Ένα Μεγάλο Έυγε στον μητροπολίτη Σύρου κ’ Κυκλάδων Δωρόθεο

Αυτός είναι ο Εκκλησιαστικός Λόγος με τον οποίο ήμαστε πρόθυμοι να συμβιώσουμε ευχαρίστως, πιστοί και άθρησκοι, κι όχι η μισαλλοδοξία των μικρών αμβροσίων και χριστοδουλίσκων. Εύγε και πάλι Εύγε στον Μητρ. Δωρόθεο 

«Η σημερινή μέρα είναι ιστορική! Πρώτον επειδή ουδέποτε Μητροπολίτης λειτούργησε σε αυτό το μέρος και δεύτερον γιατί, όπως μαρτυρείται, έχει να τελεστεί Θεία Λειτουργία εδώ από το 1953.

Πραγματοποιούμε σήμερα ένα προσκύνημα σε αυτό τον τόπο του αγώνα και της αγωνίας, του μαρτυρίου και της μαρτυρίας.

Αγάλλονται σήμερα οι ψυχές των Τούρκων, που οδηγήθηκαν εδώ πρόσφυγες το 1912 και πολλοί απ’αυτούς πέθαναν, των Ποντίων, που μεταφέρθηκαν στο Λοιμοκαθαρτήριο της Μακρονήσου το 1922, αλλά και όσων Ελλήνων εκτοπίστηκαν εδώ, επειδή είχαν διαφορετική ιδεολογική άποψη και διεκδικούσαν το δικαίωμα να την εκφράζουν ελεύθερα.

Προσευχηθήκαμε την ώρα της Αγίας Αναφοράς και παρακαλέσαμε τον Θεό να τους αναπαύει αιώνια…

Η Ιστορία της ανθρωπότητας έχει καταγράψει φρικτούς τρόπους, που επινόησε ο άνθρωπος για να εξοντώσει τον συνάνθρωπο του, και έχει πληρώσει, και μέχρι σήμερα πληρώνει, μεγάλο φόρο αίματος, καθώς σε ολόκληρη την Οικουμένη εξακολουθούν να καταδιώκονται και να εξοντώνονται όσοι έχουν διαφορετικές απόψεις.

Διαπιστώνοντας και μελετώντας όλα αυτά, αναρωτιέται κανείς πώς αυτός που τα επινοεί μπορεί να θεωρηθεί πλάσμα και δημιούργημα  του Θεού της αγάπης, της καταλλαγής και της ειρήνης.

Η Εκκλησία καταδικάζει πάντοτε κάθε μορφή περιορισμού της ελευθερίας του ανθρώπου, της ελευθερίας, που αποτελεί το μεγάλο δώρο του Θεού προς αυτόν.

Και ο λαός μας, που γνώρισε τόσες και τέτοιες δύσκολες στιγμές, παρέλαβε από τους Πατέρες του την δίψα της ελευθερίας. Δεν είναι πολεμοχαρής, αλλά κάθε φορά που αλλότριοι  απείλησαν τα όρια της πατρώας γης και επεδίωξαν να του στερήσουν το δικαίωμα να ζει ελεύθερος, αγωνίστηκε και έδωσε την ζωή του για την ελευθερία και την ανεξαρτησία.

Όταν μάλιστα, μετά την Κατοχή, ήρθε η ποθητή μέρα της ελευθερίας και δοκιμάστηκε από τον εμφύλιο σπαραγμό, τότε κατάλαβε πόσο δίκιο είχε ο ποιητής γράφοντας ότι «αν μισούνται ανάμεσά τους δεν τους πρέπει λευτεριά».

Καθώς αποβιβαζόμαστε σήμερα, ήσυχοι και ανέμελοι, στην μικρή αποβάθρα της Μακρονήσου, έφερα στο μυαλό μου εικόνες εκείνης της εποχής, όταν στην ίδια αυτή αποβάθρα αποβιβάζονταν αγγεληδόν απ’ τα καΐκια άνθρωποι για να ζήσουν, υπό τραγικές πολλές φορές συνθήκες, σε αυτά τα χαλάσματα, βλέποντας, μισό μίλι θάλασσας να τους χωρίζει από την ελευθερία, που μερικοί από αυτούς δεν κατόρθωσαν να ξαναγευθούν.

Ας προσευχηθούμε γι αυτούς και ας παρακαλέσουμε τον Θεό να συγχωρέσει και όσους «επινόησαν και οραματίστηκαν» να μετατρέψουν αυτό το νησί σε ένα τόπο δακρύων και αίματος.

Η Εκκλησία ούτε πολιτεύεται, ούτε κομματίζεται, ούτε πολιτικολογεί. Τους αγκαλιάζει όλους, και όσους την αγαπούν και όσους την διώκουν, και όσους αποδέχονται τα  Μυστήρια και τις Αγιαστικές της πράξεις και όσους επιλέγουν να έρχονται και να φεύγουν από αυτό τον κόσμο μακριά από την ευλογία της.

Με την ευχή και της Μητέρας Εκκλησίας, ας ευχηθούμε όλοι μας σήμερα να μην υπάρξουν ποτέ και σε κανένα μέρος του κόσμου Μακρονήσια».

[πηγή κειμένου και φωτογραφίας Amen.gr]

(οι υπογραμμίσεις δικές μου)

Advertisements
This entry was posted in Ελευθερία Λόγου/Έκφρασης, θρησκεία/κλήρος, κοινωνία/πολιτική. Bookmark the permalink.

28 Responses to Ένα Μεγάλο Έυγε στον μητροπολίτη Σύρου κ’ Κυκλάδων Δωρόθεο

 1. Ο/Η Spyros λέει:

  Πραγματικά μπράβο του.

 2. Ο/Η Orestis λέει:

  Είναι πραγματικά κάτι σπάνιο για την εκκλησία. Εννοείται μην περιμένετε ποτέ να δείτε αρχιεπίσκοπο κάποιον σαν αυτόν…

  • Ο/Η Po λέει:

   Προσοχή: Μιλώ μόνο για το λόγο του στη Μακρόνησο…
   ελπίζω να καταλαβαινόμαστε.

   • Ο/Η laskaratos λέει:

    Ασφαλώς,
    απλά υπενθυμίζω για να κρίνουν οι μη τακτικοί αναγνώστες την πραγματική αξία της (θετικής σίγουρα) χειρονομίας του.

  • Ο/Η laskaratos λέει:

   Η υποκρισία αυτή δεν είναι καθόλου σπάνια για την Εκκλησία. Τα ίδια έλεγε και ο προκάτοχός του ο σοσιαλιστής Δωρόθεος Α΄ και ο ίδιος ο Χριστόδουλος είχε επισκεφθεί επίσημα τα γραφεία του ΚΚΕ.

   Η Ιεραρχία αποτελείται από κορυφαίους ηθοποιούς.

   Ο αγιότατος και πανάρετος Δωρόθεος Α΄, είναι μαζί με τον ισάξιό του αγιότατο και πανάρετο μητροπολίτη Μεσογαίας, ο επικρατέστερος διάδοχος του ιερού Ιερώνυμου, όταν αυτός μεαβεί στον Παράδεισο.

   Ήδη εγγράφει υποθήκες.

 3. Ο/Η laskaratos λέει:

  Να ζητήσει συγνώμη ο άγιος Δωρόθεος για τη συνενοχή της Εκκλησίας στα ξερονήσια

  Happy Day του Παντελή Βούλγαρη
  Ζώρζ Σαρρή-Φρειδερίκη
  Κ.Τζούμας, ο ομοφυλόφιλος παπάς της Μακρονήσου

  • Ο/Η laskaratos λέει:

   Ο Σύρου Φιλάρετος, προκάτοχος του Δωρόθεου Β΄, απαιτεί από τον Πλαστήρα εκτελέσεις κομμουνιστών.
   Από τον άνθρωπο με το γαρύφαλλο» του Ν.Τζήμα, με το Μάνο Κατράκη

   • Ο/Η laskaratos λέει:

    Μητροπολίτης Πρεβέζης Συλιανός, βασανιστής στη Μακρόνησο, από την ομώνυμη ταινία του Κολλάτου, συνομιλεί με τον πατριαρχικό πρωτοπρεσβυτερο (Δ/ντή και τύραννο του Οίκου Τυφλών) του οποίου τα σκυλιά έφαγαν μια γυναίκα

 4. Ο/Η laskaratos λέει:

  Φασίστες ορθόδοξοι κληρικοί, βασανιστές στα ξερονήσια της εξορίας των κομμουνιστών.
  Ο αρχιμανδρίτης Προκόπιος Παπαθεοδώρου της Ζούρτσας

  https://roides.wordpress.com/2011/05/06/6may11b/

 5. Ο/Η laskaratos λέει:

  Ο μητροπολίτης Δημητριάδος Ιωακείμ Α΄, ζητά την εκτέλεση της δασκάλας Ρόζας Ιμβριώτη στην εξορία της στο Τρίκερι.

  http://www2.rizospastis.gr/page.do?publDate=12/8/2000&id=1209&pageNo=7&direction=1

  Ριζοσπάστης

  ……………………………

  Ολόκληρο το Κράτος του νόμου στέκει αντίκρυ μας. Αντίκρυ σε 1.200 γυναίκες ανυπεράσπιστες και ξεμοναχιασμένες.

  Στρατηγοί, Συνταγματαρχέοι, Αρχηγοί Χωροφυλακής και επικεφαλής ο Σεβασμιότατος μαγνησίας. Η χωροφυλακή κι οι στρατιώτες μας περιτριγυρίζουν με προτεταμένα τα όπλα. Εμείς στεκόμαστε στη μέση, άοπλες, ανυπεράσπιστες στο έλεος της βίας, μαζί με τις άρρωστες, τα μωρά και τις γριές.

  ……………………….

  «Ο νικητής εθνικός Στρατός νίκησε την ανταρσία. Από σήμερα κηρύσσει επίσημα τον πόλεμο εναντίον σας… Αν δε μετανοήσετε θα γυρίζετε γυμνές και νηστικές μέσα στις χαράδρες και θα τρώτε φίδια και μουλάρια».

  ………………

  Ολοι οι επίσημοι, καμιά δεκαριά, είναι παραταγμένοι πίσω από το Γραφείο, στη μέση είναι ο Στρατηγός Πετζόπουλος και στα δεξιά του ο Σεβασμιότατος. Μας κοιτάζουν απειλητικοί και βλοσυροί. Αρχίζει η απαγγελία των ονομάτων μας:

  Αδαμίδου Τζένη. Παρούσα.

  -Τι είσαι συ; Από πού είσαι; Τι δουλιά κάνεις; Γιατί δεν κάνεις δήλωση; Θα πεθάνεις, Βουλγάρα.

  ………

  Απαγγέλλουν το όνομα μιας καθηγήτριας: Ρόζα Ιμβριώτη.

  Προχωρεί μία ηλικιωμένη γυναίκα. Αξαφνα ο Στρατηγός γίνεται έξαλλος.

  – Εσύ ε; Αμ σε ξέρω, δε θα ζήσεις πια. Εσύ λυμαίνεσαι με το λόγο σου την Ελλάδα χρόνια τώρα. Από σήμερα ύαινα, θα σφραγιστεί το στόμα σου. Ελεος δεν έχει πια για σένα. Κατάστρεψες τη νεολαία. Αυτοί που σκοτώνονται στο βουνό είναι θύματά σου!

  Κάνει να μιλήσει η ηλικιωμένη γυναίκα. Μα ο Στρατηγός δε συγκρατιέται πια:

  «Πάψε ύαινα. Εσύ δεν πρέπει να μιλήσεις. Δεν πρέπει να ακουστεί πια η φωνή σου, θα έπρεπε, αν δεν ήταν άλλος ο σκοπός μου, να σε έστηνα έδε κει στον τοίχο και να σε ξαπλώσω χάμω με το πιστόλι μου, ο ίδιος».

  Τότε διακόπτει ο Σεβασμιότατος.

  «Αν και ο Στρατηγός μου έχει είπει να μην ομιλώ, εγώ εις αυτήν την περίπτωσιν θα ομιλήσω. Γνωρίζω την κυρίαν από τα συγγράμματά της και συμφωνώ και επικροτώ να εκτελεστεί αυθωρεί»!

  ……….

  Αυτή ήταν η ελάχιστη ιστορική αναδρομή σε περιστατικά ή καλύτερα, φρικτά εγκλήματα και η έμπρακτη συμμετοχή της Εκκλησίας. Θα συμπληρώσουμε ένα ακόμη γεγονός που δείχνει πόσο η αναλγησία της Εκκλησίας και της κάθε φορά ηγεσίας της αναδείχτηκε σε όλο της το μεγαλείο στην περίοδο των «Πέτρινων Χρόνων» 1947 – 1964.

  Οι χαροκαμένες μανάδες, σύζυγοι, αδελφές, παιδιά προσπάθησαν δεκάδες φορές να έχουν μια συνάντηση με τον εκάστοτε αρχιεπίσκοπο για την επίδοση υπομνημάτων με αίτημα τη μεσολάβηση της Εκκλησίας για το σταμάτημα των Στρατοδικείων, των εκτελέσεων, την αμνηστία των πολιτικών κρατουμένων και την ειρήνευση της χώρας. Κι όμως ΠΟΤΕ, ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΦΟΡΑ δεν εδέησε η «αγιότητά» τους να τη δεχτούν όταν ακόμη κι αυτή η τότε γερμανοφερμένη «Βασίλισσα» μέσω της «κυρίας των τιμών» τις δέχτηκε επανειλημμένα, αλλά κι ο «Βασιλιάς» Παύλος μέσω του υπασπιστή του, καθώς και όλος ο τότε πολιτικός κόσμος πλην του Καραμανλή – θείου – ο οποίος μαζί με την Εκκλησία τους αρνήθηκαν κάθε συνάντηση. Φαίνεται πως το κροτάλισμα των πολυβόλων που θέριζαν τα νιάτα σε ολόκληρη την Ελλάδα, αλλά και στο κοντινό μας Γουδί, δεν έφτανε στην ευαίσθητη ακοή τους, μην την ενοχλήσει. Θα μπορούσαμε να συνεχίζουμε χωρίς τελειωμό. Μόνον για την περίοδο που ο αρχιεπίσκοπος Δαμασκηνός ήταν αρχηγός του κράτους σαν «Αντιβασιλέας», τοποθετημένος από τον ίδιο τον Τσόρτσιλ μετά τη Βάρκιζα, θα γεμίζαμε πολλά βιβλία με τα εγκλήματα που διαπράχτηκαν σε όλη τη χώρα, από τις επίσημες αρχές μαζί με συνεργάτες των καταχτητών και όλα τα κατακάθια που σήκωσαν κεφάλι κι όμως ο κ. Δαμασκηνός με τις δύο ανώτατες εξουσίες Εκκλησίας και κράτους δεν κούνησε ούτε το μικρό του δαχτυλάκι. Ακόμα κι όταν μέσα στην πρωτεύουσα μέρα μεσημέρι δολοφονούσαν στελέχη του ΚΚΕ και αγωνιστές, δεν έκανε τίποτα για να τους σταματήσει.

  http://www2.rizospastis.gr/page.do?publDate=12/8/2000&id=1209&pageNo=7&direction=1

 6. Ο/Η laskaratos λέει:

  Ο άγιος Δωρόθεος κλείνει στη φυλακή δημοσιογραφο:

  http://www.paraskhnio.gr/index.php?option=com_k2&view=item&id=10229:διαφθορά-και-κουκούλωμα-που-δεν-θα-τολμούσε-ούτε-η-χούντα&Itemid=80

  Διαφθορά και κουκούλωμα που δεν θα τολμούσε ούτε η Χούντα

  Κυριακή, 29 Μαΐου 2011 18:58
  μέγεθος γραμματοσειράς

  Του ΓΙΑΝΝΗ ΝΤΑΣΚΑ

  ………….

  Οι «TIMES IN KOLONAKI», ο Μαυρέλης και ο Μητροπολίτης

  Μια πολύ χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτή που αφορά το ελληνικό σύμβολο της διαφθοράς, τη Μύκονο. Εκεί, ο Αρειος Πάγος επεμβαίνοντας ζήτησε να ορισθεί εφέτης ανακριτής για να εξετάσει τα σκάνδαλα διαφθοράς και τα χρήματα που βρέθηκαν σε πρόσωπα του κρατικού μηχανισμού, όπως ο πολεοδόμος, πολιτικό και εξαιρετικά σημαντικό πρόσωπο της περιοχής κ.λπ. Για φανταστείτε… Για ένα βρομονήσι στο οποίο έχουν μαζευτεί όλοι της Ελλάδας οι διεφθαρμένοι για να κάνουν ήσυχοι διακοπές με διανομή λείας να ορίζεται εφέτης ανακριτής και να ομολογείται ουσιαστικά με αυτόν τον τρόπο ότι είναι αγορασμένοι οι αδύναμοι όλοι οι μικρότερης βαθμίδας δικαστικοί… Για τα συμβαίνοντα στη Μύκονο ιδιαίτερο αλλά και ιδιόμορφο ζήλο δείχνει εδώ και καιρό ο Σάκης Μαυρέλης. Ενας ιδιόμορφος δημοσιογράφος με γλώσσα που θα έκανε και τον Σουρή και τον Αριστοφάνη και τον Διογένη να κοκκινήσει.

  Ο Μαυρέλης βγάζει την εφημερίδα «TIMES IN KOLONAKI». Οσα γράφει είναι η ουσία και ο τρόπος που τα γράφει είναι η λεπτομέρεια που δεν έχει σημασία. Αυτά που γράφει χρόνια είναι ακριβώς αυτά για τα οποία ορίστηκε εφέτης ανακριτής στη Μύκονο. Για διαφθορά, για πολεοδόμους, για κρατικό μηχανισμό, για αυθαίρετα, για αυτό που λέγεται Μύκονος γράφει ο Μαυρέλης και καταγγέλλει. Θα του έπρεπε ένα βραβείο για την τόλμη του, με συστάσεις να κινείται στα Αριστοφανικά όρια και σε κάθε περίπτωση να αποφεύγει ορισμένες ακραίες εκφράσεις, οι οποίες όμως δεν αφαιρούν τίποτα από την ουσία. Αντίθετα, ένας δίκαιος δικαστής θα τις απέδιδε στην αγανάκτηση του μέσου δημοσιογράφου που χρησιμοποιεί οξύ και δριμύ ύφος και ταυτόχρονα στην ατομική ιδιοπροσωπία του Μαυρέλη, ο οποίος φαίνεται να έχει αγνούς σκοπούς.

  Στη φυλακή

  Και όμως… Αυτή η διαφθαρμένη χώρα κατάφερε να βάλει… φυλακή τον Μαυρέλη για συκοφνατική δυσφήμηση του τοπικού Μητροπολίτη. Εχουμε ακούσει διάφορα για τον Μητροπολίτη αυτόν. Και τα καλύτερα και τα… μη καλύτερα. Και να ισχύουν μόνο τα καλύτερα, το γεγονός ότι δέχθηκε να μπει φυλακή για συκοφαντική δυσφήμηση ο Μαυρέλης τον καθιστά πρόσωπο απορριπτέο από κάθε εκκλησιαστικό αξίωμα. Ειδικά γιατί αφορούν τη Μύκονο, τις αθλιότητες που γίνονται εκεί και επιβεβαίωση ο ορισμός εφέτη ανακριτή. Για να διασκεδαστεί κάθε σκέψη και υποψία, ο εφέτης ανακριτής θα πρέπει να αρχίσει την έρευνα σε βάθος από τον πολεοδόμο, τον Μητροπολίτη, τους πολιτικούς της περιοχής και ιδιαίτερα για το πόσα χρήματα εισπράττονται από τη Μητρόπολη Σύρου και κυρίως από την Τήνο και πού καταλήγουν αυτά.

  Ερευνα

  Φυσικά, ιδιαίτερη έρευνα χρειάζεται για τα σπίτια πολιτικών, επιχειρηματιών, δημοσιογράφων και άλλων στη Μύκονο. Αν γίνει πραγματική έρευνα, δεν θα φτάνουν οι φυλακές Κορυδαλλού και το τμήμα επωνύμων που έχουν, στο οποίο διαβιοί και ο πρώην τραπεζίτης Ψωμιάδης… Τυχαία νομίζετε ότι φτάσαμε ώς εδώ; Δείτε μερικά κείμενα από αυτά που έγραψε ο Μαυρέλης και θα καταλάβετε τον βαθμό διαφθοράς της χώρας.

 7. Ο/Η laskaratos λέει:

  Oλίγα τινά ακόμη:

  https://roides.wordpress.com/2011/07/14/14jul11/

  Τα (ιερά) μυστήρια των Μυκονίων
  Υποθέσεις (sui generis) που δεν τις πιάνει το Μεσοπρόθεσμο

  https://roides.wordpress.com/2010/10/01/1oct10/

  Ιερή Αρχαιοκαπηλία σε ροζ φόντο [2]
  01/10/2010

  Μέρος 2ο: Από το Άγιο Όρος στη Μύκονο

 8. Ο/Η Σταύρος λέει:

  … «Η Εκκλησία καταδικάζει πάντοτε κάθε μορφή περιορισμού της ελευθερίας του ανθρώπου, της ελευθερίας, που αποτελεί το μεγάλο δώρο του Θεού προς αυτόν…». Αυτή είναι η ύπατη βρωμερή αποφορά του χριστιανικού γκιριζιού, της βοθρίλας του ψεύδους του.

  Καταδικάζω τον Χριστιανισμό.
  Απαγγέλλω κατά της χριστιανικής Εκκλησίας την εσχάτη όλων των κατηγοριών. Τον θεωρώ ως την μεγαλύτερη διαφθορά … Μετέβαλε κάθε αξία σε απαξία, κάθε αλήθεια σε ψέμα, καθετί έντιμο σε αχρειότητα. Τον θεωρώ ως την μεγαλύτερη κατάρα και διαστροφή, το μεγαλύτερο εκδικητικό ένστικτο, που προκειμένου να επιβληθεί χρησιμοποίησε κάθε μηχανορραφία και υποχθόνιο μέσο, δεν δίστασε μπροστά σε καμιά μικροπρέπεια. – Τον ονομάζω το ανεξίτηλο στίγμα της ανθρωπότητας…
  Nietschze

 9. Ο/Η Κώστας Κοροβίλας λέει:

  Ισως να κάνω λάθος, αλλά απόρησα μέ τήν ανάρτησή σας. Βέβαια εξηγέιτε τόν λόγο καί γιά αυτό θαυμάζω τήν γεναιωδωρία ψυχής σας. Ποιός όμως πιστεύει τόν Δωρόρεο? Ενα φθηνό κακοπαιγμένο θεατρικό δρώμενο, σέ έναν τόπο μαρτυρίου, πόνου, καί ανθρώπινης βαρβαρότητας. Μήπως αποσκοπεί νά κτίσει εκεί κάποιο ναό ή καποιο μαναστήρι ως τάχα τόπο προσκηνήματος στόν άνθρωπο μάρτυρα καί νά γίνει ο τόπος αυτός δήθεν σύμβολο εθνικής συμφιλίωσης? Μιά τέτοια ενέργεια θά είχε ως αποτέλεσμα τήν ισοπέδωση καί τόν σταδιακό εξευτελισμό τής συγκινησιακής μορφής τής Μακρονήσου.
  Η εκκλησία δέν έχει λόγο νά μιλά γιά ανθρώπινο πόνο καί ελευθερία καί δέν έχει κανένα δικαίωμα νά αναμυγνίεται στά κοινωνικά μας προβλήματα διότι είναι ένα ξένο σώμα απάνθρωπο καί κακό.
  Αυτά πόυ λέει παρακάτω ο Δωρόθεος είναι ένα μεγάλο ψέμα. Είναι γνωστό τό τυρανικό έργο τής εκκλησίας καί πως πολέμησε μέ κάθε τρόπο τήν ανθρώπινη ελευθερία είτε τού λόγου είτε τού τρόπου ζωής.
  «Η Εκκλησία καταδικάζει πάντοτε κάθε μορφή περιορισμού της ελευθερίας του ανθρώπου, της ελευθερίας, που αποτελεί το μεγάλο δώρο του Θεού προς αυτόν.» ΨΕΜΑΤΑ !

 10. Ο/Η θεοφιλος θερμη λέει:

  Τις λιγες μερες που πηγαμε στα ‘τα μπανια του λαου’, για να μην ξεχναμε τον Παπανδρεα τον Β, πολυ μου ελειψαν τα αρθρα σας , αλλα και οι παρεμβασεις των εκλεκτων συναναγνωστων.
  Σημερα μολις ειπα σπιτι μου σπιτακι μου, φιλε Ρο, θα μου επιτρεψεις να διαφωνησω τελειως με τον τιτλο σου, Ενα μεγαλο Ευγε στον μητροπολιτη.
  Καταρχη και μονο η παρουσια του εκει, προσβαλει την μνημη των νεκρων και των βασανισμενων αγωνιστων, αφου οι προκατοχοι του και οι υπολοιποι συμετειχαν στο εγκλημα μαλιστα ευλογωντας το, και ο συγκεκριμενος δεν λεει τιποτα για αυτους.
  Εκτος αν δεν τα πηρε πρεφα.
  Δεν ξερω για ποιο λογο το εκανε, αλλα πιστευω κανει κακο θεατρο, μας δουλευει χοντρα.
  Και τελος , οπως εγραψε ο Λασκαρατος πριν λιγο καιρο και συμφωνω μαζι του, οποιος δεν κανει αυτοκριτικη, δεν μπορω να τον πιστευω, ειδικα οταν προκειτε για δεσποτη.
  Καλο Φθηνοπορο.

 11. Ο/Η Επ-αναστάσιος λέει:

  “Η Εκκλησία καταδικάζει πάντοτε κάθε μορφή περιορισμού της ελευθερίας του ανθρώπου, της ελευθερίας, που αποτελεί το μεγάλο δώρο του Θεού προς αυτόν.”

  Η Εκκλησία, που για να διαιωνίσει τα ανήθικα συμφέροντά της αγωνίζεται από ιδρύσεώς της και μέχρι σήμερα με τα πιο αδίστακτα μέσα εναντίον της Αλήθειας, της Γνώσης, της Προόδου, που καθυστέρησε κατά 1500 χρόνια την Πρόοδο της Ανθρωπότητας, που έχει καταδιώξει μέχρι θανάτου όποιον προσπάθησε να απαλύνει το βαθύ σκοτάδι που σκορπίζει στις Κοινωνίες, που στάθηκε πάντα ο ξεπουλημένος, γλοιώδης κόλακας και συνένοχος κάθε τυραννικής κι ανήθικης κοσμικής εξουσίας, που καπηλεύτηκε αγώνες, που ευλογεί τα πολεμικά όπλα που κατακρεουργούν ανθρώπους, που φανατίζει και εξωθεί τους ανθρώπους στη βία, που καταχράζεται επί αιώνες τεράστια χρηματικά ποσά, απομυζώντας τον πλούτο των εργαζόμενων ανθρώπων, τώρα ξαφνικά «καταδικάζει πάντοτε κάθε μορφή περιορισμού της ελευθερίας του ανθρώπου»;

  ΨΕΜΑΤΑ! ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ! ΑΙΣΧΟΣ!

 12. Ο/Η Tsakalias λέει:

  Χρήστη επ-Αναστάσιε

  ξεστραβώσου λίγο και δες τα σφαγεία των άθεων κατά του πολιτισμού, της τέχνης και της ανθρωπότητας και άσε τα σάπια!!!!!!!!!!!

  http://www.oodegr.com/oode/a8eismos/eglimata/proskynisi_atheistwn_1.htm

  Τα μεγαλύτερα σιχάματα που γέννησε η ανθρωπότητα ήταν οι άθεοι και μάλιστα στον εικοστό αιώνα!!!!!!!!!!!!! Αιώνας της προόδου και των φώτων, που δυστυχώς κατέρευσε από το σκοτάδι των άθεων βαμπίρ.

  Εντωμεταξύ, ακόμα γελάω!!!!!!!!
  Τι σας έκανε ο Θεοπρόβλητος;;;!!!!!

  Χο, χο, χο!!!!!!!!!

  http://www.drassi.gr/index.php?id=737

  Σας αποκάλυψαν και είπατε να γράψετε αφιέρωμα σε μητροπολίτη;;;;;;!!!!!!!!

  Α, ρε Ταύροι!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • Ο/Η Πρεζόνι λέει:

   Δηλαδή Τσακάλι ο Μάνος είναι ο Ροϊδης και η Ντόρα ο Λασκαράτος (με το συμπάθειο Λασκ.);
   Θα μας τρελάνετε ρε θεούσες;

   • Ο/Η Po λέει:

    Πρεζόνι,
    κανονικά έπρεπε να σβήσω το σχόλιο του πράματος ονόματι Τσακαλίας, το άφησα όμως για να φανεί ο αποτυχημένος ρουφιάνος Θεοπρόβλητος, ο οποίος δεν έχει αντιληφθεί ότι είναι ο Μέγας Ναπολέων (από το Δαφνί).

    Βλέπετε, έχει συγκεντρωθεί να μάθει ποιος στην πραγματικότητα είμαι, και όπως αντιλαμβάνεστε… έπεσε μεγαλειωδώς μέσα!

    Ούτε για ρουφιάνο-καταδότης δεν κάνει ο φουκαράς.

   • Ο/Η Elena Panaritis λέει:

    Prezoni you forgot anafering me. What a shame!

 13. Ο/Η Tsakalias λέει:

  «Πρεζόνι»

  Όπως λέει και τ’ όνομά σου, στην κατάστασή σου δεν θα μπορούσες να κάνεις καλύτερο συσχετισμό!!!!!!!!!!!!

  Εμένανε μια χαρά μου ταιριάζουν οι ύμνοι του blog στον Στέφανο Μάνο με όσα λέει ο Θεοπρόβλητος!!!!!!!!!

  Επίσης, και αυτό ταιριάζει πολύ!!!!!!!!!!!

  https://roides.wordpress.com/2006/11/03/%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%BF%CF%85%CF%83%CE%AF%CE%B1%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%9C%CE%AC%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%B3%CE%B1%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B8%CE%B5/

 14. Ο/Η Κάπας Σ. λέει:

  Καλώς όρισες από τα μπάνια του λαού Θεόφιλε!Καλό χειμώνα!Μία και μόνη διόρθωση:Για τα μπάνια του λαού είχε πει ο Παπανδρέου ο Α΄και όχι ο Β΄,
  όπως κακώς έγραψες!Ο Α΄που εσκόρπισε,»έδωκε τοις πένησιν» χωρίς να υπολογίσει ούτε από που τα έπαιρνε ούτε σε ποιους ΑΧΑΡΙΣΤΟΥΣ τα έδινε!
  Και τώρα ήρθε ο Β΄να «μας πάρει και τα σώβρακα»!!Το κακό είναι ότι δε μπο-
  ρώ να πουλήσω κανένα ακίνητο, να στήσω ένα τσαντήρι στη ρεματιά και να περάσω τα υπόλοιπα χρόνια της ζωής μου,όσα και αν έχω!
  Τώρα για τον Πολυκανδριώτη:Δε μπορώ να κρίνω την ενέργειά του,αλλά θα συμφωνήσω ότι έπρεπε να ζητήσει συγνώμη για την ΟΛΗ συμπεριφορά της εκκλησίας στα πέτρινα εκείνα χρόνια!Αλλά είπαμε εκμεταλλεύοντααι ΟΛΟΙ αυτοί τις μεταφυσικές αγωνίες των ανθρώπων και τους υποτάσσουν στις βουλές και τα θελήματά τους!

 15. Ο/Η Επ-αναστάσιος λέει:

  Kύριε Τσακαλία,

  Αφού η μοναδική πηγή σου είναι η ΟΟΔΕ, σίγουρα εσύ έχεις «ξεστραβωθεί»!!

  Από υποκρισία και ψεύδος η Εκκλησία διαθέτει τεράστια αποθέματα…

  Π.χ. η σελίδα όπου με παραπέμπεις κατηγορεί τους «άθεους» ότι έκαναν τον Λένιν μούμια, μια δύσοσμη πρακτική που η «ορθόδοξη» εκκλησία την έχει φθάσει σε απίστευτα επίπεδα με τα χιλιάδες χρυσοφόρα πτώματα και τμήματα πτωμάτων αγίων, οσίων κλπ!

  Στις θηριωδίες, σφαγές, εκκαθαρίσεις, γενοκτονίες η θρησκεία πρωτοστατεί και διδάσκει το μίσος ανά τους αιώνες – οι δικτάτορες απλά την μιμήθηκαν για να επιβληθούν ακριβώς όπως επιβλήθηκε κι εκείνη από ιδρύσεώς της, με το αίμα και το φόνο των «απέναντι».

  Ο Στάλιν απλά προσπαθούσε να εξοντώσει το μεγαλύτερο εχθρό του στη διεκδίκηση της απόλυτης εξουσίας πάνω στους ανθρώπους…

  Ο Χίτλερ συχνά στους λόγους του αναφέρεται στο Θεό και στο γεγονός ότι ο ίδιος ήταν υπέρμαχός του εναντίον των Εβραίων… Μάλιστα ακόμα και οι ζώνες των στρατιωτών του Γ΄ Ράιχ ανέγραφαν «Gott mit uns», ενώ ο ορθόδοξος χριστιανισμός αγαλλιούσε με τις νίκες του Χίτλερ επί των άθεων Σοβιετικών, και έγραφε μακροσκελείς επιστολές θαυμασμού, ευχόμενος ο Θεός να βοηθήσει το ευάρεστον έργο του δικτάστορα!!

  Αυτά (ένα μικρό μόνο παράδειγμα), δεν τα ξέρεις;

  Τα βασανιστήρια της Εκκλησίας, οι πυρές, οι εκκαθαρίσεις, οι χιλιάδες σφαγές της Ιστορίας με αφορμή τη θρησκεία, αυτά δεν τα ξέρεις ή δεν σε ενοχλούν καθόλου, καθότι ήταν «για ιερό σκοπό» ή «εναντίον των απίστων»;

  Συνέχισε να διαβάζεις μόνο την γελοία ΟΟΔΕ* και να είσαι σίγουρος ότι είσαι εντελώς «ξεστραβωμένος»!!

  * Από το οξύμωρο της ονομασίας «Ορθόδοξη Ομάδα Δογματικής Έρευνας»
  καταλαβαίνει κανείς πόσο …αντικειμενικά είναι τα κείμενά τους!…

 16. Ο/Η Δημήτρης Φύσσας λέει:

  H αθεϊα και ο υλισμός προϋπάρχουν της αριστεράς, του κομμουνισμού και του υπαρκτού σοσιαλισμού- ήδη από τ΄αρχαία χρόνια. Αντιθέτως, κατά την ταπεινή μου γνώμη, ορισμένες εκφάνσεις του μαρξισμού – λενινισμού αποτελούν θρησκείες. Πολύ περισσότερα είναι όσα ενώνουν το σταλινισμό π.χ. με τις μονοθεϊστικές θρησκείες, παρά όσα τους χωρίζουν.

  Άρα το να αποκαλούντια εγκληματίες οι άθεοι, εξαιτίας των σταλινικών -που δε ηταν άθεοι, αλλά λειτουργοί μιας νέας θρησκείας- είναι ιστορικά άτοπο.

  Υ.Γ. Ο Ροϊδης είναι ο Κλαρκ Κεντ και ο Λασκαράτος ο Μπρους Γουέιν.

  • Ο/Η Mπάτμαν-Λασκαράτος λέει:

   Κύριε Φύσσα,
   με αποκαλύψατε στο κοινό και νιώθω πια απελευθερωμένος. Επιτέλους είμαι ο εαυτός μου. Ναι είμαι ο Μπρους Γουέϊν, ο γνωστός Μπάτμαν και υποψιάζομαι πως ο κ.Ροϊδης (επικοινωνούμε μονο με e-mail) είναι ο Σούπερμαν.

   O Σταλινισμός πράγματι είχε όλα τα χαρακτηριστικά της θρησκείας.
   Τον υπεράνθρωπο πατερούλη αρχηγό ως πατριάρχη, την προσδοκία της επί Γης βασιλείας του Κομμουνισμού, δόγματα, τελετουργίες, ύμνους στον αλάθητο αρχηγό, μεταφυσική πίστη στο Ένα και μοναδικό κόμμα, ήρωες και μάρτυρες, σφαγές και εκκαθαρίσεις των αντιπάλων για το καλό του λαού και της μίας και μοναδικής αλήθειας, αφορισμό (διαγραφή) των αιρετικών κλπ κλπ
   Κανείς ολοκληρωτισμός δεν μπορεί να σταθεί χωρίς την πίστη στο παράλογο, χωρίς τη θρησκετική υποταγή στον Αρχηγό και στο κόμμα, χωρίς κάποια αμετακίνητη θρησκευτικής υφής πίστη στην ανωτερότητα κάποιου Έθνους ή κάποιας τάξης, ή κάποιου συστήματος εξουσίας.

 17. Ο/Η θεοφιλος θερμη λέει:

  Φιλε Σατηρη, συμφωνω με τον συναναγνωστη Δημητρη Φυσσα οσο αφορα τον σταλινισμο, επιμενω ομως σε αυτο που εγραψα, και σου θυμιζω οτι επι Παπανδρεα Α, του παπατζη, ο λαος δεν εκανε μπανια στη θαλασσα, αλλα με τον ιδρωτα στα χωραφια και στα γιαπια, Τα μπανια τοτε ηταν για λιγους εκτος τους παραθαλασσιους.
  Στη θερμη πχ, μολις δυο χλ απο τη θαλασσα, επι παπανδρεου του Α, καναμε μπανιο σε μια γκιολα του ρεματος , μεχρι να στερεψει.
  Και μια δυο φορες το χρονο ανεβαιναμε στο καρο του μπαρμπα μου, οταν δεν πηγαινε στο χωραφι, να παμε θαλασσα.
  Ειχαμε βλεπεις καρο.
  Οσοι δεν ειχαν καρο και ειχαν μονο τσαπα και κασμα εβλεπαν θαλασσα απο το υψωμα με το μακαρωνι.
  Ο παπανδρεου ο Β λοιπον κοπτοταν για τα μπανια του λαου, και ο Γ τα κανει απαγορευτικα για το λαο.
  Ανεξαρτητα ομως απο που τα πηρε, το συζηταμε, και σε ποιους αχαριστους τα εδωσε, θελω να σου θυμησω, στο πρωτο [ιδρυτικο] συνεδριο του ΣΕΚΕ, πανω πανω γραψανε.
  Οσα και αν δωσουν ολες οι κυβερνησεις στους εργαζομενους, ποτε δεν θα τους δωσουν το ολον.
  Αυτο ακομα ισχυει και θα εξακολουθει να ισχυει μεχρι τον πραγματικο κομμουνισμο και την αναρχια.
  Για αυτο σε παρακαλω, μη λες αχαριστους καποιους εργαζομενους αν χορτασαν ψωμακι, αφου κανενας δεν τους το χαρισε απο το περισσεμα του.
  Και τελος φιλε μου Σατηρη, μηπως θυμασε καμια εποχη εκτος απο τα πετρινα χρονια που η εκκλησια ειχε διαφορετικη σταση;
  Εγω μπιλμεμ.
  Για χαρα.

 18. Ο/Η Κάπας Σ. λέει:

  Συγνώμη,Θεόφιλε εσύ πήρες όλη τη δυναστεία και έχεις ΑΠΟΛΥΤΟ ΔΙΚΙΟ!
  Όταν όμως λέω αχάριστους εννοώ αυτούς,που χόρτασαν με τις επιδοτή-
  σεις-αγρότες με ψεύτικα στοιχεία,αλλά και τους συνδικαλισταράδες με τα προνόμια!Τώρα όσο για τον κομμουνισμό τον ΕΙΔΑΜΕ εκεί,που επί 70 και
  πλέον χρόνια επικράτησε και τα ΚΑΤΟΡΘΩΜΑΤΑ του!!Άς το πονάει άς το,που λέει και το παλαιό λαϊκό ασμάτιο!
  Ας συμφωνήσουμε μόνο σε ένα πράγμα!ΟΤΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ Τ Ε Ρ Α Σ! ΚΙ ΕΤΣΙ ΘΑ ΠΡΑΜΕΙΝΕΙ,όσες θησκείες και ιδεολογίες κι αν εφεύρει!
  Εκείνο ποιυ τον ΣΩΖΕΙ είναι ένας καλός ΘΑΝΑΤΟΣ και κάψιμο!
  Τι θα γίνει αλήθεια εσείς οι προοδυτικοί ΔΕ θα προχωρήσετε στη δημιουρ-
  γία των αποτεφρωτηρίων με εκδηλώσεις ΣΑΣ!
  Υ.Γ.Δεν απάντησες στο χαιρετισμό και τις ευχές μου!

 19. Ο/Η θεοφιλος θερμη λέει:

  Φιλε Σατηρη αυτο που επικρατησε 70 χρονια, μπορει να ειχε στοιχεια σοσιαλισμου αλλα ηταν κρατικος περιπου καπιταλισμος.
  Εγω εγραψα πραγματικος κομμουνισμος.
  Οσο για τον ανθρωπο, οι ειδικοι λενε ο ανθρωπος διαμορφωνεται.
  Ευχαριστω για τις ευχες, και επισης καλο χειμωνα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.