Eφραίμ, ο Δούρειος Γάιδαρος του ρωσικού επεκτατισμού

Η Ονοματολατρία και η διαχρονική ρωσική επιβουλή


Γράμμα από το Ληξούρι: Αναγνώστης Λασκαράτος

Κύριε Ροΐδη
Το όνομα του Θεού είναι ο Θεός ο ίδιος (αγ.Ιωάννης της Κρονστάνδης), αυτός είναι ο πυρήνας της Ονοματολατρίας ή Ονοματοδοξίας, που ταυτοποίησε το όνομα του Θεού με τη «θεία ενέργεια» και επιβιώνει και σήμερα μέσα στις τάξεις της σχισματικής «Ρωσικής Αυτόνομης Ορθόδοξης Εκκλησίας», αλλά και στους θεολογικούς «προβληματισμούς» πολλών αργόσχολων της επίσημης Εκκλησίας. Aυτό που μας ενδιαφέρει εδώ, πέρα απο την αστειότητα της Ορθοδοξίας και των «φιλοσοφικών»-θεολογικών λερναίων εκβλαστήσεών της, είναι να δείξουμε πως η αίρεση αυτή, έγινε (1913) άθελά της, μαζί με την Οκτωβριανή Επανάσταση που επακολούθησε, φραγμός στα σχέδια των τσάρων για διεθνοποίηση-ρωσοποίηση του Αγίου Όρους. Η Ονοματολατρεία εμφανίστηκε στις αρχές του 20ου αι. και διεκδικεί τις ρίζες της στην πρώτη Εκκλησία. Βασικότερος μαχητής της υπήρξε (1907) ο πρώην στρατιωτικός και Γεωγράφος-εξερευνητής Αλέξανδρος Μπουλάτοβιτς, που είχε καταφέρει να γίνει έμπιστος του «ορθόδοξου» (μονοφυσίτη) Αιθίοπα αυτοκράτορα Μενελίκ του ΙΙ και ο οποίος κάτω από την επίδραση του αγ.Ιωάννη πρωθιερέα της Κροστάνδης, έγινε καλόγερος με το όνομα Αντώνιος στη σκήτη του Αγ.Ανδρέα της ρωσικής αγιορείτικης μονής του Παντελεήμονα. Αυτή ήταν πάντα η πύλη εισόδου της Ρωσίας στο Άγιο Όρος (τώρα προστέθηκε και η Κερκόπορτα του μάγου Εφραίμ), μια χιτλερική φωλιά, ορμητήριο του δωσίλογου Αγιορείτη και μετά αρχιεπισκόπου Βρυξελλών Βασίλειου Κριβοσέϊν, που ακόμη και σήμερα δεν κρύβει τη νοσταλγία της για τους τσάρους. Ο Αντώνιος, παρά τον αρχικό παραμερισμό του από τη Σύνοδο, πήρε μέρος στον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο σαν στρατιωτικός παπάς, οδηγώντας συχνά στη μάχη τους στρατιώτες και δολοφονήθηκε στην πατρική του ντάτσα το 1919, λένε από τους κομμουνιστές,  το πιθανότερο όμως για κάποια γυναικοδουλειά.

Αυτή η φιγούρα του θρησκόληπτου στρατιωτικού ενέπνευσε το ρόλο του κόμη Aλέξη Bulanov, στο 30ο κεφάλαιο της φιλοκομμουνιστικής σάτιρας των  Ilf και Petrov «Οι δώδεκα καρέκλες», που διασκευάστηκε σε κινηματογραφικό σενάριο από τους Σοβιετικούς και μετά από τον Μελ Μπρουκς (1970) και παίχτηκε στην Ελλάδα με τον τίτλο «Το μυστήριο με τις 12 καρέκλες» (βλ.βίντεο), με πρωταγωνιστή έναν παραδόπιστο αντεπαναστάτη παπά της μετεπαναστατικής Ρωσίας τον πατέρα Θεόδωρο (Ντομ ντε Λουϊζ), που ξυρίζει τα γένεια του, μεταμφιέζεται ακόμη και σε γυναίκα και ψάχνει να βρει τα κοσμήματα που του εξομολογήθηκε μια ετοιμοθάνατη γριά αριστοκράτισα, πως έκρυψε μέσα στις 12 καρέκλες μιας τραπεζαρίας. Στο έργο έπαιζε και ο Ανδρέας Βουτσινάς και η κατάληξή του έδινε την απάντηση στους φιλοχρήματους παπάδες, στους αριστοκράτες και στους τυχοδιώκτες που έψαχναν τον θησαυρό για λογαριασμό τους. Αυτός είχε βρεθεί και από ιδιωτικός είχε γίνει δημόσιος, δηλαδή ένα αξιοπρεπέστατο ίδρυμα, μια λέσχη ηλικιωμένων που περνούσαν εκεί ευτυχισμένοι, δικαιωματικά, κάτω από την προστασία του σοσιαλιστικού κράτους χωρίς να εκλιπαρούν το έλεος της Εκκλησίας.

Για να ξαναγυρίσουμε στην αίρεση, η παράκρουση της Ονοματολατρείας ξεκίνησε το 1907 όταν ο καλόγερος Ιλλαρίων δημοσίευσε το διάσημο έργο του «Στα βουνά του Καυκάσου», ισχυριζόμενος  πως αφού κατά τον φιλόσοφο Πλάτωνα (στον «Κόσμο των Ιδεών» του) το όνομα οποιουδήποτε πράγματος προϋπήρχε του ονομαζόμενου, έτσι και το όνομα του Θεού προϋπήρχε του Θεού, αλλά αφού ο θεός είναι άναρχος θα ταυτίζεται υποχρεωτικά με το όνομά του, γι’αυτό και η επίκκληση του μυστικού ονόματος του Θεού μπορεί από μόνη της να θαυματουργήσει. O σκοπός του πρώην Αγιορείτη όταν έγραφε αυτές τις ανοησίες, ήταν η  διδασκαλία της «νοεράς προσευχής» και ποτέ του δεν φανταζόταν τις παρενέργειες της επινόησής του που τον έκαναν μετά να καβαλήσει το καλάμι, επιζητώντας αναγνώριση για την έμπνευσή του! Η λογοκριτικὴ Ἐπιτροπὴ της Συνόδου, χωρίς να πάρει χαμπάρι τη θύελλα που έσπερνε, επέτρεψε τρεις εκδόσεις του έργου, μάλιστα η δεύτερη έγινε από τη Μεγάλη Δούκισα και Ηγουμένη οσία Ελισάβετ,  που αργότερα την ξεπάστρεψαν οι Μπολσεβίκοι.  Οι οπαδοί της Ονοματολατρείας επικαλούνται τον θεραπευτή της Αγίας τσαρικής οικογένειας Ρασπούτιν και κείμενα του Ιωάννη της Κροστάνδης. Μαχητικός εχθρός της αίρεσης, που τη συνέδεσε με τη σχισματική «υπόγεια» Εκκλησία των Χλίστι (οργάνωναν όργια, από αυτούς αποσχίστηκαν αργότερα οι αυτοευνουχιζόμενοι Σκόπτσι) υπήρξε ο αριστοκρατικής καταγωγής μητροπολίτης Κίεβου Αντώνιος Κραποβίτσκι, ένας σκληρός αντικομμουνιστής που διέφυγε στο εξωτερικό και συνέβαλε στη δημιουργία της ρωσικής Εκκλησιας των εμιγκρέδων της Υπερορίας. To 1912 o πατριάρχης της Ισταμπούλ Ιωακείμ απέρριψε το βιβλίο του Ιλλαρίωνα (ο ίδιος το είχε εγκρίνει το 1907) και απαγορεύτηκε η κυκλοφορία του στη Ρωσία (επανεκδόθηκε μόλις το 1998).

Η Ονοματοδοξία εκδηλώθηκε μαζικά στον Άθω το 1913 οπότε εκλέχτηκε ηγούμενος της σκήτης του Αγ.Ανδρέα (Φωτ. ο Μ.Δούκας Αλέξης Αλεξάνδροβιτς στα εγκαίνιά της-1867) ο φανατικός καλόγερος Δαυϊδ, αν και ο αντίπαλός του ο Ιερώνυμος, δεν αναγνώρισε την εκλογή του και προσέφυγε στη ρωσική πρεσβεία της Αθήνας, η οποία και πήρε το μέρος του εκτελώντας αυτοκρατορική διαταγή. Παράλληλα ο νέος οθωμανός πατριάρχης, ο Γερμανός Ε΄, κατηγόρησε τους Ονοματολάτρες για πανθεϊσμό ανάβοντας έτσι στον τσάρο το πράσινο φως για να τους εξοντώσει. Τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς αποστολή του ρωσικού στολου από μια κανονιφορο και δυο μεταγωγικά κατέπλευσε στον Άθω  υπό τον αρχιεπίσκοπο Νίκωνα της Βολόγκντα, έναν μαυρόψυχο αντισημίτη που υπερασπίστηκε το 1917 την αυθεντικότητα των δήθεν Πρωτόκολλων της Σιών, που είχαν δημοσιευθεί κάτω από τον διεγερτικό  τίτλο «Είναι κοντά, στην πόρτα μας» από τη Μονή Sviato Troitsky και έγιναν αφορμή να οργανωθούν πογκρόμ από διάφορα ρασοφόρα καθάρματα, όπως ο άγιος Ιωάννης της Κροστάνδης, υποστηρικτής των Ονοματολατρών, που είχε ευλογήσει το Σεπτέμβρη του 1905 τις σημαίες των μαχαιροβγαλτών μοναρχικών της «Ένωσης των ρωσικών λαών», ύστερα από σχετικό αίτημα της συμμορίας των «Μαύρων Εκατονταρχιών».  Το κυνήγι μαγισσών που οργάνωσε ο Νίκων στο Άγιο Όρος κατάληξε στη δολοφονία τεσσάρων καλόγερων και στον τραυματισμό τουλάχιστον πενήντα, αφού οι στρατιώτες με εντολή του Νίκωνα χτυπούσαν με τους υποκόπανους των όπλων τους τους ονοματολάτρες που δεν προβαλαν καμία αντίσταση. Το πλοίο ‘Χερσών’ μετατράπηκε σε πλωτή φυλακή όπου απήχθησαν σιδεροδέσμιοι 628 καλόγεροι στη Ρωσία, ενώ 40 τραυματισμενοι έμειναν πίσω στο νοσοκομείο του Άθω. Λίγο μετά με ένα ατμόπλοιο απήχθησαν άλλοι 212 καλόγεροι. Τα νούμερα δεν πρέπει να μας εντυπωσιάζουν αφού το Άγιο Όρος ήταν ρωσοκρατούμενο με τα 80% τουλάχιστον των μοναχών του να είναι Ρώσοι. Γι’αυτό και η Ρωσία του Πούτιν δεν μπορεί να παραδεχθεί την απώλεια του ελέγχου του χώρου και επιχειρεί σήμερα με Δούρειο Ίππο τον πανικόβλητο Εφραίμ να αλώσει το Όρος. Το αστείο είναι πως στο πλευρό του θαυματοποιού της Αγίας Βρακοζώνης, συντάσσονται όλοι οι επαγγελματίες πατριώτες, οι χιτλερικοί Χρυσαυγίτες, οι Ναζιστές του «Στόχου», οι Κωλοτουμπαδόροι του «Λάος», οι ακροδεξιοί μητροπολίτες  κλπ, που πάγια κινδυνολογούσαν ότι η Τρίτη Ρώμη, η Μόσχα, επιβουλευόταν το ρωμέϊκο πατριαρχείο της Ιστανμπούλ και το Αγιο Όρος. Αυτοί λοιπόν, τώρα που η Ρωσία του Πούτιν νομοτελειακά επιστρέφει στα οράματα του πανσλαβισμού για να ταϊσει με φούμαρα τον ταλαίπωρο κοσμάκη της, της ανοίγουν την Κερκόπορτα του Βατοπεδίου, αν και ξέρουν πως έτσι ανοίγουν τον ασκό το Αιόλου και νομιμοποιούν τη Μόσχα ως προστάτιδα και εγγυήτρια της Ορθοδοξίας, με παρεμβατικό δικαίωμα στον Άθωνα.

Για να γυρίσουμε στο ιστορικό, σαράντα μοναχοί φυλακίστηκαν στα σκοτεινά ιερά μπουντρούμια της ρωσικής Εκκλησίας, στα καστρομονάστηρα του Βορρά, όπου παραδοσιακά οι «αιρετικοί» αλυσοδεμένοι οδηγούνταν στην τρέλλα και στον αργό θάνατο, άλλοι καθαιρέθηκαν και εξορίστηκαν στις παγωμένες ερημιές. Αργότερα (1914) αντιμετωπίστηκαν με επιείκια από το φίλο του Ρασπούτιν μητροπολίτη Μόσχας Μακάριο II (φωτ.1).

Δεν αξίζει τον κόπο να παρακολουθήσουμε τις περί όνου σκιας θεολογικές έριδες και τα βλακώδη εκατέρωθεν επιχειρήματα που έφτασαν μέχρι την ανάμιξη μαθηματικών θεωριών για μια διαμάχη χωρίς ηθικό περιεχόμενο και ουσία, από αυτές που επινοούν τα νοσηρά αργόσχολα καλογερικά κεφάλια για να σπάσουν την απραξία και την απέραντη πλήξη τους. Διαμάχη που μέχρι σήμερα παραμένει άλυτη κι ανοιχτή για τη ρωσική θεολογία, πάντα επιρρεπή στο να γοητευτεί από κάθε ακατάληπτη παραδοξολογία, που θα ταράξει τα βουρκόνερα της ακινησίας της. Αξίζει να σημειώσουμε την παρέμβαση υπέρ της Ονοματοδοξίας του Παύλου Φλορένσκυ (φωτ. 3), ενός μεγαλοφυή από μια άποψη κληρικού με πολυσχιδή μόρφωση (Μαθηματικά-Φιλοσοφία-Φυσική), ενός ημιπαράφρονα φανατικού από μια άλλη, αφού γι’αυτόν η Αναγέννηση και ο Ουμανισμός σηματοδοτούν την παραβίαση της θεϊκής τάξης και αποτελούν μεγάλο αμάρτημα του δυτικού πολιτισμού, που κάποια ευλογημένη ημέρα θα απαλλαγεί από αυτό και θα επιστρέψει σε ένα νέο χριστιανικό Μεσαίωνα. Ο Φλορένσκυ έβλεπε απροκάλυπτα τον εαυτό του ως άνθρωπο των Σκοτεινών Αιώνων, που θεωρεί πως η Γη είναι το κέντρο του Σύμπαντος, άνθρωπο που πιστεύει στην κλειστή και βασισμένη σε θρησκευτική ιεραρχική αντίληψη κοσμογραφία των μεσαιωνικών χρόνων και που στηρίζοντας την Ονοματοδοξία έφτασε να ισχυρίζεται ότι «το όνομα Ιησούς, είναι Θεός μαζί με τους ήχους του». Ο Φλορένσυ έβλεπε μια αντιστοιχία μεταξύ μιας κατηγορίας αριθμών μικρότερων σε μέγεθος από το άπειρο και μεγαλύτερων σε απόλυτη τιμή από τους πεπερασμένους αριθμούς, που μπορούν τάχα να κατανοηθούν μόνο κάτω από το πρίσμα της «φιλοσοφίας» των Ονοματολατρών. Ο παπάς εκτελέστηκε το 1937 από τους κομμουνιστές (ιερομάρτυς) και έτσι δεν ταλαιπώρησε άλλο τα Μαθηματικά και τη λογική μας.

Η Εκκλησία της Ρωσίας υπήρξε από τη γέννησή της άθυρμα της τσαρικής εξουσίας, δεν δίστασε δε μια μεγάλη μερίδα της να υποστηρίξει και το ΚΚΣΕ, με αντάλλαγμα την καλοπέραση των επισκόπων-πρακτόρων της Κα Γκε Μπε, ή και να στήσει τη σχισματική «Ζώσα Εκκλησία», μια απόπειρα σοβιετικής Εκκλησίας. Σήμερα εξυπηρετεί τα ιμπεριαλιστικά σχέδια της ρωσικής κυβέρνησης που με τόση ιταμότητα παρεμβαίνει επιλεκτικά στις (δίκαιες) αποφάσεις της ελληνικής Δικαιοσύνης,  για να υπερασπιστεί το Ρασπούτιν τα Αγίας Ζώνης. Θα είναι αφελής όποιος πιστεψει ότι ένα τόσο διεφθαρμένο καθεστώς δεν θα εκμεταλευτεί την ορθόδοξη πίστη, στη χυδαιότερη μάλιστα εκδοχή της, για να επεκτείνει την επιρροή του στα Βαλκάνια. Τα λόγια (1910) του μητροπολίτη Μόσχας αγίου Μακάριου ΙΙ, που απολύθηκε μετά την παραίτηση του τσάρου το 1917, μπορούν σήμερα να ειπωθούν για τον Πούτιν: «Όποιος δεν υπακούει στο βασιλιά της Ρωσίας δεν είναι Ορθόδοξος. Είναι ένας ξένος, που ζει στο ρωσικό έδαφος, αλλά δεν έχει κανένα δικαίωμα να ονομάζεται Ρώσος».

Από τις αρχές του 19ου αιώνα, η πανσλαβιστική κίνηση, ενέτεινε τη ρωσική επεκτατική πολιτική, με στόχο τον εκρρωσισμό του Αγ.Όρους και την ικανοποίηση του πόθου των τσάρων να κατεβούν στη Μεσόγειο. Στην προσπάθεια αυτή διέθεταν άφθονα χρήματα. Επειδή η ίδρυση νέων μονών απαγορευόταν οι Ρώσοι αγόραζαν παλιά κελιά, οικοδομούσαν τεράστια κτίρια, ζητούσαν τον προβιβασμό του κελιού σε κοινόβια σκήτη. Έτσι  χάρις στην ανοχή του πατριαρχείου (που γοητευόταν πάντα από το κουδούνισμα του ρωσικού χρυσού) αγόρασαν το κελί του Αγίου Ανδρέα και με τη βοήθεια της ρωσικής διπλωματίας το ανύψωσαν σε σκήτη. Σταδιακά, οι Ρώσοι καλόγεροι έφτασαν τους 3.500. Το 1912 η Ρωσία ανακοίνωσε ότι δεν θα δεχόταν ρύθμιση του καθεστώτος του Άθωνα χωρίς τη συμμετοχή της και ζήτησε την ουδετερότητα του Όρους και μερίδιο στην συγκυριαρχία του. Προχώρησε στην επάνδρωση των μονών ακόμα και με κατάδικους. Παράλληλα η Βουλγαρία πρότεινε να δοθεί στη Ρουμανία ο Άθως, σαν αντάλλαγμα των αξιώσεων της τελευταίας στα βουλγαρικά εδάφη της Δοβρουτσάς.

Στη διάσκεψη του Λονδίνου (Μάης 1913), η ρωσική πρόταση για αυτονόμηση του Όρους επικράτησε και υπογράφτηκε πρωτόκολλο σύμφωνα με το οποίο κηρυσσόταν ουδέτερο υπό την προστασία Ρωσίας-Ρουμανίας-Βουλγαρίας-Σερβίας-Μαυροβουνίου-Ελλάδας. Τρομερό πλήγμα στα σχέδια των Ρώσων προκάλεσαν όμως τα τότε γεγονότα με τους Ονοματολάτρες, που μείωσαν τραγικά των αριθμό των Ρώσων καλόγερων. Όμως το Γενάρη του 1917 αποβιβάστηκαν στο Όρος Ρώσοι και Γάλλοι στρατιώτες με κακές διαθέσεις για τους Ελληνες καλόγερους. Από μηχανής θεός στάθηκαν οι Μπολσεβίκοι, που τερμάτισαν κάθε υποστήριξη προς τους πανσλαβιστές και διέκοψαν κάθε ενδιαφέρον των Ρώσων για τον Άθωνα.

Τώρα όμως το Βατοπέδι τους άνοιξε πάλι την όρεξη και όποιος δεν εθελοτυφλεί μπορεί να καταλάβει με τι ανταλλάγματα η επίσημη Ρωσία εκτίθεται και υποστηρίζει, χωρίς να κρατάει κανένα πρόσχημα, τον αποκρυφιστή ρασοφόρο επιχειρηματία που ανασταίνει νεκρούς.


ΥΓ
Ρωσία, οι τελευταίες αναλαμπές της τσαρικής Ορθοδοξίας στις απαρχές του κομμουνιστικού καθεστώτος: Από το βιβλίο «Οι δώδεκα καρέκλες» (1927) όπου οι Ιλία Ιλφ και Γεβγκένι Πετρόφ ξεσκέπαζαν κάθε αμαρτωλό κατάλοιπο απ’ το παλιό καθεστώς, μετά την επανάσταση του’17, εμπνεύστηκε το ομώνυμο φιλμ σε σκηνοθεσία Μελ Μπρουκς με τον Ντομ ντε Λουίζ στο ρόλο του παραδόπιστου παπά. Οι κωμικές σκηνές της συνάντησης του εξομολόγου, που μόλις έμαθε για τον κρυμμένο θησαυρό της ετοιμοθάνατης ξεπεσμένης αριστοκράτισσας με τον γαμπρό της, στον κήπο του σπιτιού της, βρίσκονταν στην αρχή του έργου.

Advertisements
This entry was posted in «Ιερές» Διεκδικήσεις, «Ιερή» Εξουσία, Γράμμα από το Ληξούρι, θρησκεία/κλήρος, κοινωνία/πολιτική. Bookmark the permalink.

66 Responses to Eφραίμ, ο Δούρειος Γάιδαρος του ρωσικού επεκτατισμού

 1. Ο/Η Πατρινός λέει:

  http://panagiotisandriopoulos.blogspot.com/2011/12/blog-post_31.html

  Σάββατο, 31 Δεκεμβρίου 2011
  ΡΩΣΙΚΑ ΞΕΝΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΞΑ ΠΕΡΙ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΕΦΡΑΙΜ

  Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου, θεολόγου

  Από τα πολλά ξένα και παράδοξα που ακούγονται αυτές τις ημέρες με αφορμή την προφυλάκιση του ηγουμένου της Μονής Βατοπαιδίου Εφραίμ, είναι και τα παρακάτω, για τα οποία ζητώ την συνδρομή σας, αγαπητοί συνοδίτες, καθώς μόνος μου αδυνατώ να τα ερμηνεύσω:

  1. Διαρκείς είναι οι παρεμβάσεις υπέρ του Εφραίμ του κ. Σεργκέι Ρούντεφ, ο οποίος είναι πρόεδρος του φιλανθρωπικού ιδρύματος Εταιρεία Φίλων της Μονής Βατοπεδίου «Μάξιμος ο Γραικός». Φίλοι του Βατοπαιδίου, λοιπόν, εν Ρωσία. Άραγε υπάρχει ανάλογη «Εταιρεία Φίλων» για το Ρωσικό Μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονος στο Άγιον Όρος; Μήπως υπάρχουν ανάλογες …φιλικές ρωσικές εταιρείες και για άλλες αγιορείτικες μονές; Αν κάποιος ξέρει…

  2. Ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίων έχει πει πολλά ενδιαφέροντα αυτές τις μέρες. Ξεχωρίζω:
  α. «Ο μοναδικός κατηγορούμενος στην υπόθεση, ο οποίος κρίθηκε απαραίτητα να φυλακισθεί, είναι ένας ηλικιωμένος και φορτωμένος με τις ασθένειες κληρικός». Νομίζουμε ότι ο Άγιος Βολοκολάμσκ αδικεί τον γέροντα Εφραίμ. Δεν είναι δα και τόσο ηλικιωμένος και δεν έχει και τόσες ασθένειες που να μην του επιτρέπουν να περιοδεύει επί ένα και πλέον μήνα στην Αγία Ρωσία. Κοινή λογική…

  β. «Ο Πατριάρχης Κύριλλος δεν έστειλε την έκκλησή του για αποφυλάκιση του γέροντα Εφραίμ στον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας για να μην εισακουστεί» !! Δηλαδή κατά τον Άγιο Βολοκολάμσκ ο Πρόεδρος άμα τη λήψει της εκκλήσεως έπρεπε πάραυτα να την εκτελέσει. Ωραία ρωσική-τσαρική λογική!…

  3. Το ρωσικό Ιδρυμα «Αγιος Ανδρέας» πρότεινε, όπως μας πληροφόρησαν τα ΜΜΕ, να πληρώσει εκείνο την εγγύηση που έχει οριστεί για να αποφυλακιστεί ο ηγούμενος Εφραίμ. Άρα, οι Ρώσοι είναι διατεθειμένοι και με οικονομικά μέσα – όχι και τόσο ευτελή, όπως μπορεί καθείς να υποπτευθεί – να κάνουν παν το δυνατόν για την αποφυλάκιση.

  4. Γράφτηκε, ειπώθηκε και έγινε (;). Ο ηγούμενος Εφραίμ έδωσε στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο κάποιες δεκάδες χιλιάδες ευρώ από το εν Ρωσία προσκύνημα της Αγίας Ζώνης. Δόθηκαν τα χρήματα όντως; Και πόσα είναι αυτά; Είναι άραγε όλα τα συγκεντρωθέντα χρήματα από την περιοδεία του ενός μηνός ή μέρος αυτών; Δε νομίζω ότι θα απαντήσει κανείς. Προς προβληματισμόν θέτω τα ερωτήματα.

  Καλή πρωτοχρονιά, αγαπητοί συνοδίτες.

 2. Ο/Η Ιερέας Χ λέει:

  Χαίρω δια την οπτικήν. Πολύ ουσιαστική. Συνοδά άρθρα υπάρχουσι και εκ στομάτων ορθοδόξων.

  http://www.amen.gr/index.php?mod=news&op=article&aid=7952

  Ο Γέροντας Εφραίμ και ο νέος πανσλαβισμός

  Ημ. Δημοσίευσης: Dec 30, 2011

  του Αρχιμανδρίτη Σωφρονίου Γκουτζίνη, Th.M.,Kαθηγητή Εκκλησιαστικής Σχολής Ξάνθης, Ιεροκήρυκα Ι.Μ. Ξάνθης και Περιθεωρίου

  Η υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου διχάζει την κοινή γνώμη: σκάνδαλο για πολλούς, διωγμός εναντίον της εκκλησίας για κάποιους άλλους. Με το παρόν άρθρο θέλω να υπερβώ τον ορυμαγδό των φωνασκιών και των εντυπώσεων, για να φωτίσω, όσο μπορώ, τα γεγονότα μετά την προφυλάκιση του Καθηγουμένου π. Εφραίμ, και ιδιαίτερα την ρωσική παρέμβαση.

  Είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ δύο φορές την Ρωσία σε αντίστοιχες πολυήμερες επισκέψεις. Επί Σοβιέτ διαπίστωσα τον εναγκαλισμό μεταξύ του Πατριαρχείου της Μόσχας και της Σοβιετικής Εξουσίας. Στη δεύτερή μου επίσκεψη είδα πως πολλοί ρώσοι κληρικοί διέπονταν από έναν ιδιότυπο εθνικισμό και ανθελληνισμό, που εκφράστηκε μάλιστα με άκομψο τρόπο και στα πλαίσια της θεολογικής συνδιασκέψεως στην οποία συμμετείχα. Η τάση αυτή εκδηλώθηκε με τον πλέον εκκωφαντικό τρόπο από τη στιγμή που ο Πατριάρχης Κύριλλος διαδέχθηκε τον Πατριάρχη Αλέξιο και έκανε «υπουργό εξωτερικών» της ρωσικής εκκλησίας τον Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα. Ο τελευταίος με μια σειρά περιοδειών, με επανειλημμένες επισκέψεις και…συναυλίες του επιχειρεί να καταστήσει ελκυστική την ρωσική ορθοδοξία και να παίξει ρόλο κηδεμόνα των απανταχού ορθοδόξων. Ο μεγάλος βέβαια καημός είναι το Άγιο Όρος και οι Άγιοι Τόποι, όπου τα προνόμια των δύο παλαίφατων Πατριαρχείων, του Οικουμενικού και του Ιεροσολύμων, εμποδίζουν την εξάπλωση του πανσλαβισμού και την πραγμάτωση της «Τρίτης Ρώμης».

  Όμως, η ρωσική πολιτική και εκκλησιαστική ελίτ βρήκε ξαφνικά έναν απρόσμενο σύμμαχο για τα σχέδιά της: τον Γέροντα Εφραίμ, ο οποίος σε ελάχιστο χρόνο μετά την κατάθεσή του στην εξεταστική επιτροπή της βουλής συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Μεντβέντεφ, ο οποίος εξέφρασε την υποστήριξή του στο προσωπό του. Μάλιστα πρίν λίγες μόνο εβδομάδες, υπό την επίβλεψη και οργάνωση του ιδρύματος «Άγιος Ανδρέας», αυτής της ναυαρχίδας του πανσλαβισμού, ο π. Εφραίμ όργωσε τη ρωσική γη με αφορμή την λιτάνευση της Τιμίας Ζώνης της Θεοτόκου, σε μία επίδειξη ισχύος και συνεργασίας με τη ρωσική εξουσία.

  Καλά και άγια όλα αυτά, θα μπορούσε να πει κανείς, μέχρι τη στιγμή που ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία η απόφαση για την προφυλάκιση του Ηγουμένου. Τότε απεκαλύφθησαν εκ πολλών καρδιών διαλογισμοί: με την ακαριαία και άκομψη παρέμβαση τόσο του Πούτιν όσο και του Μόσχας Κύριλλου υπέρ του π. Εφραίμ έπεσαν οι μάσκες: ο π. Εφραίμ δεν είναι απλώς ο Ηγούμενος του Βατοπεδίου, αλλά και ο εκλεκτός της Μόσχας, με όσα αυτό συνεπάγεται. Συγχωρείστε με, αλλά θα πρέπει κανείς να διέπεται ή από αφέλεια ή από συμφέροντα, για να μην κατανοεί πως ο π. Εφραίμ είναι πλέον δημοφιλής για το νέο πανσλαβισμό. Το ερώτημα είναι: γιατί ο π. Εφραίμ; Αναζητήστε την απάντηση στην τοπογραφία του Αγίου Όρους. Στο Βατοπέδι ανήκει το «Σαράϊ» δηλ. η σκήτη του Αγ. Ανδρέα, την οποία διακαώς επιθυμούν οι Ρώσοι, προκειμένου να την καταστήσουν ορμητήριο για να κυριαρχήσουν στο Αγ. Όρος, ενώ για τον ίδιο λόγο ανεγείρουν μεγαλόπρεπο κτίριο στα όρια της Σιμωνόπετρας…

  Οι πρόσφατες παρεμβάσεις της Ρωσίας σε εκκλησιαστικό και πολιτικό επίπεδο θα πρέπει να απασχολήσουν ιδιαίτερα την ιεραρχία της εκκλησίας σε Κωνσταντινούπολη και Αθήνα. Η σιγή του Οικουμενικού Πατριαρχείου, που μέχρι στιγμής δεν έχει τοποθετηθεί στο ζήτημα της προφυλάκισης του Καθηγουμένου, δηλώνει την κρισιμότητα του ζητήματος. Ας μην παρασυρόμαστε από συναισθηματισμούς και παρορμήσεις. Όλοι συμπάσχουμε με το δράμα του Ηγουμένου π. Εφραίμ. Όμως ένα είναι σίγουρο: ότι το Βατοπέδιο έχει ήδη καταστεί ναρκοπέδιο και χρειάζεται μεγάλη προσοχή στο πώς θα περπατήσουμε από εδώ και πέρα…

 3. Ο/Η Ιερέας Χ λέει:

  http://kritologio.blogspot.com/2011/12/blog-post_30.html

  Ο ΕΦΡΑΙΜ, Η ΡΩΣΙΑ ΚΑΙ Ο ΠΑΝΣΛΑΒΙΣΜΟΣ

  Αποκαλυπτικό για τις προσπάθειες των Ρώσων, να κυριαρχήσουν στο Άγιο Όρος είναι το ακόλουθο απόρρητο έγγραφο του κεντρικού ρωσικού κομιτάτου, που απευθύνεται στον γενικό πρόξενο της Ρωσίας στην Θεσσαλονίκη και έχει ημερομηνία 14 Νοεμβρίου του 1872.
  «Το Κεντρικόν Κομιτάτον Πετρουπόλεως λαμβάνει την τιμήν να αναγγείλη υμίν ότι Διαταγή της Αυτού Αυτοκρατορικής Υψηλότητος του σεβαστού υμών Προέδρου, το Πρακτορείον του Αγίου Όρους θέλει μετασχηματισθή εις οργανωτικός Κομιτάτον. Το Κομιτάτον τούτο θα έχει αποστολήν:
  α. Να συστήση εν τω Μοναστηρίω τω λεγόμενω Ρουμανικώ αποθήκην όπλων και πολεμοφοδίων. (Εννοεί την αρπαγείσα από τους Ρώσους μονή του Αγίου Παντελεήμoνος).
  β. Να εκπέμψη εις Μακεδονίαν, Θράκην, Βουλγαρίαν και παλαιάν Σερβίαν αποστόλους εντεταλμένους την διανομήν βιβλίων και χρημάτων και την στρατολογίαν οπαδών της Σλαβικής υποθέσεως και εθελοντών δια το Πατριωτικόν κίνημα.
  γ. Να ιδρύση εν Χερσονήσω του ΑΘΩ, Ρωσικάς και Βουλγαρικάς αποικίας επί τω σκοπώ της μεταμορφώσεως του μέρους τούτου εις Χώραν ουσιαστικώς Σλαβικήν. Επί τω σκοπώ τούτω, ουδενός μέσου θέλουσι φεισθή προς αφαίρεσιν από των Ελλήνων εν διαστήματι ετών τινών όλων των γαιών των Μοναστηρίων του ΑΘΩ και των γαιών των αίτινες μένουσι εν τη κατοχή αυτών».
  Για το σκοπό αυτό φτάνουν χιλιάδες Ρώσοι μοναχοί στο Άγιον Όρος ακόμη και άτομα με βαρύ ποινικό μητρώο, που ολίγον ενδιαφέρονται για τα μοναχικά ζητήματα και τις προσευχές. Ο Ρώσος πρεσβευτής στη Θεσσαλονίκη, Ιβάν Αλεξέγιεβιτς Ζηνόβιεφ, έλεγε: «ας μένουν στο Όρος Ρώσοι, κι ας είναι και διάβολοι».

 4. Ο/Η Πρεζόνι λέει:

  ΠΩΣ ΤΟ ΒΑΤΟΠΕΔΙ ΑΠΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΞΑΝΑΓΙΝΕ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ

  Το μεγάλο θαύμα της Αγίας Ζώνης

  Η πρωτοφανής απόπειρα «αποχαρακτηρισμού» του σκανδάλου της μονής Βατοπεδίου στηρίζεται σε πήλινα πόδια και παρερμηνευμένα έγγραφα.

  Η ιστορία του σκανδάλου του Βατοπεδίου επαναλαμβάνεται με αντίστροφη φορά. Οπως η μαχητική εμπλοκή ενός καναλιού (του Alpha) επέτρεψε στην πρώτη φάση των αποκαλύψεων να δοθεί η απαραίτητη δημοσιότητα στην υπόθεση, τώρα είναι ένα άλλο κανάλι (το ΣΚΑΪ), εκείνο που ανέλαβε το δύσκολο έργο να μας πείσει ότι το σκάνδαλο αυτό είναι μόνο στη φαντασία μας.

  Εδώ και δέκα μέρες, ο τηλεοπτικός ΣΚΑΪ, αλλά και τα υπόλοιπα μέσα ενημέρωσης του συγκροτήματος Αλαφούζου (Καθημερινή, ΣΚΑΪ 100,3) επιμένουν ότι διαθέτουν νέα στοιχεία, τα οποία αποδεικνύουν ότι «δεν υπάρχει ζημία του Ελληνικού Δημοσίου στην υπόθεση του Βατοπεδίου». Ως νέο στοιχείο αναφέρονται έγγραφα του Σώματος Ορκωτών Εκτιμητών (ΣΟΕ), τα οποία «βρίσκονται στα χέρια της Δικαιοσύνης και της προανακριτικής επιτροπής της βουλής» και υποτίθεται ότι «αποδεικνύουν ότι –έως τώρα- δεν υπάρχει καταγεγραμμένη ζημιά για το δημόσιο». Σύμφωνα με το κανάλι «τα νέα δεδομένα αποτελούν μια σημαντική ανατροπή στα όσα γνωρίζαμε για την υπόθεση της μονής Βατοπεδίου».

  Αμέσως έσπευσε η ΝΔ να υιοθετήσει την «αποκάλυψη». Ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Νίκος Δένδιας, υπουργός Δικαιοσύνης της τελευταίας κυβέρνησης Καραμανλή, εμφανίστηκε δικαιωμένος: «Η πολιτική σκευωρία του ΠΑΣΟΚ την οποία η ΝΔ είχε καταγγείλει αποχωρώντας από την προανακριτική επιτέλους καταρρέει. Το ΠΑΣΟΚ, χωρίς καμία εκτίμηση, με αντίθετες τις εκτιμήσεις του ΣΟΕ, έφτασε ακόμη και στο έσχατο σημείο να νομοθετήσει για να δημιουργήσει ψευδομάρτυρες για να ενοχοποιήσει υπουργούς της ΝΔ». Αλλά και ο Κωστής Χατζηδάκης θεώρησε ότι με τα στοιχεία αυτά «αποδεικνύεται ότι δεν υπάρχει μέχρι στιγμής κάποια μελέτη επίσημη, τεκμηριωμένη, συγκεκριμένη, η οποία να αποδεικνύει ζημία του Δημοσίου, η οποία είναι και η νομική προϋπόθεση προκειμένου να ασκηθεί οποιαδήποτε δίωξη. Φτάνει πιά η πολιτική εκμετάλλευση».

  Από την πλευρά του το ΠΑΣΟΚ περιορίστηκε να επαναλάβει διά στόματος Μανώλη Μπετενιώτη την πεποίθηση ότι «η ζημία, όπως αποτυπώνεται στα δεκάδες συμβόλαια των ανταλλαγών ξεπερνάει το όριο των κακουργηματικών πράξεων», χωρίς όμως να αμφισβητήσει τα «νέα στοιχεία». Από την περασμένη Τρίτη, βέβαια, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέλαβε να αντικρούσει τους ισχυρισμούς της ΝΔ, μιλώντας για μεγάλο σκάνδαλο και ανέφερε ότι «όπου υπάρχει δημόσιος φορέας, έχει αποδειχθεί και έχει δεχθεί ότι υπάρχει ζημία του ελληνικού δημοσίου».

  Η προσπάθεια «αποχαρακτηρισμού» του σκανδάλου κορυφώθηκε την Τρίτη με την επιστολή Καραμανλή προς την επιτροπή της Βουλής, στην οποία υιοθετείται η ίδια επιχειρηματολογία περί «μη ζημίας του Δημοσίου». Ακολούθησε αμέσως όλος ο «παραταξιακός» Τύπος.

  http://www.iospress.gr/ios2010/ios20101003.htm

 5. Ο/Η m.p. λέει:

  Orthodox divided by the arrest of the monk friend of the powerful

  LA STAMPA

  Friday 06 January 2012

  Alessandro Speciale
  Vatican City

  …..

  The decision created a stir because of Ephraim’s age, for the aura of untouchability that still surrounds the Orthodox Church in Greece, but especially for high-level contacts that the Archimandrite wove for many years with the people that count in politics and business, inside and outside his country.

  Just one month ago the Archimandrite had organized a ‘tour’ in Russia of the most precious relic of Mount Athos, a venerated belt that belonged to the Virgin Mary, with great public success in all the cities where it passed.

  …….

  Compared to these positions, the silence of the Ecumenical Patriarch of Constantinople, Bartholomew I, under whose jurisdiction falls Mount Athos, is deafening. For some observers, behind all this there is once again the rivalry between the Patriarchates of Moscow and Constantinople, because the latter does not agree with Ephraim’s proximity with Moscow. The question, however, is more complex.

  If the seat of the Ecumenical Patriarchate in Istanbul has not yet taken an official position, many of the patriarchs and bishops close to Bartholomew have commented on the arrest. There have been claims of respect and solidarity – like that of the Bishop of Edessa, Joel, who wrote to the President of the Greek Supreme Court – but also those who have taken their distance.

  …..

  The ascetic lifestyle – when the monks, according to some stories, ate “worms and vegetables” – had lost ground in a monastery that had become a favorite luxury destination for ambassadors, politicians and businessmen, and the recipient of their donations.

  The Archimandrite “came and went from the offices of all the powerful” in Greece: “What other man of the Church enjoyed similar introduction?”.

  ….

  In response, the Archimandrite had staked everything on bringing the Russian Orthodox closer, making no qualms about playing on the ancient rivalry between the patriarchates of Constantinople and Moscow, and the latter’s ambition to add Athos.

  And yet, the Russian ‘tour’ of the relic of the Virgin’s belt had created a scandal among the monks of Mount Athos, organized by foundation “Friends of Vatopedi”, led by a Russian tycoon, a close friend of Putin, when the news had already leaked out that the investigation was tightening a circle around Ephraim, had aroused the opposition of nine of the 20 Athos monasteries. Their fear was that the relic would be used to serve the personal purposes of archimandrite.

  http://vaticaninsider.lastampa.it/en/homepage/news/detail/articolo/grecia-greece-11319//pag/1/

 6. Ο/Η Σίμων. λέει:

  ΕΦΡΑΙΜ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΓΙΑ ΜΑΡΜΑΡΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΙΑ ΙΩΑΝΝΗ!
  ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΟΥ ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΕΦΡΑΙΜ ΑΜΕΡΙΚΗΣ, ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΑΡΜΑΡΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΙΑ ΙΩΑΝΝΗ!
  Την παραθέτουμε σήμερα με μορφή βίντεο, 4 Νοεμβρίου 2011, ανήμερα της εορτής του Αγίου Ιωάννη Δούκα Βατάτζη του Ελεήμονος, Αυτοκράτορος Νικαίας:
  » …Υπάρχει κοιμώμενος Στρατηγός ονόματι Ιωάννης, ο οποίος, τότε ο Αρχάγγελος Μιχαήλ θα υποδείξει εις τους Χριστιανούς ότι αυτός θα βασιλεύσει τώρα. Θα τους υποδείξει με το δάχτυλό του τον τόπο και θα τον καλέσουν να ηγηθεί και να βασιλεύσει εις τον ελληνικό και ορθόδοξο λαό. Και θα γίνει αυτό.

  • Ο/Η laskaratos λέει:

   Αμείλικτα ερωτήματα για τον Πατριάρχη

   12/01/2011
   H στρατολόγηση νέων από τον γκουρού Εφραίμ της Αριζόνα

   https://roides.wordpress.com/2011/01/12/12jan11/

   «…ό γέροντας βόσκει, φωλιάζει και θαυματουργεί στο άλλο ημισφαίριο τής γης. λέγεται ότι, όταν λειτουργή, δέν πατάει στή γη βρίσκεται μετέωρος 1,20 μ. πάνω άπό το έδαφος, ό στάρετς και παρθενοσυλλέκτης έχει τώρα εκεί 17 (δεκαεφτά) γυναικεία μοναστήρια –μόνο γυναικεία, κανένα αντρικό και αμέτρητα πλήθη αφιερωμένων γυναικών, μόνο γυναικών, όπως μου είπε παλιός μου «φίλος» και συμφοιτητής (άλλης σχολής) και τώρα μοναδικός αρσενικός υποτακτικός του «γέροντος», αυτός ό υποτακτικός, λαϊκός ακόμη, κουβαλούσε τακτικά σ’ αυτόν τον παρθενοσυλλέκτη στάρετς – γέροντα μορφίνες, μιά φορά, καθώς κουβαλούσε τις μορφίνες, τον τράκαρε ένας από πίσω, του τσαλάκωσε το πόρτ – μπαγκάζ, και τά ζουμιά τών μορφινών έτρεχαν στην άσφαλτο, βλέπει ή τροχαία τις μορφίνες και τον συλλαμβάνει (ήταν το 1968). τους λέει: «Είμαι προσωπικός γιατρός του Τάδε «γέροντος», και του πηγαίνω αυτά τά φάρμακα, επειδή τά έχει ανάγκη, του λένε: «Τόσο πολλές μορφίνες; αυτές είναι γιά άρρωστους ενός νοσοκομείου γιά ένα έτος!
   κι άπό τι πάσχει ό έν ενεργεία ηγούμενος;», δέν μπορούσε νά τους πει από τι έπασχε ό γέροντας, του επέτρεψαν νά τηλεφωνήση σέ κάποιον, εκείνος, αντί σε δικηγόρο, τηλεφώνησε σε κάποια προσωπικότητα, κι ή προσωπικότητα σέ κάποιον ανώτατο αξιωματικό του στρατού, κι ό ανώτατος αξιωματικός διέταξε τήν τροχαία νά τον αφήσουν ελεύθερο, τον άφησαν ελεύθερο μέ τήν εξοργισμένη παρατήρησι: «Θά σέ παρακολουθούμε “αν ξανασυμβή αυτό, θά σέ συλλάβουμε, και θά πας φυλακή, δέν θά τήν ξαναγλυτώσης». έγώ τά έμαθα από το γιατρό και τήν «προσωπικότητα» διασταυρωμένα….».

   http://www.philologus.gr/4/72-2010-01-01-01-24-47/77-2010-01-01-00-21-05

   «ΠΑΡΘΕΝΟΣΥΛΛΕΚΤΕΣ

   Δρος ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΣΙΑΜΑΚΗ»

   Φιλόλογος καὶ θεολόγος 30 χρόνια ιεροκήρυκας στη Θεσσαλονίκη και σε πόλεις της Ελλάδος και του εξωτερικού.

   • Ο/Η Aριστερός Θεολόγος λέει:

    Έλλάδα του 1930
    Ο Εφραίμ ο δεύτερος, στην Αριζόνα

 7. Ο/Η zeng26 λέει:

  Μου είναι αδύνατον να διαβάσω αυτή την απέραντη σινδόνην, έτσι χωρίς κατεύθυνση… Σταμάτησα εκεί που λέει ότι κάποιος οργάνωσε στο Αγιον Ορος κυνήγι μαγισσών!
  Χαριτωμένο, αλλά αδύνατον!

 8. Ο/Η zeng26 λέει:

  Σωστά, αυτό έκανα άλλωστε.Ομως, συνήθως γράφουμε για να μας διαβάζουν, και αυτό σημαίνει οτι καταβάλουμε μια μικρή προσπάθεια να διαβάζονται αυτά που γράφομε, όπως και ο αναγνώστης καταβάλλει εύλογη προσπάθεια να καταλάβει, να παρακολουθήσει τη σκέψη μας.
  Είχα ένα αρχικό ενδιαφέρον να σας παρακολουθήσω, αλλά δεν έχετε σεις, οπότε ακολουθώ την παρότρυνσή σας και σας αφήνω στην ησυχία σας.

 9. Ο/Η kimon λέει:

  Μη νοιάζεστε και πολύ γι’ αυτούς…αφήστε τους να τρώγονται …οπως οι γάϊδαροι σε ξένο αχυρώνα.

 10. Ο/Η tomoly λέει:

  @»Η Ονοματολατρεία»

  Αγαπητέ κύριε Λασκαράτε,

  επιτρέψτε μου να το πάμε ένα βήμα παραπέρα, -ή, μάλλον, …παραπίσω, για να είμαστε ακριβείς, χρονικά-, το εμπεριστατωμένο, ως συνήθως, άρθρο σας! Η «ΟΝΟΜΑΤΟ_ΛΑΤΡΕΙΑ» δεν είναι ρωσικό, ή χριστιανικό, αλλά εβραϊκό «τερτίπι». Και πάρα πολύ σοβαρό, μάλιστα. Από κει το ξεπατίκωσαν αυτοί. Δείτε..

  «Y-H-W-H => The Tetragrammaton»:

  Εγχειρίδιον «Σκούρας» Μαγείας

  => Ba’al Shem: “Ο Άρχοντας του Ονόματος”
  => Metatron: “Ο Πρίγκιπας της Πλάκας”
  => Sefer Yezirah: “Το Βιβλίο της Δημιουργίας”
  => The Kabbalah: “Δημιουργήστε έναν άνθρωπο ή μια αγελάδα”
  => “Abracadabra” & “Shabriri, briri, riri, iri, ri”: Πρακτική Εξάσκησις

  «Προφανώς, τα πνεύματα μπορούν να βοηθήσουν ή να κάνουν ζημιά στην ζωή … Ένας παρατηρητικός επισκέπτης στον τάφο του Simon ben Yohai, στο Meron της Παλαιστίνης, θα διακρίνει μια στρατιά ικετών της βοήθειας του αγίου [Σημείωσις (: του κειμένου): κατά τον 2ο μ. Χ. αιώνα, ο «άγιος» ήταν ένας ταλμουδιστής θεράπων της ΜΑΥΡΗΣ ΜΑΓΕΙΑΣ, (: “Talmudic voodoo-worker”, γράφει), συσχετισμένος με τη Zorah, κύριο πολύτομο έργο της Ιουδαϊκής Kabbalah] … »,
  (“Jewish Magic and Superstition”, rabbi Trachtenberg, εκδ. Behrmann’s, New York, 1939, σελ.64. -Kάθε χρόνο, oι νυν Εβραίοι κάνουν πανηγύρι μνημόσυνου στον τάφο του Simon ben Yohai, με πυρσούς, τραγούδια και φαγοπότι!)

  «Ο R.(-αββίνος) Simeon μίλησε για ένα μαγικό σπαθί που δόθηκε στον Μωυσή από τον Θεό στο Σινά, στο οποίο ήταν γραμμένο το ΟΝΟΜΑ που απέδωσε όλων των ειδών τις θαυμαστές δυνάμεις στον Μωυσή. Μετά τον θάνατό του εμφανίσθηκε στους άγιους σε οράματα (Β. Μ. 84b, Κet. 77b, Sanh. 98a). Εξ αιτίας αυτών, συνδυάσθηκε με μυστική (“lore”) “γνώση που αποκτιέται από μελέτη ή πείρα”- “γνώση που μεταβιβάζεται από γενιά σε γενιά”- “εξειδικευμένη γνώση”- “απόκρυφη γνώση”, και έγινε αρχηγική αυθεντία για τους Καμπαλιστές. Γι’ αυτόν τον λόγο η Zohar πρωτοεμφανίσθηκε ως Midrash de Rabbi Shim’on Yohai.

  Σ’ αυτήν, επί πλέον, υπάρχουν δύο αποκρυφιστικά βιβλία .. Αμφότερα ασχολούνται με τον Καιρό του Μεσσία, (: Λιακόπουλοοοοος, πού ’σαι; Να τα, τα original, τα καλά, τα αυθεντικά, ρε, συ, …καιροσεγγυσιακά βιβλία!). Το κύριο θέμα τους αναφέρεται στο ότι, όσο ήταν κρυμμένος στην σπηλιά, (: τον κυνηγούσαν οι Ρωμαίοι), νήστεψε σαράντα ημέρες και προσευχήθηκε στον Θεό να σώσει τον καταδιωκόμενο Ισραήλ. Τότε, του εμφάνισε το Μέλλον ο M e t a t r o n, ανακοινώνοντας τα διάφορα Mohhamedan βασίλεια- εποχές- περιόδους, η τελευταία των οποίων θα «πεθάνει», θα σβήσει, στα χέρια τού Messiah. Όπως στα σχετικά μεσσιανικά «Απόκρυφα», οι πρωταγωνιστικοί χαρακτήρες είναι ο Armilus και οι τρεις Μεσσίες – Messiah ben Joseph, (πρβλ. Ιωσήφ Βατοπεδινός), Messiah ben Ephraim, (πρβλ. Εφραίμ Βατοπεδινός), και Messiah ben David»,

  “Jwish Encuclopedia.com”, λήμμα “Simeon ben Yohai”.

  &&&&

  Ο (: ραββίνος) Rabbah δ η μ ι ο ύ ρ γ η σ ε έναν ά ν θ ρ ω π ο, και τον έστειλε στον R. Zera. O R.(αββίνος) Zera τού μίλησε, αλλά, δεν πήρε απάντηση. Οπότε, του είπε: “Είσαι δημιούργημα μάγων. Επίστρεψε στην σκόνη- χώμα”. Ο R. Hanina και ο R. Oshaia περνούν κάθε παραμονή Σαββάτου με την μελέτη του “Β ι β λ ί ο υ της Δ η μ ι ο υ ρ γ ί α ς”, ΜΕΣΩ της οποίας δημιούργησαν ένα μοσχαράκι και το έφαγαν».

  Υποσ. «Βιβλίο της Δημιουργίας»- Book of Creation- Sefer Yezirah: είναι ο τίτλος δυο «εσωτερικών»- αποκρυφιστικών βιβλίων. Το παλαιότερο, που αναφέρθηκε εδώ, ήταν μια δημοφιλής θαυματουργική εργασία στην ταλμουδική περίοδο. Ήταν επίσης γνωστό και ως «Νόμοι της Δημιουργίας» και ονομάζεται έτσι και στο Sanhedrin, 67b, που αναφέρεται η ίδια ιστορία.

  Ο ραββίνος Rashi εκεί δηλώνει ότι η δημιουργία πραγματοποιήθηκε μέσω τού μυστικού συνδυασμού τού Θεϊκού ΟΝΟΜΑΤΟΣ, κάτι το οποίο δεν καταδικάζεται ως Μαγεία. Η βασική του ιδέα είναι ότι, η Δημιουργία ήταν επίτευγμα της δύναμης που περικλείουν αυτά τα ΓΡΑΜΜΑΤΑ (: του Θεϊκού ΟΝΟΜΑΤΟΣ, ή «ΤΕΤΡΑΓΡΑΜΜΑΤΟΥ»).

  Πρβλ. “Ο Bezalel ήξερε πώς να συνδιάζει τα ΓΡΑΜΜΑΤΑ, με τα οποία έγιναν ο παράδεισος και η γη”, Berakoth, 55a. Πρβλ., επίσης, Ενώχ, 36, 3 .. Η εργασία αποδίδεται στον Αβραάμ .. Έχει συνάφειες με τον Βαβυλωνιακό, τον Αιγυπτιακό και τον ελληνικό μυστικισμό .. του 2ου αι. μ. Χ», (: ΔΕΝ υπήρχε «ΕΛΛΗΝΙΚΟ», ΤΟΤΕ. Μόνον «ΣΑΝ ελληνικό» = ελληνιστικό),

  ΤΑΛΜΟΥΔ, Sanhedrin, 65b.

  ΥΓ. Παρέλειψα αρκετές αναφορές σε πηγές, για να μπορεί να διαβαστεί το κείμενο πιο άνετα. Για κάθε αναφορά υπάρχει παραπομπή. Οι πηγές είναι αυθεντικές, εβραϊκές, όπως φαίνεται και από τα χωρία που παρατέθηκαν εδώ. Η μετάφραση είναι δικιά μου, από το αγγλικό κείμενο, και είναι αυστηρά λέξη προς λέξη. Τα παραπάνω είναι, φυσικά,μόνον ένα μικρό δείγμα από το σχετικό κεφάλαιο, που ξεκινάει από την σελίδα 43, του ένθετου φακέλου «TOB SHEBE- GOYYIM HAROG – Ο ΚΑΛΙΣΤΟΣ ΤΩΝ ΜΗ ΕΒΡΑΙΩΝ ΘΕΛΕΙ ΣΚΟΤΩΜΑ», που βρίσκεται στην διεύθυνση

  http://gkdata.gr/%CF%84%CE%B1%CE%BB%CE%BC%CE%BF%CF%85%CE%B4-%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%AF-%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B9%CF%83%CE%B7%CE%BC%CE%B7%CF%84%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%BF%CF%8D-%CE%BC%CE%B1%CE%B3%CE%B5%CE%AF%CE%B1%CF%82-a/
  («ΤΑΛΜΟΥΔ, περί Αντισημητισμού, Μαγείας & Παιδεραστίας»).

  Πρέπει να κλικάρετε τον λινκ με τον τίτλο «TOB SHEBE- GOYYIM HAROG – Ο ΚΑΛΙΣΤΟΣ ΤΩΝ ΜΗ ΕΒΡΑΙΩΝ ΘΕΛΕΙ ΣΚΟΤΩΜΑ», που εμφανίζεται στο τέλος του κειμένου της ανάρτησης, που είναι ο πρόλογός του ενθέτου/φακέλου.

  ΓΕΙΑ + ΧΑΡΑ!

  • Ο/Η Για το Μωλάρι λέει:

   Βλακάκο, δεν θα σου απαντήσει κανείς στις βλακείες που αραδιάζεις, αναζητώντας πέντε λεπτά δημοσιότητας. Νάσαι σίγουρος.

   • Ο/Η Kάποιος λέει:

    «Για το Μωλάρι»: Είσαι μουλάρι.

   • Ο/Η tomoly λέει:

    @Κάποιος: ΕΥ_ΧΑΡΙΣΤΩ πολύ. Θα το θυμάμαι…
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

    @Για το Μωλάρι

    ΑΣΧΕΤΕ, α ν έ ρ α σ τ ε και -γι’ αυτό- κ ο μ π λ ε ξ ι κ έ,

    δεν μασάω από φτηνές και ύπουλες προβοκάτσιες.
    Γι’ αυτό, πάρε να’χεις να πορεύεσαι στις ατραπούς της μιξο_μισαλοδοξίας σου, μια υποσημείωση, που δεν έβαλα στο πριν κείμενο:

    [..]«Βιβλίο της Δημιουργίας»- Book of Creation- Sefer Yezirah: είναι ο τίτλος δυο «εσωτερικών»- ΑΠΟΚΡΥΦΙΣΤΙΚΏΝ* βιβλίων[…]

    * «Αλλά ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ της αρχαίας Ελλάδας ήταν πολιτισμός της ΠΟΛΗΣ και διέποταν από την ε-υ-θ-ύ-ν-η και τη σ-υ-μ-μ-ε-τ-ο-χ-ή. Η πνευματική ανάπτυξη των χαρισματικών ατόμων και των μυημένων στα “ΑΠΟΚΡΥΦΑ εκπαιδευτήρια” μετουσιωνόταν σε π ο ί η σ η, τ ρ α γ ω δ ί α, φ ι λ ο σ ο φ ί α, τ έ χ ν η, ε π ι σ τ ή μ η α ρ χ ι τ ε κ τ ο ν ι κ ή, δ η μ ο κ ρ α τ ί α, χ ο ρ ό, θ έ α τ ρ ο, τ ρ α γ ο ύ δ ι, α ι σ θ η τ ι κ ή, ά θ λ η σ η, ΠΝΕΥΜΑ εξερεύνησης και διαστολής μέσα στον υπαρκτό χειροπιαστό κόσμο.

    Που σημαίνει, ότι η ΑΠΟΚΡΥΦΗ διδασκαλία δεν είχε κατά κανέναν τρόπο σημασία καθ’ εαυτήν. Οι ΑΠΟΚΡΥΦΙΣΤΕΣ της αρχαίας Ελλάδας είτε βρίσκονταν χαμένοι στην προσπάθεια να βιώσουν το υπερπέραν και ήταν ΑΧΡΗΣΤΟΙ για το ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ, ά ρ α ΔΕΝ ήταν Έλληνες,

    είτε μετουσίωναν την επαφή τους με το ΠΝΕΥΜΑ στις ποιότητες που προαναφέραμε, δηλαδή σε μεγαλειώδη τροφή για το ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΩΜΑ, ο π ό τ ε ΔΕΝ ήταν “αποκρυφιστές”!»,

    Στέλιος Φανός, «Οδηγός βιβλίων για την Αρχαία Ελλάδα», τ. β΄, εκδ. Κίνηση Ιδεών. (Ο συγγραφέας μεταφέρει την άποψη του βιβλίου τού Αντωνίου Χαλά, «Αι εκπληκτικαί αποκαλύψεις επί της Αρχαίας Ελλάδος της Ελένης Πετρόνβα- Μπλαβάντσκη», επιμ. Έκδοσης Ν. Πρεάρης, 1998).

    Και:
    «Στον Ιουδαϊσμό, Ba’al Shem («Άρχοντας του ΟΝΟΜΑΤΟΣ») είναι ο μάγος που χρησιμοποιεί το ΟΝΟΜΑ του Θεού, για να κάνει τους δαίμονες να τον προσέξουν, ο δε Ιουδαϊκός κλάδος τoύ Χασσιδισμού βασίζεται πάνω σ’ αυτό το είδος της δαιμονολογίας», Elisabeth Dilling, “The Jewish Religion: Its influence today”, κεφ. XI.
    …. ….

    Adodah Zara, 17b-18a: «Η τιμωρία τού να καεί ζωντανός τού επιβλήθηκε, διότι πρόφερε το ΟΝΟΜΑ σε όλον τον συλλαβισμό του. (Υποσ. το ΤΕΤΡΑΓΡΑΜΜΑΤΟΝ, το τεσσάρων γραμμάτων ΟΝΟΜΑ του Θεού, επροφέρετο ολοκληρωτικά μ ό ν ο ν από τους Ιερείς στον ναό, όταν ευλογούσαν τον λαό. Οπουδήποτε αλλού, επροφέρετο “Αδωνάι”)».

    ΠΗΓΗ:
    «TOB SHEBE- GOYYIM HAROG –
    Ο ΚΑΛΙΣΤΟΣ ΤΩΝ ΜΗ ΕΒΡΑΙΩΝ ΘΕΛΕΙ ΣΚΟΤΩΜΑ», σελίδες 45 & 46
    @
    «TALMUD
    υπέρ Ρατσισμού (!)
    υπέρ Μαγείας (!!)
    υπέρ Παιδεραστίας (!!!)- http://gkdata.gr/%CF%84%CE%B1%CE%BB%CE%BC%CE%BF%CF%85%CE%B4-%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%AF-%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B9%CF%83%CE%B7%CE%BC%CE%B7%CF%84%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%BF%CF%8D-%CE%BC%CE%B1%CE%B3%CE%B5%CE%AF%CE%B1%CF%82-a/

  • Ο/Η Για το Μωλάρι λέει:

   Στα καφενεία μπορείς να αναζητήσεις συνομιλητές ημι-μαθή ημί-ονε.
   Υγίαινε (αν και δύσκολο)

   • Ο/Η tomoly λέει:

    ΑΣΧΕΤΕ, α ν έ ρ α σ τ ε και -γι’ αυτό- κ ο μ π λ ε ξ ι κ έ,

    δεν μασάω από φτηνές και ύπουλες προβοκάτσιες.

 11. Ο/Η Θεολόγος λέει:

  Η ΡΩΣΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΑΠΑΙΤΕΙ – ΔΕΝ ΕΠΑΙΤΕΙ – ΤΗΝ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΗ ΕΦΡΑΙΜ

  Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου

  Πολλά ενδιαφέροντα μας λέει ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίων σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε χθες (5.1.2012) στο περιοδικό Επίκαιρα.
  Ο κ. Ιλαρίων για άλλη μια φορά ρίχνει το …γάντι στον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια σχετικά με την έκκληση του Πατριάρχη Μόσχας για την απελευθέρωση Εφραίμ: «Όταν αποστέλλουμε κάποια αίτηση, πολύ περισσότερο με την υπογραφή του Πατριάρχη, έχουμε ως αφετηρία μας το ότι δεν πρέπει να αγνοηθεί. Εάν αγνοηθεί, τότε αυτό θα μαρτυρά μια ορισμένη θέση, την οποία θα λάβουμε υπόψη μας, και στις περαιτέρω ενέργειές μας θα ξεκινάμε από εκεί. Ωστόσο, ελπίζουμε ότι η θέση μας δεν θα αγνοηθεί…». Ο Μητροπολίτης Ιλαρίων, όπως γράψαμε και προ ημερών, δεν παίζει. Απαιτεί, ουσιαστικά, από τον Κάρολο Παπούλια την απελευθέρωση Εφραίμ, θέτοντας και θέμα γοήτρου του Ρώσου Πατριάρχη.
  Στη συνέντευξή του ο Σεβ. Ιλαρίων μιλάει και για τις ιδιαίτερες σχέσεις της Ρωσίας με το Ρωσικό Μοναστήρι του Αγ. Παντελεήμονος στο Άγιον Όρος, τις οποίες θεωρεί ως κάτι το «απολύτως φυσικό». Και είναι. Το …αφύσικο είναι η πρεμούρα των Ρώσων για τον Εφραίμ, με τον οποίο δεν είχε φανεί μέχρι πρότινος ότι είχαν σχέσεις …πάθους! Άραγε να είναι μόνο το γόητρο των Ρώσων ηγετών που επλήγη – όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του Θανάση Αυγερινού από τη Μόσχα – οι οποίοι δεν μπορούν να δεχθούν ότι δεξιώνονταν «βασιλικά» έναν υπόδικο;
  Η ρωσική οργάνωση «Ας υπερασπιστούμε τον Άθω!» που δημιουργήθηκε για την απελευθέρωση του ηγούμενου Εφραίμ, ταυτίζει – ουσιαστικά – τον Άθω με τον Εφραίμ. Ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ αναφέρεται σε θέσεις πολιτικών που ζητούν αλλοίωση του χαρακτήρα του Αθωνίτικου μοναχισμού, αλλά εδώ το σημείο αιχμής είναι ο Βατοπαιδινός ηγούμενος. Γι’ αυτόν συστάθηκε η …Αθωσωτήριος οργάνωση.
  Ο κ. Ιλαρίων δεν αμφισβητεί την δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Άγιον Όρος, αλλά τονίζει πως ο Άθως είναι «πανορθόδοξο προσκύνημα». Δικαιολογεί έτσι την παρέμβαση της Ρωσικής Εκκλησίας στην υπόθεση Εφραίμ. Μια παρέμβαση που είναι σαφές ότι έγινε εν αγνοία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, του οποίου τη «σιωπή» δεν μπορεί να εξηγήσει ο κ. Ιλαρίων, λέγοντας κάτι εξαιρετικά ενδιαφέρον: «Κάθε εκκλησιαστικός ηγέτης σε κάθε δεδομένη κατάσταση λαμβάνει εκείνη την απόφαση, η οποία, κατά την άποψή του, πρέπει, προφανώς, να υπηρετεί τα συμφέροντα της Εκκλησίας της οποίας ηγείται». Δηλαδή παίρνοντας την απόφαση η Ρωσική Εκκλησία να κάνει δραματικές εκκλήσεις για την αποφυλάκιση Εφραίμ υπηρετεί κάποια δικά της συμφέροντα; Και ποια μπορεί να είναι αυτά; Όταν μάλιστα πρόκειται για υπόθεση άλλης εκκλησιαστικής δικαιοδοσίας;
  Πολλά θα μπορούσε ακόμη να παρατηρήσει κανείς στην συνέντευξη του Υπουργού των Εξωτερικών της Ρωσικής Εκκλησίας. Προτιμώ, επί του παρόντος, να κλείσω με μια απορία:
  Σε ποιά διαβήματα προέβη η Ρωσική Εκκλησία οσάκις ο Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος Ιωάννης συλλαμβάνονταν από τις Αρχές της FYROM και σάπιζε σε φυλακές των Σκοπίων; Νομίζω πως είναι και τώρα στη φυλακή… Και εκεί η σύλληψή του γίνεται για καθαρά θρησκευτικούς και εθνικούς λόγους και σε καμία περίπτωση για ανταλλαγές οικοπέδων…
  Υ.Γ. Ο τίτλος, πάντως, της συνέντευξης του Μητροπολίτου Ιλαρίωνα «Η καθολική Δύση πίσω από την προφυλάκιση Εφραίμ» δεν δικαιολογείται επαρκώς – έως καθόλου – από το περιεχόμενο της συνέντευξης.

  http://panagiotisandriopoulos.blogspot.com/

 12. Ο/Η Θεολόγος λέει:

  Έλεος με τις αντιδράσεις για τον Εφραίμ

  http://www.aixmi.gr

  Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος

  Πολύ ενδιαφέρουσες – είναι αλήθεια – οι αντιδράσεις των εκκλησιαστικών κύκλων στην απόφαση του Συμβουλίου Εφετών για την προφυλάκιση του Ηγουμένου της Μονής Βατοπαιδίου Εφραίμ, ένεκα της γνωστής υπόθεσης των ανταλλαγών ακινήτων. Παρακολουθώντας τις αντιδράσεις και τη λογική τους, καταγράφω τις παρακάτω σκέψεις που μου ήρθαν αβίαστα:

  1.Μόλις την Τρίτη 20 Δεκεμβρίου, τα ΜΜΕ που έχουν πάρει εργολαβία την αθώωση Εφραίμ, πανηγύριζαν για τη νέα αθώωση στην υπόθεση Βατοπαιδίου. Συγκεκριμένα, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών, με το με αρ. 2087/2011 βούλευμά του έκανε δεκτή την πρόταση του Εισαγγελέα και έκρινε αθώους του Μοναχούς από την κατηγορία της άρνησης μαρτυρίας επειδή αυτοί αρνήθηκαν, όταν κλήθηκαν, να καταθέσουν ως μάρτυρες στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής το 2008 που διερευνούσε την υπόθεση των ανταλλαγών της Λίμνης Βιστωνίδας με ακίνητα του Δημοσίου. Στις 20 Δεκεμβρίου, η Ελληνική Δικαιοσύνη ήταν καλή. Στις 23 Δεκεμβρίου όταν το Συμβούλιο Εφετών αποφάσιζε την προφυλάκιση Εφραίμ, η Δικαιοσύνη έγινε “άδικη, παράνομη, σκληρή” και δεν ξέρω τι άλλο. Τι είδους λογική είναι αυτή, άραγε;

  2.Όλοι όσοι διαμαρτύρονται για την απόφαση της προφυλάκισης επικαλούνται και τις “άγιες μέρες των Χριστουγέννων”. Λησμονούν (;) όμως ότι ο ηγούμενος Εφραίμ πήρε αναβολή (νομίζω δύο φορές) προκειμένου να παρουσιαστεί άμα τη “θριαμβευτική” επιστροφή του από την Αγία Ρωσία (όπου είχε μεταβεί με την Αγία Ζώνη) στην ανακρίτρια. Άρα, η όλη διαδικασία πήρε το δρόμο της με βάση την 30η Νοεμβρίου, οπότε έληξε η απολογία Εφραίμ και με δεδομένη τη διαφωνία Ανακρίτριας και Εισαγγελέως για την προφυλάκισή του, φτάσαμε στην 23η Δεκεμβρίου.

  3.Είδαμε αρκετούς ιεράρχες της Εκκλησίας της Ελλάδος να διαμαρτύρονται έντονα για την απόφαση της προφυλάκισης, λέγοντας μάλιστα ότι σκοπός είναι να “χτυπηθεί η Εκκλησία, ο μοναχισμός, το Άγιον Όρος” και άλλα παρόμοια. Λένε, επίσης, ότι δεν είναι δυνατόν να οδηγείται στη φυλακή ο ηγούμενος Εφραίμ, όταν τόσοι άλλοι “εγκληματίες” κυκλοφορούν ελεύθεροι κ.ο.κ. Δηλαδή, οι σεβαστοί μας ιεράρχες μπαίνουν στον πειρασμό της σύγκρισης. Ο καλός και οι κακοί!

  Σκέπτομαι, λοιπόν, με τη λογική τους, ήτοι της σύγκρισης: Όταν έμπαινε στη φυλακή, “ως ο τελευταίος εγκληματίας” – όπως λένε και για τον Εφραίμ- ο συνεπίσκοπός τους Αττικής – τότε – Παντελεήμων (ο πρώτος Δεσπότης στη νεώτερη ιστορία που φυλακίστηκε), γιατί δεν αντέδρασαν; Αντιθέτως, κατάπιαν τη γλώσσα τους; Και σημειώσατε ότι ο Παντελεήμων δεν βαρυνόταν με κατηγορίες όπως αυτές του Εφραίμ. Ήταν πολύ πιο “ιδιωτική” η υπόθεσή του (διένεξη με το μοναστήρι του Αγ. Εφραίμ). Τότε δεν υπήρχε “σχέδιο” εναντίον της Εκκλησίας και τα γνωστά, που λένε κατά καιρούς; Τα ίδια ισχύουν και για την υπόθεση του φυλακισμένου Αρχιμ. Ιάκωβου Γιοσάκη, ο οποίος έχει και κάτι αθωωτικές αποφάσεις στο ενεργητικό του.

  4.Η υπόθεση Εφραίμ ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών και επιστολών στο διαδίκτυο και όπου αλλού. Έχουμε,δηλαδή, μια σφοδρή διαμαρτυρία απέναντι στην απόφαση της Δικαιοσύνης; Υπάρχει ανάλογο προηγούμενο; Πότε άλλοτε πολίτες τόλμησαν να διαμαρτυρηθούν τόσο έντονα για μια δικαστική απόφαση; Και, μάλιστα, επικαλούνται και τη ρωσική παρέμβαση, σα να είναι αυτή η επιβεβαίωση της στάσης τους! Μιλάνε για τη “θριαμβευτική πορεία” του Εφραίμ στη Ρωσία και για τη δόξα που είχε εκεί, ενώ εδώ… Το ερώτημα είναι αν ο θρίαμβος ήταν του Εφραίμ ή της Αγίας Ζώνης. Εκτός και αν Εφραίμ και Αγία Ζώνη ταυτίζονται. Αν είναι έτσι, να ξέρουμε να θεωρούμε πλέον ότι ο φύλακας ενός λειψάνου ή κειμηλίου αιώνων, δεν είναι απλώς φύλακας αλλάείναι ο ίδιος το ιερό σέβασμα. Και η τιμή προς αυτό αντανακλά ίσα στο πρόσωπο του φυλάσσοντος! Ήμαρτον Κύριε!

  Και με την ευκαιρία, να εκφράσω για άλλη μια φορά την αντίθεσή μου στην ασύδοτη – πλέον – περιφορά λειψάνων ανά την οικουμένη, και μάλιστα χάριν προσωπικής καταξίωσης – και όχι μόνο- όπως συνέβη στην περίπτωση Εφραίμ.

  5.Κάποιοι είπαν ότι η προφυλάκιση Εφραίμ συνδέεται με την επιθυμία κάποιων να “καταστρέψουν τις ελληνορωσικές σχέσεις”! Δηλαδή, ο Ηγούμενος Εφραίμ είναι μέρος της διμερούς εξωτερικής πολιτικής; Οι σχέσεις Ελλάδος – Ρωσίας επηρεάζονται από τον Εφραίμ; Γιατί αν είναι έτσι, τότε μιλάμε για άλλου είδους “παιχνίδια” που παίζει ο Αγιορείτης Ηγούμενος.

  Αυτά προς το παρόν. Η επικαιρότητα τρέχει, οπότε μπορεί να επανέλθουμε.

  *O Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος είναι Θεολόγος

 13. Ο/Η Θεολόγος λέει:

  Επακριβώσεις στην ιδεολογική ταυτότητα
  του Θεόκλητου Φαρμακίδη

  Πρωτοπρ. Γεωργίου Δ. Μεταλληνού,

  3. Σ το χειρόγραφο του Φαρμακίδη έχουμε μία εκτενή και σαφή στο θέμα του Πανσλαβισμού αναφορά. Ο Φαρμακίδης μιλά για «σλαβική» και για «πανσλαβιστική ιδέα» και καθορίζει χρονικά τη διαμόρφωσή της στο τέλος του ρωσοτουρκικού πολέμου, σύγχρονα με την συνθήκη της Αδριανουπόλεως (1829) και την ίδρυση του Ελληνικού κράτους (1828). Της προσδίδει δε σαφή ανθελληνικό χαρακτήρα:

  – – – – – – – –

  «Ορμητήριον δε της Εταιρείας του Πανσλαβισμού είναι κατ’ αντίφρασιν άγιον λεγόμενον όρος. Εκεί υπάρχει καθιδρυμένον το σχολείον των αποστόλων του Πανσλαβισμού, και ούτοι δεν είναι μόνο Σλάβοι, αλλά και Έλληνες το Γένος. Το αργύριον και το χρυσίον τι δεν κατορθώνουσι; Και δεν είναι απόστολοι μόνον λαικοί, είναι και κληρικοί, και πόλλω περισσότεροι εκ του λεγομένου άγγελικού, ήτοι του μοναχικού τάγματος, διότι οι άγγελοι ούτοι έχουσι προς παντός άλλου την επιτηδειότητα και ικανότητα εις το μεταβάλλεσθαι κατά τους πολύποδας». Δεν μπορούμε να κρίνουμε εδώ, πως βλέπει τον μοναχισμό ο μοναχός- υποτίθεται- Φαρμακίδης. Υπενθυμίζουμε μόνο όσα περιέχει η «Έκθεσις της Επταμελούς Επιτροπείας του 1833» για το θέμα (23). Για τον Φαρμακίδη όμως ο σλαβισμός «φοβείται τον ελληνισμόν» και γι αυτό τον πολεμεί «πανταχόθεν της οθωμανικής επικρατείας». Η πολεμική δε αυτή περιλαμβάνει συγκεκριμένες ενέργειες:
  «

 14. Ο/Η Θεολόγος λέει:

  Ο Ελλαδικός Μοναχισμός τον 19ο αιώνα

  του π. Γεωργίου Μεταλληνού

  _ _ _ _

  Μετά την αποχώρηση του τουρκικού στρατού (1830), αρχίζει η αναδιοργάνωσή του23, με την συγκρότηση των μονών σε κοινόβια. Ως το 1912 θα υπάγεται στο Οθωμανικό Κράτος, για να αποβεί μετά τμήμα της Ελληνικής Πολιτείας, αναγνωρίζοντας όμως πάντα ως ανωτάτη πνευματική αρχή το Οικουμενικό Πατριαρχείο, του οποίου συνιστά “το σπουδαιότερο πνευματικόν κεφάλαιον” και “εκκλησιαστικήν πρεσβείαν […] δια τας άλλας Ορθοδόξους Εκκλησίας”24. Η απογραφή του 1846 έδωσε 1.557 μοναχούς, μια Έκθεση του 1883, 5.000 μοναχούς (3.000 οι Έλληνες). Το 1902 αναφέρονται 7.522 μοναχοί (Έλληνες 3.207)25.

  _ _ _ _

  Το β΄ ήμισυ του 19ου αιώνα υπεισήλθε στην ζωή της Αθωνικής Πολιτείας η νόσος των φυλετικών αντεγκλήσεων και ερίδων, που δεν περιορίσθηκε μόνο μεταξύ των μοναχών των ξένων εθνοτήτων, αλλ’ επεκτάθηκε και μεταξύ των Ελλήνων28, ανάλογα με τις προς τα έξω προτιμήσεις τους29. Ο πανσλαβισμός και η προσπάθεια διεθνοποιήσεως του Αγίου

  http://www.oodegr.com/oode/istoria/ekklisia/ellad_monax_19_ai_1.htm

 15. Παράθεμα: -Όταν η ρωσική Μαφία αυθαδιάζει « Πόντος και Αριστερά

 16. Ο/Η chretienorthodox λέει:

  Κυριε Ροΐδη

  Παρακαλω πολυ να μου επιτρεψετε να σας πω οτι την αιρεση «το Ονομα του Θεου ειναι Θεος», ουτε καν τη γνωριζει η Ορθοδοξη Εκκλησια, την αντιπαρερχεται μειδιουσα.

  Με εκτιμηση και φιλία
  Γεωργιος Θεοδοσιου

 17. Ο/Η λεο17751 λέει:

  Τάλαινα γλώσσα ελληνίς, οποία δεινά πάσχεις υφ’ Ελλήνων…!
  Ετσι , στο φτερό: Ονοματολατρία ( εκ του ονοματολάτρης) και μειδιώσα (μηδιάω).
  Καλή η αρθρογραφία, αλλά χρειάζεται εφόδια για να κρατήσεις το ενδιαφέρον πέραν της προσεγγίσεως!

  • Ο/Η chretienorthodox λέει:

   Αγαπητε κυριε λεο17751

   Παρακαλω πολυ επιτρεψτε μου να σας πω οτι συμφωνα με το Greek-Εnglish lexicon των Henry George Liddell και Robert Scott,
   http://www.perseus.tufts.edu/hopper/morph?l=meida%2Fw&la=greek&can=meida%2Fw0&prior=meidi-a/w&d=Perseus:text:1999.04.0057:entry=meidia/w&i=1#lexicon
   το ρημα στα αρχαια ελληνικα, ειναι «μειδάω», το «μηδιάω» που γραφεται, ειναι οπωσδηποτε ορθογραφικο λαθος και στη νεα ελληνικη, οχι η καταληξη, αλλα η ριζα «μηδ-«. Στη καθαρευουσα θα εγραφα «μειδιωσα» αλλα προτιμησα να το γραψω στη δημοτικη «μειδιουσα». Παντως δεν επιμενω στο θεμα της ορθογραφιας, εφοσον το νοημα ειναι το ιδιο.

   Με εκτιμηση και φιλία
   Γεωργιος Θεοδοσιου

 18. Ο/Η λεο17751 λέει:

  Κύριε Θεοδοσίου, ομολογώ ότι …με παρέσυρε η Μήδεια, που και αυτή, ως Θήλυ, μειδιά, ως μηνίσκος, μηνιαίως!
  Αλλά η δημοτική δεν έχει τέτοιες μετοχές. Μειδιώντας, λοιπόν, αντί μειδιώσα.

  Η σχέση του μειδιάματος με το ισχυρό φύλο (τις γυναίκες εννοώ!) είναι αρχαία όσο η ναθρωπότης και η σχέση με την σελήνη και τις φάσεις της.Κάπου είδα σε ταινία ντοκουμέντο στην τηλεόραση αναπαράσταση από εικονογραφία χριστιανικού ναού, μια μορφή γυναικός γυμνής με το αιδοίον όχι κάθετον αλλά πλάγιον, χαίνον και οδοντωτό (vagina dentata).Aυτό δεν ήταν μειδίαμα, αλλά γέλως!

  • Ο/Η chretienorthodox λέει:

   Αγαπητε κυριε λεο17751

   Παρακαλω πολυ δεχθειτε τις ευχαριστιες μου για τη σωστη μετοχη της δημοτικης που μου συστησατε: «μειδιωντας «.
   Με την ευκαιρια, και εφοσον επιτρεπει ο οικοδεσποτης μας κυριος Ροΐδης, θα σας πω τη μικρη μου ιστορια με την ελληνικη γλωσσα. Πηγα στη α’ γυμνασιου το 1964, τοτε που αρχισε η εκπαιδευτικη μετερρυθμιση του αειμνηστου Γεωργιου Παπανδρεου παππου του σημερινου πρωην Πρωθυπουργου. Μαθαινα να κλινω το ονομα: η κοκκινομαλοῦ, της κοκκινομαλούσας, ηταν η γραμματικη του Μανωλη Τριανταφυλλιδη, εαν εισαστε στην ηλικια μου, θα τα θυμαστε αυτα. Για να μη πολυλογω τελειωσα το γυμνασιο το 1970 μαθαινοντας τη γραμματικη και το συντακτικο του Τζαρτζανου, της αρχαιας ελληνικης. Ισως παρασυρθηκα απο τη κοκκινομαλουσα χωρις να το καταλαβω.

   Με εκτιμηση και φιλία
   Γεωργιος Θεοδοσιου

   • Ο/Η athriskos λέει:

    Φίλτατε κ. Θεοδοσίου, ο κύριος λεο17751 προσπαθεί να σας παρασύρει προς την νοοτροπία του πνιγμού και της απολιθώσεως της ελληνικής γλώσσας. Σας παρακαλώ να μη τσιμπήσετε ούτε μισό κοψίδι από το δηλητηριασμένο φαγητό του.

   • Ο/Η chretienorthodox λέει:

    Λιαν αγαπητε και περιποθητε κυριε Αθρησκε

    Παρακαλω πολυ να δεχθειτε τις θερμες μου ευχαριστιες για το ενδιαφερον σας να μη τσιμπησω ουτε μισο κοψιδι απο δηλητηριασμενο φαγητο. Η πολιτικη μου ομως ειναι αυτη του ευφυους ιχθυος, που τσιμπαει προσεχτικα το δολωμα και αποφευγει το αγκιστρι. Μου αρεσουν τα δολωματα, ειναι η specialitè μου.

    Με εκτιμηση και φιλία
    Γεωργιος Θεοδοσιου

 19. Ο/Η 666 λέει:

  Η αίρεσις της Ονοματολατρείας

  αναρτήθηκε στις 3 Σεπ 2009 11:45 μ.μ. από το χρήστη + Photios

  Πληροφορούμεθα ότι εις τας ημέρας μας αναβιώνει η αίρεσις της Ονοματολατρείας, μεταξύ κυρίως των Σλαύων Ορθοδόξων, τινές των οποίων ευρίσκουν καταφύγιον εις παρασυναγωγάς καθηρημένων η αχειροτονήτων καλουμένων και αυτών δήθεν ως Γ.Ο.Χ., μη όντες πράγματι. Οι παρασυνάγωγοι ούτοι υπνούνται μακαρίως μη αντιλαμβανόμενοι τον κίνδυνον εκ της υποθάλψεως της τοιαύτης αιρέσεως και προσθέτουν έτι περισσότερον κρίμα εις εαυτούς, ωσαν να μη έφθανε εις αυτούς η επισυσσωρευμένη επ’ αυτών οργή του Θεού δια τα σχίσματα τα οποία προεκάλεσαν και την απώλειαν τόσων ψυχών. Οθεν κρίνομεν σκόπιμον να αναφέρωμεν ολίγα τινά δια την κατεγνωσμένην ταύτην αίρεσιν.

  Ο σπινθήρ της αιρέσεως ηνάφθη υπό Ρωσου τινός Μοναχού Ιλαρίωνος λεγομένου. Ούτος εμόναζεν εις το εν Καυκάσω μετόχιον της Ι.Μ. Αγ. Παντελεήμονος Αγ. Ορους, Σιμων ο Χαναναίος, και το 1907 συνέγραψεν βιβλίον περί της νοεράς προσευχής υπό τίτλον «Επί των Ορέων του Καυκάσου». Εκεί ο συγγραφεύς, εις την προσπάθειάν του να ερμηνεύση την ωφέλειαν εκ της προσευχής του Ιησού, διετύπωσε την καινοφανή διδασκαλίαν ότι «ο Θεός ενυπάρχει εις το όνομά Του».

  Η διδασκαλία αυτή διεδόθη μεταξύ των αγιορειτών Ρωσων Μοναχών και απέκτησε έναν άλλο απολογητήν της νεοφανούς δοξασίας, τον π. Αντώνιον Μπουλάτοβιτς πρώην αξιωματικό του Τσαρικού στρατού. Οι έριδες μεταξύ των Ρωσων αγιορειτών ήσαν σφοδρές. Οι ονοματολάτραι κατώρθωσαν να εκλέξουν Δικαίον της Ι. Σκήτεως του Αγ. Ανδρέου. Ο Ηγούμενος της Μονής Αγ. Παντελεήμονος Μισαήλ, αλλά και ο Μπουλάτοβιτς απευθύνονται προς τον Οικ. Πατριάρχη Ιωακείμ Γ΄ ο οποίος καταδικάζει την Ονοματολατρείαν. Εις επιστολήν του προς τον Ηγούμενον Μισαήλ της 12ης Σεπτεμβρίου 1912, όπου μεταξύ των άλλων γράφει· «Τοις ανοήτως θεολογούσι αυτόθι μοναχοίς και την περί της θεότητος του ονόματος «Ιησούς» πεπλανημένη θεωρίαν επινοήσασι και εισάγουσι συμβουλεύομεν και εντελλόμεθα πατρικώς αμέσως και αυστηρώς αποστήναι από της ψυχωλέθρου πλάνης…», απηγόρευσε δε την ανάγνωσιν του βιβλίου «Επί των ορέων του Καυκάσου».

  Ομως ο Μπουλάτοβιτς υπεραμύνετο των δοξασιών του, εξέδωσε δε και βιβλία όπως την «Απολογία» και το «Περί του Ονόματος του Θεού» (τούτο ελληνιστί) και επιστολάς.

  Μεταξύ των άλλων ο Μπουλάτοβιτς υπεστήριξε ότι·

  «Το όνομα του Ιησού είναι Θεός»

  «Οι εν τω Θαβωρίω λόγοι οι ακουσθέντες υπό των Αποστόλων είναι αυτός ο Θεός»

  «Οι εν Σινά ακουσθέντες υπό των Ισραηλιτών λόγοι είναι αυτός ο Θεός»

  «Εν τοις ήχοις και εν τοις γράμμασι του ονόματος του Θεού είναι παρούσα η Χαρις του Θεού».

  Δηλαδή, αρκεί ο άνθρωπος να απαγγείλη το όνομα του Θεού (έτι και άνευ πίστεως, ασυνειδήτως) και ο Θεός είναι ηναγκασμένος να παρίσταται δια της Χαριτος του μετά του ανθρώπου αυτού και να πληροί τα αιτήματά του.

  Τούτο όμως είναι δυσειδαιμονία.

  Κατόπιν γνωμοδοτήσεως της Θεολογικής Σχολής της Χαλκης και ο Πατριάρχης Γερμανός Ε΄ καταδίκασε την αίρεσιν αυτήν ( Επιστολή Πατρ. Γερμανού Ε΄ της 15ης Φεβρουαρίου 1913). Και η Συνοδος της Ρωσικής Εκκλησίας ( Επιστολή 18ης Μαΐου, απόφασις 22ας Αυγούστου του 1913).

  Πρέπει να σημειωθή ότι εις την καταδίκην της αιρέσεως αυτής συνετέλεσε κατά πολύ ο ονομαστός Αγιορείτης Γερων Καλλίνικος ο λεγόμενος Ησυχαστής. Ο Γερων Καλλίνικος, αυτοδίδακτος γνώστης της ρωσικής γλώσσης είχε μελετήσει τα συγγράμματα του Ιλαρίωνος και του Μπουλάτοβιτς και είχε γράψει υπομνήματα τόσον προς το Πατριαρχείον Κωνσταντινουπόλεως όσον και προς το Εκκλησίαν της Ρωσίας. Χαρακτηριστική είναι η έκφρασις του Γεροντος Καλλινίκου περί των Ονοματολατρών· «άφησαν το κεφάλι και λατρεύουν την σκούφια».

  Δια τον λόγον αυτόν ο Τσάρος της Ρωσίας και ο Εκκλησία της Ρωσίας μετά την καταδίκην της αιρέσεως, απέστειλαν παράσημα προς τον Γεροντα Καλλίνικον, τα οποία φυλάσσονται μέχρι σήμερον εις την Αγιορειτικήν Καλύβην του Αγ. Γερασίμου. (βλ. «Καλλίνικος ο Ησυχαστής», εκδ. Ι. Μ. Παρακλήτου, σελ. 55-56).

  Μιαν σύγχρονον έκδοσιν της ονοματολατρικής πλάνης, θα εξετάσωμεν, Θεού θέλοντος, προσεχώς.

  • Ο/Η chretienorthodox λέει:

   Κυριε Ροΐδη

   Παρακαλω πολυ επιτρεψτε μου να σας πω οτι ο χρηστης + Photios ειναι επισκοπος μιας παραταξης παλαιημερολογιτων (ΓΟΧ), με τιτλο Μαραθωνος Φωτιος. Αρχιεπισκοπος της παραταξης, που ειναι η μεγαλυτερη στην Ελλαδα, ειναι καποιος Καλλινικος Στρατηγοπουλος, αλλα πνευματικος πατερας ειναι ενας συνταξιουχος δικηγορος και θεολογος ο κυριος Σακαρελος, εθνικιστης μεχρι του σημειου να λεη οτι απογονοι των αρχαιων Ρωμαιων δεν ειναι οι σημερινοι Γαλλοι, Γερμανοι και Ιταλοι αλλα εμεις οι Ελληνες οπως ειμαστε απογονοι και των αρχαιων Ελληνων. Καποτε ημουνα σ’ αυτη τη παραταξη, προκειται για την θρησκευτικη αφροκρεμα του ελληνικου εθνικισμου. Η διευθυνση της παραταξης ειναι http://www.ecclesiagoc.gr/ και του κυριου Φωτη Μαραθωνος http://sites.google.com/site/bishopphotios/
   Το αρθρο του κυριου Φωτη ειναι ορθοδοξο, αλλα δυστυχως στη καθαρευουσα.

   Με εκτιμηση και φιλία
   Γεωργιος Θεοδοσιου

 20. Ο/Η λεο17751 λέει:

  Κύριε Θεοδοσίου, επιτρέψτε μου ένα υστερόγραφο, που , από τη μεγάλη σας επιείκεια και αβρότητα, επικαλείσθε για να απαλύνετε την βαρύτητα του ιδικού μου ατοπήματος, να ανορθογραφώ μεμφόμενος των άλλων ανορθογραφίας!
  Η γλώσσα είναι η κιβωτός όλων, ως η παρθένος είναι η κιβωτός του σωτήρος, κατά την ορθόδοξον πίστιν. Και όπως είναι βλασφημία να θεωρήται η παρθένος ως απλούν σκεύος , που έλεγον οι εικονομάχοι (γκαζωμένοι) ανθέλληνες, εξ ίσου άτοπον και αναληθές είναι ότι σημασία έχει το νόημα. Το νόημα είναι το μέσον, που λένε οι θεωρητικοί της επικοινωνίας.Ομολογώ λοιπόν το έγκλημά μου, όσον μικρόν, όχι δι’ άλλον λόγον, ει μη για να ενδυναμώσω την ετοιμότητα διαφυλάξεως της κιβωτού, της γλώσσας μας , από την καθημερινή (μου, μας,) ατημελησία.

  • Ο/Η laskaratos λέει:

   Kύριε λεο17751,
   και η ΟνοματολατρΕΙα, νομίζω πως γράφτηκε σωστά.
   Γιατί την θέλετε ΟνοματολατρΙα;

 21. Ο/Η λεο17751 λέει:

  Kύριε Λασκαράτε,η μεν λατρεία παράγεται από το ρήμα λατρεύω, και γράφεται με -ει-, αλλά τα σύνθετα ουσιαστικά με β’ συνθετικό τη εις -λατρία παράγονται από το αντίστοιχο ουσιαστικό όνομα, όπως πχ ειδωλολατρία από το ειδωλολάτρης, θέμα ειδωλολατρ+ κατάληξη -ία , ειδωλολατρία.
  Οι κανόνες παραγωγής λέξεων της ελληνικής έχουν σταθερότητα και λογική δομή, γι αυτό χρησιμοιπείται η γλώσσα μας για την παραγωγή ορολογίας διεθνούς, ως ακριβέστατον ωρολόγιον.

  • Ο/Η laskaratos λέει:

   Ευχαριστώ πολύ, το αγνοούσα.
   Και να σκεφθεί κανείς πως αν βάλει στο Google «ονοματολατρία», τον διορθώνει ρωτώντας: «Μήπως εννοείτε ονοματολατρεία;».

   • Ο/Η λεο17751 λέει:

    Στο Google βρίσκετε συχνότητα καταχωρίσεων, αλλά που δεν είναι απαραιτήτως ορθές.και επειδή όλοι κάνουμε ορθογραφικά λάθη και στο διαδίκτυο, θα βρήτε και αυτά και τα άλλα.Η λέξη ονοματολατρ(ε)ία ίσως είναι καινούργια καταχώριση, οπότε…
    Χαίρομαι που σας φάνηκα χρήσιμος.

 22. Ο/Η λεο17751 λέει:

  Ευγενέστατε Κύριε θεοδοσίου, η κατάληξη ονομάτων, επιθέτων, -ούσα της δημοτικής μας γλώσσας σχετίζεται αλλά δεν ταυτίζεται με τη σημασία που εχει η ίδια κατάληξη6των θηλυκών μετοχών στην αρχαία μας γλώσσα και την καθαρεύουσα.Εζησα κι εγώ αυτές τις μεταρρυθμιστικές περιπέτειες, που μας βγήκαν κάπως όξινες, αλλά η ποικιλία και η πολυμορφία τελικά είναι κατ’ εξοχήν ελληνικές αρετές, και μεγάλη χαρά και απόλαυση η αναστροφή με τον Θουκυδίδη και τον Ξενοφώντα, τον Ομηρο και τον Σοφοκλή, την ίδια περίοδο της νειότης που εμυούμεθα στον Καζαντζάκη και τον Παπαδιαμάντη, τον Ροϊδη και τον Παλαμά τον Σικελιανό και τον Παπαρρηγόπουλο και τον Καβάφη.
  Είμαστε τυχεροί, σαν πρίγκηπες…

  • Ο/Η athriskos λέει:

   Κύριε λεο17751, μετά χαράς μου διαπιστώνω ότι και νέος χωροφύλαξ, η αφεντιά σας δηλαδή, της εννόμου ορθογραφικής τάξεως ενεφανίσθη εις το διαδίκτυον, πλην εκείνου του πρωτοπόρου κυρίου Τεσσαρακοντάκου. Ελπίζω να μην τσακωθείτε εις περίπτωσιν οπού προκύψει συναμεταξύ σας πρόβλημα νομής εξουσιών και αρμοδιοτήτων, επί του σοβαροτάτου αυτού θέματος.

   • Ο/Η λεο17751 λέει:

    Γράφετε σεις όπως σας καπνίσει , και μη δίνετε σημασία σε γραμματική και…χωροφυλακή!Γράφετε και με λατινικά γράμματα για να κρύβετε, ως χαμαιλέων, την αμηχανία σας, πώς γράφεται τούτο και πώς εκείνο:Το γκρηκλις τα καλύπτει όλα, κ Αθερίσκε!Και μη σας απασχολεί η μετριότης μου, δεν πρόκειται να ασχοληθώ ξανά μαζί σας.

  • Ο/Η athriskos λέει:

   Κύριε λεο17751, εμείς ούτε ένα ορθογραφικό λάθος κι εσείς να χρησιμοποιείται αβασάνιστα λέξεις που δεν υπάρχουν! Τα όργανα της τάξεως έχουν πάντοτε περισσότερα δικαιώματα.

  • Ο/Η chretienorthodox λέει:

   Οσιολογιωτατε κυριε λεο17751

   Παρακαλω πολυ να μου επιτρεψετε να σας πω – εφοσον βεβαια δημοσιευσει το μηνυμα ο αγιος οικοδεσποτης – σχετικα με τη διαχρονικοτητα της ελληνικης γλωσσας, οτι οι Ευρωπαιοι μαθαινουν αρχαια ελληνικα στο Λυκειο και νεα ελληνικα στο πεζοδρομιο, και καυχωνται μεν για τη γνωση της αρχαιας ελληνικης αλλα ντρεπονται και να παραδεχτουν οτι γνωριζουν νεα ελληνικα. Για παραδειγμα ρωτησα μια Γαλλιδα, στα γαλλικα «γνωριζετε νεα ελληνικα;» και αρνηθηκε κατηγορηματικα. Μετα τη ρωτησα «ποσο παει το μαλλι;» και εγινε κατακκοκινη χωρις βεβαια να μιληση.

   Με εκτιμηση και φιλία
   Γεωργιος Θεοδοσιου

 23. Ο/Η Ανευλαβής λέει:

  Ακόμη και η Γλώσσα ……………ρει!
  (ο νοών………και άνευ εξηγήσεων)

  • Ο/Η athriskos λέει:

   Κύριε Ανευλαβή, η γλώσσα είναι ζωντανός οργανισμός και ως τέτοιος υφίσταται αλλαγές δίχως να ταράσσει την βασική της τάξη και χωρίς να εξαρτάται η αρτιότητά της από τα συντακτικά και ορθογραφικά λάθη των οποιωνδήποτε ανθρώπων.
   Χίλιες φορές να λέει κανείς σοβαρά πράγματα δια τοιούτων λαθών παρά ανοησίες ορθογραφώντας.

 24. Ο/Η Ανευλαβής λέει:

  Συμφωνώ κύριε άθρησκε, καλύτερα να λέμε μαλακίες, παρά να τις πράττουμε. Ε …έχει την διαφορά του.

 25. Ο/Η Nτένης ο τρομερός λέει:

  Παράνομα λειτουργεί ο Εφραίμ

  Τρίτη, 10 Ιανουαρίου 2012 13:04

  Χωρίς τη γραπτή άδεια της μητρόπολης Νικαίας, κάτι που είναι απαραίτητο, λειτουργεί στην εκκλησία των φυλακών Κορυδαλλού ο αρχιμανδρίτης Εφραίμ. Μάλιστα, ο κ. ΕΦραίμ επιχείρησε να εμφανιστεί με πολυτελή άμφια, κάτι που το απέτρεψε την τελευταία στιγμή ο ιερέας της μητρόπολης Νικαίας που συλλειτούργησε λέγοντας: «Γέροντα, εδώ είναι φυλακές». Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της ΝΕΤ FM, μαζί με τον Εφραίμ λειτούργησε παράνομα ένας ακόμη αρχιμανδρίτης, ο οποίος είχε μπει στις φυλακές ως επισκέπτης. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για μοναχό της Μονής Βατοπεδίου. Ο διευθυντής του γραφείου του μητροπολίτη Νικαίας, μιλώντας στη ΝΕΤ FM, επιβεβαίωσε ότι ο Εφραίμ, διά μέσου του Πατριαρχείου και της Εκκλησίας της Ελλάδας, δεν έχει υποβάλει σχετικό αίτημα προκειμένου να πάρει την απαραίτητη άδεια για να λειτουργεί στις φυλακές.

  Πηγή: ΝΕΤ FM
  Ρεπορτάζ: Νίκος Γαραντζιώτης
  Επιμέλεια: Μπέττυ Σαβούρδου

 26. Ο/Η Nτένης ο τρομερός λέει:

  Εφραίμ: Ο πλέον προνομιούχος κρατούμενος των φυλακών

  Μόνο την Αγία Ζώνη δεν του έχουν ζητήσει του ηγούμενου Εφραίμ να πάει στον Κορυδαλλό. Ο προφυλακισμένος εδώ και δύο εβδομάδες Αρχιμανδρίτης που κατηγορείται σε βαθμό κακουργήματος για το σκάνδαλο της Μονής Βατοπαιδίου αποτελεί, όπως υποστηρίζουν αρκετοί, τον πλέον προνομιούχο κρατούμενο στην ιστορία των φυλακών.

  Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι κρατείται μόνος του σε ειδική πτέρυγα των φυλακών, στο κελί που βρίσκεται απέναντι σε αυτό του τελευταίου χουντικού κρατούμενου Νίκου Ντερτιλή (αυτοί οι δύο είναι και οι μόνοι σε ολόκληρη τη φυλακή που έχουν ατομικό κελί). Είναι και το ότι καθημερινά του παραχωρείται ειδικό γραφείο για να δέχεται τους δεκάδες επισκέπτες του, χωρίς πάντα να τηρείται το ωράριο του επισκεπτηρίου. Εκεί υποδέχεται πολιτικούς, Μητροπολίτες και απλούς πιστούς και εκεί παραλαμβάνει τα… πεσκέσια που του πηγαίνουν, τα οποία και καταναλώνει στο κελί του.

  Ο ίδιος ο ηγούμενος υποστηρίζει ότι η δίωξή του είναι πολιτική και δηλώνει την πίστη του ότι σύντομα θα επιστρέψει στο Αγιο Ορος και στα καθήκοντά του. Με τα μαύρα του ράσα και το μοναστικό του σκούφο αποτελεί μια ιδιαίτερη φιγούρα των φυλακών που προσεύχεται συνεχώς και μάλιστα έχει ζητήσει να ιερουργεί στο εκκλησάκι των φυλακών του Κορυδαλλού. Η… πρεμιέρα έγινε, σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr στην πρωτοχρονιάτικη λειτουργία όπου καθήκοντα δεξιού ψάλτη άσκησε ο επίσης προφυλακισμένος Ιάκωβος Γιοσάκης.

  Την ίδια ώρα που ο ηγούμενος Εφραίμ περιμένει να περάσει ο χρόνος για να καταθέσουν οι συνήγοροί του αίτησης αποφυλάκισης με περιοριστικά μέτρα, η εισαγγελία Πρωτοδικών διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας σε βάρος των αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. που δεν εκτέλεσαν αμέσως την απόφαση για την προσωρινή του κράτηση. Σύμφωνα με την εισαγγελία οι αξιωματικοί που μετέβησαν στο Αγιο Ορος όφειλαν να τον συλλάβουν αμέσως και να τον μετακινήσουν στο Κέντρο Υγείας των Καρυών για να ξεπεράσει εκεί φρουρούμενος το πρόβλημα υγείας του αντιμετώπιζε και όχι να του επιτρέψουν να παραμείνει στο κελί του στη Μονή Βατοπαιδίου μέχρι την ανάρρωσή του.

  Από την άλλη πλευρά όμως, το αίτημά του να αντικατασταθεί η προφυλάκιση με περιοριστικούς όρους δεν φαίνεται να μπορεί να γίνει εύκολα αποδεκτό καθώς όπως αναφέρουν ασφαλείς πληροφορίες οι δικαστές είναι ιδιαίτερα ενοχλημένοι από τις πιέσεις που τους είχαν ασκηθεί και τους ασκούνται ακόμη για ευνοϊκή μεταχείριση του Αρχιμανδρίτη.

  Οπως αναφέρεται μάλιστα στην έντυπη έκδοση της εφημερίδα το Βήμα «οι δικαστές πίστευαν ότι υπήρχαν τεράστιες πολιτικές ευθύνες για την υπόθεση του Βατοπαιδίου. Ελεγαν ότι οι µισοί πολιτικοί που χειρίστηκαν την ανταλλαγή των ακινήτων µε τη λίµνη Βιστωνίδα έπρεπε να ήταν φυλακή. Είχαν µάλιστα εστιάσει τα σχόλιά τους σε πρώην υπουργό που βοήθησε στη µετατροπή µιας έκτασης στην Ουρανούπολη από δασική σε χορτολιβαδική και ο οποίος, όπως έλεγαν, έπρεπε ήδη να ήταν στη φυλακή».

  Σύµφωνα µε τις ίδιες πηγές, οι δικαστικοί λειτουργοί θεωρούσαν ότι ήταν ψευδές το επιχείρηµα του ηγουµένου Εφραίµ ότι όλες οι ενέργειές του είχαν µοναδικό στόχο την αναστήλωση της Μονής Βατοπαιδίου. Οπως µάλιστα εκµυστηρεύονταν, «αν ήταν έτσι, γιατί δηµιουργήθηκαν off shore εταιρείες; Ποιος ήταν ο λόγος η µονή να εµφανίζεται να αγοράζει η ίδια µέσω της Ανθεµιάς ακίνητα που είχε ανταλλάξει µε το Ελληνικό ∆ηµόσιο;»
  Οπως προκύπτει από την ίδια ροή πληροφόρησης, οι δικαστικοί λειτουργοί ήταν ιδιαίτερα ενοχληµένοι από πιέσεις που ασκούνταν από τη Ρωσία -και στη διάρκεια επίσκεψης στη Μόσχα υπουργού της προηγούµενης κυβέρνησης- αλλά και από τηλεοπτικές εκποµπές που µιλούσαν για «σκευωρία».

  ΠΗΓΗ: iefimerida.gr

  • Ο/Η Μίμης ο σιδεράς λέει:

   http://www.facebook.com/group.php?gid=61551197673

   ΑΓΙΟΣ ΠΕΡΒΕΖΗΣ-ΓΙΟΣΑΚΗΣ-ΕΦΡΑΙΜ

   Τοίχος
   Πληροφορίες
   Φωτογραφίες

   .

   Βασικές πληροφορίες
   .

   Όνομα:ΑΓΙΟΣ ΠΕΡΒΕΖΗΣ-ΓΙΟΣΑΚΗΣ-ΕΦΡΑΙΜΚατηγορία:Ψυχαγωγία & Τέχνες – ΔιασημότητεςΠεριγραφή:Στην παρούσα ομάδα καλείστε να προσέρχεστε με Θρησκευτική κατάνξη και ευλάβεια και να ενταχθείτε με τά από νηστεία επτά ημερών αρχής γενομένης από την στιγμή που θα σας κοινοποιηθεί το αίτημα. Μόλις αυτά γίνουν πράξη λοιπόν με ευλάβεια και κατάνυξη θα προσέλθετε να γίνετε μέλος της εν λόγω ομάδας, γιά να γίνετε μέλος πρέπει ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΩΣ να ψηφίσετε έναν από αυτούς τους τρεις γίγαντες της ιερωσύνης.
   Ποιός είναι καλύτερος απο τους τρεις :
   A. Ο Άγιος Πρεβέζης που οι επιδόσεις του συναγωνίζονταν τον μεγάλο ΚΩΣΤΑ ΓΚΟΥΣΓΚΟΥΝΗ
   Β. Ο Πατήρ Γιοσάκης ο γνωστός οπισθόβουλος αρχαιοκάπηλος
   Γ. Ο διαχειριστής ακινήτων Εφραίμ
   Δεκτά και Exit Polls και δημοσκοπήσεις
   ΕυχαριστώΤύπος απορρήτου:Ανοιχτή ομάδα: Το περιεχόμενο μπορούν να το δουν όλοι.

  • Ο/Η chretienorthodox λέει:

   «…προσεύχεται συνεχώς…»

   Τρομερε κυριε Ντενη

   Παρακαλω πολυ να μου επιτρεψετε μια ερωτηση: προσευχεται και την ωρα που κοιμαται ο αγιος καθηγουμενος;

   Με εκτιμηση και φιλία
   Γεωργιος Θεοδοσιου

 27. Ο/Η Μίμης ο σιδεράς λέει:

  Εφραίμ στο ιερό, Γιοσάκης στο ψαλτήρι και Ντερτιλής στο παγκάρι

  του Παναγιώτη Σουρέλη

  Μία Λειτουργία… διαφορετική από τις άλλες παρακολούθησαν οι κρατούμενοι στις φυλακές του Κορυδαλλού την ημέρα της Πρωτοχρονιάς.

  Η επιθυμία του προφυλακισμένου αρχιμανδρίτη της Μονής Βατοπαιδίου Εφραίμ να τελέσει το μυστήριο έγινε δεκτή. Σε κλίμα κατάνυξης ο Εφραίμ τέλεσε την Πρωτοχρονιάτικη Θεία Λειτουργία στην εκκλησίας της φυλακής, ενώ εκ δεξιών του στο ψαλτήρι είχε τον επίσης προφυλακισμένο αρχιμανδρίτη Ιάκωβο Γιοσάκη! Μάλιστα, οι δύο κληρικοί είναι στην ίδια πτέρυγα, την ΣΤ’ του Κορυδαλλού, όχι όμως και στο ίδιο κελί, αφού ο Εφραίμ μένει μόνος του. Και αυτό δεν είναι το μόνο προνόμιο που έχει, προκαλώντας την αντίδραση άλλων κρατουμένων.

  Ο ηγούμενος Εφραίμ κάνει τα επισκεπτήριά του όχι στην κοινή αίθουσα με το διαχωριστικό, αλλά σε γραφείο τμηματάρχη των φυλακών! Σχεδόν καθημερινά δέχεται επτά πρόσωπα που ο ίδιος έχει επιλέξει και συγκεκριμένα δύο δικηγόρους, δύο γιατρούς και τρεις κληρικούς, ενώ σύμφωνα με πηγές από τον Κορυδαλλό, κάποιες φορές δεν τηρείται το καθορισμένο ωράριο των επισκεπτηρίων. «Η φυλακή ασχολείται από το πρωί μέχρι το απόγευμα με τα επισκεπτήρια του Εφραίμ» μας είπαν χαρακτηριστικά.

  Αν και μοναχός, ο Εφραίμ δεν φαίνεται να ακολουθεί τη λιτή διατροφή. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επισκέπτες τού φέρνουν καθημερινά σακούλες γεμάτες με τρόφιμα, τα οποία ο ηγούμενος καταναλώνει στο κελί του. Πρόκειται για το κελί στο οποίο ήταν προφυλακισμένος ο «δικαστής με τη μεζούρα» Ευάγγελος Καλούσης. Στην ίδια πτέρυγα των περίπου 100 τ.μ., η οποία χωρίζεται σε ισόγειο και πρώτο πάτωμα (ο Εφραίμ βρίσκεται στο πρώτο) βρίσκεται και ο Στρατηγός της Χούντας Νικόλαος Ντερτιλής, αλλά και ορισμένοι επίορκοι αστυνομικοί και κατηγορούμενοι για οικονομικές υποθέσεις. Στο ισόγειο κρατούνται μπράβοι, αλλά και ορισμένοι που διατρέχουν κίνδυνο για τη ζωή τους εξαιτίας βεντέτας ή άλλων λόγων.

  Ο Εφραίμ έχει μετατρέψει το κελί του σε μικρό εικονοστάσι. Διαβάζει καθημερινά επί ώρες την Αγία Γραφή και προσεύχεται, ενώ σε όσους του πιάνουν κουβέντα, τους συμβουλεύει «να έχετε υπομονή και πίστη». Η εικόνα που έχουν σχηματίσει στον Κορυδαλλό για τον ηγούμενο της Μονής Βατοπαιδίου, είναι ότι πρόκειται για έναν πανέξυπνο άνθρωπο. «Τα μάτια του πετάνε φλόγες» μας είπαν χαρακτηριστικά…

 28. Ο/Η chretienorthodox λέει:

  Κυριε Μιμη σιδερά,

  Παρακαλω πολυ να μου συγχωρεσετε το λαθος στο πιο πανω σχολιο. Σας μπερδεψα με το τρομερο κυριο Ντενη. Οτι «Τα μάτια του πετάνε φλόγες » το δεχομαι γιατι τον εχω γνωρισει προσωπικα, στη μονή του, πολυ πριν ξεσπασουν τα σκανδαλα. Ειναι εξυπνοτατος ανθρωπος.

  Με εκτιμηση και φιλία
  Γεωργιος Θεοδοσιου

 29. Ο/Η chretienorthodox λέει:

  Κυριε Ροΐδη

  Παρακαλω πολυ να ριξετε μια ματια στη ανακοινωση αυτη http://aktines.blogspot.com/2012/01/blog-post_4664.html και να πειτε στο κυριο Λασκαρατο να γραψη ενα σχολιο σχετικα.

  Με εκτιμηση και φιλία
  Γεωργιος Θεοδοσιου

 30. Ο/Η tomoly λέει:

  Ο ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ ΚΑΘ’ ΟΔΟΝ ΠΡΟΣ ΕΦΡΑΙΜ!!!

  Χαράς ευαγγέλια για Σκάει και Αλαφουζέικο, γενικώς

  http://www.skai.gr/news/greece/article/191603/sto-pleuro-tou-efraim-arhiepiskopos-kai-iera-sunodos/

  «Στο πλευρό του Εφραίμ Αρχιεπίσκοπος και Ιερά Σύνοδος»
  Τον Εφραίμ θα επισκεφτεί στον Κορυδαλλό ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος

  «Συνήλθε σήμερα Πέμπτη, 12 Ιανουαρίου 2012, στην τρίτη Συνεδρία Της για το μήνα Ιανουάριο η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

  »Κατά την σημερινή Συνεδρία η Διαρκής Ιερά Σύνοδος επικύρωσε τα Πρακτικά της προηγουμένης Συνεδρίας.

  »Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ασχολήθηκε με το θέμα της προφυλακίσεως του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου κ. Εφραίμ, Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου του Αγίου Όρους, μάλιστα ως προς τον χρόνο ανακοινώσεως και εκτελέσεώς της εν ημέραις μεγάλων εορτών της χριστιανοσύνης και ως προς την παραβίαση των ιερών θεσμίων και μη τήρηση των εκ του αυτοδιοικήτου του Αγίου Όρους απορρεόντων καταστατικών όρων.

  »Το γεγονός τούτο, το οποίο έχει καίρια πλήξει το κύρος της Εκκλησίας μας και δικαιολογημένως έχει βαθύτατα λυπήσει το ορθόδοξο χριστεπώνυμο πλήρωμα της Ελλάδος και πέραν των ορίων αυτής, ταυτοχρόνως έχει προκαλέσει και σοβαρό προβληματισμό και αυστηρά κριτική διακεκριμένων επιστημόνων του νομικού κόσμου.

  Η Εκκλησία μας σέβεται τις αποφάσεις της δικαιοσύνης και ως εκ τούτου δεν θα επεθύμει κατά κανένα τρόπο να περέμβει στις αρμοδιότητες αυτής, μολονότι κατά καιρούς υπήρξαν ρωγμές ως προς την ορθότητα αυτών.

  »Ωστόσο, μαζί με το πλήθος των πιστών, εκφράζει την συμπάθεια απάντων των μελών Αυτής προς τον δοκιμαζόμενο Καθηγούμενο, εκφράζουσα άμα και την ευχή και την ελπίδα όπως σύντομα επανεξετασθεί ψυχραιμότερα το ενδεχόμενο αποφυλακίσεώς του.

  »Κατ αυτάς θα τον επισθεφθεί εις τας φυλακάς Κορυδαλλού ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπο … »

  ΥΓ. «Για τα λεφτά τα κάνεις όλα»!

 31. Παράθεμα: Ορθόδοξος Μυστικισμός και Μαθηματικά στην ΕΣΣΔ | Ροΐδη και Λασκαράτου Εμμονές

 32. Ο/Η του κώλου λέει:

  αγόρασε χρόνο ο εφραίμ, οι καρέκλες ήταν το πρόσχημα για αναβολή της δίκης.

  http://www.kathimerini.gr/805601/article/epikairothta/ellada/monh-vatopedioy-gia-tis-23-martioy-diekoph-h-dikh

  Μονή Βατοπεδίου: Για τις 23 Μαρτίου διεκόπη η δίκη

  ΙΩΑΝΝΑ ΜΑΝΔΡΟΥ

  Βασικός κατηγορούμενος ο ηγούμενος Εφραίμ.

  Για τις 23 Μαρτίου διέκοψε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών τη δίκη για την υπόθεση των ανταλλαγών της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου με το ελληνικό Δημόσιο, η οποία άρχισε το πρωί της Δευτέρας σε μία κατάμεστη αίθουσα, με την παρουσία δεκάδων ιερέων, μοναχών και καλογραιών, με βασικούς κατηγορούμενους τον ηγούμενο Εφραιμ και τον μοναχο Αρσένιο.

  Το δικαστήριο προχώρησε σε διακοπή προκειμένου να οριστεί άλλη δικαστική αίθουσα, ώστε να μπορεί να διεξαχαχθεί η διαδικασια με τα 13 πρόσωπα που κάθονται στο εδώλιο – έχει αποβιώσει μία εκ των κατηγορουμένων – και τους συνηγόρους τους.

  Με την έναρξη της διαδικασίας δήλωσε παράσταση πολιτικής αγωγής το ελληνικό Δημόσιο, το οποίο, σύμφωνα με τους συνηγόρους του, διεκδικεί ποσό 234 εκατ. ευρώ. Οπως ανέφεραν, το παραπάνω ποσό αφορά τις πραγματικές αξίες των συνολικά 76 ακινήτων που έδωσε το Δημόσιο για να παραλάβει τη λίμνη Βιστωνίδα, ενώ στο κατηγορητήριο η αξία με βάση τις τιμές των συμβολαίων προσδιορίζεται στα 69,4 εκατ. ευρώ. Το Δημόσιο, πλην της περιουσιακής του ζημίας, διεκδικεί επίσης και ποσό 1,8 εκατ. ευρώ «εις ολόκληρον» για την ηθική βλάβη που υπέστη από τις πράξεις των κατηγορουμένων».

  Όπως ανέφεραν οι εκπρόσωποι του Δημοσίου, για την υπόθεση έχουν κατατεθεί 28 αγωγές, με τις οποίες το Δημόσιο αμφισβητεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Μονής επί της λίμνης, και επίσης ζητά την ακυρότητα των πράξεων ανταλλαγών. Ωστόσο μεχρι σήμερα δεν έχει κριθεί αμετάκλητα το ιδιοκτησιακό καθεστώς, αν και έχουν εκδοθεί 14 δικαστικές αποφάσεις υπέρ της Μονής απο πρωτοβάθμια πολιτικά δικαστήρια.

  Μάρτυρες στη δίκη θα καταθέσουν εκπρόσωποι όλων των Πατριαρχείων αλλα και ο επίτιμος Προεδρος της ΝΔ, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

 33. Ο/Η Sancta paraphilia λέει:

 34. Ο/Η του κώλου λέει:

  Xριστιανική αγάπη

  http://www.ethnos.gr/politiki/arthro/gia_3_ores_o_poutin_sto_agion_oros-64381855/

  Εμπλοκή ωστόσο παρουσιάστηκε με τον πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών, Κύριλλο, ο οποίος φτάνει αύριο το μεσημέρι και ήθελε να συνοδεύεται από 50 κληρικούς στην υποδοχή που θα του γίνει στον Ναό του Πρωτάτου στις Καρυές. Διαφώνησαν όμως οι Αγιορείτες και τελικά θα πάει μόνο με 3-4 επισκόπους, ενώ μετά την εξέλιξη αυτή δεν θα παραστεί τελικά στην υποδοχή Πούτιν το Σάββατο στο Πρωτάτο στις Καρυές και θα δεχτεί τον Ρώσο πρόεδρο αργότερα στη Μονή του Αγίου Παντελεήμονα.

  http://www.iefimerida.gr/news/269336/paylopoylos-se-poytin-agion-oros-einai-o-katalliloteros-topos-empneysis-enos-igeti#ixzz49zZVqWWY

  ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΞΙΕΣ ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣΥΝΗΣ
  Παυλόπουλος σε Πούτιν: Το Αγιον Ορος είναι ο καταλληλότερος τόπος έμπνευσης ενός ηγέτη

  http://tvxs.gr/news/ellada/maxi-paraskinioy-gia-ton-throno-poios-tha-katsei-o-poytin-i-paylopoylos

  Μάχη παρασκηνίου για τον «θρόνο»: Ποιος θα κάτσει, ο Πούτιν ή ο Παυλόπουλος;

  Το… Θρόνιασμα

  Μάχη παρασκηνίου σημειώθηκε κατά τη επίσκεψη του Ρώσου προέδρου στο Άγιο Όρος για το ποιος θα κάτσει στον επισκοπικό θρόνο του Ιερού Ναού του Πρωτάτου την ώρα της δοξολογίας: Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ή ο Προκόπης Παυλόπουλος;

  Σύμφωνα με την Καθημερινή, όλα συνέβησαν ενώ ο Ρώσος πρόεδρος βρισκόταν καθ’ οδόν προς τον Άθω για την προσκυνηματική επίσκεψή του. Η Ιερά Κοινότητα, το ανώτατο διοικητικό όργανο της αγιορείτικης κοινωνίας, παρά τις αντιδράσεις από την Προεδρία, αποφάσισε πως στον επισκοπικό θρόνο θα κάτσει ο Ρώσος πρόεδρος, όπως και συνέβη, με τον Έλληνα πρόεδρο, όπως αναφέρει η εφημερίδα, να μην παρίσταται καθόλου στην τελετή και να υποδέχεται τον Βλαντιμίρ Πουτιν στα σκαλιά του κτιρίου της Ιεράς Κοινότητας.

  Το όλο θέμα ανέκυψε όταν ετέθη στην συζήτηση μεταξύ εκπροσώπων της Πολιτείας και της Ιεράς Κοινότητα, για το πού θα καθίσει στην δοξολογία ο πρόεδρος Πουτιν, που είναι και το τιμώμενο πρόσωπο, και πού ο Ελληνας ομόλογός του, κ. Παυλόπουλος.

  Οι αγιορείτες υποστήριξαν ότι με βάση το τυπικό, ο τιμώμενος τοποθετείται στον επισκοπικό θρόνο και ο κ. Παυλόπουλος θα παρακαθόταν στο παραθρόνιοστασίδι, πλάι στον κ. Πουτιν. Ομως υπήρξε αντίδραση από την ελληνική προεδρία, που για λόγους συμβολισμού αρνήθηκε μια τέτοια λύση που θα έφερε «ένα σκαλί παρακάτω» τον προεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.

  Η προσπάθεια συμβιβασμού δια της τοποθέτησης δυο ίδιων πολυθρόνων μπροστά στα στασίδια, για να παρακολουθήσουν από εκεί οι κ. Παυλόπουλος και Πουτιν, δεν έγινε δεκτή από την Κοινότητα και έτσι ο Ρώσος πρόεδρος, ως τιμώμενο πρόσωπο, θα ανέβει στον επισκοπικό θρόνο, όμως ο κ. Παυλόπουλος δεν θα πάει στην δοξολογία και θα τον υποδεχθεί αμέσως μετά στην είσοδο του κτιρίου της Κοινότητας.

  Είχε προηγηθεί διαφωνία μεταξύ Ιεράς Κοινότητας και Πολιτείας και για την υποδοχή του κ.Πουτιν στις Καρυές. Από την προεδρία της Δημοκρατίας εκφράστηκε η επιθυμία να τον υποδεχθεί ο κ. Παυλόπουλος κατά την άφιξή του στην πλατεία των Καρυών. Όμως, οι αγιορείτες απέρριψαν κατηγορηματικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο, επικαλούμενες το αγιορείτικο τυπικό που προβλέπει υποδοχή στην πλατεία από τον «οικοδεσπότη», που είναι η Ιερά Κοινότητα, και έτσι ο κ. Παυλόπουλος θα υποδεχθεί τον ομόλογό του στις στην είσοδο της Κοινότητας.

  «Θύμα» της σύγκρουσης και του τεταμένου κλίματος εν γενεί έπεσε ο ο ειδικός γραμματέας για θέματα θρησκευτικής διπλωματίας του ΥΠΕΞ , κ. Στάθης Λιάντας. Οι μοναχοί τον κατηγόρησαν για «απαράδεκτους» χειρισμούς και απέστειλαν επιστολή στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΞ με τον οποία τον χαρακτηρίζουν ανεπιθύμητο πρόσωπο στο Αγιον Ορος.

 35. http://www.newsbomb.gr/ellada/news/story/700325/to-megalo-mystiko-toy-vlantimir-poytin-kai-i-proseyxi-toy-sto-agio-oros

  Της Μαρίας Γιαχνάκη

  Δεν ήταν τυχαίο που αναφερόταν διαρκώς στο Άγιο όρος στις συνομιλίες του και ο διακαής του πόθος ήταν να μείνει για λίγες ώρες στο Περιβόλι της Παναγίας, να συνυπάρξει με φωτισμένους γέροντες και να πιάσει στο χέρι του τα κομποσκοίνια τους. Ο Ρώσος ηγέτης έχει αδυναμία στα κομποσκοίνια αφού αυτά τον έμαθαν να προσεύχεται αδιαλείπτως όπως λέει στενός του συνεργάτης το ίδιο ευλαβής, και ιδιαίτερα όταν αυτά προέρχονται από χέρια μοναχών με δυνατή προσευχή τα οποία του δωρίζουν.

  «Η αξία να έχεις στα χέρια σου ένα κομποσκοίνι το οποίο έχει λιώσει προηγουμένως στα χέρια ενός μοναχού από τις προσευχές του είναι ανεκτίμητη» λέει πάντα ο Ρώσος ηγέτης.

  Η επιθυμία του μετά την υποδοχή στο Πρωτάτο του Αγίου Όρους ήταν να βρεθεί μόνος του με τους πατέρες της Ρωσικής Μονής αλλά και με Γέροντες που θεωρεί εκείνος ότι τον έχουν βοηθήσει να δυναμώσει και να στερεώσει την πίστη του με τις νουθεσίες τους και την πνευματική τους υπεροχή.

  Στο μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα ο πρόεδρος Πούτιν ήθελε να μείνει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, να περπατήσει για λίγο στην περιφέρεια του μοναστηριού και να προσευχηθεί σε έναν τόπο ιερό που μυρίζει λιβάνι και οι προσευχές των μοναχών φτάνουν ως τον ουρανό όπως συνηθίζει να λέει ο ίδιος στους συνεργάτες του όταν μιλάει για το Άγιο Όρος.

  Είχε ζητήσει λοιπόν, να φροντίσουν να έχει λίγο χρόνο μόνος του για να μπορέσει να ακουμπήσει τις ανθρώπινες αδυναμίες του εκεί που ο άνθρωπος ξεγυμνώνει τα πάθη του και μιλάει για αυτά ανάμεσα στα κεριά στα ιερά κειμήλια και τα λείψανα των Αγίων.

  Έτσι κι έγινε. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν λίγο μετά την υποδοχή του και στο ρωσικό μοναστήρι και την συνάντησή του με τον Ρώσο Πατριάρχη Κύριλο, αποχώρησε και για περίπου 40 λεπτά αφιερώθηκε στην προσευχή του μακριά από τα βλέμματα όλων ενώ εκτός από 2 πολύ στενούς του συνεργάτες κανείς δεν ήξερε που βρισκόταν .

  Στα χέρια του κρατούσε το μαύρο κομποσκοίνι με τις κόκκινες χάντρες που έχει από την πρώτη μέρα που πήγε στο Άγιο Όρος και περπατώντας απομακρύνθηκε από το μέρος της υποδοχής.

  Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι γνωστό ότι έχει χωρίσει με την σύζυγό του με την οποία δεν έχει καλές σχέσεις γεγονός που τον κουράζει ψυχολογικά και του δημιουργεί πολλές φορές προβλήματα στην ζωή του. Έχει όμως δύο υπέροχες κόρες με τις οποίες έχει άψογη σχέση και εγγόνια τα οποία υπεραγαπάει. Το αγκάθι του διαζυγίου του έχει μπει όμως πολύ βαθιά στην ζωή του αφού η επαφή της πρώην συζύγου του με τις δύο του κόρες πολλές φορές δημιουργεί προβλήματα. Αυτό είναι το μεγαλύτερο βαρίδι στην προσωπική του ζωή το οποίο δε μπορεί πολλές φορές να διαχειριστεί.

 36. Παράθεμα: Όταν ο Ρασπούτιν σκανδαλίστηκε από το Άγιο Όρος | Ροΐδη και Λασκαράτου Εμμονές

 37. Ο/Η Nεολαία Άθωνος λέει:

  http://www.romfea.gr/afieromata/467-i-iera-moni-osiou-jenofontos-agiou-orous
  Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr 07 Μαΐου 2015

  Η Ιερά Μονή Οσίου Ξενοφώντος Αγίου Όρους

  Όμως, μια νέα λαμπρή περίοδος θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο του 1976, με την επάνδρωση της Μονής με νέα Αδελφότητα προερχομένη από τη Μονή του Μεγάλου Μετεώρου υπό τον νυν ηγούμενο Αρχιμανδρίτη Αλέξιο. Η νέα Αδελφότητα, η οποία από την εγκατάστασή της μέχρι σήμερα έχει εμπλουτιστεί από πολλά νέα μέλη, νεαρής ηλικίας και υψηλής μορφώσεως

  Εφημερίδα «Μακεδονία», 26.11.1978, σελίδα 23

  http://efimeris.nlg.gr/ns/pdfwin.asp?c=124&dc=26&db=11&da=1978

  Αλέξανδρος Ματζίρης είναι ο σεπτός ηγούμενος της Μονής Ξενοφώντος Αλέξιος
  που έψαχνε για «πολλά νέα μέλη, νεαρής ηλικίας και υψηλής μορφώσεως»:

 38. Παράθεμα: Eφραίμ, ο Δούρειος Γάιδαρος του ρωσικού επεκτατισμού | Ασμοδαιος

 39. Ο/Η Παφίτης λέει:

  http://www.ellada-russia.gr/news/2-%CE%95%CE%9B%CE%9B%CE%97%CE%9D%CE%9F%CE%A1%CE%A9%CE%A3%CE%99%CE%9A%CE%91/article/3290-%CE%9C%CE%B9%CE%B1-%CF%86%CE%B1%CE%B9%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%C2%AB%CE%AC%CF%83%CF%87%CE%B5%CF%84%CE%B7-%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%B1%C2%BB-%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%BF%CE%BB%CE%AC%CF%84%CF%81%CE%B5%CF%82-%CE%B2%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%80%CE%B5%CE%B4%CE%B9%CE%BD%CE%AC-%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CE%B9%CF%8E%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1-%CE%B9%CF%83%CE%BB%CE%B1%CE%BD%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82-%CE%B2%CF%8C%CE%BB%CF%84%CE%B5%CF%82

  03.01.2012
  Μια φαινομενικά «άσχετη ιστορία»: ονοματολάτρες, βατοπεδινά δικαιώματα, ισλανδικές βόλτες Πάνος Θεοδωρίδης

  Η Ελλάδα, ελευθερώνοντας το Αγιον Ορος το 1912, βρίσκει τους πολυάριθμους Ρώσους μοναχούς σε αναστάτωση. Είναι χωρισμένοι σε «ονοματολάτρες» (Imiaslavtsy) και «ονοματοδιώκτες» (Imiabortsy). H ελληνική επικράτηση στο Αιγαίο τούς ενοχλεί. Μισού αιώνος αγώνες, διπλωματικές και στρατηγικές κινήσεις πάνε στράφι. Αγωνίστηκαν να γεμίσουν τον Αθωνα πεπαιδευμένους, αφοσιωμένους καλόγερους, ξόδεψαν τεράστια ποσά σε χρήματα, υπηρεσίες και εξοπλισμό (ακόμη και ειδική ταχυδρομική υπηρεσία διέθεταν στον Αθω από το 1910) και τώρα, ένα βιβλίο με τίτλο Na Gorakh Kavkaza («εκ του Ορους Καυκάσου»), που έγραψε ένας μεγαλόσχημος μοναχός που έζησε ως στάρετς στα βουνά, δημιούργησε μέγα σχίσμα στη Ρώσικη Εκκλησία.

  Ονοματολάτρες

  Ο συγγραφέας του βιβλίου Ιλαρίων υποστήριζε, απλά, αυτό που περιείχε τόσο ο πλατωνισμός όσο και η Καμπάλα, ακόμη και επιστημολογικές θεωρίες συνδεδεμένες με τα μαθηματικά: ο Θεός είναι το όνομά του.

  Η θεωρία δεν ήταν πρωτοφανής, αλλά αγρίεψε, και άρχισαν συζητήσεις και εντάσεις στη Ρώσικη Ιερά Σύνοδο. Ο επιφανέστερος ονοματολάτρης ήταν ένας ευγενής Ουσάρος, ο Αλέξανδρος Μπουλάτοβιτς, αργότερα μοναχός Αντώνιος, που έζησε ένα διάστημα στην Αιθιοπία, βοηθώντας τους εντόπιους εναντίον των Ιταλών και νωρίς έγινε καλόγερος και ήρθε στο Ρωσικό.

  Η διαμάχη

  Οι Ρώσοι δεν άλλαξαν το αίτημά τους στις δαιδαλώδεις διαπραγματεύσεις του Λονδίνου, το 1913. Ηθελαν να διοικηθεί το Αγιον Ορος από τις έξι ορθόδοξες εκπροσωπήσεις ως διεθνώς κατοχυρωμένο ανεξάρτητο κρατίδιο, με προεδρεύουσα τη ρωσική πλευρά. Εχοντας το 60% του αριθμού των μοναχών, ήλπιζαν να κερδίσουν ως μονές τις πελώριες ρώσικες σκήτες που δεν μπορούσαν να μετατραπούν σε κάτι καλύτερο με την υπάρχουσα ρύθμιση. Αλλά αντιτάχθηκαν λυσσαλέα οι ρωμαίικες μονές, που έστειλαν αντιπροσωπείες στο Λονδίνο. Η ίδια η Ελλάδα το συζητούσε χωρίς πάθος, αφού εκείνους τους μήνες είχε τον μπελά της Βουλγαρίας. Οι μεγάλες δυνάμεις απέρριψαν αυτήν την πρόδηλη επιθυμία αδάπανης επιρροής, στη Μεσόγειο, της ρωσικής πλευράς. Οι Ρώσοι μάλλον το περίμεναν. Αλλά η βασική συνέπεια ήταν καταστροφική γι’ αυτούς. Οι σκήτες δεν μπορούσαν να είναι αδέσποτες ή ομοδέσποτες. Η μεγάλη σκήτη του Αγίου Ανδρέα, το λεγόμενο Σαράι, υπαγόταν πλέον στη μονή Βατοπεδίου. Σε λίγα χρόνια δεν υπήρχε «ρωσικός κίνδυνος» στο Ορος. Ολα τα ξεκίνησε το ρωσικό πολεμικό «Ντόνετς», που μαζί με άλλα τρία μεταφορικά πλοία κατέφθασε στο Ορος με τον αρχιεπίσκοπο Χερσώνος Νίκωνα. Ο στολίσκος στάθμευσε στην Πόλη και σε ελάχιστο διάστημα, φτάνοντας στο Ρωσικό, επιτέθηκε στους ονοματολάτρες με γυμνές ξιφολόγχες. Ηξεραν ποιοι ήταν, διότι είχε προηγηθεί μια εσωτερική ψηφοφορία.Τέσσερις νεκροί και σαράντα οκτώ τραυματίες που έμειναν στο νοσοκομείο και εκατοντάδες ονοματολάτρες που οδηγήθηκαν στη Ρωσία, αποσχηματίστηκαν και έμειναν εκεί. Ας σημειωθεί ότι οι εχθροί των ονοματολατρών απαξιώθηκαν, η σύνοδος που είχε συγκληθεί για να επιλυθεί το θέμα τους δεν έγινε ποτέ λόγω Οκτωβριανής Επανάστασης και ότι το βιβλίο του Ιλαρίωνα κυκλοφόρησε πάλι το 1999, πρώτη φορά από το 1907, και οι ονοματολάτρες δε διώκονται μήτε θεωρούνται επισήμως αιρετικοί στη Ρωσία.

  Τι σχέση έχουν οι ονοματολάτρες με το σήμερα;

  Εχουν σχέση με την προσέγγιση των σημερινών Ρώσων στον Εφραίμ, ηγούμενο της μονής Βατοπεδίου. Οπως γράφει ένας σπουδαστής που έκανε μάστερ για το ζήτημα: (http://www.samizdat.com/imiaslavtsy.html) «Η σκήτη του αγίου Ανδρέα υπήχθη στο ελληνικό μοναστήρι του Βατοπεδίου, κι έτσι κάθε σημαντική ενέργεια, όπως η αντικατάσταση ηγουμένου της σκήτης, απαιτούσε την επίσημη έγκριση του ηγουμένου της Βατοπεδίου».

  Με τη θερμή φιλία και υποστήριξη προς τον Εφραίμ, ιδίως του Ιδρύματος «Αγιος Ανδρέας ο Πρωτόκλητος», που έχει αναλάβει μεταξύ άλλων και τον ορθόδοξο διάλογο με τις άλλες θρησκείες, ακόμη και το Σαράι μπορεί να «εποικισθεί» παλι με Ρώσους μοναχούς (αφού στον Αγιο Παντελεήμονα οι μοναχοί δεν είναι Ρώσοι αλλά Ουκρανοί). Δεκάδες σκήτες ορθοδόξων από τα ρώσικα κράτη μπορούν να διαμορφωθούν, υπαγόμενα στο Βατοπέδι, χωρίς να μπορεί να παραβιαστεί από την Ιερά Σύναξη το αυτοδιοίκητο της Βατοπεδίου. Αυτό το Ιδρυμα είναι γνωστό παγκοσμίως και μάλιστα, στην ιστοσελίδα του, έχει προαναγγείλει θεολογικό συνέδριο στο Βόλο (24-27 Μαΐου 2012: Εκκλησιολογία και Εθνικισμός στη μεταμοντέρνα Εποχή).

  Τι γυρεύεις στο Ρέικιαβικ, εσύ, ένας Κύπριος;

  Εξάλλου σε φιλικό προς το Ιδρυμα site (Voices from Russia) όπως και σε πολλά ακόμη ρώσικα, η ειδησεογραφία υπέρ του Εφραίμ και εναντίον των Αμερικανών καλά κρατεί. Ενα μέλος των «Λύκων της Νύχτας», ονόματι Βλαδισλάβ, που γνωρίζει προσωπικά τον πατέρα Εφραίμ, μίλησε για την ασκητική ζωή του και εξήγησε ότι ο πραγματικός λόγος για τον κατατρεγμό του είναι «η απόπειρα της ΕΕ να απογυμνώσει τον Αθω από το θείον, να τον καταστρέψει ως Αγιον Τόπο, να τον μετατρέψει σε τουριστικό κέντρο αναψυχής και να τιμωρήσει τον ηγούμενο Εφραίμ για τη ρωσοφιλία του και για την πίστη του στην Ορθόδοξη Ανασυγκρότηση της Ρωσίας». Δε λείπουν και «πληροφορίες» όπως «η υπόθεση μοιάζει με την περίπτωση των αμερικάνικων ραδιουργιών εναντίον του Πατριάρχη Μάξιμου Βαπορτζή το 1948. Οι Αμερικανοί έστειλαν το «δικό τους» υποψήφιο στο Φανάρι με το προσωπικό αεροπλάνο του προέδρου Τρούμαν». Ο Βαπορτζής ήταν Οικουμενικός Πατριάρχης για δυο χρόνια. Οι συντάκτες εννοούν τον διάδοχό του Αθηναγόρα και ο «αμερικάνικος» ρόλος του Οικουμενικού Πατριαρχείου είναι πρόδηλος. Δεν ανατυπώνω το κλίμα και την εξαγριωμένη προπαγάνδα ενάντια στην «πουλημένη» ελληνική ηγεσία, αλλά ανάμεσα σε διάφορα τραγικά και δύσκολα βγαίνει και μια ενδιαφέρουσα ειδησούλα: τον περασμένο Αύγουστο ήταν στο Ρέικιαβικ της Ισλανδίας ο Εφραίμ αυτοπροσώπως! Προσευχήθηκε υπέρ της ανέγερσης ορθόδοξου ναού στο Ρέικιαβικ στο παρεκκλήσιο του Αγίου Νικολάου, του Πατριαρχείου της Μόσχας εκεί. Οταν λέμε ρωσόφιλος, το εννοούμε εμπράκτως. Εως τα Φράατα και τους Υπερβορείους. Τελικά, ποιος αποφάσισε για τη Ρωσία; Ο «ρωσόφιλος» ή ένα βαθέως κοιμώμενον «κλίμα Κωνσταντινουπόλεως», που νομίζει πως γιορτάζουμε την πρωτοχρονιά του «Χατ-ι -Χουμαγιούν»;

  Σύνοψη

  Ο Εφραίμ, που έγινε ηγούμενος το 1990 (χρονολογία επίσης της ίδρυσης του Ιδρύματος «Αγιος Ανδρέας ο Πρωτόκλητος»), κατέχει κάτι πολύτιμο για τους Ρώσους, λόγω της ηγουμενίας του: τη διαδικασία αποκατάστασης των ρωσικών σκητών που ανήκουν στο Βατοπέδι, χωρίς παρέμβαση της ελληνικής Πολιτείας ή άλλων μονών. Σε συνδυασμό με την εκ νέου εκλογή του Πούτιν, την καταγγελία ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο ακολουθεί τα βήματα των Αμερικανών και με τη δόμηση μιας πολιτικής κίνησης τύπου Ναπαίων, από αποσπάσματα του ΛΑΟΣ και ομάδων εναντίον του Οικουμενισμού, προδήλως αντιτουρκικών, σε συνδυασμό και με μη θρησκευτικές κινήσεις από Ρώσους πολίτες ελληνικής καταγωγής.

  Η Ελλάδα πληρώνει πανάκριβα την ανοησία της στρατιωτικής της επέμβασης, ως απολειφάδι της Αντάντ, στην Ουκρανία. Από πτωχαλαζονεία και βλακώδη αίσθηση πως είναι καλύτερα να είσαι ακόλουθος μιας αποικιακής δύναμης, παρά αντίπαλός της. Αυτά που σημειώνω δεν έχουν καμία μορφή καταγγελίας. Απλώς ζητώ ως πολίτης από το ελληνικό Δημόσιο και την ιερή κοινότητα του Αγίου Ορους να εγκύψει στο ζήτημα, αφήνοντας στην άκρη την αιδήμονα σιωπή και τα λανθασμένα μετρήματα σε σχοινία και μοδίους. Ο ελληνικός πολιτικός λόγος, ειδικά στην εξωτερική πολιτική, πρέπει να καταστεί επειγόντως δημόσιος, διότι από την πολλή μυστικοπάθεια γνωρίζουν τις προθέσεις μας οι αγρότες της Βανδέας και κτηνοτρόφοι Γκαγκαούζοι, αλλα όχι, φοβούμαι, οι καλόγεροι που τιμούν τον Αθωνα και τα νέα παιδιά του υπουργείου του εξωτερικού Φλοιού.

  πηγή: agelioforos.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.