του Κορανίου έρχεται σε αντίθεση ακόμη και με τον πρόσφατο αντιρατσιστικό νόμο, καθώς το ίδιο στοχοποιεί θανάσιμα όσους αρνούνται αυτά που διδάσκει».

  Το κοινό ενθουσιασμένο από τον Πειραιώς ελάχιστο ενδιαφέρον έδειξε για τον χαιρετισμό του πρώην υπουργού Στέλιου Παπαθεμελή αλλά και την παρουσία στην εκδήλωση του Υπουργού Μακεδονίας-Θράκης Γιώργου Ορφανού. Κόσμος μπαινόβγαινε στην αίθουσα και συνωστιζόταν στον προθάλαμο, τα σκαλιά ήταν γεμάτα κόσμο, όταν τον λόγο πήραν συντηρητικοί καθηγητές πανεπιστημίου ως οι κεντρικοί πια ομιλητές της εκδήλωσης. Στις εισηγήσεις τους υποστήριξαν ότι σύμφωνα με τον ιδρυτικό της νόμο η Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ είναι ορθόδοξη χριστιανική και όχι θρησκειολογική σχολή, επομένως είναι ακαδημαϊκά και δεοντολογικά αναρμόδια να διδάξει το Κοράνι. Οι ίδιοι είπαν ότι οι μουσουλμανικές σπουδές θα τραυματίσουν το κύρος του ΑΠΘ, αφού δεν είναι δυνατόν να συνυπάρξουν με τις χριστιανικές σπουδές! Έφτασαν στο σημείο να αναρωτηθούν γιατί δεν ζητήθηκε η γνώμη του μητροπολίτη Άνθιμου για όλα αυτά, πολλές φορές αναφέρθηκαν στην επέλαση των τζιχαντιστών του ISIS, ενώ κάποιοι έκαναν ένα βήμα παραπάνω, υπολογίζοντας ότι με τον ρυθμό που φθάνουν μετανάστες στην Ελλάδα, σε 10 χρόνια οι μουσουλμάνοι θα αριθμούν περισσότερο από 4.000.000 πληθυσμό. «Ο ίδιος κίνδυνος αναδύεται σε ολόκληρη την Ευρώπη, όπου κλείνουν εκκλησίες και ανοίγουν τζαμιά» ειπώθηκε κάποια στιγμή και το κοινό ως έξω στον διάδρομο ερεθίστηκε ξανά.

 30. Παράθεμα: Λέων ο Μαθηματικός-Ιωάννης Ζ΄ ο Γραμματικός | Ροΐδη και Λασκαράτου Εμμονές

 31. Ο/Η Boλταίρος λέει:

  Μηχανή του Χρόνου: Πώς το Ισλάμ έσωσε τον αρχαίο ελληνικό και ρωμαϊκό πολιτισμό

  Ο θαυμασμός για τον Αριστοτέλη

  Τον 9o αιώνα στη Βαγδάτη λειτουργούσε ο “Οίκος της Σοφίας”, ένα από τα σημαντικότερα κέντρα διανόησης που ενθάρρυνε φιλόδοξους νέους άντρες να συμμετάσχουν στη μετάφραση και τη μελέτη παλιών χειρογράφων, πολλά από τα οποία προέρχονταν από την αρχαία Ελλάδα και τη Ρώμη.

  Τα έργα του Αριστοτέλη, του Ευκλείδη, του Γαληνού και άλλων στοχαστών της αρχαίας Ελλάδας είχαν όλα μεταφραστεί.

  Ήταν μια σημαντικότατη δράση, αφού ορισμένα από τα αυθεντικά είχαν εξαφανιστεί. Χωρίς τους μουσουλμάνους μελετητές δεν θα γνωρίζαμε ούτε τα μισά απ’ όσα γνωρίζουμε για την επιστήμη των προγόνων μας. Και όχι μόνο αυτό: από αυτές ακριβώς τις μεταφράσεις δημιουργήθηκαν τα θεμέλια της ευρωπαϊκής επιστήμης και φιλοσοφίας μετά το 1100 περίπου.

  Η ισλαμική επιστήμη επεκτάθηκε ανατολικά και δυτικά, όπως ακριβώς και τα μουσουλμανικά εδάφη. Ο Αριστοτέλης θαυμαζόταν στον δυτικό κόσμο όσο και στην Ευρώπη και μάλιστα εντάχθηκε στην ισλαμική φιλοσοφία.

  Οι “Ινδοαραβικοί” αριθμοί και η προέλευση της λέξης “άλγεβρα”

   Εν τω μεταξύ, ιδέες από την Ινδία και την Κίνα έκαναν την εμφάνισή τους στη Δύση. Το χαρτί από την Κίνα καθιστούσε πολύ ευκολότερη την παραγωγή χειρόγραφων, αν και ακόμη τα κείμενα έπρεπε να αντιγράφονται με το χέρι, με αποτέλεσμα τα σφάλματα να είναι συχνά. Από την Ινδία, ήρθαν οι αριθμοί από το 1 έως το 9, η έννοια το μηδενός και της αξίας της θέσης των ψηφίων. Όλα ήταν επινοήσεις των Ινδών μαθηματικών.

  Οι Ευρωπαίοι μπορούσαν να εκτελούν υπολογισμούς με ρωμαϊκούς αριθμούς, όπως ο Ι, ΙΙ και το ΙΙΙ, οι οποίοι όμως παρέμεναν δύσχρηστοι παρότι τους χρησιμοποιούσαν πολύ. Όταν οι Ευρωπαίοι μετέφρασαν τα ισλαμικά έργα στα λατινικά, ονόμασαν τους συγκεκριμένους αριθμούς “Αραβικούς”.

  Αν ήθελαν να είναι περισσότερο ακριβείς, θα έπρεπε να τους είχαν ονομάσει “Ινδοαραβικούς”, αλλά αυτό θα ήταν σκέτος γλωσσοδέτης! Η λέξη “άλγεβρα” προέρχεται μάλιστα από τον όρο «al-jabr», που βρισκόταν στον τίτλο ενός πολυμεταφρασμένου βιβλίου ενός Άραβα μαθηματικού του 9ου αιώνα.

  Η ατμόσφαιρα

  Πόσο ψηλή είναι η ατμόσφαιρα, η ζώνη του αέρα που αναπνέουμε και περιβάλλει την υδρόγειο;

  Ο Ιμπν Μου’αντχ, τον 11ο αιώνα, βρήκε έναν έξυπνο τρόπο για να το ανακαλύψει. Ισχυρίστηκε ότι το λυκόφως, δηλαδή το διάστημα κατά το οποίο ο ήλιος έχει δύσει, αλλά ο ουρανός είναι ακόμη φωτεινός, υπάρχει διότι οι αποδυναμωμένες ακτίνες του ήλιου ανακλώνται από υδρατμούς ψηλά στην ατμόσφαιρα. Παρατηρώντας το πόσο γρήγορα εξαφανιζόταν ο ήλιος από τον απογευματινό ουρανό, υπολόγισε ότι ο ήλιος στο λυκόφως βρισκόταν 19 μοίρες κάτω από τον ορίζοντα. Από εκεί υπολόγισε ότι το ύψος της ατμόσφαιρας ήταν 83 χιλιόμετρα. Όχι και τόσο μακριά από τα 100 χιλιόμετρα που σήμερα γνωρίζουμε ότι είναι το ύψος της.

  Αστρονομία

  Οι αστρονόμοι της Μέσης Ανατολής παρατηρούσαν τα άστρα και οι χάρτες και πίνακες των νυχτερινών ουρανών ήταν καλύτεροι από εκείνους των δυτικών αστρονόμων. Πίστευαν και αυτοί ότι η Γη είναι ο κέντρο του Σύμπαντος. Υπήρξαν όμως δύο μουσουλμάνοι αστρονόμοι, ο Αλ Τουσί στην Περσία και ο Ιμπν αλ Σατίρ στη Συρία, οι οποίοι κατασκεύασαν διαγράμματα και εκτέλεσαν ορισμένους υπολογισμούς που αποδείχθηκαν σημαντικοί για τον Πολωνό αστρονόμο Κοπέρνικο, 300 χρόνια αργότερα.

  Ιατρική

  Η ιατρική, περισσότερο από κάθε άλλη ισλαμική επιστήμη, άσκησε τη μεγαλύτερη επίδραση στην ευρωπαϊκή σκέψη. Ο Ραζής, όπως είναι γνωστός στη Δύση, έζησε από το 854 έως το 925 και έγραψε σημαντικά έργα για την ιατρική. Περιέγραψε με ακρίβεια την ευλογιά, μια ασθένεια που πολλοί έτρεμαν, διότι σκότωνε αρκετά θύματά της και σημάδευε όσους επιβίωναν. Ο Ραχής διέκρινε την ευλογιά από την ιλαρά, μια ασθένεια από την οποία ακόμη νοσούν παιδιά και ορισμένοι ενήλικες.

  Ο Αβικέννας, έζησε το 980 – 1037 και ήταν ο πιο σημαντικός γιατρός του Ισλάμ. Όπως και πολλοί άλλοι μουσουλμάνοι λόγιοι, ασχολήθηκε με πολλούς γνωστικούς κλάδους, όχι μόνο με την ιατρική, αλλά και με τη φιλοσοφία, τα μαθηματικά και τη φυσική. Ως επιστήμονας, ο Αβικέννας ανέπτυξε τις απόψεις του Αριστοτέλη για το φως και διόρθωσε τον Γαληνό σε αρκετά σημεία. Ο “Κανών της Ιατρικής” του ήταν ένα από τα πρώτα αραβικά βιβλία που μεταφράστηκαν στα λατινικά και χρησιμοποίηθηκε ως εγχειρίδιο σε πολλές ευρωπαϊκές ιατρικές σχολές για σχεδόν 400 χρόνια. Χρησιμοποιείται ακόμη και σήμερα σε ορισμένες σύγχρονες ισλαμικές χώρες, ατυχώς, αφού είναι θλιβερά απαρχαιωμένο.

  Για περισσότερο από 300 χόνια, το σημαντικότερο επιστημονικό και φιλοσοφικό εργό στον κόσμο επιτελούνταν σε ισλαμικές χώρες. Όσο η Ευρώπη κοιμόταν, η Μέση Ανατολή και η ισλαμική Ισπανία εργάζονταν. Τα σημαντικότερα κέντρα ήταν η Βαγδάτη, η Δαμασκός, το Κάιρο και η Κόρντοβα στην Ισπανία. Οι πόλεις αυτές είχαν ένα κοινό χαρακτηριστικό. Πεφωτισμένους ηγέτες που εκτιμούσαν και ενίοτε χρηματοδοτούσαν την έρευνα και ήταν ανεκτικοί απέναντι σε μελετητές προερχόμενους από οποιαδήποτε πίστη. Έτσι, σε αυτό το κίνημα συνεισέφεραν Χριστιανοί και Εβραίοι, καθώς και μουσουλμάνοι.

  Η απόκτηση γνώσης από οποιαδήποτε πηγή δεν ήταν βέβαια αρεστή σε όλους τους ηγεμόνες του Ισλάμ. Ορισμένοι πίστευαν ότι το Κοράνι περιείχε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζει ένα άνθρωπος. Οι εντάσεις αυτές εξακολουθούν να εκδηλώνονται και σήμερα. Η επιστήμη ήταν πάντοτε ισχυρότερη σε πολιτισμούς που είναι ανοιχτοί στο καινούριο, αφού η διερεύνηση του κόσμου κρύβει εκπλήξεις.

 32. Ο/Η laskaratos λέει:

  Το ανθρωπιστικό Ισλάμ

  http://www.efsyn.gr/arthro/islamiko-kratos-egklimation

  18.05.2015
  Συντάκτης:

  Νικόλας Ζηργάνος
  .

  Την ώρα που η ισλαμοφοβία απλώνεται στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες σαν αρρώστια, στην ίδια τη Μέση Ανατολή δίνεται η πραγματική μάχη ενάντια στο στερεότυπο που μας πλασάρουν τα ΜΜΕ.

  Oχι, το Iσλάμ δεν είναι η θρησκεία του πολέμου και του μίσους, δεν χαρακτηρίζει τα 1,2 δισεκατομμύρια των μουσουλμάνων η αποκρουστική δράση 50 ή 100 χιλιάδων φανατικών που ισχυρίζονται ότι πολεμούν στο όνομα του Προφήτη.

  Κι αν το απεχθές μοντέλο του ισλαμιστή τρομοκράτη χρησιμοποιείται στη Δύση για να να «νομιμοποιούνται» αντιδημοκρατικές πρακτικές, για να κατασκευάζεται ένας νέος -μετά τον επάρατο κομμουνιστικό κίνδυνο- εχθρός και να χειραγωγείται η κοινωνία με όπλο τον φόβο, στη Μέση Ανατολή, η συντριπτική πλειονότητα των πιστών, αλλά και οι περισσότερες κυβερνήσεις υπερασπίζονται τις αξίες της ειρηνικής συνύπαρξης και έχουν κηρύξει πόλεμο στους φανατικούς του «Ισλαμικού Κράτους».

  Συναντήσαμε τον σεΐχη Ναχαγιάν μπιν Μουμπάρακ αλ Ναχαγιάν, υπουργό Πολιτισμού των Εμιράτων, ο οποίος έχει αναλάβει την πρωτοβουλία να χτίσει το νέο Μουσείο του Λούβρου στο Αμπου Ντάμπι, ενώ κάποιοι, που ισχυρίζονται ότι πολεμούν στο όνομα του Αλλάχ, καταστρέφουν μουσεία και πολιτισμούς στο Ιράκ και τη Συρία.

  «Αυτή η νοοτροπία είναι εντελώς αντίθετη με τη δική μας. Στα Εμιράτα ζουν πλάι πλάι άνθρωποι από 200 διαφορετικές εθνικότητες, που αντιπροσωπεύουν όλες τις γνωστές θρησκείες, χωρίς κανένα πρόβλημα. Ζουν σε καθεστώς ειρήνης, γιατί πρεσβεύουμε την ανεκτικότητα και τη συνύπαρξη. Οσοι συνδέουν το Ισλάμ με τη δράση κάποιων φανατικών κάνουν μεγάλο λάθος. Αυτοί (το “Ισλαμικό Κράτος”) δεν είναι πιστοί, είναι κοινοί εγκληματίες. Αυτό που κάνουν δεν το χωράει ο νους μας. Είναι βάρβαροι που δεν έχουν καμία σχέση με τη θρησκεία μας.

  »Τι σχέση μπορεί να έχουν με το Ισλάμ άνθρωποι που σκοτώνουν, αποκεφαλίζουν, βιάζουν και βασανίζουν άλλους ανθρώπους; Οι μουσουλμάνοι είναι τα μεγαλύτερα θύματά τους. Οι περισσότεροι νεκροί στη Συρία και το Ιράκ είναι μουσουλμάνοι. Πώς μπορείς να αυτοαποκαλείσαι μουσουλμάνος και να τινάζεις στον αέρα πιστούς μέσα σε τζαμιά; Εσείς θα αποκαλούσατε χριστιανό κάποιον που σκοτώνει κόσμο μέσα σε εκκλησίες;

  »Οι περισσότεροι από αυτούς τους εγκληματίες δεν έχουν ηθικές αξίες, είναι άνθρωποι αδαείς, αγράμματοι, που τους κάνουν πλύση εγκεφάλου και υιοθετούν μια κουλτούρα μίσους. Είναι καθήκον μας να τους αντιμετωπίσουμε. Κι αυτό πρέπει να γίνει μέσα από την παιδεία, αλλά και μέσα από τα τζαμιά. Πρέπει οι ίδιοι οι ιμάμηδες να τους αντιπαρατεθούν. Είναι λάθος να τους αποκαλούμε “Ισλαμικό Κράτος”. Χρησιμοποιούν το όνομα του Ισλάμ για να πετύχουν πολιτικούς σκοπούς. Στην πράξη είναι μια “διοίκηση μίσους”».

  Την ώρα της συνέντευξης, που έγινε πολύ κοντά στο αεροδρόμιο, ακούγαμε τα μεταγωγικά αεροσκάφη που κατευθύνονταν προς το Νεπάλ. Τα Εμιράτα ανταποκρίθηκαν από την πρώτη κιόλας ημέρα που σημειώθηκε ο φονικός σεισμός και έστειλαν βοήθεια στους σεισμόπληκτους, μέσω της Ερυθράς Ημισελήνου.

  Η αποστολή έγινε με αρχική δωρεά πέντε εκατομμυρίων δολαρίων, προσωπική συνεισφορά της σεΐχας Φατίμα, χήρας του ιδρυτή της χώρας, σεΐχη Ζάγεντ και μητέρας του σημερινού ηγέτη των Εμιράτων, Χαλίφα μπιν Ζάγεντ αλ Ναχαγιάν.

  Βοήθεια στο Νεπάλ

  Αποστολή της Ερυθράς Ημισελήνου των Εμιράτων στην Αφρική

  Στα γραφεία της Ερυθράς Ημισελήνου συναντήσαμε την υπουργό Επικρατείας, δρα Μαΐθα αλ Σάμσι, και εθελοντές, οι οποίοι συντόνιζαν την αποστολή της βοήθειας.

  «Τα Εμιράτα είναι από τις πρώτες χώρες στον κόσμο σε συνεισφορά ανθρωπιστικής βοήθειας, και μάλιστα αυτή η βοήθεια δεν υπακούει σε θρησκευτικά ή πολιτικά κριτήρια», τονίζει η δρ Σάμσι.

  «Δεν κάνουμε αγαθοεργία. Σήμερα είμαστε μια πλούσια χώρα χάρη στο πετρέλαιο και θεωρούμε υποχρέωσή μας να συνεισφέρουμε, να στηρίξουμε αυτούς που υποφέρουν. Εχουμε αποφασίσει, ένα μέρος από τον πλούτο μας να τον αναδιανέμουμε, καθώς δεν ξεχνάμε πως πριν από 40 χρόνια ήμασταν και εμείς μια φτωχή και υπανάπτυκτη χώρα.

  »Τα περισσότερα προγράμματα που ενισχύουμε, πέραν των ανθρωπιστικών καταστροφών, όπως η αρωγή σε θύματα σεισμών, ή το τσουνάμι στην Ινδονησία, επικεντρώνονται στους πρόσφυγες, την ιατρική φροντίδα γυναικών και παιδιών και την εκπαίδευση. Ειδική μέριμνα έχει και η σεΐχα Φατίμα, που επιβλέπει τη διεθνή βοήθεια και την ενισχύει συχνά με δικούς της πόρους, για προγράμματα εκπαίδευσης γυναικών, με στόχο να αποκτήσουν δεξιότητες και να ξεφύγουν από τη φτώχεια.

  »Ενισχύουμε επίσης με δεκάδες προγράμματα σχολεία και νοσοκομεία στην Παλαιστίνη, έχουμε αναλάβει όλα τα έξοδα για τη λειτουργία στρατοπέδων προσφύγων από τη Συρία που βρίσκονται στο έδαφος της Ιορδανίας. Στα στρατόπεδα λειτουργούμε σχολεία, έχουμε αναλάβει τα έξοδα σίτισης και νοσηλείας γυναικών και παιδιών και παρέχουμε ψυχολογική στήριξη στα θύματα του πολέμου.

  Το όραμα του σεΐχη

  »Επίσης, χτίζουμε και λειτουργούμε παιδιατρικές και γυναικολογικές κλινικές στην Αφρική, ακόμη και στην Ευρώπη, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Απω Ανατολή. Χρηματοδοτήσαμε πρόσφατα προσφυγικούς καταυλισμούς στο Τζιμπουτί, όπου καταφεύγουν πρόσφυγες από την Υεμένη, παιδιατρικά νοσοκομεία στο Ιράκ, το Πακιστάν και το Κόσοβο, ειδικά αντικαρκινικά κέντρα για παιδιά, αλλά και πρότυπα σχολεία σε υποβαθμισμένες περιοχές στην Αίγυπτο.

  »Για την κυβέρνηση των Εμιράτων δεν παίζει κανέναν ρόλο αν οι άνθρωποι που υποφέρουν και έχουν άμεση ανάγκη είναι μουσουλμάνοι, χριστιανοί, ινδουιστές ή βουδιστές. Τα τελευταία δέκα χρόνια, πάνω από 2,6 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο δέχτηκαν βοήθεια από τη χώρα μας. Ακολουθούμε πιστά το όραμα του σεΐχη Ζάγεντ, ο οποίος πίστευε πως ότι το πολυτιμότερο εφόδιο είναι η γνώση και πως τα χρήματα υπάρχουν για να στηρίζουμε τον συνάνθρωπο.

  »Πρέπει να συνυπάρξει η παράδοσή μας με την πρόοδο, να ανοιχτούμε σε έναν κόσμο που αλλάζει, να παραμείνουμε ανεκτικοί, να καταπολεμήσουμε την άγνοια, τον αναλφαβητισμό και να επενδύσουμε στη γνώση. Οταν ιδρύθηκαν τα Εμιράτα το 1977, ο αναλφαβητισμός ήταν 100% για τις γυναίκες και 97% για τους άντρες. Σήμερα έχει εξαλειφθεί εντελώς. Καμία πρόοδος δεν μπορεί να υπάρξει σε μια κοινωνία, αν οι πολίτες παραμένουν στο σκοτάδι της άγνοιας και της ημιμάθειας».

  • Ο/Η Po λέει:

   ηλίθια λογική

   • Ο/Η ανώνυμος λέει:

    εξηγείστε

   • Ο/Η Po λέει:

    1. Πολύς κόσμος κάθε μέρα μαθαίνει για τις σφαγές γυναικόπαιδων και δείχνει τον αποτροπιασμό του, δεν κρύβονται οι θηριωδίες από κανένα ΜΜΕ, τι άλλο να κάνει η ανθρωπότητα; να αυτοπυρποληθεί μαζικά σε συμπαράσταση των γυναικόπαιδων;
    2. Δυνάμεις που μπορούν, τους μάχονται εμπράκτως, κράτη της δύσης καθώς και μερικά γειτονικά, το αν τους πολεμούν όσο χρειάζεται είναι μια άλλη κουβέντα, και δεν έχω στοιχεία για το αντίθετο.
    3. Το ότι αγανακτεί κανείς για ένα γεγονός (Παλμύρα) δεν συνεπάγεται ότι εγκρίνει ένα άλλο (τις σφαγές).
    4. Δεν πρόκειται για ντουβάρια, αλλά για για παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά, η λέξη «ντουβάρια» δείχνει άνθρωπο ακαλλιέργητο και ημιμαθή, κυρίως δογματικό, κολλημένο.

    μόνο 4 αυτονόητα γιατί τα μόνα ντουβάρια οι εξυπνάκηδες μακάκες.

   • Ο/Η ανώνυμος λέει:

    Αυτονόητα για σας. Το «παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά» εμένα δε μου λέει ΑΠΟΛΥΤΩΣ τίποτα. Και αν το καλοσκεφτείτε, δε θα λέει ούτε και σε σας. Η ανθρώπινη ζωή ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠ’ ΟΛΑ (και τα ντουβάρια). Και (θα έπρεπε να) είναι το σημαντικότερο ΚΡΙΤΗΡΙΟ ενός εκάστου πολιτισμένου (ή «πολιτισμένου») ανθρώπου.

   • Ο/Η Po λέει:

    η απάντηση και σε αυτά που λέτε, υπάρχει μέσα στην προηγούμενη απάντησή μου.
    δεν έχετε παρά να την δείτε.
    ευχαριστώ.

   • Ο/Η ανώνυμος λέει:

    Οπότε θα μου επιτρέψετε να ολοκληρώσω εγώ και για τους δυό μας:

    http://en.wikipedia.org/wiki/Common_heritage_of_mankind
    Παρακαλώ διαβάστε το άρθρο και κυρίως τα References

    Επίσης
    http://whc.unesco.org/en/criteria/
    The Criteria for Selection

    To be included on the World Heritage List, sites must be of outstanding universal value and meet at least one out of ten selection criteria.

    Οσο και να σπάω το κεφάλι μου,
    δεν μπορώ να βρω ΟΥΤΕ ΕΝΑΝ ΤΟΠΟ ΠΑΝΩ ΣΤΗ ΓΗ,
    που να μην πληρεί έστω μία (1) απί τις προϋποθέσεις.
    Αρα ;

 33. Μουσουλμάνοι στήν Αυστραλία επιστρατεύουν μικρά παιδια καί τά στρατολογούν. Στόχος τους εκτός τών άλλων είναι η κατάργηση τής Δημοκρατίας στήν Αυστραλία. Τό Ισλάμ δείχνει τό καλό του πρόσωπο. Επιτέλους. Χώρια τά αστεία, καλό πρόσωπο δεν υπάρχει στό Ισλάμ καί σέ κάθε άλλη θρησκεία.¨Οσο καλό πρόσωπο έχει ο χριστιανισμός άλλο τόσο έχει καί ο Ισλαμισμός. Η θρησκεία είναι πίστη σέ νόμους καί κανόνες που ορίζει ο κάθε θεός τής κάθε θρησκείας. Δέν υπάρχει αμφισβήτηση, ή απόριψη τών κανόνων αυτών. Οί άπιστοι είναι εχθροί καί τιμωρούνται. Αν τώρα έχει συμβεί σέ κάποιο θρησκευτικό καθεστώς, π.χ. στό Ισλάμ νά έχουν υπάρξει κάποιοι σκεπτόμενοι μουσουλμάνοι καί έδειξαν ένα ενδιαφέρον στίς επιστήμες, στίς Τέχνες, κ.λ.π. καί τίς υποστήριξαν μέ κάποιον τρόπο, δέν είναι τό Ισλάμ που έδειξε τό καλό του πρόσωπο αλλά η θέληση αυτών τών ανθρώπων που μπόρεσαν καί έκαναν κάτι. Μέσα στά χριστιανικά καθεστώτα έχουν υπάρξει ανα τούς αιώνες, επιστήμονες Διανοούμενοι, φιλόσοφοι, ερευνητές, κ.λ.π. που χάραξαν τήν πορεία καί εξέλιξη τόύ ανθρώπου. Δέν είναι όμως ο χριστιανισμός υπεύθυνος γιά τά επιτεύγματα αυτά, αλλά όλοι αυτοί οί εκλεκτοί άνθρωποι που τυχαία βρέθηκαν σέ χριστιανικό καθεστώς, ή μουσουλμανικό καθεστώς επίσης. Δείτε στό παρακάτω βίντεο πως εκπαιδεύουν οί μουσουλμάνοι μετανάστες μικρά παιδιά στήν Αυστραλία καί΄πόσο η Αυστραλιακή κοινωνία έχει ανησυχήσει.

 34. Ο/Η El-Imam λέει:

  http://www.tanea.gr/news/world/article/5269276/to-fileirhniko-proswpo-toy-islam/

  Το φιλειρηνικό πρόσωπο του Ισλάμ

  Το σκηνικό θύμιζε έντονα τα μεγάλα μουσικά φεστιβάλ που γίνονται στην Αγγλία. Περισσότεροι από 35.000 άνθρωποι από 90 χώρες βρέθηκαν στην ετήσια σύναξη της μουσουλμανικής κοινότητας Αχμαντίγια, έξω από το Λονδίνο

  Μάνος Χαραλαμπάκης | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 28/08/2015 08:00 |

  Χιλιάδες μουσουλμάνοι με φόντο το κεντρικό σύνθημα της κοινότητας Αχμαντίγια: «Αγάπη για όλους, μίσος για κανέναν»
  ……………………..

 35. Ο/Η Left and Liberal λέει:

  http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.article&id=35626

  του Θάνου Τζήμερου

  Πολυπολιτισμικότητα και άλλα παραμύθια
  – Γιατί μαμά πετάνε πέτρες αυτοί οι άνθρωποι στο πάρκο;
  – Μη σε νοιάζει κοριτσάκι μου, λιθοβολούν μια κυρία που έφυγε από τον άντρα της. Έχουν τον δικό τους πολιτισμό, μην τους παρεξηγείς.

  Αυτό είναι πολυπολιτισμικότητα. Να συνυπάρχουν διαφορετικοί κώδικες «αξιών» στην ίδια γειτονιά, στην ίδια πολυκατοικία. Κι ο ένας να λειτουργεί παράλληλα με τον άλλον. Δεν είναι να πηγαίνεις για φαγητό πότε σε κινέζικο και πότε σε μεξικάνικο. Υπάρχει ένα μέρος στη γη που κάτι τέτοιο να συμβαίνει; ΠΟΥΘΕΝΑ! Υπήρξε; ΠΟΤΕ! Πολυφυλετικότητα, ναι. Δηλαδή να συμβιώνουν άνθρωποι διαφορετικής φυλετικής καταγωγής, οι οποίοι όμως έχουν υιοθετήσει ΕΝΑΝ πολιτισμό: κοινές βασικές αξίες.

  Και για να μιλάμε συγκεκριμένα: μια αξία του δυτικού πολιτισμού είναι ότι οι γυναίκες είναι ισότιμες με τους άντρες. Ναι, την κατέκτησε δύσκολα, μετά από πολύ αίμα, πολλές Υπατίες και πολλές «μάγισσες» στην πυρά. Αλλά την κατέκτησε. Τέλος.

  Μια άλλη αξία είναι η ελευθερία του λόγου. Το γνωστό: «διαφωνώ με αυτό που λες αλλά θα υπερασπίζομαι μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες», είτε το είπε ο Βολταίρος είτε όχι.

  Να πούμε κι άλλες; Τα ατομικά δικαιώματα, η ανεξιθρησκία, η ανεκτικότητα στο διαφορετικό, η οικονομική ελευθερία. Και πάνω απ’ όλα: η δυνατότητα μιας κοινωνίας να εξελίσσεται, να επινοεί το μελλοντικό της πρόσωπο.

  Για να προφτάσω τους ηλίθιους που κάνουν πάντα τα ίδια «προκάτ» σχόλια: και «σε μας» υπάρχουν χούντες, λογοκρισίες, τραμπουκισμοί, θεούσες, φανατικοί, δικτάτορες, ολοκαυτώματα, άντρες που δέρνουν τις γυναίκες τους, παιδόφιλοι, αιμομίκτες, δολοφόνοι. Αλλά θεωρούνται παραβάτες των κοινών μας αξιών και τιμωρούνται. Κι αν ένας φανατικός ιερωμένος αρχίσει τα ρατσιστικά κηρύγματα από άμβωνος, αντιμετωπίζεται ως κωμική φιγούρα, υλικό για τους «Ράδιο Αρβύλα» και για καλαμπούρια στα social media.

  Ποιες από αυτές τις αξίες του δυτικού πολιτισμού έχει το Ισλάμ; Καμία! Μπορεί να συνυπάρξει με τον δυτικό πολιτισμό;

  Ας μη βιαστούμε να απαντήσουμε, πριν κατανοήσουμε ένα θεμελιώδες λάθος στη σύγκριση Χριστιανισμού και Ισλάμ. Δεν πρόκειται μόνο για σύγκριση θρησκειών. Όλες οι θρησκείες, μηδεμιάς εξαιρουμένης, δεν περιορίσθηκαν στη διαχείριση του Επέκεινα. Δεν έμειναν στην προσέγγιση των φιλοσοφικών ερωτημάτων της ζωής και στις όποιες εξηγήσεις αποπειράθηκαν να δώσουν οι ιδρυτές ή οι απόστολοί τους. Επεκτάθηκαν σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης συμπεριφοράς. Θέσπισαν κανόνες δικαίου, ακόμα και υγιεινής. Σύμφωνα με την Παλαιά Διαθήκη, γυναίκα που έχει περίοδο είναι ακάθαρτη. Σύμφωνα με την Καινή Διαθήκη ο άνδρας είναι η κεφαλή της γυναικός και οι προγαμιαίες σχέσεις είναι πορνεία, όπως πορνεία είναι και το εντός του γάμου «παρά φύσιν» σεξ. (Όλες οι θρησκείες δαιμονοποίησαν τις ηδονές, γιατί αντιλήφθηκαν την απειλή από την απελευθερωτική τους επίδραση.) Και καθώς κάθε θρησκεία, για να ισχυροποιήσει τις θέσεις της, επικαλείται θεοπνευστία, εγκλωβίζεται σ’ αυτήν. Το θεόπνευστο είναι και τέλειο, δηλαδή τελικό, δεν μπορείς να το αλλάξεις!

  Όμως η ζωή προχωράει. Το πλαίσιο ζωής που ίσχυε πριν 2000 χρόνια στην Ιουδαία σήμερα είναι ξεπερασμένο. Όπως είναι ξεπερασμένο και το πλαίσιο ζωής που ίσχυε πριν 1400 χρόνια στην αραβική έρημο όταν ο Αμπού αλ Κασίμ Μουχαμάντ ιμπν Αμπνταλλάχ αλ Χασιμί αλ Κουρασί (για τους φίλους, Μωάμεθ) «λανσάρισε» το Ισλάμ.

  Ο δυτικός πολιτισμός μπορεί να άργησε, αλλά το κατάλαβε. Και περιόρισε τη θρησκεία στις εκκλησίες. Ακόμα και η ίδια η θρησκεία, αντιλαμβανόμενη τον αναχρονισμό των δογμάτων της, κάνει τα στραβά μάτια και παντρεύει μια εγκυμονούσα νυφούλα μολονότι αυταπόδεικτα «επόρνευσε». Μπορεί ο Πάπας να κατακρίνει ακόμα την αντισύλληψη, αλλά κανένας δεν απαγορεύει τα προφυλακτικά. Μπορεί κάποια παραθρησκευτική οργάνωση να τυπώσει ένα βιβλιάριο για τις «αμαρτίες του στόματος και των ματιών» αλλά ούτε της περνάει από το μυαλό να προτείνει νομοθεσία που να τιμωρεί τους αμαρτωλούς. Όσο κι αν στην Ελλάδα η θρησκεία επηρεάζει ακόμα την κοσμική εξουσία μερικές φορές με τρόπο απαράδεκτο για δυτικό κράτος, όσο κι αν φανατίλες διαδηλώνουν έξω από θέατρα με «ασεβή έργα», κανένας δεν αποκεφαλίζεται σε δημόσια θέα γιατί είναι άπιστος, καμία γυναίκα δεν μαστιγώνεται γιατί κυκλοφορεί ασυνόδευτη, κανένα νήπιο δεν υφίσταται κλειτοριδεκτομή.

  Στη Δύση, το υπόγειο, για αιώνες, ρεύμα ορθολογισμού και αμφισβήτησης κάθε αυθεντίας (πολιτικής, θρησκευτικής, επιστημονικής), που πήγαζε από την παρακαταθήκη του ελληνορωμαϊκού πνεύματος, τελικά παρέσυρε και κατακρήμνισε τη μεσαιωνική θρησκευτική βαρβαρότητα. Αυτή την υπέρβαση, το Ισλάμ δεν την κατάφερε ποτέ. Χωρίς πολιτισμική ταυτότητα πριν τον Μωάμεθ, χωρίς κάποια Αντιγόνη που να αντιτίθεται ανοιχτά στους νόμους,, με αποκλεισμένο εντελώς το ένα φύλο από κάθε παραγωγή (πλην της τεκνοποιίας) καθηλώθηκε στο πλαίσιο της ζωής του 600 μ.Χ. Βόλευε κιόλας, διότι μια αυταρχική μισαλλόδοξη θρησκεία είναι μια χαρά συνεταιράκι μιας αντίστοιχα αυταρχικής επεκτατικής εξουσίας. Ακόμα και η φωτεινή περίοδος των Φατιμιδών δεν μπόρεσε να διαρκέσει: την έσβησε με συνοπτικές διαδικασίες ο Σαλαντίν που επανέφερε τη σουνιτική ορθοδοξία.

  Έτσι, σήμερα, ο Χριστιανισμός δεν μπορεί να συγκριθεί με το Ισλάμ, διότι πρόκειται για ανόμοια πράγματα. Ο Χριστιανισμός πλέον είναι μόνο θρησκεία, μόνο για όσους πιστεύουν, και με όποιον τρόπο (ουσιαστικό ή εντελώς τυπικό) επιλέγουν να το κάνουν. Οι άλλες του βλέψεις έχουν αδρανοποιηθεί. Το Ισλάμ εξακολουθεί να είναι καθολικός τρόπος ζωής και, φυσικά, νομοθεσία.

  Βέβαια, δεν είναι όλοι οι μουσουλμάνοι το ίδιο. Υπάρχουν μουσουλμάνοι στη Σερβία, στην Ευρωπαϊκή Τουρκία, στον Λίβανο, στην Περσία, στη Μαλαισία, στα Εμιράτα, στην Αίγυπτο, που είναι έως και άθεοι. Αλλά είναι η μειονότητα. Σε κάποιες χώρες είναι μια απελπιστικά ολιγάριθμη και διωκόμενη μειονότητα. Αντιθέτως, υπάρχει ένας τεράστιος αριθμός μουσουλμάνων σε όλον τον κόσμο που έχουν υιοθετήσει στην καθημερινή τους συμπεριφορά ό,τι πιο αποκρουστικό και απάνθρωπο μπορεί να φανταστεί ο νους. Το είδαμε στους Ταλιμπάν, στην Αλ-Κάιντα, στην Τσετσενία, στην Υεμένη, το βλέπουμε τώρα και στη Συρία με το ισλαμικό χαλιφάτο. Ποιος είναι ο στόχος τους; Ποτέ δεν τον έκρυψαν. Η εξαφάνιση του δυτικού πολιτισμού! Αν ο Χριστιανισμός, του «αγαπάτε τους εχθρούς σας» και του «μετά πρώτην και δευτέραν νουθεσίαν, παραιτού» έφτασε να οργανώνει σταυροφορίες και δημόσιες εκτελέσεις στην πυρά, τι περιμένεις να κάνει το Ισλάμ στο οποίο το ίδιο το δόγμα επιτάσσει την εξάπλωση της θρησκείας με το σπαθί;

  Η απάντηση λοιπόν στο ερώτημα της συνύπαρξης δυτικού κόσμου και Ισλάμ εξαρτάται από το είδος του Ισλάμ για το οποίο μιλάμε. Αν αναφερόμαστε στη μειοψηφούσα εκδοχή του που έχει, όπως και ο Χριστιανισμός, αυτοπεριορισθεί στη σωτηρία της ψυχής και σε μερικά τελετουργικά μια φορά τον χρόνο, η απάντηση είναι προφανώς, ναι, μπορούν να συνυπάρξουν.

  Αν όμως μιλάμε για τις ορδές των κτηνών που σφάζουν αθώους βιντεοσκοπώντας την «τελετή» με τα κινητά, η απάντηση είναι ΠΟΤΕ και ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ! Δεν υπάρχει ούτε μία περίπτωση στο εκατομμύριο όλοι αυτοί να εκσυγχρονισθούν. Όταν έχεις τον μισό σου πληθυσμό σε αχρηστία και πολεμάς τις τεχνολογικές εξελίξεις δεν έχεις μέλλον. Είσαι καταδικασμένος εσαεί στη φτώχεια και στην υπανάπτυξη. Η απόσταση ανάμεσα στη Δύση και στο φανατικό Ισλάμ όλο και θα διευρύνεται. Και επειδή κανένας φανατικός δεν αποδέχεται ότι ο φανατισμός του είναι η αιτία της δυστυχίας του, θα ψάχνει τον εχθρό στο πρόσωπο του άλλου: του μισητού (από την εποχή των σταυροφοριών) δυτικού κόσμου.

  Μη βιαστείτε να πείτε «δεν με αφορά». Οι τρομοκράτες των δίδυμων πύργων, στη Γερμανία και στην Αμερική ζούσαν. Στην Ευρώπη στρατολογούν οι τζιχαντιστές τους νέους «μάρτυρες του Αλλάχ». Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία Γαλλίας, Βελγίου και Γερμανίας, τουλάχιστον 3.000 ευρωπαίοι πολίτες, μουσουλμάνοι με ευρωπαϊκές ταυτότητες, πολεμούν αυτή τη στιγμή στη Συρία ενταγμένοι στις τάξεις των τζιχαντιστών. Ήδη 14 Γάλλοι εθελοντές ισλαμιστές έχουν σκοτωθεί. Ξέρουμε πόσοι έχουν πάει από την Ελλάδα;

  Αν και όταν επιστρέψουν όλοι αυτοί, μετά την «εκπαίδευση» σε αποκεφαλισμούς, βασανισμούς, μαζικές εκτελέσεις, ορκισμένοι στην επικράτηση του Ισλάμ μέσω της εξόντωσης των αντιπάλων του, πόσο εύκολο είναι, νομίζετε, να επανενταχθούν στις δυτικές αξίες του αλληλοσεβασμού και της ανεκτικότητας; Ή μήπως δεν ανήκαν ποτέ εκεί;

  Οι δυτικές αξίες βασίζονται σε μια αυταπάτη: θεωρούν αυτονόητο ότι ο άλλος τις αποδέχεται. Η ζωή αυτό το διαψεύδει. Εκατοντάδες χιλιάδες κλειτοριδεκτομές γίνονται παράνομα κάθε χρόνο στην Ευρώπη από μουσουλμάνους γιατρούς ή εμπειρικές «ξυραφίστριες». Εκατομμύρια μουσουλμάνες γυναίκες υφίστανται σωματική ή ψυχική βία καθημερινά αλλά δεν το καταγγέλλουν γιατί τα αντίποινα της φυλής τους θα είναι πολύ χειρότερα.

  Θα ήταν αντίθετος στα ανθρώπινα δικαιώματα ένας νόμος που θα υποχρέωνε όλα τα κορίτσια μουσουλμανικών οικογενειών να εξετάζονται από την ημέρα της γέννησής τους μέχρι την ενηλικίωσή τους, κάθε χρόνο από γυναικολόγο μη μουσουλμάνο και σε περίπτωση κλειτοριδεκτομής οι γονείς να απελαύνονται πάραυτα, το δε παιδί να δίδεται για υιοθεσία;

  Θα ήταν υπερβολικό αν οι χώρες προέλευσης των Ευρωπαίων τζιχαντιστών απαγόρευαν την επιστροφή τους στην «πατρίδα»;

  Θα ήταν έλλειψη ανεκτικότητας στον πολιτισμό των άλλων αν θεωρούνταν όλοι οι γάμοι ανηλίκων άκυροι;

  Κι επειδή υπάρχει μια ανησυχητικά μεγάλη μερίδα «επαγγελματιών της μονομερούς ανθρωπιστικής ευαισθησίας», που ζυγίζουν βαριά τα δικαιώματα των μουσουλμάνων αλλά πανάλαφρα όλων των υπολοίπων, σπεύδω να διευκρινίσω για πολλοστή φορά ότι το ίδιο με ενοχλεί ο φανατικός είτε είναι χριστιανός, είτε κομφουκιανός, είτε πιστός του ιπτάμενου μακαρονοτέρατος. Αλλά δεν θα παλεύω να εξαφανίσω τα όποια σταγονίδια του χριστιανικού μεσαίωνα υπάρχουν ακόμα ως εκνέφωμα κι εσύ να μου μπάζεις όλον τον Νείλο του μουσουλμανικού μεσαίωνα από την πίσω πόρτα, δήθεν στο όνομα του σεβασμού της «διαφορετικότητας»! Δεν θα γράφουμε ολοσέλιδα για τον Πειραιώς και τον Καλαβρύτων κι ούτε μονόστηλο για τον μουφτή που λέει τα ίδια και χειρότερα! Καταγγέλλουμε -και πολύ καλά κάνουμε- το χαστούκι που θα ρίξει ο νταής Ευρωπαίος στη γυναίκα του, αλλά σφυρίζουμε αδιάφορα όταν μαστιγώνουν ή εκτελούν κορίτσια γιατί απλώς θέλησαν να πάνε στο σχολείο;

  Ο δυτικός κόσμος και κυρίως η αμερικανική πολιτική έκανε στον χειρισμό του φανατικού ισλαμισμού τερατώδη, ασυγχώρητα λάθη. Πρώτα, τους εξόπλισε και τους εκπαίδευσε ως αντίβαρο στην πάλαι ποτέ σοβιετική επιρροή. Πόση ανοησία! Πόση κοντόφθαλμη αντίληψη! Ακόμα και τώρα, συνεχίζει να τους εξοπλίζει για να εγκαταστήσει δήθεν τη δημοκρατία σε μια περιοχή του κόσμου που ποτέ δεν τη γνώρισε κι ούτε μπορεί να τη χειριστεί, την ίδια στιγμή που εφαρμόζει τη σαρία κι ονειρεύεται θεοκρατικό χαλιφάτο! Κι ως επιστέγασμα, διατηρεί τις καλύτερες των σχέσεων με το απεχθές προπύργιο του ισλαμικού μεσαίωνα, τη Σαουδική Αραβία, η οποία χρηματοδοτεί τους περισσότερους τζιχαντιστές.

  Επιπλέον, το απίστευτο: επέτρεψε, στο εσωτερικό της ίδιας της Ευρώπης, να βρουν εύφορο έδαφος όλα τα άνθη του κακού που ετοιμάζονται να χτυπήσουν την οικογένεια που τους φιλοξενεί.

  Αυτή η δυτική εθελοτυφλία πρέπει να σταματήσει το ταχύτερο! Στα πεδία μάχης των φανατικών δεν έχουν θέση οι καλοί τρόποι, αλλά ο στρατός. Μέσω ΟΗΕ ή μέσω ΝΑΤΟ, μικρή σημασία έχει. Η ουσία είναι να ηττηθούν και να εξουδετερωθούν. Αν δεν γίνει αυτό τώρα, που τα πράγματα είναι ακόμα ελεγχόμενα, θα γίνει όταν οι τζιχαντιστές θα έχουν δυναμώσει τόσο που θα επιβάλουν αυτοί τους όρους της σύγκρουσης.

  Στην ίδια την Ευρώπη, έστω και αργά, μερικά πράγματα πρέπει να λεχθούν όσο πιο ξεκάθαρα γίνεται:

  Θες να ζήσεις μαζί μας; Όχι μόνο θα σεβαστείς τις αξίες μας, αλλά θα τις υιοθετήσεις! Δεν θα παραιτηθείς από το μαστίγωμα του ομοφυλόφιλου επειδή φοβάσαι μη σε πιάσουν, αλλά επειδή αποδέχεσαι πως ο καθένας κάνει κουμάντο στο σώμα του και σε κανέναν άλλον δεν πέφτει λόγος. Θα καταλάβεις ότι εμείς δεν έχουμε όρια όταν σατιρίζουμε, ακόμα και τον Θεό μας. Άρα μπορούμε να το κάνουμε και με τον δικό σου. Θα παρακολουθήσεις οπωσδήποτε «τη ζωή του Μπράιαν» και θα τη σκεφτείς σε μουσουλμανική εκδοχή. Αν το βρεις ευφυές, μείνε. Αν γίνεις έξαλλος με την ασέβεια, συγγνώμη αλλά δεν κάνεις για την Ευρώπη. Όχι, εμείς δεν έχουμε καμιά υποχρέωση να σεβαστούμε τις δικές σου παλαιολιθικές «αρχές». Θα είχαμε, αν ερχόμασταν να μείνουμε στην πατρίδα σου. Εσύ όμως ήρθες εδώ. Δεν σου λέω ότι είμαστε ανώτεροι ή κατώτεροι διότι δεν υπάρχει ένας εξωτερικός κριτής για να αποφασίσει. Είμαστε όμως διαφορετικοί. Εδώ έτσι ζούμε. Αν σ’ αρέσει. Αν δεν σ’ αρέσει, υπάρχει και εισιτήριο αναχώρησης. Αν επιμένεις να μην το βγάζεις υπάρχει και η απέλαση. Και στο αεροπλάνο της επιστροφής στην ιερή γη του Αλλάχ, καθώς θα διαβάζεις το πρόγραμμα δημοσίων θεαμάτων της αγαπημένης σου πατρίδας (απαγχονισμοί, αποκεφαλισμοί, ακρωτηριασμοί, μαστιγώσεις…) θα έχεις όλον τον χρόνο να σκεφτείς πώς θα σου φαινόταν η πολυπολιτισμικότητα στην κεντρική λεωφόρο του Ριάντ: ζευγάρια εφήβων να περπατούν και να φιλιούνται στο στόμα -τα κορίτσια με τις κοντές φουστίτσες και τις μπλούζες με τα τιραντάκια χωρίς σουτιέν που φοράν το καλοκαίρι στο Παρίσι, στη Ρώμη, στην Αθήνα.

  Δεν θα το δεχόσουν ποτέ, ε; Ούτε εμείς εσένα.

  *Ο Θάνος Τζήμερος είναι Πρόεδρος στη “Δημιουργία, ξανά” και Περιφερειακός Σύμβουλος Αττικής.

 36. Ο/Η laskaratos λέει:

  https://left.gr/news/moysoylmanoi-ap-olo-ton-kosmo-enonontai-kata-toy-isis-fotografies-0

  19.11.2015 Μουσουλμάνοι απ’ όλο τον κόσμο ενώνονται κατά του ISIS (φωτογραφίες) Με το σύνθημα «Το ισλάμ δεν είναι τρομοκρατία», μουσουλμάνοι απ’ όλες τις μεριές του πλανήτη διαμαρτύρονται κατά του ISIS.

 37. Ο/Η Βολταίρος λέει:

  ΄Οθωμανικά τζαμιά στην Ελλάδα όπως τα απαριθμεί σε αφιέρωμά της, ζητώντας να λειτουργήσουν (ένα πολύ λεπτό ζήτημα, που θέλει προσοχή) η εφημερίδα Zaman, στο φύλο της στις 11 Οκτωβρίου 2013,

  1) Yeni Cami. Το γνωστό Γιενή Τζαμί των Ντονμέδων, (εξισλαμισμένων Εβραίων), στην Θεσσαλονίκη που κτίστηκε το 1900-1903 από τον Ιταλό αρχιτέκτονα, Vitiliano Poseli. Το τζαμί αυτό ήταν το πρώτο το οποίο με πρωτοβουλία του κ Μπουτάρη, ξαναλειτούργησε το περασμένο καλοκαίρι για το μουσουλμανικό Ραμαζάνι.

  2) Fethiye Cami. Το Φετιγιέ Τζαμί της Αθήνας κάτω από την Ακρόπολη. Χτίστηκε μετά την κατάκτηση της Αθήνας από τους Οθωμανούς το 1456-1458.

  3) Mustafa Voyvoda Camı. Το γνωστό τζαμί στο Μοναστηράκι της Αθήνας. Χτίστηκε από τον Βαλή Μουσταφά Βοϊβόντα τον 18ο αιώνα.

  4) İbrahim Paşa Cami. Ιμπραήμ πασά τζαμί στην Καβάλα Χτίστηκε από τον γνωστό μας Ιμπραήμ πασά.

  5) Halil Bey Cami. Χαλίλ μπευ τζαμί. Είναι στην Καβάλα. Είναι το πιο παλιό τζαμί της Καβάλας. Σήμερα είναι πολιτιστικό κέντρο.

  6) Ağa Paşa Cami. Αγά πασά τζαμί. Βρίσκεται στο Ναύπλιο. Κτίστηκε το 1730. Χρησιμοποιήθηκε για την πρώτη εθνοσυνέλευση της επανάστασης του 1821.

  7) Ulu Cami. Ουλού τζαμί. Βρίσκεται στο Ναύπλιο. Είναι το πιο παλιό τζαμί του Ναυπλίου. Σήμερα είναι θέατρο.

  8) Çelebi Sultan Mehmet Cami. Τσελεμπί σουλτάν Μεχμέτ τζαμί. Το μεγάλο τζαμί του Διδυμοτείχου. Είναι του 14ου αιώνα.

  9) Yeni Cami. Γιενή τζαμί. Είναι στην Λάρισα. Είναι του 19ου αιώνα και σήμερα είναι αρχαιολογικό μουσείο.

  10) Osman Sah Kurşunlu Cami. Οσμάν Σαχ Κουρσουνλού τζαμί. Βρίσκεται στα Τρίκαλα. Το έκτισε τον 16ο αιώνα ο Οσμάν Σαχ, γαμπρός του σουλτάνου Σελίμ του πρώτου.

  11) Monemvasia Camisi. Το τζαμί της Μονεμβασίας. Χτίστηκε τον 16ο αιώνα και σήμερα είναι μουσείο.

  12) Süleymaniye Cami. Σουλεϊμανιέ τζαμί, στη Ρόδο. Χτίστηκε από τον γνωστό σουλτάνο Σουλεϊμάν τον Μεγαλοπρεπή το 1531. Σήμερα είναι μνημείο.

  13) Murad Reis Cami. Μουράτ Ρέϊς τζαμί, στη Ρόδο. Χτίστηκε το 1636.

  14) Ağa Cami. Αγά τζαμί, στη Ρόδο. Χτίστηκε το 1819 από τον Χατζή Μεχμέτ Αγά.

  15) Deftedar Cami. Ντεφτεντάρ τζαμί, στην Κω. Χτίστηκε το 1724 από τον Ντεφτεντάρ Ιμπραήμ Πασά. Το τζαμί αυτό λειτουργεί κάθε Παρασκευή.

  16) Lonca Cami. Λόντζα τζαμί στην Κω. Χτίστηκε το 1776.

  17) Aslan Paşa Cami. Ασλάν πασά τζαμί. Βρίσκεται στα Γιάννενα. Κτίστηκε από τον Ασλάν πασά και σήμερα είναι εθνογραφικό μουσείο.

  18) Fethiye Cami. Φετχιγιέ τζαμί στα Γιάννενα.

  19) Kurşunlu Cami. Κουρσουνλού τζαμί στην Καστοριά.

 38. Ο/Η laskaratos λέει:

  http://ellinikahoaxes.gr/2017/12/25/cat-crucifiction/

  Η σταύρωση της γάτας και ισλαμοφοβικό like-farming

  25 Δεκεμβρίου 2017


  Μια εικόνα που συνοδεύεται με τον ισχυρισμό ότι απεικονίζει μουσουλμάνους που έχουν σταυρώσει μια γάτα, έχει γίνει viral στο ελληνικό Facebook με εκατοντάδες κοινοποιήσεις που συνοδεύονται από δεκάδες ισλαμοφοβικά σχόλια. Είναι όμως αλήθεια;

  ΜΙΞΗ ΠΑΡΑΠΟΙΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ

  ΨΕΥΔΗΣ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ

  Η εικόνα ανέβηκε σε λογαριασμό ατόμου που δηλώνει αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. και συνοδεύεται από τη περιγραφή «ΔΗΜΑΡΧΕ ΛΕΣΒΟΥ, ΑΥΤΟΥΣ ΣΕ ΠΟΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΘΑ ΤΟΥΣ ΕΝΤΑΞΕΙΣ & ΜΕ ΠΟΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΘΑ ΤΟΥΣ … ΠΑΝΤΡΕΨΕΙΣ; ; ;»

  Σύμφωνα με άλλους χρήστες του Facebook, η εικόνα προέρχεται από τη Μυτιλήνη.

  Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η συγκεκριμένη εικόνα εμφανίζεται στην Ελλάδα. Τον περασμένο Ιανουάριο, είχε κυκλοφορήσει μέσα από μια σειρά ισλαμοφοβικών δημοσιευμάτων.

  Πηγή του ισχυρισμού είναι ξένα ισλαμοφοβικά σάιτ όπως το Jihad Watch (που πλέον έχει κατεβάσει το πόστ), που με τη σειρά τους αλίευσαν την ιστορία από το news2.onlinenigeria.com, με αρχική ημερομηνία δημοσίευσης την 16/9/2012. Ο ισχυρισμός είναι πως Νιγηριανοί μουσουλμάνοι, σταύρωσαν τη γάτα ως αντίδραση για τη προβολή αντιϊσλαμικής ταινίας. Το άρθρο δε δίνει καμία άλλη πληροφορία.

  Από αυτό το σημείο αναλαμβάνουν οι γνωστοί hate-spreaders να διαδώσουν την είδηση. Εκτός από το Jihad Watch, η γνωστή Αμερικανίδα «ακτιβίστρια» Pamela Geller (Atlas Shrugs) που είναι γνωστή για τα ισλαμοφοβικά της γραπτά, αναπαράγει και διαδίδει το περιστατικό που υποτίθεται πως έλαβε χώρα στη Νιγηρία από μουσουλμάνους. Το άρθρο της επίσης έχει κατέβει.

  Στη πραγματικότητα όμως η φωτογραφία, αν και δυστυχώς αληθινή, δεν είναι από τη Νιγηρία. Ορισμένοι ισχυρίζονται πως είναι από τη Γκάνα, όπως το Ghanaweb.com και το Cat Defender, αλλά ούτε αυτό ισχύει.

  Αναζητώντας τα meta data της εικόνας, χρησιμοποιώντας το εργαλείο metapicz.com, διαπιστώνουμε πως η φωτογραφία τραβήχτηκε το 2010 στην Λουάντα της Αγκόλα με κινητό iPhone.

  Η Αγκόλα είναι χριστιανική χώρα και υπάρχει μια πολύ μικρή μουσουλμανική κοινότητα που δεν ξεπερνά τις 90.000 σε συνολικό πληθυσμό 30.000.000. Επομένως είναι πιθανότερο οι δράστες να είναι χριστιανοί, παρά μουσουλμάνοι, σε μια χώρα που γενικότερα εφαρμόζει αυστηρές πολιτικές κατά των τελευταίων.

  Με βάση τα ανωτέρω, ενώ η σταύρωση της γάτας είναι αληθινή, η περίπτωση οι δράστες να είναι μουσουλμάνοι δεν είναι δυνατόν να επιβεβαιωθεί, ενώ ο ισχυρισμός ότι προέρχεται από τη Μυτιλήνη, είναι ψευδής.

  Θάνος Σιτίστας Επαχτίτης

  Διαχειριστής – Συντονιστής της ιστοσελίδας

  • Ο/Η laskaratos λέει:

   Αγαπητέ φίλε,
   Χαίρομαι για αυτά που επισημαίνετε. Το Ισλάμ έχει όπως και ο Χριστιανισμός, πάρα πολλά καλά στοιχεία. Μακάρι να επικρατήσουν αυτά, μακάρι οι ακραίοι άνθρωποι του μίσους να πάψουν να επηρεάζουν τους πιστούς των θρησκειών.
   Η πανδημία μας δείχνει το δρόμο της ειρηνικής συνεργασίας των καλοπροαίρετων ανθρώπων.
   Να είστε καλά!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.